Region Skåne Habilitering och hjälpmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Region Skåne Habilitering och hjälpmedel"

Transkript

1 Region Skåne Habilitering och hjälpmedel Charlotta Greiff Telefon: E-post: Datum Sida 1 (6) Funktionshindersråd, Habilitering Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, Salen, Sankt Lars väg 3, Lund Närvarande: Ewa Pihl Krabbe (S) Lars Lundberg (KD) Kjell Stjernholm (MP) Giesela Anderholm Hansson (RBU) Christer H Persson, (SRF) Lotta Lagerholm (FA) Annelie Sylvén Troedsson (FUB) Ingalill Sjunnesson, (FMLS) Lena Landin, (HSO) Gerd Winoy Mowitz (HSO) Marianne Klittvall (DHR) Karin Bengtsson, (förvaltnings chef) Margareta Nilsson, verksamhetschef Barn- och ungdomshabiliteringen Ingrid Kongslöv, verksamhetschef Vuxenhabiliteringen Mikael Reingsdahl, verksamhetschef Hjälpmedelsverksamheten. Helen Holmström, verksamhetschef Syn, hörsel-och döv verksamheten. Charlotta Greiff, sekreterare Ewa-Pihl Krabbe hälsar välkommen och presenterar dagordningen. Tema E-hälsa Presentation av Eva Svensson och Gregory Jakobsson, utvecklingsenheten inom barn- och ungdomshabiliteringen. Gregory Jakobsson är webbredaktör för funkar.skane.se som är en sajt för ungdomar av ungdomar. funkar.skane.se Denna sajt finns sedan 2014 även på facebook.com/funkar.skane.se Redaktionen består av åtta timanställda ungdomar/skribenter mellan 18 och 25 år. I redaktionen medverkar personal från barn- och ungdomshabiliteringen samt syn-, hörseloch dövverksamheten.

2 Sida 2 (6) Ungdomarna/skribenterna har tagit fram övergripande teman för artiklar: Att våga, bemötande, fritid och aktiviteter och stöd och hjälpmedel. En Knatteredaktionen med barn 7-12 år startades i år av Gregory Jakobsson tillsammans med fritidskonsulent. Knatteredaktion enades om att arbeta med temat: hur man skaffar kompisar. Detta har resulterat i en film med legofigurer, och de arbetar vidare med samma tema. Förslag från Kjell Stjernholm (MP) att materialet ska översättas till engelska för att kunna spridas internationellt. Detta kommer att tas upp vid nästa redaktionsmöte och Gregory Jakobsson återkommer till Kjell Stjernholm. Förslag från Ewa Pihl-Krabbe (S) att länka ihop skribenterna med de 25 personer med funktionsnedsättningar som anställs varje år inom Region Skåne. Ingal-Lill Sjunnesson (FMLS) tipsar om Minibladet.se (webbsida Helsingborgs Dagblad) minibladet.se Eva Svensson, enhetschef utvecklingsenheten, visade hur man hittar till utbildningarna på Habilitering och hjälpmedels nya webbplats. Vidare beskrivs hur utbildningar till föräldrar med barn är organiserade i årshjul för en ökad tillgänglighet både geografiskt och fördelat över året. Eva Svensson informerade vidare om webbutbildning för föräldrar till barn med autism. Utbildningen riktar sig till åldern 0-6 år men kan vara användbar även för högre åldrar. Webbutbildning för föräldrar till barn med autism kan nås på två sätt. 1. Finns i en öppen form som kan användas av alla som är intresserade av att ta del av innehållet. Det kan vara till exempel släktingar, grannar och personal inom förskola och skola. 2. Föräldrar till barn 0-6 år som nyligen fått diagnosen autism får med stöd av personal på barn- och ungdomshabiliteringen tillgång till utbildningen på 1177 Vårdguiden. Under 90 dagar ges möjlighet att ha en skriftlig kontakt med specialister på barn- och ungdomshabiliteringen. Inom fem arbetsdagar ges ett individuellt svar på frågor kring barnets diagnos. Syfte, med tillgång till webbutbildning kan tiden för fysisk föräldrautbildning få ett annat fokus med större focus på reflektion och diskussion i enlighet med de önskemål som framkommit vid utvärderingar Medicinsk information kring autism samt intellektuell funktionsnedsättning ges numera i form av storföreläsning i Lund en gång per termin. Det kommer även att finnas en filmad version på webbplatsen. Lotta Lagerholm (FA) informerar att Autism och Aspergerförbundet har tagit fram en e-autism utbildning som riktar sig till vuxna med autism.

3 Sida 3 (6) Inkomna frågor från handikapporganisationerna Frågeställningar från Föreningen Autism och Aspergerförbundet. 1. Tycker inte det är rätt att försäkringskassans handläggare ska komma in i skedet när en ny ansökan görs för ex vårdbidrag. Föreningen anser att det blir en intressekonflikt. Svar: Verksamhetschef för barn-och ungdomshabiliteringen. Samverkan sker med Försäkringskassan angående generella frågor exempelvis kring intygsskrivande. Ibland önskar föräldrar att Försäkringskassan ska vara med vid ansökan och då sker detta, men det finns inga generella rutiner för detta inom barn- och ungdomshabiliteringen. Är det någon som känner att detta har blivit fel så be dem kontakta barn- och ungdomshabiliteringen. 2. Många samtal till Autism och Aspergerförbundet handlar om var det finns läkare och psykologer med kompetens för vuxna med neuropsykiatriska diagnoser Svar: Verksamhetschef vuxenhabiliteringen. Vuxenhabiliteringen kan ge psykologstöd för de patienter som har behov av detta kopplat till sin diagnos. Insatserna kräver att man har en diagnos som visar att man tillhör habiliteringens målgrupp. Kontakt med Vuxenhabiliteringen sker lättast via telefon till enheternas receptioner. Man kan även ha kontakt via 1177, då måste man första skapa en inloggning för detta. För personer som är födda -73 eller tidigare och har kommunala LSS-insatser är det kommunen som har habiliteringsansvaret. Ansvaret för läkarkontakt ligger hos psykiatrin och primärvårdsmottagningarna. 3. Hur gör man för att föräldrar ska kunna hjälpa sina ungdomar, unga vuxna vid övergången från barn- och ungdomshabiliteringen till vuxenhabiliteringen när de fyllt 18 år. Svar: Det finns väl inarbetade rutiner inom habiliteringen för att på bästa sätt stödja ungdomen och hens familj vid eventuell övergång. Alla ungdomar som har kontakt med barnoch ungdomshabiliteringen erbjuds en övergång till vuxenhabiliteringen och formerna för hur den ska gå till planeras tillsammans med patienten, familjen och de berörda teamen. 4. Hur gör man för att bistå sitt barn på 1177 när det har fyllt 13 år? Nedanstående information har kurator inom barn- och ungdomshabiliteringen tagit fram. Det går bra att vända sig till sin kurator på enheten för mer information. Barn (eller föräldrar till barn) mellan år kan inte läsa journalen direkt på nätet, men de kan beställa journalkopior från respektive mottagning. Ungdomarna kan ha kontakt med personal via 1177 genom att ha egen e-legitimation (som de ordnar via sin bank), skaffa lösenord via webbplatsen eller genom att ringa till Det handlar då om att till exempel ändra en bokad tid eller skriva meddelande till enskild personal på enheten. Om man som förälder varit ombud tidigare till barnet så får man via 1177 information om hur man gör för att fortsätta vara ombud för sitt barn. Förälder får information som en notis

4 Sida 4 (6) (påminnelse) när de loggar in på 1177.se innan barnet fyller 13 år. I denna påminnelse får de information om hur de ska göra. Man kan till exempel skriva in sitt eget telefonnummer som förälder och få en engångskod som inloggning som skickas hem via post (där barnet är folkbokfört). Om man som förälder första gången ska logga in på 1177.se när barnet fyllt 13 år och man ska agera ombud för barnet kan man som förälder få lösenord genom att beställa det i barnets personnummer. Man väljer inloggningssätt, lösenord och sms (står ovanför personnumret) och får lösenord hemskickat. Det finns information att läsa på 1177.se under rubriken gör dina barns ärende via nätet om vårdguidens e-tjänster Om man vill ha hjälp finns support på hemsidan där man kan skicka sin fråga eller ringa till Frågeställning HSO Angående behov av läkare med kompetens för de unga vuxna som går över från barn- och ungdomshabiliteringen. Svar: Ett uppdrag ligger just nu hos hälso- och sjukvårdsdirektören för godkännande. Förhoppningsvis kommer en utredning av frågan att starta i början av Information från förvaltningen Samverkan med psykiatrin Information från verksamhetscheferna vid barn- och ungdomshabiliteringen och vuxenhabiliteringen. Barn, ungdomar och vuxna med autism har samsjuklighet och behov av insatser från såväl psykiatri som habilitering Förvaltningschefen har tillsammans med divisionschef Katarina Viebke gett en arbetsgrupp i uppdrag att ge förslag på framtida organisering av insatser till målgrupper barn/unga/vuxna med autism. Arbetsgruppen består av deltagare från barn- och ungdomshabiliteringen, vuxen-habiliteringen och barn- och vuxenpsykiatrin. Med gemensamt mål, att möta patienternas behov av rätt insatser i rätt tid i en samordnad verksamhet. Uppföljning minska andelen sena återbud och uteblivna besök. Regionfullmäktige har beslutat att från och med 1 januari 2017 kommer personer över 18 år som uteblir eller lämnar sena återbud, senare än 24 timmar innan besöket, debiteras 300 kronor.

5 Förändring när det gäller service av elrullstolar Sida 5 (6) Region Skåne tar över servicen av elrullstolar. Det kommer i dagarna gå ut meddelande till alla användare. Servicen kommer att göras hemma hos patienterna. Information från handikappföreningen SRF Försöker få till ett bättre samarbete med synenheten. FUB Sverige inriktad på den pågående LSS utredningen. Undrar hur det har gått med att ta vidare frågan med hälsa. Föreningen Autism-och Aspergerförbundet Har pågående diskussioner med Försäkringskassan angående hemmasittare. Många medlemmar som hör av sig angående denna problematik. Verksamhetschefen för barn- och ungdomshabiliteringen informerar om en ökning på 30 procent färdigutredda personer med autism. Den tidiga upptäckten gör att framtiden ska bli bättre. Inom barn- och ungdomshabiliteringen arbetar med att kunna göra något via webbplatsen för gruppen ungdomar som är hemmasittare. Verksamhetschefen för vuxenhabiliteringen berättade att vuxenhabiliteringen driver ett projekt med forsknings- och utvecklingsenheten för att prova en metod för att finna motivation hos patienter som saknar detta och därmed hamnar i passivitet och utanförskap. Målgruppen har komplexa utmaningar då de ofta har flera diagnoser, inkluderande psykiatriska. FMLS Håller på med engelsk utbildning HELP något som är mycket populärt och även med dyskalkyli. RBU Riksmanifestation 2 december med tema LSS-utredningen. HSO Fokus för att få till samverkan mellan organisationerna, det blir ett möte med alla ordförandena. Inbjudan till alla ordförande mässa där alla projekt kommer att presenteras den 14 december. Plats Norra Station i Hässleholm. Avslutning Ordförande Ewa Pihl-Krabbe avslutar mötet och önskar alla en god jul.

6 Sida 6 (6) Funktionshindersråd Mars, 21 september samt 13 november Lokal: Sankt Lars väg 3, Lund. Tid: 9:30-12:00. Kaffe från 9:00 samt avslutning med gemensam lunch 12:00-13: Charlotta Greiff, sekreterare

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-09-04 1 (4) Minnesanteckningar 2018-09-03, Funktionshindersråd,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-12-04 1 (5) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2018-12-04, kl. 09:00 12.00 Plats: Rum 109, Rådhus Skåne,

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-04-05 1 (4) Minnesanteckningar 2018-04-05 Funktionshindersråd,

Läs mer

Region Skåne Habilitering och hjälpmedel

Region Skåne Habilitering och hjälpmedel Region Skåne Habilitering och hjälpmedel Charlotta Greiff Telefon: 0722-35 79 07 E-post: Charlotta.greiff@skane.se Datum 2016-09-06 Dnr Sida 1 (5) Funktionshindersråd tolkanvändare Minnesanteckningar 2016-06-09

Läs mer

10 % av alla vårdkontakter bokas av väldigt sent eller så kommer barn/unga/vuxna inte alls.

10 % av alla vårdkontakter bokas av väldigt sent eller så kommer barn/unga/vuxna inte alls. Charlotta Greiff 0722-357907 Charlotta.greiff@skane.se Funktionshindersråd tolkanvändare Minnesanteckningar 2016-06-09 Tid: 13.00-15.30 Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Datum Dnr 2016-09-06 Närvarande:

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-09-25 1 (3) Minnesanteckningar 2017-09-21, Funktionshindersråd,

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-04-05 1 (4) Minnesanteckningar 2018-04-05, Funktionshindersråd

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-11-14 1 (5) Minnesanteckningar 2017-11-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-11-22 1 (4) Minnesanteckningar 21 november, Funktionshindersråd

Läs mer

Brukarsamverkan med Handikapporganisationer. Minnesanteckningar 2012-08-24. Tid: 2012-08-24, kl 13.15 16.30. Plats: Börshuset, Malmö

Brukarsamverkan med Handikapporganisationer. Minnesanteckningar 2012-08-24. Tid: 2012-08-24, kl 13.15 16.30. Plats: Börshuset, Malmö Ulla Mårtensson 044-3094121 ulla.martensson@skane.se Datum 2012-09-10 Brukarsamverkan med Handikapporganisationer Minnesanteckningar 2012-08-24 Tid: 2012-08-24, kl 13.15 16.30 Plats: Börshuset, Malmö Närvarande:

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 22 27 Datum 2016-10-11 1 (4) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-10-11, kl 09.00-13.45 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad,

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-09-12 1 (5) Minnesanteckningar 2018-09-03, Funktionshindersråd

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information Habiliteringen i Dalarna Lättläst information Det här är Habiliteringen Så här kontaktar du Habiliteringen Habiliteringen i Landstinget Dalarna erbjuder stöd, utbildning, råd och behandling. Vi arbetar

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 1 6 Datum 2016-02-09 1 (4) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-02-09 kl. 09.00 12.10 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Ulla Mårtensson 044-309 41 21 ulla.martensson@skane.se Datum 2014-09-02 Brukarsamverkan, Habilitering & Hjälpmedel Minnesanteckningar 2014-09-02 Tid:

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 27 36 Datum 2017-12-05 1 (5) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2017-12-05, kl 09.00-12,30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad,

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-03-14 1 (4) Minnesanteckningar 2017-03-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 20--28 Datum 2013-05-21 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2013-05-21, kl 09.00 13.30. Plats: Söderportskolan, Kristianstad Beslutande: Douglas Roth (M)

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 19 27 Datum 2018-09-18 1 (5) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2018-09-18, kl 09.00-12.00 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad,

Läs mer

Kursprogram Hösten 2019

Kursprogram Hösten 2019 Kursprogram Hösten 2019 Unga vuxna Välkommen till Adhd-center www.habilitering.se/adhd-center 2 Välkommen till oss på Adhd-center! Vi är ett kurs- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 7 13 Datum 2016-03-15 1 (6) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-03-15, kl 09.00-11.30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad

Läs mer

nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du!

nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du! nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du! www.1177.se/halland Hur når jag min journal via nätet? För att kunna läsa uppgifter i din journal via nätet, så ska du gå in på www.1177.se. Där väljer

Läs mer

SUF utbildning Programpunkter

SUF utbildning Programpunkter Programpunkter Presentation av Lokala SUF-gruppen Samverkansprocessen Presentation av material Fika 14.20 14.40 Socialtjänsten SUF Kunskapscentrum Frågeställningar Sammanfattning Avslutning 16.00 Bakgrund

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

Brukarundersökning 2012. Mätning av upplevelsen av Nytta Nöjdhet Delaktighet Respekt Tillgänglighet i relation till verksamhetens stöd och insatser

Brukarundersökning 2012. Mätning av upplevelsen av Nytta Nöjdhet Delaktighet Respekt Tillgänglighet i relation till verksamhetens stöd och insatser Brukarundersökning 2012 Mätning av upplevelsen av Nytta Nöjdhet Delaktighet Respekt Tillgänglighet i relation till verksamhetens stöd och insatser Kerstin Liljedahl/Åsa Karén 2012 Deltagande 15 enheter

Läs mer

Läxan. Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning. Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning

Läxan. Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning. Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning Välkommen till andra och avslutande tillfället! Att prata med sitt barn om barnets funktionsnedsättning Välkommen till andra och avslutande tillfället!

Läs mer

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 Bakgrund Vuxna med funktionsnedsättningar behöver ofta olika vårdinsatser från olika vårdgivare och vårdnivåer. Det finns oklarheter om ansvarsfördelning

Läs mer

Habiliteringes kurskatalog Våren 2019

Habiliteringes kurskatalog Våren 2019 Habiliteringes kurskatalog Våren 2019 Innehållsförteckning 1. Information om Cerebral Pares 2. Toa-mat-sömn (Karlskrona) 3. AKKtiv grundkurs KomIgång - Föräldrautbildning i kommunikation 4. Vad händer

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna Habiliteringen i Dalarna Läs gärna mer på Habiliteringens webbsida www.ltdalarna.se/hab Där hittar du också kartor till de olika enheterna inom Habiliteringen i Dalarna. FOTO: MOSTPHOTOS. TRYCK: PRINTELIEN

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar.

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar. AGENDA Grupp/mötesforum Verksamhetsområde SUF möte Enhet Lokal Familjecentralen Datum 2014-01-24 Deltagare Lennart H, Ewa G, Ann N, Veronica L, Emma R, Rose-Marie B Mötesordförande Mötessekreterare Frånvarande

Läs mer

arbete, ekonomi och fritid

arbete, ekonomi och fritid BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Information om arbete, ekonomi och fritid Vilka möjligheter har du att få ett arbete? Det finns olika möjligheter att få arbete och det finns särskilt stöd att få. Om du

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17) 2011-02-17 1 (17) Plats och tid Senioren, stora sammanträdesrummet Hässleholm 13.30-15.00 ande Förtoendevalda: Anna Gustavsson (kd) ordförande, ON Irene Nilsson (s) ON Peter Groth (mp) BN Ernst Herslow

Läs mer

Hur arbetar en anhörigstrateg?

Hur arbetar en anhörigstrateg? Hur arbetar en anhörigstrateg? Anhörigfunktioner Anhörigkonsulent: 26 500 träffar Anhörigsamordnare: 15 000 träffar Anhörigstödjare: 11 100 träffar Anhörigkurator: 2 720 träffar Anhörigombud: 2 190 träffar

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem VUB Skåne nätverksarbete för förbättrad hälsa hos vuxna med utvecklingsstörning Lena Nylander 1,4 Helene Ahnlund 1,2, Maria Larsson 1,2, Gunnar Sandström 1,3 och Anders Elmkvist 1 1 VUB-teamet, Region

Läs mer

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Journal via nätet Frågor och svar Om e-tjänsten Journalen Vad är e-tjänsten Journalen? Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånarna att läsa journalinformation

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän

Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Slutrapport Vägledarprojektet 2007-10-15 Projektledare Annika Tynan O Mahony Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av projektet

Läs mer

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning Ett utbildningspaket för barnhälsovården Utbildningspaketet innehåller ett kunskapsstöd två filmer två scenarier en broschyr till föräldrar en studiehandledning

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Sällsynt övergång Riksförbundet Sällsynta diagnoser www.sallsyntadiagnoser.se/verksamhet/overgangsprojektet/ Steg 1 BREVET Inbjudan till tjänsten som överlämnas av barnläkare till ungdomen Hej! Nu kan

Läs mer

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting Löltali BU84NM 2017-20)1 Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting 1 Avtal angående lokal BUS samverkan i Sollentuna kommun 2017-2018 Mellan Sollentuna kommun och berörda

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av verksamhet med personligt ombud 2015.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av verksamhet med personligt ombud 2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala 2016-01-05 Dnr: 2014/346-NF-756 nämndernas förvaltning Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kopia till Länsstyrelsen

Läs mer

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Januari - Mars 2013 Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa Kom ihåg att: Stäng av mobilerna Hissa flaggan Ta närvaro, detta sker via insidan. Utse

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge. Kurskatalog

Habiliteringen i Blekinge. Kurskatalog Habiliteringen i Blekinge Kurskatalog Hösten 2019 Innehållsförteckning Föreläsningar 1. Information om Intellektuell funktionsnedsättning 2. Information om Autism 3. Toa-mat-sömn 4. Kommunikation, lek

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 13-02-28 Plats: Gemensamma krafters lokal Sekreterare: Carina Jarl Närvarande: Annika Karlqvist, Gemensamma krafter, Ros-Marie Casselbrant MVC, Inga-Lill

Läs mer

Prio-projektet, ett samverkansprojekt mellan psykiatrin ÖLL, Regionförbundet Örebro och NSPH

Prio-projektet, ett samverkansprojekt mellan psykiatrin ÖLL, Regionförbundet Örebro och NSPH Prio-projektet, ett samverkansprojekt mellan psykiatrin ÖLL, Regionförbundet Örebro och NSPH Inbjudan Tema 1, Kognitiva funktionsnedsättningar i ett neuropsykiatriskt och psykiatriskt perspektiv samt samverkan,

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

Särskolan i Malmö. Information till dig som har barn i särskolan

Särskolan i Malmö. Information till dig som har barn i särskolan Särskolan i Malmö Information till dig som har barn i särskolan Skollagen På skolverkets webbplats, www.skolverket.se och på Sveriges riksdags webbplats www.riksdagen.se kan du läsa om skollagen. Särskolan

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd

Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd Habiliteringen i Västra Götaland 1 (5) Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd Datum Tisdag 17 maj 2016 Plats Ekelundsgatan 8, Göteborg Tid kl 17.00 19.00 Närvarande: Ulla Adolfsson Anita Larsson

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-04-08, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Närvarande: Stig-Joeran Samuelsson

Läs mer

Kursprogram Hösten 2016

Kursprogram Hösten 2016 Kursprogram Hösten 2016 Unga vuxna Välkommen till ADHD-center! www.habilitering.se/adhd-center Välkommen till oss på ADHD-center! Vi är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2017 Program Utbildning Grupper 1 Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer

Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten. ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv

Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten. ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv Vi vill ge unga bästa möjliga start efter studenten ett reportage om ett unikt samarbete i Kungälv Med fokus på livet efter studenten Susanne Borg och Pia Ekman arbetar på olika sätt för att unga med funktionsnedsättning

Läs mer

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting 20-05-0 (6) Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting Uppdrags- och ansvarsfördelning mellan vårdcentralerna och Länsenheten Särskilt stöd/funktionshinder Vägledningsdokument Luleå 20-04-28 Anneli

Läs mer

KURS- OCH GRUPPKATALOG BARN- OCH UNGDOMS- HABILITERINGEN

KURS- OCH GRUPPKATALOG BARN- OCH UNGDOMS- HABILITERINGEN KURS- OCH GRUPPKATALOG BARN- OCH UNGDOMS- HABILITERINGEN HÖSTEN 2017 1 INNEHÅLL PRAKTISK INFORMATION... 3 TRÄNING I BASSÄNG... 5 Egenträning i bassäng, Växjö... 5 Bassäng, Växjö... 6 Bassäng, Ljungby...

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun 110225 Närvarande: Margaretha Ramström Holmström, mvc Ann-Marie Pettersson Berg, särskolan Ylva Renström, soc.tj barn- o familj Frida Pedersson,

Läs mer

Habiliteringen Halland

Habiliteringen Halland Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med Habiliteringen samt till deras familjer. Gruppverksamheterna

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Beställa läkemedelsnära produkter

Beställa läkemedelsnära produkter Beställa läkemedelsnära produkter i mobilen, surfplattan eller datorn Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du enkelt göra din beställning dygnet runt 1177.se/Vastra-Gotaland Klicka på e-tjänster Med e-tjänsterna

Läs mer

Manual. Patient. version 3.50

Manual. Patient. version 3.50 Manual Patient version 3.50 Innehåll Introduktion till Mina vårdkontakter...2 Vem kan använda tjänsten?... 2 Komma igång... 2 Ett säkert system... 2 Svar inom ett par dagar... 2 Support... 2 Skaffa användarkonto...3

Läs mer

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som har kommunikationssvårigheter. Anhöriga kan delta i mån av plats.

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Våren 2017 Program Utbildning Grupper 1 Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som

Läs mer

Kursprogram Våren 2019

Kursprogram Våren 2019 Kursprogram Våren 2019 Unga vuxna Välkommen till Adhd-center www.habilitering.se/adhd-center Välkommen till oss på Adhd-center! Vi är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i åldern

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-09-26 1 (4) Minnesanteckningar 2017-09-21, Funktionshindersråd

Läs mer

Basutbud i 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter) för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland

Basutbud i 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter) för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Invånartjänster e-hälsa Halland 2015-12-11 Charlotte Tavelin, samordnare 1177 Vårdguidens e-tjänster Halland Maria Brunefjäll, objektspecialist 1177 Vårdguidens e-tjänster Halland

Läs mer

Utvecklingsarbete LSS och Psykiatriråd 2018

Utvecklingsarbete LSS och Psykiatriråd 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2018-01-15 SN 2017/0756.11.01 0480-453819 Socialnämnden Utvecklingsarbete LSS och Psykiatriråd 2018 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-12 Dnr 1601719 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Riksstämman 2013 PROTOKOLL

Riksstämman 2013 PROTOKOLL Riksstämman 2013 PROTOKOLL 1 Närvarande: Protokoll för Klippans Riksstämman 23-24 Maj 2013 26 ombud Övriga deltagande Riks-Klippans styrelse Handledare Representanter för valberedningen och stadgekommittén

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Kursprogram Våren 2017

Kursprogram Våren 2017 Kursprogram Våren 2017 Unga vuxna Välkommen till Adhd-center www.habilitering.se/adhd-center Välkommen till oss på Adhd-center! Vi är ett stöd- och kunskapscenter för barn, ungdomar och unga vuxna i åldern

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2018 HABILITERINGSCENTER LINDE. Veterinärgränd 2, plan Johanneshov, Tel

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2018 HABILITERINGSCENTER LINDE. Veterinärgränd 2, plan Johanneshov, Tel GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2018 HABILITERINGSCENTER LINDE Veterinärgränd 2, plan 3 121 63 Johanneshov, Tel 08-123 356 50 www.habilitering.se 1(16) 2(16) Grupper för person som har funktionsnedsättning

Läs mer

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018

BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 BUP Dalarna Katalog gruppinsatser Hösten 2018 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar i BUP Dalarna - hösten 2018 Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar som finns

Läs mer

Habiliteringsprogram för att understödja övergången från ungdom till vuxen

Habiliteringsprogram för att understödja övergången från ungdom till vuxen VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING Barn- och ungdomshabiliteringen 2011-08-29 Habiliteringsprogram för att understödja övergången från ungdom till vuxen Område Ålder Insats Hur Ansvarig Hälsa/ Välbefinnande

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-12-06 1 (1) 32 Budget 2017 Diarienummer 1600970 Habiliterings- och hjälpmedelsnämndens beslut 1. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år

Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer. medforskare, 9 år Det här jobbet handlar om hur man pratar om tankar och känslor i sina familjer medforskare, 9 år Pusslet barnets perspektiv 21 medforskande barn och unga har tillsammans med vuxna skapat www.opratat.se

Läs mer

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna Reviderad 2019-03-07 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar

Läs mer

Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år.

Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Adhd-center Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Vi är en del av Habilitering & Hälsa i Region Stockholm.

Läs mer

HABILITERING OCH REHABILITERING PÅ DISTANS

HABILITERING OCH REHABILITERING PÅ DISTANS HABILITERING OCH REHABILITERING PÅ DISTANS Ett FOU-projekt i Region Skåne Madeleine Persson och Johanna Svensson Vad arbetar vi med inom Habiliteringen? Barn och ungdomar med funktionsnedsättning Barn

Läs mer

Mottagningsenheten. Uppsala kommun.

Mottagningsenheten. Uppsala kommun. Mottagningsenheten Uppsala kommun 2019 03 12 Sandra Melander Lydia Springer www.regionuppsala.se/suf SUF-KC Metodutvecklare Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se Forskare och arbetsterapeut

Läs mer

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Charlotta Greiff 0722-357907 Charlotta.greiff@skane.se Funktionshindersråd tolkanvändare Minnesanteckningar 2016-03-29 Tid: 2016-03-29 Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Datum Dnr 2016-03-29 Närvarande:

Läs mer