Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus."

Transkript

1

2 Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus. De första dagarna kan ni känna av att ni befinner er på hög höjd (cirka m.ö.h.). Det är lätt att få huvudvärk och känna trötthet. Drick mer vatten än du brukar och ta det lite lugnare än vanligt så anpassar sig kroppen ganska snabbt.

3 Drick inte vatten från kranar (under en så kort vistelse som vår är det klokt att inte heller borsta tänderna i kranvatten). Flaskvatten finns att köpa köp en liten flaska som du alltid kan ha med dig. Men sedan är det klokt att köpa större flaskor att fylla på med då du behöver dricka en hel del. Tänk på att inte skölja ur din vattenflaska med kranvatten!

4 När det gäller mat är engelsmännens råd en bra grundregel: koka, skala eller låt bli att äta. Det etiopiska köket bjuder på fantastiskt vällagad och god mat. Ät och njut men undvik grönsaker och frukt som inte är skalade eller kokta. Speciellt sallad är mycket svårt att tvätta varför ett gott råd är att undvika den.

5 Vid byte av miljö är det mycket vanligt att magen blir lös, detta är en normal reaktion på att bakteriefloran är en annan än den vanliga ta inte stoppande medicin om du inte måste. Diarrén är till för att oönskade bakterier ska komma ut, stannar de kvar i kroppen orsakar de illamående och magsmärtor. Fortsätt att äta som vanligt även om magen krånglar och se till att dricka (ett udda men välbeprövat råd är att dricka Pepsi/Coca Cola) så går besvären oftast över på ett dygn.

6 Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök med tvål och rinnande vatten torka dig bara på handduk om den är ren! Handsprit är egentligen inte nödvändig men våtservetter kan vara bra att ha med om inte vatten finns tillgängligt. Toalettpapper finns bara på fina restauranger och hotell, så ett tips är att du alltid har med dig ett paket pappersnäsdukar.

7 Vi vill påminna er om att undvika att klappa de hundar som ni möter på Addis gator då det är omöjligt att veta vilka sjukdomar de har. Största risken är att de ger er loppor. Det är inte farligt, men ger klåda som kan vara nog så irriterande.

8 Om du använder mediciner så ta med dig så du har för hela vistelsen. Mycket finns på apoteken i Addis men det kan vara svårt att hitta precis den sort som du använder vilket kan påverka hur du mår. För specialmediciner och injektioner är det klokt att ha ett intyg att visa för tullen. Hör med din läkare. På hotell Ghion är det mycket heltäckningsmattor, även på rummen.

9 EFS har avtalat med ett nybyggt sjukhus Nordic Medical Center (NMC) i Addis som vi vid behov av akut sjukvård kommer att anlita. NMC kommer under veckan att ha en ambulans med utbildad personal stationerad på Ghion. Har du en kronisk sjukdom är det viktigt att du informerar om det när du anmäler dig.

10 Ta kontakt med en vaccinationsbyrå där du bor i god tid innan avresan. Vad du behöver ta beror på vilket vaccinationsskydd du har sedan tidigare.

11 Följande vaccinationer bör alla ta om de inte redan har fullgott skydd: Polio, stelkramps vaccin Hepatit A och B vaccin Dukoral (ett koleravaccin) Det är dessa vaccinationer som krävs för en säker vistelse i Addis Abeba, och på de utflykter som görs i direkt anslutning till medarbetardagarna. (Tisdagens utflykt till Debre Libanos eller Lake Wanchi). Det är också dessa vaccinationer som arbetsgivaren ersätter.

12 Vaccinationskliniker rekommenderar ibland både Tyfoidvaccin och Rabiesvaccin. Men vid denna typ av resor då vi inte är borta länge och inte bor primitivt eller ute på landsbygden finns inget starkt vägande skäl att ta någon av dem. Om du ändå föredrar det får du själv bekosta det. Gula febern vaccinationen krävs bara om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du kommer direkt från Sverige.

13 Malariaprofylax Addis Abeba ligger på 2400 meters höjd vilket gör att malaria inte finns. Om ni bara kommer besöka Addis Abeba finns inget behov av att äta malariaprofylax. Tilläggspaket För tilläggspaketen kan andra rekommendationer gälla. Där bekostar resenären själv de eventuella vaccinationer som krävs.

14 Ersättning Arbetsgivaren ersätter dina utlägg för de tre nödvändiga vaccinationerna ovan. Lämna in ditt kvitto för utlägget till distriktet så får du ersättningen utbetald med lönen. Distriktet i sin tur ersätts av EFS riks. Om du tar flera vaccinationer vid samma tillfälle är det bra om du kan be att få betala separat för Polio/stelkramp + hepatit A och B + Dukoral så att du får dessa på ett särskilt kvitto som du redovisar till din arbetsgivare.

15 Etiopien är ett mycket gästvänligt land men där finns otroligt skickliga ficktjuvar du behöver inte vara rädd för egen del men ha inga värdefulla smycken på dig, mobiltelefoner eller pengar i dina fickor och håll hårt i din väska. Dölj din kod när du tar ut pengar i automat och stå inte och räkna sedlar öppet på trottoaren eller i butiker.

16 Förvara ditt pass och pengar inlåst på hotellet. Ta inte med dig passet eller mer pengar än du beräknar använda. Bär istället med dig kopior på passet och visumet. Det är också bra att scanna in passet och mejla till den egna webmejlen. Då kan du gå in på din mejl varsomhelst och plocka fram en passkopia.

17 Det kan vara klokt att ha en del dollar med dig som du enkelt växlar i bank eller på de stora hotellen till den lokala valutan birr. Det går också bra att ta ut birr med Visa eller Mastercard i bankautomater. Det finns en bankomat på Ghion hotel. Ta inte ut eller växla mer än du behöver för det är inte lika enkelt att växla tillbaka från birr till dollar.

18 Om du har någon form av spärrservicetjänst för dina kreditkort (Visa, Mastercard med mera), se till att du har aktuellt telefonnummer med dig dit du ringer för att spärra dina kort om du skulle förlora dem. Om du inte har någon sådan spärrservice råder vi dig att skriva ner telefonnummer till din/dina bank/er dit du ringer för att spärra kort du förlorat. Det kan vara klokt att skriva ner kortnummer och lämna hemma hos en anhörig som du kan kontakta om du skulle behöva dessa.

19 Under medarbetardagarna och din resa till dessa är du försäkrad via din arbetsgivare. Om du ska resa vidare på något av tilläggspaketen sker det på din fritid, och då är det din hemförsäkring som gäller om något skulle inträffa. Ta med försäkringsbesked så du har telefonnummer till ditt försäkringsbolag och numret på din hemförsäkring.

20 Kläder: underkläder och pyjamas strumpor kläder för vardag och fest skor för promenad och för fest huvudbonad (solskydd) shorts för fritid badkläder prästskjorta (för präster) Stora necessären: schampo rakhyvel tandborste tandkräm solskydd nagelklippare plåster smärtstillande Laddare till elprylar Handduk

21 Mapp med: försäkringskort pass vaccinationskort reseprogrammet Lilla necessären (små behållare, max 100 ml): schampo tandborste, tandkräm handsprit smärtstillande personlig medicin Ett ombyte med underkläder Bibel och något mer att läsa I eventuell datorväska: dator telefon kamera kikare bankdosa visitkort ficklampa anteckningsbok pennor

22 Flyg 1 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag, traditionell etiopisk på Ghion hotel Kvällsfika med mingel

23 Flyg 2 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag, Ghion Hotel Flyg 1: vanlig middag, flyg 2: traditionell etiopisk Kvällsprogram för den som vill Kvällsfika med mingel

24 7.00 Flyg nr 3 ankomst Frukost 9.15 Morgonmässa Upptakt! Intern praktisk information, skapa trygghet Lunch Kaffe Öppningshögtid Sveriges ambassadör Jan Sadek, EECMYs president, Wakseyoum Idossa, Etiopien turism minister Distriktstid Middag Gudstjänst Levande och verksamt Missionärerna i Addis, Kes Tseganesh Ayele Kvällsfika med mingel

25 Frukost 9.15 Morgonmässa Avfärd till Mekanissa Kaffe hos Thornell/Tranefeldt Intro med MekaneYesus Lunch Bibelsamtal Samtal och bön i grupper (60 min) Kaffe Återfärd Avfärd till ambassaden Missionsfest på Sveriges ambassad Kvällsfika med mingel

26 Frukost 9.15 Morgonmässa Program, evangelisation bland barn och unga, Tsegahun Aseffa Kaffe Distriktssamling Lunch Seminarier av praktisk karaktär, studiebesök Kaffe Middag Vad har EFS mission betytt? Soffsamtal mitt liv med MekaneYesus, Ezra och Genet m.fl. och vittnesbörd Kvällsfika med mingel

27 Frukost 9.15 Morgonbön Seminarier, teori Kaffe Seminarier, samtal/diskussion Lunch Avfärd Kaffe Högmässa, MekaneYesus Moderförsamlingen, Addis Abeba Stefan Holmström Festmiddag Musik av School of Jazz Music Kvällsfika med mingel

28 8.00 Frukost 9.00 Avfärd till olika gudstjänster Lunch på respektive plats Eventuellt träff med församlingsledning Em. Relax vid poolen Distriktssamling Middag Förbönsgudstjänst och avslutning, Tin Mörk Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

29 7.00 Frukost 8.00 Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

30 7.00 Frukost Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

31 Sång och musikverkstad Tillsammans med Maria Smeds och MekaneYesus School of Jazz Music ges här en möjlighet att musicera tillsammans, ömsesidigt delande av musik i olika genrer. Fokus kommer att ligga på sång och musik för församlingsbruk utifrån det etiopiska sammanhanget. Möjlighet att få prova på traditionella etiopiska instrument. Gör din egen kaffeceremoni och tillverka enkla smycken av kaffebönor Etiopien är kaffets ursprungsland och att bjuda på kaffe är inte bara att sätta på kaffebryggaren, utan en hel ceremoni där vi får följa kaffet genom rostning, mortelstötning, kokning och servering. Du får också prova på att tillverka enklare smycken av kaffebönor. Max 20 personer.

32 Matlagning med Yeshome och Etenesh Två av de kvinnor som arbetat längst bland och för EFS missionärer i Addis Abeba är Yeshome och Etenesh. Yeshome driver nu sin egen restaurang i stadsdelen Kolfe. Vi får lära oss grunderna i etiopisk matlagning: injeragräddning, berberi blandning och förstås klassisk doro wat (hönsgryta). Max 10 personer. Träff för prästvigda kvinnor I februari 2015 deltog några prästvigda kvinnor inom EFS i några dagars workshop i Etiopien. Nu finns möjligheten att återknyta de kontakter som etablerades då.

33 Utflykt till Entottoberget Följ med på en bussutflykt till toppen (3000 m ö h) av Entottoberget med hisnande utsikt över Addis Abeba. Möjlighet att besöka den ortodoxa Maria kyrkan och kejsar Menelik II:s palats. Sport/Fotbollsmatch För dig som gillar sport finns här en möjlighet att spela fotboll (möjligen en match emot några av MekaneYesus anställda), tennis och andra bollsporter. Blomsterbinderi Produktion av snittblommor, inte minst rosor, har blivit en viktig exportvara från Etiopien. I detta seminarium får vi instruktion av en etiopisk florist i blomsterbinderi.

34 Särskola, rehab MekaneYesus skola för barn med förståndshandikapp. HCE sjalväveri Besök Hope for Children in Ethiopia, som EFS samarbetat med i många år. Bl a kommer det erbjudas möjlighet att prova på att väva i HCEs sjalväveri. Radion, media, tryckeri EFS var med och startade MekaneYesus radio och mediaavdelning. Vi besöker deras radiostudio och tryckeriverksamhet. Ethiopian Graduate School of Theology EGST är den ekumeniska institution för teologi på mastersnivå, som har ett omfattande utbyte med Johannelund. Vi visas runt i deras nybyggda lokaler och får möjlighet att träffa skolans rektor och personal.

35 Fistula Hospital Sjukhuset grundades av den australiensiska läkaren Catherine Hamlin (nu 91 år gammal) och har varit banbrytande inom reparativ kirurgi för kvinnor som skadats i komplicerade förlossningar. (Dr Hamlin nominerades förra året till Nobels fredspris för sina insatser). Vi får en guidad visning av sjukhuset. Alert Lepra Hospital Alert har varit Afrikas ledande inom behandling och rehabilitering av lepra sjuka (spetälska). Sjukhuset har ett omfattande utåtriktad verksamhet med uppsökande och preventivt arbete. Vi får en guidad visning av sjukhuset och dess verksamhet.

36 Selam Children s Village Ett besök i en verksamhet där barn och unga får möjlighet till skola och yrkesutbildning. Det finns även en butik som säljer jordbruksprodukter och hantverk. African Union Afrikanska unionens nybyggda komplex är ett imponerade mångmiljonbygge, som trots att det inte är helt färdigbyggt är i funktion och årligen hyser stora konferenser och evenemang med företrädare för de afrikanska medlemsländerna. Hyenasafari I sydvästra utkanten av Addis finns ett berg där en stor flock hyenor håller till. Efter en timmes bilfärd får vi möjlighet att tillsammans med en erfaren guide se dessa storstadens hushållsgrisar i sin normala miljö.

37 Muséer I Addis Abeba finns ett antal olika muséer. Utifrån intresse besöker vi National Museum (med urmänniskan Lucy), Etnografiska Museet (i det gästpalats som byggdes till svenska kronprinsen Gustavs, senare Gustav V, besök i Addis Abeba 1934). Addis by LightRail Följ med på en åktur med Addis Abebas splitter nya Light Rail, det vill säga spårvagn/pendeltåg och se staden från ett nytt perspektiv. Etiopisk ortodoxa kyrkan Tillsammans med en erfaren guide besöker vi ett par av Addis Abebas ortodoxa kyrkor och får en introduktion till ortodox tro och tradition.

38 Strategiskt missionsarbete i Etiopien och Sverige Rev Berhanu Ofgaa, MY generalsekreterare och Ruth Osmundsen, missionär för Norwegian Lutheran Mission MekaneYesus kyrkan har under de senaste 60 åren gått från tjugotusen till över sju miljoner medlemmar. Hur lyckas man hålla ihop en sådan kyrka, där medlemmarna dessutom talar olika språk och har olika kulturer? 2013 gjordes ett försöka att ta sig an den utmaningen i kyrkan genom en femårig strategisk plan, som nu har implementerats i kyrkans alla 25 synoder. Generalsekreteraren för MY, Dr Berhanu Ofgaa, är en av dem som genomfört det stora arbetet och som tillsammans med Ruth Osmundsen implementerade strategiplanen. Vi får här veta hur de har genomfört denna satsning och även tillfälle att tala om vad vi i EFS kan lära oss av detta strategiska arbete.

39 Den karismatiska väckelsen inom MekaneYesus Kes Bellina Sarka Det var under 1970 talet som den karismatiska väckelsen började ta fart inom MekaneYesus. En av de präster som var med tidigt är Bellina Sarka. Han delar med sig av sina erfarenheter av hur den Helige Ande förvandlar och utrustar kyrkan. Församlingsplantering Kes SobokaTesso Vi får möta en av MekaneYesus kyrkans ivrigaste församlingsplanterare. Soboka Tesso har tjänstgjort i Kotobe församlingen i många år och planterat ett stort antal nya församlingar i och omkring Addis Abeba sedan dess.

40 Gender och utveckling, kvinnligt ledarskap Rev Dr Bekure, MY kvinnoavdelning Kvinnans roll i Etiopien är allt annat än självklar. På många håll kämpar kvinnor för att få sina rättigheter tillgodosedda. Eftersom de kulturella spelreglerna ofta värderas högt kan även detta drabba de kristna kvinnorna. Rev Dr Bekure arbetar på kvinnoavdelningen på MekaneYesus kyrkans huvudkontor. Det arbete som görs på den avdelningen handlar om att stärka kvinnans roll i kyrka och samhälle, bland annat genom att förhindra tidiga äktenskap och könsstympning. Men, det handlar också om att skapa en väg framåt för de kvinnor som kallas till prästämbetet och ledarskap inom kyrkan. Kören som evangelisationsredskap Maria Smeds och någon från MY SJM

41 Diakoni, tiggare hur hjälpa på riktigt? Tefera Muzein, Diaconia Coordinator på MY huvudkontor Etiopien är ett land med många behov och utmaningar. En utmaning är urbaniseringen, som innebär att unga människor lämnar sin familj och söker sig till de stora städerna för att finna arbete. Där lever de sedan utan skyddsnät i en ny och ofta hård värld. I Etiopien finns även andra typer av problem, som flyktingströmmar, skördar som slår fel och resulterar i hungersnöd med mera. Hur möter kyrkan de många behov som uppstår i sådana situationer? Vilka möjligheter och skyldigheter har kyrkan och hur arbetar MY för att nå och hjälpa de svaga och utsatta? Levande och verksamt, att leva i Ordet, Stefan Holmström Detta är ett seminarium där vi tillsammans läser och reflekterar över hur Bibeln kan få vara levande i våra liv, både i det privata och i tjänsten.

42 Böneskola Missionshistoria då, nu och i framtiden Staffan Grenstedt För den som önskar fördjupa sig i bakgrunden till MekaneYesus kyrkan och vad vi kan lära oss av den är detta ett ypperligt tillfälle. Staffan Grenstedt guidar oss genom historien och in i framtiden. Erfarenheter från kulturmöten Ezra Gebremedhin och Genet Awalom Ezra Gebremedhin och Genet Awalom har sin bakgrund i MekaneYesus i Addis Abeba men kom till Sverige i mitten av 1970 talet. Här får vi ett spännande tillfälle att höra om deras erfarenheter av hur EFS missionsengagemang har tagit sig olika uttryck i Etiopien och Sverige.

43 Sjukvård missionens ryggrad Kjell Magne Kiplesund, läkare på Nordic Medical Center, Addis Ababa Sedan kyrkor i väst började med utlandsmission så har den klassiska missionsstationen gått att finna. På stationen fanns oftast en kyrka, en skola och en klinik. Att förse lokalbefolkning med sjukvård har alltid varit en bas när kyrkan velat nå ut med evangelium. Kjell Magne kommer här att ge både en historisk bakgrund till hur kyrkan har arbetat med sjukvård, samt att berätta vilka utmaningar man står för på detta område i dagens Etiopien och hur man behöver ta sig an dem.

44

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN 1 Ett bibelord för resan: Heb 4:12 #efsaddis2015 2 Levande och verksamt Våra medarbetardagar närmar sig. Vi närmar oss dagar, människor och möten präglade av samtal,

Läs mer

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN Välkommen med på EFS och Salts Medarbetardagar 2015! VI TROR ATT det kommer att bli fantastiska dagar i Etiopien där du får möta medarbetare i samtal, undervisning

Läs mer

Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman

Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman Inledning Vi gjorde våra utlandsstudier i Usangi, en liten by som ligger uppe i bergen

Läs mer

Packlista bra-att-ta-med-saker

Packlista bra-att-ta-med-saker Packlista bra-att-ta-med-saker Följande saker kan vara bra att packa med, enligt en grupp tillfrågade elever: Varma kläder (tröjor, långbyxor, sjal, pyjamas) många elever upplever att de packat med sig

Läs mer

KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015

KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015 KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015 Följ med på en resa där ni upplever Kroatiens historia och kultur. Vi färdas bekvämt runt i egen buss och besöker städerna Makarska, Trogir, Split, Zadar, Sibenik

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 TORSDAG 23 augusti 08:30 Samling Stockholms central 08:49 pendeltåg avgår från Stockholms central till Nynäshamn framme 09:55 11:05 resa med Gotlandsfärjan till Visby 14:

Läs mer

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende Välkommen till Vikadamms särskilda boende Vikadamms särskilda boende Vikadamm är ett särskilt boende i Älvängen som sammanlagt har 26 lägenheter för personer med ett omfattande omvårdnadsbehov. Lägenheterna

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2014! Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Med början hösten 2010 samt våren 2011-2013 arrangerade vi våra första 4 tennisresor till

Läs mer

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2013! Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Med början hösten 2010 samt våren 2011-2012 arrangerade vi våra första tennisresor till Kroatien.

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Linköping, Ansgarskyrkan 4 söndag 6 april 2014 Ansgarskyrkan i Linköping, EFS Sverigeavdelning och EFS i Sydöst-Sverige inbjuder till en helgkonferens i samarbete

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

09.30 Promenad till fruktmarknaden i Altea (frivilligt) samt till prylmarknaden en bit längre bort

09.30 Promenad till fruktmarknaden i Altea (frivilligt) samt till prylmarknaden en bit längre bort Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 9-16 februari 2014 Dag 1- söndag /ankomst Ankomst till Alicante kl 23.40 Transfer till hotellet - incheckning Dag 2 - måndag 08.00 Hatha yoga med pranayama (andningsövningar)

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Delaktighet Kunden har varit delaktig i upprättandet av genomförandeplanen Övriga deltagare Anna Andersson Kontaktman Lotta Svensson Dotter Utredning ICF-test2

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer

Kon-tiki resor. Etiopien

Kon-tiki resor. Etiopien Etiopien Resdatum 2015 6-17 november 2016 28 oktober-8 november Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon,

Läs mer

Utresa - fredag 31 juli 2015

Utresa - fredag 31 juli 2015 Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Tri-Camp i England är intensivare än någonsin. I detta informationsbrev hoppas vi att den mesta informationen som ni behöver finns med. En del

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet 2011-07-21 Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet Resa till Peking, Zhengzhou och Shaolin den 16-29 november, 2011, 14 dagar Vår resa går till Peking och därefter direkt vidare till

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Välkommen till Hesselgrenska

Välkommen till Hesselgrenska Välkommen till Hesselgrenska Hofors kommun 2009Rev juni 2014 Hesselgrenska är ett särskilt boende med inriktning mot demenssjuka. På Hesselgrenska arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn och trygg

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Ansgarskyrkan Linköping, 4 söndag 6 april 2014 Öppna möten och seminarier 19.00 Inledningsmöte med nattvardsfirande, predikan av Lars Häggberg, församlingsherde

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Välkommen till Persgården särskilt boende

Välkommen till Persgården särskilt boende Välkommen till Persgården särskilt boende Rev sep -15 Persgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. På Persgården arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn, trygg och förtroendefull hemmiljö.

Läs mer

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

Välkommen till Hesselgrenska

Välkommen till Hesselgrenska Välkommen till Hesselgrenska Rev sep 15 Hesselgrenska är ett särskilt boende med inriktning mot demenssjuka. På Hesselgrenska arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn och trygg atmosfär i en hemlik

Läs mer

Välkommen till Spelmannen

Välkommen till Spelmannen Välkommen till Spelmannen Rev sep -15 Spelmannen är ett särskilt boende som består av 43 lägenheter där 14 av dessa är särskilt anpassade för personer med demenssjukdom. Vi erbjuder även parboende för

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY 2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY Resans arrangör är Safari Classic Rally tillsammans med Rallytravels. En upplevelse av Afrika och des kultur och följa The toughest Rally of the world

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Välkommen till Norrevång

Välkommen till Norrevång Välkommen till Norrevång Reviderad 2014-02-18 Norrevångs servicehus består av: Lindängen och Stiernemosse - en boendeenhet för personer med demenssjukdom. Maglehög - tvårumslägenheter. Qvarnen - enrumslägenheter.

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

LÄGER-ABC ASSÖ 2014. AK1 (Konfirmationsläger)

LÄGER-ABC ASSÖ 2014. AK1 (Konfirmationsläger) LÄGER-ABC ASSÖ 2014 AK1 (Konfirmationsläger) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 INLEDNING...3 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖ...3 ADRESS TILL LÄGRET...3 TELEFON...3 FÖRSÄKRINGAR...3 PERSONLIGA TILLHÖRIGHETER...3

Läs mer

2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World

2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World Konferensresa till 2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a Changing World Uganda 10 22 Oktober 2014 KursprogramUganda14 1(5) Konferensprogram 2 nd CMDM Int. Conference on Global Medicine in a

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012 Semesterprogram Sommaren 2012 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2012. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Foto Gunilla Löfgen MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Med förslitning i ländrygg och artros i en höft begränsas mina fysiska aktiviteter. Att promenera mer än kortare sträckor

Läs mer

Välkommen till Hantverkarn

Välkommen till Hantverkarn Välkommen till Hantverkarn Rev juni 2014 Hantverkarn är ett särskilt boende som består av 28 lägenheter. På Hantverkarn arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn, trygg och förtroendefull hemmamiljö

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Sydafrika. Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar

Sydafrika. Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Sydafrika Golf & Gourmet & Turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Skräddarsytt paket med boende på Ridgemor Villa I svensk regi, måltider på olika restauranger och de flesta sevärdheter kring

Läs mer

LÄGER-ABC ASSÖ 2015. A21 & A11 (Sjösport & Knatte)

LÄGER-ABC ASSÖ 2015. A21 & A11 (Sjösport & Knatte) LÄGER-ABC ASSÖ 2015 & (Sjösport & Knatte) Äntligen är det snart dags för Assölägrena att dra igång, vi ser verkligen fram emot att få träffa alla härliga barn. I detta dokument har vi skrivit ihop lite

Läs mer

Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central

Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central Avfärd Ankomst Övr Tider Aktivitet Mat Gbg 17:57 Malmö 20:29 Intercity tåg Matsäck tas med för kvällen 17:35 Samling Gbgs Central 20:45 Kommer till STF vandrarhem Vi handlar och gör ordning smörgås + youghurt

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Strandvägen Strandvägen Vårdboende Strandvägen erbjuder tillfälligt boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman

Läs mer

Välkommen till. Lindhagens korttidsvistelse. Villagatan 17, 774 40 Avesta

Välkommen till. Lindhagens korttidsvistelse. Villagatan 17, 774 40 Avesta Välkommen till Lindhagens korttidsvistelse Villagatan 17, 774 40 Avesta Lindhagen Avdelningstelefon; 0226-64 54 27 Patienttelefon tom kl: 20.00 0226-197 84 Sjuksköterska; vardagar kl: 09.00 11.00 0226-64

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN

VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN 1 (8) Åsliden - juni 2009/bi VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN 090603\t:\soc\birgitta\båstad-ö.karup\välkomen till åsliden, 090602.doc\b 2 (8) VÄLKOMMEN TILL ÅSLIDEN Vi som arbetar på Åsliden vill hälsa dig varmt

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Trivsel och omtanke på äldre dar.

Trivsel och omtanke på äldre dar. Trivsel och omtanke på äldre dar. Vasahemmets kanske allra viktigaste uppdrag är att du ska trivas. När du söker en miljö där du kan känna dig hemmastadd och hitta en gemenskap, då hoppas och tror vi att

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

ODONTOLOGINS OCH MEDICINENS GRÄNSSNITT

ODONTOLOGINS OCH MEDICINENS GRÄNSSNITT KURS OCH STUDIERESA TILL KUBA: ODONTOLOGINS OCH MEDICINENS GRÄNSSNITT 2-11 januari 2013 Havanna, Kuba Kursprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383 75 fax +46(0)90-383 31 E-mail: info@curomed.se

Läs mer

Förvaltningschefernas studieresa till London. 19-21 april 2010. Syfte;

Förvaltningschefernas studieresa till London. 19-21 april 2010. Syfte; Avenue Marnix 28 1000 Bryssel, Belgien www.stockholmregion.org Förvaltningschefernas studieresa till London 19-21 april 2010 Syfte; Inblick i Londons utbildningspolitik genom möten med nationella och lokala

Läs mer

Önskelistan. Namn. Personnummer

Önskelistan. Namn. Personnummer Önskelistan Din guide till sånt som du bör tänka igenom kring din egen begravning. Och dessutom är den ett bra underlag att använda när du pratar med dina nära och kära om vad som är viktigt i livet. Namn

Läs mer

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider.

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider. Dopguidens Checklista www.dopguiden.se 2-3 månader innan Bestäm datum för dopet Vilket dopdatum passar bra för er? Glöm inte att kolla med dopgästerna. Det kan vara svårt att hitta ett datum som passar

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Samuelsbergs korttidsboende

Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Vi önskar dig välkommen till ditt tillfälliga boende i form av växelvård eller korttidsboende. Vår förhoppning är att du ska trivas här tillsammans

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Jullovsprogram 2006/2007

Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogrammet 2006/2007 Torsdag 21 december Avslutningsdagen. Eleverna slutar skolan klockan 10:00 och vi äter som vanligt mat i matsalen vid 11 tiden. Efter maten så ska vi

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Vad är Andreasakademin? Målsättningen för församlingsens vuxenfördjupning är att vi ska gripa oss an stora ämnen - utan att krångla till det. Namnet Andreasakademin

Läs mer

KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014

KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014 KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014 Följ med Tur & Retur på en spännande resa till Peru! Förutom att ni får besöka Perus främsta sevärdheter såsom Machu Picchu, Titikakasjön,

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Stora Hälsoresan 2015

Stora Hälsoresan 2015 Stora Hälsoresan 2015 Detta är vad vi rekommenderar att göra före avresa. 1) Ansök om inresetillstånd till USA (ESTA) Här ansöker du: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Det kostar 14 dollar om man gör ansökan

Läs mer

Tävlingsinformation för Deje simmare

Tävlingsinformation för Deje simmare Tävlingsinformation för Deje simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Hej! Nu är det bara ungefär en månad kvar till avresa till Japan och det har blivit dags för det sista deltagarbrevet innan vi reser. Med det här brevet medföljer en packlista som vi anser är bättre än

Läs mer

Allt du behöver veta om... SOMMARveckan

Allt du behöver veta om... SOMMARveckan Allt du behöver veta om... SOMMARveckan 2015 Program tisdag 23/6 11.00 11.30 Sjung igång sommaren! Stora Klara 11.30 11.45 Invigning av sommarveckan! Kurserian 11.00 12.30 Lunch Kurserian 13.00 17.00 Allsång

Läs mer

Välkommen till Aspen o Linden

Välkommen till Aspen o Linden TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Välkommen till Aspen o Linden 2014-05-06 Välkommen som hyresgäst på Aspen o Linden Vi är glada att få dig som hyresgäst

Läs mer

LSS-insatsernas innehåll

LSS-insatsernas innehåll LSS-insatsernas innehåll Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Socialförvaltningen informerar Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Gruppbostad Hjälp att äta, dricka och förflytta sig Måltiden

Läs mer

De tre fokusområdena blir synliga under våren

De tre fokusområdena blir synliga under våren De tre fokusområdena blir synliga under våren I början av det nya året kommer här en hälsning med ny information från de tre fokusområdena Bibel och Bön, Uppdraget och Trovärdighet. Den handlar om det

Läs mer

DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010

DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010 Preliminärt program DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010 Dag 1 28 december - måndag 06:15 Ankomst med British Airways till Kapstaden. Ni möts på flygplatsen av er guide för

Läs mer

Sydafrika. Gourmet & turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar

Sydafrika. Gourmet & turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Sydafrika Gourmet & turist paket med All Inclusive 7 eller 14 dagar Skräddarsytt paket med boende på Ridgemor Villa I svensk regi, måltider på olika restauranger och de flesta sevärdheter kring Kapstaden

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer Bakgrund Klimatförändringar kommer att medföra många typer av hot för folkhälsan. Klimatmodellerna visar bland annat att den

Läs mer

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin Din Operationsdag I Hemmet DESCUTANTVÄTT, FASTA, LÄKEMEDEL Det är viktigt att du läser igenom dokumentet Förberedelser inför din operation och att du följt

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer