Landstingshälsan. presenterar. (Kort)seminarier för inspiration och lärande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingshälsan. presenterar. (Kort)seminarier för inspiration och lärande"

Transkript

1 Landstingshälsan presenterar (Kort)seminarier för inspiration och lärande Landstingshälsan är arbetsgivarens och medarbetarnas kvalitetssäkrade partner i arbetsmiljö- och hälsofrågor

2 Använd din företagshälsovårds breda erfarenhet, i din arbets- eller ledningsgrupp, för korta inspirerande seminarier På Landstingshälsan erbjuder vi våra kunder en mångfald av kunskap utifrån våra olika ämnesområden och professioner. Önskar ni på arbetsplatsen lite inspiration under ett personalmöte/ledningsgruppsmöte? Här presenterar vi de ämnesområden/teman som kan vara till nytta för er. Varje seminarium anpassas i tidsåtgång utifrån de behov ni har. Är det ämnen/teman ni saknar i katalogen? Hör gärna av er med tips eller förfrågningar! Ta kontakt med din kontaktperson för vidare information och inbokning av föreläsare. Innehållsförteckning Livsstil och hälsa Livsstilsförändring Det löser sig. 4 Motivation till förändring.. 4 Skiftarbete/nattarbete... 4 Sömnen Varför är den så viktig? 4 Stress och stresshantering. 4 Livsstil levnadsvanor... 5 Kost/orken... 5 Övervikt handlar om känslor.. 5 Tobak Alkohol Bruk, riskbruk eller missbruk? 5 Alkohol Bruk, riskbruk eller missbruk. 5 Ta hand om kroppen orka mer!. 6 Stillasittande en risk i sig 6 Hälsa i kropp och knopp. 6 FAR Fysisk Aktivitet på Recept.. 6 Fysisk arbetsmiljö Ergonomi Kroppens förutsättningar. 6 Fötter, skor och golv.. 6 Störande ljud på arbetsplatsen. 6 Bra arbetsljus på arbetsplatsen 7 Bra inomhusklimat på arbetsplatsen... 7 Riskbedömning (14)

3 Psykosocial arbetsmiljö Arbetsgruppens utveckling och dynamik.. 7 Det Kommunikativa medarbetarskapet. 7 Det kommunikativa ledarskapet 8 Feedback/återkoppling Kan vi bli bättre på det? 8 Våld och hot på jobbet.. 8 Krisstöd/kamratstöd. 8 Krock eller möte? 8 Kränkande särbehandling. 8 Konflikter på jobbet 9 Det svåra samtalet... 9 Motiverande samtal (MI) 9 Vad är Kognitiv Beteendeterapi?. 9 Mindfulness i vardagen. 9 Mindfulness för chefer 9 Hitta balansen i ditt arbets- och privatliv. 9 Rehabprocessen i fokus 10 Grupp- och organisationsutveckling Systematiskt Arbetsmiljö Arbete (SAM).. 10 Sluta gissa om teamarbete 10 Konsten att skapa lösningsfokuserade arbetsplatser. 10 Orangino Work 10 Presentation som ger intryck 10 Kreativa och effektiva möten 11 Talkmap Bemötande och kommunikation Neuroledarskap Att leda med hjärnan. 11 Att leda i förändring 11 Hur ökar vi medarbetares delaktighet? Arbetsplatsen som arena för hälsofrämjande insatser Friska förblir friska!.. 11 Prova på aktiviteter Massage i pausen.. 12 Stavgång.. 12 Qigong.. 12 Snoddgympa Avspänning (14)

4 Livsstil och hälsa Livsstilsförändring Det löser sig För att kunna ändra på en vana behöver vi fatta ett beslut om förändring och bestämma ett mål. Det löser sig när vi; Själva bestämmer vad vi vill förändra Lär oss hur förändring går till Sätter upp utmanande men realistiska mål Tar fram våra styrkor Gör små framsteg Motivation till förändring Vanans makt är stor, tankens ännu större. Kan vi använda oss av tankens kraft för att förändra? Chansen att lyckas med det man vill förändra ökar om du bland annat använder dig av en enkel handlingsplan. Motivation är den kraft som för människan framåt Utmana tankens kraft Skapa din egen handlingsplan Skiftarbete/nattarbete Det är allt vanligare med olika typer av oregelbunden arbetstid. Hur reagerar vi och vad kan vi själva göra för att förebygga ohälsa? Hur väljer vi passande livsstils vanor? Sömn Hälsorisker Medicinsk kontroll vid nattarbete Sömnen Varför är den så viktig? Vi behöver tillbringa 1/3 del av vårt liv sovande för att ha optimal energi och kraft. Hur ser normal sömn ut och varför är den så viktig? Vad kan göra att vår sömn blir störd? Vilka metoder finns för att återerövra en god sömn? Stress och stresshantering Idag är stress ett av de största hoten mot vår hälsa. Hög effektivitet, högt arbetstempo och krav på att kunna hantera ny teknik har medfört att stressrelaterade hälsoproblem har ökat. Är stress bara av ondo? Vad är stress och återhämtning? Hur reagerar kroppen och själen på stress? Hur kan vi förebygga och hantera (14)

5 Livsstil levnadsvanor Vad säger aktuell forskning om: Kost Motion Tobak Alkohol Kost/öka orken Näringsriktig kost och balans mellan aktivitet och vila, bygger upp en god cirkel med många positiva effekter. En stor del av dagens matintag sker på arbetsplatsen. Grundläggande principer för bra mat på jobbet. Mat och dryck ger oss energi och kraft att orka både på arbetet och hemma. Vad är rekommenderade goda matvanor idag? Övervikt handlar om känslor Ny syn på övervikt och behandling (Stahremetoden) Information om viktminskningskurs som ger deltagaren svar på Varför man äter fel när man vet hur man ska äta rätt? Varför kan man inte stå emot suget att stoppa något i munnen? Varför man inte kan behålla viktnedgången? Övervikt handlar inte i första hand om kost utan om självbild, stress och negativa tankar och känslor. Tobak Information om tobak (rökning och snusning) Tobakens påverkan på hälsan Olika möjligheter till stöd vid tobaksstopp 1 Alkohol Bruk, riskbruk eller missbruk Hur vet vi om vi dricker för mycket? Vad gör vi på vår arbetsplats om vi tycker att någon arbetskamrat dricker för mycket? Skillnader mellan bruk, riskbruk och missbruk. Vilka möjligheter till stöd/behandling finns? Hur ser policyn för alkohol/droger ut på arbetsplatsen? 2 Alkohol Bruk, riskbruk eller missbruk? Vad gör du som chef om du misstänker att medarbetare har ett alkoholmissbruk? Vilket ansvar har arbetsgivaren respektive medarbetaren? Skillnader mellan bruk, riskbruk och missbruk Vilka möjligheter till stöd finns för medarbetaren och för mig som chef? (14)

6 Ta hand om kroppen orka mer! Fysisk aktivitet i olika former är bra för vår hälsa. Många av de vanligaste hälsoproblemen kan avhjälpas med daglig fysisk aktivitet. Positiva effekter av fysisk aktivitet Stress och fysisk aktivitet Konditionsträning Motivation Stillasittande en risk i sig Det moderna rörelsemönstret Korta pauser FAR (Fysisk Aktivitet på Recept) Vardagsmotion Hälsa i kropp och knopp Hur inverkar stress på orken? Stressbiologi, fysisk aktivitet och praktiska övningar. FAR Fysisk Aktivitet på Recept En naturlig väg till bättre hälsa. Vilka effekter har FAR på hälsan? Fysisk arbetsmiljö Ergonomi Kroppens förutsättningar Vi är alla gjorda för ett liv i rörelse. Vi kan med enkla medel anpassa våra arbetsplatser och arbetsuppgifter efter kroppens behov. Kroppens förutsättningar - Funktionell anatomi Hur kan arbetsplatsen anpassas på bästa sätt? Öka produktion och lönsamhet med ergonomisk anpassning Fötter, skor och golv Hur mår våra fötter och hur påverkar det oss? Fotens anatomi Vad är en bra sko? Foten i arbetet - att tänka på Träning för foten Störande ljud på arbetsplatsen Ljudnivåns betydelse för vår hälsa. Vad är skadligt? Hur påverkas vi? Vad kan vi själva göra? (14)

7 Bra arbetsljus på arbetsplatsen Faktorer som påverkar den totala ljusbildens kvalitet och kvantitet under arbetets utförande Syn- ergonomi Kontraster Ljusnivå och ljusfördelning Ljusets riktning och färgåtergivning Bländning och reflexer Åldersförändringar Bra inomhusklimat på arbetsplatsen Faktorer som påverkar hur vi upplever inomhusklimatet på arbetsplatsen. Ventilationssystem, till- och frånluft Lufttemperatur Medelstrålningstemperatur Lufthastighet, drag Luftfuktighet Klädsel och aktivitet Riskbedömning Bland Arbetsmiljöverkets ca 140 Sakföreskrifter (AFS:ar) finns krav på särskilda bedömningar i ca 80 av dem. Varför skall riskbedömning göras? Hur kan den göras? Vilken nytta har verksamheten av bra riskbedömningar? Psykosocial arbetsmiljö Arbetsgruppens utveckling och dynamik Förmågan att förstå det som händer i arbetsgruppen och vilken roll jag själv har. Varför är vi på jobbet? Hur förhåller vi oss till varandra våra roller? Hur blir vi ett effektivt team/arbetslag? Det kommunikativa medarbetarskapet Smidig kommunikation leder till goda relationer och bidrar till en god arbetsmiljö. Det vi gör med kroppen hörs i rösten! Vad är kommunikation? Finns det olika kommunikationsstilar? Vad förmedlar vi med vårt kroppsspråk? Hur får vi igång en positiv spiral i vår kommunikation? (14)

8 Det kommunikativa ledarskapet Utveckla din förmåga att leda och kommunicera, ansträng dig mindre men uppnå mer. Bra ledarskap och smidig kommunikation leder till goda relationer och en god arbetsmiljö. Går det att förebygga korridorsgnäll och konflikter? Hur hantera besvärliga personer? Vad innebär validering? Finns det olika kommunikationsstilar i arbetsgruppen? Feedback/återkoppling - kan vi bli bättre på det? Det är viktigt för oss att vi får och ger feedback/återkoppling till varandra på arbetsplatsen. Vad är feedback/återkoppling? Varför är det så svårt att ta emot och ge feedback till varandra? Finns det knep och övningar så vi kan bli bättre på att ge och ta emot feedback? Vad kan vi göra hos oss på vår arbetsplats? Våld- och hot på jobbet Vissa arbeten är mer riskfyllda än andra, förebygg våld och hot i er arbetsmiljö. Kort genomgång av Arbetsmiljöverkets regler Våld- och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2 Vad är våld och hot? Hur kartlägger man riskerna? Vilka säkerhetsrutiner har vi på vår arbetsplats? Vad är skonsam skyddsteknik? Krisstöd/kamratstöd Att stöttar varandra i svåra situationer på jobbet. Vad är en krisreaktion? Vad är kamratstöd? Vad kan vi göra hos oss? Krock eller möte? Om professionellt bemötande och heteronormen (föreställningen om att alla är heterosexuella) Reflektion kring egna värderingar om HBT (Homo-Bi-Trans) Grundläggande begrepp Konkreta exempel - hur kan vi göra hos oss? Kränkande särbehandling Att känna att vi är en del av arbetsgemenskapen är ett av de mest viktiga behov vi har när vi går till vårt jobb. Tyvärr förekommer det så kallad vuxenmobbing på våra arbetsplatser, detta är något vi tillsammans måste motverka. Vad är kränkande särbehandling? Vilka konsekvenser får det för den som drabbas? Vilka konsekvenser får det för oss som arbetsgrupp? Hur gör vi om detta händer hos oss? (14)

9 Konflikter på jobbet Vi har ofta olika syn på konflikter och hur dessa ska hanteras. Vad kan du som chef själv göra? När ska du koppla in extern hjälp? Vad är en konflikt? Hur en konflikt kan eskalera? Går det att förebygga konflikter? När är en konflikt är utredd och klar? Det svåra samtalet Ibland behöver du som chef genomföra svåra samtal; Det kan handla om uppsägning, alkoholmissbruk/riskbruk, rehabiliteringsåtgärder eller andra arbetsrättsliga åtgärder. Att rusta sig inför ett svårt samtal Presentation av en samtalsmodell i flera steg Hur kan jag som chef få stöd inför, under och efter svåra medarbetarsamtal? Motiverande samtal (MI) Motiverande samtal är ett förhållningssätt där vi söker samarbete med samtalspartnern. Målet är att undersöka hur stark beredskapen och viljan är till förändring hos den vi möter, och att stötta och förstärka förändringskraften. Vad är motivation? Förändring är en process Förändringsberedskap Vad är Kognitiv Beteendeterapi? Allt fler vetenskapliga studier visar att Kognitiv Beteendeterapi (KBT) är hjälpsam för många problem ex. depression, panikångest, social rädsla, stress, smärta, sömnproblem m m Vad är det som gör att vissa beteenden inte hjälper utan stjälper? Vilka metoder gör att KBT är framgångsrikt? Mindfulness i vardagen Vi lär oss att se varandra i arbetsgruppen och hjälper varandra att utveckla vår närvaro. Vad är mindfulness? Hur kan vi använda mindfulness i vår vardag? Hur kan mindfulness stärka arbetsgruppen? Praktiska övningar i mindfulness Mindfulness för chefer Konsten att vara en närvarande chef Hur du kan stärka ditt ledarskap genom mindfulness. Vad är mindfulness? Hur kan mindfulness användas i vardagen? Praktiska övningar Hitta balansen i ditt arbetsliv- och privatliv Information om hur SMC Stressprofil kan användas individuellt eller i hela arbetsgruppen. Vilka styrkor har medarbetaren att hantera stress? Vilka utvecklingsområden finns? (14)

10 Stressprofilen kan användas på gruppnivå när man vill identifiera den aktuella situationen hos grupper och organisationer. Rehabprocessen i fokus Nyheterna inom sjukskrivnings - och rehabiliteringsprocesserna i lättsmält fickformat. Tidiga insatser Rehabiliteringskedjan Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Arbetsförmågeutredning - när, hur och för vem? Grupp- och organisation Systematiskt Arbetsmiljö Arbete (SAM) Grundförutsättning för en hållbar arbetsmiljö som ger ett hållbart arbetsliv. Genomgång av Arbetsmiljöverkets (AV) interaktiva utbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete. Inblick i vad som ingår i SAM Hur kan arbetsmiljön synliggöras i det dagliga arbetet? Vilka strategier ska vi ha på vår arbetsplats? Hur ska vi följa upp vårt arbetsmiljöarbete? Sluta gissa om teamarbete Information om Team Management Profilen TMP, vilket är ett verktyg som hjälper oss att bättre förstå samspelet i arbetsgruppen och hur olikheter kan skapa kreativa lösningar. Vill du förstå dynamiken i din arbetsgrupp? Hur jag kan möta andra och finna min roll? Vilka arbetsuppgifter/arbete som stimulerar bäst? Förstå varför du känner dig motiverad av vissa arbetsuppgifter och inte av andra? Konsten att skapa lösningsfokuserade arbetsplatser Information om ett utbildningsprogram för att lära sig de färdigheter som krävs för att skapa en bra arbetsmiljö. Hur skapar vi en arbetsmiljö som kännetecknas av arbetsglädje och samarbete? Orangino Work Orangino Work är ett verktyg som utvecklar teamets framgångsbeteende och bygger en feedbackkultur. Konkret och lustfylld dialogform där alla blir sedda. Stärker gruppens självbild Ökar motivationen och förmågan till att ge och ta feedback Löser problem och förebygger konflikter Effektivare samverkan Presentation som ger intryck Att ge information är svårt. Om du vill få något sagt och dessutom bli ihågkommen, säg det så enkelt du kan. Lär dig presentationsteknik som är effektiv och tydlig. Användbart också för broschyrer/informationsfoldrar. Vad kännetecknar en bra presentation? (14)

11 Proaktivt reaktivt språkbruk, vad i består skillnaden? Retorikens hörnstenar, vilka är de? Kreativa och effektiva möten Att var mötesledare kan ibland vara svårt, har du en önskan om att dina möten ska bli mer effektiva, och framförallt leda till ett resultat? Ibland möter vi härvarande men inte närvarande medarbetare på arbetsplatsträffar, hur ökar vi delaktigheten? Arbetsplatsträffar som en arena för kreativt utvecklingsarbete Praktiska hjälpmedel för bättre möten Från ord till handling Mötestekniker Talkmap Bemötande och kommunikation Information om en utbildning i bemötande och professionell kommunikation. Bygger på forskning om hur hjärnan hanterar kommunikation och information. Vad är Talkmap? Vad är unikt med Talkmap? Vilka har nytta av Talkmap? Vad blir resultatet? Neuroledarskap Att leda med hjärnan Information om en utbildning som ger dig ledare konkreta verktyg vilka visar hur du kan leda dina medarbetare för bästa resultat helt i linje med den nya forskningen om hjärnan. Vad är neuroledarskap? Vad är unikt med neuroledarskap? Vilka har nytta av neuroledarskap? Vad blir resultatet? Att leda i förändring Omorganisationer och förändringar i våra verksamheter påverkar medarbetare på olika sätt. Som ledare behöver du ha förmågan att kunna se det som ännu inte finns. Förändringskurvan Hur skapar vi trygghet i förändringsarbetet? Vanligaste orsakerna till motstånd mot förändring Hur hantera motstånd, missnöje och oro? Hur ökar vi medarbetares delaktighet? Vill vi kännetecknas av att vara en arbetsplats med medarbetare som är delaktiga i utvecklingsarbetet och samtidigt få en hälsosam arbetsplats? Vad är en hälsofrämjande arbetsmiljö? Medarbetarskap - varför är det viktigt för hur vi mår på jobbet? Hur ökar vi delaktighet på vår arbetsplats? Arbetsplatsen som arena för hälsofrämjande insatser Friska förblir friska! Hälsofrämjande insatser bidrar till friskare, gladare och mer motiverad personal! Vad gör oss långtidsfriska? Beskrivning av friskfaktorer som stärker hälsan ur ett arbetsplatsperspekti (14)

12 Prova på aktiviteter Massage i pausen Massage är en beprövad metod för att hantera stress och förebygga psykiska besvär av lindrigare art. Bidrar till ett ökat välbefinnande och mjukar upp ömma och stela muskler. Kort information om massagens effekter Instruktion av pausmassage som alla kan använda sig av Enkla övningar med skriftliga instruktioner Stavgång Stavgång passar alla. Här får ni instruktioner för att på ett enkelt sätt förnya och effektivisera era promenader. Lätt uppvärmning Promenad Stretch Qigong Enkla lugna rörelser för kropp och själ. Qigong ger energi och reducerar stress. Rörelse Balans harmoni - energi Andning Avspänning Snoddgympa Pausaktivitet med gummiband i förebyggande och rehabiliterande syfte. Uppvärmning Cirkulation Styrka Stretch Praktiska övningar med skriftliga instruktioner Avspänning Med enkla medel tränar vi oss att hantera grundspänningen i kroppen, genom muskulär och mental avslappningsteknik. Lär dig andas rätt Hitta din mentala plats för avspänning Sänk din grundspänning (14)

13 Plats för anteckningar (14)

14 Landstingshälsans Företagshälsovård finns på fyra orter inom Örebro län. Samverkan sker mellan enheterna för att vid speciella insatser kunna erbjuda rätt kompetens. Förvaltningsledning och kansli: Örebro-enheten: Karlskoga-enheten: Besöksadress Fredsgatan 27A, Örebro Besöksadress Fredsgatan 27A, Örebro Besöksadress: Lasarettsområdet, Karlskoga lasarett Kumla-enheten Besöksadress: Magasinsgat 4, Kumla Lindesbergs-enheten Telefon till förvaltningsledning och samtliga enheter: länsreception ( ) (landstingets växel) Postadress till samtliga enheter: Box Örebro Besöksadress: Lasarettsområdet, Lindesbergs lasarett Direkttelefon; Företagssjukgymnast: ( ) Företagssköterska: ( ) Internetadress; (14)

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Med hjälp av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkorten syftar till att hitta de resurser som bidrar till att skapa hållbart

Läs mer

CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015

CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015 Inbjudan Chefsutbildningar våren 2015 (Öppen utbildning) CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015 Välkommen till vårens Öppna Chefsutbildningar som arrangeras av Feelgood Region Stockholm! Vi kan även hjälpa er med

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Hälsan & Arbetslivet

Hälsan & Arbetslivet Hälsan & Arbetslivet Lust i arbetet Arbetslust är en kraft som stimulerar till effektivitet, utveckling och lönsamhet. Den genererar mervärde för organisationen och bidrar till hälsa för individen. Det

Läs mer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Enligt Arbetsmiljöpolicyn 1 ska alla verksamheter ha ett hälsofrämjande synsätt. Det innebär att vi utgår från det friska och förstärker det. I policyn och handlingsplanen

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi PROMOTIVA ASPEKTER Maria Nordin Institutionen för psykologi HÄLSOPROMOTION Att skapa en miljö där alla kan hålla sig friska och ingen behöver bli sjuk eller skadad Arena Hälsofrämjande Delaktighet Process

Läs mer

Våra utbildningar. Utbildningar över hela landet. Erfarna utbildare med praktisk erfarenhet

Våra utbildningar. Utbildningar över hela landet. Erfarna utbildare med praktisk erfarenhet Utbildning Kompetensutveckling är ett av våra viktigaste verktyg för att få den mänskliga faktorn att arbeta för oss. Previa erbjuder utbildningsinsatser som bidrar till att effektivisera er organisation,

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet 1 De klassiska teorierna Krav-kontroll-stödmodellen (Karasek & Theorell,

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas?

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet De klassiska teorierna Krav-kontroll-stödmodellen (Karasek & Theorell,

Läs mer

Ledarskap och medarbetarskap

Ledarskap och medarbetarskap Ledarskap och medarbetarskap Ambitionen med dessa frågor är att stimulera till samtal om ledarskap och medarbetarskap och hur vi som medarbetare och chefer agerar. Frågorna är inte på något sätt heltäckande

Läs mer

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 November 2016 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 Hur kan man arbeta med den nya föreskriften och få strategi och kultur att samverka? Frida Norrman & Johanna Rådeström Organisationspsykologer,

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Livsstilsguide. Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Livsstilsguide. Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Livsstilsguide Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet

Läs mer

Personalenkät 2010 2/2/2011

Personalenkät 2010 2/2/2011 Personalenkät 2010 1. Jag trivs bra med... helt delvis inte alls min närmaste chef 1386 (52%) 630 (24%) 478 (18%) 125 (5%) 51 (2%) 79,73 mina arbetskamrater 1593 (60%) 703 (26%) 322 (12%) 46 (2%) 6 (0%)

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Landstingshälsan. Så här arbetar Landstingshälsan med rehabilitering. Information till arbetsgivare

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Landstingshälsan. Så här arbetar Landstingshälsan med rehabilitering. Information till arbetsgivare ÖREBRO LÄNS LANDSTING Så här arbetar med rehabilitering Information till arbetsgivare arbetar med företagshälsovård Företagshälsovården är en oberoende expertresurs...... inom områdena arbetsmiljö och

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade ohälsan Ge stöd till arbetsgivare och arbetstagare 2 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Tack för inbjudan att

Tack för inbjudan att Tack för inbjudan att föreläsa för Er! Johan Kling Andersson Läkare på skogshälsan Storaenso Skog FHV Långtidsfrisk!! Hur når vi dit? Företagshälsa Varför? Användning av företagshälsovård regleras i Arbetsmiljölagen

Läs mer

KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER

KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER KOMPETENSUTVECKLING PÅ HEMMAPLAN KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER Kommunikation är ofta en vilja att övertyga. Att just din vara, tjänst, idé eller att du själv är ett bra alternativ. Det kan handla om att

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget?

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Hur påverkar hälsa och arbetsmiljö vinsten, resultatet och kvalitén i våra företag? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet vilka faktorer som bidrar

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete

Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete En liten skrift om hur arbetsmiljöarbete kan bidra till att utveckla en beredskap för förändring. Skriften bygger på rapporten Utvecklingsredskap

Läs mer

Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi

Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi Sidfot Datum 3 Det gränslösa arbetslivet Global marknad vs lokal arbetskraft Resursbrist Från hierarki till

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lindh Marie-Louise Datum 2015-04-07 Diarienummer KSN-2015-0823 Kommunstyrelsen Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige Tillsammans lyfter vi Kumla kommun! Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige 2014-06-18 Du och jag är Kumla kommun! Kumla kommun har en vision med målet att bli 25 000 invånare år 2025!

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Organisatorisk & social arbetsmiljö Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 31 mars 2016 Upplägg Regeringens initiativ - Arbetsmiljöstrategi &

Läs mer

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv?

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? MÖTESPLATS HÄLSA Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? Finns det facit för ett lyckat hälsoarbete? NEJ! Men det finns erfarenheter och kunskaper som kan vägleda TANKE och HANLING Jan Winroth Frågor med

Läs mer

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016 Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet Att arbeta i staten 2016 Systematiskt arbetsmiljöarbete En liten film om SAM https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-ochinspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/

Läs mer

Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2

Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2 Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2 Hålltider dag 2 08.30 Stretch för onda kroppar 10.00 Fika 10.20 Repetition dag 1 10.45 Hälsa på arbetsplatsen. Arbetsmiljörond 1 12.00 Lunch 13.00 Arbetsmijlörond1

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Hälsoprofil Mjärdevimodellen

Hälsoprofil Mjärdevimodellen Hälsoprofil Mjärdevimodellen Anette Ericsson, företagssköterska Landstingshälsan Örebro 2012-08-21 Utgångsläget inför arbetet kring ny hälsoprofil Missnöje med befintlig metod. Otidsenlig, manuell tidskrävande

Läs mer

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen?

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Friskvårdspolicy Hälsa på arbetsplatsen Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Bertold Brecht Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS/ 02-026

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Kort om act2lead. Pernilla Svantesson

Kort om act2lead. Pernilla Svantesson Kort om act2lead Act2lead är ett samarbets-nätverk av konsulter i regionen. Vi vill med vår breda kompetens bidra till långsiktig hållbarhet hos organisationer, grupper och individer. Kort om Pernilla

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen

Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen Organisatorisk och social arbetsmiljö AFS 2015:4 Källor genomgående i presentationen Arbetsmiljöverket och Metodicum Organisatorisk och social arbetmiljö 2016 04 24 Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Att (in)se innan det går för långt

Att (in)se innan det går för långt Att (in)se innan det går för långt Främjande av psykisk hälsa på arbetsplatsen Conventum 20 september 2017 Matilda Skogsberg, arbetsmiljökonsult och leg. psykolog Regionhälsan, Region Örebro län Vad är

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Program Turkiet / Side 8 oktober 2011 Vår idé om helhetstänk / Zentaio: ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Alla gör vi vår egen resa, ensam

Läs mer

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Hur är det på min arbetsplats? Ett arbetsmaterial med följande innehåll: 1. Förslag till undersökning av den psykosociala arbetsmiljö 2. LIUs handlingsplan för arbetsmiljö 3. IKEs

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Enkät om organisatorisk och social arbetsmiljö

Enkät om organisatorisk och social arbetsmiljö Enkät om organisatorisk och social arbetsmiljö Samlat resultat för Arbetsmiljöuppföljning 0900 Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och återkoppling. Skriv gärna ut och spara det. 7

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Så här arbetar Regionhälsan med rehabilitering

Så här arbetar Regionhälsan med rehabilitering Så här arbetar Regionhälsan med rehabilitering Information till arbetsgivare Regionhälsan arbetar med företagshälsovård Företagshälsovården är en oberoende expertresurs...... inom områdena arbetsmiljö

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete.

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete. 1 (7).. Personalpolicy Personalpolicyn visar vad arbetsgivaren tycker är viktigt och strävar mot. Genom personalpolicyn vill vi utveckla en framgångsrik verksamhet till fördel för både medarbetare och

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds 2014-01-13 Arbetsmiljöplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbunds Systematiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete i förbundet Målet för det systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbetet är att förena en väl fungerande

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009 Sammanställning av Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan November 29 1 7. Var du med och besvarade AFA-enkäten i "En frisk satsning" 25-26? A. Ja B. Nej

Läs mer

Ledarutvecklingsprogram

Ledarutvecklingsprogram Kalmarsundsregionens arbetsgivarring erbjuder i samverkan med Indigo Management Ledarutvecklingsprogram UGL + 2+2+2+2+1 dagar Hur hanterar du att bli chef över dina tidigare kollegor? Vilken ledarstil

Läs mer

Gävle kommun. Medarbetarundersökning 2011

Gävle kommun. Medarbetarundersökning 2011 Gävle kommun Medarbetarundersökning 2011 Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅ 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN 5 ARBETSRELATERAD

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser Bakgrund varför? Kort om Landstinget i Kalmar län Så här gjorde vi Våra förslag Vad blev

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige , 52, med kompletterande riktlinjer antagna av kommunstyrelsen , 148

Antagen av kommunfullmäktige , 52, med kompletterande riktlinjer antagna av kommunstyrelsen , 148 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING HÄLSOPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 52, med kompletterande riktlinjer antagna av kommunstyrelsen 2013-04-29, 148 En hälsofrämjande

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun hälsa i arbetslivet Nationella folkhälsomål I de Nationella folkhälsomålen är det övergripande målet en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett delområde är

Läs mer

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum.

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum. Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl. 08.30-16.30 på Arvika Näringslivscentrum. Om att inspirera, skapa engagemang och få medarbetare att göra ett bra jobb Välkommen till

Läs mer

Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar

Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2017-05-03 Dnr 170023 Landstingsdirektörens stab Centrala HR-enheten Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 17/14 En plan för att minska sjukskrivningar Förslag till beslut

Läs mer

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering Unik, avdragsgill friskvård dna-test för vikthantering Våra unika DNA-analyser ger svar om varje individs unika genetiska förutsättningar för ett ökat välmående och minskat antal sjukdagar. Vikthantering.se

Läs mer

Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning

Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning I den här delen finns fördjupningsfrågor och fakta som kan göra det enklare att genomföra en behovsanalys och förbereda möten med olika leverantörer.

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen HFS 2015. Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats ett

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

Hälsa & Livsstilsenkät

Hälsa & Livsstilsenkät Hälsa & Livsstilsenkät Dina uppgifter Datum: Namn: Personnummer: Adress: Telefonnummer: Arbetsplats & avdelning: Yrke/arbetsuppgifter: Antal anställningsår i företaget: Hälsostatus de senaste 12 månaderna

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra!

Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! VI KÄNNER TILL VAD DET SYSTEMATISKA T INNEBÄR SOM METOD. VI HAR BALANS MELLAN KRAV RESURSER PÅ VÅR. FÖLJA UPP UNDERSÖKA Samverkan RISKBEDÖMA ÅTGÄRDA VI KAN PÅVERKA VÅRT VÅR PLANERING. VI GÖR AVSTÄMNINGAR

Läs mer

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommun Barn-och ungdomsförvaltningen Antal svar: 1210 Antal medarbetare: 1409 Svarsfrekvens: 85,9% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

Kommunikation för bättre ledarskap

Kommunikation för bättre ledarskap Kommunikation för bättre ledarskap Lönsamma och livskraftiga företag med medarbetare som jobbar mot gemensamma mål och som mår bra skapas av medvetna, lyhörda och tydliga chefer. För att nå dit är det

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplats

Hälsofrämjande arbetsplats Hälsofrämjande arbetsplats Berith Nyström Hälsoutvecklare, FoUU-staben Västerbottens läns landsting Berit.nystrom@vll.se Pilotprojekt: Hälsofrämjande arbetsplats Friskfaktorer, salutogent förhållningssätt

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsahållbart

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsahållbart [Dubbelklicka här för att infoga en bild] Riktlinje för arbetsmiljö och hälsahållbart Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2016-06-14 239 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings

Läs mer

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet 1 Lasse Frisk Ledarutveckling Arbetsmiljö Grupputveckling Trygg Hansa Taxi Stockholm 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Arbetsbelastning Arbetstidens förläggning

Läs mer