Välkommen till. förskola och fritidshem. i Nässjö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till. förskola och fritidshem. i Nässjö kommun"

Transkript

1 Välkommen till förskola och fritidshem i Nässjö kommun

2 Allas lika värde i en lustfylld lärandemiljö Vision för förskolan i Nässjö kommun, gemensamt beslutad av personalen, våren 2015.

3 Kommunal förskola I förskolan lägger vi grunden för barnens lärande. Ditt barn möts av en pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Vårt mål är en förskola som är rolig, trygg och lärorik. Ditt barn får utvecklas efter sina förutsättningar och det sker i samarbete med dig. Egen läroplan Sedan 1998 har förskolan en egen läroplan, med egna mål. I denna betonas bland annat lekens betydelse samt att omsorg och pedagogik hör samman. I förskolan utvärderas och betygsätts inte det enskilda barnets resultat, utan det är barnets utveckling i riktning mot de uppsatta målen som vi fokuserar på. Du hittar förskolans läroplan på vår hemsida, eller på plats på förskolan. Allmän förskola Alla barn har, från och med höstterminen det år barnet fyller tre år, rätt att delta i avgiftsfri allmän förskola. Kommunen erbjuder alla barn en plats, men det är frivilligt. Barnen i allmänna förskolan går tillsammans med de barn som är på förskolan hela dagar. Allmän förskola omfattar 525 timmar om året och för förskolor i Nässjö kommun gäller följande: - Allmän förskola för tre - femåringar bedrivs under skolans terminstider. - Tiden på förskolan är mellan kl eller kl Fristående förskola I kommunen finns även fristående förskolor. Dessa drivs som privata verksamheter med kommunala bidrag. Kommunen har tillsyn över verksamheten.

4 Fritidshem Förskoleklass, fritidshem och grundskola har ett gemensamt ansvar för barns utveckling och lärande. I fritidshemmet vistas ditt barn före och efter sin dag i förskoleklassen eller i skolan. Fritidshemmet ska komplettera skolan och bidra till att målen i läroplanerna uppnås. Verksamheten styrs också av Allmänna råd för fritidshem som Skolverket har formulerat. Behöver ditt barn endast omsorg under loven erbjuder vi så kallad skollovsplats i mån av plats. Läs mer om skollovsplats längre fram under Skollovsplats. Öppen förskola och familjecentral Den öppna förskolan är ett komplement för barn vars föräldrar är hemma på dagarna. På den öppna förskolan kan ditt barn delta i en pedagogisk gruppverksamhet tillsammans med dig. I Nässjö kommun drivs de öppna förskolorna av föräldrarkooperativ, föreningar eller kyrkor. De öppna förskolorna har ett nära samarbete med barnhälsovården och socialtjänsten. När dessa tre verksamheter finns i gemensamma lokaler kallas det familjecentral.

5 Förskola och fritidshem i praktiken regler och avgifter Anmälan För att vara säker på att få en plats i förskolan måste du anmäla ditt barn fyra månader i förväg. Du kan ansöka om plats till både kommunala och fristående förskolor samt fritidshem på hemsidan, Din köbekräftelse skickas ut så snart anmälan har registrerats. Det är barnets födelsedatum som gäller som ködatum. Förtur Förtursregeln innebär att yngre syskon kan använda det äldre syskonets födelsedatum som sitt ködatum. Det äldre syskonet ska vara inskrivet i 1-5-årsverksamheten på någon av förskolorna i Nässjö kommun. Vår ambition är att syskon ska få plats på samma förskola, men vid platsbrist kan syskonen erbjudas plats vid olika förskolor. Placering Ditt barn erbjuds plats på förskola/fritidshem senast inom fyra månader. Barnet ska vara minst ett år när det placeras i förskola. Vid placeringen tar vi i möjligaste mån hänsyn till familjens önskemål, syskons placering och var ni bor.

6 Börja förskolan inskolning Det är viktigt att den första tiden på förskolan, inskolningen, blir så bra som möjligt för ditt barn, för dig och för personalen. Inskolningen kan variera i längd, men tar oftast en till två veckor. Räkna med att tillbringa en hel del tid tillsammans med ditt barn på förskolan i början av inskolningen. Inskolningen planeras ihop med förskolans personal. Fem vardagar är avgiftsfria. Avgiftsfriheten gäller inte vid omplacering inom förskola/fritidshem eller från förskola till fritidshem. Närvaro och frånvaro Närvaro i förskola och fritidshem Det är din arbetstid, studietid, restid eller tid för dygnsvila (vid arbete nattetid), som ligger till grund för ditt barns schema. Eftersom förskola/fritidshem inte omfattas av skolplikt ska varje barn ha ett schema för sina tider. Du lämnar in schemat via vår e-tjänst för förskola/fritids, som du hittar på Den tid du är ledig, till exempel vid semester, ger inte rätt till utnyttjande av förskoleplats eller fritidshemsplats. Dock gäller två undantag: Du har möjlighet att lämna barnet max två dagar per kalenderår om du tillfälligt är ledig eller har semester någon enstaka dag. Under din huvudsemester förutsätter vi att barnet är ledigt. Förskola och fritidshem stänger två dagar per år för personalens planering, utvärdering och kompetensutveckling. Under dessa dagar kommer förskolan och fritidshemmet i kommunen endast ha ett begränsat antal förskole-/fritidshemsplatser. Det innebär att du själv ansvarar för ditt barns tillsyn dessa dagar. Om detta inte är möjligt, kontakta respektive rektor/förskolechef. Någon avgiftsreducering sker inte dessa dagar.

7 Närvarotid när du är arbetssökande eller föräldraledig Om du är arbetssökande eller föräldraledig har ditt barn rätt att delta i förskoleverksamheten tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka. Rekommenderad tid är mellan kl , tre dagar i veckan eller mellan kl , fem dagar i veckan. Anmäl alltid frånvaro För ditt barns säkerhet och er trygghet har vi följande rutiner för oplanerad frånvaro, till exempel vid sjukdom: Meddela personalen vid förskolan så fort som möjligt, senast vid den tid då barnet skulle ha börjat den dagen! Om du inte meddelar förskolan att ditt barn är sjukt, så ringer vi dig inom en timme för att höra vad som har hänt. Detta gör vi för att försäkra oss om att barnet inte har försvunnit, eller att något annat allvarligt har hänt. Får vi inte tag på dig måste vi anmäla barnet som försvunnet till polisen.

8 Öppettider i förskola och fritidshem (fritids) Förskolorna och fritidshemmen är öppna mellan klockan och på vardagar. Vid behov kan förskolan eller fritidshemmet öppna klockan För att du ska kunna lämna ditt barn tidigare än klockan krävs intyg från din arbetsgivare. Schemaändring När ditt barns behov av omsorg ändras ska du lämna ett nytt schema via vår e-tjänst för förskola och fritidshem, som du når via Detta ska göras två veckor innan schemastart. När du är arbetslös eller föräldraledig - förskola Barn i åldern ett till fem år, vars vårdnadshavare är aktivt arbetssökande eller föräldralediga med annat barn har rätt till förskoleverksamhet 15 timmar i veckan. Tiderna bestämmer förskolan tillsammans med dig. Du har rätt till utökad tid för barnet på förskolan när behov uppstår, till exempel för att söka arbete, när du fått ett arbete eller börjar studera. När du är arbetslös eller föräldraledig - fritidshem Barn till arbetssökande eller föräldralediga har inte rätt till fritidshemsplats. När du får arbete erbjuder vi dock plats med kort varsel.

9 Skollovsplats Du måste söka skollovsplats senast två veckor innan du behöver den. Du kan få skollovsplats till ditt barn de dagar förskoleklass och skola har lov- eller studiedag, dock inte de två planeringsdagar som Nässjö kommun beslutat om. Vilka dessa dagar är finns det information om på hemsidan Sök på läsårstider. Överenskommelse om skollovsplats träffas mellan rektor och vårdnadshavare och är bindande för den tid överenskommelsen gäller. Uppsägningstiden är två månader. Avgift utgår från maxtaxans regler. Ansök via vår e-tjänst för förskola och fritidshem på www. nassjo.se eller kontakta barn- och utbildningskontoret på tel., , Omsorg på kvällar, nätter, helger I Nässjö kommun kan vi erbjuda omsorg på obekväm arbetstid i begränsad omfattning, även om det inte är lagstadgat. För att få omsorg på obekväm arbetstid måste barnet ha en förskole-/fritidshemsplats på dagtid. Omsorg på obekväm arbetstid för både förskole- och fritidshemsbarn erbjuds på Ingsbergs förskola. Fritidshemsbarnen går dagtid på respektive skolas fritidshem. Var ligger förskolor och skolornas fritidshem Vill du veta mer om var de olika förskolorna och skolorna finns placerade runt om i Nässjö kommun kan du besöka hemsidan och titta i kartverktyget,

10 Avgifter Maxtaxa Maxtaxa gäller för förskola och fritidshem. Avgiften är beroende av hushållets bruttoinkomst och avgiften indexregleras. Det innebär att avgiften förändras årligen, den följer index och anpassas således efter olika förhållanden. För aktuell avgift se mer under hemsidan Avgiftsperiod För barn med plats i förskola och fritidshem betalas en månadsavgift. Avgiften ska betalas tolv månader per år, sista vardagen i innevarande månad. Platsen i förskolan och på fritidshemmet betraktas som ett abonnemang och därför minskas inte avgiften om barnet inte utnyttjar sin plats alla dagar. Avgiften reduceras i vissa fall, om barnet exempelvis är borta på grund av sjukdom mer än en månad i följd. Begäran om avgiftsreducering görs på särskild blankett som finns på se/blankettlager. Avgiftsreducering för tre-femåringar Tillämpningsreglerna för förskola och fritidshem har reviderats. De nya reglerna och taxorna gäller från Förändringen rör dig som har barn i förskoleverksamhet och i åldern tre - fem år.

11 Avgiftsfri allmän förskola erbjuds alla barn från och med höstterminen det år barnet fyller tre år. Du som redan har ditt/dina barn inskrivna på förskoleverksamhet får en avgiftsreducering. Avgiftsreducering sker för samtliga tre - femåringar, från och med augusti, det året som barnet fyller tre år. Reduceringen är 25 procent av maxtaxan och den görs varje månad, alla tolv månader. (Tidigare fanns inte reducering för årets alla tolv månader.) Inkomstuppgift Det är vårdnadshavares skyldighet att lämna inkomstuppgift på då barnet börjar på förskola och fritidshem. Så snart hushållet får förändrad inkomst ska ny inkomst lämnas. Även ändrade familjeförhållande som påverkar avgiftens storlek ska anmälas så snart som möjligt till barn- och utbildningskontoret. Om du inte anmäler rätt inkomst kan du bli skyldig att betala in mellanskillnaden retroaktivt. Vid utebliven inkomstuppgift tar vi ut taxans maxbelopp. Varje år gör vi dessutom en inkomstjämförelse, då vi hämtar in uppgifter från skattemyndighet. Vi gör inkomstjämförelse för att rätt avgift ska debiteras. Det innebär att uppgivna inkomster jämförs med årsinkomsten från Skatteverket två år bakåt i tiden. En ny beräkning av avgiften görs baserad på Skatteverkets uppgifter och eventuell differens skapar fakturor eller utbetalningar till vårdnadshavarna. Avgifter för barn i förskola (ett-fem år): - Första barnet, tre procent av inkomsten - Andra barnet, två procent av inkomsten - Tredje barnet, en procent av inkomsten - Fjärde barnet, ingen avgift Avgifter för barn i fritidshemsverksamhet (sex-tolv år): - Första barnet, två procent av inkomsten - Andra barnet, en procent av inkomsten - Tredje barnet, en procent av inkomsten - Fjärde barnet, ingen avgift Det yngsta barnet räknas som barn nummer ett. Det finns ett avgifts-maxbelopp vilket indexregleras och ändras varje år. Läs gärna mer på

12 Avgiftsgrundande inkomst Avgiften beräknas på hushållets avgiftsgrundande inkomst per år. Med hushåll avses ensamstående, partners, makar och familjehemsföräldrar. Som partners räknas två parter som utan att vara gifta med varandra lever tillsammans, och: - har eller har haft gemensamt barn eller - är folkbokförda på samma adress. Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst, samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) under bidragsåret. Det är således den samlade bruttoinkomsten för varje hushåll som ligger till grund för avgiften. Ersättningar och bidrag som omfattas av inkomstslaget tjänst: - Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning (brutto) - Arvoden (brutto) - Föräldrapenning (brutto) - Sjukpenning (brutto) - Sjukbidrag (brutto) - Pensionsförmån (brutto) - Livränta (den skattepliktiga delen) - Aktivitetsstöd (utbildningsbidrag) (brutto) - Arbetslöshetsersättning (brutto) - Kontant arbetsmarknadsstöd (brutto) - Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode (brutto) - Ersättning för merutgifter ska inte tas med - Familjehemsföräldrars arvodesersättning (brutto) - Övriga skattepliktiga förmåner och inkomster Ersättningar som inte omfattas: - Allmänt barnbidrag - Studiebidrag och/eller studielån CSN - Underhållsbidrag/bidragsförskott - Bostadsbidrag - Försörjningsstöd (socialbidrag) - Handikappsersättningar - Etableringsstöd Regler vid gemensam vårdnad I familjer där vårdnadshavare har gemensam vårdnad, men bor på skilda håll och barnet bor växelvis hos vårdnadshavare och båda

13 vårdnadshavare har behov av barnomsorg ska båda vara platsinnehavare. Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive platsinnehavares hushåll. Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga maxavgiften för en plats. Gör den det fördelas avgiften procentuellt efter respektive hushålls inkomst. Uppsägning av plats Uppsägningstiden är två månader och räknas från den dag du eller kommunen har gjort uppsägningen via vår e-tjänst för förskola och fritidshem eller när uppsägningen kommit skriftligen. Under uppsägningstiden är du betalningsskyldig. Om du säger upp en plats inom förskola/fritidshem och sedan ansöker om en ny plats inom tre månader, ska du betala avgift enligt maxtaxans regler, för den mellanliggande tiden. Byte mellan avgiftsbelagd förskola och allmän förskola Om ditt barn har en avgiftsbelagd förskoleplats och önskar byta till avgiftsfri allmän förskola (15 timmar i veckan) är uppsägningstiden två månader. Om barnet har en avgiftsfri allmän förskola och önskar en avgiftsbelagd förskoleplats måste en ansökan göras (se mer under rubriken Ansökan). Övergång från förskola till fritidshem Om du inte säger upp ditt barns plats på förskolan, när barnet börjar skolan övergår förskoleplatsen automatiskt till en fritidshemsplats. Avgiften övergår till fritidshemstaxa den dag skolan börjar.

14 För mer information Sök plats i förskola och fritidshem via vår e-tjänst på kommunens hemsida Har du inte tillgång till dator kan du vända dig till ditt medborgarkontor: Nässjö medborgarkontor, Rådhusgatan 20 i Nässjö - för dig som bor i Nässjö, Äng och Fredriksdal. Annebergs medborgarkontor, Järnvägsgatan 10 i Anneberg - för dig som bor i Anneberg, Flisby, Ormaryd, Solberga. Forserums medborgarkontor, Jönköpingsvägen 1 i Forserumför dig som bor i Forserum. Malmbäcks medborgarkontor, Skolgatan 1 i Malmbäckför dig som bor i Malmbäck. Bodafors medborgarkontor, Torget 7 i Bodafors - för dig som bor i Grimstorp, Sandsjöfors eller Stensjön. Du når även medborgarkontoren via tel eller via e-post, medborgarkontoret@nassjo.se. Du kan också ställa enklare frågor via sms, tel Alla blanketter hittar du på hemsidan Välj rubriken «Barn och skola» till vänster. Behöver du prata med barn- och utbildningskontoret, ring på tel eller Mer att läsa om de tillämpningsregler som gäller eller om det arbete som ständigt pågår finns på hemsidan

15 Du kan alltid hitta mer information på

16

Tillämpningsregler fr o m 2012-01-01. Reviderad 2015-06-15.

Tillämpningsregler fr o m 2012-01-01. Reviderad 2015-06-15. Tillämpningsregler fr o m 2012-01-01. Reviderad 2015-06-15. Anmälan För att vara säker på en plats måste behovet anmälas fyra månader i förväg. Du kan ansöka om plats till både offentliga och fristående

Läs mer

Tillämpningsregler fr o m

Tillämpningsregler fr o m Tillämpningsregler fr o m 2016-01-01 Anmälan För att vara säker på en plats måste behovet anmälas fyra månader i förväg. Du kan ansöka om plats till både offentliga och fristående förskolor samt fritidshem

Läs mer

Författningssamling. Regler för avgifter för barnomsorg och skolomsorg enligt Maxtaxaförordningen 2001:160, 5

Författningssamling. Regler för avgifter för barnomsorg och skolomsorg enligt Maxtaxaförordningen 2001:160, 5 Författningssamling Dokumenttyp Taxa Beslutsinstans Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2015-09-24 117 Dokumentansvarig Verksamhetschef förskola Barn- och utbildningsnämnden Gäller för Nässjö kommun Senast

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Antagen av kommunfullmäktige den 19 september 2014, 70 Innehållsförteckning Avgifter i förskola och fritidshem/klubben... 2 Beräkning av avgift...2 Vad är

Läs mer

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter.

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter. Överenskommelse om fritidshemsplats vid tillfälligt arbete för arbetssökande Blanketten kan behållas på fritids under månaden och föräldern kan fylla på flera tider under månaden. Rektor skriver därefter

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/ Bfk 9 1. Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/ Bfk 9 1. Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/01 2002-01-01 Bfk 9 1 Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg Förskola 1-5 år Avgift barn 1: 3 % av inkomsten - högst 1 140 kr/mån. Avgift barn 2:

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun.

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2016-09-14 Förskola Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad

Läs mer

Sundsvalls kommuns taxa med tillämpningsregler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Sundsvalls kommuns taxa med tillämpningsregler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Sundsvalls kommuns taxa med tillämpningsregler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Barn ska erbjudas plats i förskola från 1 års ålder och på fritidshem från förskoleklass/grundskola i den omfattning

Läs mer

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Avgifter och regler inom förskola och skolbarnsomsorg Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Härjedalens kommun har så kallad maxtaxa för barn i förskola och skolbarnsomsorg. Det innebär att Du betalar

Läs mer

AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M Fastställd av kommunfullmäktige , 157

AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M Fastställd av kommunfullmäktige , 157 AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M. 2018-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18, 157 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2018-01-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR På förskolan blandas lek och lärande! I Valdemarsviks kommun erbjuder vi förskola för barn mellan ett och fem år. Vi har fyra förskolor; Gryts förskola,

Läs mer

Avgifter och regler för BARNOMSORG

Avgifter och regler för BARNOMSORG Avgifter och regler för BARNOMSORG Antagen av Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 1 INNEHÅLL Barnomsorg i Eslövs kommun...3 Rätt till plats...3 Öppettider...4 Ansökan om barnomsorg...4

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. BUN Gäller från och med Dnr 161/

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. BUN Gäller från och med Dnr 161/ Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem BUN 2015-09-09 Gäller från och med 2016-01-01 Dnr 161/2015-640 3 (11) 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 1.1 Förskola

Läs mer

Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun

Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun Regler och riktlinjer Fritidshem Köpings kommun Fritidshem i Köpings kommun I regler och riktlinjer för fritidshem i Köpings kommun hittar du beskrivning på de olika verksamhetsformer som kommunen erbjuder.

Läs mer

Författning Tillämpningsföreskrifter fritidshem

Författning Tillämpningsföreskrifter fritidshem Författning 4.1.2 Tillämpningsföreskrifter fritidshem Information om fritidshemsverksamheten i Staffanstorps kommun... 1 Plats i fritidshem... 1 Ansökan till fritidshemsplats... 1 Vistelsetid... 1 Öppettider...

Läs mer

Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01)

Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01) Barn- och utbildningsförvaltningen Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01) Förskoleverksamhet (1-5 år) Heltidstaxa (15 tim/vecka eller mer) Halvtidstaxa

Läs mer

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Utdrag ur Riktlinjer, regler och taxor gällande förskolor, pedagogisk omsorg och fritidshem. (Reviderad 2018-10-05) 1 Innehåll Fritidshem... 3 Vistelsetid

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 296 att gälla fr.o.m. 2016-01-01 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m.

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. 2015-08-01 Innehållsförteckning 1. Syfte...3 2. Omfattning...3 3. Rätt

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Senast reviderad 2018-12-31 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Välkommen till fritidshemmen i

Läs mer

Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem

Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem Bildningsförvaltningen Dokumentägare: Stab Fastställd 2003-12-15 Reviderad: 2019-07-01 Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem Barn och utbildningsnämnden samt kommunfullmäktige har antagit

Läs mer

Information om fritidshemsverksamheten i Staffanstorps kommun

Information om fritidshemsverksamheten i Staffanstorps kommun Författning 4.1.2 Antagen av kommunfullmäktige 69/15 Redaktionell ändring av avgift 2016-01-01 Information om fritidshemsverksamheten i Staffanstorps kommun Fritidshemmets uppgift är att komplettera skolan

Läs mer

Regler för barns placering i förskola

Regler för barns placering i förskola Regler för barns placering i förskola 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg. Broschyren

Läs mer

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 1 Avgifter

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 1 Avgifter Datum 2017-11-21 Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 1 Avgifter 1.1 Beräkning av avgift Maxtaxa gäller enligt beslut i kommunfullmäktige (KF 2003-12- 09

Läs mer

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin Regler för förskola, allmän förskola och fritidshem Foto: Nina Hallin Antagen av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad februari 2018 Den här informationen vänder sig till dig som är förälder eller vårdnadshavare.

Läs mer

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Avgifter

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Avgifter Datum 2019-02-14 Antagen av Kommunfullmäktige 2019-03-12 Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2019 1 Avgifter 1.1 Beräkning av avgift Maxtaxa gäller enligt

Läs mer

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx STORFORS KOMMUN Bilaga 1 Välfärdsnämndens protokoll 2014-06-17 98 Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx 2 KOMMUNAL FÖRSKOLA/SKOLBARNSOMSORG Storfors

Läs mer

Tillämpningsföreskrifterna baseras på Skollagen 8 kap. Förskolan, 14 kap. Fritidshemmet och 25 kap. Annan pedagogisk verksamhet (pedagogisk omsorg).

Tillämpningsföreskrifterna baseras på Skollagen 8 kap. Förskolan, 14 kap. Fritidshemmet och 25 kap. Annan pedagogisk verksamhet (pedagogisk omsorg). Syfte Beskrivning av tillämpningsföreskrifter för taxa Gäller för Referensdokument Skollagen Ansvar och genomförande Uppföljning Vart tredje år och vid lagändringar Tillämpningsföreskrifterna baseras på

Läs mer

Dnr KK17/519. Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK17/519. Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr KK17/519 Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Kommunfullmäktige 2017-09-12 186 Dnr KK17/519 2/8 Innehållsförteckning 1 Avgifter... 3 1.1 Beräkning

Läs mer

Tillämpningsanvisning för avgifter i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun

Tillämpningsanvisning för avgifter i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun version 1.0 2017-03-15 Tillämpningsanvisning för avgifter i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun Reglerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens 8 kapitel (förskolan),

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun Reglerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens 8 kapitel (förskolan), 14 kapitel

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun VEM KAN ERBJUDAS FÖRSKOLA, ALLMÄN FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEMSPLATS? Barn till vårdnadshavare som är förvärvsarbetande,

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER

TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER Gäller fr.o.m. 1 juli 2015 Godkänt av barn- och utbildningsnämnden 2015-04-29, 51 Avgifter fastställda

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1 TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I LOMMA KOMMUN Föräldrars rätt till barnomsorg Vid förvärvsarbete/studier: Barn 1-2 år Omsorgstid: Föräldrars arbetstid/studietid

Läs mer

Regler och avgifter för barns placering i fritidshem

Regler och avgifter för barns placering i fritidshem Regler och avgifter för barns placering i fritidshem 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det mesta du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns fritidshem. Broschyren

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun

Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun Rev.version 2013-07-10 0 1 Verksamhetsformer inom barnomsorgen Kommunens förskolor och pedagogiska omsorg (familjedaghem) tar emot barn i åldern 1-5 år till

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Författning Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift Reviderad 84/2018

Författning Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift Reviderad 84/2018 Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift 2016-01-01 Reviderad 84/2018 Principer för att få och nyttja plats inom förskoleverksamheten... 1 Förskoleverksamhet...

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer

TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005

TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005 VALLENTUNA KOMMUN 1 TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005 Maxtaxan fastställd av Kommunfullmäktige 2001-09-24 och 2003-12-15. Regler och riktlinjer fastställda

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Avgift för förskoleverksamhet och skolbarnomsorg.

Avgift för förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Avgift för förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. 1. Grundprinciper för avgift Avgiften grundar sig på att ett abonnemang tecknats mellan vårdnadshavare och skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs

Läs mer

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-09-24 Avgifter och dess tillämpning i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 1 Avgifter 1.1 Beräkning av avgift Maxtaxa gäller enligt beslut i kommunfullmäktige (KF 2003-12- 09

Läs mer

Svedala Kommuns 1:20 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 1:20 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Regler och taxor för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem antagna av kommunfullmäktige 2010-04-14, 58, med ändring 2015-06-17, 101, och 2016-10-12, 125 Gäller från 2016-10-20

Läs mer

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2003-11-26, 153 Dokumentansvarig Verksamhetschef bildning Reviderad av Kommunfullmäktige 2014-11-26, 151 Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-04-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillämpningsregler för s förskolor och annan pedagogisk verksamhet Tillämpningsregler för förskola/familjedaghem Barn- och utbildningsnämnden är huvudman

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019 Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019 Reglerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens 8 kapitel (förskolan),

Läs mer

Regler och information

Regler och information Regler och information Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-21 161 Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-15 17 (öppethållande) Barn-

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

REGLER & AVGIFTER. för förskolor

REGLER & AVGIFTER. för förskolor REGLER & AVGIFTER för förskolor Familjeportalen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola. Familjeportalen når du via familjeportalen.landskrona.se

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Foto Nina Hallin Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad oktober 2013 Sid 2 - Regler och avgifter Förskola, Allmän förskola och Fritidshem

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2017-08-29 1(10) Utbildningsförvaltningen utbildning@almhult.se Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslut i utbildningsnämnden 2017-09-20 Gäller från och med 2017-10-01 2017-08-29 2(10)

Läs mer

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem För alla verksamheter Vilka barn har rätt till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem? Skollagen säger att: Alla barn har från

Läs mer

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Reviderad:

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Reviderad: Framtagen av: Reviderad: 2019-02-10 Barnomsorg Omsorgsbehovet för barn mellan 1-5 år tillgodoses genom förskola. Skolbarnomsorg, det vill säga fritidshem, erbjuds elever från det år de fyller 6 år t.o.m.

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem 2017

Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem 2017 Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem 2017 Placering i fritidshem I denna broschyr får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information och avgifter Innehåll AVGIFTER... 3 Bra att veta om taxan... 3 Syskonrabatt... 3 Sjukavdrag... 3 INKOMSTUPPGIFTER... 4 Familj/hushåll... 4 Detta räknas

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Bengtsfors kommun

Riktlinjer och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen Rev 72/15 Rev 175/15 Rev 277/15 Rev 283/16 Rev 302/16 1(7) Riktlinjer och avgifter för

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem

Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem Gäller från och med 2019-01-01 Innehåll 1. Information om fritidshem... 2 2. Dispens för skolbarnsomsorg... 2 3. Ansöka om plats... 2 4. Säga upp plats... 3

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123

RIKTLINJE. Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123 Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123 Antagen av utbildningsnämnden 2018-05-07 UN/2018:44 Gäller från och med 2018-05-08 Uppföljning/revidering ska ske senast

Läs mer

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem Från och med 1 januari 2005 får barn till arbetslösa, föräldralediga och andra hemmavarande föräldrar vistas max 30 timmar/veckan

Läs mer

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2003-11-26, 153 Dokumentansvarig Verksamhetschef bildning Reviderad av Kommunfullmäktige 2014-11-26, 151 Kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2019-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2017-01-01 1 Platsinnehavare Det är vårdnadshavare som ansöker om plats

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem.

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. 2015-06-01 Sid 1/7 Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Reviderad 2015-06-01 1. Ansökan om plats Ansökan om plats kan göras av den som är bosatt i Sverige. Barnomsorg bedrivs fr.o.m.

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem

BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Information om BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Gäller fr.o. m. 2013-03-01 2 (7) BARNOMSORG Omsorgsbehovet för barn mellan 1-5 år tillgodoses genom förskola och pedagogisk omsorg. Skolbarnsomsorg

Läs mer

Avgifter och regler för barnomsorg

Avgifter och regler för barnomsorg Avgifter och regler för barnomsorg Antagen av Barn och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 Barnomsorgsverksamhet i Eslövs Kommun Rätt till plats 2 Ansökan om barnomsorg 3 Placering 3 Schema 5 Inkomstanmälan

Läs mer

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Välkommen till fritidshemmen Innehåll Välkommen till fritidshemmen

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM Fritidshemmet en plats för utveckling! I Valdemarsviks kommun erbjuder vi fritidshem för barn mellan sex och tolv år. Våra fritidshem ligger i anslutning

Läs mer

AVGIFTER OCH REGLER Förskola Förskoleklass Fritidshem Bildning, Fritid och Kultur

AVGIFTER OCH REGLER Förskola Förskoleklass Fritidshem Bildning, Fritid och Kultur AVGIFTER OCH REGLER Förskola Förskoleklass Fritidshem Bildning, Fritid och Kultur 2015-12-16 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansökan... 3 Förskola 1-5 år... 3 Schema... 5 Taxekategorier... 5 Avgift för förskole-

Läs mer

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Innehåll Hypernet Hypernet 3 Omsorgsformer 4-5 Taxa 5-8 Tillämpningsregler 9-10 Försäkring och synpunktshantering 11 Välkommen till våra förskolor,

Läs mer