VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015"

Transkript

1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015 Handläggare: n Berndtsson, Thorbjör Tjörn Möjligheternas ö

2 Vårt mål är att främja det förebyggande arbetet, att förhindra dödsfall, skador och lidande samt att undvika extra kostnader för olyckors konsekvenser. På så vis kan förutom humanitära vinster även pengar sparas och investeras i annan nödvändig vård och service samt i andra privata och offentliga nyttigheter för Tjörns kommun. Tjörn Möjligheternas ö

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Riskhanteringsgruppen... 3 Säker och Trygg kommun... 4 Tjänsteman i beredskap... 4 Krisberedskapsarbete... 5 Försäkringar...6 Genomförd utbildning... 6 Hjärtstartare... 7 Stöldmärkning... 7 Systematiskt brandskyddsarbete... 7 Säkerhetsprojekteringar... 7 Rondering med väktare... 8 Lekplatser... 8 Vattensäker kommun... 8 Barnsäkerhet... 9 Trafiksäkerhet... 9 Skolskjutssäkerhet... 9 Säkerhetsbesiktning...10 Gästhamnssäkerhet...10 Brandlarm...10 Boendesprinkler...10 Individanpassat brandskydd...11 Bränder & Brandtillbud...11 Brandövningar...12 Elsäkerhet...12 Personsäkerhet...12 Inbrott...12 Kamerabevakning...13 Passagesystem...13 Uppföljningsmodell...13 Evenemangssäkerhet...13 Stöd till familjer med ungdomar (SPFR)...13 Strategisk samverkansgrupp...13 Äldre kan...14 Våld i nära relationer...14 Samverkansavtal Polisen...14 Informationssäkerhet...14 Företagslegitimation...14 Polisrapporter...15 Avvikande händelser...15 Olycksutredningar...15 Stölder/Interna stölder...15 Skadegörelse...15 Reservelkraftverk...15 Tjörn Möjligheternas ö

4 SAMMANFATTNING De flesta brott, olyckor, skador, samhällsstörningar eller yttringar för medborgarnas oro får på något sätt efterverkningar i kommunen. Att i samverkan med andra aktörer kunna hantera trygghets- och säkerhetsfrågor över hela hotskalan med såväl individ som samhällsperspektiv är därför en central kommunal arbetsuppgift. I Sveriges Kommuner och landstings öppna jämförelser om trygghet och säkerhet 2015, placerar sig Tjörns kommun på plats 45 av landets kommuner. I samma öppna jämförelse presenteras också samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare i kronor. För Tjörn är den siffran kronor per invånare och cirka hälften av summan resulterar i en kostnad för Tjörns kommun. Fler delar av samhället måste engageras för att minska antalet olyckor. Fallolyckor är den olyckstyp som, jämte förgiftningar, ökar snabbast i Sverige. Dessa olyckor skördar även fler liv än vad trafikolyckor gör. Under 2015 har Riskhanteringsgruppen prioriterat följande områden: Säkerhetsbesiktningar inom Barn- och utbildningsförvaltningen Utbildningar, att förebygga hot och våld mot anställda Vattensäkerhet Avvikande händelser Informationssäkerhet Systematiskt brandskyddsarbete Utbildningar Verksamhetsberättelsen innehåller en uppföljning av de insatser och aktiviteter som genomförts för att uppfylla inriktningen i verksamhetsplanen. Riskhanteringsgruppen har en speciell möjlighet att utveckla samverkan mellan aktörer inom Tjörns kommun. På en rad olika områden har detta också skett under Samverkan har skett i arbetet kring det systematiska brandskyddsarbetet, säker och trygg kommun, säkerhetsutbildningar, säkerhetsprojekteringar, avvikande händelser och informationssäkerhet. Sida 2 (18)

5 INLEDNING Tjörns kommuns säkerhetspolicy och handlingsprogram för riskhanteringsarbetet antogs av kommunfullmäktige Riskhantering är att ta hänsyn till risk för skador i planeringen av olika verksamheter. Detta har i stor utsträckning gjorts tidigare. Skillnaden är att vi genom riskhantering använder en teknik som gör att vi kan angripa skaderiskerna systematiskt. Resultatet av arbetet blir då: - en systematisk analys av riskerna, hantering av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder - uppbyggnad av rutiner för skaderapporteringen och uppföljning i programmet avvikande händelser och olycksutredningar - en risköversikt där kommunens säkerhetspolicy och övergripande frågor behandlas - en genomgång av försäkringar med förslag till hur omfattning och självrisknivå bättre kan anpassas till riskerna, och med förslag till andra möjligheter för kommunen att finansiera skadorna - ökad medvetenhet hos de anställda med minskade risker som följd RISKHANTERINGSGRUPPEN Följande representanter har ingått i Riskhanteringsgruppen: Anders Wernesten, politiker (FP), ordförande Gunilla Nordberg, politiker (S) Thorbjörn Berndtsson, säkerhetssamordnare Janne Gregoriusson, Tjörns Bostads AB Carl-Ian Bissmark, räddningschef Hasse Wikberg, ställföreträdande räddningschef Sara Olander, socialförvaltningen Anders Bergius, barn- och utbildningsförvaltningen Åke Jonasson, kultur- och fritidsförvaltning Anneli Jonsén, Tjörns Måltids AB Ann Karlsson, folkhälsosamordnare Cecilia Norberg, samhällsbyggnadsförvaltningen Patrick Sällinen, beredskapssamordnare Riskhanteringsgruppen har haft 8 protokollförda sammanträden. Det är många olika typer ärenden som diskuteras, allt från folkhälso- till beredskapsfrågor. Sida 3 (18)

6 Säkerhetssamordnaren, beredskapssamordnaren och folkhälsosamordnaren är heltidsanställda och är organisatoriskt placerade under kommunstyrelsen med räddningschefen som närmast överordnad. SÄKER OCH TRYGG KOMMUN Tjörn har nu varit certifierad som en säker och trygg kommun enligt Världshälsoorganisationens (WHO) kriterier sedan Tjörn blev den 15:e kommun i landet och 251:a kommun i världen som certifierades. I och med certifieringen förstärks arbetet med att nå det målet. Arbetet sker tvärs igenom alla nämnder och styrelser i samarbete med övriga organisationer i samhället och medborgarna. De prioriterade områdena är: Barn och ungdomar Drogförebyggande insatser Trygghetsinsatser Trafiksäkerhet Insatser för medarbetare i Tjörns kommun Säker och trygg kommun är man i fem år. Kommunstyrelsen beslutade att återcertifiera Tjörns kommun till en säker och trygg kommun. Letter of intent är inskickat för återcertifiering. TJÄNSTEMAN I BEREDSKAP (TIB) Under devisen Säker och trygg kommun och krav från Länsstyrelsen att de alltid skall kunna komma i kontakt med kommunen, har vi inrättat en tjänst för att förbättra säkerhet och service till kommuninvånarna. Vi kallar det Tjänsteman i beredskap. Tjänsteman i beredskap är en gemensam resurs inom kommunen och kan agera fort då det under kvällar och helger kan uppstå problem som måste lösas. Det har varit 306 registrerade ärenden under året. Sida 4 (18)

7 KRISBEREDSKAPSARETE Målet med kommunens krisberedskapsarbete är att förbereda verksamheten och vidta nödvändiga åtgärder för att kunna uppnå en god förmåga att hantera olika typer av samhällsstörningar, så att en fördefinierad lägsta försörjningsnivå alltid kan upprätthållas i kommunens samhällsviktiga verksamheter. Som ett led i arbetet med att uppnå ovanangiven målbeskrivning, har genomförande av scenariospecifika risk- och sårbarhetsanalyser på verksamhetsnivå påbörjats. Kommunen har vidtagit informativa åtgärder inom ramen för 72- timmarskampanjen, målgruppen för informationskampanjen är kommunens invånare. Syftet är att bidra till en ökad kompetens hur den enskilde genom vidtagande av enklare förebyggande åtgärder kan klara de tre första dygnen vid en samhällsstörning. Vid händelse av en samhällsstörning kan en kommunövergripande krisledningsstab, bestående av tjänstemän och förtroendevalda, aktiveras för hantering av oönskade händelser som kan inträffa inom kommunens geografiska område. Det finns en fastställd lednings- och informationsplan vid händelse av kris eller en extraordinär händelse. Planen ska utgöra ett stöd i kommunens krishanteringsarbete och innehåller en beskrivning av kommunens krishanteringsorganisation samt tillgängliga resurser för hantering av en samhällsstörning. Inom Tjörns geografiska område samverkar lokala samhällsviktiga aktörer som regelbundet träffas i ett krishanteringsråd. Krishanteringsrådets viktigaste uppgift är att genom samverkan utveckla kommunens krishanteringsförmåga. Rådet sammanträder regelbundet två gånger per år eller vid behov. I kommunen finns en operativ resurs för psykiskt och socialt omhändertagande, en så kallad POSOM-grupp, vilket står för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer. För att stärka kommunen operativa förmåga vid händelse av samhällsstörning har en frivillig resursgrupp (FRG) startats upp. Under året 2015 har hundratusentals flyktingar sökt sig till Europa på grund av situationen i Syrien, Irak och andra länder. Sverige är en av länderna som mottagit flest antal asylsökande. Flyktingsituationen har för nationens del inneburit en prövning för berörda aktörer att i samverkan och tillsammans hantera det operativa arbetet med mottagandet av asylsökande samt det efterföljande integrationsarbetet. Delar av kommunens planer och organisation för krishantering har aktiverats och använts för den operativa hanteringen med anledning av flyktingsituationen, vilket bidragit till att kommunen, till viss del, fått öva sin rutin för krishantering. Sida 5 (18)

8 FÖRSÄKRINGAR Koncernens samtliga försäkringsupphandlingar är samordnat till säkerhetssamordnaren. Självrisknivåer för kommunförsäkringen: - Tjörns Förvaltnings AB inklusive dotterbolag, 1 Bb (grundsjälvrisk) - Tjörns Kommun 2 Bb, egendoms- och följdskadeförsäkring Tjörns Kommun har haft 3ansvarsskador, eventuellt skadeståndsansvar utreds. Tjörns Bostads AB har haft 2 fordons skador. Tjörns Hamnar AB har haft 1 ansvarsskada, eventuellt skadeståndsansvar utreds. GENOMFÖRD UTBILDNING 78 anställda har fått utbildning i förebyggande brandkunskap (3,5 timmar), både teoretisk och praktisk. 54 anställda har fått HLR-utbildning på 1,5 timmar (Hjärt-Lung-Räddning). 61 anställda inom skolan och barnomsorgen har fått en 3 timmars barnolycksfallsutbildning. 73 anställda har fått utbildning i säkerhet för trygghet på sin arbetsplats. Inom kommunens krishanteringssystem har följande funktioner utbildats och/eller övats enligt nedan. Kommunens POSOM-grupp träffas regelbundet för planering och utveckling av verksamhet. Vid varje sammanträde får deltagarna diskutera kring ett framtaget scenario, dialogen kopplas alltid till verksamhetens framtagna handlingsplan för krisstödsarbetet. Syftet är att utveckla handlingsplanen och bidra till en ökad mental förmåga att hantera olika typer av scenarion. Kommunens frivilliga resursgrupp (FRG) har utbildats enligt riktlinjer från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Totalt handlar det om ett tiotal olika utbildningstillfällen. Delar av kommunens krishanteringsorganisation har utbildats och övats under året, vilket bidragit till en ökad kriskommunikationsförmåga i kommunens informationsfunktion. Krisledningsnämnden har befogenheter att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder med syftet att samordna beslutsprocesser i samband med en allvarlig samhällsstörning. Nämnden har utbildats vid ett tillfälle under året Sida 6 (18)

9 HJÄRTSTARTARE En hjärtstartare kan betyda skillnaden mellan liv och död. Tjörns kommun har totalt placerat ut 24 hjärtstartare på strategiska platser i kommunen. Utöver dessa finns det ett antal företag och föreningar som själva har köpt hjärtstartare. På Tjörn finns det idag cirka 50 hjärtstartare. STÖLDMÄRKNING Kommunens datorer stöldmärks fortlöpande. SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE I kommunens säkerhetspolicy påtalas det att vi skall bedriva ett aktivt systematiskt brandskyddsarbete och att vi har en högre ambitionsnivå än vad lagen uttrycker som lägsta nivå när det gäller brandskyddet. Det har varit vakanser på posten som brandskyddsledare inom Socialförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen. Det saknas en brandskyddsledare inom Kommunkansliets verksamheter. Detta måste lösas inom det snaraste, innan det systematiska brandskyddsarbetet börjar bli lidande. Det har tagits fram ett förslag Vem gör vad i det systematiska brandskyddsarbetet. Arbetet med Brandkontroll.nu fungerar mycket bra. Handlingsbrickor vid brandlarm finns nu på nästan alla våra byggnader. Handlingsbrickorna är en hjälp för personalen hur de skall agera vid ett brandlarm. Förenklade brandskydds dokumentationer skall inom några år finnas på alla väsentliga byggnader som ägs Tjörns kommun eller dess bolag. SÄKERHETSPROJEKTERINGAR Under året har vi deltagit i följande projekteringar och lämnat synpunkter på säkerhetsåtgärder. Tångeröds förskola, tillbyggnad Skärhamns skola, tillbyggnad Säbygården, ombyggnad I samarbete med Tjörns Bostads AB och lokalsamordnaren har det startats ett arbete med att ta fram en standard för säkerhetsåtgärder i kommunens lokaler. Sida 7 (18)

10 RONDERING MED VÄKTARE Prevent Bevakning AB har jour för våra drift- & brandlarm, detta medför en säkrare och effektivare hantering efter kontorstid. Utvändig rondering 1 gång/natt pågår på cirka 20 utvalda byggnader. Under året har det varit 474 väktarrapporter. Det har varit 177 olåsta dörrar, 135 inbrottslarm, 25 öppna fönster, 35 olarmad byggnad och 15 krossat fönster. Bleketskolan (55), Skärhamns skola (43) och Myggenäs skola (43) ligger i topp när det gäller rapporterade händelser. LEKPLATSER Tjörns Bostads AB:s egen personal gör kvartalskontroller och man anlitar extern sakkunnig som gör årliga säkerhetsbesiktningar. Man har börjat byta fallskydd från sand till gummimattor/plattor. VATTENSÄKER KOMMUN Svenska Livräddningssällskapet certifierade Tjörns kommun som en Vattensäker kommun under år Arbetet inom ramen för en Vattensäker kommun syftar till att erbjuda kommunens invånare och allmänheten en tryggare vistelse vid aktiviteter nära vatten och på is. Under 2015 uppdaterades den kommunövergripande handlingsplan framtagen för arbetet inom ramen för en vattensäker kommun i enlighet med Svenska Livräddningssällskapets riktlinjer. Handlingsplanen kommer att ingå som en del av kommunens Handlingsprogram 2016 för kommunens förebyggande verksamhet. Det finns en säkerhetsdepå för utlåning och uthyrning av vattensäkerhetsutrustning, exempelvis flytvästar och isdubbar till allmänheten, har kompletterats med ytterligare flytvästar för spädbarn. Det finns även totalt 7 ryggsäckar utrustade med säkerhetsutrustning för uthyrning på Tjörns kundcenter. Tillsyn av kommunala badplatser genomförs regelbundet under kultur och fritidsförvaltningens regi. Badplatserna får, i säkerhetshänseende, anses uppfylla lagens krav. Kommunen har genomfört tillsyn av 30-talet hamnområden, de flesta med kommunen som ägare. Förbättringsåtgärder pågår i hamnarna. För att utveckla arbetet med vattensäkerhet och att reducera antalet olyckor inom kommunen geografiska område, krävs en ökad samverkan och samordning av kommunens berörda verksamheter. Vattensäkerhetsgruppen är ett forum för berörda aktörer i kommunen som träffas regelbundet och samverkar kring vattensäkerhetsfrågor. Arbetet inom ramen för vattensäkerhetsgruppen har bidragit till en ökad intern samverkan kring arbetet enligt ovanangiven målbeskrivning. Sida 8 (18)

11 BARNSÄKERHET Under året har det registrerats 103 barnolycksfall. Fördelningen är pojkar 73st och flickor 30st. De flesta skadorna inträffar utomhus på skolgården och det är mest sårskador på huvudet/ansiktet. TRAFIKSÄKERHET Tjörns kommun samarbetar aktivt trafiksäkerhetsfrågor tillsammans med myndigheter, företag och organisationer för att förebygga trafikolyckor. Under regelbundna samrådsmöten med Trafikverket och Västtrafik bearbetas kommunens infrastruktur. Dessa samrådsmöten resulterar i olika handlingsplaner, vilka ska genomföras. En viktig del i det dagliga arbetet är även att lösa mindre trafikproblem, vilka anmäls av allmänheten. Tjörns kommun deltar även aktivt med strategiska trafikfrågor både inom kommungränsen, men även genom mellankommunala samarbeten. Målet med detta är att påverka beslutande organ att satsa på investeringar i vår delregion för att få en bättre och säkrare infrastruktur. En viktig del i detta är att medverka i olika grupper och forum bl.a. Göteborgsregionens infrastrukturnätverk, Nordvästsvenska Initiativet, Bohusstråket och mellankommunalt samarbete avseende Bohusbanan. Tjörns kommun och de lokala vägföreningarna hjälps åt för att förbättra trafikmiljön lokalt. Vid framtagande av nya detaljplaner ingår alltid en trafikutredning för att skapa en trafiksäker miljö i nya bostadsområden. Tjörns kommun stödjer organisationer som NTF och Ratta Rent ekonomiskt för att visa vart kommunen står i trafiksäkerhetsfrågor. Tjörns kommun köper också in Barnens trafikkalender, vilken utbildar skolbarn i trafikfrågor. SKOLSKJUTSSÄKERHET Transporterna med såväl skolskjuts som med mindre specialfordon präglas av ett gott säkerhetstänkande. Det läsårskort/busskort som alla elever fick har tagits bort och det har införts avståndsregler för rätt till busskort. Undantag/dispens från avståndsreglerna kan i vissa fall göras efter individuell prövning. Då tas det hänsyn till bland annat elevens ålder, hur trafikfarlig vägen är, hälsoskäl eller andra särskilda omständigheter. Sida 9 (18)

12 SÄKERHETSBESIKTNING Säkerhetsbesiktningen berör frågor om säkerhet, arbetsmiljö, systematiskt brandskydd, informationssäkerhet och krisberedskap. Det har gjorts 13 säkerhetsbesiktningar under året, Bleketskolan, Häggvallskolan, Kållekärrs skola, Långekärrs skola, Rönnängs skola, Skärhamns skola, Fridas hage skola, Kållekärrs förskola, Långekärrs förskola, Rönnängs förskola, Tångeröds förskola, Myggenäs förskola och Valåsens äldreboende. GÄSTHAMNAR OCH ANDRA HAMNOMRÅDEN Räddningstjänsten genomförde före sommarsäsongen utbildning i brandskydd, hjärtlungräddning och konflikthantering, för gästhamnsvärdar i kommunens olika gästhamnar. Såväl heltidsbrandmän som värnpersonal har, under sommaren, genomfört återkommande besök i gästhamnarna. Besöken har haft till syfte att informera om brandskydd, men också att hålla sig informerad om brandskyddet i gästhamnarna. Heltidsbrandmän har också, på uppdrag av Mark & Exploatering, utfört regelbundna kontroller av livräddningsutrustning vid kommunens vattennära anläggningar. Årlig träff med ansvariga för kommunens olika hamnar/hamnområden hölls på brandstationen i slutet av april. Syftet med mötet var att informera om och diskutera hur säkerheten inom aktuella hamnområden kan utvecklas och säkerställas. Räddningstjänsten genomförde under sommaren tillsyn i de större gästhamnarna, vilket följdes upp med en gemensam träff mellan Tjörns Bostads AB som markägare och de föreningar som bedriver verksamheten. Syftet var här att utöka samverkan och att lära av varandras säkerhetsarbete och erfarenheter. BRANDLARM Revisionsbesiktning av samtliga myndighetsanläggningar utförs varje år, samt åtgärdande av fel och brister. I samband med åtgärder efter besiktning utförs i regel både modernisering samt anpassning till rådande verksamhet (Segerbovillan har fått nytt brandlarm och Familjecentrum har fått nya centralapparat). Brandlarm och värmekänslig kabel runt byggnaderna är idag standard vid alla om- och tillbyggnader. Tre automatiska brandlarm har kopplats till räddningstjänstens nya utalarmeringssystem CONTAL. BOENDESPRINKLER Kommunen har anslagit kronor under åren till att installera boendesprinkler i kommunens boenden för äldre och funktionshindrade. Sida 10 (18)

13 Arbetet har försenats p.g.a. att det inte finns tillräcklig vattenkapacitet i kommunens VA-ledningar, ännu har ingen boendesprinkler installerats med detta anslag. Det har köpts en mobil boendesprinkler till en lägenhet på Kvarnbackens servicehus. INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Räddningstjänsten har tillsammans med ledningspersonal för Hemtjänst arbetat fram ett koncept för individanpassning av brandskyddet, för äldre och funktionshindrade. Målet är att anpassa brandskyddet i bostaden utifrån den enskildes behov. Tanken är att räddningstjänsten ska utgöra stöd åt socialförvaltningen i detta arbete. Kommunstyrelsens utskott för Säkerhet och Trygghet (KSTU) har ställt sig positiva till konceptet och målbilden. Kommunstyrelsen och socialförvaltningen har dock ännu inte tagit beslut i frågan. BRÄNDER & BRANDTILLBUD Under året har vi haft 5 bränder i kommunala byggnader/anläggningar. Det var 2 brännbart material på spis, matlagning, gardin på lampa och brand i fåtölj. Det har även varit 3 anlagda bränder. Brand i container, brand i soprum och brand i bil. Vi har även haft 33 andra automatlarm: LGH Tubbegatan 44, 1 matlagning Västerängs ungdomsboende, 5 matlagning och 1 okänd Rönnängs skola, 1 okänd Myggenäs förskola, 1 okänd Familjecentrum, 4 okänd, 1 matlagning och 1 intryckt larmknapp Klövedals äldreboende, 1 damm Häggvallskolan, 1 intryckt larmknapp Tubberödshus serviceboende, 1 matlagning Kållekärrs skola, 1 hantverkare och 1 okänd Höviksnäs servicecenter, 2 matlagning Myggenäs skola, 1 hantverkare Lilldals äldreboende, 1 matlagning Bleketskolan, 2 sabotage Kvarnbackens servicehus, 3 matlagning Kommunkontoret, 1 hantverkare Valåsens äldreboende, 2 matlagning och 1 rökmaskin Analysen av brandtillbuden visar att vi kan förbättra organisation, kunskap, service, rutiner, information, planering och tekniska åtgärder. Sida 11 (18)

14 BRANDÖVNINGAR Det är viktigt att personalen ges förutsättningar att kunna agera vid brandtillbud. Behovet av övningar för framför allt vårdpersonal finns ständigt och bör därför vara prioriterat. Räddningstjänstens dagstyrka har under året besökt kommunens skolor för att tillsammans med skolans brandskyddsombud inventera hur utrymningsövningar genomförs. Huvudsyftet med besöken är dock att höja kvaliteten avseende planering, genomförande och uppföljning av skolans utrymningsövningar, vilka ska genomföras varje termin. ELSÄKERHET Revisionsbesiktning av elanläggningar utförs enligt gällande intervall för kontroll. Tjörns Bostads AB har fortsatt sitt arbete med att inventera och installera jordfelsbrytare i samtliga lokaler där det permanent vistas människor. Löpande utfasning av gamla belysningsarmaturer till förmån för nya säkrare. PERSONSÄKERHET Det förekommer att vår personal utsätts för hot och våld i sitt arbete. Det är t.ex. personal inom gruppboenden, trapphusboende, demensavdelningar på äldreboenden och individ- och familjeomsorgen. Idag har vi fasta personlarm på 6 verksamheter och 42 GPS-personlarm. Det är polis och räddningstjänsten (5 personer) som rycker ut på alla kommunens person- och överfallslarm. Man är fler personer och snabbare på plats än tidigare, detta upplevs som mycket positivt av alla anställda som utrustade med personlarm. Det har varit 4 skarpa överfallslarm under året. Det var boende som hotar personalen och boende som slår sönder inredning. Ingen person kom dock till skada. Det har varit 6 utbildningstillfällen En tryggare arbetsplats för anställda som riskerar att utsättas för hot och våld i sitt arbete. Trenden är dock fler anställda känner sig lite otrygga på sin arbetsplats p.g.a. hotbilden mot dem. HOT OCH VÅLD MOT FÖRTROENDEVALDA Hot och våld mot förtroendevalda är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system. I Brottsförebyggande rådets senaste undersökningar uppger 16 procent av de förtroendevalda i kommuner, regioner, och landsting att de blivit utsatta för hot, trakasserier och våld. Detta är allvarligt. Under året har det varit 2 kända fall av hot mot förtroendevalda i Tjörns kommun. Sida 12 (18)

15 INBROTT Vi har haft 10 rapporterade inbrott/inbrottsförsök under året. Inbrotten/inbrottsförsöken var på Tubberödshus (mediciner), bilar (verktyg), Rönnängs skola (cyklar), Bleketskolan (småsaker) och Sundsby säteri (verktyg), Kvarnbacken (tavla, småsaker) och facklig lokal (mobiltelefon). KAMERABEVAKNING Det har installerats utvändig kamerabevakning av Kållekärrs skola. PASSAGESYSTEM Det har installerats passagesystem på Kållekärrs skola. UPPFÖLJNINGSMODELL Vi har tagit fram en modell för hur säkerhetsarbetet skall följas upp och presenteras för kommunstyrelsen, detta skall ske 1 gång/år. Vilka avvikande händelser har inträffat? Hur har kunderna, medarbetarna, verksamheten och ekonomin påverkats? Vilka säkerhetsfrågor är mest aktuella just nu? Så arbetar vi med säkerhet i vår förvaltning: EVENEMANGSSÄKERHET Kultur- och fritidsförvaltningen har tagit fram en guide till bra evenemang i Tjörns kommun. Här finns goda råd, tips och checklistor som underlättar vare sig du arrangerar som privatperson, ett företag, en förening eller ingår i offentlig sektor. I materialet ingår bl.a. projektlista, riskanalys, säkerhetsplan och avvikelserapport. SSPFR ETT STÖD TILL FAMILJER MED UNGDOMAR ÅR Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis, kultur- och fritid samt räddningstjänst. När ett barn eller en ung person riskerar att hamna snett är det viktigt att vi tillsammans agerar för att bryta det. Som barnets förälder är man den viktigaste personen i barnets liv och professionella behöver därför arbeta tillsammans med föräldrar. Syftet är att teamet ska samarbeta med vårdnadshavare och ungdom för att få till en positiv utveckling för den unge. Målsättningen är att den unge ska ha en fungerande skolgång och leva ett liv fritt från droger och kriminalitet. STRATEGISK SAMVERKANSGRUPP Inom den strategiska samverkansgruppen finns representanter från skola, socialförvaltning, polis, räddningstjänst och folkhälsosamordnare. Arbetet med att stärka barn och unga är ett ständigt pågående arbete, där samarbetsformerna för nya insatser ständigt kan utvecklas. På ett övergripande plan jobbar den Sida 13 (18)

16 strategiska samverkansgruppen med att lokalisera nya behov och är själva navet för det förebyggande arbetet på området. I och med att flera verksamheter finns representerade är det sedemera en stor tillgång för att identifiera nya behov som samordnas via gruppen. Uppdraget är också att snabbt mobilisera gränsöverskridande samarbeten vid behov. ÄLDRE KAN Nätverket äldre kan består av representanter från ideell sektor samt privat och offentlig vårdcentral, folkhälsosamordnare och representanter från äldreomsorgen. Gruppen diskuterar bland annat risker bland äldre såsom exempelvis fallolyckor. Aktuella frågor tas upp och gruppen medvetandegör vad som sker inom de representerade fälten för varandra. Tillsammans anordnar man utbildningstillfällen som framförallt riktar sig gentemot äldre och yrkesverksamma inom området. Säkerhetsfrågor är en återkommande fråga inom gruppen. VÅLD I NÄRA RELATIONER Trygghet och säkerhet för våldsutsatta kräver god samordning av en rad olika aktörer. Därför satte kommunen samman en samverkansgrupp som ska träffas regelbundet och se till vad som sker inom området samt arrangera exempelvis utbildningar för personal inom vård och omsorg, framtagande av informationsmaterial och rutiner. Gruppen består av representanter från: Polis, skola, elevhälsan, socialtjänsten, tjejjouren väst, Krismottagningen Stenungsund, Närhälsan, Almö läkarhus, BVC, MVC, Äldreomsorgen, ungdomsmottagningen och personalavdelningen, Svenska Kyrkan, Kultur och Fritid, Ungdomssamordnarna och rädda barnen SAMVERKANSAVTAL POLISEN Det finns en handlingsplan utifrån samverkansavtalet. Prioriterade områden är: - Minska användandet av alkohol och droger bland ungdomar - Trafiksäkerhet - Trygghetsinsatser Tillsammans med polisen har det hållits några informationsmöten angående grannsamverkan. INFORMATIONSSÄKERHET Arbetet pågår med informationssäkerhet. Rutiner för informationssäkerhet har fastställts av kommunchefen. I dessa rutiner ingår Rutiner för informationssäkerhet, Instruktion för användare, Instruktion för förvaltning, Informationstillgångar, Rutin för informationsklassning, Protokoll informationsklassning, Riskplan och Handlingsplan. Det har gjorts informationsklassning av 9 dataprogram. Sida 14 (18)

17 FÖRETAGSLEGITIMATION Kommunledningen har tagit beslut om att alla anställda skall bära företagslegitimation, idag har de allra flesta fått sin företagslegitimation. Förvaltningarna och bolagen måste bli bättre med att förse sina anställda med företagslegitimation. POLISRAPPORTER Verksamheterna har gjort 67 polisanmälningar under året, de vanligaste orsakerna till anmälan är skadegörelse och stöld. AVVIKANDE HÄNDELSER Kommunen har bestämt att använda samlingsnamnet avvikande händelser för tillbud, incidenter m.m. Det har införts ett nytt databaserat program för rapportering av avvikande händelser. Under året rapporterades 864 stycken avvikande händelser. Rapportering, analys och uppföljning av de avvikande händelserna bör bli bättre. Se bifogad statistik. OLYCKSUTREDNINGAR Syftet med olycksutredningarna är att vi skall vinna erfarenheter från inträffade avvikande händelser. Men också i andra sammanhang kan olycksutredningar ge ökande kunskaper. Resultatet skall spridas såväl internt som externt samt leda till att olyckan inte upprepas, eller om den inträffar, få minskade konsekvenser. Under året har det gjorts två olycksutredningar, bil som körde i vattnet och barn som försvann från förskola. STÖLDER/INTERNA STÖLDER Vi har haft 10 rapporterade stölder under året. Stölderna var på badplatser (metallräcke, dräneringsutrustning, vattenlivräddningsutrustning), Hannagården (verktyg), Kommunkontoret (handväska), Kållekärrs skola (strålkastare) och Sundsby säteri (strålkastare, skulptur). SKADEGÖRELSE Vi har haft 40 rapporterade händelser med någon form av skadegörelse, 14 fall av skadegörelse och 17 fall med krossade fönster. Kostnaden för dessa händelser beräknas till cirka kronor. Mest skadegörelse har det varit på Kållekärrs skola (18 st). RESERVELKRAFTVERK Idag har vi 14 stationära och 2 mobila reservelkraftverk på våra anläggningar. Sida 15 (18)

18 Det är äldreboenden, gruppboenden, vattenverk, närvärmecentral, kommunkontoret, centralkök och räddningsstationer som är utrustade med reservelkraftverk. DET KOSTAR ATT FÖREBYGGA MEN DET KOSTAR MER ATT INTE GÖRA NÅGOT ALLS Ett lokalt tvärsektoriellt kommunbaserat säkerhetsarbete riktat mot skador till följd av olyckshändelser, kan bidra till att minska det totala antalet skador och deras allvarlighetsgrad i olika åldersgrupper och miljöer. Den positiva effekten av förebyggande arbete är, förutom minskat antal skadade människor och mänskligt lidande, även att kostnaderna för samhället och kommunen kan minskas. Ett framgångsrikt säkerhetsarbete bygger på god kunskap om skadors utbredning och omfattning. En minskning av antalet skadefall kan också leda till att frigöra resurser till andra samhällsbehov. Sida 16 (18)

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012 Handläggare: Thorbjörn Berndtsson, Säkerhetssamordnare Datum: 2013-02-04 Tjörn Möjligheternas ö Vårt mål är att främja det förebyggande arbetet, att förhindra

Läs mer

- en systematisk analys av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder

- en systematisk analys av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2009 Riskhantering är att ta hänsyn till risker för skador i planeringen av verksamheten. Detta görs i stor utsträckning redan nu. Skillnaden är att vi genom

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

KOMMUNALA STYRDOKUMENT

KOMMUNALA STYRDOKUMENT Bromölla kommun KOMMUNALA STYRDOKUMENT Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2007-11-07 180 2007-11-08 2007/524-008 Ks 2016-08-17 172 2016-08-18 2016/537 KOMMUNÖVERGRIPANDE RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET

Läs mer

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2013 Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod www.hassleholm.se S Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod 2015-2018 Riktlinjer Diarienummer: 2015/379 180 Fastställt den: 2015-09-02 204 Fastställt av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Delprogram Vattensäkerhet

Delprogram Vattensäkerhet Delprogram Vattensäkerhet Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Vattensäkerhet Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Vattensäkerhet DELPROGRAM TILL

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Ks/2013:154 Kommunstyrelsen kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

Vattensäkerhet Habo kommun

Vattensäkerhet Habo kommun Vattensäkerhet Habo kommun Delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2017-2018 Antagen av Ks den 23 maj 2017, 85 2017-05-23 Dokumentet Vattensäkerhet är framtaget av kommunens vattensäkerhetsgrupp

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar och skador. Genom en god planering ska kommunen förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet,

Läs mer

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun 2007 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETE Fastställt av kommunstyrelsen 2007-11-21 267. Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun Syfte Kristianstads kommun har ett ansvar att upprätthålla sina verksamheter

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad KS 216/16 Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad 2.7 Kris och säkerhet Antagen av Kommunstyrelsen 2016-08-24 169 Gäller från och med 2016-01-01 Verksamhetsområde 2. Stödjande process

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (FP)

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (FP) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-11 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Skärhamns brandstation kl 09:00 12.00 Utses att justera Justeringens plats och tid Leif Göbel (S) Kommunhuset

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Revisionsrapport. Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun. November 2008 Christina Norrgård

Revisionsrapport. Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun. November 2008 Christina Norrgård Revisionsrapport Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun November 2008 Christina Norrgård 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...3 2 Bakgrund...4 2.1 Aktuell lagstiftning...4 2.2 Uppdrag

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Trygghetsbokslut 2008

Trygghetsbokslut 2008 Trygghetsbokslut 2008 Vad då trygghetsbokslut? Vi vill ge dig en sammanställd bild och summerande beskrivning av det trygghets- och säkerhetsarbete som bedrivits i Näslanda kommun (läs Nässjö kommun och

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 PROGRAM Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Läsanvisning... 3 2 Allvarlig händelse samt krisberedskap/ krishantering...

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Systematiskt barnsäkerhetsarbete Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Innehåll Definitioner Statistik Orsaken till skador och olyckor Arbetsmiljöfrågor Några verktyg i det systematiska

Läs mer

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016 1 (16) Årlig uppföljning av LEH för, 2016 2 (16) 1. Indikator...3 Ledning - Riskhantering...3 Ledning - Planering...4 Samverkan...6 Kommunikation...6 Informationssäkerhet...7 Kompetens - Utbildning...8

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Bilaga Från standard till komponent

Bilaga Från standard till komponent Bilaga Från standard till komponent TYP REFERENS ÅR Riskhantering ISO 31000 Riskhantering Principer och riktlinjer innehåller principer och generella riktlinjer för riskhantering och kan användas av offentliga,

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Robert Johansson (MP) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare. Robert Johansson (MP) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-09-08 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Räddningsstationen i Skärhamn kl. 09:00 11:30 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats

Läs mer

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 1(7) Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 20150921, 122 2(7) Innehåll Innehåll... 2 Mål för kommunens krisberedskap... 3 Riskbild...

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

RISK- OCH KRISHANTERING I STÖRNINGSJOUREN. Störningsjouren i Göteborg AB Telefon: Åvägen Göteborg

RISK- OCH KRISHANTERING I STÖRNINGSJOUREN. Störningsjouren i Göteborg AB Telefon: Åvägen Göteborg RISK- OCH KRISHANTERING I STÖRNINGSJOUREN 2016 Störningsjouren i Göteborg AB Telefon: 031-773 83 80 Åvägen 40 412 51 Göteborg 1 1. Bakgrund Störningsjouren i Göteborg AB ingår i Framtidenkoncernen helägt

Läs mer

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12)

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Lednings- och informationsplan vid kriser och extraordinära händelser (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Salems kommun Kommunstyrelsens stab Antagna av KF 2008-06-12, 37 Lednings- och informationsplan

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN 1(15) HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN Handlingsprogrammet är framtaget av riskhanteringsgruppen i Jokkmokks kommun. Fastställd av kommunstyrelsen 2008 10

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 108 Bakgrund 3 Syfte 3 Omfattning..3 Tillämpning.3 Ansvar och organisation Kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport Hantering av krisberedskap. Timrå kommun

Rapport Hantering av krisberedskap. Timrå kommun Rapport Hantering av krisberedskap Timrå kommun Februari 2016 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer 7 Sammanfattning Uppdrag och bakgrund En

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun Informationssäkerhetspolicy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 291 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks 2016-481

Läs mer

Säker- och tryggutskott (KSTU) [1/17] Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (Fp) Gunilla Nordberg (S)

Säker- och tryggutskott (KSTU) [1/17] Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (Fp) Gunilla Nordberg (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1((&)[17] Sida [1/17] Plats och tid Skärhamns brandstation 09:00 12:10 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats och tid Skärhamns brandstation 2015-02-19

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

IIOK 21111 I~ 2 6. Svar på motion om säkerheten i äldreboenden. A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l" Kommunstyrelsen

IIOK 21111 I~ 2 6. Svar på motion om säkerheten i äldreboenden. A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l Kommunstyrelsen ~ ---rc;;:-i :)!~,"""i~'~ A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l" '\R1' I'"!(omn:" nswreisi3i") förvaltning IIOK 21111 I~ 2 6 1(2) 2011-01-24 ONR 2010/6 Kommunstyrelsen Svar på motion om säkerheten i äldreboenden Lars

Läs mer

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 20100824 Rikard Aspholm Säkerhetssamordnare 1 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 2. Definitioner...

Läs mer

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan s- och övningsplan för mandatperioden 2015-2018 : 2016-07-13 Dnr: 2016 00553/168 RAPPORT Sida 2(5) Innehåll Inledning... 3 Syfte och målbeskrivning... 3 s- och övningsplan... 3 Kostnader och ansvarsfördelning...

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

sammanträdesdatum 2011-02-10 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden

sammanträdesdatum 2011-02-10 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN sammanträdesdatum 2011-02-10.. ~. s 'r:7 ~ l.a; ',:DLIHG NR (, 2011 26 (31) 35 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden Dnr 2010/6 INLEDNING Motion från Lars Alderfors

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-29 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2017-11-14 För ett tryggare och säkrare Stockholm,

Läs mer

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN LEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011 Dnr KS/2011:691 Innehåll 1 Inledning...5

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete för

Systematiskt brandskyddsarbete för Södermalms stadsdelsförvaltning Brandskyddspolicy Sida 1 (6) 2014-05-06 Systematiskt brandskyddsarbete för 1. Brandskyddspolicy Stockholms stad ska upplevas som en vacker, ren och trygg stad. För att leva

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga

Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014. Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Höstkonferens Lokal och regional krisberedskap 2014 Borås Stads RSA-arbete - med fokus på bedömning av förmåga Organisationen och dess ansvar, verksamhet och geografi Borås Stads organisation Stadshuskoncernen,

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer