Lovsångens makt TILL att förändra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lovsångens makt TILL att förändra"

Transkript

1 Lovsångens makt TILL att förändra Av: Johannes Djerf För två söndagar sedan så började jag en liten mötesserie omkring tillbedjan, det som vi är skapta för ifrån allra första början, att finnas i en innerlig och hängiven relation med skaparen av allt liv där Gud får vara Gud. Där Gud får vara så ojämförlig och unik att ingen och inget annat ens kommer i närheten av hans plats i våra liv. Så unik som mina vanliga 80-tals skidor var helt ojämförliga med några andra skidor i skidbacken under vårt sportlovsäger nu i veckan. Nu för tiden har alla det som kallas carvin skidor och när en av de andra ledarna såg mina skidor som hängt med mig sedan tonåren så sa han du jag såg sådana upphängda som en klenod på väggen i Österrike för ett tag sedan. Jag förstod att mina skidor var ganska så sällsynta så jag sökte i liftkön varje dag efter någon som fortfarande hade ett par klassiska gamla skidor som jag, men av alla hundratals skidor så var mina helt unika och enastående, och när vi söker efter frid i livets liftkö, spår och backar då finns det bara en. Sedan så sviktar bilden med mina skidor. För trots mina skidors unika ställning så går det inte jämföras med Guds ställning. Gud är oövervinnerlig och evigt majestätisk. Hans suveränitet kommer aldrig att slockna. Om några år kommer även jag säkert ha köpt nya skidor och lagt undan dem för ett par nya, troligen redan till nästa säsong känner jag. Men Gud kommer aldrig att låta sin berömmelse blekna. Han kommer aldrig ge äran till någon annan. Jag delar inte min ära med någon annan säger Gud jes.48:11. Han är inte som en filmstjärna eller artist som står i rampljuset under en kort period för att sedan glömmas bort och lämna över till någon annan. Och i mötet med denna helighet så formas det en längtan efter att få tillbe honom. Inte för att Gud behöver det. Han är inte som en välgörenhetsgala på tv som söker efter vårt bidrag för att kunna vara den han är. Han låter sig inte betjäna sig av människohänder som om han behövde något, han som åt alla ger liv och anda och allt står det i apg.17:25. Men utifrån mötet med honom, utifrån att vi har blivit drabbad av hans makt, av hans heliga kärlek så behöver du och jag välja att tillbe honom, för att vi behöver det. Människan valde en gång att tillbe det skapade istället än skaparen, ett val som vi fortfarande får brottas med vilket leder till att Guds härlighet och närvaro inte alltid får den plats som Gud vill hos oss. Men när du och jag vänder vårt hjärta på nytt och tillber honom så finner vi den frid och den vilja som Gud har tänkt att vi ska leva i.

2 Guds närvaro, gemenskapen med vår skapare är upprättad och möjlig genom Guds son och vi har fortfarande samma kallelse som vi hade när Gud skapade människan, att tillbe honom för den han är. Och när vi kommer till Gud för att ära hans namn, inte vårt, inte någon annans, inte något annat utan endast honom då är vi tillbaka på rätt plats. När vi som individer, när vi som församling kommer till Gud för att kungöra att Gud är Gud, när vi riktar det vi har för att proklamera att han har makten i sina händer till att göra det han vill, när vi väljer att utifrån mötet med Jesus och det han har gjort för oss, går ut ur vår egen bubbla, bortanför våra egna begär och våra behov, då intar vi en plats som Gud har avsett för oss. Det är som en Gudstillbedjare, det är som en tillbedjande församling som vi kommer se Guds härlighet och Guds drömmar förverkligade. När vi i Ande och sanning, alltså tillber honom på ett sant sätt, utifrån vad vårt hjärta har mött genom korset av rening och förlåtelse, då kommer även Guds rike bli tydligt för oss. Ett öppet hjärta för Jesu majestät förändrar. Ett öppet hjärta för att tillbe den enda som är värd vår tillbedjan kommer att uppenbara att hans närvaro är här och nu och har makten att förändra inte bara oss utan hela vår värld. Och ett av tillbedjans uttryckssätt det är lovsången. En ny sång som föds genom mötet med den levande Guden, genom att Guds Ande gör tron på honom levande inom oss. Det är en sång som föds ur erfarenheten att vara räddad. När Mose och Israels barn räddades genom Röda havet undan den jagande egyptiska hären, så sjunger de Herren är min starkhet och min lovsång, han blev min frälsning. Alltså lovsången föds inte utifrån att någon säger till dig att sjunga, att det hör till tiden eller för att en sång är vacker och genom det måste sjungas, utan det är en sång som sätter ton på ditt gensvar, på din tacksamhet till vad Jesus gjort då han räddade oss ifrån död och ensamhet på korset. Och eftersom vår tacksamhet uttrycks genom våra olikheter som människor så handlar det aldrig om en speciell ton eller melodi, inte en viss sång, eller en viss låtstruktur. Och det känner jag att vi alltid behöver förtydliga då vi delar upp våra sånger i olika fack. Jag är själv uppvuxen med att en lovsång låter på ett speciellt sätt. Men jag försöker att träna bort det så gott jag kan då jag vet att det finns många sånger utanför mina tonsatta ramar som är lovsång. Sedan så finns det ändå en sak som jag tycker skiljer sånger åt. Och det är om sången är riktad Till Gud eller berättar om Gud. Det finns många sånger som handlar om Gud, som berättar om vem han är och hans gärningar vilket jag mer skulle kalla för förkunnande sång.

3 Många gånger får det också vara en profetisk sång då vi kan bli berörda och förändrade av Guds ord genom att någon sjunger om vad han kan göra. Medans en lovsång är en sång som sjungs ifrån ditt och mitt hjärta i riktning till Gud, för att upphöja honom. Den sjungs i relation Till honom. Utifrån en längtan som finns i ditt och mitt hjärta. Det är en tonsatt bön men det är mer än bara en bön. Vi ber oftast för att få men vi tillber, vi lovsjunger för att ge, ge honom äran! En sång som jag personligen tycker att vi faktiskt många gånger saknar i vår gemenskap här i Törestorp. Jag kan uppleva att vi ibland fastnar vid den förkunnande sången om Gud. Den behöver finnas med både i t.ex. psalmsång eller solosång men då vi lever i ett konsumentsamhälle då det oftast handlar om tillfällig glädje och mättnad genom att vi bara själva ska få allt hela tiden, uppleva och ta, så är risken att vi blir precis lika förstoppade i vår tro, om vi bara ska lyssna och ta emot både genom predikan och genom sången och allt som sker på en gudstjänst söndag efter söndag. Det blir som när man har frossat i sig alltför mycket god mat på en kort tid, det är gött för stunden men man mår sällan särskilt bra efteråt och framförallt inte om inte kroppen får ge ut det man tagit in, om ni förstår vad jag menar utan att gå in på mer detaljer. Och så är det med vår tro. Om vi bara ska ta emot och aldrig får utrymmet att ge tillbaka så kommer vi till slut som församling inte må så bra och det kommer inte finnas mycket till liv kvar. Om det ska finnas rörelse i en församling så behöver det hela tiden finnas ett givande och inte bara ett tagande. Vårt hjärta har formats till att inte bara ta emot utan att också ge, det är till och med då i givandet som vi är saliga säger Jesus. Och därför så har jag en bön som jag önskar även skulle bli er. På samma sätt som bönen om en fungerande söndagsskola ligger nära många så önskar jag att bönen om att rummet för lovsången skulle få inta en ny plats i våra Gudstjänster och samlingar, skulle ligga nära oss. Och min bön är också att någon eller några skulle få uppleva att Gud kallar till att leda oss i lovsång och tillbedjan. Var med mig i den bönen för vår församlings skull. För det finns en anledning till att det över 250 gånger i Bibeln står att vi ska sjunga till Herrens ära och lova honom med sång. Det finns en anledning till att psalmisten uppmanar till lovsång gång på gång. Höj jubel till HERREN, alla länder! Brist ut i glädjerop och lovsjung! Lovsjung HERREN med harpa, med harpa och med lovsångs ljud! Ps.95:4-5. Mina läppar skall jubla, när jag lovsjunger dig, ja, min själ som du har friköpt, 71:23. Halleluja! Det är gott att lovsjunga vår Gud. Sådan lovsång är ljuvlig och skön, 147:1.

4 Kung David som skrivit de flesta av dessa psalmer satte in 4000 leviter i templet till att lovsjunga Herren med olika instrument, vars uppgift inte i första hand var att skapa vacker och njutbar musik utan för att lovsjunga Herren står det i 1.krön.23:5. Jag vet inte om alla spelade samtidigt men det visar att lovsången var en viktig del av tillbedjan och i gemenskapen där Guds folk samlades. Det är där i lovsången till Gud som hans frid finns. Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid som ni blev kallade till i en enda kropp, och var tacksamma. Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan uppmanar Paulus oss i Kol 3:16. Han skriver om er och era hjärtan. Vi kan lovsjunga Gud för oss själva t.ex. i bilen till jobbet eller i hörlurarna på vägen till skolan men lovsången är som bäst när alla hjärtan är med. När vi sjunger tillsammans så formas vi av att se på livet och vår gemenskap genom hans ögon. I vår gemensamma längtan efter Gud så dras vi närmre varandra som hans barn. När vi samlas för att sjunga med tacksamhet Guds lov i våra hjärtan så förenas vi med alla andra som tillber Herren. När jag och Lisa var i Israel för några år sedan så besökte vi det som man tänker sig var den övre salen, alltså där Guds helige Ande blev utgjuten över de samlade lärjungarna och över allt kött. Carl-Erik som ledde oss försökte göra sig hörd i den stora salen men salen fylldes av stark och högljud lovsång ifrån några pingstvänner ifrån Brasilien som var där samtidigt, En sång som vi stämde in i. Lovsången till en och samma Herre förenade oss och fyllde hela rummet med en Guds närvaro, som jag aldrig kommer glömma, trots att vi sjöng på olika sätt och olika språk. Lovsången gör oss till en gemenskap av människor som älskar Jesus ifrån världens alla hörn. Och den förenar oss som församling på den här platsen. Där det yttre, där våra olikheter får stå åt sidan. Vi blir ett tempel, inte bokstavligen, utan vi blir ett hus, ett andligt bygge av levande stenar som Petrus uttrycker det i 1 petr.2:5. Vars andliga offer tas emot med glädje av Gud tack vare Jesus Kristus. En gemenskap som Herren älskar att vara i och fyller vårt hus, vårt hjärta med sin härlighet på samma sätt som vi kan läsa att han uppfyllde Kung Salomos tempel med sin närvaro när sångarna, trumpetarna och prästerna började lovsjunga Gud, 2.krön.7. Gud får plats. Guds Ande får plats att göra det han vill. Jag fick påminnas om det första kvällen på vårt sportlovsläger i Bjursås i veckan. Som pastor är jag van att hela tiden ge och tömma ut av mitt hjärta till andra människor, och jag är van att genom det vara beroende och hela tiden be om Guds hjälp och ledning.

5 Men då det många gånger är lätt att tappa bort lovsången. Att endast ge, tacka och lovsjunga Gud ifrån mitt hjärta för den han är utan att behöva säga hjälp mig med detta. Jag hade inte ansvar för undervisningen den första kvällen och var genom det ovanligt avslappnad för att vara jag, och blev översköljd av Guds närvaro och kärlek redan i de första textraderna då vi inbjöds till att lovsjunga honom. Gud fick möjlighet att prata med mig, visa sig för mig och ge av sin frid inför veckan som låg framför. Och varje kväll som vi sjöng och varje kväll som vi ledare träffades för att lovsjunga Gud så påmindes jag om vilket kraftfullt vapen lovsången är för Guds närvaro, och för Guds rikes utbredning. När man lever nära människor under en lägervecka vars syfte är att lära känna Jesus så ser man tydligt att det finns en kamp om människan, om vem hon skall leva tillsammans med och vem hon skall tillbe. Det är en andlig kamp mellan Gud och djävulen, vilket man märker inte bara på tonårsläger utan var vi än befinner oss tror jag. Men då det händer något avgörande i hela andevärlden när vi lovsjunger. Jag läste om en anglikansk kyrkoherde som berättade att satanister som blivit kristna i England vittnat om att de inte kunde utföra sina riter och offer inom 6-8 km avstånd från en kristen församling där man lovsjöng Jesus. Med andra ord, mörkret måste fly när vi lovsjunger Gud. Det uppstår förvirring. Vilket berättelsen om Josafats seger över Moab och Ammon i 2 krön.20 är ett bra exempel på då Gud kallar folket att träda fram mot slagfältet och stå stilla. Striden var inte deras utan Guds. Och Israels kung Josafat rådgjorde med folket och ställde upp sångare som skulle gå före dem och sjunga Tacka Herren ty hans nåd varar i evighet. Och vi kan läsa vad som händer i vers Alltså när Guds folk lovsjöng Gud så uppstod det förvirring och fienden förgjorde varandra. Och om lovsång har samma kraft att förvirra ondskans makt på detta sätt och lika mycket som när jag nästan dagligen lägger in plånboken i kylskåpet eller gång på gång går in i ett rum utan att veta vad jag skulle göra där, då vill jag välja att lovsjunga Jesus! Lovsången bryter också ner murar. Murar som finns gentemot Gud. Murar som finns gentemot människor, murar som vi känna finns gentemot oss som församling. Vilket berättelsen om Josua och intåget i Jeriko vittnar om, vilket måste vara musikkårens favoritbibelställe kan jag tänka mig. Då de på Guds angivelse gick runt staden med instrument i högtidsprocession under 6 dagar och på den sjunde dagen, dagen för gudstjänst tågade sju varv och gav upp ett härskri och blåste i hornen till Gud, och murarna föll.

6 Ännu ett tydligt exempel är berättelsen om när Paulus och Silas sitter fängslade i Fillipi pågrund av att de hade konfronterat den ondes makt, som vi kan läsa till sist. Apg.16: Lovsången är oberoende av yttre omständigheter och den har makt att bryta fängelsemurar och befria oss ifrån bojor som binder oss. Vem lovsjunger du? Får lovsången till Jesus rum i ditt liv? Får den rum i vår församling för att visa på Guds unika ställning och makt? Jesus är värd vård hjärtas tillbedjan och han vill visa vem han är på den här platsen. Låt oss vända vårt hjärta till och honom och sjunga hans lov.

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år B

4 söndagen 'under året' - år B 855 4 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Vi

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1195 21 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 86:1-3) Herre, böj ditt öra till mig och svara mig, ty jag är betryckt och fattig. Du min Gud, fräls din tjänare, som förtröstar på dig. Var mig

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

5 söndagen under året år C

5 söndagen under året år C 883 5 söndagen under året år C Ingångsantifon (Ps 95:6-7) Kom, låt oss tillbedja och nedfalla, låt oss knäböja för Herren, vår skapare, ty han är Herren, vår Gud. Inledning Sedan tvåtusen år, församlar

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år C

14 söndagen 'under året' - år C 1065 14 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år B

24 söndagen 'under året' - år B 1261 24 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

7 söndagen under året år A

7 söndagen under året år A 911 7 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 13:6) Herre, jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta fröjdar sig över din frälsning. Jag vill sjunga till Herrens ära, ty han har gjort väl mot mig. Inledning

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år C

Femte söndagen i fastan - år C 383 Femte söndagen i fastan - år C Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år A

24 söndagen 'under året' - år A 1253 24 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Tredje söndagen i advent - år C

Tredje söndagen i advent - år C 69 Tredje söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Fil 4:4, 5b) Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Herren är nära. Inledning Denna tredje söndag i advent som i Kyrkans tradition

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

31 söndagen 'under året' - år B

31 söndagen 'under året' - år B 1393 31 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 38:22-23) Överge mig inte, Herre min Gud, lämna mig inte, skynda dig att hjälpa mig, Herre, du som räddar mig. Inledning Vi står inför Gud som

Läs mer

30 söndagen 'under året' är A

30 söndagen 'under året' är A 1369 30 söndagen 'under året' är A Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Under Kyrkans första tid

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 819 2 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Genom Kristi dop i Jordan bekräftade Gud

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och 791 Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Hjärtat

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14

33 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14 1441 33 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14 Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på er.

Läs mer

Röda trådar. Vårt framtidshopp. Dr. Daniela Persin. Betaniaförsamlingen i Sibbo

Röda trådar. Vårt framtidshopp. Dr. Daniela Persin. Betaniaförsamlingen i Sibbo Röda trådar Vårt framtidshopp Dr. Daniela Persin Betaniaförsamlingen i Sibbo 8.10.2017 1 Kor 15:19-23 Vårt framtidshopp Om det bara är för detta livet vi har vårt hopp till Kristus, då är vi de ömkligaste

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

8 söndagen 'under året' - år C

8 söndagen 'under året' - år C 945 8 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning Församlade till

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

23 söndagen "under året"- A

23 söndagen under året- A 1235 23 söndagen "under året"- A Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Eukaristins

Läs mer

Att leda lovsång av Daniel Carlsson

Att leda lovsång av Daniel Carlsson Att leda lovsång av Daniel Carlsson Nedan följer en mycket kort undervisning kring det som jag uppfattar som centralt när det gäller lovsångens funktion och plats i den enskilde kristnes liv och i gudstjänsten.

Läs mer

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden.

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas av psaltarpsalm, körsång eller instrumentalmusik. 2. Inledning Inledande välsignelse

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

Fjärde söndagen i fastan - år B

Fjärde söndagen i fastan - år B 353 Fjärde söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Jes 66:10-11) Gläd dig, Jerusalem, och fröjdas över henne, alla ni som har henne kär, jubla högt med henne, alla ni som har sörjt över henne. Ni

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Be Lyssna Handla Konstverk av Birgitta Kärnbo Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan 5 september 2016 1 januari 2017 1 Be Lyssna Handla De tre orden är ledord för gudstjänster och bibelläsningsplanen

Läs mer

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 237 Herrens Dop - år B Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B 547 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år A

Femte Påsksöndagen - år A 627 Femte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning Jesus

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Heliga trefaldighets dag Dagens bön: Heliga Treenighet, Fader, Son och Ande, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap, så att vi kan vittna om försoningens hemlighet. Du som lever och

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år A

14 söndagen 'under året' - år A 1053 14 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år C

Sjätte Påsksöndagen - år C 659 Sjätte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Till Jesus, som

Läs mer

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 21 Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Tredje söndagen efter påsk

Tredje söndagen efter påsk Namnet Jubilate (Gläd er!) kommer från söndagens antifon (Ps. 66:1) och betonar påsktidens lovsångskaraktär. Församlingen firar med glädje Herrens uppståndelse och hans seger över döden. Vi riktar blicken

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer