HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN"

Transkript

1 HJÄLTEN ÄR DÖD av Hannele Mikaela Taivassalo Personer: SKÖTERSKAN Pjäsen utspelar sig i huvudsak i ett väntrum på en plastikkirurgisk enhet. Men denna miljö är föränderlig och glider ibland över i något som verkar vara ett mera abstrakt utrymme. På den plastikkirurgiska enheten möts Musse Pigg, Clark Kent och Snövit. De har alla sina privata anledningar till besöken. AKT 1 PROLOGEN: (Pjäsen inleds med en replik som kommer från högtalare. Trots att de tre första replikerna tillskrivs Musse Pigg behöver det inte genomgående vara Musses röst, utan gärna fragment av andra röster och ljud. Prologens sista replik kommer inte längre från högtalare.) (från högtalare) 10, 9, 8, 7, 6, 5... vad drömmar i den sömnen månde komma

2 (Musse Pigg, med öron, gör entré någonstans utanför scenen. Han är under hela prologen på väg någonstans.) (från högtalare)...4, 3, 2... öga för öga, tand för tand ön börjar brinna, alla börjar springa, utom icke picke pö hava andra gudar jämte mig men ett hjärta kan gå i tusen bitar ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott (Musse Pigg går ut. Kommer in igen, ny riktning.) (från högtalare) Klipp, klipp säger saxen Jag är ett neutrum Hedra din fader Hey, Pluto! och du må länge leva hurra hurra hurra (Musse Pigg försvinner. Kommer tillbaka. Tänder en cigarett.) jag vaknat upp och lämnat allt bakom mig all trevlighet all välordnad intrig (Ljud från högtalaren: brus, sampling från Musse Pigg-animation, brus.) jag går och går och aldrig når jag fram. tadam tadam tadam tadam tadam Jag går min väg, men går jag i nån riktning Och kan man ens gå bort i från sig själv Vad är jag själv, om jag mej själv ej äger En yta blott, en marknadens symbol. Nu vill jag ej av någon mer berättas,

3 och tar mig själv tillbaka fast med våld Jag går min väg men aldrig når jag fram. Tadam tadam tadam tadam tadam. (Musse tar bort öronen. Under har han ett bandage. Musse ut.) SCEN 1 (Väntrummet. sitter där.) tjuvar mördare våldsmän krogslagsmål hon såg på honom med ömma ögon och frågade var har du varit var har du varit jag kan inte säga sa han tjuvar mördare våldsmän hon såg på honom ömma ögon sorgsna tjuvar våldsmän vem är du frågar hon stora ögon vem är du ( KOMMER IN.) Hej! (Musse tar en tidning.) Hej. Jag är Clark Kent, Stålmannen. Profession: journalist. Deltid. Stålman, deltid. Intressen: globala. Tycker om: Lois Lane, hemmakvällar och Daily Planet. Tycker inte om: Lex Luthor, oärlighet och kryptonit. Du ser bekant ut!

4 Jaha. (Sjuksköterskan kommer ut, droppar någonting i Clark Kents ögon. Det bekommer honom inte, han fortsätter bara konversationen.) Politiker? Filmstjärna? Från Metropolis? Nej, där har vi det! Smallville! (Musse säger ingenting. Sjuksköterskan går.) Är du? Jag är ingenting. En symbol för ett multinationellt företag. Ingenting. Jaha? (Tystnad.) Själv är jag född i Smallville, flyttade bort bort bort, storstan kallade! (Musse Pigg säger ingenting.) Nå, där blev jag kvar. Mitt uppe i karriären. Zooom bang. Varför är du här? Får man fråga? (Musse Pigg ger Clark Kent en blick.) Aah! Huvudet! Har du flyttat hårfästet? Tagit bort någon utväxt?

5 Nånting sånt. Att våndas ensam borde vara nog skall ock min plåga bliva ännu värre att samsas med en riktig idiot! Hör! Någon kommer! SCEN 2 (Snövit in.) Jag har mitt dubbelseende. Ja, det är ganska komplicerat. Tar jag av mig glasögonen kan jag se till exempel rakt genom väggen här, rakt in i mottagningsrummet. Och jag hör saker. Det är ganska komplicerat. Jag har ofta huvudvärk. (Snövit sätter sig.) (reser sig) Åh, jag ber om ursäkt! Clark Kent, angenämt. (Skakar även hand med Musse.) Clark Kent Micke. (Sjuksköterskan öppnar dörren till mottagningen, Snövit reser sig och går in.) Micke? Mickemickemickemicke. Och du var inte från Smallville? Inte vad jag vet.

6 (Clark Kent lyfter på glasögonen och tittar med intresse mot den stängda dörren till mottagningsrummet. Plötsligt ser vi rakt in i mottagningen, som om vi såg genom väggen. Man ser Snövit bakifrån. Sköterskan undersöker Snövits bröst, hon tittar bort medan hon gör det. Med en tuschpenna markerar hon de kommande kirurgiska ingreppen på brösten. Hon ger Snövit en handspegel. Snövit betraktar sig i handspegeln. Clark Kent blir generad, placerar glasögonen på näsan igen och vi ser inte längre in i mottagningen. Han vänder sig åter mot Musse Pigg.) det finns mycket man inte förstår här i världen (Ofrivillig paus.) Jag tror på lasern. Ögat är ju en fascinerande konstruktion, men nuförtiden kan man med med med med mycket enkla ingrepp rätta till en hel del. Brytningsfel, dubbelseende, vad som helst! Nästa dag kan man lägga glasögonen på hyllan och gå omkring som vem som helst, utan att se varken mer eller mindre, tittar man på en vägg så är det en vägg man ser, ingenting mer med det! grattis och vad innebär det i praktiken? Jo: har man inte sett ett brott, behöver man inte ingripa! Det man inte ser vet man inte. Det som inte syns finns inte. Man behöver inte hela tiden veta vad som pågår i världen, tjuvar mördare våldsmän, man kan koncentrera sig på sig själv, man kan helt enkelt vara sig själv, vara en enda, hel person, i en enda dräkt, vara en en en och inte hela tiden bara bara bara pendla mellan Förlåt. För all del.

7 vem är du frågar hon stora ögon vem är du Tekniken går framåt hela tiden, det är fantastiskt! jag har alla möjligheter att kunna bli den jag på riktigt är SCEN 3 (Snövit kommer ut. Det är som om rummet och ljuset skulle förändras.) Var är jag? Hallå? Är det någon där? Uppe på vinden? Nere i källaren? I skogen? Är det någon där så kommer jag, jag måste komma, jag måste se. Visa mig ett äpple och jag äter det. Visa mig en kam och jag måste föra den mot mig själv, in i mitt hår, de vassa tänderna drar mot skalpen och när jag duschar mig finns det ett hål i väggen så att han kan se mig innan han tar sin kniv och kommer till mig. Hallå? Finns det någon där ute? Jag öppnar dörren och frågar. Hallå? Är det någon där? Vem, vill jag veta, jag måste se efter. Jag är nyfiken, kan det straffa sig att vara nyfiken? Kanske det inte är någon där på vinden. Inte i källaren, inte i skogen. Inte ute i trädgården heller. Kanske är det i spegeln jag ser det. Kanske det är i mig själv, jag ropar på mig själv, lockar mig själv bort från tryggheten hallå! Jag tror att det är prinsen som kallar på mig. När jag ser i spegeln är det honom jag ser. Spegel, spegel på väggen där, säg vem som vackrast i landet är. Du, min prins. Jag. Jag behöver inte vänta på honom längre. Han finns här. Inuti mig. Har alltid funnits. Jag kan sluta leta nu. SCEN 4 Förlåt om jag säger det, men ni är verkligen vacker!

8 Tack. (Hon sätter sig.) Din hy... vit som snö och håret svart som ebenholz, ja, jag vet Just det! Fantastiskt. Fantastiskt. manipulerande Ursäkta? manipulerande du är inte ett subjekt, du är ett objekt, du är någonting man ska vilja erövra, eller hur? Skitprat. Bara skitprat. Hon har väl inte gjort dig någonting. Nej nej nej. Lyssna inte på honom, han har nyss opererats så han är väl inte riktigt sig själv. Det gör inget. Inte riktigt mig själv?

9 Nej, men det gör inget. Det är helt riktigt. Det gör inget. (Tystnad.) Du tänker väl inte ändra någonting? Va? Ja. Jo. Det kan man väl säga. Alla är vi väl här för att ändra någonting. Ja, men jag förstår bara inte jag förstår bara inte vad det kunde vara? (Tystand.) Ja, vad, ändra på vad då? Du tänker väl också göra någon sorts förändring? Visst! Ögonen! Jag ska korrigera mitt dubbelseende. Det är ganska komplicerat. (Tystnad.) SCEN 5

10 (Scen utan ord. Musik eller ljudmiljö. Ljuset växlar, rytmiserat. I fokus Clark Kent. Han lyfter gång på gång sina glasögon och gnuggar ögonen, ser mot dörren till mottagningsrummet. Ser genom den. Sköterskan sitter overksam med en penna i handen, och stirrar rakt ut i luften. Hon ser mycket ensam ut. Clark Kent ser bort, och så syns hon inte längre.) SCEN 6 Ja, det är ganska komplicerat. Vad är nu inte komplicerat. Ja men, nu har jag ju inte berättat om alla bieffekter! Om allt, allt annat, allt inte bara hur jag ser, allt vad jag gör, tvingas göra, hur jag lever - Och det ska du ändra med laser Ja. alla vill väl bli någon annan Nej. Jag vill bara bli en. En. En enda. (Lång tystnad.)

11 Men vad ska ni göra? Du, Micke. Va, jag? Ja. Jag har redan blivit retuscherad. Som ni ser. Men vad hade du då egentligen? Nå, det är borta nu. Finns inte. Ja, men vad då? Ja men herregud det är borta låt det vara Förlåt, förlåt. (Tystnad.) Det kanske inte är så enkelt. Det kanske inte bara försvinner så där bara. Inte någonsin. (Musse Pigg ser på Snövit.) Du kanske alltid kommer att se det. I din egen spegel. Ja, men du kommer inte att se det.

12 Kanske inte. Kanske. Jag kanske känner att det finns någonting där. Någonting jag inte ser. Tror du? Tror du det? (Paus.) Kanske det. Antagligen. Ja, jag tror det. Musse heter jag. Micke var det nyss Snövit. Snövit.

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i 7 När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i köket, morgonens alla ljud låter högre än vanligt och

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Hur blir man lycklig? Man blir kär.

Hur blir man lycklig? Man blir kär. Hur blir man lycklig? Man blir kär. Sakta lyfte jag blicken från vekotidningen. Kär? Måste man bli kär för att bli lycklig? Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna älska igen, någonsin bli kär i

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell www.labbet.fi

mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell www.labbet.fi mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty PERSONER: FREDDIE, DETEKTIV, tvåspråkig TRASTEN, ASSISTENT, förslagsvis en papegoja TINDRA, tvåspråkig MORRIS, GOSEDJUR, förslagsvis en

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

Hoppet. av Patrik Bergner

Hoppet. av Patrik Bergner 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig.

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig. Kalla hjärtans dag. Ett av de absolut värsta skällsorden som finns i det arabiska språket är ordet kaleb. Det betyder hund. Även om vi i västvärlden ser hundar på ett annat sätt än vad de gör i arabisktalande

Läs mer

Fodelsedagspresenten. Publicerat med tillstånd Kompisboken Text Lin Hallberg Rabén & Sjögren 2012. I_Kompisboken.indd 3 2011-12-20 14:58:39

Fodelsedagspresenten. Publicerat med tillstånd Kompisboken Text Lin Hallberg Rabén & Sjögren 2012. I_Kompisboken.indd 3 2011-12-20 14:58:39 .. Fodelsedagspresenten boken är gjord av mörkblå sammet. Den har ett glansigt, rött hjärta på framsidan. Mina Vänner står det under hjärtat. boken är Klaras. hon går i 4a på Ängbäcksskolan. Klara har

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer