GF Örnen Hässleholms VÄRDEGRUND Uppdaterad:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GF Örnen Hässleholms VÄRDEGRUND Uppdaterad:"

Transkript

1 GF Örnen Hässleholms VÄRDEGRUND Uppdaterad:

2 Innehållsförteckning 1. Verksamheten barn/ungdom 2. Riktlinjer och policy för verksamheten 3. Stödverksamhet 4. Regler i hallen 5-6. Kommittéer 7. Riktlinjer licenser 8-9. Generell policy ledare 10. Policy utbildning 11. Policy tävling Drogpolicy Policy mot mobbning och kränkande behandling 16. Policy mot sexuella övergrepp

3 Verksamhet barn/ungdom I GF Örnen har man möjlighet att börja med barngymnastik det året man fyller 3 år för att sedan fortsätta klättra upp i våra truppgrupper. Vi försöker hålla en jämn ålder i våra grupper. Om grupperna är fulla finns ett kösystem. Föreningen är beroende av tillgång till halltider och ledare för att kunna bedriva träning och starta nya grupper. Träning Barn 3-7år. Våra barngrupper tränar 1 gång i veckan. Inriktningen är lek samt grundformer- gå, springa, hoppa, klättra, kasta, fånga, rulla, hänga, stödja, balansera, åla, krypa. Vi försöker tidigt att introducera barnen för våra redskap så de känner sig bekanta med dem. Ledarna inspirerar barnen på ett lekfullt sätt att känna rörelseglädje. Målsättningen är att skapa en bra grund för andra idrotter, samt erbjuda individen fortsatt träning hos oss oavsett om man önskar tävlina eller helt enkelt gympa för att det är kul. Träning Trupp Bryggan, Spagat, Splitt, Volten och Junior. Våra trupp-grupper tränar minst 2 gånger i veckan. För att kunna träna i dessa grupper krävs att man uppfyller de kunskapsförutsättningarna som satts upp för varje grupp och nivå. Några av de variabler som värderas är: Ålder* Kunskap* Förutsättningar* Målsättningar* Vilja * Mognad. Gymnasterna tränar i grupp efter vilken nivå de ligger på. Ledarna ansvarar för placeringen i den grupp där gymnasten bäst kommer att utvecklas utifrån den egna förmågan. Ledare: Alla grupper leds utav utbildade ledare. Vi har minst 2st ledare per grupp, varav en måste ha basutbildning och vidare-steg utbildning från Gymnastikförbundet. I våra barngrupper har vi många assistenter i gruppen för att underlätta passet. Försäkring: Alla gymnaster innehar Basförsäkring och de gymnaster som tränar i trupp-grupperna innehar tränings-tävlingslicens via Pensum. GF Örnen tecknar försäkringarna under förutsättning att deltagarna betalar sina avgifter. Nya gymnaster i trupp-grupperna nekas rotation på träningarna tills medlemsavgifterna är betalda till vårt Plusgiro. Materiella resurser: Vi har tillgång till alla redskap som finns i hallen samt egna större redskap som vi äger och som förvaras i redskapsrummet och i redskapsrummet förvaras också sjukvårdsväskan. 1.

4 Riktlinjer och policy för verksamheten GF Örnen är medlem i Svenska Gymnastikförbundet. Verksamheten består av barn-, ungdoms-, trupp och motionsgymnastik. Vi har ca 25st ledare och i varje grupp finns huvudledare och assistenter. Vi bedriver för närvarande 95% av vår verksamhet i Linnéskolans gymnastiksal och 5% i Kyrkskolans gymnastiksal. De materiella resurserna är goda och vi äger alla våra redskap själva. Syfte GF Örnen vill bedriva gymnastik på alla nivåer så att gymnasterna utvecklas positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. I vår förening är alla välkomna att gympa, oavsett ambitionsnivå. Detta syfte uppnår vi genom: skall få tävla och de som tränar endast för att det är kul skall få göra det. Samt de som har gymnastik endast som komplement till annan idrott skall kunna ha det. interna utbildningar till den enskilde ledaren. Som gymnast i GF Örnen Hässleholm skall jag: och uttrycka mig på ett bra och positivt sätt. föreningen Mål I GF Örnen är det viktigt med en positiv föreningsanda, en positiv och engagerad styrelse samt positiva och engagerade ledare som utvecklar deltagarna i en positiv riktning. Alla skall trivas och känna gemenskap hos oss. Barn och ungdomar har rätt att hos oss idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. GF Örnen skall ha ett gott sammarbete med andra föreningar i Skåne, riksorganisationer och företag i Hässleholms kommun. Vi ska kontinuerligt skapa ekonomiska möjligheter för att kunna bedriva en professionell verksamhet. Vi skall revidera denna värdegrund och policy vartannat år. 2.

5 Stödverksamhet Organisation Vi har en styrelse som består av ordförande, vice ordförande, kassör, vice kassör, sekreterare, vice sekreterare samt ett varierande antal suppleanter. Alla i styrelsen har tilldelade arbetsuppgifter och under styrelsen arbetar våra kommittéer. Vi har också en valberedning samt två revisorer. Ekonomi Intäktkällor i föreningen är medlemsavgifter 1gång/år, terminsavgifter 2ggr/år samt aktivitetstöd. Vi söker årligen pengar genom idrottslyftet för ledare och föreningsutveckling. Vi försöker dessutom genomföra minst en inkomstbringande försäljningsaktivitet av något slag varje år. Kostnader för föreningen är i huvudsak lokalhyror, utbildningar, SAMI-avgifter, olika föreningskostnader, material och redskapsinköp. Information och marknadsföring Föreningen sprider sin information via hemsidan, Facebook samt lokala massmedier. Maja Blomqvist s stipendefond Skapades Tanken med stipendiefonden är att årligen kunna utdela ett stipendium till medlem eller medlemmar i Gymnastikföreningen Örnen; aktiv eller ledare, som vill förkovra sig inom gymnastik och utveckla föreningens verksamhet. Stipendiet utdelas i första hand varje år på den årliga uppvisningen. Maja Blomqvist 3.

6 Regler i hallen Ta av dig skorna i hallens foaje Spotta ut tuggummi i papperskorgen i omklädningsrummet Kom ombytt till träningspasset Mobil skall vara på ljudlös under träningen såvida inte ansvarig ledare i förväg godkänt att den är påslagen. Under passet är det mobilförbud Håret skall vara uppsatt Stora örhänge skall vara borttagna under tillträningspasset Släng ditt skräp i papperskorgen Är du åskådare till ett träningspass hänvisas du till bänken Ingen rör framtagna redskap på golvet utan en ledares medgivande Under träningen behandlar vi varandra med respekt 4.

7 Kommittéer Ledarkommittén Ansvarig: Verksamhetsledaren Uppgifter: kompetensutveckling, både i form av utbildningar och intressanta temadagar. frågor som framförs. terminstart. Tävlingskommittén Ansvarig: Magnus Larsson Uppgifter: deras grupp. behov kunna visa hur bedömningsunderlag och deltagarlistor fylls i. Respektive tränare ansvarar själv för anmälan till tävling och musik för sin trupp samt att all information kring tävling går ut till gymnaster och föräldrar. Dräkter hyr gymnasterna för 20 kr/ tävling. Fakturan skickar ansvarig tränare till kassören samt meddelar verksamhetsledarna. Redskapsansvariga Ansvarig: verksamhetsledaren Uppgifter: 5.

8 Kommittéer forts. Uppvisningskommittén Ansvarig: verksamhetsledaren GF Örnen anordnar varje år en uppvisning i Qpoolen, lämpligen i April eller Maj. Uppgifter: tas om så möjligt till tävlingar som trupp från föreningen ska delta i. diskutera och bestämma detta med ledarna. gång. Lägerkommittén Ansvarig: Verksamhetsledaren Uppgifter: berörda grupper i god tid. - anmäla exakt antal gymnaster och ledare. - anmäla eventuella allergier. - köpa frukt till kvällen. Alla ledare ansvarar själva för sin egen grupp. När lägret är slut så hjälps alla åt att återställa Lingvallen. 6.

9 Riktlinjer licenser Vem ska ha gymnastikförbundets försäkring och vilken typ ska väljas? tumbling och som utför hopp med enkla och dubbla rotationer kring tvär- eller ländaxeln. Detta gäller både gymnaster och tränare. Vem får passa och vilken utbildning måste man ha? - och tumblingträning ska alltid en ansvarig ledare vara utsedd. Ansvariga tränare ska ha genomgått Gymnastikförbundets utbildning på lägsta nivå som motsvarar gymnasternas övningar. genomgått Gymnastikförbundets Baskurs. Annan tränare får passa om det finns tränare i hallen som genomgått Baskursen, denna tränare har dock ansvaret för gymnasten. med 1/2 skruv, överslag och rondat krävs "Trampett steg 1". Annan tränare som har genomgått baskurs får passa under förutsättningar att det finns tränare i hallen med trampett steg 1 licens. Tränare med licens har ansvaret för gymnasten. petrik, överslag- skruv, överslag- volt och överslag- volt med skruv krävs "Trampett steg 2". Vid hopp på hårdlandning, i ström samt på tävling/uppvisning ska två tränare ha båda fötterna på mattan. Minst en av tränarna ska ha licens som motsvarar gymnastens övning. måste ha genomgått Gymnastikförbundets utbildning i tumbling på lägsta nivå som motsvarar de övningar som gymnasten utför. Minst "Tumbling steg 1" vid fria rotationer upp till 1/2 skruv. 7.

10 Generell policy för ledare När en ny ledare börjar hos oss ska hen informeras om: En ledare i GF Örnen Hässleholm åtager sig att: med respekt. eller informationslappar under träning eventuella ätstörningar och psykisk ohälsa hos medlemmar redskapen står på sin plats Övrigt: Om ledaren ej uppfyller krav, enligt ovan, tas ärendet upp hos verksamhetsledarna. Skriftliga varningar ges ut vis misskötsel. Vid tredje varningen får ledaren gå med omedelbar verkan. Om en GF Örnen ledare blir skadad under träning gäller Riksidrottsförbundets grundförsäkring. Denna försäkring gäller alla ledare och funktionärer som är medlemmar i föreningen. Vi inköp skall kvitto på utlägg alltid bifogas till kassör. 8.

11 Generell policy för ledare forts. Leda: En ledare hos oss skall vara aktiv och positiv när hen leder en träning. Ledaren skall vara rättvis och använda mycket beröm. God ordning och disciplin skall eftersträvas på varje träning. Ledarna har rätt att tillrättavisa och neka en gymnast att fortsätta träningen om gymnasten inte följer uppsatta regler. Kontrollera: Kontroll skall ske så att rätt teknik används i övningarna. Gymnasters fel skall korrigeras. Fula ord och ett negativt beteende skall inte accepteras. Kontrollera att alla i gruppen verkar för en god kamratanda där ledaren agerar god förebild. Ansvar: Ledaren ansvarar för gymnasterna under träning, tävling, läger m.m. Ledaren ansvarar för att gymnasterna känner till och följer föreningens träningsregler i hallen. Ledaren skall alltid se till att träningen är så säker som möjligt. Ledartips: En ledares viktigaste uppgift är att alla skall gå hem ifrån träningen med en känsla att ha lyckats och haft kul. Varje träning måste vara meningsfull och planerad utifrån mål och delmål. Använd lek för att för att få gymnasterna att känna glädje och skratta. Bryt ner svårare övningar, bygg stationer och låt inte gymnaster genomföra övningar de INTE har förkunskaper på. Använd sidostationer för att minska köer Lär gymnasten att alltid börja och avsluta sin övning rätt. Korrigera alltid fel i övningarna. Fel inlärning från början är svårt att rätta till längre fram. Om du som ledare känner att du kört fast, vänd dig till en annan ledare i föreningen för att utbyta erfarenhet och tips. 9.

12 Policy utbildning Ledare i föreningen får löpande erbjudande om att gå baskurs- och stegutbildningar. anmälan. värde vad gäller kunskapsutbyte och sammanhållning av ledarteamet. giltig i 5 år enligt förbundet. Mål: område man är verksam i. Foto från gymnastikförbundet.se 10.

13 Policy tävling Policy tävling Med tävling avser vi den gymnastikverksamhet som är tävlingsinriktad med prestationsförbättring och goda tävlingsresultat som syfte. Det finns endast en tävlingsdisciplin i föreningen, truppgymnastik. förutsättningar, där tävling och lek på barns villkor är ett naturligt inslag i verksamheten. stimulerar till kvalitativ och långsiktig idrottslig utveckling. samt lära sig vikten av rent spel. övningar gymnasterna tränar och tävlar på. För att delta i tävlingar så krävs det fokus och en hel del insatser från både gymnaster och ledare. För gymnasters deltagande i tävlingar görs laguttagning av ansvarig ledare utifrån, av Gymnastikförbundets, uppsatta ålderskrav, övningskrav, samt maximalt antal gymnaster i avsedd tävling. Det är ledaren som bestämmer när en gymnast är mogen att tävla och det är också ledaren som tar ut lagen. Träningsnärvaron och aktivitetsgrad på träningarna tillsammans med gymnastens färdighet påverkar möjligheten att komma med i laguppställningen vid tävling. Full närvaro två veckor innan tävling krävs av båda ledare och gymnaster. I föreningen råder det inte någon inbördes konkurrens utan samarbete mellan grupperna och klubbanda. Vi visar en positiv och stöttande attityd gentemot andra GF Örnen lag och andra föreningar. Vi respekterar alltid domarens bedömning och poäng. Vi tävlar för att ha roligt, få erfarenhet, upplevelser, sikta på att vinna och klara av att ta en förlust. Uttagning tävling för RM/SM- stegen Ovanstående tävlingspolicy råder som grund även för denna grupp med tillägg: förträning på tävlingsdagen. När laget är uttaget kan ändring inte göras, endast på förträning. 11.

14 Policy mot droger Allmän bakgrund GF Örnens ambition är att bedriva gymnastikverksamhet på ett professionellt vis, där gymnastiken ska vara i centrum och präglas av en hög standard, från barngrupper och breddgrupper till tävlingsgrupper. GF Örnens verksamhet ska vara en trygg miljö för både barn och ledare. Föräldrar ska känna förtroende att lämna sina barn till träningar, tävlingar och läger. Föreningens policy om droger ska fungera som ett stöd för ledare, gymnaster och föräldrar för att visa GF Örnens förhållningssätt till alkohol och droger. Att föreningens policy följs är alla medlemmars ansvar. Det är viktigt att vi hjälper hen som håller på att utveckla någon form av missbruk och att vi är öppna om vad som står i vår policy angående missbruket. Område: Tobak och alkohol I GF Örnen gäller att gymnaster och ledare under 18 år inte använder tobak eller alkohol i verksamheten. För gymnaster, ledare och övriga medlemmar som är över 18 år får tobak eller alkoholhaltiga drycker inte förekomma på träningslokalens område. Det är inte heller tillåtet att dricka alkohol, uppträda berusat eller använda tobak i föreningens profilkläder. Föräldrar uppmanas att inte röka på träningslokalens område. Tobak eller alkohol får inte förkomma bland gymnaster/ledare/funktionärer under träningar, läger, utbildningar, tävlingar eller uppvisning. Det är inte tillåtet att komma påverkad eller bakfull till dessa arrangemang. Vid medlemsfester gäller 18- årsgräns för intag av alkohol. 12.

15 Policy droger forts. Handlingsplan om reglerna inte följs: Gymnast Huvudledare tillsammans med verksamhetsledare samtalar med gymnasten och föräldrakontakt om gymnasten är under 18 år. Ledare Styrelsemedlem och verksamhetsledare samtalar med berörd ledare. Vid misstanke om alkoholproblem förmedlas i första hand kontakt med anhörig person och i andra hand sjukvård och anonyma alkoholister. Vid upprepning av missbruket stängs man av från träning och tränaruppdrag. Styrelsen fattar beslut om ledaren får komma tillbaka eller ej. Doping och narkotika Vi tillåter inte att gymnaster eller ledare använder narkotiska eller prestationshöjande medel. Dispens måste sökas vid användning av dopingklassade läkemedel. Användaren av läkemedlet är själv ansvarig för att kontrollera om läkemedlet är klassas som dopingmedel, vid tävling behövs intyg. Det är föräldrarnas ansvar att meddela ledaren om barnet tar dopingklassad läkemedel. Handlingsplan om reglerna inte följs Huvudledaren och verksamhetsledare samtalar med gymnasten och tar föräldrakontakt om gymnasten är under 18 år. Gymnasten stängs av från tävlingar. Alla ledare ska vara bekanta med drogpolicyn. 13.

16 Policy mot mobbning och kränkande behandling Definitioner Diskrimineringsgrunder Kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Diskriminering När barn/ungdomar/vuxna missgynnas genom särbehandling på grund av ovan nämnda grunder. Även när barn/ungdomar/vuxna missgynnas genom att till synes neutrala ordningsregler med mera tillämpas så att de får en diskriminerande effekt. Trakasserier Uppträdande som kränker en individs värdighet och har ett samband med ovan nämna grunder. Kränkande behandling Uppträdande som utan att vara trakasserier kränker en människas värdighet. Kränkande behandling kan vara subjektiv, det är inte handlingen i sig som är kränkande utan hur personen upplever den. Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck och kan utföras av en eller flera personer vid ett eller flera tillfällen. Kränkningar kan vara fysiska, verbala, psykosociala eller i text och bild. Mobbning är När en person blir utsatt för negativa handlingar upprepade gånger från en eller fler personer. Mål: mobbning, kränkande behandling, våld, diskriminering och trakasserier när de deltar i förningens aktiviteter. och de möjligheter till förnyelse detta kan ge. Förebyggande åtgärder GF Örnen förebygger mobbning genom att diskutera mobbning på ledarmöten, där ledare och styrelse uppmanas att vara observanta på mobbningstendenser. 14.

17 Policy mot mobbning och kränkande behandling forts. GF Örnen följer Riksidrottsförbundet policy mot sexuella övergrepp som inriktar sig mest på skyddet av barn och ungdomar upp till 18 år. Alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det är ett förtroendeuppdrag att vara ledare hos oss och vi värnar om goda relationer mellan barn, ungdomar och vuxna. Definition Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar som gör mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra, mot hens vilja. Vad du som känner dig utsatt ska göra: ifrån. eller verksamhetsledare. Sexuella övergrepp är oförenligt med GF Örnens värderingar och innebär uteslutning ur föreningen. 15.

18 Policy mot sexuella övergrepp GF Örnen följer Riksidrottsförbundet policy mot sexuella övergrepp som inriktar sig mest på skyddet av barn och ungdomar upp till 18 år. Alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det är ett förtroendeuppdrag att vara ledare hos oss och vi värnar om goda relationer mellan barn, ungdomar och vuxna. Definition Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar som gör mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra, mot hens vilja. Vad du som känner dig utsatt ska göra: Markera att beteendet är oönskat genom att säga ifrån, alternativt be någon annan säga ifrån. Sök stöd hos någon (gärna en vuxen) som du känner förtroende för. Spara eventuella sms, mejl eller annat liknande och visa för någon du har förtroende för. Om det inte hjälper att säga ifrån eller ifall man inte vågar säga ifrån så meddela styrelse eller verksamhetsledare. Sexuella övergrepp är oförenligt med GF Örnens värderingar och innebär uteslutning ur föreningen. 16.

RIKTLINJER OCH POLICY FÖR ARVIKA GYMNASTIK FÖRENING 2014

RIKTLINJER OCH POLICY FÖR ARVIKA GYMNASTIK FÖRENING 2014 RIKTLINJER OCH POLICY FÖR ARVIKA GYMNASTIK FÖRENING 2014 Arvika Gymnastik Förening är en ideell förening. Föreningen är medlem i Svenska Gymnastikförbundet, som är en av landets största idrottsförbund.

Läs mer

GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan!

GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan! Ledarpolicy i Varbergs GIF Gymnastikförening GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan! Ledarens konkreta uppgifter Det är ledaren

Läs mer

VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden:

VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden: Medlemmarna i skall känna till och följa gällande värdegrund. Värdegrunden bygger på ledorden: Glädje och utveckling Spännande och motiverande, vill bli bättre, glädjas av varandras framgång, ta tillvara

Läs mer

Holmsundsgymnasternas föreningspolicy

Holmsundsgymnasternas föreningspolicy Holmsundsgymnasternas föreningspolicy Verksamhet och syfte Holmsundsgymnasterna är medlem i Svenska Gymnastikförbundet som utgör ett av Sveriges största idrottsförbund. I dagsläget har föreningen cirka

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Riktlinjer för träning och tävling

Riktlinjer för träning och tävling Gymnastikförbundet Riktlinjer för träning och tävling - 2019 - Fastställda 2019-02-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Svensk Gymnastiks Värdegrund... 4 Svensk Gymnastiks uppförandekod... 4 Barngymnastik...

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Riktlinjer och policy för Östra Torp Gymnastikförening 2014 2015

Riktlinjer och policy för Östra Torp Gymnastikförening 2014 2015 Riktlinjer och policy för Östra Torp Gymnastikförening 2014 2015 Verksamhet Östra Torp Gymnastikförening är en egen förening inom Östra Torp Allians. Föreningen är medlem i Svenska Gymnastikförbundet,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5)

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5) 2010/2011 Sid 1 (5) Inledning. Den här planen omfattar alla barn och all personal på Lundens förskola. Den är giltig från datum som angivits ovan och skall revideras en gång årligen under höstterminen.

Läs mer

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Trygg förening Loggan Handlingsplanen gäller från nov 2015, revideras nov 2016 Sida 1 En trygg förening för alla vårt gemensamma

Läs mer

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) Övergripande vision/policy Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan skall

Läs mer

Enebybergsgymnasterna Vill

Enebybergsgymnasterna Vill Enebybergsgymnasterna Vill Riktlinjer samt handlingsplaner 2016-2017 www.enebybergsgymnasterna.nu Facebook: Enebybergsgymnasterna 1(7) reviderad 2016-09-03 EG = Engagemang och Glädje! Genom vårt motto

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2014/2015 Planen utvärderas varje år Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla

Läs mer

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en Säteriets förskola 2007-06-20 LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en likabehandlingsplan. Skolan och förskolan har skyldighet

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 GF Tempo Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 1.Utveckla det drogförebyggande arbetet 1.1 Inledning Vår förening GF tempo är en ideell förening som inriktar sig på truppgymnastik för barn och ungdomar.

Läs mer

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening.

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Framarbetad Hösten 2008 i samarbete med Redigerad November 2010 Sida 2 av 8 Innehållsförteckning 4 Så här vill vi att våra

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Inledning Denna likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling gäller för Tävelsås förskola. Vision Förskolan ska

Läs mer

Målsättning för Gefle GymnastikFörening

Målsättning för Gefle GymnastikFörening 140106 Målsättning för Gefle GymnastikFörening Vi är och ska förbli ledande på barn- och ungdomsgymnastik. Det är nyckeln till fortsatta framgångar inom föreningen under kommande decennier. Vi har också

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds Fritidshem 2015/2016 Planen utvärderas varje år Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Föreningen Nättraby Allmänna Idrottssällskap redovisar följande verksamhetsberättelse för 2018 Styrelsens sammansättning har varit enligt nedan: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla har rätt att vara olika.

Läs mer

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Version 2013 Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Gemenskap Trygghet Respekt Utveckling Verksamhetsidé I vår förening får Alla vara med, pojkar, flickor, unga och gamla! Det ska vara kul att idrotta och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Detta är en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som vänder sig till alla barn och vuxna som vistas i förskolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleområde 15 Reviderad 2014-12-10 1.Vår vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Barnens Ark

Likabehandlingsplan Barnens Ark Likabehandlingsplan Barnens Ark Reviderad januari 2016 Bakgrund och syfte På Barnens Ark ska alla barn, föräldrar och personal känna sig välkomna, trygga, få uppleva gemenskap och bli respekterade. Enligt

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Backstugans förskola

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Backstugans förskola Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Backstugans förskola 2015-16 1 Innehållsförteckning Backstugans vision sid 3 Till dig som barn sid 3 Till dig som förälder

Läs mer

Bildandemöte Gymnastikföreningen Wermdö. Hotell Blå Blom kl

Bildandemöte Gymnastikföreningen Wermdö. Hotell Blå Blom kl Bildandemöte Gymnastikföreningen Wermdö Hotell Blå Blom 2019-06-18 kl. 19.00 Föredragningslista 1. Mötets öppnande. 2. Fastställande av röstlängd/närvarolista. 3. Val av ordförande och sekreterare för

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Trygghet. Likabehandlingsplan för Förskolan Äventyret. Våra övergripande mål

Trygghet. Likabehandlingsplan för Förskolan Äventyret. Våra övergripande mål Hälsa Lärande Trygghet Likabehandlingsplan för Förskolan Äventyret Våra övergripande mål På Förskolan Äventyret arbetar vi aktivt för att alla barn ska känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt.

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK Barn- och Ungdomspolicy Västerås SOK Hemsida: www.vasterassok.se Sida: 1(6) Innehåll 1 Barn- och ungdomspolicy Västerås SOK... 3 2 Verksamhetens syfte... 3 2.1 Barnverksamheten... 3 2.2 Ungdomsverksamheten...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 2(5) 1. Vision På förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället strävar vi efter

Läs mer

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling. Ånge Ishockeyklubb Enligt Diskrimineringslagen 2008:567 Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. (Barnkonventionen

Läs mer

Lagföräldramöte ÖHK

Lagföräldramöte ÖHK Lagföräldramöte ÖHK 2018-02-28 Agenda Status FBC Vinga Peter & Yanick Status respektive lag - bordet runt - alla Feedback från lagen till styrelsen & frågor alla Sammanfattning Info & policy arbete - Yanick

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Mål Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en

Läs mer

SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA

SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA Vad gör vi i den svenska idrottsrörelsen? 3,1 miljoner medlemmar 90% (varit medlem) 22 000 föreningar 650 000 ledare Ca 7 tim/vecka 70 000 (heltidsarbeten) 20 miljarder Idrottens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

BUSAM KVALTÄVLINGSDAG FÖR BARN/UNGDOM FÖLJANDE DATUM: UPPSALA 16 MARS FALUN 9 MARS SÖDERHAMN 23 MARS FINAL I GÄVLE DEN 6 APRIL.

BUSAM KVALTÄVLINGSDAG FÖR BARN/UNGDOM FÖLJANDE DATUM: UPPSALA 16 MARS FALUN 9 MARS SÖDERHAMN 23 MARS FINAL I GÄVLE DEN 6 APRIL. BUSAM KVALTÄVLINGSDAG FÖR BARN/UNGDOM FÖLJANDE DATUM: UPPSALA 16 MARS FALUN 9 MARS SÖDERHAMN 23 MARS FINAL I GÄVLE DEN 6 APRIL Klasser I Ungdom födda 2003 och senare II Ungdom födda 1998-2002 III Ungdom

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB Bakgrund Västra Frölunda Konståkningsklubb bildades den 1:e september 1974 och bedriver konståkning. Vi bedriver idrott i alla ålderskategorier

Läs mer

Stockholm Top Gymnastics

Stockholm Top Gymnastics Augusti 2016 Stockholm Top Gymnastics VÄRDEGRUND All gymnastikverksamhet för barn och ungdomar ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv och följa FN:s barnkonvention. Ett barnrättsperspektiv innebär

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling STAFFANSTORPS KOMMUN Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kyrkheddinge förskola Läsåret 2013/14 Fastställd: 131001 Upprättad: 130911 Gäller: läsåret 13/14 1 Innehållsförteckning: Vision...

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Inger Grüner Löthman Förskolechef. Reviderad Gäller till januari Sida 1 av 5

Likabehandlingsplan. Inger Grüner Löthman Förskolechef. Reviderad Gäller till januari Sida 1 av 5 Likabehandlingsplan Inger Grüner Löthman Förskolechef Reviderad 2016-01-12 Gäller till januari 2017 Sida 1 av 5 Inledning Lagen om förbud mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR Elevhälsoteamet Rektor grundskola/fritids/förskola Pia Hanzén, tfn, 0322-617285, 0705-751063 pia.hanzen@alingsas.se Specialpedagog Ulla Pettersson tfn: 0734-154998 ulla.pettersson@alingsas.se Plan mot

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan Entré Ungdom

Likabehandlingsplan Entré Ungdom 1 (9) BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Likabehandlingsplan Entré Ungdom 2018-2020 Kontaktperson: Ritva Snellman Enhetschef Entré Ungdom Hofors kommun, 81381 Hofors Besöksadress Skolgatan 21 Mobil 073-809 41

Läs mer