December Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "December 2006. Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet"

Transkript

1 December 2006 Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

2 Detta är ju slutet på en era! Det sa jag till Ulla Nord, snart f d anställd här, och tilla också hastigt men du är ju inte sååå gammal. Men Ulla höll med. För henne är det inte bara att sluta ett (fantastiskt) jobb utan också att gå i pension. Omställningen måste vara enorm, å andra sidan har man ju hört att alla pensionärer alltid har fullt upp, det kan vara tandläkaren, lunch med barnen, kulturevenemang, träning, tidningsläsning eller vad som helst; pensionärer tycks aldrig ha tid. Men Ulla har lovat att hon även i fortsättningen ska stå i butiken, dock inte varje vardag mellan För att hedra Ulla och för att välkomna Lena Löfman, som tar över efter Ulla, får ni läsa om dem i detta nummer. Vidare har den hemliga juryn också utsett en vinnare av recepttävlingen och det finns boktips som fördriver ensamma stunder i julmörkret. Detta nummer innehåller även en del anteckningar från möten som har ägt rum. Även om det kan tänkas vara tråkig läsning så känner jag att det är viktigt att ni som medlemmar får veta vad föreningen sysslar med och vad vi lär och vilka idéer vi får. Samt förståss även så att ni ska veta vad det är ni går miste om, för ni är hemskt välkomna att delta på alla våra aktiviteter. Och glöm inte att stressa lugnt i jultiderna nu!

3 STYRELSEN INFORMERAR Styrelsen har ni köpt in ett antal vuxen- och barnböcker. Dessa har inledningsvis sålt mycket bra, men det finns ett utrymmesproblem i lokalen (se nästa stycke angående detta). I samband med att Internationella biblioteket har sina barnbokveckor har vi också skyltat med barnböckerna. Försöket kommer att utvärderas så småningom. Internationella biblioteket har för övrigt böcker på över 125 språk och detta är tredje året i rad som de tar initiativet till internationella barnboksveckorna. Syftet är trefaldigt: Barn och ungdomar ska stimuleras till ökat läsande och eget skrivande; Kunskapen om de relevanta länderna ska öka bland bibliotekarier och författare; och att inbjudna författare ska kunna få träffa sina svenska kollegor. Vad beträffar utrymmesproblemet nämnt ovan, så har styrelsen bestämt att det behövs en hylla för att kunna visa upp böckerna. Om försöket med böckerna slår fel så kan hylla användas till andra varor. Eftersom ommöbleringar i butiken kan vara ett känsligt ämne vill styrelsen härmed bjuda in till ett öppet möte i butiken. Detta äger rum tisdagen den 9 januari klockan Förslag på hyllor kommer att sättas upp i butiken fortast möjligt; tanken är att hyllan ska vara praktiskt och ha ett flexibelt användningsområde. Det är inte bara viktigt att diskutera vilken hylla utan även var den ska stå och hur Klotet därmed kan bli mer funktionellt. Detta kan komma att kräva en större eller mindre omflyttning i lokalen och styrelsen kände att det var viktigt att alla medlemmar fick vara med och tycka till om frågan. Klotets hemsida håller på att göras om. Carin har tagit sig an designen och en stor del av innehållet, medan Lennart ska fixa själva kodandet i den slutgiltiga versionen. För den som vill titta på hemsidan så som den ser ut nu och lämna kommentarer och förslag på förbättringar, så gå in på och maila sedan till carin.esberg.954@student.lu.se. Ni kan också lämna kommentarer i Ulrikes fack på kontoret. Vi vill också passa på att tacka Lisette Hängsel, som valde att vara arbetspraktikant hos oss under novembermånad. Hon har tidigare arbetat ideellt hos oss, men kunde nu, tack vare arbetsförmedlingen, vara praktikant. Hennes hjälp och idéer har varit mycket uppskattat, och vi hoppas förståss att vi ser mer av Lisette i framtiden. Rättvis Handel Import heter numera The House of Fair Trade. Förutom namnbytet har bolaget också fått en ny logotyp; det är den ni ser här vid sidan av. Man planerar också att införa ett nytt utseende på förpackningarna och komma med nytt informationsmaterial. The House of Fair Trade, en av våra största importorganisationer, ägs av de världsbutiker i Sverige som har köpt aktier i bolaget, samt av bland annat Afrikagrupperna.

4 KALENDARIUM December 8 december Extern försäljning Hållbart Universitets alternativa julmarknad 13 december Extern försäljning på Bibliotekstjänst 14 december Styrelsemöte Januari 9 januari Öppet möte för hyllförflyttning i butiken, klockan januari Styrelsemöte Februari 22 februari Styrelsemöte Mars 25 mars Årsmöte på Slottet 29 mars Styrelsemöte (konstituerande + vanligt) April 26 april Styrelsemöte Maj 31 maj Styrelsemöte Juni 12 juni Medlemsmöte med pic-nic i Botaniska Trädgården, klockan 19 Det kommer också att äga rum ett medlemsmöte i februari/mars samt ett regionmöte på än så länge okänt datum. Hör av dig till butiken senare om du vill veta datum. Listan kan också fylls på med fler externa försäljningar. Som ni ser står det också en hel del externa försäljningar med i kalendariet denna gång. En extern försäljning är när vi packar ner delar av Klotets utbud och packar upp det någon annanstans till exempel på Kulturens Julstök eller på en marknad någonstans. Till detta behövs det alltid folk som är villiga att hjälpa till. Det är mycket intressant att träffa människor utanför den vanliga butiksmiljön, samtidigt som man också får något tillbaka. Ring Fredrike, , om du är intresserad av att vara med. Hör också av dig till Fredrike om du vill hjälpa oss i julrushen. Det är mycket på gång nu och varje hjälpande hand är viktig.

5 Minnesanteckningar från regionmötet 30 september 2006 Den 30:e september var det regionmöte och denna gången var det vi som bjöd in. Vi höll till på Slottet (kollektivhuset där Ulla Nord bor) och hade ett gediget och trevligt program. Efter att deltagare från Skånes olika världsbutiker (Ängelholm, Ystad, Helsingborg, Laholm, Svalorna i Lund, Landskrona och Malmö + Klotet) hade droppat in, hade vi en gemensam fika för att bekanta oss med varandra och för att genast börja utbyta tankar och idéer; detta är en av de stora fördelarna med regionmötena, att alla andra också har bra idéer som man kan samverka kring. Det är också mycket intressant att få veta hur de andra butikerna bygger upp sin förening. Svalorna i Lund var med för första gången på ett möte, likaså Uma Bazaar från Malmö. De är givande att få veta var de importerar ifrån och vilka varor som fungerar, samt hur de löser finansiella problem eller drar till sig aktiva. Vi butiker i Skåne (vilket i detta fall också inkluderar Laholm och även Ljungby) är ensamma om att ha regionmöten som dessa och vi känner den ökade kontakten sinsemellan verkligen gynnar oss. Innan lunch fick vi en guidad rundtur i Botaniska Trädgården, vilket var mycket spännande. Vädret höll i sig, så vi gick en stor runda utomhus. På vägen hem till lunch gick vi förbi Klotet och alla fick gå runt i butiken och titta på alla varor. Klotet är en av de största butikerna i Sverige och vi har ett mycket brett sortiment + är dessutom bra på att snabbt ta in nyheter. Så för kollegorna var det nästan som att titta i katalogerna, sa dem, eftersom de sett få av varorna på riktigt innan. Efter lunch, som bestod av en mycket god indisk linssoppa sades det, började vi diskutera på allvar. Vi delade in oss i olika grupper och pratade om inköpssamordning, medlemsvård och rekrytering, marknadsföring samt skyltning. De olika grupperna diskuterade mycket livligt och här nedan presenteras en del av de förslag som vi kom fram till: För den som vill ha mer utförlig information om diskussionerna går det bra att ta en kopia på originalet som hänger på anslagstavlan i butiken ( i köket) eller att maila till ulrike.deppert@klotetlund.se. Inköpssamordning Vi behöver en bättre lönsamhet på Klotet i Lund, eftersom vi dessutom sköter verksamheten helt utan bidrag. Vi anser att det är dålig konkurrens på leverantörerna. Vi måste pressa leverantörerna så att de har bättre priser gentemot oss. Världsbutikerna måste gemensamt förhandla om priserna. Idealt vore färre men större gemensamma inköp. Vi borde också satsa på mer direkt import. Ett möte med alla kassörer vore därför att rekommendera, liksom att vi handlar mer sinsemellan.

6 Medlemsvård och -rekrytering Våra medlemmar är oändligt viktiga både för pengarnas skull (medlemsavgifter) och för att få tag i aktiva. Medlemsmöten/medarbetarmöten är viktiga för att skapa gemenskap och för att ge de aktiva något tillbaka. Infoblad/medlemstidning för att nå ut till alla medlemmar som inte närvarar på möten. Det kan vara både en mer tryckt tidning med all sorts information som skickas ut till medlemmarna eller ett enkelt infoblad som distribueras i butiken. Medlemsansvarig butiken i Landskrona har en medlemsansvarig som skickar välkomstbrev, håller kontakten med de nya och tar emot aktiva i butiken. Marknadsföring Marknadsföringsgruppen hade en massa bra förslag om hur man sprida idén med rättvis handel. Framför allt betonades det att vi inte ska tala till folks dåliga samvete utan lyfta fram det positiva istället. Ett förslag var att satsa på företagens julklappar börja med mindre företag och erbjud antingen presentkorgar eller bara sprid information om våra varor. Det kan vara allt från skolor, vårdcentraler, företag och butiker som ligger geografiskt nära, församlingar, bibliotek, förvaltningar etc. Vidare ska man satsa på att lyfta fram nischvaror (varor som enbart vi har) i skyltfönster och när man berättar om rättvis handel. Det ska helst vara förbrukningsvaror, så att kunder ständigt återkommer för att köpa denna. Det viktiga är att lyfta fram vår kvalitet, att vi är annorlunda men har också andra kvalitéer som innefattas av vår ideologi. Framhäv mervärdet. Skyltning Det är viktigt att synas överallt, så att nya människor hittar till butiken. Detta går lite ihop med marknadsföringen. Det är viktigt att visa att vi inte är tråkiga och stela; och detta görs bäst genom att skylta om ofta i butikens skyltfönster. Tänk på att färgkombinationerna är viktiga. Lär gärna upp nya intresserade om skyltning, så att det hela tiden finns nya idéer. Ett sätt att skylta/visa upp butiken på är att sälja påsar/kassor med världsbutikens logga på ett bra förslag här var att göra presentpåsar av dem, dvs att ge kunden påsen gratis till om han/hon handlar presenter i den. En konkret idé som uppkom här var ett saminköp av flagga utanför butiken med fair trade och världsbutikernas märke. Birgitta Persson och Ingegerd Oscarsson tar på sig att kolla upp vad det kan kosta och kontaktar VBRH för detta. Alla tyckte att mötet var mycket givande och med hopp om ökad kommunikation sinsemellan begav sig de olika deltagarna hemåt. Nästa möte äger rum i Laholm under våren; den som är intresserad kan alltid höra av sig till butiken för att veta datum och tider! Ulrike Deppert

7 Maktlust maktlös, en lyckad seminarieserie om Världshandel! Vem agerar på världsmarknaden? Vem har makt att förändra? Varifrån kommer det system som vi ser på världsmarknaden idag? Det var några av de frågor som det diskuterades och förelästes om när Världsbutiken Klotet tillsammans med Världsbutiken ABC och ABF ordnade seminarieserien Maktlust maktlös. Total blev det fyra stycken seminarieföreläsningar med olika experter som behandlade världshandelns under ovannämnda aspekter. Alla ägde rum i Miljöbibliotekets sal och det var fullsatt varje gång. Makt var något som den inledande föreläsaren Lars Påhlsson Syll tog upp i sin föreläsning. Han pekade på att incitamenten att förändra är svaga och ifrågasatte vilken makt man som konsument egentligen hade. I första hand är strukturer i viktiga handelsinstitutioner som behöver förändras. Demokratisera handelsorganisationer så som WTO, menade han. Om dessa mäktiga institutioner fortsatte en av våra andra föreläsare Kenneth Hermele att berätta. Återigen kom det att handla om makt då Kenneth berättade att de stora länderna, eller grupper av länder, inom WTO eller Världsbanken/Internationella Valutafonden ensamma kan motsätta sig beslut och hur bistånd till utvecklingsländer villkoras. Detta menade han var ett stort demokratiproblem då andra stater och inte den egna befolkningen i utvecklingsländer bestämmer vilken politik som ska föras. Kenneth menade att detta sätt att villkora bistånd eller finansiella lån till utvecklingsländer bör upphöra. Även producenternas situation och konsumenternas makt hann diskuteras innan de fyra föreläsningstillfällena var över. Frågan om hur mycket vi kan påverka var central. Eftersom serien delvis också vände sig till en publik som redan var insatt, var diskussionerna efter föreläsningen extra bra och intressanta. Vi som organiserat serien kunde nöjt konstatera att uppslutningen varit så bra att Miljöbiblioteket nästan fyllts varje gång och att vi fått många nya infallsvinklar i vårt arbete för en rättvisare världshandel! Stort tack till alla er som föreläste, lyssnade och diskuterade och speciellt tack till Klotet som bidrog med uppiggande fika i våra pauser! Stina Nilsson

8 Hej då Ulla! Hej Lena! Det är stora förändringar på gång på Klotet den som kommer in i butiken i december möts inte längre av Ulla Nords glada leende. Eller jo, kanske lite då och då, men inte regelbundet på vardagsförmiddagar. Istället står numera Lena Löfman bakom disken. Vem är det då, kanske någon undrar? Vi aktiva i butiken är vana vid Lena sedan länge; hon har varit med och varit drivande i butiken sedan det började. Även kunderna känner henne, eller ni lär i alla fall känna igen henne på bilden här intill. Lena jobbar som inköpare och har hand om en stor del av de varor som vi säljer; hon är alltid den som kan ge bra upplysningar om vad en viss vara kostar, var den är ifrån och när vi får in den igen utan att behöva kika efter i några papper! När jag kommer in på Klotet för att prata med damerna om den pågående förändringen sitter de med fakturorna. Lena ska nämligen lära sig allt det där som pågår bakom kulisserna som hon inte har gjort tidigare. Det är framför allt den ekonomiska biten som Lena har lärt sig nu när hon har gått bredvid Ulla varje fredag sedan mitten på september. Att få alla räkningar att stämma och rätta till de fel som personalen gör ibland är inte helt lätt alla gånger. Det känns så tryggt att Ulla alltid är inom räckhåll och inte bara försvinner, säger Lena. Ulla håller med här. Hon menar att hon självklart kommer att sakna Klotet och att hon alltid bara kommer att kika in i förbifarten eller jobba - ideellt då förståss. Jag skulle bli tokig om jag bara skulle gå hemma och städa källaren! Fast jag kan tänka mig att Ulla kommer att bli som alla andra svenska pensionärer; upptagen med alla sina projekt lär hon väl knappast ha tid att bara vara hemma. Precis som Ulla kommer Lena också sakna sitt gamla jobb skolan i Kävlinge. Men hon har redan kontakt med en del på fritiden, så dessa personer finns ju kvar vid sidan om i framtiden också. Och även om kontakten till elever och föräldrar försvinner, så finns det gott om kunder som kommer att stå för det sociala i Lenas nya yrkesliv. Många har kommenterat jobbytet och undrat om det inte är ett ensamjobb? Men vare sig Lena eller Ulla tycker det. Oftast finns det gott om arbetsuppgifter och kunder att ta hand om samt att man nästan aldrig står ensam i affären utan alltid har någon att prata med. Lena ska dessutom fortsätta som inköpare, vilket är beundransvärt.

9 Efter tolv år i butiken ser Ulla framemot sin ledighet. Hon ska sova ut den 1 december och inte kliva upp för att gå till något jobb. Och hon vet att hon alltid är välkommen hit. En nackdel med att inte konstant vara i butiken är att man inte längre träffar alla lika mycket. Så hon har bestämt att hon alltid vill jobba med olika personer när hon faktiskt är här, för att bibehålla den goda kontakten hon har med alla. Något hon inte kommer att sakna är de oförberedda föredragen man ska hålla spontant för hela skolklasser. Visst är det roligt att prata, men man vill ju gärna ha lite förvarning. Så frågar jag om Lenas anställning kommer att innebära fler omställningar i butiken? Lena säger att hon skulle tycka att det vore kul om man kunde ändra lite i affären. Eftersom hon har varit med sedan vi startade har hon varit med om både ombyggnad och små renoveringar. Och hon känner att det är dags igen. Och just medan vi pratar om detta kommer Astrid in med sin man och har köpt en magnettavla som ska sättas upp där schemat är så att folk lättare ska kunna skriva upp sig. Även om Lena kanske är ute efter lite större förändringar känner hon är att det är på gång. Och att få bli butikens ständiga ansikte utåt är en bra början! Ulrike Deppert

10 Bilda sig i julmörkret? Lisette tipsar om två bra böcker! Om fattigdomen och rättvisan i världen Stefan de Vylder Forum Syd 1995 Nationalekonomen Stefan de Vylder inleder med att formulera ett antal frågor vars svar han senare försöker ge i bokens åtta kapitel. En bra idé, med tanke på hur gigantiskt många ämnen och som kan falla under bokens titel. Var finns världens fattiga människor? Har världen blivit mer jämlik på senare år? Hur har utvecklingen i de fattiga länderna varit de senaste decennierna? Med anledning av att boken skrevs för över tio år sedan väcks många frågor under läsandets gång om i hur stor utsträckning olika siffror och procentsatser har förändrats, men jag tror ändå att boken kan ge 2006 års läsare en hel del värdefull information. Bland annat tar de Vylder upp sambandet mellan socialt kapital som föreningsaktivitet och politiskt engagemang och en traditionell ekonomisk utveckling som gynnar hela landet. Ett annat samband som tas upp är det mellan exploatering av naturtillgångar för export och en ekonomisk utveckling som bara gynnar ett fåtal. 1 Om fattigdomen och rättvisan i världen är en saklig och strukturerad bok vars författare har tagit på sig uppgiften att kortfattat beskriva fattigdomen i världen snarare än att skriva ett debattinlägg i ämnet. Lisette Hängsel 1 Angolas ekonomiska situation kännetecknas av detta samband. Landet, som ligger i sydvästra Afrika, producerar rikligt med olja och har just nu en kraftig ekonomisk tillväxt. Ändå är 70 procent av invånarna mycket fattiga enligt FN. Källa: Sydsvenska Dagbladet

11 Global rättvisa är möjlig Johan Norberg, America Vera-Zavala Pocky/Bokförlaget Tranan 2001 Det kan tyckas märkligt att Johan Norberg, liberal debattör, och America Vera-Zavala, vänsterdebattör, har skrivit en bok tillsammans. Men konceptet är mycket enkelt, den lilla pocketboken kan läsas från två håll! Norberg och Vera-Zavala har delat lika på utrymmet och använder sina respektive sidor till att argumentera för hur bland annat global handelspolitik måste förändras för att länder i Syd ska få verkliga möjligheter att överge fattigdomen. Det ligger nära till hands att se det faktum att boken inte har någon baksida - utan två framsidor - som en metafor för att det inte finns någon baksida med samarbete över politiska gränser för en rättvisare värld. Johan Norberg menar inte helt oväntat att kapitalismen är en förutsättning för välstånd och pekar på att välstånd, demokrati och kapitalism är företeelser som följts åt i Västvärldens moderna historia. WTO och EU tas upp som två institutioner vars politik motarbetar kapitalistisk utveckling i fattiga länder, bland annat genom de stränga patentskydden och de höga jordbrukstullarna. En mening som sammanfattar Norbergs uppfattning väl är: vad de [fattiga] behöver mer än något annat är mer liberalism och mer globalisering: äganderätt åt folket, friheten att arbeta och starta företag, frihet från den rika världens skattefinansierade dumping, och framför allt rätten att sälja sina produkter till världens rika och för tillfället slutna marknader. America Vera-Zavala tecknar en helt annan bild. Hon är kritisk till uppfattningen om att mer kapitalism ger mer välstånd och pekar på att enorma mängder pengar har skapats inom ramen för det kapitalistiska systemet, pengar som skulle kunna användas för att utjämna orättvisorna i världen, men som hamnat i ett fåtal människors ägo. Tobinskatten, en internationell skatt på 0,05 procent på alla finansiella transaktioner, skulle enligt America Vera-Zavala kunna bli ett effektivt sätt att samla in pengar till Syd. Pengar som bland annat kan gå till byggande av infrastruktur och utbildning. Bland många saker lyfter hon också fram att ett jordbruk som präglas av mångfald, istället för ensidig produktion av en viss gröda, är ett bra sätt att motarbeta hunger. Global rättvisa är möjlig rekommenderas särskilt till dig som vill få en översikt över skillnader (och likheter!) mellan två synsätt på hur global rättvisa ska kunna bli verklighet. Båda författarna använder ett språk som är lättillgängligt och diskussionerna har lagts på en nivå som inte kräver alltför stora mänger förkunskaper. Självklart läsvärd. Lisette Hängsel

12 Det vinnande receptet Efter mycket funderande och en fullständigt opartisk, men hemlig, jury, har det nu utsetts en vinnare. Det var svårt att välja en vinnare bland de inskickade recepten, så därför har juryn på egen hand också utsett en tröstprisvinnare, som får välja en valfri chokladkaka för tio kronor. Vinnaren är (trummvirvel) Birgitta Persson med sitt recept till Indiskt pilaffris och tröstprisvinnaren är (trösttrummvirvel) Isabelle Agnani med Quorngryta med quinoa. Båda recepten återfinner ni nedan, så som de lämnades in till juryn; det är bara att laga dem! Och till vinnarna: Välkomna in och hämta ert pris! Indiskt pilaffris 4-5 personer 3 dl basmatiris 1 gul lök i tärningar 2 msk olja 2 tsk stötta kardemummor ½ tsk grovt krossad svartpeppar 4 kryddnejlikor 2 tsk spiskummin 1 tsk gurkmeja 6 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1 tsk salt 1 kanelstång 1 dl russin 2 dl gröna ärtor 1 dl mandelspån (kan utelämnas) 1) Fräs lök och kryddor i olja under omrörning c:a 1 minut. Se till att det in bränns. Blanda i riset, rör om. Häll på vatten + buljongtärning, salt + kanelstång. 2) Koka upp, minska värmen och koka under lock på svag värme c:a 10 minuter. Kolla koktiden på förpackningen. Tillsätt russin och ärtor på slutet. 3) Rör om riset och blanda eventuell ner mandelspån. Kan lagas i förväg och frysas och värmas! Quornfärs med quinoa 1 dl quinoa bregott aubergine några champinjoner quornfärs Koka quinoa i 15 minuter (se förpackningen). Smält under tiden en klick bregott i en stekpanna. Lägg i aubergine delad i bitar samt champinjoner, skivad eller delad i bitar, om de är stora. Stek på över medelvärme. När grönsakerna är mjuka, lägg i quornfärsen. Vid behov lägg i mer smör. När quornfärsen är genomstekt häll i quinoan. Rör om så att allt blir genomvarmt. Nyttigt och gott!...avsluta med en frukt

13 En ny tävling! Nu är det dags för en ny tävling! Eftersom den förra var en sådan succé tyckte vi att set skulle vara trevligt med en ny tävling. Så här går den nya tävlingen till: Värva nya medlemmar till Klotet! Priset denna gång är att vi bjuder dig på ditt Klotet medlemskap under Vinnaren blir den som har värvat flest medlemmar. Tävlingsstopp är den 31 januari Och för att du lättare ska kunna delta, följer alla viktiga siffror och nummer nedanför: Medlemskapet kostar 100 kr för studenter och 175 kr för övriga. Plusgironumret är Det går även bra att betala avgiften kontant i butiken. OBS: glöm inte att ange ditt namn på talongen så vi vet hur många du har värvat. LYCKA TILL!

14 Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort - Nyheter i kort Svensk-engelsk ordlista nu på Klotet Kaffe=coffee, te=tea, choklad=chocolate, men vad heter linser, fänkål och sockerrör? Många utbytesstudenter och turister hittar till Klotet och ibland ligger de engelska glosorna som på ett dukat bord för en. Men ibland går det betydligt trögare, så därför finns nu en liten specialgjord svensk-engelsk ordlista på hyllan under telefonen vid disken. Varmt tack till alla som bidragit med synpunkter och kunskap! Rättvisemärkt kaffe blir del av svensk hotellvistelse Lisette Hängsel Hotellkedjan Hilton/Scandic har beslutat att från och med den 16 oktober 2006 servera rättvisemärkt kaffe till sina gäster och anställda. Icke-rättvisemärkt kaffe försvinner helt från menyn, vilket innebär att de koppar som årligen avnjuts på hotellen - i form av bryggkaffe, cappuccino och espresso - nu kommer att produceras under godtagbara förhållanden. Hilton/Scandic har valt att samarbeta med Löfbergs Lila, vars rättvisemärka kaffe även är KRAV-märkt. Beslutet gör hotellkedjan till det första svenska storföretag som tar ställning för kaffeböndernas rätt till en drägligare tillvaro. En mycket glädjande nyhet, och vi väntar på att fler ska följa efter! Källa: ( ) Munkfors Sveriges andra Fairtrade city Lisette Hängsel Efter det att Malmö blev Sveriges första Fairtrade city i våras, har nu Munkfors i Värmland blivit den andra staden. Drivande bakom beslutet har en lokal styrgrupp varit, som bestått av både förtroendevalda och representanter från näringen och föreningsliv. Tanken är att kommunen nu aktivt ska jobba med att inkludera de mänskliga rättigheterna i sina upphandlingar och samarbeta med representanter från andra delar av samhället kring ett informationsarbete om etisk konsumtion. Nu ställer man sig bara frågan när Lunds Kommun äntligen ska ta tag i att bli en Fairtrade city? Enligt en artikel i Lokaltidningen Lund i början på november kommer äntligen det första mötet i Lunds styrgrupp att äga rum snart. Målet är, enligt artikeln, ett certifikat redan till våren. Och mycket riktigt, det första mötet ska äga rum i december; kommunen inbjöd särskilt Klotet till att delta. Nu gäller det för oss att pressa på våra politiker och se att de gör slag i saken! Källor: ( ); Lokaltidningen Lund ( ) Ett steg närmare rättvis handel. Ulrike Deppert

15 Presentförslag i julruschen!

16 Föreningen för Världsbutiken Klotet i Lund Redaktion: Klottret 2006 Ulrike Deppert Nr. 4 December ulrike.deppert@klotetlund.se Julia Jabbour julia_jabbour@yahoo.se Illustratör: Isabelle Agnani klottret@klotetlund.se Ansvarig utgivare: Ulrike Deppert och Julia Jabbour Redaktionen förbehåller sig rätten att fritt redigera inkommet material Föreningen: Ordförande Ingegerd Oscarsson Birgitta Persson Butiken Stora Tomegatan Lund Öppettider: Vardagar Lördagar (Långlördag 11-17) Hemsidan E-post info@klotetlund.se

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

fairtrade av susanne lundström

fairtrade av susanne lundström fairtrade av susanne lundström 8 9 Vem har sagt att rättvisa produkter måste se tråkiga och fula ut? Och får man verkligen ställa krav på kvaliteten? Det har hänt mycket de senaste åren inom rättvis handel.

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning!

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning! Arkiverat Tidigare medlemsblad finns att läsa på www.drf.nu Nyhetsblad DRF Stockholm Maj, 2014MEDLEMSBLADET Innehåll VÄLKOMMEN PÅ DRF STOCKHOLMS VINPROVNING! VI SÖKER GÄST- KRÖNIKÖRER PRESENTATION ANNA

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City

Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Fairtrade City Kommunledningskontoret Gertrud Elisabet Bohlin Diarienummer K8.2012.0136 2012-08-17 15 Kommunstyrelsen Yttrande över motion om utredning av möjligheter för Eslöv att bli en Nya Kommunpartiet Eslöv har

Läs mer

kaffekuppen SPN-uppdrag

kaffekuppen SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Arbetsplatser och lärarrum Vuxna dricker stora mängder kaffe, speciellt på jobbet. Om vi kan få fler att välja ett mer hållbart kaffe kan det ge positiva effekter både för den som tillverkar

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

NEPALESISKA MATRECEPT

NEPALESISKA MATRECEPT NEPALESISKA MATRECEPT Den nepalesiska maträtten daalbhat består av kokt ris, linssås och av antingen grönsaks- eller köttcurry. Dessutom serverar man ofta tomatpickles (atsaria) och yoghurtsås till rätten.

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer:

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer: Välkommen att delta i denna enkätundersökning! Denna enkät är avsedd att kartlägga nuläget inom regionens arbetslivsmuseer/industrihistoriska föreningar för att ge ett bra underlag för NAV:s fortsatta

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 25 22,5 B. Kvinna 86 77,5 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 21 18,9 B. 26 45 år 32 28,8 C. 46 65 år 38 34,2 D. äldre än 65 20 18 Tid för mitt besök

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014

Gååsa raden. I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna. Inbjudan till repskap 2014 Gååsa raden Nr. 1 2014 En tidning för Visions medlemmar i region Skåne I detta nummer av Gååsaraden: Ordföranden har ordet... Ny tävling; Vem där? Nytt från sektionerna Inbjudan till repskap 2014 Lösning

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå

Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå Handlingsplan för Fairtrade City Skellefteå I december 2007 behandlade kommunfullmäktige i Skellefteå en motion angående rättvis handel. Därefter har uppdrag utförts på olika platser i kommunorganisationen

Läs mer

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning.

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning. Studiehandledning Sepember 2008 Rättvis handel Rättigheter Handel Information Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se Förord Rättvis handel Har du någon

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

för mer info. se www.skanesdjurpark.se

för mer info. se www.skanesdjurpark.se 1 Lär dig paddla kajak och ha kul i kanotskola! Åk. 3 - uppåt Tid: Mån 14 juni - tors 17 juni, kl.l10.00-15.00. Söndag 13 juni k.l15.00 har vi föräldraträff med information om kanotskolan. Kostnad: 500kr

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 44 MÅNDAG Pasta

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51 Pappardelle med rostbiff och basilika vecka 51 inspiration Pappardelle med rostbiff och basilika För att få den något höstiga känslan och smaken i denna rätt steks köttet tillsammans med svamp och purjolök.

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg innehållsförteckning Vilken är din status?... s. 4 Testa om din statusuppdatering är läsbar

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 2. 2014

DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14

ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 ORDFÖRANDE Elisabeth Lakatos Öl & bar, Y6 13/14 Vilken post har du och vad fick dig att söka? Som ordförande i FF kommer du tillsammans med fyra andra personer att leda FF-möten för alla s universitets

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Tänker du ibland på livet som äldre?

Tänker du ibland på livet som äldre? Tänker du ibland på livet som äldre? Testa dig själv redan i dag! Jag vill bo med min livskamrat. Jag vill känna mig ekonomiskt trygg och kunna leva på min pension. Jag vill ha tid över för min familj,

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG ARVIKA 12-03-29 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Arvika Datum då aktiviteten genomfördes: 29 mars 2012 Insamlingsperiod

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 26 MÅNDAG Panerade

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15 Biffcurry med lime och cashewnötter vecka 15 inspiration Biffcurry med lime och cashewnötter En lätt måltid att tillaga, som för smaklökarna till Asien, där ingefära, currypasta och kokosmjölk bidrar till

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Vecka 33. Lax med ingefärsdressing och grönsaksris. Linsgryta med aubergine. Asiatisk färspanna med vitlök och lime. Svamprisotto med knaprig korv

Vecka 33. Lax med ingefärsdressing och grönsaksris. Linsgryta med aubergine. Asiatisk färspanna med vitlök och lime. Svamprisotto med knaprig korv Vecka 33 Lax med ingefärsdressing och grönsaksris Linsgryta med aubergine Asiatisk färspanna med vitlök och lime Svamprisotto med knaprig korv Laktosfria kassen är för dig som känner precis som vi, att

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Österlenkryddor, Eva Olsson

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer