Projekt Funktionshinder i etableringen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Funktionshinder i etableringen"

Transkript

1 Projekt Funktionshinder i etableringen

2 Syfte och mål Vuxna nyanlända med funktionsnedsättning och/eller trauma ska säkerställas samma möjligheter som övriga nyanlända att ta del av etableringsinsatserna. Tidigare identifiering av funktionsnedsättningar Kompetensutveckling Utveckla strukturer och rutiner Ta fram stödmaterial

3 Snabba fakta om projektet Projektägare: SIOS. Projektparter: AF, MIV, SLL, LST, Stockholms stad, Hörselskadades RF, Synskadades RF, Dyslexiförbundet FMLS. Projekttid: (maj). Bidragsgivare: Allmänna Arvsfonden.

4 SIOS Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige Assyriska RF, Chilenska RF, Eritreanska RF, Finlandssvenskarnas RF, Grekiska RF, Iranska RF, Italienska RF, Kurdiska RF, Polska RF, Portugisiska RF, Ryska RF, Ukrainska Alliansen, Serbernas RF, Serbiska ungdomsorganisationen, Somaliska RF, Spanska RF, RF Roma International, Syrianska RF, Turkiska RF och Turkiska Kvinnoförbundet, Yarsan förbundet, Kinesiska RF. 21 förbund, ca 300 lokalföreningar, drygt medlemmar.

5 Referensgrupp Transkulturellt Centrum, Stockholms läns landsting Hörselskadades Rf Synskadades Rf Sveriges Dövas Rf Dyslexiförbundet FMLS Hörselhabiliteringen Stockholms syncentral vuxenteamet KommSyn Stockholm Kinesiska Rf

6 Insatser Arbetsgrupper på AF och MIV: nulägesanalys av förutsättningar och möjligheter att tidigt upptäcka funktionsnedsättning och trauma hos nyanlända i etableringen. förslag till förbättring och utveckling. Metoddagar om prestations- och arbetsförmåga (AF). Informations- och spridningsinsatser. Skriften Identifiering av funktionsnedsättning/trauma hos vuxna asylsökande och nyanlända personer i etableringen. Information till asylsökande om stöd vid funktionsnedsättning på olika språk.

7 Insatser Information till nyanlända personer i etableringen om stöd vid funktionsnedsättning på olika språk. Samarbete kring en magisteruppsats om hur specialisterna används i etableringsuppdraget. Initiativtagare till en kartläggning om syn- och hörselnedsättning i Stockholm genomförd under hösten 2015 av enheten Syn Döv Hörsel. Digitalt material som komplement till Arbetsförmedlingens ordinarie kursutbud. Seminarieserie för kompetensutveckling.

8 Kompetensutveckling Hösten 2014 och våren tillfällen Funktionshinder i etableringen Erfarenhetsutbyte och utforskande dialogmöte. Om andraspråksinlärning och andraspråksutveckling hos vuxna. Migration och hälsa. Kulturformulering som verktyg i handläggarsamtal. Etnicitet, kultur och funktionshinder. Hur går vi vidare Att omsätta kunskap i praktisk handling.

9 Kompetensutveckling Hösten tillfällen Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget (2 gånger). Hur påverkar krigsskador/trauma inlärning och koncentration? Sammanlagt ca 750 deltagare

10 Länkar till projektets hemsida ideos

11 Kärnfrågor Tidig identifiering av funktionsnedsättning Olika orsaker om varför funktionsnedsättning inte kommer fram Ökad medvetenhet hos handläggare Information till deltagarna Samverkan mellan arbetsförmedlare och specialister (AF) Prestations- och arbetsförmåga samt funktionsnedsättning Utveckling av samverkansytor Lokala överenskommelser (LÖK) Ökad samverkan mellan AF och SFI-organisationen i kommunen Samverkan mellan AF och vården

12 Kontaktinformation: Julio Fuentes,

13 Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? -en intervjustudie med fokus på identifiering av funktionsnedsättning hos nyanlända Sara Lindblom Boogh Avd rehabilitering till arbete

14 Bakgrund Fastställa prestationsförmågan Specialisternas roll Funktionshinderskodning SIOS: Tar tid att identifiera funktionsnedsättning Låg användning av specialist

15 Syfte: -att undersöka hur specialisterna används i arbetet med att identifiera funktionsnedsättning inom etableringsuppdraget (i ett tidigare skede) 1. Hur ser kontakten mellan specialist och arbetsförmedlare ut? 2. I vilket skede kopplas specialisterna in? 3. Hur arbetar specialisterna med funktionshinderskodning?

16 Metod: Semistrukturerade intervjuer Urval: 7 AR-enheter i Sthlms län Inklusionskriterier: At/sg som träffat minst en deltagare 2014 Datainsamling: kontakt via AR-chefer Analys

17 Resultat: Intervjuperson Uppskattad andel ärenden från etableringsuppdraget av det totala antalet ärenden Antal etableringsarbetsförmedlare specialisterna servar Ensam specialist i sin roll i etableringsuppdraget Tid sedan etableringsbehörighet Antal år som specialist 1 Ja 2 Nej 3 Nej 4 Ja 5 Ja 6 Ja 7 Ja Tabellen visar hur många ärenden och hur många arbetsförmedlare i etableringsuppdraget intervjupersonerna arbetar med. Vidare visas om de är ensamma specialister i etableringsuppdraget på sitt kontor, hur länge de haft etableringsbehörighet (utbildning) samt hur länge de arbetat som specialister på Arbetsförmedlingen.

18 Resultat: Huvudtema Undertema 1. Tid att hitta arbetsrutiner 1.1 Startsträcka 1.2 Annat behov 1.3 Mer konsultativt 2. Rehabkunskap avgörande 2.1 Kunskap finns 2.2 Tidig kontakt med specialist 2.3 När kunskap saknas 2.4 Konsekvenser av kunskapsbrist 3. Inte självklart att koda 3.1 Brist på rutiner 3.2 Tveksamma specialister 4. Det vi inte kan påverka

19 Hur ser kontakten mellan specialist och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget ut? 1. Huvudtema: Tid att hitta arbetsrutiner 1.1 Startsträcka Flexibla i kontakten Tagit tid Inledningsvis, när uppdraget var nytt så var det ju väldigt nytt för oss samtliga så då tog det ju ett bra tag innan formerna satte sig... organiseringen. Sedan då så har det blivit allt tydligare och allt bättre. Det har ju varit en enorm explosion av nyanställda, av nyrekryteringar och en viss omsättning av anställda. Det klart att saker och ting behöver hitta former på olika sätt av olika anledningar. Men att det har fungerat bättre och bättre, det är helt klart. (Intervjuperson 5) Då, när vi började (2 år sedan) var infödet ganska bra, inte som vi förväntade oss, men det kom ärenden. Men sedan stannade det där... Jag vet inte varför (Intervjuperson 7)

20 1.2 Annat behov Egna konsultationsforum När deltagarna inte klarar delta Hålla distans till arbetet Jag tycker att de fungerar bättre och bättre. Det är ju en startsträcka, men nu börjar de förstå lite på vilket sätt de kan använda oss, men de har ju också ett jättestort behov, tycker jag, i alla fall i den här gruppen, att prata om sina ärenden och få någon slags förståelse för det. För det finns inte så mycket forum för dem och prata om de här jättesvåra ärendena.... (Intervjuperson 4)

21 1.3 Mer konsultativt Trepartssamtal Olika roller Fokus på annat än hälsa När arbetsförmedlaren är med så blir det väldigt mycket fokus på ekonomi och det är svårt att styra över till de aktivitetsbaserade frågorna om hälsotillstånd och hur man egentligen mår. Det kan vara svårt.... (Intervjuperson 6)

22 När kopplas specialisten in? 2. Huvudtema: Rehaberfarenhet avgörande 2.1 Kunskap finns Kunskaputbyte Rätt sorts ärenden Det är säkert ett par arbetsförmedlare som jag tror att jag träffar dagligen. Det är en arbetsförmedlare som verkligen har lärt sig nyttja mig Jag skulle aldrig hinna om de andra hade samma nyttjandefrekvens. Men hon har lärt sig nyttja mig och se fördelarna med att ha mig med på mycket. (Intervjuperson 2)

23 2.2 Tidig kontakt med specialist Innan plan Läkarutlåtande fördröjer > 6 mån Jag tycker att jag kommer in lite för sent och det vet arbetsförmedlarna om att jag tycker. Ibland kanske vi borde gå in ännu tidigare. Men det har blivit bättre. Nu som sagt har de ju börjat komma redan innan de har plan. Ska vi vara seriösa så ska vi ju inte så måste vi ju ändå se om de klarar av att delta i etableringen. När jag kommer in så har de oftast plan, de är i plan, men det börjar stöka till sig redan där då någonstans.. (Intervjuperson 2)

24 2.3 När kunskap saknas Ovana vid att arbeta med funktionsnedsatta Repetera specialisternas roll Sektionschefens roll Hon (chefen) måste ju vara den som motiverar arbetsförmedlarna att gå till konsultationsforum. Däremot är de här erfarna arbetsförmedlarna bra marknadsförare för våra tjänster och ju fler som har varit i kontakt med oss, de är de som kommer tillbaka Så det gäller ju att få folk att komma. Men vi märker ju att det är vissa arbetsförmedlare som inte alls använder oss och kanske har ett lite annat tänkande. Det är ju dem man vill komma åt. (Intervjuperson 3)

25 2.4 Konsekvenser av kunskapsbrist > 12 mån Högre omfattning av hälsofrämjande aktiviteter Överflyttning till JOB Jag tror att där har man gjort fel. Man har inte pratat om det alls...arbetsförmågan. Man har varit glada att de varit i aktivitet (Intervjuperson 2)....och då känner man att hade de fått träffa en specialist i etableringen så hade planeringen in i JOB sett annorlunda ut. (Intervjuperson 3).

26 Hur arbetar specialisterna med kodning för etableringssökande med funktionsnedsättning? 3. Huvudtema: Inte självklart att koda 3.1 Brist på rutiner Koden saknar betydelse i etableringen Koden sätts aldrig... Jag tror att de tänker att i etableringen är ju koden inte lika viktig utan det är ju mer Man kan ju anpassa på andra sätt och den fyller ju inte riktigt samma funktion. (Intervjuperson 3)

27 3.2 Tveksamma specialister Koda för arbetsförmåga eller prestationsförmåga? Aktuella omständigheter utgör hinder Fler ärenden, mer benägna att koda Vid funktionehinderskodning handlar det ju om arbetsfrågan, men när vi begär in LU så är det ju prestationsförmågan som efterfrågas... (Intervjuperson 5), Jag tycker att man ska gå in med kod ganska snart när man märker att det är en varaktig nedsättning som kommer att påverka arbetförmågan för det är ju det vi ska titta gentemot (Intervjuperson 2).

28 4. Huvudtema: Det vi inte kan påverka... Nyanlända talar inte gärna om ohälsa Det är så mycket annat som är kaotiskt i tillvaron och i deras huvuden att det finns inte på kartan att man börjar titta på sin egen hälsa på det sättet då. Jag tror det. Det måste få ta tid och det gör också och att vi kanske inte kan forcera den processen heller. (Intervjuperson 6) Sen tror jag också att det är så mycket för de här människorna som kommer. De har flytt från något, de ska hitta en bostad, de ska besöka olika myndigheter. Jag tror att det är först när de har landat i sin situation...det är då det börjar...-ja, men just ja, jag har ju det här också... (Intervjuperson 1)

29 Slutsatser: Tagit tid att hitta samarbete mellan specialister och arbetsförmedlare Arbetsförmedlarna nyanställda, inte jobbat med rehab förut; fördröjt kontakt med specialist och identifiering och kodning Börjar fungera bättre, tidigare kontakt med specialist Nyanlända behöver tid att landa Konsultationsforum och rehabteam en lösning

30 Nuläge, nationellt! Högre inflöde till etableringen väntas fr 2017 Af har behov av att rekrytera fler arbetsförmedlare Samarbete arbetsförmedlare-specialist varierar mellan kontor Fortfarande få deltagare med funktionshinderskod och få som deltar i insatser inom arbetslivsinriktad rehabilitering Men fler kontor verkar arbeta med ARhandläggare/rehabteam

31 Vad pågår? Några exempel Lokala aktiviteter/insatser testas, bl a i grupp Samverkansprojekt; ex ESF-projekt FK/Af Hälsa/delaktighet lyfts fram i metodstödet för lokala överenskommelser (LÖK) Översyn av utbildningar inom etableringsuppdraget Resursförstärkning genom mobila team med specialister

32 Etableringsprojekt AR Enheten Syn Döv Hörsel Stockholm Hösten 2015 Hur identifierar vi bäst nyanlända med syn- och/ eller hörselfunktionsnedsättning inom etableringsuppdraget

33 Syfte Att tidigt identifiera fler nyanlända med synoch eller hörselnedsättning

34 Frågeställningar Har vi identifierat fler nyanlända med synoch/eller hörselfunktionsnedsättning? Har dessa identifierats tidigare i processen? Har arbetsförmedlarna fått ökad kunskap om syn-respektive hörsel? Har vi funnit en lämplig arbetsmodell för att identifiera arbetssökande inom etableringsuppdraget med hörsel- och/eller synfunktionsnedsättning? Har vi identifierat utvecklingsområden mellan Af, Hälso- och sjukvården och SFI?

35 Metod Information och utbildning till arbetsförmedlare Information till nyanlända Konsultationsforum Tillgänglighet Samverkan med andra aktörer

36 Resultat???

37 Har vi identifierat fler nyanlända med syn-och/eller hörselfunktionsnedsättning? Ja! 2014 andra halvåret, totalt 4 syn- och hörselärenden (SPC) andra halvåret, totalt 50 syn- och hörselärenden (SPC). Dessutom har vi träffat 35 arbetssökande till i anslutning till informationsmöten.

38 Har nyanländas hörsel- och/eller synfunktionsnedsättning identifierats tidigare i processen? 18 arbetssökande hade varit inskrivna mer än ett år 6 mellan sex månader och ett år 7 mellan tre och sex månader 19 mindre än tre månader

39 Har arbetsförmedlarna fått ökad kunskap om synrespektive hörsel? Ja. Bra med workshop. Ökad förståelse, kunskap och insikt.

40 Har vi funnit en lämplig arbetsmodell för att identifiera arbetssökande inom etableringsuppdraget med hörsel- och/eller synfunktionsnedsättning? Ställa frågor om syn och hörsel Utbildning och information Vår ökade närvaro och tillgänglighet på Af Stockholm Etablering

41 Har vi identifierat utvecklingsområden mellan Af, Hälso- och sjukvården och SFI? Ja, gemensamt för alla parter är en önskan om ett utökat samarbete

42 Rekommendation Nyanlända bör erbjudas hörselscreening och synundersökning Se över hur behovet av nödvändiga syn- och hörselhjälpmedel kan göras tillgängligt för alla

43 Rekommendation, forts Ge ökad kunskap till arbetsförmedlare Ökad tillgänglighet av synspecialister och audionomer Se över och revidera hälsofrågorna Förändrade arbetssättet kräver ökade resurser inom syn och hörsel Ny tjänst Information och motivering? Väck frågan om kodning. Hur kodar vi? Tillfällig kodning?

44 Rekommendation, forts Utveckla samarbetet mellan Af, Hälso- och sjukvården och SFI

45 TACK! Vi har tyckt det varit väldigt roligt att jobba med det här projektet. Mycket tack vare att vi har blivit så oerhört väl mottagna av er alla.

46 Hur går vi vidare? Arbetsförmedlingen Julijana Arsenovic-Vasiljevic Ar Enheten Syn Döv Hörsel Stockholm

47 Ett jobb lägger grunden för människans oberoende, självständighet och frihet. Ett jobb ger kraft och förutsättningar till skapande och växande. Företag och organisationer som har arbetskraft med rätt kompetens kan agera på bättre villkor. Det lägger grunden för tillväxt och välfärd. När människor och företag möts uppstår utveckling och innovation. På så sätt växer människor, företag och samhället. Tillsammans skapar vi ett rikare Sverige.

48 Antal personer med pågående etableringsplan som har nedsatt arbetsförmåga fördelat per marknadsområde, mars 2016 (50318 totalt) Antal

49 MO Småland Blekinge 7849 (1,6 %) Göteborg Halland 4237 (2%) Skåne 6222 (2,0%) Norra Mälardalen 3340 (0,7%) Västra Svealand 6070 (1,4%) NV Götaland 5004 (1,7%) Stockholm Gotland 5707 (3,2%) N Norrland 1521 (1,4%) S Norrland 5516 (0,9)

50 Hur går vi vidare? Genom att utveckla partnerskap!

51 Samordning av tillgänglighet på Migrationsverket 1 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

52 Våra mål i strategiarbetet Delmål 1: Fysisk tillgänglighet Den fysiska tillgängligheten till Migrationsverkets lokaler för personer med funktionsnedsättning ska öka. Delmål 2: Kommunikation och information Möjligheten för personer med funktionsnedsättning att kommunicera med Migrationsverket och ta del myndighetens information och tjänster ska öka. Inriktningsmål: Kompetens Kompetensen hos myndigheten kring förutsättningar och behov hos personer med funktionsnedsättningar ska ytterligare stärkas. 2 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

53 Något av vad har vi åstadkommit Lokaler Information, kommunikation och tjänster Språk Stärkt kompetens och ökad medvetenhet 3 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

54 Samverkan 4 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

55 Möt individen 5 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

56 Vad gör vi och vad kan vi göra Stöd till personalen Fokus på psykisk ohälsa - osynliga funktionsnedsättningar Boende Organiserad sysselsättning Hälsofrågor 6 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

57 7 Avslutningskonferens Funktionshinder i etableringen

58 LANDAPROJEKTET DELRAPPORT - Emma Envall Ryman socionom/projektledare emma.envall.ryman@redcross.se

59 FÖRSÄKRINGSKASSAN SMÄRTKLINIK VÅRDCENTRAL SOCIALTJÄNSTEN BUP TRAUMA AKUTEN BOSTADSFÖRMEDLINGEN RÖDA KORSETS CENTER ARBETSFÖRMEDLINGEN BOSTAD TANDLÄKARE CSN FÖRSÖRJNING MYNDIGHETSKONTAKT CIVILA SAMHÄLLET: RÖDAKORSET/STADSMISSIONEN/INDIVID UELL MÄNNISKA/SOCIALA MISSIONEN/OLIKA TROSSAMFUND SAMHÄLLSINFORMATION ÅTERFÖRENING NÄRA RELATIONER MIGRATIONSVERKET SFI/SKOLA/PRAKTIK MEDBORGARKONTORET

60 KURATOR B SJUKSKÖTERSKA SJUKSKÖTERSKA KURATOR A LÄKARE FÖRTURSHANDLÄGGARE LÄKARE HANDLÄGGARE PSYKOTERAPEUT SOCIALKONSULENT BOSTADSFÖRMEDLINGEN ARBETSFÖRMEDLINGEN VÅRDCENTRAL SOC.SEKR A FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2 SOC.SEKR B SOCIALPSYKIATRIN 2 MOTTAGET 1 SOC.SEKR A SOC.SEKR B SOC.SEKR C ÖPPENVÅRDEN 1 FAMILJEBEHANDLARE A FAMILJEBEHANDLARE B MOTTAGET 2 BARN & UNGDOM 2 SOCIALTJÄNST 2 KOMMUNEN SOCIALTJÄNST 1 FÖRSÖRJNINGSSTÖD 1 MEDBORGARKONTORET HANDLÄGGARE BARN &UNGDOM 1 SOCIALPSYKIATRIN 1 SOC.SEKR D BOENDESTÖDJARE SOC.SEKR E BISTÅNDSBEDÖMMARE BUP RÖDA KORSETS CENTER FÖRSÄKRINGSKASSAN CSN MIGRATIONSVERKET SKOLA SOCIONOM HANDLÄGGARE HANDLÄGGARE HANDLÄGGARE LÄRARE INFORMATÖR REKTOR SKOLKURATOR

Inbjudan till seminarium

Inbjudan till seminarium 2015-09-04 Inbjudan till seminarium Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? Magisteruppsatsen Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? genomfördes

Läs mer

Inbjudan till seminarium

Inbjudan till seminarium 2015-09-30 Inbjudan till seminarium Vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget Syfte Syftet med seminariet är att uppmärksamma vuxna med funktionsnedsättning i etableringsuppdraget. Seminariet

Läs mer

Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet. Eskilstuna 1 mars 2014

Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet. Eskilstuna 1 mars 2014 Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet Eskilstuna 1 mars 2014 Disposition Överenskommelsen inom integrationsområdet (ÖKI) Organisationernas utgångspunkter SIOS deltagande i ÖKI 2011-10-132010-09-11

Läs mer

BEHOV och HINDER - Etableringen i Sverige för en traumatiserad flykting

BEHOV och HINDER - Etableringen i Sverige för en traumatiserad flykting BEHOV och HINDER - Etableringen i Sverige för en traumatiserad flykting Emma Envall Ryman socionom/projektledare emma.envall.ryman@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm BEGRÄNSNINGSLAGEN LAGEN

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? 14 okt 10 nov fm Hur påverkar

Läs mer

Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen

Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Projekt Funktionshinder i etableringen Innehåll Kompetensutvecklingsinsatser hösten 2014 Funktionshinder i etableringen Erfarenhetsutbyte och utforskande dialogmöte

Läs mer

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar SIOS Bellmansgatan 15, 1 tr, 118 47 Stockholm Tel. 08-55 69 33 60 (vx). Fax 08-643 90 68 E-post:

Läs mer

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar Psykiatrisk specialistmottagning

Läs mer

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom

Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete. Elin Lindén socionom Nyanländas behov av psykosocialt stöd och nätverksarbete Elin Lindén socionom http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar Psykiatrisk specialistmottagning Flyktingar

Läs mer

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom Efter migrationen - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar & Landa-projektet

Läs mer

PSYKOSOCIALT STÖD OCH NÄTVERKSARBETE

PSYKOSOCIALT STÖD OCH NÄTVERKSARBETE PSYKOSOCIALT STÖD OCH NÄTVERKSARBETE - HUR KAN VI STÖTTA SVÅRT TRAUMATISERADE FLYKTINGAR I SVERIGE? Emma Envall Ryman socionom emma.envall.ryman@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm INNEHÅLL

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Kulturformulering som verktyg i handläggarsamtal Andraspråksinlärning och andraspråksutveckling Migration

Läs mer

Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst

Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst Nyanländ med hörselnedsättning Vad gör Arbetsförmedlingen? Pia Uhlin leg. audionom Rehabilitering till arbete, syn/döv/hörsel Väst Arbetsförmedlingens uppdrag Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering.

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Kort om Arbetsförmedlingen 160906 Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden genom att: Sammanföra dem

Läs mer

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården?

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Utsatta respektive ej utsatta grupper på arbetsmarknaden år 2004 till 2016 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Läs mer

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Sammanfattning Det tycks inte finnas tillräckligt bra rutiner i de berörda verksamheterna i Stockholms län för

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

Etableringsreformen. Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén. Växjö 29 september

Etableringsreformen. Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén. Växjö 29 september Etableringsreformen Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén Växjö 29 september Regeringens ambition med reformen Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska

Läs mer

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping Frukostmöte Samordningsförbundet Jönköping 180116 Frukostmöte 180116 Inledning Arbetsförmedlingens instruktion Arbetsmarknadsläget 2018 Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2018 Vad gör Arbetsförmedlingen?

Läs mer

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad 2017 ett starkt år på Arbetsmarknaden Den svenska ekonomin var urstark 2017 och jobbtillväxten god. Vid utgången av året hade 94 000 fler personer ett

Läs mer

Arbetsförmedlingens handläggarstöd

Arbetsförmedlingens handläggarstöd Arbetsförmedlingens handläggarstöd AFHS 18/2011 Sida: 1 av 7 Gäller fr.o.m. 20141022 Beslutad av: Henrietta Stein Beslutsdatum: 20141022 Version: 3.0 Dnr: Af-2014/091296 Medicinska underlag Medicinska

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete. Daniel Sörman Christina Edlund

Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete. Daniel Sörman Christina Edlund Arbetsförmedlingens uppdrag beröringspunkter och samarbete Daniel Sörman Christina Edlund Frågesport Gå in på www.kahoot.it på din mobiltelefon Tudelningen på arbetsmarknaden fortsätter Antalet personer

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Varför efterfrågar Arbetsförmedlingen medicinska underlag? Arbetsmarknadspolitisk bedömning Förutsättningar Beskriv den arbetssökandes förutsättningar

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena 2019-05-15 Ny organisation - kanalförflyttningen Kunden har ett eller flera ärende/-n och inte bara en handläggare. Vi har gått ifrån min personliga handläggare.

Läs mer

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 28 September 2017 Anette Svenningsson VAD GÖR ARBETSFÖRMEDLINGEN? Vilka sökande jobbar vi med? Etableringen vad är det? Matcha Rehabilitera Samverkan Skyddad anställning/anpassade

Läs mer

SIOS Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige org. Nr Årsredovisningen

SIOS Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige org. Nr Årsredovisningen Styrelsen för SIOS org. Nr 802014-5242 får härmed avge Årsredovisningen för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2014 SIOS Org. Nr 802014 5242 Förvaltningsberättelse Information om verksamheten SIOS

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Remissvar till betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Remissvar till betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) Medlemsförbund / Members: Assyriska riksförbundet / Chilenska riksförbundet / Eritreanska riksförbundet / Finlandssvenskarnas riksförbund / Grekiska riksförbundet / Iranska riksförbundet / Italienska riksförbundet

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan En beskrivning av hur samverkan inom överenskommelsen organiseras utifrån de behov som identifierats. Inklusive de resurser som respektive aktör bidrar

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland 181016 Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland Arbetsförmedlingens uppdrag Det övergripande målet för Arbetsförmedlingen är att verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom

Läs mer

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar!

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar! Förverkligade drömmar! I våra kontakter med områdena och i intervjuer och deltagarenkäter kommer det fram både stort och smått, som att få rätt medicin och behandling och må bättre, försörja sig själv

Läs mer

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsförmedlingen Gävleborgs län Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsmarknadsläget i länet Arbetslösheten minskar från hög nivå Arbetslösheten fortsätter att minska i

Läs mer

Hur används specialisterna i etableringsuppdraget?

Hur används specialisterna i etableringsuppdraget? IMM, Institutet för Miljömedicin Magisterprogrammet i arbete och hälsa, ERGONOMI Huvudämnet arbete och hälsa Examensarbete, 15 högskolepoäng Vårterminen 2015 Hur används specialisterna i etableringsuppdraget?

Läs mer

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Hälsofrämjande etablering Växjö Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Bakgrund Arbetet bygger på följande antaganden: Projektets övergripande

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund BILAGA 2 Uppdragsavtal - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund 2013-09-13 I Pilotmodell Samordningsteam Västerås

Läs mer

Gör språket tillgängligt! - om funktionshinder och andraspråksutveckling. 2012-11-23 Julio Fuentes

Gör språket tillgängligt! - om funktionshinder och andraspråksutveckling. 2012-11-23 Julio Fuentes Gör språket tillgängligt! - om funktionshinder och andraspråksutveckling 2012-11-23 Julio Fuentes Disposition Presentation av SIOS Fakta om språkinlärning Funktionshinder och andraspråksutveckling Ett

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Grundläggande uppdrag Att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering i form av vägledande, utredande, rehabiliterande eller arbetsförberedande

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade aktiviteter som förbundet budgeterar under. Dokumentet utgör

Läs mer

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen Bilaga 1 Inledning och sammanfattning av smodellen 1(6) Innehåll 1. Uppdrag...3 2. Bakgrund...3 3. Metod...3 4. Målgruppen...4 5. Aktörer som möter målgruppen och strukturer...4 6. Struktur och förslag

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland 2016 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden

Läs mer

Utvärdering Unga Kvinnor. Delrapport 2010-10-08 KAREN ASK

Utvärdering Unga Kvinnor. Delrapport 2010-10-08 KAREN ASK Utvärdering Unga Kvinnor Delrapport 2010-10-08 KAREN ASK Inledning Om utvärderingen Utvärderingen av Unga Kvinnor genomförs vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning (CTA), Malmö högskola. Karen Ask,

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-02-03 Diarienummer 851-17795-2010. 1(6) Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Föregående minnesanteckningar och kort information från Länsstyrelsen Under

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Sverige tillsammans. Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden

Sverige tillsammans. Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden Sverige tillsammans Arbete och utbildning väg till arbetsmarknaden Halmstads Fastighets AB: Helene Blomberg Arbetsförmedlingen: Ana Sánchez och Ullrica Ramsin Uppdrag och samarbeten - Nationellt Tidig

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun Sida: 1 av 12 Dnr: Datum: 2014-01-23 Denna överenskommelse kommer att revideras i april 2014 pga förändringar i etableringsuppdraget Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun 1. Inledning

Läs mer

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle Charlotte Humling Tove Elvelid Varför samarbete? Arbetskraftsförsörjning Säkra tillväxt för Gävleregionen Utmaning Inskrivna arbetslösa

Läs mer

Om samordningsförbundet. Uppdraget

Om samordningsförbundet. Uppdraget Verksamhetsplan för Fryksdalens Samordningsförbund 2016 Om samordningsförbundet Uppdraget Fryksdalens Samordningsförbund är en egen juridisk enhet och startades upp i februari 2008 med Sunne kommun, Torsby

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Rekommenderat i nationella riktlinjer - sysselsättning

Läs mer

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod 2014-2020 Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt programperiod 2014-2020 Försäkringskassan har till och med 12 juli

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar. Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare

E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar. Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare Huvudförändringar Nytt etableringsprogram från och med 1 januari 2018 Ny

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Arbetsförmedlingen - Efter

Arbetsförmedlingen - Efter Arbetsförmedlingen - Efter 20190701 Arbetsförmedlingens erbjudande till arbetsgivare Rekrytera medarbetare Hitta rätt kompetens, lämpliga kandidater och få en bild av dina vägval när du ska anställa nya

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Mötesanteckningar för lokala samverkansgruppen Järva (Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta)

Mötesanteckningar för lokala samverkansgruppen Järva (Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta) Mötesanteckningar för lokala samverkansgruppen Järva (Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta) Tid: fredagen den 10 februari 2017 kl. 10:30 12:00 Plats: Jobbtorg Kista Borgarfjordsgatan 7 Närvarande: Zahra Haghpanah,

Läs mer

Kartläggning av Arbetsförmedlingens kontor och bemanning i kommunerna HUR PÅVERKAR NÄRVARON ARBETET MED NYANLÄNDA OCH ANDRA ARBETSSÖKANDE?

Kartläggning av Arbetsförmedlingens kontor och bemanning i kommunerna HUR PÅVERKAR NÄRVARON ARBETET MED NYANLÄNDA OCH ANDRA ARBETSSÖKANDE? Kartläggning av Arbetsförmedlingens kontor och bemanning i kommunerna HUR PÅVERKAR NÄRVARON ARBETET MED NYANLÄNDA OCH ANDRA ARBETSSÖKANDE? Kartläggning av Arbetsförmedlingens kontor och bemanning i kommunerna1

Läs mer

Directa och Diversa utveckling och delaktighet

Directa och Diversa utveckling och delaktighet Flerspråkig service inom arbetsmarknadspolitisk verksamhet i Directas och Diversas perspektiv 1. Inledning Uppdraget kring flerspråkiga medarbetare fanns med redan i ursprungsidén bakom projekten Diversa

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Tjänsteskrivelse 207-08 - 0 Handläggare Igor Rankovic Utredningsenheten 207NÄN/0054 Näringslivsnämnden Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Förslag till beslut Motionen

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Kort bakgrund. Lunds kommun 119 000 invånare Ca. 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Hög andel får försörjningsstöd

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Budget 2011. Karin Martinsson Styrelsemöte 2010 11 24

Budget 2011. Karin Martinsson Styrelsemöte 2010 11 24 Samordningsförbundet Göteborg Väster Karin Martinsson Styrelsemöte 2010 11 24 Tjänsteutlåtande Dnr 2010/23 Pkt 3 Budget 2011 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund 2017-02-03 Projekt InSam Konkreta förslag för insatser i samverkan mellan parterna inom FINSAM kring gruppen som tillhör etableringsuppdrag hos Arbetsförmedlingen. Projektägare

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Uppföljning 2012 Bakgrund Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK, ett samverkansprojekt mellan Landstinget Västmanland, Försäkringskassan och

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. ORGANISATION - SAMVERKAN I pågår sedan 2014 samverkan kring ungdomsfrågorna inom

Läs mer

Genomförandeprocessen

Genomförandeprocessen 1 Genomförandeprocessen Utifrån syftet att se hur genomförandet av projektet fungerar: Projektets målgrupp/deltagare Arbetsgivare Samverkansparter: handläggare, kontaktpersoner m fl Sammanlagt 30 intervjuer

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2011-01-17 1 (7) Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem

Läs mer

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2015-03. Till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och bor på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Läs mer

Godkända riksorganisationer 2013

Godkända riksorganisationer 2013 Godkända riksorganisationer 2013 Afrosvenskarnas Riksförbund Albakos Ungdomscenter Albanska Föreningars Union i Sverige Albanska riksförbundet Iliria amatörteaterns riksförbund Armeniska riksförbundet

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Svenska Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Läs mer

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Migrationens relation till hälsa integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Katarina Carlzén INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN

Läs mer