Vem kan tänkas se UNF i tidningen? Vad kan det leda till? Trovärdighet i våra frågor gentemot politiker ökar vårt politiska inflytande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vem kan tänkas se UNF i tidningen? Vad kan det leda till? Trovärdighet i våra frågor gentemot politiker ökar vårt politiska inflytande."

Transkript

1 Press och media Anpassa presentationen Om det är personer som tidigare har erfarenheter av att kontakta media och som har funderat på teori bakom går det att använda presentationen rakt av och gå snabbare igenom de delar som gruppen redan kan. Är det däremot en grupp som inte har förkunskaper och som kanske får mer ut av ett pass där de själva får testa och göra övningar så kan det vara bra att ta bort bilderna i presentationerna som beskriver journalistens egna nyheter, nyheter ni redan har och nyheter ni kan skapa. Då kan det ge mer att fokusera på vilka olika sätt det går att kontakta media och att sedan få testa för att befästa den nya kunskapen istället för att riskera korvstoppning. Bild 1. UNF <3 Media Hej! Bild 2. Varför vara med i Media? Använd bikupor och låt deltagarna surra två och två i några minuter. Behöver de hjälpfrågor kan ledningen säga: Vem kan tänkas se UNF i tidningen? Vad kan det leda till? Vilken bild ger det av en organisation som visar upp sin verksamhet och/eller sina åsikter i TV? Exempel på positiva effekter Trovärdighet i våra frågor gentemot politiker ökar vårt politiska inflytande. Fler ser alkoholnormen, nykterhet och viktiga politiska frågor opinionsbildning Vi kan bli kända som organisationen som hittar på mycket bra saker attraktivare för nya medlemmar Vår fantastiska organisation syns en stolthet för oss, vår förening, distrikt och hela förbundet. Bild 3. Hur kan vi komma in i traditionell media? Diskutera i helgrupp: Vad är det för skillnad på dem? När har de använts? Har de några exempel? Att lyfta fram: Pressmeddelande Skrivet om en nyhet och som en artikel i en tidning.

2 Har både objektiva texter som berättar om fakta och citat från en talesperson som kan ha mer åsikter. Ska kunna kopieras in direkt i en tidning. Men journalister ändrar oftast om. Ibland ringer de talespersonen som är föreslagen och ibland lägger de in citatet direkt. Debattartikel Skrivet om en åsikt och har ett politiskt förslag. En argumenterande text med en tydlig avsändare. Insändare En text som fokuserar på åsikter. Ofta kortare och inte lika formellt argumenterande som debattartikel. Kan vara anonym men i UNF brukar vi skriva namn och distriktet vi är medlemmar i. Bild 4. Debattartiklar och insändare Punkter som är bra att ta med sig om insändare och debattartiklar. Om ni vill kan ni här titta på mallar för insändare och debattartiklar och lägga in en paus för att själva skriva utkast. Bilden är från Jennys insändare i Nyheter24. Hon skrev den under UNF till ALLA 2014 på en träff med Womba Womba i Skaraborg. Bild 5. Pressmeddelanden Genomgång av viktiga punkter för pressmeddelande och bild på mallen som finns på I mallen står det: Pressmeddelande XX månad 2014 Intresseväckande rubrik med nyhetsvinkel Ingressen är ett fetmarkerat stycke som sammanfattar nyheten på 2-4 rader. Journalister ska förstå nyheten genom att bara läsa denna text och bedöma om den är intressant för läsarna. Du lyfter den viktigaste informationen och texten ska kunna användas rakt av som en notis i tidnigen Här skrivs det viktigaste av det som har hänt. Skriv objektivt som om det vore en journalist som har skrivit. Du skriver t.ex. Ungdomens Nykterhetsförbund har genomfört en undersökning istället för vi har genomfört en undersökning. Undvik superlativer, förkortningar och fackspråk. Skriv strukturerat och med en röd tråd. Lyft ett citat från en ansvarig från UNF som subjektivt berättar om varför detta är viktigt, t.ex. Unga förtjänar ett bra uteliv istället för att begränsas av alkoholnormen. Skriv två till tre rader och avsluta citatet med, säger Förnamn Efternamn, titel. Här skrivs mer brödtext som berättar om nyheten. Kom ihåg att bara ha en nyhet per pressmeddelande och att skriva max ett A4. Mejla ut det på morgonen (omkring 08.00) och se till att vara tillgänglig under dagen om journalister hör av sig.

3 Citera samma person eller en ny beroende på vad som passar. Kanske en lokalt ansvarig först och förbundsordföranden sen. Eller kanske först en pristagare och sedan distriktsordföranden som delade ut priset. Avsluta: berättar Förnamn Efternamn, Titel. Diplomutdelning/aktion/aktivitet kommer att äga rum den här tiden på denna plats. Ni är välkomna att delta. Kontakta denna person för mer information. För mer information (Ha med kontaktuppgift till den som är ansvarig för att skicka ut det och till den som citeras. Det kan vara en till tre personer.) Förnamn Efternamn, titel Telefon: Bild 6. Nyhetsvärde Närhet i tid det är aktuellt nu Närhet i rum om orten som tidningen/radiokanalen/tv-programet bevakar Jämförelser kan vara att Sollentuna kommun är den bästa i Stockholms län. Ofta ser vi kommentarer på löpsedlarna om hela listan. Identifikation handlar om att den som läser ska känna igen sig. Det är ofta den personliga berättelsen. Trender kan vara som CAN:s årliga undersökning som visar att fler och fler unga väljer nykterhet. Det kan också vara ett ökat intresse för alkoholfritt och annat vi kan peka på. Avslöjanden kan till exempel vara att kommunen lagt skattepengar på alkohol i sin representation, att ölköpskontroller visar att tillsynen är bristfällig eller liknande. Liten mot stor är ett perspektiv som bygger på att vara underdog. Det kan vara en UNF:are som startar en egen mötesplats när kommunen lägger ned fritidgården eller ungdomars protester mot att en stor ölfestival kommer att starta för att öka intresset för alkoholhaltiga drycker. Bild 7. Vilka dagar kan bli våra? Som vi sade är det aktuella intressant. Vilka temadagar och andra händelser kan vi använda? Spåna i helgrupp eller bikupor och samla in olika förslag som sedan kan användas till pressplanen. Temadagar finns på: Bilderna visa Peppisen, ett lunchdisco som arrangerades under FNV och en debatt som hölls under Almedalen 2013.

4 Bild 8. Hur är det som vi inte göra något? Om vi inte gör ngt arbete är det vad journalisterna själva kommer över och vad andra ger dem som dominerar mediabilden. Det betyder att UNF antingen inte kommer att synas eller att bilden av oss bestäms av andra. Troligen syns UNF bara om det är något dåligt som händer. Annars bestäms bilden av ungas engagemang, alkohol och andra droger av andra i media. Alkoholindustrin skickar ut pressmeddelanden om sina nya produkter, vingårdar och microbryggerier pratar om att det skulle vara bättre för dem att få sälja mer och SverigesBryggerier varnar för smuggling för att sänka skatten. Vill vi lämna media fritt i deras händer eller vill vi visa hur UNF arbetar och vad som kan göra Sverige bättre för oss unga? Bild 9. Vilka nyheter har vi redan? Istället för att bara låta journalister och andra aktörer bestämma vad som lyfts i media kan vi börja med att berätta om det vi redan gör och vilka nyheter vi redan har. Vad finns det redan för siffror eller intressant information som vi kan använda för att sprida nyheter? Ni kan gå tillbaka och titta på nyhetsvärde och diskutera i grupper eller helgrupp ett tag. Bild tips på nyheter ni redan har Berätta att detta är från Westanders PR-handbok och att tanken inte är att det ska gå att läsa allting utan att de kommer att förstå varför du visar den i nästa bild. 1. STATISTIK Media älskar procenttecknet. Det ger ett intryck av objektivitet och trovärdighet, indikerar att en undersökning gjorts och att trender kan beskrivas. Den som presenterar statistiken får tolkningsföreträde. Exempel: Apoteket presenterar kvartalsvis den samlade läkemedelsförsäljningen och månadsvis hur andelen e-recept ökar runtom i landet. 2. EKONOMISKA RESULTAT Affärstidningar redovisar resultat från börsnoterade bolag. Presentationen av kvartalsresultat bör göras levande och innehålla kommentarer från företagets vd om både den gångna och den kommande perioden. Börsnoterade företag måste kommunicera detta, men också mindre företag och organisationer kan kommunicera ekonomiska resultat. 3. NYANSTÄLLNINGAR ELLER NY STYRELSE Så gott som alla personförändringar är intressanta nyheter för media. Hit hör nyanställningar och tillsättandet av en ny vd eller generalsekreterare. Hela processen från nominering till val av ordförande och styrelse är också medialt intressant. För lokalmedia är den egna styrelsemedlemmen i en riksorganisation ofta av stort intresse. Exempel: Inför lanseringen av Feministiskt initiativ spekulerade media mycket om vilka som skulle ingå i ledningen. 4. FLER MEDLEMMAR/KUNDER Ökande medlemstal och fler kunder bör sättas in i ett sammanhang. Beskriver det en trend eller går det mot strömmen? Exempel: Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) ökade sitt medlemsantal, i

5 motsats till nedgången bland föreningsaktiva i övrigt. Med lokalt anpassade pressmeddelanden fick UNF mycket publicitet på de orter där ökningen skett. 5. NYA KUNDER En ny kund kan vara medialt intressant, om affären är stor, överraskande eller av allmänintresse. Exempel: Jas 39 Gripen får mycket publicitet varje gång försäljning till andra länder diskuteras. 6. SAMARBETSAVTAL Samarbetsavtal är en rak nyhet som kan snappas upp, särskilt om samarbetet är nyskapande. Beskriv samarbetet utifrån dess allmänintresse. Exempel: Genomslaget blev stort när Vattenfall och Electrolux inledde ett samarbete kring det intelligenta hemmet, med vitvaror som skulle kommunicera via elnätet. 7. LYCKADE SATSNINGAR Media är intresserade av framgångar, i synnerhet inom ett udda eller oväntat område. Exempel: Ishotellet i Jukkasjärvi, världens första hotell helt i is, har fått omfattande internationell publicitet. 8. UTLANDSSATSNINGAR Öppnandet av ett kontor eller en produktlansering utomlands är medialt intressant, särskilt för lokalpressen på företagets huvudort. Exempel: Svenska medier rapporterar ofta om H&M:s eller Ikeas nya butiker och varuhus utomlands. 9. FÖRÄNDRAD INRIKTNING En förändrad inriktning eller åsikt kan ha stort nyhetsvärde. Exempel: När folkpartiet krävde godkänt språktest för svenskt medborgarskap var detta oväntat och avvikande. Publiciteten ledde till stora valframgångar. 10. NYA VERKSAMHETSOMRÅDEN Nya satsningar som kompletterar den traditionella inriktningen kan vara medialt intressanta. Exempel: När Apoteket och vårdföretaget Capio lanserade Vårdotek på apoteken i Göteborg gav det uppmärksamhet i media. 11. NYA PRODUKTER För att få publicitet kring rena produktnyheter utanför fackpressen, bör ni fokusera på allmänintresset och det nyskapande med produkten. Exempel: Statoil lanserar E85 (85 procent etanol och 15 procent bensin) på mackarna och redovisar regelbundet den ökade E85- försäljningen som ett led i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. 12. INSAMLINGSRESULTAT Goda eller ökande insamlingsresultat kan redovisas efter en kampanj och på årsbasis. Exempel: De stora summor som samlades in efter tsunamin gav omfattande publicitet för bland andra Röda Korset. 13. KAMPANJER

6 Fackpressen är intresserad av reklam- och pr-kampanjer, såväl inför starten som när utvärderingen presenteras. Exempel: Ett femtiotal inbjudna journalister deltog när Ikea-katalogen lanserades en sommardag i Kungsträdgården i Stockholm. 14. FRAMTIDSPLANER Ambitiösa målsättningar är medialt intressanta, speciellt om de uttrycks i konkreta siffror och åtaganden. Media minns löftena, så lova bara det som kan hållas. Exempel: 1999 slängde Jonas Birgersson en tegelsten genom ett fönster för att symbolisera hur Framfabs nya program skulle krossa jätten Microsofts monopol: Brikks breaking Windows. 15. UPPKÖP OCH FUSIONER Uppköp och fusioner är speciellt intressanta om de berör större företag, om konkurrerande bud förekommer och om planerna/ besluten kantas av konflikter. Exempel: Media rapporterade i veckor om turerna kring Telias samgående med norska Telenor. Den mediala höjdpunkten blev näringsminister Björn Rosengrens uttalande om Norge som den sista Sovjetstaten. Bild tips på nyhter ni redan har Wooooop woooop! Här syns det att UNF är exempel. Detta är en nyhet som vi redan har siffror på och som vi kan använda. Den nyaste versionen av Westanders PR-handbok går att beställa gratis på deras hemsida westander.se Bild 12. Vilka nyheter ni redan har? Här är exempel på nyheter som UNF redan har lokalt: Nya personer på viktiga poster exempel på möjliga ingångar: Yngsta föreningsordförande i Sverige Helt ny drogpolitisk grupp som kommer skapa nyktra mötesplatser i hela kommunen 16-åring från Falköping leder distriktet för unga nykterister Fler medlemmar främst intressant utifrån förenings-, distrikt- eller förbundsnivå Kan användas för att påpeka att det finns ett ökat intresse för nykterhet Lyckade lokala satsningar Det når att gå synergier från bra aktiviteter t ex om ni arrangerar en träff för de politiska ungdomsförbunden, får igenom ett medborgarförslag, startar en ny

7 verksamhet kanske på en ort där det annars inte händer så mycket. Det är extra intressant för media om det är oväntat och nytt. Kampanjer Kampanjer kan vara intressant för lokal media om det påverkar omgivningen. Här kan ni använda FNV, UNF till ALLA, Vit Jul och liknande. Ni kan också skicka ut pressmeddelande om att Bra Uteliv kommer till Byske om ni startar upp något på orten och då får in det i den annars nationella satsningen. OBS! Media gillar inte säljbrev. Var noga med att titta på nyhetsvinklingarna. Bild 13. Skapa nyheter! Utöver journalistens egna nyheter och de vi redan har kan vi också skapa egna nyheter. Vilka saker kan vi göra för att få uppmärksamhet? Nyheter vi kan skapa certifieringar av nyktra mötesplatser, utelivsställen och kommuner. Ölköpskontroller. Kommunrankingen är en satsning som görs nationellt där grupperna är med lokalt. Utöver det är det också möjligt att bjuda in till arrangemang. Media kan vara intresserade om UNF går på krogrunda med kommunalrådet, har en debatt med andra organisationer eller på annat sätt sticker ut med verksamheten. Detta är något som är jättebra att tänka på när de planerar sin verksamhet. Bild 14. Skapa nyheter och dessutom bra verksamhet Koppla ihop pressplanen med planeringen av verksamheten. Diskutera vad de vill göra och vad som är intressant att lyfta medialt. Det går att göra olika vinklingar första guldcertifierade mötesplatsen, Harrys bäst alkoholfritt i kommunen, 10 testade mötesplatser men ännu inget guld i Kramfors Bilden är från när Västerbotten certifierade alla Umeå kommuns nyktra mötesplatser. Bild 15. Vi äger och är värda att uppmärksamma Viktigt att komma ihåg! UNF är en fantastisk organisation och frågorna vi arbetar med är relevanta för hela Sverige i synnerhet för oss unga.

westanders pr-handbok 2011

westanders pr-handbok 2011 Westander hjälper företag och organisationer att få publicitet och/eller påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler blir aktiva samhällsaktörer. Westander, Björns Trädgårdsgränd 1, 116 21 Stockholm,,

Läs mer

Westanders pr-handbok 2015

Westanders pr-handbok 2015 Westanders pr-handbok 2015 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. 158 000

Läs mer

pr-handboken från Westander 2016

pr-handboken från Westander 2016 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. pr-handboken från Westander 2016 174

Läs mer

Kontaktkampanjer Exempel på kontaktkampanjer är telemarketing, flygblad, knacka dörr och valstuga.

Kontaktkampanjer Exempel på kontaktkampanjer är telemarketing, flygblad, knacka dörr och valstuga. Kampanj? Vad är det? Moderaterna ägnar sig alltid åt opinionsbildning. Ibland gör vi det i form av kampanjer. I Nationalencyklopedin definieras kampanj som en intensiv verksamhet under viss tid i avsikt

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA

SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SÅ MAXIMERAR DU MEDIEUTFALLET PÅ DIN ORT SKAPA UPPMÄRKSAMHET PÅ SKOLANS DAG! Skriften du har i din hand ger tips och råd från Lärarnas Riksförbund inför mötet med journalister

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

PRESS LINGEN FÖRSAM. om relationen till media i med- och motvind. Svenska Missionskyrkan Kommunikationsavdelningen

PRESS LINGEN FÖRSAM. om relationen till media i med- och motvind. Svenska Missionskyrkan Kommunikationsavdelningen PRESS PÅ FÖRSAM LINGEN om relationen till media i med- och motvind Svenska Missionskyrkan Kommunikationsavdelningen Uppmärksamhet på gott och ont Kyrkor och församlingar står inte högst upp på bevakningslistan

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts

MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts MARIE HAGBERG Vad alla företagare borde veta om Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts PR Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts Författare: Marie Hagberg Grafisk form:

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Paragrafer: 10:1-10:10 Bilagor: 10:1-1:33

Paragrafer: 10:1-10:10 Bilagor: 10:1-1:33 PROTOKOLL fört vid möte med förbundsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 5-7 september 2014 sida 1 av 16 Plats: UNF:s kansli, Stockholm Datum: den 5-7 september 2014 Närvarande ledamöter: Närvarande

Läs mer

DHRs föreningshandbok

DHRs föreningshandbok DHRs föreningshandbok Tips och idéer för medlemmar och förtroendevalda Principer förtillgänglighe DHR För ett samhälle utan rörelsehinder DHR 2012 Skribent: Fredrik Canerstam 2 Innehållsförteckning Välkommen

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn]

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn] Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010 elev [Företagets namn] Innehåll 1. Inledning... 1.1 Mål... 1.2 Syfte... 1.3 Bloggens

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Effektiv kommunikation internt och externt Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Policy Informatör Kommunstyrelsen - Upprättad av Fastställd/upprättad Reviderad av Senast

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer

INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN

INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN En liten guide till chefer, informatörer och andra intresserade om Informationen i Orsa kommun Infoavdelningen, Janne Bäckman, andra upplagan jan 2015 Information är en skyldighet

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSUKLUBBENS medlemmar Varför är det viktigt för din klubb att ha många medlemmar? Varför det är viktigt för hela SSU att

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer