Att möta sanningen! Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att möta sanningen! Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Att möta sanningen! Av: Johannes Djerf Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl. Orden är ifrån Profeten Sakarja och det var i dessa ord som människorna stod inför Jesus, konungen och sjöng. Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hoppet hade dånat fram på Jerusalems gator i tron på att Jesus var den räddare som Sakarja och profeterna talade om. En kung som skulle rädda dem ifrån romarna som hade förtryckt folket i över 600 år. Dagen efter hade nästan varit ännu mer dramatisk då Jesus hade gått till templet och drivit ut alla handelsmän och penningväxlare och hävdat att han skulle riva ner templet och bygga upp det igen. Men då var sången borta. När Jesus började rubba på systemet, när tron på denna kung handlade om förändring i var och ens hjärta då tog det emot att sjunga och hoppet gömdes. De judiska myndigheterna fick nog. Och med hjälp av en av Jesus egna så arresterade de honom. Och nu står Jesus inför Pilatus, representanten för den romerska makten, och runt omkring Jesus står det människor som säger sig leva och tro på att de är barn till hans egen far. Men ingen är där för att stötta sin bror utan för att få se honom död. Den närvaro som Jesus ifrån Nasaret kommit med gick för nära. Hans ord hade talat gång på gång till deras egna hjärtan, det kände de men det var inget som någon ville tala högt om, för orden störde deras liv. Deras ställning och makt. Så därför hade det judiska rådet redan dömt Jesus. Men i alla viktiga frågor måste de judiska myndigheterna ha romarnas godkännande för att kunna agera. Den romerska ståthållaren måste nu gå med på domen och verkställa den. Kajafas, som var överstepräst det året visste vad som behövdes för att Pilatus skulle göra det. Ingen i Israel var så uppburen av det romerska imperiets makt som Pilatus. Pilatus hade heller inget intresse för det religiösa och lade sig inte i att bråka om det. Något som Kajafas var fullständigt medveten om. Därför anklagar han inte Jesus för den hädelse som han dömts för i det judiska rådet. Istället framställer han Jesus som ett politiskt hot, som någon som har ett anspråk på kungatronen. Han säger i Luk.23:2: Vi har funnit att den här mannen förleder vårt folk, förbjuder oss att betala skatt till kejsaren och säger att han är Messias, en konung."

2 Av de orden så tror jag det är en sak som fastnar direkt hos Pilatus, och det är orden om att inte betala skatt till Kejsaren, en pil som satt där den skulle, för det skulle få Pilatus, kejsarens egen representant att agera. Men det var ord som inte ens var sanna. De försökte en gång få Jesus fast för detta, men då hade Jesus bara svarat med att ge det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud. Så Kajafas ljuger romarrikets storfräsare rakt i ansiktet för att på något sätt undvika ett möte med sanningen, vilket han gjort flera gånger innan. Precis som du och jag många gånger har svårt för att möta sanningen om oss själva och om Gud. Det är jobbigt, det tar emot att höra att man kanske inte är så mycket i sig själv som man tror att man är, eller att Gud är större och handlar på ett sätt som inte stämmer med den bild som jag själv skapat av Gud. Och så försöker vi ursäkta oss med saker som vi innerst inne vet inte är sanna, vare sig om oss själva eller med det som står i Bibeln. Pilatus började vela hit och dit men när han skulle fatta beslut så var han inte dum. Han fattade ändå ganska så snabbt att prästerna överdrev när det gällde Jesus, det var inte svårt att se alls. För han som stod framför honom påminde inte direkt om någon stor gerillaledare. Inga oroligheter eller protester hade förekommit när han greps. Och de människor som hade följt honom, som sa att de skulle göra allt för honom, hade bara försvunnit och gömt sig ibland resten av folket för att skydda sig när de såg faran. Han hade inga beväpnade anhängare vid sid sida, hur kunde han hota Rom? Han synade honom ifrån topp till tå och så säger han Så du är judarnas konung Du? Jesus synar honom tillbaka fast med en varm och genomträngande blick och plötsligt så blev det här förhöret något helt annat än vad Pilatus hade tänkt då Jesus frågar Säger du detta av dig själv, eller har andra sagt det om mig? Plötsligt står Pilatus inför ett personligt val. Han hade bara hört vad prästerna sade om Jesus, men vad tänkte han själv om honom? Plötsligt så handlade det om vad han själv tyckte, något som han inte var van vid. Han var tränad i att lyssna till den som stod över honom, till kejsaren, till det som romarriket handlade om. Han hade ibland försökt att tänka själv och gå sin egen väg, men då hade han bara misslyckats och riskerat sin ställning som romersk ståthållare. Va vadå, jag är väl ingen Jude, svarar han och tittar ner i golvet, för att inte möta de där ögonen igen. Vad gör du när Jesus ställer dig den frågan? Gömmer du dig eller vågar du ställa dig frågan, om hur du själv tänker och tror om Jesus? Det är väldigt mycket enklare att bara lyssna och ta efter det som ens föräldrar, dina vänner eller ledare och pastorn i församlingen säger.

3 Det är väldigt skönt och bekvämt att bara lyssna och inte behöva tänka så mycket. Det är tryggare att blanda sig med den stora massan än att ta ställning för något. För dig som är tonåring eller har tonåringar runt omkring dig på dagarna på något sätt så tror jag ofta du får höra ett jag vet inte till svar när det handlar om att svara ja eller nej. Man vet att det finns oerhört mycket där innanför och ni har mer än en gång tänkt på vad ni tycker, men ändå blir svaret, kanske, eller jag vet, jag bryr mig inte. Och det är inte bara hos er tonåringar utan jag tror att denna undanflykt finns hos de flesta människor, även om det ger uttryck på lite andra sätt kanske. Vi är tysta istället, eller så passar vi på att gå iväg på toa som jag kan göra ibland om det börjar bli för jobbigt, eller så börjar man prata om något helt annat, om hur fint vädret är eller något annat som man inte behöver engagera sitt hjärta i på samma sätt. Det är som när man frågar någon efter man predikat ibland, om predikan var bra. Ja, den var bra Jaha, vad var det som var bra då? frågar man tillbaka. Eh, nae det kommer jag inte ihåg, men bra var det. Sedan så handlar det väl kanske ofta om hur predikanten framför predikan, men det är lättare att bara lyssna på en predikan, tycka den var bra och sedan låta den stanna i detta rum utan att ta med den, utan att ta ställning till den och ta med den till ens vardag. För det säger något om en själv, det kan innebära förändring i ens liv, det kan innebära att man inte blir som alla andra, det kan innebära följdfrågor som inte är så lätta att ta i, så därför är det bättre att bara säga jag vet inte, vara tyst, eller bara låta det vara. Men jag tror att vågar man inte själv fråga sig varför man tror på det man gör, eller varför pastorn säger det han säger och hur du själv tänker omkring det, så kommer det saknas mark för dig och mig att stå på. Om du bara går på dina föräldrars tro eller de andra församlings medlemmarnas tro eller det som man har hört att den kristna tron handlar om, så kommer tron på Jesus som kung rinna ut i sanden, och steget att möta Jesus blir väldigt stort. Hur jobbigt det än är, så behöver du och jag hela tiden under hela livet möta frågorna. Vi behöver ställas inför frågan vem är Jesus för mig? Är han den som han säger sig vara? Varför tror jag som jag gör? Varför kan jag säga att Jesus är kung? Varför gör jag inte det här eller varför gör jag detta? Pilatus, han flyr ifrån att möta frågorna och ta egen ställning och svarar Jesus bara med att Ditt eget folk och översteprästerna har överlämnat dig åt mig. Vad har du gjort? Då Jesus svarar så här. Vi kan läsa Joh.18:36. Pilatus hör ordet rike och svarar ok så du är alltså en konung? För ett ögonblick så låter Pilatus drabbas av tanken, vilket egentligen borde vara en orimlig tanke.

4 För framför honom står en hjälplös fånge och talar som om han vore kung till honom, världsmaktens högste representant. Men Pilatus låter frågan ändå få rum. Vad är det för rike du talar om? Vad har du för makt? Då Jesus svarar honom. Jag har fötts och kommit hit till världen för en enda sak och det är att vittna om sanningen. Var och en som hör till sanningen lyssnar till min röst." Är ni med!? Alltså den dödsdömde inbjuder sin domare att bli hans efterföljare. Jesus söker Pilatus. Han befaller inget, han tvingar inte på honom men Jesus söker Pilatus. Pilatus ser in sanningens ansikte. Sanningen ser honom i ögonen och söker hans hjärta. Vad ska han göra? För en sekund har han aldrig känts sig mer älskad, och fri, men i nästa sekund slår han sanningen ifrån sig. Vad är sanning? frågar han. Han vill inte. Han går ut till Judarna och berättar att han inte finner Jesus skyldig till något brott. Men han kan inte stå över folkets makt. Han försöker hitta ett nyckel hål och kommer på att det är en sed att frige en fånge varje påsk, och tror att detta ska göra Jesus fri, men ondskan i den vanliga välordnande människan och i den organiserade gemenskapen exploderar emot hans ansikte då de vill att Barabbas ska friges. Vi läser fortsättningen. Joh.19:1-12. Det fanns inget som Pilatus kände att han kunde fälla Jesus för. Men så kom orden som vände precis allt, om du släpper honom så är du inte kejsarens vän. I sin maktutövning hade Pilatus gjort begått allvarliga misstag som varit nära att kosta honom hans karriär. Han hade underskattat judarnas känslighet för templet. Då han hade beslagtagit tempelskatten som var väldigt viktig för judarna, och lagt den på bygget av en vattenledning som förde in vatten i Jerusalem från en källa fyra mil bort. Man såg detta som ett tempelrov, ett helgerån. Tiotusentals människor hade demonstrerat när han hade kommit till Jerusalem. Då han i sin tur hade valt att svara med våld och göra tydligt vem som bestämde och vad man fick och inte fick i Judéen. Hans soldater gömde sig i folkmassan och på given signal så gick de till attack och det blev ett rejält blodbad då många slogs ihjäl. Vid ett annat tillfälle så hade han satt upp sköldar i sitt palats i Jerusalem med kejsarens namn, alldeles intill templet, vilket judarna ansåg vara respektlöshet mot det heliga och begärde att kejsarens namn skulle bytas ut mot andra namn. Den här gången blev det inga upplopp. Men då Pilatus vägrade att ändra eller ta bort sköldarena så skrev judarna ett brev till kejsaren där de skrev att Pilatus använt sin makt på ett sådant sätt att det romerska imperiet blev vanärat. Kejsaren Tiberius reagerade omedelbart till judarnas fördel och beordrade Pilatus att genast ta bort sköldarna från tempelområdet.

5 Pilatus fick göra en helomvändning, vilket var förödmjukande för honom. Pilatus maktställning var kränkt och nu fick han absolut inte göra fler misstag. Tiberius skulle inte tolerera det. Kom det fler klagomål till honom så skulle säkert allt vara slut. Om han inte avrättar Jesus riskerar han att betala priset att inte längre vara vän med kejsaren. Och det var för stort pris, och Pilatus går med på folkets önskan. Han försöker övertyga sig själv och folket att han är neutral och tvättar sina händer och säger att jag är oskyldig till den här mannens blod. Men det är som att han försöker tvätta av Jesu blod. Han ville inte möta sanningen och sin egen synd, sin egen trasighet. Pilatus fråga hänger sig fortfarande kvar i luften. Vad är sanning? En fråga som inte besvaras med ord, utan med det som Jesus nu gör, då han tar Pilatus, din och min, ja hela världens dom. Det är vår feghet, det är våra undanflykter som drabbar Jesu hjärta, ett hjärta som brast av kärlek till dig. Genom piskan som rev sönder hans rygg, genom käkarna som skrapades och tänderna som slogs sönder i munnen när han föll ned på marken med det tunga korset över sig, genom människors hån och skratt, genom spikarna rakt igenom hans händer och fötter, visar han vad sanning är. När han naglas fast på ett romerskt kors som stod för världsmakten så visade han för oss som tror på sanningen vem som verkligen har all makt och vad kärlek är. Kommer ni ihåg orden ifrån Sakarja som vi började med. Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Sanningens seger vinns inte genom politiska eller militära maktmedel utan genom kärlekens offer. Jesus dör. Det är inte bara sanning utan sanningen som räddar världen. Vad sätter du ditt hopp till? Sätter du den till din egen vilja och makt som Pilatus gjorde eller till kärlekens makt som vi ser i Jesus? För någon vecka sedan så mötte jag en man i 50 årsåldern, här i Hillerstorp som under en lång tid brottats med frågorna om Jesus, om korset och ett liv tillsammans med honom. Han sitter framför mig och några st. andra och säger vet ni, jag har kommit fram till en sak, och det är att jag känner att jag har ingenting att komma med. Varför är det så? När jag tittar på mig själv och min egen styrka, så är jag ingenting. Han tittade på oss som om vi hade massvis att komma med. Men vi kunde bara hålla med honom, och vi försökte berätta att det han kände bara var ett glädjeämne, för det är ju då som Jesus kan möta oss och visa att vi i hans ögon är något oerhört vackert, att vi i hans kärlek har oerhört mycket att komma med och att med honom så är allt möjligt.

6 Efter en stund av tystnad så öppnar han munnen igen och säger då vill jag berätta att jag har tagit emot Jesus och vill leva för honom. Han hade kommit fram till att kärlekens makt i Jesus var värd att överlåta sig till mer än alltid försöka lita på sig själv och sin egen kraft. Vad överlåter du dig till? Vad gör du med korset? Du kanske tycker att du redan svarat på frågan många gånger, men jag tror vi alla behöver ställa den just nu. En långfredag som denna, var i din dag får korset vara? Jag tror att vi alla här inne på något sätt känner att han söker oss precis som han sökte Pilatus. Vi känner hans viljas dragning att få äga oss, vår tid och våra drömmar. Vi kanske rent utav känner ett inre tvång att ta ställning för honom i alla lägen, i alla livets situationer, trotsa den stora massan och bortse ifrån vad andra ska säga. Vad gör du med den tanken? Drar du dig undan situationen med ursäkter, eller försöker du göra det snyggt som Pilatus. Lägga på en religiös mask, undvika att uttala dig och försöka hålla en neutral hållning som möjligt. För Pilatus fungerade inte detta. Det gör det inte för dig heller, och till slut kan ingen utav oss fly ifrån det. Vi behöver var och en möta sanningen och kärleken som kommer ifrån korset det den här morgonen. Även om vi har gjort det hundra gånger, så behöver vi möta honom ansikte mot ansikte och säga, Här är jag Jesus. Tack för din död på korset. Jag är ingenting i mig själv, gör vad du vill med mig. Jag säger ja till dig. Du är en segerrik Konung.

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig, du benådade. Herren är med dig."

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

KRISTUS KONUNGENS DAG

KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG B) 22 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 18:33b-37 Jesus inför Pilatus Pilatus gick tillbaka in i residenset och lät kalla till sig Jesus och

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Luk 19:38 "Välsignad är han som kommer, kungen, i Herrens namn! Frid i himlen och ära i höjden!" Joh 12:13 tog de palmblad och gick ut för att möta

Läs mer

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull KALLADE ATT VARA VITTNEN För den här världens skull DU SKA VARA HANS VITTNE OCH BERÄTTA OM VAD DU SETT OCH HÖRT (APG 22:15) VAD VITTNADE LÄRJUNGARNA OCH DE FÖRSTA KRISTNA OM? OCH HAN SADE TILL DEM: "DETTA

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Att leva i två världar

Att leva i två världar Att leva i två världar 15 Han sade till dem: "Och ni? Vem säger ni att jag är? 16 Simon Petrus svarade: "Du är Messias, den levande Gudens Son." 20 Sedan befallde han lärjungarna att inte berätta för någon

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Era uppdrag Övriga grupper på lägret

Era uppdrag Övriga grupper på lägret Bilaga 3a Fariséer Ni fariséer är ett stort religiöst och politiskt parti. Ni menar att om hela folket lever efter Guds vilja, kommer Gud att hjälpa Israels folk och då kan landet bli lika fritt och stort

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla.

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla. PREDIKAN Apostladagen (5:e söndagen efter Trefaldighet) 20 juli 2014 i S:t Mikaels kyrka, Ängelholm 3:e årgångens texter Jeremia 1:4-10 Romarbrevet 16:1-7 Markusevangeliet 3:7-19 Psaltaren 40:6-12 Idag

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

PÅSKEN I LJUSET AV BIBELNS STORY

PÅSKEN I LJUSET AV BIBELNS STORY PÅSKENS BUDSKAP VAD BETYDER PÅSKEN? PÅSKEN I LJUSET AV BIBELNS STORY Påsken förklaras och förklarar! Jesus och Emmausvandrarna Samma dag var två av dem på väg till en by som heter Emmaus och ligger drygt

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 1 Tunadalskyrkan 160207 Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 Genom historien är det många människor som på olika sätt fått bli förgrundsgestalter i det skeende som då varit, människor som haft kunskap,

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Det bibliska landet. Pilgrimsvandring på Tosterö

Det bibliska landet. Pilgrimsvandring på Tosterö Det bibliska landet Pilgrimsvandring på Tosterö Det bibliska landet Vid starten: Visa mig Herre din väg, och gör mig villig att vandra den. (Heliga Birgitta) Betlehem: Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus

Läs mer

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43 Kristus är vår kung Kristus konungens dag (år C) (24 november 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 23:35-43 Folket stod där och såg på. Rådsmedlemmarna hånade honom och sade: Andra har han hjälpt, nu får

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA 1:a Johannesbrevet skrevs till / av: 1. till den kristna församlingen (en eller flera). Mycket personlig ton: Kära barn 2. Jesus lärjunge Johannes

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Han var i begynnelsen hos Gud.

Han var i begynnelsen hos Gud. I begynnelsen var Ordet... Och Ordet var hos Gud... Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allting blivit till......och Ordet var Gud....och utan honom har ingenting blivit till. Johannes 1:1-5

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Inledningsord Läses före Evangelietexten:

Inledningsord Läses före Evangelietexten: 1 Predikan Palmsöndagen, 3 årg. Markus 11:1-11, Vägen till korset. Psalmer: 135, 501 (Sv ps 442), 38b, 434:1,2,5 (Sv ps 396), 499 (Sv ps 443) - Centrumkyrkan 2017. Inledningsord Läses före Evangelietexten:

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa

Joh 3:3 Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike. Joh 3:4 Nikodemus sade: Hur kan en människa Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa bli född när hon är gammal? Hon kan väl inte komma in

Läs mer

Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka

Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka Det är Mikaeliidagen idag, och denna söndagen så är det Änglar som är temat i kyrkoåret. När jag läste texterna så var det en av dem som genast fångade min uppmärksamhet.

Läs mer

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Mat 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända Heb 9:24-29 Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull. 25 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 2 e trefaldighet Psalmer: L174, L145, L199, L185, L178, 199 Texter: 5 Mos 7:6-9, Rom 8:28-30, Joh 1:35-49 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 35 Nästa dag stod

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 679 Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Fastlagssöndagen Joh. 12: Vi vill se Jesus.

Fastlagssöndagen Joh. 12: Vi vill se Jesus. Fastlagssöndagen 2016. Joh. 12:20-33. Vi vill se Jesus. De orden finner vi i vår text. Vi vill se Jesus. Det är några greker som kommer med denna önskan. Jesus har blivit berömd och omtalad. Uttrycket

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Låt Julmusten få rinna över! Av: Johannes Djerf

Låt Julmusten få rinna över! Av: Johannes Djerf Låt Julmusten få rinna över! Av: Johannes Djerf Det var lördag morgon och det låg en stor förväntan i luften inne i synagogan i Nasaret. Det var många som hade hört att Jesus var hemma. Han som vuxit upp

Läs mer

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 1 Uskavi 160710 Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 Det här har varit det bästa året i mitt liv sade en kvinna häromdagen, och kunde räkna upp en massa anledningar till det, och en av de viktigaste var att

Läs mer

Passionshistorien enligt Lukas (Luk 22:14 23:56)

Passionshistorien enligt Lukas (Luk 22:14 23:56) Passionshistorien enligt Lukas (Luk 22:14 23:56) Passionshistorien kan läsas eller sjungas fördelad på tre roller (I, II, +). I Vår Herre Jesu Kristi lidande enligt evangelisten Lukas. När stunden var

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Predikan Strängnäs 1:a Advent 2016

Predikan Strängnäs 1:a Advent 2016 Predikan Strängnäs 1:a Advent 2016 1 av 5 1 När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget, sände Jesus i väg två lärjungar 2 och sade till dem: "Gå in i byn där framför er. Där ska ni

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 om inte annat angivs.

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 om inte annat angivs. Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 om inte annat angivs. 1917 års översättning Mat 21:1 När de nu nalkades Jerusalem och kommo till Betfage vid Oljeberget, då sände Jesus åstad två lärjungar

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Allt är inte så krångligt som man tror!

Allt är inte så krångligt som man tror! Allt är inte så krångligt som man tror! Av: Johannes Djerf Jag skulle vilja börja med att visa ett filmklipp ifrån min favoritserie, Simsons. Homer, pappa i familjen Simpson har planerat en fin uteplats

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer