Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn?"

Transkript

1 Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn? Tänkte spinna vidare på det där med att tävla med häst och vagn. Vi tävlar DRESSYR! Om du vill börja tävla i körning så måste du börja med dressyr eller precision. För att få starta maraton måste du först ha ett godkänt dressyrprotokoll. Jag skall försöka hålla mig till det man bör tänka på när man är debutant och bara glida in på högre höjder som en avstickare om det passar in. Varför dressyrkörning? Dressyren är grundplåten för körningen. Precis som den är det i ridningen. Man skall ha en stark, smidig och liksidig häst som kan, orkar och VILL utföra det arbete vi kräver av den. Man skall alltså visa upp att den är lydig, arbetar korrekt och är en säker körhäst samt att man är i fas med den utbildningsnivå för den klass man tävlar i. Dressyrprogram hittar du på ridsports hemsida. Dressyrogrammet för debut (LB) är det som heter nr. 507, nr 2: Eller det som är för LB, debut i ridhus nr 537, nr 2: Hur går man till väga? 1. Anmälan. *Detta gör du via TDB. https://tdb.ridsport.se/ (skapa ett konto till dig själv om du inte har något) *Välj därefter att leta efter en tävling som passar i klass, tid och plats. *Ett fullständigt normalt nära-dig-avstånd när det kommer till körning kan handla om sådär 10 mil enkel resa. Bara att vänja sig. *Du är ute efter tävlingar som innehåller klassen LB. *Läs propositionen och håll koll på klasserna. I körtävlingar kan det finnas måååånga klasser då de ofta är uppdelade på tex. ponny, häst, enbet, par och ibland även fyrspann. Det är inte alltid lätt att hitta rätt i djungeln. På själva tävlingsdagen så slås klasserna ofta ihop på något sätt, men det är inget man behöver bry sig om i det här skedet. Tips: Testa en inomhustävling. Kika i TDB, det brukar finnas inomhuscuper omkring januariapril i många distrikt. Man behöver inte vara med på hela cupen så det är ett gyllene tillfälle att prova på att tävla. (framkörningen på en inomhustävling brukar vara utomhus så se till att ni har broddad häst/ponny om underlaget kräver det) 2. Detta måste du uppfylla för att kunna anmäla dig och sedermera vara välkommen på en tävling: *Häst/ponny måste vara fullvaccinerad och ha licens. *Ponny skall ha mätintyg. (har du en häst som egentligen går under ponnymått men som inte har mätintyg så startar du i hästklassen) *Själv måste du vara medlem i en ridklubb/körklubb ansluten till Svenska Ridsportförbundet och lösa licens för dig själv.

2 *Märk att det OFTA går att anmäla sig till endast dressyr (och precision) på så kallade fullständiga tävlingar. Håll koll på vilken dag de respektive delmomenten går på. *Se till att du har pengar på ditt TDB-konto innan anmälningsavgiften skall betalas. Hur man gör detta hittar man information om på TDB-sidan. 2. Klasser att anmäla sig i: *Debut (LB) det är denna måste skall börja med om du inte tävlat körning tidigare. Andra klasser som finns är: Lätt (LA) - har du tävlat 2 debut med godkänt protokoll kan du anmäla till dessa klasser MSV - 2 godkända LA klasser kvalar till denna klass Svår 2 godkända MSV klasser kvalar till denna klass 2. Vagnar och utrustning De flesta vagnar är ok i debutklassen. Både rockard, maratonvagn, dressyrvagn, gigg osv. Den skall passa i storlek till hästen och ha plats för 2 personer. I Debutklassen kan man tävla utan svängel på vagnen och utan draglinor på selen. Har man en tyngre vagn/last bör man dock använda en vagn med svängel och sele med draglinor även i debutklassen. Man MÅSTE ha reflexer på vagnen. Dessa skall sitta på korrekt plats och ha korrekt färg. VITA som skall synas framåt. ORANGA/GULA som skall synas från sidorna RÖDA som skall synas bakifrån. Tips. Det finns reflextape att köpa på rulle i olika färger om man saknar reflexer på vagnen. Klipp till och klistra dit. De flesta vagnar har dock reflexer per default. För att anses korrekt skall tömmarna alltid vara i brun färg. Möörkt svarbrun är också brun. :) Svarta tömmar användes vid begravningar historiskt sett. Du MÅSTE ha en ekipageskylt på vagnen. Den skall sitta någonstans där den syns väl. Antingen har du en själv eller så kan man ofta låna en mot en deposition på tävlingsplatsen. Det brukar stå i kuskmeddelandet om det finns att tillgå eller om man måste ha det själv. (Kuskmeddelandet brukar komma samtidigt som startlistorna och innehåller all praktisk information om tävlingen) Tips: Gör egen ekipageskylt. Skriv siffrorna med tjock tuschpenna på ett A5-papper. Laminera. Klipp ett par hål upptill och använd buntband för att fästa den på vagnen. Vad gäller betslingen så får man använda i stort sett vad som helst. Man får dock inte köra bettlöst eller utan nosrem.

3 Här hänger ekipageskylten bak och nertill på vagnen Ekipageskylt på sidan av vagnen (funkar även på dressyren om man har en vagn som har plats för det) Utöver ekipagenummer så har man även ett id-nummer på hästen. Hästen skall ha sitt hästnummer på sig överallt på tävlingsplatsen. Företrädesvis på träns/huvudlag. (Ekipagenr samt hästnr hittar du i startlistan som skall komma senast 4 dagar innan tävlingsdagen. På vilket sätt dessa skall distribueras skall anges i propositionen). Hästnummer på sidan av huvudlaget

4 Hästnummer på sidan av bröstan 3. Kläder och utrustning på kusk och groom Inga benskydd, boots eller lindor får finna på häst/ponny! (ok på framkörningen dock) I debut och Lätt är det hjälmkrav på både kusk och groom! Kusken skall ha körförkläde, handskar och körpiskan i handen. Även groomen skall ha handskar. Företrädesvis har båda BRUNA handskar då detta anses mest korrekt. Kortärmat är INTE tillåtet. Kortbyxor EJ tillåtet. Lysande och skarpa färger är inte ok. (det är dock inte otillåtet) Har man en sportig vagn, tex. rockard eller maratonvagn så kan det vara helt ok att matcha kusk och groom med västar eller annat som ger en sportigare look. Kavajer är alltid gångbart. Gärna ett försök att matcha vagnen. Det är relativt fritt fram med klädseln. Högre upp i klasserna ser man ofta rena kördräkter av något slag kombinerade med hattar med fjädrar osv. Se till att det är någotsånär propert, rent och helt. Exempel på klädsel:

5 Det kan vara väldigt elegant på dressyrtävlingarna 4. Funktionskontroll, framköring och banan Groomen skall befinna sig på eller i omedelbar närhet av ekipaget så fort hästen är förspänd. En vagn med förspänd häst får ALDRIG vara utan någon vid tömmarna på kuskbocken (utöver förspänning och frånspänning)

6 En katt på kuskbocken räknas tyvärr inte Man brukar behöva infinna sig vid funktionskontrollen omkring 30min innan sin starttid. (Detta står i kuskmeddelandet) När man kör in i funk-kontrollen kör man ofta in mellan två koner. Gör halt så att de två första hjulparen hamnar omkring i linje med konerna. Groomen går av vagnen och ställer sig framförställ (ca. 50cm framför hästens huvud med händerna på ryggen. Såvida inte hästen är stissig och behöver hållas i). Därefter hälsar kusken på funk-kontrollanten. Alla ev. påpekanden måste åtgärdas innan start om funk.kontrollanten anser det. (Kan vara bra att ha tex. håltång, eltape med sig på vagnen) Ofta mäter de även bredden på vagnen. (i fall man skall tävla precision senare) När kontrollen är klar kliver groomen upp på vagnen igen och ni kan köra iväg. Funktionskontroll i Sala. Framkörningen är anvisad via kuskmeddelande och/eller vid skyltning på tävlingsplatsen. (Tips: följ efter andra ekipage :) Kör fram din häst och fokusera på det du känner är väsentligt. Kör inte slut på hästen och akta dig för att använda piskan på ett överdrivet sätt (denna är ju ett hjälpmedel och inget bestaffningsmedel). Tävlingbanan är i debut-klasserna 80 x 40 m. Bokstäverna är samma som man hittar vid en vanlig dressyrtävling på bana. (I vissa MSV-klasser och alla svårklasser så är banan hela 100 x 40 m).

7 5. Dressyrprogrammet - Inkörningen Håll koll på dina medtävlande och deras startnr så du vet ung när det är dags för dig att starta. Groomen kan med fördel få denna uppgift. Du får en startsignal och har då 90 sekunder på dig att köra in på banan. Så fort du passerar staketet eller är på banan så får inte groomen säga ETT PIP!! Detta är jätteviktigt. Du blir utesluten om din groom säger något. Groomen får inte heller peka, peta på dig eller på annat sätt påverka kusken. (detta gäller även precisionen). Glöm INTE att ha piskan i handen. Tips: Vid halt och hälsning; lägg över piskan i vänster hand, sträck ut andra handen åt höger och nicka mot domaren. (ett tips jag fick från en domare som absolut inte vill se utsträckta piskor. Även om det inte direkt är fel att sträcka ut piskan så kan det vara bra att veta som sagt inte fel att sträcka ut piskan, men vissa domare föredrar hälsning på annat sätt 6. Dressyrprogrammet Momentet startar när hästens huvud är vid respektive bokstav. Förbered i god tid innan bokstaven. Tex skall en mellantrav börja VID bokstaven (inte 10 m efter). Fokusera på vägarna, vägarna, vägarna. Detta kan inte sägas nog många gånger. Har ni inte någon stor körbana hemmavid så träna iaf på att påbörja och avsluta moment på exakta platser.. Jättebra om det finns möjlighet att nöta in hur en 20-metersvolt känns också. Dutta INTE kontinuerligt med spö t på hästen. Gör så gott du kan för att få hästen att gå rakt mellan tömmarna. Den skall inte vara höger- respektive vänsterställd på rakt spår. Se till att ni har tränat massor på att göra korrekta hörnpasseringar.där kan ni vinna många poäng. Det är vanligt att man ser utåtställda hästar i hörnen för att de ramlar in med bogen och man försöker förtvivlat hålla kvar hästen på spåret. Håll kvar på ytter och ställ åt det håll ni skall. Det är väldigt avslöjande om det här inte fungerar. Dvs. att hästen inte är lösgjord i sidorna och följer tömmen. Detta är, enligt mig, något av det svåraste att få till i körningen och samtidigt det mest grundläggande. Tro mig när jag säger att detta kan brista hela vägen upp i svår klass så bli inte knäckta om ni inte får till det alla gånger.

8 I en debutklass ingår följande moment: Skritt, arbetstrav och mellantrav. Halt, ryggning, 20 meters volter och serpentiner. Efter färdigkört program, halt och hälsning så manar man på hästen i trav rakt framåt mot domaren, viker av åt höger vid C och sedan viker man av vid M in mot X i trav. Från X travar man rakt ut från banan. Sedan skrittar man av hästen och tar hand om den på alla konstens sätt. 8. Dressyrprotokollet Protokollet ser precis likadant ut som ett protokoll vid en ridtävling men i körningen så omvandlar man poäng till så kallade straffpoäng. I Debut-dressyren kan man få max 150 poäng. Det är 15 moment som max kan ge 10 poäng styck. Man räknar ut straffet vid att ta maxpoängen minus din intjänade poäng. LB, debutklassen körs i så kallad Clear-Round bedömning. Det betyder att om lyckas skrapa ihop högst 75 straff så är du godkänd och får en rosett. I tävlingar från LA och uppåt så vinner den som har lägst straff. Reglemente för tävling hittar du på ridsports hemsida. De som gäller är : TR I Gemensamma TR V Körningens specifika Har jag glömt något? Har ni några andra funderingar rörande dressyrandet? LYCKA till och glöm för all del inte att ha roligt. Hoppas vi ses nästa säsong.

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

Råd och regler för ridskolans tävlingselever

Råd och regler för ridskolans tävlingselever Råd och regler för ridskolans tävlingselever Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver man inte ha egen häst! Det kostar pengar att tävla Att anmäla

Läs mer

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Rallylydnad Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras

Läs mer

SLALOM FEL PÅ SLUTET. Av Marie Hansson

SLALOM FEL PÅ SLUTET. Av Marie Hansson SLALOM FEL PÅ SLUTET Av Marie Hansson Den här artikeln ska handla om olika orsaker till att en hund lämnar slalomhindret för tidigt. Det sker både med oerfarna och erfarna hundar och orsakerna kan skilja

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar)

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Endast tränsbett är tillåtet. Det är inte tillåtet med någon typ av stång och inte heller bett med hävstångseffekt.

Endast tränsbett är tillåtet. Det är inte tillåtet med någon typ av stång och inte heller bett med hävstångseffekt. Regler för Lag SM Varje lag anmäler 5 eller 6 (4 ryttare + 1 eller 2 reserver) eller 7 eller 8 (6 ryttare + 1 eller 2 reserver) till valfri uttagning. Laget ska alltså redan till uttagningen vara klart.

Läs mer

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Av Marie Hansson Just nu talas det mycket i agilityvärlden om running contacts. Man ser framför sig de hundar som i absolut högsta fart rusar

Läs mer

Startguide För Karting

Startguide För Karting Startguide För Karting En publikation från Umeå AK Karting Hur gör man nu? Att börja med karting Gokartskolan är slut och man känner att detta vill vi i varje fall pröva på. Hur gör man då? Var börjar

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman 1

Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman 1 Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman 1 Förord Utställning, smaka på ordet en gång till, utställning hur smakar det? Lite otäckt kanske, du är inte ensam, har

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus

Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus Stormurbladet 04-2012 Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus info E-post fritid@stormur.nu information@stormur.nu tavling@stormur.nu utbildning@stormur.nu medlems_adress@stormur.nu

Läs mer

Din första Ironman Tankar och tips kring planering och genomförande Sten Orsvärn Triathloncoaching www.informagi.se +46 707 147 146 sten@informagi.

Din första Ironman Tankar och tips kring planering och genomförande Sten Orsvärn Triathloncoaching www.informagi.se +46 707 147 146 sten@informagi. Din första Ironman Tankar och tips kring planering och genomförande Bakgrund Efter att ha genomfört tolv tävlingar på Ironmandistans, ett otal kortare triathlontävlingar och flera ultramarathon har jag

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar.

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. 1, 2 OCH 3 Här tränas samarbete och koordination. En kompis De flesta tycker att detta är en kul övning. Parövning. Paret räknar till tre. Person A säger 1, person B säger 2, person A säger 3, person B

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108 VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbund DRESSYR HÄST & PONNY 2013 Publicerad 130108 Grenledare: Häst Åsa Kaså tel 0705-58 50 50 hastdressyr@vastergotland.ridsport.se

Läs mer

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Version 150526 1. Allmänna bestämmelser Om inget annat sägs i detta reglemente gäller den senaste versionen av FIPO, samt det svenska tillägget till

Läs mer

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108 VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbund DRESSYR HÄST & PONNY 2013 Publicerad 130108 Grenledare: Häst Åsa Kaså tel 0705-58 50 50 hastdressyr@vastergotland.ridsport.se

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

3. REGLER OCH ETIKETT

3. REGLER OCH ETIKETT 3. REGLER OCH ETIKETT Här sammanfattas vad som är viktigast att tänka på för hur vi ska bete oss mot varandra samt några av de grundläggande reglerna. Även om datorerna räknar ut och skriver poängen åt

Läs mer

Om att träna hund konfliktfritt

Om att träna hund konfliktfritt Om att träna hund konfliktfritt från Charmören Flatcoated Retrieverklubbens rastidning - nr 2/2010 Blev tillfrågad av redaktionen att skriva något om en del i min träning. Det är som sagt bara en del av

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola En guide till att skanna kurslitteratur på universitet och högskola Innehåll sid 2. Varför kopiera sid 3. Förberedelser sid 4. Att skanna sid 8. OCR:ning sid 11. Vanliga fel sid 12. Spara och dela med

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer