December Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "December 2006. Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet"

Transkript

1 December 2006 Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

2 Detta är ju slutet på en era! Det sa jag till Ulla Nord, snart f d anställd här, och tilla också hastigt men du är ju inte sååå gammal. Men Ulla höll med. För henne är det inte bara att sluta ett (fantastiskt) jobb utan också att gå i pension. Omställningen måste vara enorm, å andra sidan har man ju hört att alla pensionärer alltid har fullt upp, det kan vara tandläkaren, lunch med barnen, kulturevenemang, träning, tidningsläsning eller vad som helst; pensionärer tycks aldrig ha tid. Men Ulla har lovat att hon även i fortsättningen ska stå i butiken, dock inte varje vardag mellan För att hedra Ulla och för att välkomna Lena Löfman, som tar över efter Ulla, får ni läsa om dem i detta nummer. Vidare har den hemliga juryn också utsett en vinnare av recepttävlingen och det finns boktips som fördriver ensamma stunder i julmörkret. Detta nummer innehåller även en del anteckningar från möten som har ägt rum. Även om det kan tänkas vara tråkig läsning så känner jag att det är viktigt att ni som medlemmar får veta vad föreningen sysslar med och vad vi lär och vilka idéer vi får. Samt förståss även så att ni ska veta vad det är ni går miste om, för ni är hemskt välkomna att delta på alla våra aktiviteter. Och glöm inte att stressa lugnt i jultiderna nu!

3 STYRELSEN INFORMERAR Styrelsen har ni köpt in ett antal vuxen- och barnböcker. Dessa har inledningsvis sålt mycket bra, men det finns ett utrymmesproblem i lokalen (se nästa stycke angående detta). I samband med att Internationella biblioteket har sina barnbokveckor har vi också skyltat med barnböckerna. Försöket kommer att utvärderas så småningom. Internationella biblioteket har för övrigt böcker på över 125 språk och detta är tredje året i rad som de tar initiativet till internationella barnboksveckorna. Syftet är trefaldigt: Barn och ungdomar ska stimuleras till ökat läsande och eget skrivande; Kunskapen om de relevanta länderna ska öka bland bibliotekarier och författare; och att inbjudna författare ska kunna få träffa sina svenska kollegor. Vad beträffar utrymmesproblemet nämnt ovan, så har styrelsen bestämt att det behövs en hylla för att kunna visa upp böckerna. Om försöket med böckerna slår fel så kan hylla användas till andra varor. Eftersom ommöbleringar i butiken kan vara ett känsligt ämne vill styrelsen härmed bjuda in till ett öppet möte i butiken. Detta äger rum tisdagen den 9 januari klockan Förslag på hyllor kommer att sättas upp i butiken fortast möjligt; tanken är att hyllan ska vara praktiskt och ha ett flexibelt användningsområde. Det är inte bara viktigt att diskutera vilken hylla utan även var den ska stå och hur Klotet därmed kan bli mer funktionellt. Detta kan komma att kräva en större eller mindre omflyttning i lokalen och styrelsen kände att det var viktigt att alla medlemmar fick vara med och tycka till om frågan. Klotets hemsida håller på att göras om. Carin har tagit sig an designen och en stor del av innehållet, medan Lennart ska fixa själva kodandet i den slutgiltiga versionen. För den som vill titta på hemsidan så som den ser ut nu och lämna kommentarer och förslag på förbättringar, så gå in på och maila sedan till Ni kan också lämna kommentarer i Ulrikes fack på kontoret. Vi vill också passa på att tacka Lisette Hängsel, som valde att vara arbetspraktikant hos oss under novembermånad. Hon har tidigare arbetat ideellt hos oss, men kunde nu, tack vare arbetsförmedlingen, vara praktikant. Hennes hjälp och idéer har varit mycket uppskattat, och vi hoppas förståss att vi ser mer av Lisette i framtiden. Rättvis Handel Import heter numera The House of Fair Trade. Förutom namnbytet har bolaget också fått en ny logotyp; det är den ni ser här vid sidan av. Man planerar också att införa ett nytt utseende på förpackningarna och komma med nytt informationsmaterial. The House of Fair Trade, en av våra största importorganisationer, ägs av de världsbutiker i Sverige som har köpt aktier i bolaget, samt av bland annat Afrikagrupperna.

4 KALENDARIUM December 8 december Extern försäljning Hållbart Universitets alternativa julmarknad 13 december Extern försäljning på Bibliotekstjänst 14 december Styrelsemöte Januari 9 januari Öppet möte för hyllförflyttning i butiken, klockan januari Styrelsemöte Februari 22 februari Styrelsemöte Mars 25 mars Årsmöte på Slottet 29 mars Styrelsemöte (konstituerande + vanligt) April 26 april Styrelsemöte Maj 31 maj Styrelsemöte Juni 12 juni Medlemsmöte med pic-nic i Botaniska Trädgården, klockan 19 Det kommer också att äga rum ett medlemsmöte i februari/mars samt ett regionmöte på än så länge okänt datum. Hör av dig till butiken senare om du vill veta datum. Listan kan också fylls på med fler externa försäljningar. Som ni ser står det också en hel del externa försäljningar med i kalendariet denna gång. En extern försäljning är när vi packar ner delar av Klotets utbud och packar upp det någon annanstans till exempel på Kulturens Julstök eller på en marknad någonstans. Till detta behövs det alltid folk som är villiga att hjälpa till. Det är mycket intressant att träffa människor utanför den vanliga butiksmiljön, samtidigt som man också får något tillbaka. Ring Fredrike, , om du är intresserad av att vara med. Hör också av dig till Fredrike om du vill hjälpa oss i julrushen. Det är mycket på gång nu och varje hjälpande hand är viktig.

5 Minnesanteckningar från regionmötet 30 september 2006 Den 30:e september var det regionmöte och denna gången var det vi som bjöd in. Vi höll till på Slottet (kollektivhuset där Ulla Nord bor) och hade ett gediget och trevligt program. Efter att deltagare från Skånes olika världsbutiker (Ängelholm, Ystad, Helsingborg, Laholm, Svalorna i Lund, Landskrona och Malmö + Klotet) hade droppat in, hade vi en gemensam fika för att bekanta oss med varandra och för att genast börja utbyta tankar och idéer; detta är en av de stora fördelarna med regionmötena, att alla andra också har bra idéer som man kan samverka kring. Det är också mycket intressant att få veta hur de andra butikerna bygger upp sin förening. Svalorna i Lund var med för första gången på ett möte, likaså Uma Bazaar från Malmö. De är givande att få veta var de importerar ifrån och vilka varor som fungerar, samt hur de löser finansiella problem eller drar till sig aktiva. Vi butiker i Skåne (vilket i detta fall också inkluderar Laholm och även Ljungby) är ensamma om att ha regionmöten som dessa och vi känner den ökade kontakten sinsemellan verkligen gynnar oss. Innan lunch fick vi en guidad rundtur i Botaniska Trädgården, vilket var mycket spännande. Vädret höll i sig, så vi gick en stor runda utomhus. På vägen hem till lunch gick vi förbi Klotet och alla fick gå runt i butiken och titta på alla varor. Klotet är en av de största butikerna i Sverige och vi har ett mycket brett sortiment + är dessutom bra på att snabbt ta in nyheter. Så för kollegorna var det nästan som att titta i katalogerna, sa dem, eftersom de sett få av varorna på riktigt innan. Efter lunch, som bestod av en mycket god indisk linssoppa sades det, började vi diskutera på allvar. Vi delade in oss i olika grupper och pratade om inköpssamordning, medlemsvård och rekrytering, marknadsföring samt skyltning. De olika grupperna diskuterade mycket livligt och här nedan presenteras en del av de förslag som vi kom fram till: För den som vill ha mer utförlig information om diskussionerna går det bra att ta en kopia på originalet som hänger på anslagstavlan i butiken ( i köket) eller att maila till Inköpssamordning Vi behöver en bättre lönsamhet på Klotet i Lund, eftersom vi dessutom sköter verksamheten helt utan bidrag. Vi anser att det är dålig konkurrens på leverantörerna. Vi måste pressa leverantörerna så att de har bättre priser gentemot oss. Världsbutikerna måste gemensamt förhandla om priserna. Idealt vore färre men större gemensamma inköp. Vi borde också satsa på mer direkt import. Ett möte med alla kassörer vore därför att rekommendera, liksom att vi handlar mer sinsemellan.

6 Medlemsvård och -rekrytering Våra medlemmar är oändligt viktiga både för pengarnas skull (medlemsavgifter) och för att få tag i aktiva. Medlemsmöten/medarbetarmöten är viktiga för att skapa gemenskap och för att ge de aktiva något tillbaka. Infoblad/medlemstidning för att nå ut till alla medlemmar som inte närvarar på möten. Det kan vara både en mer tryckt tidning med all sorts information som skickas ut till medlemmarna eller ett enkelt infoblad som distribueras i butiken. Medlemsansvarig butiken i Landskrona har en medlemsansvarig som skickar välkomstbrev, håller kontakten med de nya och tar emot aktiva i butiken. Marknadsföring Marknadsföringsgruppen hade en massa bra förslag om hur man sprida idén med rättvis handel. Framför allt betonades det att vi inte ska tala till folks dåliga samvete utan lyfta fram det positiva istället. Ett förslag var att satsa på företagens julklappar börja med mindre företag och erbjud antingen presentkorgar eller bara sprid information om våra varor. Det kan vara allt från skolor, vårdcentraler, företag och butiker som ligger geografiskt nära, församlingar, bibliotek, förvaltningar etc. Vidare ska man satsa på att lyfta fram nischvaror (varor som enbart vi har) i skyltfönster och när man berättar om rättvis handel. Det ska helst vara förbrukningsvaror, så att kunder ständigt återkommer för att köpa denna. Det viktiga är att lyfta fram vår kvalitet, att vi är annorlunda men har också andra kvalitéer som innefattas av vår ideologi. Framhäv mervärdet. Skyltning Det är viktigt att synas överallt, så att nya människor hittar till butiken. Detta går lite ihop med marknadsföringen. Det är viktigt att visa att vi inte är tråkiga och stela; och detta görs bäst genom att skylta om ofta i butikens skyltfönster. Tänk på att färgkombinationerna är viktiga. Lär gärna upp nya intresserade om skyltning, så att det hela tiden finns nya idéer. Ett sätt att skylta/visa upp butiken på är att sälja påsar/kassor med världsbutikens logga på ett bra förslag här var att göra presentpåsar av dem, dvs att ge kunden påsen gratis till om han/hon handlar presenter i den. En konkret idé som uppkom här var ett saminköp av flagga utanför butiken med fair trade och världsbutikernas märke. Birgitta Persson och Ingegerd Oscarsson tar på sig att kolla upp vad det kan kosta och kontaktar VBRH för detta. Alla tyckte att mötet var mycket givande och med hopp om ökad kommunikation sinsemellan begav sig de olika deltagarna hemåt. Nästa möte äger rum i Laholm under våren; den som är intresserad kan alltid höra av sig till butiken för att veta datum och tider! Ulrike Deppert

7 Maktlust maktlös, en lyckad seminarieserie om Världshandel! Vem agerar på världsmarknaden? Vem har makt att förändra? Varifrån kommer det system som vi ser på världsmarknaden idag? Det var några av de frågor som det diskuterades och förelästes om när Världsbutiken Klotet tillsammans med Världsbutiken ABC och ABF ordnade seminarieserien Maktlust maktlös. Total blev det fyra stycken seminarieföreläsningar med olika experter som behandlade världshandelns under ovannämnda aspekter. Alla ägde rum i Miljöbibliotekets sal och det var fullsatt varje gång. Makt var något som den inledande föreläsaren Lars Påhlsson Syll tog upp i sin föreläsning. Han pekade på att incitamenten att förändra är svaga och ifrågasatte vilken makt man som konsument egentligen hade. I första hand är strukturer i viktiga handelsinstitutioner som behöver förändras. Demokratisera handelsorganisationer så som WTO, menade han. Om dessa mäktiga institutioner fortsatte en av våra andra föreläsare Kenneth Hermele att berätta. Återigen kom det att handla om makt då Kenneth berättade att de stora länderna, eller grupper av länder, inom WTO eller Världsbanken/Internationella Valutafonden ensamma kan motsätta sig beslut och hur bistånd till utvecklingsländer villkoras. Detta menade han var ett stort demokratiproblem då andra stater och inte den egna befolkningen i utvecklingsländer bestämmer vilken politik som ska föras. Kenneth menade att detta sätt att villkora bistånd eller finansiella lån till utvecklingsländer bör upphöra. Även producenternas situation och konsumenternas makt hann diskuteras innan de fyra föreläsningstillfällena var över. Frågan om hur mycket vi kan påverka var central. Eftersom serien delvis också vände sig till en publik som redan var insatt, var diskussionerna efter föreläsningen extra bra och intressanta. Vi som organiserat serien kunde nöjt konstatera att uppslutningen varit så bra att Miljöbiblioteket nästan fyllts varje gång och att vi fått många nya infallsvinklar i vårt arbete för en rättvisare världshandel! Stort tack till alla er som föreläste, lyssnade och diskuterade och speciellt tack till Klotet som bidrog med uppiggande fika i våra pauser! Stina Nilsson

8 Hej då Ulla! Hej Lena! Det är stora förändringar på gång på Klotet den som kommer in i butiken i december möts inte längre av Ulla Nords glada leende. Eller jo, kanske lite då och då, men inte regelbundet på vardagsförmiddagar. Istället står numera Lena Löfman bakom disken. Vem är det då, kanske någon undrar? Vi aktiva i butiken är vana vid Lena sedan länge; hon har varit med och varit drivande i butiken sedan det började. Även kunderna känner henne, eller ni lär i alla fall känna igen henne på bilden här intill. Lena jobbar som inköpare och har hand om en stor del av de varor som vi säljer; hon är alltid den som kan ge bra upplysningar om vad en viss vara kostar, var den är ifrån och när vi får in den igen utan att behöva kika efter i några papper! När jag kommer in på Klotet för att prata med damerna om den pågående förändringen sitter de med fakturorna. Lena ska nämligen lära sig allt det där som pågår bakom kulisserna som hon inte har gjort tidigare. Det är framför allt den ekonomiska biten som Lena har lärt sig nu när hon har gått bredvid Ulla varje fredag sedan mitten på september. Att få alla räkningar att stämma och rätta till de fel som personalen gör ibland är inte helt lätt alla gånger. Det känns så tryggt att Ulla alltid är inom räckhåll och inte bara försvinner, säger Lena. Ulla håller med här. Hon menar att hon självklart kommer att sakna Klotet och att hon alltid bara kommer att kika in i förbifarten eller jobba - ideellt då förståss. Jag skulle bli tokig om jag bara skulle gå hemma och städa källaren! Fast jag kan tänka mig att Ulla kommer att bli som alla andra svenska pensionärer; upptagen med alla sina projekt lär hon väl knappast ha tid att bara vara hemma. Precis som Ulla kommer Lena också sakna sitt gamla jobb skolan i Kävlinge. Men hon har redan kontakt med en del på fritiden, så dessa personer finns ju kvar vid sidan om i framtiden också. Och även om kontakten till elever och föräldrar försvinner, så finns det gott om kunder som kommer att stå för det sociala i Lenas nya yrkesliv. Många har kommenterat jobbytet och undrat om det inte är ett ensamjobb? Men vare sig Lena eller Ulla tycker det. Oftast finns det gott om arbetsuppgifter och kunder att ta hand om samt att man nästan aldrig står ensam i affären utan alltid har någon att prata med. Lena ska dessutom fortsätta som inköpare, vilket är beundransvärt.

9 Efter tolv år i butiken ser Ulla framemot sin ledighet. Hon ska sova ut den 1 december och inte kliva upp för att gå till något jobb. Och hon vet att hon alltid är välkommen hit. En nackdel med att inte konstant vara i butiken är att man inte längre träffar alla lika mycket. Så hon har bestämt att hon alltid vill jobba med olika personer när hon faktiskt är här, för att bibehålla den goda kontakten hon har med alla. Något hon inte kommer att sakna är de oförberedda föredragen man ska hålla spontant för hela skolklasser. Visst är det roligt att prata, men man vill ju gärna ha lite förvarning. Så frågar jag om Lenas anställning kommer att innebära fler omställningar i butiken? Lena säger att hon skulle tycka att det vore kul om man kunde ändra lite i affären. Eftersom hon har varit med sedan vi startade har hon varit med om både ombyggnad och små renoveringar. Och hon känner att det är dags igen. Och just medan vi pratar om detta kommer Astrid in med sin man och har köpt en magnettavla som ska sättas upp där schemat är så att folk lättare ska kunna skriva upp sig. Även om Lena kanske är ute efter lite större förändringar känner hon är att det är på gång. Och att få bli butikens ständiga ansikte utåt är en bra början! Ulrike Deppert

10 Bilda sig i julmörkret? Lisette tipsar om två bra böcker! Om fattigdomen och rättvisan i världen Stefan de Vylder Forum Syd 1995 Nationalekonomen Stefan de Vylder inleder med att formulera ett antal frågor vars svar han senare försöker ge i bokens åtta kapitel. En bra idé, med tanke på hur gigantiskt många ämnen och som kan falla under bokens titel. Var finns världens fattiga människor? Har världen blivit mer jämlik på senare år? Hur har utvecklingen i de fattiga länderna varit de senaste decennierna? Med anledning av att boken skrevs för över tio år sedan väcks många frågor under läsandets gång om i hur stor utsträckning olika siffror och procentsatser har förändrats, men jag tror ändå att boken kan ge 2006 års läsare en hel del värdefull information. Bland annat tar de Vylder upp sambandet mellan socialt kapital som föreningsaktivitet och politiskt engagemang och en traditionell ekonomisk utveckling som gynnar hela landet. Ett annat samband som tas upp är det mellan exploatering av naturtillgångar för export och en ekonomisk utveckling som bara gynnar ett fåtal. 1 Om fattigdomen och rättvisan i världen är en saklig och strukturerad bok vars författare har tagit på sig uppgiften att kortfattat beskriva fattigdomen i världen snarare än att skriva ett debattinlägg i ämnet. Lisette Hängsel 1 Angolas ekonomiska situation kännetecknas av detta samband. Landet, som ligger i sydvästra Afrika, producerar rikligt med olja och har just nu en kraftig ekonomisk tillväxt. Ändå är 70 procent av invånarna mycket fattiga enligt FN. Källa: Sydsvenska Dagbladet

11 Global rättvisa är möjlig Johan Norberg, America Vera-Zavala Pocky/Bokförlaget Tranan 2001 Det kan tyckas märkligt att Johan Norberg, liberal debattör, och America Vera-Zavala, vänsterdebattör, har skrivit en bok tillsammans. Men konceptet är mycket enkelt, den lilla pocketboken kan läsas från två håll! Norberg och Vera-Zavala har delat lika på utrymmet och använder sina respektive sidor till att argumentera för hur bland annat global handelspolitik måste förändras för att länder i Syd ska få verkliga möjligheter att överge fattigdomen. Det ligger nära till hands att se det faktum att boken inte har någon baksida - utan två framsidor - som en metafor för att det inte finns någon baksida med samarbete över politiska gränser för en rättvisare värld. Johan Norberg menar inte helt oväntat att kapitalismen är en förutsättning för välstånd och pekar på att välstånd, demokrati och kapitalism är företeelser som följts åt i Västvärldens moderna historia. WTO och EU tas upp som två institutioner vars politik motarbetar kapitalistisk utveckling i fattiga länder, bland annat genom de stränga patentskydden och de höga jordbrukstullarna. En mening som sammanfattar Norbergs uppfattning väl är: vad de [fattiga] behöver mer än något annat är mer liberalism och mer globalisering: äganderätt åt folket, friheten att arbeta och starta företag, frihet från den rika världens skattefinansierade dumping, och framför allt rätten att sälja sina produkter till världens rika och för tillfället slutna marknader. America Vera-Zavala tecknar en helt annan bild. Hon är kritisk till uppfattningen om att mer kapitalism ger mer välstånd och pekar på att enorma mängder pengar har skapats inom ramen för det kapitalistiska systemet, pengar som skulle kunna användas för att utjämna orättvisorna i världen, men som hamnat i ett fåtal människors ägo. Tobinskatten, en internationell skatt på 0,05 procent på alla finansiella transaktioner, skulle enligt America Vera-Zavala kunna bli ett effektivt sätt att samla in pengar till Syd. Pengar som bland annat kan gå till byggande av infrastruktur och utbildning. Bland många saker lyfter hon också fram att ett jordbruk som präglas av mångfald, istället för ensidig produktion av en viss gröda, är ett bra sätt att motarbeta hunger. Global rättvisa är möjlig rekommenderas särskilt till dig som vill få en översikt över skillnader (och likheter!) mellan två synsätt på hur global rättvisa ska kunna bli verklighet. Båda författarna använder ett språk som är lättillgängligt och diskussionerna har lagts på en nivå som inte kräver alltför stora mänger förkunskaper. Självklart läsvärd. Lisette Hängsel

12 Det vinnande receptet Efter mycket funderande och en fullständigt opartisk, men hemlig, jury, har det nu utsetts en vinnare. Det var svårt att välja en vinnare bland de inskickade recepten, så därför har juryn på egen hand också utsett en tröstprisvinnare, som får välja en valfri chokladkaka för tio kronor. Vinnaren är (trummvirvel) Birgitta Persson med sitt recept till Indiskt pilaffris och tröstprisvinnaren är (trösttrummvirvel) Isabelle Agnani med Quorngryta med quinoa. Båda recepten återfinner ni nedan, så som de lämnades in till juryn; det är bara att laga dem! Och till vinnarna: Välkomna in och hämta ert pris! Indiskt pilaffris 4-5 personer 3 dl basmatiris 1 gul lök i tärningar 2 msk olja 2 tsk stötta kardemummor ½ tsk grovt krossad svartpeppar 4 kryddnejlikor 2 tsk spiskummin 1 tsk gurkmeja 6 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1 tsk salt 1 kanelstång 1 dl russin 2 dl gröna ärtor 1 dl mandelspån (kan utelämnas) 1) Fräs lök och kryddor i olja under omrörning c:a 1 minut. Se till att det in bränns. Blanda i riset, rör om. Häll på vatten + buljongtärning, salt + kanelstång. 2) Koka upp, minska värmen och koka under lock på svag värme c:a 10 minuter. Kolla koktiden på förpackningen. Tillsätt russin och ärtor på slutet. 3) Rör om riset och blanda eventuell ner mandelspån. Kan lagas i förväg och frysas och värmas! Quornfärs med quinoa 1 dl quinoa bregott aubergine några champinjoner quornfärs Koka quinoa i 15 minuter (se förpackningen). Smält under tiden en klick bregott i en stekpanna. Lägg i aubergine delad i bitar samt champinjoner, skivad eller delad i bitar, om de är stora. Stek på över medelvärme. När grönsakerna är mjuka, lägg i quornfärsen. Vid behov lägg i mer smör. När quornfärsen är genomstekt häll i quinoan. Rör om så att allt blir genomvarmt. Nyttigt och gott!...avsluta med en frukt

13 En ny tävling! Nu är det dags för en ny tävling! Eftersom den förra var en sådan succé tyckte vi att set skulle vara trevligt med en ny tävling. Så här går den nya tävlingen till: Värva nya medlemmar till Klotet! Priset denna gång är att vi bjuder dig på ditt Klotet medlemskap under Vinnaren blir den som har värvat flest medlemmar. Tävlingsstopp är den 31 januari Och för att du lättare ska kunna delta, följer alla viktiga siffror och nummer nedanför: Medlemskapet kostar 100 kr för studenter och 175 kr för övriga. Plusgironumret är Det går även bra att betala avgiften kontant i butiken. OBS: glöm inte att ange ditt namn på talongen så vi vet hur många du har värvat. LYCKA TILL!

14 Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort Svensk-engelsk ordlista nu på Klotet Kaffe=coffee, te=tea, choklad=chocolate, men vad heter linser, fänkål och sockerrör? Många utbytesstudenter och turister hittar till Klotet och ibland ligger de engelska glosorna som på ett dukat bord för en. Men ibland går det betydligt trögare, så därför finns nu en liten specialgjord svensk-engelsk ordlista på hyllan under telefonen vid disken. Varmt tack till alla som bidragit med synpunkter och kunskap! Rättvisemärkt kaffe blir del av svensk hotellvistelse Lisette Hängsel Hotellkedjan Hilton/Scandic har beslutat att från och med den 16 oktober 2006 servera rättvisemärkt kaffe till sina gäster och anställda. Icke-rättvisemärkt kaffe försvinner helt från menyn, vilket innebär att de koppar som årligen avnjuts på hotellen - i form av bryggkaffe, cappuccino och espresso - nu kommer att produceras under godtagbara förhållanden. Hilton/Scandic har valt att samarbeta med Löfbergs Lila, vars rättvisemärka kaffe även är KRAV-märkt. Beslutet gör hotellkedjan till det första svenska storföretag som tar ställning för kaffeböndernas rätt till en drägligare tillvaro. En mycket glädjande nyhet, och vi väntar på att fler ska följa efter! Källa: ( ) Munkfors Sveriges andra Fairtrade city Lisette Hängsel Efter det att Malmö blev Sveriges första Fairtrade city i våras, har nu Munkfors i Värmland blivit den andra staden. Drivande bakom beslutet har en lokal styrgrupp varit, som bestått av både förtroendevalda och representanter från näringen och föreningsliv. Tanken är att kommunen nu aktivt ska jobba med att inkludera de mänskliga rättigheterna i sina upphandlingar och samarbeta med representanter från andra delar av samhället kring ett informationsarbete om etisk konsumtion. Nu ställer man sig bara frågan när Lunds Kommun äntligen ska ta tag i att bli en Fairtrade city? Enligt en artikel i Lokaltidningen Lund i början på november kommer äntligen det första mötet i Lunds styrgrupp att äga rum snart. Målet är, enligt artikeln, ett certifikat redan till våren. Och mycket riktigt, det första mötet ska äga rum i december; kommunen inbjöd särskilt Klotet till att delta. Nu gäller det för oss att pressa på våra politiker och se att de gör slag i saken! Källor: ( ); Lokaltidningen Lund ( ) Ett steg närmare rättvis handel. Ulrike Deppert

15 Presentförslag i julruschen!

16 Föreningen för Världsbutiken Klotet i Lund Redaktion: Klottret 2006 Ulrike Deppert Nr. 4 December Julia Jabbour Illustratör: Isabelle Agnani Ansvarig utgivare: Ulrike Deppert och Julia Jabbour Redaktionen förbehåller sig rätten att fritt redigera inkommet material Föreningen: Ordförande Ingegerd Oscarsson Birgitta Persson Butiken Stora Tomegatan Lund Öppettider: Vardagar Lördagar (Långlördag 11-17) Hemsidan E-post

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär

Förnyelseansökan - Fairtrade City. Ansökningsformulär Förnyelseansökan - Fairtrade City Ansökningsformulär Förnyelseansökan Fairtrade City Kontaktperson Förnamn Efternamn Kommun Telefonnummer (dagtid) E-post 1. Kommunens ansvar Det första kriteriet inom ramen

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer.

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Garant = Sant! Ekologiskt På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Idag har vi cirka 90 ekologiska, smaktestade och noga utvalda produkter

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

Vad finns det för kritik mot Liberalismen?

Vad finns det för kritik mot Liberalismen? Vad finns det för kritik mot Liberalismen? Inledning och syfte Uppgiften går ut på att formulera en politisk-filosofisk forskningsfråga med hjälp utav de problem som vi stött på under kursen gång. Efter

Läs mer

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR RATTVIS HANDEL I SKOLAN DEN SOCIALA OCH ETISKA ASPEKTEN AV LARANDE FOR HALLBAR UTVECKLING Malmö är Sveriges första Fairtrade City. Genom att handla

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

kaffekuppen SPN-uppdrag

kaffekuppen SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Arbetsplatser och lärarrum Vuxna dricker stora mängder kaffe, speciellt på jobbet. Om vi kan få fler att välja ett mer hållbart kaffe kan det ge positiva effekter både för den som tillverkar

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

Medlem i Föreningen för Fairtrade

Medlem i Föreningen för Fairtrade Medlem i Föreningen för Fairtrade Ett enkelt sätt att göra skillnad! Alla svenska organisationer är välkomna att bli en del av arbetet för en schysstare världshandel, en handel som skapar möjligheter för

Läs mer

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för?

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Kerstin Sahlin Sahlins Struts 2010/2011 Omsättning: +50 % Besökare: +40 % Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Positivt höstmöte Det var positiva tongångar på klubbens höstmöte som ägde rum i kafeterian på Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga torsdagen den 27 november. Klubbens medlemmar

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Protokoll 2010-11-13 Intacts Vänners styrelsemöte

Protokoll 2010-11-13 Intacts Vänners styrelsemöte Protokoll 2010-11-13 Intacts Vänners styrelsemöte Plats: Trefaldighetskyrkan Örebro Lunchuppehåll planeras 12.00 13.00 Närvarand: Britt-Marie Strandahl Carl Anders Alsätra Ulla Winroth Ordförande Vice

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011

Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011 Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011 Måndag 10 oktober söndag 23 oktober Harrys erbjuder hemlagad Fairtrade kaka med apelsin&mangotäcke samt Fairtrade- och KRAV märkt kaffe. Pris: 85:- Harrys,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram kycklingklubbor Potatis/ris/pasta pkt quinoa, Hej! Vi har en riktigt färgglad vecka framför oss med massa goda och härliga grönsaker

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

för mer info. se www.skanesdjurpark.se

för mer info. se www.skanesdjurpark.se 1 Lär dig paddla kajak och ha kul i kanotskola! Åk. 3 - uppåt Tid: Mån 14 juni - tors 17 juni, kl.l10.00-15.00. Söndag 13 juni k.l15.00 har vi föräldraträff med information om kanotskolan. Kostnad: 500kr

Läs mer

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Bulgurmenyn Frukost totalt 115.5 kcal (138 kcal): 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Salta ägget. Grönt ekologiskt te är

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2011. Lergöksbladet. Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter

DHR Ängelholm NR. 3. 2011. Lergöksbladet. Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter DHR Ängelholm NR. 3. 2011 Lergöksbladet Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-21694 MOBIL. 070-5216941 KASSÖR. SVEN-ÅKE

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Redovisning Student Green Day

Redovisning Student Green Day Redovisning Student Green Day 2014-12-22 Sammanfattning Student Green Day är en mötesplats i form av en tävling. En mötesplats för studenter, lärare, näringsliv och offentlig sektor. För att få en tvärvetenskaplig

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

NÄR-VAR-HUR Vecka 13-14 2006

NÄR-VAR-HUR Vecka 13-14 2006 Osbecksgymnasiet NÄR-VAR-HUR Vecka 13-14 2006 Matsedel v 13 Må: Falukorv, sås, potatis Ti: Pasta med laxsås On: Indisk kycklinggryta, ris To: Gulaschsoppa Fr: Fläskpannkaka, lingon Matsedel v 14 Må: Spagetti,

Läs mer

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta Vecka 48 Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar Kyckling tandoori Falukorv caprese Sötpotatis- och kikärtsgryta Laktosfria kassen är för dig som känner som jag, att det är viktigt med smak, gärna

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Nr 1:2014 NYHETSBREVET. Från Celiakiföreningen i Skåne län. SCF Skåne anordnade julbord på Dunkers i Helsingborg.

Nr 1:2014 NYHETSBREVET. Från Celiakiföreningen i Skåne län. SCF Skåne anordnade julbord på Dunkers i Helsingborg. Nr 1:2014 NYHETSBREVET Från Celiakiföreningen i Skåne län SCF Skåne anordnade julbord på Dunkers i Helsingborg. KONTAKTINFORMATION Celiakiföreningen i Skåne län Medlemskontakt skane@celiaki.se 0734-19

Läs mer

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer:

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer: Välkommen att delta i denna enkätundersökning! Denna enkät är avsedd att kartlägga nuläget inom regionens arbetslivsmuseer/industrihistoriska föreningar för att ge ett bra underlag för NAV:s fortsatta

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER DHR. ÄNGELHOLM NR.2 2011. LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER ORDFÖRANDE. OVE JANSSON 21694 TEL. 0435-21694

Läs mer

Möten för miljarder! Micke Darmell, Gr8Meetings

Möten för miljarder! Micke Darmell, Gr8Meetings Möten för miljarder! Onsdagen den 26 november klockan sju minuter över sju samlades ett hundratal Malmöföretagare på Slagthuset för att diskutera nyttan med just möten. Vad ska det här frukostmötet leda

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Kursutvärdering moment 2, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Jag är nöjd med de regelbundna föreläsningarna och seminarierna,

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi.

me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi. me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi.se världens bästa köttfärs Garanterat en hit bland barnen! receptet

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 Vilken post har du och vad fick dig att söka? Som ordförande i FF kommer du tillsammans med fyra andra personer att leda FF-möten för alla s universitets

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke Sommarrecept till Viltboden Foto: Hannah Kompanik Recept: Elin Carleke Hej och Välkomna till Trolle Ljungby Viltbod. Vi har öppet varje tisdag och torsdag kl. 17-18 i sommarlokalen inne på gården. Nedan

Läs mer

SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 2014

SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 2014 SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 214 Ett stort tack till alla som svarade på enkäten. Nästan 65 svar har vi fått imponerande! De flesta är nöjda eller mycket nöjda med föreningen och tycker det är prisvärt

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer