Välkommen till båtluffarpaketet i Roslagsskärgården - med saltstänkt kultur!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till båtluffarpaketet i Roslagsskärgården - med saltstänkt kultur!"

Transkript

1 Välkommen till båtluffarpaketet i Roslagsskärgården - med saltstänkt kultur! STFs vandrarhemspaketet i Roslagsskärgården innehåller fem övernattningar på fyra av skärgårdens mest populära vandrarhem Siaröfortet, Kapellskär, Fejan och Arholma. I paketet ingår två inledande övernattningar på Siaröfortet och en övernattning på vart och ett av de övriga tre vandrarhemmen alltid i ett eget två- eller fyrbäddsrum. Dessutom ingår båtresorna från och till Stockholm och mellan de fyra vandrarhemmen samt en extra dagsutflykt den andra dagen Roslagspaketet har en tydlig kulturprägel. Alla fyra vandrarhemmen ligger på kulturhistoriskt intressanta öar och platser där det finns mycket att se och uppleva. Här vid Roslagskusten har ryssen alltid varit nära ibland med stövlarna på svensk mark. Mycket minner om krig, flykt, smuggling och kolera. Men i Roslagens famn finns också Calle Schewens ö, Astrid Lindgrens Furusund och Tjorvens Saltkråkan. Dessutom är det naturligtvis alltid nära till sol och bad. Medlemspriset per rum för fem övernattningar och sex dagars båtresor: Tvåbäddsrum kr, fyrbäddsrum kr. Paketet erbjuds med start från Stockholm under perioden 24 juni 11 augusti.

2 RESEINFORMATION I paketpriset ingår sexdagars båtresor för två- respektive fyra deltagare. Vouchern ger fria resor från Strömkajen i Stockholm till Siaröfortet och sedan vidare till Kapellskär, Fejan och Arholma. Efter övernattningen på Arholma ingår resan tillbaka till Stockholm. De första gästerna kommer till Siaröfortet 24 juni och sover sista natten på Arholma 28 juni. De sista gästerna kommer till Siaröfortet 11 augusti och sover sista natten på Arholma 15 augusti. Avgångstider från Stockholm och från respektive vandrarhem. Avresedag fr Sthlm Siaröfortet Kapellskär Fejan t Arholma fr Arholma Mån-fre Lör Sön Rundturen avslutas den sjätte dagen i Stockholm kl på vardagar och kl på helger. Båtarna som trafikerar mellan vandrarhemmen heter m/s Sjögull och m/s Sjöbris och den kompletta turlistan finns på Ingen plats behöver bokas på båtarna. Ombord finns servering av varma och kalla rätter, kaffe, smörgåsar, öl och vin. För frågor om båtresorna ring Blidösundsbolaget på telefon BOENDEINFORMATION På varje vandrarhem väntar ett två- eller fyrbäddsrum. Paketpriset gäller för STF-medlemmar. Den som inte är medlem kan lösa medlemskap vid bokningen. Sänglinne och handdukar kan man antingen ta med sig eller hyra på plats. På Siaröfortet och Fejan finns det möjlighet att köpa frukost på vandrarhemmen. I övrigt finns det välutrustade gästkök i varje vandrarhem. Städning av rummen ingår inte i priset. Barn under två år som sover i föräldrarnas säng eller på ett liggunderlag på golvet behöver inte förbokas, varken på vandrarhemmen eller båtarna. Beroende på allergirisken är husdjur tyvärr inte välkomna till vandrarhemmen. Notera att boendet måste ske i angiven ordning: Siaröfortet-Kapellskär-Fejan-Arholma.

3 Avstånd till ångbåtsbryggan och till närmaste restaurang PRAKTISK INFORMATION OM RESMÅLEN STF STF Fejan STF Siaröfortet Kapellskär ej STF Arholma 100 meter meter¹ 50 meter meter² Frukost 70 kr /40 kr³ Nej 65 kr Nej Hyra av sänglinne 65 kr 50 kr 80 kr 25 kr Affär/proviantbod* Nej Ja Ja Ja Café* Ja Ja Ja Ja Lunchservering* Ja Ja Ja Ja Middagsservering* Ja Ja Ja Ja Guidad rundtur Ja Ja Nej Ja Båt-/kanotuthyrning* Ja Ja Ja Nej Bastu* Ja Ja Ja Ja Cykeluthyrning* Ja Ja Nej Ja Badplats* Ja m Ja Ja *) Gäller ön/orten. För mer information ring respektive vandrarhem. ¹) Välj den trevliga promenadvägen genom Riddersholms naturreservat. Se kartan vid ångbåtsbryggan. Bagagevagnar finns vid bryggan. Ofta finns det möjlighet att få bilskjuts. Ring vandrarhemmet i god tid och fråga. Då vandrarhemmet kan vara obemannat dagtid är det bra att ringa för att få koden till entrédörren. ²) Bagagevagnar finns vid ångbåtsbryggan. ³) Vuxen respektive barn SE OCH GÖRA Siaröfortet badön med ett eget spännande fort Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Så tänkte man när Siaröfortet byggdes efter Första världskriget, mitt i farleden mellan Vaxholm och Furusund. Idag bjuder Kyrkogårdsön med Siaröfortet och dess museum i berget på både upplevelser och avkoppling. På den lilla ön som Finlandsbåtarna stryker förbi finns ett fantasieggande stort försvarsmuseum insprängt i berget. Varje dags anordnas guidade turer i och på fortet. Fortet och den lilla sandstranden nedanför vandrarhemmet gör Siaröfortet till ett paradis för barn. För den som vill dra sig undan finns flera klippor att sola på och bada från och en kolerakyrkogård för den som vill känna historiens dystra vingslag. Det gamla logementet från 1916 är idag vandrarhem med servering av varma och kalla rätter, öl, vin och kaffe. Nere vid strandkanten finns en gästhamn och en populär vedeldad bastu. Eftersom uppehållet på Siaröfortet är två nätter finns möjlighet att göra en gratis båtutflykt den andra dagen. Dagsutflykten kan gå till Ängsö Nationalpark, Saltkråkan eller någon av öarna i det yttersta havsbandet, Svartlöga eller Rödlöga. För gäster som anländer på torsdagar är möjligheten till landstigning på dagsutflykten begränsat. Vandrarhemmet hyr också ut cyklar för en rundtur på de större grannöarna Blidö, Yxlan och Furusund.

4 Kapellskär naturälskarnas paradis Området kring Kapellskär befolkades någon gång under medeltiden med byn Sidö i centrum. På 1700-talet fanns hela 14 gårdar i byn. Men 1719 var det slut på storhetstiden. Ryssarna brände ned hela byn och slog läger vid Kapellskär. På platsen finns fortfarande lämningar från invasionen. Här växer nämligen en grässort som annars endast återfinns i Ukraina och som stridshästarna lämnade efter sig genom sin spillning anslogs sedan egendomen som fideikommiss till Ryttmästare Peter Soldan som blev adlad Ridderstad. Han anlade herrgårdsbyggnaden och den franska parken med en lång allé ned mot Norrsundet, som finns kvar än idag köptes området av Landstinget för att hamnen skulle bli allmän. Samtidigt etablerades även naturområdet som ströv- och rekreationsområde bildades naturreservatet och 1999 fördes det över i Skärgårdsstiftelsens ägo. Riddersholm är ett kustområde med mycket omväxlande natur. Mångfalden innefattar varierande naturtyper såsom ädellövlundar, granskogspartier, ängsmarker och havsstränder. Bland sevärdheterna finns Kapellskärsuddens ristning från 1752 då kung Adolf Fredrik låg med sin flotta vid Kapellskär och väntade på förliga vindar för att segla över till Finland och kriga. Estoniakorset vid Kapellskärsudden, uppfört några veckor efter katastrofen på Östersjön i oktober Korset står på den del av det svenska fastlandet som är närmast olycksplatsen. Vandrarhemmet hyr ut cyklar till paketgästerna för halva det ordinarie prister. Fejan en riktigt sällsam historia Fejan har en mycket spännande och intressant nutidshistoria som sträcker sig från slutet av 1800-talet. Då svepte en ny koleraepidemi fram över Europa och de svenska myndigheterna bestämde sig för att sjukdomen skulle stoppas vid landets gränser. Ostkustens karantänsstation förlades till Fejan. I all hast byggdes under sommaren 1892 ett sjukhus, Wasa, och ytterligare ett antal byggnader, bl a en läkarvilla, som ursprungligen varit avsedd att bli missionsstation i Kongo. Den kanske mest kända händelsen på Fejan under denna tid var när "Orphei Drängar" efter en konsertturné i österled 1894 internerades där. En medpassagerare på ångaren von Döbeln från St Petersburg hade insjuknat i kolera under resan och avled vid framkosten till Fejan. ODisterna bildade under de veckor de tillbringade på ön en särskild kör som de galghumoristiskt kallade "Koleratursångarna". I slutet av andra världskriget kom byggnaderna till användning igen. När Sovjet ockuperade Estland i september 1944 flydde över ester i illa medfarna båtar över Östersjön. Fejan som i början av 1900-talet fått ytterligare en stor sjukhusbyggnad, von Döbeln, blev genomgångsläger för flyktingarna från Baltikum. Idag är det gamla sjukhuset Wasa och Kongohuset renoverat till ett charmigt vandrarhem. Strax intill nere vid ångbåtsbryggan ligger en av skärgårdens populäraste krogar. På Fejan finns flera promenadvägar, små badplatser och till vandrarhemmet hör en vedeldad bastu.

5 Arholma ett semesterparadis med anor Arholma är en stor ö med mycket att upptäcka. Det är ett måste att klättra upp i den välkända båken och besöka den gamla skärgårdskyrkan med sina Harald Lindberg-målningar. Vid den gamla dansbanan finns en sommarservering och vid ångbåtsbryggan en av skärgårdens få kvarvarande handelsbodar. Promenadvägarna och badvikarna är många. En av stigarna leder fram till ett av skärgårdens moderna fort med långskjutande kanoner som skulle försvara Stockholm mot 1900-talets hotfulla fiender från öst. Batteri Arholma öppnades för allmänheten så sent som förra året. Arholma blev tidigt en hållpunkt för sjöfarande. Fritidsbåtarna följer en tusenårig tradition när de tar leden förbi Arholma till Åland. Söndagen den 12 juli 1719 kom att bli den mest dramatiska dagen i Arholmas historia. Dagen före hade en stor rysk flottstyrka bestående av man i skydd av dimma tagit sig över Ålands hav till Kapellskär. Ett trettiotal fartyg med tillsammans man sökte sig snabbt mot Arholma och Idö. Alla gårdar brändes ner, helt enligt tsar Peters order. Även kvarlämnade båtar och fiskeredskap brändes och boskap slaktades till proviant. Det dröjde årtionden innan de återvändande öborna byggt upp sina gårdar igen och utplånat spåren av härjningarna. Lotsning och sjöfart var sedan gammalt huvudsysslor för Arholmaborna vid sidan av fiske, jakt och jordbruk. Arholma båk från 1768, är Roslagens mest kända sjömärke. Först koleldad fyr, senare lotsutkik och optisk telegraf. Från husbehovssegling och stockholmsfrakt utvecklades en saltsjöfart. Arholmabönderna blev välbeställda skeppare på egna fartyg under den isfria delen av året. Arholma vandrarhem, ett av landets vackraste, är inrymt i Bull-Augusts gård, en typisk roslagsgård, som ligger i en gammal kulturbygd mitt på ön. MER INFORMATION Här finns det mer information om resmålen, båtresorna och STF: Siaröfortet: Tel till vandrarhemmet: Kapellskär: Tel till vandrarhemmet: och Fejan: och Tel till vandrarhemmet: Arholma: och Tel till vandrarhemmet: Blidösundsbolaget (Båtresor): Tel: STF Sälj- och Kundservice Välkommen till STF och Stockholms Skärgård!

Skärgårdsresor 2006 2007

Skärgårdsresor 2006 2007 Skärgårdsresor 2006 2007 Vi ser till att Johansson på Harö får sin tidning Det är Waxholmsbolaget som hämtar de nybakade limporna på Utö. Det är våra båtar som kör ut mjölken till alla skärgårdshandlare

Läs mer

Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget

Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget Waxholmsbolaget höst, vinter och vår. Sommaren är vacker, men vintern är magisk. Skridskoåkare, sportfiskare och weekendgäster.

Läs mer

upptäck hela skärgården med nord/sydlinjen

upptäck hela skärgården med nord/sydlinjen upptäck hela skärgården med nord/sydlinjen nordsydlinjen.se upptäck hela skärgården med nord/sydlinjen Nya Nord/Sydlinjen öppnar dörren till upplevelser bland säl, örn och kala klippor. Båten går under

Läs mer

Stångmärket SKÄRGÅRDS- SOMMAR TEMA VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ LIVSNJUTARE FÖRR OCH NU

Stångmärket SKÄRGÅRDS- SOMMAR TEMA VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ LIVSNJUTARE FÖRR OCH NU Stångmärket #3 / 2011 PRIS 25 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED Möt de som var först med att ge pengar till våra gåvokonton NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ Hugo och Olle energifyllda

Läs mer

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN Stångmärket #3 / 2012 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE SKÄRGÅRDEN SOM JOBB Träffa tillsynsman Petter Lundgren SEMESTERVÄDER Lage Larsson om skärgårdssommaren FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN På upptäcksfärd med

Läs mer

Tjust skärgård och båtliv i Västervik

Tjust skärgård och båtliv i Västervik 2012 Tjust skärgård och båtliv i Västervik Spårö båk är ett av Ostkustens vackraste sjömärken och numera en välkänd symbol för hela Västervik. Broschyren ges ut genom ett samarbetsprojekt mellan alla deltagande

Läs mer

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden denna tidning ges ut av skärgårdsstiftelsen inför sommaren 2003. medföljer som bilaga i svd juni 2003. Upptäck skärgårdens dolda

Läs mer

Skärgården väntar! Gärdsholmen sid 11 och A

Skärgården väntar! Gärdsholmen sid 11 och A Tjust skärgård 2011 Skärgården väntar! Kära gäst, välkommen till livet i skärgården och till en vistelse fylld av kontrastrika naturupplevelser! Ingen skärgårdsö är den andra lik. Lummiga öar i innerskärgården,

Läs mer

Stångmärket HÖSTMYS. Bästa tiden för skärgårdsbesök. PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister. ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet

Stångmärket HÖSTMYS. Bästa tiden för skärgårdsbesök. PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister. ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet Stångmärket #4 / 2013 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet RESA TILLBAKA I TIDEN Anna Lindhagens Sandböte HÖSTMYS

Läs mer

Flera skäl att fara till Fejan i sommar!

Flera skäl att fara till Fejan i sommar! EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2008 Flera skäl att fara till Fejan i sommar! Nya krögare, utställning och tillbyggt rökeri lockar besökare till Fejan. Anmäl till vårens vänkryssning med s/s Blidösund!

Läs mer

EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER

EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER [ framsida ] EN GUIDE TILL ALLA SORTERS UPPLEVELSER INNEHÅLL SIDA Skärgården nära 4 Havsnära upplevelser 6 Ta med Nynäshamn hem 4 Havsnära shopping 6 Havsnära smakupplevelser 7 Karta 8 Vanliga frågor och

Läs mer

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna #2 / 2015 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna KONST INSPIRERAD AV HAMMERSTA Mah-Jong-klädernas skapare Veronica Nygren BO OCH RESA TILL HUVUDSKÄR Reguljära

Läs mer

Varsågod, här får du ett smakprov.

Varsågod, här får du ett smakprov. Skärgård & vildmark Innehåll Åka ut i skärgården 4 Gålö 6 Dalarö 8 Ornö 10 Kymmendö 11 Utö-Ålö 12 Rånö 14 Nåttarö 15 Muskö 16 Huvudskär 18 Fjärdlång 20 Naturreservaten 21 Rudan 21 Tyresta nationalpark

Läs mer

Hipp hipp hurra! TRETTIOÅRING I FIN FORM Nu fyller Stångmärket jämnt. BASTANT UTPOST I NORR Ett besök på stiftelsens Örskär

Hipp hipp hurra! TRETTIOÅRING I FIN FORM Nu fyller Stångmärket jämnt. BASTANT UTPOST I NORR Ett besök på stiftelsens Örskär #2 / 2014 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE Stångmärket 30 år Hipp hipp hurra! TRETTIOÅRING I FIN FORM Nu fyller Stångmärket jämnt BASTANT UTPOST I NORR Ett besök på stiftelsens Örskär MÖT KONSTNÄREN STIG

Läs mer

skärgård 2014 Loftahammar Västervik gamleby

skärgård 2014 Loftahammar Västervik gamleby Tjust skärgård 2014 Loftahammar Västervik Blankaholm gamleby valdemarsvik TJUST SKÄRGÅRD Björkö Paddeltur från Hasselö till Stora Grindö (se sid 7) Båt från Loftahammar till Rågö M/S Freden från Västervik,

Läs mer

Välkommen ut i GöteborGs södra skärgård

Välkommen ut i GöteborGs södra skärgård Välkommen ut i GöteborGs södra skärgård Ett företag inom Veolia Transport dansa ut i det blå Södra Skärgården är ett Bohuslän i miniatyr fast det råkat hamna i Västergötland genom gränsdragningar under

Läs mer

Söderköping S:T ANNA SKÄRGÅRD

Söderköping S:T ANNA SKÄRGÅRD Söderköping S:T ANNA SKÄRGÅRD Goda små ting F Ö R G Y L L E R V Å R T I L L V A R O Kanske är det en kopp rykande kaffe på ett mysigt café eller en bit choklad vid bryggan. I Söderköping vill vi att de

Läs mer

Skärgård & vildmark i Haninge. Utflyktsmål året runt

Skärgård & vildmark i Haninge. Utflyktsmål året runt Skärgård & vildmark i Haninge Utflyktsmål året runt Turistbyråer Dalarö turistbyrå: 08-501 508 00, fax 08-501 517 07 info@dalaro.se, www.dalaro.se Utö turistbyrå: 08-501 574 10, fax 08-501 574 20 info@utoturistbyra.se,

Läs mer

våren skärgårdsguide MagasinSkärgård. batteri arholma / kära götheborg sundsveden / grisslornas skär kör på nämdö / kalkon blev kelgris

våren skärgårdsguide MagasinSkärgård. batteri arholma / kära götheborg sundsveden / grisslornas skär kör på nämdö / kalkon blev kelgris MagasinSkärgård. våren 2009: batteri arholma / kära götheborg / sundsveden / grisslornas skär / kör på nämdö / kalkon blev kelgris MagasinSkärgård. sinne/smak/sevärdheter Läs mer om våren Tjärvens fyr

Läs mer

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret.

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret. Käringön 2005-10-08 Käringön har alltid utövat en viss lockelse för mig och det beror på alla minnen från den tid jag arbetade på ön. Jag kom dit första gången den 24 mars 1964 för att börja med kartläggningsarbetet

Läs mer

15. NÄSSLINGEN 17. SVARTSÖ 19. SVARTSÖ, SKÄLVIK

15. NÄSSLINGEN 17. SVARTSÖ 19. SVARTSÖ, SKÄLVIK . LILLSVEDS VANDRARHEM 0. LJUSTERÖ. NÄSSLINGEN 6. SIARÖFORTET Lillsveds Folkhögskola 0 VÄRMDÖ +6(0)8-8 0 info@lillsved.se www.lillsved.se Året om / All year round Waxholmsbåt till Lillsveds brygga / Ferry

Läs mer

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning)

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning) w N S Stora Möja är 5,7 km lång och 3,7 km bred. 500 m 1 km e Dragedets Vandrarhemmet Möja gästhem Coop Långviks FRÅN MÖJA TILL ÖJA! CYKLA OCH VANDRA I SKÄRGÅRDEN Vi besöker Möja Möja ligger längst ut

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide

God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide E N T I D N I N G F R Å N S K Ä R G Å R D S S T I F T E L S E N N R 6 / 2 0 0 7 God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide Vinter på Röder Gör

Läs mer

En seglares drömledg. text Ulf Tomner, fastighetschef, SFV illustrationer Olof Hedengren

En seglares drömledg. text Ulf Tomner, fastighetschef, SFV illustrationer Olof Hedengren En seglares drömledg Fastighetschef Ulf Tomner har en dröm. Eftersom han är en hängiven seglare vill han att Statens fastighetsverk ska skapa en»kronoholmsled«som ska guida svenska och utländska seglare

Läs mer

Varsågod, här får du ett smakprov.

Varsågod, här får du ett smakprov. Skärgård & vildmark Innehåll Åka ut i skärgården 4 Gålö 6 Dalarö 8 Ornö 10 Kymmendö 11 Utö-Ålö 12 Rånö 14 Nåttarö 15 Muskö 16 Huvudskär 18 Fjärdlång 20 Naturreservaten 21 Rudan 21 Tyresta nationalpark

Läs mer

VÅGAR DU SKÄRGÅRDEN PÅ HÖSTEN?

VÅGAR DU SKÄRGÅRDEN PÅ HÖSTEN? #4 / 2014 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VÅGAR DU SKÄRGÅRDEN PÅ HÖSTEN? STORT OCH SMÅTT PÅ SJÖN Vi tar temperaturen på båtlivet SVARTVITT HUVUDSKÄR Upptäck de vackra grå nyanserna NATURENS EGET SKAFFERI

Läs mer

Din fritid. Sommar. SCA Personalstiftelserna. Bo i Södra Årefjällen med SCA-rabatt. Vi köper hus i Florida. Hyrda stugor i Stockholms skärgård.

Din fritid. Sommar. SCA Personalstiftelserna. Bo i Södra Årefjällen med SCA-rabatt. Vi köper hus i Florida. Hyrda stugor i Stockholms skärgård. Din fritid SCA Personalstiftelserna Sommar 2015 Vi köper hus i Florida Hyrda stugor i Stockholms skärgård Bo i Södra Årefjällen med SCA-rabatt Sid 6 Sid 8 Sid 15 Innehåll Din fritid Sommar 2015 3 Bokningssystemet

Läs mer

WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen!

WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen! WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen! Svensk natur och kultur i underbar blandning! Söderåsen är en underbar plats för äventyr. Runt och på åsen finns många spännande platser

Läs mer

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com TJUST SKÄRGÅRD 2015 LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMARS TURISTBYRÅ Guldknappssvägen 2, 590 95 Loftahammar Tfn 0493-681 65 loftahammar@vastervik.com /loftahammar

Läs mer

EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007. Landsortstrafiken går året runt. Pensionär på Hjälmö. Följ med på vårens vänkryssning!

EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007. Landsortstrafiken går året runt. Pensionär på Hjälmö. Följ med på vårens vänkryssning! EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007 Landsortstrafiken går året runt Pensionär på Hjälmö Följ med på vårens vänkryssning! Landsort Familjen Österman Släktkrönikan om familjen Österman skildrar

Läs mer