GRATIS Magasinet för skandinaver på Mallorca Vinternummer 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRATIS Magasinet för skandinaver på Mallorca Vinternummer 2014"

Transkript

1 Mallorca GRATIS Magasinet för skandinaver på Mallorca Vinternummer 2014

2 2 Mallorca Palma huvudstad med puls Avenida de Gabriel Roca som namnet var när det byggdes av ingenjören Gabriel Roca 1940 till Senare döptes den stora paradgatan till Paseo Maritimo. Här ligger många av Palmas bästa hotell massor av eleganta barer nöjesställen, som speciellt fredag lördagkvällarna är fulla av nöjeslystna turister. Turister reser från hela världen, år efter år, till denna lilla ö, knappt större än Gotland. Aldrig tröttnar de. Och mallorkinerna är ytterst måna om att vårda såväl turismen som sin ö. Ett ihärdigt miljöarbete har de tio senaste åren utvecklat Mallorca till att åter bli det paradis det en gång var, då det upptäcktes av turisterna för 50 år sedan. Vandringsleder rensas upp, gamla gårdar restaureras, trädgårdar underhålls, hotell som förfallit rivs samtidigt som nya hotell inte får byggas om de inte har stora omgivande grönområden trädgårdar. Detta gör att Mallorca har blivit en ö som älskas av alla - från den som bara vill lapa sol till upptäcktsresande på jakt efter spännande naturupplevelser. Huvudstad med puls Drygt hälften av öns befolkning bor i huvudstaden Palma, en i allra högsta grad levande spansk storstad. Ströva runt i den gamla stadsdelens smala gränder, shoppa i eleganta boutiquer välsorterade varuhus eller flanera längs med strandpromenaden titta på båtar som ägs av Europas absoluta jetset. Flera av Mallorcas förorter är belägna runt den härliga Palmabukten som förutom sol bad i vackra badvikar erbjuder ett pulserande nattliv. Läs Mallorca Forum mallorcaforum.se länka till våra annonsörer Här hittar du även: De senaste numren av Mallorca Forum, om vädret påmallorca, SVT Worlds TV-program, buss tågtider, flyg resor, intressanta utflyktsmål de bästa playorna golfbanorma...

3 Mallorca 3

4 4 Mallorca Hösten på Mallorca I början av oktober faller sedan de första regndropparna, som mjukar upp den solbrända jorden Också apelsinträden blommar nu apelsinblommornas söta doft sänker sig som tunga moln från de mörkgröna bladen, på grenarna som fortfarande bär på fjolårets frukter likt kvarglömda julgranskulor. Och de vinterkala fikonträdens grå, hängande grenar täcks av ljusgröna fikonblad, sammaa blad som i konsten sedan medeltiden dolt Adam Evas nakenhet. På Mallorcas järnhaltiga jord lyser en ljupröd färg, tills miljoner prästkragar kornvallmoblommor breder ut sin vårmatta gör landskapet till en avbild av Edens lustgård Vad är det som utövat fortfarande utövar en så oemotståndlig dragkraft till Mallorca? En kontinent i miniatyr, en i närmaste ferfekt skapelse, en ö att drömma om. Här finns alla tänkbara typer av kustlandskap; de svindlande branta kusterna vid Sierra de Tramuntana i nordväst, de romantiska små stränderna insprängda mellan klipporna på ostkusten, de vidsträckta sandsträckorna vid Palma i sydväst i Alcudiabukten i norr. Och sanddynerna i Migjorn, Mallorcas sydligaste del. I inlandet växlar landskapet mellan garriga, medelhavsområdets busk-skog av mastix, ginst, aleppotallar örtväxter med alla dess dofter jordbruksland som varit uppodlat i årtusenden. Med 300 soldagar om året har Mallorca ett tempererat subtropiskt klimat. Även på vintern kan soliga dagar med temperaturer på upp till 20 grader förekomma, vilket ger en trevlig om-växling på å de mer normala vinterdagaren. Mallorcas invånare kallar sådana dagar för petit estiy, lilla sommaren. När solen står som högst på himlen mellan juni september stiger dagstemperaturen till i medeltal brännheta 32 grader. Från mars till maj från september till december råder däremot Mallorcas härligaste årstid, våren. Jo, även perioden mellan september december kallas så: Uttrycket primavera des hivern, betyder vinterns vår.

5 Mallorca 5 Värt ett besök Katedralen Palmas stolthet, la la Seo. Började byggas 1230 av av kung Jaime l, l, men fick fick inte inte sin sin slutliga form förrän i i början av av 1900-talet då då den den kände arkitekten Antoni Gaudi anlitades. En En sevärdhet både från in- in- utsidan. Försök dock inte inte gå gå genom huvudingången som ofta är är låst. Ingången är är genom museet. Öppet månd - - fred 11-18, söndagar Söndagar stängt. Miró-museet Museet är är uppbyggt runt bostaden ateljén där där konstnären Joan Miró levde målade. Ligger strax utanför Palma ovanför kungens sommarresidens. Adress: Joan Saridaki 29, 29, Cala Major. Erbjuder ca ca 6000 olika målningar, skisser skulpturer. Kafeteria souvenirshop. Öppet tisd-lördag Sönd Månd. stängt. dag PALMANOVA Miró-museet Sollertåget Ett Ett annorlunda sätt sätt att att transporteras upp upp i bergen i på. på. Det Det gamla tåget med anor från 1912 tar tar dig dig med på på en en slingrande vacker färd genom olivlundar mandelsträdsdalar. Tågstationen i Palma i ligger på på Plaza España slustationen efter ca ca en en timma är är bergsbyn Soller. Därifrån kan kan man ta ta en en gammal spårvagn ner ner till till Porto Soller som erbjuder många bra bra restauranger cafeer. Det finns mer hos CENTRO OPTICO, PALMA NOVA Vi erbjuder Er SPECIAL- RABATTER även på andra Kända märken som t.ex: Christian Dior, YSL, CHANEL Katamaranutfärd För För dig dig som tycker om om hav hav bad bad är är detta ett ett perfekt utflyktsalternativ. Från piren mitt emot diskoteket Titos på på Paseo Maritimo i i ket Palma avgår dagligen katamaranutfärder. Även andra turistutflykter på på havet runt Mallorca med båt båt erbjuds längre ut ut på på piren. Bodegan Santa Catarina Vackert belägen mellan byarna Andratx Capdepella hittar du du denna bodega som startades av av en en svensk. Druvorna som kommer från de de mer än än hundra hektar stora vinodlingarna runt om om på på ön ön för- för- vandlas här här med en en modern teknisk utrustning till till utsökta viner. Som går går att att köpa på på plats efter provsmakningar. Klostret i i LluchEtt stort vackert gammalt kloster som nästan är är som en en liten by, by, beläget i i Lluch längst upp upp i bergen i i norr. i Här Här finns möjlighet till till övernattning, restaurang shopping - - ja ja till till med borgmästaren har har sitt sitt kontor här! Den berömda barnkören Coro Blavets sjunger varje dag dag klockan För För den den som gillar att att vandra finns det det många fina leder som utgår härifrån. För Dig som använder Glasögon eller Kontaktlinser finns nu möjlighet att få KOMPLETTA SOLGLASÖGON MED STYRKA för endast 69* Måtten på styrkan tar vi från dina glasögon eller kontaktlinser. Du kan även få progressiva utprovade solglasögon för endast 169* Du kan välja bland många fina modeller! AVDA. DE LA PLAYA, 12, PALMA NOVA Tel Fax: *Linser: ± 4 styrka / ± 2 cyl.

6 6 Mallorca En liten ö med stora vyer På en ö är rörelseutrymmet begränsat, men samtidigt är horisonterna vidare än de som ses från fastlandets kuster. Med sin yta på 3,640 kvadratkilometer är den inte mer än en sjundedel så stor som Sicilien då är den ändå fem gånger så stor som lillasystern Menorca. Med svenska mått mätt kan man jämföra med Gotland i storlek. Ön är som mest 110 kilometer bred mellan Sant Elm i nordväst Cap de Formentori nordost, mitt på ön är den mellan kilometer bred. Den ligger som en slarvig utskuren trapetssoid mitt i havet ungefär 200 kilometer från Barcelona, Valencia Alger, lika nära Afrika som den Europeiska kontinenten. Den som närmar sig ön från luften som de flesta av de c:a tio millioner turister som kommer hit varje år, slås genast av tre mallorcinska särdrag: Det första är det speciella medelhavsljuset, ett sagolik klart ljus. För det andra, bergen. Den som tror att det inte kan finnas höga berg på en ö blir förvånad. På Mallorca finns det till med två bergskedjor som löper paralellt med varandra, den ena norrifrån mot sydväst utmed norra kusten, med den andra österifrån mot sydost utmed den sydöstra kusten. Mallorcas fängslande historia Mallorcas historia är allt annat än fredlig. Detta beror på att Balearerna ligger på ett sådant läge att det bäddade för strider erövringar förr i tiden. De som har kontrollerat ön genom tiderna är många olika folkslag, kartagener, romare, morer, araber katalaner för att nämna några. De första invånarna kom till Mallorca redan 4000 f.kr. Tiden därifrån fram till Mallorcas självständighet 1276 har styrts av olika folkslag som erövrat ön från varandra. Ön har även hunnit med att vara en del av den muslimska världen innan kristna trupper tog över ön igen år blir som sagt ön ett självständigt kungadöme med hjälp av Jaume II. Och mellan åren sågs Palma, huvudstaden på ön, som en av de rikaste städerna i Medelhavet. Denna självständighet varade dock inte speciellt länge då det spanska kunkagdömet formades Britter, spanjorer fransmän kämpade hårt mot varandra om kontrollen av ön under talet, vilket resulterade i många strider. Men framåt 1880-talet till slutet på talet blomstrade ön på nytt. Mallorca blev återigen en ö full med rikedom tack vare vin- mandelhandel härjade det spanska inbördeskriget, även Mallorca drogs då in i krigshandlingarna. Under denna tiden tog generalen Franco över ön. Det första valet för den autonoma ögruppen hölls år öppnades Mallrocas flygplast Son San Juan för flygtrafik.

7 Mallorca 7 INCA Läderstaden Inca ligger halvvägs upp på motorvägen från Palma till Alcudia. Det är Mallorcas tredje största stad är mest känd som "staden av läder" - om du kommer på en organiserad tur kommer utan tvekan att tas till en läderfabrik. Shoppa runt, men de verkliga fynddagarna är få, i stället erbjuds alltid varorna till rena fabrikspriser. Det är också hem till det välkända skomärket, Camper. Inca har en av Mallorcas största marknader. Varje torsdag på gatorna runt Placa d'espanya tas försäljningen över med rader av stånd. Massor av läder erbjuds, av varierande kvalitet, plus smycken, snidade olivträ, spets färska råvaror från hela ön. Placa d Espanya själv blir ett frilufts Flower Show. Eftersom Inca ligger på centralt mitt på ön, är tillgången riklig på jordbruksprodukter billigare än i staden Palma. Nära centrum är ligger ett smart kaffe-house, Café Mercantil, med stoppade läderfåtöljer i anslutning Ca'n Delante, en av Mallorcas bästa konditorier. Inca är också känd för sina små charmiga barer, samt gamla vinkällare i restaurangerna, som erbjuder traditionella rätter till rimliga priser. Mallorcas största höstmässa hålls i Inca. Känd som Dijous Bo, som ursprungligen var en jordbruksmässa men som har vuxit till att omfatta utställningar, konserter, fyrverkerier nattpartyn i hela stan.

8 8 Mallorca Om man tycker om Om att fotvandra man tycker om att föredrar fotvandra kortare turer, föredrar är en kortare tur från turer, LLucmajor är en tur till från Puig LLucmajor de Randa till det Puig bästa de Randa rådet. det bästa rådet. Denna väg beskrivs ofta som en pilgrimsfärd Denna väg på beskrivs väg ofta till som klostret en pilgrimsfärd Montain. På på vandringen väg till passeras klostret Montain. intressanta På vandringen kloster: Santuari passeras tre de intressanta Nostra Senyora kloster: de Gracia, Santuari Santuari de Nostra de Sant Senyora Honorat, de Gracia, klostret med Santuari sin de kyrka Sant som Honorat, redan är klostret synlig med på långt sin kyrka håll som slutligen redan är på synlig toppen på av långt Puig håll de Randa; slutligen Santuari på toppen de av Nostra Puig de Senyora Randa; de Santuari Cura. de Nostra Senyora Vandringsleden de Cura. mäter ca 4 km lång men Vandringsleden upplevs mycket mäter kortare ca 4 på km grund lång men av naturen upplevs mycket alla de kortare vackra på grund bygg- av naderna naturen utefter leden. alla de vackra byggnaderna utefter leden. Vandringen som börjar i Llucmajor, är Vandringen till stor som del börjar asfalterade i Llucmajor, vägar är blandat till en med stor kortare del asfalterade inslag av vägar en blandat ganska stenig med väg. kortare Vägen inslag leder av däref- en ganska ter genom stenig frukt-trädgårdar väg. Vägen leder med däreftedelträd, genom som frukt-trädgårdar speciellt i februari med under mandelträd, blomningstiden som speciellt utgör i februari en fantastisk under blomningstiden syn med sina vita utgör rosa en fantastisk blommor syn som med klätt sina de annars vita så kala rosa grenarna. blommor som När klätt de de första annars 2 så kilometrarna kala grenarna. är man- avklarade När närmar första 2 man kilometrarna sig stigningen är avklarade upp mot slutmålet närmar man klostret sig stigningen Santuari upp de Nostra mot slutmålet Senyora de klostret Cura Santuari som lig- de ger Nostra på en liten Senyora platå de på Cura toppen som av ber- liggeget, på 550 en meter liten platå över på havet. toppen av berget, Väl 550 meter uppe över kan havet. man besöka klosterkyrkan Väl uppe kan de man vackra besöka träd- klosterkyrkan gårdsanläggningerna, de samt vackra få en trädgårdsanläggningernabehövlig paus i den stora samt restaurang- få en välbehövlien eller på paus terrassen i den stora med en restaurang- fantastiseka eller utsikten på terrassen över Mallorca. med en Man fantastis- kan i ka stort utsikten sett se över hela Mallorca. Man i en kan 180 i stort graders sett panoramabild. se hela Mallorca Från i söder en 180 till graders norr panoramabild. från väster till Från öster. söder till norr De tre klostren från väster på till Puig öster. de Randa är väl- alla De från tre klostren 14 - på 1500-talet. Puig de Randa är alla De från används 14 - fortfarande 1500-talet. av aktiva munkar. De används Det lägst fortfarande belägna av av de aktiva krist- munkar. na monumenten Det lägst är belägna uppfört av direkt de kristna en monumenten utskjutande klippa är uppfört liknar direkt på ett en svalbo utskjutande längst ut klippa på berget. liknar ett svalbo Genom längst årliga ut på processioner berget. av invå- på narna Genom i klostren årliga processioner hedras offren av för invånarna många i klostren plågorna hedras som invånarna offren för de på många medeltidens plågorna Europa som invånarna utsattes för. på medeltidens Pester som härjade Europa tillsammans utsattes med för. Pester grymma som krig härjade drog fram tillsammans genom med dåti- grymma dens Europa krig gjorde drog fram livet mycket genom dåti- svårt dens för innevånarna Europa gjorde som livet mycket då hade svårt en för medellivslängd innevånarna på som endast då hade år. en medellivslängd Idag är det på Missionförbundet endast år. på de Sacret Idag Haeart är det som Missionförbundet driver klostren på Sacret allt är Haeart inte tillgängligt som driver för klostren allmänhe- allt ten. är Den inte största tillgängligt av de tre, för Santuari allmänheten. Nostra Den Senyora största av de de Cura tre, är Santuari också den Nostra mest berömda Senyora de Cura här är bedrevs också den ett mest stort utbildningscenter berömda här på bedrevs Mallorca ett stort fram utbildningscenter till 20-talet. på Mallorca fram Då till tog 20-talet. även Franciskanamunkarna de över Då driften tog även på Franciskanamunkarna allvar återställde över ordningen driften med på allvar att säkerställa återställde ordningen tjänster med idéer att som säkerställa grundaren de tjänster Ramon Llull stod idéer för. som grundaren Ramon Nu finns Llull det stod bara för. några få munkar kvar Nu i finns klostret det för bara att några ta hand få om munkar plat- kvar sen i klostret se till för att att det ta åter hand kommer platsen bli en av se de till viktigaste att det åter centra kommer för det att bli andliga en av de kulturella viktigaste på centra Mallorca. för det andliga Det går också kulturella att sova på Mallorca. över i de att gamla Det går cellerna. också Kostar att sova ca 30 över euro i för de gamla ett tvåbäddsrum. cellerna. Kostar ca 30 euro för ett Boka tvåbäddsrum. på Boka på Vandringssleden Llucmajor till Puig de Randa Vandringssleden Llucmajor till Puig de Randa Vandringssleden Llucmajor till Puig de Randa Santuari de Nostra Senyora de Cura som ligger på en liten platå på toppen av berget Randa, 550 meter över Santuari havet. de Här Nostra uppe finns Senyora förutom de Cura en otrolig som ligger utsikt över på en Mallorca liten platå även på toppen stor restaurang av berget Randa, en 550 caféterrass. meter över havet. Här uppe finns förutom en otrolig utsikt över Mallorca även en stor restaurang en caféterrass. På 1600-talet byggdes kyrkan i Convent de Sant Bonaventura i Llucmajor om, men det nya klocktornet kom inte på plats På 1600-talet förrän byggdes Mallorcinerna kyrkan i Convent förknippar de Llucmajor Sant Bonaventura framför allt i Llucmajor med förlusten om, men av friheten. det nya I klocktornet ett slag utenför kom stadens inte på plats förrän portar Mallorcinerna med de aragoniska förknippar härskarna Llucmajor dog framför Jacob allt lll när med han förlusten försökte av vinna friheten. tillbaka I ett sitt slag kungarike. utenför stadens portar 1349 med de aragoniska härskarna dog Jacob lll när han försökte vinna tillbaka sitt kungarike.

9 Mallorca 9 Chez Camille La Paloma serverar tapas när de är som bäst. Avnjut även huvudrätter från menyn i en intressant mix av traditionellt modernt i denna 500 år gamla byggnad. Prova carpaccio av bisonoxe eller spanska köttbullar. La The Paloma Noble serverar Room La tapas Paloma när öppnar de är som nu sina bäst. dörrar Avnjut på även första huvudrätter våningen i restaurangen från menyn i en intressant mix av traditionellt modernt i denna 500 år gamia byggnad. Prova för carpaccio att ta emot av grupper bisonoxe upp till eller 60 spanska personer. köttbullar. The Noble Room C/ Apuntadores La Paloma öppnar 16, tel nu sina dörrar på 17 första 45 våningen i restaurangen för att ta emot grupper upp till 60 personer. C/ Apuntadores, 16. / Tel Nyöppnad champagnebar restaurang i La Lonja. Det är La Palomas Wineings svenska ägare som nu utökat med denna eleganta restaurang tapasbar med ett stort utbud av champagne cavas som specialiteter. Restaurangdelen har en kort spännande meny som byts varje vecka av den mycket meriterade kökschefen i köket Ovan: Den eleganta baravdelninngen i två våningar. Under: Restaurangen i gatuplanet har två entréer två etage. Du hittar Chez Camille på Carrer del Mar 18 i La Lonja. Öppet från kl 17 alla dagar utom tisdagar. Tel Pröva 48 olika viner i glas i vår unika vin tapas bar som ligger i Pröva 48 olika viner i glas i vår en gammal renoverad unika vin tapas bar som byggnad i den ligger i en gammal renoverad historiska La Lonja byggnad i den historiska La kvarteret i Palma Lonja kvarteret i Palma Apuntadores, Apuntadores, 24, 24 Palma de Mallorca Palma de Mallorca, Tel:

10 10 Mallorca Mallorca satsar på kvalitetsturism Turistindustrins nya slagord är kvalitetsturism som är ett avsteg från öns tidigare mål att dra dit så många människor som möjligt hysa in dem i jättelika betongkomplex. Numera rivs några av de värsta exemplaren för fullt i de tätbebyggda turistorterna S Arenal, Calvia Alcudia har strandpromenader stränder, hotell lägenhetsanläggningar fräschats upp. Nya hotell får endast byggas för att ersätta gamla byggnader. Mallorcas nya erövrare i bermudashorts bikini ligger inte bara pressar numera utan hyr allt oftare bilar ger sig ut på den mallorcinska landsbygden. Ännu så sent som för 9 år sedan hyrde de flesta turisterna ingen egen hyrbil. Man åkte istället med på bussturer som charterföretagen organiserade. Men det håller på att ändras. Numera finns det ca hyrbilar på ön som hyrs ut till de nya turisterna som helst fixar semestern själva. Det finns mycket att utforska. Den tidigare huvudstaden Sineu med sin boskapsmarknad på onsdagar. Kyrkoreformatorn Ramon Llull från klosterberget Randa, eller öns enda helgon, Catalina Tomás. Eller staden Felanitx som var Christoffer Columbus vagga Spaniens mest berömda nutida målare, Miquel Barceló. För att inte tala om Mallorcas största vindistrikt Binissalem. Pollensa Pollensa Nu håller en ny sorts turism på att utvecklas. Man blir nyfiken på att lära sig mer om denna fantastiska ö mitt i Medelhavet. När turisterna började invadera Mallorca hade mallorcinerna på ett vänligt men tillbakadraget sätt serverat turisterna precis vad de önskade; tyskt öl åt tyskarna, engelskt te åt engelsmännen typiska skandinaviska rätter i menyerna. Man byggde motorvägar till turistbussarna en flygplats som under sommaren är den mest trafikerade flygplatsen i hela Europa som är så stor att passagerarna måste räkna med en promenad på upp till 20 minuter för att komma till sitt rullband med väskorna. Som sol badö har Mallorca kommit att bli en symbol för framgångsrikt marknadsförd massturism. Glädjande har Mallorca på senare år blivit känt som en ö med många andra fördelar oupptäckta smultronställen. I Puerto de Alcudia ligger Bodegas d es Port i stora rymliga lokaler en lugn avslappnad miljö. Bodegas d es Port är rätta stället för den som älskar FISK SKALDJUR. PAELLAS, TAPAS GRILLAT. Restaurangen är även ett stamställe för den lokala befolkningen. Inredningen som består av Mallorcanska antikviteter, är väl genomtänkt ingenting har lämnats åt slumpen. Rustikt en härlig atmosfär med utsikt över hamnen i Port de Alcudia. På Bodega dés Port kan du pröva typiska Frito de Cordero (Gränsaksgryta med lamm). Conejo con Cebolla (Kaninbitar i lökgryta) Lomo de Bacalao (Torskfilé med Paprika). BBQ med Kolgrillat kött. Färsk Fisk, Fläskkött, Fårkött, Nötkött, Kyckling Kanin. Tapasrätter ex: Frito Marinero, Caracoles m.m. C/. Teodoro Canet, 8 Port dʼalcúdia Tel

11 Mallorca 11 En kulturrunda i Palma man kan sitta både ute inne. Beställ en champagnedrink eller ett glas vin njut av klassisk musik. Inredningen, med stora kuddar, enorma blomsterarrangemang, palmer, fontäner massor av levande ljus i stora kandelabrar. Det är en mötesplats, gärna sent på kvällen, för den som verkligen vill varva ner före, eller kanske efter, en hektisk kväll i Palma. För de konstintresserade finns ett par aktuella museer som inte bör missas. Dels är det El Baluard, ett museum för nutida konst med stora egna samlingar, som bara på ett par år blivit en av stadens stora attraktioner. Museet är inrymt i på den gamla stadsmuren strax intill Placa Porta Santa Catalina, i närheten av fiskehamnen. Det andra är Miró-museet som ligger ett stycke utanför centrum ovanför Kung Carlos sommarresidens Marivent på adressen Joan de Saridakis 29, högt beläget med en fantastisk utsikt över medelhavet. Joan Mirós mamma var mallorcinska, liksom Mirós fru, Pilar Juncosa. Här tillbringade han sin barndoms somrar, för att slutligen, 1956, bosätta sig permanent på ön skänkte familjen Miró ateljéerna konstsamlingen, över 5000 målningar, teckningar, collage skulpturer till Palma stad som förvaltar samlingarna i an särskild stiftelser - Pilar i Joan Miró a Mallorca avled Joan Miró strax efter började man planera för ett nytt museum. Muséet ritades av Rafael Moneo, samme arkitekt som senare ritade Moderna Museet i Stockholm. Mirómuseet är ett storslaget museum, sinnrikt, öppet, luftigt spännande, med bassänger porlande vatten. Betydligt intressantare än Moderna Museet i Stockholm. Här finns, förutom bildkonst, flera magnifika skulpturer keramisk muralkonst, signerade Miró. Efter muséebesök shoppingrunda är det lämpligt att slå sig ner på Bar Bosch i centrala Palma, ett av de populäraste caféerna i stan, med stor trottoarservering mycket att välja på. Varför inte beställa in en enkel espresso, eller en kall svalkande drink, kanske en karaff sangria? Om du är hungrig, ta en promenad till Taverna de la Bodeva på Calle Boteria 3, av många ansedd som den bästa tapasrestaurangen i stan med ett fantastiskt urval av små rätter. I närheten är ett besök på Bar Abaco ett måste. Den är inrymd i ett makalöst vackert gammalt borgarpalats, där Mirómuseét Bar Abaco Teahome restaurant med te shop, te meny, cava drinkar mat. Vi har noterat en nyöppnad restaurang i Santa Catalina, Palma. Det visade sig vara ett svenskt par, Åsa Thomas Jansson som nu har fått allt på plats är nu inne på sin andra månad. Vi bad dem berätta hur det kom sig att de öppnade här med namnet Teahome Idéen Tanken kom från ett enkelt tehus i Funchal som vi tyckte mycket om att besöka. Bra produkter god service. När vi letade efter liknande ställen på Mallorca kunde vi inte hitta något liknande. Då bestämde vi oss för att öppna ett eget, men med vår touch. Efter flera månaders letande hittade vi en lokal på vad vi tror är rätt läge. Resultatet blev Teahome restaurant med te shop, te meny, cava drinkar mat. Vi var mycket stolta när vi kunde öppna i början av september i år. Vår ambition är att servera högkvalitativa produkter, presenterade på ett smakfullt sätt med en hög servicenivå. Produkterna Vi vill göra så mycket som möjligt från grunden. Här i Spanien har vi förmånen att få arbeta med riktigt bra färska råvaror. Vi bakar focaccia, scones, kakor tryfflar själva. Marmeladen lemoncurd är också hemgjord. Vi har ett tjugotal olika teer av mer exklusiv karaktär hälften smaksatta teer. Det går att köpa hem eller att avnjuta på plats tillsammans med hembakta scones eller med något annat menyförslag. Maten med inspiration från Medelhavet serveras på gemensamma fat. Vi är inspirerade av Tapas-kulturen, men serverar en annan typ av mat. Middagen är en meny som består av fyra förrätter en huvudrätt. Till huvudrätt kan gästen välja mellan kött fisk. Vegetariska alternativ finns. Sedan byter vi meny varje dag. Nu i oktober börjar vi även med lunch fredag, lördag söndag. På lunchen serveras ett par alternativ pasta. Som med de andra produkterna kommer den att vara av hög kvalitet. Familjeägt Palma Teahome ägs av paret Åsa Thomas Jansson. Vi vill också att våra 5 anställda skall känna sig som en del av familjen. Adress; C./ Fabrica 1, hörnet Av. Argentina, Santa Catalina Palma Öppet: Månd- Sönd 12- midnatt Terrassen i hörnet Calle Fabrica/Avenida Argentina Åsa Thomas Jansson Romanesco Sallad creamy parmesan and deep fried aubergine, anchovy, salvia, lemon mayo Beef tartar, grilled focaccia and rabbit ragu, grilled bread

12 12 Mallorca Staffan Heimerson berättar om mötet med Simon Spies i sin bok Och då sa jag till presidenten Resebyråernas gudfader SIMON SPIES Jag skulle resa på en veckas semester på Mallis. Det var en höst i sextitalets början. Detta var i skandalresebyråernas guldålder. Resebyråer startade. Resebyråer kånkade. Resenärer lämnades strandsatta i främmande land. Jag hade då redan hunnit fascineras av ett annat av den danska företagsamhetens fenomen i resebranschen, -den överdådige i alla avseende inkorrekte Simon Spies. Spies betraktades som tokig. Det rådde i den gryende charterturismens dagar krig mellan den dominerande aktören på svensk sida, Nyman & Schults med Vingresor, anfört av en konsul, den hämningslöse dansken. Dansken, däremot, var en priskrigare som bröt med alla konventioner gjorde en dygd av att vara vulgär brackig. Jag var på den tiden reporter i Malmö skickades till Köpenhamn varje gång Spies hade gjort ett nytt utmanande utspel. Jag minns den gången Spies utmanade anständigheten den goda smaken genom att i danska svenska tidningar sätta in annonsen: Vi är några stycken från generalstaben i Spiesresor som i lugn ro vill besöka alla länder för att söka efter nya resemål för våra charterflyg men med många avstickare till Skandinavien för att passa våra affärer. Har Ni längtan i blodet, är Ni begåvad, välutbildad oförlovad så sänd mig ett fotografi en utförlig skriftlig ansökan. Svar till etc. Jag åkte till Köpenhamn för att göra en skjutjärnsintervju. Spies sa: Jag henter dem ved flyvebåden. Spies var berömd för sina många bilar hade vid denna tidpunkt en Lincoln, en Buick Skylark, en Jaguar E, tre Volvo Amazon en Opel Caravan samt två förlängda svarta Mercedes 600, si tids absoluta lyxbil. Det var i en sådan han mötte mig. Han föste in mig i baksätet. Privatchauffören körde oss genom Köpenhamn. Spies jag lekte med knapparna på baksätets instrumentpanel. Stolar sjönk ihop. Rutor hissades, Musik skvalade. Spies sa: En bra bil. Den är skrytsam utan att vara vulgär. Men, direktör Spies, sa jag, politiskt korrekt innan politiskt korrekt ens var påtänkt, ni är akademiker, ni är en tränad ekonom en hård affärsman. ni är realistisk kanske cynisk. Var i himlens namn passar denna bilgalenskap in? Spies som var tunnhårig, rosenkindad ekorrögd, svarade: Hitta på något bättre jag skulle kunna använda alla mina pengar till. Jag har villor lyxjakt fyra minkpälsar att ge flickorna om de fryser. Men vad alla grabbar drömmer om är väl att ha en bil som alla tittar på. Titta ut genom fönstret där. Ser du, alla stannar. De tittar på den här bilen så säger de: Det är den jäkla Spies som äger den Det är skojigt med bilar. VILL NI FÖLJA MED JOR- DEN RUNT I LÅNGSAM TAKT? TRE TAPPRA MÄN OCH FYRA VACKRA UNGA FLICKOR SÖKES. Jag tog fram annonsen, pekade sköt från mungipan: Vart åker direktören flickorna? Spies svarade: Vi tar vägen till Mandalay. Man-vaddå-förnåt? Vägen till Mandalay. Det är namnet på en schlager. Sinatra. De här. Spies nynnade. Mandalay. Det låter väl lockande. Dit ska vi ha charterresor. Jag erkände min okunskap frågade: Vet direktör Spies var Mandalay ligger? Simon Spies hans girls anländer till Transair Office för att signera ett nytt kontrakt. Nej. Jo. I Indien någonstans. Sedan började Spies berätta om sin midlife crisis. Något år tidigare hade han beslutat att nöja sig med att vara Kung på Mallorca, samla pengar i högar, 43 år gammal dra sig tillbaka från det aktiva affärslivet bara klippa kuponger sola sig i berömmelsen för sin lyx, sina flickor, bilar skandaler. Män i min ålder brukar hamna i en kris. Plötsligt ville jag inte bara klippa kuponger hela livet ut. Det ger så lite sysselsättning. Då fick jag en glimrande idé. Jag skulle starta en resebyrå. Att jag redan hade en resebyrå? Nej, nej, det jag sysslade med var bara att sända en massa folk till Mallorca. Nu ska jag ha en riktig resebyrå. Med många resemål. Simon Spies hans girls anländer till Transair Office för att signera ett nytt kontrakt.

13 Mallorca 13 Sedan började Spies berätta om sin midlife crisis. Något år tidigare hade han beslutat att nöja sig med att vara Kung på Mallorca, samla pengar i högar, 43 år gammal dra sig tillbaka från det aktiva affärslivet bara klippa kuponger sola sig i berömmelsen för sin lyx, sina flickor, bilar skandaler. Män i min ålder brukar hamna i en kris. Plötsligt ville jag inte bara klippa kuponger hela livet ut. Det ger så lite sysselsättning. Då fick jag en glimrande idé. Jag skulle starta en resebyrå. Att jag redan hade en resebyrå? Nej, nej, det jag sysslade med var bara att sända en massa folk till Mallorca. Nu ska jag ha en riktig resebyrå. Med många resemål. Alla vet vad som hände. Spies började sända resenärer till Kanarieöarna, Torremolinos Rhodos. För att få priset bottenlågt körde han medvetet med förlust. Därigenom tog han resenärer från de dyrare byråerna de som försökte konkurrera med honom körde han i sank. Han förhandlade hårdare med hotellägare, bokade rum i större mängder, byggde upp ett eget flygbolag fick samma betydelse för våra semestervanor som Ikea för våra vardagsrum. Vi levde på den tiden i illusionen att svenskar danskar var lika varandra. Svenskar hade inte insett att Öresund är den markanta geografiska kynnesgränsen i Europa. Där går skillnaden mellan stadsbor landsbygdsmänniskor, mellan prat tystnad. Där svenskarna är ingenjörer är danskarna handelsmän. Jag tror ikke, sa Spies, at I svenskere ved hvordan man laver kalkyler. Med pekfingret ritade han i sin handflata: Ham konsuln på Nyman & Schultz skriver ned hvad flyvet koster og hotellet og at rejselederne ska ha lön Konstpaus. Jag starter med at skrive: Til Simon Spies ti kroner. Så ved jeg at det blir en go affäre. Nu i fyrtioårskrisen menade Spies, att om han ville visa sig vara en duglig resebyrådirektör, måste han finna nya resemål. Verkligt nya Mandalay, okända öar i Indiska oceanen Östafrika. För att finna resemål krävdes ressällskap. Därför annonserad Spies efter männen, som skulle vara fyllda 25 men under 40 år. Minst två skulle vara rutinerade bilister, den ene gärna mekaniker, den andre läkare den tredje förhandlingsvan direktionssekreterare. För kvinnorna gällde att de inte skulle vara över 30 år, var de under 18 ville Spies ha deras föräldrars medgivande. Villa Spies på Torö i Sverige En ska kunna sy i knappar, sa Spies, en annan stenografera, den tredje sköta reskassan den fjärde bokföringen. Könsrollerna var tydliga i sextiotalets första hälft, resebyråkungens krav drog inte upp en feministisk storm men det Spies sa om förmågan att sy i knappar var en fälla, en provokation just för att knipa publicitet. Reskamraterna utlovades höga löner, kost logi. Alla måste vara inställda på att stå till disposition dygnet runt att anställningarna inte var förenliga med normalt privatliv. Spies dränktes i svar från Sverige Danmark. Och när han utvecklade sin världsomfattande rekognoseringstur föll han tillbaka i sina teorier om bilars status: När jag flickorna åker jorden runt, ger det ett gediget intryck att köra upp med Mercedes 600 framför hotellentrén. Det stärker krediten. Men det här med flickorna? Vad ska de göra? Det står ju i annonsen. Sy i knappar till exempel. Men Ur Staffan Heimersons bok Och då sa jag till presidenten Illetas

14 14 Mallorca Golf på Mallorca Även hösten är en populär period. Dagstemperaturen i oktober är i snitt 20 grader, idealiskt för en runda. Och efter första höstregnet blir naturen grön greenerna hämtar sig efter sommarena torka.. Sedan 1990-talets mitt har golfspelet exploderat. Det sammanfaller med att golf, i långt högre grad än tidigare, blivit en folksport. Att många väljer Mallorca beror också på att ön gjort en medveten satsning. De vill ha golfare golfturism, vilket ger arbete åt hotell restauranger även höst vår. När mandelträdens blommor lyser vita på fälten, rullar allt på för fullt. Högsäsongen varar till april, när banorna i norra Europa kan ta emot spelare. De flesta av golfbanorna ligger i det turisttäta området runt Palma. Här finns Poniente, Santa Ponsa, Andratx, Bendinat, Son Vida Son Muntaner. På östsidan ligger Capdepera, Pula Canyamel samlade. Mitt på ön finns Son Antem på kullarna mot Bunyola hittar man Son Termens. Alcanada i nordost har postadress Puerto Alcudia. En varm doft av pinjer sveper över Poniente, en gång ett skogsområde. Där dalen tar slut avtecknar sig Magalufs bergslandskap som en taggig vit kontur, två kilometer bort. Poniente är en gammal beprövad anläggning med alla slags spelare. De största grupperna är britter tyskar, som överallt på Mallorca. Poniente räknas som en medelsvår bana. På området finns sju vattenhinder hål på över 500 meter. Överst: Golf Poniente har den bästa Driving Ranchen av alla banor på Mallorca. Under: Panoramavy över Santa Ponsa l, som är öppen för greenfespelare Banan kan spelas på olika sätt, med olika utslag för proffs amatörer. Tionde hålet brukar få beröm av erfarna spelare. Vi ordnar inga tävlingar längre. Det är omöjligt att få sponsorer vi skulle tvingas stänga banan för allmänheten. Santa Ponsa är ett välkänt svenskcentrum. I klubbhuset, med tolv hotellrum, surrar det lunchtid av skandinaviska språk. Området är rejält tilltaget med tre banor, varav två är stängda medlemsbanor. Utom Santa Ponsa l. Ägarfamiljen Nigorra, far, fru två söner, har gamla anor på ön. I stället för att sälja sin åkermark som många andra byggde de själva. Santa Ponsa är en av de längsta banorna på Mallorca. En förbipasserande kommenterar att man måste slå ordentliga höftslag. Banan har varit värd för Balearic Islands Open flera gånger. När smålänningarna kom till ön Visste ni att det är en svensk eller rättare sagt en smålänning som gett namn åt stadsdelen Bronx i New York? År 1639 lämnade smålandssonen Jonas Bronck sitt hemland för Amerika. Som den första europén någonsin bosatte han sig på fastlandet mitt emot Manhattans slättland. Han köpte en bit mark av indianerna. Marken kallades därför av folket i området för Bronk s land så småningom bara the Bronx. Precis som Jonas ( alla andra utvandrare) vågade vi ta klivet delvis ändra dåliga förhållanden men även för att pröva lyckan. För 15 år sedan startade vi ett värdepappers- fondbolag i Kalmar delvis på grund av det stora missnöjet mot bankerna men även för att ändra utmana. Hittills hade bara denna typ av verksamhet koncentrerats till Stockholm men vi som övriga smålänningar ville bevisa att med hårt arbete kan man bygga nått stort. Idag är vi en etablerad spelare en av de stora utmanarna till konservativa banker. Vi har flertalet tillstånd utgivna av Finansinspektionen fyra egna fonder. Dagens industri Affärsvärlden titulerar oss som en Sveriges främsta förvaltare. En av våra fonder BronX är redan i toppen i sin klass. Med fokus på småländskt entreprenörskap, mjuka värden kundservice har vi idag byggt upp en stor kundkrets över hela Sverige Europa. Med handen på hjärtat upplever vi att kundvård oftast efterfrågas mer än hård fakta när det kommer till kapital, pensioner, försäkring sparande. Uppriktigt är det mer intressant att känna kunden än att överbevisa bästa avkastningsmöjlighet. För oss har det betydelse att veta vad era barnbarn heter, vad ni gör eller hur ni resonerar. När vi känner våra kunder kan vi göra ett bättre jobb. Givetvis är vi som alla andra bäst på det vi gör men det är inte poängen. Poängen är den att vi sitter i samma båt. Samtliga seniora medarbetare på Plain är alla delägare arbetar långsiktigt. Våra egna besparingar är i Plain. Går det bra för kunderna kommer det gå bra för oss. Går det dåligt för kunderna går det dåligt för oss. I ett samarbete tycker vi att båda parter ger tar. Är inte detta den bästa garanti man kan få? Den 27 oktober kl på svenskägda hotellet Feliz kommer vi att berätta om vår resa. En resa som går via Palma. Vi hjälper privatpersoner företag med finansiell rådgivning, pensionsupplägg, förvaltning, etc. Oavsett om du är bosatt på ön eller där som turist så är detta något att lyssna på. Oavsett är det kul att träffa andra svenskar utbyte erfarenheter. Vem vet, detta kanske är början på något nytt!

15 Mallorca 15 När man kör österut på När Mallorca man förändras kör österut landskapet. Stads-området förändras landska- med på Mallorca pet. hotell, Stads-området motorvägsavfarter med hotell, yachthamnar motorvägsavfarter tar slut. I stället yachthamnar består världen tar slut. av jordbruksmark världen med olivträd, av jordbruks- stenmu- I stället består mark rar, vingårdar, med olivträd, vakttorn stenmurar, gamla vingårdar, fincor. vakttorn Son Antem ligger inte många gamla fincor. mil från Palma. Ändå är detta Son landet Antem med ligger vilda kaniner, inte många skogsfåglar mil från Palma. medelhavsek. Ändå är Marriotkedjan detta landet med har vilda 610 hotellrum kaniner, skogsfåglar ett antal villor medelhavsek. här det Marriotkedjan finns en bana har för 610 nybörjare hotellrum en ett för antal villor här det finns en bana erfarna för spelare. nybörjare en för erfarna För spelare. spelarna är Mallorca en bra För ö, säger spelarna vicechefen är Mallorca José Luis en bra Carles. ö, säger Men vicechefen från arrangörens José Luis Carles. utgångspunkt Men från är förhållandena arrangörens utgångspunkt inte idealiska. är förhållandena inte idealiska. Allt måste importeras, även bunkersanden, Allt måste importeras, fortsätter även han. bunkersanden, Långa, varma somrar fortsätter gör underhållet varma knepigt. somrar Ska gör vi under- använda han. Långa, hållet pancreasgräs knepigt. som Ska ser vi hyfsat använda ut om pancreasgräs sommaren, som eller ser bermudagräs hyfsat ut om som sommaren, är vackert eller på vintern? bermudagräs Enligt som EUreglerna vackert måste på vintern? ha Enligt egna vatten- EU- är reglerna reningsverk, måste vilket ha egna kostar vatten- hel reningsverk, del. vilket kostar en hel del. Längst ut i öster ligger Längst Capdepera, ut en i klassisk öster golfbana ligger i Capdepera, en gammal en olivregion. klassisk golfbana Flera träd i en är gammal bortemot olivregion. 800 år gamla Flera träd har är bortemot 800 år gamla har Som den kanske mest sociala klubben Som även den kanske näst äldsta mest klubben sociala på klubben Mallorca, är även denna 18-hålsbana näst äldsta klubben som ligger på Mallorca, vid foten ärav denna bergen 18-hålsbana omgiven av som tallar ligger med vid en foten magnifik av bergen utsikt omgiven över bukten av tallar mycket med omtyckt. en magnifik utsikt För över både bukten erfarna mycket spelare omtyckt. nybörjare på För området både med erfarna sina spelare sjöar bunkrar nybörjare erbjuder den med en golfrunda sina sjöar att njuta bunkrar av. erbjud- på området er den Vårt en klubbhus golfrunda erbjuder att njuta en av. underbar plats Vårt att koppla klubbhus av erbjuder att njuta en av underbar vårt lokala plats kök att med koppla utsikt av över att 18: njuta e green av vårt lokala havet. kök med utsikt Öppnade: över : e green havet. Öppnade: 18 hål Par: Arkitekter: hål Par: 72John Harris / Francisco López Arkitekter: Segalés John Harris / Francisco López Segalés Avstånd: 6000m gul / röd damer herrar Avstånd: 5146m 6000m gul / röd damer herrar 5146m Faciliteter: Faciliteter: Driving range, putting green, chipping Driving green, Golf range, Pro Shop, putting golfskola, green, chipping restaurang green, Golf Pro Shop, golfskola, restaurang med terrass med terrass fått stå kvar. Spelet börjar på en plan yta fortsätter uppåt, mot fått bergen. stå kvar. Utsikten Spelet från börjar det på spektakulära yta hål fortsätter nummer uppåt, femton motär bergen. suverän. Utsikten från det spekta- en plan kulära Capdepera hål nummer är för de femton vanliga spelarna, även dem som inte reser för är suverän. Capdepera golfens skull. är för de vanliga spelarna, Vi även begär dem 26 som i inte handikapp reser för för golfens män skull. 36 för kvinnor, uppger golfbanans Vi begär chef 26 i Susan handikapp Fernandez, för män en engelska 36 för som kvinnor, bott trettio uppger år på golfbanans ön. Men vi chef är inte Susan stränga, Fernandez, särskilt en inte engelska på sommaren. bott Ingen trettio behöver år på ön. bevisa Men sitt vi är handikapp. inte stränga, särskilt inte på sommaren. Ingen behöver bevisa sitt handikapp. Grannbanan Canyamel ligger nära havet, banan uppskattas av Grannbanan vana golfare. Canyamel Arkitekten ligger José nära Gancedo havet, har banan försökt uppskattas bevara landskapet golfare. den Arkitekten räknas som José svår. av vana Gancedo Mest besvärlig har försökt är bevara första halvan. landskapet Mitt i hål nio den finns räknas ett som stenhus svår. där Mest ett par besvärlig väggar är första taket halvan. saknas Mitt ibland i hål försöker nio finns spelare ett stenhus slå där rakt ett igenom par väggar huset. taket saknas ibland försöker spelare slå rakt igenom Tack huset. vare euron vet alla vad det kostar i Hamburg eller Lyon, påpekar Tack vare assistenten euron vet José alla Manuel vad det Cruz kostar på i Canyamel. Hamburg eller Man Lyon, jämför påpekar priser assistenten prutar. José Manuel Cruz på Canyamel. Man jämför priser prutar. Därför ger många golfbanor idag rabatter. Därför Om ett ger par år många har Mallorca golfbanor ännu idag fler rabatter. golfbanor. Tillstånden är Om redan ett klara. par år har Mallorca ännu fler golfbanor. För att rita Tillstånden golfbana ärpå redan Mallorca klara. tar en arkitekt åtta miljoner För kronor. att rita en Då golfbana ingår på inte Mallorca arbetskostnaderna. tar en arkitekt Det åtta blir miljoneet pengar. kronor. Egentligen Då ingår får man inte ald- myck- arbetskostnaderna. rig tillbaka investeringen, Det blir mycket José pengar. Jimenez Egentligen Sánchez får man ald-prig Poniente. tillbaka investeringen, suckar suckar José Fast, Jimenez påpekar han, Sánchez att driva påen Poniente. golfbana är nog världens roligaste arbete. Fast, påpekar han, att driva en golfbana är nog världens roligaste arbete. Många av Mallorcas golfbanor har fantastiska klubbhus. Här ses Canyamels mysiga 19:e hålet. Många av Mallorcas golfbanor har fantastiska klubbhus. Här ses Canyamels mysiga 19:e hålet. Golf Golf Club Club Son Son Servera Servera Kontakt Kontakt detaljer: detaljer: Tel. Tel , 096, Fax: Fax: Urb. Urb. Costa Costa de de Pins, Pins, Son Son Servera Balearric Islands

16 16 Mallorca Santa med sin småstadscharm liknar mer en Andalusisk by, Äkta Italienskt kök Pizza från vår vedeldade ugn Vinbar Take Away C/. San Magin 29 Tel / La Baranda La Bottega di Michele Tapas Paellas Carnes Pescados Parrilladas Pescado y Marisco Calle Fábrica, 8 - Santa Catalina Es Trampó Bianco e Rosso El Pa amb Oli

17 Mallorca 17 Catalina Catalina snarare snarare än en än livlig en living storstadsförort storstadsförort Tanto Amore 4 Tanto Amore Tanto Amore Restaurabggatan Carrer Fabricá Restaurabggatan Carrer Fabricá Hemingway Restaurabggatan Carrer Fábrica denna stadsdel nära hamnen bodde tidigare de som arbetade på I havet denna eller stadsdel producerade nära hamnen saker bodde som behövdes tidigare de där som som arbetade fiskare, båtbyggare på havet eller producerade segelmakare. saker som behövdes där som fiskare, båtbyggare På 1500-talet ökade segelmakare. Palmas befolkning snabbt huvudstaden På drog 1500-talet framför ökade allttill Palmas sig många befolkning hantverkare snabbt eftersom huvudstaden drog det fanns gott framför om jobb allttill här. sig många hantverkare eftersom det fanns När gott den om medeltida jobb här. stadskärnan nådde gränsen för vad den kklarade När den av medeltida innanför de stadskärnan skyddade stadsmurarna, nådde gränsen sökte för vad sig den nykomligarna kklarade av innanför utanför murarna de skyddade stadsmurarna, levde tillsammans sökte med sig nykomligarna de andra gamla utanför innevånaderna murarna utbyggnaden. levde tillsammans med de andra gamla innevånaderna i utbyggnaden. De båda första kvarteren utanför Palmas centrum De båda tog första form. kvarteren År 1868 utanför när skeppsbyggnandet Palmas centrum tog på form. Mallorca År 1868 åter fick när skeppsbyggnandet ett ekonomiskt uppsving på Mallorca åter befolkningeni fick ett ekonomiskt kvarteren ökade uppsving alltmer, blev befolkningeni det nödvändigt med kvarteren ökade en stadsplanering alltmer, blev av det de nödvändigt olika kvarteren. med en stadsplanering av de olika kvarteren. Medelpunkten redan början på talet Medelpunkten Santa Catalina redan var i Saluhallen. början på Mercat de talet i Santa Santa Catalina Catlina.med var Saluhallen. flera utmärkta Mercat de Santa Catlina.med flera utmärkta matställen. matställen. Här finns allt från enkla prisvärda ställen Här finns från alla allt områden från enkla Spanien prisvärda till mer exklusiva ställen från restauranger. alla områden i Spanien till mer exklusiva restauranger. Lägenheternai Santa Catalina har på senare Lägenheternai år blivit alltmer Santa populärare Catalina har nya på senare designritade år blivit barer alltmer kaféer populärare finns om inte nya vid designritade varje hörn, barer så alla kaféer fall nästan. finns om Santa inte vid Catalina varje hittar hörn, du så i inga alla sevärdheter fall nästan. I att Santa tala Catalina om, men hittar desto du mer inga mallorcanskt sevärdheter folkatt tala om, kvällsliv. men desto mer mallorcanskt folk- kvällsliv. Saluhallens omtyckta bar Saluhallens omtyckta bar Det här är än så länge mestadels Palmabornas Det här är domän, än så inte länge turisternas. mestadels Är A&M Travel point du Palmabornas sugen på en domän, kopp inte kaffe turisternas. eller en kall Är 6 A&M Travel point cerveza du sugen hittar på en du kopp flera kaffe kaféer eller på den en kall Tea home lite större cerveza gatan hittar Avinguda du flera Argentina. kaféer på den lite A&M Travel point större gatan Avinguda Argentina. Är du sugen på utsökta tapas eller något annat Är du gott sugen beger på utsökta du dig tapas till nya eller gågatan något C/Fabrica, annat gott beger där flera du dig av Santa till nya Catalinas gågatan bästa C/Fabrica, restauranger där flera ligger. av Santa Catalinas bästa restauranger ligger. Santa Catalina är som en egen by staden Santa Palma, Catalina med är sin som egen en livsstil. egen Santa by i staden Catalina Palma, har sin med egen sin egen marknad, livsstil. El Santa Mercado Catalina de Santa har sin Catalina, egen marknad, med dagsfärsk El Mercado fisk, frukt de Santa grönsaker, Catalina, det med finns dagsfärsk butiker, fisk, många frukt barer grönsaker, caféer det att finns njuta butiker, av en många café con barer leche, fantastiska caféer att restauranger. njuta av en Santa café con Catalina leche, kan fantastiska faktiskt på restauranger. ett sätt jämföras med Santa Catalina Soho kan New faktiskt York. på ett sätt jämföras med Soho New York.

18 18 Mallorca TRENDIGA BARER & RESTAURANGER TRENDIGA BARER & RESTAURANGER Kom ihåg att man äter sent i Spanien, lunch serveras vanligtvis mellan Middag äter man i Spanien mellan till ca De flesta restauranger öppna inte före Många av dem håller stängt en dag i veckan, vilken dag det gäller kan variera så det är bäst att kolla i förväg. Det är alltid bäst att ringa reservera om man vill vara riktigt säker på att få ett bra bord. När det gäller tips så är det brukligt att ge mellan 5-10%. Smaklig måltid! Restauranger i Palma: Typiskt Spanskt: Can Verdera Nou C/. Mar Negra, 6 Playa de Palma. Tel Margaretha Kikos restaurang i Arenal är en av de få restaurangerna i området som serverar alla de typiskt mallorquinska rätterna. Men även svenska rätter finns på menyn. Stor utomhusgrill på den underbara terrassen. Öppet alla dagar mån-lör 19-24, söndagar lunch 13-16, kväll Vissa torsdagar levande musik. La Boveda C/. Boteria 3. Tel Fortfarande den mest populära restaurangen alltid fullt med folk. Baskiskt Catalanskt på menyn. På andra våningen i baren stor variation av Tapas. Dom tar inte mot bordsreservation, men de gör alltid sitt bästa för att ni skall få plats. Taverna la Boveda Paseo Sagrera 3. Tel Just runt hörnet från ovanstående La Boveda. Samma typ av mat med en fin terrass för ljumma sommarkvällar. Es Caracol C/. San Alonso 6. Tel En liten restaurang som ligger i en underbar celler med god tapas typiska spanska rätter. På dagen har de även en mycket god Menu de dia. Cellar Sa Premsa Plaza Bisbe Berenguer de Palou 8. Tel En typisk vinbodega en av de få som finns kvar i Palma. Alltid fullt med gäster. Grillad spädgris husets vin hög stämning.. Fiskrestauranger med gott rykte: Marcelino C/. San Lorenzo Tel Bli inte rädd för de hemska möblerna (kanske de är utbytta sedan vi var där) lysrören i taken. Detta är en given favorit om ni älskar fisk skaldjur. Rififi Avda. Joan Miró, Porto Pi. Tel Av många ansedd som den bästa fiskrestaurangen i Palma. Typisk spansk inredning med marin miljö. Alltid mycket gäster. Casa Fernando Trafalgar 27, Cuidad Jardin Tel Med en gång ni kommer in i restaurangen kan ni se vad det fins att erbjuda för fiskar eller skaldjur i stora akvarium. Tag ett bord medan köket tillagar den absolut färska råvaran. Populärt ställe bland den lokala befolkningen. Internationellt: Ribello Elegant italiensk restaurang känd för sin personliga smak på italiensk mat. Snygg restaurang, i La Lonja i Palma. C/. Apuntadores 11 Tel Öppettider: Månd.- Lördag La Paloma En av de mest populära restaurangerna i La Lonja. Massor av olika tapasrätter kötträtter. Pröva deras honungsglaserade revben! Nybyggd våning en elegant festvåning som kan reserveras för privata sällskap. Öppet dagligen, stänger först adress: Calle Apuntadores 16, La Lonja. Tel Wineing Prisvinnare som bästa tapasrestaurang bästa servicen i Palma! Wineing har ett nytt spännande sätt att prova sitt favoritvin. Med ett plastkort kan man välja tre olika storlekar i vinglaset från alla de mest kända vingårdarna i världen. Köket håller också mycket hög klass med både fisk kötträtter. Adress: Apuntadores, 24, La Lonja. Tel Il Migliore Emilio Ingrosso senaste Il Migliore ( det bästa ) mitt i Palma på Plaza Fredric Chopin. Härlig restaurang med italiensk meny. Öppet: månd - lörd Tel Tanto Amore, Antica Pzzeria I deras vedugn gräddas de godaste pizzior fylldaav färska råvaror lika mycket kärlek. Stort urval av viner. Stor uteservering med en mycket trevlig personal. La Baranda Traditionellt italienskt med modern touch, färska råvaror. Hemlagad pasta. Tagliata Toscana, på Angus Beef som grillas i en stor murad ugn. Här finns också en välsorterad vinbar. Här ordnas privata fester även till större sällskap. Es Trampó Stort urval av Tapas, Paellas spännande Kötträtter. Utvalda fisksorter direkt från hamnen. Grilltallrikar med fisk, kött skaldjur. Tel Calle Fabrica 8, Santa Catalina El Pa Amb Oli de Santa Catalina Familjereatang i en mysig miljö. Mat vin från Mallorca. Tapas, paellas, fisk grillrätter. Trevlig uteterrasss. Carrer Fabrica 15 Tel Teahome Nyöppnad svenskägd restaurang som även har en teservering/ försäljning av mer än 20 olika sorter. Hög matkvalitet, hembakat bröd Öppet: tisdag-söndag kl 18- midnatt, Fre-Sönd: kl 12-midnatt C./ Fabrica 1, Palma Tel Cala Ratjada Vid strandpromenaden Passeig América, La Bodeguita Bar Restaurante. Fantastisk utsikt över havet, även en trädgårdsterrass på inne-gården. Här kan du välja bland stor variation av tapas. Öppet hela året. Alla dagar Året runt Tel Llagost Tapas Bar ligger mitt i staden här är det tapas som gäller! Välj bland 50 olika sorter,. Trevlig bar med inomhus utomhusplatser. Öppet året om LÁgulla, 45. Tel O Solo Mio! Ägarna är från Capri kan Äkta italiensk mat! Trevlig restaurang med utsikt över hamnen båtarna. Öppet från förmiddag till sent. Passeig America. Tel. Tel Llagost Tapas Bar Ligger mitt i Cala Ratjada. Här är det tapas som gäller! Välj bland 50 olika sorter. Trevlig bar med inom utom-hus platser. Öppet året om Carrer L Agulla 45 Tel Cala Bona Vid hamnen Oliva Restaurante. Omtyckt för sin grill, fisk skaldjurs rätter Även Tapas, Paella Bakom Oliva finns Fresh Take Away, med nybakat bröd m.m. Torsd stängt Tel

19 Mallorca 19 MALLORCA s VÄSTKUST Den mäktiga bergskedjan Tramuntana som dominerar Mallorcas västkust rymmer gott om hemliga vikar med sten sandstränder ndanför pittoreska bergsbyar som Deja, Valldemossa Banyalbufar. Orter som under hundratals år lockat - fortfarande lockar - fritänkare från hela världen. Europeiska amerikanska författare, konstnärer musiker har i alla tider dragits till ön. George Sand, Chopin, Gertrud Stein, Joan Miró, Arthur Lundqvist, Agatha Christie, Gabriel Garcia Márquez Anais Nin är några av alla som sökt lugn ro bakkom Mallorcas säregna stenmurar. Längs med hela kusten ligger många av Mallorcas 1,300 hotell, resten av ön är lantlig med en genuin atmosfär mycket historia. Erövrare, sjöfarare, författare,,affärsmän, kändisar miljontals turister har alla bidragit till öns kultur. Fenicier, romare, morer, araber judar fick ön att blomstra. De planterade de första vinrankorna, anlade olivlundar tog med sig russin, aprikoser, kanel, pinjenötter, mandel kapris över havet. Ingredienser som gör det mallorkinska köket till en smakfull blandniing av öst väst. Veckans höjdpunkt är en söndagslunch på landet med nära kära. Ofta i form av en utflykt som kombineras med ett besök på någon av öns marknader tidningsläsning medan man dricker kaffe på någon bar. Barerna, kaféerna krogarna är mallorcinernas vardagsrum. Hög ljudnivå lysrörsbelysning hör till. Trivseln är stor det spelar ingen roll vilken ålder eller social klass man tillhör. Den mallorkinska husmanskosten är robust med råvaror från det som skördas på ön från havet. Men i takt med den alltmer krävande kräsna turismen har man låtit sig inspireras influeras av smakbrytningar från andra länder. I år har fem krogar belönas med stjärnor i Guide Michelin. Till klostret i Lluc vallfärdar stressade själar för att övernatta. Förr var det pilgrimar, i dag är det äventyrslystna vandrare som balanserar på de upptrampade lederna där stråtrövare förr höll omgivningen i skräck, för att så småningom komma fram till borgen Alarós makalös vackra utsikt. Ett annat sätt att njuta av Mallorcas berg dalar är att cykla på öns fina cykelleder, framför allt på landsbygden runt staden Sineau. Där är landskapet en pastoral idyll med betande får, vinodlingar böljande kullar. I ett halvt sekel har svenskar haft ön som ett semesterparadis, ändå är landsbygden överraskande genuin idyllisk. Ett av de starkaste skälen att åka till Mallorca i allmänhet till Palma i synnerhet är maten shoppingen. Men det är inte priserna som gör Palma till en fantastisk shoppingstad. I stället är det alla små privata butiker med ett utbud fjärran från konfektionsindustrin. Och när fötterna börjar kännas tunga är det i stadens citykärna aldrig långt till närmaste café eller bar för en kaffe cortádo. Mallorca är en som sjuder av välstånd i Puerto Portals hamn, strax före Palma Nova, är segelbåtarna yachterna groteskt stora. Lamborghini, Porsche Ferrari är en vanlig syn på tvåstjärniga Tristan äts superdyra middagar. Några hundra meter längre bort visar kropps fashonisterna upp sina vältränade kroppar på öns trendigaste badstrand, Playa de Portals, innan de beger sig i den vilda Palma natten som slutar först när morgonpigga motionärer tar dagens första joggingpass Cyklister på väg till bergskedjan Tramuntana Bergsbyn Esporlas på vägen till La Granja Tramuntana Cyklister på väg till bergskedjan Tramuntana

20 20 Mallorca BRA ATT VETA Flyg De flesta skandinaviska charterbolag säljer flygstolar med eller utan hotellpaket till Mallorca. Ibland finns mycket bra specialerbjudanden då kan reguljärbiljetten bli det billigaste alternativet, dock med nackdelen att man måste mellanlanda någonstans. Son Juan flygplatsen ligger 8 kilometer från Palmas centrum. Buss nummer 1 med bolaget EMT går var femtonde minut från Porto Pi via Plaza España kostar 1.85 euro per person. Information om flygplats ankommande flyg finns på webbplats: Vill man åka taxi så finns det just utanför ankomsthallen vanligtvis en lång rad med bilar men det kan vara lång kö då det sommartid landar flyg nonstop. Det är fasta priser men med vissa tilllägg såsom helg, natt antal väskor. Man göra upp om pris innan avfärd taxichauffören är skyldig att ha en officiell taxi prislista till hands. Taxi Palma: Tel Radio Taxi: Tel Tåg Palma Inca Manacor Det går tåg under hela dagen från stationen på Plaza España. Tel Palma Soller En upplevelse att åka med detta historiska tåg genom tunnlar bergslandskap. Avsluta färden med att ta spårvagnen ner till hamnen Puerto de Soller. Kostar 19 euro tur retur 10 euro enkel för vuxen. Spårvagn enkel biljett 4 euro. Tel sollernet.com/ trendesoller Hyrbil Hyrbil finna att hitta överallt, till exempel på flygplatsen där alla större firmor finns representerade. Normalpris är från 40 euro per dygn, men dygnspriset sjunker med längre hyrestid. På turistorterna finns även många små uthyrare, men se upp för finstilta knepigheter i konraktet. Bensinpriset är cirka en euro per liter, men en tank räcker länge eftersom avstånden är små. Undvik om möjligt att ta in bilen i Parma som har blivit allt svårare att köra i. Man försöker lösa parkeringsbristen genom att bygga nya p-hus vilket leder till ständiga byggarbetsplatser som försinkar trafiken i centrum. De flesta är numera färdiga i centrala Palma. Garage kostar kring 1.50 euro i timmen eller från 12 euro per dygn. På gatuparkeringarna i centrala Palma är det maxtid två timmar många nitiska lapplisor. Turistinfo På turistorterna finns lokala turistkontor liksom på flygplatsen. Det lokala månadsprogrammet kan läsas i informationsfolden Digame som har info om utomhuskonserter i Parc de Mar, Bellverfästningen om någon stor internationell artist ger konsert på ön. Adress: Edificio de Ses Estaciones Öppet: Dagligen Tel På flygplatsen: Tel Palma: Placa de la Reina, Bussar Svårt att ta sig fram under högsommar då de brukar gå fulla luftkonditionering inte alltid fungerar. Många av de äldre bussarna är numera utbytta mot nya moderna bussar. Busstationen i Palma ligger på Plaza España bakom tågstationen. Det är inte alltid så att punktlighet existerar. Ha tålamod. EMT -Stadsbussar i Palma stad Tel Webbplats: AUMASA till östkusten Palma Manacor Cala Millor Sa Coma med flera. Tel Publicos till övriga Mallorca Palma Alcudia Pollenca Andratx Valldemossa Soller med flera. Tel Båt Ny snabbåt finns mellan Palma Barcelona (3,5 timmar) Palma Ibiza ( 2 timmar) Tel Webbplats: Från Alcudia går det båt till Menorca, Barcelona Valencia. Tel

Mallorca oktober 2009

Mallorca oktober 2009 Mallorca oktober 2009 Palma de Mallorca Det var egentligen två saker som avgjorde att vi åkte till Mallorca på höstlovet. Vi hade aldrig varit där någon gång och det är kort flygtid. Denna sista veckan

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Välj mellan över 20.000 bostäder lägenheter villor radhus - fincor etvab fastigheter www.etvab.nu

Läs mer

BARCELONA. BE RESOR AB Björkhagavägen 8

BARCELONA. BE RESOR AB Björkhagavägen 8 Invånare: 1,6 miljoner Valuta: - Euro Öppettider: Vanligtvis måndag-fredag 09:30 till 13:30 och 16:30 till 20:00, med vissa undantag. På söndagar har de flesta klädbutiker stängt. BARCELONA FOTBOLLSRESA

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

RESTAURANG REKOMDENDATIONER I COMO!

RESTAURANG REKOMDENDATIONER I COMO! RESTAURANG REKOMDENDATIONER I COMO! Restaurang The Market Place The Market Place är en nyöppnad restaurang med en mysig och internationell atmosfär. Restaurangens rätter bygger på enkla råvaror och ingredienser

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se Web:bokanerja.se 2 VÄLKOMMEN TILL NERJA Nerja med sina 3000 soltimmar om året. En stad värd att upptäcka,

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, i villastaden Ciudad Quesada, köptes av familjen Olsson för a= förverkliga drömmen a= ha en bostad i solen med egen trädgård och pool, bredvid en golbana

Läs mer

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando är beläget i Puerto de la Cruz, Teneriffa, på Kanarieöarna i Spanien. Centret är ett väletablerat

Läs mer

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Barcelona - Palma - Marseilles - Rom - Neapel Följ med på en kryssning i Medelhavet. Detta är de sju

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük Pine Bay BBCG Construction - Akbük Pine Bay Pine Bay har det bästa läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och berg åt andra. Komplexet ligger

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Välkommen till Sturup Park Golf

Välkommen till Sturup Park Golf Välkommen till Sturup Park Golf Golfpaket Sturup Park Golf kan erbjuda flera alternativ för en avslappnad och trevlig vistelse hos oss. Vi börjar med: Golfhotellet ligger mitt på banan. Du sitter på din

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

BJÖRN AXÉN på mallorca

BJÖRN AXÉN på mallorca BJÖRN AXÉN på mallorca välkommen till mallorca 15 19 MAJ 2016 Upplev Mallorca när ön är som bäst och fyll på med uppsättnings- och stylinginspiration tillsammans med Johan Hellström och Peter Hägelstam.

Läs mer

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Typ av boende: villa Plats: DUBROVNIK - KROATIEN Antal rum: 7 Max antal gäster: 13 Badrum: 7 Pool: Ja Hav avstånd: 100 m Början vid: 13.700 1 / 5 {gallery}vfr/dubrovnik3{/gallery}

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

GULD 2 - BRÖLLOPSPAKET

GULD 2 - BRÖLLOPSPAKET GULD 2 - BRÖLLOPSPAKET Guld 2 - Ett Startklart Bröllopsalternativ På Direkten Mallorca har fantastiska stränder, och detta är en av de allra trevligaste! Anländ bara med ringarna, bröllopsstassen och gästerna

Läs mer

pressrelease Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya Fröjel Resort slår upp portarna påsken 2011

pressrelease Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya Fröjel Resort slår upp portarna påsken 2011 Visby, 2011-03-02 Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya slår upp portarna påsken 2011 En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme på nyhetssidorna

Läs mer

Sol & bad Fort Myers. Sol & bad Fort Myers. Resan i korthet USA

Sol & bad Fort Myers. Sol & bad Fort Myers. Resan i korthet USA Sol & bad Fort Myers Sol & badsemester vid en av 's bästa stränder. Fort Myers på Floridas västkust är perfekt för en sol och badsemester. Klimatet är varmt och skönt året om, stranden är bland de bästa

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1 I gränslandet mellan det vilda och det tämjda ligger vår plats. I gränslandet mellan naturens frihet och hemmets trygghet. Som om de alltid hade legat där mellan träden. Små tidlösa plattformar för livet.

Läs mer

Fly vintern & upplev 31 dagar på Spaniens sydkust Välkommen till Marbella

Fly vintern & upplev 31 dagar på Spaniens sydkust Välkommen till Marbella Club Eriks noga utvalda upplevelser Fly vintern & upplev 31 dagar på Spaniens sydkust Välkommen till Marbella Marbella, Spanien 31 dagar! Följ med oss på Club Eriks till härliga Spanien under den stundande

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Hyr Segelbåt och åk på segelsemester vid Mallorca och Balearerna

Hyr Segelbåt och åk på segelsemester vid Mallorca och Balearerna Mallorca Hyr Segelbåt och åk på segelsemester vid Mallorca och Balearerna Balearerna är placerade på ett sådant sätt att de bildar en Medelhavsfront som gör de lokala vindarna extra gynnsam för segling

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

Guide för din fotbollsresa till Real Madrid

Guide för din fotbollsresa till Real Madrid Guide för din fotbollsresa till Real Madrid Har du på att boka en fotbollsresa till Real Madrid så ska du läsa den här guiden först. Du kommer att få väldigt mycket tips och råd på hur du får ut det mesta

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna)

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Tolvöarna Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Dodekaneserna, eller Tolvöarna som de också kallas, ligger utanför den västra delen av Egeiska havet, nära den turkiska kusten. Kos är en av skärgårdens

Läs mer

MARS 2011 PALMANOVA-MAGALUF Onsdag 2/3 *Besök Sineu s marknad (Anmälan 28/2) Fredag 18/3

MARS 2011 PALMANOVA-MAGALUF Onsdag 2/3 *Besök Sineu s marknad (Anmälan 28/2) Fredag 18/3 MARS 2011 PALMANOVA-MAGALUF Onsdag 2/3 *Besök Sineu s marknad (Anmälan 28/2) 9.30 *Besök hantverksmässan för lergods i Marratxi 15.45 Promenad med guide Son Ferrer s marknad (2) 9.30 Lördag 5/3 Utomhus

Läs mer

10 i topp. nya. guide. design, konst. krogar. Vi har besökt de hetaste krogarna, den snyggaste kulturen och de bästa barerna. Nu grönskar det!

10 i topp. nya. guide. design, konst. krogar. Vi har besökt de hetaste krogarna, den snyggaste kulturen och de bästa barerna. Nu grönskar det! españa NUMMER 18 SOMMAR 2013 10 i topp Golf, olivolja, design, konst guide gastronomi, hotell, kultur och nattliv i barcelona Nu grönskar det! 5 naturupplevelser du aldrig glömmer Stjärnregn Guide Michelin

Läs mer

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av J U L B O R D E T 2 0 1 5 Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av eldarna som brinner. Granriset frasar under våra skor. Utanför kluckar vattnet i den vintriga krispiga luften. Det doftar

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545 Nerja Torrox Costa - Torrox charmigt vackert - unikt! Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Nyproduktion med olika lägen och boenden från 95.000 Svensk registrerad fastighetsmäklare etablerad

Läs mer

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad Barcelona Maj 2015 Tillbaka till Barcelona. Denna gång tillsammans med ett älskat barnbarn på 7 år. Andra krav och önskemål ställs än när vi reser som ensamma vuxna. Tempot sänks, att saker får ta tid.

Läs mer

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 950.000 Konstruerad (år) 2001 område (län) Lagoa Tomtarea 1083 Stad Ferragudo Konstruktion område 222 sida 3/5 Det finns väldigt få villor i Ferragudo på vackra platser,

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna Sicilien & de Eoliska öarna Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna År 2000 blev de Lipariska öarna, som ligger strax ovanför Sicilien i södra utkanten av Tyrrenska havet, utvald till att inkluderas

Läs mer

KULTURRESA Valencia/Palma 25 april 1 maj 2016

KULTURRESA Valencia/Palma 25 april 1 maj 2016 Valencia ligger ungefär mitt på den spanska medelhavskusten vid Costa Blanca och är välkänt för sin goda paella, sina solgula apelsiner, det framgångsrika fotbollslaget, sitt rika kulturutbud, men kanske

Läs mer

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök Visby, 2011-07-14 Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Andalusien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A n d a l u s i e n Andalusien - Guidad Resa Upplev det kulturella och historiska arvet i Andalusien på vår 8-dagars

Läs mer

Madeira. + Porto Santo. koppsnurrs

Madeira. + Porto Santo. koppsnurrs Alla bilder tagna av oss samma dag som vi spelade banorna. Prenumerera gratis på www.koppsnurr.com där hittar du ytterligare bilder samt klickbara länkar till banor etc. Madeira koppsnurrs + Porto Santo

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans med Anna Hallén och Lise

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Sydafrikas kultur & vilda djur

Sydafrikas kultur & vilda djur s kultur & vilda djur Denna resa till som börjar och slutar i Durban tar er till östra delarna av landet med St Lucia, zulukultur, sol & strand samt självklart Big-5 safari. Delar av resan kör ni själva

Läs mer

Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland

Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland Under tre härliga sommardagar bjuds vi på det bästa Jämtland har att erbjuda gällande mat, dryck,

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

Våren kommer tidigt i Andalusien

Våren kommer tidigt i Andalusien Mandelblomsvandring i Andalusien 1 7 februari 2017 1 Våren kommer tidigt i Andalusien i södra Spanien. Redan i slutet av januari/början av februari blommar mandelträden på bar kvist. Doften från tusentals

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas

Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas Stockholm Helsingfors St. Petersburg Tallin - Riga Följ med oss under en härlig vecka ombord

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 1.400.000 Konstruerad (år) 2003 område (län) Lagoa Tomtarea 9360 Stad Konstruktion område 584 sida 3/5 På landsbygden, nära fiskebyn, golfbanor och inom gångavstånd från

Läs mer

Reykjavik. Icelandair Hotel Marina**** Paket inkluderar:

Reykjavik. Icelandair Hotel Marina**** Paket inkluderar: Paket inkluderar: 4 nätter på 4* Icelandair Hotel Marina Del i dubbelrum, 25 nov 29 nov Frukost samtliga dagar Flyg, Göteborg Island T/R Transfer, flygplats hotell flygplats Blå Lagunen vid ankomst Välkomstdrink

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Vinresa till Nerja. Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016

Vinresa till Nerja. Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016 Vinresa till Nerja Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016 Expertguide är den välkände Munskänken och sommelieren Sten Svenhage, vilket borgar för att våra upplevelser

Läs mer

Sydafrika. Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar

Sydafrika. Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Sydafrika Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Skräddarsytt paket med boende på Ridgemor Villa I svensk regi, måltider på olika restauranger och de flesta sevärdheter kring

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Sol & Bad Fort Myers. Sol & Bad Fort Myers. Resan i korthet USA

Sol & Bad Fort Myers. Sol & Bad Fort Myers. Resan i korthet USA Sol & Bad Fort Myers Sol & badsemester vid en av 's bästa stränder. Fort Myers på Floridas västkust är perfekt för en sol och badsemester. Klimatet är varmt och skönt året om, stranden är bland de bästa

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Med löparskor till Mallorca Susanne Dalsätt & Miranda Kvist

Med löparskor till Mallorca Susanne Dalsätt & Miranda Kvist Lördag 20:e april Med löparskor till Mallorca Susanne Dalsätt & Miranda Kvist Ankomst till flygplatsen i Palma, Mallorca där vi möts upp av vår transfer som kör oss till vårt hotell. Ankomst till hotell

Läs mer

KONFERENS BLAND TOPPARNA. Möten och avkoppling i exklusiv miljö.

KONFERENS BLAND TOPPARNA. Möten och avkoppling i exklusiv miljö. KONFERENS BLAND TOPPARNA Möten och avkoppling i exklusiv miljö. PRISEXEMPEL KONFERENSPAKET Deluxe TREEHOTEL KONFERENS Likt ett av våra trädrum, The Cabin, kan även ni försvinna in bland norrländska, högresta

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Do it Event. Konferens/golfresa till Turkiet våren 2013

Do it Event. Konferens/golfresa till Turkiet våren 2013 Do it Event Konferens/golfresa till Turkiet våren 2013 På bara 10-15 år har Turkiet gått från att vara ett närmast okänt golfresmål till att vara kanske Europas allra hetaste golfresedestination för svenska,

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston

Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston Club Eriks noga utvalda upplevelser Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston Köpenhamn Oslo Kristiansand Reykjavik Akureyri Halifax Boston En skön kryssning från Skandinavien,

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Mallorca runt Hamnar och ankarplatser

Mallorca runt Hamnar och ankarplatser Mallorca runt Hamnar och ankarplatser Några förslag & rekomendationer för en segling runt ön under en chartervecka på Mallorca. Naturligtvis beroende av väder och vind! Palma de Mallorca 39 32`92``N 02

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer