Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus."

Transkript

1

2 Addis har ett behagligt klimat som svensk sommar! Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus. De första dagarna kan ni känna av att ni befinner er på hög höjd (cirka m.ö.h.). Det är lätt att få huvudvärk och känna trötthet. Drick mer vatten än du brukar och ta det lite lugnare än vanligt så anpassar sig kroppen ganska snabbt.

3 Drick inte vatten från kranar (under en så kort vistelse som vår är det klokt att inte heller borsta tänderna i kranvatten). Flaskvatten finns att köpa köp en liten flaska som du alltid kan ha med dig. Men sedan är det klokt att köpa större flaskor att fylla på med då du behöver dricka en hel del. Tänk på att inte skölja ur din vattenflaska med kranvatten!

4 När det gäller mat är engelsmännens råd en bra grundregel: koka, skala eller låt bli att äta. Det etiopiska köket bjuder på fantastiskt vällagad och god mat. Ät och njut men undvik grönsaker och frukt som inte är skalade eller kokta. Speciellt sallad är mycket svårt att tvätta varför ett gott råd är att undvika den.

5 Vid byte av miljö är det mycket vanligt att magen blir lös, detta är en normal reaktion på att bakteriefloran är en annan än den vanliga ta inte stoppande medicin om du inte måste. Diarrén är till för att oönskade bakterier ska komma ut, stannar de kvar i kroppen orsakar de illamående och magsmärtor. Fortsätt att äta som vanligt även om magen krånglar och se till att dricka (ett udda men välbeprövat råd är att dricka Pepsi/Coca Cola) så går besvären oftast över på ett dygn.

6 Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök med tvål och rinnande vatten torka dig bara på handduk om den är ren! Handsprit är egentligen inte nödvändig men våtservetter kan vara bra att ha med om inte vatten finns tillgängligt. Toalettpapper finns bara på fina restauranger och hotell, så ett tips är att du alltid har med dig ett paket pappersnäsdukar.

7 Vi vill påminna er om att undvika att klappa de hundar som ni möter på Addis gator då det är omöjligt att veta vilka sjukdomar de har. Största risken är att de ger er loppor. Det är inte farligt, men ger klåda som kan vara nog så irriterande.

8 Om du använder mediciner så ta med dig så du har för hela vistelsen. Mycket finns på apoteken i Addis men det kan vara svårt att hitta precis den sort som du använder vilket kan påverka hur du mår. För specialmediciner och injektioner är det klokt att ha ett intyg att visa för tullen. Hör med din läkare. På hotell Ghion är det mycket heltäckningsmattor, även på rummen.

9 EFS har avtalat med ett nybyggt sjukhus Nordic Medical Center (NMC) i Addis som vi vid behov av akut sjukvård kommer att anlita. NMC kommer under veckan att ha en ambulans med utbildad personal stationerad på Ghion. Har du en kronisk sjukdom är det viktigt att du informerar om det när du anmäler dig.

10 Ta kontakt med en vaccinationsbyrå där du bor i god tid innan avresan. Vad du behöver ta beror på vilket vaccinationsskydd du har sedan tidigare.

11 Följande vaccinationer bör alla ta om de inte redan har fullgott skydd: Polio, stelkramps vaccin Hepatit A och B vaccin Dukoral (ett koleravaccin) Det är dessa vaccinationer som krävs för en säker vistelse i Addis Abeba, och på de utflykter som görs i direkt anslutning till medarbetardagarna. (Tisdagens utflykt till Debre Libanos eller Lake Wanchi). Det är också dessa vaccinationer som arbetsgivaren ersätter.

12 Vaccinationskliniker rekommenderar ibland både Tyfoidvaccin och Rabiesvaccin. Men vid denna typ av resor då vi inte är borta länge och inte bor primitivt eller ute på landsbygden finns inget starkt vägande skäl att ta någon av dem. Om du ändå föredrar det får du själv bekosta det. Gula febern vaccinationen krävs bara om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du kommer direkt från Sverige.

13 Malariaprofylax Addis Abeba ligger på 2400 meters höjd vilket gör att malaria inte finns. Om ni bara kommer besöka Addis Abeba finns inget behov av att äta malariaprofylax. Tilläggspaket För tilläggspaketen kan andra rekommendationer gälla. Där bekostar resenären själv de eventuella vaccinationer som krävs.

14 Ersättning Arbetsgivaren ersätter dina utlägg för de tre nödvändiga vaccinationerna ovan. Lämna in ditt kvitto för utlägget till distriktet så får du ersättningen utbetald med lönen. Distriktet i sin tur ersätts av EFS riks. Om du tar flera vaccinationer vid samma tillfälle är det bra om du kan be att få betala separat för Polio/stelkramp + hepatit A och B + Dukoral så att du får dessa på ett särskilt kvitto som du redovisar till din arbetsgivare.

15 Etiopien är ett mycket gästvänligt land men där finns otroligt skickliga ficktjuvar du behöver inte vara rädd för egen del men ha inga värdefulla smycken på dig, mobiltelefoner eller pengar i dina fickor och håll hårt i din väska. Dölj din kod när du tar ut pengar i automat och stå inte och räkna sedlar öppet på trottoaren eller i butiker.

16 Förvara ditt pass och pengar inlåst på hotellet. Ta inte med dig passet eller mer pengar än du beräknar använda. Bär istället med dig kopior på passet och visumet. Det är också bra att scanna in passet och mejla till den egna webmejlen. Då kan du gå in på din mejl varsomhelst och plocka fram en passkopia.

17 Det kan vara klokt att ha en del dollar med dig som du enkelt växlar i bank eller på de stora hotellen till den lokala valutan birr. Det går också bra att ta ut birr med Visa eller Mastercard i bankautomater. Det finns en bankomat på Ghion hotel. Ta inte ut eller växla mer än du behöver för det är inte lika enkelt att växla tillbaka från birr till dollar.

18 Om du har någon form av spärrservicetjänst för dina kreditkort (Visa, Mastercard med mera), se till att du har aktuellt telefonnummer med dig dit du ringer för att spärra dina kort om du skulle förlora dem. Om du inte har någon sådan spärrservice råder vi dig att skriva ner telefonnummer till din/dina bank/er dit du ringer för att spärra kort du förlorat. Det kan vara klokt att skriva ner kortnummer och lämna hemma hos en anhörig som du kan kontakta om du skulle behöva dessa.

19 Under medarbetardagarna och din resa till dessa är du försäkrad via din arbetsgivare. Om du ska resa vidare på något av tilläggspaketen sker det på din fritid, och då är det din hemförsäkring som gäller om något skulle inträffa. Ta med försäkringsbesked så du har telefonnummer till ditt försäkringsbolag och numret på din hemförsäkring.

20 Kläder: underkläder och pyjamas strumpor kläder för vardag och fest skor för promenad och för fest huvudbonad (solskydd) shorts för fritid badkläder prästskjorta (för präster) Stora necessären: schampo rakhyvel tandborste tandkräm solskydd nagelklippare plåster smärtstillande Laddare till elprylar Handduk

21 Mapp med: försäkringskort pass vaccinationskort reseprogrammet Lilla necessären (små behållare, max 100 ml): schampo tandborste, tandkräm handsprit smärtstillande personlig medicin Ett ombyte med underkläder Bibel och något mer att läsa I eventuell datorväska: dator telefon kamera kikare bankdosa visitkort ficklampa anteckningsbok pennor

22 Flyg 1 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag, traditionell etiopisk på Ghion hotel Kvällsfika med mingel

23 Flyg 2 ankomst Fika Välkomstinfo Lunch Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag, Ghion Hotel Flyg 1: vanlig middag, flyg 2: traditionell etiopisk Kvällsprogram för den som vill Kvällsfika med mingel

24 7.00 Flyg nr 3 ankomst Frukost 9.15 Morgonmässa Upptakt! Intern praktisk information, skapa trygghet Lunch Kaffe Öppningshögtid Sveriges ambassadör Jan Sadek, EECMYs president, Wakseyoum Idossa, Etiopien turism minister Distriktstid Middag Gudstjänst Levande och verksamt Missionärerna i Addis, Kes Tseganesh Ayele Kvällsfika med mingel

25 Frukost 9.15 Morgonmässa Avfärd till Mekanissa Kaffe hos Thornell/Tranefeldt Intro med MekaneYesus Lunch Bibelsamtal Samtal och bön i grupper (60 min) Kaffe Återfärd Avfärd till ambassaden Missionsfest på Sveriges ambassad Kvällsfika med mingel

26 Frukost 9.15 Morgonmässa Program, evangelisation bland barn och unga, Tsegahun Aseffa Kaffe Distriktssamling Lunch Seminarier av praktisk karaktär, studiebesök Kaffe Middag Vad har EFS mission betytt? Soffsamtal mitt liv med MekaneYesus, Ezra och Genet m.fl. och vittnesbörd Kvällsfika med mingel

27 Frukost 9.15 Morgonbön Seminarier, teori Kaffe Seminarier, samtal/diskussion Lunch Avfärd Kaffe Högmässa, MekaneYesus Moderförsamlingen, Addis Abeba Stefan Holmström Festmiddag Musik av School of Jazz Music Kvällsfika med mingel

28 8.00 Frukost 9.00 Avfärd till olika gudstjänster Lunch på respektive plats Eventuellt träff med församlingsledning Em. Relax vid poolen Distriktssamling Middag Förbönsgudstjänst och avslutning, Tin Mörk Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

29 7.00 Frukost 8.00 Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

30 7.00 Frukost Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, MekaneYesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag Kvällsfika m mingel Avfärd till flygplatsen

31 Sång och musikverkstad Tillsammans med Maria Smeds och MekaneYesus School of Jazz Music ges här en möjlighet att musicera tillsammans, ömsesidigt delande av musik i olika genrer. Fokus kommer att ligga på sång och musik för församlingsbruk utifrån det etiopiska sammanhanget. Möjlighet att få prova på traditionella etiopiska instrument. Gör din egen kaffeceremoni och tillverka enkla smycken av kaffebönor Etiopien är kaffets ursprungsland och att bjuda på kaffe är inte bara att sätta på kaffebryggaren, utan en hel ceremoni där vi får följa kaffet genom rostning, mortelstötning, kokning och servering. Du får också prova på att tillverka enklare smycken av kaffebönor. Max 20 personer.

32 Matlagning med Yeshome och Etenesh Två av de kvinnor som arbetat längst bland och för EFS missionärer i Addis Abeba är Yeshome och Etenesh. Yeshome driver nu sin egen restaurang i stadsdelen Kolfe. Vi får lära oss grunderna i etiopisk matlagning: injeragräddning, berberi blandning och förstås klassisk doro wat (hönsgryta). Max 10 personer. Träff för prästvigda kvinnor I februari 2015 deltog några prästvigda kvinnor inom EFS i några dagars workshop i Etiopien. Nu finns möjligheten att återknyta de kontakter som etablerades då.

33 Utflykt till Entottoberget Följ med på en bussutflykt till toppen (3000 m ö h) av Entottoberget med hisnande utsikt över Addis Abeba. Möjlighet att besöka den ortodoxa Maria kyrkan och kejsar Menelik II:s palats. Sport/Fotbollsmatch För dig som gillar sport finns här en möjlighet att spela fotboll (möjligen en match emot några av MekaneYesus anställda), tennis och andra bollsporter. Blomsterbinderi Produktion av snittblommor, inte minst rosor, har blivit en viktig exportvara från Etiopien. I detta seminarium får vi instruktion av en etiopisk florist i blomsterbinderi.

34 Särskola, rehab MekaneYesus skola för barn med förståndshandikapp. HCE sjalväveri Besök Hope for Children in Ethiopia, som EFS samarbetat med i många år. Bl a kommer det erbjudas möjlighet att prova på att väva i HCEs sjalväveri. Radion, media, tryckeri EFS var med och startade MekaneYesus radio och mediaavdelning. Vi besöker deras radiostudio och tryckeriverksamhet. Ethiopian Graduate School of Theology EGST är den ekumeniska institution för teologi på mastersnivå, som har ett omfattande utbyte med Johannelund. Vi visas runt i deras nybyggda lokaler och får möjlighet att träffa skolans rektor och personal.

35 Fistula Hospital Sjukhuset grundades av den australiensiska läkaren Catherine Hamlin (nu 91 år gammal) och har varit banbrytande inom reparativ kirurgi för kvinnor som skadats i komplicerade förlossningar. (Dr Hamlin nominerades förra året till Nobels fredspris för sina insatser). Vi får en guidad visning av sjukhuset. Alert Lepra Hospital Alert har varit Afrikas ledande inom behandling och rehabilitering av lepra sjuka (spetälska). Sjukhuset har ett omfattande utåtriktad verksamhet med uppsökande och preventivt arbete. Vi får en guidad visning av sjukhuset och dess verksamhet.

36 Selam Children s Village Ett besök i en verksamhet där barn och unga får möjlighet till skola och yrkesutbildning. Det finns även en butik som säljer jordbruksprodukter och hantverk. African Union Afrikanska unionens nybyggda komplex är ett imponerade mångmiljonbygge, som trots att det inte är helt färdigbyggt är i funktion och årligen hyser stora konferenser och evenemang med företrädare för de afrikanska medlemsländerna. Hyenasafari I sydvästra utkanten av Addis finns ett berg där en stor flock hyenor håller till. Efter en timmes bilfärd får vi möjlighet att tillsammans med en erfaren guide se dessa storstadens hushållsgrisar i sin normala miljö.

37 Muséer I Addis Abeba finns ett antal olika muséer. Utifrån intresse besöker vi National Museum (med urmänniskan Lucy), Etnografiska Museet (i det gästpalats som byggdes till svenska kronprinsen Gustavs, senare Gustav V, besök i Addis Abeba 1934). Addis by LightRail Följ med på en åktur med Addis Abebas splitter nya Light Rail, det vill säga spårvagn/pendeltåg och se staden från ett nytt perspektiv. Etiopisk ortodoxa kyrkan Tillsammans med en erfaren guide besöker vi ett par av Addis Abebas ortodoxa kyrkor och får en introduktion till ortodox tro och tradition.

38 Strategiskt missionsarbete i Etiopien och Sverige Rev Berhanu Ofgaa, MY generalsekreterare och Ruth Osmundsen, missionär för Norwegian Lutheran Mission MekaneYesus kyrkan har under de senaste 60 åren gått från tjugotusen till över sju miljoner medlemmar. Hur lyckas man hålla ihop en sådan kyrka, där medlemmarna dessutom talar olika språk och har olika kulturer? 2013 gjordes ett försöka att ta sig an den utmaningen i kyrkan genom en femårig strategisk plan, som nu har implementerats i kyrkans alla 25 synoder. Generalsekreteraren för MY, Dr Berhanu Ofgaa, är en av dem som genomfört det stora arbetet och som tillsammans med Ruth Osmundsen implementerade strategiplanen. Vi får här veta hur de har genomfört denna satsning och även tillfälle att tala om vad vi i EFS kan lära oss av detta strategiska arbete.

39 Den karismatiska väckelsen inom MekaneYesus Kes Bellina Sarka Det var under 1970 talet som den karismatiska väckelsen började ta fart inom MekaneYesus. En av de präster som var med tidigt är Bellina Sarka. Han delar med sig av sina erfarenheter av hur den Helige Ande förvandlar och utrustar kyrkan. Församlingsplantering Kes SobokaTesso Vi får möta en av MekaneYesus kyrkans ivrigaste församlingsplanterare. Soboka Tesso har tjänstgjort i Kotobe församlingen i många år och planterat ett stort antal nya församlingar i och omkring Addis Abeba sedan dess.

40 Gender och utveckling, kvinnligt ledarskap Rev Dr Bekure, MY kvinnoavdelning Kvinnans roll i Etiopien är allt annat än självklar. På många håll kämpar kvinnor för att få sina rättigheter tillgodosedda. Eftersom de kulturella spelreglerna ofta värderas högt kan även detta drabba de kristna kvinnorna. Rev Dr Bekure arbetar på kvinnoavdelningen på MekaneYesus kyrkans huvudkontor. Det arbete som görs på den avdelningen handlar om att stärka kvinnans roll i kyrka och samhälle, bland annat genom att förhindra tidiga äktenskap och könsstympning. Men, det handlar också om att skapa en väg framåt för de kvinnor som kallas till prästämbetet och ledarskap inom kyrkan. Kören som evangelisationsredskap Maria Smeds och någon från MY SJM

41 Diakoni, tiggare hur hjälpa på riktigt? Tefera Muzein, Diaconia Coordinator på MY huvudkontor Etiopien är ett land med många behov och utmaningar. En utmaning är urbaniseringen, som innebär att unga människor lämnar sin familj och söker sig till de stora städerna för att finna arbete. Där lever de sedan utan skyddsnät i en ny och ofta hård värld. I Etiopien finns även andra typer av problem, som flyktingströmmar, skördar som slår fel och resulterar i hungersnöd med mera. Hur möter kyrkan de många behov som uppstår i sådana situationer? Vilka möjligheter och skyldigheter har kyrkan och hur arbetar MY för att nå och hjälpa de svaga och utsatta? Levande och verksamt, att leva i Ordet, Stefan Holmström Detta är ett seminarium där vi tillsammans läser och reflekterar över hur Bibeln kan få vara levande i våra liv, både i det privata och i tjänsten.

42 Böneskola Missionshistoria då, nu och i framtiden Staffan Grenstedt För den som önskar fördjupa sig i bakgrunden till MekaneYesus kyrkan och vad vi kan lära oss av den är detta ett ypperligt tillfälle. Staffan Grenstedt guidar oss genom historien och in i framtiden. Erfarenheter från kulturmöten Ezra Gebremedhin och Genet Awalom Ezra Gebremedhin och Genet Awalom har sin bakgrund i MekaneYesus i Addis Abeba men kom till Sverige i mitten av 1970 talet. Här får vi ett spännande tillfälle att höra om deras erfarenheter av hur EFS missionsengagemang har tagit sig olika uttryck i Etiopien och Sverige.

43 Sjukvård missionens ryggrad Kjell Magne Kiplesund, läkare på Nordic Medical Center, Addis Ababa Sedan kyrkor i väst började med utlandsmission så har den klassiska missionsstationen gått att finna. På stationen fanns oftast en kyrka, en skola och en klinik. Att förse lokalbefolkning med sjukvård har alltid varit en bas när kyrkan velat nå ut med evangelium. Kjell Magne kommer här att ge både en historisk bakgrund till hur kyrkan har arbetat med sjukvård, samt att berätta vilka utmaningar man står för på detta område i dagens Etiopien och hur man behöver ta sig an dem.

44

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR ETIOPIEN 1 Ett bibelord för resan: Heb 4:12 #efsaddis2015 2 Levande och verksamt Våra medarbetardagar närmar sig. Vi närmar oss dagar, människor och möten präglade av samtal,

Läs mer

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN

EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN EFS & SALTS MEDARBETARDAGAR I ETIOPIEN Välkommen med på EFS och Salts Medarbetardagar 2015! VI TROR ATT det kommer att bli fantastiska dagar i Etiopien där du får möta medarbetare i samtal, undervisning

Läs mer

Packlista bra-att-ta-med-saker

Packlista bra-att-ta-med-saker Packlista bra-att-ta-med-saker Följande saker kan vara bra att packa med, enligt en grupp tillfrågade elever: Varma kläder (tröjor, långbyxor, sjal, pyjamas) många elever upplever att de packat med sig

Läs mer

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Rumänien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Rumänien Huvudstad Invånarantal Språk Bukarest 21,5 milj. Rumänska Religion Valuta Yta Rumänskortodoxa kyrkan Rumänska lei 238 391

Läs mer

Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman

Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman Utvärdering och reserapport av utlandsstudier i Usangi Tanzania hösten 2010 Av: Johanna Melbéus och Therese Rådman Inledning Vi gjorde våra utlandsstudier i Usangi, en liten by som ligger uppe i bergen

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Costa Rica Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Costa Rica Huvudstad Invånare Språk San José 4,8 miljoner Spansk Religion Valuta Yta Katolicism Costarikansk colón Nedanför kan du få

Läs mer

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 TORSDAG 23 augusti 08:30 Samling Stockholms central 08:49 pendeltåg avgår från Stockholms central till Nynäshamn framme 09:55 11:05 resa med Gotlandsfärjan till Visby 14:

Läs mer

KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015

KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015 KROATIEN 26 september 1 oktober, 2015 Följ med på en resa där ni upplever Kroatiens historia och kultur. Vi färdas bekvämt runt i egen buss och besöker städerna Makarska, Trogir, Split, Zadar, Sibenik

Läs mer

20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004

20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004 20. NORDISKA KONGRESSEN RESA TILL S:T PETERSBURG p110704ru 11.01.04 11-13.07.2004 Avgång: Söndagen 11.07.04 Järvenpää (Träskända), Hotell Rivoli kl. 7,00 Ankomst till S:t Petersburg kl 17.30 (lokal tid

Läs mer

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Etiopien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Etiopien Huvudstad Invånarantal Språk Addis Abeba 99,5 milj. Amharisk, tigrinnya, oromo, somali och flera andra Religion Valuta Yta Kristendom

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om El Salvador Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta El Salvador Huvudstad Invånare Språk San Salvador 6,1 milj. Spanska Religion Valuta Yta RomerskkatolskUSD Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkmenistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkmenistan Huvudstad Invånarantal Språk Asjchabad 5 milj. Turkmeniska och ryska Religion Valuta Yta Muslimer, primärt sunni Manat

Läs mer

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad 1 Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset 651 85 Karlstad RECEPTION: 48 350 RESTAURANG: 48 308 Telefonnumret

Läs mer

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kirgizistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kirgizistan Invånarantal Huvudstad Språk 5,6 milj. Bisjkek Kirgiziska och ryska Religion Valuta Yta Islam Som 198.500 km2 Nedanför

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Panama Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Panama Huvudstad Invånare Språk Panama City 3,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Balboa (PAB) Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet 2011-07-21 Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet Resa till Peking, Zhengzhou och Shaolin den 16-29 november, 2011, 14 dagar Vår resa går till Peking och därefter direkt vidare till

Läs mer

Barnkörläger 2015! Välkommen på barnkörläger! Ledningsgruppen genom Johannes Tirén, lägerchef.

Barnkörläger 2015! Välkommen på barnkörläger! Ledningsgruppen genom Johannes Tirén, lägerchef. Barnkörläger 2015! Nu är det dags igen för barnkörläger på Wilhelmsberg! 13-16 augusti äger lägret rum och vi som är ledare hoppas och tror att det kan bli en fantastisk upplevelse! Över 100 barn och ledare

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Namibia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Namibia Huvudstad Invånarantal Språk Windhoek 2,2 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom Namibisk dollar 824 268 km2 Läs mer om

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mexiko Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mexiko Huvudstad Invånarantal Språk Mexico City 121,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Peso 1.964.375 km2 Nedanför kan du

Läs mer

The Spirit of real Crete!!

The Spirit of real Crete!! The Spirit of real Crete!! Dag 1 Dag 2 Avgång från Malmö/sturup Airport den 26 maj-2016 kl. 16,40 med ankomst Chania flygplats kl. 20,55 Transfer till Sunny Bay Hotel, Kissamos på Västra Kreta för incheckning.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2014! Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Med början hösten 2010 samt våren 2011-2013 arrangerade vi våra första 4 tennisresor till

Läs mer

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2013! Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Med början hösten 2010 samt våren 2011-2012 arrangerade vi våra första tennisresor till Kroatien.

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Välkommen till Johannes Paulus Spa & Hälsohem Pod Tężniami

Välkommen till Johannes Paulus Spa & Hälsohem Pod Tężniami Välkommen till Johannes Paulus Spa & Hälsohem Pod Tężniami Vi har ett brett utbud av medicinska, rehabiliterande och dermatologiska behandlingar, samt olika aktiviteter i vårt Spa. Bland annat har vi både

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Linköping, Ansgarskyrkan 4 söndag 6 april 2014 Ansgarskyrkan i Linköping, EFS Sverigeavdelning och EFS i Sydöst-Sverige inbjuder till en helgkonferens i samarbete

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA!

AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA! AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA! När vintermörkret har legat tungt över oss i månadsvis längtar både kropp och själ efter sol och rörelse! Då är en aktiv resa med oss till härliga Nerja på spanska

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se Web:bokanerja.se 2 VÄLKOMMEN TILL NERJA Nerja med sina 3000 soltimmar om året. En stad värd att upptäcka,

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

Omvårdnad Gävles korttidsenheter

Omvårdnad Gävles korttidsenheter Omvårdnad Gävles korttidsenheter OMVÅRDNAD GÄVLE Möjlighet till korttidsvistelse finns för dig som är i behov av en tillfällig plats efter till exempel sjukhusvistelse, i väntan på annat boende eller för

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING

VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING VÄLKOMMEN TILL SÖDERSJUKHUSETS HJÄRTAVDELNING Att vårdas på hjärtavdelning Du får gärna använda dig av avdelningens gemensamma utrymmen vilket är TV-rum, samtalsrum samt en patientmatsal. Du får röra dig

Läs mer

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Malaysia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Malaysia Huvudstad Invånare Språk Kuala Lumpur 31,3 milj. Religion Valuta Yta Sunni-islam och buddhism Ringgit Här nedan hittar du

Läs mer

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Israel Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Israel Huvudstad Invånarantal Språk Jerusalem 8,2 milj. Ivrit och arabiska Religion Valuta Yta Mosaiska och islam Shekel Nedanför kan du

Läs mer

Stora Hälsoresan 2016

Stora Hälsoresan 2016 Stora Hälsoresan 2016 Detta är vad vi rekommenderar att göra före avresa. Läs igenom i lugn och ro. 1) Ansök om inresetillstånd till USA (ESTA) Här ansöker du: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Det kostar

Läs mer

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mongoliet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mongoliet Huvudstad Invånare Språk Ulan Bator 3 miljoner Mongoliska Religion Valuta Yta Taoism, konfucianism och buddhism Mongoliska

Läs mer

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkiet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkiet Huvudstad Invånare Språk Ankara 81 milj. Turkiska Religion Valuta Areal Islam Här kan du läsa spännande fakta om Turkiet Turkisk

Läs mer

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden DAG 1 Avresa från Sverige Avresa med Ethiopian Airlines kl 20. Mellanlandning i Addis Ababa vid 7-tiden dag 2.

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydafrika Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydafrika Huvudstad Språk Invånarantal Pretoria Kristendom och olika afrikanska religioner Afrikaans, engelska och nio bantuspråk Religion

Läs mer

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende Välkommen till Vikadamms särskilda boende Vikadamms särskilda boende Vikadamm är ett särskilt boende i Älvängen som sammanlagt har 26 lägenheter för personer med ett omfattande omvårdnadsbehov. Lägenheterna

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010

DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010 Preliminärt program DP NOVA KURSRESA TILL SYDAFRIKA 27 DECEMBER 2009-08 JANUARI 2010 Dag 1 28 december - måndag 06:15 Ankomst med British Airways till Kapstaden. Ni möts på flygplatsen av er guide för

Läs mer

Välkommen till Norrevång

Välkommen till Norrevång Välkommen till Norrevång Reviderad 2014-02-18 Norrevångs servicehus består av: Lindängen och Stiernemosse - en boendeenhet för personer med demenssjukdom. Maglehög - tvårumslägenheter. Qvarnen - enrumslägenheter.

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

Vi ser fram emot en kul, rolig, spännande och upplevelserik vistelse i Göteborg och tänk på vi åker dit för att ha kul och spela bra innebandy.

Vi ser fram emot en kul, rolig, spännande och upplevelserik vistelse i Göteborg och tänk på vi åker dit för att ha kul och spela bra innebandy. Så närmar vi oss vårt innebandyäventyr, Gothia Innebandy Cup i Göteborg, mellan den 5 9 januari 2011. Tänk nu på att ni, både spelare och medföljande vuxna håller er friska, inte äter för mycket julmat,

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Träningsläger på Åland 19-21 Februari 2010

Träningsläger på Åland 19-21 Februari 2010 Träningsläger på Åland 19-21 Februari 2010 Logi Vi bor på Hotel Savoy i flerbäddsrum med dusch/wc. Anläggningen förbehåller sig rätten att fördela antal bäddar per rum, fördelas på plats. Bastu och pool

Läs mer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer 03 JULI Ankomst Gruppen hälsas välkommen och bussen kör utan större stopp till Borgarnes som ligger ca. 12 mil, ca 2 timmar från flygplatsen.

Läs mer

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Colombia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Colombia Huvudstad Invånarantal Språk Bogotá 47,2 milj. Spanska Religion Valuta Areal Katolicism Peso 1 141 748 km2 Här kan du läsa mer

Läs mer

Välkommen till Hesselgrenska

Välkommen till Hesselgrenska Välkommen till Hesselgrenska Rev sep 15 Hesselgrenska är ett särskilt boende med inriktning mot demenssjuka. På Hesselgrenska arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn och trygg atmosfär i en hemlik

Läs mer

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Peru Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Peru Huvudstad Invånarantal Språk Lima 30,4 milj. Quechua och spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Sol Läs mer om hygien, transport

Läs mer

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Botswana Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Botswana Huvudstad Invånarantal Språk Gaborone 2,2 milj. Engelska och setswana Religion Valuta Yta Kristendom och inhemska traditionella

Läs mer

Reseberättelse Muhimbuli Hospital Dar es Salaam, Tanzania

Reseberättelse Muhimbuli Hospital Dar es Salaam, Tanzania Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap Reseberättelse Muhimbuli Hospital Dar es Salaam, Tanzania Författare: Stina Christensen Klaudia Pochopien Angelica Rivera Johnsson Karin Ulin

Läs mer

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från 25 500 kr Machameleden på Mount Kilimanjaro i Tanzania (paketresa) I priset ingår vandring på Afrikas högsta berg, Mount Kilimanjaro via Machameleden.

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Amerikanska Jungfruöarna Huvudstad Invånarantal Språk Charlotte Amalie Protestantism 104.000 Engelska Religion Valuta

Läs mer

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad!

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad! WIEN MUSIK & KULTUR Vackra Wien är en raffinerad pärla med mycket att se och göra. Klassisk musik, imponerande arkitektur och den charmiga kafékulturen är bara lite av vad vi får uppleva. Donau delar staden

Läs mer

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Toughest OCR camp TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både fysiskt och

Läs mer

Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas

Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Östersjökryssning under en vecka ombord lyxkryssaren Serenade of the Seas Stockholm Helsingfors St. Petersburg Tallin - Riga Följ med oss under en härlig vecka ombord

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Hälso och Träningsweekend 16-18 september

Hälso och Träningsweekend 16-18 september Hälso och Träningsweekend 16-18 september Träning, rörelse och näringsriktig god mat, i vacker fjällmiljö. En helg för att öka din hälsa och ditt välbefinnande. Fyll på med ny kunskap och motivation. Nya

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

LÄGER- ABC ASSÖ 2011

LÄGER- ABC ASSÖ 2011 LÄGER- ABC ASSÖ 2011 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖGÅRDEN/BARNENS Ö Med bil: Se Eniro.se eller färdbeskrivningen på www.assoseglarskola.se Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer

Välkommen till Hesselgrenska

Välkommen till Hesselgrenska Välkommen till Hesselgrenska Hofors kommun 2009Rev juni 2014 Hesselgrenska är ett särskilt boende med inriktning mot demenssjuka. På Hesselgrenska arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn och trygg

Läs mer

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider.

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider. Dopguidens Checklista www.dopguiden.se 2-3 månader innan Bestäm datum för dopet Vilket dopdatum passar bra för er? Glöm inte att kolla med dopgästerna. Det kan vara svårt att hitta ett datum som passar

Läs mer

Våren kommer tidigt i Andalusien

Våren kommer tidigt i Andalusien Mandelblomsvandring i Andalusien 1 7 februari 2017 1 Våren kommer tidigt i Andalusien i södra Spanien. Redan i slutet av januari/början av februari blommar mandelträden på bar kvist. Doften från tusentals

Läs mer

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Borneo Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Borneo Delstatshuvudstäder Invånarantal Språk Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam och buddhism Ca 5,4 miljoner (Malaysia), ca 12,5 miljoner

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Värt att veta om. Ecuador. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Ecuador. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Ecuador Res med hjärta, hjärna och omtanke Ecuador fakta Huvudstad Invånarantal Språk Quito 15,8 miljoner Spanska och quechua Religion Valuta Yta Romerskkatolska kyrkan Amerikansk dollar

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer