LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011"

Transkript

1 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

2 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel omkring Moldavien. Detta utifrån att SAP Gävleborg sedan 2009 har ett samarbetsprojekt med systerpartiet Partidul Democrata din Moldova, PDM, i Moldavien. Fr o m hösten 2010 har Socialdemokraterna i Sandviken adopterat projektet och har därmed ett ansvar för genomförande av de stödinsatser som vi gör för utveckling av partiet i Moldavien. Moldavien är Europas fattigaste land, inklämt mellan Rumänien och Ukraina, i närheten av Svarta Havet men utan tillgång till egen kust. Moldavien har ca 5 milj medborgare men omkring 1 milj av dessa bor och arbetar utomlands p g a den svåra ekonomiska situationen i hemlandet. Under vår valrörelse hösten 2010 så tog vi emot 6 besökare från partiet PDM och många partiaktiva blev då intresserade av att veta mer om landet och eventuellt åka dit för en kombinerad semester- och studieresa. Vi stödjer partiet lokalt i regionen ( länet ) Leova i sydvästra Moldavien. Landet, som är mycket litet till yta, är indelat i 36 regioner/län. De flesta av dessa är dock mycket små, mera jämförbara med våra kommuner och Leova har drygt innevånare, alltså inte så mycket större än Sandvikens kommun. Leova är sedan indelat i 36 kommuner varav några är sammanslagna rent formellt så de har egentligen 25 kommuner. I våra ögon är dessa kommuner mer byar/kommundelar med få innevånare men alla 25 har en egen borgmästare och ett eget kommunfullmäktige. PDM är ett rätt så nytt parti, bildat De fick knappt 13% i senaste nationella valet i november 2010 men i Leova hade de ca 18% av rösterna då. Våra partikamrater i Leova är stolta över det och menar att vårt samarbete, som mest handlar om utbildning av partiaktiva, har haft positiv betydelse för partiet lokalt. Vår studiecirkel i Sandviken lockade 14 intresserade och det blev till slut 11 som kunde/ville följa med på resan. Vi planerade tillsammans och försökte få en mix av politik och turistiskt toppat med att se en EM-kvalmatch i fotboll mellan Moldavien Sverige. Som en kort sammanfattning kan man säga att vi lyckades bra med ett blandat program som kom att innehålla bl a följande: Möte med PDM och dess grundare EM-kval i fotboll Moldavien Sverige, med 1-4 som slutresultat Besök på äldreboende (endast 30 platser i hela Leova län) och internatskola med ca 280 utsatta barn/ungdomar. Partifest med moldavisk mat, musik och dans. Lokala partival i länet och kommunerna och personval av borgmästare i kommunerna PDM fick ca 35% av rösterna i länsvalet Besök i världens största vinkällare, 25 mil under jord varav 12 mil användes nu. Besök i gammal stad med munkkloster insprängt i berget Bilbombs-dåd med en dödad i huvudstaden Chisinau.

3 3 1/6 onsdag, Åsa Olsson Klockan ringer mitt i natten, dags att gå upp. Marie tar med mig i sin bil till ABF, där vi träffar alla andra som ska med. Vi ska åka minibuss till Arlanda för vidare färd mot Moldavien. Vi som ska åka är Åke Söderman, Irmeli Söderman, Mikael Söderman, Åsa Olsson, Hans Lundgren, Maj Johansson, Marie Lind, Lotta Eimasdotter, Marie Frestadius, Domicela Fahlander och Gunnar Fahlander. Vi packar in väskorna och oss och åker iväg klockan och jag är trött men förväntansfull. Studiecirkeln som vi läste på ABF och den information vi har fått från SAP i Sandviken om Moldavien gör att man tycker det ska bli väldigt intressant att komma dit. På Arlanda flyter allt jättebra, så incheckningen går fort och vi kan ta en kopp kaffe innan planet lyfter. Planet blev en kvart försenat men sen kom vi iväg till Riga där vi skulle mellanlanda. Vi hade så pass gott om tid på flygplatsen att vi hann äta en pizza till lunch, sen bar det av till Moldavien. När vi landade fick vi gå till växlingskontoret först av allt, för i Moldavien har dom en inhemsk valuta som heter Lei och är värd cirka 58 öre. Utanför dörrarna stod våran moldaviska chaufför och hans minibuss som vi lastade in oss och väskorna i och åkte till Hotell Klassik för incheckning. Vi bestämde oss för att äta en gemensam middag på en Irländsk pub en kort bit från hotellet. När vi kom dit och beställde så tog det lite tid innan maten kom (1 ½ timme), men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det. Och maten var väldigt god, när vi till slut fick den. Sen tror jag att servitrisen fick hjärtattack när vi sa att var och en betalar sin mat. Vissa var trötta och gick tillbaka till hotellet efter vi betalt notan, andra gick nerför trappan och tog en öl. Sen gick även vi tillbaka och sa god natt efter en lååångdag. Med många nya intryck och ett språk som man inte kan förstå ett enda ord av så känner man sig väldigt trött. Jag tycker att det verkar vara ett spännande land, vi får se vad det har att erbjuda och vad dom kommer att visa oss. 1/6 onsdag, Lotta Eimasdotter Vi samlades utanför ABF klockan för avfärd mot Arlanda. En av våra resekamrater hade fått förhinder och kunde ej åka med, annars skulle vi varit 12 personer. Vi kom till Arlanda och incheckningen gick mycket bra och smidigt. Vi klev ombord på vårt plan lite trötta men förväntansfulla. Planet tog oss till ett regnigt Riga där vi mellanlandade. Vi fick tid för lite mat och kaffe/dryck innan vi checkade in på vårt plan vidare till Moldavien. Planen var små propellerplan som var trånga men allt gick smidigt, trots en lite skumpig färd gick det bra! Vi växlade in våra Euros till den valuta som gäller där, Lei.

4 4 Väl framme i Moldavien väntade vår buss som skulle ta oss till hotellet på en skumpig tur på Chisinaus gator. Vädret var växelvis fint växelvis regn och luften stod stilla och det var fuktigt och varmt. På väg till hotellet passerade vi fotbollsstadion och det var ganska trafikerat på gatorna. Hotellet vi kom till var jättefint, relativt nytt och det låg insprängd mellan en massa rivningsfärdiga byggnader. Vi samlades vid för att gemensamt gå till en Irländsk pub där vi bokat bord. Pubens kapacitet var inte den bästa men det berodde nog mycket på att vi elva personer mer eller mindre beställde in olika rätter, det tog över två timmar att få in vår mat och då hade några av oss tappat sugen men satt tappert kvar. Maten vi fick in var god och mättande. Vi gick sedan tillbaka till hotellet för att sova! 2/6 torsdag, Domicela Fahlander Andra dagen i Chisinau och nu är det min tur att föreviga kommande händelser. Som tur är delar jag författarskapet för denna dag med min make Gunnar. Hoppas att han tar de väsentliga bitarna så att jag får ägna mig åt de roliga. Hotellrummet vi fick hade två dubbelsängar, men vi sov i samma för att slippa möblera om hemma. Tänk om vi skulle få nya ovanor! Två dubbelsängar skulle aldrig kunna få plats i vårat sovrum hemma. Det var lika bra att vi höll oss till verkligheten. Efter frukosten (helt OK) gick vi till stadens hjärta MARKNADEN. Där delade vi på oss, troligtvis till herrarnas stora lycka. De fick som uppgift att eller snarare valde själva, att åka till fotbollsstadion och undersöka var vi skulle få sitta och om vi kunde få en bit mat och dryck innan matchen imorgon. Vi flickor ägnade oss åt mycket roligare sysselsättning SHOPPING. Efter att vi passerat några marknadsstånd upptäckte vi att vi hamnat i varje kvinnas förlovade land. Tänk själva en handväska för 50 kr, underkläder från 5 kr, skor från ca 50 kr paret o s v. Jag skulle kunna räkna upp hur många prylar som helst. Men så plötsligt började det småregna. Som tur var visste Irmeli att det fanns en liten bar i närheten av marknaden. Vi gick dit och beställde var sitt glas vin efter förmiddagens strapatser och nu kom nästa chock priset hör och häpna, 2 kr för ett glas vin, vi trodde inte våra öron. Oj vad det smakade bra.

5 5 Efter vinrasten blev det mera shopping och sedan återförening med herrarna på en närliggande restaurang där vi intog dagens lunch till ett väldigt skäligt pris. Efter lunchen var det dags för besöket på PDM:s högkvarter. Vi fick lite info om partiets historia och nuläget. När vi gick ut från PDM-huset möttes vi av ett hemskt oljud. Det var ett gäng blåklädda ungdomar med flaggor och visselpipor. Deras ledare talade väldigt argsint, synd att vi inte förstod. Som tur var fick jag prata med en förbipasserande kille som kunde ryska. Han berättade för oss att det var en grupp ungdomar som ställer upp för vilket parti som helst, mot betalning. Just nu så stödde de ett utomparlamentariskt parti eller snarare organisation mot PDM. Och jag som tyckte att ryska var ett helt onödigt ämne under min skoltid. Vad fel man kan ha! Sedan var det mot hotellet igen. Efter en kort vila och några snarkningar var det dags för middag. Vi hittade en öde restaurang utöver ägaren. Tur att vi kom, vad skulle han annars göra? Efter att vi intagit vår middag (god sådan) bestämde vi oss för efterrätt i form av Irish coffee. Tyvärr visste inte ägaren vad det var, men vi som är vana vid ABF-cirklar fixade snabbundervisning. Lotta fick ställa sig bakom baren och visa steg för steg hur man blandar en sådan drink. ABF har faktiskt en enorm marknad i Moldavien. Efter vad jag sett under dagen så skulle det behövas cirklar i det mesta, t ex i hur man splittar en nota. Det tog nämligen 30 minuter innan vi fick våra. Mätta och trötta gick vi tillbaka till hotellet för en natts vila. 2/6 torsdag, Gunnar Fahlander En god natts sömn i ett stort rum med 2 dubbelsängar. Hade ställt mobilen på men glömt att ställa om tiden på klockan. Det gjorde nu inget då jag vaknade av mig själv. Vi åt en rejäl frukost, dock är det inte som en svensk hotellfrukost. Åsa kollade runt lite på hotellet och hittade en pool på taket, den var dock inte öppen för användning ännu. Kl var det promenad ner mot centrum i Chisinau där det finns en stor marknad med mycket utbud. Jag tror man kan köpa det mesta där. Här spred vi på oss. Killarna skulle kolla in matcharenan för morgondagens EM-kvalmatch mellan Moldavien Sverige för att se om det fanns något bra ölställe bredvid. Först gick vi igenom marknaden där Åke o Hasse köpte 2 limpor cigaretter var, till en kostnad av 300 lei (90 kr st). Utanför marknaden fanns en liten ölbar så vi svalkade oss med varsin. Sen skulle vi till stadion och vi tog en taxi. Vi gjorde som moldaverna gör, ställde oss vid gatan och vinkade. Inga problem, taxi vid första försöket. Att åka från centrum till stadion tog ca minuter och kostade 40 lei.

6 6 Vi hittade snabbt ett litet ställe bredvid stadion, där vi tog en öl för att testa. Sen tog vi oss tillbaka till centrum för att äta lunch innan vi skulle träffa PDM kl Vi hittade ett enkelt mathak nära PDM-kontoret, bara 5 minuters promenad. Hasse och jag delade på en pizza som var helt smaklös, men den gick ner så man fick lite i kistan. ½ pizza och en öl 10 kr var vi på PDM-kontoret, där vi träffade Oleg Tulea och grundaren av partiet (fick inte namnet på honom klart för mig). De berättade om partiets historia och lite om aktuella frågor. När vi lämnade kontoret var det en demonstration utanför, de ropade slagord och visslade i visselpipor. Alla hade en blå t-shirt på sig och det var endast ungdomar mellan år. Den enda som var i skjorta och slips var han som framförde budskapet till PDM. Flera TV-bolag var där och filmade. Sen gick vi tillbaka till hotellet för att vila innan middagen. Vi bestämde att träffas kl i hotellets uteservering. Vi hittade en liten och trevlig restaurang nära hotellet där endast en person arbetade, troligen ägaren. God mat och snabb service. En liten händelse under besöket på restaurangen. Det kom in en dam och satt bara på en stol och gjorde ingenting mer än att bara se sur ut. Min tanke var att det var frun till ägaren och att han hade lovat att komma hem tidigt? Hon blev lite gladare under kvällen. Under hela kvällen var vi de enda gästerna, det kändes som att han fick en veckas omsättning på oss 11 svenskar denna kväll. En kort promenad hem till hotellet för en god natts sömn. 3/6 fredag, Åsa Olsson Vi vaknar upp till en solig dag i Chisinau och gör oss färdiga för frukost på hotellet. Dom hade lika buffé som dom andra dagarna, förutom att det serverades vaktelägg också. Efteråt gjorde vi lite olika saker. Någon stannade på hotellet och vilade, vissa av oss gick ner på marknaden i city för att handla och några flanerade efter huvudgatan och tittade i skyltfönster. Det sjuder av liv och rörelse och man förstår ingenting vad dom säger men det gör inget. Atmosfären är livlig och på vissa ställen luktar det kött och på andra parfym

7 7 precis som man förväntar sig, vi hade bara förmiddagen på oss för fria aktiviteter. Klockan 15 skulle vi träffa svenska supportergruppen i en park som heter Stefan Cel Mare och ligger i centrala staden. Innan vi gick dit måste vi till hotellet och byta om till Sverigetröjorna. Det blev en lång vandring dit. Vi drack en öl och kom på att vi måste gå tillbaka till hotellet, för vi hade bokat middag där, innan vi skulle ta taxi till Zimbru stadium. När vi kom till stadium hade vi gått om tid för att värma upp inför matchen. När vi satt på uteserveringen så kom Moldavisk TV fram och intervjuade Hasse och Mikael Söderman om matchen bland annat. Sen fick vi alla sjunga svenska nationalsången, först tillsammans sen var och en. Hur det lät vill ingen veta, jag kan bara säga stackars tittare. Men vi var glada ändå och ölen var kall och vissa av oss drack gott rödvin. Vi letade oss in på våra platser som låg mitt bland moldaviska fansen på kortsidan, svenska fansen satt längre ut mot kanten. Fast det gjorde inget för moldaverna var hur trevliga som helst, vi bytte bort en svensk flagga, en mössa och en sjal, dom vi bytte med blev jätteglada. Det var en bra match ur svensk synvinkel, vi vann med 4-1 utan Zlatan. Jag tror att alla vi svenska supportrar blev hesa som vi skrek under 90 minuter, men det var en härlig stämning under hela matchen. Jag erkänner att det var första gången som jag var på en fotbollsmatch, fast nu har jag blivit biten och ska gå på fler matcher, det var jätteroligt. När matchen var slut fick vi stå och vänta tills alla moldaver hade lämnat arenan innan vi fick gå. Utanför letade vi upp våra förbeställda taxibilar och åkte tillbaka till hotellet. Sen sa vi god natt och var och en gick till sina rum. 3/6 fredag, Hasse Lundgren Uppstigning med sedvanlig rökning på rummet (enda rökrummet), en liten magborste och sedan en skön dusch. Frukosten var som vanligt lite tunn, men dom fyllde på när dom flesta ätit färdigt!? Tur det finns kaffe och det var kaffesmak t.o.m.

8 8 Damerna i sällskapet snattrade mera än vanligt, ivriga inför dagens match (trodde jag), men det var den billiga marknaden som hägrade. Vi män var lite mera inne på kvällens aktivitet. Alla gick dock ner på marknaden. Jag återvände till hotellet redan vid 12-tiden för att vila lite. Damerna kom också tillbaka med sina små inköpspåsar och pratade ganska länge om sina fynd. Efter lite vila och mat begav vi oss, iförda svenska tröjor, mössor, koskällor och andra matchattribut till en park där Camp Sweden hade en samling inför matchen. Redan klockan var vi som första svenskar vid arenan. Uppmärksamheten var stor när vi kom och sjöng olika svenska låtar. Moldavisk TV var där och våra ljuva stämmor fick sändas i TV. Jag undrar hur lång tid det tog för moldaverna att förstå att det var nationalsången vi sjöng. Slutresultatet vart 4-1 till Sverige, stämningen var på topp hela tiden. Det roliga var att moldaverna var lika glada dom. Sjalar, mössor och annat med Sverigemärken var populära gåvor. Efter det var det taxi tillbaka till hotellet och en tidig kväller efter dagens hårda program. Gonatt. 4/6 lördag, Maj Johansson och Marie Lind Kamrer D Fahlander löser våra ekonomiska problem efter frukost. Klarblå himmel och + 32 grader utlovas inför bussfärden på ca 10 mil till Leova. Vägen går genom frukt- och vinodlingar och oändliga grönsaksfält. Här är det handkraft som gäller, inte en traktor inom synhåll. Gör verkligen grävandet i jorden människan lycklig som kineserna säger? Utspridda efter vägen ligger husen i sten och tegel. Somliga lyser upp med sina klarblå tak. I en korsning har några kvinnor samlats för att sälja grönsaker på en egen marknad. Framme i Leova tar vi en snabbkaffe hos Ana på hennes restaurang Miraj. Här utanför springer vilda (?) hundar och på vägen rullar kärror dragna av sina hästar. Känns som om vi rest 50 år tillbaka i tiden.

9 9 Nästa besök är på ett äldreboende med 30 platser till länets drygt innevånare. 3 personer i varje rum. Två hundar bor också här. Lokaler, utrustning och inredning gör nog stället svårjobbat. I framtiden vill man arbeta för att skapa en separat demensavdelning och enkelrum för alla boende. Känslan vi har med oss därifrån är familjär medmänsklig trångboddhet. Utanför på bänkar o skuggan sitter några boende. Här planerar man att odla sina egna grönsaker. Hemtjänst finns ute i byarna där 1 person tar hand om 10 pensionärer med dagverksamhet. Andra aktiviteter görs också av volontärer. Även här har vi backat 50 år. Vi lämnar boendet ganska ödmjuka. Vaacumförpackar vi våra äldre? Är det bra? Lunch på Anas restaurang. Efter det skulle vi checka in på hotellet, men det blev i stället en timmes promenad. Ett minst sagt ambitiöst program för lördag-söndag presenteras. Hoppas alla andra la in det på hårddisken för jag hann nog inte med där. Efter lunchen en promenad bort mot ett kulturhus. Där tog vi oss också ned mot floden Prut och tittade över mot Rumänien. En vildvuxen terräng som skulle kunnat vara en underbar stadspark. Av Leninstatyn återstår bara fundamentet. Kulturhuset innehöll bl a en större teatersalong. En annan lokal skulle vara vallokal dagen efter. Där fick vi se vallängderna på väggen och höra lite om hur valet går till. Vi har också fått klart för oss att man inte får föra valkampanj efter fredagen före valet, som sker på söndagar. Nu var det varmt, mycket varmt, medan vi gick på den äldsta gatan i stan, förbi ett förvaltningshus och passerande ett påbörjat hus för konstskola som aldrig blev färdigbyggt. Vi fortsatte paradgatan förbi landstings-/regionhuset där Eufrosinia var viceordförande t o m idag (sen får vi se). Där visades olika lokaler, t ex fullmäktigesalen där vi pustade ut en stund. Nu får vi ladda bussen med bagage och dra till vandrarhemmet/hotellet för lite slappande och dusch inför

10 10 kvällens partifest. Somliga jagar myror på rummet, andra varmvatten. Tillbaka på Miraj. Ett gäng i folkdräkter står utanför. Underhållning och musik alltså. En grundlig presentation med alla titlar är ett måste innan det blir noroc-time (skål alltså!). Mat i massor, kannor med vin och flaskor med inhemsk cognac. Noroc, noroc. I Moldavien har man demokratiskt dans, alla tillsammans i en ring!!! Alla hoppar in och ur efter behag. Maj tyckte det var mycket roligt och klarade av både rödvinet och dansen. 5/6 söndag, Åke Söderman Vår andra dag i Leova inleder vi med frukost i Anas restaurang (ordföranden i kvinno-klubben ). Denna gång en mer normal frukost än den vi serverades förra gången vi var här. Då fick vi fläsklägg och mamaliga (majspudding). Efter frukosten följer vi Eufrosinia (ordföranden i det lokala PDM) till vallokalen för att rösta. Där får vi titta på hur valet sköts och på valsedlar m m. Varje röstberättigad person får ett röstkort som gäller för flera val, inte bara detta. Röstkortet kollas mot den vallängd som finns i lokalen och sedan stämplas det för att visa att man röstat och för att man inte ska kunna rösta flera gånger i samma val. Röstkortet är en personlig handling, som också används när man ska göra andra saker t ex skaffa id-handlingar m.m.. På kortet finns uppgifter om civilstånd, om man har barn m m. Eufrosinia får sin valsedel som är ett större papper, där alla deltagande partier i valet finns med. Hon går bakom skynket för att i hemlighet stämpla för det parti hon röstar på, sen lägger hon valsedeln i ett kuvert och stoppar i valurnan. I just detta val är det både regionala val, lokalval och borgmästarval. De 2 första är på partier, medan i borgmästarvalet röstar man på en person, men personen i sin tur företräder ett parti. Enligt uppgift pågår valet mellan och valresultaten ska börja komma någon gång vid 23-tiden. Vi vandrar i den starka värmen till Leovas centralbibliotek. Biblioteket är stort, men det ser ut som att många av böckerna är mycket gamla. Vi besöker olika avdelningar. På en av dem arbetar kvinnan, som under gårdagskvällen var sångerska i den moldaviska folkmusikgruppen som uppträdde för oss. Hon blev även nu uppmanad att sjunga och det blev väl sådär skulle jag säga!

11 11 Uppe i den datasal som finns i biblioteket sitter några ungdomar och surfar eller pluggar. Enligt den som förestår datasalen har så många som ca 80% av ungdomar i Leova stad tillgång till dator hemma, men det är mycket färre ute på landsbygden. Efter biblioteket blev det ett lokalt museum som ligger i samma hus. Jag hade varit där tidigare, men för övriga var det säkert mera intressant. Det är ett lite konstigt museum eftersom det förutom prylar från bondesamhället, också innehåller sådant som gamla miniräknare, kameror o dyl. Nu var klockan nästan slagen lunch, så vi vandrade sakta tillbaka mot restaurangen. När vi passerade kyrkan var det några i gruppen som blev lite kyrkliga av sig och gick in medan jag fick tid att ta ett bloss i stället! På lunchen serverades så mamaliga och annan inhemsk mat. Nu fick äntligen hela vår grupp prova den omtalade majspuddingen. Till luncher och middagar serveras hemmagjort rödvin, som kanske inte skulle kallas för rödvin, men för en som inte gillar vin överhuvudtaget spelar det ingen roll. Efter lunch kommer en fin vit buss, ägd av regionen, för att skjutsa oss till en större by, Tomai, som har ca innevånare. Vägen dit blir sämre ju längre vi kommer från Leova. Det går inte ens att föra ett samtal p g a bullret när vi skumpar fram på vägen. Efter ca 40 minuter är vi framme och får träffa lite lokala politiker. Vi hamnar även nu i ett lokalt museum, med ungefär samma prylar som i det vi besökte på förmiddagen. Efter det besöker vi ett dagis som är tomt eftersom det är söndag. Här får ca 200 barn plats och det mest udda var de trånga sovsalarna som fanns för barnen att sova middag i. Sen går vi vidare mot en grund- och gymnasieskola, men på vägen fastnar vi igen vid en kyrka, visserligen snygg och nyrustad men inget för mig att besöka. Väl vid skolan får vi träffa rektor m fl och titta på några skolsalar. Tyvärr är det sommarlov nu, så vi träffar inga elever. Skolan var hyfsad standardmässigt, men toaletterna hade man missat helt, rapporterades det från några ur gruppen som var på besök på ett ute stå-dass.

12 12 Som avslutning samlas vi på en byrestaurang där vi får kaffe, kakor och en lokal brandy. Här kommer lite frågor om vad som är viktigt politiskt idag såväl här i byn som i landet. Vi skumpat tillbaka mot Leova, för en par timmars vila före kvällens grillfest i närheten av PDM:s lokalkontor. Det blev en mycket trevlig kväll, utomhus vid grillen, utan hög musik men med hög stämning. Då vårt AK-styrelse beslutat att bidra med kr till PDM i Leova, gick jag, kassören Gunnar och Domicela som tolkar på ryska, över till kontoret och överlämnade den gåvan och lite andra småprylar vi tagit med oss. Framåt 23-tiden började Eufrosinia springa fram och tillbaka mellan oss och PDM-lokalen med uppgifter om valet. Första nyheten var att Ionna omvalts som borgmästare. Hon besökte oss i Gävleborg i senaste valet, så vi kunde jubla för någon vi kände. En stund senare kom Eufrosina springade igen, jublande för att rapportera att Vasile från byn/kommunen Fillipine omvalts till borgmästare med 70% av rösterna. Vasile har också besökt Gävleborg vid första utbytet En stund senare, en ny rapport om en PDM:are som ny borgmästare, osäker på vem och vart. När klockan passerat börjar vi dra oss hem mot hotellet, men innan det tittar vi in på PDM-kontoret. Där får vi höra att det nu var klart med 5 PDM:are som borgmästare och 6 som kommer att hamna i omval, med en konkurrerande kandidat. Omvalen sker inom 2 veckor på ställen där ingen fått över 50% av rösterna. Vad som hänt i resterande 14 kommuner fick vi ingen rapport om just då. På vägen hem, snubblande i totalt mörker på en byväg fick vi lys-hjälp av ägaren till hotellet, som åkte bredvid med sin bil. När vi kom fram, upptäcker vi att vi hade vi tappat bort en deltagare i mörkret. Han kom som tur var, rätt snart efter oss, lätt irriterad över uppståndelsen, bara för att han hade markerat revir i buskarna. Kvällen avrundades med politiska resonemang på hotelltrappan. Det handlade förstås om glädjen i Leova, men också om politiska frågor på hemmaplan som vi behöver lösa.

13 13 Vi känner en viss rädsla att alltför många sossar börjar anpassa sitt tänkande till borgerligt marknadstänkande vad gäller offentlig sektor. Och det måste vi förstås motverka! 6/6, måndag, Marie Frestadius Vi lämnar våra trevliga vänner och värdar i Leova, efter att ha haft två dagars besök där. Vi kunde duscha varmt i morse, vilken lyx. Börjar bussfärden med att laga en punktering på en liten verkstad i Leova. Vår chaufför pumpade och bytte däck ute i gassande sol. Efter detta fick han tvätta händerna under ett träd, ute i det fria, från en petflaska med vatten och troligen något starkt medel. Flaskan hängde upp och ned vid ett träd med botten borttagen för att kunna fylla på nytt igen. Nu styr färden mot Milistii Mici. Efter någon timmes färd i en bra buss, utan AC men med fönstren nere för att få lite luft, är vi framme vid målet. Den största vinkällaren i världen under jord. Den finns med i Guiness rekordbok och har 25 mils gångar, men bara 12 mil används just nu. De visade upp en bråkdel av vinkällaren, där det ständigt är ca 13 grader och där det arbetar ca 200 personer varje dag. Det finns mycket ungt vin och gammalt vin samt champagne som tillverkas efter fransk metod. De har några väldigt gamla viner som lagrats i ca 100 år. Vart tredje år provsmakar specialister vinet och beslutar vilka som ska fortsätta att lagras och vilka som ska säljas. Efter denna intressanta information fick vi provsmaka 2 vita och 3 röda viner när vi åt lunch nere i vinkällaren i en trevligt inredd matsal. Musiker underhöll oss med klassiska moldaviska stycken samt även svenska melodier. Trevligt och intressant besök. Efter det åkte vi på usla vägar tillbaka till Chisinau och vårt gamla hotell. Det är stor skillnad i landet på standard på hus, bebyggelse och vägar beroende på hur rik regionen är men de har ett uselt vägnät. Jag vill inte tänka på hur avlopp och vattenledningar ser ut. Tillbaka i huvudstaden hade vi lite fritid. Vi var några stycken som njöt av den vackra och

14 14 lummiga parken Stefanosh park och sedan sakta flanerade genom staden för att titta på folklivet. Några var på marknad för ytterligare shopping och en del tog siesta. På kvällen flanerade vi ned till centrum för att äta middag. Hittade en trevlig uteservering med bord mellan träden. Middag och att beställa mat är ett äventyr. På vissa ställen finns det bara information på matsedeln på ryska och moldaviska, har vi tur finns det på engelska. Ett fåtal kan prata andra språk än moldaviska och ryska. Vi chansar och hoppas att det blir något gott. Ibland går det fort, ibland krånglar det. Några av oss får vänta länge och/eller får helt fel mat, men det vi har beställt har i regel smakat bra. Vi avslutade kvällen med att skåla för Sverige och dricka den champagne vi fått med oss från vinkällaren. 7/6 tisdag, Irmeli Söderman Dagen efter svenska nationaldagen. Vaknar av att solen lyser rakt i ögonen. Kliver in i duschen. Vi och Fahlanders har logi i den gamla delen av hotellet, men trots det så är rummet lyxigt enlig Moldaviska mått. Vi har både en toalettstol och dusch med varmvatten, ibland. Det är mycket klor i vattnet, både håret och skinnet börjar bli lite fnöskigt efter en veckas duschande. Väcker nästa man till morgontoalett. Micke valde att hänga med oss hit till Moldavien, istället för att hänga med till Barcelona då jag fyllde 50. EM-kvalmatchen Sverige-Moldavien kan ha haft en del i det valet Ja, hur som helst är det kul att vi får umgås och rå om honom några dagar, det händer inte så ofta numera. Frukosten serveras i matsalen i den nya delen av hotellet, där övriga gänget bor. Neskaffe, bröd, ost, äggröra, kassler, maffsig tigerkaka, småkakor, mördegsstänger, ingen behöver gå hungrig efter frukosten. Första morgontimmarna är inte min bästa tid på dygnet och de blir inte bättre av ljudnivån i matsalen. Fattar inte varför det alltid är kombinationen stengolv och stålrörsmöbler i öststatsrestaurangerna. Det riktigt skär i öronen när man drar ut stolarna. En guide och vår busschaufför väntar på oss vid Idag ska vi åka till Old Orhei. Vi har haft ett späckat program. Vi är här på semester för egna pengar, men vi har fått hjälp av Oleg att hitta intressanta saker att titta på. Han har gjort programmet utifrån de önskemål vi tagit fram under höstens/vårens cirkel. Vi har nog fått med allt vi spaltade upp på whiteboarden hemma i Sandviken. Tolken är en kvinna på 42 år. Hon börjar guidningen ståendes i bussen medan vi kör genom stan. Efter ett par krondiken och 2-3 tvärnitar ber Åsa henne sätta sig ner och äntligen kan vi höra vad hon har att säga, istället för att oroa oss för att hon ska flyga ut genom

15 15 vindrutan. Hon berättar om de olika byggnaderna vi passerar. Många av husen har byggts efter jordbävningen Vi har hört jordbävningen nämnas redan tidigare i Leova, men ingen tycks vilja prata om den? Ingen av oss har heller sett något skrivet om den, trots vi läst mycket om landet under cirkeln. Mystiskt, men den var ju i och för sig under kommunismen och de var nog rätt selektiva med vad de berättade för västvärlden. Det här måste vi kolla upp när vi kommer hem? Moldaviens läge mellan öst- och väst har gjort att länderna runt om kring alltid gjort anspråk på landet. Moldavien har många gånger under historien använts till slagfält och som skyddsmur mot väst. Idag är Moldavien en fri republik med ett folk som är stolta över att ha ett eget land, trots att det är Europas fattigaste. Infrastrukturen är usel och korruption är vardagsmat. Valet i helgen gav över 40% till kommunisterna i Chisinau. Guiden visar öppet sin irritation över resultatet. Hon menar att de som vill göra något för att förbättra landet, de som sett och vet hur mycket bättre man kan ha det, de jobbar utomlands. Jobbar man utomlands kan man inte rösta i kommunvalet. De som avgör valet är pensionärerna. De var trygga i det gamla systemet? De tycker att det var bättre förr och de ger sin röst till kommunisterna?! Det är hett i bussen. AC:n fungerar, men ger takdropp. Chauffören öppnar takluckan och jag hoppas att ingen får nackspärr. Efter ett tag börjar landskapet förändras. Det blir kuperat, lummigt, Moldavien är ju riktigt vackert! Vi möter ett gammalt par med en minst lika gammal häst och vagn. Plötsligt känns det som om tiden backar år om inte mer. Tanken slår en att paret har valt rätt fordon för de Moldaviska vägarna. Vi kommer till en liten bergsby med små kalkstenshus och verandor med tak av vinrankor. Vi klättrar upp på berget. Terrängen är rätt svår och mycket dammig. Vi klättrar upp för otaliga trappor.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

En resa till Syd Amerika

En resa till Syd Amerika En resa till Syd Amerika Söndag 16/6 Nu skulle jag till slut åka. Det blev en sen lördagskväll då jag skulle ta farväl av ett antal kamrater och när jag till slut kom hem blev det även ett antal telefonsamtal.

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer

From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/

From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/ From Blog to Book. HTTP://BLOGGAR.NWT.SE/BANGLADESH/ 2 Contents 1 2011 5 1.1 October....................................... 5 1.1.1 Inloggad (2011-10-19 20:18)....................... 5 1.1.2 App förberedelser

Läs mer

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 I detta dokument har olika minnen och händelser blivit nedtecknade. Flera av Brasilienresenärerna har bidragit med texter, visor, fotografier, teckningar

Läs mer

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v.

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Sid 124 Sid 1 Förord Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Jag har valt att lägga tonvikten på det som sker i vardagen

Läs mer

D Tour 2001. Examensreseföreningen vid Datatekniksektionen. Lunds Tekniska Högskola. Dagbok från resan till Peru 24 juni 16 juli.

D Tour 2001. Examensreseföreningen vid Datatekniksektionen. Lunds Tekniska Högskola. Dagbok från resan till Peru 24 juni 16 juli. D Tour 2001 Examensreseföreningen vid Datatekniksektionen Lunds Tekniska Högskola Dagbok från resan till Peru 24 juni 16 juli Deltagare: Henrik Håkansson Martin Kretz Mattias Larsson Josefin Mandorsson

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Phymean vet precis hur. Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun

Phymean vet precis hur. Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun TEXT: JOHANNA HALLIN & EVELINA FREDRIKSSON FOTO: ALEXANDRA ELLIS Phymean Noun nomineras till World s Children s Prize 2015

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

Inledning. Saker att tänka på till nästa resa:

Inledning. Saker att tänka på till nästa resa: uppteckningar av resan till mittens rike YongNeiBo s pilgrimsfärd till mittens rike för att hämta tre korgar visdom F r e d r i k J ö r n e b o 2 Inledning Det här är en historia med spänning, äventyr,

Läs mer

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828 2000 av Josef Hemmingson 000716->000828 2000 Kapitel 1. Förord 2. Födelsen 3. När gräset blev grönt 4. Du skall icke stjäla 5. Sanningen 6. Nattens relationer 7. Filosofen 8. En amerikansk pub 9. Den mes

Läs mer

Venezuela den 30 april 2006

Venezuela den 30 april 2006 Venezuela den 30 april 2006 Tapir är ett mycket märkligt djur. Ser nästan ut som en jättestor gris, men tillhör nog inte grissläktet alls. På håll ser den ganska fredlig och korkad ut, men lär vara nog

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

Alaskaresan Hallo Bay 2013

Alaskaresan Hallo Bay 2013 Måndag den 12/8 middag kl 12.00 Nu närmar sig resan till Alaska. Jag har packat färdigt 2 stora resväskor och ett stort handbagage med kameragrejor, pass och diverse papper, bl a inresetillstånd till Alaska.

Läs mer

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad,

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, Allt du vill köpa är till salu På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, trängs turisterna. De sicksackar sig med stor möda förbi varandra på väg framåt, försöker ta sig runt dem som har stannat

Läs mer

FRÅN UR FORM TILL I TRIM

FRÅN UR FORM TILL I TRIM FRÅN UR FORM TILL I TRIM EN RESA PÅ 365 DAGAR Johan Nordström Från ur form till i trim 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITELL SIDA INLEDNING 3 RESULTAT 8 HÖGT OCH LÅGT 9 KRÖNIKOR 18 UTVALDA BLOGGINLÄGG 34 RECEPT

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer