Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik"

Transkript

1 Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik 09:55 WorldSkills Sweden 10:15 Festo Framtidens smarta produktion Vägen till drömjobbet Med en teknisk utbildning i grunden öppnar sig en värld av olika yrken inom försäljning, inköp, produktion, med mera, som ger ungdomarna roliga och välbetalda arbeten. 10:35 LO Ung "Välkommen till ditt arbetsliv! Vad behöver jag som ung veta när jag ska börja jobba extra? Vad är ett anställningsbevis och vad är ett kollektivavtal? Är jag försäkrad på min nya arbetsplats? Kom och lär dig av oss så känner du dig mer redo att börja ditt arbetsliv" 10:55 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 11:15 Festo Teknik i grundskolan Låt elever lära sig riktig teknik på ett lekfullt sätt, så förstår de snabbt hur verkligenheten fungerar. Börja med en cykelpump som skapar kraft och rörelse genom pneumatik, styr elektriska uppkopplingar från datorn, fortsätt med att bygga upp ett styr- och reglersystem. 11:35 Autodesk 3D Design. The Future of Making Things. 11:55 3M 12:15 One Stop Future Shop Information om One Stop Shop, ett projekt som erbjuder kostnadsfri rådgivning på sex olika språk samt stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen. Projektet har fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning.

2 12:55 SHINE - Göteborgs Tekniska College Erasmus+ projektet SHINE informerar om framtidens Europeiska yrkesutbildningar. Tillsammans med partners från Italien, Tyskland, Rumänien, Kroatien och Belgien vill vi i projektet lyfta fram Europas bästa yrkesutbildningar för att sprida, förbättra och utveckla utbildningar motsvarande Gymnasieingenjörsutbildningen och Yrkeshögskolan. Vi vill också påverka beslutsfattare regionalt, nationellt och på EUnivå att fatta beslut som gynnar yrkesutbildningarna. 13:15 SSA-Konferens Kungsbacka (Samverkan, Skola, Arbetsliv) Information om SSA-konferensen i Kungsbacka i april. Där kommer dialogen kring yrkesutbildningar och kompetensförsörjning att fortsätta. 13:55 Festo Teknik i grundskolan Låt elever lära sig riktig teknik på ett lekfullt sätt, så förstår de snabbt hur verkligenheten fungerar. Börja med en cykelpump som skapar kraft och rörelse genom pneumatik, styr elektriska uppkopplingar från datorn, fortsätt med att bygga upp ett styr- och reglersystem. 14:15 Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad Om möjligheterna som finns för dig som väljer att läsa en yrkesutbildning på Komvux. 14:35 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 15:15 LR Lärarnas Riksförbund 15:35 Göteborgs Stad Spotlightscen 2 - A01:01 / Torsdag den 1 december Bygg-, konstruktions- & anläggningsteknik 09:55 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen presenterar sina digitala tjänster såsom olika appar, webbinarier mm. Dessutom presenteras div. ungdomsarbeten. 10:15 Peab Hur man bygger framtidens hållbara medarbetare Peabskolans Vd Maria Hernroth pratar om Peabskolan och samhällsansvar i byggbranschen.

3 10:55 CSS Construction Skills Sweden Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. 11:15 Skärteknikcentrum 13:55 Göteborgs Stad 14:15 CSS Construction Skills Sweden Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. 14:35 SSA-Konferens Kungsbacka (Samverkan, Skola, Arbetsliv) Information om SSA-konferensen i Kungsbacka i april. Där kommer dialogen kring yrkesutbildningar och kompetensförsörjning att fortsätta. 15:15 Peab Hur man bygger framtidens hållbara medarbetare Peabskolans Vd Maria Hernroth pratar om Peabskolan och samhällsansvar i byggbranschen. 15:35 YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg Yrkeshögskoleutbildning är vägen till drömyrket! Här berättar nuvarande och tidigare studerande om sina erfarenheter. Spotlightscen 3 - F01:32 / Torsdag den 1 december Social & personlig service 10:15 UHR Universitet och Högskolerådet Få information om UHR:s program och möjligheter till internationell praktik för elever och kompetensutveckling för personal inom yrkesutbildningen. 10:35 Göteborgs Stad 10:55 Bamatex 11:15 Almåsgymnasiet Har du funderat på floristyrket? Då är detta presentationen för dig! Här får du reda på hur det är att gå på floristprogrammet. 11:35 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst

4 arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 11:55 TEKO Sveriges textil- & modeföretag 12:15 Göteborgs Stad 13:35 Framtidsfrön 13:55 Almåsgymnasiet Har du funderat på floristyrket? Då är detta presentationen för dig! Här får du reda på hur det är att gå på floristprogrammet. 14:15 YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg Yrkeshögskoleutbildning är vägen till drömyrket! Här berättar nuvarande och tidigare studerande om sina erfarenheter. 14:35 LO Ung "Välkommen till ditt arbetsliv! Vad behöver jag som ung veta när jag ska börja jobba extra? Vad är ett anställningsbevis och vad är ett kollektivavtal? Är jag försäkrad på min nya arbetsplats? Kom och lär dig av oss så känner du dig mer redo att börja ditt arbetsliv" 14:55 Scandic Hur är det att jobba på Scandic? Det får du veta mer om under denna presentation. 15:15 One Stop Future Shop Information om One Stop Shop, ett projekt som erbjuder kostnadsfri rådgivning på sex olika språk samt stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen. Projektet har fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning. 15:35 TEKO Sveriges textil- & modeföretag 15:55 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Stora Scenen / Torsdag den 1 december Skill Hunters Intervju om deras program för dagen. Vilka intressanta nedslag kommer de att göra?

5 09.45 Tag tempen på landslaget Hur är läget inför dagen, hur ligger våra svenska tävlanden till? Intervju med Tina Thörner GR Skola Arbetsliv Lärarhandledningen Genomgång av den lärarhandledning som GR Utbildning på uppdrag av Skolverket tagit fram inför EuroSkills. Matnyttig information för skolpersonal och information om övningar kopplade till eventet och många av de val ungdomar idag ställs inför Volvo Mekaniker, visst men sen då? Anders Edin Motorbranschen, Peter Stenberg rektor Edströmska Västerås, Joakim Hansson Servicechef Volvo Truck Center Jordbro, Marcus Larsson mekaniker Volvo Truck Center Jordbro M Tag tempen på landslaget Hur är läget inför dagen, hur ligger våra svenska tävlanden till? MYH Myndigheten för yrkeshögskolan MYH informerar om yrkeshögskoleutbildningar.

6 Spotlightscen 1 - C03:02 / Fredag den 2 december Industri- maskin & verkstadsteknik 10:15 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 10:35 Göteborgs Stad 10:55 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen presenterar sina digitala tjänster såsom olika appar, webbinarier mm. Dessutom presenteras olika ungdomsarbeten. 11:35 3M 11:55 BRG i samverkan med Adient Fordonsindustrins möjligheter för unga Business Region Göteborg i samverkan med Adient. 12:15 Bilproffs.se Möt Frida Gustafsson som tävlade i Fordonslackering under WorldSkills 2015 i São Paulo och åkte hem med en silvermedalj. 13:35 SHINE - Göteborgs Tekniska College Erasmus+ projektet SHINE informerar om framtidens Europeiska yrkesutbildningar Tillsammans med partners från Italien, Tyskland, Rumänien, Kroatien och Belgien vill vi i projektet lyfta fram Europas bästa yrkesutbildningar för att sprida, förbättra och utveckla utbildningar motsvarande Gymnasieingenjörsutbildningen och Yrkeshögskolan. Vi vill också påverka beslutsfattare regionalt, nationellt och på EUnivå att fatta beslut som gynnar yrkesutbildningarna. 13:55 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 14:55 Göteborgs Stad 15:15 One Stop Future Shop Information om One Stop Shop, ett projekt som erbjuder kostnadsfri rådgivning på sex olika språk samt stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen. Projektet har fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning.

7 Spotlightscen 2 - A01:01 / Fredag den 2 december Bygg-, konstruktions- & anläggningsteknik 09:55 Peab Hur man bygger framtidens hållbara medarbetare Peabskolans Vd Maria Hernroth pratar om Peabskolan och samhällsansvar i byggbranschen. 10:55 LO Ung "Välkommen till ditt arbetsliv! Vad behöver jag som ung veta när jag ska börja jobba extra? Vad är ett anställningsbevis och vad är ett kollektivavtal? Är jag försäkrad på min nya arbetsplats? Kom och lär dig av oss så känner du dig mer redo att börja ditt arbetsliv" 11:15 MYH Myndigheten för yrkeshögskolan YH-studeranden från Yrgo som berättar om deras erfarenhet av att studera på en YHutbildning. 11:35 CSS Construction Skills Sweden Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. 13:15 Skärteknikcentrum 13:35 Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad. Om möjligheterna som finns för dig som väljer att läsa en yrkesutbildning på Komvux. 13:55 LR Lärarnas Riksförbund 14:15 Autodesk 3D Design. The Future of Making Things 14:35 UHR Universitet och Högskolerådet Få information om UHR:s program och möjligheter till internationell praktik för elever och kompetensutveckling för personal inom yrkesutbildningen 14:55 UF Ung Företagsamhet Så var det att starta UF-företag under gymnasiet 15:15 Peab Hur man bygger framtidens hållbara medarbetare

8 Peabskolans Vd Maria Hernroth pratar om Peabskolan och samhällsansvar i byggbranschen. 15:35 CSS Construction Skills Sweden Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. Spotlightscen 3 - F01:32 / Fredag den 2 december Social & personlig service 10:15 TEKO Sveriges textil- & modeföretag 10:35 Ungdomsfullmäktige En fritid som intresserar, ett sommarjobb som engagerar. Ungdomsfullmäktige om vägar till arbete. 10:55 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 11:35 Sätt Färg på Göteborg Information om det spännande integrationsprojektet Sätt Färg På som syftar till att få ut unga på arbetsmarknaden. Projektet erbjuder människor som lever i ett utanförskap att rusta upp den egna stadsdelen genom roliga målerievent för att på så sätt få en utbildning och ett yrke i en bransch som skriker efter arbetskraft. 11:55 Göteborgs Stad 12:15 TEKO Sveriges textil- & modeföretag 13:15 Skärteknikcentrum 13:35 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 13:55 Göteborgs Stad 14:15 YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg Yrkeshögskoleutbildning är vägen till drömyrket! Här berättar nuvarande och tidigare studerande om sina erfarenheter.

9 14:35 LO Ung "Välkommen till ditt arbetsliv! Vad behöver jag som ung veta när jag ska börja jobba extra? Vad är ett anställningsbevis och vad är ett kollektivavtal? Är jag försäkrad på min nya arbetsplats? Kom och lär dig av oss så känner du dig mer redo att börja ditt arbetsliv" 14:55 Scandic Hur är det att jobba på Scandic? Det får du veta mer om under denna presentation. 15:15 BRG i samverkan med Tillskärsakademin Hantverk med fokus på kvalité, estetik och hållbarhet. Vad gör man efter en utbildning inom textila hantverk? 15:35 UF Ung Företagsamhet Så var det att starta UF-företag under gymnasiet 15:55 Framtidsfrön Intervju med en lärare och en elevgrupp med FramtidsFrö-elever. Stora Scenen / Fredag den 1 december Skill Hunters Intervju om deras program för dagen. Vilka intressanta nedslag kommer de att göra? Tag tempen på landslaget Hur är läget inför dagen, hur ligger våra svenska tävlanden till? Skolverket Presentation av vinnarna i Min Framtid samt Talangjakten Talangjakten: Elever i åk 8 och 9 runt om i Sverige har utmanats att ge sig ut på jakt för att hitta sitt drömyrke. Med bild eller film och kort motivering till sitt val har klassen utsett fem bidrag som tillsammans har bildat klassens tävlingsbidrag. Min Framtid: Gymnasielever illustrerar sitt val av yrkesprogram och tankar om framtiden i ett kollage som de har tävlar med. De tio vinnande tävlingsbidragen i respektive tävling presenteras på scenen. Varje vinnare får ett par minuter att beskriva hur de tänkt Volvo HR chef Intervju med Hanna Fager, HR chef

10 11.30 Volvo Mekaniker, visst men sen då? Anders Edin Motorbranschen, Peter Stenberg rektor Edströmska Västerås, Joakim Hansson Servicechef Volvo Truck Center Jordbro, Marcus Larsson mekaniker Volvo Truck Center Jordbro Intervju med årets yrkeslärare Intervju med Tina Thörner M Tag tempen på landslaget Hur är läget inför dagen, hur ligger våra svenska tävlanden till? YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg GR Skola Arbetsliv Lärarhandledningen Genomgång av den lärarhandledning som GR Utbildning på uppdrag av Skolverket tagit fram inför EuroSkills. Matnyttig information för skolpersonal och information om övningar kopplade till eventet och många av de val ungdomar idag ställs inför Skolverket

11 Spotlightscen 1 - C03:02 / Lördag den 3 december Industri- maskin & verkstadsteknik 10:10 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 10:30 Festo Tema: Framtidens smarta produktion Vägen till drömjobbet Med en teknisk utbildning i grunden öppnar sig en värld av olika yrken inom försäljning, inköp, produktion, m.m. som ger ungdomarna roliga och välbetalda arbeten. 10:50 LO Ung "Välkommen till ditt arbetsliv! Vad behöver jag som ung veta när jag ska börja jobba extra? Vad är ett anställningsbevis och vad är ett kollektivavtal? Är jag försäkrad på min nya arbetsplats? Kom och lär dig av LO så känner du dig mer redo att börja ditt arbetsliv" 11:10 Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, Göteborgs Stad Om möjligheterna som finns för dig som väljer att läsa en yrkesutbildning på Komvux. 11:30 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 12:10 Göteborgs Stad 13:10 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 13:30 MYH Myndigheten för yrkeshögskolan YH-studeranden från Yrgo som berättar om deras erfarenhet av att studera på en YHutbildning. 14:10 SSA-Konferens Kungsbacka (Samverkan, Skola, Arbetsliv) Information om SSA konferensen i Kungsbacka i april. Där kommer dialogen kring yrkesutbildningar och kompetensförsörjning att fortsätta.

12 14:30 Volvo Lär dig mer om olika spännande och utmanande yrken på Volvo, både inom personvagnar och tunga fordon. 14:50 One Stop Future Shop Information om One Stop Shop, ett projekt som erbjuder kostnadsfri rådgivning på sex olika språk samt stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen. Projektet har fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning. Spotlightscen 2 - A01:01 / Lördag den 3 december Bygg-, konstruktions- & anläggningsteknik 10:30 SSA-Konferens Kungsbacka (Samverkan, Skola, Arbetsliv) Information om SSA-konferensen i Kungsbacka i april. Där kommer dialogen kring yrkesutbildningar och kompetensförsörjning att fortsätta. 10:50 One Stop Future Shop Information om One Stop Shop, ett projekt som erbjuder kostnadsfri rådgivning på sex olika språk samt stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen. Projektet har fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning. 11:10 CSS Construction Skills Sweden Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. 11:30 Snickar Matte, från Bygglov i TV4, berättar om sin resa från utbildning inom möbelsnickeri till TV-kändis. 12:30 PREFA Om organisationen Prefa och aluminium som byggnadsmaterial, och fördelarna med att använda aluminium istället för andra metaller. 13:50 Göteborgs Stad 14:10 CSS Construction Skills Sweden

13 Hur är det att arbeta i byggbranschen? Fråga någon som vet, här har du möjlighet att ställa frågor till unga yrkesverksamma eller bara sitta med och lyssna medan de blir intervjuade av en del kända och andra helt okända personer. 14:50 YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg Yrkeshögskoleutbildning är vägen till drömyrket! Här berättar nuvarande och tidigare studerande om sina erfarenheter. Spotlightscen 3 - F01:32 / Lördag den 3 december Social & personlig service 09:50 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 10:10 Scandic Hur är det att jobba på Scandic? Det får du veta mer om under denna presentation. 10:30 Göteborgs Stad 10:50 LR Lärarnas Riksförbund 11:30 Almåsgymnasiet Har du funderat på floristyrket? Då är detta presentationen för dig! Här får du reda på hur det är att gå på floristprogrammet. 11:50 TEKO Sveriges textil- & modeföretag 12:10 SSA-Konferens Kungsbacka (Samverkan, Skola, Arbetsliv) Information om SSA-konferensen i Kungsbacka i april. Där kommer dialogen kring yrkesutbildningar och kompetensförsörjning att fortsätta. 13:10 Prevent Vet du vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare eller APL-företag om en schyst arbetsmiljö? Och vilka skyldigheter du har som anställd? Prevent är en ideell förening som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 13:30 YRGO - Högre Yrkesutbildning Göteborg

14 Yrkeshögskoleutbildning är vägen till drömyrket! Här berättar nuvarande och tidigare studerande om sina erfarenheter. 13:50 Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, Göteborgs Stad Om möjligheterna som finns för dig som väljer att läsa en yrkesutbildning på Komvux. 14:10 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen presenterar sina digitala tjänster såsom olika appar, webbinarier mm. Dessutom presenteras diverse ungdomsarbeten. 14:30 Göteborgs Stad 14:50 Scandic Hur är det att jobba på Scandic? Det får du veta mer om under denna presentation. Stora Scenen / Lördag den 3 december Skill Hunters Intervju om deras program för dagen. Vilka intressanta nedslag kommer de att göra? Tag tempen på landslaget Hur är läget inför dagen, hur ligger våra svenska tävlanden till? Skolverket Lön för lärlingsplatser - Lotta Naglitsch Skolverket GR Skola Arbetsliv Lärarhandledningen Genomgång av den lärarhandledning som GR Utbildning på uppdrag av Skolverket tagit fram inför EuroSkills. Matnyttig information för skolpersonal och information om övningar kopplade till eventet och många av de val ungdomar idag ställs inför Arbetsmarknad Vuxenutbildning Prisutdelning Presentationsyrken Jobman Konferencier Snickar-Matte Presentation gesäll

Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik

Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik 09:55 WorldSkills Sweden 10:15 Festo Framtidens smarta produktion Vägen till drömjobbet Med en teknisk utbildning i

Läs mer

Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik

Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik Spotlightscen 1 - C03:02 / Torsdag den 1 december Industri- maskin & verkstadsteknik 09:55 WorldSkills Sweden 10:15 Festo Framtidens smarta produktion Vägen till drömjobbet Med en teknisk utbildning i

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN för yrkesskicklighet i världsklass RÖSTER OM YRKES-SM DÄRFÖR BEHÖVS WORLDSKILLS SWEDEN Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken, men alltför ofta saknas det intresserade

Läs mer

DATUM 2016 TÄVLINGEN. Invigning 30 november Tävlingsdagar 1-3 december Avslutningceremoni 4 december

DATUM 2016 TÄVLINGEN. Invigning 30 november Tävlingsdagar 1-3 december Avslutningceremoni 4 december EVENEMANGET DATUM 2016 Invigning 30 november Tävlingsdagar 1-3 december Avslutningceremoni 4 december TÄVLINGEN 500 deltagande ungdomar upp till 25 år 30-tal länder Ca 35 tävlingar Svenska Mässan är tävlingsarena

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass HUVUDBUDSKAP: En gymnasial yrkesutbildning ger möjligheter till JOBB KARRIÄR EGET FÖRETAGANDE FORTSATTA STUDIER

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Jobba i motorbranschen?

Jobba i motorbranschen? Jobba i motorbranschen? Inledning Syftet med lektionen är att lyfta fram motorbranschens många yrken och utvecklingsmöjligheter som en del av skolans arbete med målinriktad arbetslivsanknytning. Genom

Läs mer

Varmt välkomna! Förträff 14 juni

Varmt välkomna! Förträff 14 juni Varmt välkomna! Förträff 14 juni Ungas röster 2017 Figur 8. Hur skulle du vilja få information om jobbmarknaden? 1. Mer praktik 31% 2. Studiebesök på arbetsplatser 26% 4 av 10 känner oro för framtiden

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Yrkesutbildningens år Yrkes SM i Malmö 11-13 maj 2016 Euroskills2016 i Göteborg Fritidshem och förskola

Läs mer

FLER YRKESLÄRARE BÖR UPPMÄRKSAMMAS.

FLER YRKESLÄRARE BÖR UPPMÄRKSAMMAS. FLER BÖR UPPMÄRKSAMMAS. REGERINGEN OCH WORLDSKILLS SWEDEN SATSAR GEMENSAMT PÅ YRKESUTBILDNINGAR. Alla är överens, vi behöver fler som vill gå ett yrkesprogram. Intresset för yrkesutbildningar har minskat

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN #industrinäger HÄNG MED PÅ 46 % SVARAR EFTER ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA SOM DELTOG PÅ 2016 SÄGER ATT DE VET MER OM INDUSTRIFÖRETAG ÄN INNAN DERAS

Läs mer

Gymnasiedagarna & Future Skills 2019

Gymnasiedagarna & Future Skills 2019 Information till dig som är vårdnadshavare Gymnasiedagarna & Future Skills 2019 Regionens viktigaste mötesplats för dig som ska göra ett studie- eller yrkesval Filmen kan även nås direkt på vår Youtube-kanal:

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 #industrinäger HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 www.iuc-sjuharad.se/industrinatten 46 % SVARAR EFTER INDUSTRINATTEN ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA

Läs mer

Status. Kvalitet. Matchning

Status. Kvalitet. Matchning = Status Kvalitet Matchning Bakgrund Ökande kompetenskrav på personal inom teknikintensiva branscher Konkurrenskraftiga företag behöver tillgång på välutbildad personal 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden

Läs mer

Textila utbildningar som ger jobb.

Textila utbildningar som ger jobb. Textila utbildningar som ger jobb. Flexibla Individuella Tillgängliga Utbildning när det passar dig. Välkommen till Nordiska Textilakademin. Vi erbjuder textil kompetens från design till försäljning I

Läs mer

GR SYV nätverk 28 nov

GR SYV nätverk 28 nov GR SYV nätverk 28 nov AGENDA Status Euroskills Återkoppling från höstens studieresor Diskussion om möjligheter utifrån er horisont med fokus på eleven Tänka inför, under och efter Samköra med andra befintliga

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass SÖKANDE TILL YRKESUTBILDNING 25% 75% Väljer yrkesförberedande program HUVUDBUDSKAP: En gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd)

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) Ärendelista 1.Föregående mötesanteckningar 2. Input från SAK-rådets kommunikatörer gällande utveckling av

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens? 3 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville

Läs mer

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb Jan Johansson Vår vision Göteborgs Tekniska College skall vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige. Vår verksamhet Gymnasieskola

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Så funkar det på jobbet

Så funkar det på jobbet Så funkar det på jobbet gratis information om arbetslivet lo.se/skola Så funkar det på jobbet kostnadsfri skolinformation från LO Det är viktigt med baskunskaper om rättigheter och skyldigheter på jobbet.

Läs mer

INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN!

INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN! INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN! I SAMARBETE MED Vad är Innovation Camp? Hjälp till och lös ett riktigt uppdrag- tävla om 5 000kr! Innovation Camp genomförs

Läs mer

Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare. 126 www.peabskolan.se

Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare. 126 www.peabskolan.se Maria Hernroth Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare 126 www.peabskolan.se Peab ett nordiskt företag Omsättning: överstigande 43 mdkr Anställda: 13.000 Aktieägare: 33.000 Börsnoterat vid

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass BAKOM WORLDSKILLS SWEDEN Yrkespartners, skolor, branschorganisationer/yrkesnämnder samt deras sponsorer. HUVUDBUDSKAP:

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN STOCKHOLMS LÄN 2009-2014 Yrkesutbildningar inom yrkesvux och yrkeshögskolan i Stockholms län År 2009 startades Yrkeshögskolan och

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Bakgrund WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv,

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN - Yrkesutbildning, ett smart val! - För yrkesskicklighet i världsklass HUVUDBUDSKAP: En gymnasial yrkesutbildning ger möjligheter till JOBB KARRIÄR EGET FÖRETAGANDE FORTSATTA STUDIER

Läs mer

Hur skapas effektivitet, progression och affärsnytta genom ämnesintegrering?

Hur skapas effektivitet, progression och affärsnytta genom ämnesintegrering? Hur skapas effektivitet, progression och affärsnytta genom ämnesintegrering? Competencies for Today and Tomorrow We are currently preparing students for jobs that don t yet exist using technologies that

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. Utan yrkesutbildning stannar Sverige!

WORLDSKILLS SWEDEN. Utan yrkesutbildning stannar Sverige! WORLDSKILLS SWEDEN Utan yrkesutbildning stannar Sverige! SÖKANDE TILL YRKESUTBILDNING 25% 75% Väljer yrkesförberedande program HUVUDBUDSKAP: En gymnasial yrkesutbildning ger möjligheter till JOBB KARRIÄR

Läs mer

TIPS & PRAKTISK INFORMATION INFÖR UF-MÄSSAN

TIPS & PRAKTISK INFORMATION INFÖR UF-MÄSSAN - TIPS & PRAKTISK INFORMATION INFÖR UF-MÄSSAN UNG FÖRETAGSAMHET Årets monter 1 Datum: 27 mars Tid: Insläpp fr. 07:00 Plats: BCC Ronneby Program 27 mars 2019 07:00 - Insläpp till mässhallarna 10:00 - Montrar

Läs mer

BÄTTRE KOMPETENSFÖRSÖRJNING UTBILDNING FÖR FRAMTIDEN FLER SÖKANDEN. Attraktiv utbildning

BÄTTRE KOMPETENSFÖRSÖRJNING UTBILDNING FÖR FRAMTIDEN FLER SÖKANDEN. Attraktiv utbildning Motorbranschcollege BÄTTRE KOMPETENSFÖRSÖRJNING UTBILDNING FÖR FRAMTIDEN FLER SÖKANDEN Attraktiv utbildning MOTORBRANSCHEN Ändrat yrkesinnehåll och stort rekryteringsbehov Motorbranschen kännetecknas av

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på SVERIGE 2016 Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på gymnasiets fordons- och transportprogram. En rapport framtagen av Motorbranschens yrkesnämnder,

Läs mer

Grundskolenätverket 25 feb 2015

Grundskolenätverket 25 feb 2015 Grundskolenätverket 25 feb 2015 EVENEMANGET DATUM 2016 Invigning 30 november Tävlingsdagar 1-3 december Avslutningsceremoni 4 december TÄVLINGEN 500 deltagande ungdomar upp till 25 år 30-tal länder Ca

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Projekt: Fokus vård och omsorg

Projekt: Fokus vård och omsorg Projekt: Fokus vård och omsorg ESF - Programområde 1 kompetensförsörjning 1.1 Stärka ställningen på arbetsmarknaden för i huvudsak sysselsatta kvinnor och män, men även för personer som står långt från

Läs mer

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM KFY 2000 - Kompetensutveckling för yrkesverksamma Detta var KFY 2000 EU finansierat projekt mellan Metall & Verkstadsindustrierna Kartläggning hos industriföretag

Läs mer

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg 2015-03-17 Projektbeslut från regionutvecklingsnämndens sammanträde 17 mars Regionutvecklingsnämnden medfinansierar satsningar för att främja tillväxt

Läs mer

välj rätt väg välj motorbranschen

välj rätt väg välj motorbranschen välj rätt väg välj motorbranschen Motorbranschens företag behöver nyanställa över 3 200 personer på tre års sikt. Det innebär stora möjligheter för dig som har en utbildning till ett av de yrken som efterfrågas

Läs mer

Matchad arbetsmarknad 2020!? Validering spännande möjlighet för flera! Hur tar vi steget vidare?

Matchad arbetsmarknad 2020!? Validering spännande möjlighet för flera! Hur tar vi steget vidare? Matchad arbetsmarknad 2020!? Validering spännande möjlighet för flera! Hur tar vi steget vidare? Dokumentation från konferensen på Scandic Crown, Göteborg 12 november 2014 1 Matchad arbetsmarknad 2020!?

Läs mer

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Protokoll 1(6) 2008-10-15 HT/GH Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Tid: Onsdag den 15 oktober 2008 kl. 09.00 12.00 Plats: Gunnebo slott Mölndal Närvarande: Bengt Gustafsson (m) Kungälv, ordf

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Västra Götalandsregionen och arbetsmarknadsfrågor igår, idag, imorgon Erfarenheter av finanskrisen ledde till

Läs mer

Tempen på motorbranschen. Riksrapport 2018

Tempen på motorbranschen. Riksrapport 2018 Tempen på motorbranschen Riksrapport 2018 1 Utmanande personalbrist i motorbranschen 7 % Kvinnor 93 % Män Att halva befolkningen, trots stora rekryteringsbehov, inte är bättre representerade i motorbranschen

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag!

i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag! Delta i vår Euroquiz och vinn priser varje dag! i EUROPA PROGRAMMET Unga på väg Morgon Torsdag 29 November 2012 Alla projekt som presenteras har finansierats av EU-program för utbildning, yrkesutbildning,

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Nytt socialfondsprogram och gemensamma möjligheter DATUM 8 maj 2014 TID Kl. 10.30 17.00, fika från kl. 10.00 PLATS Näringsdepartementet,

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Dagens innehåll Vägledning i vid och snäv bemärkelse 15 min Forskning och rapporter 5 min Läsning +

Läs mer

Tempen på motorbranschen. Västra Götalands län 2018

Tempen på motorbranschen. Västra Götalands län 2018 Tempen på motorbranschen Västra Götalands län 2018 1 Utmanande personalbrist i motorbranschen Riket Västra Götalands län 7% Kvinnor 1 106 93% Män Att halva befolkningen, trots stora rekryteringsbehov,

Läs mer

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar.

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar. Kalendarium läsåret 2016/2017 Ung Företagsamhet i Östergötland Processutbildningen UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Höörs kommun: Box 53 243 21 Höör Besöksadress: Södergatan 28 Höör Tel: 0413-280 00 Fax: 0413-207 41 kommun@hoor.se www.hoor.se www.facebook.com/hoorskommun

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Framtidens handel september Handelsrådet är ett samarbetet mellan:

Framtidens handel september Handelsrådet är ett samarbetet mellan: Framtidens handel 13-14 september 2018 Handelsrådet är ett samarbetet mellan: Handelsrådets verksamhet Arbetsmiljö och säkerhet Forskning och utveckling Internationellt Omställning Yrke och kompetens Handelns

Läs mer

En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken. myh.se

En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken. myh.se En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken Västerås 2016-03-03 09.30 10.00 Registrering 10.00-12.00 Förmiddagens gemensamma program

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN UPPSALA LÄN 2009-2014 Yrkesutbildningar inom yrkesvux och yrkeshögskolan i Uppsala län År 2009 startades Yrkeshögskolan och kommunerna

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR 130305 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Torsdag 31 januari 9.00-12.00 Plats: Heka Mekaniska AB/Mylab AB, Aröds Industriväg 41, Hisings Backa Anteckningar Guidning genomfördes

Läs mer

Yrkesutbildningens sak är vår! Vi yrkesutbildar från gymnasiet - genom arbetslivets alla skeden

Yrkesutbildningens sak är vår! Vi yrkesutbildar från gymnasiet - genom arbetslivets alla skeden Yrkesutbildningens sak är vår! Vi yrkesutbildar från gymnasiet - genom arbetslivets alla skeden Praktiska Vårt uppdrag Att med enastående yrkesutbildningskompetens och största engagemang lotsa var och

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev.

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Fastställd i februari 2002 Rev. 2011-10-06 2 Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG I HALLAND. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG I HALLAND. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG I HALLAND UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 Årets UF-företag är den mest omfattande men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan delta i.

Läs mer

Klicka här för att ändra format Teknikcolleg e FILM

Klicka här för att ändra format Teknikcolleg e FILM Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM KFY 2000 - Kompetensutveckling för yrkesverksamma Detta var KFY 2000 EU finansierat projekt mellan Metall & Verkstadsindustrierna Kartläggning hos industriföretag

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik Huvudsamarbetspartners Övriga samarbetspartners Unik mötesplats Syfte Projektet är ett samarbete mellan

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=klj3k8aud4w https://www.youtube.com/watch?v=klj3k8aud4w EVENEMANGET DATUM 2016 Invigning 30 november Tävlingsdagar 1-3 december Avslutningsceremoni 4 december TÄVLINGEN

Läs mer

Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun!

Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun! Så prioriteras och organiseras Studie- och yrkesvägledningen i Kungsbacka kommun! Kungsbacka kommun Alla syv i en enhet förutsättningar för en lyckad organisation Ökat engagemang och nytänkande för en

Läs mer

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem.

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem. 2016-2017 Intresse för en gemensam upphandling av ITstöd har initierats i regionen. Språkstödsutbildningar genererar fortsatt ett stort intresse och totalt har man startat 34 utbildningar med språkstöd

Läs mer

Slutkonferens InVäst. Seminarium GTC

Slutkonferens InVäst. Seminarium GTC Slutkonferens InVäst Seminarium GTC Vilka är vi? Anita Larsson, fordonslärare Louise Tegenfeldt, sfi/sva-lärare Mekaniker tunga fordon med språkstöd, Göteborgs Tekniska College Grupper med upp till 20

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad UT BILDNINGSP OLIT IK 2015 Foto: Lars Forsstedt Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad Yrkesutbildning för bättre matchning på svensk arbetsmarknad Sverige behöver en bättre matchning

Läs mer

Uppgifter och övningar från Väglednings- och informationsmaterial om den svenska arbetsmarknaden

Uppgifter och övningar från Väglednings- och informationsmaterial om den svenska arbetsmarknaden från Väglednings- och informationsmaterial om den svenska arbetsmarknaden LÄRARHANDLEDNING - FÖR PEDAGOGER, STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE Sida: 2 av 9 Innehåll Det här dokumentet innehåller uppgifter till

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning Arbetsområdet startas upp med värderingsövningar, som bidrar till att eleverna får reflektera över hur de känner inför sina egna värderingar när det gäller framtiden,

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA Du är inbjuden till... 2016 GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY GÄVLE KONSERTHUS FREDAG 23 SEPTEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 23 september

Läs mer

Transportföretagen. Vart är transportnäringen på väg?

Transportföretagen. Vart är transportnäringen på väg? Transportföretagen Vart är transportnäringen på väg? 60% 3 200 Preliminärt antagna elever på FT-programmet 3 100 3 069 3 051 3 100 3 000 2 959 2 900 2 800 2 781 2 755 2 700 2 684 2 600 2 500 2 400 2012/13

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Teknikcollege - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Industrikommittén Industrikommitten består av arbetsgivarorganisationer branschorganisationer fackförbund. Industrins offert till Sverige nov

Läs mer

Bättre arbetsmiljö BAM

Bättre arbetsmiljö BAM EN GRUNDUTBILDNING FRAMTAGEN AV PREVENT Sid 1 av 7 Det är Prevent som tagit fram konceptet för grundutbildningen Bättre Arbetsmiljö BAM. Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt

Läs mer

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer?

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? @ungdomsb Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? Intresse för ämnesinriktningen Att det ger många valmöjligheter efter gymnasiet Att det ger kunskaper jag tror jag behöver i framtiden

Läs mer