AV-utrustning i olika lärosalar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AV-utrustning i olika lärosalar"

Transkript

1 AV-utrustning i olika lärosalar Allmänt: Kontaktperson beträffande lån av Powerpoint-utrustning och normal inkoppling av utrustning: Håkan Eriksson, hakan.eriksson@soch.lu.se, tel Beträffande en del lokal utrustning, t.ex. tillgång till inlåst utrustning, kan man behöva kontakta lokal ITansvarig eller liknande. I den mån jag känner till sådana kontaktpersoner har jag angett detta nedan. Socialhögskolan Edebalksalen och sal 22 Projektor, ljudanläggning, DVD/videobandspelare (inlåst) i sal 22, 1 headset(mikrofon)(inlåst) i Edebalksalen Uttag för VGA-kabel och HDMI-kabel(Edebalksalen)och ljudkabel vid whiteboard-tavlans nederkant. Stationär EGA-dator finns. Beträffande inloggning på EGA-datorn, se anvisningar nedan (avsnittet Inloggning på EGA-dator, sid 10). Rent praktiskt: Om man ska köra med bärbar dator, stäng av den stationära datorn om den är igång (vanliga Windows-stäng av-varianten). Koppla in den bärbara datorn till uttagen vid Whiteboard-tavlan. Styrning av projektor, duk och ljud görs via panel i närheten av ett skåp med utrustning. Salarna 10, 11, 12, 14, 20, 21, 30, 31, 32 Projektor, högtalare Uttag för VGA-kabel och ljudkabel finns i kanten av whiteboard-tavlan. Projektorn styrs med fjärrkontroll (startas: tryck en gång på den röda knappen, stäng av: tryck två gånger på den röda knappen). (För närmare detaljer, se avsnittet Start av projektor på Socialhögskolan i salarna 10, 11, 12, 14, 20, 21, 30, 31 och 32 nedan, sid 10.) Ljudstyrka styrs i första hand via datorn, i andra hand via projektorn (fjärrkontrollen), i tredje hand via ljudreglage på baksidan av ena högtalaren. DVD/videobandspelare finns i allmänhet, dock bara kopplade till TV-apparat. I salarna 10, 11, 12, 14, 20, 21, 30, 31, och 32 finns stationär EGA-dator. Beträffande inloggning på EGAdatorn, se anvisningar nedan (avsnittet Inloggning på EGA-dator, sid 10). Om man i stället vill koppla in bärbar dator, flytta VGA-kabeln (och ev. ljudkabeln) från den stationära datorn till den bärbara datorn. Kablage finns vanligen inkopplad i vägguttaget. Fjärrkontrollen hänger i ena fästet till lamparmaturen ovan whiteboard-tavlan (11)

2 Palaestra Salar Palaestras hörsal nedre (Paln), Palaestras hörsal övre (Palö) Palaestra består normalt av två föreläsningssalar, Palaestra övre och Palaestra nedre. De skiljs åt av en vikvägg. Om vikväggen är förd åt sidan får man i stället en större föreläsningssal (motsvarande Palaestra nedre men med fler sittplatser för åhörarna). Om salarna används var för sig används olika ingångar till salarna (sett från entrén, till Palaestra övre gå en trappa upp gå in genom dörr till höger, till Palaestra nedre gå till höger direkt till någon av de två större ingångarna). Dörrarna är låsta när salarna inte är bokade. Om salen är bokad låses dörrarna upp cirka 15 minuter före bokningstidens början. När man kommer in, börja med att tända belysningen i salen med hjälp av strömbrytarna med detsamma innanför dörren. (Det verkar som att de också fungerar som huvudströmbrytare för anläggningen för att styra projektorerna m.m.) Framme vid whiteboard-tavlan finns en konsol för föreläsaren. Vid konsolen finns en touch-panel som styr AV-anläggningen, samt en VGA-kabel och en ljudkabel, som kan kopplas till bärbar dator. Man behöver själv ta med en bärbar dator, det finns ingen stationär dator. På touch-panelen väljer man alternativ genom att peka med ett finger på skärmen. Vanligtvis för Powerpoint-presentation, välj starta, presentation, data 1, gör val av projektor eller projektorer (vanligen mitten i Palaestra nedre resp. vänster och höger i Palaestra övre), aktivera. Det finns också mikrofon i konsolen. Ljudstyrkan regleras med touch-panelen (ljud, mikrofon, pilar för högre eller lägre ljudnivå). OH-bilder och vanliga pappersbilder kan visas med hjälp en dokumentkamera, till höger om konsolen sett ur föreläsarens synvinkel. På dokumentkameran finns strömbrytare för utrustningens belysning och möjlighet att zooma in och ut (dvs visa mindre eller större del av dokumentet i dokumentkameran). Bilden kopplas till projektorn/projektorerna via touch-panelen (starta, presentation, dokumentkamera, välj projektor eller projektorer (vanligen mitten i Palaestra nedre, vänster och höger i Palaestra övre), aktivera. Det går också att styra lamporna i taket och mörkläggningsgardiner från touch-panelen. Det finns också trådlösa mikrofoner, DVD/videobandspelare, videokameror m.m., med detta kräver att personal från Kongresscentral vidtalas (kan innebära viss extra kostnad). För att avsluta allt: Enklast: tryck på Exit på panelen och bekräfta att du ska avsluta allt. Vid utgången, släck ljuset i salen. Palaestras tekniker har telefon (internt 24700), teknik@konferens.lu.se (Anna Nilsson och Mattias Nordström) (11)

3 Eden Edens hörsal Renovering av Eden pågår fortfarande (mars 2014). Undervisning pågår. Det kan vara svårt att hitta en öppen ingång till huset. Det finns ingen skyltning utanför salen. Det är ungefär samma system som i Matematicums annex och en del andra föreläsningssalar: Dörrarna är låsta när de inte är bokade. Om de är bokade öppnas de 15 minuter före bokningstidens början (typ 8.45 om salen är bokad från 9.00, varvid föreläsningen brukar börja 9.15). I en konsol vid tavlan finns en pekskärm, där man väljer dator (stationär EGA-dator som finns i salen eller egen bärbar dator), projektor m.m. Det finns tre projektorer i salen. Det finns också dokumentkamera, så man kan visa OH-bilder via projektorn/projektorerna i taket. Trådlösa mikrofoner och ljudanläggning finns. Uppkoppling mot universitetets trådlösa nät finns. Man kan få hjälp via Kongresscentrum, telefon (internt 23000). Man kan behöva vänta länge på att någon svarar, eftersom signalen kopplas från telefon till telefon tills någon svarar (eller man får meddelandet att ingen svarar). F.d. pedagogen, nu genusvetenskap, rättssociologiska enheten, psykologiska institutionen (hus M vid Allhelgona kyrkogata) Enligt mina senaste uppgifter finns: Lärosal M123 Projektor. Ta med bärbar dator, koppla in den till uttag vid whiteboardtavlan. Projektorn styrs med fjärrkontroll, som ska ligga framme på borden framför whiteboardtavlan. Lärosal M124 Projektor. Ta med bärbar dator, koppla in den till uttag vid whiteboardtavlan. Projektorn styrs med fjärrkontroll, som ska ligga framme på borden framför whiteboardtavlan. Lärosal M128 Ska ha projektor och dator. Jag har inte kollat hur det fungerar. Lärosal M221 Till vänster om whiteboardtavlan finns en liten panel med knappar. I salen finns också en stationär dator, inlåst i ett skåp. Någon behöver komma och öppna skåpet om man ska koppla USB-minne till datorn. På en konsol finns också en bildskärm, som ska vara kopplad till datorn. På panelen på väggen ska man kunna välja inkoppling av stationär datorn eller medhavd bärbar dator, starta av projektor, ljud till högtalare i salen m.m. När jag senast var där fungerade det inte med inkoppling av bärbar dator, men det ska repareras. 3 (11)

4 Lärosal M224 Ska ha projektor och dator. Jag har inte kollat hur det fungerar. Lärosal M331 Ska ha projektor. Jag har inte kollat hur det fungerar. Ta med bärbar dator själv. Gamla kirurgen Rum R115 Rum R115 är egentligen ett konferensrum. Det har dataprojektor och högtalare men inte dator. Det finns inte heller OH-projektor i rummet. Lokalen bokas via Ursula Egidius på Kansli S. Rum R148 Rum R148 har nyligen övertagits av Socialhögskolan. Salen är låst, och öppnas med lu-kortet. Det finns ingen dator i salen. Man behöver ta med sig en bärbar dator. Till vänster om tavlorna, intill fönstren, finns ett uttag till dataprojektorn i salen. Projektorn startas med fjärrkontroll (ett tryck på den röda knappen) och stängs av med fjärrkontrollen (två tryck på den röda knappen i rask följd). Däremot fungerar inte uttaget för ljud, som finns intill uttaget för bilden. Om man har behov av ljud kopplar man i stället in ljudkontakten, som går direkt till högtalarna i salen. Ljudvolymen bestäms enbart från datorn. Det finns också en vanlig OH-projektor i salen. Kontaktperson: Håkan Eriksson: hakan.eriksson@soch.lu.se, tel Rum R240 I rum R240 finns ett bord med en stationär EGA-dator. Det finns en mekanisk switch där man kan välja om man ska koppla den stationära EGA-datorn eller egen bärbar dator till dataprojektorn i taket. Dataprojektorn startas och stängs av med en fjärrkontroll. Den stationära datorn är också kopplad till högtalare i salen. Om man har med bärbar dator och behöver ljud behöver man koppla över ljudsladden från den stationära datorn till den bärbara datorn. Stationära datorn är kopplad till det fasta ethernetnätverket. En bärbar dator kan kopplas till universitetets trådlösa nät. Genetikhuset Genetikhuset, Sölvegatan 29 (i jämnhöjd med Matematikhuset), har en ingång (sidoentré) från gården till bl.a. Genetikhusets aula. Genetikhusets aula (Genaula) AV-utrustningen i Genetikhusets aula är av samma typ som i Matematikhuset sal A och B (11)

5 Hörsalen har avancerad AV-utrustning. I hörsalen finns en projektor. I hörsalen finns en konsol med touch-panel, där man väljer dator, dokumentkamera, belysning m.m. genom att peka på panelen. Det finns tillgång till en stationär dator. Man loggar in på den med sin Lucatidentitet och kommer samtidigt ut på ethernet. Om man har EGA-identitet når man sina filer på LDCs motsvarande server. Till denna dator kan man koppla USB-minne. Också möjlighet att spela upp filmer på DVD finns. Man kan också ta med en bärbar dator och koppla in den, ungefär som på Palaestra (se ovan). Det finns ljudanläggning och trådlösa mikrofoner tillgängliga i salarna. För att låna äldre teknik, typ VHS/kassettbandspelare, kontakta tekniken Hans Modig Velander, telefon (internt 27025) Geocentrum II Geocentrum II har en ingång vid Sölvegatan 12 och en ingång vid Helgonavägen 5, mittemot Gerdahallen. Föreläsningssal Hörsal 229 (Pangea) Enklast: Gå uppför trapporna och in genom huvudentrén från Helgonavägen 5, snett emot Gerdahallens entré. Fortsätt rakt fram, så kommer man till den vanliga ingången till salen. Ytterligare en ingång finns om man går till höger och igenom en korridor (sväng till vänster två gånger). Projektor finns, riktad mot en duk vid sidan om Whiteboard-tavlan. Man kopplar in datorn till VGA-kabel på bord framme vid whiteboard-tavlan. Projektorn styrs med hjälp av knappsats till höger om whiteboard-tavlan, sett ur åskådarnas synvinkel. Det finns flera knappsatser där för olika ändamål (typ belysning), så välj rätt knappsats. Man kan alltså använda whiteboard-tavlan och projektorn samtidigt. Det finns också ljudanläggning, men inlåst, så man behöver hjälp om man ska komma åt dem. Om jag behövt hjälp lokalt har jag i första hand vänt mig till en sekreterare (Nina Mårtensson tel , internt 27865) i ett rum nära utgången till höger om whiteboard-tavlan. Teknisk personal finns om man utifrån går uppför trapporna (Helgonavägen 5), men omedelbart går till vänster till den korridorens slut (nära Sölvegatan 12-ingången), där den tekniska personalen (Michael Olsson, tel , internt 28693, och Gert Pettersson, tel , internt eller ) sitter vid en av de sista dörrarna till höger. 5 (11)

6 Kulturen Kulturens auditorium Från huvudentrén (Vita huset, ingång från Tegnersplatsen), gå till vänster om receptionen, till höger uppför en kort trappa, till vänster uppför en längre trappa, därefter till höger igen. Framför whiteboard-tavlan och projektorduken hänger ibland gardiner, som man för åt sidan vid behov. Strax till höger (sett från åskådarplats) om whiteboard-tavlan finns VGA-uttag och en VGA-sladd, som man kopplar till en bärbar dator, som man har med sig. Vid uttagen finns en knappsats, som man INTE ska använda. Ytterligare någon meter till höger (från åskådarsynvinkel) om VGA-uttaget och knappsatsen på väggen finns det en touch-panel (normalt dold bakom en gardin, som man alltså får föra åt sidan). Här aktiverar man projektorn och kopplingen till den bärbara datorn. Strax intill touch-panelen finns också en DVD-läsare för uppspelning av DVD-filmer, som i sin tur är kopplad till en (dold) DVD-spelare, som också den styrs via touch-panelen. Det finns ljudanläggning (inlåst). Man kan koppla in ljudkabel från datorn till vägguttaget vid whiteboardtavlan för att spela upp ljud från datorn. Om man ska använda mikrofon behöver man hjälp från receptionen en trappa ner. Det finns möjlighet att koppla datorn till internet via en kabel, som är inkopplad i närheten av de övriga uttagen till datorn. Kontakt: Växel vardagar 9-16, receptionen , bokning tisdag-fredag kl 9-12 telefon , bokning@kulturen.com. Hemsida: Matematikhuset Kallas också Mattehuset, huvudbyggnaden, Sölvegatan 18 Salar Hörsal A mattehuset (MHA), Hörsal B mattemuset (MHB) Hörsalarna A och B har avancerad AV-utrustning. I hörsal A finns en projektor, i hörsal B två projektorer. I båda dessa hörsalar finns en konsol med touch-panel, där man väljer dator, dokumentkamera, projektor, belysning m.m. genom att peka på panelen. Det finns en stationär dator i vardera salen. Man loggar in på den med sin Lucat-identitet och kommer samtidigt ut på ethernet. Om man har EGA-identitet når man sina filer på LDCs motsvarande server. Till denna dator kan man koppla USB-minne. Också möjlighet att spela upp filmer på DVD finns. Man kan också ta med en bärbar dator och koppla in den, ungefär som på Palaestra (se ovan). Det finns ljudanläggning och trådlösa mikrofoner tillgängliga i salarna. För att låna äldre teknik, typ VHS/kassettbandspelare, kontakta tekniken Hans Modig Velander, telefon (internt 27025) 6 (11)

7 Vaktmästare i matematikhuset, Jörgen Persson, har telefon (internt 20803). Man kan också få hjälp via Kongresscentrum, telefon (internt 23000). ). Man kan behöva vänta länge på att någon svarar, eftersom signalen kopplas från telefon till telefon tills någon svarar (eller man får meddelandet att ingen svarar). Annexet (f.d. matematicums annex) Adress: Sölvegatan 18 Salar MA1, MA2, MA3, MA4, MA5, MA6, MA7 Matematicums annex renoverades och byggdas om under Jag har bara besökt MA7, MA3 och MA4, men tror att övriga salar har ungefär samma utrustning och system. Om salarna inte är bokade så är de larmade. Dörrarna låsas upp 15 minuter före bokad tid och låses cirka 5 minuter efter bokningens slut. Observera, uppehåll dig inte för länge i salen efter bokningstidens slut, eftersom larmet går 5 minuter (?) efter bokningstidens slut om inte alla lämnat salen då! I åtminstone MA7 finns det en konsol framme vid tavlorna med vars hjälp man styr anläggningen. Det finns en stationär EGA-dator. Man kan också koppla in en medförd bärbar dator. Det finns DVD-spelare och uttag för USB-minne. Det finns också dokumentläsare. Det finns uttag vid konsolen och på ena väggen och på bakre väggen också. Vilken enhet som ska användas väljs genom att man pekar på motsvarande ruta på konsolskärmen. Det finns tre projektorer i salen. Projektorerna A och B ger en mindre bild på väggen vid tavlorna. Om man har båda igång kan man, om man så vill, visa två saker vid sidan om varandra, t.ex. datorskärm och dokumentläsare. Det finns också en tredje projektor C, som ger en stor bild på väggen vid tavlan. Man kan ha igång antingen projektor C eller projektor A och/eller B. Det finns också mikrofoner och högtalare i salen. I salarna MA3 och MA4 finns endast två projektorer, så man kan få två bilder vid sidan om varandra. Det finns också dokumentkamera och högtalare och trådlösa mikrofoner i salarna. Vaktmästare i matematikhuset, Jörgen Persson, har telefon (internt 20803). Man kan också få hjälp via Kongresscentrum, telefon (internt 23000). Man kan behöva vänta länge på att någon svarar, eftersom signalen kopplas från telefon till telefon tills någon svarar (eller man får meddelandet att ingen svarar). Spoletorp Spoletorps hörsal (Spole) Adress Spolegatan 1 R Dörren till hörsalen är låst när salen inte är bokad. Om salen är bokad låses dörrarna upp cirka 15 minuter före bokningstidens början. Föreläsningssal med projektor i taket och högtalare vid whiteboardtavlan. Till höger om whiteboardtavlan (sett från åskådarna) finns en konsol med en panel, där man väljer kommandon genom att peka på olika knappar på bildskärmen. Inbyggd i konsolen finns också en stationär dator och en bildskärm. Man kan välja att koppla in bärbar dator eller den stationära datorn eller en dokumentkamera, sätta på och stänga 7 (11)

8 av projektorn i taket, höja och sänka ljudet från datorn (om man kopplat in ljudsladden till datorn), reglera ljusstyrkan i salen m.m. Liksom projektorer i andra salar tar det en stund för projektorn att starta. Det kan vara bra att vara där i tid första gången man ska använda utrustningen. Lokal hjälp: Vaktmästare Mattias Svensson (internt 20348) (eller Kalle Jörnland). Stadshallens Sessionssal Adress Stortorget 9, från ingången till Stadshallen, gå upp för en trappa, fortsätt snett fram åt höger. Projektor finns i taket. I föreläsningssalen finns en konsol, där man kopplar in bärbar dator (som man får ha med sig själv), samt touch-skärm (?) som aktiverar projektorn. Ljudanläggning finns. Det har hänt att ljudet krånglat. Om man ska ha ljud, ta gärna med egna högtalare (Bertil Ekenberg har högtalare, som kopplas till datorn). Senast jag var i Stadshallen fungerade dock ljudet utan problem. Det finns också möjlighet att koppla datorn till internet via ethernetsladd som är i närheten av övriga uttag till datorn. Kontakt telefon (Viktor Wipp eller Mats Janér). Om det enbart gäller inkoppling av datorn, kontakta Bertil Ekenberg. För mer utförlig information, gå till hemsidan och vidare till länken bokningsinformation. Stora Algatan 4 Hörsal 128 Inne I byggnaden finns en föreläsningssal (hörsal 128, St Algatan 4, St Alg 128). Den är låst när den inte används. Den låses upp automatiskt 15 minuter före bokningstidens början. I salen finns en stationär EGA-dator, som är kopplad till två dataprojektorer, som står framme vid projektionsdukarna (vid Whiteboardtavlorna). (Projektorerna visar bilden nerifrån, i snäv vinkel, upp mot duken). Projektorerna startas och stängs av med en fjärrkontroll. Det finns ingen bildskärm direkt kopplad till datorn. Man måste alltså starta minst en av projektorerna för att se bilden på datorn. Det finns vanliga datorhögtalare kopplade till den stationära datorn. Det går inte att koppla in en egen dator i stället för den stationära datorn. Sikta i första hand på att ha med egna filer (Powerpoint-filer, eventuella filmer) på USB-minne. Om ni ändå behöver ha egen dator, kontakta Håkan Eriksson, hakan.eriksson@soch.lu.se, tel , i god tid före föreläsningen (11)

9 Vårdhögskolan/Health Sciences Centre HSC Hörsal 01/hörsal 02 Adress Baravägen 3 Ingång i huset från dörr nära en bilparkering i två plan (byggnaden ligger strax intill Regionshuset). Hörsal 01 (H01 / SSSH-salen) är första hörsalen till vänster innanför ingången, hörsal 02 (H02 / Moritz-salen) strax därintill. Hörsalarna H03, H04 och H05, som är mindre, ligger en trappa ner. Hörsalarna är låsta (och larmade) när de inte är bokade. Hörsalarna har strömbrytare för belysningen strax innanför dörren. Projektor finns i taket. Det finns en konsol för föreläsaren, där det går att koppla in sin bärbara dator. Det finns också en (äldre, långsam) stationär dator i konsolen, som också är kopplad till projektorn. Längre in i rummet, framme vid whiteboard-tavlan, finns en panel, där man aktiverar projektorn m.m. Expeditionsvakt Ulf Vogel tel (internt 21808), Lokalbokning Anki Ingloff tel (internt 21802). Hemsida fortsätt med Om Health Sciences Centre -länken, fortsätt med Lokaler: Information i vänster kolumn. 9 (11)

10 Inloggning på EGA-dator Inloggning på EGA-datorn: Om datorn är avstängd, starta med strömbrytaren (svart knapp på framsidan av HP-datorn som hänger under bordet) Tryck på ctrl-alt-delete (tre knappar samtidigt). Välj Växla användare Välj Annan användare Logga in med din Lucat-identitet/STiL-identitet Start av projektor på Socialhögskolan i salarna 10, 11, 12, 14, 20, 21, 30, 31 och 32 Projektorn startas med en fjärrkontroll (märkt Benq), som ska hänga ner från fästet till DVD/ videobandspelaren eller hänga i ena fästet till lamparmaturen ovanför whiteboardtavlan. Rikta fjärrkontrollen mot projektorn. Man kan behöva flytta sig mot mitten av whiteboardtavlan för att signalen från fjärrkontrollen ska uppfattas av projektorn. Håll den röda knappen intryckt några sekunder. Det hörs ibland ett knäpp i högtalarna när projektorn startas. OBS: Projektorns lampa startas långsamt. Under cirka en halv minut händer inget synbart. Därefter tonar projektorns egen startbild fram på projektorduken. Därefter söker projektorn efter bild-signalen från datorn. För att stänga av projektorn, rikta fjärrkontrollen mot projektorn och tryck på den röda knappen två gånger i snabb följd. Bilden från datorn slocknar snabbt därefter, men projektorns fläktar fortsätter att kyla av projektorlampan under ytterligare någon minut. Därefter hörs ibland ett knäpp i högtalarna. Om du vill ha en mer fullständig beskrivning, läs dokumentet Inkoppling av dator till projektor på Socialhögskolan. Dokumentet brukar finnas under TVn eller DVD/videobandspelaren. Allmänt: Kontaktperson beträffande lån av Powerpointutrustning och normal inkoppling av utrustning: Håkan Eriksson, hakan.eriksson@soch.lu.se, tel (11)

11 Trådlösa nät vid Lunds universitet Det finns två trådlösa nät vid Lunds universitet: LU weblogon och eduroam. I båda fallen krävs det att man har Lucat-identitet eller StiL-identitet för att komma in på nätet. Eduroam Det nätverk som LDC rekommenderar är eduroam. När man ska använda det för första gången krävs det en viss installation. Hur installationen gör beror på om man har PC eller Mac och vilket operativsystem man har på datorn. LDC har lagt upp beskrivningar på webben hur man gör sådana installationer. Starta en webbläsare, t.ex. Internet Explorer, men adressen Man omdirigeras till en annan webbsida. En del anvisningar finns med länkar under Rekommenderat, en bit ner till höger på webbsidan. Alla tillgängliga anvisningar finns under fliken Kommunikation, Nätverk, Trådlöst nät, varefter man väljer Eduroam-fliken för det operativsystem man har på sin dator. Följ beskrivningarna noga! T.ex. identiteten i detta sammanhang är INTE samma som mailadressen eller Lucat/StiL-identiteten enbart, utan Lucat/StiL-identiteten följt av och lu.se, i stil med soch-xxx@lu.se Efter att man gjort installationen en gång är det lättare att komma in i fortsättningen. Man kan installera det så att man alltid ansluter sig till nätet när man startar datorn. Man kan ansluta sig till Lunds universitets trådlösa nät, men också till en rad andra eduroam-nätverk bl.a. vid en del andra europeiska universitet (11)

Inkoppling av dator till projektor på Socialhögskolan

Inkoppling av dator till projektor på Socialhögskolan Inkoppling av dator till projektor på Socialhögskolan INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Edebalksalen och sal 22 Bärbar PC... 1 Stationär PC 3 Bärbar Mac. 4 Salarna 10, 11, 12, 14, 20, 21, 30, 31 och 32 Bärbar PC.

Läs mer

Handhavande AV-tekniska hjälpmedel - Fullt utrustad sal

Handhavande AV-tekniska hjälpmedel - Fullt utrustad sal 108-01-21 sid 1 Handhavande AV-tekniska hjälpmedel - Fullt utrustad sal Denna handledning är avsedd för nedan listade lärosalar där av-tekniken styrs med en knappsats (se bild) och där en stationär dator

Läs mer

Inspelning och projektor i sal 322

Inspelning och projektor i sal 322 Inspelning och projektor i sal 322 Skapad: 2011-03-01 1 Innehållsförteckning Hur visar jag min datorbild eller dokumentkamera på projektorn?... 3 Hur startar jag och stänger av en inspelning/sändning?...

Läs mer

Direktsändning, inspelning och projektor i sal 322, Borlänge

Direktsändning, inspelning och projektor i sal 322, Borlänge Direktsändning, inspelning och projektor i sal 322, Borlänge I sal 322 finns utrustning för att direktsända föreläsningar, det finns också möjlighet till inspelning. Manualen beskriver vilken utrustning

Läs mer

Utrustning för direktsändning och inspelning. sal 321 och 322, Borlänge

Utrustning för direktsändning och inspelning. sal 321 och 322, Borlänge Utrustning för direktsändning och inspelning sal 321 och 322, Borlänge I salarna 321 och 322 finns utrustning för att direktsända föreläsningar, det finns också möjlighet till inspelning. Manualen beskriver

Läs mer

Ljud- och bildutrustning i lärosalar

Ljud- och bildutrustning i lärosalar 2017-01-12 Ljud- och bildutrustning i lärosalar Många lärosalar har utrustning för att lyssna på ljud. Vissa salar har också projektor och projektorduk för bildvisning från t.ex. dator. Ljud- och bildskåp

Läs mer

Support fram till kl.16:00 måndag fredag. Vid akut hjälp kontakta receptionen, tfn 1207 6900 eller 162400

Support fram till kl.16:00 måndag fredag. Vid akut hjälp kontakta receptionen, tfn 1207 6900 eller 162400 DAHLSTRÖMSALEN Kontrollera att knappar för önskad funktion (DVD, VHS, CD, ljud) är i läge på. Skåpet är olåst. Koppla in bildskärmskabeln, som sitter under OH apparaten, i datorns ingång. Det finns även

Läs mer

Datanätverket på Lingheden

Datanätverket på Lingheden Datanätverket på Lingheden Klubbhuset på Lingheden har numera ett datanätverk med tillhörande bredbandsuppkoppling. Nätverket gör det möjligt för anställda, medlemmar och även gäster att få Internet-åtkomst

Läs mer

Viktigt!! När projektorn stängts av måste fläkten kyla ned lampan. Innan fläkten stannar får strömmen absolut inte brytas!

Viktigt!! När projektorn stängts av måste fläkten kyla ned lampan. Innan fläkten stannar får strömmen absolut inte brytas! 2009-11-10 Datorprojektor Arbetsordning ➊ Se till att projektorn står stadigt och i fred. Se till att ingen kan snubbla på kablarna. ➋ Starta INTE igång datorn. ➌ Koppla in alla sladdar. ➍ Starta projektorn.

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN

MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN 1(9) MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN Användarmanual Manöversystem för AV-utrustning, Aula 2370 Innehåll Sida Inledning 2 Startmeny och Huvudmeny 2 Uppspelning av DVD-skivor 3 Uppspelning av videoband

Läs mer

Utbildningslokaler i HSC

Utbildningslokaler i HSC Health Sciences Centre Utbildningslokaler i HSC Health Sciences Centre, Box 157 (Baravägen 3), 221 00 Lund Health Sciences Centre Allmänt om våra lokaler Vi har undervisningslokaler på plan 0, 1, 2 och

Läs mer

1 (5) Anslut de 6 sladdar som hänger i krokar på hurtsen baksida. Övriga kablar är redan anslutna

1 (5) Anslut de 6 sladdar som hänger i krokar på hurtsen baksida. Övriga kablar är redan anslutna 1 (5) BRUKSANVISNING Placera hurtsen och anslut kablar Rulla ut hurtsen och placera den i mitten av rummet med jalusin mot bortre väggen. Lås hjulen under hurtsen och öppna jalusin. Flytta upp projektorn,

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

Instruktioner för mobil ljudutrustning

Instruktioner för mobil ljudutrustning Instruktioner för mobil ljudutrustning Denna utrustning är tänkt att användas för att förenkla handhavandet av mikrofoner samt kamera i salar och klassrum som saknar fast utrustning för inspelning/streaming/dubbelriktad

Läs mer

Användarmanual 31215

Användarmanual 31215 Innehållsförteckning: 1. Lokalinformation...1 2. Startsidan - Val av föreläsningstyp...2 3. Flikmeny - Defaultbild...3 4. Flik Video och Data > Lärarkamera...4 5. Flik Video och Data > Elevkamera...5 6.

Läs mer

Instruktioner för hantering. av ljudanläggningen på. Limhamnsvägen 111. Reviderad

Instruktioner för hantering. av ljudanläggningen på. Limhamnsvägen 111. Reviderad Instruktioner för hantering av ljudanläggningen på Limhamnsvägen 111 Reviderad 2018-11-23 Läs denna noggrant innan du börjar ÖDF mixer sid 1 ÖDF mixer sid 2 Slå på ljudanläggningen För att undvika att

Läs mer

Teknik i förhandlingssalar. För alla som medverkar i en rättegång

Teknik i förhandlingssalar. För alla som medverkar i en rättegång Teknik i förhandlingssalar För alla som medverkar i en rättegång Teknik till ditt förfogande I den här broschyren finns information om den teknik presentationsutrustning, videokonferensutrustning, hörselhjälpmedel

Läs mer

VIKTIGT!!! INNAN DU ANVÄNDER MUSIKANLÄGGNINGEN LÄS FÖRST MANUALEN!

VIKTIGT!!! INNAN DU ANVÄNDER MUSIKANLÄGGNINGEN LÄS FÖRST MANUALEN! VIKTIGT!!! INNAN DU ANVÄNDER MUSIKANLÄGGNINGEN LÄS FÖRST MANUALEN! Sladdar och annat man behöver för att använda anläggningen finns utanför skåpet. Häng upp dem efter dig och lägg tillbaka allt på sin

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

Delta i undervisning online via Zoom

Delta i undervisning online via Zoom Delta i undervisning online via Zoom 2 Innehåll Välkommen till undervisning i Zoom!... 3 Innan du börjar använda Zoom... 3 Använd headset med mikrofon!... 3 Aktivera Zoom... 3 Installera klient... 4 Ladda

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

Videokonferenssystem Deltagarmanual. GoToMeeting

Videokonferenssystem Deltagarmanual. GoToMeeting Videokonferenssystem Deltagarmanual GoToMeeting För att kunna delta på lektioner online behöver du en dator med kamera bredbandsuppkoppling med minst 0,5 Mbit/s i båda riktningarna, gärna 2.0 Mbit/s. Ett

Läs mer

Manual för utrustningen i Auditoriet

Manual för utrustningen i Auditoriet Manual för utrustningen i Auditoriet Viktigt att veta v I Auditoriet finns ingen fast dator. Du tar antingen med dig din egen laptop eller använder vår lånedator som finns hos Ann Badlund i rum 212. v

Läs mer

Instruktioner för mobil ljudutrustning

Instruktioner för mobil ljudutrustning Instruktioner för mobil ljudutrustning Denna utrustning är tänkt att användas för att förenkla handhavandet av mikrofoner samt kamera i salar och klassrum som saknar fast utrustning för inspelning/streaming/dubbelriktad

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning

Läs mer

CINEMA SB100 strömförsörjd soundbar-högtalare

CINEMA SB100 strömförsörjd soundbar-högtalare CINEMA SB100 strömförsörjd soundbar-högtalare snabbstartsguide Tack för att du har valt den här JBL -produkten! Den strömförsörjda soundbar-högtalaren JBL Cinema SB100 är ett komplett, integrerat ljudsystem

Läs mer

Installation Inteno EG300/EG400, IP-telefoni och TV-box

Installation Inteno EG300/EG400, IP-telefoni och TV-box Installation Inteno EG300/EG400, IP-telefoni och TV-box Detta är en beskrivning för hur du installerar och använder EG300 eller EG400 och TV-box. Det finns ett annat dokument som beskriver hur du kopplar

Läs mer

Manual för Presentationsstudion UB

Manual för Presentationsstudion UB Manual för Presentationsstudion UB Umeå universitetsbibliotek, 2011 Innehållsförteckning Om Presentationsstudion UB... 1 Exempel på användningsområden... 1 Boka rummet... 1 Låna passerkort i Informationen

Läs mer

Programmerings & Användarmanual Smile VDS

Programmerings & Användarmanual Smile VDS Smile Monitor 3-0107 & 3-0108 Ref. 6545 & 6550 Programmerings & Användarmanual Smile VDS Detta är en snabbguide och ej komplett manual. Avancerad manual för Smile finns på www.fermax.com Denna enhet kräver

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Videokonferenssystem Deltagarmanual. GoToMeeting

Videokonferenssystem Deltagarmanual. GoToMeeting Videokonferenssystem Deltagarmanual GoToMeeting För att kunna delta på lektioner online behöver du en dator en dator med kamera bredbandsuppkoppling med minst 0,5 Mbit/s i båda riktningarna, gärna 2.0

Läs mer

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22 Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen Version 1.1 2014-10-22 Swivl Robot kan användas för att spela in en föreläsning eller lektion. Kameran som är placerad på Roboten följer automatiskt

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 7 Filmläge Filmning...

Läs mer

Kom igång med din ipad

Kom igång med din ipad Kom igång med din ipad 12 mars 2012 Gunilla Celen 1 Lathund för ipad Lathund för ipad Lite tips så du kommer igång Starta upp: Håll inne den långsmala svarta knappen som sitter på kortsidan. Efter några

Läs mer

Otterbäckens Fiber Ek Förening

Otterbäckens Fiber Ek Förening Otterbäckens Fiber Ek Förening 2017-03-17 Installation Media-box EG300, IP-telefoni och TV-box A Startbox Kontrollera att följande finns med i startboxen: Inteno EG300 Strömadapter RJ45 Nätverkskabel (röd,

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Smile Monitor & Ref & Programmerings & Användarmanual

Smile Monitor & Ref & Programmerings & Användarmanual Smile VDS Smile Monitor 3-0107 & 3-0108 Ref. 6545 & 6550 Programmerings & Användarmanual Smile VDS Detta är en snabbguide och ej som komplett manual. Avancerad manual för Smile finns på www.fermax.com

Läs mer

Lathund för Lyncanvändare

Lathund för Lyncanvändare Lathund för Lyncanvändare Sida 1 Innehållsförteckning Ytterligare hjälp?... 3 Support... 3 Microsoft Lync 2010... 4 Starta Microsoft Lync:... 4 Knappöversikt... 5 Konfigurera ljud och video... 5 Ljudenhet...

Läs mer

Standardisera teknisk miljö i allmänna salar

Standardisera teknisk miljö i allmänna salar Standardisera teknisk miljö i allmänna salar Bakgrund Under november 2014 till januari 2015 så samlade vi in information från IKTpedagoger och lärare på de olika fakulteterna. IT-avdelningen tog över ansvaret

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Campus Helsingborg IT-INFORMATION FÖR STUDENTER HT15

Campus Helsingborg IT-INFORMATION FÖR STUDENTER HT15 Campus Helsingborg IT-INFORMATION FÖR STUDENTER HT15 2 Inledning Allmän information om IT-tjänster vid Lunds universitet finns på universitetets hemsida lu.se under Nuvarande student -> IT-tjänster, support

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Detta här en checklista för ljudet i Adobe Connect. Skapad: 2010-06-09 1 För bästa ljud i Adobe Connect: 1. Fast uppkoppling (ej trådlöst eller mobilt), minimum

Läs mer

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inställningar i Skype, ljud 5 Inställningar videokamera

Läs mer

Teknik i förhandlingssalar. För alla som medverkar i en rättegång

Teknik i förhandlingssalar. För alla som medverkar i en rättegång Teknik i förhandlingssalar För alla som medverkar i en rättegång Teknik till ditt förfogande I den här broschyren finns information om den teknik presentationsutrustning, videokonferensutrustning, hörselhjälpmedel

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER.

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER. Eye Pal Reader 2 Innehållsförteckning KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER... 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT... 6 GÖMDA KNAPPAR... 7 LÄSA TEXT... 9 RÖRELSEDETEKTORN... 10 AVANCERADE FUNKTIONER... 11 SPARA

Läs mer

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning MIT-huset Kortfakta Adress: Campustorget 5 Anläggninsnummer: J0008019 Byggår: 1992 Arkitekt: A. Olsson & Sjödin Allmänt Byggnadsbeskrivning Jag som är husansvarig för MIT-huset heter Tomas Andersson Image

Läs mer

Snabbguide trådlös router

Snabbguide trådlös router TA 9 77-0 Snabbguide trådlös router (Technicolor TG78n v) . Startboxen innehåller. Kom igång Anslut nätverkskabeln (gula kontakter) mellan din dator och routern. Använd något av de gula Ethernet-uttagen

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Prestige 660H 3Play modem. Snabbinstallation Version 1.0. BOK_P660H_3play_modem.indd :19:14

Prestige 660H 3Play modem. Snabbinstallation Version 1.0. BOK_P660H_3play_modem.indd :19:14 Prestige 660H 3Play modem Snabbinstallation Version 1.0 BOK_P660H_3play_modem.indd 1 2004-10-13 15:19:14 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660H 3Play modem. Observera

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Konfigurera Routern manuellt

Konfigurera Routern manuellt Konfigurera Routern manuellt Den här guiden beskriver hur du ställer in din Internetanslutning mot Belkin Routern. Steg 1. Stäng av din Kabel eller ADSL-modem. I det fall det inte finns en på- och avstängningsknapp

Läs mer

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920 Installationsguide VARNING FÖR ATT UNDVIKA BRANDRISK OCH ELEKTRISK STÖT, UTSÄTT EJ DENNA APPARAT FÖR REGN ELLER FUKT Viktiga säkerhetsföreskrifter - Läs dessa instruktioner - Behåll dessa instruktioner

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

Att använda TV:n som bildskärm till datorn.

Att använda TV:n som bildskärm till datorn. Guide videokonferenssystem RF/SISU Avsnitt : Att använda TV:n som bildskärm Konferens mellan två enheter Flerpartsmöte Inställningar/manövrera kamera och bild Det går inte att koppla upp sig, starta om

Läs mer

Programmering av. PADDY mini

Programmering av. PADDY mini multimedia Programmering av PADDY mini art. nr: CCS037 PRODUKTER SOM ANVÄNDS I DETTA EXEMPEL: PADDY mini CCS037 PADDY mini CCS012 PADDY mini CCS500 VSCOM USB TILL SERIELL DB9 LAPTOP MED WINDOWS 7 QUICKPAD

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara digitalbox!

Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara digitalbox! Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara digitalbox! Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya tjänster. Har du allt du

Läs mer

Nätverksträff IT-stöd

Nätverksträff IT-stöd Nätverksträff IT-stöd Tider 13.15 Digitala Vårdmöten - Tekniken 13.30 Stefan pratar Intune och hemsidan 13.45 Conny kör SITHS/EFOS 14.00 Bikupa 14.15 Fika 14.45 Genomgång av andra vanliga fel/felsökning

Läs mer

Använda TV-ut LÄS DETTA FÖRST. Se PC-bilden på en TV! Ansluta din PC till en TV eller en videobandspelare. VIKTIG INFORMATION för europeiska kunder

Använda TV-ut LÄS DETTA FÖRST. Se PC-bilden på en TV! Ansluta din PC till en TV eller en videobandspelare. VIKTIG INFORMATION för europeiska kunder Använda TV-ut Se PC-bilden på en TV! Ditt nya RAGE 128-baserade grafikkort har TV-ut funktionalitet. Anslut helt enkelt ditt kort till en TV, en bildskärm eller båda. Du kan till och med koppla grafikkortet

Läs mer

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall)

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@humlab.lu.se 1 Skärminspelningsprogram Det finns fler skärminspelningsprogram

Läs mer

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet Inloggning på datorn 4 5 Inställningar i Skype, ljud 6 Inställningar

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Trådlös gateway Två nätverkskablar Två telefonkablar Strömadapter Mellanpropp Testplugg Bredbandsbolaget

Läs mer

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK WEB APP SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK WEB APP SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK WEB APP SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet Inloggning på datorn 4 5 Inställningar i Skype, ljud 6 Inställningar

Läs mer

Presentationsteknik i rättssalar. För alla som medverkar i en rättegång

Presentationsteknik i rättssalar. För alla som medverkar i en rättegång Presentationsteknik i rättssalar För alla som medverkar i en rättegång Innehåll Inledning...3 Vad är presentationsteknik?...4. Vem kan använda presentationstekniken i salarna?...5. Vad ska man ha med sig?...5.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Installation Media-box EG300, IP-telefoni och TV-box

Installation Media-box EG300, IP-telefoni och TV-box Installation Media-box EG300, IP-telefoni och TV-box A Startbox Kontrollera att följande finns med i startboxen: Inteno EG300 Strömadapter RJ45 Nätverkskabel (röd, stor kontakt) RJ45 Nätverkskabel (gul,

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

GITS. Kalla till Skype-möte med Outlook Web App. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

GITS. Kalla till Skype-möte med Outlook Web App. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Kalla till Skype-möte med Outlook Web App 2018-01-02 Version 1.0 Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inloggning på datorn 5 Inställningar i Skype, ljud 6 Inställningar videokamera 9 Skapa

Läs mer

GITS. Delta i Skype-möte MED Skype för företag installerad. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

GITS. Delta i Skype-möte MED Skype för företag installerad. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Delta i Skype-möte MED Skype för företag installerad 2018-01-02 Version 1.0 Innehåll sid Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inställningar i Skype, ljud 5 Inställningar videokamera 8 Anslut till Skype-

Läs mer

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Mars Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster.

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Mars Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster. Violweb Kom-igång-guide Mars 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av s tjänster. Innehållsförteckning Systemkrav... 2 Administratörsrättigheter... 3 Hur vet

Läs mer

Kortfattad användarhandbok

Kortfattad användarhandbok Kortfattad användarhandbok Videosamtal Menyn När systemet inte används är viloläget aktiverat. Bildskärmarna är då svarta. Väck systemet genom att ta upp eller trycka på valfri knapp på fjärrkontrollen.

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inställningar i Microsoft Lync 5 Inställningar

Läs mer

Förberedelser inför webbkursen!

Förberedelser inför webbkursen! Förberedelser inför webbkursen! För att du ska få en så bra kurs som möjligt är det viktigt att du läser igenom nedanstående instruktioner och förberedelser noga INNAN kursen. Vi kommer inte ha möjlighet

Läs mer

Falck 6604 VaktFalk TeleLarm

Falck 6604 VaktFalk TeleLarm Bruksanvisning Falck 6604 VaktFalk TeleLarm Artikelnummer: 300 800 Innehållsförteckning Inledning... 3 Översikt över tillkopplingar och ingångar... 4 Introduktion i programmering av Vaktfalken... 5 Uppstart...

Läs mer

LIVE ARENA HHC - Hammarö Ishall

LIVE ARENA HHC - Hammarö Ishall LIVE ARENA HHC - Hammarö Ishall 1 av 15 Peter Olofsson 180121 Nyckeln (blått band) till kontoret där utrustningen finns ligger i dokumenthållarna i hyllan vid kopiatorn på Kansliet. 2 av 15 Peter Olofsson

Läs mer

Användarmanual 32108

Användarmanual 32108 Innehållsförteckning 1. Lokalinformation...1 2. Startsidan...2 3. Val av aktivitet...2 4. Flikmenyn...3 5. Flik Hemsida > Studentkamera...4 6. Flik Hemsida > Lärarkamera...5 7. Flik Hemsida > Dokumentkamera...6

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll!

Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll! VIKTIGT MEDDELANDE TILL DIG SOM ANSLUTITS TILL STADSNÄTET PITE.COM Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll! 1 Information och innehåll Välkommen till

Läs mer

Handhavande stationshus Uppsala Östra

Handhavande stationshus Uppsala Östra UPSALA-LENNA JERNVÄG Handhavande stationshus Uppsala Östra Gäller fr. o. m. 2012-04-04 ULJH 053 2 ULJH 053 Förteckning över ändringstryck Nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Gäller fr. o. m. Ändringstryck Infört

Läs mer

MINIX NEO A1+ Användar Manual

MINIX NEO A1+ Användar Manual MINIX NEO A1+ Användar Manual 1 Produkt information Tack för att du har köpt en MINIX NEO A1+ MINIX NEO A1+ är en trådlös air mouse + tangentbord som kombinerar alla de kapaciteter av en vanlig mus och

Läs mer

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING KALLA TILL SKYPE VIDEOMÖTE VIA OUTLOOK KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet Inloggning på datorn 4 5 Inställningar i Skype, ljud 6 Inställningar

Läs mer

Användarhandledning Hörsal VISIONEN LINKÖPINGS UNIVERSITET

Användarhandledning Hörsal VISIONEN LINKÖPINGS UNIVERSITET Användarhandledning Hörsal VISIONEN LINKÖPINGS UNIVERSITET INNEHÅLL SIDA ALLMÄNT 4 START AV ANLÄGGNINGEN 5 EFTER ANVÄNDNINGEN 6 Reset Lås HANDHAVANDE AV SYSTEMETS OLIKA KOMPONENTER LJUS 6 Allmänbelysning

Läs mer

FUNKTION LJUSGÅRDEN SIDA 1

FUNKTION LJUSGÅRDEN SIDA 1 FUNKTION LJUSGÅRDEN SIDA 1 Gör så här Funktioner... 1 Stöd och support... 1 1 Välj mötesform... 2 2 All teknik styrs via pekplattan... 2 3 Anslut trådlöst PC/ Mac för visning av dokument... 3 4 Anslut

Läs mer

GITS. Kalla till Skype-möte med OUTLOOK KLIENT. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

GITS. Kalla till Skype-möte med OUTLOOK KLIENT. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Kalla till Skype-möte med OUTLOOK KLIENT 2018-01-02 Version 1.0 Innehåll sid. Distansmöte via video 2 Inför mötet 4 Inloggning på datorn 5 Inställningar - ljud 6 Inställningar videokamera 9 Skapa kallelse

Läs mer

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut.

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. TBUS0368_ADSL_manual_bredband_telejacket_190x170.indd 1 2016-06-03 11:53:47 Innehållsförteckning Paketets innehåll...3

Läs mer

BIPAC 7402G g ADSL VPN Firewall Router. Snabbstartsguide

BIPAC 7402G g ADSL VPN Firewall Router. Snabbstartsguide BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router Billion BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router För mer detaljerade anvisningar om inställning och användning av en 802.11g ADSL VPN Firewall Router, v.g.

Läs mer

Innehållsförteckning GavleNet Silver

Innehållsförteckning GavleNet Silver 1 Innehållsförteckning GavleNet Silver Snabbinstruktion 2 Innan du sätter i gång Inledning 3 Installera höghastighetsmodemet Inställningar i Internet Explorer 3 Inställningar i Windows XP 4 Inställningar

Läs mer

Trådlös Multimedia Adapter. Välkommen. Snabbstartsguide. 1 Installation 2 Anslutning 3 Klar att användas

Trådlös Multimedia Adapter. Välkommen. Snabbstartsguide. 1 Installation 2 Anslutning 3 Klar att användas SV Trådlös Multimedia Adapter SLM5500 Välkommen Snabbstartsguide 1 Installation Anslutning Klar att användas Innehållet i kartongen Welcome Quick start guide 1 Install Connect Enjoy a. SLM5500 Trådlös

Läs mer