HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL"

Transkript

1 HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 11-manna år Skapat: Version:

2 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF Mölndal Fotboll vill vi att spelarna går ut med inställningen att vara en vinnare i varje match och träning. Vinnare vill vinna varje närkamp, vinnare ger alltid 100 procent för lagets bästa. Att vara en vinnare innebär att man är delaktig och kreativ. Man ser lösningar istället för problem. Man försöker själv lösa situationer man ställs inför i match och vid träningstillfällen, genom att fråga sig själv vad kan jag göra för att bidra till lösningen? Genom att ställa frågor och låta spelarna själva vara med och lösa problem man ställs inför, skapar vi ett problemlösande tankesätt hos spelarna. För att bli vinnare måste man våga. För att våga måste det vara tillåtet att misslyckas. Att först misslyckas och sedan få känna känslan av att lyckas är viktigt för att skapa vinnare. Vinnare försöker alltid göra sina lagkamrater bättre, genom att berömma, uppmuntra och respektera varandra. Man unnar alltid andra framgång och gläds tillsammans när man lyckas. Vinnare är medvetna om att utan lagkamrater är det svårt att själv lyckas, att bra lag är resultatet av alla duktiga individer som tillsammans vill göra varandra bättre. Vinnare gör alltid en 100 procentig arbetsinsats. Vinnare ger alltid 100 procent och har en enorm vilja att utvecklas och lära sig nya saker. Att vara en vinnare innebär inte att laget alltid vinner matchen. Resultaten är snarare en följd av ständiga prestationsförbättringar. Att vara en vinnare är en attityd, en inställning av att alltid vilja vara en vinnare och att aldrig ge upp! Kom ihåg! Resultatet står alltid i underkant till prestationen, oavsett om vi vinner den specifika matchen eller inte! I IF Mölndal Fotboll ska vi sträva efter att skapa vinnare. För att lyckas med detta har vi sammanfattat detta i Mölndalshjärtat.

3 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll MÖLNDALSHJÄRTAT! Mölndalshjärtat består av 3 ledord, som tillsammans gör att vi känner glädje att utvecklas tillsammans. Det viktigaste är ju att vi känner glädje och har roligt ihop. 1. VÅGA: Om man vågar så kommer man att lyckas. 2. UPPMUNTRA OCH BERÖMMA: Det känns alltid bra att få uppmuntran. Om man lyckas med något vill man höra, bra gjort. Om man tappar bollen eller inte lyckas till 100% vill man höra, kom igen, vi tar tillbaka bollen eller bra försök nästa gång går det. 3. ARBETSINSATS: Det finns dagar när det inte funkar, ge inte upp, du kan alltid göra en 100% kämpainsats. Att ge 100% är alltid tillräckligt. Kom ihåg att Mölndalshjärtat bankar alltid!

4 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll Hjälp på vägen, träningsplanering. Det är alltid en fördel att ha en plan Hur lägger jag upp planeringen för en säsong med laget? Kolla i spelarutbildningsplanen (Vad ska jag träna på i år) Lägg upp försäsong, matchsäsong, eftersäsong, inomhussäsong. Planera in lov, uppehåll, träningsmatcher, matcher, cuper. Kolla upp, hur mycket ska vi träna i veckan. Ansök om träningstider. När du kommit så här långt kan du börja planera träningarna. Varje nytt moment ni ska träna på behöver introduceras under 5-10 pass och därefter repeteras. Tänk på instruktionspunkterna när nya moment introduceras. Kör några olika övningar på varje moment, så du får variation. Träna i cykler, så att ni blir vana vid övningarna och kan öka tempot efter hand. Det enskilda passet: Tema och momentbaserat Varje träning ska ha ett syfte, som löper som en röd tråd genom passet. Träningen ska stegras efter hand. Det bör innehålla följande moment. Uppvärmning (isolerad, teknik) för att komma igång. Förstärkt ADR (aktiv dynamisk rörelse med t.ex knäkontroll) Inlärning (öva på momentet funktionellt) Spel (tillämpning av momentet i spel) Nerjogg, stretch. Det enskilda passet: syfte nick: Uppvärmning: 2 och 2, kast och nick Förstärkt ADR med knäkontroll Inlärning: inlägg med nick, anfallsnick eller försvarsnick. Spel: stort spel med inläggskorridorer. Dubbla mål vid nick. Nerjogg, stretch. Träna så mycket som möjligt med spel, smålagsspel, halvplanspel, för att träna in nya moment.

5 Spelarutbildningsplan för IF Mölndal Fotboll. Hur får vi spelare att bli välutbildade, tycka det är roligt och inspirerande att spela fotboll i IF Mölndal Fotboll? Hur når vi målet att få så många som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt? Riktlinjer för klubbens lag. 11-manna ungdom år. De yngre 11-manna lagen tränar 2-4 träningar + match/vecka. Träningen och matcher förväntas premieras av ungdomarna. Alla som åker med till match kommer att få spela. Dock kan träningsnärvaro vara styrande på speltid. (minst halva matchen.) Läger: 1-2 läger/år. Cuper 3-5 cuper/år både i distriktet och utanför. Uppmuntran till att spelare tränar och spelar match med andra åldersgrupper. Individanpassningsprincipen vid träning och match. ( sid. 53 i stora Mölndalslinjen. ) Nya spelare tas in genom provträning. Spelarsamtal genomförs. Aktivt arbete för att stärka klubb och lagkänslan. Genom olika aktiviteter utanför fotbollen. Föräldrar medverkar i MLC samt hjälper till med körning till träning och match. 3 ledare runt laget. Träningsfrånvaro meddelas tränarna i god tid innan träning. Nolltolerans både på träning och match. ( sid. 57 i stor Mölndalslinjen) Alla ledare skall gå antingen SVFF B-diplom ungdom eller UEFA B- diplom junior/senior, 11-manna workshop samt följa Mölndalslinjen.

6 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll Varför tränar man på vissa saker vid en viss ålder? En kanadensisk studie visar att om man gör rätt saker vid rätt ålder leder detta till en bättre utveckling inom sin idrottsgren. Man tränar på ett visst sätt och på rätt saker när man är som mest mottaglig för detta under sin uppväxt. Ett genomsnitt ligger till grund för åldersindelningen och som inom all spelarutbildning ska man tänka på att det förekommer stora variationer mellan spelare i samma ålder. Man utvecklas olika fort och det kan betyda att spelare med samma kronologiska ålder kan befinna sig i olika grupper. Om man uppmanar till att man håller på med flera idrotter i unga år, visar studien att man får en allsidig träning som är till nytta i framtiden och även att man fortsätter att idrotta längre. Studien kallas LTAD och används av flera idrotter i Sverige. Spelarutbildningsplanen är uppdelad enligt LTAD - modellen. LTAD=Long-Term-Athlete-Development, vilket innebär: TRÄNA FÖR ATT LÄRA (12-16 ÅR) Här kan spelarna utvecklas fort. Spelarna vet vad träning innebär. Träningarna blir mer och mer fokuserade på olika moment i fotboll och hur de används i spelet. Spelarna blir duktigare, men ändå har de en lång väg kvar tills de är färdigutbildade. Man fokuserar fortfarande på spelet, mer än att vinna matcher. Spelarna klarar nu att använda flera spelare och hitta lösningar tillsammans i spelet. Det är ofta under denna period som många vacklar i sitt fotbollsintresse. Följer man detta är chansen till ett aktivt liv stor. Alla kan inte bli landslagsspelare, men utbildar man sina spelare efter detta så är chansen större att man får ett livslångt aktivt liv. Vår viktigaste uppgift i IF Mölndals fotboll är att utbilda spelarna inom fotboll och vårt mål är att bibehålla intresset att spela fotboll långt upp i vuxen ålder. Därför har vi valt att följa Göteborgsfotbollförbunds utbildningsmatris tillsammans med träningsverktyget s2s.

7 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll Så här ser matrisen ut och du hittar den genom att kopiera och klistra in följande webbadress Så här ser matrisen del 1 och 2 ut. I matrisen kan du gå in och klicka på de blåmarkerade länkarna så kommer det förslag på träningsprogram, spelsystemsbeskrivningar, regler, workshopar Tänk på att det är det som berör din åldersgrupp som du ska använda. En bra förklaring till matrisen finner du uppe i vänstra hörnet av matrisen, där finns också en beskrivning på hur man använder matrisen. Nu följer en del praktiska beskrivningar som är bra att känna till innan man går på spelarutbildningsplanen. T.ex vid vilken ålder man befinner sig i en spelform och hur man spelar match i just den spelformen. Man får också en beskrivning av hur en spelsystemsbeskrivning är upplagd. Sedan följer spelarutbildningsplanen.

8 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll Hur är spelarutbildningsplanen för varje åldersgrupp uppbyggd? Vi börjar med en inledning till varje åldersgrupp. Det är tips på vad man kan tänka på under perioden. De fyra rutorna som sidan är indelad i representerar: Träningsinnehåll: Talar om vad man tränar på och ska lära sig under perioden. Riktlinjer: Vad instruktören ska tänka på vid träningstillfället. Metoder/hjälpmedel: 6-9 år. Hur man kan lägga upp träningen Sammanfattning: år. Hur man tänker i utbildningen. Så spelar vi Länk till hur man spelar match i spelformen. Rutan med träningsinnehåll är uppbyggd med olika färger, där färgen talar om vilket moment man tränar och vad man tränar på i den åldersgruppen. LTAD: Talar om var man befinner sig i utbildningen. Teknik: Talar om vilka tekniska moment man tränar på. En god teknik är grunden för all fotboll och underhålls under hela utbildningen. Anfallsspel och försvarsspel: Talar om vilka spelförståelsemoment man utbildar spelarna i under perioden. Kroppskontroll, koordination och fys: Talar om vad och när man tränar detta. Målvaktsträning: Talar om när och vad man tränar på som målvakt under perioden. Tanken är att kunskapen stegras efter hand. Man ska kunna det man tränat på under perioden för att kunna gå vidare till nästa. Man börjar med baskunskaper och stegrar sedan svårighetsgraden. Det är viktigt att lära rätt saker vid rätt tidpunkt. Vilket innebär att om man fullföljer hela utbildningsplanen så har man en gedigen fotbollskunskap att stå på.

9 Spelarutbildningsplan år (11-manna) Vid 11-manna är man framme vid slutstationen vad det gäller spelarantal på planen, storleken på planen förändras dock en sista gång innan man når slutstation. Man fortsätter att öva på sin teknik, repetera vad man lärt sig. Teknik är något som alltid skall underhållas och kan alltid förbättras ju mer man övar. Träningarna domineras av anfallsspel! När spelarna lärt sig att driva och dribbla, att passa bollen, skjuta, lärt sig förhållandet rättvänd-felvänd bollhållare samt grundförutsättningarna i anfallsspel börjar man träna på olika anfallsvapnen. Detta tränar man sedan på resten av spelarens karriär, för att få ett effektivt och varierat anfallsspel. I försvarsspelet övar man på grundförutsättningarna i försvarsspel, (försvarssida), markering, press, understöd och täckning. Träningarna är momentbaserade. Först introducerar man spelmomentet isolerat utan försvarare, för att sedan öva det funktionellt med försvarare och slutligen överföra det till spelet. Involvera spelarna genom att ställa frågor om olika situationer i spelet och vad det finns för alternativ till lösningar. Uppmuntra och utmana spelarnas eget beslutsfattande. Smålagsspel är fortfarande det mest effektiva sättet att lära sig spelförståelse/speluppfattning på.

10 Spelarutbildningsplan år (11-manna) Träningsinnehåll: år år: LTAD - Lära att träna Koordination och kroppskontroll: Ja! Teknik: Ja! Repetera Anfallsspel: Ja! 2 mot 1-överlappning Passningsspel i trianglar, värdera anfallsvapen- instick, värdera - speluppbyggnad korta uppspel - skapa yta u och v löpningar - fasta situationer kort hörna inkast. Försvarsspel: Ja! Grundförutsättning press & täckning - Markeringsförsvar kombinationsmarkering - Farliga ytor - fördröja Fys-träning: Ja! Fotbollsspecifik med fokus på koordination och kroppskontroll (integrerad!) förstärkt ADR, MAQ, kost och återhämtning. Målvaktsträning: Ja! Höga bollar, upphoppsteknik, boxteknik, lobb. - Positionsspel- försvar, fasta situationer - frispak skott. Sammanfattning Riktlinjer Minst dubbelt så många träningar som matcher Match är träning Spela för att lära Prova på alla positioner och roller i både träning och match Hög aktivitet och många bollkontakter Små grupper Varsin boll Symetrisk träning Höger och vänster fot * Alla är anfallsspelare när vi har bollen och hjälper till i anfallsspelet. Alla är försvarsspelare när motståndarna har bollen och hjälper till i försvarsspelet. Förslag på träningsprogram finns på S2S.net, landslagetsfotbollsskola mellan till Lägg grunden för framtiden nu! Långsiktig utbildning före kortsiktiga resultat! Lära sig att Träna och spela! Träna och spela för att det är roligt! nt/2014/matris2014/spelsyste m/saspelarvi_11- mannafotboll.pdf

11 Spelarutbildningsplan IF Mölndal fotboll Olika familjer i spelsystemen. För att få en heltäckande utbildning lär vi ut olika spelsystem vid olika åldrar. Man kan dela in dem i följande familjer. Triangelfamiljen 14-15år Spansk fotboll Världsledande! Barcelona! Bra utbildning för ungdomar! Inriktat mot anfallsspel - Trianglar 11-manna: Spelsystem år med alt innerbackar, kollektiv prägel, många 2 mot 1 situationer Utgångspositioner: 4-1:2-3 (fria ytor på kanterna för ytterback och ytterforw.) Arbetsmetod Anfall: Bra grundförutsättningar Trianglar i passningsspel Spelvändning i anfallslinjen Spela på rättvänd/halvvänd Vårda bollen (håll inom laget) Låg risk (spel genom varje lagdel) 2 mot 1: Väggspel i mitten, överlapp på kanten Instick Försvar: markeringsförsvar kombinationsmarkering elsystem/spelsystembeskrivning_11-manna_4-3-3.pdf Balans och spelartyper Offensiv uppställning Offensiva ytterbackar, spelskicklig balansspelare, snabba ytterforwards.

12 Spelarutbildningsplan IF Mölndal fotboll Fotbollstermer: ANFALLSSPEL Spelavstånd: Avstånd mellan bollhållaren och passningsmottagaren. Spelbredd: Innebär att spelaren har förmåga att utnyttja hela planens bredd. Speldjup: Innebär att bollhållarens har medspelare både framför och bakom sig. Passningsskugga: Är det område bakom den motståndare som angriper bollhållaren och till vilken bollhållaren inte kan spela bollen. Tillbakaspel: Bollhållaren passar bakåt för att behålla bollen inom laget. Uppspel: Att spela från egen planhalva till motståndarens planhalva, och där ha bollen under kontroll. Dribbla: Bollhållaren försöker passera motståndaren med bollen under kontroll Finta: Bollhållaren försöker få motståndaren att tro att han ska göra en sak, och sedan göra något annat. Utmana: Bollhållaren försöker skapa 1 mot 1 situation genom att driva bollen mot en motståndare. Vända spelet: Att i anfallet flytta över spelet från ett område till ett annat. Kross boll: Lång passning från den ena sidan planen till den andra sidan. Fotbolls termer: FÖRSVARSPEL Försvarssida: Spelaren skall placera sig mellan bollen och det egna målet Press: Bollhållaren angrips av närmaste försvarare och får därigenom svårt att spela bollen framåt. Markering: Spelaren befinner sig så nära sin motståndare att han kan bryta en passning innan motståndaren hinner ta emot den.

13 Spelarutbildningsplan IF Mölndal Fotboll Annan verksamhet som erbjuds av spelarlyftet och Gbg s fotbollsförbund. Vi ser gärna att Mölndal fotboll har en stor representation inom alla områden. Talangträningar 5 st/år Ledaren anmäler P/F13-15! Zonlagscoacherna tar ut P16 och F15-16! Gratis! Inkl instruktörs- och ledarutbildning Zonlag P/F14-16 Zonlagsturnering inkl träning och All star Zonlaget lever året runt Januari, Februari, Juni, Augusti och December Spelarlyftet ansvarar för bokning av planer och iordningställande av träningsprogram samt ser till att varje zonlagscoach erhåller varsin overall. Utbildningsdagar Tränaren anmäler! Kostar pengar! Klubben står för hälften! Max 5 spelare/tillfälle. 12 år: 1 dag 13 år: 3 dagar 14 år: 2 st utbildningsdagar och 1 st Öppen träning 15 år: 1 st öppen träning Mv-träning: 13-16år 17-19år Distriktslag Spelaren blir uttagen av förbundet! Lägren kostar pengar, klubben står för hela kostnaden! 14-16(17) år Ca 20 träningar Ca 5-6 träningsmatcher Danmarksläger (14 år) Götalandsläger och Elitläger (15 år) Visingsöturnering samt Distriktslagsturnering (16-17 år) Distriktslag år startat 2010 (Spelarlyftet). Träningar och turnering! Zonlagsturneringen startskottet! All utbildningsverksamhet enligt vår/ GFF`s spelarutbildningsmatris!

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 9-manna 12-13 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 11-manna 16-19 år Seniorer Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare.

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Skapat: 2013-09-04 Version:2015-08-10 Innehållsförteckning. 1. Första blad 2. Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Ordföranden har ordet 5. Ordföranden har ordet forts.

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

SPELSYSTEM för åringar

SPELSYSTEM för åringar SPELSYSTEM för 15-16 åringar Dalslands Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Skapat: 2013-09-04 Version:2016-10-01 Innehållsförteckning. 1. Första blad 2. Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Ordföranden har ordet 5. Ordföranden har ordet forts.

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna (13 år)

SPELSYSTEM 9-manna (13 år) SPELSYSTEM 9-manna (13 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

Bohuslyftet åringar. Bohusläns Fotbollförbund

Bohuslyftet åringar. Bohusläns Fotbollförbund 11-14 åringar Mål Lär så många som möjligt så mycket som möjligt så länge som möjligt att spela fotboll Johan Fallby SvenskaFotbollsförbundet Riksinstruktör Beteendevetenskap Syfte Fler spelare utbildas

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2)

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Grund 1 - Fånga bollen Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Workshop 3/för.utb. Fotbolls workout Sammandrag 1 endagars cup, se policy Snabbhet, smidighet, balans kroppskontroll Grund 2 -Fallteknik, fånga

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut) UTGÅNGSPOSITIONER 2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Skapat: 2013-09-04 Version:2018-06-09 1 Innehållsförteckning 1. Första blad 2. Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Ordföranden har ordet 5. Ordföranden har ordet forts.

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

Ett komplement till Jitex Mölndal BK Policy (Version 3, Mars 2015)

Ett komplement till Jitex Mölndal BK Policy (Version 3, Mars 2015) Ett komplement till Jitex Mölndal BK Policy (Version 3, Mars 2015) Syftet med detta dokument är att vara en vägledning i spelarutbildning för ledare inom Jitex Mölndal BK, samt att ge spelare och föräldrar

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Skapat: 2013-09-04 Version:2018-06-09 1 Innehållsförteckning 1. Första blad 2. Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Ordföranden har ordet 5. Ordföranden har ordet forts.

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innehållsförteckning. S i d a 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Spelytor 4 3. Fotbollstecken 5 4. Fotbollstermer i anfallspel 6-8 5. Fotbollstermer i försvarspel 10-12 6. Allmänna fotbollstermer 13-16 S i d a 2 Inledning Att tala

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 1 (ca 6-9 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling sid.3

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170127 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Så spelar vi 11 mot år 2017

Så spelar vi 11 mot år 2017 Så spelar vi 11 mot 11 15-16 år 2017 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus på roller,

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Ledaren

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Ledaren HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Ledaren Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Tränarens/ledarens roll En ideell idrottsförening är en av de finaste sociala verksamheter som finns om vi bedriver den

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Så spelar vi 7 mot år 2017

Så spelar vi 7 mot år 2017 Så spelar vi 7 mot 7 10-12 år 2017 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar spelar liten

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel).

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år)

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år) Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 2 (ca 9-12 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt Spelarutbildningsplan GIF Nike Glädje Utveckling Tydlighet & respekt 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 GIF Nikes organisation... 4 Att vara tränare i GIF Nike... 4 Ytterligare krav

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170127 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv.

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv. 1 (8) Tungelsta IF Utbildningsplan Fotboll Tungelsta IF är en ideell förening som driver sina träningar och matcher för ungdomslagen med hjälp av föräldrar, syskon eller annan fotbollsintresserad person.

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 7 mot 7 spel Träningen kommer att bestå av 2+1 block, tiden i blocken är bara ett riktmärke. Uppvärmning 12 min Teknik/spelövningar/matchspel 4x12 min Fys

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2)

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Grund 1 - Fånga bollen Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Avspark Sommarfotbollskola 1 heldags aktivitet 1 endagarscup 1 Snabbhet, smidighet koordination, balans kroppskontroll Grund 2 -Fallteknik, fånga

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR SPELSYSTEM 9-manna Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

SPELSYSTEM för 13-åringar

SPELSYSTEM för 13-åringar SPELSYSTEM för 13-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Inledning V/D IF:s viktigaste uppgift är att långsiktigt bygga och erbjuda en sund lärandemiljö. En sund lärandemiljö är en tillåtande miljö där vi förstår,

Läs mer

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12 År 6 9 Kanalskolan Rev 2015-01-12 Målsättning Eleverna skall få individuell och allsidig utbildning i teknik samt i anfalls- och försvarsspel. Elevernas bollkänsla och spelförståelse skall utvecklas. Åk.

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med 7 - mannafotboll Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är

Läs mer

Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-09-13 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Bergsjövallen/Kviberg/Flodala F14, P14 Öppna

Läs mer

Arbetssätt och roller Dalslands FF

Arbetssätt och roller Dalslands FF Arbetssätt och roller Dalslands FF En fotbollsmatch består av anfall, försvar och omställningar. Att ha kunskap om VILKET ARBETSSÄTT VI ANVÄNDER OCH VILKEN ROLL DU HAR NÄR VI SPELAR MATCH, ÄR EN FÖRUTSÄTTNING

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Fredag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Säsongen 2011 infördes speltiden 3*15 min i 7-mannafotbollen på prov och som rekommendation.

Läs mer

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING Teknik-, spelförståelse-, fysik- och mental träning för spelare 7-19 år: Teknik Är hur spelaren hanterar bollen. De inom fotbollen förekommande

Läs mer

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL Rev. 061009/ol Rev.011013/ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL INRIKTNING Allmänt Policyn är till för att hjälpa och stödja tränarna i sin verksamhet samt att säkerställa att klubbens värderingar efterlevs.

Läs mer

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad.

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad. Lagets Arbetssätt P04 i spelets skeenden Anfallsspel Omställning Försvarsspel Speluppbyggnad - Bra spelbarhet! - Spela centralt om vi kan! - Spela/ta bollen framåt om vi kan, bakåt/sidled om vi måste!

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Nya Spelformer Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet

Nya Spelformer Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet Nya Spelformer 2019 Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet Agenda Varför? Hur i Stockholm? Spelform för spelform Summering Frågor Varför Varför? Hur i Stockholm?

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 15 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 15 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 15 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg Tematräning vecka 3-5 Fint-dribbling TEKNIK (20 min) Organisation: 4 spelare/2 bollar. Flera planer. Utförande:

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 9-12 år Lära för att träna Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Torsdag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Spelsystem 4-1-3 - allmänt F12,

Läs mer