PRAKTIKRAPPORT. Praktikrapport Annika Persson Yrkesorientering och Branchanalys Textdesign år apn09008@student.mdh.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRAKTIKRAPPORT. Praktikrapport Annika Persson Yrkesorientering och Branchanalys Textdesign år 3 2011-12-09 apn09008@student.mdh.se"

Transkript

1 PRAKTIKRAPPORT Praktikrapport Annika Persson Yrkesorientering och Branchanalys Textdesign år apn09008@student.mdh.se Praktikplats: JFS & Co Djurgårdsvägen Eskilstuna Telefon: Fax: E-post: info@jfs.nu Organisationsnummer:

2 BAKGRUND Att det blev den här praktikplatsen var lite av en slump. Jag sökte från början praktik som redigerare på lokaltidningen Folket, men de hade varken tid eller plats. Chefredaktören, Marie Hillblom, beklagade detta och försökte hjälpa mig genom att kontakta Eskilstuna Kurirens reklamateljé och höra sig för på andra ställen. Hon tipsade mig också om JFS hon trodde att jag ändå skulle få roligare där än på folket. Jag kontaktade därför JFS och hade turen att få komma dit. MIN PRAKTIKPLATS JFS är en tidnings- och reklambyrå som har funnits i 10 år. JFS kom till efter att Mikael Jeppe kommunikation och Franks reklamateljé slogs ihop. Mikael Jeppe, Lasse Frank och Per Skogsberg drev först byrån tillsammans, men idag är bara Mikael kvar. Kontoret ligger vid gamla stan i Eskilstuna, och har tre anställda: Mikael Jeppe, Kristina Eder och Anders Weston. Sedan har de några vikarier och frilansare som hoppar in vid behov. Min handledare, Mikael, är chef och äger 90% av företaget. Han har en bakgrund som journalist på Folket och jobbar fortfarande som nattchef och redigerare när de behöver hjälp. På JFS jobbar han främst som skribent men gör även vissa trycksaker. Kristina är min andra handledare. Hon äger 10% av företaget. Hon har jobbat på JFS i fyra år. Hon har också jobbat på folket och lärde känna Mikael där. Där började hon jobba extra redan när hon slutat nian och fortsatte sedan heltid efter gymnasiet, som skribent men också redigerare. Efter sin tid på folket jobbade hon som anställd på tidningen Nötkött, som sedan blev en av JFS kunder. Anders har jobbat på JFS sedan början på Han kom in på jobbet genom en annons hos arbetsförmedlingen. Han kommer från Stockholm, med en utbildning på Grafiska institutet och jobb på olika byråer i Stockholm. På JFS jobbar han som grafisk formgivare, ett jobb som han beskriver som varierande, även om alla uppgifter inte är lika roliga. Arbetsprocessen fungerar olika för de olika tidningarna. Ibland får han färdigt material från annat håll som han ska placera in, och ibland skapas allt på byrån och möjligheten att föra en dialog under arbetets gång blir större. Arbetsdagarna ser väldigt olika ut och har sina toppar då det är mycket att göra och väldigt stressigt. De jobbar både regionalt och nationellt, då vissa av deras tidningar är rikstäckande. I dagsläget har de tre till fem återkommande kunder och Mikael säger att de inte letar efter några nya, de har tillräckligt att göra ändå. MIN UTBILDNING I FÖRHÅLLANDE TILL PRAKTIKEN Som textdesigner sysslar jag med både att skriva och att formge, något som jag hoppas på att få prova på här. Jag tycker framförallt att tidningsdesign är roligt, och därför känns det extra bra att få vara på en byrå som sysslar framförallt med detta. Tidningar tillhör deras huvudproduktion, även om de gör reklam då och då. De arbetar mot både offentliga och privata kunder, bland annat folktandvården, Södertälje och Uppsala kommun och

3 hur man kan ta sig an yrket på bästa sätt och hur man genomför intervjuer. Som tur var fick jag också mycket övning i att skriva artiklar i kursen innan denna, Skrivande i ett medieperspektiv. Jag har även tagit till Svenska skrivregler när jag skrivit, för att vara säker på att jag har behandlat språket i artiklarna rätt. Även om jag känner mig ganska säker på min svenska så kan det ändå vara bra att dubbelkolla regler och normer, när det man skriver verkligen ska tryckas. Jag har använt mig av Typografisk handbok och Effektiv visuell kommunikation till de saker jag har designat. Båda dessa böcker är böcker vi har använt oss mycket av i kurser med grafisk formgivning. De ger ett bra stöd i formgivningsregler. Svensk mjölk. Min handledare beskriver att det är lättare med privata än offentliga kunder, eftersom de offentliga kunderna måste gå igenom offentlig upphandling innan de kan bestämma något. METOD För att få reda på så mycket som möjligt om min praktikplats passade jag på att fråga ut alla vid enskilda tillfällen. Jag följde dem när de åkte ut på uppdrag och satt bredvid när de jobbade på kontoret, för att se hur de arbetade. Litteratur Eftersom jag visste att jag antagligen kommer att få göra intervjuer och skriva artiklar passade jag på att läsa i Reporter av Björn Häger. Den innehåller flera tips om PÅ KONTORET Socialt Eftersom de är så få och alla jobbar med olika saker blir det lätt så att gemenskapen faller bort. Man äter när man har tid och jobbar de tider som man behöver. De som jobbar här verkar också vara väldigt olika människor, så det kan ju definitivt vara en av anledningarna till att de väljer att äta lunch var för sig. Ibland äter de dock lunch tillsammans och i alla fall Kristina och Anders har med sig matlåda. Mikael är allt som oftast ute på jobb och äter sällan lunch på kontoret. Han brukar däremot ta med sig fika varje dag han jobbar inne, något som de andra inte verkar uppskatta nämnvärt. Det är synd, eftersom fikapauser på jobbet är det som brukar föra ett arbetslag samman. De pratade om julbord men tyvärr bokade de aldrig in något, vilket är synd eftersom det hade varit intressant att få se hur deras relation var privat.

4 Materielt Kontoret använder macdatorer,. Just den jag fick sitta vid har Mac OS X version De använder indesign, photoshop och illustrator för deras produktioner. Vid datorn jag satt vid var det CS4, men vid Anders dator var det CS5.5. Han är även den enda som har en imac 27, vilket inte är så konstigt eftersom han är den grafiska formgivaren på kontoret. I övrigt var kontoret väldigt stökigt, överallt utom vid Anders plats, vilket jag tycker passa ganska bra in på hur de är som personer. Anders verkar vara lite pedantisk som person och i sitt arbete, medan Mikael och Kristina är lite slarviga och excentriska. UPPGIFTER Intervjuer Jag fick göra tre intervjuer under min tid på tidningen. Intervjuerna planerades in ungefär en vecka innan jag skulle genomföra dem, och jag fick därför gott om tid på mig att skriva frågor. Att skriva frågor är något som vi har pratat om i flera kurser, bland annat i kurserna Informationssökning och yrkesetik och Skrivande i ett medieperspektiv. Det som alla poängterade å det grövsta var att det skulle vara öppna frågor, alltså frågor som inte kan besvaras med antingen ja eller nej. Detta gäller framförallt när man pratar med ovana intervjupersoner eller personer som inte vill bli intervjuade. Jag hade detta i åtanke när jag skrev mina frågor, och varje sluten fråga jag skrev försökte jag formulera om den till en öppen fråga istället. Gillar du att jobba här? kan istället bli Vad gillar du med ditt jobb?. Björn Häger pratar i reporter om att skriva frågor, och att de ska vara öppna, enkla, konkreta och fokuserade (sida 185, 2009). Jag lyckades inte göra alla så perfekta, men har man några stycken sådana så kan intervjupersonen få prata lite fritt. Till exempel Hur ser en vanlig arbetsdag ut? och Hur kommer det sig att du började här? kan vara bra frågor.

5 I textdesign har vi pratat mycket om att anpassa oss efter målgruppen och göra texten begriplig för så många människor som möjligt. Detta har jag haft användning av på praktikplatsen. En av mina arbetsuppgifter var till exempel att intervjua en tjej som ska tävla i OS nästa år. Hon sysslar med segling och hon använde sig av den jargongen när jag bad henne beskriva sin sport. Då är det upp till mig som informationsdesigner att kunna bena ut begreppen och förklara dem på ett sätt så att alla läsare förstår vad som menas. Jag avslutade texten med en faktaruta om OS-segling, eftersom det nog kan vara många som inte är så insatta i hur det fungerar. Artikeln var för Dina tänder, så dess läsare är antagligen som du och jag och förkunskaperna om segling är väldigt begränsade. En av de viktigaste sakerna vi fick lära oss i Skrivande i ett medieperspektiv var att man måste lära sig att vara intresserad av sitt intervjuoffer, oavsett vad det gäller. Det var något jag fick lära mig i praktiken på praktiken så att säga, då jag fick åka till Uppsala på ett arbetsplatsreportage. Till tidningen Kommunal i Uppsala fick jag då intervjua och skriva om en kille som jobbade som transportör på Akademiska sjukhuset. Hans jobb gick ut på att skjutsa patienter till och från röntgen, ett relativt innehållslöst yrke och kanske svårt att bygga ett reportage på. Kristina var med mig för att fota, och tur var nog det. Mina intervjufrågor tog slut ganska snabbt och jag tyckte att jag hade fått ut allt som gick från det yrket, men tack vare hennes frågvishet och erfarenhet med liknande jobb kunde jag ändå få ihop en artikel. Jag märkte det även då jag följde med henne när hon åkte ut på jobbuppdrag. Hennes intervjuteknik är mer raffinerad och det känns mer som att hon har en konversation än en intervju när hon pratar med sina intervjuoffer. I Reporter står det om intervjuteknik och att man ska lyssna aktivt. Man ska visa att man vill höra mer, hålla ögonkontakt och visa att man lyssnar genom att summera eller följa upp med ifyllnadsfrågor som Hur menar du då? Varför är det så? (Häger, sida 188, 2009). Kristina var väldigt bra på det, vilket inte är så konstigt eftersom hon har långt mycket mer erfarenhet än jag. Björn Häger skriver också att man inte ska tänka på nästa fråga (sida 188, 2009) vilket var var ett av mina största problem, då jag kände mig oförberedd och inte riktigt hann med. Grafisk formgivning En annan uppgift var att skapa ett brevhuvud, en webbanner och en roll-up till Svensk tennis öst, SvTÖ. På hemsidan hade de från början bara en enkel bild med loggan på. Svensk tennis väst har ett blått brevhuvud med siluetter, som spelar tennis och den var ordförande förtjust i och efterfrågade därför något liknande. De hade som förening färgerna svart och rött och ville därför ha något med dessa. Jag gjorde tre förslag. Två som jag gillade mest, i några olika versioner, och sedan en med två silhuetter som spelar tennis. Mina tre förslag

6 Min handledare Mikael sa något som jag inte tänkt på tidigare. Ibland när man jobbar med att göra material åt kunder kan det hända att kunderna har vissa önskemål eller efterfrågar saker som man själv inte gillar eller håller med om. Men det är trots allt de som betalar så det är bättre att göra en kompromiss än att strunta i deras idéer totalt. Man skulle ju aldrig acceptera att man går till en restaurang och beställer en oxfilé men får lax istället, för att kocken tyckte att det skulle passa bättre. Sen måste man ju självklart få använda sina kunskaper och sin expertis för att göra det så bra som möjligt, det är ju trots allt därför som kunden kommer till dig. Det var med hans ord i åtanke som jag gjorde den med silhuetterna, det var också den som tennisföreningen gillade mest. Till roll-upen och hemsidan ville de ha ett kollage med spelare, likt tennis.se har. Jag gjorde några olika förslag med kollage. Men det var inte det lättaste, eftersom till skillnad från tennis.se bilder så är SvTÖs bilder inte lika professionella. De är inte heller tagna i liknande miljö med liknande ljus, och då kan det vara svårt att få ihop det, speciellt om man som jag inte är någon Photoshopexpert. Men ordförande gillade mina förslag och Mikael sa att SvTö skulle slå de andra föreningarna med hästlängder, vilket vi får hoppas på att de gör. På grund av olika omständigheter blev jag även tvungen att hoppa in som ersättare för Anders i slutspurten av tidningen Nötkött, vilket var kul och lärorikt. Det mesta var klart, men jag fick göra några uppslag och rätta till korrfel. Det blev mycket pusslande, för på en artikel var det alldeles för mycket information på alldeles för lite plats på och på en annan var det tvärt om. Tennis.se, SvtÖ nuvarande webbhuvud och mitt förslag.

7 Jobbig avstavning och horunge i ett uppslag i Kommunal. Jag fick även göra några sidor i Kommunal, som var lite friare i sin form än Nötkött. Eftersom typsnitt och storlek på text redan var bestämt fick jag pussla med andra saker. Det som jag framförallt hade i åtanke för båda tidningarna var att radlängden var optimal för läsande. Enligt Typografisk handbok ska satsbredden ligga minst 35 och max 65 tecken (Hellmark, sida 31, 2009). Jag försökte få textraderna att ligga på ca 40 tecken per rad. Ett stort problem jag hade var horungar och dåliga avstavningar. Det krävde stort pusslande och starka nerver från min sida, då det blev bra på ett håll, men sämre på ett annat. Återigen finns hjälp i Typografisk handbok, som har ett hel bilaga dedikerad åt detta. (Hellmark, sida 130, 2009) LÄRDOMAR OCH INSIKTER När man kommer ut på praktik vill man gärna tro att man kan allt och visa sig duktig, men det visar sig ganska snabbt att man har mycket kvar att lära. Men samtidigt kan man oftast mer än vad de på praktikplatsen tror och på något sätt blir det ett fint möte där båda känner att de fick ut något av erfarenheten. Jag känner att jag har bidragit med något till min praktikplats, kanske inte just med mina erfarenheter inom informationsdesign, men i alla fall mina åsikter och kunskaper och min vilja att lära mig. Jag har lärt mig väldigt mycket på min praktikplats och jag känner att jag verkligen har fått ut något att vara här. Jag har utvecklat min intervjuteknik, mitt sätt att skriva och mitt öga för detaljer vid formgivning. Jag har lärt mig om hur branschen fungerar och att det inte alltid är en utbildning som är vägen till ett jobb, oftast är kontakter viktigare. Att bara få in en fot någonstanns kan vara avgörande och leda till en massa nya saker. Något annat som jag fick lära mig är att man oftast kommer ihåg mer än vad man tror. När man intervjuar någon skriver man bara ner hastiga utdrag av det som sägs och när man kollar igenom vad man skrivit frågar man sig hur fasiken ska jag få ihop det här till en artikel? Men när jag väl började skriva på reportaget kom mer och mer fram allt efter jag

8 skrev. Helt plöstligt har man 4000 tecken och informationen har blivit återgiven på ett bra och sanningsenligt sätt. En fördel med att jobba på en liten byrå och allt sker inhouse, är att man måste vara lite av en allkonstnär, precis som vi informationsdesigners utbildar oss till att vara. På en stor byrå eller tidning har man en roll, t ex skribent eller art director, men på en liten byrå måste man kunna lite av båda för att verksamheten ska fungera. Under min tid på praktiken fick jag intervjua (både i person och via telefon), skriva, korrekturläsa, illustrera, göra layout, formge olika material som roll-ups och brevhuvud, vara fotoassistent och fotografera. Variationen är lärorik och det känns nyttigt att ha några olika saker att jobba med samtidigt. Tryter inspirationen för den ena saken kan man sitta och jobba med nåt annat ett tag. Det är också bra att få prova på många saker för att verkligen få känna efter vad det är man vill göra. Jag känner tydligare nu att tidningslayout är något för mig, även om jag fortfarande älskar att skriva. LITTERATUR Häger, Björn Reporter, 2009, Nordstedts Finland Hellmark, Christer Typografisk handbok, 2009, Ordfront Stockholm Jag kan känna att något som saknats i min utbildning är fler möjligheter att skriva artiklar. Det kan vara artiklar utifrån intervjuer, rapporter, presskonferenser eller möten. Det är något som man kommer att göra nästan oavsett vilken sorts skribent man är, en informatör som lägger upp nyheter internt och externt skriver lika mycket som en skribent för en tidning gör. Det känns även som att det har varit för lite grafisk form i utbildning. Eftersom det är en högskoleutbildning så ska det vara mycket teori, men den praktiska erfarenheten är alltid värd så mycket mer.

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Är det jobbigt på jobbet?

Är det jobbigt på jobbet? Är det jobbigt på jobbet? Har inte du varit otroligt missnöjd med din arbetsplats? Vad håller din chef på med? Känner du dig trött på allt skvaller? Har du bra arbetskamrater? Känner du dig motiverad att

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Feriepraktik 2014. Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik 2014. Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 43,3% 13 Tjej 56,7% 17 Procent Antal 1996 33,3% 10 1997 66,7% 20 Barn- och fritidsprogrammet 0% 0 Bygg-

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor RUNÖFOLKHÖGSKOLA Föreningen LOs folkhögskola Runö är en ideell förening utan vinstintresse som funnits sedan 1952. Våra huvudmän är: LO, LO:s medlemsförbund och ABF. EN STUDIEOAS I CITY På Runö Folkhögskola

Läs mer

Du kan bli vad du vill!

Du kan bli vad du vill! Du kan bli vad du vill! 1 Mamma Nadia läser en bok för sin dotter Amanda. Boken handlar om en man som uppfinner saker. Mannen är en professor. Professor låter som ett spännande jobb. Är det bara killar

Läs mer

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre separata delar på fem olika företag. Dessa tre delar har jag

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Praktikrapport. Allmänna uppgifter Eskilstuna-Kuriren Rademachergatan 16 Per Gillberg

Praktikrapport. Allmänna uppgifter Eskilstuna-Kuriren Rademachergatan 16 Per Gillberg Praktikrapport Allmänna uppgifter Eskilstuna-Kuriren Rademachergatan 16 Per Gillberg per.gillberg@ekuriren.se 016 15 61 76 Beskrivning av yrkesorientering Jag valde att praktisera på sportavdelningen på

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET Personer med utvecklingsstörning har rätt till insatsen daglig. Daglig tillförsäkras personer som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig..

Läs mer

AktU. InfU. Anna Allerth, Sekreterare sekreterare@embassaden.liu.se

AktU. InfU. Anna Allerth, Sekreterare sekreterare@embassaden.liu.se Sök utskott! Nu har det blivit dags att söka till Maskinteknologsektionens utskott för verksamhetsåret 2012/2013. Ta chansen att påverka sektionens arbete genom att engagera dig! Nedan finns beskrivningar

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004 Genus och programmering av Kristina von Hausswolff Inledning Under läsåret 3/ var jag med i ett projekt om Genus och datavetenskap lett av Carin Dackman och Christina Björkman. Under samma tid, våren,

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Historien om mitt liv so far

Historien om mitt liv so far Historien om mitt liv so far Namn: Din första tid på högstadiet ska du ägna åt eftertanke och reflektion. Det är alltid bra att ta sig en funderare över hur man är som person, hur man har förändrats genom

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Öka dina chanser att hitta kärleken!

Öka dina chanser att hitta kärleken! Öka dina chanser att hitta kärleken! Du är trevlig. Du är attraktiv. Du är smart. Du tycker att med alla dina fördelar, borde du ha träffat någon för länge sedan! Hur kommer det sig att andra, som inte

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Innehåll. Om boken 10. Att tänka på 11

Innehåll. Om boken 10. Att tänka på 11 Innehåll Om boken 10 Att tänka på 11 Vi bär ansvaret 11 Livet blir lättare om vi kan den svenska koden 11 Ta det lugnt! 16 Svenskar är trygga med sin statsapparat och sina lagar 17 Rättvisa och jämställdhet

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild Fotografen Johan Marklund gillar både och Johan är en 25-årig fotograf som trots sin ganska unga ålder ändå kommit en bra bit på vägen i

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

på Uggleposten Äntligen sommarlov Att även DU kan få vara med i Uggleposten. Gör så här:

på Uggleposten Äntligen sommarlov Att även DU kan få vara med i Uggleposten. Gör så här: UGGLEPOSTEN 2010:4 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Äntligen sommarlov År: 2010 Nummer: 4 Skolåret har varit långt och roligt men nu är sommarlovet äntligen här. I läsårets sista nummer bjuder

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016 Kommunicera och nå dina mål Kommunikationsstrategi 2013-2016 Lyssna och prata för att nå målen Östersunds kommun har tagit fram en kommunikationsstrategi som sträcker sig från 2013 till 2016. Den här foldern

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Detta var bra 333 Varierat program teori/övningar. Positiva och inspirerande ledare. Bra grupp: åldersblandat o könsfördelat. Öppenhet i gruppen.

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011

FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011 FÖRÄLDRAENKÄT LILLA SNIGELN 2011 Det här tycker jag särskilt bra om i mitt barns förskola: 1. Personalen, tryggt, mycket ute. 2. Personalen är bra på bemötande, behandlar barnen med respekt. Aktiviteterna

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Modul 7 Att söka arbete För Handledare

Modul 7 Att söka arbete För Handledare Modul 7 Att söka arbete För Handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Söka efter ett jobb kan ta

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer