Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok"

Transkript

1 Sökandet efter mig själv En adopterads dagbok Ida-Li Lee Wollersjö 2006

2 Sydkorea Mitt liv började långt innan jag, den 15 juni 1974, landade på Arlanda. Någonstans i Sydkorea, i Taegü växte en kvinnas mage. Min mammas mage. Var hon ledsen? Var hon glad? Vilka känslor är det som hon har fört över till mig under sin graviditet? Åt hon bra? Tog hon hand om sig själv? Var hon harmonisk eller var hon upprörd? Tog hennes omgivning hand om henne eller stod hon ensam? I fem månader fick jag vara hos henne, tror jag. Hoppas jag. I fem måndader fick vi vara mor och dotter. Vad hände sen? Jag försöker att tänka på varför jag lämnades bort, men inser att det känns lite för svårt. Det är något jag helst inte vill tänka på. Tanken känns som en svart klump i mitt hjärta. Jag hittades den 20 januari 1974, framför huset till Lee Young Keun i Taegü. Jag låg i en låda. Många gånger har jag fantiserat om ett vitt hus och där utanför uppfarten låg jag. Herr Lee Young Keun lämnade in mig på polisstationen, som i sin tur lämnade mig vidare till Kyung-Book Branch Office, som placerade mig för internationell adoption. Jag fick ett uppskattat födelsedatum och mitt koreanska namn, Lee Woo-Bok. Lee är ett vanligt familjenamn i Korea, Woo står för God och Bok står för Lycka. God Lycka. Kanske någon önksade mig god lycka på min framstående resa. Jag hamnade i en fosterfamilj i Seoul. Familjen bestod av tre personer, fostermodern som var 54 år, en son som var 24 år och som arbetade på en firma och en dotter som var 17 och som gick i skolan. I mina papper står det att de alla i familjen hade hälsa, var varma till sättet, de älskade mig väldigt mycket och de tog god hand om mig.

3 Sverige Mina föräldrar fick barnbesked. Min mamma ringde pappa och berättade. Pappa grät. De fick frågan om de ville ha mig som sitt barn. De svarade ja. Mina blivande föräldrar och två av mina tre blivande bröder kom och mötte mig på Arlanda. Förväntansfulla tog de emot mig som sitt eget barn, sin egen syster. Min pappa tyckte att min mössa var ful och sade åt mamma att genast ta av den. Den norska flygvärdinnan som haft hand om mig på resan till Sverige sa att jag var som en liten ap. Jag hade klängt på henne under hela resan hit. Förut när jag hört det berättas för mig har jag tyckt att det varit roligt. Idag tycker jag att det är sorgligt. Vad kände jag egentligen där på planet, när jag fördes från en kontinent till en annan? Vi åkte hem och jag fick mitt första bad i Sverige, hos min nya familj.

4 Anpassning Jag var ledsen när jag kom hit. Vad var jag ledsen för? Saknade jag min fostermamma? Saknade jag maten? Dofterna? Ljuden? Jag omgavs av andra ansikten än vad jag var van vid. Skrämde det mig? Jag sade några ord på koreanska men ingen förstod vad jag sa. Jag var utmärglad. Det syntes att jag inte fått rätt näring. Jag var klen i lederna. Anpassningen gick bra. Mamma och pappa tyckte inte att det var någon skillnad jämfört med att få biologiska barn. Det var naturligt på en gång och de kände bara glädje. Jag var en naturlig familjemedlem. Jag funderar över hur det gick med anknytningen. Mina föräldrar har alltid varit mina föräldar och jag har vänt mig till dem. Men med min svårighet att släppa folk nära inpå mig och visa vem jag är, undrar jag om anknytningen verkligen gick bra. Borde jag då inte vara tryggare? Var min familj endast ett stort skydd som jag anpassade mig till, utan att växa i mig själv? Det finns adoptivbarn som använder som strategi att vara till lags. De är väldigt medgörliga och tycks ha anpassat sig bra till sin nya tillvaro. Jag tror att jag var ett sådant barn. Jag lärde mig hur jag skulle vara och uppföra mig. Språket lärde jag mig, men jag har ibland svårt för förståelse av ord. Kanske var det bara en ytlig inlärning, utan en djupare förståelse för ord.

5 Ingen hemlighet Det har aldrig varit någon hemlighet att jag är adopterad. Jag har alltid vetat om det. Min äldsta bror kallade mig för koreanen Hej koreanen! kunde han säga. Min mamma satt och läste Att adoptera tillsammans med mig och hon försökte sig också på att säga några koreanska ord. Detta är inget jag minns, men jag kan heller inte minnas att jag en dag blev chockad över att inse att jag är adopterad.

6 Vän Vi var tre adopterade koreaner på samma gata. Det var nog ingen slump att jag blev bästis med med den jämnåriga av dem, istället för något av de andra barnen på gatan. Vi var många barn på gatan som lekte med varandra.

7 Rädsla Jag minns att jag hade sönder mammas skärp. När hon frågade mig vem som hade haft sönder det, vågade jag inte säga annat än jag vet inte. Jag vågade inte erkänna att det var jag. Jag var rädd, men jag vet inte för vad. Min bror och jag satt och tittade på tv där de visade musikvideos. Jag frågade honom om han tyckte de olika videorna var bra. Tyckte han att de var bra, tyckte jag också det. Tyckte han att de var dåliga, tyckte jag att de var dåliga. Jag vågade inte ha en egen åsikt. Jag vågade inte tycka om något eller tycka illa om något om det inte var godkänt från början. Vår hund var gammal och var tvungen att avlivas. Jag vågade inte visa att jag var ledsen. Jag svalde så hårt att jag inte ens kände själv att jag var ledsen. Men när ingen såg, smög jag fram till hunden och klippte av en hårtofs. Den blev mitt minne och jag behöll den i många år framåt. Min barndomsvän skulle flytta till en annan stad. Jag kände att jag ville gråta, men svalde och låtsades inte om att jag var ledsen. Hon fick några presenter av mig och jag hoppades att hon skulle komma ihåg mig. Jag tror att det syntes på mig att jag sörjde, men det var fortfarande ingen riktig gråt som kom fram. Jag satt och stirrade ut i intet.

8 Glasögonorm När jag gick på lågstadiet kallade jag en kille för glasögonorm. Vad ledsen jag var sen när det visade sig att jag själv behövde glasögon. Jag vägrade under många år att använda mina glasögon. Till slut skaffade min mamma kontaktlinser som jag kunde ha. Hon vågade inte längre släppa ut mig i samhället för att jag såg så dåligt.

9 Julen I många år firade vi jul tillsammans med mammas syskon och mina kusiner. Vi var många kusiner och det blev mycket stoj och stim. Det kändes tryggt med så många släktingar.

10 Förälskad Jag var förälskad i en kille i klassen. På rasten gick vi tillsammans och jag fick låna hans hockeyklubba.

11 Kärlek Jag har alltid känt mig älskad av mina föräldrar. Jag har aldrig känt mig mindre värd än mina bröder, utan jag har snarare varit prinsessan i familjen. Älskad och bortskämd av alla. Varför har jag då inte känt mig trygg? Jag tror att det har med min rädsla för att inte bli älskad och för att bli lämnad att göra. Jag har inte vågat lita på någon utan gjort allt för att bli älskad och inte lämnad. Det var under en period som jag ifrågasatte mina föräldrars sätt att visa sin kärlek. De fanns till för mig, de stöttade mig, de gav mig allt och de gjorde allt som de kunde för mig. På det sättet visade de sin kärlek. Ändå var det något som gnagde. Var det här kärlek? Var det här tillräckligt? Kunde de inte visa kärlek på något annat sätt? Vi var en familj som inte hade så mycket fysisk kontakt. Det kunde jag sakna. Samtidigt som jag när pappa försökte att röra vid mig, slog bort hans hand. Det tog mig några år, men sen kunde jag förlikas med tanken på att - ja, det är så här min mamma och pappa visar att de älskar mig. Då kunde jag uppskatta dem för vad de var och jag kunde älska på de grunderna.

12 Namnsdag Min pappa kallade mig ofta för Uffe, Kurt och Nisse. Det var en rolig grej mellan oss. Jag fick till och med presenter när jag hade namnsdag.

13 Dagbok Jag skrev dagbok varje dag i flera år. Dagboken blev min närmaste vän. Jag minns att jag skrev att vad jag än säger så kan det komma tillbaka till mig på ett negativt sätt. Så jag vågade inte öppna mig själv för andra. Jag höll tyst för att inte bli sårad.

14 Tennis Jag och en kompis tränade tennis tillsammans. Jag missade ofta bollen och tränaren frågade om jag hade hål i racketet. Min kompis och jag hade väldigt roligt tillsammans och tränaren fick sära på oss för att vi skulle sluta skratta.

15 Sedd för den jag är Jag älskade kläder och min mamma sydde gärna upp det jag beställde av henne. Jag hade en enorm garderob och jag använde kläderna för att uttrycka hur jag mådde på dagen. Ofta försökte jag klä mig modernt, gärna före alla andra. Jag gjorde som i Fucking Åmål, tittade i Vecko Revyn efter vad som var inne och försökte klä mig därefter. Det kunde vara allt ifrån snyggt till anskrämligt. Jag minns en senapsgul långklänning som inte var så värst snygg. Den gav många reaktioner och blickar. Jag gillade uppmärksamheten. Jag fick flera komplimanger för mina kläder varje dag. Men jag kände att det bara var tomma ord. Jag ville bli sedd för den jag var. Tyvärr visste jag inte hur det skulle gå till. Detta berodde inte på mina vänner, utan på att jag själv inte visste vem jag var.

16 En i mängden Jag har alltid känt mig som en i mängden. Självklart har jag varit lika svensk som alla andra runt omkring mig. Ibland har jag blivit förvånad när jag sett mig själv i spegeln och sett ett asiatiskt ansikte och långt svart hår. Samtidigt har mitt annorlundaskap som adopterad gjort att jag stuckit ut ur mängden. Jag har känt mig speciell på något sätt. De flesta visste vem jag var i det lilla samhället jag växte upp i. Det såg jag som något positivt. Sen med mina klädkreationer stack jag ut ännu mer.

17 Korea träff Vi var på en träff för familjer med adopterade barn från Korea. Vi fick titta på en film om ett traditionellt bröllop. Det var viktigt att bruden såg ledsen ut. Jag lärde mig äta med pinnar efter en beskrivning. Detta är det enda minne jag har om att göra några aktiviteter som är förknippat med mitt ursprung. Jag minns vissa sekvenser väldigt väl och jag är glad för att jag varit där.

18 Tonårstiden Jag gick inte igenom någon kris under tonåren. Det enda jag minns är att jag under en period inte ville prata med mamma och pappa. Jag vet inte varför jag inte ville det. Tonåren flöt på. Jag tror att jag hade så fullt upp med att vara till lags, att funderingar som brukar dyka upp under tonåren, aldrig dök upp. Andras viljor och tyckanden var min lag, och jag hade fullt sjå med att leva upp till dessa viljor. Det var ett ansträngande arbete. Jag försökte så gott jag kunde förutsäga vad andra ville, så att deras förväntningar uppfylldes. Detta är en efterkonstruktion, något jag kommit fram till under terapi. Jag var lugn och ordentlig. Exemplarisk tycker min pappa att jag var. Mina föräldrar satte inte direkt några gränser. Som fjärde barnet var de luttrade och jag fick göra vad jag ville. Kanske berodde det på att jag själv visste var gränserna gick. Jag visste vad jag fick göra och inte göra.

19 Brevvänner Jag tyckte mycket om att sitta på mitt rum och pyssla. Antingen höll jag på med mina foton eller så skrev jag brev. Jag hade under en tid så många som fyrtio brevvänner.

20 Simma Större delen av mitt liv har präglats av simträning. Jag hade talang för att simma och när jag var en 13 år fick jag åka med på ett juniorlandslagsläger. Dock kände jag att det ställdes för höga krav på mig, så jag avböjde fortsatt deltagande. Jag fick ibland svårt att andas när jag simmade. Jag tror att det hade att göra med att jag kände press på mig att prestera. För varje bra resultat jag gjorde, kände jag att jag var tvungen att klara av att prestera bra även nästa gång. Jag frågade mamma och pappa om luften kunde ta slut. De anade oråd och tog med mig till BUP. Där satt jag tyst och de kom ingen vart med mig. Vi slutade att gå dit. Min rädsla för att luften skulle ta slut, avtog så småningom. Simmarna var under lång tid mina närmasta vänner. Med träning en sex gånger i veckan fanns det inte så mycket tid över för andra kompisar.

21 Regn Jag och mina simmarvänner var på Skara sommarland. Jag och en kompis paddlade kanot. Just då började det regna och vi försökte paddla allt vi kunde för att komma i land. Men vi paddlade åt olika håll, så vi satt kvar ute i regnet och skällde på varandra, medan alla andra var i lä och skrattade åt oss.

22 Alexandra Mamma, min bror, kusin, moster och jag gick på en hårvisning på Alexandra i Stockholm. Det var stort att åka till Stockholm. På Alexandra fanns det många kändisar. Jag var autografjägare men vågade inte fråga efter någon autograf. Istället tog mamma blocket i handen och sprang omkring och jagade autografer åt mig med förevändningen att hon aldrig skulle träffa dem hon frågade mer, då vi kom från landet.

23 Dröm Jag drömde om att bli fotomodell. Jag ville bli sedd. En vän till min bror ville ha med mig på en fotning och jag hamnade i Vecko Revyn. Jag var väldigt stolt.

24 Fylla När jag gick i åttan drack jag alkohol för första gången. Jag drack två små folköl och mådde jättedåligt sen. När jag kom hem och var alldeles rödögd sa jag till mamma och pappa att de rökt så mycket på festen. De tyckte synd om mig. Om de bara vetat.

25 Stöttepelare Jag uppfattades ibland som en stöttepelare hos vissa personer i min omgivning. De sökte upp mig och jag stödde dem.

26 Ätstörningar Jag hade läst i Vecko Revyn om tjejer som gick och kräktes efter de ätit. Jag undrade hur det var och provade att stoppa fingrarna i halsen. I och med det fann jag ett sätt för att dämpa min ångest jag hade av all press kring mig. Jag hetsåt och stoppade sedan fingrarna i halsen. Sedan åt jag igen för att få i mig tillräckligt med näring. Jag kunde till exempel hetsäta innan jag skulle sätta mig ner för att läsa läxor. Det kändes skönt att få ge utlopp för lite ångest. Sedan kände jag mig redo för att sätta mig ner och läsa. Detta pågick till och från under några år.

27 Som alla andra Du är precis som alla andra, fick jag ofta höra. Det kändes bra att få höra, att jag var som alla andra. Jag var en utav de andra. Men vad innebar det? Att mitt ursprung förnekades?

28 Godisaffär Mina föräldrar hade en godisaffär. Vi hade alltid en stor skål med godis hemma. Mina vänner var lyriska när de kom hem till mig.

29 Hallstaparken Det var många uppträdanden i folkets park i Hallstahammar, där jag växte upp. Jag hade inte åldern inne, men lånade min kusins leg. I och med att hon också är korean, så såg vakterna bara det asiatiska och inte att vi inte var ett dugg lika.

30 Hanbok Min mamma och pappa köpte mig en hanbok, en koreansk folkdräkt. Den var kornblå med vita tranor på. Tranorna betyder lycka. En kvinna som skulle åka till Korea köpte en underklänning med tilhörande skor åt mig. Jag tyckte att hanboken var fin.

31 Prao När jag gick i nian och skulle praoa, fick jag för mig att jag ville praoa i Stockholm, där en av mina bröder bodde. Jag gick in på Matpalatset, en restaurang, och frågade om jag fick praoa där. Det gick bra och jag fick under min praotid plocka disk på restaurangen. De var nöjda med mig och jag fick sedan komma tillbaka för att sommarjobba där. Det var mitt första arbete. Jag tyckte att det var spännande att få vara i Stockholm.

32 Skolan I skolan gick det bra. Jag hade lätt för att lära mig. Men med en rädsla för att inte vara tillräcklig, vågade jag inte lämna något åt slumpen, så jag läste in allt jag kunde och gick självklart ut gymnasiet med höga betyg. Betygen kändes länge som något som inte var något värt. Jag var bra på att plugga, det var också allt, resonerade jag. Jag var rädd för att inte kunna prestera lika mycket igen, eller för att de kunskaper jag faktiskt hade insupit inte motsvarade mina betyg.

33 Utbytesstudent Jag åkte som utbytesstudent till Frankrike, i St Dizier. Jag gick i ett franskt gymnasium och bodde hos en familj. Där fortsatte jag med simningen. Det gick väldigt bra för mig och det stod mycket om mig i tidningen. Den mörka svenskan och Den lilla sjöjungfrun var smeknamn jag hade. Jag fick känna av lite kändisskap i och med mina framgångar. Småtjejer kom och ville ha min autograf. Språket var svårt i början även fast jag läst det i flera år i Sverige. Jag klara de av att ställa frågor, men jag förstod inte svaren jag fick.

34 Middag Jag bjöd mina klasskompisar på middag. Mamma lagade bulgogi och vi åt med pinnar. Bulgogi är Koreas nationalrätt. Det kändes roligt att få bjuda på en koreansk rätt.

35 Identifiering Under gymnasietiden identifierade jag mig med svarta kvinnor. Jag tyckte att de var vackra och jag identifierade mig hellre med dem än med asiatiska kvinnor, som det för övrigt fanns väldigt få av i media. Jag attraherades av svarta män. Jag trodde inte att blonda killar kunde vara intresserade av mig, på grund av att jag var asiat. Blonda killar kunde inte tycka om mig, trodde jag. Dröm om min förvåning när jag en dag faktiskt träffade en riktig lintott. Jag umgicks en period med thailändskor. Det var inget jag tänkte på då, men jag kände mig stolt när folk trodde att vi var syskon och när de trodde att jag var thailändska. Jag tyckte att de var vackra. Aldrig slog det mig att vissa män förknippar thailändskor med prostitution.

36 Särposition Jag kände mig stolt över att som adopterad asiat ha en särposition. Jag accepterades både hos svarta och hos vita. Många gånger kände jag att jag var bättre än svarta men inte tillräckligt bra för att helt vara en av de vita.

37 Hektiskt schema Sista året på gymnasiet hade jag ett hektiskt schema. Jag gick till skolan och jag läste på läxorna bra, jag gick ut på diskotek två till tre gånger i veckan, jag simtränade och tränade karate några gånger i veckan och jag hade en pojkvän, som tyvärr inte fick se mig så mycket. När jag tänker på det nu i efterhand förstår jag inte hur jag orkade. Men har man roligt så brukar det mesta gå.

38 Sviken Jag hade svårt för att lita på andra människor. Men en killkompis kom mig särskilt nära. Vi pratade i telefon varje dag och vi delade varandras hemligheter. Han var den första person jag vågade lita på. Men han var också den person som sårade mig mest. Han träffade en tjej som var svartsjuk. Också hon adopterad. Hon var svartsjuk på mig och han slutade träffa mig. Min värld rasade samman och såret finns kvar än idag. Han har försökt att gottgöra sitt val, men tiden har gått och det som fanns då finns inte kvar idag. Det sker ofta så i min värld. Att jag bryter kontakten totalt med folk. Jag klarar inte att hantera att personer jag blivit sviken av eller blivit besviken på, vill komma mig nära. Jag klarar inte av att hålla avstånd om de en gång kommit för nära. Jag känner mig smutsig och vill tvätta bort närheten. Detta har också skett med min bror. Han kom för nära när vi under några år bodde tillsammans, samtidigt som jag kände mig sviken av att jag inte tyckte att han tog tillräckligt mycket hänsyn till mig. Vi har i stort sett ingen kontakt idag.

39 Studier För mig var det självklart att jag skulle läsa vidare efter gymnasiet. Men det var många borden som fick mig att söka till Östasienlinjen. Jag har alltid varit duktig på språk och jag tänkte mig att jag skulle arbeta på något internationellt företag som sekreterare eller som ekonom. Men sen började tankarna komma. Skulle jag läsa språk borde jag läsa något asiatiskt, för det var där jag trodde jobben skulle finnas. Läste jag något asiatiskt språk borde jag läsa koreanska, eftersom jag själv kommer därifrån och skulle jag ändå läsa ett språk så borde jag läsa en linje, när jag ändå höll på. Sagt och gjort, jag sökte till Internationella ekonomlinjen i andrahand och Östasienlinjen, med inriktning på Korea, i första hand. Jag kom in på mitt förstahandsval. Jag flyttade till Stockholm i slutet av augusti Det visade sig att min adopterade barndomsvän också kommit in på samma linje och hon flyttade in i en lägenhet inte så långt från mig. Vi var flera adopterade koreaner i klassen. Idag kan jag se att det påverkade mig oerhört mycket. Jag var inte längre ensam adopterad bland vita, utan vi var flera adopterade som alla kunde vara duktiga i skolan, se bra ut, vara duktiga på olika saker och ting osv. Jag kände avundsjuka till en tjej i klassen som jag tyckte såg oerhört bra ut och hon var dessutom duktig på korenaska. Vilken konkurrent! Det var svårt att inte vara den enda asiaten. När jag jämförde mig med min konkurrent sjönk mitt självförtroende. Jag kände mig inte tillräckligt bra och tyckte inte att jag såg tillräckligt bra ut. Min strävan efter att vara bra stegrades i och med detta. Jag fortsatte att göra saker som jag borde göra, bland annat gå på fester, plugga och vara intresserad av asien. Men mitt intresse var inte genuint, utan det var vad jag trodde att jag borde vara och göra. Jag träffade en kille som fortfarande bodde hemma. Att jag trivdes bra med honom, var för att hans liv påminde om mitt liv hemma där mamma och pappa fanns med som trygghet. Det var svårt att flytta hemifrån, då jag skulle göra allt själv, tvätta, laga mat, städa. Allt

40 sådant som mamma tidigare gjort åt mig. Men det var en relation där jag begränsades som person för att jag försökte att anpassa mig till honom. Detta förstod jag inte när jag var mitt inne i den. Men en dag fick jag helt enkelt nog och gjorde slut, utan några som helst förklaringar. Jag visste ju inte själv varför. Under det första året på Östasienlinjen mötte jag mitt ursprung. Jag förstod inte vad det innebar, men det gjorde ett obehagligt intryck på mig. Jag ställdes öga mot öga med något jag under hela livet försökt förtränga. Jag var negativ till asien och det koreanska.

41 Barnkalas Jag hade tillsammans med några personer från Östasienlinjen ett barnkalas. Vi hade tidigare inte umgåtts men lärde nu känna varandra. Flera av dem som kom på barnkalaset är mina vänner än idag.

42 Depression Jag hade under många år sparat ut mitt hår och det nådde ner halvvägs på ryggen. Men vid midsommar, ett år efter att jag flyttat till Stockholm, fick jag för mig att jag skulle klippa av mig håret. Jag klippte det så att det blev några centimeter långt. Jag trivdes bra med det. Men efter någon vecka ville jag klippa det ännu kortare. Det blev centimeterlångt och jag färgade det blont. I och med detta tog jag avstånd från det asiatiska hos mig själv och även min egen kvinnlighet. När jag ser på foton från den tiden och åren efter, så kan man se hur jag raderat bort både det asiatiska och det kvinnliga i mitt utseende. Jag träffade en ny kille lite. Det var osäkert och en dag när vi skulle ses för att prata, då dök han inte upp. Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag kände mig dumpad och värdelös. Jag minns inte hur jag kom på att jag mådde dåligt, men en dag på tunnelbanan sa jag till min barndomsvän att jag mådde dåligt. Hon följde med mig till psykakuten. Jag knyckte konstigt med huvudet och var inte riktigt kontaktbar. Läkaren sa att jag led av en depression och frågade om jag ville lägga in mig på sjukhuset. Jag avböjde, men lade in mig frivilligt dagen efter. Det var skönt att bara få koppla av på sjukhuset. Mina vänner hade fått veta att jag lagt in mig på sjukhus, så de kom och hälsade på mig. Jag hade svårt att säga ifrån, så jag tog emot dem. Jag försökte att vara en duktiga flicka och verkade må bra. Personalen på sjukhuset såg hur väl jag fungerade med mina vänner och ville skriva ut mig. Jag fick panik men hade inget val. Efter tre dygn skrevs jag ut. Jag skrevs ut med lyckopiller som mitt enda stöd. Diagnosen var depression. Lyckopillren fungerade så att de första veckorna kunde man må sämre. Jag som redan mådde så dåligt. Allt var bara ett enda stort svart hål. Jag satt och dunkade huvudet i väggen på grund av all ångest. Jag satte en kniv mot min handled och funderade på om jag skulle skära men jag klarade inte av det. Till slut tog jag och ringde till mamma och pappa. Jag grät av ångest. De satte sig genast i bilen och åkte till

43 Stockholm. Under tiden jag väntade på att de skulle komma klippte jag i håret och klistrade upp det på ett papper. Jag gjorde konst av min ångest. Det luktade lim i hela lägenheten. Mamma stannade hos mig i en vecka. Det var tryggt. Jag tror att orsakerna till att jag började må dåligt var många. Jag hade flyttat hemifrån och skulle klara mig själv samt vara ifrån mina föräldrar. Att dessutom möta mitt ursprung tillsammans med mina krav på mig själv blev helt enkelt för mycket. Droppen som fick bägaren att rinna över var att bli dumpad. Jag började gå till en psykolog. Jag visade honom några målningar jag gjort. De innehöll många olika färger, varpå psykologen ansåg att jag inte mådde så dåligt. När han vid ett senare tillfälle frågade mig hur dåligt jag mått på en skala och jag svarade två av tio, blev han förvånad och sade något som, var det så illa? På grund av misstänksamhet till andra fick psykologen dra ur mig svar genom att ställa frågor. När jag svarade, svarade jag fåordigt. Han fick helt enkelt inte ur mig något av vikt. När han till slut ställt en massa frågor, tyckte han inte att han kunde göra något mer för mig. Jag blev istället rekommenderad att gå till en psykoterapeut som arbetade med adopterade. Hos henne var det jag som skulle tala, utan att hon ställde frågor. Jag hade inget att säga, eller jag vågade inte säga något, utan satt alldeles tyst. Jag ville bara bort därifrån. Nästa gång jag skulle gå till henne ringde jag och sa att jag inte kunde komma. När det var dags att gå dit igen ringde jag och sa att jag mådde bra och att jag inte ville gå dit igen. Det var det sista jag hörde från sjukvården. Jag stod ensam med min depression. Jag vet inte vad man skulle ha gjort för att fånga upp mig. Men jag vet att man inte skulle ha släppt mig. Det kunde ha gått riktigt illa. Och det kanske var det det gjorde.

44 På egna ben Mina studier klarade jag inte av. Jag hade svårt för att koncentrera mig. Istället började jag arbeta på en sushi-restaurang. Även det hade jag svårt för att klara av. Jag ringde och sjukskrev mig, men min mamma lyckades sedan varje morgon att få upp mig så att jag kunde gå till jobbet. Jag lyckades behålla jobbet. Det höll mig uppe. Jag hade hela tiden något att göra, istället för att gå och vara deprimerad. Jag jobbade oftast kväll, så jag började gå ut efter jobbet. Jag höll till kring Stureplan. Många av människorna som gick ut där var människor som ville bli sedda. Det var en ytlig tillvaro. Jag ville bli sedd och jag kunde ibland känna att jag var någon. Jag lärde känna igen folk som gick dit och jag såg dem som mina nya vänner. Jag gick inte ut för att dricka, men det hände ibland att jag gjorde det och ibland kunde det bli en och en annan drog. Jag förnekade mitt drogintag genom att säga att jag endast testade dem. Det blev någon gång i halvåret som jag tog dem. Ganska lagom intervall tyckte jag. Men alldeles för ofta för att säga att jag bara testade. Tiden kring Stureplan var en flykt och ett sökande efter bekräftelse. Den gav mig tillfälliga glimtar av att vara någon. Mina vänner som jag träffat på Östasienlinjen pluggade och kunde inte gå ut lika mycket som jag gjorde. Jag gick ofta ut själv, stod någonstans och bara väntade. På vad? kan man frågade sig. Jag vet faktiskt inte, men det jag väntade på, dök aldrig upp.

45 Sex Jag har träffat lite olika killar till och från. Med bland annat sexuella övergrepp från barndomen i bagaget och en vilja att vara till lags, har jag ofta gått över gränsen för vad jag vill göra och för vad jag kan hantera. Många gånger har jag bara känt mig alldeles tom efteråt. Jag har sagt till mig själv många gånger att nästa gång, nästa gång ska jag stå upp för mig själv och säga ifrån, men likväl nästa gång så har jag gått över gränsen igen. Sex var länge ett tvång och fyllt av smärta istället för en njutning men jag vågade aldrig säga nej.

46 Hudfärg Det slog mig att det enda som skiljde mig åt från att bli helt svensk, som alla andra, var min hudfärg. Jag ville skrubba bort färgen från min hud och jag grät av vanmakt. Jag ville bli vit.

47 Andlighet Jag arbetade på ett café, där jag träffade en tjej som hade varit på kanalisering. Kanaliseringen hon varit på innebar att en kvinna lånar ut sin kropp till en ande som sedan skriver en text genom hennes kropp, så kallad automatskrift. Jag beslutade mig för att prova på det. Under sessionen så skrev kvinnan att jag mådde dåligt för att jag tänkte på framtiden. Hon skrev också att jag hade ett uppdrag. Jag skulle arbeta för kärleken på jorden och jag skulle göra det genom att arbeta med människor i olika åldrar, på ett kreativt sätt. Jag uppmanades att meditera två gånger om dagen. Jag tror att jag kände mig sedd där. Något hände iallafall. Efter den sessionen var jag inte längre deprimerad och föll inte på flera år ner i något svart hål igen. Det var ett avgörande vägskäl för mig. Jag fick en ny mening med mitt liv. Jag började att läsa böcker om andlighet och jag började att meditera två gånger om dagen. Så småningom började jag också själv att kanalisera, inte genom automatskrift, utan genom att lyssna på en inre röst. Det var en fantastisk känsla att vara en del av något större och att kunna vara en förmedlare av detta. All min vakna tid gick till att syssla med andlighet, min egen utveckling och sökande efter mig själv.

48 Ideperiod Jag drog mig då och då undan från mina vänner och vardagen. Jag kallade det att ha en ideperiod. Den kunde vara i flera veckor. Jag behövde vila och vara ifred och ibland fundera över livet. Det kändes som att jag aldrig visste hur det skulle vara när jag kom tillbaka efter dessa ideperioder. De flesta av mina vänner var förstånde, men det hände att vissa försvann under den här perioden.

49 Beckmans Två tjejer gick ute på stan och frågade asiater om de ville vara med på en modevisning för att visa deras kläder på Beckmans, en designhögskola. De frågade mig och jag tackade ja. Det kändes roligt att få vara med lite i modevärlden. En av tjejerna var den kända kläddesignern Ann-Sofie Back.

50 Modell Jag var anmäld till en modellagentur. Jag fick några jobb, men mest var det gratisjobb jag gjorde för att få bilder. Det var roligt att se hur förvandlad man blev av att bli sminkad och det var roligt att se hur branschen fungerar.

51 Frisyrer Jag ville ett tag bli frisör så jag började arbeta på en frisersalong. Där mixtrade och trixade jag med olika frisyrer. Det blev lite som med mina kläder, jag uttryckte mig genom mina frisyrer.

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning?

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Det här erbjuder vi Kris- och samtalsmottagningen vänder sig till dig som är förälder,

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKO D STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER

Läs mer

Jag gjorde slut med mina föräldrar

Jag gjorde slut med mina föräldrar Jag gjorde slut med mina föräldrar Skam, skuld och dåligt samvete. Så kände Marika så fort hon träffade sina föräldrar. Till sist bestämde hon sig för att bryta kontakten med dem. Det räddade deras relation.

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL Olika perspektiv i synen på barnen Riskperspektiv en riskgrupp för psykisk ohälsa, missbruk

Läs mer

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Östersund. Jag sitter med i Brukarrådet för Område Psykiatri

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Superperfekta. Tina Wiman

Superperfekta. Tina Wiman Superperfekta Superperfekta Tina Wiman Författaren kan nås på e-postadressen prematurmamma@gmail.com Mer läsning finns på munderbar.wordpress.com prematurbloggen.wordpress.com ISBN 978-91-633-8606-0 Tina

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med smärta Jag får ny energi av att stå på scenen Hon var kall och ouppvärmd och repeterade inte i en riktig danssal, den där olycksaliga dagen. Petra

Läs mer

Systerskap för att främja unga tjejers hälsa. Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet

Systerskap för att främja unga tjejers hälsa. Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet Systerskap för att främja unga tjejers hälsa Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet 1 Genusinriktad ANDT-prevention Under 2011 påbörjades

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN Mina Gäredal Edward Summanen Unga hbtq-personer som har sex mot ersättning Från Osynliga synliga aktörer 13 personer mellan 15 och 25 år som inte

Läs mer

Bilaga A Traumaintervju

Bilaga A Traumaintervju Bilaga A Traumaintervju (används av terapeuten i session 1) Traumaintervju Klientens namn: Datum: Terapeut: Obs: Den här intervjun förutsätter att en grundlig bedömning eller undersökning redan är gjord,

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1 VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1. Gör något och gör det nu. Du kan rädda liv genom att räcka ut en hjälpande hand och att visa att du förstår och tror

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj

barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj barnhemmet i muang mai fredag 6 maj - tisdag 17 maj Nu händer det så mycket hos oss på barnhemmet att vi knappt själva hänger med. Det har kommit många nya barn. Det har varit skolstart och sjukdomsfall.

Läs mer

Den missförstådda sorgen

Den missförstådda sorgen Att känna sorg vid en förlust är naturligt. Samtidigt är sorg en av våra mest försummade och missförstådda upplevelser. Vi är ovana att hantera den och vet inte hur vi ska bete oss när vi möter människor

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Jag hittadelugnet inom mig

Jag hittadelugnet inom mig I Indien skulle Lena hitta sitt sanna jag det var hon övertygad om. Jag hittadelugnet inom mig när jag slutade söka efter lyckan Lena Forsell hade ett välordnat liv med man, barn och jobb.ändå kände hon

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer