Ladda din elbil hos Coop Forum! COOP KARLSHAMN HAR TAGIT ÄNNU ETT STEG MOT ETT MILJÖVÄNLIGARE SAMHÄLLE!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ladda din elbil hos Coop Forum! COOP KARLSHAMN HAR TAGIT ÄNNU ETT STEG MOT ETT MILJÖVÄNLIGARE SAMHÄLLE!"

Transkript

1 Vår nya transportbil har bara mat i sina tankar Pantapriset till Arbetscentrum Positiva resultat med varu märkesuppbyggnad COOP KARLSHAMN HAR TAGIT ÄNNU ETT STEG MOT ETT MILJÖVÄNLIGARE SAMHÄLLE! Ladda din elbil hos Coop Forum!

2 2 Coop Karlshamn Biogasbil Solenergi Laddningsstation Återvinning Miljöpanta Miljön ligger oss varmt om hjärtat! Conny Berg. VD Coop Karlshamn. Miljön är något som ligger oss varmt om hjärtat och det gäller såväl de stora miljöfrågorna som energi, återvinning, avfallshantering och transporter som miljön i våra butiker för både personal och kunder. Genom att tänka långsiktigt, försöka leva som vi lär och stadigt jobba mot nya miljömål vill vi bygga upp en hållbar utveckling. Hittills har vi bidragit till det genom till exempel solcellspaneler på Coop Forums tak, införande av Miljöpantapriset, en ny snabbladdningsstation för elbilar, inköp av en transportbil som går på biogas och inskaffande av en avfallsanläggning som omvandlar våra sopor till det drivmedlet. Just nu håller vi på att successivt byta ut alla halogenlampor i butikerna mot LED-lampor. Inom ett till två år kommer vi nog att ha bytt ut samtliga. Vi är också måna om att ta vara på det närproducerade och jobbar mycket för det. Ekologiska varor är en annan del av sortimentet som vi tycker är mycket viktig. Målet är att hela tiden utöka den delen. Conny Berg och hela personalstyrkan önskar dig varmt välkommen till din miljövänliga Coop-butik. Hållbar utveckling Miljötänkandet är en viktig del av Coop Karlshamns verksamhet och identitet. Med långsiktigt tänkande är målet att uppnå en hållbar utveckling. Därför satsar vi på miljöfrämjande åtgärder och insatser på så bred front som möjligt. Det gäller att ha tålamod när det gäller sådana saker. Alla kommer till exempel inte att köpa elbil med en gång för att det finns en laddningsstation. Men när det nu finns en så kommer det efterhand att bli fler som använder den. Vi vill leva som vi lär, inte bara prata om att vara miljövänliga. Vi vill göra något för Karlshamnsborna och vill att miljöinriktningen ska synas i våra butikshyllor. Vi har fått mycket god uppmärksamhet och positiva rubriker för vårt miljöarbete. Produktion: Roxx Communication Group, Ansvarig utgivare: Conny Berg Projektledare: Daniel Nilsson Redaktör: Carin Svensson Foto: Sven Persson Mediasäljare: Anna-Lena Englund Annonsoriginal: Malin Svensson Grafisk form: Örjan Folcke Tryck: Litografen, Vinslöv 2015 Roxx Communication Group "Din lokala leverantör"

3 Coop Karlshamn 3 Ny snabbladdningsstation för elbilar I början av december 2014 invigdes en ny snabbladdningsstation för elbilar utanför Coop Forum i Karlshamn. Den är ett av resultaten av samarbetet mellan Coop Karlshamn och Karlshamn Energi. Vid invigningen medverkade Anders Strange från Karlshamn Energi, Conny Berg från Coop Karlshamn och Jonas Lööf från Green Charge Sydost. De var alla tre överens om att investeringen i en ny snabbladdningsstation är ett mycket viktigt steg. Ju fler som ser att det kommer upp sådana här desto fler vågar köpa elbil, säger Jonas. Första halvåret bjuder Karlshamn Energi på elen. För att veta att det säkert finns en laddningsplats när man kommer till stationen med sin elbil kan man boka i förväg. Det finns ett mål om att man ska kunna köra elbil längs hela E22:an och vi vill vara med och bidra till att det målet uppnås, säger Conny. Fakta laddstationen på Coop Karlshamn Anläggningen består av en snabbladdare och en semiladdare Snabbladdaren har tre kontakter: en CHAdeMO som är den japanska standarden och en CCS eller Combo som är standard i Europa och USA. Dessa är på 50 kw vardera. Dessutom finns det en Typ 2-kontakt på 43 kw. Det tar cirka 20 minuter att ladda elbilen upp till 80 procent med 50 kw- kontakterna. Den första månaden (december 2014) laddades 50 elbilar på Coop Forums laddningsstation. Den genomsnittliga laddningstiden var minuter Utöver snabbladdaren finns det en semiladdare på anläggningen med en effekt på 22 kw. Med 22 kw tar det ca en timme att ladda elbilen. Sedan tidigare finns det även en traditionell långsamladdare på Coop. Conny Berg, Coop Karlshamn, och Anders Strange, Karlshamn Energi, inviger den nya laddstationen.

4 4 Coop Karlshamn Coop Karlshamn skänker 15 öre för varje pantad importburk vilket finansierar Miljöpantapriset som går till personer eller organisationer i Karlshamn som främjar miljön. Här delar Conny Berg ut priset till Arbetscentrum Karlshamn. Miljöpanta och bidra! När du lämnar dina burkar som inte är köpta i Sverige i våra returburksautomater får du ingen pant. Men eftersom det ändå är en god miljö gärning vill vi på något sätt glädja alla som trots allt lämnar in dem hos oss på Coopbutikerna i Karlshamn. Därför har vi sedan 2010 infört Miljöpanta priset. Det innebär att för varje importburk som kommer in skänker vi 15 öre till en fond. Från den delas det ut ett pris en till två gånger per år. Pristagare kan vara personer eller organisationer, inom Karlshamns kommun, som främjar vår miljö. Första gången priset delades ut var i juli En av dem som har fått priset är Arbetscentrum i Karlshamn som i december 2014 fick ta emot en prischeck på kronor. I motiveringen stod bland annat: Arbetscentrum gör en stor miljövårds insats för invånarna i Karlshamns kommun. Istället för att kasta bort gamla möbler, trädgårds maskiner, cyklar och andra fordon så tar man in och reparerar dessa som sedan säljs till humana priser. Pristagare sedan 2010 Friluftsfrämjandet (Mulleverksamheten) Ire Natur & Kulturskola Karlshamn Montessoriskola Karlshamns Sjöscoutkår Sydkustens Sportdykarklubb Rolf Stenfelt Västblekinges Ornitologiska förening Arbetscentrum Karlshamn

5 Coop Karlshamn 5 Bilen som bara har mat i tankarna Säkert har du sett vår transportbil ute på vägarna här i Karlshamn. Den lilla vita lastbilen med gröna pratbubblor som säger Jag har bara mat i tankarna. Den är ytterligare ett led i vår miljösatsning. Vi vill ju leva som vi lär. Genom en avancerad komprimator för matavfall, Bio Simplex från Sita, kan alla matrester omvandlas till den massa som kallas slurry och som sedan förädlas till biogas. Och det är mat för vår transportbil. Så nästa gång du läser pratbubblorna på dess sidor vet du vad vi menar. De cirka 40 ton organiskt avfall som blir slurry i vår komprimator förädlas sedan till biobränsle som räcker till att köra cirka mil, berättar Conny Berg.

6 6 Coop Karlshamn VÄLKOMMEN UPP PÅ TAKET! SE FILMEN PÅ VÅR FACEBOOKSIDA. Fakta solcellstaket Toppeffekt: watt (680 st 255 wp-paneler) Total solcellsyta: m2 Elproduktion per år: kWh Vi ersätter cirka 10 procent av Coop Forum Karls hamns elförbrukning 2014 med solcellsel. Coop Forum Karlshamns solcellsproduktion motsvarar 9 10 eluppvärmda villors årsförbrukning av el. Bidrag från Länsstyrelsen: 35 procent av investeringen. Total investering efter bidrag: Cirka kr Elcertifikat, vilket motsvarar runt öre per kwh, även ursprungsgaranti vilket kan ge 3-5 öre per kwh. Avbetalningstid beräknat på elpriser från 2013 blir runt 9,5 år. Butiken Coop Forum Karlshamn Coop Forum är den största av våra fem butiker. Det är här taket är fyllt av solpaneler och sopsorteringen genom avfallsanläggningen ger biogas till vår transportbil. Det är också den butik, av de fem, som öppnar först och stänger sist varje dag. Här finns ett stort utbud av ekologiska produkter av bland annat Coops eget märke Änglamark samt Kung Markatta och Urtekram. Här står maten i centrum och vi månar om det närproducerade. Det är också här du kan passa på att ladda din elbil i vår nya snabbladdningsstation medan du handlar.

7 Coop Karlshamn 7 Solcellstaket är Coop Karlshamns största projekt och är den tredje största anläggningen, på ett och samma tak, i Sverige. Solcellstaket en unik satsning Det blev en Emil-i-Lönneberga-effekt det bara blev så, säger Coop Karlshamns VD, Conny Berg, om den enorma solcellsanläggning han har sett till att få monterad på den största av butikerna, Coop Forum. I grund och botten har hans personliga intresse för miljö vänliga insatser en hel del med saken att göra. Med sina 25 år av garanterad livslängd kommer solcellspanelerna att kompensera sin investeringskostnad väl. Nio till tio normalstora, eluppvärmda villor kan försörjas med den energi de alstrar. Än så länge behöver Coop Forum all energi för egen räkning men om det blir något överskott köps det av Karlshamn Energi. Anläggningen är Coop Karlshamns största projekt och är den tredje största, på ett och samma tak, i landet. Initiativet till solcellspanelerna i Karlshamn kom från styrelseordförande, Christer Florén. Sedan dess har även Konsument föreningen i Varberg följt efter med samma sak. På en skylt på ytterväggen vid entrén kan man se hur mycket el panelerna producerar. Även inne i butiken finns en tv-skärm med den uppgiften. Och alla anställda kan om de vill ladda ner en app för att följa elproduktionen, säger Conny. Vi hjälper dig med revision, skatt och redovisning Kontakta oss i Karlshamn, Kristianstad eller Karlskrona. kpmg.se/sydost 2014 KPMG AB, Sweden.

8 8 Coop Karlshamn VÅRA BUTIKER Roy Olsson har varit butikschef på Coop Konsum Österport sedan butiken öppnade Coop Konsum Österport Konsum Österport är en lite äldre butik än de andra. Den öppnade 1981 och kallas i folkmun fortfarande Servus. Butikschefen sedan starten heter Roy Olsson och han går i år, 2015, i pension. Vilket han tror kommer innebära lite mer tid till intressena svampplockning, jakt och fiske. Han har järnkoll på sin butik och det bästa rådet han vill ge sin efterträdare är: Jobba när det behövs. Österport är en typisk sommarbutik med havet inpå knutarna och störst omsättning i juli. Men också en för lokalbefolkningen betydelsefull butik med god service och brett sortiment. Här finns dessutom utlämning av DB Schenker och Post i butik där alla postärenden kan utföras. Citygallerian kosmetik & hälsokost I Citygallerian kosmetik & hälsokost möter du en kunnig och tillmötesgående personalstyrka som kan hjälpa till med allt ifrån val av rätt färg på underlagskrämen till vilka ekologiska produkter som passar dig. I det breda utbudet kan man lukta, känna och se hur de olika varorna passar. Även här är miljötänket väl utvecklat och det ekologiska utbudet växer och utvecklas hela tiden. Här finns hälsokost i stor variation och vill du veta mer om dessa produkter kan någon av dem fyra som jobbar i butiken berätta om användningsområden och effekter. Camilla Nilsson och Marie Svensson i Citygallerien kosmetik & hälsokost.

9 Coop Karlshamn 9 Coop Konsum Asarum I vår butik i Asarum har en hel del förändringar skett det senaste året. Hela butiken har efter mycket mätande byggts om invändigt. Här möter du en ny och fräsch bröd avdelning och kan köpa sallad från vår nya salladsbar. Utifrån önskemål från våra kunder har vi behållit och utvecklat den manuella charken. Den är vår stolthet. I Konsum i Asarum erbjuder vi också färsk fisk en gång i veckan och vi jobbar ständigt med att utveckla ett alternativt produktsortiment för er som har någon form av allergi. Ida Österberg Andersson, butikschef på Coop Konsum i Svängsta. Coop Konsum Svängsta Jimmy Sjöberg i butiken Coop Konsum i Asarum. Blekinge Det här är den lilla, nära butiken som har ett brett utbud av varor och tjänster. Här finns bland annat ATG, PostNord, Schenker Privpak, Apotekstjänst och Svens ka Spel. Eftersom vi är liten landsortsbutik är vi särskilt glada över alla våra lokala kunder och har genom den senaste tidens förändringar försökt visa det lite extra. Vi har till exempel fått hit en kaffemaskin och vi har efter ett kundförslag satt in barstolar i vår spelhörna. Utvecklingen av butiken fortsätter. På Konsum i Svängsta möts ni av en positiv anda och ett brett utbud. Allt inom säkerhet och system Lås Helhetsleverantören av säkerhet Trygghet Kvalitet Kompetens...för säkerhetens skull sedan Mekaniska Mekaniska & & elektromekaniska elektromekaniska lås lås Dörrstängare Dörrstängare & & dörrautomation dörrautomation Kompletta Kompletta dörrmiljöer dörrmiljöer & & dörrbeslag dörrbeslag Värdeförvaring Värdeförvaring & & kassaskåp kassaskåp Nyckelhantering Nyckelhantering Utrymning Utrymning & & tillgänglighet tillgänglighet Tjänster Säkerhetsbesiktningar Säkerhetsbesiktningar Projektering Projektering & & installation installation Låssmedstjänster Låssmedstjänster Serviceavtal Serviceavtal Passage Passagesystem Passagesystem för för dörrmiljöer, dörrmiljöer, portar portar och och grindar grindar Fastighetssystem Fastighetssystem t.t. ex. ex. tvättstugebokningar tvättstugebokningar RFID/tag-system RFID/tag-system CCTV Kameraövervakning Kameraövervakning inne inne och och ute ute SystemSystem- & & serverlösningar serverlösningar Larm Inbrottslarm Inbrottslarm Utrymningslarm och och Brandlarm Brandlarm Utrymningslarm Övervakning Övervakning

10 10 Coop Karlshamn Både snygg och praktisk. I nya C-Klass Kombi harmonierar design och teknik på ett fantastiskt sätt. Resultatet blir prestanda, säkerhet, funktion och vägegenskaper i världsklass. Välkommen in att prova själv. EVA VI Ägs AV InVånarna I KArlsHAmN Vår ENErgI för Ett grönt KArlsHAmN gör Oss starka på hemmaplan Nya C-Klass Kombi Billån+ inkl. serviceavtal från: Vi laddar för ett grönt och skönt Karlshamn. Karlshamn Energi har vilja och kraft att erbjuda hållbara alternativ i vår fina stad. Vi har precis tagit fram Karlshamns första snabbladdningsstation för elbilar, i samarbete med Coop Karlshamn. Och mycket annat är på gång kr / Pris från kr. *Billån+ finansiering via Mercedes-Benz Finans inklusive serviceavtal 36 mån/7.500mil, 36 mån, restskuld 50%, kontant 30%, rörlig ränta (augusti 2014), eff. ränta 5,62%. Reservation för sedvanlig kreditprövning. Bränsledeklaration blandad körning enl. EU-norm: 4,3 6,0 l/100 km, CO g/km. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad. mercedes-benz.se KARLSKRONA: Verkstadsgatan 2, KARLSKRONA Upptäck vårt tårtsortiment! I vårt tårtsortiment har vi många goda tårtor att välja mellan. Varför inte förgylla kalaset med en riktigt härlig tårtbuffé där allas favorit med säkerhet finns med. Både gott, festligt och garanterat en succé. snabbladdstation vid Coop i strömma laddstation på torget satsning på solceller Nya elcyklar fler elbilar Brödglädje! I vårt sortiment kan du lätt hitta dina egna brödfavoriter. En grov brödbit till frukost en fralla till fikat eller varför inte ett saftigt och gott Levainbröd till lunch. Oavsett tillfälle och tidpunkt har vi ett bröd som passar alla - från stora till små! Belöna dig med ett nybakat bröd från Coop Bageri redan idag! Vi på Coop Bageri har en lång tradition och stort yrkeskunnande. Vårt bröd bakas till våra kunder 6 dagar i veckan - vissa av bröden bakas också direkt i butiken. Låt tårtkalaset börja! BESTÄLL DIN TÅRTA HÄR! Bageri HAPPIEND Nya C-Klass Kombi. hållbarhet Är en laddad FråGa;) Det bästa av flera världar.

11 Coop Karlshamn 11 Renée har ambitioner Sedan maj 2013 har kommunikations konsulten Renée Carlsson, på Ambitioner AB, samarbetat med Coop Karlshamn i fråga om strategisk kommunikation och varumärkesuppbyggnad. Ett företag kan ibland behöva förstärka både sitt yttre och sitt inre varumärke. En viktig del i processen är att lyssna av företagets personal och kunder. Utifrån de samtal som förs med medarbetare och butikschefer tar vi gemensamt fram mål och strategier för hur utvecklingsarbetet ska genomföras, säger Renée. Företag kan förändras Attityden till ett företag kan förändras effektivt genom att man lyssnar och samtalar kring önskemål från såväl de inre som de yttre leden. Att lyfta fram och arbeta med det som är positivt är viktigt. I ett par av Coop Karlshamns butiker har kommunikationsarbetet lett till att kundtill strömningen förbättrats och arbetsglädjen hos personalen fått ny glöd. Glad personal ger nöjda kunder De positiva förändringarna ger ofta en smittande effekt. Den glada personalen ger nöjda kunder och de nöjda, och till antalet ökande, kunderna gör personalen än gladare. Många Coop-butiker har ofta en social funktion och ett trevligt ord eller lite personligt engagemang kan göra så mycket. Renée Carlsson tillsammans med Ida Österberg Andersson i Svängsta. Hållbar utveckling När Renée har samarbetat med Coop Karlshamns vd, Conny Berg, är det attityder, relationer, yttre och inre varumärke, kundundersökningar och grupparbeten som varit i fokus. Målet är långsiktighet och hållbar utveck ling för alla de fem butiker som ingår i Coop Karlshamn. En efter en får de en genomgång. Det är jättekul att jobba tillsammans med Conny i hans arbete med miljö och hållbar utveckling även i personalfrågor. ISS Facility Services är det lokala Svanenmärkta serviceföretaget i Karlshamn. Tel: Jämshög SMARTA APPAR? Bankärenden direkt i mobilen! Se mer info på vår hemsida. NÄRA BRA NYTTIG Sparba nk i Karlsha en mn Du har väl inte missat våra Vi kör på biogas...som tillverkas med vår fantastiska separator för matavfall, Bio Simplex.

12 Vi bryr oss, därför är varorna bakom dessa loggor viktiga Alla Coopbutiker är KRAV-certifierade. Coop är störst i branschen på ekologiskt och har cirka ekologiska och miljömärkta varor i sortimentet. Coop var först ut med ekologiska morötter för 30 år sedan. Idag finns det mer än 440 produkter i Coop Änglamarks sortiment. Vi är inte fullkomliga men Vi har kommit en bra bit på Väg mot ett miljövänligare samhälle! Ordförande Christer Florén och VD Conny Berg. Coop Karlshamn ekonomisk förening Är en medlemsägd kooperativ förening. Vi driver fem butiker i Karlshamn omsatte vi 257 miljoner kr. Cirka 100 personer arbetar inom föreningen medlemmar/ägare. VD Conny Berg, 2006 Ordförande Christer Florén, 1988 Adress: Strömmavägen 1, Karlshamn Telefon: E-post: Hemsida: Internethandel: Facebook: Hos oss kan du handla all din mat genom

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30

Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 VÄLKOMNA Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 Välkomna Presentation av projektet Träff 1,2,3,4,5,6 Studiebesök Intresse, eget gemensamt (andel) Administration,

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Välkommen till Bostaden!

Välkommen till Bostaden! Välkommen till Bostaden! Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar; socialt, ekonomiskt och ekologiskt! Alla mål utifrån hållbarhetsperspektiven: Ekonomiskt Ekologiskt Socialt I vår affärsplan

Läs mer

Det handlar om hybrid. HybrId systemet

Det handlar om hybrid. HybrId systemet Det handlar om hybrid HybrId systemet det HaNdLar Om HybrId sedan 2003 geesinknorba erbjuder hybridsystem för sina geesinknorba baklastare. under 2009 vann Hybrid plug-in systemet CIWm recycling Award

Läs mer

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Vi bygger ut stationär räckviddsförlängning i Sverige och gör

Läs mer

Enkelt. Smart. Prisvärt.

Enkelt. Smart. Prisvärt. Enkelt. Smart. Prisvärt. Rätt råvara. Rätt maskin. Rätt service. Hur många koppar serverar du per dag? MERRILD 94 grader Kaffe- och tekonceptet 94 grader ger dig en helhetslösning för din kaffeoch teservering.

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform!

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Har du drömt om att vara din egen men inte vågat ta steget? Som franchisetagare av en Coop Konsum- eller Coop Nära-butik får du det fulla ansvaret

Läs mer

Mercedes-Benz Vans. V-Klass. Mercedes-Benz Transportbilar hösten 2015. Familjens nya tjänstebil. Paket Executive. Paket Business.

Mercedes-Benz Vans. V-Klass. Mercedes-Benz Transportbilar hösten 2015. Familjens nya tjänstebil. Paket Executive. Paket Business. Pris inkl. moms från: Billån+1 från: Leasing+1 från: Förmånsvärde2 från: Alltid med Edition: V220 SE Edition lång (163 hk) V220 Avantgarde Edition lång (163 hk) 463.900 kr 4.505 kr/mån 3.595 kr/mån 3.100

Läs mer

Var lyser solen bäst?

Var lyser solen bäst? Var lyser solen bäst? Bild: Institute för Environment and sustainability- European Commission Det strålar årligen in ca 10 000 gånger mer solenergi än den energi som används på jorden! Solceller (ger el)

Läs mer

I DIN VARDAG NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN NR. 3 - OKTOBER 2013

I DIN VARDAG NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN NR. 3 - OKTOBER 2013 I DIN VARDAG NR. 3 - OKTOBER 2013 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN ETT SAMARBETE FÖR

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Innehåll. Presentation Upphandling Projektering. Solar Design AB. Verkstadsvägen 3, SE-290 62 Vilshult, Sweden

Innehåll. Presentation Upphandling Projektering. Solar Design AB. Verkstadsvägen 3, SE-290 62 Vilshult, Sweden Innehåll Presentation Upphandling Projektering Energikonsulterna är en bra partner med stor erfarenhet av design, konstruktion och montage av solanläggningar och tillsammans med PV Enterprise kunskap

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter OKQ8 Mot fossiloberoende transporter Stationsnätet 1 Störst i Sverige med 750 stationer över hela landet, för såväl personbil som tung trafik 2 350 bemannade stationer 3 150 stationer med 2 000 hyrbilar

Läs mer

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 Energin från solinstrålningen mot ett tak i norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Fastighetsägare visar hur solfångaroch

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon Agenda Miljöengagerade bilhandlare visar vägen i Europa Kommunerna viktiga föregångare Granskning av kommunernas personbilar Bilval - att tänka på,

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

PRIS! 15k/kg. 10k/st. 39)= /kg FÅ MER SOM MEDLEM. VECKANS ERBJUDANDEN 5/10 11/10. Personliga rabatter, medlemspriser och poäng. MALD I BUTIK.

PRIS! 15k/kg. 10k/st. 39)= /kg FÅ MER SOM MEDLEM. VECKANS ERBJUDANDEN 5/10 11/10. Personliga rabatter, medlemspriser och poäng. MALD I BUTIK. VECKANS ERBJUDANDEN 5/10 11/10 CE_v41_Sundsvall_s1-8_sid 1 KANON- PRIS! 15k/kg Välkॐ n t l к! EKOLOGISKA BANANER Dominikanska republiken/coop Änglamark. Klass 1. Max 3 kg/hushåll. MALD I BUTIK. 54)= K

Läs mer

Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder

Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder PRESSMEDDELANDE 2014-07-07 Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder Ny solpark på universitetstaket kan tiodubbla produktionen av solenergi Pite Energi tar ett stort steg i arbetet mot hållbar

Läs mer

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne PROGRAM Marknadsundersökning Kalendarium Vindkraft Solenergi Mingel och julfika MARKNADSUNDERSÖKNING Jag kommer från

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

Välkommen till Mercedes-Benz Öppet Hus. Mängder med attraktiva hösterbjudanden hos din återförsäljare den 6 8 september.

Välkommen till Mercedes-Benz Öppet Hus. Mängder med attraktiva hösterbjudanden hos din återförsäljare den 6 8 september. ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Mercedes-Benz ANNONS Välkommen till Mercedes-Benz Öppet Hus. Mängder med attraktiva hösterbjudanden hos din återförsäljare den 6 8 september. 4MATIC Ett liv i

Läs mer

Elförsörjning med hjälp av solceller

Elförsörjning med hjälp av solceller Elförsörjning med hjälp av solceller Av: Hanna Kober 9B Datum: 2010-05-20 Handledare: Olle & Pernilla 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Bakgrund sid 3 Syfte/Frågeställning sid 3 Metod sid 3 Resultat

Läs mer

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten elementärt F r å n e l v e r k e t n r 2 2 0 1 4 Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi Spara pengar och miljö med Elpiloten Med Betalsmart får du stugvärme i januari, men betalar i juli Vinn en

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Intern klimatrapport Sala Sparbank

Intern klimatrapport Sala Sparbank Intern klimatrapport Sala Sparbank FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.salasparbank.se Verksamhetsområde Sala och Heby Beräkningsperiod Januari-december 2014 Kontaktperson Annika Nelson Berg NYCKELTAL Antal

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Bjud in till. inspiration

Bjud in till. inspiration Bjud in till inspiration Vi älskar möten! Ja, vi älskar faktiskt alla sorts möten. Speciellt den sköna stämning som sprids och den kreativitet som uppstår när människor samlas utanför vardagens väggar.

Läs mer

Sol(s)ting Innovatum 150414. Intressanta exempel på affärsmodeller och teknik Martin Warneryd SP

Sol(s)ting Innovatum 150414. Intressanta exempel på affärsmodeller och teknik Martin Warneryd SP Sol(s)ting Innovatum 150414 Intressanta exempel på affärsmodeller och teknik Martin Warneryd SP What energy crisis? In less than 20 years, solar power will be so inexpensive and widespread that it will

Läs mer

Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar

Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar Forskning i GreenCharge Sydost: Elbussar Sven Borén, doktorand BTH projekt GreenCharge http://www.barometern.se/kalmar/tysta-elbussar-imponerade-pa-passagerarna/ Foto: Stefan Nilsson Hållbarhetsutmaningen

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Säker laddning av elfordon

Säker laddning av elfordon Säker laddning av elfordon Gustav Gustavsson, Schneider Electric Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Faktum Energidilemmat Behov Efterfrågan År 2050 Elförbrukning år 2030 Källa: IEA 2007 vs

Läs mer

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi Alternativa affärsmodeller och ägandeformer för solenergi Johan Nyqvist, Solar Region Skåne Energikontoret Skåne, September 2014, Malmö Innehåll Syfte och bakgrund... 3 Varför är solenergi intressant?...

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

För dig mellan 13-20!

För dig mellan 13-20! För dig mellan 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Välkommen *ll pressmöte

Välkommen *ll pressmöte Välkommen *ll pressmöte Fram&den för Saab Automobile AB Pressmöte Trollhättan 13 juni 2012 Hans L. Bergqvist Anne- Marie Pouteaux Advokat, konkursförvaltare Advoka8irman Delphi Advokat, konkursförvaltare

Läs mer

Vi bygger det hållbara samhället på riktigt

Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Örebro Göteborg Stockholm Solel: Ekonomi David Larsson, Direct Energy Intäkter Kostnader Vad kostar solel? Lönsamhet Matchning, nettodebitering och försäljning

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015 Tidtabell 5 januari - 29 mars 2015 kalmarflyg kalmarflyg Tack alla som väljer att flyga med oss! Med pressade priser och bra avgångar till och från Stockholm fortsätter vi att jobba med vår målsättning

Läs mer

Gör en insats för miljön. Byt pedaler ibland.

Gör en insats för miljön. Byt pedaler ibland. ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Mercedes-Benz ANNONS Gör en insats för miljön. Byt pedaler ibland. Köp en Mercedes-Benz BlueEfficiency 11 30 september så får du en Mercedes-Benz BlueEfficiency-veckor

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25 Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län 2015-02-25 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar fler tankställen med förnybara

Läs mer

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Vilken typ av produkt är solel? Det beror på Fyra exempel på olika affärsmodeller: - storskalig produktion

Läs mer

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Lönsam solel idag och i framtiden Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Sol i Väst 22 september 2015 Johan Öhnell, ordf Kort om Solkompaniet Göteborg Örebro Stockholm Levererar nyckelfärdiga solcellsanläggningar.

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

citroën DS design och teknologi som väcker känslor

citroën DS design och teknologi som väcker känslor citroën DS design och teknologi som väcker känslor citroën DS5 Väldigt mycket känsla i en ovanligt snygg Citroën Lasse Svärd, DN Motor 26 maj 2012 Med sin avancerade teknik, design och materialval är Citroën

Läs mer

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra Kontor att trivas i - Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra exponering för ditt företag - Moderna

Läs mer

InnoVentums idé. Vårt Solar Power Set består av. 8 fotovoltaiska (PV) paneler. 8 mikroinverter. Monteringssystem för PV panelerna. Konstruktion i trä

InnoVentums idé. Vårt Solar Power Set består av. 8 fotovoltaiska (PV) paneler. 8 mikroinverter. Monteringssystem för PV panelerna. Konstruktion i trä SOLAR POWER SET GRÖN OCH HÅLLBAR ELPRODUKTION InnoVentums idé InnoVentums Solar Power Set är en solpanelsmodul med en kapacitet på 2kWp. Den är perfekt anpassad för både privat och industriellt bruk. PV

Läs mer

Färdigställda och pågående referenser t.o.m. 2013-04 Fasadsystem till Kungsängsgymnasiet i Sala 3120W

Färdigställda och pågående referenser t.o.m. 2013-04 Fasadsystem till Kungsängsgymnasiet i Sala 3120W Fasadsystem till Kungsängsgymnasiet i Sala 3120W Under våren 2013 installerade Solarit ett fasadsystem på 3120W till Kungsängsgymnasiet i Sala. I utbildningssyfte är 2145W installerad dikt an fasaden och

Läs mer

1. Vad kan kommunen göra med

1. Vad kan kommunen göra med 1. Vad kan kommunen göra med Tydliga riktlinjer vid upphandling: Minska köttinköp Öka vegetariska livsmedel i skolor, äldrevård m.m. Välj vegetariskt vid konferenser Öka andelen ekologiskt Alternativ till

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Välkommen! Varmt väl m n loka affär! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På

Välkommen! Varmt väl m n loka affär! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På Din lokala affär 1 Välkommen! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På trädäcket utanför affären finns det möjlighet att sitta i solen, läsa dagens tidning och dricka morgonkaffet.

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg solceller Ann väljer solceller 3 Solcells paket InstalLationen steg för steg Allt fler väljer solceller Vi kan nästan tala om en solcellsrevolution Under 2012 installerades det dubbelt så mycket solel

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

92% Barnens Vän. Möt en köpstark. Barnvagnstestbana. Sveriges mest tongivande barnmässa 15-17 april 2011, Svenska Mässan Göteborg

92% Barnens Vän. Möt en köpstark. Barnvagnstestbana. Sveriges mest tongivande barnmässa 15-17 april 2011, Svenska Mässan Göteborg Möt en köpstark och intresserad målgrupp Barnvagnstestbana succén fortsätter Barnens Vän vi belönar hjältar med ett nytt pris 92% av besökarna skulle rekommendera andra att besöka Baby & Barn Källa: Detector

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Vi sitter nu på Torsgränd 9 i Vasastan dit du förstås är hjärtlig välkommen.

Vi sitter nu på Torsgränd 9 i Vasastan dit du förstås är hjärtlig välkommen. Vi är en tight grupp med bred samlad erfarenhet från de flesta grafiska sammanhang såväl tryck som digitalt. Vi arbetar med allt från annonser till avancerad webbshop via trycksaker, montrar, appar, säljpresentationer

Läs mer

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva.

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Vår Verklighet Vår Verklighet Gunnar Netz, vd Grönsakshallen Sorunda Vi har en vision Grönsakshallen Sorunda ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Det var en gång..

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

Energisatsningar på gårdsnivå

Energisatsningar på gårdsnivå Energisatsningar på gårdsnivå Det går inte att visa bilden. Det finns inte tillräckligt med ledigt minne för att kunna öppna bilden eller så är bilden skadad. Starta om datorn och öppna sedan filen igen.

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 1(5) Projektnr 40 30 120 Mark-Vatten-Miljöcentrum, MVM SYSTEMVALSUTREDNING Solcellsanläggning Uppsala 2008-07-04 Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 Upprättad av: Leif

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen Bilpool erfarenheter Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13 Pirjo Partanen 1 Fakta om Stockholms län 2 procent av Sveriges yta 2 miljoner invånare 20 procent av Sveriges befolkning 20 000-30 000 nya invånare/år

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-01-28 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rapport miljöarbetet 2009-2012 Sammanfattning I följande ärende kommer en beskrivning av vad som genomförts

Läs mer

Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 2015

Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 2015 Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 215 Bakgrund och syfte Med anledning av ett ökat konsumentintresse för ekologiska livsmedel beslöt Handla Miljövänligtgruppen (Naturskyddsföreningen

Läs mer

Nr 03 2013. Årg. 6 21/2-6/3. ung i fokus

Nr 03 2013. Årg. 6 21/2-6/3. ung i fokus Nr 03 2013 Årg. 6 21/2-6/3 ung i fokus FINSPÅNG 10181 10181 Jantzen Reclinerfåtölj 4.895:- Kampanj Komplett kontinentalsäng Gäller t.o.m. 10/3-2013 Nu 8.985:- FINSPÅNG AUDIO VIDEO - FInspång Stora Allén

Läs mer

Premiär! I nyrenoverad bilhall! Extraöppet. Lördag 10 16 Söndag 12 16. otroliga premiärerbjudanden! Gäller så långt lagret räcker!

Premiär! I nyrenoverad bilhall! Extraöppet. Lördag 10 16 Söndag 12 16. otroliga premiärerbjudanden! Gäller så långt lagret räcker! Freda 7 september 2012 Hela denna bilaa är annons och producerad av Mediehuset Correns försäljninsavdelnin D Premiär! I nyrenoverad bilhall! Extraöppet i helen Lörda 10 16 Sönda 12 16 otrolia premiärerbjudanden!

Läs mer

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Förslag till OKQ8 Förse pumphandtagen med bättre märkning så att feltankningar kan undvikas! Frågor och svar drivmedel Innan OK Masergatan

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk Sven Ruin EXEMPEL PÅ VÄRDET AV ELENERGI El man köper från nätet kr/kwh El* 0,40 Energiskatt 0,29 Elnätsöverföring 0,16 Moms 0,21 SUMMA 1,06 Lantbruk som

Läs mer

Utredning avseende klimatkompensering

Utredning avseende klimatkompensering Utredning avseende klimatkompensering Uppsala 2011-08-17 Reviderad Tema projektledare Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 10 Fax: 018-17 08 75 Upprättad av: Fredrik Sadjak Granskad av: Gunnar Gedin Sid:

Läs mer

Välkommen in. www.blekingelas.se

Välkommen in. www.blekingelas.se Välkommen in. Välkommen in i vår butik Strömmanvägen 1, Karlshamn Blekinge Lås & Larmteknik AB Strömmavägen 1 374 32 KARLSHAMN Telefon 0454-311 66 Orderfax 0454-841 91 E-post: order@blekingelas.se www.blekingelas.se

Läs mer

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild!

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! jubileum Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla är ett av Sveriges ledande specialsnickerier. Efter 30 års verksamhet är vi idag 23 medarbetare

Läs mer

Tycker du att Nordens största mötesanläggning bör vara ett föredöme när det gäller miljöarbete? Det tycker vi också.

Tycker du att Nordens största mötesanläggning bör vara ett föredöme när det gäller miljöarbete? Det tycker vi också. Vårt miljöarbete Tycker du att Nordens största mötesanläggning bör vara ett föredöme när det gäller miljöarbete? Det tycker vi också. Stockholmsmässan ägs gemensamt av Stockholms stad och Stockholms Handelskammare,

Läs mer

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira!

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 1 Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 2 Kommunstyrelsen beslut att 1. Staden antar som långsiktigt mål att konventionella fordon i stadens fordonspark, så långt

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

Informationsmöte Fjärrvärme - Näringsidkare Helsingborg. Marina Plaza, Helsingborg 17 oktober 2012

Informationsmöte Fjärrvärme - Näringsidkare Helsingborg. Marina Plaza, Helsingborg 17 oktober 2012 Informationsmöte Fjärrvärme - Näringsidkare Helsingborg Marina Plaza, Helsingborg 17 oktober 2012 Resurser och koldioxid Om alla levde som vi svenskar skulle vi behöva tre jordklot för att få fram alla

Läs mer

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om.

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om. Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft maj 2015 Känn dig trygg med Husjouren Rätt hjälp dygnet runt, året om. Solen ger kraft i Våmhus Andreas är nöjd med sin solel Kundförmåner Stockholmspaket

Läs mer

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm För Älvräddarna har det i många år varit en självklarhet att träffa nya och gamla medlemmar i vår monter på Sportfiskemässan. 2014 års Sportfiskemässa utgör inget undantag, vi känner oss säkra på att den

Läs mer

Auris Touring Sports. Premiär i augusti 2013. www.toyota.se

Auris Touring Sports. Premiär i augusti 2013. www.toyota.se Auris Touring Sports Premiär i augusti 2013 www.toyota.se Auris Touring Sports Det är många som har längtat efter en ny C-klasskombi från Toyota och efter sommaren är den här, nya Auris Touring Sports.

Läs mer

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen E.ON Värme Hållbar stadsutveckling i Västra Hamnen 2 I maj 2001 invigdes den europeiska bomässan Bo01 i Malmö. Redan från början var utgångspunkten att bomässan skulle lägga grunden för en attraktiv och

Läs mer

teamarver Låt oss göra kontrollen av din digitala färdskrivare Sid 6 TÄVLING! Spara tusenlappar...

teamarver Låt oss göra kontrollen av din digitala färdskrivare Sid 6 TÄVLING! Spara tusenlappar... teamarver Höst 2009 Spara tusenlappar... Låt oss göra kontrollen av din digitala färdskrivare Sid 6 TÄVLING! Var med och vinn en exklusiv skinnjacka från Arver Lastbilar! Läs mer på sid 4 Höst 2009 Ansvarig

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer