Minnesanteckningar kommittén för internationalisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar kommittén för internationalisering"

Transkript

1 Sida 1 (6) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Närvarande: 1. Nils Nilsson, ordförande 2. Charlotte Skoglund, sekreterare 3. Marcelo Milrad, FTK 4. Catherine Legrand, FHL 5. Soniya Billore, FEH 6. Emil Tyberg, FKH 7. Mattias Lundin, NLU 8. Andreas Eklund, doktorandrepresentant 9. Victoria Bergman, Linnéstudenterna Frånvarande: 1. Ulrika Ehrenstråhle, Linnéstudenterna 2. Jonas Ewald, FSV Information from the Vice rector Ny ordförande IK Nils presenterar nya ordförande för kommittén för internationalisering; Helén Anderson, dekan FEH. Nils lämnar ordförandeskapet efter 4 år. Heléns uppdrag är initialt på ett år. Nils är fortsatt vicerektor med ansvarsområden entreprenörskap, LUSA och Shanghaikontoret. Policy för internationalisering Arbetet med policy för internationalisering närmar sig slutet, till rektorsbeslut när den är färdigbehandlad. Därefter väntar layout, översättning och tryck. A communication plan for internationalization at Linnaeus University- Ingrid Persson, Kommunikationschef Frågan om en kommunikationsplan för internationalisering har lyfts av Ingrid Persson, KOM, i samband med att vi uppdaterar policyn för internationalisering. En kommunikationsplan fungerar som ett bra stöd för att genomföra en policy. IK behöver specificera vad vi önskar uppnå med den nya policyn (se Ingrids PPT).

2 Sida 2 (6) KOM kan hjälpa till och stötta med idéer och ta fram informationsmaterial för eventuella informationsinsatser. Arbetsordningen är att några personer arbetar tillsammans med KOM för att besvara nödvändiga bakgrundsfrågor. Det framförs att det är viktigt att involvera fakulteternas arbete med internationalisering så att kommunikationen förbättras generellt inom lärosätet. Det vore hjälpsamt om man tog fram ett antal key words som varje fakultet kan arbeta kring för att ta sin egen plan för arbetet med policyn så det finns en röd tråd genom Lnu när man samtalar om internationaliseringen. Det är viktigt att kommunikationsverktyg och information tas fram tillsammans med den verksamhet som arbetar med respektive fråga. Beslut: IK arbetar framåt med en kommunikationsplan tillsammans med KOM. Indicators for the allocation of strategic funding Emil Tyberg Arbetsgruppen som har i uppgift att ta fram nya indikatorer för strategiska medel för internationalisering från och med 2016 har diskuterat olika alternativ för att fördela medel i framtiden. Diskussionen på mötet rör för och nackdelar med de lika alternativen som arbetsgruppen lyft fram. Synpunkter: De strategiska medlen ska främja arbetet med att nå målen i policyn. Det är därför viktigt att IK för fram varför pengarna behövs, hur medlen kan stödja hur man når målet och till vad pengarna kan användas; ett visst ramverk. Policyn lyfter fram decentralisering och det gör att vi bör förlita oss på fakulteterna och institutionerna förmåga att utnyttja medlen och att IK fokuserar på uppföljning. Bland annat på dialogerna görs uppföljning av det strategiska arbetet som utförs. Förslagsvis kan en action plan presenteras av fakulteterna för IK och efter det satsar man på uppföljning årligen med en större uppföljning 2020 för att se hur fakulteterna har nått sina mål. IK behöver fundera över hur mycket pengar kommittén behöver för sitt arbete, diverse projekt etc. Arbete framåt: Ett konkret förslag arbetas fram av arbetsgruppen och ordföranden. Målet är att ett beslut tas framåt sommaren. (Vi lägger punkten på agendan till nästa möte igen).

3 Sida 3 (6) Focus and structure of the international work at the faculties and Student Union at Linnaeus University 2015 Fakultetsrepresentanter hade i uppgift att presentera arbetet vid respektive fakultet kring följande teman: The verksamhetsplan/handlingsplan for internationalization 2015 from respective faculty and the student union How these documents and actions are related to the international strategic policy at Lnu How these are linked to the strategic funding for internationalization How the allocation of faculty funds are made at each faculty How the cooperation between committee member and faculty is structured Fakulteten för samhällsvetenskap- FSV FSV har strukturerat ett internationellt råd som deras vicedekan leder. Jonas är del av FSV s internationella kommitté. ER s fakultetsrepresentant deltar också i rådet. Varje institution har utsedda personer som har ett internationaliseringsansvar. Medel fördelas till institutionerna efter IK s indikatorer. Fakulteten för konst och humaniora- FKH PÅ FKH har internationaliseringsarbetet en uppdelning enligt följande: Dekan har utsett en strategisk samordnare (Emil Tyberg, FKH s representant i IK) och ett administrativt team som är involverade i och stöttar internationaliseringsarbetet på fakulteten. Dessa träffas ett par gånger per termin i en internationell grupp. Den administrativa chefen för fakulteten deltar i arbetsgruppens möten samt kontaktpersoner från ER och STUD. Den strategiska samordnaren arbetar som en länk mellan dekan-prefekter-lärare-forskare. FKH har spridit ut ansvaret på de administrativa stödpersonerna för att involvera så många som möjligt, bygga kompetens och bli mindre sårbara. Det är en fördel att Emil som sitter i IK leder den administrativa gruppen på fakulteten. Det finns direktkontakt mellan Emil, dekan och administrativ chef. En verksamhet- och handlingsplan har utformats och beslut togs i fakultetsstyrelsen 2 februari. Dokumentet har förankrats på olika nivåer under arbetets gång. Kontaktperson på ER (Charlotte) har varit med i arbetet. Emil går igenom handlingsplaner för kommande år med respektive institution för att fördela de strategiska medlen. Varje institution får minst kr/år. På FKH arbetar alla funktioner för både svenska och utländska studenter, det görs ingen åtskillnad på studenterna när det kommer till deras stödsystem. Emil Den strategiska samordnaren har 20% procent nedsättning för sin roll på fakulteten. Fakulteten för hälsa och liv- FHL FHL har 5 institutioner. De har flertalet professionsutbildningar vid fakulteten.

4 Sida 4 (6) Vid BoM och KoB har många av de anställda minst 60% forskning i sina tjänster och ca nationaliteter på personal och studenter vilket skapar en stor internationell atmosfär. Fakultetens prodekan har ansvar för internationaliseringen vid fakulteten. De har en fakultetsstyrelse som utgörs av 50% utländsk ledamot vilket gör att internationaliseringen har en naturlig plats i deras arbete. Det finns även ett internationellt råd som utgörs av lärare och forskare eftersom de ser det som ett strategiskt råd. Även en administrativ person med särskilt ansvar knöts till rådet under 2014 vilket har varit bra. Eftersom rådet har en representant från varje institution är deras arbete knutet direkt till verksamheten. De strategiska medlen fördelas efter handlingsplaner som varje institution får lämna in inför fördelningen. I år har FKH satsat medel på att utveckla VFU platser för HV. Det har lönat sig och flertalet formella kontakter och avtal för VFU platser har undertecknats. Fakulteten arbetar även med Linnaeus-Palme (LP) och Minor Field Studies (MFS). Catherine sitter i fakultetsstyrelsen, internationella rådet, och i IK. Ekonomihögskolan- FEH Det finns en minimal organisation kring internationalisering vid FEH, men det finns mycket internationell verksamhet. Fokus framåt är att fördjupa kontakter med befintliga partners genom double degree och andra fördjupade samarbeten. Ämnet marknadsföring arbetar med International Credit Mobility. Det skrevs tre samarbetsavtal med Indien under 2014 och de önskar fokusera på dessa framöver och samarbeta både genom student- och lärarutbyten. FEH har flera 3+1 avtal med Kina och utarbetar flertalet double degree avtal. De arbetar även med LP, Tempusprojekt och Erasmus +. En brist på fakulteten är att det inte dokumenteras vad som görs. Erfarenheter behöver samlas på ett ställe. Fakulteten behöver arbeta mer med informationsspridning kring pågående arbete så fler på fakulteten berörs och kan involveras. Det finns mycket aktivitet men det sker väldigt spritt. Det behövs en samling av resurserna. FEH fördelar sina strategiska internationaliseringsmedel för att bland annat främja strategiska samarbeten inom ämnena, doktorandutbyten, mobilitetsfrämjande åtgärder och övriga satsningar. Nämnden för lärarutbildning- NLU NLU arbetar i nära samarbete med 4 av Lnu s fakulteter (FEH är inte involverade i lärarutbildningarna). NLU har inrättat ett internationaliseringsutskott som leds av

5 Sida 5 (6) nämndens prodekan. Utskottet har samrått i strategiska frågor i internationaliseringsarbetet. Emil Tyberg har haft nämndens uppdrag att verka för att vart och ett av lärarutbildningens fem programråd bidrar till att främja studenternas möjligheter till internationalisering. I detta arbete har identifieringen av så kallade kungsvägar för mobilitet ut varit ett prioriterat område. De strategiska medlen har finansierat uppdrag för att skapa strukturer som underlättar internationaliseringsarbetet inom ramen för internationaliseringsutskottet och programrådens arbete. Fakulteten för teknik- FTK Ledningsrådet arbetar med verksamhetsplanen för internationaliseringen. Det finns ambitioner men det finns också önskemål om ett större strategiskt tänkande. Ledningsrådet gör ett förslag för fakultetens fördelning av strategiska medel; för 2014 kommer alla institutioner ges kr, en del avsätts till administrationen och en pott görs sökbar. Det finns idag ingen formaliserad länk mellan IK representanten och övriga internationaliseringsverksamheten vid fakulteten. Linnéstudenterna Linnéstudenterna har ingen specifik verksamhetsplan för internationaliseringen, det faller under den ordinarie verksamhetsplanen som skrivs vid varje ny mandatperiod. I denna lyfts dock punkter som konkret rör internationaliseringen. De arbetar med att alla deras kommunikationskanaler ska informera på både svenska och engelska. De har som mål att minst en aktivitet per termin ska anordnas på engelska. Dock är Linnéstudenterna till för alla studenter, oavsett nationalitet, och de försöker se dem som studenter. Linnéstudenterna arbetar inte efter policyn vad gäller de akademiska delarna, men de som rör övergripande attityd till internationalisering (att internationaliserings ska vara en naturlig del av allt vi gör, naturliga interkulturella mötesplatser etc.) är något som studentkåren arbetar med. Linnéstudenterna har inga särskilda strategiska internationaliseringar medel men det finns delar i deras ordinarie budget som riktar sig specifikt mot aktiviteter mot de internationella studenterna (exempelvis pick up vid ankomstdagar). Other Questions Statistik Statistik för antalet sökande inkommande studenter (betal-, free movers-, och utbytesstudenter presenterade). En procentuellt stor ökning till Lnu av betal- och free moverstudenter har skett. International Enrolment Management (IEM) För framtida IK möte: vad gör vi med studenter som befinner sig i kris? Vad har Lnu

6 Sida 6 (6) för ansvar för att ta hand om studenter som far illa fysiskt och psykologiskt? Flertalet frågor lyfts som faller under IEM; boende, mottagande, faddrar, vänfamiljer etc. IK på Lnu.se och Medarbetare Det är viktigt att internationaliseringen syns på Medarbetare och externwebb. En översyn behövs. Next meeting 6 mars in Kalmar 13 maj in Växjö

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06 Sida 1 (6) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06 Närvarande: 1. Helén Anderson, ordförande 2. Charlotte Skoglund, sekreterare 3. Catherine Legrand, FHL 4. Soniya Billore, FEH

Läs mer

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2014-05-09

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2014-05-09 Sida 1 (5) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2014-05-09 Informationspunkter Nils Strategidag Lnu Det har genomförts en dag om framtida strategi med ledning och styrelsen som var lyckad.

Läs mer

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Sida 1 (6) Växjö 2013-04-12 Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Deltagare: Nils Nilsson, ordförande Charlotte Skoglund, sekreterare Judy Chow Marcelo Milrad Anna Lund Hannes Juhlin, Linnéstudenterna

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Utgångspunkter för handlingsplanen och med ögonen på Verksamhetsplan och budget 2018 2020 - Internationalisering Universitetsnivån: tydligt koppla internationalisering

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Bilaga beslut 21 2014-03-07 Fakulteten för teknik Fördelning av strategiska medel inom internationalisering 2014 Linneuniversitetet har avsatt 7 miljoner kronor till strategiska medel till förmån för internationalisering.

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Rapport Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Författare: Ida Ahlström, Lynn Rudholm Avdelning: Universitetsbiblioteket Datum: 2019-06-20

Läs mer

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 2012-03- 08 Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 Närvarande Björn Albin, HV (ordförande) Nils Nilsson, vice rector Daiva Balciunaite Håkansson, ELNU Kajsa Higgins, PPI

Läs mer

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU

Nämnden för lärarutbildning NLU Kallelse/dagordning 2018-02-07 Nämnden för lärarutbildning NLU Datum: 2018-02-07 Tid: Kl. 09.30-15.30 Plats: Redet, Kalmar Förhinder: Meddelas Anna Jonsson, tel. 0480-446109 eller e-post: nlu@lnu.se Ledamöter:

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering HANDLINGSPLAN 1 2008-05-21 Dnr HT 2007/440 Styrelsen för humaniora och teologi Handlingsplan för internationalisering 2008-2012 Följande är en handlingsplan för internationalisering av verksamheten inom

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (UFL) Göteborgs universitet

Läs mer

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Uppdaterad 2014-05-19 Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Innehåll Inledning 3 Översikt för etablering och avslut av internationella samarbetsavtal 4 Bilateralt universitetsövergripande

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2014-05-06 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2014-05-06 Tid: 13.00-15.00 Plats: UB3018, Växjö Bruunska 24, Kalmar Närvarande: Frånvarande: Lena Fritzén, ordförande

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

Committee for Internationalisation

Committee for Internationalisation Notes Meeting date: 11/12/2018 Committee for Internationalisation Delegates: Present: Absent: Others: Secretary: Ann-Charlotte Larsson, chair Per Servais, FEH Kristiina Heikkilä, FHL Piia Posti, FKH Astrid

Läs mer

Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET

Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET Innehåll DEL 1: Vad kännetecknar en god ansökan? DEL 2: Vilka ramar ger E+ ICM? DEL 3: Hur har Lunds universitet arbetat

Läs mer

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Protokoll Arbetsmiljökommittén 2016-05-25 Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Datum: 2016-05-25 Tid: 13.00 15.00 Plats: Växjö UB3018 Kalmar Redet Ledamöter: Närvarande Frånvarande:

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Läkarprogrammet 2012 2013 INLEDNING Högskolor och universitet styrs av omvärldens direktiv och internationalisering har blivit en kvalitetsindikator. Attraktiva och

Läs mer

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt 1(5) BESLUT 2018-03-15 Dnr SU-333-2.7-0030-18 Språkpolicy vid PHS Beslutad av prefekt 2018-03-15 Innehåll Syfte och utgångspunkter... 2 Parallellspråkighet... 2 Personalens synpunkter... 3 Medarbetare

Läs mer

Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016

Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016 Sida 1 (5) Arbetsdokument 2014-10-21 Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016 Landsövergripande information De allra flesta lärosäten i Kina erbjuder kurser på kandidatnivå (Undergraduate,

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Gäller från 2019-01-01 Innehållsförteckning Inledning 4 Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet 4 Organisation 6 Organisationsschema 6 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll 2015-03-26 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Johanna Jormfeldt, ordförande Josefin Andersson, studeranderepresentant Henrik Hegender, ledamot Mats Lindahl, ledamot

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Kallelse/Dagordning 2014-06-27 Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Datum: 2014-06-27 Svar Ledamöter: Adjungerande: Svar lämnas till FHL fhl@lnu.se senast den 2 juli 2014 kl 18.00.

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning

Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning Presentation 2014 Dick Tärnhammar Analytiker och kommunikationskonsult. Undersökningens syfte Ge en bild av hur de anställda

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 2016-03-21 2016/2371-1.1 Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 Antagen på kommittémöte för Hållbar utveckling 2016-03-21 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar

Läs mer

Aktivitetsplan för utbildningsverksamhet vid Humanistisk fakultet 2016-2018

Aktivitetsplan för utbildningsverksamhet vid Humanistisk fakultet 2016-2018 Aktivitetsplan för utbildningsverksamhet vid Humanistisk fakultet 2016-2018 Fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 15 oktober 2015 Fs 1.6.2-579-15 Humanistiska fakultetsnämnden www.humfak.umu.se Aktivitetsplan

Läs mer

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson.

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson. Protokoll 214/06 STYRELSEMÖTE Tid: Torsdagen den 31 oktober 09.00-11.00 Plats: Kalmar Holken och Växjö UB3018 Närvarande: Annika Aronsson Anna Asplund Persson Sandra Bergsten Birgitta Johansson, från 5

Läs mer

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Regler för etablering av internationella samarbetsavtal

Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Dnr: 2018/511-1.1.1 Regeldokument Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Beslutat av Rektor Peter Aronsson Gäller från 2018-02-26 Beslutat av: Rektor Peter Aronsson Beslutsdatum: 2018-02-26

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-08-29 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Fredrik Hjorth,

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012-2013 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus Wikström, ansvarig

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012 fastställd 2012-01-16

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012 fastställd 2012-01-16 Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012 fastställd 2012-01-16 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus

Läs mer

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering?

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? Internationella handläggargruppen Hans Abelius Annelie Hyllner Catharina Miklin Lena Pedersen Utbildningsnämnden V 2016/786 Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? I Vision 2020

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Internationell policy. Internationell policy

Internationell policy. Internationell policy Internationell policy Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Internationella samarbeten 3 Europeiska Unionen 3 Syfte 4 Organisation och ansvar 4 Internationell samordnare 4 Falköpings Internationella

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen , kl

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen , kl LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag, kl 9.15 11. 05 Närvarande ledamöter Lars Olof Delsing professor Sara Håkansson universitetslektor t o m del av 77 Marie Källkvist universitetslektor, bitr

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-03-08 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Fredrik Hjorth,

Läs mer

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Uppdrag och ansvar Inom nuvarande organisation ligger ansvaret för internationaliseringsfrågor i första hand på fakulteterna.

Läs mer

Satsning på forskning, utveckling och tillväxt

Satsning på forskning, utveckling och tillväxt ÖVERENSKOMMELSE OM Satsning på forskning, utveckling och tillväxt Mellan Kalmar Kommun och Linnéuniversitetet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND 3 2. MÅL 3 3. FINANSIERING OCH OMFATTNING 3 4. ORGANISERING

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Universitetsövergripande organ Fakulteten för Eknomihögskolan Fakulteten för Hälsa & Livsvetenskap

Universitetsövergripande organ Fakulteten för Eknomihögskolan Fakulteten för Hälsa & Livsvetenskap Antal platser Universitetsövergripande organ Universitetsstyrelsen 3 LNUs ledningsgrupp 2 Disciplinnämnden 2 UPE 2 Kvalitetsrådet 2 Kommittén för hållbar utveckling 3 Kommittén för internationalisering

Läs mer

Praktiska planeringsförutsättningar för budget 2014

Praktiska planeringsförutsättningar för budget 2014 Sida 1 (7) 2013-10-27 Utgåva 2 Handläggare: EK/T. Söder Till: Dekaner, prodekaner, kanslichefer LPU, FOJO, UB, UPE och chefer inom förvaltningen samt ekonomnätverket Praktiska planeringsförutsättningar

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution BESLUT 2019-05-28 STYR 2019/895 Dekan Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution Bakgrund Föreskrifter om ledningsuppdrag vid Lunds universitet

Läs mer

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Dnr. Stud 3.5.3-2017/490 1 (av 2) REKTOR BESLUT 2017-05-29 Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Bakgrund Centrala stipendiekommittén har till uppgift

Läs mer

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Plan för introduktion av nya chefer Personalavdelningen/YT 2013-10-21 reviderad senast 2015-03-12 Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Nedan föreslås en plan för introduktionsmöten

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 15:00-15.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Helena Lindholm Schulz prorektor, rektors ställföreträdare (ej 13)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Utskottet för kultur och utbildning 7.3.2008

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Utskottet för kultur och utbildning 7.3.2008 EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för kultur och utbildning 2009 7.3.2008 ARBETSDOKUMENT om Europaparlamentets och rådets förslag till beslut om inrättande av ett handlingsprogram för att höja kvaliteten

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Handlingsplan för hösten 2017

Handlingsplan för hösten 2017 2017-07-06, uppdaterad 15 augusti Sida: 1 (5) Kommunikationsplan projekt samlokalisering Handlingsplan för hösten 2017 2017-07-06, uppdaterad 15 augusti Sida: 2 (5) Att göra När Innehåll Till Avsändare,

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Internationalisering som en strategi för högre kvalitet utmaningar och möjligheter

Internationalisering som en strategi för högre kvalitet utmaningar och möjligheter Internationalisering som en strategi för högre kvalitet utmaningar och möjligheter Eva Åkesson Lund Universitet Seminarium om joint/double degrees och gemensamma studieprogram \ÇàxÜÇtà ÉÇxÄÄt xç{xàxç EC

Läs mer

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014 Foto: Dan Lindberg Om Linje 14 Linje 14 har funnits som ett samarbete mellan Örebro universitet och Örebro kommun sedan 2003. Linje 14 ser gärna att fler ungdomar ska

Läs mer

PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2003-09-16 Tid: Måndagen 16 september 2003, kl 13:00-17:00 Plats: Sal: 31:530 Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna

Läs mer

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober 17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun 17-18 oktober Breddad rekrytering och mobilitet olika utmaningar Ökat

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslistan Även fakulteternas representanter föredrar punkt 3. Handlingsplaner.

1 Fastställande av föredragningslistan Även fakulteternas representanter föredrar punkt 3. Handlingsplaner. 2013-10-15 1 (5) Internationaliseringsrådets () möte 9 okt 2013 Närvarande Anna Andersson, fakultetskoordinator LiTH (adjungerad) Anna Bergek, prodekan tek fak Karin Gibson, enhetschef IO (sekr) Anderz

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten

Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten dnr V 2017/320 Fastställt av Handelshögskolans fakultetsstyrelse 2017-03-30 (dnr V 2017/320) Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten Det övergripande

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft Inbjudan och mötesagenda Datum: 2015-09-21 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Meddela deltagande senast 17 september till David Stigson Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer