Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet"

Transkript

1 Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

2 För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev

3 Introduktion Skicka HTML brev Många som är nya på området när det gäller att skicka nyhetsbrev gör misstaget att inrätta vidarebefordralistor eller CC kopior av ett meddelande till alla sina kunder i sin ordinarie e-posläsare. Detta orsakar alla möjliga problem! Speciellt när en kund klickar Svara alla. Det finns inte heller något sätt att göra någon form av individuell uppföljning eller personifiering när man CC:ar en stor grupp. Viktigast av allt, det ser oprofessionellt ut samt är väldigt opersonligt när mottagarna kan se hela din lista över andra mottagare. Det är därför som ett e-marknadsföringssystem som Epostservice som skickar ditt brev, ett i taget till varje mottagare på din lista (riktigt, riktigt snabbt) är så fördelaktigt. Till skillnad från din lokala e-postläsare, kopplad till din egen Internet leverantör (ISP), som troligen har en mer ordinarie kapacitet vad gäller bandbredd, har Epostservice dedikerade servrar som kan skicka hundratusentals e-postmeddelanden per timme. MIME format Det viktigaste att veta om HTML-brev är att man inte bara kan bifoga en HTML-fil och ett gäng bilder till ett meddelande och sedan klicka på Skicka. De flesta e-postläsare bryter alla sökvägarna till dina bildfiler genom att flytta dina bilder till tillfälliga mappar på din lokala hårddisk. Du kan inte bara klistra in all kod i ditt HTML brev heller. Många e-postläsare kan bara läsa brev i vanligt textformat som standard. Mottagarna skulle då bara se all obehandlad källkod, istället för ditt snygga e-postbrev som det är tänkt att se ut. Du måste skicka HTML-brev från en server med så kallad Multipart-Alternative MIME format (som exempelvis Epostservice). Det betyder att ditt brev skickas i dels ett HTML format samt i en vanlig text-version som visas för mottagare med en e-postläsare som inte kan läsa HTML. Andra faktorer att beakta vid HTML-brev: Om du skickar från din egen server kan din ISP, som hanterar din utgående e-post, stänga av ditt konto om du skickar för mycket under kort tid. De kan även stänga ner dig om du överskrider din avtalade bandbreddsvolym. Om du skickar e-post från din egen e-postläsare, är chansen stor att du är ansluten via din ISP. Om du inte har en dedikerad IP-adress, skickar du förmodligen e-post från en dynamisk IP-adress. Internetleverantörer och spamfilter tycker inte om att få massor av e-post från en dynamisk IP-adress, eftersom det ser ut som en kapad hemdator. Om du inte använder ett e-marknadsförings verktyg som Epostservice, bör du alltid skicka från en särskild IP-adress. Brandväggar och Internetleverantörer gillar inte att ta emot massor av e-post från en enda IP-adress på en gång (om de inte normalt får massor av mejl från den IP adressen). För att undvika att bli blockerad är det bra att använda en e-marknadsföringstjänst som vanligtvis delar ditt utskick i bitar och skickar ut dem över olika IP-adresser.

4 HTML i e-post Några riktlinjer vad gäller utformningen av ditt brev Här följer några tips vad gäller designen av ditt HTML-brev. Om du är en erfaren webbdesigner, kommer du inte vara nöjd med alla kompromisser och speciallösningar du måste göra när du utformar ditt brev. Ställ in bredden till ca pixlar Om du tidigare har arbetat med att designa en webbsida, är du förmodligen van att anpassa sidor för skärmstorlekar som 800x600 pixlar eller 1024x768 pixlar. Det fungerar inte när du designar HTML-brev. De flesta mottagare kommer att läsa ditt brev via e-postläsarens förhandsgranskning, vilket oftast är en liten del av sitt tillgängliga skärmutrymme. En bredd på 600 pixlar eller mindre är säker att använda i normala fall. Enkel layout med tabeller fungerar bäst Man slutar aldrig förvånas över alla de olika sätt en e-postläsare kan förvränga HTML-brev, så håll din design ren och enkel. Undvik komplicerad layout. En enkel tabell med få kolumner och rader är det säkraste sättet att få ett snyggt resultat. Vissa e-postläsare är petigare än andra, när det gäller layout. Lotus Notes & First Class är exempel på sådana läsare. Om du är en mästare på CSS tänker du säker att det går att lösa, men lita på oss, du kommer inte att kunna använda alla dina coola, tidsbesparande CSS knep i ditt HTML-brev. Avancerad CSS och DIV positionering fungerar helt enkelt inte i e-post. Använda bilder i HTML brev Att kunna använda bilder och foton i meddelanden är det främsta skälet till att folk vill kunna skicka HTML-brev. Det korrekta sättet att hantera bilder i HTML-brev är att använda en webbserver som du länkar dina bilder till via absoluta sökvägar i koden. I princip kan du inte bifoga bilder tillsammans med ditt meddelande. Genom att länka till bilderna låter du mottagarna ladda ner bilderna till deras e-postläsare. Det är även så lässpårning fungerar. Lässpårning fungerar bara i HTML-brev och inte i textbaserade brev. Observera att flera e-postläsare blockerar bilder som standard (för att skydda din integritet). Tips: När du ska länka till dina bilder på din server, gör såhär: <img src= > och INTE såhär: <img src= bilder/logga.gif > Använder du Epostservice inbyggda verktyg så har du möjligheten att hantera och administrera dina bilder på vår server. Då behöver du inte något FTP-program och slipper koda dina bildlänkar manuellt. På nästa uppslag har vi listat en tabell över vilken typ av CSS som fungerar i de olika e-postläsare som finns på marknaden.

5 CSS i HTML brev CSS (Cascading Style Sheets) är till en stor hjälp för att kunna bygga snygga webbplatser, men inte mycket att förlita sig på vad gäller HTML-brev. Om du är en CSS-älskare, kommer du att hata nyhetsbrev efter att du kodat ett HTML-brev. Du måste lita på gammaldags HTML, som tabeller, för layouten i dina brev. CSS-positionering av DIV fungerar inte. Använd bara CSS för enkel teckensnittsformatering och färger. Det innebär att om någon tog bort din CSS, skulle din design och innehåll fortfarande visas hyggligt. Innan du skickar ett HTML-brev, ta bort din CSS och se hur det ser ut. Se tabellen över vilken typ av CSS som fungerar i de olika e-postläsarna på marknaden på nästa sida. CSS är speciellt känsligt om du använder ett HTMLverktyg (WYSIWYG) för att designa ditt HTML-brev eftersom ett HTML-verktyg lätt kan skapa CSS och DIV på ett sätt som inte fungerar så bra i e-postläsare. Det är en av nackdelarna med att låta ett HTML-verktyg skapa HTML-koden för ditt brev. Det kan hjälpa dig att få saker gjorda, men du måste förstå grunderna i HTML om du vill få ditt brev att se bra ut i en e-postläsare. I Epostservice finns ett HTML-verktyg som är anpassad för nyhetsbrev. Att använda Microsoft Word för att generera HTML är tyvärr ännu värre än att använda ett HTML-verktyg. Word lägger bakom kulisserna till mycket kod, som inte fungerar i e-postläsare. Vi rekommenderar dig därför att använda vårt inbyggda HTML-verktyg. Bakgrundsfärger i HTML brev Du anger normalt att bakgrundsfärgen eller bakgrundsbilden ska ligga i <BODY> taggen, men du kan inte lita på att det kommer fungera i alla e-postläsare. Vissa e-postläsare (bl.a. en del webbaserade som Hotmail och Gmail) tar bort det som läggs inuti <BODY> taggen. E-postläsare som Outlook kan inte ens visa bakgrundsbilder på element inuti brevet. Video i nyhetsbrev Undvik Flash (och JavaScript, ActiveX, filmer och andra saker som inte fungerar) i HTML-brev. De flesta antivirusprogram blockerar den kod som används för att bädda in Flash-filmer, och de blockerar JavaScript, ActiveX, och även ljudfiler för bakgrundsmusik. Allt det där har använts i det förflutna för att sprida virus, så det är som regel blockerat nu. Den bästa lösningen är att länka innehåll som filmer etc. till externa sidor. Om du har en stor animering eller film att visa för dina mottagare, skicka bara med en enkel, spännande GIF eller JPEG-bild i HTML-brevet och länka den sedan till en sida på din webbplats med animeringen/filmen, eller länka till sidor som YouTube och Vimeo. I Epostservice finns en färdig funktion för detta. Värt att tänka på: Vissa webbaserade e-postläsare som t ex. Gmail tar bort CSS på en del element som <H> och <A> taggar.

6 CSS för e-post

7

8 E-postläsare Testning och felsökning av din design När du nu äntligen har listat ut hur du ska designa och bygga upp ditt första HTML-brev, rekommenderar vi dig att inte skicka dina brev direkt. Testa först din mall för att se att den kommer fungera i olika e-postläsare på marknaden. När du har hittat alla små buggar, och din mall är ok, kan du börja sända. Till dig som är webbdesigner: E-post är inte samma sak som webbsidor! Om du är en webbdesigner, är du förmodligen van att testa webbsidor i olika webbläsare, som Internet Explorer, Mozilla Firefox och Apple Safari. Du är säkert bekant med några irriterande inkonsekvenser mellan alla webbläsare, och du har säkert ett par hack för att få saker och ting att se bra ut. Till skillnad från webbläsare när det gäller inkonsekvens mellan HTML-brev och olika e-postläsare kan du med lätthet multiplicera allt med tio. Det finns massor av e-postläsare därute och alla läser ditt HTML-brev på sitt eget sätt. Självklart kan du inte testa dem alla men prova ett par stycken av de vanligt förekommande e-postläsarna. När du väl har en fungerande design/mall räcker det med att du bara byter ut innehållet - då vet du att det kommer att fungera. Till höger berättar vi om några viktiga saker att tänka på när du testar olika e-postläsare. Webbaserade e-postläsare Många av dina mottagare kommer att kontrollera sin e-post i sin webbläsare, eller webbaserade e-postläsare, exempelvis Hotmail eller Gmail. Eftersom de tittar på e-post i webbläsare finns det vissa saker du behöver veta när du skapar ditt HTML-brev. De kommer ta bort din kod från <HTML>, <HEAD> och <BODY> taggar, för att undvika att din kod stör deras egna webbsidor. Det betyder att... Alla bakgrundsfärger som du anger i din <BODY> tagg kan komma att gå förlorade. Alla CSS som du placerar inuti <HEAD> taggar kommer att gå förlorade. Så försök inte att länka till CSS-filer på din server. Använd inbäddad CSS istället, och se till att den är innanför <BODY> taggen. Webbaserade e-postläsare är oftast gratis, så det är lätt att sätta upp några testkonton i de olika klienterna. Du vill framförallt titta på hur de ändrar din HTML och CSS. Dessutom, eftersom dessa tjänster används av ofantligt många människor, är nivån i deras antispam filter satta riktigt högt. När du ställer in dina testkonton med dessa tjänster, lämna dem med det inbyggda skräppostfiltrets inställningar till standard. Det lönar sig verkligen att testa på dessa konton innan du skickar ditt brev. Hotmail Viss HTML och CSS plockas bort i <BODY> och <HEAD> taggarna, så bakgrundsbilder går förlorade. Gmail Extremt aggressivt spamfilter. För att få CSS att arbeta i Gmail, måste du använda inline CSS. Annars kommer typsnitt som standard bli Arial, färgad svart, med 13 pixlars storlek. Länkar blir standard blå i Gmail.

9 Prova olika e-postläsare Apple Mail Detta är Apples gratis e-postprogram. Du får en stor och trevlig förhandsgranskning här, och de gör inte mycket bildblockering alls (ännu). Bilder blockeras endast om ett mail hamnar i mappen Skräppost. Apple Mail har ett eget system för att filtrera skräppost som lär sig att filtrera e-post beroende på vad du klassar som spam. Microsoft Entourage för Mac Ungefär som Microsoft Outlook, men för Mac (det kommer med Mac Office). Deras HTML-stöd är bra, men vi märkte i tidigare versioner av Entourage en del problem att visa HTML korrekt. Microsoft Outlook 2000 Denna version av Outlook stoppar inte all skräppost och virus som vi är vana vid nuförtiden. Det innebär att e-postläsaren har stöd för t.ex videoinnehåll. Detta bör dock inte utnyttjas då övriga e-postläsare inte har stöd för det. Microsoft Outlook 2003 Outlook 2003 har bättre skydd mot skräppost, så kontrollera om ditt brev filtreras bort här. Denna läsare har en vy som är delad i tre vertikala (alternativt horisontella) rutor/områden, vilket gör att ditt brev får mindre utrymme i förhandsgranskningsområdet. Microsoft Outlook 2007/2010/2013 Från och med Outlook 2007 bytte Microsoft motor för att läsa HTML-brev från Internet Explorer (en webbläsare) till Microsoft Word (en textredigerare). Självklart ställer det till det för dig och dina HTML-brev. HTML-brev skulle göra sig mycket bättre i en webbläsare än Microsoft Word, så detta är lite av en besvikelse. Enligt Microsoft så berodde detta på att de ville att deras kunder skulle ha mer kontroll över redigeringen av breven. Oavsett så bör du känna till hur detta kan påverka ditt HTML-brev: Mellanrum är det vanligaste problemet när du skickar HTML-brev till Outlook. Detta inkluderar radavstånd samt marginaler runt bilder etc. Om du har en hel del innehåll, tillsammans med bilder, kan du se till synes slumpmässiga tomrum när brevet anländer i din inkorg. Orsaken till detta är att Outlook kontrollerar hur ditt brev kommer att se ut vid utskrift. Om en bild skulle bli uppdelad på två sidor kan Outlook flytta bilden så att den hamnar, i sin helhet, på sida två. Microsoft Outlook Express Detta är den fria versionen av Microsoft Outlook installerat på alla tidigare Windows-maskiner. Används mest av hemma-användare. Inga konstigheter, förutom den vanliga bildblockeringen som är en standardfunktion i de flesta moderna e-postläsare. Lotus Notes Om majoriteten av dina mottagare arbetar på stora företag, bör du kontrollera ditt brev i Lotus Notes. Detta är förmodligen den mest frustrerande e-postläsaren på marknaden. Den gör de mest märkligaste sakerna med ditt brev. Du måste hålla dina layouter mycket enkla. Det finns även stora skillnader mellan olika versioner av Lotus Notes. Eudora Eudora har i allmänhet bra HTML-stöd Mozilla Thunderbird En gratis e-postläsare som är populär. Har en tendens att förstöra alt-texter och blockera bilder, men för det mesta har den bra stöd för HTML. Thunderbird har en funktion som försöker identifiera bluffar där den ser hyperlänkar som hävdar att peka på en webbplats, men i själva verket faktiskt länkar dig någon helt annanstans. Om den upptäcker en potentiell bluff, varnar den med att överst i meddelandet säga Thunderbird tycker att detta meddelande är en bluff. Du kan klicka på Inte en bluff -knappen om det var ett falskt alarm. Funktionen är en trevlig idé, men den verkar ge massor av falska varningar, särskilt när du använder länkspårning av klick i ditt brev (alla länkar kommer peka på en omdirigering, för att spåra klick). Vi ser inte att det är ett problem, så länge dina brev ser trevliga och professionella ut. Windows 8 Mail (Beta) Denna klient har vissa likheter med Hotmail. Den har relativt bra stöd för CSS men bredden är begränsad. Bakgrundsbilder fungerar inte. CSS-stödet i övrigt är klent. Flash och GIF-animeringar fungerar definitivt inte.

10 Spamfilter Hur du undviker Spamfiltren Du måste utforma ditt brev på ett sätt som gör att du inte hamnar i spamfiltren. Tanken på spamfilter kan kännas jobbig och krånglig. Om du försöker lura dem kommer det bara slå tillbaka mot dig själv. Så agera normalt. Innan vi går in på praktiska detaljer bör du veta hur några vanliga spamfilter fungerar. När du får en grundläggande förståelse för hur de arbetar, kommer du enklare kunna designa brevet så att du undviker att hamna i dem. Bayesisk filtrering Detta är ett av de viktigaste filtren, eftersom det är installerat i så många e-postprogram (som Outlook, Mozilla Thunderbird och Apple Mail). Bayesisk filtrering fungerar genom att kolla hur användare klassificerar sina brev (skräppost eller inte). Den läser din post, jämför dem med andra e-postmeddelanden du klassat som skräp, och ser till likheter i ämnesraden, innehåll, hyperlänkar, avsändare, etc. Med tiden lär sig det Bayesiska filtret att själv klassificera nya e-postmeddelanden du tar emot. Varje gång de hittar något som ser ut som skräppost, tilldelas en poäng. Exempelvis, använder du Klicka här! i ditt brev kan det ge 0,7 poäng. Används klarröda teckensnitt kanske du får 2 poäng. Inkluderar du ordet köp kanske du får 1 poäng, men med ordet Viagra får du 5 poäng. När ett e-postmeddelande överskrider vissa tröskelvärden kastas brevet i mappen Skräppost. Det är fantastiskt hur många olika saker filtret till slut lär sig leta efter. Om du skickar skräppost kan du mycket väl hamna på en av dessa svarta listor. När du gör det, så blir det mycket svårt att få bort dig därifrån! Det är därför viktigt att du bara skickar seriös information till en bra och relevant målgrupp. Brandväggar Att hantera e-postservrar (och inkommande spam, virus och phishing-attacker) kan vara en hel del arbete. Stora företag installerar därför vanligtvis Brandväggar för att hantera inkommande e-post. Tänk på dessa brandväggar som stora portvakter. De använder ofta en kombination av Bayesiska-filter, Svartlistor och lite egna regler för att hålla skräpposten borta från företaget. Merparten av tiden, när din e-post inte når fram till ett större företag, så är det deras brandvägg som stoppar dem. Brandväggarna arbetar med frågeställningar som: Okej, är avsändaren ny för mig? Varför skickar den kopior av samma brev, till exakt alla e-postadresser i vårt företag? Spammare arbetar på det sättet. Hmmm, hur länge har deras server funnits? Kan jag verkligen lita på den här avsändaren? Spambrandväggar är oftast bara ett problem när du först börjar skicka brev till en stor kund. Du kommer att uppleva svår leveransbarhet i början, eftersom du är ny. De kommer så småningom lära sig att låta dig gå igenom. För att påskynda saker, kan du behöva be IT-folk som är ansvarig av brandväggen att vitlista dina avsändaradresser samt IP-adresser (eller IP-adressen för din e-postleverantör). Svartlistor (Blacklists) För en tid sedan blev några serveradministratörer trötta på all skräppost som de tog emot. Så de började spåra IP-adresser till de servrar som skickade skräppost till dem, och satte dem på så kallade Svartlistor. När de fick e-post från en server på Svartlistan, togs det bort omedelbart. Det fungerade ganska väl, så de började dela med sig av listor med andra administratörer. Dessa, i sin tur, började lägga fler IP-adresser på listan. Ganska snart blev listan mycket, mycket stor. Stora internetleverantörer började till slut använda sig av dessa listor.

11 Några konkreta tips Nu vet du hur några anti-spamsystem fungerar. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när du designar ditt HTML-brev, precis som du tänker på hur en sökmotor fungerar när du designar webbsidor. Spamfilter läser dina brev och letar efter likheter med kända spam. Du vill inte göra saker som får dina brev att av misstag hamna i mappen Skräppost. Det bästa sättet att lära sig vad man inte ska göra är: 1. Öppna skräppostmappen på din dator. 2. Titta igenom några av breven. Läs dem. Titta på hur de utformar saker och hur de formulerar sig i sina brev. Noterar du alla likheter? 3. Gör inte som de gör. För att vara mer specifik, här är några saker att tänka på: Överdriv inte med färger, stilar och formatering. Använd t.ex inte klarröda teckensnitt. Dålig HTML i allmänhet kan få dig att hamna i skräppostfiltren. Oavslutade HTML taggar, innehåll utanför den avslutande </ HTML>-taggen, eller tomma <title> </title>-taggar kan få ditt brev att kastas i mappen Skräppost. Bli inte slarvig med HTML koden. Obs! Tom <TITLE> information är mycket vanligt om du använder ett HTML-verktyg. De tar med det som standard, och förväntar sig att du går tillbaka och fyller i den. Glöm inte att gå tillbaka och ge dokumentet en titel. Bli inte alltför kreativ med stavningen eftersom spammare gör det hela tiden (hur många spammeddelanden i din inkorg har du med blandade siffror och bokstäver just nu?) Gör inte ett HTML-brev med endast bilder och bara en massa snygg grafik. Du behöver lite text i meddelandet också. Annars kommer spamfiltren inte ha något att läsa, och tror att ditt meddelande är skräp. Undvik att skrika med en massa utropstecken!!!!!!! Skriv inte MED ENBART VERSALER Använd inte typiska skräppostuttryck som Du har vunnit, Specialerbjudande, gratis, klicka här! eller begränsad tid (var särskilt försiktig i din avregistreringslänk, där du bör säga något i stil med klicka här för att avbryta prenumerationen. ) Om du använder ett HTML-verktyg (WYSIWYG) för att koda HTML-brev, se till att HTML-koden är ren. Ett HTML-verktyg slänger ofta in onödig kod som är osynlig för användaren, men spamfilter tittar på det och tror att du är en spammare.

12 Studsar & Statistik Statistik När du har blivit ett proffs på HTML-brev och kodning, och börjat skicka brev regelbundet, är det dags att följa upp statistiken! Hur vet du om din e-marknadsföring fungerar eller inte? Hur kan du experimentera och förbättra dina brev? Här är en grundläggande genomgång av vad du bör mäta och hur du kan testa dina brev. Öppningsfrekvens Hur många personer har öppnat ditt brev? En öppningsfrekvens på cirka 20% till 30% anses vara genomsnittet. Kontrollera din öppningsfrekvens med tiden. Det kan vara många som öppnade ditt brev första gången (som 50% till 70% eller mer), men med tiden kommer det troligtvis plana ut något. För att Epostservice ska kunna registrera ett brev som öppnat måste mottagaren klickat på antingen en länk i brevet eller valt att visa bilderna i brevet. Prova att experimentera med: Din ämnesrad: Gör den längre (eller kortare). Använd ditt företagsnamn eller något som relaterar till innehållet. Veckodag: Fungerar vardagar bäst? Eller är utskicket mer inriktat på en mer privat grupp som kontrollerar sin e-post på helger? Om du var en restaurangägare, skulle du skicka en kampanj för ett fredagsevenemang på måndagen, eller torsdagen? Klickfrekvens Hur många personer klickade på länkar i ditt brev? Vilka länkar klickade de mest på? Har de klickat på länkar till produkten? Såg du en ökning i din försäljning? Hur lång tid efter att du skickat brevet får du länkklick? Prova att experimentera med: Antalet länkar i ditt meddelande. En enda jättelänk eller massor av olika länkar? Produktfoton för varje länk Formulering av länktexten Segmentera (dela upp) din lista och skicka mer fokuserade brev (med länkar som är mer relevanta) Avregistreringsfrekvens Hur många avregistrerar sig efter varje utskick? Genomsnittet är mindre än en procent för listor som kontaktas regelbundet och är väl underhållna. Om du skickar mycket sällan eller om det är ditt allra första brev kan det vara många fler som avregistrerar sig. Kontrollera din avregistreringsfrekvens efter varje utskick. Om du ser en spik efter ett visst brev, bör du kontrollera om det hade något att göra med ditt innehåll. Kanske skickar du för ofta. Kanske för sällan. Att behålla en bra kvalitet på dina listor, och dina brev, kommer att resultera i en mycket låg avregistreringsfrekvens. Tidpunkt: På morgonen, precis innan den första vågen av skräppost? Strax före lunch? Strax efter lunch? Strax före avslutad arbetstid?

13 Studsar Titta på dina studsar efter varje utskick. Epostservice kommer att kategorisera dina studsar i hårda kontra mjuka studsar, och underhåller din lista. Mjuka studsar är e-postadresser som finns, men som av någon anledning inte gick att leverera till, t.ex på grund av att deras server var för upptagen vid tidpunkten för ditt utskick, eller att mottagarens inkorg är full. Hårda studsar är t.ex adresser som inte existerar längre, eller som har ett stavfel i adressen. Alla studsar är inte dåliga. Mjuka studsar är oftast tillfälliga och du kan försöka att skicka till dem igen. Om Epostservice får en mjuk studs försöker vi skicka till mottagaren under de fem närmaste utskicken. Om den fortfarande studsar, inaktiveras adressen automatiskt. Om ett e-postmeddelande studsar hårt (som när det är en felaktig adress) inaktiveras den omedelbart. Prova att experimentera med: Återsänd dina brev senare till de människor som fick en mjuk studs. Titta igenom dina hårda studsar. Finns det några synliga stavfel? T.ex kan hotmial.com förmodligen rättas till hotmail.com.

14 Om MultiNet Bakom Epostservice står företagsgruppen MultiNet med ett 30-tal anställda och en årsomsättning på cirka 40 miljoner kronor. På vår webbplats hittar du flera av våra webbaserade program som ingår i paketet MultiNet Office. Kontakta oss Har du frågor, funderingar eller vill beställa någon av våra tjänster är du varmt välkommen att höra av dig till oss på något av nedanstående alternativ. Tel Epost.

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet

Guide Till Bättre Nyhetsbrev. För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet Guide Till Bättre Nyhetsbrev För dig som jobbar som webbdesigner eller med HTML i allmänhet För dig som har, eller ska börja skicka nyhetsbrev Introduktion Skicka HTML brev Många som är nya på området

Läs mer

Designguide för e-post

Designguide för e-post Designguide för e-post Så anpassar du formen efter bildblockering, spamfilter och bråkiga e-postklienter Innehåll Vad ögat ser har betydelse för hur det smakar......räcker det då med bra innehåll eller

Läs mer

It-säkerhet för privatpersoner

It-säkerhet för privatpersoner Daniel Goldberg och Linus Larsson It-säkerhet för privatpersoner en introduktion hqemawkmssupndkfaqf/taoxjhg91snsq50/xlccmygonmfs A0EGTrEUfvGbdH08jz3wNMkt4oTHxa9ikQ7P3MnUvQCit6xh PUaR1R9ytYHgq+15/4yFEvTfoGIIcF1kVZh2qKVrEInw7nF3

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

hemsida på lnternet NYCKELN TILL DIN EGEN

hemsida på lnternet NYCKELN TILL DIN EGEN På endast 186 sidor lyckas Dan Josefsson med det omöjliga: att enkelt, begripligt, ingående och ändå heltäckande beskriva hur du skapar nätsidor. En utmärkt utbildningsbok. SYDSVENSKA DAGBLADETS HERMOD

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Först: Din dator hotas av många yttre faror som spam, maskar och trojaner. Men kom ihåg att dina arbeten

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING HemsidaExpress Instruktionsmanual Du har investerat i en produkt som hjälper dig att göra professionella hemsidor som är lätta att skapa och uppdatera. Vi på HemsidaExpress erbjuder dig att på ett enkelt

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering Sus Andersson Lär dig kryptering lär dig kryptering 2 kryptering och nycklar vad är det? 3 kryptera meddelanden 3 pc: hämta hem och installera gnupg 4 skapa nycklar 6 testa nycklarna 9 ta emot en krypterad

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Skapa en webbplats med Wordpress

Skapa en webbplats med Wordpress Alfred Ruth, Daniel Goldberg och Linus Larsson Skapa en webbplats med Wordpress så använder du publiceringsverktyget Uppdaterad för version 3.5! Alfred Ruth, Daniel Goldberg och Linus Larsson Skapa en

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Bruksanvisning EasyMail

Bruksanvisning EasyMail Bruksanvisning EasyMail Handitek Innehållsförteckning Introduktion...4 Bakgrund...5 Utrustning...5 Installation...5 Registrera programmet när demoversion finns installerad...6 Allmänt om Internet och mail...6

Läs mer

DIN FÖRSTA HEMSIDA: Det här är min första hemsida.

DIN FÖRSTA HEMSIDA: Det här är min <b>första</b> hemsida. 3 Grunderna Nu är det dags att börja skriva HTML på allvar. I det här kapitlet kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att göra en hemsida med rubriker i olika storlekar och text som är formaterad

Läs mer

Test av webbhotell Bilaga på www.radron.se, april 2008

Test av webbhotell Bilaga på www.radron.se, april 2008 Test av webbhotell Bilaga på www.radron.se, april 2008 BILAGA: WEBBHOTELL Svårt använda teknik och tjänster Få webbhotell är anpassade för vanliga konsumenter och webbamatörer. Marknadsföring, tjänster,

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se http://internetworld.idg.se/webbstudio/pub/avdelning.asp?id=25 Sida 1 av 2 2006-10-18 HTML Publicerade artiklar» Lektion

Läs mer