December Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "December 2006. Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet"

Transkript

1 December 2006 Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

2 Detta är ju slutet på en era! Det sa jag till Ulla Nord, snart f d anställd här, och tilla också hastigt men du är ju inte sååå gammal. Men Ulla höll med. För henne är det inte bara att sluta ett (fantastiskt) jobb utan också att gå i pension. Omställningen måste vara enorm, å andra sidan har man ju hört att alla pensionärer alltid har fullt upp, det kan vara tandläkaren, lunch med barnen, kulturevenemang, träning, tidningsläsning eller vad som helst; pensionärer tycks aldrig ha tid. Men Ulla har lovat att hon även i fortsättningen ska stå i butiken, dock inte varje vardag mellan För att hedra Ulla och för att välkomna Lena Löfman, som tar över efter Ulla, får ni läsa om dem i detta nummer. Vidare har den hemliga juryn också utsett en vinnare av recepttävlingen och det finns boktips som fördriver ensamma stunder i julmörkret. Detta nummer innehåller även en del anteckningar från möten som har ägt rum. Även om det kan tänkas vara tråkig läsning så känner jag att det är viktigt att ni som medlemmar får veta vad föreningen sysslar med och vad vi lär och vilka idéer vi får. Samt förståss även så att ni ska veta vad det är ni går miste om, för ni är hemskt välkomna att delta på alla våra aktiviteter. Och glöm inte att stressa lugnt i jultiderna nu!

3 STYRELSEN INFORMERAR Styrelsen har ni köpt in ett antal vuxen- och barnböcker. Dessa har inledningsvis sålt mycket bra, men det finns ett utrymmesproblem i lokalen (se nästa stycke angående detta). I samband med att Internationella biblioteket har sina barnbokveckor har vi också skyltat med barnböckerna. Försöket kommer att utvärderas så småningom. Internationella biblioteket har för övrigt böcker på över 125 språk och detta är tredje året i rad som de tar initiativet till internationella barnboksveckorna. Syftet är trefaldigt: Barn och ungdomar ska stimuleras till ökat läsande och eget skrivande; Kunskapen om de relevanta länderna ska öka bland bibliotekarier och författare; och att inbjudna författare ska kunna få träffa sina svenska kollegor. Vad beträffar utrymmesproblemet nämnt ovan, så har styrelsen bestämt att det behövs en hylla för att kunna visa upp böckerna. Om försöket med böckerna slår fel så kan hylla användas till andra varor. Eftersom ommöbleringar i butiken kan vara ett känsligt ämne vill styrelsen härmed bjuda in till ett öppet möte i butiken. Detta äger rum tisdagen den 9 januari klockan Förslag på hyllor kommer att sättas upp i butiken fortast möjligt; tanken är att hyllan ska vara praktiskt och ha ett flexibelt användningsområde. Det är inte bara viktigt att diskutera vilken hylla utan även var den ska stå och hur Klotet därmed kan bli mer funktionellt. Detta kan komma att kräva en större eller mindre omflyttning i lokalen och styrelsen kände att det var viktigt att alla medlemmar fick vara med och tycka till om frågan. Klotets hemsida håller på att göras om. Carin har tagit sig an designen och en stor del av innehållet, medan Lennart ska fixa själva kodandet i den slutgiltiga versionen. För den som vill titta på hemsidan så som den ser ut nu och lämna kommentarer och förslag på förbättringar, så gå in på och maila sedan till Ni kan också lämna kommentarer i Ulrikes fack på kontoret. Vi vill också passa på att tacka Lisette Hängsel, som valde att vara arbetspraktikant hos oss under novembermånad. Hon har tidigare arbetat ideellt hos oss, men kunde nu, tack vare arbetsförmedlingen, vara praktikant. Hennes hjälp och idéer har varit mycket uppskattat, och vi hoppas förståss att vi ser mer av Lisette i framtiden. Rättvis Handel Import heter numera The House of Fair Trade. Förutom namnbytet har bolaget också fått en ny logotyp; det är den ni ser här vid sidan av. Man planerar också att införa ett nytt utseende på förpackningarna och komma med nytt informationsmaterial. The House of Fair Trade, en av våra största importorganisationer, ägs av de världsbutiker i Sverige som har köpt aktier i bolaget, samt av bland annat Afrikagrupperna.

4 KALENDARIUM December 8 december Extern försäljning Hållbart Universitets alternativa julmarknad 13 december Extern försäljning på Bibliotekstjänst 14 december Styrelsemöte Januari 9 januari Öppet möte för hyllförflyttning i butiken, klockan januari Styrelsemöte Februari 22 februari Styrelsemöte Mars 25 mars Årsmöte på Slottet 29 mars Styrelsemöte (konstituerande + vanligt) April 26 april Styrelsemöte Maj 31 maj Styrelsemöte Juni 12 juni Medlemsmöte med pic-nic i Botaniska Trädgården, klockan 19 Det kommer också att äga rum ett medlemsmöte i februari/mars samt ett regionmöte på än så länge okänt datum. Hör av dig till butiken senare om du vill veta datum. Listan kan också fylls på med fler externa försäljningar. Som ni ser står det också en hel del externa försäljningar med i kalendariet denna gång. En extern försäljning är när vi packar ner delar av Klotets utbud och packar upp det någon annanstans till exempel på Kulturens Julstök eller på en marknad någonstans. Till detta behövs det alltid folk som är villiga att hjälpa till. Det är mycket intressant att träffa människor utanför den vanliga butiksmiljön, samtidigt som man också får något tillbaka. Ring Fredrike, , om du är intresserad av att vara med. Hör också av dig till Fredrike om du vill hjälpa oss i julrushen. Det är mycket på gång nu och varje hjälpande hand är viktig.

5 Minnesanteckningar från regionmötet 30 september 2006 Den 30:e september var det regionmöte och denna gången var det vi som bjöd in. Vi höll till på Slottet (kollektivhuset där Ulla Nord bor) och hade ett gediget och trevligt program. Efter att deltagare från Skånes olika världsbutiker (Ängelholm, Ystad, Helsingborg, Laholm, Svalorna i Lund, Landskrona och Malmö + Klotet) hade droppat in, hade vi en gemensam fika för att bekanta oss med varandra och för att genast börja utbyta tankar och idéer; detta är en av de stora fördelarna med regionmötena, att alla andra också har bra idéer som man kan samverka kring. Det är också mycket intressant att få veta hur de andra butikerna bygger upp sin förening. Svalorna i Lund var med för första gången på ett möte, likaså Uma Bazaar från Malmö. De är givande att få veta var de importerar ifrån och vilka varor som fungerar, samt hur de löser finansiella problem eller drar till sig aktiva. Vi butiker i Skåne (vilket i detta fall också inkluderar Laholm och även Ljungby) är ensamma om att ha regionmöten som dessa och vi känner den ökade kontakten sinsemellan verkligen gynnar oss. Innan lunch fick vi en guidad rundtur i Botaniska Trädgården, vilket var mycket spännande. Vädret höll i sig, så vi gick en stor runda utomhus. På vägen hem till lunch gick vi förbi Klotet och alla fick gå runt i butiken och titta på alla varor. Klotet är en av de största butikerna i Sverige och vi har ett mycket brett sortiment + är dessutom bra på att snabbt ta in nyheter. Så för kollegorna var det nästan som att titta i katalogerna, sa dem, eftersom de sett få av varorna på riktigt innan. Efter lunch, som bestod av en mycket god indisk linssoppa sades det, började vi diskutera på allvar. Vi delade in oss i olika grupper och pratade om inköpssamordning, medlemsvård och rekrytering, marknadsföring samt skyltning. De olika grupperna diskuterade mycket livligt och här nedan presenteras en del av de förslag som vi kom fram till: För den som vill ha mer utförlig information om diskussionerna går det bra att ta en kopia på originalet som hänger på anslagstavlan i butiken ( i köket) eller att maila till Inköpssamordning Vi behöver en bättre lönsamhet på Klotet i Lund, eftersom vi dessutom sköter verksamheten helt utan bidrag. Vi anser att det är dålig konkurrens på leverantörerna. Vi måste pressa leverantörerna så att de har bättre priser gentemot oss. Världsbutikerna måste gemensamt förhandla om priserna. Idealt vore färre men större gemensamma inköp. Vi borde också satsa på mer direkt import. Ett möte med alla kassörer vore därför att rekommendera, liksom att vi handlar mer sinsemellan.

6 Medlemsvård och -rekrytering Våra medlemmar är oändligt viktiga både för pengarnas skull (medlemsavgifter) och för att få tag i aktiva. Medlemsmöten/medarbetarmöten är viktiga för att skapa gemenskap och för att ge de aktiva något tillbaka. Infoblad/medlemstidning för att nå ut till alla medlemmar som inte närvarar på möten. Det kan vara både en mer tryckt tidning med all sorts information som skickas ut till medlemmarna eller ett enkelt infoblad som distribueras i butiken. Medlemsansvarig butiken i Landskrona har en medlemsansvarig som skickar välkomstbrev, håller kontakten med de nya och tar emot aktiva i butiken. Marknadsföring Marknadsföringsgruppen hade en massa bra förslag om hur man sprida idén med rättvis handel. Framför allt betonades det att vi inte ska tala till folks dåliga samvete utan lyfta fram det positiva istället. Ett förslag var att satsa på företagens julklappar börja med mindre företag och erbjud antingen presentkorgar eller bara sprid information om våra varor. Det kan vara allt från skolor, vårdcentraler, företag och butiker som ligger geografiskt nära, församlingar, bibliotek, förvaltningar etc. Vidare ska man satsa på att lyfta fram nischvaror (varor som enbart vi har) i skyltfönster och när man berättar om rättvis handel. Det ska helst vara förbrukningsvaror, så att kunder ständigt återkommer för att köpa denna. Det viktiga är att lyfta fram vår kvalitet, att vi är annorlunda men har också andra kvalitéer som innefattas av vår ideologi. Framhäv mervärdet. Skyltning Det är viktigt att synas överallt, så att nya människor hittar till butiken. Detta går lite ihop med marknadsföringen. Det är viktigt att visa att vi inte är tråkiga och stela; och detta görs bäst genom att skylta om ofta i butikens skyltfönster. Tänk på att färgkombinationerna är viktiga. Lär gärna upp nya intresserade om skyltning, så att det hela tiden finns nya idéer. Ett sätt att skylta/visa upp butiken på är att sälja påsar/kassor med världsbutikens logga på ett bra förslag här var att göra presentpåsar av dem, dvs att ge kunden påsen gratis till om han/hon handlar presenter i den. En konkret idé som uppkom här var ett saminköp av flagga utanför butiken med fair trade och världsbutikernas märke. Birgitta Persson och Ingegerd Oscarsson tar på sig att kolla upp vad det kan kosta och kontaktar VBRH för detta. Alla tyckte att mötet var mycket givande och med hopp om ökad kommunikation sinsemellan begav sig de olika deltagarna hemåt. Nästa möte äger rum i Laholm under våren; den som är intresserad kan alltid höra av sig till butiken för att veta datum och tider! Ulrike Deppert

7 Maktlust maktlös, en lyckad seminarieserie om Världshandel! Vem agerar på världsmarknaden? Vem har makt att förändra? Varifrån kommer det system som vi ser på världsmarknaden idag? Det var några av de frågor som det diskuterades och förelästes om när Världsbutiken Klotet tillsammans med Världsbutiken ABC och ABF ordnade seminarieserien Maktlust maktlös. Total blev det fyra stycken seminarieföreläsningar med olika experter som behandlade världshandelns under ovannämnda aspekter. Alla ägde rum i Miljöbibliotekets sal och det var fullsatt varje gång. Makt var något som den inledande föreläsaren Lars Påhlsson Syll tog upp i sin föreläsning. Han pekade på att incitamenten att förändra är svaga och ifrågasatte vilken makt man som konsument egentligen hade. I första hand är strukturer i viktiga handelsinstitutioner som behöver förändras. Demokratisera handelsorganisationer så som WTO, menade han. Om dessa mäktiga institutioner fortsatte en av våra andra föreläsare Kenneth Hermele att berätta. Återigen kom det att handla om makt då Kenneth berättade att de stora länderna, eller grupper av länder, inom WTO eller Världsbanken/Internationella Valutafonden ensamma kan motsätta sig beslut och hur bistånd till utvecklingsländer villkoras. Detta menade han var ett stort demokratiproblem då andra stater och inte den egna befolkningen i utvecklingsländer bestämmer vilken politik som ska föras. Kenneth menade att detta sätt att villkora bistånd eller finansiella lån till utvecklingsländer bör upphöra. Även producenternas situation och konsumenternas makt hann diskuteras innan de fyra föreläsningstillfällena var över. Frågan om hur mycket vi kan påverka var central. Eftersom serien delvis också vände sig till en publik som redan var insatt, var diskussionerna efter föreläsningen extra bra och intressanta. Vi som organiserat serien kunde nöjt konstatera att uppslutningen varit så bra att Miljöbiblioteket nästan fyllts varje gång och att vi fått många nya infallsvinklar i vårt arbete för en rättvisare världshandel! Stort tack till alla er som föreläste, lyssnade och diskuterade och speciellt tack till Klotet som bidrog med uppiggande fika i våra pauser! Stina Nilsson

8 Hej då Ulla! Hej Lena! Det är stora förändringar på gång på Klotet den som kommer in i butiken i december möts inte längre av Ulla Nords glada leende. Eller jo, kanske lite då och då, men inte regelbundet på vardagsförmiddagar. Istället står numera Lena Löfman bakom disken. Vem är det då, kanske någon undrar? Vi aktiva i butiken är vana vid Lena sedan länge; hon har varit med och varit drivande i butiken sedan det började. Även kunderna känner henne, eller ni lär i alla fall känna igen henne på bilden här intill. Lena jobbar som inköpare och har hand om en stor del av de varor som vi säljer; hon är alltid den som kan ge bra upplysningar om vad en viss vara kostar, var den är ifrån och när vi får in den igen utan att behöva kika efter i några papper! När jag kommer in på Klotet för att prata med damerna om den pågående förändringen sitter de med fakturorna. Lena ska nämligen lära sig allt det där som pågår bakom kulisserna som hon inte har gjort tidigare. Det är framför allt den ekonomiska biten som Lena har lärt sig nu när hon har gått bredvid Ulla varje fredag sedan mitten på september. Att få alla räkningar att stämma och rätta till de fel som personalen gör ibland är inte helt lätt alla gånger. Det känns så tryggt att Ulla alltid är inom räckhåll och inte bara försvinner, säger Lena. Ulla håller med här. Hon menar att hon självklart kommer att sakna Klotet och att hon alltid bara kommer att kika in i förbifarten eller jobba - ideellt då förståss. Jag skulle bli tokig om jag bara skulle gå hemma och städa källaren! Fast jag kan tänka mig att Ulla kommer att bli som alla andra svenska pensionärer; upptagen med alla sina projekt lär hon väl knappast ha tid att bara vara hemma. Precis som Ulla kommer Lena också sakna sitt gamla jobb skolan i Kävlinge. Men hon har redan kontakt med en del på fritiden, så dessa personer finns ju kvar vid sidan om i framtiden också. Och även om kontakten till elever och föräldrar försvinner, så finns det gott om kunder som kommer att stå för det sociala i Lenas nya yrkesliv. Många har kommenterat jobbytet och undrat om det inte är ett ensamjobb? Men vare sig Lena eller Ulla tycker det. Oftast finns det gott om arbetsuppgifter och kunder att ta hand om samt att man nästan aldrig står ensam i affären utan alltid har någon att prata med. Lena ska dessutom fortsätta som inköpare, vilket är beundransvärt.

9 Efter tolv år i butiken ser Ulla framemot sin ledighet. Hon ska sova ut den 1 december och inte kliva upp för att gå till något jobb. Och hon vet att hon alltid är välkommen hit. En nackdel med att inte konstant vara i butiken är att man inte längre träffar alla lika mycket. Så hon har bestämt att hon alltid vill jobba med olika personer när hon faktiskt är här, för att bibehålla den goda kontakten hon har med alla. Något hon inte kommer att sakna är de oförberedda föredragen man ska hålla spontant för hela skolklasser. Visst är det roligt att prata, men man vill ju gärna ha lite förvarning. Så frågar jag om Lenas anställning kommer att innebära fler omställningar i butiken? Lena säger att hon skulle tycka att det vore kul om man kunde ändra lite i affären. Eftersom hon har varit med sedan vi startade har hon varit med om både ombyggnad och små renoveringar. Och hon känner att det är dags igen. Och just medan vi pratar om detta kommer Astrid in med sin man och har köpt en magnettavla som ska sättas upp där schemat är så att folk lättare ska kunna skriva upp sig. Även om Lena kanske är ute efter lite större förändringar känner hon är att det är på gång. Och att få bli butikens ständiga ansikte utåt är en bra början! Ulrike Deppert

10 Bilda sig i julmörkret? Lisette tipsar om två bra böcker! Om fattigdomen och rättvisan i världen Stefan de Vylder Forum Syd 1995 Nationalekonomen Stefan de Vylder inleder med att formulera ett antal frågor vars svar han senare försöker ge i bokens åtta kapitel. En bra idé, med tanke på hur gigantiskt många ämnen och som kan falla under bokens titel. Var finns världens fattiga människor? Har världen blivit mer jämlik på senare år? Hur har utvecklingen i de fattiga länderna varit de senaste decennierna? Med anledning av att boken skrevs för över tio år sedan väcks många frågor under läsandets gång om i hur stor utsträckning olika siffror och procentsatser har förändrats, men jag tror ändå att boken kan ge 2006 års läsare en hel del värdefull information. Bland annat tar de Vylder upp sambandet mellan socialt kapital som föreningsaktivitet och politiskt engagemang och en traditionell ekonomisk utveckling som gynnar hela landet. Ett annat samband som tas upp är det mellan exploatering av naturtillgångar för export och en ekonomisk utveckling som bara gynnar ett fåtal. 1 Om fattigdomen och rättvisan i världen är en saklig och strukturerad bok vars författare har tagit på sig uppgiften att kortfattat beskriva fattigdomen i världen snarare än att skriva ett debattinlägg i ämnet. Lisette Hängsel 1 Angolas ekonomiska situation kännetecknas av detta samband. Landet, som ligger i sydvästra Afrika, producerar rikligt med olja och har just nu en kraftig ekonomisk tillväxt. Ändå är 70 procent av invånarna mycket fattiga enligt FN. Källa: Sydsvenska Dagbladet

11 Global rättvisa är möjlig Johan Norberg, America Vera-Zavala Pocky/Bokförlaget Tranan 2001 Det kan tyckas märkligt att Johan Norberg, liberal debattör, och America Vera-Zavala, vänsterdebattör, har skrivit en bok tillsammans. Men konceptet är mycket enkelt, den lilla pocketboken kan läsas från två håll! Norberg och Vera-Zavala har delat lika på utrymmet och använder sina respektive sidor till att argumentera för hur bland annat global handelspolitik måste förändras för att länder i Syd ska få verkliga möjligheter att överge fattigdomen. Det ligger nära till hands att se det faktum att boken inte har någon baksida - utan två framsidor - som en metafor för att det inte finns någon baksida med samarbete över politiska gränser för en rättvisare värld. Johan Norberg menar inte helt oväntat att kapitalismen är en förutsättning för välstånd och pekar på att välstånd, demokrati och kapitalism är företeelser som följts åt i Västvärldens moderna historia. WTO och EU tas upp som två institutioner vars politik motarbetar kapitalistisk utveckling i fattiga länder, bland annat genom de stränga patentskydden och de höga jordbrukstullarna. En mening som sammanfattar Norbergs uppfattning väl är: vad de [fattiga] behöver mer än något annat är mer liberalism och mer globalisering: äganderätt åt folket, friheten att arbeta och starta företag, frihet från den rika världens skattefinansierade dumping, och framför allt rätten att sälja sina produkter till världens rika och för tillfället slutna marknader. America Vera-Zavala tecknar en helt annan bild. Hon är kritisk till uppfattningen om att mer kapitalism ger mer välstånd och pekar på att enorma mängder pengar har skapats inom ramen för det kapitalistiska systemet, pengar som skulle kunna användas för att utjämna orättvisorna i världen, men som hamnat i ett fåtal människors ägo. Tobinskatten, en internationell skatt på 0,05 procent på alla finansiella transaktioner, skulle enligt America Vera-Zavala kunna bli ett effektivt sätt att samla in pengar till Syd. Pengar som bland annat kan gå till byggande av infrastruktur och utbildning. Bland många saker lyfter hon också fram att ett jordbruk som präglas av mångfald, istället för ensidig produktion av en viss gröda, är ett bra sätt att motarbeta hunger. Global rättvisa är möjlig rekommenderas särskilt till dig som vill få en översikt över skillnader (och likheter!) mellan två synsätt på hur global rättvisa ska kunna bli verklighet. Båda författarna använder ett språk som är lättillgängligt och diskussionerna har lagts på en nivå som inte kräver alltför stora mänger förkunskaper. Självklart läsvärd. Lisette Hängsel

12 Det vinnande receptet Efter mycket funderande och en fullständigt opartisk, men hemlig, jury, har det nu utsetts en vinnare. Det var svårt att välja en vinnare bland de inskickade recepten, så därför har juryn på egen hand också utsett en tröstprisvinnare, som får välja en valfri chokladkaka för tio kronor. Vinnaren är (trummvirvel) Birgitta Persson med sitt recept till Indiskt pilaffris och tröstprisvinnaren är (trösttrummvirvel) Isabelle Agnani med Quorngryta med quinoa. Båda recepten återfinner ni nedan, så som de lämnades in till juryn; det är bara att laga dem! Och till vinnarna: Välkomna in och hämta ert pris! Indiskt pilaffris 4-5 personer 3 dl basmatiris 1 gul lök i tärningar 2 msk olja 2 tsk stötta kardemummor ½ tsk grovt krossad svartpeppar 4 kryddnejlikor 2 tsk spiskummin 1 tsk gurkmeja 6 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1 tsk salt 1 kanelstång 1 dl russin 2 dl gröna ärtor 1 dl mandelspån (kan utelämnas) 1) Fräs lök och kryddor i olja under omrörning c:a 1 minut. Se till att det in bränns. Blanda i riset, rör om. Häll på vatten + buljongtärning, salt + kanelstång. 2) Koka upp, minska värmen och koka under lock på svag värme c:a 10 minuter. Kolla koktiden på förpackningen. Tillsätt russin och ärtor på slutet. 3) Rör om riset och blanda eventuell ner mandelspån. Kan lagas i förväg och frysas och värmas! Quornfärs med quinoa 1 dl quinoa bregott aubergine några champinjoner quornfärs Koka quinoa i 15 minuter (se förpackningen). Smält under tiden en klick bregott i en stekpanna. Lägg i aubergine delad i bitar samt champinjoner, skivad eller delad i bitar, om de är stora. Stek på över medelvärme. När grönsakerna är mjuka, lägg i quornfärsen. Vid behov lägg i mer smör. När quornfärsen är genomstekt häll i quinoan. Rör om så att allt blir genomvarmt. Nyttigt och gott!...avsluta med en frukt

13 En ny tävling! Nu är det dags för en ny tävling! Eftersom den förra var en sådan succé tyckte vi att set skulle vara trevligt med en ny tävling. Så här går den nya tävlingen till: Värva nya medlemmar till Klotet! Priset denna gång är att vi bjuder dig på ditt Klotet medlemskap under Vinnaren blir den som har värvat flest medlemmar. Tävlingsstopp är den 31 januari Och för att du lättare ska kunna delta, följer alla viktiga siffror och nummer nedanför: Medlemskapet kostar 100 kr för studenter och 175 kr för övriga. Plusgironumret är Det går även bra att betala avgiften kontant i butiken. OBS: glöm inte att ange ditt namn på talongen så vi vet hur många du har värvat. LYCKA TILL!

14 Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort Svensk-engelsk ordlista nu på Klotet Kaffe=coffee, te=tea, choklad=chocolate, men vad heter linser, fänkål och sockerrör? Många utbytesstudenter och turister hittar till Klotet och ibland ligger de engelska glosorna som på ett dukat bord för en. Men ibland går det betydligt trögare, så därför finns nu en liten specialgjord svensk-engelsk ordlista på hyllan under telefonen vid disken. Varmt tack till alla som bidragit med synpunkter och kunskap! Rättvisemärkt kaffe blir del av svensk hotellvistelse Lisette Hängsel Hotellkedjan Hilton/Scandic har beslutat att från och med den 16 oktober 2006 servera rättvisemärkt kaffe till sina gäster och anställda. Icke-rättvisemärkt kaffe försvinner helt från menyn, vilket innebär att de koppar som årligen avnjuts på hotellen - i form av bryggkaffe, cappuccino och espresso - nu kommer att produceras under godtagbara förhållanden. Hilton/Scandic har valt att samarbeta med Löfbergs Lila, vars rättvisemärka kaffe även är KRAV-märkt. Beslutet gör hotellkedjan till det första svenska storföretag som tar ställning för kaffeböndernas rätt till en drägligare tillvaro. En mycket glädjande nyhet, och vi väntar på att fler ska följa efter! Källa: ( ) Munkfors Sveriges andra Fairtrade city Lisette Hängsel Efter det att Malmö blev Sveriges första Fairtrade city i våras, har nu Munkfors i Värmland blivit den andra staden. Drivande bakom beslutet har en lokal styrgrupp varit, som bestått av både förtroendevalda och representanter från näringen och föreningsliv. Tanken är att kommunen nu aktivt ska jobba med att inkludera de mänskliga rättigheterna i sina upphandlingar och samarbeta med representanter från andra delar av samhället kring ett informationsarbete om etisk konsumtion. Nu ställer man sig bara frågan när Lunds Kommun äntligen ska ta tag i att bli en Fairtrade city? Enligt en artikel i Lokaltidningen Lund i början på november kommer äntligen det första mötet i Lunds styrgrupp att äga rum snart. Målet är, enligt artikeln, ett certifikat redan till våren. Och mycket riktigt, det första mötet ska äga rum i december; kommunen inbjöd särskilt Klotet till att delta. Nu gäller det för oss att pressa på våra politiker och se att de gör slag i saken! Källor: ( ); Lokaltidningen Lund ( ) Ett steg närmare rättvis handel. Ulrike Deppert

15 Presentförslag i julruschen!

16 Föreningen för Världsbutiken Klotet i Lund Redaktion: Klottret 2006 Ulrike Deppert Nr. 4 December Julia Jabbour Illustratör: Isabelle Agnani Ansvarig utgivare: Ulrike Deppert och Julia Jabbour Redaktionen förbehåller sig rätten att fritt redigera inkommet material Föreningen: Ordförande Ingegerd Oscarsson Birgitta Persson Butiken Stora Tomegatan Lund Öppettider: Vardagar Lördagar (Långlördag 11-17) Hemsidan E-post

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

JAK Medlemsbank. ett försök att skapa hållbar ekonomi. MALMÖ vårterminen 2004 Linnea Uppsäll Rönnblomsg 11 lgh 628 212 16 Malmö

JAK Medlemsbank. ett försök att skapa hållbar ekonomi. MALMÖ vårterminen 2004 Linnea Uppsäll Rönnblomsg 11 lgh 628 212 16 Malmö MALMÖ HÖGSKOLA B-uppsats MALMÖ vårterminen 2004 Linnea Uppsäll Rönnblomsg 11 lgh 628 212 16 Malmö JAK Medlemsbank ett försök att skapa hållbar ekonomi Handledare: Graciela Ratti Område: Teknik och samhälle

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60 grundkurs version 2.0 2011 innehåll inledning Det här är Världens kurs 4 Så här kan du använda Världens kurs 5 Genomgående tankar 8 Grundkursens upplägg 8 Till ledarna 9 Inledning/avslutning 10 Värderingsövningar

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

alt Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn #1 2007 30kr ISSN 1654-6067

alt Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn #1 2007 30kr ISSN 1654-6067 alt En annan värld är möjlig! Röster från en global rättviserörelse. #1 2007 30kr ISSN 1654-6067 Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

adoptivfamiljer Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1

adoptivfamiljer Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1 adoptivfamiljer MEDLEMSTIDNING FÖR FAMILJEFÖRENINGEN FÖR INTERNATIONELL ADOPTION NR 4 2010 Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1 ledare Den färggranna familjen Vi är alla olika. En del är långa, en del är korta,

Läs mer

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips!

Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! AktivitetsguidEN Så engagerar du dig för Fairtrade! Full med massvis av tips! INNEHÅLL Aktiviteter...3 1. Gör skillnad på nätet...4 2. Påverka media...8 3. Sprid budskapet...12 4. Anordna produktevent...16

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden &Folk bildning nummer 3 40 år i keramikverkstaden sid 20 circle line på 50- talet sid 25 Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 Souad Sabri på cirkel Lagar läckert och färgglatt Förord conny Pettersson

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

Ett nytt sätt att handla kläder? En studie om att se och kombinera kläder på Internet

Ett nytt sätt att handla kläder? En studie om att se och kombinera kläder på Internet Ett nytt sätt att handla kläder? En studie om att se och kombinera kläder på Internet Jonas Andreen Anders Jacobson Fredrik Nordlander Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer Termin

Läs mer

ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland

ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland ÖSTGÖTAKANALEN Mag- och tarmföreningen i Östergötland Medlemstidning nr 2 2012 Återskapar livskvalité Ordföranden har ordet Årsmötet, ökat medlemsantal Lördag den 20 mars höll vi årsmöte i Visualiseringscenter

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Mål och affärsidé. 2 marknadsföring / kapitel marknadsföring 5 mål och affärsidé

Mål och affärsidé. 2 marknadsföring / kapitel marknadsföring 5 mål och affärsidé Mål och affärsidé 5 Med utgångspunkt från nulägesanalysen blir nästa steg att fundera på, och formulera, verksamhetens mål. Vad vill vi uppnå? Vad har vi för kortsiktiga mål? Vad ska vi satsa på de närmaste

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Förbundsordförande. och trygghet, kommunpolitiskt program 2011 Kapitel 10 Stärkt medborgarinflytande. Motioner 86-112

Förbundsordförande. och trygghet, kommunpolitiskt program 2011 Kapitel 10 Stärkt medborgarinflytande. Motioner 86-112 LEDARE Regeringen saknar inte visioner Blå Skåne Runt om i världen rasar kriser av olika slag. I både USA och Europa slåss regeringar med skenande underskott och ohållbara system. I Sverige är situationen

Läs mer

medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6

medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6 medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6 INNEHÅLL medmänsklighet. Nr 629 årgång 70. ISSN 1653 932X Upplaga: 34 000 ex ANSVARIG UTGIVARE

Läs mer

Handbok i organisering

Handbok i organisering Handbok i organisering S o c i a l i s t i s k a P a r t i e t Handbok i organisering En skrift utgiven av Socialistiska Partiet info@socialistiskapartiet.se Tel: 0700 193081 VARFÖR ORGANISERA SIG? Vi

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag?

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Kristofer Rapp Johannes Dahlberg Björn Zetterström MLPht06 IKI Institutionen för Kommunikation och Information Sammanfattning

Läs mer