Hotade språk och språkdöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hotade språk och språkdöd"

Transkript

1 Hotade språk och språkdöd

2 Hotade språk: It is estimated that, if nothing is done, half of 6000 plus languages spoken today will disappear by the end of this century. With the disappearance of unwritten and undocumented languages, humanity would lose not only a cultural wealth but also important ancestral knowledge embedded, in particular, in indigenous languages. UNESCO /endangered-languages/

3 However, this process is neither inevitable nor irreversible: well-planned and implemented language policies can bolster the ongoing efforts of speaker communities to maintain or revitalize their mother tongues and pass them on to younger generations.

4 Språkdöd: Språkdöd är lika alvarligt som namnet: det är en kulturell tragedi varje gång ett språk dör ut. Varje språk är ett fönster till människosinnet och människans själ, och er ett unikt arkiv över människors tanker och erfarenheter. Om en grupp förlorar sitt språk, förlorar de också mycket av sin kultur och identitet, då mycket av det ligger just i språket.

5 Det ät inget nytt att språk dör: det har de alltid gjort. Det som är nytt är hur snabbt så många språk där ut i moderna tider. Det har gjort båda lingvister och talarna själva uppmärksamma på behovet av att dokumentera och även bevara språk innan de försvinner. Nu skal vi se på lingvistiska processer som leder fram mot språkdöd. Det är väldigt relevant för kursen då språkdöd nästan alltid händer i situationer med språkkontakt.

6 Definitionsfärslag: Et språk har dött när ingen pratar språket numera. Men: vad om det bara är en talare kvar? Den ene personen kan språket, men kan inte prata det med någon. Är det så dött? Man kan säga språket är dött när det inte används i vanlig kommunikation numera. Men: vad med latin? När dog det, om någonsin? Det blev ju använd i kommunikation i vissa krätser även efter att det försvann, eller rättare, utvecklats till andra språk.

7 Vad vill det säga att kunna tala ett språk? Här är det också ett definitionsproblem. Om man kräver att man talar språket flytande är det många som faller utanför, i situationer där språket är på väg att dö ut. Räcker det att kunna några få ord och fraser, eller att man kan förstå språket, utan att prata det själva?

8 Det är flera anledningar till att det är svårt att definiera språkdöd. Ett bättre förslag till definition: ett språk dör när det inte länger används för vanlig talad kommunikation i en språkgemenskap.

9 Man kan säga att språk som utvecklas till andra språk (ett eller flera, så fornordiska eller gammal-engelska) dör ut när de inte används numera (för att de har förändrats). Pidgin passar inte riktigt in i definitionen, då det är svårt att definiera språkgemenskapen de används i. Latin och hebraiska är också svåra ett placera i en definition, då latin användes i vissa krätser i långa tider, och hebraiska blev genupplivad, efter flera hundra år som dött. Var det någonsinn dödd, då, och kan språk genupplivas? Det blev använt i religiösa kontexter och texter även när det slutade att bli talad till vardags.

10 Vanligen är det inte svårt att känna igen ett språk som håller på att dö: det finns få talare och de kan inte språket fullt ut. Man ser att de kodväxlar mycket med andra språk, och de är inte enige om hur deras språk egentligen ser ut. Det kan vara svårt att göra fältarbete i en sådan situation, då olika talare vill ge olik information om till exempel betydelsen till ord.

11 Teori om språkdöd En teori om språkdöd blev framlagd av Hans- Jürgen Sasse i 1992, baserad på data från två väldigt detaljerade studier av språk som hällt på att dö ut: hans egna om Arvanitiska (eller arbëroriska), som talas i Grekland, och Nancy Dorians studier om East Sutherland Scottish Gaelic.

12 1. External Setting 2. Speech behaviour 3. Structural Consequences Se flowchart

13 Hur dör språk? I typologin som blev given i kap. 4: tre vägar: 1. nötning 2. grammatisk ersättning 3. ingen förändring. Som vanligt finns det alltid undantag och det är inte alltid våra prediktioner håller.

14 Det är ment att passa på de sista som verkelegen kan prata språket, och som en gradvis process mot språkdöd. Det gäller inte så mycket barn som inte läs sig språket ordentligt, så kallade halvtalare, och man kan fråga om de i hela taget pratar samma språk som föräldrarna (jf. Pidgin). Vi skal se på de tre processerna i tur, och fokus är på lingvistiska resultat i typiska situationer, där en minoritetsgrupp byter till majoritetspråket. Det finns andra fall där språkdöd händer också, men det är normalen.

15 Nötning Detta ser ut till att vara den vanligaste vägen till språkdöd, också enligt Sasses modell. Det är en gradvis process där språket förlorar talare, domäner och till slut strukturer; och denna förlust blir inte ersätt med inlånat material (från majoritetsspråket, t.ex.). Det är såklart en kontaktdriven språkförändring: den hade inte hänt utan språkkontakt.

16 Först försvinner lexikon, då språket inte används i alla domäner, eller vissa kulturella drag förändras eller glömmas (ex. kinship system, traditionell bruk av plantar et.c.). Ofta försvinner traditionella berättelser, då ingen berättar dem numera. Det händer ju i alla språk, att kulturen utvecklas och ord försvinner, men i situationer med språkdöd sker detta i stor grad, och nya ord kommer inte till.

17 Sen kommer loss av struktur: fonologi, morfologi, syntax, men också diskursstruktur. Ofta generaliseras visse regler, och undantag (ex. stärka verb, grammatisk kön) försvinner. Morfosyntaktiska kategorier slås ihop, till exempel kan man förlora skillnaden på exklusiv och inklusiv vi, och man använder ofta separata ord i stället för affix. Man kan förlora komplicerad syntax, t.ex. underordnade satser.

18 Ofta lånar man också mycket material från majoritetsspråket. I sig är det inte ett tecken på språkdöd, men det händer ofta också i sådana tillfällen. Man kan låna mycket materiale, väldigt snabbt, i situationer med språkdöd, men det kan man också i stabila situationer, till ex. i ett språkområde där man har många gemensamma drag.

19 En inre språkförändring som kan tror uppstår vid språkdöd: innovation av halvspråkiga som försöker att introducera något i det hotade språket. Det kan vara ett medvetet val om att försöka geninföra ord eller strukturer. Sådana innovationer kan göra språket mera komplicerad, i stället för att förenkla, som de flesta andra processer leder till i denna fas. De samma processerna ser ut till att vara verksamma i situationer med språkdöd som i andra situationer med språkkontakt. Det enda som är speciellt för situationer med språkdöd är nötning av hela språket.

20 När vi undersöker tillfällen med språkdöd, måste vi ändå ta med alla de olika processerna över, även om de inte är unika för språkdöd. Vi måste titta på både förlust, lån, interferens, och nötning, och undersöka om de verkligen har skett på grund av en process mot språkdöd. Det kan vara svårt att skilja åt olika anledningar till att de olika processerna uppstår i olika språk, men det måste undersökas. Det är ju också skillnad på situationer där halvtalare influerar språket (med interferens från ett annat språk, till exempel), och där talarna själva introducerar nye drag, via lån, även om de pratar språket flytande.

21 En studie: amerikansk ungerska i McKeesport, Pennsylvania. Båda halvtalare och folk som talar språket flytande (äldre). Tre olika sorters interferens: 1) lån (som inte gjorde språket enklare) 2) nötning (språket blev enklare men inte mera likt engelska) 3) båda och (språket blev enklare och mera likt på engelska). Resultat: väldigt många drag var lån eller båda och. Väldigt få tillfellen av bara nötning. Typiska drag som gick miste var kasusendingar och gemination av dubbel konsonantar mellan vokaler, som i ungerska.

22 Det är inte alltid lätt att säga vad som är vad. En förändring som förenklar strukturen på ett område, gör den ofta mera komplicerad ett annat ställe. Även om man förväntar att hitta nötning i en situation där ett språk dör ut, är kanske inte alla fall som ser ut till att vara nötning verkligen en förenkling av strukturen. Men det är sannolikt att det är större grad av nötning i en sådan situation, även om nötningen ibland kommer av lån som förenklar strukturen.

23 Grammatisk ersättning Det handlar här om tvåspråkliga blandspråk. Som vi vet är det rätt sällan att det händer. I stället för nötning, där båda domäner, lexikon och grammatiska strukturer helt enkelt försvinner, så ersätts stora delar av grammatiken med ett annat (majoritetsspråkets) grammatik. Men språket används fortfarande i alla domäner, och kan vara modersmål för barnen som växer upp i gruppen.

24 Sådana grupper är alltid grupper med en stärk identitet och stor motstånd mot att byta språk helt och hållet, även om det på något sätt sker ett språkbyte. Man kan säga att när den grammatiska ersättningen är så omfattande, så har det ursprungliga språket dött, och det har skapats ett nytt språk. Det nya blandspråket kan överleva i kort eller lång tid, det beror på de sociala förhållanden i gruppen och på platsen där de talas.

25 En möjlig utveckling av blandspråk är att man fortsättar låna in ord och stukturer intill språket rent av har blitt till ett annat språk. Detta kan hända speciellt om språket är rätt närt besläktad. Det kan ha händ med votiska, ett finsk-ugrisk språk som talas i Ryssland på gränsen till Estland, som har varit eller är i när kontakt med ingriska, som också är finsk-ugriska. Det är nu nästan dött ut, mest under press från ryska, men man har hävdad att när de dog ut, hade votiska blivit ingriska, i princip.

26 Sasses model för språkdöd passar inte så bra på blandspråk och språk där hela grammatiken och dessutom lexikon gradvis byts ut med ett annat språk. Som oftast händer ett vanligt språkbyte, där man går över till att prata majoritetsspråket under en generation eller så. Som observerad förut finns det inte så mycket forskning, och speciellt historiska källor om blandspråk, så det är mycket vi inte vet om dem.

27 Ingen stor förändring alls Ibland händer det att språk dör ut så snabbt att ingen stor förändring hinner hända. Det kan vara vid tragedier som massaker eller sjukdom. Även om några få talare överlever, så dör ofta språket ut snabbt efter en stor katastrof där de flesta som talade språket dör. I andra fall slutar man helt plötsligt tala språket, ofta av politiska eller sociala anledningar, eller helt enkelt för att rädda livet vid invasion eller ockupation.

28 I sådana fall finns det ingen halvtalare : barnen får lära sig ett annat språk som modersmål, och man kan prata om rememberers som kommer ihåg språket, mer eller mindre, men inte pratar det. Ibland lär de sig inte något annat språk perfekt heller, och de blir halvspråkiga på ett annat sätt: de pratar inte något språk flytande, då de glömmer mer och mer av sitt modersmål, som de aldrig använder.

29 En annan intressant situation där språk som håller på att dö ut inte förändras är i situationer med mycket kontakt, över lång tid, där talarna av någon anledning motstår påverking och behåller sitt språk när oförändrad. Montana Salish är ett exempel vi har sett på det. Många språk bevarar i alla fall vissa fall av strukturen (East Sutherland Gealic is dying with its morphological boots on ).

30 Sociala faktorer är den viktigaste orsaken till att språk går olika vägar när de håller på att dö ut. Som annan språkutveckling är det oförutsägbart, även om vi kan säga någon ting om olika vägar till språkdöd, som vi har sett.

SPRÅKKONTAKT OCH F2: SPRÅKKONTAKTBASERAD FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014 SPRÅKFÖRÄNDRING - MEKANISMER

SPRÅKKONTAKT OCH F2: SPRÅKKONTAKTBASERAD FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014 SPRÅKFÖRÄNDRING - MEKANISMER SPRÅKKONTAKT OCH FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014 F2: SPRÅKKONTAKTBASERAD SPRÅKFÖRÄNDRING - MEKANISMER Josefin Lindgren josefin.lindgren@lingfil.uu.se 9/4 2014 GENERELL PROBLEMATIK Hur kan vi följa

Läs mer

Kontaktdriven språkförändring: resultat

Kontaktdriven språkförändring: resultat Kontaktdriven språkförändring: resultat Asia Minor Greek is a language in which the body has remained Greek, but the soul has become Turkish. (R.M. Dawkins, Modern Greek in Asia Minor, 1916, p. 198) 2

Läs mer

Språkområden. Föreläsning 5

Språkområden. Föreläsning 5 Språkområden Föreläsning 5 Sprachbund - language area språkområde: ett språkområde är ett geografiskt område där en grupp av tre eller flera språk delar några strukturella drag som resultat av kontakt

Läs mer

Språkrevitalisering och ortografi

Språkrevitalisering och ortografi *!"#$%&'(#)"*+,-*'(#)"&."/+0+1$2*3450$1-.&.#*+,-*6&37/$/17#*%4#*($&.'73$'"7* 8#5.(0+1*9:*375*;

Läs mer

specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet

specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet www.sprakenshus.se https://larportalen.skolverket.se/#/modul/4- specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling Sociala faktorer

Läs mer

Chapter 1 : Who do you think you are?

Chapter 1 : Who do you think you are? Arbetslag: Gamma Klass: 9A Veckor: 34-39 År: 2019 Chapter 1 : Who do you think you are?. Syfte Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter. Formulera sig och kommunicera i tal

Läs mer

Kvällens litteratur. Tvåspråkighet VT07. Lite inledande saker. Kvällens upplägg. 1. Ettspråksmodellen

Kvällens litteratur. Tvåspråkighet VT07. Lite inledande saker. Kvällens upplägg. 1. Ettspråksmodellen Kvällens litteratur Tvåspråkighet VT07 Språkutveckling hos flerspråkiga barn Stina Ericsson Virginia Volterra & Traute Taeschner. 1978. The acquisition and development of language by bilingual children.

Läs mer

Föreläsningens upplägg. Språket, individen och samhället HT07. 1. Döva och språk. Internationell manifestation för teckenspråket (29 september 2007)

Föreläsningens upplägg. Språket, individen och samhället HT07. 1. Döva och språk. Internationell manifestation för teckenspråket (29 september 2007) Föreläsningens upplägg Språket, individen och samhället HT07 Döva och språk Skriftsystem och läsning 1. Döva och språk 2. Skriftsystem och läsning Stina Ericsson Internationell manifestation för teckenspråket

Läs mer

Teoretisk lingvistik och datalingvistik. Robin Cooper

Teoretisk lingvistik och datalingvistik. Robin Cooper Teoretisk lingvistik och datalingvistik Robin Cooper Syftet med dagens föreläsning Sammanfattning av lingvistisk teori och datalingvistik/språkteknologi Diskussion av teorins roll i olika språkteknologiska

Läs mer

Grammatiska metaforer i engelskan och hur de översätts till svenska. Lene Nordrum Engelska institutionen Göteborgs universitet

Grammatiska metaforer i engelskan och hur de översätts till svenska. Lene Nordrum Engelska institutionen Göteborgs universitet Grammatiska metaforer i engelskan och hur de översätts till svenska Lene Nordrum Engelska institutionen Göteborgs universitet Vad är r en nominalisering? Regeringens användning av lärosalar som flyktingläger

Läs mer

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas Fira Internationella modersmålsdagen Den 21 februari 2013! ฉลองว นภาษาแม นานาชาต ๒๑ก มภาพ นธ ๒๕๕๖ Celebrate International Mother Language Day, 21 February 2013 Utbildningsenheten för Flerspråkighet Svenska/Thailändska

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press.

Kelly, Kevin (2016) The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces The Will Shape Our Future. Viking Press. Every utopia is a fiction, with necessary flaws that prevent it from ever becoming real. I have not met a utopia I would even want to live in. H O W T O B U I L D A G E N C Y I N T H E F A C E O F U N

Läs mer

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives CCSS Reading: Foundational Skills RF.K.1.D: Recognize and name all upper- and lowercase letters of the alphabet. RF.K.3.A: Demonstrate basic knowledge of one-toone letter-sound

Läs mer

FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014. Josefin Lindgren 2/4 2014

FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014. Josefin Lindgren 2/4 2014 SPRÅKKONTAKT OCH FLERSPRÅKIGHET/ SPRÅKFÖRÄNDRING VT2014 F2: FLERSPRÅKIGHET HOS NATIONER OCH INDIVIDER 1 Josefin Lindgren josefin.lindgren@lingfil.uu.se 2/4 2014 FOKUS IDAG: FLERSPRÅKIGHET HOS NATIONER

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

Kontaktdriven språkförändring: mekanismer

Kontaktdriven språkförändring: mekanismer Kontaktdriven språkförändring: mekanismer 1. Kodväxling 2. Kodalternation 3. Passiv kännedom 4. Förhandling 5. Strategier för andraspråksinlärning 6. Förstaspråksinlärning 7. Medvetna beslut 2 Tre inledande

Läs mer

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I Kollektivt Lärande Martin Sande PreEra Om språket Jag har alltid trott att vi använder språket för att beskriva världen. Men nu ser jag att vi genom språket skapar världen, världen är inget förrän vi beskriver

Läs mer

Engelska när man inte vill och kan

Engelska när man inte vill och kan (Läs)förståelse antal miljoner talare Världens språk år 2015 Engelska när man inte vill och kan Astrid Frylmark, leg logoped Dysleximässan i Karlstad 19 oktober 2018 900 800 700 600 500 400 300 200 100

Läs mer

Betygskriterier. US610F - Språkdidaktik I, 30 hp

Betygskriterier. US610F - Språkdidaktik I, 30 hp 1 (5) US610F - Språkdidaktik I, 30 hp Kursen avser första terminens studier i ämnet språkdidaktik. I kursen behandlas grunderna för såväl språkbeskrivning, språkanvändning, språkinlärning och språkutveckling

Läs mer

Webbreg öppen: 26/ /

Webbreg öppen: 26/ / Webbregistrering pa kurs, period 2 HT 2015. Webbreg öppen: 26/10 2015 5/11 2015 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

Språk. Språkets natur. Kreativt

Språk. Språkets natur. Kreativt Språk Iordanis Kavathatzopoulos Uppsala universitet Inst. för IT/MDI Språkets natur Språk bygger inte på associationer Språk är organiserat i strukturer Språk är inte så olika: Ord och satser för att uttrycka

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson 22 september 2017 FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt förhållningssätt Individspecifika dilemman Minnesanteckningarna

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Språkstörning och pragmatiska svårigheter hos flerspråkiga barn. Eva-Kristina Salameh med dr och leg logoped

Språkstörning och pragmatiska svårigheter hos flerspråkiga barn. Eva-Kristina Salameh med dr och leg logoped Språkstörning och pragmatiska svårigheter hos flerspråkiga barn Eva-Kristina Salameh med dr och leg logoped Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling Sociala faktorer brist på jämnåriga kompetenta

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LAT110 Latin, grundkurs, 30 högskolepoäng Latin, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är preliminär, fastställd av Humanistiska

Läs mer

Livet är ett ting. Anna-Malin Karlsson, Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet

Livet är ett ting. Anna-Malin Karlsson, Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet Livet är ett ting Anna-Malin Karlsson, Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet Vad har vi språk till? Till att sätta ord på betydelser som redan finns. Samma innehåll kan uttryckas på olika

Läs mer

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

Barnets typiska utveckling. -kommunikation -språkutveckling

Barnets typiska utveckling. -kommunikation -språkutveckling Barnets typiska utveckling -kommunikation -språkutveckling Språkutvecklingen Naturlig process, men det är viktigt att stödja den Individuell Ett språk, en person 0-3 månader Första leendet Känner igen

Läs mer

Språkliga uttrycks mening

Språkliga uttrycks mening Språkliga uttrycks mening Mysteriet med mening består i att den inte tycks ha någon lokalisering inte i världen, inte i medvetandet, inte i ett separat begrepp eller någon idé som svävar mellan ordet medvetandet

Läs mer

Kanban är inte din process. (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012

Kanban är inte din process. (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012 Kanban är inte din process (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012 Torbjörn Tobbe Gyllebring @drunkcod tobbe@cint.com Är du eller känner du en Kanban hipster? Förut körde vi X nu kör vi Kanban

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket hösten MiM Kunskapscentrum

Välkommen till TAKK för Språket hösten MiM Kunskapscentrum Välkommen till TAKK för Språket hösten 2014 MiM Kunskapscentrum Ett flerspråkigt perspektiv på AKK Samarbetet mellan skolan och hemmet Luz Solano, 2014 Varför AKK på modersmålet? Modersmålet är viktigt

Läs mer

Svenska som additivt språk. Skolverket 20090907 Berit Lundgren FD, Umeå universitet Lilian Nygren Junkin FD, Göteborgs universitet

Svenska som additivt språk. Skolverket 20090907 Berit Lundgren FD, Umeå universitet Lilian Nygren Junkin FD, Göteborgs universitet Svenska som additivt språk Skolverket 20090907 Berit Lundgren FD, Umeå universitet Lilian Nygren Junkin FD, Göteborgs universitet 2009 09 11 1 Språket börjar över potatismoset (A.M. Körling 2008) bas utbyggnad

Läs mer

Swedish Translations of Brad Yates Videos

Swedish Translations of Brad Yates Videos Swedish Translations of Brad Yates Videos Contents: Nothing to Be Afraid Of Nothing to Be Afraid Of - Tapping with Brad Yates http://www.youtube.com/watch?v=nzamxiivwbw Translation ( Swedish Svenska )

Läs mer

Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial

Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial Västerås 20131030 Gunnar Stenberg Stödmaterial Skollag Skolformsförordningar Läroplan Allmänna råd Kommentarmaterial Syfte ge lärare stöd i hur de kan resonera

Läs mer

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1 Mönster Ulf Cederling Växjö University UlfCederling@msivxuse http://wwwmsivxuse/~ulfce Slide 1 Beskrivningsmall Beskrivningsmallen är inspirerad av den som användes på AG Communication Systems (AGCS) Linda

Läs mer

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Stockholm, 30 januari 2015 Sofia Engman och Mikael Olofsson, Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet Vår

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(6) Kursplan Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Swedish as Second Language for Teachers, Years 4-6, 30 cr (1-30 cr) 30

Läs mer

Tabell 4. Indelningar av enskilda språk och språkfamiljer

Tabell 4. Indelningar av enskilda språk och språkfamiljer Tabell 4. Indelningar av enskilda språk och språkfamiljer 0 Tabell 4. Indelningar av enskilda språk och språkfamiljer Följande notation används aldrig ensam, men kan användas när tillfogningsanmärkning

Läs mer

Språk och kunskapsutvecklande arbete i förskolan

Språk och kunskapsutvecklande arbete i förskolan Språk och kunskapsutvecklande arbete i förskolan Karlstad 23 september Susanne Benckert Sida 1 En globaliserad värld Sverige / världen idag 5000-6000 språk fördelat på ca 200 stater 2000 språk i Asien

Läs mer

Syskons sorg. den tysta sorgen

Syskons sorg. den tysta sorgen Syskons sorg den tysta sorgen Att se föräldrar i stor sorg Att få livet helt förändrat Att byta roll i familjen Att lätt hamna i ensamhet Att möta livet och mogna Syskons sorg Förlust av en del av självet

Läs mer

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Språkteori grammatik VT 1994 Robert Eklund MORFEMANAYS Vi kan dela in ord i mindre enheter, segmentera orden. Här följer en liten kortfattad beskrivning

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Lässvårigheter och språklig förmåga en studie om lässvårigheter i tidiga skolår

Lässvårigheter och språklig förmåga en studie om lässvårigheter i tidiga skolår Lässvårigheter och språklig förmåga en studie om lässvårigheter i tidiga skolår SPSM konferens om Grav Språkstörning Uppsala September 2015 Maria Levlin, leg logoped/lektor i språkdidaktik Umeå universitet

Läs mer

Latinsk språkhistoria. År 9

Latinsk språkhistoria. År 9 Latinsk språkhistoria År 9 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Metod 3 Historia 4 Jämförelsetext 5 Jämförelse Med Det Svenska Språket 6 Disskussion 8 Källförtäckning 9 2 Inledning Det latinska språket

Läs mer

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Anette Alvariza Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Språket, individen och samhället HT07. 1. Introduktion till sociolingvistik. Några sociolingvistiska frågor. Några sociolingvistiska frågor, forts.

Språket, individen och samhället HT07. 1. Introduktion till sociolingvistik. Några sociolingvistiska frågor. Några sociolingvistiska frågor, forts. Språket, individen och samhället HT07 1. Introduktion till sociolingvistik Introduktion till sociolingvistik Språk, dialekt och språkgemenskap Stina Ericsson Några sociolingvistiska frågor Några sociolingvistiska

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Annamaria Wendel KME- Pedagogiskt arbete i förskola och skola 2:1 Lärarutbildningen i Malmö Grupp C 4 den 5 maj 2011

Annamaria Wendel KME- Pedagogiskt arbete i förskola och skola 2:1 Lärarutbildningen i Malmö Grupp C 4 den 5 maj 2011 Inledning: Mitt problemområde handlar om hur vi skulle kunna få barn med annat modersmål än svenska att lära sig språket på ett enklare sätt? På min VFT är jag på en förskola där vi använder oss av takk

Läs mer

Implementering - teori och tillämpning inom hälso- och sjukvård

Implementering - teori och tillämpning inom hälso- och sjukvård Implementering - teori och tillämpning inom hälso- och sjukvård Siw Carlfjord Leg sjukgymnast, Med dr IMH, Linköpings universitet There are not two sciences There is only one science and the application

Läs mer

Gatus. ett multietniskt ungdomsspråk i Uppsala. Birgitta Emanuelsson

Gatus. ett multietniskt ungdomsspråk i Uppsala. Birgitta Emanuelsson Gatus ett multietniskt ungdomsspråk i Uppsala Birgitta Emanuelsson 2005 Abstract Emanuelsson, Birgitta, 2005: Gatus ett multietniskt ungdomsspråk i Uppsala. SoLiD nr 16 (=FUMS Rapport nr 214). Uppsala

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

OBS! FÅR EJ SPRIDAS VIDARE! Flerspråkighet ur ett emotions- och kognitionsperspektiv. Varför är det viktigt att studera tvåspråkiga barn?

OBS! FÅR EJ SPRIDAS VIDARE! Flerspråkighet ur ett emotions- och kognitionsperspektiv. Varför är det viktigt att studera tvåspråkiga barn? Tvåspråkiga barn Flerspråkighet ur ett emotions- och kognitionsperspektiv Marie-France Champoux-Larsson Doktorand i Psykologi Varför är det viktigt att studera tvåspråkiga barn? Tvåspråkighet är vanligare

Läs mer

PROGRAM. Minnen från Sundsgården 2013. Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015

PROGRAM. Minnen från Sundsgården 2013. Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015 PROGRAM Minnen från Sundsgården 2013 Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015 För familjer med barn med CI, Baha, hörapparat eller mellanöreimplantat. Söndag den 26 juli

Läs mer

Ärade herr kansler, herr rektor, herrar dekaner, övriga närvarande,

Ärade herr kansler, herr rektor, herrar dekaner, övriga närvarande, Meri Larjavaara Installation vid Åbo Akademi 28.3.2008 Att undersöka ett språk som redan undersökts väl Ärade herr kansler, herr rektor, herrar dekaner, övriga närvarande, Jag valde för mitt föredrag en

Läs mer

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined)

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Vad heter du? Varifrån kommer du? Vad har du för modersmål (1 st language)? Vad studerar du? Var bor du? Hur gammal är du? Cyklar du till universitetet?

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

RESULTAT AV KONTAKTDRIVEN SPRÅKFÖRÄNDRING. Therese Lindström Tiedemann

RESULTAT AV KONTAKTDRIVEN SPRÅKFÖRÄNDRING. Therese Lindström Tiedemann RESULTAT AV KONTAKTDRIVEN SPRÅKFÖRÄNDRING Therese Lindström Tiedemann Mål 1: Diskutera och beskriva språkkontakt. Mål 3: Olika resultat såsom lån, översättningslån mm. Mål 4: Beskriva skillnaderna mellan

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU70, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teachers of Newly Arrived Immigrants, 30 credits

Läs mer

En klassisk saga från tornedalen.

En klassisk saga från tornedalen. Tornedalingar En klassisk saga från tornedalen http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3129&grupp=15658&artikel=4597352 Begreppet tornedaling används för att förklara både en regional (=ett

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Moderna språk som modersmål

Moderna språk som modersmål Education Tatjana Bansemer Moderna språk som modersmål Essay Modersmålsutbildning Moderna språk som modersmål Tatjana Bansemer Hösten 2010 Moderna språk som modersmål Tatjana Bansemer Inledning För många

Läs mer

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching Kursplan EN1088 Engelsk språkdidaktik 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 English Language Learning and Teaching 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomgången kurs ska studenten

Läs mer

Kodak Moments och Disruptiva Innovationer. Christian Sandström, Docent Chalmers och Ratio. CITE, 21 april 2015

Kodak Moments och Disruptiva Innovationer. Christian Sandström, Docent Chalmers och Ratio. CITE, 21 april 2015 Kodak Moments och Disruptiva Innovationer Christian Sandström, Docent Chalmers och Ratio CITE, 21 april 2015 Christian Sandström, PhD Disruptive Innovation. se BusinessWeek 2007: "Nokia's

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Beräkning med ord -hur en dator hanterar perception 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kan datorer hantera perception?... 4 Naturligt språk... 4 Fuzzy Granulation...

Läs mer

Maskinöversättning möjligheter och gränser

Maskinöversättning möjligheter och gränser Maskinöversättning möjligheter och gränser Anna Sågvall Hein 2015-02-17 Tisdagsföreläsning USU 2015-02-17 Anna Sågvall Hein Översikt Vad är maskinöversättning? Kort tillbakablick Varför är det så svårt?

Läs mer

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied?

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? This is England 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? 2. Is Combo s speech credible, do you understand why Shaun wants to stay with Combo?

Läs mer

Interkulturell vård och omsorg. Öncel Naldemirci

Interkulturell vård och omsorg. Öncel Naldemirci Interkulturell vård och omsorg Öncel Naldemirci Interkulturalitet Relationer och interaktioner mellan människor med olika kulturella bakgrunder. Inter: växelverkan Olika termer: mångkulturell, tvärtkulturell,

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Litteracitet på flera språk. Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su.

Litteracitet på flera språk. Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su. Litteracitet på flera språk Professor Monica Axelsson Institutionen för Språkdidaktik, Stockholms universitet monica.axelsson@isd.su.se Brian Street 1984, 1993 New Literacy Studies (tidigt 80 tal) New

Läs mer

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK 5 ÅK 2 ÅK 3 Ämnesområden som är bekanta för eleverna Intressen, personer och platser Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där engelska används Enkla instruktioner

Läs mer

WORLD AIDS DAY. Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen?

WORLD AIDS DAY. Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen? WORLD AIDS DAY Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen? Den 1:a december är det World Aids Day. Hivfrågan i Sverige har fått ett uppsving bland annat genom Jonas Gardells uppmärksammade

Läs mer

Terms and Conditions Digital Sheet Music

Terms and Conditions Digital Sheet Music Terms and Conditions Digital Sheet Music Thank you for purchasing digital sheet music from Hillsong Music. Your purchase grants you the following rights: 1. Make one copy of the sheet music solely for

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn Ramkursplan 2013-06-19 ALL 2013/743 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk för syskon

Läs mer

Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08

Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08 LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Kognitionsvetenskapliga programmet 2012-10-29 Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08 Ht 2012 Lärare: Mathias Broth (281851)

Läs mer

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING

LEARNING ACTIVITIES AND TEACHING METHODS RECOMMENDED OR REQUIRED READING OPETUSSUUNNITELMA 2015 Perusopinnot/Grundstudier KOODI 693663Y HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma 1 0 p. Endast huvudämnesstuderande Personal Study Plan 1 (Candidate s degree) PREREQUISITES AND COREQUISITES

Läs mer

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk Om AKK och modersmål Kommunikation och språk Ordet kommunikation kommer från latinets communicare och betyder att göra gemensam. Kommunikation betyder att föra över ett budskap. För att kommunikation ska

Läs mer

Kunskapsdagen 2018 Civilrätt för dig som företagare och privatperson

Kunskapsdagen 2018 Civilrätt för dig som företagare och privatperson www.pwc.com/se Civilrätt för dig som företagare och privatperson Case 1 bonus För att motivera sin personal erbjuder Bolag XAB sina anställda höga bonusar till de personer som uppnår vissa på förhand bestämda

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Olga Orrit delprojektledare med ansvar för språk och

Läs mer

Jacques Derrida Politics of Friendship

Jacques Derrida Politics of Friendship ..between talking to them and speaking of them there is a world of difference.. from the moment they are spoken of instead of being spoken to, it is to say that they are no longer, or not yet, there: it

Läs mer

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se (Morfem = minsta betydelsebärande enhet i ett språk) Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet

Läs mer

Kulturens centrala problem

Kulturens centrala problem Kulturens centrala problem Kurs: Kulturpoli8k måndag 23 maj 2011 Per Bäckström Powerpoint läggs ut på Kurstorget ecer föreläsningen Disposi8on föreläsning/seminarium Diskussion u8från hemuppgicer Kultur

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

ENGELSKA ÅR 7-9, RISBROSKOLAN I FAGERSTA 2004-06-10

ENGELSKA ÅR 7-9, RISBROSKOLAN I FAGERSTA 2004-06-10 Delmål år 7 Delmålen för år 7 består i att eleven skall vid avlyssning kunna uppfatta huvudinnehållet i tydligt talad engelska, deltaga i muntliga parövningar, kunna muntligt berätta och beskriva något

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET LGS210 Svenska som andraspråk, 1, för gymnasielärare, 30 högskolepoäng Swedish as Second Language 1 for Teachers in Upper Secondary School, 30 higher education credits

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

ATT FÅ ALLA MED SIG PÅ RESAN ELISABET VINBERG HEARN THINK SOLUTIONS AB HILTON SLUSSEN 12 MAJ 2014

ATT FÅ ALLA MED SIG PÅ RESAN ELISABET VINBERG HEARN THINK SOLUTIONS AB HILTON SLUSSEN 12 MAJ 2014 ATT FÅ ALLA MED SIG PÅ RESAN ELISABET VINBERG HEARN THINK SOLUTIONS AB HILTON SLUSSEN 12 MAJ 2014 ETT OTACKSAMT JOBB Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent

Läs mer