Kamintändning och byggnadsvårdsdag lördag 5.11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kamintändning och byggnadsvårdsdag lördag 5.11"

Transkript

1 Kamintändning och byggnadsvårdsdag lördag 5.11 Den fina stora kaminen som vi fick av Christine och Gunder (se inlägg 19 augusti och 20 oktober) skall invigas lördagen den 5 november 2016 kl.14:00 Christine Grandell och Gunder Gustafsson är närvarande och får klippa bandet och tutta eld i kaminen medan vi hurrar. Det är ingen vanlig kamin utan den är byggd för att värma upp stora salar så det borde inte vara något problem att få slöjdsalen varm i framtiden. Ursprungligen hade vi planerat att mura en kakelugn i slöjdsalen men det hade tagit flera år medan vi nu fick uppvärmningen ordnad mycket snabbt. Det enda som behövdes var att borra ett hål i pipan för rökröret (se Installera kamin). Kaminen är 160 cm hög och rymmer stor mängder ved och den fina pipan som Åke Grandell nästan helt betalt är så hög att det blir grymt drag. Det värmer både våra bakar och våra hjärtan att Åke samt Christine och Gunder alltid varit mycket positiva och entusiastiska över gamla folkskolans upprustning. Det är roligt att jobba med huset då man vet att det uppskattas. Det här betyder att vi övergår till vedeldning riktigt på allvar och att slöjdsalen kan användas året runt. Det är också billigt för det finns mycket ved i skogarna som kan användas att elda med. I dagens läge ruttnar en hel del därför att det inte går att sälja och ingen heller orkar elda upp överskottsvirket. Nu är oljevärmen helt ersatt med vedvärme. Samtidigt kan man titta på folkskolans upprustning med beprövade material och beprövade metoder. Arbetsrummets väggar

2 är försedda med insulitskivor (mjuka träfiberskivor) liksom i de flesta gamla stockhus i byn och tapetserade med grålumppapp i cm bitar samt målade. Också en beprövad teknik som isolerar men inte skapar täta mögelhus. Vår skola som är byggd 1899 är i skick som ny medan man river ned mögelhus byggda för bara 30 år sedan. Så vi kan med tillförsikt säja att Gammal är äldst! Vi använder också beprövade målfärger linoljefärg utan lösningsmedel och emulsionsfärg baserad på linolja (Linus). Linus är väldigt lättmålad och torkar snabbt med en matt yta. Tål också värme utmärkt så den passar också på kakelugnar. Vill man ha blank yta så är linoljefärg ett bra alternativ. Den använder vi på fönster och dörrar. Den internationella byggnadsvårdsdagen inföll för oss väldigt olämpligt i tröskantiden i början på september så gamla folkskolan beslöt hålla sin egen Internationella byggnadsvårdsdag nu på lördag då vi har bättre tid. Alla intresserade är hjärtligt välkomna och vi bjuder på kaffe och tilltugg dagen och kaminen till ära. Gamla folkskolans vänner rf. Installera kamin Nu är den nya stora kaminen (nästan) installerad. Det var bara att sätta ett rör från kaminen till piipån men det tog sin tid. Man kan ju helt enkelt knacka ett hål men vi har en brandmur på två tegelstenars tjocklek framför så det är 34 cm och visa av erfarenheten då vi slog hål första gången (det blev ett stort hål) så tänkte jag att det är bättre att borra hål med en diamantborr. Den lilla kaminen var redan installerad på det sättet men den hålborren är för liten för

3 den stora kaminen. Nu finns det hålborrar för sten och tegel som går upp till 55 cm håldiameter men om vi håller oss till kaminrör så är det ganska lätt att hitta en förmånlig hålborr för 125 mm (den stora kaminens rör) på nätet. Jag kollade först inom landet men priserna var närmare 200 euro så jag beställde en hålborr från Ebay för 22 euro och ett 30 cm långt skaft för 10 euro. Med frakt blev det under 50 euro vilket går an. Kvaliteten är kanske inte direkt ypperlig men ett hål skall den väl klara. Det gick också bra även om fästet för centrumborren var dåligt. Så behövs det också en pneumatisk borrmaskin men det har jag. Om man skall borra i betong så är det bara att glömma all små slagborrmaskiner. Jag tuggade mej genom golvet i gamla butiken med en sådan en varm sommardag och det gick många timmar och många flaskor dricka innan (det lilla) hålet var klart. Därefter köpte jag en pneumatisk borrmaskin. Vi har 49 cm tjocka väggar på vår tegelladugård så det behövs inga leksaker. Den första borrmaskinen är slutkörd och en proffsmaskin anskaffad. Med en hålborr (kärnborr) så måste man få bort mitten efter fem centimeters borrande. Det är ganska enkel i början men blir besvärligt då man kommer en halv meter in i muren. Fördelen med gamla murar är att både murbruk och tegelstenar är ganska mjuka och lättbearbetade. Problemen började då jag kom fram till de nya tegelstenarna. De var så hårda att man bara kom någon millimeter framåt innan man måste vila och låta både maskin och borr svalna.

4 Men alla våra prövningar har ett slut och till sist var hålet klart. Sedan gällde det att få till stånd ett rökrör som passade till kaminen. Den har flänskoppling så jag svetsade fast en 2 mm plåt i ett halv meters rökrör. Det var litet besvärligare än väntat för kaminen är rund och det var problem att få rätt passform på flänsen. Men efter att ha kört hem till verkstaden sisådär tio gånger och svetsat och värmt och slagit plåtet krokig så började den passa någorlunda och med eldfast packning borde den bli ganska tät. Inte för att den behöver vara tät för draget i den närmare tio meter höga piipån är grymt. Hålen är inte direkt regelbundet placerade men så var de i kaminen. Därefter flyttade jag kaminen på plats med pumpkärra och det gick alldeles utmärkt. Då vi skruvat fast och tätat rökröret så är det klart att elda. Topplocket saknas ju ännu men först måste rökröret tätas. Det gamla hålet för lilla kaminen är fastmurat men det stora hålet som vi slog upp för länge sedan förrän ens den nya pipan var murad måste ännu muras fast. Det blev på hälft då jag åkte till Sverige för att sätta huset i Medåker i vinterskick. Nu börjar i alla fall invigningen av den stora kaminen närma sej.

5 Gamla folkskolans äppel Vi har ett äppelträd som plötsligt började växa upp vid ena gaveln. Det är antagligen frösådd och länge trodde vi det var värdelöst men så var vår trädgårdsmästare och tittade och smakade på äpplena och tyckte att det var värt att spara. Nu skall vi ta ympkvistar från trädet och försöka få det att växa längre bort från huset på en ny grundstam. Det lutar sej nämligen alldeles för mycket mot huset och borde sågas ned. Men det får vi nu inte göra de närmaste tio åren även om vi tar bort de kvistar som går rakt in emot huset. Det står också mitt emot värmepumpens utomhusdel så det är alldeles fel ställe. I år gav det ganska bra med frukt och äpplena är ganska stora. Det är inte direkt ätäpplen men kan användas till matlagning och mustning. Om det är frösått så är det i princip en ny sort. De gamla sorterna är ju alltid inympade på en grundstam. Så då gäller det att hitta på ett namn för sorten. Mitt förslag är att kalla den Gamal folkskoolans eenda. Det är åtminstone ett ovanligt namn och troligen det enda i världen på äkta östnyylendskå. Det finns ett annat äppelträd också vid uthuset som är gammalt och stort. Där finns i år massor av fallfrukt och det var omöjligt att slå gräset undet trädet för man fick fullt med rutten äppelsmörja rakt i ansiktet.

6 Mycket blev gjort på söndagen Det var en riktigt lyckad papperstalko. En hel del jobb var det att tömma papperslagret och behållaren blev alldeles full men det blev gjort. Det gick fint att fylla skopan och så körde Göran upp den till behållaren och tömde den. Redan tidigare hade folk hämtat en hel del papper så det var med nöd och näppe som allting rymdes med. Heli hade radat pappret så fint i bananlådor att det var mycket papper i lagret. Och så fick vi bort det gamla överårslagret med papp (som skall sättas åtskilt). Det var bra med papper i papperskassar och i buntar med hampasnören men plastpåsar och plastsnören måste sorteras bort. Till sist blev behållaren så full att Benny måste trampa och rada pappret i hörnen för att allt skulle rymmas med. Till slut var i alla fall lagret tomt och behållaren full. I morgon åker den iväg troligen mycket tidigt. Vi fick också gräset slaget och bortkrattat och så drack vi förstås kaffe med Ingas goda smörgåsar och bulla och Annes goda äppelkaka i skolans veranda som är ljus och trevlig.

7 Nu går det åter att hämta mera papper till papperslagret. Dörren på gamla folkskolans sida är öppen och vi skall försöka få lampa installerad ännu i höst. Efter mitten på oktober tänkte vi sedan ha en byggnadsvårdsdag eftersom den internationella byggnadsvårdsdagen var i september mitt i tröskandet. Inga bönder hade tid med den. Tanken är att förevisa de nya väggarna och taket i arbetsrummet och så skall vi högtidligen inviga den nya stora kaminen som vi fått av Christine och Gunder. Mera information om exakt datum senare. Pappersinsamling till söndag Det finns nu en stor behållare för papper vid gamla folkskolan. Vi tömmer pappersförrådet på söndag kl. 09:00 men vem som helst kan redan nu köra ned papper till behållaren. Den körs bort på måndag morgon. På söndagen har vi talko med att tömma papperslagret och bjuder på kaffe och smörgås. Den som inte vill eller orkar släpa papper kan ta en kratta och kratta gårdsplanen. Jag har kört omkull gräset med röjsågstrimmern men det borde ännu tas bort. Och så kan man helt enkelt bara komma ned till gamla skolan och titta på den nya kaminen som är uppställd även om den ännu inte är installerad.

8 All är hjärtligt välkomna! Papperslagret töms sö 25.9 En kont kommer till gamla folkskolan på fredagen den 23 september Därefter tömmer vi papperslagret på talko söndagen den 25 september kl. 9:00. Kaffe och smörgås. På måndagen körs konten bort så hämta papper på lördag eller söndag. Ny kamin i gamla folkskolan Idag bar vi med Göran in den nya kaminen i gamla folkskolan. Den kommer från Vestlax i Kimito och vi har fått den av Christine (Grandell) och Gunder. I förrgår hämtade vi den då vi kom från Sverige. Som av bilden synes så är den betydligt större än den gamla kaminen. Gunder berättade att den funnits i Vestlax byahus men såldes efter en renovering. Gunder och andra köpte den och nu har vi fått den.

9 På luckan står det att kaminen är tillverkad av Veljekset Friis Oy Kokkola och är modell No.2. På nätet kan man se att firman var aktiv och som mest hade anställda. De tillverkade kaminer och kyrkklockor och gjutna gravvårdar mm. Kaminer av den här typen användes ofta i kyrkor och bönehus. De ger mycket värme snabbt och behöver inte magasinera värmen eftersom församlingen åker hem om ett par timmar. Den passar alltså bra i slöjdsalen. Grundvärmen sköter värmepumpen om men en ordentlig brasa i den stora kaminen borde snabbt få upp temperaturen fastän salen är stor. Den går att elda med halv meters klabbar och det ryms mycket bränsle i den. Först måste emellertid ett nytt hål tagas upp i pipan betydligt högre upp än det nuvarande och ett anslutningsrör sättas in. I höst skall vi prova kaminen och under vintern testa hur man skall elda i den. Den lilla kaminen tänkte vi flytta till virkesförrådet som kan bli ett litet slöjdrum. Föreningen tackar Christine och Gunder på det hjärtligaste! Välbesökt öppen dag Det var en jämn ström av folk på lördagen i Gamla folkskolan. Likaså i Peugeotutställningen och nya skolans café (mer än 70 personer). Nu skrev väl inte alla sitt namn i boken så det var säkert betydligt fler.

10 Vi har all anledning att vara nöjda med dagen. Speciellt som lopptorget gav Gamla folkskolans vänner närmare 600 euro. Till stor del berodde det på Ingas berömda pumpernicklar som förstås tog slut i förtid. Öppna dörrar 16 juli Hindersby biografteater På Öppna dörrars dag lördagen den 16 juli förevisar Hindersby biografteater löpande program till stor del från Internet. Projektorn är igång i Lilla salen hela dagen. Öppna dörrar 16 juli byggnadsvård: innerväggar Gamla folkskolans vänner ordnar förevisning av hur man kan tapetsera innerväggar med grålumppapp. Det är billig tjock och mjuk papp av returpapper. Finns att köpa bland annat på Byggmax i Borgå. I jämförelse med skivor och tunna tapeter så ger den en mera levande, mjuk yta och om man river pappen i

11 bitar cm så får man ett svagt mönster på väggen. Man bör riva pappen för det är mycket svårt att klippa och skära den rakt och besvärligt att sätta upp. Med rivna kanter som överlappar 1-2 cm så är det bara att smocka dit bitarna och det ser bara bättre ut om de är litet oregelbundna. Kanterna spärrar dessutom inte ut om de är rivna (man skall stryka duktigt med lim också utanpå). Det går att tapetsera utanpå papprutorna eller så kan man måla. Vi har goda erfarenheter av Linus väggfärg (linoljebaserad, vattenlöslig emulsionsfärg utan lösningsmedel). Den torkar snabbt och ger en matt yta. Lätt att måla och att lappa. På grålumppapp måste man måla två gånger för pappen är starkt sugande. Så här ser det ut då lapparna är klistrade: Uppe och till höger har limmet ännu inte torkat. En närbild av väggen: Rutmönstret syns ganska tydligt. Men om man tapetserar över med starkt mönstrad tapet så försvinner rutorna nästan helt. Se närmare om arbetet på Innerväggar med grålumppapp.

Lilla salen och arbetsrummet målade

Lilla salen och arbetsrummet målade Lilla salen och arbetsrummet målade Regnslasket för en vecka sedan hade den positiva effekten att jag lämnade skogsarbetet (jag var genomblöt) och började måla i gamla folkskolan i stället. Först målade

Läs mer

Kalenderns alla sidor finns nedan men med sämre kvalitet än den tryckta versionen.

Kalenderns alla sidor finns nedan men med sämre kvalitet än den tryckta versionen. Gamla 2019 folkskolans kalender Nu har Hindersbykalendern för Gamla folkskolans vänner rf. blivit tryckt och kommer till försäljning i slutet på oktober. Priset är som förut 15 euro. Den kan beställas

Läs mer

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan.

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan. Varde ljus! Arbetsrummet på gamla folkskolan har varit utan belysning sedan jag plockade bort lysröret för att måla taket. Nu finns där belysning igen men inte lysrör. Lysrören är dåliga, miljöfarliga

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan.

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan. Varde ljus! Arbetsrummet på gamla folkskolan har varit utan belysning sedan jag plockade bort lysröret för att måla taket. Nu finns där belysning igen men inte lysrör. Lysrören är dåliga, miljöfarliga

Läs mer

Vattnet klart - först skedet avslutat

Vattnet klart - först skedet avslutat Vattnet klart - först skedet avslutat Idag kopplade vi på vattnet till köket och bostadens WC och därmed är första skedet i ombyggnaden av gamla folkskolan klar: värmen och vattnet. Men det finns ännu

Läs mer

God Jul! Strömavbrotten och nätet

God Jul! Strömavbrotten och nätet God Jul! Gamla folkskolan har fått sin traditionella julbelysning. Den kommer inte tidigt och där finns inga blinkande blå lampor över hela huset. Bara enkla ljus i fönstren (lysdioder) och två stjärnor.

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

Lilla salen blev datasal

Lilla salen blev datasal Lilla salen blev datasal Nu då väggarna är målade i lilla salen i gamla folkskolan så kan man installera datanätet där. I dag satte jag in en ny trådlös router av litet bättre sort (AC1750). Det är en

Läs mer

Byggnadsvård intresserar

Byggnadsvård intresserar Byggnadsvård intresserar Det var fullt i slöjdsalen på gamla folkskolan då Silmu hade byggnadsvårdsdag. Närmare fyrtio personer deltog och mycket mera ryms där inte utan att det blir trångt. Det var inte

Läs mer

Öppna dörrar 16 juli byggnadsvård: innerväggar

Öppna dörrar 16 juli byggnadsvård: innerväggar Öppna dörrar 16 juli byggnadsvård: innerväggar Gamla folkskolans vänner ordnar förevisning av hur man kan tapetsera innerväggar med grålumppapp. Det är billig tjock och mjuk papp av returpapper. Finns

Läs mer

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan:

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: Gott Nytt År! Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: 3 april 2011 bildades föreningen Gamla folkskolans vänner i all hast 4 april lämnade föreningen in ett anbud att köpa Hindersby-Bäckby

Läs mer

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt!

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt! Staketbygge Vi har länge haft på listan att bygga ett staket men det har blivit uppskjutet flera gånger. Nu kom vi i alla fall igång och Göran testade om det går med hans jordborr. Visst gick det utom

Läs mer

Ståtligaste huset i Hindersby

Ståtligaste huset i Hindersby Ståtligaste huset i Hindersby Ungdomsföreningen har rustat upp Lokaaln (Hemborg) riktigt fint och då träden bakom är fällda så ser man hur ståtlig den är från alla håll. Lägg märke till de stora fönstren

Läs mer

Tjörkveein premiär må 8 april 2019

Tjörkveein premiär må 8 april 2019 Tjörkveein premiär må 8 april 2019 Hindersby biografteater har premiär för Tjörkveein som visas på gamla folkskolan videofilmen måndagen den 8 april 2019 kl.19:00 på gamla folkskolan i Hindersby Videon

Läs mer

Beprövat byggande: Fönsterlänkar

Beprövat byggande: Fönsterlänkar Fönsterkursen Fönsterkursen som Gamla folkskolans vänner ordnade den 13 april blev riktigt lyckad. I den deltog 18 personer vilket var vad som rymdes med. Redan nu fick en del titta övar axeln på andra

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Stort intresse för beprövat byggande

Stort intresse för beprövat byggande Stort intresse för beprövat byggande Utan någon större reklam så fick vi lilla salen full då Rolf Ringbom från Byggnadsapoteket i Billnäs berättade om material av god kvalitet en bristvara i dag. Det verkar

Läs mer

Pärlsponten är uppspikad bakom köksskåpen. Den är grön fastän den ser blå ut på den övre bilden.

Pärlsponten är uppspikad bakom köksskåpen. Den är grön fastän den ser blå ut på den övre bilden. Pärlspont Pärlsponten är uppspikad bakom köksskåpen. Den är grön fastän den ser blå ut på den övre bilden. Vi kom i går hem med ett trägolv för arbetsrummet. Det har en intressant historia för det är ett

Läs mer

Hindersby teater - snart ny premiär

Hindersby teater - snart ny premiär Hindersby teater - snart ny premiär Ett helt år skrev Isa på den nya pjäsen och hela hösten har byn repeterat. Men snart blir det premiär (16 januari 2015). Då skall inte bara närhistorien utan allt från

Läs mer

Det gick långsamt fram men det gick ändå fram

Det gick långsamt fram men det gick ändå fram Det gick långsamt fram men det gick ändå fram Det har gått långsamt fram men nu är i alla fall golvet i lärarens arbetsrum klart (utom de sista rambräderna) och därmed är alla rum i gamla folkskolan i

Läs mer

Vattnet inne i huset. Lopptorget

Vattnet inne i huset. Lopptorget Vattnet inne i huset Nä, det är inte översvämning men nu har vi det nya kommunala vattnet inne i huset. Det är inte tillkopplat än men så snart rören är tilldragna och kontrollerade så kan det kopplas

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM MONTERINGSANVISNING Plint & Syll ritning Örnen 20 5400 x 3700 Ca 100 mm Fritt 5385 2060 1827,5 1977,5 3655 Måtten avser utvändigt syllram med centrum på mitten samt ev. mellanvägg

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet.

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet. Säkerheten på nätet För en gångs skull har Kommunikationsverket gjort nånting nyttigt (vanligen sysslar de bara med att sabotera fibernätsbyggandet). Jag fick nyss ett meddelande därifrån där de bad operatörerna

Läs mer

Monteringsanvisning Funkis 11

Monteringsanvisning Funkis 11 Monteringsanvisning Funkis 11 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

BADTUNNAN GRAND. Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB

BADTUNNAN GRAND. Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB BADTUNNAN GRAND Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB 026-103028 info@svenskabadtunnor.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Gratulerar till ditt Badtunneköp...2 Efter leverans...3-4 Montering

Läs mer

Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren!

Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren! Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren! Vi fortsätter med kurser i vår serie Beprövat byggande och Ewa-Maria Wiik från Stengårdens fönsterhantverk i Andersby kommer måndagen den 13 april 2015

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

Mars, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Klassiker. Lärarhandledningen är utarbetad av Lena Pettersson.

Mars, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Klassiker. Lärarhandledningen är utarbetad av Lena Pettersson. Mars, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Klassiker. Lärarhandledningen är utarbetad av Lena Pettersson. Lektionen innehåller bakgrundsinformation till dig som lärare ett textutdrag ur Trollkarlen

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet Ewa Christina Johansson Spindelns hemlighet Det finns fler spännande böcker om Ella: Tavlans hemlighet Kortets hemlighet Spegelns hemlighet Korpens hemlighet Nyckelns hemlighet Sländans hemlighet Spindelns

Läs mer

Modellbygge Vikingatida hall

Modellbygge Vikingatida hall Modellbygge Vikingatida hall Mål: Skapa en modell av ett hus och undersöka vad byggnaden kan berätta om människornas levnadsvillkor. Material: Frigolitplatta, en per hus Limpistol A4-papper Rundstavar

Läs mer

PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST Gamla slitna tapeter och flagnande färg. Då är det på tiden att fräscha upp hemma. Vad är då bättre än att sätta upp träpanel. Panelen

Läs mer

PANEL & LIST. Här hittar du tydliga och handfasta råd så att du snabbt kan komma igång och göra det rätt från början. Så enkelt att du gör det själv!

PANEL & LIST. Här hittar du tydliga och handfasta råd så att du snabbt kan komma igång och göra det rätt från början. Så enkelt att du gör det själv! PANEL & LIST Gamla slitna tapeter och flagnande färg. Då är det på tiden att fräscha upp hemma. Vad är då bättre än att sätta upp träpanel. Panelen inte bara skyddar väggen mot stötar. Den piggar också

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Markförberedelser Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det ytterligare en bräda

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med avfasade kanter SPU Gips skiva är färdigt belagd isoleringsskiva för

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Innerväggar med grålumppapp

Innerväggar med grålumppapp Innerväggar med grålumppapp Man kan måla eller tapetsera innerväggar men vi såg en intressant ytbeläggning på Gysinge byggnadsvårdcentrum i Stockholm. Man hade klistrat bitar av grålumppapp som var rivna

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

12. Fristad Dec 2013 del ett

12. Fristad Dec 2013 del ett 12. Fristad Dec 2013 del ett Nu är det redan julmånad. På Fristad gamla Gästgiveri är det full aktivitet. Man vet ju inte om tomten kommer. Eller om de gamla Gästgivarna kommer på besök. Då vill vi att

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till

Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till Under sommaren 2010 så bytte VTK ut sin slitna filtbana mot ett modernt Plexipave golv. Denna presentation visar hur det gick till Nu är vår filtmatta historia Jag vet inte hur många år VTK har haft denna

Läs mer

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan!

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! Det som kommer före sopan är problemet. Så länge det kommer sopor från hushållen måste nån ta hand om dom. I Landskrona och Svalöv

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Vårstädning torsdag kl. 17:00

Vårstädning torsdag kl. 17:00 Vårstädning torsdag kl. 17:00 Nu är det hög tid att städa gamla folkskolan inför sommaren. Gräset har hunnit växa sej långt redan. Och så skall det krattas och putsas och städas. Och staketet skall byggas

Läs mer

Hindersby videokonferenscentral

Hindersby videokonferenscentral Hindersby videokonferenscentral Nåja, det var bara vår gamla videokonferensutrustning som jag ställde upp i gamla folkskolan. Det blev litet bråttom för vi hade i dag Nylands Fibereftermiddag som Erkki

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten

Läs mer

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad.

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad. Stadshuset En manual för att bygga din egna bostad. Förord. Nästan en halv miljon människor står i bostadskö i Stockholm. Vi har byggt ett samhälle där människor är beroende av staden för att leva och

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

Det här fönstret (troligen från 1899) är det inga problem med bara en försiktig förbättring av kittningen och målning så är det som nytt.

Det här fönstret (troligen från 1899) är det inga problem med bara en försiktig förbättring av kittningen och målning så är det som nytt. Fixa fönstren! Vi hade nyss en fönsterkurs och då jag köpte senaste numret av Gård och torp (OSLA i kyrkobyn) så hittade jag en intressant kolumn om just det. Där tar Gustav Bergström upp sina erfarenheter

Läs mer

Tillbaka till övningen

Tillbaka till övningen Övning Tillbaka till övningen Elise Lindeblad Långt bort bland pyramiderna i Egypten är det dammigt, torrt, öde och stenigt. Det finns många ingångar till olika gravar i pyramiderna. De är mörka och det

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med fasade kanter SPU Gips skiva fdigt belagd isoleringsskiva för nybyggnad

Läs mer

Monteringsanvisning.

Monteringsanvisning. Hustyp SMEAN Monteringsanvisning. De första bladen i denna monteringsanvisning innehåller råd som ni kan ha mycket glädje av när ni ska montera er stuga. Har ni några frågor när ni läst igenom denna text

Läs mer

Användarmanual till GS-luftsolfångare

Användarmanual till GS-luftsolfångare GS solvärmeventilation 1 Användarmanual till GS-luftsolfångare Innehåll: Solcellspanel med solceller och ventilator Värmeregulator Plaströr diameter 100 mm, längd 63 cm, inkl. dragring) Flänsmontering

Läs mer

Tapetguide. Tapetguide. Alla våra tapeter är FSC-certifierade

Tapetguide. Tapetguide. Alla våra tapeter är FSC-certifierade 2019 2019 Alla våra tapeter är FSC-certifierade - Det går snabbt och det är smidigt att tapetsera. - Det blir en stor förändring på en kort tid! - Personligare och roligare än att måla. INNAN TAPETRING

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

1Norrtunnan Handbok 2015/2016

1Norrtunnan Handbok 2015/2016 1Norrtunnan Handbok 2015/2016 2 Om Norrtunnan Badtunnor från de norrländska skogarna Allt fler upptäcker tjusningen med en badtunna där familj och vänner kan samlas för en härlig upplevelse. Upplevelsen

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

En kamera vid ingången kan man följa med över nätet på

En kamera vid ingången kan man följa med över nätet på Klimpsoppån va gooär På söndag var det klimpsoppsmiddag på Lokaaln och då fyllde Gamla folkskolans vänner ett år för det var på klimpsoppsmiddagen i fjol som vi hastigt och lustigt grundade föreningen.

Läs mer

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI 1. TEKNISKA DATA Kota Luosto Kota Luosto VS Kota Inari 1.1 Mått höjd (mm) 750 +/- 15 750 +/- 15 765 +/- 15

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00

Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00 Monterings- och bruksanvisning 3110 & 3140 TYPGODK.NR. 1188/00 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 Lycka till med Er nya Morsø kamin. Morsø

Läs mer

Det går att bygga till eller renovera sitt hus med nästan nollbudget. Resultatet blir både snyggt och miljövänligt.

Det går att bygga till eller renovera sitt hus med nästan nollbudget. Resultatet blir både snyggt och miljövänligt. Det går att bygga till eller renovera sitt hus med nästan nollbudget. Resultatet blir både snyggt och miljövänligt. Vi började med att gräva efter lera. 1 / 42 Efter mycket testande så ser blandningen

Läs mer

Samira i kassan LINDA ÅKERSTRÖM ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN

Samira i kassan LINDA ÅKERSTRÖM ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN LINDA ÅKERSTRÖM ORDLISTA Kapitel 1 Matbutik (sidan 3, rad 1) en plats där man handlar mat Personalen (sidan 4, rad 4) de som arbetar i butiken Kunderna (sidan 4, rad 7) de som

Läs mer

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket.

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. Klipp hål i botten på muggen. Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Lägg vattenballongen i muggen. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. NÄR OFFRET TRYCKER NER SUGRÖRET

Läs mer

Kall luft sugs in via baksidan på solfångaren. Luften värms upp. Den varma luften blåses in i källaren.

Kall luft sugs in via baksidan på solfångaren. Luften värms upp. Den varma luften blåses in i källaren. 0 Klart på en helg Kall luft sugs in via baksidan på solfångaren. SVÅRIGHETSGRAD: LÄTT SVÅRT Det gäller att mäta noga för placering av solfångaren. Köp hellre en som är lite för stor, och beställ solfångaren

Läs mer

STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK

STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK 1 INNEHÅLL ALLMÄNT... 3 TIPS OCH RÅD... 3 PLANERA FÖR MONTAGE AV STÄNKSKYDD... 4 ELANSLUTNINGAR... 4 FLÄKT/VENTILATIONSDON/SPISKÅPA... 5 BELYSNING... 5 KRANAR... 5 SKARVAR... 6

Läs mer

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera Du får måla och din lägenhet. Arbetet måste dock göras på ett fackmannamässigt sätt, och förändringen får inte vara för extrem. Foto: Johan lindqvist fotografi Du får måla och din lägenhet Arbetet måste

Läs mer

Förbered dig noga. Underarbetet.

Förbered dig noga. Underarbetet. När du väl valt kakel och klinkers rekommenderar vi att du sätter dig ner och planerar arbetet. På följande sidor får du en enkel beskrivning av hur du gör, vilka verktyg du behöver och hur du beräknar

Läs mer

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Gitarrdelar.SE Innehållsförteckning Limma kropp och hals...2 Montera översadel...3 Montera Mekaniken...4 Montera stränghållare...6 Montera stallet...9 Stränga upp och

Läs mer

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 1 Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 Avskrivet av Bertil Malmfält 2012-11-16 Georg Karlsson har samlat ihop olika varor till butiken i mer än trettio

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende.

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende. 20 Klart på en helg 2 Svårighetsgrad: Lätt Svårt Innan du byter ut hängrännorna ska du välja material och utseende. Kolla tillverkarnas hemsidor för att se vad som passar bäst på din villa Innan du börjar

Läs mer

NYHET! Magnifika kaminer

NYHET! Magnifika kaminer NYHET! Handöl 26 NYHET! Magnifika kaminer Handöl 26T och Handöl 26K är de första riktigt stora kaminerna i Handöl 20-serien. En svensktillverkad, magnifik eldstad för dig som vill ha något extra. Du kan

Läs mer

T E R R A S S P O O L C O M F O R T. Bruksanvisning

T E R R A S S P O O L C O M F O R T. Bruksanvisning T E R R A S S P O O L C O M F O R T Bruksanvisning S V E N S K A B A D T U N N O R A B 026-103028 info@svenskabadtunnor.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Gratulerar till ditt Badtunneköp...2

Läs mer

RENGÖRINGSMANUAL GREENFIRE

RENGÖRINGSMANUAL GREENFIRE RENGÖRING OCH UNDERHÅLL RENGÖRINGSMANUAL GREENFIRE Kaminen kräver inte särskilt mycket rengöring om du använder pellets av god kvalitet. Innan du utför rengöring och/eller underhåll på kaminen ska du kontrollera

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment.

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Först och främst ska du bestämma var i huset du vill komma in med fibern.

Läs mer

Pappspänning ARBETSBESKRIVNING. Fukta våderna med kvast eller blomspruta, rulla ihop dessa och låt de dra i plastsäck över natten.

Pappspänning ARBETSBESKRIVNING. Fukta våderna med kvast eller blomspruta, rulla ihop dessa och låt de dra i plastsäck över natten. Pappspänning Materiallista Spännpapp Golvskyddspapp eller oplastat tapetpapper Tapetklister Nubb och hammare Mattkniv Linjal eller rak trälist Sax Blomspruta eller kvast Sopsäckar av plast Kärl för limblandning

Läs mer

NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING

NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING SE NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING Narvi Oy Yrittäjäntie 14 FI-27230 LAPPLAND, FINLAND Tel 0207 416 740 www.narvi.fi narvi@narvi.fi SE MONTERINGS-,

Läs mer

Tivedstorps missionshus

Tivedstorps missionshus Tivedstorps missionshus Tivedstorp 2:31, Tiveds socken, Laxå kommun, Västergötland Åtgärder på kamin och rökrör, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:8 Översiktlig beskrivning Tivedstorp

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer