Foto: istockphoto.com/portugal2004 ÅRSANALYS Stadsområdesnämnd Söder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foto: istockphoto.com/portugal2004 ÅRSANALYS Stadsområdesnämnd Söder"

Transkript

1 Foto: istockphoto.com/portugal2004 ÅRSANALYS 2013 Stadsområdesnämnd Söder

2 Vad är en årsanalys? Årsanalysen är en uppföljning av den internbudget som nämnden beslutar om varje år. I internbudgeten beskrivs hur stadområdesförvaltningen ska arbeta för att uppfylla de politiska mål som är satta för året i förhållande till de resurser som avsätts. Årsanalysen beskriver hur väl förvaltningen lyckats med det som planerats och hur resurserna har räckt till. Årsanalysen är också det sista steget i budget- och uppföljningsprocessen. Med hjälp av årsanalysen ska du kunna få svar på frågan: Vad har stadsområdesförvaltning Söder gjort under 2013 för att uppnå de mål som är satta för verksamheten inom de ekonomiska ramarna?

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Uppföljning av målen Ungdomsarbetslösheten ska minska Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Den socialt betingade hemlösheten ska minska Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet Malmös äldre ska känna att de få den vård och omsorg de behöver Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Malmö ska vara framstående inom ekologiskt hållbar stadsutveckling Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Luftföroreningarna ska minska Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Biologisk mångfald ska värnas Malmöborna ska ha god tillgänglighet till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Uppföljning av verksamheten... 27

4 3.1 Viktiga händelser Uppföljning av ekonomin Resultaträkning Budgetavvikelse per verksamhet Investeringsram Förväntad utveckling kommande år Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 2(41)

5 1 Sammanfattning Stadsområdesnämnd Söder redovisar för perioden juli december 2013 en avvikelse på 1,9 procent gentemot kommunbidraget, vilket innebär ett underskott på tkr för den resursfördelade och anslagsfinansierade verksamheten. Ekonomisk hjälp redovisar ett underskott på tkr. Individ- och familjeomsorgen redovisar totalt ett överskott med Hemlösheten redovisar dock ett underskott med tkr. Underskottet för hemlösheten hänför sig framför allt till högre kostnader per dygn för hotell och dygnsboende. Vård- och omsorgsverksamheten redovisar ett underskott på tkr. Orsaken till underskottet är bland annat att antalet beslutade insatser inom ordinärt boende har ökat mer än budgeterat och att antalet korttidsplatserna har ökat. Hälften av underskottet beror på ökade priser för externt upphandlade vårdboenden. Fritids- och kulturverksamheten redovisar ett underskott med tkr. Allaktivitetshusen står till största delen för underskotten. Övrig och gemensam verksamhet redovisar totalt ett underskott på 598 tkr. Anledningen till underskottet är avvecklings- och omstruktureringskostnader i samband med omorganisationen. I den anslagsfinansierade verksamheten ingår områdesprogrammet och ett EU-projekt. Denna verksamhet redovisar ett nollresultat. Antalet hushåll som erhöll försörjningsstöd har ökat från (i Fosie och Oxie) i genomsnitt per månad 2012 till över i december Antalet ärenden med introduktionsersättning har under samma period minskat till noll. Nämnden har satt en inriktning för 2013 för förvaltningen att arbeta efter. Denna inriktning beskriver nämndens bidrag till att uppfylla kommunfullmäktigemålen. Analysen visar att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts helt för ungefär hälften av målen och uppfyllts delvis för ungefär hälften. Alla bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts åtminstone delvis. Bland nämndens lyckade bidrag till måluppfyllelse av kommunfullmäktigesmålen kan nämnas exempelvis: satsningen på allaktivitetshus som ett sätt att bidra till en trygg skola, arbetet med att förbygga vräkningar som ett sätt att inte bidra till ökad hemlöshet arbetet med att skapa fritidsgårdar som utgår från flickors och pojkars egna behov och önskningar som att sätt att skapa fritidsverksamheter på lika villkor. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 3(41)

6 2 Uppföljning av målen Här redovisas hur stadsområdesnämnd Söder bidragit till uppfyllelsen av kommunfullmäktigemålen och hur stadsområdesförvaltningen arbetat utifrån stadsområdesnämndens inriktning. För vissa av målen har stadsområdesnämnden stor möjlighet att påverka måluppfyllelsen, för andra är påverkansgraden låg. För en del av kommunfullmäktigemålen har stadsområdesnämnden även ett mätetal att redovisa och kommentera. Då beskrivs och analyseras resultatet av mätningen. Stadsområdesnämnd Söder har under hösten arbetat fram nämndsmål för år Eftersom processen för att ta fram målen har varit omfattande och internbudgeten antogs i oktober 2013 hann stadsområdesnämnden inte sätta mål för I 2013 års budget angav stadsområdesnämnden istället den inriktning som förvaltningen skulle arbeta utifrån under årets sista månader. Uppföljningen av kommunfullmäktiges mål kommer därför att utgå från nämndens inriktning och förvaltningens åtaganden för Analysen visar att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts helt för ungefär hälften av målen och uppfyllts delvis för ungefär hälften. Alla bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts åtminstone delvis. 2.1 UNGDOMSARBETSLÖSHETEN SKA MINSKA Nämndens inriktning var att öka och rikta insatser till försörjningsstödstagare för att fler kvinnor och män ska bli självförsörjande, samt att öka samarbetet med övriga aktörer för att hitta rätt lösningar för kvinnor och män som uppbär försörjningsstöd. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Utveckla samarbetet med Arbetsförmedlingen och Jobb Malmö i syfte att hitta individanpassade lösningar och förkorta vägen från ansökan om försörjningsstöd till planering mot självförsörjning. Förvaltningen har ett särskilt team som arbetar enbart med målgruppen unga vuxna (18 25 år) som har ekonomiskt bistånd. Socialsekreterarna i teamet har färre ärenden per tjänst i syfte att kunna vägleda de sökande till rätt typ av insatser och att öka kontaktytorna för dem i förhållande till externa aktörer. En hög andel av samtliga aktuella arbetssökande ungdomar var under perioden juli december antingen aktuella på Jobb Malmö eller Arbetsförmedlingen (AF). När ungdomar kontaktar vuxenmottaget för att ansöka om ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet, får de erbjudande om en tid till Jobb Malmö i väntan på mötet med socialsekreteraren. Syftet är att öka möjligheterna att få ett arbete och därmed bli självförsörjande. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 4(41)

7 Representanter från AF och Jobb Malmö har under hösten funnits tillgängliga på stadsområdeförvaltningen en eftermiddag i veckan, för diskussioner med handläggare, trepartsamtal och konsultationer. 2.2 MALMÖBOR MED FÖRSÖRJNINGSSTÖD SKA BLI SJÄLVFÖRSÖRJANDE Nämndens inriktning under 2013 var att öka och rikta insatser till försörjningsstödstagare för att fler kvinnor och män ska bli självförsörjande och att öka samarbetet med övriga aktörer, som Jobb Malmö, Arbetsförmedlingen, näringsliv och föreningar, för att hitta rätt lösningar för kvinnor och män som uppbär försörjningsstöd. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Utveckla samarbetet med Arbetsförmedlingen och Jobb Malmö i syfte att hitta individanpassade lösningar och förkorta vägen från ansökan om försörjningsstöd till planering mot självförsörjning. Förändringen av antalet Malmöbor som uppbär försörjningsstöd är beroende av konjunktur och lokal arbetsmarknad. En påverkansfaktor kan dock vara ökningen av antalet ärenden de senaste åren. Denna har medfört att möjligheten för handläggarna att bedriva motivationssamtal och uppföljning mot egenförsörjning påverkats negativt, då arbetet i första hand måste fokuseras på att pröva och administrera rätten till bistånd. Representanter från AF och Jobb Malmö har under hösten funnits tillgängliga en eftermiddag i veckan på stadsområdesförvaltning Söder, för trepartssamtal, diskussioner med handläggare och konsultation. Medarbetare i sektionerna för ekonomiskt bistånd upplever positiva effekter av att ha AF och Jobb Malmö på plats samtidigt för diskussioner rörande de arbetssökande, vilket har lett till en planerad utökad samverkan för Förändring av andelen personer med försörjningsstöd som blir självförsörjande genom arbete eller studier Antal unika hushåll med försörjningsstöd under perioden. Antal avslutade ärenden till arbete/studier. juli dec 2013 Hushåll Avslutade Andel Söder ,9 % Malmö ,5 % Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 5(41)

8 Antal ensamstående kvinnor med försörjningsstöd under perioden. Antal avslutade ärenden till arbete/studier. juli dec 2013 Ensamstående kvinnor Avslutade Andel Söder ,4 % Malmö ,9 % Antal ensamstående män med försörjningsstöd under perioden. Antal avslutade ärenden till arbete/studier. juli-dec 2013 Ensamstående män Avslutade Andel Söder ,2 % Malmö ,3 % Andelen ärenden i Söder som avslutats med avslutsvariabeln arbete eller studier under perioden juli december 2013, ligger nära de värden som gäller för hela Malmö stad. Trenden är att en allt lägre andel Malmöbor med försörjningsstöd avslutas med avslutsvariabeln arbete eller studier (5,5 % för halvår 2013, 7,5 % för helår 2012 samt 8,4 % för helår 2011). Samtidigt är perioderna inte är direkt jämförbara och det går därför inte att dra allt för långtgående slutsatser. Antalet ärenden har ökat de senaste åren, vilket har medfört att möjligheten för handläggarna att bedriva motivationssamtal och uppföljning mot egenförsörjning påverkats negativt, då arbetet i första hand måste fokuseras på att pröva och administrera rätten till bistånd. En självklar påverkansfaktor är tillgången till sökbara arbeten på den öppna arbetsmarknaden. Erfarenhetsmässigt kan konstateras att ju längre ifrån arbetsmarknaden en person står, desto längre tid tar det, generellt sett, innan denne får ta del av konjunkturbundna uppgångar. Likt tidigare, visar prognosen fortsatt lågkonjunktur under Detta kommer sannolikt att medföra att en del av de grupper som idag är i behov av försörjningsstöd stannar kvar, men även att tillströmningen ökar. Då uppdelningen i aktuell statistik avseende antalet män och antalet kvinnor sker för första gången kan jämförelse och analys inte göras. Dock fås siffror nu som kan vara en utgångspunkt för vidare jämförelser kommande år. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 6(41)

9 2.3 MALMÖ STADS FÖRVALTNINGAR SKA ARBETA AKTIVT MED NÄRINGSLIVSUTVECKLING OCH FÖR ATT FLER FÖRETAG SKAPAS I OCH FLYTTAR TILL MALMÖ Nämndens inriktning var under 2013 att öka samarbetet med övriga aktörer, som Jobb Malmö, Arbetsförmedlingen, näringsliv och föreningar för att hitta rätt lösningar för kvinnor och män som uppbär försörjningsstöd. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Fortsätta det strategiska arbetet för att hitta fler arbetsformer, metoder och forum som uppmuntrar till samarbete mellan offentliga, privata och ideella aktörer på Lindängen. Stadsdelsområdesförvaltning Söder har under 2013 arbetat med näringslivsutveckling genom områdesprogram Lindängen. Detta innebär bland annat samarbete med den stadsövergripande näringslivssatsningen Tillväxt Malmö som syftar till att fler företag startas samt att befintliga företag växer, slussande av individer som är intresserade av att starta eget till lämpliga stödinstanser, fortsatt kontakt med företagsföreningar och deltagande i områdesprogrammets nätverk för näringsliv och entreprenörskap. Via Framtidens hus samarbetar individ- och familjeomsorgen också med näringslivet kring lösningar för att få fler i arbete. Vidare har processarbete för omdaning av Lindängen Centrum fortskridit vilket skapar förutsättningar för nya företagsetableringar på Lindängen. Kontakterna med den stadsövergripande näringslivssatsningen Tillväxt Malmö har skett som ett led i det gemensamma spåret för områdesprogram Malmö: framtidens lärande och framtidens jobb Förändringen av antalet förvaltningar som aktivt arbetar med den näringslivspolitiska strategin Stadsområdesförvaltning Söder har fördjupat sitt samarbete med Tillväxt Malmö. Ambitionen för samarbetet är att fortsätta skapa innovativa lösningar och tillvägagångssätt för att utöka samverkan med näringslivet inom områdesprogrammet Lindängen. Samarbetet innebär bland annat att näringslivssatsningen Tillväxt Malmö ska generera till att fler företag startas samt att befintliga företag växer, slussa individer i området som är intresserade av att starta eget till lämpliga stödinstanser, fortsatt kontakt med företagsföreningar och deltagande i områdesprogrammets nätverk för näringsliv och entreprenörskap. Via Framtidens hus samarbetar individ- och familjeomsorgen också med näringslivet kring lösningar för att få fler i arbete. En inriktning för nämndens fortsatta arbete med den näringslivpolitiska strategin är att även framöver arbeta med dialog, öppenhet, förnyelse och attraktivitet. I det fortsatt aktiva arbetet kommer därför samverkan med andra aktörer att ingå som en integrerad del. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 7(41)

10 2.4 MALMÖS ELEVER SKA KÄNNA SIG TRYGGA OCH TRIVAS I SIN SKOLA Nämndens inriktning under 2013 var att satsa på modellen Allaktivitetshus för att utveckla mötesplatserna i stadsområdet. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Under hösten 2013 har Allaktivitetshuset på Hermodsdal öppnats. Mötesplatsen har högt besöksantal och könsfördelningen är jämn. Aktiviteterna på mötesplatsen bygger på besökarnas önskemål och idéer. Genom allaktivitetshusen på Lindängeskolan och Hermodsdalskolan har stadsområdesförvaltningen skapat kontaktytor med unga och vuxna i stadsområdet och bidrar till en lugnare skolmiljö. Medarbetarna från fritidsgårdarna och från förebyggande verksamhet rör sig regelbundet på skolorna i stadsområdet. Under våren har SSP (socialtjänst, skola, polis) drivit projektet MBU Människan bakom uniformen som syftar till att barn och ungdomar får en god relation till anställda i uniformsyrken. Projektet har genomförts tillsammans med fritidsgårdar och förebyggande verksamhet i området. Detta arbete har sedan fortsatt under hösten SSP har även drivit projektet Det handlar om kärlek som syftar till att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck bland skolungdomar med utgångspunkt i barnens rättigheter. Projektet har drivits av frivilliga föreningar och genomförts på både Augustenborgsskolan och Hermodsdalsskolan. 2.5 DEN SOCIALT BETINGADE HEMLÖSHETEN SKA MINSKA Nämndens inriktning under 2013 var att förebygga vräkningar. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Utveckla arbetet med att förebygga och förhindra vräkningar. Förvaltningen har fortsatt arbeta aktivt med att utveckla det vräkningsförebyggande arbetet. Det finns ett behov av ökad kunskap inom detta område hos medarbetarna, både med anledning av sammanslagningen till stadsområdeförvaltning Söder och på grund av personalomsättning i övrigt. Resultatet är att en kompetenshöjande satsning har planerats under hösten och kommer att påbörjas under Det påbörjade samarbetet med psykiatrin har resulterat i att regelbundna träffar är inbokade och att gemensamma hembesök görs i större omfattning nu än tidigare. Inom ramen för utvecklingen av detta samarbete har medarbetare från individ- och familjeomsorgen varit ute under hösten och informerat psykiatrins öppenvård om hyreslagstiftning och konsekvenser av obetalda hyror respektive störningar i boendet. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 8(41)

11 Under den aktuella perioden har verksamheten inrättat en ny tjänst i mottagningsgruppen för boendefrågor. Tanken med denna tjänst är att mycket tidigt i processen följa upp hyresskulder innan dessa resulterar i en uppsägning. När en anmälan inkommer från hyresvärdar med anledning av obetalda hyror, agerar medarbetaren genom att kalla hyresgästen till ett möte. Förhoppningen är att tillsammans kunna hitta vägar för att hantera den uppkomna situationen, innan den förvärras Förändringen av antalet personer som är hemlösa av sociala orsaker Antal hemlösa av sociala orsaker 2013 Kvinnor Män Totalt Söder Vid den årliga mätningen 1 oktober, rapporterades 79 personer i stadsområde Söder som hemlösa av sociala orsaker För 2012 rapporterades 78 personer i Fosie och 10 personer i Oxie som hemlösa av sociala orsaker. Avseende hela Malmö är förändringen från 490 till 407 personer, vilket är en minskning med 17 procent. I arbetet med hemlöshet prioriterar stadsområdesförvaltningen hushåll med barn, oavsett om boendeproblemen kan knytas till strukturell eller social hemlöshet. I de flesta fall är problematiken dock av strukturell karaktär, vilket i sin tur medför resursmässiga svårigheter i arbetet med grupper som har en socialt betingad hemlöshet. Stadsområdesförvaltning Söder kommer att fortsätta arbetet med att minska socialt betingad hemlöshet, dels genom tillhandahållande av alternativa boendeformer men framför allt genom att arbeta med att förebygga avhysningar. Söder kommer även fortsättningsvis att prioritera hushåll med barn till de lägenhetsresurser som står till förfogande för socialt boende. 2.6 MALMÖ STAD SKALL LIGGA I FRAMKANT GÄLLANDE VERKSAMHETSUTVECKLING PÅ JÄMSTÄLLDHETSOMRÅDET Nämnden kan påverka måluppfyllelsen direkt. Nämndens inriktning var att utbilda i jämställdhetsintegrering och att arbeta med jämställdhetsanalyser. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandena: Inleda införandet av jämställd verksamhetsstyrning. Ta fram jämställdhetsanalyser i varje verksamhet. Lägga upp en plan för arbetet med att jämställdhetsintegrera beslut och dokument. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 9(41)

12 Nämnden har ansvar för jämställdhetsarbetet både ur brukar- och medarbetarperspektiv. Arbetet med att integrera jämställdhetsperspektivet i den löpande styrningen, ledningen och verksamhetsutvecklingen är pågående och detta arbete kommer att fortsätta under Utbildningar i jämställdhet och genus har genomförts för förvaltningens samtliga chefer och fackliga representanter. Utbildningar i jämställdhet och genus för medarbetare har påbörjats och kommer att fortsätta under Handläggare på samtliga avdelningar har även gått utbildning i att jämställdhetsintegrera beslut och dokument, och arbetet med att ta fram en checklista för att jämställdhetsgranska dokument har påbörjats Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Målet mäts utifrån hur aktivt nämnden arbetar med utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering. Detta mäts genom måtten: användning av könsuppdelad statistik samt genomförande av jämställdhetsanalyser. Under det halvår som förvaltningen funnits har arbetet pågått med att realisera målen i utvecklingsplanen. Samtliga chefer och fackliga representanter i Förvaltningsrådet har under 2013 deltagit i utbildning i jämställdhet och genus. Förvaltningen och dess verksamheter har under året tagit fram könsuppdelad statistik samt påbörjat arbetet med att göra jämställdhetsanalyser inom prioriterade områden. Under 2014 kommer fler analyser genomföras och arbetet med att integrera jämställdhetsperspektivet i verksamheterna kommer fortsätta. Användning av könsuppdelad statistik i ärendehantering och rapportering till nämnd Statistikområde Ja Nej Till viss del Ej tillämpligt Försörjningsstöd Skolresultat Attitydundersökningar i skolan Hemlöshet Nöjdhet i äldreomsorgen Trygghet Mötesplatser för ungdomar Deltagande i fritidsaktiviteter Utländsk bakgrund bland medarbetarna Ofrivilligt deltidsanställda x x x x x x x x x x Ja i årsanalys 2012 Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 10(41)

13 Under det halvår som förvaltningen funnits har könsuppdelad statistik tagits fram inom alla de områden som efterfrågas, i mer eller mindre hög grad. Eftersom förvaltningen enbart existerat i sex månader är det svårt att avgöra huruvida den synliggjorda könsuppdelade statistiken kunnat påverka beslutsfattandet. Exempelvis är det först i denna årsanalys som en del av statistiken presenteras. Stadsområdesförvaltningen fortsätter dock arbetet att presentera bra och jämställt beslutsunderlag till nämnden under Jämställdhetsanalyser Verksamhet/avdelning som granskats och analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv Avdelningen för individ- och familjeomsorg Avdelningen för områdesutveckling Avdelningen för vård och omsorg Beskrivning av jämställdhetsanalys Jämställdhetsanalys av vuxenutredningar enligt SoL (pågående). Jämställdhetsgranskning av biblioteksverksamheterna avseende utbud och lokalernas betydelse för ett jämställt utnyttjande. Jämställdhetsgranskning av utredningar enligt SoL Hur/finns det planer att resultatet av jämställdhetsanalysen påverkar/påverkat verksamheten som analyserats? Medvetandegöra eventuella skillnader avseende informationen som dokumenterats i utredningsmaterialet. Om analysen visar att innehållet har olika fokus beroende på den sökandes kön, kommer sektionen ta fram material (informationsdokument, checklista, workshop eller annat som bedöms vara lämpligt) för att motverka ojämställdhet inom området. En dialog om utbudet på biblioteken liksom om hur lokalerna kan disponeras för att såväl kvinnor som män, pojkar som flickor kan känna sig trygga och välkomna att besöka lokalerna. Framtagande av checklista som ska användas i syfte att jämställdhetssäkra handläggning och dokumentation. Utredningar ska avidentifieras vad gäller kön för att detta inte ska påverka granskning av utredningar. Stadsområdesförvaltningen har utfört, eller håller på att utföra, en jämställdhetsanalys per verksamhet. Dock tar det tid att använda sig av de lärdomar som kommer fram i analyserna för att förändra processer, rutiner och förhållningssätt. Detta är ett långtgående arbete som kräver tålamod. 2.7 MALMÖ STAD SKALL LIGGA I FRAMKANT GÄLLANDE VERKSAMHETSUTVECKLING PÅ ANTIDISKRIMINERINGSOMRÅDET Nämndens inriktning har varit att säkerställa att alla rekryteringar sker på ett ickediskriminerande sätt. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 11(41)

14 Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Ta fram en plan för förvaltningens arbete med Handlingsplan mot diskriminering. Förvaltningens utmaning är att i sin personalsammansättning spegla Malmö stads befolkning inom diskrimineringslagens samtliga sju grunder. Detta mål är svårt att mäta och följa upp utan att kränka den enskilda individens integritet. Utmaningen hanteras genom fortsatta utbildningar och informationsinsatser till förvaltningens chefer, medarbetare och fackliga representanter så att kunskapen inom anti-diskrimineringsområdet ska öka. Enskilda utbildningar till rekryterande chefer inom förvaltningen har genomförts samt att riktlinjer för en diskrimineringsfri kommunikation har distribuerats och marknadsfört till samtliga chefer, medarbetare och fackliga representanter inom förvaltningen. Medarbetare på HR-avdelningen har under 2013 genomgått utbildning via INAR och Malmö mot Diskriminering i gällande diskrimineringslagstiftning för att kunna vara ett expertstöd till chefer och medarbetare inom förvaltningen. Utbildningen pågår även under Förändringen av antalet förvaltningar som har ett aktivt arbete med Handlingsplanen mot diskriminering Stadsområdesförvaltningen fick inte förrän vid utskicket av mallen för årsanalys i december 2013 vetskap om de indikatorer som stadskontoret vill använda för att mäta måluppfyllelsen för detta kommunfullmäktigemål under (Nämligen: andel chefer och ledare som genomgått juridisk utbildning i diskrimineringsfrågor som anordnas av Malmö mot diskriminering (MmD) i samarbete med Stadskontorets avdelning för integration och arbetsmarknad (INAR); genomförd översyn av informationsmaterial utifrån antidiskrimineringssynpunkt; arrangemang av egna utbildningsinsatser/seminarier inom diskrimineringsområdet.) Det gör att det är direkt olämpligt att ställa krav på att förvaltningen ska ha riktat sitt arbete mot dessa indikatorer. Därför redogörs för det arbete som skett utifrån den planering som stadsområdesförvaltningen upprättade vid sitt bildande. Enskilda utbildningar till rekryterande chefer inom förvaltningen har genomförts. Medarbetare på HR-avdelningen har under 2013 genomgått utbildning via INAR och Malmö mot Diskriminering i gällande diskrimineringslagstiftning för att kunna vara ett expertstöd till chefer och medarbetare inom förvaltningen. Utbildningen pågår även under Riktlinjer för en diskrimineringsfri kommunikation har distribuerats och marknadsfört till samtliga chefer, medarbetare och fackliga representanter inom förvaltningen. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 12(41)

15 2.8 MALMÖS ÄLDRE SKA KÄNNA ATT DE FÅR DEN VÅRD OCH OMSORG DE BEHÖVER Nämndens inriktning under 2013 var att öka brukarnas inflytande och delaktighet över omvårdnaden. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandena: Öka kunskapen om den nationella värdegrunden Säkerställa införandet av lokala värdighetsgarantier Utveckla det tvärprofessionella arbetet Använda genomförandeplan och vårdplan som verktyg i det dagliga arbetet Utbilda i genomförandeplaner och social dokumentation. Studiecirklar i den nationella värdegrunden för äldreomsorgen har startats. Införandet av de lokala värdighetsgarantierna inom hemtjänsten har säkerställts genom information till medarbetare och brukare samt månatliga uppföljningar. Verksamheten har utvecklat innehållet i de tvärprofessionella teamens möten och genomförandeplaner och vårdplaner används i större utsträckning än tidigare. Det har även påbörjats ett arbete med att säkerställa att alla brukare med omvårdnadsinsatser har en aktuell genomförandeplan och att dess innehåll är kvalitetssäkrat. Omvårdnadspersonalen har påbörjat en webbaserad utbildning i hur man dokumenterar genomförandeplaner. Det har genomförts stickprovskontroller av upprättade genomförandeplaner som visar att det finns utvecklingsområden avseende antalet upprättade planer, den sociala dokumentationen samt brukarnas delaktighet Förändringen av nöjdheten hos vård- och omsorgstagare i eget och särskilt boende Andelen som sammantaget är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten 2013 Kvinnor Män Totalt Stadsområdesförvaltning Söder 84 % 81 % 83 % Stadsområdesförvaltning Norr 84 % 83 % 84 % Stadsområdesförvaltning Öster 85 % 86 % 85 % Stadsområdesförvaltning Väster 83 % 87 % 84 % Stadsområdesförvaltning Innerstaden 85 % 86 % 85 % Malmö 84 % 85 % 84 % Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 13(41)

16 Andelen som sammantaget är mycket eller ganska nöjda med äldreboendet 2013 Kvinnor Män Totalt Stadsområdesförvaltning Söder 83 % 77 % 81 % Stadsområdesförvaltning Norr 76 % 83 % 78 % Stadsområdesförvaltning Öster 75 % 81 % 77 % Stadsområdesförvaltning Väster 84 % 82 % 84 % Stadsområdesförvaltning Innerstaden 78 % 67 % 74 % Malmö 80 % 78 % 79 % Resultatet av brukarundersökningen levererades till kommunerna i december Analys av resultatet pågår och åtgärder planeras med anledning av detta års resultat, för både ordinärt och särskilt boende, visar en positiv förändring av nöjdheten hos brukarna. Det kan dock konstateras att det finns en skillnad mellan kvinnors och mäns nöjdhet och vidare analys kommer att göras. År 2013 har följande utvecklingsområden varit i fokus: bemötande, inflytande, hjälpens utförande och information. Under våren kommer brukarundersökningen att redovisas i sin helhet, med vidtagna och planerade åtgärder, för stadsområdesnämnden. 2.9 MALMÖBORNA SKA KÄNNA SIG TRYGGA I SIN STAD Nämndens inriktning under 2013 var att satsa på modellen Allaktivitetshus för att utveckla mötesplatserna i stadsområdet och att utveckla det etablerade samarbetet med polisen och skolan. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Under hösten 2013 har ett nytt allaktivitetshus öppnats på Hermodsdalsskolan, denna tillsammans med Allaktivitetshuset Lindängen utgår från besökarnas önskemål. Alla mötesplatser bidrar till en ökad känsla av trygghet för Malmöborna, såsom biblioteken, fritidsgårdarna, allaktivitetshusen och mötesplatsen Gnistan. Områdesprogrammet har samordnat insatser för att öka den fysiska tryggheten i området. Enheten för fritid och förebyggande verksamhet arbetar för att förebygga brott och missbruk hos barn och unga år. I denna ingår Stadsdelsområdesförvaltning Söders fältgrupper, SSP-samordnare, socialrådgivare samt trygghetskapande verksamhet på Lindängens bibliotek. Genom att vara där barn och ungdomar vistas dag- och kvällstid kan enheten arbeta trygghetskapande och tidigt erbjuda stöd till målgruppen och deras nätverk. SSP (skola, socialtjänst, polis) har under hösten fortsatt fokusera på: skolk, framtidstro, missbruk och kriminalitet/ungdomar i riskzonen. Även ett flertal trygghetskapande projekt har genomförts för att bidra till måluppfyllelsen. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 14(41)

17 2.9.1 Förändringen av trygghetsindex Stadsområde Söder Malmö *Indikator Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kollektiv styrka (m) Lokal problemnivå** (m) Konkret otrygghet (%) Mycket otrygga 24,9 24,9 24,9 25, ,8 2,9 3,1 3 2,5 2,5 2,5 18,8 14,9 16, ,7 13,6 Delvis otrygga 24,4 17,8 21,3 22,3 15,5 19,2 Trygga 56,8 67,3 61,8 61,2 73,5 66,8 Allmän otrygghet (m) Avstått från aktivitet (%) Utsatthet för brott (%) 0,97 0,79 0,88 0,83 0,68 0,76 20,3 15,3 17,9 14,5 10,9 12,9 Personbrott 6,8 8,5 7,6 6,3 8,4 7,2 Egendomsbrott 19,2 23,9 21,4 20,7 21,6 21,1 *För några av variablerna avses andel respondenter i respektive kategori (%). För resterande avses medelvärdet på variabeln (m) **Prevalens Källa: Malmö områdesundersökning 2012, Malmö högskola kriminologiska institutionen Undersökningen visar att Stadsområde Söder under 2013 har haft en högre lokal problemnivå än Malmö i stort, både för kvinnor och män. En större andel kvinnor än män känner sig mycket otrygga och de upplever en högre känsla av otrygghet, både vad gäller allmän otrygghet och att man väljer att avstå aktiviteter pga. en känsla av otrygghet. En skillnad som hittas mellan män och kvinnors faktiska utsatthet är för personbrott och egendomsbrott. Statistiken tyder på att män utsätts i större utsträckning för dessa brott. Genom att fortsätta uppmärksamma tecken på förändringar i området kommer förvaltningen fortsätta att satsa på rätt ställen och på så vis medverka till att vända en negativ utveckling. Arbetet med att öka tryggheten kommer fortsätta för en ökad fysisk och social trygghet med fokus på Lindängen. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 15(41)

18 2.10 MALMÖS BARN OCH UNGDOMAR SKA HA TILLGÅNG TILL MENINGSFULL FRITID Nämndens inriktning under 2013 var att satsa på modellen Allaktivitetshus för att utveckla mötesplatserna i stadsområdet och att se till att fritidsgårdsverksamheten utgår från pojkarnas och flickornas behov och önskningar. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Under 2013 har arbetet med att utveckla och förbättra allaktivitetshuset på Lindängen och den nyöppnade på Hermodsdalsskolan fortsatt. Nya aktiviteter har ständigt tillkommit utifrån besökarnas önskemål och efterhand som de boende har engagerat sig. Målet är att allaktivitetshusen som drivs av och med de boende ska fortsätta spridas vidare i stadsområdet. Under det senaste halvåret har Lilla växthuset avvecklats. Samtidigt har ett nytt allaktivitetshus startats. Fritidsgårdarna i stadsområdet och de övriga mötesplatserna har utvecklat sitt arbete med att utgå från flickor och pojkars önskemål. Verksamheterna syftar till att stimulera ungdomar att hitta en sysselsättning som kan utvecklas och kan fungera som en länk in i det lokala föreningslivet och som följd ge en känsla av gemenskap. Fokus har därför särskilt inriktats på att stärka ungdomarna i genomförandet av sådant som de själv planerar och arbeta med ungdomars delaktighet och inflytande. Lindängebiblioteket och Oxiebiblioteket har under perioden fortsatt arbeta med ett rikt aktivitetsutbud för områdets barn och unga löpande under året, och i synnerhet under skolloven Förändring av antal mötesplatser för ungdomar Mötesplatser för ungdomar inom nämndens verksamhetsområde Mötesplats Beskrivning Nydala Fritidsgård Fritidsgård för ungdomar i skolår 4 9 Lindängens Fritidsgård Fritidsgård för ungdomar i skolår 4 9 Oxie Fritidsgård Fritidsgård för ungdomar från år Gnistan Mötesplats för barn från 6 14 år Allaktivitetshuset Lindängen Mötesplats för alla åldrar på Lindängeskolan Allaktivitetshuset Hermodsdal Mötesplats för alla åldrar på Hermodsdalskolan Lindängens bibliotek Bibliotek och mötesplats för alla åldrar Oxie bibliotek Bibliotek och mötesplats för alla åldrar Antal mötesplatser jämfört med föregående rapporteringstillfälle 31 dec 2013 Antal mötesplatser 8 31 dec 2012 uppgift saknas Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 16(41)

19 Under hösten 2013 har Lilla Växthuset stängts och en ny mötesplats tillkommit Allaktivitetshuset Hermodsdal. Garaget har gått över till att enbart tillhöra stadsområdeförvaltning Innerstaden. I och med organisationsförändringen från stadsdelar till stadsområden, räknas mötesplatser från de avvecklade stadsdelarna Oxie och Fosie in i beräkningen. Andelen pojkar och flickor bland besökarna för mötesplatserna har varierat något på respektive mötesplats. Fritidsgårdarna i området har störst antal pojkar som besöker verksamheterna (med undantag från Lindängens fritidsgård där det är väldigt jämnt antal). Allaktivitetshusen har båda en mycket jämn könsfördelning bland besökare. Stadsdelsområdesförvaltning Söder kommer fortsatt lägga stor vikt vid att erbjuda medborgarna i området goda mötesplatser och därför arbetar förvaltningen löpande med att följa upp och förnya utbudet utifrån medborgarnas behov I MALMÖ SKA FLICKOR OCH POJKAR KUNNA DELTA I FRITIDSVERKSAMHETERNA PÅ LIKA VILLKOR Nämndens inriktning under 2013 var att fritidsgårdsverksamheten utgår från pojkarnas och flickornas behov och önskningar. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Under hösten 2013 har fritidsgårdarna fortsatt att utforma sina verksamheter utifrån flickors och pojkars önskemål. Fritidsgårdarna arbetar kontinuerligt med frågor som rör inflytande och delaktighet och därmed utgå från pojkar och flickors behov. Samtliga verksamheter inom avdelningen för områdesutveckling har börjat med att ta fram och analysera könsuppdelad statistik inom sina områden, då ambitionen är att flickor och pojkar ska kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor. Arbetet med att löpande ta fram mindre jämställdhetsanalyser kommer att fortsätta under Allaktivitetshusen i stadsområdet har under hösten 2013 haft en väldigt jämn könsstatistik för deras besökare. Mötesplatserna har många besökare, där både pojkar och flickor deltar aktivt. Då utgångspunkten för allaktivitetshusen bygger på delaktighet och inflytande från besökarna har både flickor och pojkar fått avgöra utformningen av aktivitetsutbuden och format innehållet. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 17(41)

20 Förändringen av andelen flickor respektive pojkar som deltar i fritidsverksamheterna Andelen flickor respektive pojkar av besökare på nämndens fritidsgårdar och i annan av nämnden organiserad fritidsverksamhet juli dec 2013 Antal flickor Antal pojkar Totalt antal besökare Andel flickor (procent) 57 % Andel pojkar (procent) 43 % *Oxie och Lindängens bibliotek har inte kunnat redovisa andelen flickor respektive pojkar och ingår därmed inte beräkningen. *Allaktivitetshuset Hermodsdal startades i september 2013 Besöksantal pojkar respektive flickor på respektive mötesplats hösten 2013 Pojkar Flickor Oxie fritidsgård 4688* 1628 Lindängens fritidsgård Nydala Fritidsgård Allaktivitetshuset Hermodsdal Allaktivitetshuset Lindängen Gnistan Oxiebiblioteket ** ** Lindängebiblioteket * * Totalt *Oxie fritidsgård har haft ett annorlunda sätt att räkna besökare än de andra fritidsgårdarna. Avdelningen kommer under 2014 att skapa ett sätt ett gemensamt mätsystem för samtliga fritidsgårdar. **uppgift saknas Besöksandel (procent) pojkar respektive flickor på respektive mötesplats hösten 2013 Pojkar Oxie fritidsgård 74,2 25,8 Lindängens fritidsgård 52,5 47,5 Nydala Fritidsgård 59,6 40,4 Allaktivitetshuset Hermodsdal 50,4 49,6 Allaktivitetshuset Lindängen Gnistan 68,7 31,3 Oxiebiblioteket * * Lindängebiblioteket * * *uppgift saknas Flickor Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 18(41)

21 Då uppgifter saknas för jämförelse av föregående år i och med stadsdelarnas omorganisering, och nya verksamheter kommenteras endast utfallet för andelen flickor och pojkar som deltagit i fritidsaktiviteter under sista halvåret för Fritidsgårdarna: Pojkar har högre besöksandel på fritidsgårdarna i stadsområdesförvaltning Söder. Fritidsledarna har arbetat metodiskt med inflytande och delaktighet för alla besökare och i synnerhet med flickor. En generell trend går att se gällande att pojkar besöker fritidsgårdarna i större utsträckning än flickor. Verksamheterna fortsätter därför att systematiskt arbeta med att inkludera flickor i verksamheternas utformning. Allaktivitetshusen och Gnistan: Allaktivitetshusen har i stort sett jämn könsfördelning. Verksamhet har ansträngt sig för att arrangera aktiviteter som lockar både flickor och pojkar med olika intressen. På Gnistan har det senaste halvåret pojkar besökt mötesplatsen i större utsträckning än flickor. Det är troligt att en del elever, särskilt flickor, som inte får lov att besöka fritidsgårdarna och möteplatser utanför skolan istället får lov att vara kvar på skolan efter skoltid, där allaktivitetshusen finns. Oxiebiblioteket och Lindängebiblioteket: Biblioteken har inte kunnat redovisa andelen flickor respektive pojkar och ingår därmed inte i analysen. Totalt har Oxiebiblioteket haft besökare år Lindängebiblioteket har totalt besökare ANDELEN MED UTLÄNDSK BAKGRUND AV KOMMUNENS MEDARBETARE PÅ ALLA NIVÅER SKA MOTSVARA ANDELEN AV DEN TOTALA BEFOLKNINGEN Nämndens inriktning under 2013 var att säkerställa att alla rekryteringar sker på ett ickediskriminerande sätt. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis har uppfyllts. Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Inför den kommungemensamma processen för rekrytering och chefsrekrytering för att säkerställa att rekryteringarna främjar mångfald och är fria från diskriminering. HR-avdelningen arbetar nära verksamhetens chefer och ger professionellt stöd och service i rekryteringsförfarandet. Verksamheternas chefer erbjuds även enskilda visningar av rekryteringsprocessen utifrån det egna behovet eller förkunskapen. Vidare fortsätter arbetet med att verka för en diskrimineringsfri process som på ett varaktigt sätt bidrar till att stadsområdesförvaltning Söder och dess chefers medvetenhet ökar gällande bemötandet av sökanden. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 19(41)

22 Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Andel medarbetare med utländsk bakgrund 31 dec dec 2012 Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Malmö stad 30,5 30,7 30,6 29,3 29,8 29,4 Stadsområdesförvaltning Söder 37,1 35,1 36,9 Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas I stadsområdesförvaltning Söder arbetar man kontinuerligt med att främja mångfald i förvaltningens verksamheter. Målsättningen är att säkerställa att förvaltningens medarbetare speglar befolkningsstrukturen. Genom att ha en transparant och tydlig rekryteringsprocess, fri från diskriminering, skapas goda förutsättningar att nå detta mål. År 2013 hade 43 procent av Söders befolkning, enligt SCB och KIR, utländsk bakgrund. Då stadsområdesförvaltning Söder är en ny förvaltning finns inga jämförelsetal från tidigare år som kan indikera några förändringar avseende förvaltningens andel av medarbetare med utländsk bakgrund MALMÖ STADS MEDARBETARE SKA HA MÖJLIGHET ATT ARBETA HELTID ELLER ÖNSKAD TJÄNSTGÖRINGSGRAD Nämndens inriktning var att säkerställa att alla medarbetare, såväl kvinnor som män, som anmäler önskemål om högre sysselsättningsgrad får detta behov tillgodosett. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Förvaltningen kan i hög grad tillgodose medarbetarnas önskan om önskad sysselsättningsgrad. Målet är att alla medarbetare som kommer in med önskemål om ökad tjänstgöringsgrad ska få detta tillgodosett inom sex månader. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 20(41)

23 Förändringen av andelen ofrivilligt deltidsanställda Andel ofrivilligt deltidsanställda Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt Totalt Antal deltidsanställda Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas Antal ofrivilligt deltidsanställda Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas Andel ofrivilligt deltidsanställda 1,25 % 0 1,16 % Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas Vid årsskiftet 2013/2014 har förvaltningen två medarbetare, kvinnor, anmält önskemål om högre sysselsättningsgrad. Dessa är nu under handläggning. Rutiner finns så att förfrågan kan hanteras utan dröjsmål. Sedan juli 2013 har fem medarbetare, kvinnor, erhållit ökad tjänstgöringsgrad enligt anmält önskemål ANDELEN TIMAVLÖNADE TIMMAR, UTFÖRDA AV MEDARBETARE SOM ÖNSKAR LÄNGRE VIKARIAT ELLER TILLSVIDAREANSTÄLLNING, SKA MINSKA TILL FÖRMÅN FÖR TILLSVIDAREANSTÄLLNINGAR Nämndens inriktning under 2013 var att minska andelen timavlönade. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse inte kan redovisas då det saknas jämförelseuppgifter. Förvaltningen har under 2013 haft stort fokus på att analysera och hantera korttidsbemanningen inom vård- och omsorgsverksamheten. Under hösten har ett gemensamt arbetssätt för korttidsbemanning inom vård- och omsorgsverksamheterna i Söder etablerats. Bedömningen hitintills är att detta har medfört att möjligheten att erbjuda längre vikariat har ökat. Förvaltningen kommer fortsätta att följa upp och analysera verksamheternas resursbehov för att kunna minska andelen timavlönande till förmån för tryggare anställningar. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 21(41)

24 Förändringen av andelen timavlönade timmar Förändringen av andelen arbetade timmar av timavlönade i relation till antal arbetade timmar totalt November 2013 November 2012 Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Malmö Stad 6,4 6,3 6,4 6,2 6,5 6,5 Stadsområden 9,1 12,9 9,7 Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas Stadsområdesförvaltning Söder 8,8 8,3 8,7 Uppgift saknas Uppgift saknas Uppgift saknas Då stadsområdesförvaltning Söder är en ny förvaltning finns inga jämförelsetal från tidigare år som kan indikera några förändringar avseende förvaltningens andel av timavlönade medarbetare. Det är förvaltningens ambition att fortsätta påbörjat arbete med att öka andelen medarbetare med trygga anställningar, såväl kvinnor som män DET SKA INTE FINNAS NÅGRA OSAKLIGA LÖNESKILLNADER I MALMÖ STAD Nämndens inriktning under 2013 var att säkerställa att löneskillnader inte beror på könsdiskriminering. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. I samband med den årliga löneöversynen har underlag tagits fram för att titta på lönestrukturen för olika yrkersgrupper och verksamheter. Det sammanställda underlaget baseras på yrkeskategorier med fler än fem anställda och man har särskilt tittat på de yrkeskategorier där löneskillnader mellan kvinnor och män överstiger 500 kr avseende medellön. Inga osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män har kunnat konstateras MALMÖ SKA VARA FRAMSTÅENDE INOM EKOLOGISKT HÅLLBAR STADSUTVECKLING Nämndens inriktning under 2013 var att verka genom områdesprogrammet och att satsa på Bygga om-dialogen på Lindängen. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 22(41)

25 Förvaltningen hade under 2013 åtagandet: Hitta metoder för att stötta Bygga om-dialogen på Framtidens hus. I Bygga om-dialogen som handlar om renovering av fastigheter på Lindängen har ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara insatser samspelat med varandra. Avsiktsförklaring har slutits mellan aktörerna i Framtidens hus och den lokala fastighetsägaren Trianon AB samt Bygga omdialogen. Intentionen är att rekrytera minst fyra boende i området för att arbeta med Trianons planerade miljörenovering. Programmet för förnyelsen av Lindängen centrum utgår från att omdaning av Lindängen Centrum i möjligaste mån bör användas som verktyg för innovativa lösningar inom hållbarhetsområdet, där utamningen är att koppla ihop de gröna framtidslösningarna med socialt lyft och ekonomiskt smarta och hållbara lösningar. I dagsläget har syntesplanen för Lindängen Centrum godkänts och arbetet fortskrider med planering av förnyelsen. Lindängelund som ligger i stadsområdet ska bli en ny stadspark och ett nytt rekreationsområde i södra Malmö. Området ska fungera som vardagspark för de närboende i Lindängen, Kastanjegården och Almvik men också som ett spännande och attraktivt utflyktsmål för alla Malmöbor och besökare. Under hösten 2013 har arbetet kring färdigställandet av Millenieskogen fortsatt FÖRSTAHANDSVALET SKA VARA MILJÖBILAR SOM DRIVS MED BIOGAS, VÄTGAS, EL ELLER LADDHYBRIDMOTOR Nämndens inriktning är att öka andelen av stadsområdesförvaltningens bilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse är svår att bedöma. Sammanslagningen av de två stadsdelarna till ett stadsområde har inneburit att bilbeståndet minskat avsevärt. Fosie hade vid omorganisationen totalt 26 bilar, varav 10 godkända bilar. Oxie hade totalt 11 bilar varav 6 miljöbilar. Stadsområdesförvaltning Söder har totalt 27 bilar, varav 11 miljöbilar Antalet miljöbilar, inom kommunala verksamheter, som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal och andel miljöbilar i stadsområdesförvaltning Söder som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor 31 dec dec 2012 Antal 11 uppgift saknas Andel 41 % uppgift saknas Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 23(41)

26 Stadsområdesförvaltning Söder har inte jämförbar statistik på antalet miljöbilar, eftersom beståndet förändrats sedan omorganisationen av de gamla stadsdelarna. Det totala bilbeståndet för Fosie och Oxie har sjunkit sedan övergången till stadsområdesförvaltning Söder. Fosie hade vid omorganisationen totalt 26 bilar, varav 10 godkända bilar. Oxie hade totalt 11 bilar varav 6 miljöbilar. Stadsområdesförvaltning Söder har totalt 27 bilar, varav 11 miljöbilar. I Malmö stads miljöbilsstrategi anges målen att alla bilar ska vara miljöbilar och att 75 procent av bilarna ska drivas med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor år Arbetet med att successivt byta ut icke godkända bilar mot godkända går långsamt framåt, men inte i den takt som krävs för att nå målet redan Samtliga bilar leasas av VISAB, som följer Malmö stads miljöbilsstrategi LUFTFÖRORENINGARNA SKA MINSKA Nämnden kan påverka måluppfyllelsen indirekt. Nämndens inriktning var att minska antalet taxiresor i stadsområdesförvaltningen och att öka efterlevnaden av Malmö stads resepolicy. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse har uppfyllts. Förvaltningen har under 2013 arbetat med att ta fram och etablera ett nytt miljöledningssystem för stadsområdesförvaltning Söder och att sprida kunskap kring de styrdokument som styr på miljöområdet, bland annat Malmö stads resepolicy. Förvaltningen har också beslutat om nyckeltal på miljöområdet som ska följas upp under kommande år, däribland antalet taxiresor och antalet och kostnaden av flygresor. Statistik över antalet taxiresor har följts upp kontinuerligt under halvåret. Goda exempel på hur taxiresorna kan minskas har lyfts fram på bland annat Malmö stads intranät EKOLOGISKT OCH ETISKT CERTIFIERADE PRODUKTER SKA VARA FÖRSTAHANDSVALET VID UPPHANDLING OCH INKÖP, I ANDRA HAND SKA PRODUKTERNA VARA UPPHANDLADE I ENLIGHET MED MILJÖSTYRNINGSRÅDETS KRITERIER Nämndens inriktning var öka andelen rättvisemärkta och ekologiska inköp i stadsområdesförvaltningen. Den samlade bedömningen är att nämndens bidrag till måluppfyllelse är svår att bedöma. Jämförande statistik finns inte tillgänglig. En försiktig bedömning utifrån tidigare statistik från Fosie och Oxie är att nämndens bidrag till måluppfyllelse delvis uppfyllts. Stadsområdesnämnd Söder, Årsanalys 2013 Stadsområdesnämnd Söder 24(41)

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Delårsrapport 2 År 2014 med uppföljning av åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans 2014

Delårsrapport 2 År 2014 med uppföljning av åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (1) Datum 2014-09-18 Handläggare Jenny Ahlm Controller Jenny.Ahlm@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 2 År 2014 med uppföljning av åtgärdsplan för att uppnå

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplaner för 2014. lägga informationen till handlingarna.

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplaner för 2014. lägga informationen till handlingarna. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2013-12-19 Vår referens Maria Hultin Controller Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsplaner för 2014 SOFS-2013-593 Sammanfattning Stadsområdesförvaltningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Årsanalys 2013 med målavstämning

Tjänsteskrivelse. Årsanalys 2013 med målavstämning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-02-13 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Tjänsteskrivelse Lars.Tingsmark@malmo.se Årsanalys 2013 med målavstämning SOFN-2014-21 Sammanfattning

Läs mer

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige Budgetskrivelse 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Nämndens verksamhetsinriktning... 5 3 Kommunfullmäktigemål... 6 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska... 6 3.2 Malmöbor

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014. 2014-09-10 Vår referens. Malin Björk Sekreterare. Malin.Bjork4@malmo.

Tjänsteskrivelse. Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014. 2014-09-10 Vår referens. Malin Björk Sekreterare. Malin.Bjork4@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-09-10 Vår referens Malin Björk Sekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Bjork4@malmo.se Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 SOFV-2014-1512 Sammanfattning

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2016 - tjänsteskrivelse Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2016

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2016 - tjänsteskrivelse Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-01-09 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Jämställdhets- och mångfaldsplan SOFN-2014-518 Sammanfattning

Läs mer

Internbudget. Stadsområdesnämnd Söder

Internbudget. Stadsområdesnämnd Söder Internbudget Stadsområdesnämnd Söder 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 3 2.1 Nämndens ansvarsområden... 3 3 Förutsättningar och strategier för planeringen... 4 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (6) Datum 2015-06-04 Vår referens Eva-Britt Holmberg Socialbyråchef eva-britt.holmberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd

Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd Anette Agenmark och Samira Aqil 2019-01-31 Uppdrag från regeringen Kartlägga och analysera jämställdhetsperspektivet inom verksamheter med ekonomiskt bistånd

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (5) Datum 2015-04-09 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd

Läs mer

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella Malmö stad Stadskontoret Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella minoriteter Inledning Kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans 2015

Tjänsteskrivelse. Åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans 2015 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-04-09 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Lars.Tingsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans 2015 SOFN-2015-193

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten!

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Linda Moestam Folkhälsocentrum, Region Norrbotten 13 juni 2018 Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Vad handlar det

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-01-10 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef Tjänsteskrivelse anders.henriksson@malmo.se Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 SOFN-2013-290

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1 STADSDELSNÄMND NORRMALM Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA Uppfyllelse av nämndens generella åtaganden för detta inriktningsmål Prioriterad

Läs mer

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013

Verksamhetsplan Områdesprogram Holma och Kroksbäck - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Verksamhetsplan 2013 Områdesprogram - bilaga till Verksamhetsplan för Hyllie stadsdelsförvaltning 2013 Upprättad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-11-29 Siv Jensen Hyllie stadsdelsförvaltning Avdelningen

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2018-12-05 0480-45 29 03 Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Sedan 2016 följer Södermöre kommundel upp jämställdheten inom förvaltningens

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplaner för 2015

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplaner för 2015 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (5) Datum 2015-04-15 Vår referens Jenny Ahlm Controller Jenny.Ahlm@malmo.se Tjänsteskrivelse Verksamhetsplaner för 2015 SOFS-2015-160 Sammanfattning har tagit

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delårsrapport 2 2015 med uppföljning av åtgärdsplan

Tjänsteskrivelse. Delårsrapport 2 2015 med uppföljning av åtgärdsplan Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-09-16 Vår referens Jenny Ahlm Controller Jenny.Ahlm@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 2 2015 med uppföljning av åtgärdsplan SOFS-2015-214

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Checklista för jämställdhetsanalys Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Utbildningens upplägg - Utbildningens syfte - Vilka är vi och vad vill vi? - Vad är jämställdhetsintegrering?

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Söder i Malmö stad

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Söder i Malmö stad Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Söder i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen och Malmö stad genom JobbMalmö

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Bild: www.colourbox.com Innehållsförteckning 1. Om utbildningsförvaltningens jämställdhet- och mångfaldsplanplan...3 2. Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Väster i Malmö stad

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Väster i Malmö stad Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Väster i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen och Malmö stad genom JobbMalmö

Läs mer

Plan för jämställd personalpolitik

Plan för jämställd personalpolitik Plan för jämställd personalpolitik Plan för jämställd personalpolitik Innehållsförteckning Inledning 3 Planens roll i förhållande till arbetet med jämställdhetsintegrering 4 Vision 5 Förutsättningar för

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom livets alla områden. Lycksele kommun arbetar sedan 2009

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Operativa mål/aktiviteter:

Operativa mål/aktiviteter: Stadsdelsvärdar Stadsdelsvärdarnas huvuduppdrag är att öka tryggheten i Rosengård och verka för ökad medborgarservice samt egenansvar både avseende den fysiska och den sociala miljön. Genom att dagligen

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Öster i Malmö stad

Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Öster i Malmö stad Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Öster i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen och Malmö stad genom JobbMalmö

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap 2018-04-11 1 (6) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap Beslutsunderlag Rapport Granskning

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2015-2018 Bakgrund I 2014 års regleringsbrev

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2016-12-21 Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Vi vill med denna revidering beskriva hur arbetet med DUA har

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo. 1 (1) Datum 2014-10-29 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Riktlinje för timavlönade SOFS-2014-463 Sammanfattning Samtliga förvaltningar ska under

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-10-28

Tjänsteskrivelse 2013-10-28 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (4) Datum 2013-10-28 Vår referens Ann Rubin Planeringssekreterare ann.rubin@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag på modell för biståndsbeslut i tid gällande serviceinsatser

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-01-30 Vår referens Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFN-2015-2

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Grundläggande jämställdhetskunskap

Grundläggande jämställdhetskunskap Grundläggande jämställdhetskunskap Trappsteg 1 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och

Läs mer

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Styrdokument, plan Stöd & Process 2013-08-27 Maria Lindeberg 08-590 973 76 Dnr KS/2013:457 Maria.lindeberg@upplandsvasby.se Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Nivå: Kommungemensamt Antagen: Kommunfullmäktige

Läs mer

Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET

Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Förord Malmö stads arbete med jämställdhetsintegrering vilar på CEMR, de nationella jämställdhetspolitiska målen, Malmö stads utvecklingsplan

Läs mer

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun 10 februari 2016 Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun Beslut Tillbakablick Jämställdhetsintegrering angavs som huvudsaklig strategi för kommunens jämställdhetsarbetet i programmet som antogs av KF 2003 Programmet

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Nämndsbudget 2016 Stadsområdesförvaltning Söder

Nämndsbudget 2016 Stadsområdesförvaltning Söder Foto: Sanna Dolck Nämndsbudget 2016 Stadsområdesförvaltning Söder Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Nämndens ansvar... 5 2.1 Stadsområdesförvaltningen... 6 3 Mål... 7 3.1 Målområde 1 - En ung,

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-01-17 Sida 1 (2) Diarienr GSN 2018/00182-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen Torbjörn Berggren Epost: torbjorn.berggren@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. 1 Parter Älvkarleby kommun 21200-0258 Arbetsförmedling Norra Uppland 202100-2114 Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle B i l a g a 1 2019-04-16 Sid 1 (7) Dnr 18SON148 Handläggare Ulf Häggberg Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle G Ä V L E K O M M U N Gävle kommun, Socialtjänst Gävle. Tfn 026-17

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-16 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 SN-2015-1611

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer