Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok"

Transkript

1 Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok Ida-Li Lee Wollersjö 2006

2 Sydkorea Mitt liv började långt innan jag, den 15 juni 1974, landade på Arlanda. Någonstans i Sydkorea, i Taegü växte en kvinnas mage. Min mammas mage. Var hon ledsen? Var hon glad? Vilka känslor är det som hon har fört över till mig under sin graviditet? Åt hon bra? Tog hon hand om sig själv? Var hon harmonisk eller var hon upprörd? Tog hennes omgivning hand om henne eller stod hon ensam? I fem månader fick jag vara hos henne, tror jag. Hoppas jag. I fem måndader fick vi vara mor och dotter. Vad hände sen? Jag försöker att tänka på varför jag lämnades bort, men inser att det känns lite för svårt. Det är något jag helst inte vill tänka på. Tanken känns som en svart klump i mitt hjärta. Jag hittades den 20 januari 1974, framför huset till Lee Young Keun i Taegü. Jag låg i en låda. Många gånger har jag fantiserat om ett vitt hus och där utanför uppfarten låg jag. Herr Lee Young Keun lämnade in mig på polisstationen, som i sin tur lämnade mig vidare till Kyung-Book Branch Office, som placerade mig för internationell adoption. Jag fick ett uppskattat födelsedatum och mitt koreanska namn, Lee Woo-Bok. Lee är ett vanligt familjenamn i Korea, Woo står för God och Bok står för Lycka. God Lycka. Kanske någon önksade mig god lycka på min framstående resa. Jag hamnade i en fosterfamilj i Seoul. Familjen bestod av tre personer, fostermodern som var 54 år, en son som var 24 år och som arbetade på en firma och en dotter som var 17 och som gick i skolan. I mina papper står det att de alla i familjen hade hälsa, var varma till sättet, de älskade mig väldigt mycket och de tog god hand om mig.

3 Sverige Mina föräldrar fick barnbesked. Min mamma ringde pappa och berättade. Pappa grät. De fick frågan om de ville ha mig som sitt barn. De svarade ja. Mina blivande föräldrar och två av mina tre blivande bröder kom och mötte mig på Arlanda. Förväntansfulla tog de emot mig som sitt eget barn, sin egen syster. Min pappa tyckte att min mössa var ful och sade åt mamma att genast ta av den. Den norska flygvärdinnan som haft hand om mig på resan till Sverige sa att jag var som en liten ap. Jag hade klängt på henne under hela resan hit. Förut när jag hört det berättas för mig har jag tyckt att det varit roligt. Idag tycker jag att det är sorgligt. Vad kände jag egentligen där på planet, när jag fördes från en kontinent till en annan? Vi åkte hem och jag fick mitt första bad i Sverige, hos min nya familj.

4 Anpassning Jag var ledsen när jag kom hit. Vad var jag ledsen för? Saknade jag min fostermamma? Saknade jag maten? Dofterna? Ljuden? Jag omgavs av andra ansikten än vad jag var van vid. Skrämde det mig? Jag sade några ord på koreanska men ingen förstod vad jag sa. Jag var utmärglad. Det syntes att jag inte fått rätt näring. Jag var klen i lederna. Anpassningen gick bra. Mamma och pappa tyckte inte att det var någon skillnad jämfört med att få biologiska barn. Det var naturligt på en gång och de kände bara glädje. Jag var en naturlig familjemedlem. Jag funderar över hur det gick med anknytningen. Mina föräldrar har alltid varit mina föräldar och jag har vänt mig till dem. Men med min svårighet att släppa folk nära inpå mig och visa vem jag är, undrar jag om anknytningen verkligen gick bra. Borde jag då inte vara tryggare? Var min familj endast ett stort skydd som jag anpassade mig till, utan att växa i mig själv? Det finns adoptivbarn som använder som strategi att vara till lags. De är väldigt medgörliga och tycks ha anpassat sig bra till sin nya tillvaro. Jag tror att jag var ett sådant barn. Jag lärde mig hur jag skulle vara och uppföra mig. Språket lärde jag mig, men jag har ibland svårt för förståelse av ord. Kanske var det bara en ytlig inlärning, utan en djupare förståelse för ord.

5 Ingen hemlighet Det har aldrig varit någon hemlighet att jag är adopterad. Jag har alltid vetat om det. Min äldsta bror kallade mig för koreanen Hej koreanen! kunde han säga. Min mamma satt och läste Att adoptera tillsammans med mig och hon försökte sig också på att säga några koreanska ord. Detta är inget jag minns, men jag kan heller inte minnas att jag en dag blev chockad över att inse att jag är adopterad.

6 Vän Vi var tre adopterade koreaner på samma gata. Det var nog ingen slump att jag blev bästis med med den jämnåriga av dem, istället för något av de andra barnen på gatan. Vi var många barn på gatan som lekte med varandra.

7 Rädsla Jag minns att jag hade sönder mammas skärp. När hon frågade mig vem som hade haft sönder det, vågade jag inte säga annat än jag vet inte. Jag vågade inte erkänna att det var jag. Jag var rädd, men jag vet inte för vad. Min bror och jag satt och tittade på tv där de visade musikvideos. Jag frågade honom om han tyckte de olika videorna var bra. Tyckte han att de var bra, tyckte jag också det. Tyckte han att de var dåliga, tyckte jag att de var dåliga. Jag vågade inte ha en egen åsikt. Jag vågade inte tycka om något eller tycka illa om något om det inte var godkänt från början. Vår hund var gammal och var tvungen att avlivas. Jag vågade inte visa att jag var ledsen. Jag svalde så hårt att jag inte ens kände själv att jag var ledsen. Men när ingen såg, smög jag fram till hunden och klippte av en hårtofs. Den blev mitt minne och jag behöll den i många år framåt. Min barndomsvän skulle flytta till en annan stad. Jag kände att jag ville gråta, men svalde och låtsades inte om att jag var ledsen. Hon fick några presenter av mig och jag hoppades att hon skulle komma ihåg mig. Jag tror att det syntes på mig att jag sörjde, men det var fortfarande ingen riktig gråt som kom fram. Jag satt och stirrade ut i intet.

8 Glasögonorm När jag gick på lågstadiet kallade jag en kille för glasögonorm. Vad ledsen jag var sen när det visade sig att jag själv behövde glasögon. Jag vägrade under många år att använda mina glasögon. Till slut skaffade min mamma kontaktlinser som jag kunde ha. Hon vågade inte längre släppa ut mig i samhället för att jag såg så dåligt.

9 Julen I många år firade vi jul tillsammans med mammas syskon och mina kusiner. Vi var många kusiner och det blev mycket stoj och stim. Det kändes tryggt med så många släktingar.

10 Förälskad Jag var förälskad i en kille i klassen. På rasten gick vi tillsammans och jag fick låna hans hockeyklubba.

11 Kärlek Jag har alltid känt mig älskad av mina föräldrar. Jag har aldrig känt mig mindre värd än mina bröder, utan jag har snarare varit prinsessan i familjen. Älskad och bortskämd av alla. Varför har jag då inte känt mig trygg? Jag tror att det har med min rädsla för att inte bli älskad och för att bli lämnad att göra. Jag har inte vågat lita på någon utan gjort allt för att bli älskad och inte lämnad. Det var under en period som jag ifrågasatte mina föräldrars sätt att visa sin kärlek. De fanns till för mig, de stöttade mig, de gav mig allt och de gjorde allt som de kunde för mig. På det sättet visade de sin kärlek. Ändå var det något som gnagde. Var det här kärlek? Var det här tillräckligt? Kunde de inte visa kärlek på något annat sätt? Vi var en familj som inte hade så mycket fysisk kontakt. Det kunde jag sakna. Samtidigt som jag när pappa försökte att röra vid mig, slog bort hans hand. Det tog mig några år, men sen kunde jag förlikas med tanken på att - ja, det är så här min mamma och pappa visar att de älskar mig. Då kunde jag uppskatta dem för vad de var och jag kunde älska på de grunderna.

12 Namnsdag Min pappa kallade mig ofta för Uffe, Kurt och Nisse. Det var en rolig grej mellan oss. Jag fick till och med presenter när jag hade namnsdag.

13 Dagbok Jag skrev dagbok varje dag i flera år. Dagboken blev min närmaste vän. Jag minns att jag skrev att vad jag än säger så kan det komma tillbaka till mig på ett negativt sätt. Så jag vågade inte öppna mig själv för andra. Jag höll tyst för att inte bli sårad.

14 Tennis Jag och en kompis tränade tennis tillsammans. Jag missade ofta bollen och tränaren frågade om jag hade hål i racketet. Min kompis och jag hade väldigt roligt tillsammans och tränaren fick sära på oss för att vi skulle sluta skratta.

15 Sedd för den jag är Jag älskade kläder och min mamma sydde gärna upp det jag beställde av henne. Jag hade en enorm garderob och jag använde kläderna för att uttrycka hur jag mådde på dagen. Ofta försökte jag klä mig modernt, gärna före alla andra. Jag gjorde som i Fucking Åmål, tittade i Vecko Revyn efter vad som var inne och försökte klä mig därefter. Det kunde vara allt ifrån snyggt till anskrämligt. Jag minns en senapsgul långklänning som inte var så värst snygg. Den gav många reaktioner och blickar. Jag gillade uppmärksamheten. Jag fick flera komplimanger för mina kläder varje dag. Men jag kände att det bara var tomma ord. Jag ville bli sedd för den jag var. Tyvärr visste jag inte hur det skulle gå till. Detta berodde inte på mina vänner, utan på att jag själv inte visste vem jag var.

16 En i mängden Jag har alltid känt mig som en i mängden. Självklart har jag varit lika svensk som alla andra runt omkring mig. Ibland har jag blivit förvånad när jag sett mig själv i spegeln och sett ett asiatiskt ansikte och långt svart hår. Samtidigt har mitt annorlundaskap som adopterad gjort att jag stuckit ut ur mängden. Jag har känt mig speciell på något sätt. De flesta visste vem jag var i det lilla samhället jag växte upp i. Det såg jag som något positivt. Sen med mina klädkreationer stack jag ut ännu mer.

17 Korea träff Vi var på en träff för familjer med adopterade barn från Korea. Vi fick titta på en film om ett traditionellt bröllop. Det var viktigt att bruden såg ledsen ut. Jag lärde mig äta med pinnar efter en beskrivning. Detta är det enda minne jag har om att göra några aktiviteter som är förknippat med mitt ursprung. Jag minns vissa sekvenser väldigt väl och jag är glad för att jag varit där.

18 Tonårstiden Jag gick inte igenom någon kris under tonåren. Det enda jag minns är att jag under en period inte ville prata med mamma och pappa. Jag vet inte varför jag inte ville det. Tonåren flöt på. Jag tror att jag hade så fullt upp med att vara till lags, att funderingar som brukar dyka upp under tonåren, aldrig dök upp. Andras viljor och tyckanden var min lag, och jag hade fullt sjå med att leva upp till dessa viljor. Det var ett ansträngande arbete. Jag försökte så gott jag kunde förutsäga vad andra ville, så att deras förväntningar uppfylldes. Detta är en efterkonstruktion, något jag kommit fram till under terapi. Jag var lugn och ordentlig. Exemplarisk tycker min pappa att jag var. Mina föräldrar satte inte direkt några gränser. Som fjärde barnet var de luttrade och jag fick göra vad jag ville. Kanske berodde det på att jag själv visste var gränserna gick. Jag visste vad jag fick göra och inte göra.

19 Brevvänner Jag tyckte mycket om att sitta på mitt rum och pyssla. Antingen höll jag på med mina foton eller så skrev jag brev. Jag hade under en tid så många som fyrtio brevvänner.

20 Simma Större delen av mitt liv har präglats av simträning. Jag hade talang för att simma och när jag var en 13 år fick jag åka med på ett juniorlandslagsläger. Dock kände jag att det ställdes för höga krav på mig, så jag avböjde fortsatt deltagande. Jag fick ibland svårt att andas när jag simmade. Jag tror att det hade att göra med att jag kände press på mig att prestera. För varje bra resultat jag gjorde, kände jag att jag var tvungen att klara av att prestera bra även nästa gång. Jag frågade mamma och pappa om luften kunde ta slut. De anade oråd och tog med mig till BUP. Där satt jag tyst och de kom ingen vart med mig. Vi slutade att gå dit. Min rädsla för att luften skulle ta slut, avtog så småningom. Simmarna var under lång tid mina närmasta vänner. Med träning en sex gånger i veckan fanns det inte så mycket tid över för andra kompisar.

21 Regn Jag och mina simmarvänner var på Skara sommarland. Jag och en kompis paddlade kanot. Just då började det regna och vi försökte paddla allt vi kunde för att komma i land. Men vi paddlade åt olika håll, så vi satt kvar ute i regnet och skällde på varandra, medan alla andra var i lä och skrattade åt oss.

22 Alexandra Mamma, min bror, kusin, moster och jag gick på en hårvisning på Alexandra i Stockholm. Det var stort att åka till Stockholm. På Alexandra fanns det många kändisar. Jag var autografjägare men vågade inte fråga efter någon autograf. Istället tog mamma blocket i handen och sprang omkring och jagade autografer åt mig med förevändningen att hon aldrig skulle träffa dem hon frågade mer, då vi kom från landet.

23 Dröm Jag drömde om att bli fotomodell. Jag ville bli sedd. En vän till min bror ville ha med mig på en fotning och jag hamnade i Vecko Revyn. Jag var väldigt stolt.

24 Fylla När jag gick i åttan drack jag alkohol för första gången. Jag drack två små folköl och mådde jättedåligt sen. När jag kom hem och var alldeles rödögd sa jag till mamma och pappa att de rökt så mycket på festen. De tyckte synd om mig. Om de bara vetat.

25 Stöttepelare Jag uppfattades ibland som en stöttepelare hos vissa personer i min omgivning. De sökte upp mig och jag stödde dem.

26 Ätstörningar Jag hade läst i Vecko Revyn om tjejer som gick och kräktes efter de ätit. Jag undrade hur det var och provade att stoppa fingrarna i halsen. I och med det fann jag ett sätt för att dämpa min ångest jag hade av all press kring mig. Jag hetsåt och stoppade sedan fingrarna i halsen. Sedan åt jag igen för att få i mig tillräckligt med näring. Jag kunde till exempel hetsäta innan jag skulle sätta mig ner för att läsa läxor. Det kändes skönt att få ge utlopp för lite ångest. Sedan kände jag mig redo för att sätta mig ner och läsa. Detta pågick till och från under några år.

27 Som alla andra Du är precis som alla andra, fick jag ofta höra. Det kändes bra att få höra, att jag var som alla andra. Jag var en utav de andra. Men vad innebar det? Att mitt ursprung förnekades?

28 Godisaffär Mina föräldrar hade en godisaffär. Vi hade alltid en stor skål med godis hemma. Mina vänner var lyriska när de kom hem till mig.

29 Hallstaparken Det var många uppträdanden i folkets park i Hallstahammar, där jag växte upp. Jag hade inte åldern inne, men lånade min kusins leg. I och med att hon också är korean, så såg vakterna bara det asiatiska och inte att vi inte var ett dugg lika.

30 Hanbok Min mamma och pappa köpte mig en hanbok, en koreansk folkdräkt. Den var kornblå med vita tranor på. Tranorna betyder lycka. En kvinna som skulle åka till Korea köpte en underklänning med tilhörande skor åt mig. Jag tyckte att hanboken var fin.

31 Prao När jag gick i nian och skulle praoa, fick jag för mig att jag ville praoa i Stockholm, där en av mina bröder bodde. Jag gick in på Matpalatset, en restaurang, och frågade om jag fick praoa där. Det gick bra och jag fick under min praotid plocka disk på restaurangen. De var nöjda med mig och jag fick sedan komma tillbaka för att sommarjobba där. Det var mitt första arbete. Jag tyckte att det var spännande att få vara i Stockholm.

32 Skolan I skolan gick det bra. Jag hade lätt för att lära mig. Men med en rädsla för att inte vara tillräcklig, vågade jag inte lämna något åt slumpen, så jag läste in allt jag kunde och gick självklart ut gymnasiet med höga betyg. Betygen kändes länge som något som inte var något värt. Jag var bra på att plugga, det var också allt, resonerade jag. Jag var rädd för att inte kunna prestera lika mycket igen, eller för att de kunskaper jag faktiskt hade insupit inte motsvarade mina betyg.

33 Utbytesstudent Jag åkte som utbytesstudent till Frankrike, i St Dizier. Jag gick i ett franskt gymnasium och bodde hos en familj. Där fortsatte jag med simningen. Det gick väldigt bra för mig och det stod mycket om mig i tidningen. Den mörka svenskan och Den lilla sjöjungfrun var smeknamn jag hade. Jag fick känna av lite kändisskap i och med mina framgångar. Småtjejer kom och ville ha min autograf. Språket var svårt i början även fast jag läst det i flera år i Sverige. Jag klara de av att ställa frågor, men jag förstod inte svaren jag fick.

34 Middag Jag bjöd mina klasskompisar på middag. Mamma lagade bulgogi och vi åt med pinnar. Bulgogi är Koreas nationalrätt. Det kändes roligt att få bjuda på en koreansk rätt.

35 Identifiering Under gymnasietiden identifierade jag mig med svarta kvinnor. Jag tyckte att de var vackra och jag identifierade mig hellre med dem än med asiatiska kvinnor, som det för övrigt fanns väldigt få av i media. Jag attraherades av svarta män. Jag trodde inte att blonda killar kunde vara intresserade av mig, på grund av att jag var asiat. Blonda killar kunde inte tycka om mig, trodde jag. Dröm om min förvåning när jag en dag faktiskt träffade en riktig lintott. Jag umgicks en period med thailändskor. Det var inget jag tänkte på då, men jag kände mig stolt när folk trodde att vi var syskon och när de trodde att jag var thailändska. Jag tyckte att de var vackra. Aldrig slog det mig att vissa män förknippar thailändskor med prostitution.

36 Särposition Jag kände mig stolt över att som adopterad asiat ha en särposition. Jag accepterades både hos svarta och hos vita. Många gånger kände jag att jag var bättre än svarta men inte tillräckligt bra för att helt vara en av de vita.

37 Hektiskt schema Sista året på gymnasiet hade jag ett hektiskt schema. Jag gick till skolan och jag läste på läxorna bra, jag gick ut på diskotek två till tre gånger i veckan, jag simtränade och tränade karate några gånger i veckan och jag hade en pojkvän, som tyvärr inte fick se mig så mycket. När jag tänker på det nu i efterhand förstår jag inte hur jag orkade. Men har man roligt så brukar det mesta gå.

38 Sviken Jag hade svårt för att lita på andra människor. Men en killkompis kom mig särskilt nära. Vi pratade i telefon varje dag och vi delade varandras hemligheter. Han var den första person jag vågade lita på. Men han var också den person som sårade mig mest. Han träffade en tjej som var svartsjuk. Också hon adopterad. Hon var svartsjuk på mig och han slutade träffa mig. Min värld rasade samman och såret finns kvar än idag. Han har försökt att gottgöra sitt val, men tiden har gått och det som fanns då finns inte kvar idag. Det sker ofta så i min värld. Att jag bryter kontakten totalt med folk. Jag klarar inte att hantera att personer jag blivit sviken av eller blivit besviken på, vill komma mig nära. Jag klarar inte av att hålla avstånd om de en gång kommit för nära. Jag känner mig smutsig och vill tvätta bort närheten. Detta har också skett med min bror. Han kom för nära när vi under några år bodde tillsammans, samtidigt som jag kände mig sviken av att jag inte tyckte att han tog tillräckligt mycket hänsyn till mig. Vi har i stort sett ingen kontakt idag.

39 Studier För mig var det självklart att jag skulle läsa vidare efter gymnasiet. Men det var många borden som fick mig att söka till Östasienlinjen. Jag har alltid varit duktig på språk och jag tänkte mig att jag skulle arbeta på något internationellt företag som sekreterare eller som ekonom. Men sen började tankarna komma. Skulle jag läsa språk borde jag läsa något asiatiskt, för det var där jag trodde jobben skulle finnas. Läste jag något asiatiskt språk borde jag läsa koreanska, eftersom jag själv kommer därifrån och skulle jag ändå läsa ett språk så borde jag läsa en linje, när jag ändå höll på. Sagt och gjort, jag sökte till Internationella ekonomlinjen i andrahand och Östasienlinjen, med inriktning på Korea, i första hand. Jag kom in på mitt förstahandsval. Jag flyttade till Stockholm i slutet av augusti Det visade sig att min adopterade barndomsvän också kommit in på samma linje och hon flyttade in i en lägenhet inte så långt från mig. Vi var flera adopterade koreaner i klassen. Idag kan jag se att det påverkade mig oerhört mycket. Jag var inte längre ensam adopterad bland vita, utan vi var flera adopterade som alla kunde vara duktiga i skolan, se bra ut, vara duktiga på olika saker och ting osv. Jag kände avundsjuka till en tjej i klassen som jag tyckte såg oerhört bra ut och hon var dessutom duktig på korenaska. Vilken konkurrent! Det var svårt att inte vara den enda asiaten. När jag jämförde mig med min konkurrent sjönk mitt självförtroende. Jag kände mig inte tillräckligt bra och tyckte inte att jag såg tillräckligt bra ut. Min strävan efter att vara bra stegrades i och med detta. Jag fortsatte att göra saker som jag borde göra, bland annat gå på fester, plugga och vara intresserad av asien. Men mitt intresse var inte genuint, utan det var vad jag trodde att jag borde vara och göra. Jag träffade en kille som fortfarande bodde hemma. Att jag trivdes bra med honom, var för att hans liv påminde om mitt liv hemma där mamma och pappa fanns med som trygghet. Det var svårt att flytta hemifrån, då jag skulle göra allt själv, tvätta, laga mat, städa. Allt

40 sådant som mamma tidigare gjort åt mig. Men det var en relation där jag begränsades som person för att jag försökte att anpassa mig till honom. Detta förstod jag inte när jag var mitt inne i den. Men en dag fick jag helt enkelt nog och gjorde slut, utan några som helst förklaringar. Jag visste ju inte själv varför. Under det första året på Östasienlinjen mötte jag mitt ursprung. Jag förstod inte vad det innebar, men det gjorde ett obehagligt intryck på mig. Jag ställdes öga mot öga med något jag under hela livet försökt förtränga. Jag var negativ till asien och det koreanska.

41 Barnkalas Jag hade tillsammans med några personer från Östasienlinjen ett barnkalas. Vi hade tidigare inte umgåtts men lärde nu känna varandra. Flera av dem som kom på barnkalaset är mina vänner än idag.

42 Depression Jag hade under många år sparat ut mitt hår och det nådde ner halvvägs på ryggen. Men vid midsommar, ett år efter att jag flyttat till Stockholm, fick jag för mig att jag skulle klippa av mig håret. Jag klippte det så att det blev några centimeter långt. Jag trivdes bra med det. Men efter någon vecka ville jag klippa det ännu kortare. Det blev centimeterlångt och jag färgade det blont. I och med detta tog jag avstånd från det asiatiska hos mig själv och även min egen kvinnlighet. När jag ser på foton från den tiden och åren efter, så kan man se hur jag raderat bort både det asiatiska och det kvinnliga i mitt utseende. Jag träffade en ny kille lite. Det var osäkert och en dag när vi skulle ses för att prata, då dök han inte upp. Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag kände mig dumpad och värdelös. Jag minns inte hur jag kom på att jag mådde dåligt, men en dag på tunnelbanan sa jag till min barndomsvän att jag mådde dåligt. Hon följde med mig till psykakuten. Jag knyckte konstigt med huvudet och var inte riktigt kontaktbar. Läkaren sa att jag led av en depression och frågade om jag ville lägga in mig på sjukhuset. Jag avböjde, men lade in mig frivilligt dagen efter. Det var skönt att bara få koppla av på sjukhuset. Mina vänner hade fått veta att jag lagt in mig på sjukhus, så de kom och hälsade på mig. Jag hade svårt att säga ifrån, så jag tog emot dem. Jag försökte att vara en duktiga flicka och verkade må bra. Personalen på sjukhuset såg hur väl jag fungerade med mina vänner och ville skriva ut mig. Jag fick panik men hade inget val. Efter tre dygn skrevs jag ut. Jag skrevs ut med lyckopiller som mitt enda stöd. Diagnosen var depression. Lyckopillren fungerade så att de första veckorna kunde man må sämre. Jag som redan mådde så dåligt. Allt var bara ett enda stort svart hål. Jag satt och dunkade huvudet i väggen på grund av all ångest. Jag satte en kniv mot min handled och funderade på om jag skulle skära men jag klarade inte av det. Till slut tog jag och ringde till mamma och pappa. Jag grät av ångest. De satte sig genast i bilen och åkte till

43 Stockholm. Under tiden jag väntade på att de skulle komma klippte jag i håret och klistrade upp det på ett papper. Jag gjorde konst av min ångest. Det luktade lim i hela lägenheten. Mamma stannade hos mig i en vecka. Det var tryggt. Jag tror att orsakerna till att jag började må dåligt var många. Jag hade flyttat hemifrån och skulle klara mig själv samt vara ifrån mina föräldrar. Att dessutom möta mitt ursprung tillsammans med mina krav på mig själv blev helt enkelt för mycket. Droppen som fick bägaren att rinna över var att bli dumpad. Jag började gå till en psykolog. Jag visade honom några målningar jag gjort. De innehöll många olika färger, varpå psykologen ansåg att jag inte mådde så dåligt. När han vid ett senare tillfälle frågade mig hur dåligt jag mått på en skala och jag svarade två av tio, blev han förvånad och sade något som, var det så illa? På grund av misstänksamhet till andra fick psykologen dra ur mig svar genom att ställa frågor. När jag svarade, svarade jag fåordigt. Han fick helt enkelt inte ur mig något av vikt. När han till slut ställt en massa frågor, tyckte han inte att han kunde göra något mer för mig. Jag blev istället rekommenderad att gå till en psykoterapeut som arbetade med adopterade. Hos henne var det jag som skulle tala, utan att hon ställde frågor. Jag hade inget att säga, eller jag vågade inte säga något, utan satt alldeles tyst. Jag ville bara bort därifrån. Nästa gång jag skulle gå till henne ringde jag och sa att jag inte kunde komma. När det var dags att gå dit igen ringde jag och sa att jag mådde bra och att jag inte ville gå dit igen. Det var det sista jag hörde från sjukvården. Jag stod ensam med min depression. Jag vet inte vad man skulle ha gjort för att fånga upp mig. Men jag vet att man inte skulle ha släppt mig. Det kunde ha gått riktigt illa. Och det kanske var det det gjorde.

44 På egna ben Mina studier klarade jag inte av. Jag hade svårt för att koncentrera mig. Istället började jag arbeta på en sushi-restaurang. Även det hade jag svårt för att klara av. Jag ringde och sjukskrev mig, men min mamma lyckades sedan varje morgon att få upp mig så att jag kunde gå till jobbet. Jag lyckades behålla jobbet. Det höll mig uppe. Jag hade hela tiden något att göra, istället för att gå och vara deprimerad. Jag jobbade oftast kväll, så jag började gå ut efter jobbet. Jag höll till kring Stureplan. Många av människorna som gick ut där var människor som ville bli sedda. Det var en ytlig tillvaro. Jag ville bli sedd och jag kunde ibland känna att jag var någon. Jag lärde känna igen folk som gick dit och jag såg dem som mina nya vänner. Jag gick inte ut för att dricka, men det hände ibland att jag gjorde det och ibland kunde det bli en och en annan drog. Jag förnekade mitt drogintag genom att säga att jag endast testade dem. Det blev någon gång i halvåret som jag tog dem. Ganska lagom intervall tyckte jag. Men alldeles för ofta för att säga att jag bara testade. Tiden kring Stureplan var en flykt och ett sökande efter bekräftelse. Den gav mig tillfälliga glimtar av att vara någon. Mina vänner som jag träffat på Östasienlinjen pluggade och kunde inte gå ut lika mycket som jag gjorde. Jag gick ofta ut själv, stod någonstans och bara väntade. På vad? kan man frågade sig. Jag vet faktiskt inte, men det jag väntade på, dök aldrig upp.

45 Sex Jag har träffat lite olika killar till och från. Med bland annat sexuella övergrepp från barndomen i bagaget och en vilja att vara till lags, har jag ofta gått över gränsen för vad jag vill göra och för vad jag kan hantera. Många gånger har jag bara känt mig alldeles tom efteråt. Jag har sagt till mig själv många gånger att nästa gång, nästa gång ska jag stå upp för mig själv och säga ifrån, men likväl nästa gång så har jag gått över gränsen igen. Sex var länge ett tvång och fyllt av smärta istället för en njutning men jag vågade aldrig säga nej.

46 Hudfärg Det slog mig att det enda som skiljde mig åt från att bli helt svensk, som alla andra, var min hudfärg. Jag ville skrubba bort färgen från min hud och jag grät av vanmakt. Jag ville bli vit.

47 Andlighet Jag arbetade på ett café, där jag träffade en tjej som hade varit på kanalisering. Kanaliseringen hon varit på innebar att en kvinna lånar ut sin kropp till en ande som sedan skriver en text genom hennes kropp, så kallad automatskrift. Jag beslutade mig för att prova på det. Under sessionen så skrev kvinnan att jag mådde dåligt för att jag tänkte på framtiden. Hon skrev också att jag hade ett uppdrag. Jag skulle arbeta för kärleken på jorden och jag skulle göra det genom att arbeta med människor i olika åldrar, på ett kreativt sätt. Jag uppmanades att meditera två gånger om dagen. Jag tror att jag kände mig sedd där. Något hände iallafall. Efter den sessionen var jag inte längre deprimerad och föll inte på flera år ner i något svart hål igen. Det var ett avgörande vägskäl för mig. Jag fick en ny mening med mitt liv. Jag började att läsa böcker om andlighet och jag började att meditera två gånger om dagen. Så småningom började jag också själv att kanalisera, inte genom automatskrift, utan genom att lyssna på en inre röst. Det var en fantastisk känsla att vara en del av något större och att kunna vara en förmedlare av detta. All min vakna tid gick till att syssla med andlighet, min egen utveckling och sökande efter mig själv.

48 Ideperiod Jag drog mig då och då undan från mina vänner och vardagen. Jag kallade det att ha en ideperiod. Den kunde vara i flera veckor. Jag behövde vila och vara ifred och ibland fundera över livet. Det kändes som att jag aldrig visste hur det skulle vara när jag kom tillbaka efter dessa ideperioder. De flesta av mina vänner var förstånde, men det hände att vissa försvann under den här perioden.

49 Beckmans Två tjejer gick ute på stan och frågade asiater om de ville vara med på en modevisning för att visa deras kläder på Beckmans, en designhögskola. De frågade mig och jag tackade ja. Det kändes roligt att få vara med lite i modevärlden. En av tjejerna var den kända kläddesignern Ann-Sofie Back.

50 Modell Jag var anmäld till en modellagentur. Jag fick några jobb, men mest var det gratisjobb jag gjorde för att få bilder. Det var roligt att se hur förvandlad man blev av att bli sminkad och det var roligt att se hur branschen fungerar.

51 Frisyrer Jag ville ett tag bli frisör så jag började arbeta på en frisersalong. Där mixtrade och trixade jag med olika frisyrer. Det blev lite som med mina kläder, jag uttryckte mig genom mina frisyrer.

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

HÄR HAR DU MITT LIV. skildringar vid sidan av normen

HÄR HAR DU MITT LIV. skildringar vid sidan av normen HÄR HAR DU MITT LIV skildringar vid sidan av normen 1 2 HÄR HAR DU MITT LIV skildringar vid sidan av normen tolv berättelser av homosexuella, bisexuella och transpersoner 3 Arbetets museum Norrköping 2005

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

den sista TEMA Man blir sjukare när man tas in När ska soc agera? Barnen som tas om hand & deras föräldrar n Eva Dickson: n Ledaren:

den sista TEMA Man blir sjukare när man tas in När ska soc agera? Barnen som tas om hand & deras föräldrar n Eva Dickson: n Ledaren: n Eva Dickson: Man blir sjukare när man tas in n Ledaren: När ska soc agera? 1/2013 Pris: 20 kr Ges ut av Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling, RFHL. TEMA Barnen som tas

Läs mer

EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING. Berättelsen om Kvinnan och Mannen EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING. Berättelsen om Kvinnan och Mannen EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR Huddinge den 8 november 03 Eva Sundborg Leg. barnmorska, distriktssköterska, med. mag. Vårdutvecklingsledare

Läs mer

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja ett barn som mist en anhörig Få händelser i livet påverkar familjer lika starkt som

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

Anna, 48. 6 barn 18 till 24 år gamla

Anna, 48. 6 barn 18 till 24 år gamla Anna, 48 6 barn 18 till 24 år gamla Mina barns pappa var alkoholist. Jag träffade honom när jag var ung, hade precis blivit myndig, och han var tretton år äldre än jag. För sjutton år sedan var jag tvungen

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828

josef hemmingson 2000 ensam josef hemmingson 000716->000828 2000 av Josef Hemmingson 000716->000828 2000 Kapitel 1. Förord 2. Födelsen 3. När gräset blev grönt 4. Du skall icke stjäla 5. Sanningen 6. Nattens relationer 7. Filosofen 8. En amerikansk pub 9. Den mes

Läs mer

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför vi är generation otrygg 10 röster om att hamna utanför >> Någon som lyssnar och ser Att bli sedd och bekräftad är nog det viktigaste för en ung människa på väg ut i livet. Det kan låta enkelt, men ändå

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 Grafisk form och tryck: Ineko 2013 Förord Varje år tas cirka 26 000 ungdomar omhand av samhället för vård utanför det

Läs mer

Jag såg inte dagens ljus

Jag såg inte dagens ljus Jag såg inte dagens ljus Om man frågar en person vilken dag är du född svarar den oftast jag såg dagens ljus. Men när jag föddes var min värld totalt svart, alltså jag var blind. Hur upptäcktes då detta?

Läs mer

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på Ingen aning? Men jag tänker fan försöka. Det blir inte lätt. Vad är lätt? sa jag. Vi får inte glömma bort krogen, sa Magnus. Krogen? Vem fan har tid att tänka på krogen. Jag. Jag är singel. Ska du hitta

Läs mer