Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet"

Transkript

1 Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

2 För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev

3 Introduktion Skicka HTML brev Många som är nya på området när det gäller att skicka nyhetsbrev gör misstaget att inrätta vidarebefordralistor eller CC kopior av ett meddelande till alla sina kunder i sin ordinarie e-posläsare. Detta orsakar alla möjliga problem! Speciellt när en kund klickar Svara alla. Det finns inte heller något sätt att göra någon form av individuell uppföljning eller personifiering när man CC:ar en stor grupp. Viktigast av allt, det ser oprofessionellt ut samt är väldigt opersonligt när mottagarna kan se hela din lista över andra mottagare. Det är därför som ett e-marknadsföringssystem som Epostservice som skickar ditt brev, ett i taget till varje mottagare på din lista (riktigt, riktigt snabbt) är så fördelaktigt. Till skillnad från din lokala e-postläsare, kopplad till din egen Internet leverantör (ISP), som troligen har en mer ordinarie kapacitet vad gäller bandbredd, har Epostservice dedikerade servrar som kan skicka hundratusentals e-postmeddelanden per timme. MIME format Det viktigaste att veta om HTML-brev är att man inte bara kan bifoga en HTML-fil och ett gäng bilder till ett meddelande och sedan klicka på Skicka. De flesta e-postläsare bryter alla sökvägarna till dina bildfiler genom att flytta dina bilder till tillfälliga mappar på din lokala hårddisk. Du kan inte bara klistra in all kod i ditt HTML brev heller. Många e-postläsare kan bara läsa brev i vanligt textformat som standard. Mottagarna skulle då bara se all obehandlad källkod, istället för ditt snygga e-postbrev som det är tänkt att se ut. Du måste skicka HTML-brev från en server med så kallad Multipart-Alternative MIME format (som exempelvis Epostservice). Det betyder att ditt brev skickas i dels ett HTML format samt i en vanlig text-version som visas för mottagare med en e-postläsare som inte kan läsa HTML. Andra faktorer att beakta vid HTML-brev: Om du skickar från din egen server kan din ISP, som hanterar din utgående e-post, stänga av ditt konto om du skickar för mycket under kort tid. De kan även stänga ner dig om du överskrider din avtalade bandbreddsvolym. Om du skickar e-post från din egen e-postläsare, är chansen stor att du är ansluten via din ISP. Om du inte har en dedikerad IP-adress, skickar du förmodligen e-post från en dynamisk IP-adress. Internetleverantörer och spamfilter tycker inte om att få massor av e-post från en dynamisk IP-adress, eftersom det ser ut som en kapad hemdator. Om du inte använder ett e-marknadsförings verktyg som Epostservice, bör du alltid skicka från en särskild IP-adress. Brandväggar och Internetleverantörer gillar inte att ta emot massor av e-post från en enda IP-adress på en gång (om de inte normalt får massor av mejl från den IP adressen). För att undvika att bli blockerad är det bra att använda en e-marknadsföringstjänst som vanligtvis delar ditt utskick i bitar och skickar ut dem över olika IP-adresser.

4 HTML i e-post Några riktlinjer vad gäller utformningen av ditt brev Här följer några tips vad gäller designen av ditt HTML-brev. Om du är en erfaren webbdesigner, kommer du inte vara nöjd med alla kompromisser och speciallösningar du måste göra när du utformar ditt brev. Ställ in bredden till ca pixlar Om du tidigare har arbetat med att designa en webbsida, är du förmodligen van att anpassa sidor för skärmstorlekar som 800x600 pixlar eller 1024x768 pixlar. Det fungerar inte när du designar HTML-brev. De flesta mottagare kommer att läsa ditt brev via e-postläsarens förhandsgranskning, vilket oftast är en liten del av sitt tillgängliga skärmutrymme. En bredd på 600 pixlar eller mindre är säker att använda i normala fall. Enkel layout med tabeller fungerar bäst Man slutar aldrig förvånas över alla de olika sätt en e-postläsare kan förvränga HTML-brev, så håll din design ren och enkel. Undvik komplicerad layout. En enkel tabell med få kolumner och rader är det säkraste sättet att få ett snyggt resultat. Vissa e-postläsare är petigare än andra, när det gäller layout. Lotus Notes & First Class är exempel på sådana läsare. Om du är en mästare på CSS tänker du säker att det går att lösa, men lita på oss, du kommer inte att kunna använda alla dina coola, tidsbesparande CSS knep i ditt HTML-brev. Avancerad CSS och DIV positionering fungerar helt enkelt inte i e-post. Använda bilder i HTML brev Att kunna använda bilder och foton i meddelanden är det främsta skälet till att folk vill kunna skicka HTML-brev. Det korrekta sättet att hantera bilder i HTML-brev är att använda en webbserver som du länkar dina bilder till via absoluta sökvägar i koden. I princip kan du inte bifoga bilder tillsammans med ditt meddelande. Genom att länka till bilderna låter du mottagarna ladda ner bilderna till deras e-postläsare. Det är även så lässpårning fungerar. Lässpårning fungerar bara i HTML-brev och inte i textbaserade brev. Observera att flera e-postläsare blockerar bilder som standard (för att skydda din integritet). Tips: När du ska länka till dina bilder på din server, gör såhär: <img src= > och INTE såhär: <img src= bilder/logga.gif > Använder du Epostservice inbyggda verktyg så har du möjligheten att hantera och administrera dina bilder på vår server. Då behöver du inte något FTP-program och slipper koda dina bildlänkar manuellt. På nästa uppslag har vi listat en tabell över vilken typ av CSS som fungerar i de olika e-postläsare som finns på marknaden.

5 CSS i HTML brev CSS (Cascading Style Sheets) är till en stor hjälp för att kunna bygga snygga webbplatser, men inte mycket att förlita sig på vad gäller HTML-brev. Om du är en CSS-älskare, kommer du att hata nyhetsbrev efter att du kodat ett HTML-brev. Du måste lita på gammaldags HTML, som tabeller, för layouten i dina brev. CSS-positionering av DIV fungerar inte. Använd bara CSS för enkel teckensnittsformatering och färger. Det innebär att om någon tog bort din CSS, skulle din design och innehåll fortfarande visas hyggligt. Innan du skickar ett HTML-brev, ta bort din CSS och se hur det ser ut. Se tabellen över vilken typ av CSS som fungerar i de olika e-postläsarna på marknaden på nästa sida. CSS är speciellt känsligt om du använder ett HTMLverktyg (WYSIWYG) för att designa ditt HTML-brev eftersom ett HTML-verktyg lätt kan skapa CSS och DIV på ett sätt som inte fungerar så bra i e-postläsare. Det är en av nackdelarna med att låta ett HTML-verktyg skapa HTML-koden för ditt brev. Det kan hjälpa dig att få saker gjorda, men du måste förstå grunderna i HTML om du vill få ditt brev att se bra ut i en e-postläsare. I Epostservice finns ett HTML-verktyg som är anpassad för nyhetsbrev. Att använda Microsoft Word för att generera HTML är tyvärr ännu värre än att använda ett HTML-verktyg. Word lägger bakom kulisserna till mycket kod, som inte fungerar i e-postläsare. Vi rekommenderar dig därför att använda vårt inbyggda HTML-verktyg. Bakgrundsfärger i HTML brev Du anger normalt att bakgrundsfärgen eller bakgrundsbilden ska ligga i <BODY> taggen, men du kan inte lita på att det kommer fungera i alla e-postläsare. Vissa e-postläsare (bl.a. en del webbaserade som Hotmail och Gmail) tar bort det som läggs inuti <BODY> taggen. E-postläsare som Outlook kan inte ens visa bakgrundsbilder på element inuti brevet. Video i nyhetsbrev Undvik Flash (och JavaScript, ActiveX, filmer och andra saker som inte fungerar) i HTML-brev. De flesta antivirusprogram blockerar den kod som används för att bädda in Flash-filmer, och de blockerar JavaScript, ActiveX, och även ljudfiler för bakgrundsmusik. Allt det där har använts i det förflutna för att sprida virus, så det är som regel blockerat nu. Den bästa lösningen är att länka innehåll som filmer etc. till externa sidor. Om du har en stor animering eller film att visa för dina mottagare, skicka bara med en enkel, spännande GIF eller JPEG-bild i HTML-brevet och länka den sedan till en sida på din webbplats med animeringen/filmen, eller länka till sidor som YouTube och Vimeo. I Epostservice finns en färdig funktion för detta. Värt att tänka på: Vissa webbaserade e-postläsare som t ex. Gmail tar bort CSS på en del element som <H> och <A> taggar.

6 CSS för e-post

7

8 E-postläsare Testning och felsökning av din design När du nu äntligen har listat ut hur du ska designa och bygga upp ditt första HTML-brev, rekommenderar vi dig att inte skicka dina brev direkt. Testa först din mall för att se att den kommer fungera i olika e-postläsare på marknaden. När du har hittat alla små buggar, och din mall är ok, kan du börja sända. Till dig som är webbdesigner: E-post är inte samma sak som webbsidor! Om du är en webbdesigner, är du förmodligen van att testa webbsidor i olika webbläsare, som Internet Explorer, Mozilla Firefox och Apple Safari. Du är säkert bekant med några irriterande inkonsekvenser mellan alla webbläsare, och du har säkert ett par hack för att få saker och ting att se bra ut. Till skillnad från webbläsare när det gäller inkonsekvens mellan HTML-brev och olika e-postläsare kan du med lätthet multiplicera allt med tio. Det finns massor av e-postläsare därute och alla läser ditt HTML-brev på sitt eget sätt. Självklart kan du inte testa dem alla men prova ett par stycken av de vanligt förekommande e-postläsarna. När du väl har en fungerande design/mall räcker det med att du bara byter ut innehållet - då vet du att det kommer att fungera. Till höger berättar vi om några viktiga saker att tänka på när du testar olika e-postläsare. Webbaserade e-postläsare Många av dina mottagare kommer att kontrollera sin e-post i sin webbläsare, eller webbaserade e-postläsare, exempelvis Hotmail eller Gmail. Eftersom de tittar på e-post i webbläsare finns det vissa saker du behöver veta när du skapar ditt HTML-brev. De kommer ta bort din kod från <HTML>, <HEAD> och <BODY> taggar, för att undvika att din kod stör deras egna webbsidor. Det betyder att... Alla bakgrundsfärger som du anger i din <BODY> tagg kan komma att gå förlorade. Alla CSS som du placerar inuti <HEAD> taggar kommer att gå förlorade. Så försök inte att länka till CSS-filer på din server. Använd inbäddad CSS istället, och se till att den är innanför <BODY> taggen. Webbaserade e-postläsare är oftast gratis, så det är lätt att sätta upp några testkonton i de olika klienterna. Du vill framförallt titta på hur de ändrar din HTML och CSS. Dessutom, eftersom dessa tjänster används av ofantligt många människor, är nivån i deras antispam filter satta riktigt högt. När du ställer in dina testkonton med dessa tjänster, lämna dem med det inbyggda skräppostfiltrets inställningar till standard. Det lönar sig verkligen att testa på dessa konton innan du skickar ditt brev. Hotmail Viss HTML och CSS plockas bort i <BODY> och <HEAD> taggarna, så bakgrundsbilder går förlorade. Gmail Extremt aggressivt spamfilter. För att få CSS att arbeta i Gmail, måste du använda inline CSS. Annars kommer typsnitt som standard bli Arial, färgad svart, med 13 pixlars storlek. Länkar blir standard blå i Gmail.

9 Prova olika e-postläsare Apple Mail Detta är Apples gratis e-postprogram. Du får en stor och trevlig förhandsgranskning här, och de gör inte mycket bildblockering alls (ännu). Bilder blockeras endast om ett mail hamnar i mappen Skräppost. Apple Mail har ett eget system för att filtrera skräppost som lär sig att filtrera e-post beroende på vad du klassar som spam. Microsoft Entourage för Mac Ungefär som Microsoft Outlook, men för Mac (det kommer med Mac Office). Deras HTML-stöd är bra, men vi märkte i tidigare versioner av Entourage en del problem att visa HTML korrekt. Microsoft Outlook 2000 Denna version av Outlook stoppar inte all skräppost och virus som vi är vana vid nuförtiden. Det innebär att e-postläsaren har stöd för t.ex videoinnehåll. Detta bör dock inte utnyttjas då övriga e-postläsare inte har stöd för det. Microsoft Outlook 2003 Outlook 2003 har bättre skydd mot skräppost, så kontrollera om ditt brev filtreras bort här. Denna läsare har en vy som är delad i tre vertikala (alternativt horisontella) rutor/områden, vilket gör att ditt brev får mindre utrymme i förhandsgranskningsområdet. Microsoft Outlook 2007/2010/2013 Från och med Outlook 2007 bytte Microsoft motor för att läsa HTML-brev från Internet Explorer (en webbläsare) till Microsoft Word (en textredigerare). Självklart ställer det till det för dig och dina HTML-brev. HTML-brev skulle göra sig mycket bättre i en webbläsare än Microsoft Word, så detta är lite av en besvikelse. Enligt Microsoft så berodde detta på att de ville att deras kunder skulle ha mer kontroll över redigeringen av breven. Oavsett så bör du känna till hur detta kan påverka ditt HTML-brev: Mellanrum är det vanligaste problemet när du skickar HTML-brev till Outlook. Detta inkluderar radavstånd samt marginaler runt bilder etc. Om du har en hel del innehåll, tillsammans med bilder, kan du se till synes slumpmässiga tomrum när brevet anländer i din inkorg. Orsaken till detta är att Outlook kontrollerar hur ditt brev kommer att se ut vid utskrift. Om en bild skulle bli uppdelad på två sidor kan Outlook flytta bilden så att den hamnar, i sin helhet, på sida två. Microsoft Outlook Express Detta är den fria versionen av Microsoft Outlook installerat på alla tidigare Windows-maskiner. Används mest av hemma-användare. Inga konstigheter, förutom den vanliga bildblockeringen som är en standardfunktion i de flesta moderna e-postläsare. Lotus Notes Om majoriteten av dina mottagare arbetar på stora företag, bör du kontrollera ditt brev i Lotus Notes. Detta är förmodligen den mest frustrerande e-postläsaren på marknaden. Den gör de mest märkligaste sakerna med ditt brev. Du måste hålla dina layouter mycket enkla. Det finns även stora skillnader mellan olika versioner av Lotus Notes. Eudora Eudora har i allmänhet bra HTML-stöd Mozilla Thunderbird En gratis e-postläsare som är populär. Har en tendens att förstöra alt-texter och blockera bilder, men för det mesta har den bra stöd för HTML. Thunderbird har en funktion som försöker identifiera bluffar där den ser hyperlänkar som hävdar att peka på en webbplats, men i själva verket faktiskt länkar dig någon helt annanstans. Om den upptäcker en potentiell bluff, varnar den med att överst i meddelandet säga Thunderbird tycker att detta meddelande är en bluff. Du kan klicka på Inte en bluff -knappen om det var ett falskt alarm. Funktionen är en trevlig idé, men den verkar ge massor av falska varningar, särskilt när du använder länkspårning av klick i ditt brev (alla länkar kommer peka på en omdirigering, för att spåra klick). Vi ser inte att det är ett problem, så länge dina brev ser trevliga och professionella ut. Windows 8 Mail (Beta) Denna klient har vissa likheter med Hotmail. Den har relativt bra stöd för CSS men bredden är begränsad. Bakgrundsbilder fungerar inte. CSS-stödet i övrigt är klent. Flash och GIF-animeringar fungerar definitivt inte.

10 Spamfilter Hur du undviker Spamfiltren Du måste utforma ditt brev på ett sätt som gör att du inte hamnar i spamfiltren. Tanken på spamfilter kan kännas jobbig och krånglig. Om du försöker lura dem kommer det bara slå tillbaka mot dig själv. Så agera normalt. Innan vi går in på praktiska detaljer bör du veta hur några vanliga spamfilter fungerar. När du får en grundläggande förståelse för hur de arbetar, kommer du enklare kunna designa brevet så att du undviker att hamna i dem. Bayesisk filtrering Detta är ett av de viktigaste filtren, eftersom det är installerat i så många e-postprogram (som Outlook, Mozilla Thunderbird och Apple Mail). Bayesisk filtrering fungerar genom att kolla hur användare klassificerar sina brev (skräppost eller inte). Den läser din post, jämför dem med andra e-postmeddelanden du klassat som skräp, och ser till likheter i ämnesraden, innehåll, hyperlänkar, avsändare, etc. Med tiden lär sig det Bayesiska filtret att själv klassificera nya e-postmeddelanden du tar emot. Varje gång de hittar något som ser ut som skräppost, tilldelas en poäng. Exempelvis, använder du Klicka här! i ditt brev kan det ge 0,7 poäng. Används klarröda teckensnitt kanske du får 2 poäng. Inkluderar du ordet köp kanske du får 1 poäng, men med ordet Viagra får du 5 poäng. När ett e-postmeddelande överskrider vissa tröskelvärden kastas brevet i mappen Skräppost. Det är fantastiskt hur många olika saker filtret till slut lär sig leta efter. Om du skickar skräppost kan du mycket väl hamna på en av dessa svarta listor. När du gör det, så blir det mycket svårt att få bort dig därifrån! Det är därför viktigt att du bara skickar seriös information till en bra och relevant målgrupp. Brandväggar Att hantera e-postservrar (och inkommande spam, virus och phishing-attacker) kan vara en hel del arbete. Stora företag installerar därför vanligtvis Brandväggar för att hantera inkommande e-post. Tänk på dessa brandväggar som stora portvakter. De använder ofta en kombination av Bayesiska-filter, Svartlistor och lite egna regler för att hålla skräpposten borta från företaget. Merparten av tiden, när din e-post inte når fram till ett större företag, så är det deras brandvägg som stoppar dem. Brandväggarna arbetar med frågeställningar som: Okej, är avsändaren ny för mig? Varför skickar den kopior av samma brev, till exakt alla e-postadresser i vårt företag? Spammare arbetar på det sättet. Hmmm, hur länge har deras server funnits? Kan jag verkligen lita på den här avsändaren? Spambrandväggar är oftast bara ett problem när du först börjar skicka brev till en stor kund. Du kommer att uppleva svår leveransbarhet i början, eftersom du är ny. De kommer så småningom lära sig att låta dig gå igenom. För att påskynda saker, kan du behöva be IT-folk som är ansvarig av brandväggen att vitlista dina avsändaradresser samt IP-adresser (eller IP-adressen för din e-postleverantör). Svartlistor (Blacklists) För en tid sedan blev några serveradministratörer trötta på all skräppost som de tog emot. Så de började spåra IP-adresser till de servrar som skickade skräppost till dem, och satte dem på så kallade Svartlistor. När de fick e-post från en server på Svartlistan, togs det bort omedelbart. Det fungerade ganska väl, så de började dela med sig av listor med andra administratörer. Dessa, i sin tur, började lägga fler IP-adresser på listan. Ganska snart blev listan mycket, mycket stor. Stora internetleverantörer började till slut använda sig av dessa listor.

11 Några konkreta tips Nu vet du hur några anti-spamsystem fungerar. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när du designar ditt HTML-brev, precis som du tänker på hur en sökmotor fungerar när du designar webbsidor. Spamfilter läser dina brev och letar efter likheter med kända spam. Du vill inte göra saker som får dina brev att av misstag hamna i mappen Skräppost. Det bästa sättet att lära sig vad man inte ska göra är: 1. Öppna skräppostmappen på din dator. 2. Titta igenom några av breven. Läs dem. Titta på hur de utformar saker och hur de formulerar sig i sina brev. Noterar du alla likheter? 3. Gör inte som de gör. För att vara mer specifik, här är några saker att tänka på: Överdriv inte med färger, stilar och formatering. Använd t.ex inte klarröda teckensnitt. Dålig HTML i allmänhet kan få dig att hamna i skräppostfiltren. Oavslutade HTML taggar, innehåll utanför den avslutande </ HTML>-taggen, eller tomma <title> </title>-taggar kan få ditt brev att kastas i mappen Skräppost. Bli inte slarvig med HTML koden. Obs! Tom <TITLE> information är mycket vanligt om du använder ett HTML-verktyg. De tar med det som standard, och förväntar sig att du går tillbaka och fyller i den. Glöm inte att gå tillbaka och ge dokumentet en titel. Bli inte alltför kreativ med stavningen eftersom spammare gör det hela tiden (hur många spammeddelanden i din inkorg har du med blandade siffror och bokstäver just nu?) Gör inte ett HTML-brev med endast bilder och bara en massa snygg grafik. Du behöver lite text i meddelandet också. Annars kommer spamfiltren inte ha något att läsa, och tror att ditt meddelande är skräp. Undvik att skrika med en massa utropstecken!!!!!!! Skriv inte MED ENBART VERSALER Använd inte typiska skräppostuttryck som Du har vunnit, Specialerbjudande, gratis, klicka här! eller begränsad tid (var särskilt försiktig i din avregistreringslänk, där du bör säga något i stil med klicka här för att avbryta prenumerationen. ) Om du använder ett HTML-verktyg (WYSIWYG) för att koda HTML-brev, se till att HTML-koden är ren. Ett HTML-verktyg slänger ofta in onödig kod som är osynlig för användaren, men spamfilter tittar på det och tror att du är en spammare.

12 Studsar & Statistik Statistik När du har blivit ett proffs på HTML-brev och kodning, och börjat skicka brev regelbundet, är det dags att följa upp statistiken! Hur vet du om din e-marknadsföring fungerar eller inte? Hur kan du experimentera och förbättra dina brev? Här är en grundläggande genomgång av vad du bör mäta och hur du kan testa dina brev. Öppningsfrekvens Hur många personer har öppnat ditt brev? En öppningsfrekvens på cirka 20% till 30% anses vara genomsnittet. Kontrollera din öppningsfrekvens med tiden. Det kan vara många som öppnade ditt brev första gången (som 50% till 70% eller mer), men med tiden kommer det troligtvis plana ut något. För att Epostservice ska kunna registrera ett brev som öppnat måste mottagaren klickat på antingen en länk i brevet eller valt att visa bilderna i brevet. Prova att experimentera med: Din ämnesrad: Gör den längre (eller kortare). Använd ditt företagsnamn eller något som relaterar till innehållet. Veckodag: Fungerar vardagar bäst? Eller är utskicket mer inriktat på en mer privat grupp som kontrollerar sin e-post på helger? Om du var en restaurangägare, skulle du skicka en kampanj för ett fredagsevenemang på måndagen, eller torsdagen? Klickfrekvens Hur många personer klickade på länkar i ditt brev? Vilka länkar klickade de mest på? Har de klickat på länkar till produkten? Såg du en ökning i din försäljning? Hur lång tid efter att du skickat brevet får du länkklick? Prova att experimentera med: Antalet länkar i ditt meddelande. En enda jättelänk eller massor av olika länkar? Produktfoton för varje länk Formulering av länktexten Segmentera (dela upp) din lista och skicka mer fokuserade brev (med länkar som är mer relevanta) Avregistreringsfrekvens Hur många avregistrerar sig efter varje utskick? Genomsnittet är mindre än en procent för listor som kontaktas regelbundet och är väl underhållna. Om du skickar mycket sällan eller om det är ditt allra första brev kan det vara många fler som avregistrerar sig. Kontrollera din avregistreringsfrekvens efter varje utskick. Om du ser en spik efter ett visst brev, bör du kontrollera om det hade något att göra med ditt innehåll. Kanske skickar du för ofta. Kanske för sällan. Att behålla en bra kvalitet på dina listor, och dina brev, kommer att resultera i en mycket låg avregistreringsfrekvens. Tidpunkt: På morgonen, precis innan den första vågen av skräppost? Strax före lunch? Strax efter lunch? Strax före avslutad arbetstid?

13 Studsar Titta på dina studsar efter varje utskick. Epostservice kommer att kategorisera dina studsar i hårda kontra mjuka studsar, och underhåller din lista. Mjuka studsar är e-postadresser som finns, men som av någon anledning inte gick att leverera till, t.ex på grund av att deras server var för upptagen vid tidpunkten för ditt utskick, eller att mottagarens inkorg är full. Hårda studsar är t.ex adresser som inte existerar längre, eller som har ett stavfel i adressen. Alla studsar är inte dåliga. Mjuka studsar är oftast tillfälliga och du kan försöka att skicka till dem igen. Om Epostservice får en mjuk studs försöker vi skicka till mottagaren under de fem närmaste utskicken. Om den fortfarande studsar, inaktiveras adressen automatiskt. Om ett e-postmeddelande studsar hårt (som när det är en felaktig adress) inaktiveras den omedelbart. Prova att experimentera med: Återsänd dina brev senare till de människor som fick en mjuk studs. Titta igenom dina hårda studsar. Finns det några synliga stavfel? T.ex kan hotmial.com förmodligen rättas till hotmail.com.

14 Om MultiNet Bakom Epostservice står företagsgruppen MultiNet med ett 30-tal anställda och en årsomsättning på cirka 40 miljoner kronor. På vår webbplats hittar du flera av våra webbaserade program som ingår i paketet MultiNet Office. Kontakta oss Har du frågor, funderingar eller vill beställa någon av våra tjänster är du varmt välkommen att höra av dig till oss på något av nedanstående alternativ. Tel Epost. info@multinet.se

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet Introduktion För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev Skicka HTML brev Många som är nya på området

Läs mer

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev Introduktion Skicka HTML brev Många som är nya på området

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

INTROGUIDE TILL E-POST

INTROGUIDE TILL E-POST Sida 1 av 5 Version: 3 (EL) INTROGUIDE TILL E-POST Här har vi samlat lite allmänna instruktioner hur du installerar ett e-postkonto, jobbar med IMAP, aktiverar vidarebefodringar och out-of-office funktionen.

Läs mer

Avancerad signatur i Mail

Avancerad signatur i Mail Avancerad signatur i Mail 7 Få med bilder och logotyper 7 Avancerad formatering med html 7 Proffsigare intryck med snygg signatur Så skapar du en avancerad html-signatur i Mavericks Mail som följer med

Läs mer

EPOSTSERVICE. Därför är EpostService så effektiv! www.epostservice.se. - Ger dig nya kunder. Ett enda utskick räcker! En bild säger mer än 1000 ord.

EPOSTSERVICE. Därför är EpostService så effektiv! www.epostservice.se. - Ger dig nya kunder. Ett enda utskick räcker! En bild säger mer än 1000 ord. - Ger dig nya kunder Därför är EpostService så effektiv! EpostService gör dina kunder lönsammare genom att du håller dem informerad om vad ditt företag erbjuder. Detta gör du via nyhetsbrev och enkäter

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

del 12 SKYDDA DIN DATOR

del 12 SKYDDA DIN DATOR del SKYDDA DIN DATOR När du ansluter datorn till Internet får till tillgång till en helt ny värld, full av äventyr och information som du och din familj kan ta del av. Tråkigt nog öppnar du också upp mot

Läs mer

WEBDESIGN A - DTR 1210

WEBDESIGN A - DTR 1210 Lektion 9: Tips tricks och diverse Bakgrundsbilder Bakgrundsfärg och textfärg är några sätt att ge sin hemsida ett visst utseende. Ett annat sätt är att använda bakgrundsbilder. Man behöver en bild: HTML-koden

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Innehållsförteckning. Skräppost... 19

Innehållsförteckning. Skräppost... 19 Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Outlook... 1 Öppna e-postprogrammet... 1 Skapa nytt meddelande... 2 Skicka ett brev... 3 Öppna och stäng ett meddelande... 3 Markera/avmarkera ett meddelande...

Läs mer

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Lathund Inställningar för att läsa e-post Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Stockholms Stadsnät Kundtjänst telefon 08-5012 20 10 e-post: support@stosn.se

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

100% FOKUS PÅ KANALFÖRSÄLJNING MARKNADSLEDANDE MARGINALER WHITE LABELLING PÅ FLERA NIVÅER FOKUS PÅ ATT LEVERERA MOLNTJÄNSTER

100% FOKUS PÅ KANALFÖRSÄLJNING MARKNADSLEDANDE MARGINALER WHITE LABELLING PÅ FLERA NIVÅER FOKUS PÅ ATT LEVERERA MOLNTJÄNSTER 100% FOKUS PÅ KANALFÖRSÄLJNING MARKNADSLEDANDE MARGINALER WHITE LABELLING PÅ FLERA NIVÅER FOKUS PÅ ATT LEVERERA MOLNTJÄNSTER INKOMMANDE SPAMFILTRERING INKOMMANDE SPAMFILTRERING STOPPA HOTEN Hoten stoppas

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Nov 13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida på

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Skötselråd för datoransvarig Windows XP, Vista, 7

Skötselråd för datoransvarig Windows XP, Vista, 7 Sidan 1 av 8 En gång per vecka:... 2 Uppdatera antivirusprogrammet... 2 Efter ett långt uppehåll... 2 Varannan vecka:... 2 Microsoft Windows Update... 2 En gång per månad:... 2 Defragmentera hårddisken...

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Bizwizard Tips och rekommendationer kring e-post marknadsföring. Uppdaterad 17/3 2017

Bizwizard Tips och rekommendationer kring e-post marknadsföring. Uppdaterad 17/3 2017 Tips och rekommendationer kring e-post marknadsföring Uppdaterad 17/3 2017 Vad är Bizwizard Bizwizard är Stockholmsmässans system för e-postmarknadsföring för utställare och besökare. Via Bizwizard skapas

Läs mer

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Utseende 4 1.1 Allmänt............................................ 4 1.2 Teckensnitt.......................................... 4 1.3 Stilmallar...........................................

Läs mer

Hermundstad Östlund Ansell. Grundläggande IT för SENIORER

Hermundstad Östlund Ansell. Grundläggande IT för SENIORER Hermundstad Östlund Ansell Grundläggande IT för SENIORER Windows Vista och Office 2007 INTRODUKTION 1. ABC OM INTERNET...5 2. TJÄNSTER PÅ INTERNET...6 A. Webbsidor och webbplatser... 6 B. Mejl (e-post)...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

version: 200702-1 Sidan 1 av 5

version: 200702-1 Sidan 1 av 5 version: 200702-1 Sidan 1 av 5 Ditt användarnamn: cykel.a@bck.nu Lösenord: pedal ALLMÄNT SajtMail är ett E-post system som går att komma åt via SajtMail Web som är en lösning där du använder din webbläsare

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Handbok. Cloudmark SafetyBar

Handbok. Cloudmark SafetyBar Handbok Cloudmark SafetyBar 2004 Cloudmark, Inc. Eftertryck förbjudes. Cloudmark, SafetyBar och Cloudmarks logotyp är antingen inregistrerade varumärken eller varumärken tillhörande Cloudmark, Inc. Alla

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Sida 2/22 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompabilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompabilitetsvyn...

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson Kursdokumentation GroupWise för användare Sidan 1 av 25 Skicka e-post med GroupWise 3 Adressboken 4 Bilaga 5 Skapa vidarebefodran i GroupWise 6 Ta bort

Läs mer

Designhäftet. När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se

Designhäftet. När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se Designhäftet När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se Materialet är framtaget i samband med utbildningstunrén 2011. Praktiska designtips En lista

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

E-post i webbläsaren Edge

E-post i webbläsaren Edge E-post i webbläsaren Edge Logga in och ut Omedelbart efter att du har skapat ditt konto och fått det godkänt öppnas förmodligen en informationssida där du kan välja att gå till Inkorgen i e-postlådan.

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Version 1.0 Introduktion Skapa ett MSPA-konto Aktivera Office 365 i Telia Business Apps Verifiera företagets domännamn Lägg till användare

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Personligare e-post Mejl med fokus på avsändaren

Personligare e-post Mejl med fokus på avsändaren Personligare e-post Mejl med fokus på avsändaren 7 Fokuserar på avsändaren 7 Snyggt och rent gränssnitt 7 Hitta gamla mejl och bilagor Gör din e-post mer personlig med Det råder ingen brist på alternativ

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem Utskick till kunder Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Urval... 2 3. Skapa etiketter med adresser... 4 4. Utskick med e-post... 5 5. Utskick med e-post och bifogade filer... 6

Läs mer

ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2.

ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2. ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2. 1) Hur kan du göra så att flera mottagare får samma e-postmeddelande utan att de ser att andra fått samma meddelande? Man anger mottagarna som Hemlig mottagare 2) Hur kan

Läs mer

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen.

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Om du möts av följande bild behöver du logga in med ett giltigt Microsoft-konto innan du kan konfigurera ett

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Skapa e-postkonto för Gmail

Skapa e-postkonto för Gmail Skapa e-postkonto för Gmail I din webbläsare går du in på www.gmail.com för att skapa ett gmail e-postkonto. Vill du ha sidan på svenska kan du längst ned i högra delen på din webbläsare välja Svenska

Läs mer

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis.

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. E-post För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. Med en e-postadress kan du skicka e-postmeddelanden till släkt, vänner,

Läs mer

Varför ska man använda ett CMS? Vilka är fördelarna och är det alltid bra? Kattis Lodén 2010-03-18

Varför ska man använda ett CMS? Vilka är fördelarna och är det alltid bra? Kattis Lodén 2010-03-18 Varför ska man använda ett CMS? Vilka är fördelarna och är det alltid bra? Kattis Lodén 2010-03-18 Innehåll Inledning... 3 Fakta... 4 Innehåll... 4 Texthantering... 4 Granskning och versionshantering...

Läs mer

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Microsoft Outlook 2010. Vad innebär ett POP-konto? POP har länge varit det dominerande sättet

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Grunderna i Outlook. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Outlook. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Outlook Outlook är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att hantera e-post, kontakter, kalendrar och uppgifter. Det är viktigt att du förstår grunderna i programmet så att du kan använda

Läs mer

Inställningar. Ljudinställningar

Inställningar. Ljudinställningar Inställningar De viktigaste inställningarna du gör i Communicator hittar du i menyn med samma namn. De mest interessanta inställningarna är; Ljudinställningar Välj talsyntes och hastighet. E-postinställningar

Läs mer

INTROGUIDE TILL E-POSTEN

INTROGUIDE TILL E-POSTEN Sida 1 av 5 Version: 5 (EL) INTROGUIDE TILL E-POSTEN Här har vi samlat lite allmänna instruktioner till hur du installerar ett e - postkonto, jobbar med IMAP, aktiverar vidarebefordringar och out-of-office

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Steg 1 Starta Windows Live Mail och påbörja konfigurationen

Steg 1 Starta Windows Live Mail och påbörja konfigurationen Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Windows Live Mail. Vad innebär ett POP-konto? POP har länge varit det dominerande sättet

Läs mer

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Bilder och optimering --- Vilken upplösning är lämplig för bilder som ska användas på Internet? Sträva efter korta nedladdningstider. 72 ppi/dpi

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyhetsbrev

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyhetsbrev Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyhetsbrev 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyhetsbrev 4 Nyhetsbrevsanmälan 4 Skapa nyhetsbrevsanmälan 4-6 Skapa layout för nyhetsbrev 7-10 Skapa nyhetsinnehåll 10 Lägg

Läs mer

Användarnamn, lösenord och e-postadress får du tilldelade av skolans IT-ansvarige, efter att din ansökan är mottagen och godkänd av administratören.

Användarnamn, lösenord och e-postadress får du tilldelade av skolans IT-ansvarige, efter att din ansökan är mottagen och godkänd av administratören. E K Manual för e-postprogram i Eda Skolor E-postprogrammet är ett sk webbaserat system, med möjlighet att skicka och läsa e-post från valfri dator som är ansluten till Internet. Vårt e-postsystem är tänkt

Läs mer

Google Apps till Office 365 för företag

Google Apps till Office 365 för företag Google Apps till Office 365 för företag Uppgradera Office 365 för företag ser annorlunda ut än Google Apps, så när du loggar in visas den här vyn som hjälper dig att komma igång. Efter de första veckorna

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Låta någon annan hantera din e-post och kalender

Låta någon annan hantera din e-post och kalender Låta någon annan hantera din e-post och kalender På samma sätt som du kan låta assistent sköta din vanliga post kan du i Microsoft Office Outlook låta en annan person, som kallas för ombud, ta emot och

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

LATHUND FRONTPAGE 2000

LATHUND FRONTPAGE 2000 LATHUND FRONTPAGE 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA Anna Muñoz Lundgren & MejDej Teknikhjälp, januari 2019. INTRODUKTION Den här guiden är främst avsedd för dig som skapat en hemsida med hjälp av MejDej

Läs mer

Rotary Sverige. Handbok för E-post inom Rotary med leverantören One

Rotary Sverige. Handbok för E-post inom Rotary med leverantören One Rotary Sverige Handbok för E-post inom Rotary med leverantören One Handboken är en instruktion på hur e-postsystemet administreras hos One Innehåll: Start... 2 Administration, Inloggning... 3 Mail-administration...

Läs mer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat samt ett Rot/CA Bankcertifikat. Så här gör du

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Säkerhet på Internet. Sammanställt av Bengt-Göran Carlzon

Säkerhet på Internet. Sammanställt av Bengt-Göran Carlzon Sammanställt av Bengt-Göran Carlzon Säkerhet på Internet Bristande säkerhet på Internet beror i första hand på 3 saker 1. UOkunskap 2. Slarv 3. Oseriösa användare Informationssäkerhet För mycket skydd

Läs mer

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på "Sekretesspolicy" längst ner på webbsidorna.

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på Sekretesspolicy längst ner på webbsidorna. Sekretesspolicy Elanco, en division inom Eli Lilly and Company (Lilly), (härefter "Elanco" eller "Lilly" i denna Sekretesspolicy) respekterar integriteten hos dem som besöker våra webbsidor och det är

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor.

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. Grundläggande HTML HTML Steg-för-steg Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. doctype Linköpings universitet I textdokument som används på internet finns på första raden information

Läs mer