De första nationella proven hålls den 7/12 då eleverna kommer ha muntliga nationella prov i svenska, matte och engelska.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De första nationella proven hålls den 7/12 då eleverna kommer ha muntliga nationella prov i svenska, matte och engelska."

Transkript

1 Föräldrar möte Tellus, Lemshaga Dagordning för mötet: 1. Val av Sekreterare (Christina Petzäll) 2. Introduktion av nya lärare och medhjälpare 3. Regler för ledighet under vårterminen 4. Nationella prov och betygsättning 5. FIRO ett sätt att se på gruppens utveckling and skapande av elevaktiveter 6. Hur kan vi stötta våra barn i deras tillvaro på nätet 7. Information från föräldrar koordinaterna 2. Mötet inleddes av Daniel Häggvik som presenterade sig och berättade att han är nyutexaminerad från lärarhögskolan och därmed ny både på skolan och i yrket. Han är utbildad åk 4-6 lärare och undervisar i Matte, No och engelska. Ny på skolan och för klassen är också Ulla Medin Hellgren som är utbildad lärare i åk 1-7 och har jobbat många år som lärare men är ny på Lemshaga och undervisar åk 6 i svenska. Kristina Rosengren presenterade sig också som ny resurs. 3. Vi fick information om att skolan kommer vara mycket restriktiva med att ge ledighet under vårterminen pga de nationella proven. Ledighet kommer endast ges i unika undantagsfall. 4. Fredrik Pettersson gick sedan igenom och förklarade mer om betygsystemet och hur matrisen kan användas. Han betonade att ju mer vi föräldrar vet och hjälper till att informera barnen och ju bättre de förstår matris och betygsystem desto mindre stress och osäkerhet uppstår bland barnen. En första introduktion om detta gavs redan på höstterminen 2015 och följdes upp med mer information under föräldrarmötet under vårterminen 2016.Eleverna kommer också få exakt samma information om betyg och prov som vi gick igenom på föräldrar mötet igår. Fredrik betonade att de nationella proven inte avgör betyget utan syftet med dessa prov är främst att skapa en likvärdig bedömning över hela Sverige och göra en avstämning av varje elevs kunskaper. De utgör alltså DEL av underlag för att sätta betyg men är inte det enda att sätta betyg efter utan provresultaten kommer sammanvägas med övriga prov, uppgifter, prestation på lektioner etc. De första nationella proven hålls den 7/12 då eleverna kommer ha muntliga nationella prov i svenska, matte och engelska. Muntilga prov kommer göras i små grupper av 3 elever där de först får göra förberedelser t.ex med hjälp av stödord eller tanke kartor, lyssna på text och sedan diskutera vad man hört och redogöra sina tankar i muntlig framställning.

2 Även i matematik görs en muntlig framställning där man får redovisa sina tankar och även fylla i och kommentera på de andra elevernas presentationer i gruppen. Det visades en slide på datum för proven och i vilka ämnen, men denna var väldigt otydlig. De datum jag uppfattade där det ligger nationella prov under vårterminen är följande: 7/2 9/2 3/4 5/4 3/5 De principer som är viktiga att kommunicera till barnen och för dem att förstå vad gäller matris systemet är följande: Alla kryss i matrisen är bra och visar att man förstått GRÖNT visar att man förstått och klarat av ett moment GULT = på god väg, man har tagit nästa steg på väg mot målet RÖTT = ännu inte där Man ska jämföra främst med sig SJÄLV och inte med andra utan titta på sina egna framsteg Kryss är inget man får utan man JOBBAR sig till. Matrisen visar något du gjort inte dig som person Du har många år på dig att jobba upp dig. Tänk steg för steg. Eleverna får betyg för första gången nu till jul (slutet på höstterminen 2016). De enda ämnen som de inte får betyg i är Spanska och Franska utan dessa ämnen får de betyg i först i åk 7. För att underlätta för eleverna att veta om redan tidigt hur de ligger till betygsmässigt försöker lärarna ha diskussioner hur man kan hjälpas åt för att höja ett betyg och veta hur eleven ska nå nästa steg. Detta sker främst under utvecklingssamtal men lärarna försöker även ge feedback till eleverna privat, i klassrummet och även på schoolsoft. Föräldrarna uppmuntras även att uppmana eleverna att ställa frågor till lärare om de är osäkra på hur de bedöms om de är oklara över något. Dessutom ska ett kort avstämnings samtal has med varje elev i slutet av terminen innan betygen ges om vilket betyg de får så att det inte kommer som en total överraskning.

3 Därefter gick Fredrik igenom lite mer i detalj hur betygen sätts och hur man resonerar när man sätter s.k mellan-betyg som D & B För betyget D ska alla kraven för E ha uppfyllts men delvis också C eller A. Det som läraren måste överväga för om D ska ges istället för E (eller B istället för C) är a) Hur OMFATTANDE delarna är av de ytterligare kunskapskrav som eleven uppnått (övervägande del ska vara uppnått) b) Hur BETYDELSEFULLA dessa delar är (är kunskaperna av större vikt jämfört med det som inte har uppnåtts och väger TYNGRE i kursplanen och jobbar man mer med dessa kunskaper rent tidsmässigt) c) Hur väl UTVECKLAT är kunnandet är som man visat i C resp A Någon förälder ville också veta vad som händer om inte bas kraven för att få E uppnås och Fredrik förklarade att eleven då får ett F men att läraren oftast ger eleven fler chanser att ta igen och visa att de senare skaffat sig den kunskap de saknar för att uppfylla E-kraven. En annan fråga som dök upp var om det var motstridiga resultat mellan olika prov om var eleven ligger kunskapsmässigt men att man då gör en sammanvägning med all ny kunskapsinformation man får om eleven och att matrisen regelbundet ska uppdateras. Det kom även frågor om hur ofta matrisen uppdateras och hur man vet om att den har blivit uppdaterad eftersom några erfarit att det brustit i systemet med dålig uppdatering och lärarna lovade att se över detta. En svaghet i systemet är att även om uppdatering skett men inte lett till förändring efter övervägande så syns det inte i matrisen att en lärare gått igenom den på nytt. Matrisen ser likadan ut med samma text åk 4-6 men ändras i formulering och text i åk 7 även om matrisen i stort bedömer samma saker och typ av förmåga hos eleven (men höjda krav). Matrisen som introduceras i åk 7 gäller sedan genom hela högstadiet fram till sluttermin åk FIRO vår guide till och för gruppen Lemshaga använder en modell som beskriver en grupps utveckling av relationer i olika faser. Modellen syftar till att Se gruppens utveckling över tiden Skapa förståelse inför den process en grupp går igenom när den utvecklas Ge ideer om vad som är viktigt när man leder en grupp Dessutom påverkas gruppen av andra faktorer så som mental och fysisk utveckling under tonårstiden som våra barn nu börjar gå igenom. Dynamiken i gruppen och relationerna ändras när nya medlemmar (även nya lärare)

4 tillträder och genom att personer förändras ganska signifikant under tonåren och att man därför börjar om utvecklingen av gruppen från fas1. Beskrivningen av de olika faserna liknas vid att hoppa ombord en båt tillsammans. Under fas 1 försöker man hitta sin roll i gruppen och man frågar sig vem det är som styr båten?. Under denna fas prövar man och utmanar varandra och det är viktigt för läraren/den vuxna att agera som handledare och föra mycket samtal mellan grupp medlemmarna. Under fas 2 söker man samhörighet. Man frågar hur nära man får sitta? och man börjar känna sig bekväm i sin roll. Under denna fas är det viktigt för läraren/den vuxna att jobba med målstyrning och ge mer eget ansvar till gruppen hur de ska nå dit. Under fas 3 söker man tillhörighet och frågar sig om man får komma ombord. Här ligger fokus på en strävan att bli kvar i samhörigheten och det viktiga i denna fas är att visa sin lojalitet och att man är nöjd i gruppen. Det kan vara bra både för barn och lärare och föräldrar att känna till dessa faser och vad som är kännetecknande för varje fas och hur man kan stödja under de olika faserna. Nya förändringar, tillskott i gruppen eller som tidigare nämnt förändringar i tonåren hos personer man varit nära vän med gör att fas 3 på nytt övergår i fas Hur kan vi stötta våra barn i deras tillvaro på nätet? Det var väldigt knappt om tid när vi kom till denna diskussions punkt. Ulla visade ett video klipp från programmet Retorik Matchen där det framfördes en vädjan om hjälp från elever till vuxna att motarbeta nät hat mellan barn och skolungdomar. Efter att ha sett videoklippet delades vi in i små grupper för att diskutera vad vi har för erfarenhet om våra barns nätvanor och om vi kommit i kontakt med nät hat och vad som kunde göras. Pga tidsbrist kom något enstaka exempel upp där någon lagt upp en video på U-tube och blivit starkt kritiserad. Men generellt kändes det som om många föräldrar var osäkra på hur brett förekommande näthatet är i klassen och även om deras egna barn råkat ut för det. Fredrik gav exempel på att han frågat eleverna i en annan klass ett antal frågor om detta och att bara ett fåtal erkände att de skulle berätta för sina föräldrar om de blir utsatta för nät hat. För att jämföra ställdes även frågan om de skulle berätta för sina föräldrar om de blev illa behandlade eller trakasserade på stan vilket verkar mer naturligt för barnen att göra än om de blir trakasserade på nätet varför

5 det kan vara svårt för en förälder att ha en realistisk bild av hur utbrett nät hat är och om deras eget barn drabbas. Som förslag på vad vi kunde göra för att motverka nät hat i klassen nämndes bl.a att man kunde samla föräldrar och barn tillsammans och låta barnen själva komma upp med regler för hur man ska behandla varandra på nätet. Den gyllene regeln att alltid behandla andra som man själv vill bli behandlad kom upp och många föräldrar tyckte att vi skulle ta tag i detta förslag och samlas igen i samband med nästa föräldrar möte för att diskutera detta tillsammans med barnen mer ingående. Det tipsades om en ny föreläsning med Maria Dufva, kriminolog, den 22 februari. Maria har tidigare föreläst på Lemshaga och andra skolor om riskerna som finns för ungdomar på nätet och hur man kan bli mer vaksam och involverad som förälder för att stötta ungdomar. Därför kunde det vara bra att de som tidigare inte gått på denna föreläsning får chans att göra det och att vi kort därefter samlas för att diskutera hur vi kan hjälpa och stötta barnen för att undvika nätets negativa effekter. 7. Föräldrar koordinaterna Närvarande av de två föräldrar koordinaterna på mötet var Katarina Jarvin Hellsen och beslut togs att de som nu är föräldrar koordinater fortsätter som koordinater för klassen. Förra mötet blev inställt pga snöstormen, så det fanns inte så mycket nytt att rapportera men vi är oerhört tacksamma för att våra koordinater fortsätter ställa upp TACK! TACK framfördes också till alla er föräldrar och barn som ansträngde sig för att samla in leksaker till Jambo Toto skolan i Nairobi. Glädjen hos barnen som fick ta del av dessa gåvor är omöjlig att beskriva liksom den fattigdom dessa barn lever i. TACK alla som hjälpte att sprida glädje till dessa barn och göra en skillnad i deras liv. Tack även ni föräldrar, lärare och resurser för mötet igår. Bra jobbat! Hoppas jag inte glömt något. Hälsningar, Christina Petzäll (Nicole Ps mamma)

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi 110826 Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi Utvecklingssamtal Vad säger styrdokumenten? Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och

Läs mer

Klass: IUP-häftet 1-5. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Klass: IUP-häftet 1-5. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: 1 1-5 IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 2 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday

År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday Kunskapskrav För betyget E: -Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talad, enkel engelska i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Johannes skola 68 svar 84 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 49 32 15 3 1 81 0%

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Carlssons skola. 67 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Carlssons skola. 67 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Carlssons skola 67 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 74 17 9 91 1% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Nya Elementar. 50 svar. 91 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Nya Elementar. 50 svar. 91 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Nya Elementar 50 svar 91 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 67 24 4 22 92 2% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Enskede skola. 78 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Enskede skola. 78 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Enskede skola 78 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 64 26 9 1 90 0% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Franska skolan svar. 50 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Franska skolan svar. 50 procent svarsfrekvens Stockholms stad Franska skolan 6-9 28 svar 50 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå

Läs mer

Stockholms stad. Franska skolan svar. 76 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Franska skolan svar. 76 procent svarsfrekvens Stockholms stad Franska skolan 6-9 31 svar 76 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag upplever att jag vet

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Kvarnbyskolan. 60 svar. 87 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Kvarnbyskolan. 60 svar. 87 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Kvarnbyskolan 60 svar 87 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 57 18 18 5 2 75 0% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Engelska Skolan Norr. 50 svar. 93 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelska Skolan Norr. 50 svar. 93 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelska Skolan Norr 50 svar 93 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 40 34 16 8 2 74 0% Jag vet vad jag

Läs mer

Stockholms stad. Engelska Skolan Norr. 36 svar. 73 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelska Skolan Norr. 36 svar. 73 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelska Skolan Norr 36 svar 73 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 29 29 35 6 59 6% Jag vet vad jag

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Kristinebergsskolan. 75 svar. 95 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Kristinebergsskolan. 75 svar. 95 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Kristinebergsskolan 75 svar 95 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 52 30 15 3 82

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Ekholmsskolan. 17 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Ekholmsskolan. 17 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Ekholmsskolan 17 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 35 35 24 6 71 0% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Östbergaskolan. 29 svar. 97 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Östbergaskolan. 29 svar. 97 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Östbergaskolan 29 svar 97 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 36 43 7 14 79 3% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Eiraskolan. 133 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Eiraskolan. 133 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Eiraskolan 133 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 36 48 12 31 84 2% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Magelungsskolan. 39 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Magelungsskolan. 39 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Magelungsskolan 39 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 76 11 11 3 87 3%

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Fagersjöskolan. 26 svar. 67 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Fagersjöskolan. 26 svar. 67 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Fagersjöskolan 26 svar 67 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 44 20 28 4 4 64 4%

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Gustav Vasa skola. 101 svar. 95 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Gustav Vasa skola. 101 svar. 95 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Gustav Vasa skola 101 svar 95 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 36 31 29 31 67

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Alla nationers fria skola. 14 svar. 88 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Alla nationers fria skola. 14 svar. 88 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Alla nationers fria skola 14 svar 88 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 64 7 7 86

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Södra Ängby skola. 65 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Södra Ängby skola. 65 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Södra Ängby skola 65 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 58 34 8 92 0% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Campus Manilla. 44 svar. 92 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Campus Manilla. 44 svar. 92 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Campus Manilla 44 svar 92 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 41 34 18 7 75 0% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Engelska skolan Bromma. 162 svar. 87 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelska skolan Bromma. 162 svar. 87 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelska skolan Bromma 162 svar 87 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för

Läs mer

Stockholms stad. Internationella Engelska skolan Älvsjö. 95 svar. 99 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Internationella Engelska skolan Älvsjö. 95 svar. 99 procent svarsfrekvens Stockholms stad Internationella Engelska skolan Älvsjö 95 svar 99 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 11 35 16 5 44

Läs mer

Stockholms stad. Internationella Engelska skolan Älvsjö. 123 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Internationella Engelska skolan Älvsjö. 123 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Internationella Engelska skolan Älvsjö 123 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 26 32 30 8 4

Läs mer

Stockholms stad. Engelska skolan Liljeholmen. 146 svar. 94 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelska skolan Liljeholmen. 146 svar. 94 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelska skolan Liljeholmen 146 svar 94 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 13 48 26 12 1 61 0% Jag

Läs mer

Stockholms stad. Engelska skolan Liljeholmen. 138 svar. 86 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelska skolan Liljeholmen. 138 svar. 86 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelska skolan Liljeholmen 138 svar 86 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 15 42 31 9 2 57 1% Jag vet

Läs mer

Stockholms stad. Lilla Adolf Fredriks skola. 58 svar. 91 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Lilla Adolf Fredriks skola. 58 svar. 91 procent svarsfrekvens Stockholms stad Lilla Adolf Fredriks skola 58 svar 91 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Vittra Luma Park. 17 svar. 89 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Vittra Luma Park. 17 svar. 89 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Vittra Luma Park 17 svar 89 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 29 53 18 82 0% Totalt

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Hagsätraskolan & Ormkärrsskolan. 79 svar. 92 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Hagsätraskolan & Ormkärrsskolan. 79 svar. 92 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Hagsätraskolan & Ormkärrsskolan 79 svar 92 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 53

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Skönstaholmsskolan & Kvickentorpsskolan. 43 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Skönstaholmsskolan & Kvickentorpsskolan. 43 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Skönstaholmsskolan & Kvickentorpsskolan 43 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Fredrikshovs Slottsskola. 24 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Fredrikshovs Slottsskola. 24 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Fredrikshovs Slottsskola 24 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 88 8 4 96

Läs mer

Klass: IUP-häftet 6-9. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Klass: IUP-häftet 6-9. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: 1 6-9 IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 2 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Food - Role play. Crime Presentation

Food - Role play. Crime Presentation Vecka 6-7 Food - Role play Or Crime Presentation Kommunikationens innehåll Lyssna och läsa reception Förstå talad engelska samt texter från olika medier. Muntliga och skriftliga instruktioner och beskrivningar.

Läs mer

BETYG - FRÅGOR OCH SVAR

BETYG - FRÅGOR OCH SVAR BETYG - FRÅGOR OCH SVAR Flinta 2016/17 VAD MENAS MED KUNSKAPSKRAV? Skolverket har skrivit olika så kallade kunskapskrav för varje ämne. Kunskapskraven berättar vad du som elev ska kunna i varje ämne för

Läs mer

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Inledning Denna text syftar till att klargöra regler kring bedömning och betygssättning och beskriva hur vi på Kungsholmens

Läs mer

Hur viktigt har följande varit för ditt val av gymnasieutbildning?

Hur viktigt har följande varit för ditt val av gymnasieutbildning? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan, gymnasieskolan eller går du inte i skolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Stockholms stad. Fria Maria. 30 svar. 97 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Fria Maria. 30 svar. 97 procent svarsfrekvens Stockholms stad Fria Maria 30 svar 97 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 13 83 3 97 0% 2017 26 63 11 89 0% Jag vet

Läs mer

Stockholms stad. Bandhagens skola. 37 svar. 93 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Bandhagens skola. 37 svar. 93 procent svarsfrekvens Stockholms stad Bandhagens skola 37 svar 93 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå

Läs mer

Stockholms stad. Europaskolan. 30 svar. 81 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Europaskolan. 30 svar. 81 procent svarsfrekvens Stockholms stad Europaskolan 30 svar 81 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 57 27 13 3 83 0% Jag vet vad jag behöver

Läs mer

Stockholms stad. Engelbrektsskolan. 75 svar. 84 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelbrektsskolan. 75 svar. 84 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelbrektsskolan 75 svar 84 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå

Läs mer

Stockholms stad. Engelbrektsskolan. 122 svar. 83 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Engelbrektsskolan. 122 svar. 83 procent svarsfrekvens Stockholms stad Engelbrektsskolan 122 svar 83 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå

Läs mer

Stockholms stad. Futuraskolan Stockholm. 16 svar. 80 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Futuraskolan Stockholm. 16 svar. 80 procent svarsfrekvens Stockholms stad Futuraskolan Stockholm 16 svar 80 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 38 56 6 94 0% Jag vet vad jag

Läs mer

Stockholms stad. Martinskolan. 20 svar. 80 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Martinskolan. 20 svar. 80 procent svarsfrekvens Stockholms stad Martinskolan 20 svar 80 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 10 5 60 0% Jag vet vad jag behöver kunna

Läs mer

Stockholms stad. Östermalmsskolan. 54 svar. 82 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Östermalmsskolan. 54 svar. 82 procent svarsfrekvens Stockholms stad Östermalmsskolan 54 svar 82 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 33 52 11 22 85 0% Jag vet vad jag behöver

Läs mer

Stockholms stad. Rödabergsskolan. 68 svar. 88 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Rödabergsskolan. 68 svar. 88 procent svarsfrekvens Stockholms stad Rödabergsskolan 68 svar 88 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen/kunskapskraven

Läs mer

Stockholms stad. Rödabergsskolan. 50 svar. 63 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Rödabergsskolan. 50 svar. 63 procent svarsfrekvens Stockholms stad Rödabergsskolan 50 svar 63 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen/kunskapskraven

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2014

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2014 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2014 I anslutning till vårterminens ämnesprov har 1058 lärare besvarat enkäten. Av dessa undervisar

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Stockholms stad. Smedslättsskolan. 50 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Smedslättsskolan. 50 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Smedslättsskolan 50 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej Jag vet vad jag behöver kunna för att nå

Läs mer

Stockholms stad. Alazharskolan. 45 svar. 63 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Alazharskolan. 45 svar. 63 procent svarsfrekvens Stockholms stad Alazharskolan 45 svar 63 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 56 22 11 7 4 78 0% Jag vet vad jag behöver

Läs mer

Stockholms stad. Vasa Real. 92 svar. 87 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Vasa Real. 92 svar. 87 procent svarsfrekvens Stockholms stad Vasa Real 92 svar 87 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 41 32 22 4 1 73 1% Jag vet vad jag behöver

Läs mer

Stockholms stad. Västerholms friskola. 64 svar. 80 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Västerholms friskola. 64 svar. 80 procent svarsfrekvens Stockholms stad Västerholms friskola 64 svar 80 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 46 26 13 10 5 72 3% 2017 55 30 11

Läs mer

Stockholms stad. Kulturskolan Raketen. 19 svar. 76 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Kulturskolan Raketen. 19 svar. 76 procent svarsfrekvens Stockholms stad Kulturskolan Raketen 19 svar 76 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 21 37 26 5 11 58 0% 2017 33 52 10

Läs mer

Stockholms stad. Vittra Telefonplan. 13 svar. 81 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Vittra Telefonplan. 13 svar. 81 procent svarsfrekvens Stockholms stad Vittra Telefonplan 13 svar 81 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 18 8 25 42 17 8 33 8% Jag vet vad jag behöver

Läs mer

Stockholms stad. Vinsta grundskola västra. 61 svar. 92 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Vinsta grundskola västra. 61 svar. 92 procent svarsfrekvens Stockholms stad Vinsta grundskola västra 61 svar 92 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 43 51 3 3 93 0% Jag vet vad

Läs mer

Stockholms stad. Höglandsskolan. 21 svar. 75 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Höglandsskolan. 21 svar. 75 procent svarsfrekvens Stockholms stad Höglandsskolan 21 svar 75 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag upplever att jag vet vad

Läs mer

Stockholms stad. Eiraskolan. 64 svar. 75 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Eiraskolan. 64 svar. 75 procent svarsfrekvens Stockholms stad Eiraskolan 64 svar 75 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag upplever att jag vet vad mitt

Läs mer

Stockholms stad. Franska skolan svar. 74 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Franska skolan svar. 74 procent svarsfrekvens Stockholms stad Franska skolan 6-9 34 svar 74 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn förskoleklass - Kunskap Mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag och mitt barn vet vad mitt barn

Läs mer

Använda familjewebben

Använda familjewebben Använda familjewebben Via internet kan du följa ditt/dina barns kunskapsutveckling via InfoMentors P.O.D.Bs familjewebb. Användarnamn och lösenord och kvitterar du ut hos ditt barns klassföreståndare.

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Reviderad: Ämne: Engelska Årskurs: 8 Ansvarig lärare: Maria Lindström Åsa Andersson Resurs: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Stockholms stad. Lycée Francais. 29 svar. 49 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Lycée Francais. 29 svar. 49 procent svarsfrekvens Stockholms stad Lycée Francais 29 svar 49 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 71

Läs mer

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Skolans Mål 2015/2016 MÅL 1: Arbetsro Skollagen 5. Kap. Trygghet och studiero 3 Arbetsmiljö: Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet

Läs mer

Stockholms stad. Olympen Telefonplan. 16 svar. 47 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Olympen Telefonplan. 16 svar. 47 procent svarsfrekvens Stockholms stad Olympen Telefonplan 16 svar 47 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag upplever att jag vet

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Kvalitetsrapport Vedevågs skola

Kvalitetsrapport Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola 2015-2016 1 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 4 2. RESULTAT... 5 2.1 Normer och värden... 5 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanernas mål... 6 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Stockholms stad. Lilla Adolf Fredriks skola. 31 svar. 55 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Lilla Adolf Fredriks skola. 31 svar. 55 procent svarsfrekvens Stockholms stad Lilla Adolf Fredriks skola 31 svar 55 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn förskoleklass - Kunskap Mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag och mitt barn vet vad

Läs mer

Stockholms stad. Novia Engelska skolan. 16 svar. 43 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Novia Engelska skolan. 16 svar. 43 procent svarsfrekvens Stockholms stad Novia Engelska skolan 16 svar 43 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn förskoleklass - Kunskap Mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 63

Läs mer

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips Det finns flera saker du kan göra både i klassrummet och utanför klassrummet som gör att du kommer få enklare att höja dina betyg, både i SO och i andra ämnen. 1. Läs

Läs mer

Betyg och bedömning. Föreläsning den 18 februari Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik.

Betyg och bedömning. Föreläsning den 18 februari Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Betyg och bedömning - hur tar jag reda på vad elever kan? Föreläsning den 18 februari 2013 Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Lars Nohagen 1 Vad är en bedömning -

Läs mer

Stockholms stad. Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan. 9 svar. 24 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan. 9 svar. 24 procent svarsfrekvens Stockholms stad Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan 9 svar 24 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn förskoleklass - Kunskap Mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det.

Läs mer

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Inledning Marie Olsson I flera av kunskapskraven i de samhällsvetenskapliga

Läs mer

Aha-upplevelser och tidsbrist

Aha-upplevelser och tidsbrist maria nordlund Aha-upplevelser och tidsbrist Vad är det som är glädjen och vad är svårigheten med att undervisa i matematik? Här redovisas några av de upplevelser som lärarna i åk 5 och 9 redovisade i

Läs mer

Lärarenkät för ämnesprovet i engelska grundskolans årskurs 6, 2016

Lärarenkät för ämnesprovet i engelska grundskolans årskurs 6, 2016 Lärarenkät för ämnesprovet i engelska grundskolans årskurs 6, 2016 Sammanställningen av denna webbenkät grundar sig på alla inkomna enkätsvar, 394 stycken. Siffrorna är avrundade till heltal. Kontaktuppgifter

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa PILOTSTUDIE ENKÄT TILL LÄRARE I MATEMATIK, ÅRSKURS 7 ARBETSKOPIA

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa PILOTSTUDIE ENKÄT TILL LÄRARE I MATEMATIK, ÅRSKURS 7 ARBETSKOPIA KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa PILOTSTUDIE ENKÄT TILL LÄRARE I MATEMATIK, ÅRSKURS 7 För- och efternamn: Kod: Datum: Skola: Klass: Var vänlig besvara nedanstående frågor med

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

LÄRARNAS FORSKNINGSKONFERENS. Betygsättningsprocess i ämnet idrott och hälsa.

LÄRARNAS FORSKNINGSKONFERENS. Betygsättningsprocess i ämnet idrott och hälsa. LÄRARNAS FORSKNINGSKONFERENS Betygsättningsprocess i ämnet idrott och hälsa. En studie om betygsättningsdilemman på högstadiet Lärodomar och ämnesdidaktiskt arbete 2 år efter VEM ÄR IZABELA SEGER? 25 års

Läs mer

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik Jessica Håkansson Bedömningsarbete på Nydalaskolan Genom ett strukturerat arbete med Bedömningsstöd i taluppfattning görs eleverna i hög grad delaktiga i sitt matematiklärande. Författaren beskriver också

Läs mer

Stockholms stad. Västerholms friskola. 68 svar. 94 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Västerholms friskola. 68 svar. 94 procent svarsfrekvens Stockholms stad Västerholms friskola 68 svar 94 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen/kunskapskraven

Läs mer

viktigt att ni, var och en, behåller era egna enkäter så att ni kan följa er egen utveckling.

viktigt att ni, var och en, behåller era egna enkäter så att ni kan följa er egen utveckling. Grundsunda RKE 121101 Hej! Hoppas att du upplevde studiedagen med Christian Lundahl som givande. Denna gemensamma utbildningsdag får nog anses vara startskottet på BFL-arbetet i kommunen och i resp. upptagningsområde.

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Terminsplanering för årskurs 6 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal)

Terminsplanering för årskurs 6 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal) Terminsplanering för årskurs 6 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal) Mailadress: sandra.bookbinder@live.upplandsvasby.se Samtliga veckor har följande indelning

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL LÄRARE I MATEMATIK, ÅRSKURS 8 kupolstudien.se Vad är Kupol? Kupol står för Kunskap om ungas psykiska hälsa och lärande och är ett

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2013

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2013 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 9, vt 2013 I anslutning till vårterminens ämnesprov har 886 lärare besvarat enkäten. Av dessa undervisar

Läs mer

Kartlägg kunskaper och forma förmågor

Kartlägg kunskaper och forma förmågor KARTLÄGGNING & BEDÖMNING F-6 Kartlägg kunskaper och forma förmågor med Summativ eller formativ bedömning? Båda behövs! Numera är det vetenskapligt belagt*, det som lärare i alla tider vetat: konstruktiv

Läs mer

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ett nytt betygsystem Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ny skollag 1/7-2011 Ny läroplan Lgr 2011 Mål och riktlinjer Kursplaner Syfte och mål för ämnet Centralt innehåll 1-3, 4-6, 7-9 Kunskapskrav

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

De nationella provens effekter på skolan och lärares arbete i åk 6 och 9

De nationella provens effekter på skolan och lärares arbete i åk 6 och 9 De nationella provens effekter på skolan och lärares arbete i åk 6 och 9 21/9 2016 2016-09-22 1 - Validitetsbegreppets 1900-tal en lång historia kort - Upplägget på vår studie - Lärarröster om proven -

Läs mer

Rödabergsskolan. Läroplanen, betyg, bedömning & kommunikation.

Rödabergsskolan. Läroplanen, betyg, bedömning & kommunikation. Rödabergsskolan Läroplanen, betyg, bedömning & kommunikation. Rödabergsskolan Välkomna till läsåret 2011-2012 Rödabergsskolan Vad innebär den nya läroplanen och det nya betygssystemet? Betygsskala För

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Bästa praxis för medarbetarsamtal

Bästa praxis för medarbetarsamtal Bästa praxis för medarbetarsamtal En digital guide www.thomasinternational.net 1 Innehåll 3 Introduktion 4 Enskilda Fastställa mål och tillvägagånssätt samtal 7Halvårsuppföljning 8Årlig avstämning 6Användning

Läs mer

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230 Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 1 (10) Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2006 Skolverket genomförde vårterminen 2006 en insamling

Läs mer

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Syftet med denna studieguide är att sätta igång diskussioner som vidgar och fördjupar perspektiven och som stöttar en kollegial samsyn kring bedömning och betygssättning.

Läs mer

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola åk 1-3 Grundskola åk 4-6 Grundskola åk 7-9 Gymnasieskola NV, SP, TE, ES, B Gymnasieskola Övriga program 2 Arbetar du på en kommunal

Läs mer

Skola och hemmet. Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04

Skola och hemmet. Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04 Skola och hemmet Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04 Skolans uppdrag Att ge förutsättningar för: Goda medborgare Fortsatta studier Personlig utveckling Lgr11 - läroplan med kursplaner Första delen

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer