Barncancertrampet - Guideline för arrangörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barncancertrampet - Guideline för arrangörer"

Transkript

1 Barncancertrampet - Guideline för arrangörer Kontaktperson Barncancerfonden Alexander Amprazis Barncancerfonden Box Stockholm

2 Barncancertrampet - Ett cykelevenemang för alla! Barncancertrampet är ett cykelevenemang där alla är välkomna, oavsett träningsstatus eller cykel. Banan är 20 km eller 40 km på cykelanor och på vägar med lite trafik. Underlaget kan varierar mellan asfalt och grus. Barncancertrampet är ingen tävling, därför sker ingen tidtagning. Vem som helst kan arrangera Barncancertrampet på sin ort. Läs mer under Arrangörskap. Barncancertrampet - bakgrund Barncancertrampet arrangerades första gången 2012 i Växjö av intiativtagaren Pierre Davidsson för att samla in pengar till Barncancerfonden. Första året lockade Barncancertrampet 600 deltagare i Växjö och man samlade in över kr till Barncancerfonden. Andra året, 2013, arrangerades Barncancertrampet på fem orter och samlade in kr till Barncancerfonden. De lokala arrangemangen hade mellan 100 och 600 deltagare. Barncancertrampet arrangeras alltid lördagen vecka 34. Startavgift för en deltagare är 100 kr och för en familj på fyra personer 250 kr.

3 Barncancerfonden - bakgrund I Sverige insjuknar varje år cirka 300 barn upp till 18 år i cancer. Av dessa överlever tre fjärdedelar tack vare utvecklade och individualiserade vård- och behandlingsmetoder. Därför är behovet av klinisk forskning och utveckling av vård, behandling och dess biverkningar fortsatt stort. Dessutom är orsakerna till cancer hos barn fortfarande i det närmaste okända. För att utröna detta krävs grundforskning. De tre övergripande ändamålen är; Forskning, vård och utbildning samt information. Barncancerfonden är en ideell förening vars största och viktigaste uppgift är att stödja forskningen kring barncancer. Verksamheten bedrivs endast tack vare gåvor och testamenten från privatpersoner, organisationer och företag. Barncancerfonden uppbär inte något stöd från stat, landsting eller kommuner. Barncancerfonden ger även stöd till utbildning och fortbildning av vårdpersonal inom barnonkologin för att underlätta behandlade barns och ungdomars liv under och efter behandling. Fonden ger också de familjer som har, eller har haft, ett cancerdrabbat barn möjlighet till vård och rekreation. Barncancerfonden har också till syfte att genom olika informationsinsatser öka kunskapen om barncancer och påverka attityder, för att på så sätt förbättra villkoren för de cancersjuka barnen och deras familjer.

4 Arrangörskap Som arrangör av Barncancertrampet har man möjlighet att skapa ett lokalt evenemang med mycket känsla och värme. Som företag kan man arrangera Barncancertrampet för att främja hälsa bland medarbetarna och socialt ansvar, som förening för att visa upp sin verksamhet mot allmänheten och som träningsanläggning för att kick-starta träningshösten. Arrangören får hjälp av Barncancerfonden med grundstrukturen av det lokala evenemanget, medan den lokala arrangören ansvarar för planeringen och genomförandet. Barncancerfonden ansvarar för att: - Det finns en hemsida med anmälningsformulär för respektive ort - Det skickas ut marknadsföringsmaterial till de lokala arrangörerna. - Det skickas ut eventmaterial (beroende på storlek på eventet, se Eventmaterial ) - Skicka ut en utvärderingsenkät till samtliga deltagare efter genomfört event. - Skicka ut lokalanpassade pressmeddelanden inför eventet. Som arrangör ansvarar man för att: - Marknadsföra eventet med det material som Barncancerfonden skickar ut. - Ta emot anmälningar via hemsidan som Barncancerfonden upprättar. - Dra en säker bana på 20 km och 40 km. - Bemanna med funktionärer vid start/mål samt längst med banan där det behövs. - Söka ett polistillstånd (se Tillstånd offentlig sammankomst ) för start/målplatsen. - Ordna med en depå halvvägs på banan med fika för deltagarna (kräver en lokal sponsring). - Söka Polistillstånd även för depån om den står på en offentlig plats. I annat fall krävs tillstånd från aktuell markägare.

5 Tillstånd offentlig tillställning Som arrangör söker man ett tillstånd för offentlig tillställning hos Polismyndigheten. Tillståndet kostar 700 kr vilket Barncancerfonden betalar (kontakta oss med bankgrionummer och mottagare för inbetaöningen när ansökan är gjort så betalar vi in). För att göra er ansökan så enkel som möjligt har Barncancerfonden skickat med ett svar på en ansökan från Barncancertrampet Täby Se bilaga 1, Exempel på ansökan Offentlig Tillställning. Läs mer på Polisens hemsida om ansökan här: Läs mer och ladda ner blanketten för idrottsevenemang via följande länk: Service/Blanketter/Tillstand/Vanliga-blanketter/Anmalan-om-idrottsarrangemang/ Det behövs inget tillstånd för arrangemanget från länsstyrelsen då vi inte tar tid under Barncancertrampet. Eventmaterial Som arrangör får man eventmaterial utifrån hur stort man planerar sitt evenemang, samt hur många år man varit arrangör. Följande paket går att välja på: 50 deltagare - En beachflagga 100 deltagare - Två beachflaggor 300 deltagare - Fyra beachflaggor 500 deltagare - En startprotal och två beachflaggor. Andra året får man en extra beachflagga om man haft minst 100 deltagare föregående år. Tredje året får man en startportal om man haft minst 100 deltagare föregående år. Övrigt material Övrigt material som man behöver som arrangör behöver man ordna med själv lokalt. Se bilaga 2 för en checklista på material som underlättar genomförandet. Bemanning Beroende på hur man planerar eventet kan det vara en stor variation mellan arrangörerna hur många funktionärer som behövs. Följande faktorer avgör hur många funktionärer som behövs: - Om er bana innehåller många korsningar behövs fler funktionärer - Om banan går mestadels på cykelbana eller andra redan skyltade vägar där det delas ut en tydlig vägbeskrivning vid starten krävs färre funktionärer - Ju fler startande ni har, desto fler funktionärer behövs vid startområdet. Uppskattningsvis beroende på storlek på ert evenemang behövs 8 till 30 funktionärer. Men det beror som sagt på ambitionsnivån och hur ni som arrangör lägger er bana.

6 Bemanning start- och målplats. - Speaker (1 st) - Anmälan och betalning (5 st) - Försäljning lotteri och produkter (2-4 st) - Startfållan (2-4 st) - Fotograf (1-2 st) Ha även 3-5 personer med fria roller som kan hjälpa till vid behov. Och som kan hjälpa till innan och efter eventet. Bemanning längst med banan Uppskattningsvis beroende på storlek på ert evenemang behövs 8 till 30 funktionärer längst med banan. Men det beror som sagt på ambitionsnivån och hur ni som arrangör lägger er bana. Banan Den ursprungliga distansen för Barncancertrampet var 40 km. Efter det har det tillkommit 20 km så att fler kan delta (tex. om föräldrar vill cykla med barn i åldrarna 8-12 år). Vår rekommendation är att försöka dra en så säker bana som möjligt, om det går via spår och andra vägar som redan är uppskyltade och enkla att följa. Det kommer även underlätta er bemanning av funktionärer. Minivättern - Ett lopp för de allra minsta Som arrangör kan man även dra en 2 km lång bana för de allra minsta (förslagsvis med en eller två cykelledare som cyklar tillsammans med barnen). Barncancerfonden tillhandahåller arrangören med medaljer och diplom till alla barn som Vätternrundan tar fram.

7 Att tänka på - Lärdomar från föregående år 1. Var beredd på en lång kö till anmälan vid fin väder. För att allt ska gå så smidigt som möjligt, ha funktionärer i beredskap som kan hjälpa till så att deltagarna inte behöver stå i kö för länge till sin anmälan. 2. Var extra tidigt på plats och montera start- och målområdet. Det tar alltid längre tid än vad man tror och deltagarna kommer alltid tidigare än vad man tror till anmälan. Ofta en timme innan starten. 3. Ha speakern på plats tidigt så att denne kan bekanta sig med utrustningen (mick och musik) 4. Ha en klar spellista nedladdad som rullar när speakern inte pratar. 5. Förbered speakermanus med tack till sponsorer och lokala eldsjälar - samt all viktig information som deltagarna behöver veta innan start. 6. Ha gärna aktiviteter rullandes under dagen (innan start och under målgången) med speaker, musik, försäljning och lotter. 7. Anpassa starten (fållor) så att de lite snabbare kan starta först och inte behöver cykla om de lite långsammare cyklisterna. Detta ökar säkerheten. 8. Använd gärna konor och band för att släppa iväg cyklister i vågor. 9. Tips på aktiviteter att ha vid målgången så att deltagarna stannar kvar en stund: a. Massage b. Picknik/mat till försäljning c. Informationstält med sponsorer

8 Bilaga 1 - Exempelansökan Offentlig sammankomst Se medskickat dokument från Barncancertrampet Täby Det är ett godkänt tillstånd från Polismyndigheten. Noterade följande: - Barncancertrampet är en guidad cykeltur utna tidtagning. - Man har angett ett estimat på antalet deltagare. - Man har angett vad för material som kommer ställas upp vid start och mål. - Bansträckningen har beskrivits och man har skickat med en karta. Det är väl värt att läsa igenom Polisens svar och godkännande av ansökan.

9 Bilaga 2 - Checklista övrigt material Start- och målområde - Musik- och speakeranläggning - Scen (uppbyggd eller lastbilsflak) - Eventtält till anmälan och försäljning - Kartor till deltagare om banan inte är pilad och uppskyltad - Bord (för anmälan och försäljning) - Pins, smycken och armband till försäljning - Avspärrningsband - Förlängningssladdar & förgrenare (till all elektronik, såsom högtalare) - Toaletter (i nära anslutning eller inhyrda/sponsrade) - Beachflaggor - Startportal (uppblåsbar båge eller likvärdig) - Funktionärsvästar (alt. Team Rynkeby-kläder) - Parkeringsmöjligheter i närheten av start- och målområdet - Koner och band för att separera startgrupper (bra att släppa iväg lite snabbare cyklister först, även om det inte är en tävling) - Soptunnor/svarta sopsäckar - Kommunikationsradio (mellan funktionärerna i start- och målområdet) - Polistillstånd (ha detta tillhands vid behov) - Kassalåda - izettles för kortbetalning - Förstahjälpen Depå - Musikanläggning (inte nödvändigt men kan höja stämningen i depån) - Bord - Avspärrningsband (vid behov) - Förlängningssladdar & förgrenare (till all elektronik, såsom högtalare) - Toaletter (i nära anslutning eller inhyrda/sponsrade) - Beachflaggor - Funktionärsvästar (gula reflexvästa) - Soptunnor - Polistillstånd (ha detta tillhands vid behov) - Förstahjälpen Banan - Pilar och skyltar

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Sveriges största klädbytardag 18 april 2015

Sveriges största klädbytardag 18 april 2015 Sveriges största klädbytardag 18 april 2015 Ordna en Klädbytardag under Sveriges största Klädbytardag lördag 18 april. Föreningens kretsar, ideella medlemmar, skolelever, privatpersoner kan vara med och

Läs mer

Walking for Water Guide för skolor

Walking for Water Guide för skolor Walking for Water Guide för skolor Innehållsförteckning Förord... 3 Inledning... 4 De fem grunderna för Walking for Water... 5 Till att börja med... 6 Introduktion...6 Projekt...6 Registrering...6 Förberedelser...

Läs mer

Lokalavdelningar och intresseföreningar

Lokalavdelningar och intresseföreningar Lokalavdelningar och intresseföreningar Unga Hörselskadade är en riksorganisation och själva stommen i Unga Hörselskadade är organisationens föreningar. Det finns tre typer av föreningar inom Unga Hörselskadade;

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut.

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Om att testamentera till Barncancerfonden. Tre av fyra barn överlever cancer. Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Forskning har gjort

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER Handledning för kontrollanter 1 Omslagsfoto: UNICEF//Tanzania/2014 Denna broschyr är framtagen med stöd av Trosa Tryckeri 2 Operation Dagsverke TACK FÖR DITT ANSVAR I OPERATION

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

Manual för ungdomsturneringar

Manual för ungdomsturneringar 1 av Manual för ungdomsturneringar Svenska Innebandyförbundet av Innehållsförteckning Bilaga 1 1. Checklista. Marknadsföring - Färgkod SIBF - Typsnitt SIBF 1 FÖRORD Denna manual ska användas som en arbetsbok

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln En skrift om hur vi involverar fler i vår verksamhet Volontärrekrytering - din GPS i volontärsamordningsdjungeln 2 Inledning Den ideella kraften är stor. Faktiskt så stor att den kan omräknas till cirka

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Datum, tid (bara om det är halvdagstävling t ex) och tävlingsplats Vilka klasser (i freestyle resp. HtM) Domare Tävlingsavgift

Datum, tid (bara om det är halvdagstävling t ex) och tävlingsplats Vilka klasser (i freestyle resp. HtM) Domare Tävlingsavgift Att anordna freestyle och/eller Planera i god tid Oavsett om ni ska ha en inofficiell eller officiell tävling så försök komma igång med planeringen i så god tid som möjligt. Ofta när det gäller freestyle/heelwork

Läs mer

Arrangörsfolder. För evenemang i Hallarna

Arrangörsfolder. För evenemang i Hallarna Arrangörsfolder För evenemang i Hallarna Introduktion I Hallarna finns tre teaterscener, en konsertlokal och en bistro. Här försiggår många hundra arrangemang årligen. Vid ett arrangemang är vi tre parter

Läs mer

RIDE OF HOPE EUROPE. Vi kämpar för livet!

RIDE OF HOPE EUROPE. Vi kämpar för livet! RIDE OF HOPE EUROPE Vi kämpar för livet! Barncancerfonden I över 30 år har Barncancerfonden finansierat forskning och stöd till drabbade familjer. För 30 år sedan dog nästan alla barn i cancer. Idag överlever

Läs mer

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6 Nästa möte 28 Feb Läs sid 6 Gasarna Speedwayklubb, föreningen med Sveriges BÄSTA medlemmar! Visste ni alla att ni tillsammans har bidragit med lika mycket i medlemsavgifter och övriga ekonomisk support

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

TILL PUNKT OCH PRICKA EN HANDBOK I PLANERING AV INTERNATIONELLT UNGDOMSUTBYTE

TILL PUNKT OCH PRICKA EN HANDBOK I PLANERING AV INTERNATIONELLT UNGDOMSUTBYTE TILL PUNKT OCH PRICKA EN HANDBOK I PLANERING AV INTERNATIONELLT UNGDOMSUTBYTE 1 VAD ÄR ETT INTERNATIONELLT UNGDOMSUTBYTE? Ett ungdomsutbyte är en metod att arbeta med ungdomar en utmaning för ungdomar

Läs mer

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera.

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Att komma på en bra idé är första delen i ett lyckat event och

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 SSUKLUBBENS DEMOKRATI OCH EKONOMI Detta häfte beskriver hur SSUklubben

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer