Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014"

Transkript

1 Sida 1 av 6 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 28 oktober 2014 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här snabbt följa och ta del av frågor som behandlas i Beredningen för hållbar utveckling (BHU). Nyhetsbrevet skickas efter varje sammanträde även till media. BHU består av politiker från Västra Götalandsregionen och de fyra kommunalförbunden och syftet är att fördjupa samverkan mellan länets kommuner och Västra Götalandsregionen i gemensamma utvecklingsfrågor, däribland transportinfrastrukturen. Varje ärende som kortfattat beskrivs i nyhetsbrevet finns att läsa i sin helhet på Klimatstrategin: görs mycket men kan göras mycket mer Årets uppföljning av Klimatstrategin visar att en mängd åtgärder redan görs av de organisationer som undertecknat överenskommelsenmen det krävs betydligt mer för att nå målet och bli en föregångare nationellt. - Över 600 företag deltar, vilket innebär stora möjligheter. Det finns stor potential i Västra Götaland att ligga i framkant men då krävs en vilja, en konkret handlingsplan, många fler åtgärder och långsiktiga styrmedel, säger miljönämndens ordförande Sören Kviberg. Flest insatser görs inom energieffektivisering och minst inom transporter. Fortfarande dominerar fossila bränslen för egna tjänstebilar i offentlig sektor, 78 procent hos kommunerna och 53 procent i Västra Götalandsregionen (under 2012). Tolv överenskommelser är igång med 160 deltagare, där 87 procent av kommunerna är med. Mer information Klimatstrategin: VG 2020: För kontakt: Birgitta Nilsson, e-post: birgitta.j.nilsson@vgregion.se Strategiska vägval för år 2030 diskuteras vidare I Klimatstrategi för Västra Götaland finns ett gemensamt mål att bli fossiloberoende till Då behöver utsläppen av växthusgaser minska med ca 80 % från Till och med 2012 är minskningen enbart 8 %. Dialog har pågått med kommunalförbundens presidier, utan att man där har kommit överens om vilka åtgärder och målgrupper som man ska riktas sig mot.

2 Sida 2 av 6 Miljönämnden och Länsstyrelsen kommer under våren 2015 att ta fram ett faktamaterial kring tänkbara insatser. Det kommer därefter diskuteras i förhållande till befintliga strategier, planer och insatser för minskat fossiloberoende på kommunal nivå med kommunalförbunden i Västra Götaland. I Fyrbodal kommunalförbund förs en diskussion om att bli ett pilotområde för arbete med unga vuxna inom handlingsplanen. Växer Malmö om Göteborg? Inte alls! Skåne län hade snabbare befolkningsökning än Västra Götaland under senare halvan av 2000-talet, men vid prognosen för år 2025 beräknas Göteborg ha cirka invånare, medan Malmö kommer upp i cirka invånare. Västra Götaland växer stadigt och befolkningen förväntas bli 1,8 miljoner invånare år Det är en ökning med invånare jämfört med 2013, vilket betyder drygt fler invånare i genomsnitt för varje år. Befolkningen i Härryda och Partille förväntas öka mest procentuellt, medan t.ex. Bengtsfors och Färgelanda minskar. Rapporten "Befolkning, demografi och flyttmönster i Västra Götaland " visar att även de kommuner som har minskande befolkningsantal har en stor inflyttning av unga vuxna, men eftersom fler unga flyttar ut än de som flyttar in blir flyttnettot för de unga vuxna negativt. En annan intressant observation är att sysselsättningsgraden är ungefär lika hög i kommuner med minskande som ökande befolkning. Läs hela rapporten här: Kontakt: Karin Althoff, analytiker, e- post karin.althoff@vgregion.se Aktuella EU-frågor och samverkan Den 14 september valdes ett nytt Europaparlament; varav fyra ledamöter från Västra Götaland: Olle Ludvigsson (S), Malin Björk (V), Max Andersson (MP) och Soraya Post (Fi). Den nya EU-kommissionen trädde i tjänst den 1 november med nytt arbetssätt och med sju superkommissionärer där Cecilia Malmström får ansvar för handel, inklusive TTIP (handelsavtalet med USA). I juli 2014 publicerade EU-kommissionen den 6:e sammanhållningsrapporten, om tillståndet i unionens ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning. Västra Götaland omfattas av regionalfondsprogrammet för Västsverige (med Halland), det nationella socialfondsprogrammet, programmet för landsbygdsutveckling och havs- och fiskeprogrammet. Västra Götaland ligger också inom geografin för ett antal Interreg-program för gränsöverskridande samarbete. VGR och kommunerna samarbetar i EU-arbetet och en informationsturné om de nya strukturfondsprogrammen har genomförts i delregionerna under oktober 2014.

3 Sida 3 av 6 Remiss om Västra Stambanan Västra Stambanan är en av Sveriges viktigaste och mest hårt belastade järnvägar. Kapaciteten är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan på både personoch godstransporter förväntas fortsätta öka. Trafikverket har i samverkan med Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, Sjuhärads kommunalförbund, Göteborgsregionens kommunalförbund samt Göteborgs Hamn gjort en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för att i samförstånd med berörda aktörer. I studien beskrivs fyra åtgärdskombinationer på medellång sikt samt ytterligare fyra på lång sikt. Trafikverket önskar få svar på val av alternativ på medellång sikt ( ) och på lång sikt ( ). Den 11 november fastställer regionstyrelsen Västra Götalandsregionens yttrande. Förslaget till BHU är en sammanvägning av kollektivtrafik- och regionutvecklingsnämndens yttranden. Det överensstämmer också i stort med det remissvar som Västra Stambanegruppen tog fram i samråd med bland andra Västra Götalandsregionen. Trafikverket önskar svar senast 15 november. Götalandsbanan: projekt Göteborg-Borås I projektet Göteborg-Borås ingår ny dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Borås. Den utgör en del av den framtida stambanan Göteborg- Stockholm via Jönköping som ska bidra till halverad restid, regionförstoring, förbättrad tillgänglighet till Landvetter flygplats och avlasta Västra stambanan. Genom ett medfinansieringsavtal har planläggningsprocessen för etapperna Almedal- Mölnlycke och Bollebygd- Borås återupptagits. Byggstart för etapp Mölnlycke-Bollebygd planeras till Politikerna betonar vikten av att banan ska kunna trafikeras både med pendeloch regiontåg samt höghastighetståg, inte minst för att tillgodose resor till Landvetter flygplats och utnyttja kapaciteten i Västlänken. Det är också viktigt att projektet inte tappar fokus på gods som transporteras via Landvetter flygplats och inte enbart planerar för persontrafik. Sverigebygget byter namn I somras inleddes ett omfattande förhandlingsarbete som ska göra det möjligt för ett snabbt genomförande av Följ projektet på Trafikverkets hemsida:

4 Sida 4 av 6 nya stambanor för höghastighetståg- Sverigeförhandlingen (tidigare Sverigebygget). Förutom stambanorna tittar man på kostnadseffektiva åtgärder i storstäderna som ska förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet. Här är stambanorna en viktig pusselbit som ska binda ihop Stockholm med Göteborg och Malmö och skapa kortare restider. Arbetet är inne i en första faktafas, men det har redan skett inledande kontakter med kommuner och andra viktiga parter i storstadsregionerna, bland andra Västra Götalandsregionen och Region Skåne. VGR förväntas göra ett första inspel med fakta tidigt Läs mer om Sverigeförhandlingen här. Lägesrapport om Västsvenska paketet Inom ramen för Västsvenska paketet görs kontinuerligt uppföljningar för att se vilka effekter satsningarna inom paketet och trängselskatten har på trafiken. Senaste mätningen visar att trafikflödet har minskat med ungefär 8 procent sedan införandet. En annan effekt är minskade restider, störst effekt visar E6 norrifrån. Resandeutveckling för kollektivtrafiken visar på positiva siffror i Göteborgsregionen både för expressbussar, stombussar, tåg och spårvagn. Västlänken är en av projekten som omtalas mest, framförallt i media. Processen påbörjades redan 2001 och har hittills en miljon nedlagda arbetstimmar bakom sig. Planerad byggstart är 2017/2018. Byggnationen av Marieholmstunneln och järnvägsbron är andra projekt inom VP liksom Västlänken som enligt alla bedömningar kommer att hålla budget, Det pågår också en planering för att så långt möjligt undvika störningar under byggtiden där Göteborgs Stad, Trafikverket och Västtrafik har ett tätt samarbete. Regional cykelplan beräknas till 2015 En regional cykelplan är på gång för att skapa en gemensam målbild som i sin tur ska vara ett stöd för prioritering och planering av cykelåtgärder på det regionala vägnätet. Läs mer om Västsvenska paketet Kommunerna förväntas medfinansiera med femtio procent. Vilket innebär att VGR svarar upp mot de satsningar som kommunerna sagt sig vara beredda att genomföra och medfinansiera. Det finns 454 miljoner kronor avsatta till åtgärder

5 Sida 5 av 6 inom cykelområdet, vilket motsvarar sju procent av den totala ramen. BHU pekar ut flera viktiga kriterier som ska tas hänsyn till i prioriteringarna för cykelplanen. Den måste bland annat gälla för hela Västra Götaland, inte bara tätortsnära delar och cykeln måste betraktas som en naturlig del i transportinfrastrukturplanen. Vardagscyklingen lyfts fram, liksom kopplingen till kollektivtrafiken (hela resan). Den regionala cykelplanen beräknas presenteras för regionutvecklingsnämnden (RUN) den 26 mars 2015 och för BHU den 28 april Infrastruktur inom EU som berör Västra Götaland Det finns en samordnare för var och en av de nio korridorerna och för Motorways of the Sea. Pat Cox är samordnare för Scandinavian-Mediterranean Corridor och Brian Simpson för MoS. Samordnaren för varje korridor ska senast 22 dec 2014 ha tagit fram arbetsplan som sedan ska godkännas av berörda medlemsstater. Första utlysningen är i vinter, där man särskilt prioriterar missing links och gränsöverskridande infrastruktur. Det finns planer inom GO-samarbetet om att lämna in en ansökan om ett nytt EUprojekt (CEF-Connecting Europé Facility) för Missing Link på sträckan Halden- Öxnered. Satsningar på Vänersborgs station, Grohed och elektrifiering av Kinnekullebanan I den regionala planen för transportinfrastrukturen finns vissa obundna medel i olika potter. En av dessa potter är Samfinansiering av järnväg i nationell plan. För mer information om EU och network core corridors I potten finns totalt 673 miljoner kronor för hela perioden. Genom tidigare beslut är pottens medel uppbokade till och med BHU föreslår principer för fortsatt hantering av järnvägspotten för att stödja det praktiska användandet av de obundna medlen i planen och styra kommande åtgärder i önskad riktning. Dessutom ger man i uppdrag att utreda: Kinnekullebanan: elektrifiering av banan Södra Bohusbanan, Grohed: utbyggnad

6 Sida 6 av 6 av mötesstation Grohed Vänersborgs station etapp 2,5: Kompletterande utredning med anledning av alternativ trafikeringslösning Lokala intressen får tycka till om Kinnekullebanan Mariestad har i en skrivelse till regionutvecklingsnämnden begärt att åtgärdsvalsstudien av Kinnekullebanan förankras politiskt bland berörda parter innan den beslutas av Trafikverket. Regionutvecklingsnämnden föreslår därför att Trafikverket ska skicka ut åtgärdsvalsstudien för Kinnekullebanan på remiss till berörda parter. Regionutvecklingssekretariatet Västra Götalandsregionen Om nyhetsbrevet BHU:s presidium: Leif Blomqvist, ordf leif.blomqvist@vgregion.se Jonas Ransgård vice jonas.ransgard@stadshuset.goteborg.se Kristina Jonäng, 2 vice ordf kristina.jonang@vgregion.se Ulf Olsson, 3 vice ordf ulf.olsson@boras.se Mer information om Beredningen för hållbar utveckling på hemsidan: Mötesdagar 2014 Tisdag 28 januari Tisdag 18 mars Tisdag 27 maj Tisdag 24 juni Tisdag 28 oktober Fredag 28 november Besöksadress: Residenset, Torget Postadress: Regionens Hus Vänersborg Telefon reception: Kontakt, tjänsteman: Lennart Löfgren, lennart.lofgren@vgregion.se Känner du fler som borde få nyhetsbrevet? Anmäl eller avanmäl prenumeration på följande länk. Där finns också tidigare nyhetsbrev samlade: Facebook Detta mail skickades Tipsa en vän! Klicka här om du inte vill ta emot fler utskick

Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014

Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014 1 of 5 2014-07-10 09:52 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 27 maj 2014 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015

Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 1 december 2015 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här snabbt följa

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås Härryda kommun Planläggningprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet Projekt Göteborg-Borås Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås Sex mil dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. Film om projektet VAR: Göteborg Borås VAD: 6 mil dubbelspårig

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Protokoll från beredning för hållbar utveckling, 14 november 2017

Protokoll från beredning för hållbar utveckling, 14 november 2017 1 (11) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredning för hållbar utveckling, 14 november 2017 Tid: 10.30 14.30 Plats: Vänersborg, Residenset, Sessionssalen Närvarande För förtroendevalda

Läs mer

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef 1 Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer 2 En ny generation järnväg Stora behov av att öka kapaciteten på järnvägen i södra Sverige

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015

Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015 Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare. Nyhetsbrev från sammanträdet 13 oktober 2015 Som politiker och tjänsteman i Västra Götalandsregionen och kommunerna kan du här snabbt följa

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

Regional planering Västra Götaland. Plan och byggdag Länsstyrelsen Max Falk

Regional planering Västra Götaland. Plan och byggdag Länsstyrelsen Max Falk Regional planering Västra Götaland Plan och byggdag Länsstyrelsen 2014-04-24 Max Falk Agenda Transportinfrastrukturplaner Projekt Bredband VG2020 Framtidsbild www.nationellaplanen.se Regional plan 2014-2025

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Vad vill vi uppnå? En konkurrenskraftig tillväxtregion i norra Europa. Det goda livet. Regionförstoring

Vad vill vi uppnå? En konkurrenskraftig tillväxtregion i norra Europa. Det goda livet. Regionförstoring Vad vill vi uppnå? En konkurrenskraftig tillväxtregion i norra Europa Det goda livet Regionförstoring Visionen Det Goda livet Fem fokusområden Ett livskraftigt näringsliv Ledande i kunskapsoch kompetensutveckling

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 12 maj 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v. ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR KLARA WÄRNLÖF BOVÉ Uppfattning om hur Västra Götalandsregionen sköter sin uppgift +, +, +, +1, +, 18 1 31-1, -, -, -, -15-26 -31 Kollektivtrafik Planering av vägar

Läs mer

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 11 (17) Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU), 2015-03-03 8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 3041-2014 Beredningens ställningstagande

Läs mer

Anteckningar. Från möte med beredningen för hållbar utveckling. 25 juni 2013

Anteckningar. Från möte med beredningen för hållbar utveckling. 25 juni 2013 Anteckningar Från möte med beredningen för hållbar utveckling 25 juni 2013 Anteckningar Sammanträde: Beredningen för hållbar utveckling Tid: Tisdag 25 juni 2013, kl 11.00 15.30 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg 1 (17) Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl. 10.30 16.00 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Närvarande: Regionens ledamöter Johnny Magnusson (M), ordförande

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Samt i bilaga 1 förslag till etappvis utbyggnad av infrastruktur och tågtrafik (1 mars 2016) Datum 2015-10-14 Diarienummer KTN 69-2015

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2013-02-06 Shahbaz Khan Datum: 2013-02-06. kl. 13.00 16.30 Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5A. Lokal: Obelix. Närvarande

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Remiss, Förslag till Nationell plan för transportsystemet , (N2017/05430/TIF)

Remiss, Förslag till Nationell plan för transportsystemet , (N2017/05430/TIF) 1 (5) Yttrande Datum 2017-10-27 RS 2017-03990 Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm N2017/05430/TIF n.registrator@regeringskansliet.se och n.nationellplan@regeringskansliet.se Remiss,

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Projekt Göteborg Borås. Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer

Projekt Göteborg Borås. Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer Projekt Göteborg Borås Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer PROJEKT GÖTEBORG BORÅS En del av en ny generation järnväg En unik satsning på infrastruktur pågår i Sverige. Byggandet av

Läs mer

Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg 1 (16) Anteckningar från beredningen för hållbar tillväxt (BHU) den 3 mars 2015 Tid: Kl. 11.00 16.00 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Närvarande: Regionens ledamöter Johnny Magnusson (M), ordförande

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Uppdaterad: 5 juni 2013 Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Vägstandarden på E20 Vilka sträckor på E20 är fortfarande ännu inte utbyggda? Totalt handlar det om fem etapper eller ungefär 80 kilometer

Läs mer

Protokoll från beredningen för hållbar utveckling

Protokoll från beredningen för hållbar utveckling 1 (15) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för hållbar utveckling Tid: 5 september, kl 10.30 14.30 Plats: Uddevalla Närvarande För förtroendevalda som inte varit med under

Läs mer

Protokoll från. Närvarande 1 (16) Protokoll från Västra Götalandsregionen. Tid: , kl Plats: Gothia Science Park, Skövde

Protokoll från. Närvarande 1 (16) Protokoll från Västra Götalandsregionen. Tid: , kl Plats: Gothia Science Park, Skövde 1 (16) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Tid: 2017-05-23, kl 10.30-15.00 Plats: Gothia Science Park, Skövde Närvarande För förtroendevalda som inte varit med under hela mötet ska du

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras?

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras? Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland Hur ska landskapet hanteras? 1 2013-11-28 Kapaciteten räcker inte till på Västra Stambanan Stora brister för både person- och godstrafik pekades

Läs mer

Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15

Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15 Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15 Vid höstens kommundelsstämma i Mölnlycke informerade Trafikverket om planeringsprocessen för utbyggnaden av sträckan Göteborg-Borås. Vid mötet fanns

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF)

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Västsvenska Handelskammaren har tagit del av Trafikverkets förslag till nationell plan för 2018-2029. Förslaget

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Presidiekonferens för tekniska nämnder mars 2015 Stefan Engdahl, planeringsdirektör Trafikverket

Presidiekonferens för tekniska nämnder mars 2015 Stefan Engdahl, planeringsdirektör Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Presidiekonferens för tekniska nämnder 10-11 mars 2015 Stefan Engdahl, planeringsdirektör Trafikverket Samhällsutvecklare i framkant 2 5 megatrender som förändrar samhället

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Biogas Väst 24 nov 2011 Biogasutvecklingen i Västra Götaland 2001 2010 8500 102 49 2001 790 7

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder En vision om framtidens Västsverige! Det Västsvenska paketet utgår från Vision Västra Götaland Det goda livet och

Läs mer

Protokoll från beredningen för hållbar utveckling

Protokoll från beredningen för hållbar utveckling 1 (15) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för hållbar utveckling Tid: 10 oktober, kl 10.30 14.20 Plats: Borås Närvarande För förtroendevalda som inte varit med under hela

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

Sekretariatet för Regionala ägarrådet 2008-01-31 Minnesanteckningar Maria Larsson

Sekretariatet för Regionala ägarrådet 2008-01-31 Minnesanteckningar Maria Larsson Sekretariatet för Regionala ägarrådet 2008-01-31 Minnesanteckningar Regionala ägarrådet Torsdagen den 24 januari 2008 Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Birgitta Johansson, VGR Mimmi von Troil, VGR

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Presentation vid Infrastruktur- och regional kollektivtrafikdag, Stockholm, 8 juni 2011 Ingemar Bengtsson, Västtrafik Vad handlar det om? Trängselskatt

Läs mer

Underlag till synpunkter för yttrande över förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen

Underlag till synpunkter för yttrande över förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen Dnr: 12 212.20 Utkast 2013-06-26 Underlag till synpunkter för yttrande över förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2014-2025 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING.

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg varav 23% är utrikes födda 1,1 miljoner invånare i Göteborgs arbetsmarknadsregion idag

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Kallelse och handlingar. till mötet i residenset i Vänersborg med beredningen för hållbar utveckling. 27 maj 2014

Kallelse och handlingar. till mötet i residenset i Vänersborg med beredningen för hållbar utveckling. 27 maj 2014 Kallelse och handlingar till mötet i residenset i Vänersborg med beredningen för hållbar utveckling 27 maj 2014 Kallelse Föredragningslista Sida: 1(2) Sammanträde med beredningen för hållbar utveckling

Läs mer

Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU) den 16 februari 2016 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU) den 16 februari 2016 Tid: Kl Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg 1 (16) Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU) den 16 februari 2016 Tid: Kl. 11.00 15.00 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Närvarande: Regionens ledamöter Johnny Magnusson

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21 2013-03-21 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet c/o Jan Efraimsson Box 1031 405 22 Göteborg REMISSVAR Målbild tåg 2035 Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 Bakgrund Förslaget till

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Protokoll från Beredning för hållbar utveckling den 14 mars 2017

Protokoll från Beredning för hållbar utveckling den 14 mars 2017 1 (17) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Beredning för hållbar utveckling den 14 mars 2017 Tid: 10:30-14:00 Plats: Hos Göteborgs kommunalförbund, Anders Personsgatan 8, 416 64 Göteborg

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15.

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad inkallar ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014 Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen 8 april 2014 1 (1) Föredragningslista Sammanträde med regionstyrelsen den 8 april 2014 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

Direktionsprotokoll 2014-04-04

Direktionsprotokoll 2014-04-04 Plats och tid Varbergs Stadshotell, kl. 09.00-12.15 Omfattning 12-22 Beslutande Ersättare Adjungerade Övriga Eva Johansson (C) ordförande Christer Johansson (M) Mats Palm (S) Crister Persson (C) Mattias

Läs mer

Styrgruppen för regional planering

Styrgruppen för regional planering Styrgruppen för regional planering Protokoll 2005-04-14 Cecilia Kvist Tid: Torsdag 14 april, kl 13.00 16.00 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter Leif Johansson (s), Kungälv, ordförande Elaine Björkman

Läs mer

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018 1 (5) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 23 mars 2018 Tid: 09:30-12:00 Plats: Kosterhavet, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 19 maj 2017, kl. 13.00-15.00 Plats: Kommunhuset, Tjörn Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL .N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL... Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-10 12 PU 103115 Mölndals stads yttrande angående kungörelse om tillstånd att anlägga Västlänkens och Olskrokens

Läs mer

5. Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän KS/2014:1747 23-49 6. Entreprenadformen "Partnering" vid byggandet av Ängås skola

5. Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän KS/2014:1747 23-49 6. Entreprenadformen Partnering vid byggandet av Ängås skola 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad kallar ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen torsdagen den 4 december 2014, 8:15 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Kandidatmöte. Vänersborg 22 mars 2014 Tillväxt och regional utveckling. Kollektivtrafik, Regional utveckling, Miljö och Kultur

Kandidatmöte. Vänersborg 22 mars 2014 Tillväxt och regional utveckling. Kollektivtrafik, Regional utveckling, Miljö och Kultur Kandidatmöte Vänersborg 22 mars 2014 Tillväxt och regional utveckling Kollektivtrafik, Regional utveckling, Miljö och Kultur Kollektivtrafik Beslutande organ och politisk organisation Kollektivtrafiknämnden

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Företag Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 216-12-2 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat sedan förra mätningen (214). Drygt åtta av tio (82%) känner till projektet vilket är

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Om Sverigeförhandlingen FAH oktober 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande En tolkning av uppdraget Den nya stambanan ska dras där den

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-02-17 Lokal: Lokal B1, Hamn- och gatuförvaltningen, 2:a våningen (Östra Långgatan 18, Varberg) Tid: Kl. 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer