Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015"

Transkript

1 1 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015 Kalmar län håller på att ta fram en regional livsmedelsstrategi. Den tas fram i en bred dialog och kommer att vara klar hösten Strategin omfattar all typ av mat från Kalmar län från skog, åker, äng, trädgård, sjö och hav till köksbord, matsal och restaurang. Mer information finns på Följande inspel till den nationella livsmedelsstrategin bygger på den regionala dialogen i Kalmar län och på de utredning och fördjupade underlag som hittills tagits fram. Urvalet är gjort med tanke på vad som är relevant i ett nationellt perspektiv. Vi definierar här livsmedelsbranschen som hela kedjan från jord till bord, dvs primärproduktion, förädling, distribution, restaurang/storkök, handel och slutkonsumtion. Mål Den nationella livsmedelsstrategin bör ha som mål att branschen, långsiktigt och hållbart, ska öka sin konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga.

2 2 Framgångsfaktorer Kalmar län har identifierat följande framgångsfaktorer, av relevans för såväl regionen som branschen mer generellt Nytänkande Kompetens Effektivitet Hållbarhet Stolthet En föränderlig värld kräver nya lösningar och beredskap. Vi behöver nyttja branschens kreativitet och tänka nytt på alla nivåer, i stort som smått. Det handlar om nya produkter och tjänster, men också t ex om att nya samarbeten, effektivare metoder för produktion, automatisering, finansiering, marknadsföring, försäljning, affärskoncept, kundkontakt, idégenerering, värdskap osv. Vi är en del i en allt mer kunskapsintensiv ekonomi. Vi behöver höja kompetensen i livsmedelskedjans alla led och vara en kompetent samarbetspart i alla sammanhang. Resurser ska nyttjas på ett sätt som är effektivt både på kort och lång sikt. Det gäller såväl mänskliga resurser som råvaror och pengar. Vi behöver bli effektivare och resurssnålare. Hållbarhetsfrågorna är centrala, såväl för branschens utveckling som i ett större perspektiv. Branschens ekonomiska, miljömässiga och sociala kapital behöver öka kontinuerligt. Vi behöver, förutom ekonomisk hållbarhet, lägga särskild vikt vid minskad övergödning och klimatpåverkan, biologisk mångfald, ökade möjligheter för unga samt bättre jämställdhet och integration. Vi behöver stärka samhällets kunskap om svensk livsmedelsproduktion och öka stoltheten. Landets invånare ska vara stolta över Sveriges livsmedelsbransch och gärna köpa just dessa produkter och tjänster. De som arbetar i branschen ska vara stolta över vad de åstadkommer och unga ska lockas att söka sig till detta arbetsområde. Konkreta förslag Här följer några förslag till konkreta åtgärder. Kalmar län deltar gärna i arbetet med att utveckla dessa åtgärder. Nytänkande - Ökat värdeskapande Vi ser en tydlig och global trend som innebär att värdeskapandet förskjuts från själva råvaran till t e x konceptutveckling, upplevt kundvärde eller andra s.k. metavärden. Det innebär inte att den fysiska produktionen i form av t ex jordbruksprodukter minskar i värde, i varje fall inte i ekonomisk betydelse. Den fysiska produktionen av varor kommer fortfarande att vara en motor i ekonomin, men värdeskapandet förskjuts. Produkten blir en råvara i systemet, men det är mervärdet som genererar bättre lönsamhet.

3 3 Viktiga trender i perspektivet mat är t ex att hållbarhet, resurser och energi får ett allt större fokus. Detsamma gäller kvalitet, hälsa, äkthet, ursprung och att göra själv. Vi ser också en växande och alltmer professionell besöksnäring. Det finns en stor framtida möjlighet i att vidareförädla landets råvaror och att utveckla nya produkter och tjänster med mervärden. Detta gäller i livsmedelskedjans alla led och såväl i det industriella systemet som i det mer småskaliga. Rådgivningen är idag väl utbyggd i livsmedelskedjans primärled. Däremot är rådgivningssystemet svagare i nästa led, när det gäller stöd för små livsmedelsproducenter och efterföljande led att kunna växa och utveckla sitt affärsmannaskap. Här behövs en nationell insats. Livsmedelsföretagen finns idag heller inte inom det mer generella s.k. affärsfrämjande systemet. Se förslag under Effektivitet nedan. Nytänkande - Långsiktig finansiering av innovationsmiljöer Den nationella nivån behöver stödja långsiktig finansiering av innovationsmiljöer inom strategiska livsmedelsområden. Livsmedelsbranschen har ett stort behov av innovationer, produktutveckling och entreprenörskap som stärker konkurrensförmågan. Förutsättningarna för företagens innovationsutveckling behöver förbättras. Lärosätenas huvuduppgifter är forskning och grundutbildning. Den s k tredje uppgiften, dvs samverkan med omgivande samhälle, har låg status och dåliga förutsättningar att skapa värden för de två huvuduppgifterna. Samverkan mellan akademier och livsmedelsbranschen behöver stärkas, inklusive kunskaper och insikter i både förutsättningar och vilken ömsesidig nytta som kan åstadkommas. Kompetens - Utveckla gymnasieutbildningarna Branschens och utbildningarnas attraktivitet behöver höjas. Flera av de gymnasieprogram som har koppling till mat har få sökande. Eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet är mest inriktade mot att arbeta i restaurang, trots att det finns jobb inom t ex storkök och förädlingsindustri. Det finns t ex ett mycket stort behov av yrkesutbildade kockar. Gör det möjligt att läsa två yrkesinriktade gymnasieprogram De yrkesinriktade gymnasieprogrammen är viktiga för livsmedelsbranschen, men antalet sökande har under senare år varit lågt för flera relevanta program trots att det finns behov av arbetskraft. Detta gäller t ex naturbruksprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt handelsprogrammet och är en verklighet som delas med flera andra yrkesinriktade gymnasieprogram. Branschen ser behov av att erbjuda möjlighet för vuxna att växla till livsmedelsområdet, men individen har idag inte rätt till ytterligare en yrkesinriktad gymnasieutbildning om man gått en sådan tidigare. Undantag görs för de individer som står längst från arbetsmarknaden. Däremot kan den som har en eftergymnasial utbildning obehindrat byta inriktning och utbildningsområden.

4 4 Den som utbildat sig till lärare kan läsa till agronom, den som har en socionomexamen kan utbilda sig till bibliotekarie osv. Här finns idag ett struktur- och regelproblem. Den som gått ett yrkesinriktat gymnasieprogram bör ges möjlighet till ytterligare en gymnasieutbildning på ett annat yrkesinriktat program. Denna fråga bör lyftas in i den pågående gymnasieutredningen. Gymnasieskolan behöver tillgodose livsmedelsindustrins behov Gymnasieskolans program för restaurang och livsmedel har idag ingen tydlig utgång/inriktning som är anpassad till livsmedelsindustrins behov. Utbildningar och kurser inom nuvarande programstruktur skulle kunna utformas innehållsmässigt så att det blir en tydligare koppling. Ett annat alternativ är att utveckla en ny inriktning som läggs till den nationella programstrukturen för gymnasieskolan. Också denna fråga bör lyftas in i den pågående gymnasieutredningen. Utbilda också för storkök Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktas idag till stor del mot att utbilda för att arbeta i restaurangbranschen och servering tallrik för tallrik. Offentlig sektor efterlyser gymnasieutbildade kockar med inriktning mot storhushåll, matlagning i storkök, specialkost m.m. Effektivitet - Koppla ihop livsmedelsbranschen med det innovations- och företagsstödjande systemet Livsmedelsbranschen har idag ofta en svag koppling till de generella företags- och innovationsstödjande systemen (ALMI, inkubatorer, lokala utvecklingscentra, företagsstöd osv). Det saknas strukturer för samspel mellan livsmedelsbranschen och dessa system vilket försvårar möjligheten till stöd för produktutveckling och investeringar, rådgivning för affärsmannaskap m.m. Det generella innovations- och företagsstödjande systemet riktar sig inte mot livsmedelsföretag. Tvärtom finns legala hinder mot att stödja företag i livsmedelssektorn. Istället finns, ett delvis parallellt system riktat mot sektorn. Förutom att det minskar systemeffektiviteten minskar det både möjligheter att ta tillvara potentiella synergier och, kanske allvarligare, så minskar det synligheten bland andra aktörer. Regionförbundet i Kalmar län vill genomföra ett pilotprojekt där länets företagsstöd och företagscheckar också kan användas för att utveckla livsmedelsföretag. Effektivitet - Nyttja digitaliseringens möjligheter Förbättrad infrastruktur och bredbandsutbyggnad öppnar för nya lösningar och möjligheter när det gäller IT och digitala tjänster inom t ex automatisering, produkter, affärsmodeller, kommunikation, finansiering etc. Den nationella nivån behöver fortsatt satsa resurser på att

5 5 bygga ut den hårda infrastrukturen, men också underlätta för livsmedelsbranschen att dra nytta av digitaliseringen. Exempel på prioriterade insatser är automatisering och effektivisering i primär- och förädlingsled, ökad kunskap om möjligheterna inom e-handel och om nya metoder för finansiering, att skapa virtuella mötesplatser för innovation och att stärka samverkan med befintliga aktörer. Effektivitet Stärk marknadsperspektivet Marknadsperspektivet behöver stärkas i livsmedelskedjans alla led. Den nationella nivån behöver ge verktyg för att stötta uppbyggnad av sådan kunskap i hela branschen, från jord till bord. Den nationella nivån behöver också bidra med kvalificerat underlag i form av marknadsbedömningar, trender, kunskap om hälsa och miljö etc. Hållbarhet - Miljö FoI-agendan för lantbruk och trädgård innehåller många intressanta och viktiga delar. När det gäller miljö vill vi särskilt lyfta fram behovet av tillämpad forskning när det gäller metoder för minskad miljöpåverkan. Det kan gälla allt från handläggarstöd för tillsynsmyndigheter till sensorteknik för precisionsgödsling. Vi vill också understryka behovet av demonstrationsanläggningar etc. där dessa metoder kan prövas i daglig drift och spridas till slutanvändare. Livsmedelsbranschen har naturligtvis kopplingar till en lång rad miljöfrågor, men vi vill speciellt lyfta fram övergödning/näringskretslopp, klimatfrågor (utsläpp och anpassning) samt biologisk mångfald. Stolthet Stärk konsumenten Kunskap är grunden för att individen ska kunna göra medvetna val. Konsumenternas kunskap om mat, hälsa, kvalitet, miljö och ekonomi behöver stärkas, liksom om sambanden mellan dessa frågor och svensk livsmedelsproduktion. Unga behöver inspireras och uppmuntras att laga mat. Inför mer matlagning samt matkunskap enligt ovan i grundskolan. Ge också ett utökat uppdrag till Livsmedelsverket, eller annan lämplig nationell myndighet. Kalmar län deltar gärna Kalmar läns näringsliv, offentlig sektor och akademi deltar gärna aktivt i arbetet med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Vi kan erbjuda fördjupade analyser och underlag som tagits fram ur ett regionalt perspektiv, men som i flera delar också har nationell relevans.

6 6 Några exempel: Framtidsstudier för de gröna näringarna. Innovationer. Kairos Future. Kvinnor, män och mat i Kalmar län. En bakgrundsbeskrivning. Winnet Kalmar län. Kartläggning av delsystem livsmedel i Kalmar län. Kontigo. PM Mat och kompetens i Kalmar län. Behov och förslag. Regionförbundet i Kalmar län. Vi arrangerar också gärna ett besök i Kalmar län, med möjlighet till studiebesök, erfarenhetsutbyte och diskussioner. Välkomna! Kalmar Styrgruppen för Livsmedelsstrategi Kalmar län Stefan Carlsson Landshövding Kalmar län Helena Nilsson Regiondirektör Regionförbundet i Kalmar län Kicki Svensson Regionchef LRF Sydost Kopia: Annika Åhnberg

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län. Detta är en sammanfattning av det material som tagits fram inför rådslaget om Kalmar läns livsmedelsstrategi, vilket äger rum den 20 maj 2015. Förutom denna sammanfattning innehåller underlaget följande

Läs mer

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län April 2014 De gröna näringarnas framtid i Kalmar län Fyra delstudier: Attityder, strukturer och omgivning Innovation i de gröna näringarna Möjligheterna för livsmedelsproduktion 2030 Energi och klimat

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen 2012-07-03 Omvärldsspaning Mälardalen 17 200 medlemmar 1/3 av Sveriges befolkning 95 riksdagsledamöter

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Flest anställda finns inom slutledet (Detaljhandel livsmedel respektive Restauranger) och näst mest anställda finns inom Livsmedelstillverkning.

Flest anställda finns inom slutledet (Detaljhandel livsmedel respektive Restauranger) och näst mest anställda finns inom Livsmedelstillverkning. December 2014 Detta är ett urval av bilder som tagits fram av Bisnode, på uppdrag av Regionförbundet i Kalmar län. Bilderna utgör ett av flera underlag i arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi för

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE 1. STÄLLNINGSTAGANDE: I SKÅNE SKA MATENS VÄRDE VARA HÖGT Innovation och samverkan Kommunikation Kvalitet Konkurrenskraft

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Senast uppdaterad 2015-05-12/cg. Livsmedelsstrategi för Kalmar län

Senast uppdaterad 2015-05-12/cg. Livsmedelsstrategi för Kalmar län Senast uppdaterad 2015-05-12/cg Växande värde UTKAST Livsmedelsstrategi för Kalmar län Innehåll Förord?... 3 Inledning... 3 Analys... 4 Mål och framgångsfaktorer... 5 Strategier... 7 Åtgärder (regional

Läs mer

Kajsa Berggren

Kajsa Berggren Kajsa Berggren 2017-12-08 En livsmedelsstrategi för Sverige - fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Näringsdepartementet 2 Strategi med sikte mot år 2030 Näringsdepartementet 3 Därför behövs en

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Till läsaren. Samordnare: Carolina Gunnarsson Regionförbundet i Kalmar län carolina.gunnarsson@rfkl.se 0480-44 83 82 070-3534855

Till läsaren. Samordnare: Carolina Gunnarsson Regionförbundet i Kalmar län carolina.gunnarsson@rfkl.se 0480-44 83 82 070-3534855 Senast uppdaterad 2015-05-12/cg Analys SWOT Livsmedelsstrategi för Kalmar län UTKAST Till läsaren Detta är det första utkastet till en s.k. SWOT-analys för Kalmar läns livsmedelsbransch. Analysen är en

Läs mer

KalmarÖland En smartare landsbygd!

KalmarÖland En smartare landsbygd! KalmarÖland En smartare landsbygd! Utdrag ur strategins delar som är väsentliga för urval av projekt. Materialet är inte fullt språkgranskat och måste till vissa delar kortas. Kommentarer och förslag till

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Per Arfvidsson, vice VD Lantmännen och Styrgruppsordförande Arena för livsmedelsektorn KSLA seminarium,

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillsammans får vi landet att växa Tillsammans får vi landet att växa är LRFs huvudbudskap. Det framgår av LRFs kommunikationsstrategi, fastställd av riksförbundsstyrelsen.

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Vad är livsmedelsstrategin?

Vad är livsmedelsstrategin? Livsmedelsstrategin Vad är livsmedelsstrategin? 1. 1+3 övergripande mål som 7 partier är överens om 2. En proposition till riksdagen med 24 punkter, beslut den 20 juni 3. Regeringens handlingsplan, 49

Läs mer

KCF- Samverkan och konceptutveckling

KCF- Samverkan och konceptutveckling Kick-Off KCF Lund 2015-03-24 KCF- Samverkan och konceptutveckling Ove Karlsson, Catharina Ahlwall Svennefeldt Kompetenscentrum Företagsledning Vi skall bli det ledande kunskapscentret när det gäller företagsledning

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår!

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår! Livsmedel i Halland En kreativ process pågår! En bred uppslutning av representanter från livsmedelskedjan har varit med att sätta igång ett handlingsprogram för livsmedel i Halland. Det du kan titta på

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019 9.5.2018 Ålands Landsbygdscentrum Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsidé Utveckla och bredda näringsverksamheten på landsbygden. Mission Att utveckla en livskraftig landsbygd på Åland. Affärsidé Att koordinera

Läs mer

Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum

Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum Per Arfvidsson Lantmännens affärsportfölj skapar värde av åkermarken Lantmännen Växtförädling Utsäde och frö Insatsvaror

Läs mer

Smålands skogar får värden att växa

Smålands skogar får värden att växa MÅLANDS skogar Smålands skogar får värden att växa Regional skogsstrategi för Småland Foto: Ingela Eriksson, Länsstyrelsen i Kronobergs län FÖRORD INLEDNING Skogen är viktig för Småland och är en del av

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA 180418 Erik Fahlbeck, SLU och livsmedelsstrategin allmänna reflektioner SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde Insatsområde Passionerat Entreprenörskap i samverkan Fond Mål Indikator Målvärde Landsbygdsfonden EJFLU Förbättrad konkurrenskraft hos företag genom hållbart användande av humankapital Minskat sjukskrivningstal

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Viktiga debattutmaningar som handlar om skillnad i politiken och skillnad för Norrbotten.

Viktiga debattutmaningar som handlar om skillnad i politiken och skillnad för Norrbotten. 2 (11) Socialdemokraternas riksdagsledamöter avslutar en intensiv vår med en debattrunda med regeringen om utbildning och jobb. Under våren har riksdagsledamöterna gjort ett tjugotal besök i Norrbotten

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Uppföljning av 2012 års Territorial Review

Uppföljning av 2012 års Territorial Review Uppföljning av 2012 års Territorial Review 2010-2012 Territorial Review Småland Blekinge 2016-2018 Territorial Review Småland Blekinge Monitoring Progress and special focus on migrant integration 12 rekommendationer:

Läs mer

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket Digitalt först För en smartare livsmedelskedja Offentliga rummet 2016-05-26 Tomas Nilsson, Jordbruksverket Innehållsdeklaration Smartare livsmedelskedja OR 2016-05- 2 Uppdraget Smartare livsmedelskedja

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014 Botnia-Atlantica 2014-2020 Uppstartskonferens Umeå, 11 december 2014 Norge: Nordland Fylkeskommune Sverige: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Lägesrapport motioner och skrivelser Regionstämma LRF Sydost 2014

Lägesrapport motioner och skrivelser Regionstämma LRF Sydost 2014 Lägesrapport motioner och skrivelser Regionstämma LRF Sydost 2014 Motion nr 1-4 Mörbylångadalen, Sydöstra Öland, Ottenby och Torslunda LRF Sakägare Regionstämmans beslut i att satser Status regionen Status

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar Beslutat av miljönämnden 2016-12-08 och regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: MN 2016-00334, RUN 2016-02240 Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar 2017-2020 Innehållsansvar:

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Vi befinner oss i en tid när allt mer av maten på våra tallrikar kommer från andra delar av världen. Handel

Läs mer

Inspirationsseminarium med Paul Svensson

Inspirationsseminarium med Paul Svensson Inspirationsseminarium med Paul Svensson 16 oktober 2015, Piperska muren i Stockholm Tid och plats Datum: 16 oktober Tid: 9.30 16.30 Plats: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm Kontakt: EkoMatCentrum,

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

HÅLLBARHETS- MANIFEST.

HÅLLBARHETS- MANIFEST. 2019 / ETT FRÅN HÅLLBARHETS- MANIFEST. FEM ÅTAGANDEN FÖR EN HÅLLBAR OCH LIVSKRAFTIG SVENSK LIVSMEDELSPRODUKTION 1 LIVSMEDELSINDUSTRINS Produktionen av livsmedel från jord till bord har en omfattande påverkan

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället.

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället. Kvalitet och Nytta Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen k om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys

Läs mer

RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till BoU - Lärande för hållbar utveckling av Eva- Marie Tyberg

RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till BoU - Lärande för hållbar utveckling av Eva- Marie Tyberg RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till 2021 BoU - Lärande för hållbar utveckling 2013-11- 26 av Eva- Marie Tyberg Vad vill ni veta? Det går hyfsat bra för Sundsvall Varför en hållbar tillväxtstrategi?

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd

Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd Landsbygdsprogrammet Företag- och projektstöd 1 Fokusområden Prioriteringar Prioriteringar och fokusområden i landsbygdsprogrammet 1 Kunskapsöverföring och innovation 2 Lönsamhet, konkurrenskraft i jordbruket

Läs mer

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSAGENDAN BAKGRUNDEN UPPDRAGET EN UTFLYKT I UNDERJORDEN RESULTAT VAD HÄNDER HÄRNÄST? JOHAN CARLSTEDT IVA ULF

Läs mer

Återrapportering regleringsbrev för budgetåret 2018 (N2017/07676/FF mfl) 3. Övriga uppdrag 3.2 Livsmedelsstrategi

Återrapportering regleringsbrev för budgetåret 2018 (N2017/07676/FF mfl) 3. Övriga uppdrag 3.2 Livsmedelsstrategi Återrapportering regleringsbrev för budgetåret 2018 (N2017/07676/FF mfl) 3. Övriga uppdrag 3.2 Livsmedelsstrategi Slutrapport 2018-05-30 Dnr Ä2018-167 Godkänd av: Gunilla Nordlöf Återrapportering regleringsbrev

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK18/125 STRATEGI Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun 2018-2023 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-10 Dnr KK18/125 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål... 3 1.1 Tillväxt i Näringslivet...

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer