Retuschen suddar sanningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Retuschen suddar sanningen"

Transkript

1 Före och efter. Johan Miderberg har retuscherat bilden som publicerats i franska tidningen Dealer De Luxe. Miderberg retuscherar bredvid näsvingar, bredvid mungipor och under ögon. Han jämnar ut färgtonen i huden, döljer hårutväxter, tar bort små hår som hänger ner i ansiktet och slätar ut rynkor på kläder. Här har även modellens tandställning försvunnit, håret har blivit ljusare och fylligare och födelsemärken på armen är borttagna. Foto: Martina Olsson Retuschen suddar sanningen Text: Ida Skovmand Publicerad 31 januari Uppdaterad 31 januari SYDSVENSKAN.SE Kultur & Nöjen. Vad vi ser är inte längre vad vi får. Ida Skovmand skrapar på ytan och lyfter på retuschen. Är det här vår chans att bli smala, snygga, släta åtminstone i vårt Facebookflöde? Eller håller vi på att förlora greppet om verkligheten? Mandelöga efter Colgate-mun efter satinkind efter perfekt ögonbrynsbåge. Hakan är en kalligrafikurva, irisen ett bottenlöst hav. Jag måste blinka ett par gånger, vässa blicken, innan jag inser att det inte är samma person, dubblerad i oändlighet, som stirrar tillbaka på mig i Pressbyråns tidningshylla. Det är Jennifer, Angelina, Kate och Sarah Jessica. Eller kanske snarare deras Photoshoplobotomerade avatarkusiner. Kring årsskiftet vallfärdade många till popcornsalongerna för att titta på James Camerons Avatar. Med 3D-glasögon placerade på nästippen kunde man, nästan, sträcka fram en hand och klappa de blå fantasiskapelserna över nosen.

2 Vi har kommit till en punkt där overklighet blivit verklighet. Tekniken har hunnit ikapp våra fantasier. Utopia vare sig det är en slät ansiktshy på ett magasinomslag eller en blå jätte på en bioskärm är realitet. Åtminstone på bild. Vi är ständigt omringade av bilder. Eftersom retuschtekniken är en självklar del av vårt samhälle, är vi också ständigt omringade av retuscherade bilder. Bildmanipulation är något som förekom långt innan bildbehandlingsprogrammet Photoshop existerade. Kamerainställningar, smink, mörkrumsknep och belysning är bara några av de verktyg som använts och används för att skapa den perfekta fotografiska illusionen. Det är lätt att prata om retusch med moraliserande röst. Det är inte retuschen som skapat det snäva och svåruppnåeliga idealet som dagligen utbasuneras i medier, dock möjliggör retuschen en ytterligare dimension av det. En dimension som behöver allt mindre förankring i verkligheten. Retuschör är i dag ett självständigt yrke som man kan utbilda sig till, även om många fotografer fortfarande gör sin egen bildbehandling. Det är ofta en tids- eller kostnadsfråga. Johan Miderberg jobbar som retuschör, bland annat, och driver bloggen Saker som inspirerar. Eftersom jag jobbar med mode är modellerna ofta i stort sett barn. Fjorton, femton år gamla. Trots detta tar man bort skuggor under ögonen, för att de ska se yngre ut. Det är ju helt absurt egentligen. Att man försöker få barnet att se ännu yngre ut. Hans jobb som retuschör går ofta ut på att förhöja en bilds känsla, men också på att ta bort störmoment. Påsar under ögonen, skräp i vägkanten, en prislapp på ett plagg. Möjligen fixar jag någon kant som putar ut. Överarmarna är en sak som jag ofta drar ihop lite. Även på modeller. Det beror på att alla är så vana vid att se retuscherade modeller att om man inte gör det ser det konstigt ut, berättar han. Vi har alltså kommit till en punkt där till och med en modellsmal arm har blivit ett störmoment i bildsammanhang. Det finns problematik i att det finns människor som inte förstår att alla bilder i medier, förutom nyhetsbilder, retuscheras. Det är viktigt att unga förstår det. Att bilderna är sagor och inte verklighet. Han fortsätter: Det är ungefär som när jag satt och tittade på cowboyfilm när jag var liten och någon blev skjuten. Mamma vände sig mot mig i soffan och sa: Du vet väl att det inte är på riktigt? Det råder ingen tvekan om att vi i dag är mer skeptiska till bilder än vi var innan photoshoppa blev ett hushållsverb. Vem skulle till exempel tro på en så kallad ufobild i dag? Men frågan är om vi har tillräcklig koll på hur mycket som egentligen fixas med bilderna som omringar oss. Vad gör de förskönade bilderna med vår egen syn på människokroppen? Har vi vant våra pupiller vid att överarmar ska vara tajta och tunna till den grad att vi tycker det ser konstigt ut om de inte är det?

3 Under året har det dykt upp ett antal uppmärksammade exempel på skräckretusch. Modehuset Ralph Lauren fick skämmas när Photoshop Disasters en blogg som är helt vigd åt pinsamma retuscholyckor åberopade globalt rampljus åt en av deras annonskampanjer, där svenskfranska modellen Filippa Hamilton modellerats till en oproportionerlig streckgubbe. Jag förstår inte hur en sådan bild släppts igenom på såpass hög nivå, säger Jenny Stigsdotter, som är en av två grundare av det konst- och modeinriktade retuschföretaget La Machine. Jenny Stigsdotter tycker att det är viktigt att skilja på bra och dålig retusch. Ralph Laurenannonsen är ett ypperligt exempel på hur riktigt dålig retusch kan se ut. Stigsdotters tumregel är att dålig retusch är sådan som syns. Det är som i film, förklarar Johan Miderberg. Om man kan påpeka: vilken bra ljussättning! Då är det ingen bra ljussättning. Dålig retusch är sådan som gör att det inte syns några strukturer i hyn. När ansiktet förvandlas till en utsmetad fond. När retuschen står på egna ben det är då det blir riktigt obehagligt, säger Stigsdotter. Man kan tycka att det var bra att Ralph Lauren-bilden uppmärksammades eftersom den väckte en debatt om hur mycket bilder retuscheras. Men samtidigt är det inte en sådan bild en bild där det syns tydligt att något inte står rätt till som gör mest skada. Jag tycker inte det farliga är att man gör en modell smalare, säger Jenny Stigsdotter. Det farliga är vad man gör med en modell som väger 47 kilo och är 180 centimeter lång. Det går inte att vara så smal! Bröstbenet syns genom huden. Det kommer ringar på struphuvudet. Armarna är alldeles håriga. Knäna sticker ut som stora klumpar. Vi retuschörer får sitta och peta ut låren för att den här personen ska se frisk ut. Det är den grejen som är den skadliga. Man skapar en idealbild av någon. Man skapar en kroppstyp som inte existerar. Det går inte att vara så smal och se sund ut. Ibland har jag lust att låta agenturen veta att vi lagt på femton kilo på modellen, säger hon. Filippa Hamiltons kropp såg uppenbart overklig ut i Ralph Lauren-annonsen. Men hur är det med alla de bilder som är så skickligt retuscherade att man med ett civilt öga inte kan avgöra vad som är genetik och vad som är Photoshop-teknik? Johan Miderberg tycker att man redan i skolan borde lära sig hur man läser bilder på samma sätt som man lär sig läsa text. Den idén är den brittiska politikern Jo Swinson, parlamentsledamot för Liberal Democrats, också förtjust i. Men hon tycker inte bara att det är upp till betraktaren och kämpar därför för att ändra rådande retuschstandarder och införa mer ärlighet i reklambranschen. Det är bevisat att idealiserade och perfektionistiska bilder i medier kan leda till dåligt självförtroende och i den extrema änden bidra till ätstörningar, säger hon.

4 Hennes förslag går ut på att förbjuda retuscherad reklam riktad mot barn och att införa ett märkningssystem för all reklam som innehåller retusch på människor. Det ska framgå om det är en liten retuschering i hyn eller om det är digital kirurgi som har genomförts. Jo Swinson säger att hon inte är emot retuschering i sig. Men jag tror inte att människor inser hur långt det har gått. Vi vill att människor ska bli mer medvetna. Jag tror också att det kan få reklamare och fotografer att vara lite mindre snabba och inse att de faktiskt har ett ansvar. Jag tror säkert att det finns retuschörer som är obekväma med hur mycket retuschering som är normen i dag. Finns det ingen risk att märkningen blir ett brus som konsumenten snart inte lägger märke till? Det är viktigt att det blir ett, till exempel färgkoordinerat, symbolsystem med olika grader. Jag tror att reklambyråer kommer att försöka undvika den högsta graden eftersom de vill behålla trovärdigheten. Som i en reklam för antirynkkräm. Budskapet försvinner lite när bilden är märkt med en symbol som anger att den blivit hårt retuscherad. Swinson jämför sitt system med den näringsmärkning som i trafikljusfärgskala anger hur mycket fett och salt maten innehåller i Storbritannien. Märkningen gav inte bara konsumenterna information, utan uppmuntrade också matproducenterna att göra sina recept nyttigare så att de kunde märka sin mat med orange i stället för rött, grönt i stället för orange. Det behövs ingen lagstiftning för att få genom förslaget, men det krävs att Storbritanniens reklamombudsman, Advertising Standards Authority, godkänner förslaget och går med på att kontrollera så att det efterföljs. Det gör de inte i nuläget. Därför uppmanar vi folk att anmäla annonser som blivit hårt retuscherade, så att det blir tydligt att det verkligen är ett problem. Ett liknande förslag har introducerats i Frankrike. Malmöfotografen Charlotte Strömwall tillhör generationen fotografer som varit med i övergången från analogt till digitalt. Hon retuscherar både själv och lämnar bort bilder till retuschörer. Men alla hennes bilder i arbetet efterbehandlas. I dag förutsätts det att bilder ska fixas till. Även när det gäller företagsporträtt på vanliga människor. Jag blir ofta ombedd att plocka bort en dubbelhaka, eller att bleka tänderna i efterhand. I den kommande versionen av Photoshop medföljer en retuscheringsteknik som gör det ännu lättare att efterkonstruera bilder. Med ett enkelt musdrag kan man plocka bort celluliter, kroppsdelar och hela byggnader från sina foton. Redan nu kan man redigera sina bilder direkt i mobilen. Digital bildbehandling är ingenting förbehållet proffs. Röda ögon och telefonledningar som skär genom semesterbilden är ett minne blott. Frågan är hur långt utvecklingen kommer att gå?

5 Om det redan nu är så att vi är allergiska mot gropiga armar, hur ser vi då på människan om tio år? Kanske växer det fram ett parallellt universum av Photoshopförskönade avatarer i vårt Facebookflöde. I framtiden är det kanske inte den smalaste som vinner, utan den som är bäst på Photoshop. Jenny Stigsdotter förutspår en växande klasskillnad bland dem som retuscherar bilder. Det kommer att finnas bra grejer där modellen fått behålla sitt naturliga utseende. I en värld när allt kan manipuleras kommer trovärdighet vara ett kort man vill ha i sin hand. Parallellt kommer skiktet av dem med lägre grad av kunskap att öka. Fler bilder kommer att retuscheras och vi kommer att se fler äckliga bilder med utsmetad hud och fula former. Charlotte Strömwall tror på en backlash. Att det kommer en våg av fotografer som väljer bort den digitala redigeringen för att behålla trovärdigheten. En form av fotografisk dogmarörelse. Flera tidningar har redan exemplifierat med oretuscherade reportage. Franska Elle lät till exempel ett gäng supermodeller posera osminkade framför fotografen Peter Lindberghs nakna lins. Men utvecklingen fortskrider och ren retusch-detox känns snarare som ett bekräftande undantag än en tänkbar rutin. När Sarah Palin syntes oretuscherad på Newsweeks omslag blev tidningen anklagad för att medvetet ha presenterat henne i ett dåligt ljus. Deras icke-handling ansågs som ett politiskt ställningstagande. Retuschering har blivit norm, rutin och vanligt vett. I dag provoceras vi av att se Filippa Hamilton Photoshopbantad. Frågan är vad som kommer att provocera mest i framtiden. Digital kroppskirurgi eller en överarm au naturel? Restusch från pensel till photoshop Retuschering görs idag med hjälp av olika bildbehandlingsprogram i datorn. Men fram till det digitala genombrottet retuscherade man för hand, framför allt hos fotografer tänk softade mormorsporträtt från förra seklets början! med hjälp av penna, pensel eller en retuscheringspenna där färgen eller tuschet sprutades ut med hjälp av tryckluft, en sorts airbrush. Retuschera kommer dock inte av ordet tusch utan av det franska ordet för röra, vidröra. Retoucher, vidröra på nytt. Lagom är bäst i svenska modemagasinen Mari Wigren, art director, Vecko Revyn: Jag brukar alltid snacka med våra nya fotografer och förklara vårt sätt att se på retusch. Vi vill inte att man karvar i personen eller modellens form, till exempel genom att göra dem smalare. Det är absolut förbjudet och gäller allt i tidningen som vi själva plåtar både omslag och porträtt. Vi tar nästan alltid bort tillfälliga blemmor som finnar, blåmärken och sår, men personens karaktär och anletsdrag förändrar vi aldrig. Beautyjobben hör dock till undantagen i tidningen och retuscheras hårdare. När vi köper in bilder från bildbyråer råder vi inte över retusch eller utbud och tyvärr får man ibland kompromissa. När man köper in omslagsbilder på internationella kändisar är de ofta hårt retuscherade, men vi har inte så mycket val. Vi hinner inte plåta 26 omslag om året och måste köpa in. Jennie Birgmark, projektledare/art director, Malin Lundberg, chefredaktör PLAZA Kvinna: Vi ser naturligtvis till att retuscheringen av våra bilder är så minimal som möjligt. Vi vill aldrig att något ska se retuscherat ut, det vill säga att karakteriserande drag som hudstruktur och rynkor helt försvinner. Däremot har alla fotografer

6 som jobbat åt oss olika manér och stilar som speglar deras konst och arbete. Vi tycker att det är viktigt att detta bibehålls. Vissa fotografer jobbar med ljus och brus som gör att bilderna ska påminna om äldre fototeknik med film. Detta gör ju att hudstruktur, såsom rynkor, inte blir lika framträdande. Plaza Kvinna har som tydlig policy att inte förändra några proportioner, vare sig på modeller eller porträttpersoner. Vi skulle aldrig smalna av midjor eller liknande. Vi har däremot på senare tid stött på motsatt problematik: att många av de stora internationella märkenas modeller, som går de största visningarna, är alldeles för smala för att vi ska kunna publicera dem. Maja Persson, chef-redaktör Cosmopolitan: Vi har ingen retuscheringspolicy för annonsörer. Redaktionellt försöker vi hålla en jämn kvalitet. Vår art director ser över tidningen och alla bilders retusch. Det är precis som med texterna vi försöker hålla en jämn hög kvalitet på bilderna. Lars Dareberg, bildchef Sydsvenskan: På Sydsvenskan har vi såklart regler hur vi gör med bilderna. Vi tar aldrig bort någonting från någon bild och vi lägger heller aldrig till något. För oss är sanningen det viktigaste och vår trovärdighet ligger i att alltid vara ärliga i vår bildjournalistik.

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

t er NeobR bild text

t er NeobR bild text Robert ettarp När fotografen Robert Nettarp oväntat dog, endast 32 år gammal, var han redan en stjärna i modevärlden. Hans provokativa bildspråk ifrågasatte skönhetsidealen och rörde sig ofta i konstens

Läs mer

Bildbehandling. Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18

Bildbehandling. Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18 2011 Bildbehandling Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18 Mattias Karlsson Sjöberg 01.Teori om bildbehandling - en grundkurs Dessa sidor handlar om bildbehandling.

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Trygghet eller utveckling?

Trygghet eller utveckling? Trygghet eller utveckling? Av Maud Deckmar Vad är syftet med det stöd som ges i gruppbostäder och daglig verksamhet? Ska tonvikten ligga på att skapa lugn och trygghet eller ska stödet leda till utveckling

Läs mer

GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK

GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK GUIDE TILL ATT BLI MEDIEKRITISK MEDIERNA ANFALLER! 3 GÖR DIN RÖST HÖRD! 5 Hör av dig till företag och reklambyråer 16 Gör egna medier och tvärtomreklam 22 Påverka politikerna 25 Vad säger lagen? 27 ANMÄL

Läs mer

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail.

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail. sid. 1 Gatan är en plats som ger möjlighet för många perspektiv och infallsvinklar. Där gränser mellan fin- och fulkultur bryts ner och där olika människoöden samspelar. Gata Magazine vill skrapa bort

Läs mer

De 8 största misstagen

De 8 största misstagen De 8 största misstagen Som till och med smarta kvinnor gör i sin business. (Män gör dem också) Av Alice Christensson/ BarfotaChefen 1 Materialet till den här E-boken har jag hämtat till en del ur Maria

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan.

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. 2014 IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. Tolfte upplagan ISBN 978-91-980946-2-6 (print) ISBN 978-01-980946-3-3 (pdf) 2014

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Barnens nät Nätets barn

Barnens nät Nätets barn Barnens nät Nätets barn VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 29 2003 Barnens nät Nätets barn Referat från ett kunskapsseminarium om barns och ungdomars Internetvanor Innehållsförteckning Förord 7 Referat

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna En publikation i serien.se:s Internetguider av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide,

Läs mer

Om känslornas inverkan på våra beslut

Om känslornas inverkan på våra beslut Om känslornas inverkan på våra beslut Katarina Gospic, 27 år, har disputerat i neuroekonomi. Hennes avhandling handlar om vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut och hur vi reglerar våra känslor.

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Att förstå människor och förstå ett språk

Att förstå människor och förstå ett språk Proseminarium vt 1997 för Nikolai Enckell Filosofiska institutionen vid Åbo Akademi Att förstå människor och förstå ett språk Camilla Kronqvist Citera inte utan tillstånd, tack! Medvetande, beteende och

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör Med stadig hand i film- och TV-bra Reportage Steadicam-operatör Dick med sina Steadicams. 1985 var Dick Ying, Mike Tiverios och Scott Lakeyoe med i den tidiga vågen av operatörer inom svensk mediaproduktion.

Läs mer

TelematiK. IT inför framtiden. & TeLDOK. Ett rundabordssamtal med unga perspektiv mellan Lennart Lennerlöf (red) och 30-års-gruppen :

TelematiK. IT inför framtiden. & TeLDOK. Ett rundabordssamtal med unga perspektiv mellan Lennart Lennerlöf (red) och 30-års-gruppen : 2001 TelematiK & TeLDOK IT inför framtiden Ett rundabordssamtal med unga perspektiv mellan Lennart Lennerlöf (red) och 30-års-gruppen : Martin Axelsson, Margareta Catasús, Anders Hektor, Karin Hååg, Johan

Läs mer