SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd"

Transkript

1 Tid och plats H-salen, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamöter HSV Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande Ersättare Växjö kommun Ersättare HSV Ersättare Funkibator Ideell Förening Justering Justerare Plats och tid Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Jon Malmqvist (KD) Torvald Erlandsson, (SDF) Peter Holmquist, (Växjö Handikappidrott) Kerstin Jacobsson, (HLF) Tomas Johansson, (DHR) Gudrun Rydh, (HRF Växjö) Doris Wall, (R) Ingmar Svensson, styrelseledamot Funkibator Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Elisabet Andersson (HRF Växjö) Judit Lundberg, (Attention) Stefan Målberg, (SRF) Stefan Johansson, verksamhetsledare Funkibator Carin Högstedt (V) Kommunledningsförvaltningen Justerade paragrafer Ajournering Klockan 14:35 14:50 1 (21)

2 Underskrifter Sekreterare Helen Karlsson Jacobsson Ordförande Eva Johansson (C) Justerare Carin Högstedt (V) 2 (21)

3 Bevis om anslag av protokoll kommunstyrelsen samverkansråds protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Helen Karlsson Jacobsson 3 (21)

4 Förteckning över kommunstyrelsen samverkansråds ärenden den 19 september Dnr Justering av protokoll Dnr Presentationsrunda av rådets ledamöter Dnr Revidering av reglemente och arbetsinstruktioner för kommunstyrelsens samverkansråd Dnr Modell för att uppmärksamma anställda inom daglig verksamhet som arbetat 25 år Dnr Planering av direktmötet på temat tillgänglighet den 14 november Dnr Växjö kommuns tillgänglighetslinje Dnr Senaste nytt om Växjö kommuns mångfaldsprogram Dnr Frågor från HSV Dnr Rapport från föreningar Dnr Övriga frågor Dnr Frågor från Funkibator (21)

5 10 Dnr Justering av protokoll s beslut Carin Högstedt (V) utses till att justera protokollet. 5 (21)

6 11 Dnr Presentationsrunda av rådets ledamöter s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar att ledamöterna från HSV representerar just organisationen HSV och inte de enskilda medlemsorganisationerna. Bakgrund Kommunstyrelsens nya ledamöter och ersättare presenterar sig. 6 (21)

7 12 Dnr Revidering av reglemente och arbetsinstruktioner för kommunstyrelsens samverkansråd s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd lämnar ett reviderat förslaget till reglemente och arbetsinstruktioner till kommunstyrelsen för beslut. 2. I och med att det nya reglementet och arbetsinstruktionerna fastställs upphävs de gamla från Bakgrund En ny organisation trädde i kraft från 2016 och därför behöver det tas fram ett nytt reglemente med arbetsinstruktioner för kommunstyrelsens samverkansråd. Detta förslag tas nu upp i kommunstyrelsens samverkansråd för synpunkter. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen För kännedom Nämnden för arbete och välfärd Omsorgsnämnden Överförmyndarnämnden 7 (21)

8 13 Dnr Modell för att uppmärksamma anställda inom daglig verksamhet som arbetat 25 år s beslut 1. Hållbarhetsgruppens utredningssekreterare får i uppdrag att i samråd med omsorgsförvaltningen ta fram en modell för hur detta ska genomföras. 2. Kommunstyrelsen beslutar om modellen. Bakgrund Eva-Britt Svensson (V) lämnade den 10 november 2015 in en motion om att personer som arbetat inom daglig verksamhet 25 år bör uppmärksammas. Kommunfullmäktige gav den 17 maj 2016 kommunstyrelsens samverkanråd i uppdrag att ta fram en arbetsmodell för hur detta ska gå till och genomföras. Ärendet Ansvaret för daglig verksamhet ligger hos omsorgsnämnden och omsorgsförvaltningen och det är därför de som är bäst lämpade att ta fram en modell för hur detta ska genomföras. Idag finns det ungefär 350 personer som är sysselsatta inom någon form av daglig verksamhet. År 2016 är det 76 personer som har arbetat inom daglig verksamhet i 25 år. Förtydligande: vad är en så kallad "daglig verksamhet"? Om någon har en funktionsnedsättning som gör det svårt att få ett vanligt arbete så kan personen ifråga få meningsfull sysselsättning genom så kallad daglig verksamhet. Den som har en funktionsnedsättning och som har rätt till hjälp enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kan få daglig verksamhet. Arbetsuppgifterna är så långt det är möjligt anpassade efter behov och intressen. Det finns många olika dagliga verksamheter. 8 (21)

9 13 fortsättning Beslutet skickas till: För åtgärd Hållbarhetsgruppens utredningssekreterare (sammankallande) Omsorgschef funktionsnedsättning För kännedom Kommunstyrelsen 9 (21)

10 14 Dnr Planering av direktmötet på temat tillgänglighet den 14 november 2016 s beslut 1. Ledamöter skickar in förslag och idéer på vad som ska tas upp på direktmötet till sekreterare. Skicka in förslagen så snart som möjligt. 2. Presidiet bedömer förslagen som skickas in och väljer ut vilka som blir aktuella att ta med. Vid nästa sammanträde den 17 oktober tas frågan upp igen. Bakgrund Den 14 november 2016 ska det genomföras ett direktmöte på temat tillgänglighet. Tiden är satt till kl. 18:00 - ca 21:00. Plats är ännu inte bestämd. Vanligtvis brukar direktmötena gå till som så att de börjar med en stunds information om ett antal aktuella frågor och efter det kommer en längre fikapaus. Under pausen kommer det att finnas olika temabord där man kan ställa sina fråga i mindre sällskap. Vid bordet finns ansvariga förtroendevalda och tjänstemän som kan besvara frågorna direkt eller skriva ner dem och återkomma med svar senare. Exempel på temabord kan vara: tekniska, arbete och välfärd, omsorg, utbildning, stadsbyggnad, kultur och fritid, övriga frågor. Ärendet Kommunstyrelsens samverkansråd har fått i uppdrag att planera innehållet för direktmötet närmare så uppmanas ledamöterna nu att komma med inspel och förslag på vad som kan tas upp på mötet. Diskussion och synpunkt Lämna mycket tid till frågor. De som kommer på direktmötet är nog mycket angelägna om att just få ställa sina frågor - och att få ett svar. 10 (21)

11 15 Dnr Växjö kommuns tillgänglighetslinje s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen. Bakgrund Växjö kommun har infört en tillgänglighetslinje dit allmänheten kan anmäla fel och brister eller andra synpunkter om tillgängligheten i Växjö kommun. Anledningen till att Växjö kommun inför linjen är att man vill ha allmänhetens hjälp i att förbättra tillgängligheten, detta skapar delaktighet. Anmälningar kan göras via telefon på , via e-tjänsten på webben, via mejl eller vid personligt besök i kommunhusets reception Björnen. Ärendet Arbete pågår med att förtydliga den interna kommunikationen, det vill säga kommunikationen inom Växjö kommun så att det är tydligt varför linjen införts och vilken rutin som gäller. Inget har ändrats i hur ärendena hanteras utan alla ärenden som i dag anmäls till tillgänglighetslinjen hanteras precis som vanligt, och så snart som möjligt. Tillgänglighetslinjen är en form av felanmälan. 11 (21)

12 16 Dnr Senaste nytt om Växjö kommuns mångfaldsprogram s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen och ger utredningssekreterare i uppdrag att arbeta vidare med detta. Bakgrund Växjö kommuns mångfaldsprogram är nu beslutat och klart. Det finns utlagt på Växjö kommuns webbplats. Det som ska göras nu är att ta fram det i olika tillgängliga versioner: olika språk, lättläst, inläst och så vidare. Växjö kommun önskar samverkansrådets hjälp och synpunkter med att bedöma behovet av vilka typer av versioner som behövs och hur vi tillsammans kan sprida ut dem. Programmet ska tas fram på lättläst. Diskussion: Ledamöter föreslår att ett 10-tal exemplar tas fram på punktskrift. Dessa skulle kunna spridas genom och med föreningarnas hjälp. Ett förslag är att kontakta föreningarna (till exempel SRF Växjö) med en konkret fråga om hur många antal de bedömer kan behövas tas fram. Även en inläst version av programmet bör tas fram. 12 (21)

13 17 Dnr Frågor från HSV s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar svaren och bjuder in utbildningsförvaltningen till en diskussion vid nästa sammanträde. Bakgrund HSV har till beredningen den 8 september kommit in med ett antal frågor som man vill ha svar på/önskar att de följs upp. Fråga: Inventering av övergångsställen Svar: HSV skriver direkt till tekniska nämnden om detta. Fråga: Handikapparkeringsplatser i Växjö centrum Svar: HSV skriver direkt till tekniska nämnden om detta. Fråga: Inventering av utrymningsvägar i offentliga lokaler eller där många människor samlas Svar: Räddningstjänsten har tillsynen men personalen i verksamheten måste ha kunskapen. Fråga: Vem hanterar tillsynen av tillgängligheten vid offentliga lokaler i Växjö (till exempel fungerar dörröppnaren vid Konserthuset fortfarande inte). Svar: Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet. Det görs ingen aktiv tillsyn utan det är anmälningsbaserat. Detta är ett typiskt enkelt avhjälpt hinder som ska anmälas till tillgänglighetslinjen. Fråga: Hur långt har Växjö Kommun kommit med inventering samt åtgärder om hör- och ljudmiljön i befintliga matsalar och samlingsrum med mera? Svar: Handlar detta om skolor och äldreboenden görs det hela tiden. Vöfab åtgärdar felen och bristerna. Fråga: På sista samverkansrådet med utbildningsnämnden togs frågan om säkerheten på skolor och förskolor upp. Vad har hänt sedan dess? Fråga: om punktskriftsundervisning till blinda/synskadade elever. När tekniken inte fungerar så är barnen analfabeter om de inte kan punktskrift. Alla har rätt att lära sig läsa. 13 (21)

14 17 fortsättning Fråga: HSV önskar en redovisning av hur många elever som behöver särskilt stöd och hur många av dem som får det. Anna Tenje har skrivit att: Alla elever ska garanteras det stöd de behöver. Svar: Detta är inget att diskutera utan skollagen följs. Alla barn får det stöd de behöver. Kommentar: det är ingen ren statistikuppgift som efterfrågas utan HSV önskar få bekräftelse på (och möjlighet till att diskutera) att barn som behöver stöd verkligen får det. Hanteringen har förändrats, nu ligger det på rektor att besluta istället för hos Myndigheten för Specialpedagogik. HSV får t.ex. signaler om att det inte fungerar i praktiken längre. Svar: Kommunstyrelsens samverkansråd bjuder in utbildningsförvaltningen till nästa sammanträde för att besvara och diskutera dessa frågor närmare. Kommentar från Funkibator: Socialstyrelsen utlyser medel för punktskriftsundervisning. Tyvärr är det snart deadline för utlysningen. Men det kan vara något att fundera på inför nästa år. Fråga: HSV funderar på hur det kan vara möjligt att få etableringstillstånd om inte alla har samma möjlighet att komma in i lokalen. Svar: Det är många som är inblandade i frågan om etableringstillstånd. Först måste det finnas en lokal att hyra - en fastighetsägare ska finnas. Om det behövs göras en ombyggnation av lokalen har Byggnadsnämnden tillsyn och bevakar att reglerna för tillgängligheten följs. Utrymningsvägarna i lokalen ska kontrolleras, detta görs av Räddningstjänsten. Serveringstillstånd ska utfärdas, görs av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. För det sista, om det ska serveras alkohol kontrollerar alkoholhandläggaren serveringen. Om det inte krävs bygglov (vilket krävs när man ändrar den huvudsakliga användningen av lokalen som till exempel från bostad till butik) kontrolleras inte tillgängligheten. Så fort det krävs bygglov granskas tillgängligheten i bygglovsgranskningen. I det fallet med Café REKOmmenderas krävdes inget bygglov. Om man upptäcker ett enkelt avhjälpt hinder mot HIN (till exempel trappsteg, trappräcke, dörröppnare även till privata fastigheter) kan man förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder, annars är det svårt om det inte krävs ett bygglov. 14 (21)

15 17 fortsättning Trappsteget till Café REKOmmenderas ska anmälas till tillgänglighetslinjen. Fråga: Det saknas fortfarande ett trappräcke på östra sidan av trappan in till turistinformationen på Residenset. Svar: Detta är ett enkelt avhjälpt hinder, anmäl till tillgänglighetslinjen. Fråga om att få mer information om Pengamodellen. Svar: Sekreterare kollar vilka inom kommunen som handlägger detta och återrapporterar. Fråga om resultatet från Humanas Tillgänglighetsbarometer Sammanfattande svar: Växjö kom på en 19:e plats i år, en placering upp från förra året. Gävle toppar listan. Enkätfrågorna och svaren har gåtts igenom och analyserats av Hållbarhetsgruppen och vad Växjö kommun kan bli bättre på har kommunicerats ut till förvaltningscheferna inför budgetarbetet Även Myndigheten för delaktighets kommunuppföljning (enkätfrågor och svar) har analyserats och förbättringsförslag har skickats ut. Alla nämnder ska arbeta med att utveckla tillgängligheten inom sitt verksamhetsområde och prioriteringarna görs i budgeten. Här är kommunuppföljningen och Tillgänglighetsbarometern viktiga verktyg. Fråga: Systematisk genomgång av tillgängligheten vid beslut Svar: Ja, en så kallad konsekvensanalys av många olika aspekter görs alltid inför det att ett beslut ska tas men kommunen kan också bli bättre på det. Växjö kommun arbetar alltid efter att bli bättre genom att till exempel förtydliga rutiner och arbetssätt så att konsekvensanalyser alltid görs av all personal. Fråga: vad är Växjö kommuns policy för tillgängligheten för rörelsehindrade? Bilfritt centrum innebär till exempel problem för rörelsehindrade. Svar: I Växjö kommuns mångfaldsprogram finns policyn för Växjö kommuns arbete med tillgänglighetsfrågorna. Det finns också ett antal andra olika program, riktlinjer och policyer som ska tas hänsyn till i alla frågor kommunen arbetar med. Växjö kommun strävar alltid efter att hitta den bästa lösningen för alla. 15 (21)

16 17 fortsättning Fråga: Kommunerna har sen 1993 skyldigheten att sköta tillsynen av hörslingor eller andra hörseltekniska hjälpmedel i offentliga lokaler, som rymmer minst 50 personer. Detta enligt PBL och Boverkets regler BBR 3:145 samt BFS 2011:6. När tillsätts resurserna för detta? Svar: Växjö kommun arbetar anmälningsbaserat med detta så anmäl hinder till tillgänglighetslinjen. Fråga: vem hanterar tillsynen av att reglerna om Enkelt avhjälpta hinder (sedan 2001) följs. Reglerna framgår av Boverkets regler: BBR 2011:13 HIN2. Har man någon systematisk tillsyn av att dessa regler tillämpas av fastighetsägare? Svar: Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet. Det görs ingen aktiv tillsyn utan nämnden arbetar anmälningsbaserat. Anmäl enkelt avhjälpta hinder till tillgänglighetslinjen. Fråga: Hur ser det ut med kravställandet av tillgängligheten vid större arrangemang? Ställer man krav även om utrymningsvägar, även för funktionsnedsatta personer? Svar: Nej, det finns ingen samlad kravbild idag utan vi kan bli bättre. I samband med att Växjö kommun tillsätter en så kallad "Eventgrupp" ska krav på evenemang tydliggöras. Ansvarig arrangör har alltid ett ansvar att kontrollera utrymningsvägar med Räddningstjänsten. Fråga: är tillgänglighetsarbetet i samband med nybyggnationen av resecentrum och nytt kommunhus säkrat? Svar: Ja absolut. Fråga: Föreslagna förändringar i Diskrimineringslagen har varit ute i väntan på remissvar. Hur långt har det hunnits gällande nya bedömningar? Svar: Detta remissförfarande är inte kommunens ansvar. Fråga: Hur fortskrider, vilka beslut har fattats och när ser vi konkreta resultat gällande ökat antal funktionsnedsatta anställda inom kommunkoncernen? Svar: Vi vet inte hur många personer med funktionsnedsättning som idag arbetar inom kommunen eftersom vi inte får göra några listor - av integritetsskäl. Diskussion: Man behöver titta på frågan på ett annat sätt än rent statistiskt. Frågan handlar egentligen om hur vi kan öka antalet anställda och för att kunna göra detta måste man först veta hur många (personer med funktionsnedsättning) som arbetar här idag. 16 (21)

17 17 fortsättning Offentliga myndigheter behöver öppna upp och sätta mer fart på detta. I förhållande till hur många anställda man har är myndigheter dåliga på att ta emot och anställa personer med funktionsnedsättning. Arbetsmarknaden är ett område som är särskilt svårt för personer med funktionsnedsättning att komma in på och där behövs det mer insatser. Det är en viktig fråga: det handlar om rätten till arbete för alla. Någon form av statistik går att ta fram, till exempel genom Arbetsförmedlingen. Det handlar om behovet av att få en uppskattning av antalet, inte en specifik siffra. En möjlighet skulle vara att bjuda hit någon från personalkontoret eller Arbetsförmedlingen för att prata vidare om det här och diskutera tillsammans hur vi kan göra. Allt för att driva ärendet vidare. Man måste veta var man befinner sig för att kunna bli bättre. 17 (21)

18 18 Dnr Rapport från föreningar s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar rapporterna. Bakgrund Peter Holmquist (HSV) tar upp frågan om varför det är en begränsning på 2 timmar för handikapparkeringsplatserna inne i Växjö centrum. Det upplevs som för kort tid. Ordförande Johansson (C) svarar Peter att föreningen ska skriva direkt till tekniska nämnden om detta. Elisabet Andersson (HSV) rapporterar att vecka 41 är det hörselskadades vecka. En utställning hålls i Växjö bibliotek oktober. Den 6 september arrangerades en föreläsning på hörsel- och dövenheten om KBT och tinnitus. Den 18 oktober är det lättläst bokmässa i Växjö bibliotek. Neuroförbundet har sin REHAB-konferens på torsdag 22 september. Hela dagen är det föreläsningar på IOGT-NTO Vattentorget. Arbete pågår också med att planera för Möjligheternas Dag den 9 november som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Växjö kommun, Region Kronoberg & Samordningsförbundet. Det kommer ut ett gediget program på fredag kl. 8:15. Varje delarrangör kommer att ha ett eget rum för föreläsningarna. Allt hålls i Arbetsförmedlingens lokaler på Linnégatan. Till exempel ska Judit Lundberg hålla en föreläsning (utifrån sin personliga erfarenhet) och även Kristin Jeansson som arbetar på Växjö kommun med att samordna anhörigstöd). Samordningsförbundet bjuder på fika. Stefan Målberg (HSV) berättar att SRF Sverige ska hålla en informationskampanj som heter "En gata för alla" mellan 1-15 oktober. Kampanjen syftar till att öka kunskapen och villkoren för synskadade ute i trafik- och gatumiljö. Kampanjen syftar också till att uppmärksamma säkra övergångsställen och på tystgående fordon och att berätta om vad den vita käppen betyder. I samband med kampanjen gör SRF Växjö några aktioner i Växjö, Rottne och Braås exempelvis. 18 (21)

19 19 Dnr Övriga frågor s beslut Inga övriga frågor att ta upp. 19 (21)

20 20 Dnr Frågor från Funkibator s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen. Eftersom alla frågor inte hanns med vid dagens möte tas de upp vid nästa möte den 17 oktober. Bakgrund Ett antal frågor har kommit in från Funkibator till dagens sammanträde. Eftersom de kom in först efter att kallelsen skickats ut läggs de på sammanträdesbordet. INSPIRATION OCH OMVÄRLDSBEVAKNING Fråga nummer 1): Förslag på att då och då förlägga våra möten på externa platser. Ordförandes svar: Presidiet bevakar detta vid planeringen av kommande möten. Fråga nummer 2) Förslag att inventera internationella möjligheter/nätverk. Ordförandes svar: Det gör Växjö kommun hela tiden men föreningarna får gärna jobba vidare på egen hand också. Fråga nummer 3) Förslag att åka på studiebesök till Köpenhamn handikapprörelsens tillgänglighetshus. Ordförandes svar: det är inte aktuellt att kommunstyrelsens samverkansråd bekostar ett studiebesök och resa till Köpenhamn för hela rådet. Ett förslag kommer om att samverkansrådet kan arrangera en sådan resa men att föreningarna bekostar resorna för sina respektive ledamöter. Frågan lämnas utan beslut. PÅVERKAN PÅ VÅR OMVÄRLD/MÖJLIGA VERKSAMHETSSATSNINGAR Fråga nummer 1) Att vi arbetar för att ändra på termen handikapp till en mer lämplig term. Kommentar: Alla måste hjälpas åt med att sluta använda ordet "handikapp", det gäller även till exempel de organisationer som har ordet i sina egna namn. Rådets ledamöter bör alla tänka på att inte använda ordet så mycket längre. 20 (21)

21 20 fortsättning Fråga nummer 2) Att vi efterfrågar vad som hänt med de budgetmedlen som funnits tillgängliga för de tidigare samverkansråden. Ordförandes svar: De finns kvar hos nämnderna och ingår i de ordinarie verksamhetsmeden för utveckling och förbättring. Fler frågor hinns inte med då mötet måste avslutas eftersom en del ledamöter har servicefordon som hämtar dem. De andra frågorna från Funkibator tas upp vid nästa sammanträde. 21 (21)

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6 Tid och plats Kl. 13:30 15:03 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande: Ersättare Funkibator ideell förening Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26 Beslutande Ledamöter, Växjö kommun Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare, Växjö

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 22 maj 2013 Klockan 16.00-17.30 Närvarande Rose-Marie Holmqvist (S) vice ordförande Kennerth Björn, FUB Gudrun Rydh, NHR Kerstin

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Tid och plats C-salen kl. 13:30 15:40 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB)

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Arne Karlsson, ordförande

Arne Karlsson, ordförande Rådet för personer med funktionsnedsättning Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-29 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Arne Karlsson

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Närvarande Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats Benny Johansson (M) ordförande Rose-Marie

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Karl-Erik Wigholm, DHR. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Sunnanåsrummet 13:15-16:00 Beslutande: Helena Brink (c), ordförande Elin Jonsson, Demensföreningen Karl-Erik Wigholm, DHR Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF Övriga deltagande Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 20, ajournering kl 18 10 18 20 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Plats Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (L) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Kommunala handikapprådet (14) Onsdagen den 15 maj 2013, klockan , på Österrådaplan

Kommunala handikapprådet (14) Onsdagen den 15 maj 2013, klockan , på Österrådaplan Kommunala handikapprådet 2013-05-15 1(14) Tid och plats Onsdagen den 15 maj 2013, klockan 13.00 16.00, på Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Robert Svensson (C) Linda Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13)

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen i centrumhuset, Hyltebruk. Kl. 16:00-18:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV), SBN

Läs mer

Datum Tjänstemän Helén Stenrosen, omsorgschef Gitana Grikainiene, sekreterare

Datum Tjänstemän Helén Stenrosen, omsorgschef Gitana Grikainiene, sekreterare 1(10) Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 10.00 11.30 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Lars Petersson (S) Arne Petersson (HRF) Kristina Bondesson (SRF) Bojan Nilsson

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer 2(7) Plats och tid Torup, Svedala kommunhus 2017-11-23, kl 16:30-17:30 Paragrafer 1-4 ande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Moa Blom Underskrift ordförande Per Mattsson Utses

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30-11:05 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S)

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 09:00-11:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp 15-19 Anslaget sätts upp: 2019-06-27

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) r arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 Beslutande Övriga deltagande Tomas Nilsson (s) ordförande Laila Furskog

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-03-22 11 (18) Plats och tid Björken, samlingssalen, Tierps köping Kl. 15.00-17.00 Beslutande Se sid. 12 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Håkan Ståhlberg Justeringens plats

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Kommunfullmäktiges presidium. Björken, Lerums kommunhus 1-7. Kristina Zanhar. Ingela Gyllesten (C) Oskar Ahlman (M) PROTOKOLL 1 (10)

Kommunfullmäktiges presidium. Björken, Lerums kommunhus 1-7. Kristina Zanhar. Ingela Gyllesten (C) Oskar Ahlman (M) PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktiges presidium Tid och plats Fredag den 10 januari 2019, klockan 09.00 till 12.00 Björken, Lerums kommunhus JUSTERAS LERUM6000, v3.0, 2017-05-09 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Kommunhuset, ÅÅÅÅ-MM-DD, kl 00.00. Maria Hassing Karlander. Susanne Aronsson

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Kommunhuset, ÅÅÅÅ-MM-DD, kl 00.00. Maria Hassing Karlander. Susanne Aronsson 69-77 Plats och tid Kommunhuset, Alvö Kungshamn, kl 09.00-12.00 Beslutande Susanne Aronsson (m), ordförande UN Britt Wall (s) KS Eva Abrahamsson (m) M&BN Kristina Frigert (m) ON Lars Gustav Andersson (m)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet och Rådet för personer med funktionsnedsättning

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet och Rådet för personer med funktionsnedsättning Plats och tid: Pensionärernas Hus kl. 18.00-20.00 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordförande Arne Karlsson (KD), ordförande Göran Hammarlund (FP) Christer Påhlson (S) Lise-Lotte

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:40 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande) 108, 110-118, Leif Smith (S) (1:e vice ordförande) 108, 110-118

Läs mer

Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015

Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015 Dnr 2016-01-08 Karlsson Jakobsson Helen utredningssekreterare Tel. 0470-414 93 Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015 Lokal: Galaxen Ca 50 stycken närvarande. Komplett

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson Protokoll 1 (14) Plats och tid: Camp Igge, Iggesund klockan 08.30-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Marcus

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Måndag 20 juni kl. 13 15.40 Stora salen, Torsby bibliotek Beslutande Carina Nordqvist (S), ordförande Monicka Lindberg, SRF Erik Gustafsson, HRF Curth Åsberg,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Anna Hultstein (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (FP) Therese Graesén (S) 2 13 Jonas Danielsson

Läs mer

Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b. Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00

Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b. Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00 Plats Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Kennerth Björn,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-04-22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-04-22 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Frånvarande Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor Tid Onsdag den 30 november 2016, klockan 18:00-20:00 Plats Rådsalen, Fullerstatorget 4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 11.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

2014-02-27 1(10) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M)

2014-02-27 1(10) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M) 1(10) Plats och tid Tingshuset torsdagen den 27 februari 2014, kl. 16.00-19.00 Ajournering kl. 16.30-16.50 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Bente Johansson (M) Eva Svantesson (M) tjg.

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun. Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun. Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl

Förvaltningskontoret, kl 1 (13) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 19.00 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Stefan Ahlbeck(fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Martin

Läs mer

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Tisdagen den 12 maj 2015. 14.00-15.30 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen Kerstin Hvirf, socialnämnden Bo Nilvall, myndighetsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

ARENDEFORTECKNING HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens råd för pensionärer och funktionsnedsatta

ARENDEFORTECKNING HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens råd för pensionärer och funktionsnedsatta 2014-05-27 ARENDEFORTECKNING Paragraf nr Ärenderubrik 8 Information om trafik och färdtjänst 9 Avvikelserapport 2013, statistik och analys 10 Kost- och måltidsverksamheten, enkät 11 Aktuellt från tillgänglighetsgruppen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V) Plats B-salen Tid Kl. 15:00-15:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia

Läs mer

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS 1 (8) och tid Medborgarkontoret, Östervåla, kl 18.00 20.00 Beslutande Dick Pettersson (C), ordförande Jan Plantin (M), sociala nämnden (Sn) Lars-Erik Larsson, Synskadades Riksförbund (SRF) Holger Heldmark

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-11-14 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.40 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M)

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M) 1(13) Plats och tid Tingshuset torsdagen den 27 mars 2014 kl. 16.00-18.35 Ajournering kl. 17.20-17.50 Ordförande Beslutande Bente Johansson (M) Elving Johansson (C) 20-22 tjg för Nicolas Bremell (M) Enar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens tjänsterum kl. 13:00-14:55 Beslutande Elisabeth Holmer (S), ordförande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17 Tid och plats A-salen klockan 09.30 11.20 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Anna Tenje (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Eva Johansson

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17 Plats B-salen Tid Kl. 13:00 17:00 Beslutande Ledamöter Frånvarande Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus Jisborg

Läs mer

Stefan Hansson, HSO Marie Kristiansen, BUN Birgitta Laugmo, KS Karin Bemert, rehab

Stefan Hansson, HSO Marie Kristiansen, BUN Birgitta Laugmo, KS Karin Bemert, rehab KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sida 1 Plats och sammanträdestid Ordinarie ledamöter Ersättare Möteslokalen HSO kl. 09:00 12:00 Anna-Lena Carlsson, Ordförande Ella-Stina Olausson, PRO Kaj Källsvik, PRO Barbro

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson 2019-10-09 1 (14) Plats och tid Beslutande Höörs kommun, Kommunhuset, Konferensrum Backasalen Onsdagen den 9 oktober 2019 kl. 14:00 16:00 Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer