Lidingö stad. Kartläggning av våld i nära relationer. Omsorgs- och socialförvaltningen. Februari Markör AB 1 (22)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lidingö stad. Kartläggning av våld i nära relationer. Omsorgs- och socialförvaltningen. Februari Markör AB 1 (22)"

Transkript

1 Lidingö stad Omsorgs- och socialförvaltningen Kartläggning av våld i nära relationer Februari 2016 Markör AB 1 (22)

2 Ursprungligt uppdrag: Beställare: Kartläggning av våld i nära relationer i Lidingö stad Lidingö stad, omsorgs- och socialförvaltningen Kontaktperson beställaren: Erik Sundström Rapportförfattare Markör: Pernilla Tollin Datainsamlingsperiod: december 2015-februari 2016 Markör AB 2 (22)

3 Markör Marknad och Kommunikation AB Markör hjälper större företag och organisationer att fatta rätt beslut det gör vi genom utredningar, undersökningar och utvecklingsarbete på plats hos våra kunder. Markör AB 3 (22)

4 Innehåll Sammanfattning... 5 Bakgrund och syfte... 6 Tidigare studier... 6 Metod... 9 Målgrupp och urval... 9 Enkäten... 9 Svarsfrekvens... 9 Statistiska analyser Resultat Hur har vi mätt de olika våldstyperna? Utsatthet för våld någon gång i livet Utsatthet för våld Hjälp och stöd Slutsatser Referenser Bilagor Markör AB 4 (22)

5 SAMMANFATTNING Vi har på uppdrag av omsorgs- och socialförvaltningen i Lidingö stad undersökt omfattningen av våld i nära relationer bland invånare på Lidingö. Ett obundet slumpmässigt urval om 3000 invånare i åldern år drogs ut befolkningsregistret och datainsamlingen gjordes som en postal enkät som skickades ut i december Datainsamlingen avslutades 1 februari Totalt 1468 svar kom in vilket ger en svarsfrekvens på 50 procent. Enkäten bygger till stora delar på Brå:s frågeformulär som användes i en nationell kartläggning om brott i nära relationer Totalt 26 procent av invånarna på Lidingö har upplevt någon typ av våld i en nära relation under sin livstid - 31 procent av kvinnorna och 20 procent av männen. Av samtliga invånare har 22 procent någon gång i livet upplevt verbalt/psykiskt våld i en nära relation 27 procent av kvinnorna och 16 procent av männen. När det gäller sexuellt/fysiskt våld har totalt 15 procent drabbats i livet 18 procent av kvinnorna och 11 procent av männen. 9 procent totalt har upplevt någon typ av våld i en nära relation 2014, 10 procent av kvinnorna och 8 procent av männen. 8 procent totalt har upplevt verbalt/psykiskt våld i en nära relation 2014, 9 procent av kvinnorna och 6 procent av männen. När det gäller sexuellt/fysiskt våld 2014 är 3 procent av båda könen drabbade. Andelen drabbade ligger högre än i hela riket, enligt Brå:s kartläggning, men lägre än i Stockholms stad. Jämförelser andra undersökningar ska dock göras försiktighet eftersom skillnader i metod kan bidra till skilda resultat. Kvinnor är mer utsatta i alla avseenden när det gäller våld under hela livstiden, skillnaden mellan könen är här signifikant. Dock får vi ingen signifikant skillnad när vi jämför kvinnors och mäns utsatthet föregående år (här 2014). Detta mönster har framkommit i tidigare undersökningar om våld i nära relationer. I likhet tidigare studier fann vi att yngre rapporterar högra utsatthet för våld i nära relationer. Vi fann också i likhet Brå att ensamstående är mer drabbade än sammanboende. Resultaten visade också en svagt signifikant ökad risk för personer barn under 18 år och för utrikesfödda beträffande utsatthet för våld någon gång i livet. Av de som utsattes för våld i en nära relation 2014 sökte 14 procent totalt någon form av hjälp men skillnaderna mellan män och kvinnor är stora. Endast 5 procent av de drabbade männen sökte hjälp mot 22 procent av kvinnorna. Markör AB 5 (22)

6 BAKGRUND OCH SYFTE Lidingö stad genomför ett utvecklingsarbete inom området våld i nära relationer. Som en del i detta vill kommunen öka kunskapen på området. Syftet denna undersökning är att få mer kunskap om utsattheten för våld i nära relationer bland invånare i Lidingö stad. Vidare är syftet att studera om utsattheten skiljer sig åt hänsyn till olika bakgrundsfaktorer som exempelvis kön och ålder. TIDIGARE STUDIER Brå genomförde en nationell kartläggning av brott i nära relationer baserat på telefonintervjuer individer i åldern år. Frågorna handlade om i vilken utsträckning respondenterna upplevt våld i en nära relation någon gång i livet respektive under föregående år (2012). Brå skiljer i studien på psykiskt och fysiskt våld (där även sexuellt våld ingår). I tabellerna 1 och 2 redovisas huvudresultaten av Brå:s kartläggning. I undersökningen framkom att totalt 21,1 procent av befolkningen någon gång utsatts för någon typ av våld i en nära relation under sin livstid (25,5 procent av kvinnorna och 16,8 procent av männen). Kvinnors högre andel än män gäller både psykiskt och fysiskt våld. De stora skillnaderna mellan könen förvinner närmast när frågan gäller utsattheten under Då svarar 7 respektive 6,7 procent att de utsatts för någon typ av brott under året och skillnaderna är små även när man skiljer på vilken typ av brott det är. Brå studerade även upprepat våld (definierat som förekommande någon gång i månaden eller oftare)och fann att 3,8 procent av kvinnorna och 2,5 procent av männen i Sverige hade blivit utsatta för återkommande psykiskt våld under 2012 an återkommande fysiskt våld drabbat 0,6 procent av kvinnorna och 0,4 procent av männen. Brå konstaterar att kvinnor sannolikt utsätts för grövre våld eftersom en större andel kvinnor än män har sökt sjukvård. Vad gäller kontakter socialtjänsten uppgav 7,0 procent av kvinnorna och 3,5 procent av männen att de haft denna typ av kontakt. Vidare hade 5,6 procent av de utsatta kvinnorna och 0,6 procent av de utsatta männen haft kontakt någon kvinnojour, mansjour eller brottsofferjour. Andelen kvinnor och män som inte tyckte att de fått den hjälp och det stöd de hade behövt uppgick till 11,4 respektive 4,4 procent. Stockholms stad gjorde en kartläggning om våld i nära relationer som visade att 41 procent av kvinnorna och 28 procent av männen som har eller har haft ett parförhållande någon gång i livet utsatt för psykiskt eller fysiskt våld av sin partner. Även i denna studie undersöktes utsattheten under föregående år (2012) och här uppgav 13 procent av kvinnorna och 11 procent av männen att de blivit utsatta. I denna studie användes samma frågeformulär som Brå och datainsamlingen gjordes via postal enkät. 1 Brå (2014) 2 Stockholms stad (2013) Markör AB 6 (22)

7 En forskargrupp på Sahlgrenska akademien har studerat partnervåld i en rapport som publicerades Data baseras på enkätsvar från 972 svenskar i åldern år. Forskarna fann samma mönster som Brå och Stockholms stad, det vill säga när det handlar om utsatthet under livet är kvinnor mer drabbade än män an könsskillnaderna förvinner eller minskar när man frågar om ett givet år (här 2008). 26 procent av kvinnorna och 15,3 procent av männen rapporterar utsatthet någon gång i livet an motsvarande andelar är 23,2 respektive 26,6 procent under 2008 (se tabell 3). En avhandling delvis baserad på samma data fann att svagt socialt nätverk, att ha vuxit upp våld och att vara ensamstående är sårbarhetsfaktorer för partnervåld för både kvinnor och män 4. De faktorer som förknippades högre utsatthet i Brå:s studie var ålder (där yngre uppgav högre utsatthet), att bo i flerfamiljshus och att vara ensamstående. Brå fann ingen signifikant skillnad mellan grupper olika utbildningsnivåer. Tabell 1. Andel av befolkningen år som blivit utsatta för brott i en nära relation någon gång i sitt liv enligt Brå:s nationella kartläggning Källa: Brå (2014) 3 Nybergh, Taft, Enander & Krantz (2013) 4 Nybergh (2014) Markör AB 7 (22)

8 Tabell 2. Andel av befolkningen år som utsattes för brott i en nära relation under 2012 enligt Brå:s nationella kartläggning. Källa: Brå (2014) Tabell 3. Andel av befolkningen i åldern år som utsatts för brott enligt forskarstudie på Sahlgrenska akademien. Utsatt för våld föregående år (2008) Utsatt för våld i livet Kvinnor Män Kvinnor Män Psykiskt våld 23, ,6 13,8 Fysiskt våld 8,1 7,6 14,3 6,8 Sexuellt våld 3 2,3 9,2 2,5 Våld (alla typer) 23,2 25, ,3 Källa: Nybergh, Taft, Enander & Krantz (2013) Markör AB 8 (22)

9 METOD Datainsamlingen har gjorts som en postal enkät möjlighet att svara på webben. MÅLGRUPP OCH URVAL Målgruppen är invånare i Lidingö kommun i åldern år. Ett obundet, slumpmässigt urval om 3000 personer drogs ur befolkningsregistret som Markör fick tillgång till genom beställaren. Samtliga i populationen ( personer) fanns i urvalsramen. ENKÄTEN Enkäten bygger till stora delar på Brå:s frågeformulär som användes i en nationell kartläggning om brott i nära relationer Enkäten bestod av ett antal inledande bakgrundsfrågor följt av 27 frågor om våld i nära relationer. I början av enkäten ställdes en fråga om respondenten haft en parrelation som varat i minst en månad. Denna fråga fungerade som en filterfråga för resten av frågebatteriet. Enkäten tillhörande missiv skickades ut 2 december Enkäten var också möjlig att besvara på webben och instruktioner för detta samt personliga inloggningsuppgifter fanns i missivet. Påminnelser till de som inte svarat skickades ut vid två tillfällen, 16 december och 11 januari. Mellan 25 januari och 1 februari genomförde Markör telefonpåminnelser och nådde på det sättet 403 respondenter. Av dessa delade hälften att de inte ville svara på enkäten. Övriga ombads att svara och 22 respondenter (5 procent) svarade direkt på webben tillsammans intervjuaren. Datainsamlingen avslutades 1 februari SVARSFREKVENS Bruttourvalet bestod av 3000 personer och nettourvalet av 2964 personer (se tabell 4). Övertäckningen består av personer som inte fanns på angivna adresser. Totalt 1468 svar kom in (1114 postalt och 354 på webben) vilket ger en svarsfrekvens på 50 procent. Svarsfrekvensen är högre för kvinnor (53 procent) än för män (46 procent) och ökar mer stigande ålder. Att män och yngre har lägre svarsfrekvens är ett vanligt mönster i enkätundersökningar. 5 Brå (2014) Markör AB 9 (22)

10 Tabell 4. Urval och svarsfrekvens. Kvinnor Män år år år år Alla Bruttourval Övertäckning Nettourval Svar Svarsfrekvens 53 % 46 % 30 % 40 % 54 % 68 % 50 % STATISTISKA ANALYSER Alla resultat (förutom bastalen) baseras på viktade data. Vikterna skapar rätt proportioner ifråga om kön och ålder i förhållande till populationen. När vi signifikanstestar risken för att ha varit utsatt för våld använder vi logistisk regressionsanalys för att kunna analysera flera förklaringsvariabler samtidigt. Logistisk regressionsanalys är en statistisk metod som kan användas när man har en dikotom 6 beroende variabel och när man vill studera betydelsen av varje förklaringsvariabel samtidigt som effekten av övriga förklaringsvariabler hålls konstant. Resultaten uttrycks oddskvoter och varje förklaringsvariabel har en referenskategori som övriga kategorier jämförs. Referenskategorin anges kursiv stil och antar alltid värdet 1. Om en variabel exempelvis har oddskvoten 2 är risken dubbelt så stor för den kategorin jämfört referenskategorin att ha varit utsatt för våld. 6 Tudelad Markör AB 10 (22)

11 RESULTAT Eftersom resultaten är viktade är köns- och åldersfördelningen en återspegling av strukturen bland boende på Lidingö i åldern år. Drygt hälften av respondenterna bor i villa/radhus/kedjehus och en stor majoritet lever tillsammans en partner. Både - och utbildningsnivån är högre än i befolkningen för övrigt 7 vilket också gäller för de boende på Lidingö. Tabell 5. En beskrivning av respondenterna. Procent Kön Kvinna 52 Man 48 Total 100 Åldersgrupp Total 100 Född Inrikesfödd 89 Utrikesfödd 11 Total 100 Boende Villa/radhus/kedjehus 51 Lägenhet bostadsrätt 29 Lägenhet hyresrätt 19 Total 100 Utbildningsnivå 2-årigt gymnasium eller lägre 11 3-årigt gymnasium eller högskola/universitet under 3 år 33 Högskola/universitet 3 år eller längre 56 Total 100 Hushåll Ensamstående 22 Sammanboende make/maka/sambo/partner 72 Bor föräldrar och/eller andra vuxna 6 Total 100 Inkomst kr kr 31 7 SCB:s officiella statistik (2016) Markör AB 11 (22)

12 kr eller högre 53 Total 100 Inkomst per hushållstyp* Sammanboende kr 5 Sammanboende kr 20 Sammanboende eller högre 51 Ensamstående kr 10 Ensamstående kr 11 Ensamstående eller högre 3 Total 100 *Denna uppdelning inkluderar bara respondenter som är ensamstående eller bor ihop make/maka/sambo/partner. HUR HAR VI MÄTT DE OLIKA VÅLDSTYPERNA? Vi har använt samma uppdelning av våldstyper som Brå i deras nationella kartläggning av våld i nära relationer (2014), det vill säga verbalt/psykiskt våld (kränkningar, inskränkningar i friheten, hot och trakasserier) respektive sexuellt/fysiskt våld (knuffar, örfilar, sexuellt utnyttjande, knytnävsslag, sparkar och sexuellt tvång). Våldstyperna och frågornas formuleringar framgår i tabell 6. Frågorna om våld i nära relationer har bara besvarats av personer som uppgivit att de har eller har haft ett parförhållande som varat i minst en månad. Totalt 1293 personer (88 procent) svarade att de har eller har haft ett sådant parförhållande och det är dessa personer svar som ligger till grund för resultaten nedan. Tabell 6. Våldstyper De olika våldstyperna och frågornas formuleringar. Frågans formulering i enkäten 1. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? Frågan avser upprepade händelser, inte till exempel enstaka kränkningar. Verbalt eller psykiskt våld 2. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller på liknande sätt försökt bestämma vad du får eller inte får göra? 3. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på något sätt hotat dig så att du kände dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål. 4. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? Det kan handla om oönskade mejl, SMS, telefonsamtal, besök eller liknande. Sexuellt eller fysiskt våld 5. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? Markör AB 12 (22)

13 Våldstyper Frågans formulering i enkäten 6. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? 7. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? 8. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig tvingat dig till någon form av sexuell handling genom att hota dig, hålla fast dig, utnyttjat att du har varit berusad, eller liknande? UTSATTHET FÖR VÅLD NÅGON GÅNG I LIVET Totat har 26 procent upplevt någon typ av våld i en nära relation under hela sin livstid (se diagram 1) och här är andelen utsatta klart högre bland kvinnor än bland män. När det gäller båda våldstyperna uppger 31 procent av kvinnorna att de utsatts någon gång i livet an motsvarande andel för män är 20 procent. Proportionerna mellan könen är likartade oavsett våldstyp. Andelen utsatta för verbalt/psykiskt våld i livet är 27 procent för kvinnorna och 16 procent för männen, an 18 procent av kvinnorna har utsatts för sexuellt/fysiskt våld i livet jämfört 11 procent av männen. En påtaglig skillnad mellan könen noteras i frågan om hot (fråga 2, tabell B1) där nästan fyra gånger så hög andel kvinnor uppger erfarenhet jämfört männen (11 respektive 3 procent). Stora skillnader syns också ifråga om sexuellt våld där kvinnor är klart mer utsatta än män (fråga 7 och 8 i tabell B1 i bilaga). Minst skillnad syns i frågan om grovt fysiskt våld (fråga 6, tabell B1) där 6 procent av kvinnorna och 4 procent av männen har utsatts någon gång i livet. Resultaten visar också skillnader mellan åldersgrupper. Andelen som uppger att de utsatts för någon typ av våld i livet ligger på 35 procent i åldern år mot endast 17 procent i gruppen år (se tabell B5 i bilaga). Yngre uppger högre utsatthet både ifråga om verbalt/psykiskt våld och sexuellt/fysiskt våld. I gruppen som har barn under 18 uppger 28 procent att de utsatts för våld i livet an motsvarande siffra för gruppen utan barn är 24 procent (se tabell B5 i bilaga). Markör AB 13 (22)

14 Diagram 1. Andel som utsatts för våld någon gång i livet. I tabell B2 redovisas resultaten av en regressionsanalys där vi mäter risken att ha varit utsatt för våld någon gång i livet utifrån ett antal bakgrundsfaktorer. Notera att vi här mäter den unika effekten av varje variabel samtidigt som effekten av övriga variabler konstanthålls. Analysen visar att unga (18-29 år), kvinnor och ensamstående har en signifikant högre risk för att ha utsatts för våld någon gång i livet än övriga grupper. Risken är nästan dubbelt så stor för en person i åldern år jämfört en person i åldern år. För kvinnor är risken drygt 60 procent högre än för män att ha utsatts för våld i livet. Vidare framgår en ökad risk för gruppen barn och för utrikesfödda, men här är signifikansen svag. I gruppen ensamstående är risken högre ju högre personen har, vilket är något oväntat. Gruppen ensamstående i det högsta skiktet har en risk som är nästan 2,5 gånger högre än alla andra att ha utsatts för våld i livet. Ingen signifikant effekt uppmätts av boendetyp eller utbildning. UTSATTHET FÖR VÅLD 2014 Av samtliga svarande har 9 procent utsatts för någon form av våld under 2014 (8 procent verbalt/psykiskt våld och 3 procent sexuellt/fysiskt våld). Här minskar skillnaderna mellan könen påtagligt (se diagram 2). 10 procent av kvinnorna och 8 procent av männen har utsatts för någon typ av våld 2014 och den högre utsattheten för kvinnor gäller bara verbalt/psykiskt våld. När det gäller sexuellt/fysiskt våld uppger 3 procent vardera av båda könen att de utsatts När vi tittar på de enskilda frågorna (se tabell B2 i bilaga) finns heller inget som tyder på påtagliga könsskillnader i hur grovt våldet varit. Markör AB 14 (22)

15 Diagram 2. Andel som utsatts för våld Även här framkommer stora skillnader mellan yngre och äldre. I gruppen år uppger 16 procent att de utsatts för våld 2014 vilket är klart högre än alla andra grupper (tabell B5 i bilaga). I gruppen barn uppger 10 procent att de utsatts för våld 2014 an andelen i gruppen utan barn är 8 procent. Resultaten av regressionsanalysen - som skattar risken att ha utsatts för våld 2014 givet ett antal bakgrundsfaktorer - visar att endast ålder har en signifikant effekt (se tabell B4). Risken är tre gånger högre att ha utsatts för våld 2014 för personer i åldern år än för personer i åldern år. Totalt 4 procent har utsatts för upprepat våld Vi har här använt samma definition på upprepat våld som Brå i sin nationella kartläggning 8, det vill säga att ha utsatts för våld någon gång i månaden eller oftare (se diagram 3). Andelen kvinnor som utsattes för upprepat våld 2014 ligger på 5 procent an andelen för män är 3 procent. 8 Brå (2014) Markör AB 15 (22)

16 Diagram 3. Andel som utsattes för upprepat våld (någon gång i månaden eller oftare) under 2014.* *Totalt 48 personer har uppgivit att de utsattes för något våld någon gång i månaden eller oftare under Av dessa hade 44 personer utsatts för enbart verbalt/psykiskt våld och 4 personer för sexuellt/fysiskt våld. HJÄLP OCH STÖD Endast 5 procent av de män som utsattes för våld i en nära relation 2014 vände sig till någon för att få hjälp för detta (se diagram 4). Bland de utsatta kvinnorna sökte 22 procent hjälp. Det fåtalet män som sökte hjälp vände sig till någon jour (kvinno-, mans- eller brottsofferjour) eller socialtjänsten. En viss andel uppger också annat. Ingen man vände sig till polisen eller hälso- och sjukvården. Kvinnor är mer benägna att söka hjälp hos samtliga instanser. Det vanligaste svaret totalt är annat där många skriver familj och vänner bland de öppna svaren. Tabell 7. Ledde händelsen eller någon av dessa händelser under 2014 till att du vände dig till någon för att få hjälp? Andel av de som var utsatta för våld Kvinna Man Alla Ja, polisen Ja, socialtjänsten Ja, kvinnojour/mansjour/brottsofferjour Ja, hälso- och sjukvården Ja, annat* Nej *Det vanligaste frisvaret är här familj/vänner. Markör AB 16 (22)

17 Diagram 4. Andel som sökte hjälp (av de som varit utsatta för våld) Diagram 5. Andel av de som utsatts för våld 2014 och sökt hjälp som anser att de fick det stöd och den hjälp de behövde. OBS! Resultaten bör tolkas försiktighet eftersom endast 15 personer har svarat på frågan. Den instans som en majoritet svarande (51 procent) helst vänder sig till om någon i deras närhet skulle utsättas för hot eller våld i en nära relation är polisen, följt av någon jour (kvinno-, manseller brottsofferjour) som 22 procent väljer. Markör AB 17 (22)

18 Tabell 8. Vart skulle du helst vända dig om du fick vetskap om att någon i din närhet blev utsatt för hot och/eller våld i en nära relation? Samtliga (procent). Kvinna Man Alla Polisen Socialtjänsten Kvinnojour/mansjour/brottsofferjour Ingenstans Annat, ange vad Vet ej Total Markör AB 18 (22)

19 SLUTSATSER Totalt 26 procent av invånarna på Lidingö (som har haft en parrelation) har upplevt någon typ av våld i en nära relation under sin livstid - 31 procent av kvinnorna och 20 procent av männen. Kvinnor ligger högre än män både avseende psykiskt/verbalt våld (27 respektive 16 procent drabbade) och sexuellt/fysiskt våld (18 respektive 11 procent drabbade). Skillnaden mellan kvinnor och män är också statistiskt signifikant. När frågan bara avser vad som hänt 2014 finner vi inga signifikanta skillnader mellan könen. 10 procent av kvinnorna och 8 procent av männen har utsatts för våld 2014 (totalt 9 procent av invånarna). Här ligger kvinnor något högre än män när det gäller psykiskt/verbalt våld (9 respektive 6 procent) an 3 procent av båda könen rapporterar att de utsatts för sexuellt/fysiskt våld procent av kvinnorna och 3 procent av männen uppger att de utsatts för återkommande våld Tabell 9. Undersökningens huvudresultat (procent). Kvinna Man Alla Utsatt för någon typ av våld i livet Utsatt för verbalt/psykiskt våld i livet Utsatt för sexuellt/fysiskt våld i livet Utsatt för någon typ av våld Utsatt för verbalt/psykiskt våld Utsatt för sexuellt/fysiskt våld Mönstret, att kvinnor är mer utsatta under en livstid, an kvinnor och män är ungefär lika utsatta när frågan avser föregående år, överensstämmer flera andra undersökningar om våld i nära relationer. Andelen drabbade i denna studie är högre än riket, enligt mätningen från Brå, men lägre än i Stockholms stad. Jämfört Brå ligger nivån högre i vår studie i alla avseenden, även när det gäller utsattheten föregående år. Det omvända gäller för Stockholms stad som ligger högre än Lidingö i alla avseenden. Siffrorna från Sahlgrenska pekar dock på en klart högre omfattning när fråga avser föregående år. Här ska tilläggas att Sahlgrenska använde ett annat frågeformulär och där andra definitioner av våld, vilket gör det svårt att jämföra resultaten. I denna studie har vi använt samma frågor som Brå när det gäller definitionen av våld, men metoden för datainsamlingen skiljer sig åt. Brå använde primärt telefonintervjuer och möjligtvis kan intervjusituationen bidra till en viss underrapportering på grund av det känsliga ämnet. Undersökningen i Stockholm är mer lik föreliggande studie vilket gör resultaten mer jämförbara. Markör AB 19 (22)

20 I likhet tidigare studier fann vi att yngre rapporterar högra utsatthet för våld i nära relationer. När det gäller föregående år är det inte särskilt oväntat men vi fann att detta även gäller för hela livstiden, vilket är mer svårtolkat. En äldre person har ju trots allt varit utsatt för risk under en längre period. En möjlig förklaring är att toleransen för våld i nära relationer har minskat över tid så att yngre personer inbegriper fler handlingar i begreppet våld. Med en ung människas synsätt skulle det i så fall finnas ett stort mörkertal bland äldre när det gäller utsatthet för våld i nära relationer. Vi fann också i likhet Brå att ensamstående är mer drabbade än sammanboende. Ett mer oväntat resultat var att ensamstående höga er var särskilt drabbade. Orsaken är svår att finna i materialet för övrigt utan skulle nästan kräva en studie för sig. Resultaten visade också en svagt signifikant ökad risk för personer barn under 18 år och för utrikesfödda beträffande utsatthet för våld någon gång i livet. Till skillnad från Brå som fann att personer i flerfamiljshus var mer drabbade än personer i eget hus - noterade vi ingen signifikant effekt av boendetyp. Av de som utsattes för våld i en nära relation 2014 sökte 14 procent totalt någon form av hjälp men skillnaderna mellan män och kvinnor är stora. Endast 5 procent av de drabbade männen sökte hjälp mot 22 procent av kvinnorna. Även Brå fann stora skillnader mellan könen i benägenheten att söka hjälp. Detta kan betyda att kvinnor drabbats av grövre våld (vilket var Brå:s tolkning) men det kan också tyda på att män har svårare att söka hjälp. Att stereotypa könsroller hindrar män från att söka hjälp, till exempel sjukvård, har uppmärksammat i tidigare studier 9. Det framkom också att en mindre andel män (40 procent) ansåg att de fått det stöd och den hjälp de behövde än kvinnor (60 procent). Här är dock antalet svarande mycket lågt vilket innebär att resultaten ska tolkas försiktigt. Den instans som flest invånare på Lidingö skulle vända sig om de fick vetskap om att en person i deras närhet var drabbad av våld i en nära relation är polisen följt av någon jour (kvinno-, mans-, eller brottsofferjour). 9 Genus (tidskrift från nationella sekretariatet för genusforskning) nr 1 (2012) Markör AB 20 (22)

21 REFERENSER Brå (2014), Brott i nära relationer, en nationell kartläggning, Rapport 2014:8. Genus (tidskrift från nationella sekretariatet för genusforskning) nr 1 (2012). Nybergh, L., Taft, C., Enander, V., & Krantz, G. (2013), Self-reported exposure to intimate partner violence among women and men i Sweden: results from a population-based survey. BMC Public Health 2013, 13:845. Nybergh, L. (2014), Exploring intimate partner violence among adult women and men in Sweden. Akademisk avhandling, Göteborgs universitet. Stockholms stad, socialförvaltningen (2013), Kartläggning av våld i nära relationer i Stockholms stad. Markör AB 21 (22)

22 BILAGOR A. TABELLER B. MISSIV C. ENKÄT Markör AB 22 (22)

23 T A B E L L E R Tabell B1. Andel som svarat ja på frågor om utsatthet för våld i en nära relation i livet fördelat på kön. Kvinna Man Alla Verbalt eller psykiskt våld 1. Har du någon gång upplevt att en nuvarande eller tidigare partner vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? Har du någon gång upplevt att en nuvarande eller tidigare partner förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller att partnern försökt bestämma vad du får eller inte får göra? Har du någon gång upplevt att en nuvarande eller tidigare partner på något sätt hotat dig så att du känt dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? Har upplevt verbalt eller psykiskt våld i en nära relation någon gång i livet (minst en av de fyra ovanstående) Sexuellt eller fysiskt våld 5. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? 7 2 5

24 8. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig tvingat dig till någon form av sexuell handling genom att hota dig, hålla fast dig, utnyttjat att du har varit berusad, eller liknande? Har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i en nära relation någon gång i livet (minst en av de fyra ovanstående) Har upplevt våld (båda typer) någon gång i livet (minst en av de åtta ovanstående)

25 Tabell B2. Andel som svarat ja på frågor om utsatthet för våld i en nära relation under Kvinna Man Alla Verbalt eller psykiskt våld 12B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller på liknande sätt försökt bestämma vad du får eller inte får göra? 18B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig på något sätt hotat dig så att du kände dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? Har upplevt verbalt eller psykiskt våld i en nära relation 2014 (minst en av de fyra ovanstående) Sexuellt eller fysiskt våld 24B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig tvingat dig till någon form av sexuell handling genom att hota dig, hålla fast dig, utnyttjat att du har varit berusad, eller liknande? Har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i en nära relation någon gång 2014 (minst en av de fyra ovanstående) Har upplevt våld (båda typer) någon gång 2014 (minst en av de åtta ovanstående)

26 Tabell B3. Risken att ha varit utsatt för våld (båda typer) någon gång i livet. Kön Barn Född Villa/radhus/kedjehus Bostadsrätt Hyresrätt 2-årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/universitet under 3 år Högskola/universitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensamstående eller högre Ålder Oddskvoter Man 1 Kvinna 1,653 *** Har barn under 18 år 1 Har inte barn under 18 år 0,704 * Inrikesfödd 1 Utrikesfödd 1,468 * Ja 1,163 Ja 1,033 Ja 0,980 Ja 0,828 Ja 0,787 Ja 1,096 Ja 0,786 Ja 1,319 Ja 1,102 Ja 1,884 * Ja 2,138 ** Ja 2,450 * , , ,909 ** ***Signifikant på 1 % -nivån, **signifikant på 5 %-nivån, *signifikant på 10 %-nivån. Signifikansnivå

27 Tabell B4. Risken att ha varit utsatt för våld (båda typer) Kön Barn Född Villa/radhus/kedjehus Bostadsrätt Hyresrätt 2-årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/universitet under 3 år Högskola/universitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensamstående eller högre Ålder Oddskvoter Man 1 Kvinna 1,080 Har barn under 18 år 1 Har inte barn under 18 år 0,765 Inrikesfödd 1 Utrikesfödd 1,058 Ja 1 Nej 0,585 Ja 1,901 Ja 1,572 Ja 1,350 Ja 1,508 Ja 1 Nej 0,509 Ja 0,878 Ja 1,365 Ja 1,446 Ja 0,914 Ja 0,949 Ja 1, , , ,000 *** ***Signifikant på 1 %-nivån, **signifikant på 5 %-nivån, *signifikant på 10 %-nivån. Signifikansnivå

28 Tabell B5. Andel som svarat ja på frågor om våld i nära relationer fördelat på ett antal bakgrundsvariabler. Alla Åldersgrupp Har barn under 18 år Född Boende Utbildningsnivå Inkomst per hushållstyp 11. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? 12B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? 14. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller på liknande sätt försökt bestämma vad du får eller inte får göra? 15B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller på liknande sätt försökt bestämma vad du får eller inte får göra? Nej Ja Inrikesfödd Utrikes- född Villa/ra dhus/k edjehus Lägenhet bostadsrätt Lägenhet hyresrätt årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/uni versitet under 3 år Högskola/uni versitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensam samstå stående eller högre

29 Tabell B5. Andel som svarat ja på frågor om våld i nära relationer fördelat på ett antal bakgrundsvariabler. Alla Åldersgrupp Har barn under 18 år Född Boende Utbildningsnivå Inkomst per hushållstyp 17. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på något sätt hotat dig så att du kände dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål. 18B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig på något sätt hotat dig så att du kände dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål. 20. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? 21B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? 23. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? Nej Ja Inrikesfödd Utrikes- född Villa/ra dhus/k edjehus Lägenhet bostadsrätt Lägenhet hyresrätt årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/uni versitet under 3 år Högskola/uni versitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensam samstå stående eller högre

30 Tabell B5. Andel som svarat ja på frågor om våld i nära relationer fördelat på ett antal bakgrundsvariabler. Alla Åldersgrupp Har barn under 18 år Född Boende Utbildningsnivå Inkomst per hushållstyp 24B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? 26. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? 27B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? 29. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? 30B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? Nej Ja Inrikesfödd Utrikes- född Villa/ra dhus/k edjehus Lägenhet bostadsrätt Lägenhet hyresrätt årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/uni versitet under 3 år Högskola/uni versitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensam samstå stående eller högre

31 Tabell B5. Andel som svarat ja på frågor om våld i nära relationer fördelat på ett antal bakgrundsvariabler. Alla Åldersgrupp Har barn under 18 år Född Boende Utbildningsnivå Inkomst per hushållstyp Nej Ja Inrikesfödd Utrikes- född 32. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig tvingat dig till någon form av sexuell handling genom att hota dig, hålla fast dig, utnyttjat att du har varit berusad, eller liknande? 33B. Har det hänt 2014 att en nuvarande eller tidigare partner till dig tvingat dig till någon form av sexuell handling genom att hota dig, hålla fast dig, utnyttjat att du har varit berusad, eller liknande? Har upplevt våld någon gång i livet Verbalt/psykiskt våld i livet Verbalt/psykiskt våld Har upplevt våld Sexuellt/fysiskt våld i livet Sexuellt/fysiskt våld Villa/ra dhus/k edjehus Lägenhet bostadsrätt Lägenhet hyresrätt 2-årigt gymnasium eller lägre 3-årigt gymnasium eller högskola/uni versitet under 3 år Högskola/uni versitet 3 år eller längre Sammanboende kr Sammanboende kr Sammanboende eller högre Ensamstående kr Ensamstående kr Ensam samstå stående eller högre

32 Våld i nära relationer Du är en av 3000 kvinnor och män på Lidingö som valts ut slumpmässigt för att vara i en enkätundersökning som handlar om olika sorters utsatthet för brott som kan förekomma i en parrelation. Med parrelation menar vi ett förhållande eller ett sammanboende en partner, till exempel flickvän, pojkvän, hustru eller man. Frågorna handlar om sådant som kan ha hänt i en pågående relation eller i en tidigare relation. Du som svarar är naturligtvis helt anonym i undersökningen. Syftet enkätundersökningen är att Omsorgs- och socialförvaltningen ska kunna ge lidingöborna så bra stöd och service som möjligt utifrån förvaltningens uppdrag på området våld i nära relationer. Det är mycket viktigt att du besvarar frågorna i enkäten även om du aldrig varit utsatt för brott eller lever i en parrelation. Enkäten tar bara några minuter att fylla i. Föredrar du att svara på papper, ber vi dig fylla i dina svar i den enkäten och skicka tillbaka denna det bifogade portofria svarskuvertet. Med tanke på miljön erbjuder vi också möjlighet att fylla i enkäten via internet. Du når enkäten via Ditt användarnamn är: Ditt lösenord är: Undersökningen genomförs av Markör Kommunikation & Marknad AB på uppdrag av Omsorgs- och socialförvaltningen i Lidingö Stad. Samtliga dina enkät- och registeruppgifter skyddas enligt 24 kap 8 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Det innebär att alla som arbetar undersökningen har tystnadsplikt och att de insamlade uppgifterna endast redovisas i sammanställd form där ingen enskild persons svar kan utläsas. Ingen obehörig kommer att veta hur just du svarat. Numret högst upp på enkäten är till för att Markör under insamlingen ska kunna se vilka som svarat och vilka som ska få en påminnelse. Efter genomförd analys av materialet kommer enkätsvaren överlämnas till Omsorgs- och socialförvaltningen Lidingö stad. Vi ber dig besvara frågorna så snart som möjligt. Om du har frågor om hur undersökningen genomförs är du välkommen att kontakta Pernilla Tollin på Markör AB (pernilla.tollin@markor.se eller på telefon kl. 9-11: ). Vill du prata någon på kommunen om enkäten är du välkommen att kontakta Erik Sundström på telefonnummer Tack på förhand för din verkan! Lotta Wigen Förvaltningschef Omsorgs och Socialförvaltningen

33 Om du behöver råd och stöd Kvinnofridslinjen Kriscentrum för kvinnor och barn Jourtelefon: (dygnet runt) Våldtäktsmottagningens telefon: (dagtid) E-post: En nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. De har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. För kvinnor eller utan barn som är utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld och behöver råd och stöd. Du kan vara anonym och rådgivningen är kostnadsfri. Origo För ungdomar i åldern år som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. Du kan vara anonym och gratisnumret syns inte på telefonräkningen. Kvinnojouren Kerstin Lidingös egen Kvinnojour Manscentrum Kriscentrum för män i Stockholm Kvinnojouren Kerstin i Lidingö vänder sig till dig som är utsatt för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld i nära relationer, eller har en anhörig, vän eller kollega som behöver stöd. Manscentrum är en fristående mottagning vars inriktning är att bistå män i kris. De erbjuder samtalshjälp för att klarlägga, bearbeta och finna lösningar på känslomässiga och praktiska problem i livets olika skeden. Exempelvis: relationsproblem, problem vid separation, ilska och våld, föräldraroll och livskriser. Du kan även kontakta socialtjänsten i Lidingö Stad, som ansvarar för att kvinnor och män som utsätts för våld i nära relationer samt barn som själv utsatts eller bevittnat våld mellan närstående får stöd och hjälp. Omsorgs- och Socialförvaltningen Lidingö Stad ( ) Socialjouren (må-to , fre och helger ). Övrig tid hänvisas till polisen

34 1. Vilka personer bor i ditt hushåll, d.v.s. bor du tillsammans minst halva tiden? Räkna samtliga personer i hushållet, förutom dig själv. Flera alternativ kan anges. 1 Ingen - Gå till fråga 3 1 Syskon - Gå till fråga 3 1 Make/maka/sambo/partner - Gå till fråga 3 1 Andra vuxna - Gå till fråga 3 1 Föräldrar - Gå till fråga 3 1 Barn (ej dina syskon) - Gå till fråga 2 2. Hur gamla är det/de barn som bor i ditt hushåll? Flera alternativ kan anges år år år 1 18 år eller äldre 3. Bor du/ni i villa, radhus, lägenhet eller i någon annan typ av bostad? 1 Villa, jordbruksfastighet el. dyl. 4 Lägenhet hyresrätt 2 Radhus eller kedjehus 5 Annat boende 3 Lägenhet bostadsrätt 99 Vet ej 4. Vilken är din högsta genomförda utbildning? 1 Folkskola (annan utbildning som är kortare än 9 år) 2 Flickskola, realskola eller grundskola 3 Yrkesskola, 1- eller 2-årigt gymnasium 4 Studentexamen eller 3-4-årigt gymnasium 5 Universitets- eller högskoleutbildning kortare än 3 år 6 Universitets- eller högskoleutbildning 3 år eller längre 7 Doktorerat, fil.lic., forskarutbildning m.m. 8 Annan utbildning 9 Ingen avslutad utbildning 99 Vet ej 5. Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? Om du har flera sysselsättningar, ange endast den du anser är den huvudsakliga. 1 Förvärvsarbetar 2 Hemarbetar (arbetar i eget hushåll/hjälpande familjelem, oavlönad) 3 Ålderspensionär 4 Förtidspensionär 5 Studerar 6 Arbetslös 7 I arbetsmarknadsåtgärd (ej studier) 8 Annat, ange vad Vad är ditt hushålls sammanlagda per år? kronor kronor kronor kronor kronor kronor eller mer kronor 7. Om du plötsligt skulle hamna i en oförutsedd situation, där du på en vecka måste skaffa fram kronor, skulle du klara det? 1 Ja - Gå till fråga 8 2 Nej - Gå till fråga 9 8. På vilket sätt skulle du göra det? 1 Uttag från eget bankkonto 4 Lån i bank eller liknande 2 Lån från annan hushållslem 5 Annat sätt 3 Lån från andra släktingar eller vänner 99 Vet ej Fortsättning på baksidan!

35 9. I vilket land är du född? 1 Sverige 3 Europa (men ej Norden) 2 Norden (men ej Sverige) 4 Övriga världen (ej Europa) 10. Följande del av enkäten riktar sig till personer som har, eller har haft, ett parförhållande som varat minst en månad. Med parrelation menar vi ett förhållande eller ett sammanboende en partner, till exempel flickvän, pojkvän, hustru eller man. Enkäten omfattar även samkönade parförhållanden. Har du just nu, eller har du någon gång haft, ett sådant förhållande? 1 Ja - Gå till fråga 11 2 Nej - Gå till fråga 38 Introduktion till följande frågor Nedan följer några frågor som berör känsliga och jobbiga händelser som kan uppstå i parförhållanden. Frågorna handlar om sådant som kan ha inträffat i ditt nuvarande förhållande, i tidigare förhållanden eller efter att ett förhållande tagit slut. Idag är kunskapen om detta ämne begränsad och det är därför mycket viktigt att få just dina svar på dessa frågor. Men om det är någon fråga som du inte vill svara på så kan du hoppa över den och gå vidare till nästa. 11. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen sagt saker som kränkt, hånat, nedvärderat eller förödmjukat dig? Frågan avser upprepade händelser, inte till exempel enstaka kränkningar 1 Ja - Gå till fråga 12 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 13 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 14. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig förbjudit dig att ha kontakt någon specifik person, hindrat dig att lämna hemmet, eller på liknande sätt försökt bestämma vad du får eller inte får göra? 1 Ja - Gå till fråga 15 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 16 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 17. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på något sätt hotat dig så att du kände dig rädd? Hoten kan handla om att skada dig, andra personer, eller att förstöra föremål. 1 Ja - Gå till fråga 18 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 19 2 Nej - Gå till fråga 20 Fortsättning på nästa sida!

36 19. Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 20. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig vid upprepade tillfällen förföljt eller trakasserat dig? Det kan handla om oönskade mejl, SMS, telefonsamtal, besök eller liknande. 1 Ja - Gå till fråga 21 2 Nej - Gå till fråga Vet ej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 22 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 23. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig på ett våldsamt sätt hållit hårt i dig, knuffat dig, kastat något hårt mot dig, gett dig en örfil eller liknande? 1 Ja - Gå till fråga 24 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 25 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 26. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig gjort dig illa ett föremål, slagit dig knytnäve, sparkat dig eller liknande? 1 Ja - Gå till fråga 27 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 28 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden 29. Har det någon gång hänt att en nuvarande eller tidigare partner till dig utsatt dig för, eller involverat dig i, en sexuell handling mot din vilja? 1 Ja - Gå till fråga 30 2 Nej - Gå till fråga Hände det någon gång under förra året, alltså mellan januari och december 2014? 1 Ja - Gå till fråga 31 2 Nej - Gå till fråga Hur ofta hände det under förra året? 1 Varje dag eller nästan varje dag 4 Några gånger per år eller mer sällan 2 Någon gång i veckan 99 Vet ej 3 Någon gång i månaden Fortsättning på baksidan!

Kartläggning av våld i nära relationer

Kartläggning av våld i nära relationer Kartläggning av våld i nära relationer MORA ORSA ÄLVDALEN MALUNG-SÄLEN DECEMBER 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Våld i nära relationer Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare:

Läs mer

Kartläggning av våld i nära relationer i Stockholms stad

Kartläggning av våld i nära relationer i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande SON 2013-11-26 Sida 1 (9) 2013-11-05 Handläggare Pia Modin Telefon: 08 508 25618 Till Socialnämnden Kartläggning av

Läs mer

Dina erfarenheter av separation sedan den förra enkäten

Dina erfarenheter av separation sedan den förra enkäten Dina erfarenheter av separation sedan den förra enkäten Alla frågor i den här enkäten gäller perioden mellan den förra enkäten och nu. Vi har tagit emot den förra enkäten av dig den 8 december 2002. Så

Läs mer

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa?

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa? Lever du i en destruktiv relation eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är varje handling som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att göra något mot

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Att ställa frågor om våld

Att ställa frågor om våld Att ställa frågor om våld Personal inom hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldsutsatthet. Många, framför allt, kvinnor söker vård för akuta skador eller kroniska besvär

Läs mer

SKOP. Rapport till Hyresgästföreningen mars 2011

SKOP. Rapport till Hyresgästföreningen mars 2011 SKOP Rapport till Hyresgästföreningen SKOP har på uppdrag av Hyresgästföreningen intervjuat drygt 4.400 ungdomar i åldern 20 till 27 år. Undersökningens frågor gällde ungdomars bostadssituation och genomfördes

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i stadsdelen Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Under våren 217 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen är

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor Trygghet i Stockholm 1 Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor Trygghet i stadsdelen 1 Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende?

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? Omvårdnad Gävle Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? November 2017 Markör AB 1 (15) Uppdrag: Beställare: Närstående särskilt boende Omvårdnad Gävle Kontaktperson beställaren: Patrik

Läs mer

Våld i nära relation

Våld i nära relation Våld i nära relation Våld och förtryck i olika former Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och handling som uppfattas som obehag, orsakar fysisk smärta eller skadar dig. Sexuellt våld

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Juni/juli 2006 SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela riket, tele-skop riks. Mellan den 15 juni och 14 juli 2006 intervjuades 1.000 personer på uppdrag av bland andra. Resultaten

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar 2 Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar 2 Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar 2 Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar 2 Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Spelproblem påverkar både spelare och närstående negativt

Spelproblem påverkar både spelare och närstående negativt Spelproblem påverkar både spelare och närstående negativt Spelproblem påverkar både spelare och närstående negativt Spelproblem kan medföra allvarliga konsekvenser, inte bara för personen med spelproblem

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017 Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Tyresö kommun 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Inriktning... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 3 2.3 Målgrupp...

Läs mer

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge ASI fördjupningsdag Familj och umgänge Dagordning 9.00-9.30 Inledning 9.30-10.00 Fika 10.00-10.45 Frågorna i Familj och Umgänge 10.45-10.50 Bensträckare 10.50-11.30 Övning 11.30-12.00 Sammanfattning och

Läs mer

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs.

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. KARTLÄGGNING Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. Inledning Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och ett brott. I genomsnitt mördas 17 kvinnor varje

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar 2 Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Hägersten-Liljeholmens SDO

Hägersten-Liljeholmens SDO Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende?

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? Omvårdnad Gävle Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? November 2015 Markör AB 1 (19) Uppdrag: Beställare: Närstående särskilt boende Omvårdnad Gävle Kontaktperson beställaren: Patrik

Läs mer

Kvinnor och män utan barn

Kvinnor och män utan barn 18 och män utan barn Många av dem som ännu inte hade fått något barn räknade med att bli förälder så småningom. Orsaken till att man inte hade fått barn än varierade med respondentens ålder och familjesituation.

Läs mer

Befolkning 2014 och 2016 samt fördelning efter ålder 2016

Befolkning 2014 och 2016 samt fördelning efter ålder 2016 Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm om buteljerat Vatten oktober/november 2007

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm om buteljerat Vatten oktober/november 2007 om buteljerat Vatten SKOP gör regelbundet undersökningar bland personer bosatta i hela riket, tele-skop riks. Mellan den 17 oktober till 3 november 2007 intervjuades drygt 1 000 personer på uppdrag av

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

Område Urval Antal svar Andel svar

Område Urval Antal svar Andel svar Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för fjärde gången. Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som Socialförvaltningen har tagit initiativ till och genomfört,,

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning 14--1 1 (14) Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning Arbete efter gymnasial yrkesutbildning Denna rapport, som handlar om etablering på arbetsmarknaden för lärlingsutbildade

Läs mer

svarskuvertet. tel: tel:

svarskuvertet. tel: tel: Till dig som fått denna enkät Enkäten är ett led i en undersökning av kvinnors säkerhet i samband med separationer. Undersökningen finansieras av Brottsoffermyndigheten och utförs av professor Ulla Björnberg

Läs mer

Våld i nära relationer Riktlinjer

Våld i nära relationer Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen 130 Beslutsdatum: 2017-08-30 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2017:267

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd Svenska Hot och våld i nära relationer - vägledning, stöd och skydd Bergs kommuns vision är att ingen i kommunen utsätts för våld eller hot om våld i nära relation www.berg.se Planera för din säkerhet

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-09-30 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD Vägledning OBS! Om du använder det här avsnittet som en separat del, se också inledningen till föregående avsnitt (Våld mot barn) som också berör våld i nära relationer

Läs mer

Våld mot äldre. Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken

Våld mot äldre. Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken Våld mot äldre Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken Med våld mot äldre avses En enstaka eller upprepad handling, eller frånvaro av önskvärd/lämplig handling, som utförs

Läs mer

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010 Mödrahälsovård Resultat från patientenkät 011 JÄMFÖRELSE MED 009 OCH 010 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson December 011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... INLEDNING... GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Våld mot kvinnor med missbrukseller beroendeproblem Länge en sparsamt belyst fråga! Men uppmärksammad i: - Att ta ansvar

Läs mer

Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer

Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer Ölandsgatan 49 D 116 63 Stockholm 08-642 64 01 www.unizon.se info@unizon.se @unizonjourer Kartläggning av Unizon:s medlemsjourer - Baserad på 2014 års enkätundersökning Författare: Siri Morawski, siri.morawski@gmail.com

Läs mer

Hushållens användning av fri-tv På uppdrag av Post- och Telestyrelsen.

Hushållens användning av fri-tv På uppdrag av Post- och Telestyrelsen. Hushållens användning av fri-tv 2017 På uppdrag av Post- och Telestyrelsen. Bakgrund och syfte Post-och telestyrelsen (PTS) har gett Enkätfabriken i uppdrag att genomföra en undersökning för att kartlägga

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag

Delredovisning av regeringsuppdrag Bilaga 1. Resultatet av genomförd enkätundersökning om arbetet inom verksamheten ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv med kvalitetsdeklaration Delredovisning av regeringsuppdrag Denna publikation

Läs mer

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Resultat från patient- och närståendeenkät 2010 Utvecklingsavdelningen 08-123 132 00 Datum: 2011-08-31 Riitta Sorsa Sammanfattning Patienter inom avancerad sjuvård i

Läs mer

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017 Polisens nya arbete Sifoenkät 2017 Du är en av cirka 8 000 personer som slumpmässigt har blivit utvald att delta i Brottsförebyggande rådets undersökning i samarbete med Sifo. En likadan enkät gick ut

Läs mer

Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården. Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe 12 december 2017

Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården. Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe 12 december 2017 Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe december 07 Info om undersökningen På uppdrag av Seko har Kantar Sifo undersökt hur medlemmar som arbetar inom

Läs mer

Frågeområde Livsvillkor

Frågeområde Livsvillkor Frågeområde Livsvillkor Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas olika indikatorer på livsvillkor: ekonomisk trygghet, delaktighet i samhället samt utsatthet för kränkande bemötande

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström.

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström. Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström Våren 2014 Länsstyrelsens regeringsuppdrag Stödja samordningen av insatser som

Läs mer

Jag önskar att de hade trott mig. Kartläggning av våld i nära relationer i Gävle kommun 2017 Metod- och resultatrapport

Jag önskar att de hade trott mig. Kartläggning av våld i nära relationer i Gävle kommun 2017 Metod- och resultatrapport Jag önskar att de hade trott mig Kartläggning av våld i nära relationer i Gävle kommun 2017 Metod- och resultatrapport 1 Innehåll Områdesöversikt... 4 Frågeställningar... 6 Metod och genomförande... 7

Läs mer

Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens

Läs mer

Utsatthet för brott 2016

Utsatthet för brott 2016 Utsatthet för brott 2016 Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017 Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten

Läs mer

Hemmaboende äldre, formell och informell hjälp och omsorg.

Hemmaboende äldre, formell och informell hjälp och omsorg. Nytänkande och utveckling inom hemmatjänst i den västliga värld Samordning av socialtjänst och hälsovård Hemmaboende äldre, formell och informell hjälp och omsorg. docent,, Islands Universitet Reykjavík,

Läs mer

HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 2018 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN

HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 2018 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 8 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN BAKGRUND OCH SYFTE Post-och telestyrelsen (PTS) har gett Intermetra Business & Market Research Group i uppdrag att genomföra en undersökning

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm december 2003

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm december 2003 SKOP Skandinavisk opinion ab SKOP, Skandinavisk opinion ab, gör regelbundna undersökningar bland i åldern 18-84 bosatta i hela riket. Mellan den 4 och 18 intervjuades cirka 1.200 på uppdrag av bland andra.

Läs mer

Du har rätt till ett liv fritt från våld!

Du har rätt till ett liv fritt från våld! Blir du utsatt? Du har rätt till ett liv fritt från våld! Det är numera väl dokumenterat, både i forskning och annan litteratur, att det våld som män riktar mot kvinnor ofta har sitt ursprung i och finner

Läs mer

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04 Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-04-03/04 Innehåll 1. Om undersökningen 2. Tillgänglighet 3. Förtroende 4. Jämlikhet Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell

Läs mer

10 Tillgång till fritidshus

10 Tillgång till fritidshus Tillgång till fritidshus 201 10 Tillgång till fritidshus Bland de många olika former av rekreation och miljöombyte som finns för befolkningen, är en relativt vanlig form fritidsboende. Vanligast är nog

Läs mer

Föräldraundersökningen 2012

Föräldraundersökningen 2012 Oktober 2012 Till målsman för Föräldraundersökningen 2012 Skolverket genomför på uppdrag av regeringen en undersökning bland föräldrar till barn i åldern 1 5 år. Undersökningen ligger till grund för viktiga

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Skandinavisk opinion ab HQ Fonders sparbarometer juni/juli 2005 SKOP, Skandinavisk opinion ab, gör regelbundna ekonomiska undersökningar i hela Sverige bland personer som är 18 till 84 år. Mellan den 21

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 080008 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN KAN Energi Juni 2007 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Sammanfattning Statistikkonsulternas Västra Götalands-omnibus

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Svärdsjö Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN. Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden

Svärdsjö Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN. Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden Svärdsjö 219-2-11 Falu Kommun Omvårdnadsnämnden FALUN Enkät angående Boende för äldre i Svärdsjöbygden Nu är den eftersträvade frågeenkäten ställd till alla boende, som är mellan 6 och 85 år, i Gamla Svärdsjö

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten. 2 Brottsofferjourens

Läs mer

TRYGG I SKARPNÄCK? SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1

TRYGG I SKARPNÄCK? SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 TRYGG I SKARPNÄCK? 11 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 SKARPNÄCKS STADSDELSOMRÅDE Skarpnäck stadsdelsområde består av de sex stadsdelarna Bagarmossen,

Läs mer

Kommunledningskontoret. Handbok. Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer?

Kommunledningskontoret. Handbok. Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer? Kommunledningskontoret Handbok Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer? 3 1 Det fjärde jämställdhetspolitiska målet Mäns våld mot kvinnor ska upphöra 1 Denna handbok vänder sig till alla

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 2010-03-05 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Referenser Ekbrand, H. (2006) Separationer och mäns våld mot kvinnor. Sociologiska Institutionen, Göteborgs Universitet.http://sociologi.cjb.

Referenser Ekbrand, H. (2006) Separationer och mäns våld mot kvinnor. Sociologiska Institutionen, Göteborgs Universitet.http://sociologi.cjb. Bilaga 1. Riskbedömning Att bedöma risken för att en kvinna kommer att utsättas för våld från en man hon lever i en nära relation med, är viktigt för de som möter en kvinna där man vet eller tror att hon

Läs mer

Föräldraundersökningen 2012

Föräldraundersökningen 2012 Oktober 2012 Till målsman för Föräldraundersökningen 2012 Skolverket genomför på uppdrag av regeringen en undersökning bland föräldrar till barn i åldern 6 12 år. Undersökningen ligger till grund för viktiga

Läs mer

Statistik 2010. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010

Statistik 2010. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010 Statistik 2010 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010 2011-02-28 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Varför misslyckas arbetet mot relationsvåldet?

Varför misslyckas arbetet mot relationsvåldet? I Varför misslyckas arbetet mot relationsvåldet? En faktatext om hur vi vänder den negativa trenden Version 1.02 Inledning Under åren 2005 till 2016 kan Brottsförebyggande rådet (BRÅ) inte se några som

Läs mer

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster invånare 2017 Region Uppsala. April 2017

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster invånare 2017 Region Uppsala. April 2017 Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster invånare Region Uppsala April Sammanfattning NKI har ökat från 73 till 77 vilket innebär att NKI nu ligger över gränsen för vad som kan betraktas om mycket nöjd.

Läs mer

PRIVAT PENSIONSSPARANDE

PRIVAT PENSIONSSPARANDE PRIVAT PENSIONSSPARANDE En kvantitativ undersökning i gruppen den svenska allmänheten. September 2006 Scandinavian Research AMF Pension Privat pensionssparande En kvantitativ undersökning i den svenska

Läs mer

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension 2019-01-14 1(16) Helén Högberg, 060 18 76 60 Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension Två studenter från Mittuniversitetet har praktiserat hos SPV under hösten

Läs mer

Rutiner för våld i nära relationer

Rutiner för våld i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (7) 2010-12-20 Rutiner för våld i nära relationer Bilaga 3 1. Nya ärenden. När information inkommer till förvaltningen om att en vuxen person blivit utsatt för våld

Läs mer

De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga

De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga Två av tre svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga de kommande 12 månaderna visar en undersökning gjord av Sverige Tycker

Läs mer

Genomförande Undersökningen har genomförts med hjälp av telefonintervjuer. Totalt har 1350 intervjuer genomförts under perioden 3 december 13

Genomförande Undersökningen har genomförts med hjälp av telefonintervjuer. Totalt har 1350 intervjuer genomförts under perioden 3 december 13 Bakgrund och syfte Post- och telestyrelsen (PTS) har gett Sweco Strategy i uppdrag att genomföra en undersökning för att kartlägga hur stor andel av hushållen i Sverige som enbart har så kallad fri-tv,

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE

Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE www.josefingrande.se Våld och hälsa en befolkningsundersökning, Nationellt Centrum för Kvinnofrid 2014 10 000 kvinnor och 10 000 män 18-74 år Enkät Viktat

Läs mer

BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS

BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS UMEÅ UNIVERSITET Transportforskningsenheten Oktober 2004 Hej! Vid Transportforskningsenheten vid Umeå universitet, TRUM, pågår för närvarande ett forskningsprojekt som behandlar

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1

TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN FARSTA STADSDELSOMRÅDE Farsta stadsdelsområde består av de tio stadsdelarna Tallkrogen, Svedmyra, Gubbängen, Fagersjö,

Läs mer

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Hot och kränkningar Stöd och hjälp Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Du kan vara utsatt för våld i nära relation om du...... får höra att du är ful, värdelös, korkad eller äcklig....

Läs mer

NY ANDRAHANDSKULTUR KAN LÖSA HALVA BOSTADSKRISEN

NY ANDRAHANDSKULTUR KAN LÖSA HALVA BOSTADSKRISEN NY ANDRAHANDSKULTUR KAN LÖSA HALVA BOSTADSKRISEN En ändrad inställning gentemot andrahandsuthyrning och inneboende kan halvera dagens bostadsbrist. Det visar en ny undersökning utförd av Nepa på uppdrag

Läs mer

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE ENKÄT MED KOMMUNINVÅNARE I ÅLDERN 65 80 ÅR USK AB Hans-Åke Gustavsson 08-508 35 066 2011-06-29 hans-ake.gustavsson@uskab.se Intresse för trygghetsbostäder i Huddinge

Läs mer

Mansrådgivningen Jönköping. Mansrådgivningen Jönköping

Mansrådgivningen Jönköping. Mansrådgivningen Jönköping Mansrådgivningen Jönköping - ett alternativ till våld i nära relationer Dan Rosenqvist Leg. psykolog 0703-92 32 29 Kjell Nordén Skötare/leg. psykoterapeut 036-10 25 13 Mansrådgivningen Jönköping Få kontakt

Läs mer

Våld i nära relationer. Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad

Våld i nära relationer. Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad Våld i nära relationer Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad Bild ur boken Liten av Stina Wirsén, 2014 Startades 1996 Hälso- och sjukvård Socialtjänst Polis Åklagarkammare Kriminalvård Frivilligorganisationer

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats?

Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats? 1 (5) Handläggare Datum Sven Bergenstråhle 2005-01-31 Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats? I december 2004 publicerade Statistiska centralbyrån en sammanställning från Undersökningen av levnadsförhållanden

Läs mer

Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl

Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl Innehållsförteckning. Personalens perspektiv... 3. Beskrivning av personalen... 4. Om målsättning... 5.3 Om stödet... 5.3. Om kontaktmannaskapet... 6.4

Läs mer