Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus."

Transkript

1

2 Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus. De första dagarna kan ni känna av att ni befinner er på hög höjd (cirka m.ö.h.). Det är lätt att få huvudvärk och känna trötthet. Drick mer vatten än du brukar och ta det lite lugnare än vanligt så anpassar sig kroppen ganska snabbt.

3 Drick inte vatten från kranar (under en så kort vistelse som vår är det klokt att inte heller borsta tänderna i kranvatten). Flaskvatten finns att köpa köp en liten flaska som du alltid kan ha med dig. Men sedan är det klokt att köpa större flaskor att fylla på med då du behöver dricka en hel del. Tänk på att inte skölja ur din vattenflaska med kranvatten!

4 När det gäller mat är engelsmännens råd en bra grundregel: koka, skala eller låt bli att äta. Det etiopiska köket bjuder på fantastiskt vällagad och god mat. Ät och njut men undvik grönsaker och frukt som inte är skalade eller kokta. Speciellt sallad är mycket svårt att tvätta varför ett gott råd är att undvika den.

5 Vid byte av miljö är det mycket vanligt att magen blir lös, detta är en normal reaktion på att bakteriefloran är en annan än den vanliga ta inte stoppande medicin om du inte måste. Diarrén är till för att oönskade bakterier ska komma ut, stannar de kvar i kroppen orsakar de illamående och magsmärtor. Fortsätt att äta som vanligt även om magen krånglar och se till att dricka (ett udda men välbeprövat råd är att dricka Pepsi/Coca Cola) så går besvären oftast över på ett dygn.

6 Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök med tvål och rinnande vatten torka dig bara på handduk om den är ren! Handsprit är egentligen inte nödvändig men våtservetter kan vara bra att ha med om inte vatten finns tillgängligt. Toalettpapper finns bara på fina restauranger och hotell, så ett tips är att du alltid har med dig ett paket pappersnäsdukar.

7 Vi vill påminna er om att undvika att klappa de hundar som ni möter på Addis gator då det är omöjligt att veta vilka sjukdomar de har. Största risken är att de ger er loppor. Det är inte farligt, men ger klåda som kan vara nog så irriterande.

8 Om du använder mediciner så ta med dig så du har för hela vistelsen. Mycket finns på apoteken i Addis men det kan vara svårt att hitta precis den sort som du använder vilket kan påverka hur du mår. För specialmediciner och injektioner är det klokt att ha ett intyg att visa för tullen. Hör med din läkare. På hotell Ghion är det mycket heltäckningsmattor, även på rummen.

9 EFS har avtalat med ett nybyggt sjukhus Nordic Medical Center (NMC) i Addis som vi vid behov av akut sjukvård kommer att anlita. NMC kommer under veckan att ha en ambulans med utbildad personal stationerad på Ghion. Har du en kronisk sjukdom är det viktigt att du informerar om det när du anmäler dig.

10 Ta kontakt med en vaccinationsbyrå där du bor i god tid innan avresan. Vad du behöver ta beror på vilket vaccinationsskydd du har sedan tidigare.

11 Följande vaccinationer bör alla ta om de inte redan har fullgott skydd: Polio, stelkramps vaccin Hepatit A och B vaccin Dukoral (ett koleravaccin) Det är dessa vaccinationer som krävs för en säker vistelse i Addis Abeba, och på de utflykter som görs i direkt anslutning till medarbetardagarna. (Tisdagens utflykt till Debre Libanos eller Lake Wanchi). Det är också dessa vaccinationer som arbetsgivaren ersätter.

12 Vaccinationskliniker rekommenderar ibland både Tyfoidvaccin och Rabiesvaccin. Men vid denna typ av resor då vi inte är borta länge och inte bor primitivt eller ute på landsbygden finns inget starkt vägande skäl att ta någon av dem. Om du ändå föredrar det får du själv bekosta det. Gula febern vaccinationen krävs bara om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du kommer direkt från Sverige.

13 Malariaprofylax Addis Abeba ligger på 2400 meters höjd vilket gör att malaria inte finns. Om ni bara kommer besöka Addis Abeba finns inget behov av att äta malariaprofylax. Tilläggspaket För tilläggspaketen kan andra rekommendationer gälla. Där bekostar resenären själv de eventuella vaccinationer som krävs.

14 Ersättning Arbetsgivaren ersätter dina utlägg för de tre nödvändiga vaccinationerna ovan. Lämna in ditt kvitto för utlägget till distriktet så får du ersättningen utbetald med lönen. Distriktet i sin tur ersätts av EFS riks. Om du tar flera vaccinationer vid samma tillfälle är det bra om du kan be att få betala separat för Polio/stelkramp + hepatit A och B + Dukoral så att du får dessa på ett särskilt kvitto som du redovisar till din arbetsgivare.

15 Etiopien är ett mycket gästvänligt land men där finns otroligt skickliga ficktjuvar du behöver inte vara rädd för egen del men ha inga värdefulla smycken på dig, mobiltelefoner eller pengar i dina fickor och håll hårt i din väska. Dölj din kod när du tar ut pengar i automat och stå inte och räkna sedlar öppet på trottoaren eller i butiker.

16 Förvara ditt pass och pengar inlåst på hotellet. Ta inte med dig passet eller mer pengar än du beräknar använda. Bär istället med dig kopior på passet och visumet. Det är också bra att scanna in passet och mejla till den egna webmejlen. Då kan du gå in på din mejl varsomhelst och plocka fram en passkopia.

17 Det kan vara klokt att ha en del dollar med dig som du enkelt växlar i bank eller på de stora hotellen till den lokala valutan birr. Det går också bra att ta ut birr med Visa eller Mastercard i bankautomater. Det finns en bankomat på Ghion hotel. Ta inte ut eller växla mer än du behöver för det är inte lika enkelt att växla tillbaka från birr till dollar.

18 Om du har någon form av spärrservicetjänst för dina kreditkort (Visa, Mastercard med mera), se till att du har aktuellt telefonnummer med dig dit du ringer för att spärra dina kort om du skulle förlora dem. Om du inte har någon sådan spärrservice råder vi dig att skriva ner telefonnummer till din/dina bank/er dit du ringer för att spärra kort du förlorat. Det kan vara klokt att skriva ner kortnummer och lämna hemma hos en anhörig som du kan kontakta om du skulle behöva dessa.

19 Under medarbetardagarna och din resa till dessa är du försäkrad via din arbetsgivare. Om du ska resa vidare på något av tilläggspaketen sker det på din fritid, och då är det din hemförsäkring som gäller om något skulle inträffa. Ta med försäkringsbesked så du har telefonnummer till ditt försäkringsbolag och numret på din hemförsäkring.

20 Kläder: underkläder och pyjamas strumpor kläder för vardag och fest skor för promenad och för fest huvudbonad (solskydd) shorts för fritid badkläder prästskjorta (för präster) Stora necessären: schampo rakhyvel tandborste tandkräm solskydd nagelklippare plåster smärtstillande Laddare till elprylar Handduk

21 Mapp med: försäkringskort pass vaccinationskort reseprogrammet Lilla necessären (små behållare, max 100 ml): schampo tandborste, tandkräm handsprit smärtstillande personlig medicin Ett ombyte med underkläder Bibel och något mer att läsa I eventuell datorväska: dator telefon kamera kikare bankdosa visitkort ficklampa anteckningsbok pennor

22 Flyg 1 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag, traditionell etiopisk på Ghion hotel Kvällsfika med mingel

23 Flyg 2 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag, Ghion Hotel Flyg 1: vanlig middag, flyg 2: traditionell etiopisk Kvällsprogram för den som vill Kvällsfika med mingel

24 7.00 Flyg nr 3 ankomst Frukost 9.15 Morgonmässa Upptakt! Intern praktisk information, skapa trygghet Lunch Kaffe Öppningshögtid Sveriges ambassadör Jan Sadek, EECMYs president, Wakseyoum Idossa, Etiopien turism minister Distriktstid Middag Gudstjänst Levande och verksamt Missionärerna i Addis, Kes Tseganesh Ayele Kvällsfika med mingel

25 Frukost 9.15 Morgonmässa Avfärd till Mekanissa Kaffe hos Thornell/Tranefeldt Intro med MekaneYesus Lunch Bibelsamtal Samtal och bön i grupper (60 min) Kaffe Återfärd Avfärd till ambassaden Missionsfest på Sveriges ambassad Kvällsfika med mingel

26 Frukost 9.15 Morgonmässa Program, evangelisation bland barn och unga, Tsegahun Aseffa Kaffe Distriktssamling Lunch Seminarier av praktisk karaktär, studiebesök Kaffe Middag Vad har EFS mission betytt? Soffsamtal mitt liv med MekaneYesus, Ezra och Genet m.fl. och vittnesbörd Kvällsfika med mingel

27 Frukost 9.15 Morgonbön Seminarier, teori Kaffe Seminarier, samtal/diskussion Lunch Avfärd Kaffe Högmässa, MekaneYesus Moderförsamlingen, Addis Abeba Stefan Holmström Festmiddag Musik av School of Jazz Music Kvällsfika med mingel

28 8.00 Frukost 9.00 Avfärd till olika gudstjänster Lunch på respektive plats Eventuellt träff med församlingsledning Em. Relax vid poolen Distriktssamling Middag Förbönsgudstjänst och avslutning, Tin Mörk Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

29 7.00 Frukost 8.00 Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

30 7.00 Frukost Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

31 Sång och musikverkstad Tillsammans med Maria Smeds och MekaneYesus School of Jazz Music ges här en möjlighet att musicera tillsammans, ömsesidigt delande av musik i olika genrer. Fokus kommer att ligga på sång och musik för församlingsbruk utifrån det etiopiska sammanhanget. Möjlighet att få prova på traditionella etiopiska instrument. Gör din egen kaffeceremoni och tillverka enkla smycken av kaffebönor Etiopien är kaffets ursprungsland och att bjuda på kaffe är inte bara att sätta på kaffebryggaren, utan en hel ceremoni där vi får följa kaffet genom rostning, mortelstötning, kokning och servering. Du får också prova på att tillverka enklare smycken av kaffebönor. Max 20 personer.

32 Matlagning med Yeshome och Etenesh Två av de kvinnor som arbetat längst bland och för EFS missionärer i Addis Abeba är Yeshome och Etenesh. Yeshome driver nu sin egen restaurang i stadsdelen Kolfe. Vi får lära oss grunderna i etiopisk matlagning: injeragräddning, berberi blandning och förstås klassisk doro wat (hönsgryta). Max 10 personer. Träff för prästvigda kvinnor I februari 2015 deltog några prästvigda kvinnor inom EFS i några dagars workshop i Etiopien. Nu finns möjligheten att återknyta de kontakter som etablerades då.

33 Utflykt till Entottoberget Följ med på en bussutflykt till toppen (3000 m ö h) av Entottoberget med hisnande utsikt över Addis Abeba. Möjlighet att besöka den ortodoxa Maria kyrkan och kejsar Menelik II:s palats. Sport/Fotbollsmatch För dig som gillar sport finns här en möjlighet att spela fotboll (möjligen en match emot några av MekaneYesus anställda), tennis och andra bollsporter. Blomsterbinderi Produktion av snittblommor, inte minst rosor, har blivit en viktig exportvara från Etiopien. I detta seminarium får vi instruktion av en etiopisk florist i blomsterbinderi.

34 Särskola, rehab MekaneYesus skola för barn med förståndshandikapp. HCE sjalväveri Besök Hope for Children in Ethiopia, som EFS samarbetat med i många år. Bl a kommer det erbjudas möjlighet att prova på att väva i HCEs sjalväveri. Radion, media, tryckeri EFS var med och startade MekaneYesus radio och mediaavdelning. Vi besöker deras radiostudio och tryckeriverksamhet. Ethiopian Graduate School of Theology EGST är den ekumeniska institution för teologi på mastersnivå, som har ett omfattande utbyte med Johannelund. Vi visas runt i deras nybyggda lokaler och får möjlighet att träffa skolans rektor och personal.

35 Fistula Hospital Sjukhuset grundades av den australiensiska läkaren Catherine Hamlin (nu 91 år gammal) och har varit banbrytande inom reparativ kirurgi för kvinnor som skadats i komplicerade förlossningar. (Dr Hamlin nominerades förra året till Nobels fredspris för sina insatser). Vi får en guidad visning av sjukhuset. Alert Lepra Hospital Alert har varit Afrikas ledande inom behandling och rehabilitering av lepra sjuka (spetälska). Sjukhuset har ett omfattande utåtriktad verksamhet med uppsökande och preventivt arbete. Vi får en guidad visning av sjukhuset och dess verksamhet.

36 Selam Children s Village Ett besök i en verksamhet där barn och unga får möjlighet till skola och yrkesutbildning. Det finns även en butik som säljer jordbruksprodukter och hantverk. African Union Afrikanska unionens nybyggda komplex är ett imponerade mångmiljonbygge, som trots att det inte är helt färdigbyggt är i funktion och årligen hyser stora konferenser och evenemang med företrädare för de afrikanska medlemsländerna. Hyenasafari I sydvästra utkanten av Addis finns ett berg där en stor flock hyenor håller till. Efter en timmes bilfärd får vi möjlighet att tillsammans med en erfaren guide se dessa storstadens hushållsgrisar i sin normala miljö.

37 Muséer I Addis Abeba finns ett antal olika muséer. Utifrån intresse besöker vi National Museum (med urmänniskan Lucy), Etnografiska Museet (i det gästpalats som byggdes till svenska kronprinsen Gustavs, senare Gustav V, besök i Addis Abeba 1934). Addis by LightRail Följ med på en åktur med Addis Abebas splitter nya Light Rail, det vill säga spårvagn/pendeltåg och se staden från ett nytt perspektiv. Etiopisk ortodoxa kyrkan Tillsammans med en erfaren guide besöker vi ett par av Addis Abebas ortodoxa kyrkor och får en introduktion till ortodox tro och tradition.

38 Strategiskt missionsarbete i Etiopien och Sverige Rev Berhanu Ofgaa, MY generalsekreterare och Ruth Osmundsen, missionär för Norwegian Lutheran Mission MekaneYesus kyrkan har under de senaste 60 åren gått från tjugotusen till över sju miljoner medlemmar. Hur lyckas man hålla ihop en sådan kyrka, där medlemmarna dessutom talar olika språk och har olika kulturer? 2013 gjordes ett försöka att ta sig an den utmaningen i kyrkan genom en femårig strategisk plan, som nu har implementerats i kyrkans alla 25 synoder. Generalsekreteraren för MY, Dr Berhanu Ofgaa, är en av dem som genomfört det stora arbetet och som tillsammans med Ruth Osmundsen implementerade strategiplanen. Vi får här veta hur de har genomfört denna satsning och även tillfälle att tala om vad vi i EFS kan lära oss av detta strategiska arbete.

39 Den karismatiska väckelsen inom MekaneYesus Kes Bellina Sarka Det var under 1970 talet som den karismatiska väckelsen började ta fart inom MekaneYesus. En av de präster som var med tidigt är Bellina Sarka. Han delar med sig av sina erfarenheter av hur den Helige Ande förvandlar och utrustar kyrkan. Församlingsplantering Kes SobokaTesso Vi får möta en av MekaneYesus kyrkans ivrigaste församlingsplanterare. Soboka Tesso har tjänstgjort i Kotobe församlingen i många år och planterat ett stort antal nya församlingar i och omkring Addis Abeba sedan dess.

40 Gender och utveckling, kvinnligt ledarskap Rev Dr Bekure, MY kvinnoavdelning Kvinnans roll i Etiopien är allt annat än självklar. På många håll kämpar kvinnor för att få sina rättigheter tillgodosedda. Eftersom de kulturella spelreglerna ofta värderas högt kan även detta drabba de kristna kvinnorna. Rev Dr Bekure arbetar på kvinnoavdelningen på MekaneYesus kyrkans huvudkontor. Det arbete som görs på den avdelningen handlar om att stärka kvinnans roll i kyrka och samhälle, bland annat genom att förhindra tidiga äktenskap och könsstympning. Men, det handlar också om att skapa en väg framåt för de kvinnor som kallas till prästämbetet och ledarskap inom kyrkan. Kören som evangelisationsredskap Maria Smeds och någon från MY SJM

41 Diakoni, tiggare hur hjälpa på riktigt? Tefera Muzein, Diaconia Coordinator på MY huvudkontor Etiopien är ett land med många behov och utmaningar. En utmaning är urbaniseringen, som innebär att unga människor lämnar sin familj och söker sig till de stora städerna för att finna arbete. Där lever de sedan utan skyddsnät i en ny och ofta hård värld. I Etiopien finns även andra typer av problem, som flyktingströmmar, skördar som slår fel och resulterar i hungersnöd med mera. Hur möter kyrkan de många behov som uppstår i sådana situationer? Vilka möjligheter och skyldigheter har kyrkan och hur arbetar MY för att nå och hjälpa de svaga och utsatta? Levande och verksamt, att leva i Ordet, Stefan Holmström Detta är ett seminarium där vi tillsammans läser och reflekterar över hur Bibeln kan få vara levande i våra liv, både i det privata och i tjänsten.

42 Böneskola Missionshistoria då, nu och i framtiden Staffan Grenstedt För den som önskar fördjupa sig i bakgrunden till MekaneYesus kyrkan och vad vi kan lära oss av den är detta ett ypperligt tillfälle. Staffan Grenstedt guidar oss genom historien och in i framtiden. Erfarenheter från kulturmöten Ezra Gebremedhin och Genet Awalom Ezra Gebremedhin och Genet Awalom har sin bakgrund i MekaneYesus i Addis Abeba men kom till Sverige i mitten av 1970 talet. Här får vi ett spännande tillfälle att höra om deras erfarenheter av hur EFS missionsengagemang har tagit sig olika uttryck i Etiopien och Sverige.

43 Sjukvård missionens ryggrad Kjell Magne Kiplesund, läkare på Nordic Medical Center, Addis Ababa Sedan kyrkor i väst började med utlandsmission så har den klassiska missionsstationen gått att finna. På stationen fanns oftast en kyrka, en skola och en klinik. Att förse lokalbefolkning med sjukvård har alltid varit en bas när kyrkan velat nå ut med evangelium. Kjell Magne kommer här att ge både en historisk bakgrund till hur kyrkan har arbetat med sjukvård, samt att berätta vilka utmaningar man står för på detta område i dagens Etiopien och hur man behöver ta sig an dem.

44

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS. Praktiska råd och tips inför resan!

BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS. Praktiska råd och tips inför resan! BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS Praktiska råd och tips inför resan! Välkommen med till kulturen och äventyret! Vår strävan är att ge dig så bra information som möjligt inför resan till Indokina, allt för att

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY 2012-03-03 Page 1 of 7 INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY Vad kul att just DU vill åka som volontär till Phyllis Memorial Children s Home i

Läs mer

I Fajara finns en 18-håls golfbana där du spelar mot en billig peng och här finns även massage på stranden.

I Fajara finns en 18-håls golfbana där du spelar mot en billig peng och här finns även massage på stranden. Hit kan du resa: Oktober - april Flygtid: 9-9,5 timmar, inklusive mellanlandning på Gran Canaria eller Teneriffa. Transfer: Flyget landar på Yundum Airport, utanför Banjul. Transfer från flygplatsen till

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

välkommen till Barista

välkommen till Barista välkommen till Barista En solig septembermorgon i Uppsala... Nu har det gått åtta år sedan Barista öppnade upp dörren till vår första coffee shop på gågatan i Uppsala. Året var 2006 och där stod vi, Björn,

Läs mer

Inför resan till Kina

Inför resan till Kina Inför resan till Kina En resa till Kina lämnar ingen oberörd och garanterar upplevelser du aldrig KommEr att glömma. på En yta lika stor som hela Europas trängs tusenåriga historiska platser och sevärdheter,

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

LEDARHANDLEDNING. WiLLES. Sydafrika

LEDARHANDLEDNING. WiLLES. Sydafrika LEDARHANDLEDNING WiLLES resa till Sydafrika BARNLEDARMATERIAL TILL JULKAMPANJEN 2014/15 LÅT FLER FÅ FYLLA FEM! Om materialet Ledarhandledningen riktar sig till dig som är ledare och vill göra aktiviteter

Läs mer

INDIEN BHUTAN NEPAL. Praktiska råd och tips inför resan!

INDIEN BHUTAN NEPAL. Praktiska råd och tips inför resan! INDIEN BHUTAN NEPAL Praktiska råd och tips inför resan! Välkommen till kulturen och äventyret! Vår strävan är att du ska få så bra information som möjligt inför resan till Indien, allt för att du ska kunna

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011

INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011 INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011 2 Från ett trasigt paradis Jag går längs stranden och hör palmbladen smattra i takt till Indiska oceanens

Läs mer

Svenska skolan i Nairobi Allmän information

Svenska skolan i Nairobi Allmän information Svenska skolan i Nairobi Allmän information Kenya Kenya är något större än Sverige till ytan. Eftersom vi befinner oss nära ekvatorn är dag och natt i stort sätt lika långa. Solen går upp vid sex-tiden

Läs mer

TIO KOLLEKTTAL - Tips till föreningarna från projektet Vår omvärld

TIO KOLLEKTTAL - Tips till föreningarna från projektet Vår omvärld TIO KOLLEKTTAL - Tips till föreningarna från projektet Vår omvärld Vår omvärld är ett projekt i EFS Västerbotten där bland annat två grupper besökt Tanzania respektive Etiopien. Några av deltagarna vill

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse Årgång 101 3 /09 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet David kandidat till Syskonbandets styrelse Årsmöte 2009 - kom med till Ramnäs - allt under ett tak - fantastisk

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T Alla borde prova på det Man måste vara ödmjuk Man växer som människa Man lär känna sig själv 1 Foto: Walter Hirsch Carina har jobbat

Läs mer

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60 grundkurs version 2.0 2011 innehåll inledning Det här är Världens kurs 4 Så här kan du använda Världens kurs 5 Genomgående tankar 8 Grundkursens upplägg 8 Till ledarna 9 Inledning/avslutning 10 Värderingsövningar

Läs mer

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 Som High School student får du chansen att uppleva den stora världen, en annan kultur och ett annat skolsystem

Läs mer

Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/12. Prestation

Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/12. Prestation Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/12 Prestation Prestation Att utföra en prestation är att göra något utöver det vanliga. Kanske något man trodde att man inte skulle klara, för prestation

Läs mer

Socialt utsatta EUmedborgare

Socialt utsatta EUmedborgare Sociala Resursförvaltningen Socialt utsatta EUmedborgare i Malmö - deras situation och behov 2014-08-07 Pernilla Edlund Stina Jensen Anne-Lie Lindell Uppsökarverksamheten för Vuxna Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema NÄRHET, RELATION och KÄRLEK Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema M ånga cirkelledare och andra intresserade av temat; Närhet, Relation och Kärlek har hört av sig

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag Reviderad 2014 Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Text Sara Bergqvist Månsson Grafisk form Losita Design

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer