LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011"

Transkript

1 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

2 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel omkring Moldavien. Detta utifrån att SAP Gävleborg sedan 2009 har ett samarbetsprojekt med systerpartiet Partidul Democrata din Moldova, PDM, i Moldavien. Fr o m hösten 2010 har Socialdemokraterna i Sandviken adopterat projektet och har därmed ett ansvar för genomförande av de stödinsatser som vi gör för utveckling av partiet i Moldavien. Moldavien är Europas fattigaste land, inklämt mellan Rumänien och Ukraina, i närheten av Svarta Havet men utan tillgång till egen kust. Moldavien har ca 5 milj medborgare men omkring 1 milj av dessa bor och arbetar utomlands p g a den svåra ekonomiska situationen i hemlandet. Under vår valrörelse hösten 2010 så tog vi emot 6 besökare från partiet PDM och många partiaktiva blev då intresserade av att veta mer om landet och eventuellt åka dit för en kombinerad semester- och studieresa. Vi stödjer partiet lokalt i regionen ( länet ) Leova i sydvästra Moldavien. Landet, som är mycket litet till yta, är indelat i 36 regioner/län. De flesta av dessa är dock mycket små, mera jämförbara med våra kommuner och Leova har drygt innevånare, alltså inte så mycket större än Sandvikens kommun. Leova är sedan indelat i 36 kommuner varav några är sammanslagna rent formellt så de har egentligen 25 kommuner. I våra ögon är dessa kommuner mer byar/kommundelar med få innevånare men alla 25 har en egen borgmästare och ett eget kommunfullmäktige. PDM är ett rätt så nytt parti, bildat De fick knappt 13% i senaste nationella valet i november 2010 men i Leova hade de ca 18% av rösterna då. Våra partikamrater i Leova är stolta över det och menar att vårt samarbete, som mest handlar om utbildning av partiaktiva, har haft positiv betydelse för partiet lokalt. Vår studiecirkel i Sandviken lockade 14 intresserade och det blev till slut 11 som kunde/ville följa med på resan. Vi planerade tillsammans och försökte få en mix av politik och turistiskt toppat med att se en EM-kvalmatch i fotboll mellan Moldavien Sverige. Som en kort sammanfattning kan man säga att vi lyckades bra med ett blandat program som kom att innehålla bl a följande: Möte med PDM och dess grundare EM-kval i fotboll Moldavien Sverige, med 1-4 som slutresultat Besök på äldreboende (endast 30 platser i hela Leova län) och internatskola med ca 280 utsatta barn/ungdomar. Partifest med moldavisk mat, musik och dans. Lokala partival i länet och kommunerna och personval av borgmästare i kommunerna PDM fick ca 35% av rösterna i länsvalet Besök i världens största vinkällare, 25 mil under jord varav 12 mil användes nu. Besök i gammal stad med munkkloster insprängt i berget Bilbombs-dåd med en dödad i huvudstaden Chisinau.

3 3 1/6 onsdag, Åsa Olsson Klockan ringer mitt i natten, dags att gå upp. Marie tar med mig i sin bil till ABF, där vi träffar alla andra som ska med. Vi ska åka minibuss till Arlanda för vidare färd mot Moldavien. Vi som ska åka är Åke Söderman, Irmeli Söderman, Mikael Söderman, Åsa Olsson, Hans Lundgren, Maj Johansson, Marie Lind, Lotta Eimasdotter, Marie Frestadius, Domicela Fahlander och Gunnar Fahlander. Vi packar in väskorna och oss och åker iväg klockan och jag är trött men förväntansfull. Studiecirkeln som vi läste på ABF och den information vi har fått från SAP i Sandviken om Moldavien gör att man tycker det ska bli väldigt intressant att komma dit. På Arlanda flyter allt jättebra, så incheckningen går fort och vi kan ta en kopp kaffe innan planet lyfter. Planet blev en kvart försenat men sen kom vi iväg till Riga där vi skulle mellanlanda. Vi hade så pass gott om tid på flygplatsen att vi hann äta en pizza till lunch, sen bar det av till Moldavien. När vi landade fick vi gå till växlingskontoret först av allt, för i Moldavien har dom en inhemsk valuta som heter Lei och är värd cirka 58 öre. Utanför dörrarna stod våran moldaviska chaufför och hans minibuss som vi lastade in oss och väskorna i och åkte till Hotell Klassik för incheckning. Vi bestämde oss för att äta en gemensam middag på en Irländsk pub en kort bit från hotellet. När vi kom dit och beställde så tog det lite tid innan maten kom (1 ½ timme), men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det. Och maten var väldigt god, när vi till slut fick den. Sen tror jag att servitrisen fick hjärtattack när vi sa att var och en betalar sin mat. Vissa var trötta och gick tillbaka till hotellet efter vi betalt notan, andra gick nerför trappan och tog en öl. Sen gick även vi tillbaka och sa god natt efter en lååångdag. Med många nya intryck och ett språk som man inte kan förstå ett enda ord av så känner man sig väldigt trött. Jag tycker att det verkar vara ett spännande land, vi får se vad det har att erbjuda och vad dom kommer att visa oss. 1/6 onsdag, Lotta Eimasdotter Vi samlades utanför ABF klockan för avfärd mot Arlanda. En av våra resekamrater hade fått förhinder och kunde ej åka med, annars skulle vi varit 12 personer. Vi kom till Arlanda och incheckningen gick mycket bra och smidigt. Vi klev ombord på vårt plan lite trötta men förväntansfulla. Planet tog oss till ett regnigt Riga där vi mellanlandade. Vi fick tid för lite mat och kaffe/dryck innan vi checkade in på vårt plan vidare till Moldavien. Planen var små propellerplan som var trånga men allt gick smidigt, trots en lite skumpig färd gick det bra! Vi växlade in våra Euros till den valuta som gäller där, Lei.

4 4 Väl framme i Moldavien väntade vår buss som skulle ta oss till hotellet på en skumpig tur på Chisinaus gator. Vädret var växelvis fint växelvis regn och luften stod stilla och det var fuktigt och varmt. På väg till hotellet passerade vi fotbollsstadion och det var ganska trafikerat på gatorna. Hotellet vi kom till var jättefint, relativt nytt och det låg insprängd mellan en massa rivningsfärdiga byggnader. Vi samlades vid för att gemensamt gå till en Irländsk pub där vi bokat bord. Pubens kapacitet var inte den bästa men det berodde nog mycket på att vi elva personer mer eller mindre beställde in olika rätter, det tog över två timmar att få in vår mat och då hade några av oss tappat sugen men satt tappert kvar. Maten vi fick in var god och mättande. Vi gick sedan tillbaka till hotellet för att sova! 2/6 torsdag, Domicela Fahlander Andra dagen i Chisinau och nu är det min tur att föreviga kommande händelser. Som tur är delar jag författarskapet för denna dag med min make Gunnar. Hoppas att han tar de väsentliga bitarna så att jag får ägna mig åt de roliga. Hotellrummet vi fick hade två dubbelsängar, men vi sov i samma för att slippa möblera om hemma. Tänk om vi skulle få nya ovanor! Två dubbelsängar skulle aldrig kunna få plats i vårat sovrum hemma. Det var lika bra att vi höll oss till verkligheten. Efter frukosten (helt OK) gick vi till stadens hjärta MARKNADEN. Där delade vi på oss, troligtvis till herrarnas stora lycka. De fick som uppgift att eller snarare valde själva, att åka till fotbollsstadion och undersöka var vi skulle få sitta och om vi kunde få en bit mat och dryck innan matchen imorgon. Vi flickor ägnade oss åt mycket roligare sysselsättning SHOPPING. Efter att vi passerat några marknadsstånd upptäckte vi att vi hamnat i varje kvinnas förlovade land. Tänk själva en handväska för 50 kr, underkläder från 5 kr, skor från ca 50 kr paret o s v. Jag skulle kunna räkna upp hur många prylar som helst. Men så plötsligt började det småregna. Som tur var visste Irmeli att det fanns en liten bar i närheten av marknaden. Vi gick dit och beställde var sitt glas vin efter förmiddagens strapatser och nu kom nästa chock priset hör och häpna, 2 kr för ett glas vin, vi trodde inte våra öron. Oj vad det smakade bra.

5 5 Efter vinrasten blev det mera shopping och sedan återförening med herrarna på en närliggande restaurang där vi intog dagens lunch till ett väldigt skäligt pris. Efter lunchen var det dags för besöket på PDM:s högkvarter. Vi fick lite info om partiets historia och nuläget. När vi gick ut från PDM-huset möttes vi av ett hemskt oljud. Det var ett gäng blåklädda ungdomar med flaggor och visselpipor. Deras ledare talade väldigt argsint, synd att vi inte förstod. Som tur var fick jag prata med en förbipasserande kille som kunde ryska. Han berättade för oss att det var en grupp ungdomar som ställer upp för vilket parti som helst, mot betalning. Just nu så stödde de ett utomparlamentariskt parti eller snarare organisation mot PDM. Och jag som tyckte att ryska var ett helt onödigt ämne under min skoltid. Vad fel man kan ha! Sedan var det mot hotellet igen. Efter en kort vila och några snarkningar var det dags för middag. Vi hittade en öde restaurang utöver ägaren. Tur att vi kom, vad skulle han annars göra? Efter att vi intagit vår middag (god sådan) bestämde vi oss för efterrätt i form av Irish coffee. Tyvärr visste inte ägaren vad det var, men vi som är vana vid ABF-cirklar fixade snabbundervisning. Lotta fick ställa sig bakom baren och visa steg för steg hur man blandar en sådan drink. ABF har faktiskt en enorm marknad i Moldavien. Efter vad jag sett under dagen så skulle det behövas cirklar i det mesta, t ex i hur man splittar en nota. Det tog nämligen 30 minuter innan vi fick våra. Mätta och trötta gick vi tillbaka till hotellet för en natts vila. 2/6 torsdag, Gunnar Fahlander En god natts sömn i ett stort rum med 2 dubbelsängar. Hade ställt mobilen på men glömt att ställa om tiden på klockan. Det gjorde nu inget då jag vaknade av mig själv. Vi åt en rejäl frukost, dock är det inte som en svensk hotellfrukost. Åsa kollade runt lite på hotellet och hittade en pool på taket, den var dock inte öppen för användning ännu. Kl var det promenad ner mot centrum i Chisinau där det finns en stor marknad med mycket utbud. Jag tror man kan köpa det mesta där. Här spred vi på oss. Killarna skulle kolla in matcharenan för morgondagens EM-kvalmatch mellan Moldavien Sverige för att se om det fanns något bra ölställe bredvid. Först gick vi igenom marknaden där Åke o Hasse köpte 2 limpor cigaretter var, till en kostnad av 300 lei (90 kr st). Utanför marknaden fanns en liten ölbar så vi svalkade oss med varsin. Sen skulle vi till stadion och vi tog en taxi. Vi gjorde som moldaverna gör, ställde oss vid gatan och vinkade. Inga problem, taxi vid första försöket. Att åka från centrum till stadion tog ca minuter och kostade 40 lei.

6 6 Vi hittade snabbt ett litet ställe bredvid stadion, där vi tog en öl för att testa. Sen tog vi oss tillbaka till centrum för att äta lunch innan vi skulle träffa PDM kl Vi hittade ett enkelt mathak nära PDM-kontoret, bara 5 minuters promenad. Hasse och jag delade på en pizza som var helt smaklös, men den gick ner så man fick lite i kistan. ½ pizza och en öl 10 kr var vi på PDM-kontoret, där vi träffade Oleg Tulea och grundaren av partiet (fick inte namnet på honom klart för mig). De berättade om partiets historia och lite om aktuella frågor. När vi lämnade kontoret var det en demonstration utanför, de ropade slagord och visslade i visselpipor. Alla hade en blå t-shirt på sig och det var endast ungdomar mellan år. Den enda som var i skjorta och slips var han som framförde budskapet till PDM. Flera TV-bolag var där och filmade. Sen gick vi tillbaka till hotellet för att vila innan middagen. Vi bestämde att träffas kl i hotellets uteservering. Vi hittade en liten och trevlig restaurang nära hotellet där endast en person arbetade, troligen ägaren. God mat och snabb service. En liten händelse under besöket på restaurangen. Det kom in en dam och satt bara på en stol och gjorde ingenting mer än att bara se sur ut. Min tanke var att det var frun till ägaren och att han hade lovat att komma hem tidigt? Hon blev lite gladare under kvällen. Under hela kvällen var vi de enda gästerna, det kändes som att han fick en veckas omsättning på oss 11 svenskar denna kväll. En kort promenad hem till hotellet för en god natts sömn. 3/6 fredag, Åsa Olsson Vi vaknar upp till en solig dag i Chisinau och gör oss färdiga för frukost på hotellet. Dom hade lika buffé som dom andra dagarna, förutom att det serverades vaktelägg också. Efteråt gjorde vi lite olika saker. Någon stannade på hotellet och vilade, vissa av oss gick ner på marknaden i city för att handla och några flanerade efter huvudgatan och tittade i skyltfönster. Det sjuder av liv och rörelse och man förstår ingenting vad dom säger men det gör inget. Atmosfären är livlig och på vissa ställen luktar det kött och på andra parfym

7 7 precis som man förväntar sig, vi hade bara förmiddagen på oss för fria aktiviteter. Klockan 15 skulle vi träffa svenska supportergruppen i en park som heter Stefan Cel Mare och ligger i centrala staden. Innan vi gick dit måste vi till hotellet och byta om till Sverigetröjorna. Det blev en lång vandring dit. Vi drack en öl och kom på att vi måste gå tillbaka till hotellet, för vi hade bokat middag där, innan vi skulle ta taxi till Zimbru stadium. När vi kom till stadium hade vi gått om tid för att värma upp inför matchen. När vi satt på uteserveringen så kom Moldavisk TV fram och intervjuade Hasse och Mikael Söderman om matchen bland annat. Sen fick vi alla sjunga svenska nationalsången, först tillsammans sen var och en. Hur det lät vill ingen veta, jag kan bara säga stackars tittare. Men vi var glada ändå och ölen var kall och vissa av oss drack gott rödvin. Vi letade oss in på våra platser som låg mitt bland moldaviska fansen på kortsidan, svenska fansen satt längre ut mot kanten. Fast det gjorde inget för moldaverna var hur trevliga som helst, vi bytte bort en svensk flagga, en mössa och en sjal, dom vi bytte med blev jätteglada. Det var en bra match ur svensk synvinkel, vi vann med 4-1 utan Zlatan. Jag tror att alla vi svenska supportrar blev hesa som vi skrek under 90 minuter, men det var en härlig stämning under hela matchen. Jag erkänner att det var första gången som jag var på en fotbollsmatch, fast nu har jag blivit biten och ska gå på fler matcher, det var jätteroligt. När matchen var slut fick vi stå och vänta tills alla moldaver hade lämnat arenan innan vi fick gå. Utanför letade vi upp våra förbeställda taxibilar och åkte tillbaka till hotellet. Sen sa vi god natt och var och en gick till sina rum. 3/6 fredag, Hasse Lundgren Uppstigning med sedvanlig rökning på rummet (enda rökrummet), en liten magborste och sedan en skön dusch. Frukosten var som vanligt lite tunn, men dom fyllde på när dom flesta ätit färdigt!? Tur det finns kaffe och det var kaffesmak t.o.m.

8 8 Damerna i sällskapet snattrade mera än vanligt, ivriga inför dagens match (trodde jag), men det var den billiga marknaden som hägrade. Vi män var lite mera inne på kvällens aktivitet. Alla gick dock ner på marknaden. Jag återvände till hotellet redan vid 12-tiden för att vila lite. Damerna kom också tillbaka med sina små inköpspåsar och pratade ganska länge om sina fynd. Efter lite vila och mat begav vi oss, iförda svenska tröjor, mössor, koskällor och andra matchattribut till en park där Camp Sweden hade en samling inför matchen. Redan klockan var vi som första svenskar vid arenan. Uppmärksamheten var stor när vi kom och sjöng olika svenska låtar. Moldavisk TV var där och våra ljuva stämmor fick sändas i TV. Jag undrar hur lång tid det tog för moldaverna att förstå att det var nationalsången vi sjöng. Slutresultatet vart 4-1 till Sverige, stämningen var på topp hela tiden. Det roliga var att moldaverna var lika glada dom. Sjalar, mössor och annat med Sverigemärken var populära gåvor. Efter det var det taxi tillbaka till hotellet och en tidig kväller efter dagens hårda program. Gonatt. 4/6 lördag, Maj Johansson och Marie Lind Kamrer D Fahlander löser våra ekonomiska problem efter frukost. Klarblå himmel och + 32 grader utlovas inför bussfärden på ca 10 mil till Leova. Vägen går genom frukt- och vinodlingar och oändliga grönsaksfält. Här är det handkraft som gäller, inte en traktor inom synhåll. Gör verkligen grävandet i jorden människan lycklig som kineserna säger? Utspridda efter vägen ligger husen i sten och tegel. Somliga lyser upp med sina klarblå tak. I en korsning har några kvinnor samlats för att sälja grönsaker på en egen marknad. Framme i Leova tar vi en snabbkaffe hos Ana på hennes restaurang Miraj. Här utanför springer vilda (?) hundar och på vägen rullar kärror dragna av sina hästar. Känns som om vi rest 50 år tillbaka i tiden.

9 9 Nästa besök är på ett äldreboende med 30 platser till länets drygt innevånare. 3 personer i varje rum. Två hundar bor också här. Lokaler, utrustning och inredning gör nog stället svårjobbat. I framtiden vill man arbeta för att skapa en separat demensavdelning och enkelrum för alla boende. Känslan vi har med oss därifrån är familjär medmänsklig trångboddhet. Utanför på bänkar o skuggan sitter några boende. Här planerar man att odla sina egna grönsaker. Hemtjänst finns ute i byarna där 1 person tar hand om 10 pensionärer med dagverksamhet. Andra aktiviteter görs också av volontärer. Även här har vi backat 50 år. Vi lämnar boendet ganska ödmjuka. Vaacumförpackar vi våra äldre? Är det bra? Lunch på Anas restaurang. Efter det skulle vi checka in på hotellet, men det blev i stället en timmes promenad. Ett minst sagt ambitiöst program för lördag-söndag presenteras. Hoppas alla andra la in det på hårddisken för jag hann nog inte med där. Efter lunchen en promenad bort mot ett kulturhus. Där tog vi oss också ned mot floden Prut och tittade över mot Rumänien. En vildvuxen terräng som skulle kunnat vara en underbar stadspark. Av Leninstatyn återstår bara fundamentet. Kulturhuset innehöll bl a en större teatersalong. En annan lokal skulle vara vallokal dagen efter. Där fick vi se vallängderna på väggen och höra lite om hur valet går till. Vi har också fått klart för oss att man inte får föra valkampanj efter fredagen före valet, som sker på söndagar. Nu var det varmt, mycket varmt, medan vi gick på den äldsta gatan i stan, förbi ett förvaltningshus och passerande ett påbörjat hus för konstskola som aldrig blev färdigbyggt. Vi fortsatte paradgatan förbi landstings-/regionhuset där Eufrosinia var viceordförande t o m idag (sen får vi se). Där visades olika lokaler, t ex fullmäktigesalen där vi pustade ut en stund. Nu får vi ladda bussen med bagage och dra till vandrarhemmet/hotellet för lite slappande och dusch inför

10 10 kvällens partifest. Somliga jagar myror på rummet, andra varmvatten. Tillbaka på Miraj. Ett gäng i folkdräkter står utanför. Underhållning och musik alltså. En grundlig presentation med alla titlar är ett måste innan det blir noroc-time (skål alltså!). Mat i massor, kannor med vin och flaskor med inhemsk cognac. Noroc, noroc. I Moldavien har man demokratiskt dans, alla tillsammans i en ring!!! Alla hoppar in och ur efter behag. Maj tyckte det var mycket roligt och klarade av både rödvinet och dansen. 5/6 söndag, Åke Söderman Vår andra dag i Leova inleder vi med frukost i Anas restaurang (ordföranden i kvinno-klubben ). Denna gång en mer normal frukost än den vi serverades förra gången vi var här. Då fick vi fläsklägg och mamaliga (majspudding). Efter frukosten följer vi Eufrosinia (ordföranden i det lokala PDM) till vallokalen för att rösta. Där får vi titta på hur valet sköts och på valsedlar m m. Varje röstberättigad person får ett röstkort som gäller för flera val, inte bara detta. Röstkortet kollas mot den vallängd som finns i lokalen och sedan stämplas det för att visa att man röstat och för att man inte ska kunna rösta flera gånger i samma val. Röstkortet är en personlig handling, som också används när man ska göra andra saker t ex skaffa id-handlingar m.m.. På kortet finns uppgifter om civilstånd, om man har barn m m. Eufrosinia får sin valsedel som är ett större papper, där alla deltagande partier i valet finns med. Hon går bakom skynket för att i hemlighet stämpla för det parti hon röstar på, sen lägger hon valsedeln i ett kuvert och stoppar i valurnan. I just detta val är det både regionala val, lokalval och borgmästarval. De 2 första är på partier, medan i borgmästarvalet röstar man på en person, men personen i sin tur företräder ett parti. Enligt uppgift pågår valet mellan och valresultaten ska börja komma någon gång vid 23-tiden. Vi vandrar i den starka värmen till Leovas centralbibliotek. Biblioteket är stort, men det ser ut som att många av böckerna är mycket gamla. Vi besöker olika avdelningar. På en av dem arbetar kvinnan, som under gårdagskvällen var sångerska i den moldaviska folkmusikgruppen som uppträdde för oss. Hon blev även nu uppmanad att sjunga och det blev väl sådär skulle jag säga!

11 11 Uppe i den datasal som finns i biblioteket sitter några ungdomar och surfar eller pluggar. Enligt den som förestår datasalen har så många som ca 80% av ungdomar i Leova stad tillgång till dator hemma, men det är mycket färre ute på landsbygden. Efter biblioteket blev det ett lokalt museum som ligger i samma hus. Jag hade varit där tidigare, men för övriga var det säkert mera intressant. Det är ett lite konstigt museum eftersom det förutom prylar från bondesamhället, också innehåller sådant som gamla miniräknare, kameror o dyl. Nu var klockan nästan slagen lunch, så vi vandrade sakta tillbaka mot restaurangen. När vi passerade kyrkan var det några i gruppen som blev lite kyrkliga av sig och gick in medan jag fick tid att ta ett bloss i stället! På lunchen serverades så mamaliga och annan inhemsk mat. Nu fick äntligen hela vår grupp prova den omtalade majspuddingen. Till luncher och middagar serveras hemmagjort rödvin, som kanske inte skulle kallas för rödvin, men för en som inte gillar vin överhuvudtaget spelar det ingen roll. Efter lunch kommer en fin vit buss, ägd av regionen, för att skjutsa oss till en större by, Tomai, som har ca innevånare. Vägen dit blir sämre ju längre vi kommer från Leova. Det går inte ens att föra ett samtal p g a bullret när vi skumpar fram på vägen. Efter ca 40 minuter är vi framme och får träffa lite lokala politiker. Vi hamnar även nu i ett lokalt museum, med ungefär samma prylar som i det vi besökte på förmiddagen. Efter det besöker vi ett dagis som är tomt eftersom det är söndag. Här får ca 200 barn plats och det mest udda var de trånga sovsalarna som fanns för barnen att sova middag i. Sen går vi vidare mot en grund- och gymnasieskola, men på vägen fastnar vi igen vid en kyrka, visserligen snygg och nyrustad men inget för mig att besöka. Väl vid skolan får vi träffa rektor m fl och titta på några skolsalar. Tyvärr är det sommarlov nu, så vi träffar inga elever. Skolan var hyfsad standardmässigt, men toaletterna hade man missat helt, rapporterades det från några ur gruppen som var på besök på ett ute stå-dass.

12 12 Som avslutning samlas vi på en byrestaurang där vi får kaffe, kakor och en lokal brandy. Här kommer lite frågor om vad som är viktigt politiskt idag såväl här i byn som i landet. Vi skumpat tillbaka mot Leova, för en par timmars vila före kvällens grillfest i närheten av PDM:s lokalkontor. Det blev en mycket trevlig kväll, utomhus vid grillen, utan hög musik men med hög stämning. Då vårt AK-styrelse beslutat att bidra med kr till PDM i Leova, gick jag, kassören Gunnar och Domicela som tolkar på ryska, över till kontoret och överlämnade den gåvan och lite andra småprylar vi tagit med oss. Framåt 23-tiden började Eufrosinia springa fram och tillbaka mellan oss och PDM-lokalen med uppgifter om valet. Första nyheten var att Ionna omvalts som borgmästare. Hon besökte oss i Gävleborg i senaste valet, så vi kunde jubla för någon vi kände. En stund senare kom Eufrosina springade igen, jublande för att rapportera att Vasile från byn/kommunen Fillipine omvalts till borgmästare med 70% av rösterna. Vasile har också besökt Gävleborg vid första utbytet En stund senare, en ny rapport om en PDM:are som ny borgmästare, osäker på vem och vart. När klockan passerat börjar vi dra oss hem mot hotellet, men innan det tittar vi in på PDM-kontoret. Där får vi höra att det nu var klart med 5 PDM:are som borgmästare och 6 som kommer att hamna i omval, med en konkurrerande kandidat. Omvalen sker inom 2 veckor på ställen där ingen fått över 50% av rösterna. Vad som hänt i resterande 14 kommuner fick vi ingen rapport om just då. På vägen hem, snubblande i totalt mörker på en byväg fick vi lys-hjälp av ägaren till hotellet, som åkte bredvid med sin bil. När vi kom fram, upptäcker vi att vi hade vi tappat bort en deltagare i mörkret. Han kom som tur var, rätt snart efter oss, lätt irriterad över uppståndelsen, bara för att han hade markerat revir i buskarna. Kvällen avrundades med politiska resonemang på hotelltrappan. Det handlade förstås om glädjen i Leova, men också om politiska frågor på hemmaplan som vi behöver lösa.

13 13 Vi känner en viss rädsla att alltför många sossar börjar anpassa sitt tänkande till borgerligt marknadstänkande vad gäller offentlig sektor. Och det måste vi förstås motverka! 6/6, måndag, Marie Frestadius Vi lämnar våra trevliga vänner och värdar i Leova, efter att ha haft två dagars besök där. Vi kunde duscha varmt i morse, vilken lyx. Börjar bussfärden med att laga en punktering på en liten verkstad i Leova. Vår chaufför pumpade och bytte däck ute i gassande sol. Efter detta fick han tvätta händerna under ett träd, ute i det fria, från en petflaska med vatten och troligen något starkt medel. Flaskan hängde upp och ned vid ett träd med botten borttagen för att kunna fylla på nytt igen. Nu styr färden mot Milistii Mici. Efter någon timmes färd i en bra buss, utan AC men med fönstren nere för att få lite luft, är vi framme vid målet. Den största vinkällaren i världen under jord. Den finns med i Guiness rekordbok och har 25 mils gångar, men bara 12 mil används just nu. De visade upp en bråkdel av vinkällaren, där det ständigt är ca 13 grader och där det arbetar ca 200 personer varje dag. Det finns mycket ungt vin och gammalt vin samt champagne som tillverkas efter fransk metod. De har några väldigt gamla viner som lagrats i ca 100 år. Vart tredje år provsmakar specialister vinet och beslutar vilka som ska fortsätta att lagras och vilka som ska säljas. Efter denna intressanta information fick vi provsmaka 2 vita och 3 röda viner när vi åt lunch nere i vinkällaren i en trevligt inredd matsal. Musiker underhöll oss med klassiska moldaviska stycken samt även svenska melodier. Trevligt och intressant besök. Efter det åkte vi på usla vägar tillbaka till Chisinau och vårt gamla hotell. Det är stor skillnad i landet på standard på hus, bebyggelse och vägar beroende på hur rik regionen är men de har ett uselt vägnät. Jag vill inte tänka på hur avlopp och vattenledningar ser ut. Tillbaka i huvudstaden hade vi lite fritid. Vi var några stycken som njöt av den vackra och

14 14 lummiga parken Stefanosh park och sedan sakta flanerade genom staden för att titta på folklivet. Några var på marknad för ytterligare shopping och en del tog siesta. På kvällen flanerade vi ned till centrum för att äta middag. Hittade en trevlig uteservering med bord mellan träden. Middag och att beställa mat är ett äventyr. På vissa ställen finns det bara information på matsedeln på ryska och moldaviska, har vi tur finns det på engelska. Ett fåtal kan prata andra språk än moldaviska och ryska. Vi chansar och hoppas att det blir något gott. Ibland går det fort, ibland krånglar det. Några av oss får vänta länge och/eller får helt fel mat, men det vi har beställt har i regel smakat bra. Vi avslutade kvällen med att skåla för Sverige och dricka den champagne vi fått med oss från vinkällaren. 7/6 tisdag, Irmeli Söderman Dagen efter svenska nationaldagen. Vaknar av att solen lyser rakt i ögonen. Kliver in i duschen. Vi och Fahlanders har logi i den gamla delen av hotellet, men trots det så är rummet lyxigt enlig Moldaviska mått. Vi har både en toalettstol och dusch med varmvatten, ibland. Det är mycket klor i vattnet, både håret och skinnet börjar bli lite fnöskigt efter en veckas duschande. Väcker nästa man till morgontoalett. Micke valde att hänga med oss hit till Moldavien, istället för att hänga med till Barcelona då jag fyllde 50. EM-kvalmatchen Sverige-Moldavien kan ha haft en del i det valet Ja, hur som helst är det kul att vi får umgås och rå om honom några dagar, det händer inte så ofta numera. Frukosten serveras i matsalen i den nya delen av hotellet, där övriga gänget bor. Neskaffe, bröd, ost, äggröra, kassler, maffsig tigerkaka, småkakor, mördegsstänger, ingen behöver gå hungrig efter frukosten. Första morgontimmarna är inte min bästa tid på dygnet och de blir inte bättre av ljudnivån i matsalen. Fattar inte varför det alltid är kombinationen stengolv och stålrörsmöbler i öststatsrestaurangerna. Det riktigt skär i öronen när man drar ut stolarna. En guide och vår busschaufför väntar på oss vid Idag ska vi åka till Old Orhei. Vi har haft ett späckat program. Vi är här på semester för egna pengar, men vi har fått hjälp av Oleg att hitta intressanta saker att titta på. Han har gjort programmet utifrån de önskemål vi tagit fram under höstens/vårens cirkel. Vi har nog fått med allt vi spaltade upp på whiteboarden hemma i Sandviken. Tolken är en kvinna på 42 år. Hon börjar guidningen ståendes i bussen medan vi kör genom stan. Efter ett par krondiken och 2-3 tvärnitar ber Åsa henne sätta sig ner och äntligen kan vi höra vad hon har att säga, istället för att oroa oss för att hon ska flyga ut genom

15 15 vindrutan. Hon berättar om de olika byggnaderna vi passerar. Många av husen har byggts efter jordbävningen Vi har hört jordbävningen nämnas redan tidigare i Leova, men ingen tycks vilja prata om den? Ingen av oss har heller sett något skrivet om den, trots vi läst mycket om landet under cirkeln. Mystiskt, men den var ju i och för sig under kommunismen och de var nog rätt selektiva med vad de berättade för västvärlden. Det här måste vi kolla upp när vi kommer hem? Moldaviens läge mellan öst- och väst har gjort att länderna runt om kring alltid gjort anspråk på landet. Moldavien har många gånger under historien använts till slagfält och som skyddsmur mot väst. Idag är Moldavien en fri republik med ett folk som är stolta över att ha ett eget land, trots att det är Europas fattigaste. Infrastrukturen är usel och korruption är vardagsmat. Valet i helgen gav över 40% till kommunisterna i Chisinau. Guiden visar öppet sin irritation över resultatet. Hon menar att de som vill göra något för att förbättra landet, de som sett och vet hur mycket bättre man kan ha det, de jobbar utomlands. Jobbar man utomlands kan man inte rösta i kommunvalet. De som avgör valet är pensionärerna. De var trygga i det gamla systemet? De tycker att det var bättre förr och de ger sin röst till kommunisterna?! Det är hett i bussen. AC:n fungerar, men ger takdropp. Chauffören öppnar takluckan och jag hoppas att ingen får nackspärr. Efter ett tag börjar landskapet förändras. Det blir kuperat, lummigt, Moldavien är ju riktigt vackert! Vi möter ett gammalt par med en minst lika gammal häst och vagn. Plötsligt känns det som om tiden backar år om inte mer. Tanken slår en att paret har valt rätt fordon för de Moldaviska vägarna. Vi kommer till en liten bergsby med små kalkstenshus och verandor med tak av vinrankor. Vi klättrar upp på berget. Terrängen är rätt svår och mycket dammig. Vi klättrar upp för otaliga trappor.

16 16 Marie och Marie hänger tappert med, men det syns att de har jobbigt med höftproblem respektive knäskada. Vi går ner i ett litet kloster. Därinne tänder vi ljus och går ut på en bergshylla med svindlande utsikt. Jag och några till vågar inte stå där, vi går in till prästen eller munken, som ser ut som en ur Sagan om ringen. Hans uppdrag är att finnas till för besökarna, men han är inte rätt man för jobbet. En riktigt sur typ och inte blir han gladare av att vi kvinnor kliver in utan huvudbonad. Droppen för munken blir när Hasse och en rysk kvinna på skämt utövar handpåläggning på varann. Vi andra är redan utanför klostret när vi hör hur munken skäller ut dem så ljusen fladdrar i ljusstakarna. Guiden bleknar och börjar dra på sig hucklet för att gå ner och rädda dem. Hon krockar nästan med Hasse, som tagit trappan på 3 snabba. Vi börjar bli trötta och lätt rosa i skinnet efter en timme i solen. Bussen tar oss till byn Orhei. Där väntar oss en traditionell lunch med mamaliga och rött hemkört vin så klart. Finns det öl är det någon som undrar guiden bara ler och skakar på huvudet. Vi börjar med soppa och Gunnar bleknar, när den tillhörande kycklingbenet med knottrigt skinn hamnar på hans tallrik. Han sörplar i sig soppan och går sen och sätter sig en bit ifrån det dukade bordet. Guiden frågar mig om han alltid är så blek och när jag tittar upp sitter Gunnar likblek med svetten forsande över pannan. Guiden har redan rest sig och ber honom följa med in i huset in i ett kallt rum. Lite orolig blir vi, men Gunnar sover medan vi frossar oss i maten och han är beredd på hemfärd när vi är klara. Det är trångt i Orhei och bussen måste backas ut ur gränden. Återigen skrapar bussen underrede i en sten eller något när den försöker att vända. Bilarna tar mycket stryk pg a att vägarna är som dom är. Väl tillbaka på hotellet tar vi en öl på hotellets innergård. Ett mysigt ställe som vi tagit till gruppens samlings/samrådställe. Gunnar är nedbäddad på rummet, troligen fick han en släng av solsting. Domicela och jag bestämmer oss för att ta en sista sväng ner till marknaden.

17 17 Domicela har fått jobba rätt hårt mellan de guidade passen, efter att vår svensktalande tolk Iuilia åkte hem. Domicela pratar ryska och får därför hoppa in när vi inte kan kommunicera, eftersom få pratar engelska i Moldavien. Hon gör det bra med tanke på att ryskan inte är hennes modersmål. Väl framme på marknaden har vi en halvtimme på oss innan den stängs. På marknaden finns det allt och ingenting. Jag är den enda som inte handlat något ännu och jag känner både paniken och tunnelseendet komma smygande. Jag kan ju inte komma hem tomhänt! Så efter 10 min har jag köpt 3 par kallingar och 2 par strumpor till Micke för 65 lei. Allt är oförskämt billigt och förfalskat. Köper mig en Pradaväska för 220 lei, som är ca 110 svenska kronor. Vilket fynd! Hittar Domicela och vi börjar snubbla hemåt. Gatorna är lika dåliga som vägarna. Trottoarkanterna är höga och de flesta vägbrunnar saknar galler eller lock. Ikväll är det fotboll som gäller igen, Sverige-Finland. Förstår inte men det känns att det är läge att berättar att jag faktiskt håller på Sverige. Marie och Maj har kollat på Moldaviska nyheter och berättar att någon dött i ett bombattentat här i Chisinau idag! Precis då kommer hotellreceptionisten och säger att Åke har telefon. Huuaa nu är vi ju säker på att det är någon vi känner som sprängts i luften? Åke kommer tillbaka och det var Oleg som ringde. Han ville inte ta allt i telefon men han berättade att det var en bilbomb och att det var en känd person som dog. Åke och Oleg stämde träff på krogen, där vi redan tidigare bestämt oss för att äta och också hoppas få se fotbollsmatchen på TV. Krogen har bara platser för ickerökare, men vi bänkar oss där och beställer resans dyraste och godaste middag. Oleg kommer och berättar att offret var en avhoppad kommunist, som varit en av kampanj-ledarna under valet. Ingen vet, men många tror att det var ett politiskt attentat. Jaha, någon Sverige-Finland match får vi inte titta på. Krogen tycker att vänskapsmatchen mellan Kamerun-Ryssland är viktigare?!. Vi skyndar oss hem till Hasses rum, där vi sitter både på stolar och på golvet för att se finnarna förnedras med 5-0. Hem och packa, imorgon åker vi hem till Sverige. 8/6, onsdag Mikael Söderman Blir väckt. Varmt, vi har ingen AC på rummet. Duschar, vi har varmvatten idag! Frukost. Bussen hämtar oss vid 12. Äter potatiswienerbröd med öl till lunch på flygplatsen. Strul när vi ska checka in. Vi köper extrabagage och får 17 kg i undervikt? Flyget går först till Riga, sen till Arlanda, vi byter tidzon, vi flyttar tillbaka klockan 1 timme och resan tar då enligt klockan knappt en kvart. Vi åker hem med Busspojkarna. Jag konstaterar att vi har otroligt bra vägar i Sverige. Hemma vid 23. Packar upp. Steker på lite pytt i panna. Resan var bra och det mesta fungerade bra, trots att vi var 11 personer som skulle komma överens. Tack för sällskapet!

18 18

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros.

31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros. Resebrev nr 5, 2012 31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros. När Maggan o Lars hade lämnat oss tog vi en nattsegling till ön Alonnisos som ligger norr om Evia, nu hade

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Kapitel 1 Kalle och polarna!

Kapitel 1 Kalle och polarna! Innehållsförteckning Kapitel 1 Kalle och polarna s.1 Kapitel 2 Sommarlovet är slut s.3 Kapitel 3 Krossat fönster s.5 Kapitel 4 Planen s.7 Kapitel 5 Fel person s.9 Kapitel 6 Tjuven är fast s.11 Kapitel

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Välkomna med på en resa till Österrike och Slovakien. Vi börjar i Salzburg de första två dagarna. Staden där så många berömdheter

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium.

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium. Idag fick vi sova lite längre, uppstigning 07,30. Vi skulle äta frukost 08,00 och vi hade hört att dem hade nygräddade våfflor på detta hotell. Det var en utsökt frukost med smarriga våfflor och tillhörande

Läs mer

Liege 3 februari 2014. Belgian Open - Visé. 1-2 februari 2014. Belgian Open - Visé, Sida!1

Liege 3 februari 2014. Belgian Open - Visé. 1-2 februari 2014. Belgian Open - Visé, Sida!1 Liege Belgian Open - Visé 1-2 februari 2014 Belgian Open - Visé, Sida!1 Belgian Open - Visé 1-2 februari 2014 Resan började tidigt fredag morgon med att Mario och jag tog varsitt morgonflyg till Bryssel.

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Foto Gunilla Löfgen MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Med förslitning i ländrygg och artros i en höft begränsas mina fysiska aktiviteter. Att promenera mer än kortare sträckor

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Sommelier Spring Class 2012

Sommelier Spring Class 2012 Sommelier Spring Class 2012 F.V: Michael Gruden, Katarzyna Sidor, Kajsa Texmo & Kjetil Gaarder Reseskildringen om en Norsk, en Österrikare, en Polack och en Svensk som åker till Tyskland för att representera

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Antonis & Pia. Dimitrios Solarides

Antonis & Pia. Dimitrios Solarides Antonis & Pia Dimitrios Solarides Antonis & Pia Copyright 2012, Dimitrios Solarides Ansvarig utgivare: Dimitrios Solarides Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1143-5 Till min bror Akilles 4 Ett femtiotal

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

Optimisterna åker österut en vänortsresa till Riga

Optimisterna åker österut en vänortsresa till Riga Optimisterna åker österut en vänortsresa till Riga I april 2015 åkte vårt glada Optimistgäng till Norrköpings vänort Riga för att inleda ett utbyte med Rigabowlare och utmana dem i bowling. Inför resan

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Camilla & Wilhelm Key

Camilla & Wilhelm Key Camilla & Wilhelm Key Augusti 2007 Avresa 24 augusti Resan till New York startade på Köpenhams flygplats Kastrup den 24:e augusti 2007. Vi blev uppgraderade till Economy Flex vilket vi inte alls hade något

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med.

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Den 26:e mars åkte vi. Efter c:a 5 timmars flygresa och

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes Resa 1 27 Februari Matcher: NY Rangers Chicago New Jersey San Jose NY Rangers Boston Resa 2 21 Mars Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

Läs mer

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013 SKOTEREXPEDITION PÅ APRIL 2013 R FÖLJ MED PÅ DITT LIVS ÄVENTYR PÅ Europas sista riktiga vildmark! Bara några timmar med flyg från Oslo. SKOTEREXPEDITION Äventyr i Isbjörnens rike MITT EMELLAN NORDNORGE

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer