GNOSJÖ INNEBANDYKLUBB. DenrödatrådenungdomspolicyförGnosjöIBK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GNOSJÖ INNEBANDYKLUBB. DenrödatrådenungdomspolicyförGnosjöIBK"

Transkript

1 DenrödatrådenungdomspolicyförGnosjöIBK

2 1 Inledning Målsättningen för Gnosjö IBK:s ungdomsverksamhet är att bedriva en breddverksamhet från de lägsta åldrarna upp till U16 nivån där alla ska få en gedigen idrottslig utbildning, fostran och glädje att deltaga i lagidrott. Detta för att kunna behålla så många spelare som möjligt upp till 16 års ålder för att ge alla en chans att utvecklas i sin takt. Föreningen har också ett övergripande mål att få fram spelare till representationslagen. Denna utbildningsplan är framtagen för att vara ett verktyg för spelare, tränare, ledare, och föräldrar. Den visar föreningens plan för vilken träningsinriktning som finns i resp. ålder, samt föreningens riktlinjer i en rad frågor, såsom träningsmängd och s.k. matchning, samt vilka krav som ställs på föräldrar. Gnosjö IBK ställer inga krav på färdighet i sin ungdomsverksamhet. De krav som finns är att ledarna och spelarna visar ett bra uppträdande gentemot lagkamrater, tränare, motspelare och domare och alltid gör sitt bästa. Föreningen har en filosofi att samtliga spelare ska utvecklas i varje åldersgrupp. Utveckling för barn och ungdomar är individuell och sker i olika faser. Det är därför extra viktigt att jobba med bredden under hela ungdomstiden. Viktiga ledord för Gnosjö IBK är klubbkänsla, gemenskap och bra uppträdande. Välkommen till ungdomsverksamheten i Gnosjö IBK!

3 2.1 Träningar Träningsmängden ska vara rimlig utifrån ålder. De som tränar är också de som ska spela i matcherna. Det ska finnas acceptans för att ungdomar samtidigt håller på med andra sporter. Dock påverkar det i vilken omfattning man får vara med i matcher. Följande rekommendation gäller gällande träningsmängd och träningsstart. Träningsmängd påverkas av tilldelning av träningstid. J20 U16 U14 U12 U10 U8 Inomhus 2-3 ggr 2-3 ggr 2-3 ggr 2 ggr 1 ggr 1 ggr Träningsstart Augusti Augusti Augusti September September September 2.2 Matchningsfilosofi Träningsflit, beteende och kamratskap är i första hand avgörande för vem som ska spela i matcherna. I takt med ålder ökar betydelsen av färdighet, när matchning får ske. Gnosjö IBK har en policy för vad som gäller för matchningar i ungdomsverksamheten. I policyn används tre begrepp: Alla Ingen matchning får ske. Alla som tränar får vara med och spela matcher. Under matcherna ska strävan vara att alla ska spela lika mycket Matchning, alla Alla spelare som är med och tränar är med och spelar matcher. Matchning får ske i sista perioden under matcher. Matchning får även ske i power play och box play Matchning Lagledningen får ta ut specifika spelare till match och matchning av spelare får ske under match.

4 Följande gäller i Gnosjö IBK, vilket till fullo ska följas och respekteras: U16 U14 U12 U10/U8 Serie Matchning alla Alla Alla Alla Turneringar Matchning alla Alla Alla Alla Träningsmatcher Alla Alla Alla Alla 2.3 Turneringar Föreningen anser att det är viktigt att ungdomslagen deltar i turneringar. I takt med åldersgrupp ska antalet turneringar/säsong öka. Turneringar är viktigt för att kunna ta intryck från motståndare, spelare, m.m. som man inte möter i seriespelet. Turneringar är även utmärkt för kamratskap och sammanhållning. Turneringarna ska ligga före eller under tävlingssäsongen. Detta är viktigt för att ta tillvara de impulser och lärdomar man tagit från miljöer som man inte är van vid till vardags. Turneringar efter tävlingssäsongen får ske på åldersgruppens eget initiativ och får bekostas av spelarna/föräldrarna alternativt om man sparar ihop till sådana turneringar. Vid behov av att täcka extra kostnader för denna typ av deltagande får respektive ledare kontakta styrelsen som tar upp frågan om i första hand extra ekonomisk ersättning vid deltagande i turneringar. Extra viktigt att tänka på vid dessa deltagande är att man tänker på att man visar gott uppförande och som i alla andra sammanhäng när man representerar Gnosjö Innebandyklubb deltar i alla matcher som turneringen innebär utan avkall på eventuella resultat. 2.4 Andra idrotter Gnosjö IBK vill uppmuntra alla ungdomsspelare att hålla på med flera idrotter. Föreningen anser att detta är mycket utvecklande och enbart positivt under hela ungdomsperioden, fr.a. om det är idrotter som löper under olika säsonger och gärna bollsporter. 2.5 Spel i små hallar Föreningen anser det mycket viktigt att det finns en positiv inställning bland såväl tränare, spelares som föräldrar till spel på små planer. Detta ger färdigheter som inte går uppnå lika effektivt på andra sätt. Träningen i de yngsta åldrarna inleds i små hallar. När man har träning på stor plan uppmuntras att dela in på småplaner och även att minska planen med ett antal sargdelar. Detta ökar tempo, krav på teknik, passningsspel, m.m. 2.6 Att lyfta spelare Varje säsong kommer situationer där det av olika anledningar kan vara aktuellt att lyfta spelare till en annan åldersgrupp. Vid sådana tillfällen ska frågan ställas till ungdomssektionen, som tar diskussionen med tränare och föräldrar. Varje aktuellt tillfälle hanteras för sig.

5 2.7 Antal spelare och ledare per grupp I respektive ungdomslag tar föreningen i möjligaste mån alla ungdomar som vill vara med. Föreningens ambition är att ha minst två ledare per grupp. Alla ledare ska minst vara utbildade enligt Smålands Innebandyförbunds lägsta nivå. 2.8 Ungdomsspelare och positioner Föreningen anser att det är mycket viktigt att ungdomsspelare inte blir fastlåsta vid positioner i låga åldrar. Det är alltså viktigt att spelarna får spela såväl back, som center och forward långt upp i åldrarna. 2.9 Övergångar Gnosjö IBK är under inga omständigheter aktiva i frågan att värva spelare från andra föreningar upp till 16 år. I de fall en spelare tar kontakt med Gnosjö IBK för att hon/han vill spela med föreningen, tar Gnosjö IBK kontakt med spelarens förening och diskuterar situationen Mobbning Om mobbningsfall uppstår i en träningsgrupp ska detta hanteras med högsta prioritet. Ledare ska ta upp mobbningsfall med föräldrar till de inblandade. Vid fall där det upprepas ska detta tas upp med föreningens styrelse Dopning Gnosjö IBK tar självklart avstånd från all typ av dopning Innebandyglasögon Gnosjö IBK har som krav att spelare t.o.m. U15 skall använda sig av innebandyglasögon under såväl träning som match Föräldrar Föräldrar är en viktig del av vår ungdomsverksamhet ur många synvinklar, men framför allt som stöd till barnen/spelarna. Från U12 vill vi ha föräldrafritt i omklädningsrummet, i båset och i korridorerna. Låt Gnosjö IBK:s ledare sköta hur barnet ska träna och spela. För att det ska fungera på bästa sätt är följande saker viktiga: Heja på ditt lag och barn, men det är ledarna som sköter coachningen utifrån de riktlinjer som finns från föreningen. Uppträd som du vill att ditt barn ska uppträda. Då Gnosjö IBK:s:s ungdomsverksamhet är en helt och hållet ideell verksamhet krävs det att föräldrar till ungdomsspelare bidrar med viss hjälp. Följande uppgifter ska föräldrar hjälpa till med: Körning till matcher och turneringar. Att vara funktionärer vid hemmamatcher eller sammandrag, samt ev. övriga arrangemang.

6 I åldersgrupper som inte kan sätta upp eller ta ner sargen själv, ska föräldrar hjälpa till med detta på träningar och match. Det kan också vara aktuellt med andra arrangemang i föreningen, då föräldrar förväntas ställa upp. Scheman för tillfällen då föräldrar ska hjälpa till skickas ut av ledarna i resp. lag alternativt presenteras på klubbens hemsida. Om tillfället inte passar föräldern ska denna byta med en annan förälder på listan och informera lagledare Styrelse Gnosjö IBK har som alla andra föreningar en styrelse. Styrelsen har rätt att fatta beslut under säsongen som ej är grundande under årsmötesförhandlingar för att trygga föreningens fortsatta existens och välmående. Synpunkter i god anda för att utveckla föreningen tas tacksamt emot och större punkter förs upp vid årsmöten som utlyses av föreningen. Styrelsen ska verka för att det råder samförstånd mellan föreningen och andra föreningar och lyssnar till de krav och regler som ställs på föreningen av tredje part. 3 Träningsinstruktion (endast för ledare) Resterande del av detta dokument består av grundläggande utveckling, träningsinriktning och målsättning för respektive ålder. Träningen i respektive ålder ska utgå från dessa riktlinjer. Viktigt att poängtera: Målsättningarna är målsättningar och inte krav. Under resp. åldersgrupp finns en rubrik som heter Grundläggande utveckling hos spelaren. Dessa texter är hämtade i Frölunda Hockeys dokument Röda Tråden. 3.1 Lek innebandy! Föreningen vill poängtera vikten av att ungdomar leker innebandy hemma på gatan, på rummet, innan träningen, mellan övningar och i kön till skottövningen etc. Att ungdomar ständigt leker med klubba och boll är på många sätt oslagbar teknikträning, som är svår att uppnå genom strukturerade övningar och under match i ungdomsåren. 3.2 Ungdom Grundläggande utveckling hos spelaren: Liten längd- och vikttillväxt. Förbättring av koordination och grovmotorik. Skört skelett (ej för hög eller ensidig belastning). Automatisering av rörelser. Begränsad vidvinkelsyn. Behov av trygghet. Egoism, dålig förståelse för andra. Hög träningsvillighet. Dåligt tålamod. Klarar inte av teoretiska resonemang. Stark känsla för rättvisa. Behov av fasta rutiner.

7 3.2.2 Träningsinriktning Bollbehandling. Klubbteknik (Obs! Rätt längd på klubban och liten hook). Passningar och mottagningar. Inga skott (börja med passningsteknik). Variation. Lekar (samarbete, inte utslagning). Alla deltar, inga sitter och väntar. Olika idrotter. Motorik (kasta, fånga, jonglera). Balans och koordination. Rytmik. Automatisering av rörelser (viktigt med rätt teknik). GNOSJÖ INNEBANDYKLUBB Spelförståelse och taktik Samarbete vid smålagsspel. 1 mot Målvakter Inget målvaktsspel, p.g.a. att barnens knä kan ta skada av det Målsättningen är att samtliga utespelare ska klara följande moment Kunna genomföra enklare teknikbanor Balansera boll på blad Slå dragpass från stillastående position Slå direktpass från stillastående position Kunna ta emot ett pass på skottsida och backhandsida i stillastående position Dribbla med hockeydribbling båda sidorna av bladet 3.3 Ungdom Grundläggande utveckling hos spelaren: Längd och vikttillväxten är relativt liten. Muskeltillväxten och förmågan att spännas musklerna är också relativt liten. Cirkulationsorganen utvecklas lite. Kombinationsmotoriken börjar automatiseras. Rörelserna flyter ganska lätt. Spelarna lär sig bäst genom att se det rätta utförandet och härma efter. I den här åldern har spelarna svårt att klara ett ordnat passningsspel. Spelarna klarar av att följa spelregler. Förmågan att lösa problem börjar utvecklas. Stark känsla för rättvisa. Tränar gärna men har dåligt tålamod. Stort kontaktbehov av att känna gemenskap i grupp. Bra kontakt med kamrater och tränare har stor betydelse för träningsresultatet. Tar lätt på misslyckande.

8 3.3.2 Träningsinriktning Bollbehandling. Klubbteknik (Obs! Rätt längd på klubban och liten hook). Passningar. Skott, olika tekniker. Passningsmottagningar. Balans och koordination. Smålagsspel. Introducera spel på stor plan (U 10). Fortfarande viktigt med lekar Spelförståelse och taktik 1 mot 1, 2 mot 1. Spelbredd, speldjup, triangelspel. Spel på olika positioner Målvakter Introduktion av målvaktsspel. Fånga, kasta, mota. Låt alla prova på att stå i mål Målsättningen är att samtliga utespelare ska klara följande moment Kunna trixa på skottsidan Kunna balansera bollen på skottsidan Slå dragpass från stillastående position Slå direktpass från stillastående position Slå handledspass från stillastående position Slå backhandspass från stillastående position Kunna ta emot ett pass på skott- och backhandsida i stillastående position Dribbla med hockeydribbling båda sidorna på bladet används under rörelse Dribbla med innebandydribbling endast vinklade sidan används i stillastående position Kunna skjuta dragskott från stillastående position Kunna skjuta hockeyskott från stillastående position Kunna skjuta handledsskott från stillastående position Grundläggande utveckling hos spelaren: Koordinationsförmågan i armar och ben förbättras avsevärt. Längdtillväxten och viktökningen sker något långsammare. Cirkulationsorganen utvecklas mycket. Perifera rörelser blir enklare. Stor och snabb tillväxt i de flesta kvaliteter. Snabbheten ökas. Behärskar grunderna i det logiska tänkandet. Har en väl utvecklad uppfattningsförmåga och uppfattar därför snabbt förevisad övning. Mycket gynnsam inlärningsålder. Är mycket intresserad av träning. Känslan för gruppen växer sig starkare.

9 3.4.2 Träningsinriktning Fokus på teknik, teknisk guldålder. Bollbehandling. Klubbteknik (Obs! Rätt längd på klubban och godkänd hook). Passningar, även backhand. Skotteknik, även backhand. Balans och koordination. Smålagsspel. Spel på stor plan. Leken fortfarande viktig Spelförståelse och taktik 1 mot 1, 2 mot 1. Spelbredd, speldjup, triangelspel. Individuell taktik, arbetsområde på banan. Spel på olika positioner Målvakter Grundställning, position. Fånga, kasta, mota. Låt alla prova på att stå i mål Målsättningen är att samtliga utespelare ska klara följande moment Kunna trixa på skottsidan Kunna trixa på backhandssidan Kunna balansera bollen på backhandssidan Slå dragpass under rörelse Slå direktpass under rörelse Slå hårda dragpass från stillastående Slå hårda direktpass från stillastående från stillastående position Kunna ta emot pass på skottsida resp. backhandssida i stillastående position Kunna ta emot pass på volley Kunna ta emot pass på kropp Dribbla med hockeydribbling under rörelse endast vinklade sidan används Dribbla med innebandydribbling under rörelse endast vinklade sidan används Skjuta dragskott i rörelse Skjuta slagskott i rörelse Skjuta handledsskott i rörelse Skjuta volleyskott i stillastående position Kunna täcka bollen Ha förståelse för grundläggande positioner på plan

10 3.5 Ungdom Grundläggande utveckling hos spelaren: Kroppen genomgår stora förändringar. Viss tillbakagång i koordinationen. Snabb utveckling av muskelstyrka. Stor längdtillväxt. Cirkulationsorganen utvecklas kraftigt. Viss försämring av rörligheten. Viss försämring av passningsprecisionen. Långsammare ökning av spelarnas manövreringsförmåga. Tillväxttempot för det operativa tänkandet störst intellektet färdigutvecklas Stora psykiska förändringar sker. Strävar efter självständighet. Har förmåga att i större utsträckning än tidigare lära genom språkliga instruktioner. Mer mottagliga för teoretiska diskussioner Träningsinriktning: Fortfarande allsidigt, men även en viss specialisering. Teknikträning/bollbehandling med höjt tempo. Skott; dragskott, slagskott. Passning; dragpass, långpass, direktpass Bollmottagning. Täcka skott. Lättare närkampsspel. Utveckling av taktik/spelförståelse. Koordinationsträning viktig. Konditionsträning. Styrketräning, utan vikter. Rörlighetsträning Spelförståelse och taktik 1 mot 1, 2 mot 1, 3 mot 2. Spelyta, speldjup och passningsskugga. Rörelser i anfallsspel. Introducera spel i power play och box play. Förstå begrepp som man-manförsvar, zonförsvar, attackera och markera Målvakter Fasta målvakter Träning av grundställning. Fånga. Mota. Utkast. Sidledsförflyttningar. Skära vinklar.

11 3.5.5 Målsättningen är att samtliga utespelare ska klara följande moment Slå hårda dragpass under rörelse Slå hårda direktpass under rörelse Slå hårda handledspass under rörelse Slå långpass Ta emot hårda pass under rörelse på skottsida resp. backhandssida Ta emot pass på volley under rörelse Ta emot pass på kroppen under rörelse Dribbla med hockeydragning i högt tempo Dribbla med innebandydribbling i högt tempo endast vinklade sidan används Skjuta direktskott med dragskott, d.v.s. mottagning och direkt dragskott på det, från stillastående position Skjuta direktskott med hockeyskott från stillastående position Skjuta volleyskott under rörelse Kunna täcka skott i olika positioner Kunna utföra en tekning med rätt teknik Kunna grundläggande uppställningar i power play och box play Kunna grundläggande spelsystem, såsom zonförsvar med uppställningarna och 2-2-1, samt man-manförsvar Ha god förståelse för passningsskugga Ha god förståelse för triangelspel Ha god förståelse för uppspelsmoment Kunna täcka bollen när motståndare attackerar Målsättningen är att samtliga målvakter ska klara följande moment: Kunna grundställning Kunna göra utkast Kunna göra sidledsförflyttning Ha god känsla för position i målet Kunna göra en benparad 3.6 Ungdom Grundläggande utveckling hos spelaren: Fortsatt utveckling av cirkulationsorganen, den maximala syreupptagningsförmågan, uthålligheten och styrkan. Efter puberteten stabiliseras koordinationsförmågan, dessförinnan sker en viss tillbakagång. Förmågan att tåla mjölksyran påbörjas. Intellektet blir färdigutvecklat. Ungdomarna blir självständigare och börjar därför frigöra sig Träningsinriktning Ökad specialisering, men ändå allsidighet, lek och glädje. Större träningsmängd Teknikträning i högre tempo, samtliga moment (skott, passning, bollbehandling). Kondition. Rörlighet. Styrka. Koordination och balans.

12 Närkampsspel. Matchlik träning Spelförståelse och taktik Spelvändningar, kontringar och anfall till försvar. Uppspel Frislag Tekningar Boxplay och powerplay. Roller i försvarsspelet. Spel mot samlat försvar Målvakter Viss specialträning för målvakter. Utveckling av position, grundställning och sidledsförflyttningar. Göra sig stor, täppa till luckor. Greppa, ta egna returer. Utveckla spelet i hela målområdet, plocka långbollar, ta bollar bakom målet. Samarbete med backarna, täcka första stolpen Målsättningen är att samtliga utespelare ska klara följande moment Kunna trixa, växla mellan skottsida och backhandsida Kunna trixa på högkant Slå dragpass under match Slå direktpass under match Slå hockeypass under match Slå backhandpass under match Slå långpass under match Kunna ta emot pass under match, på skottsida, backhandsida, volley och kropp Slå långbollar, med dragpass och släppass Dribbla med hockeydribbling under match båda sidorna används Dribbla med innebandydribbling under match endast vinklade sidan används Kunna skjuta dragskott under rörelse, i högt tempo Kunna skjuta slagskott under rörelse, i högt tempo Kunna skjuta direktskott på pass, från stillastående position Kunna täcka skott i olika positioner Kunna utföra en tekning med rätt teknik Kunna grundläggande uppställningar i power play och box play Kunna försvara motspelare på rätt sida Målsättningen är att samtliga målvakter ska klara följande moment: Välriktade och hårda utkast Kunna olika kasttekniker Rörlig i målområdet och vara aktiv runt målområdet Fånga lång/höjdbollar Greppa hårda skott Ta egna returer

13 4.1 Ledare Att vara en sjyst ledare innebär: Ställ inte högre krav på barnen än de klarar av. Varje individ har olika förutsättningar. Kunnande, utveckling, ålder och kön har betydelse. Spelaren utbildas på lång sikt och inte för stunden. Uppmuntra till egna initiativ. Barnidrottens grunder bygger på spontanitet. En lekfull och trygg miljö ger bästa förutsättningen för god inlärning. Som ledare och funktionär är du ett föredöme. Barn gör inte som du säger - utan som du gör! Behandla dina spelare rättvist. Ärlighet uppskattas! Som ledare bidrar du med god stämning att föreningen utvecklas Barn tycker om att tävla och låt dem göra det. Men kom i håg att aldrig lägga en värdering i tävlingens resultat. Det måste vara tillåtet att förlora!

SST NET Falcons ungdomspolicy

SST NET Falcons ungdomspolicy SST NET Falcons ungdomspolicy SST NET Falcons ungdomspolicy Innehållsförteckning 1. Sammanfattning - vision och värdegrunder i SST NET Falcons 2. Organisation 1. SST NET Falcons 2. Ungdomskommittén 3.

Läs mer

SST NET Falcons ungdomspolicy

SST NET Falcons ungdomspolicy SST NET Falcons ungdomspolicy Version 7.2 SST Net Falcons ungdomspolicy Innehållsförteckning 1. Sammanfattning - vision och värdegrunder i SST Net Falcons 2. Organisation 1. SST Net Falcons 2. Ungdomskommittén

Läs mer

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar Björklinge Bollklubbs Röd Svarta handbok Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar en innebandyteknisk del BBKs Röda en pedagogisk del BBKs Svarta Björklinge

Läs mer

Sportsligt styrdokument Varla IBK 2014/2015

Sportsligt styrdokument Varla IBK 2014/2015 Sportsligt styrdokument Varla IBK 2014/2015 Version 2014-11-17 1 Föreningens mål Föreningens målsättning framgår av Föreningspolicy Varla Innebandyklubb. Målen kan sammanfattas med att Varla IBK har som

Läs mer

Strategi Hammarby Bandy. Utbildningsmaterial

Strategi Hammarby Bandy. Utbildningsmaterial Strategi Hammarby Bandy Utbildningsmaterial Barn 7-9 år Skridskoman, Skridskobanor Flytta boll titta upp Grunder i passningar Grunder i skott Skridsko Benen i kors i sidled för att få balans, knädopp med

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

SKELLEFETÅ IBK. Utbildningsstrategi

SKELLEFETÅ IBK. Utbildningsstrategi Utbildningsstrategi 2016-11-18 SKELLEFETÅ IBK Övergripande riktlinjer vad gäller träning och tävling för ungdomslagen inom föreningen samt åldersanpassade riktlinjer vad gäller träningsinriktning, tävlingsinriktning

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar Innehållsförteckning Kap. 1. Allmänt Utvecklingsplan för ungdomar 1.1 Målsättning med ÅKIB:s ungdomsverksamhet 1.2 Målsättning för tränare och ledare 1.3 Cuper och läger 2. Spelarutbildning 2.1 Spelarutbildning

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

MAKING PLAYERS FOR THE GAME!

MAKING PLAYERS FOR THE GAME! MAKING PLAYERS FOR THE GAME! Andersbergs IBK:s Ungdomsmodell Version: 2008-08-26 (I samverkan med IBK Alba) Underlag för AILU (Andersbergs Interna LedarUtbildning) Grundregel Det ska vara enkelt att vara

Läs mer

1 Ormen (Dribbla + Skott) Beskrivning: Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa

1 Ormen (Dribbla + Skott) Beskrivning: Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa 1 Ormen (Dribbla + Skott) Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa spelare samma sak. Osv Högt tempo i löpningar. Bollen ska behandlas

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Krav på ledare Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Komma väl förberedd till träningar, matcher och andra arrangemang. Skriva kiosk-, sekretariats- och körlista Utveckla våra spelare

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Min resa med dig: 1)Varför tränar den blå innebandyspelaren innebandy? Vilka behov vill bli tillgodosedda? 2)Varför

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Hur ska jag tänka taktik?

Hur ska jag tänka taktik? Hur ska jag tänka taktik? Det val av taktik det egna laget ska göra och det sätt det ska spela på varierar givetvis från lag till lag. Det går att välja exempelvis högt eller lågt offensivt försvarsspel,

Läs mer

Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK

Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK 1. Förord: En grundförutsättning för all verksamhet är att alla vet hur den fungerar, vem som gör vad och vilka riktlinjer som gäller. Styrelsen har tillsammans med

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Sportsliga mål och riktlinjer Innebandysektionen

Sportsliga mål och riktlinjer Innebandysektionen Sportsliga mål och riktlinjer Innebandysektionen Värmdö den 9 februari 2011 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Mål... 3 3. Generella förhållningssätt... 3 4. Våra olika roller... 5 5. Vem spelar

Läs mer

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Målvakten i innebandy Målvaktens roll Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Lätt att bli självkritisk alla skall uppmuntra målvakten

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Version: (10) WSK Lindesbergsmodellen

Version: (10) WSK Lindesbergsmodellen Version:2013-0821 1(10) WSK Lindesbergsmodellen Version:2013-0821 2(10) Vision: WSK Lindesberg skall: vara en av länets ledande innebandyföreningar Övergripande målsättningar: WSK Lindesberg skall - erbjuda

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9)

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) Målsättningen är att öka intresset för sporten bland spelarna och deras familjer. I Lund Giants D 2 spelar vi knattehockey med fokus på glädje och gemenskap. Verksamheten

Läs mer

Föreningspolicy

Föreningspolicy Föreningspolicy 2010-2011 Alvesta Innebandyklubbs föreningspolicy ska vara ett levande dokument som uppdateras minst en gång/år. Policyn ska vara ett stöd för ledare, spelare, föräldrar, styrelse och andra

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt:

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt: Värnamo Hockey/Värnamo GIK Säsongsplanering Ledare för ungdomslag i Värnamo Hockey skall i god tid planera sitt lags verksamhet inför en ny säsong. Denna planering sammanställs och utdelas till spelare

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND Vision I vår förening vill alla engagera sig i att driva och utveckla verksamheten. Verksamhetsidé IBK Härnösand erbjuder innebandy för så många som möjligt,

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Orangea tråden för U-sektionen

Orangea tråden för U-sektionen Utgåva 2 20140901 Orangea tråden för U-sektionen Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Innebandyspelaren Svensk Innebandys Utvecklingsplan Min resa med dig: 1)Varför tränar den blå innebandyspelaren innebandy? Vilka behov vill bli tillgodosedda? 2)Varför

Läs mer

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Hittarps IK är en kamratförening som vill att verksamheten ska genomsyras av våra ledord kamratskap, kul och kvalitet. Vi arbetar efter ambitionen att utveckla

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

Innebandyövningar - Medelsvåra

Innebandyövningar - Medelsvåra Källa: http://www.gubbe.se/innebandy/ovningar.htm Innebandyövningar - Medelsvåra Namn: Dubbeln Nr: 5 Uppvärmning, Skott och Passningar Svårighetsgrad: Blå Syfte med övningen: Att träna på att ta avslut,

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik.

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Utgåva 1 20140401 Orangea tråden för U-sektionen. Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy)

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) Innehåll Inledning... 2 Fotbollssskola 5-6 år... 3 P/F 8 ungdom (7-8 år)... 4 P/F 10 ungdom (9-10 år)... 5 P/F 12

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE

INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE VÄLKOMMEN Här pågår ofta barnidrott tänk på följande: BARN ÄR INTE SMÅ ELITIDROTTARE DOMAREN ÄR MÄNSKLIG LEDARNA ÄR OFTAST IDEELLA FÖRÄLDRAR HEJAR PÅ ALLA BARNIDROTT

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA Inledning Sälen/Sörsjön/Lima är artistnamnet för ett samarbete i fotbollen mellan föreningarna Sälens IF och Lima IF. Sälens IF står för medlemsskapet

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

SK ÖRNEN INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL LEDARFILOSOFI INOM INNEBANDY

SK ÖRNEN INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL LEDARFILOSOFI INOM INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL Föreningens ambition är att skapa förutsättningar för att kunna tillhöra en av distriktets bästa ungdomsklubbar inom innebandy. Ambitionen är även att kombinera en elitsatsning inom föreningen

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN

WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN WARBERG IBF UNGDOMSPOLICY OCH UTVECKLINGSPLAN 4-15 år. Innehåll: 1 Inledning 2 Värdegrunder 3 Drog- och Dopingpolicy 4 Mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier 5 Innebandyglasögon 6 Andra idrotter

Läs mer

KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning

KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning TEORI 2 KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning balans rytm reaktion rumsorientering kroppsuppfattning anpassad kraftinsats öga handkoordination öga fotkoordination SAMTALA

Läs mer

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy INNEBANDY-ÖVNINGAR Hämtade från www.gubbe.se/innebandy Namn: Halvmåne Nr: 1 Typ av övning: Uppvärmning Svårighetsgrad:Grön Syfte med övningen: I första hand att värma upp målvakten, men även att träna

Läs mer

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden HK C C Den blå tråden HK Ceres Norrtälje, 2018 HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden 3.2. Till dig som förälder Föräldramedverkan är en förutsättning för att verksamheten ska fungera

Läs mer

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 1(7) UDDEVALLA BLUE ROCKS Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 2014-03-27 2(7) VÅRA STADGAR SÄGER BLUE ROCKS ÖVERGRIPANDE MÅL Vårt mål är att ge alla barn och ungdomar chansen till att möta och utöva världens

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Skellefteå den 3 mars 2016

Skellefteå den 3 mars 2016 Skellefteå den 3 mars 2016 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

TRÄNINGSBOKEN 2. - ett grundmaterial för dig som tränare -

TRÄNINGSBOKEN 2. - ett grundmaterial för dig som tränare - TRÄNISBOKEN 2 - ett grundmaterial för dig som tränare - FÖRORD Detta material riktar sig till dig som är ungdomstränare. Träningsboken 2 är en fortsättning på nummer 1 och ger dig samma basutbud på övningar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Uppdaterad: 2009-06-26 Tore Johnsson Innehållsförteckning Spelarutbildningsplan för ungdomsfotbollen i Rosvik IK 1/17 Träningsmetodik (alla åldrar)...2

Läs mer

Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Mål 3. Generella förhållningssätt Lek och glädje Resultatmått

Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Mål 3. Generella förhållningssätt Lek och glädje Resultatmått Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Mål... 2 3. Generella förhållningssätt... 2 4. Våra olika roller... 4 5. Vem spelar var och när?... 4 6. Riktlinjer för olika åldersgrupper... 6 6.1 (

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01 U-sektionens policy Denna policy ska ge riktlinjer och stöd för ledare och föräldrar och förening i utvecklingen av bandyspelare inom Villa Lidköping BK. Villa Lidköping BK 2011-12-01 Villa Lidköping BK

Läs mer

Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle

Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle SYFTE - MÅLBILD Att ge fördjupad kunskap i hur vi i Sigtuna IF FK tänker kring matchen som utbildningstillfälle?

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer