Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning"

Transkript

1 Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning Tabitha Weiborn Inget är så vackert som en välskött päls på en welsh gnistrande röd/vit i solskenet. En bra welshpäls är lätt att sköta och om en welsh blir blöt och smutsig så räcker det oftast med att bara torka av tassarna på den och sedan låta den torka inom några timmar brukar det mesta ha rasat av och det du behöver göra då är att ta fram dammsugaren Att hålla tassarna vältrimmade, ansa öronen och borsta igenom pälsen ordentligt nu och då ger dig en welsh som ser välskött ut och besparar dig en massa städning 4 välklippta tassar drar in mycket mindre smuts än 4 oklippta. På vintern fastnar det också lätt snö som bildar klumpar i långt hår på tassarna. Att hålla håret kort på öronen förebygger problem med svamp och öroninfektioner/inflammationer genom att öka cirkulationen av luft till örat. Om man går igenom sin hund var 4 6 vecka brukar de hålla sig snygga. Trimningen är i grunden den samma till vardags och till utställning och det är inte svårare än att var och en med lite intresse kan lära sig att göra det själv.

2 Detta är vad jag använder för att trimma min WSS A: Borste m stålpiggar E: Stålkam B: Stålkarda F: Trimkniv C:Effilersax m 46 tänder G: Klotång D: Vanlig rak sax Ej på bild: Elektrisk klippmaskin (ej nödvändigt) Det är viktigt att ha bra redskap om man ska lyckas med sin trimming. Det är värt att betala lite extra för att få en bra sax de är mycket enklare att arbeta med. Tänk på att aldrig klippa i en smutsig päls inget dödar så effektivt en bra sax som sand och grus På följande sidor kommer jag att ta dig igenom en trimning på en welsh detta är mitt sätt att trimma på alla har olika sätt och du kommer säkert att hitta ditt eget sätt med tiden. Det är viktigt att börja träna din valp redan från början lär honom/henne att både stå och ligga still på ett bord medan du rör vid tassar, öron och resten av kroppen. Om du tränar på detta redan från du får hem din valp så kommer du att bespara dig mycket onödigt bråk och arbete och trimningen blir en trevlig stund för både din hund och dig. Innan du börjar trimma din hund bör den vara nybadad och ren i pälsen gör så här Se till att hunden har ett halkfritt underlag att stå på i duschen/badkaret. Blöt hela hunden med ljummet vatten se till att hela pälsen blir genomvåt. Håll för örongången på hunden så att den inte får in vatten i örat. Schamponera hela kroppen med ett milt schampo gärna ett som innehåller minkolja. Även ansiktet kan schamponeras. Öronen ska däremot inte tvättas med schampo då detta får håret att fästa på dem och försvårar plockningen av dem! Skölj noggrant hela hunden. När du tycker att du gjort det skölj 1 gång till!! Handdukstorka hunden och låt den sedan lufttorka färdigt. Du kan även föna hunden torr om du vill det.

3 Tassar : Tassarna ska vara runda med tjocka trampdynor. Välknutna och kattlika inteför stora och spretiga. Så står det att läsa i rasstandarden på WSS och för att uppnå det resultatet måste vi trimma tassarna och inte låta dem växa vilt. Att hålla håret kortklippt på tassarna kommer du snart märka är viktigt både för att hunden ska ha det bekvämt och för att du själv ska slippa städa så mycket. 4 tassar som denna drar in mycket smuts! Klipp håret mellan trampdynorna så kort som möjligt här använder du den raka saxen. Klipp hela vägen ned mellan trampdynorna på undersidan av tassen men inte upp mellan tårna. Följ trampdynans kant med saxen och klipp håret riktigt kort det gör att trampdynan ser tjock ut och hjälper till att forma tassen.

4 Klipp i en rak vinkel upp vid roten av klon det tar fram den kattlika, välknuta formen på tassen som beskrivs i rasstandarden. Den sista finishen på tassen gör man med effilersaxen. Du använder den till att klippa bort det hår som spretar upp på tassens ovansida. Det är mycket viktigt att man inte klipper ned mellan tårna håret där behövs för att fylla ut tassen och ge den det rätta utseendet.

5 Som du själv kan se får en trimmad tass ett helt annat utseende än en otrimmad det är så här en tass ska se ut om man visar hunden för en utställningsdomare. Trimma och otrimmad tass för jämförelse En så här vältrimmad och fin tass är lätt att hålla ren och besparar dessutom din hund från att få svamp mellan tårna (och sedan var det det där med dammsugningen också )

6 Öron: Ska vara måttligt lågt ansatta och hänga tätt intill kinden. Relativt små, smalna gradvis mot spetsen och till formen likna ett vinlöv. Så här mycket hår på insidan av din welsh öron förhindrar luften att cirkulera och kan ge din welsh problem med öroninfektioner/inflammationer, svamp och kåda i öronen. Det är det vi vill förebygga med trimningen. Använd effilersaxen till att tunna ut håret på insidan av örat och öronlappen detta kommer också att göra så att örat hänger tätare mot kinden som rasstandarden beskriver. Så här ska ett vältrimmat öra se ut på insidan en del rakar örat med elektrisk klippmaskin eller hyvel men min erfarenhet är att detta ofta irriterar huden i örat och snarare gör saken värre. Olika hundar är naturligtvis olika känsliga men jag tycker saxen fungerar bra.

7 Det bästa sättet att få ett riktigt vackert utseende på örats utsida är att handplocka örat. Det är inte smärtsamt för hunden då det är död päls vi plockar bort och den lossnar ganska lätt. Börja från örats nedre del ta en liten tuss päls åt gången mellan tummen och pekfingret och ryck nedåt med en knyck. Ryck aldrig mothårs. Fortsätt sedan uppåt tills du gått igenom hela örat. Längre upp på örat blir pälsen tjockare och det kan vara svårare att skilja på ny och gammal päls. Var försiktigt så du inte tar för mycket och lämnar kala fläckar. Borsta igenom örat emellanåt medan du plockar för att se hur det ser ut. Att handplocka ett öra är tidskrävande och då jag är av naturen lat tar jag vanligen hjälp av en trimkniv när jag vardagstrimmar mina hundar. Det gör arbetet lite snabbare. Du jobbar dig igenom örat på samma vis, börjar nedifrån och går uppåt. Dra alltid med kniven nedåt i hårets växtriktning annars är det stor risk för kala fläckar. När håret på örat är kort och fint använder man effilersaxen att klippa runt kanten på örat för att får fram den rätta formen. Man kan också ta effilersaxen till hjälp på baksidan av örat där håret ofta är tjockt och kan vara svårt att plocka bort. Så här ska ett vältrimmat öra se ut lägg märke till hur det nu hänger närmare kinden på hunden. Jämför det här örat med bilden i början så ser du hur mycket ett vältrimmat öra gör för uttrycket på welshen.

8 Hals: Lång och muskulös utan onödigt halskinn. Jag föredrar att handtrimma halsen på mina hundar då jag tycker att det ger ett mer naturligt och mjukt utseende. Jag använder mig då av effilersaxen och klipper bort håret på halsen ned till bröstbenet. Man får använda saxen i olika riktningar och arbeta både uppåt och nedåt för att få ett jämnt och fint resultat. Det är inte helt lätt att få det slätt och fint, det är tidskrävande och kräver en del träning men det går! Det andra alternativet är att maskinklippa halsen på hunden men om du använder den metoden inför en utställning bör du tänka på att trimma halsen 7-10 dagar innan utställningen så att håret hinner växa ut lite och inte ger din hund ett hårt och övertrimmat utseende. När man maskinklipper halsen sträcker man ut halsen på hunden (för att det ska vara så slätt som möjligt och inget skinn ska komma i kläm) och klipper nedåt i hårriktningen ned till bröstbenet. Klipp inte uppåt för då får du lätt en naken hals som inte ser så rolig ut.

9 När du har trimmat halsen måste du jämna ut övergången mellan den riktigt korta pälsen och den längre på halsen så att du får en mjuk, jämn kant. På båda sidor om halsen växer pälsen i en virvel använd effilersaxen till att tunna ut denna virvel så mycket det går för att skapa en i princip osynlig övergång från den korta pälsen till det längre på sidan av halsen och nacken. Vik även bak örat som jag gör på bilden och klipp ända upp bakom örat där det ofta kan vara rätt mycket och lurvig päls så att det inte spretar ut bakom öronen sedan. Det här är en vacker, lång hals utan onödig päls som döljer den. Mjuka linjer i övergången mellan långt och kort hår ger en naturlig look även fast hunden är ordentligt trimmad. Det är viktigt att man också formar kanten nedtill mot bröstbenet så det inte blir en skarp och tvär kant i övergången till det längre håret. Ansikte: För att få en mer välvårdad look kan man klippa bort morrhåren på nosen som då får ett slätt, fint uttryck. Uppe på huvudet får welshen ofta lite punkfrisyr med massa död päls som spretar. Detta hår rycker man bort precis som på öronen.

10 Bakben/has: Bakbenen ska ha god benstomme och lågt ansatt has. När vi trimmar bakbenen och hasen på hunden vill vi ge intrycket av en kraftig benstomme. Kamma pälsen utåt och använd effilersaxen till att skapa en rak linje från hasspetsen och ned till tassen. Du ska inte klippa håret ända in till benet särskilt inte om du har en hund med lite tunn benstomme lämna kvar en liten bit päls och forma den så att du får intrycket av ett kraftigare ben. Det ska inte finnas något behäng från låren på hunden som når nedanför hasspetsen följ pälsen med fingrarna och klipp av det vid hasspetsen och forma sedan en mjuk övergång mellan det längre behänget och den kortare pälsen på hasen.

11 Behäng på framben: För att få en fin form och lagom längd på frambenets behäng (som kan vara rätt rikligt) tar du handen och samlar pälsen från armbågen och drar ned mot tassen klipp rakt av längs med kanten på den bakre trampdynan. Lyft sedan frambenet, dra det framåt så att behänget hänger fritt klipp sedan nedifrån tassen och upp mot armbågen så att du får en fin linje. Här använder du den raka saxen. Längden bestämmer du lite efter hur det stämmer ihop med resten av behängen på hunden samt vad du själv tycker är praktiskt. Är man mycket i skog och mark kan det vara praktiskt med lite kortare behäng t ex. Har man en hund med lite päls i övrigt är det snyggare om den inte har mängder på frambenen också medan en hund med mycket behäng ser obalanserad ut om man kortar ned det för mycket. Det är bara att prova sig fram tills man hittar något man själv tycker passar.

12 Bakdel : Behängen mellan bakbenen på hunden ska formas till ett upp och nedvänt V. Använd effilersaxen för att tunna ur pälsen mellan bakbenen på huden för att få fram formen. Under svansen på hunden kan man också tunna ut lite följ kanten på virvlarna som växer där och jämna ut dem så slipper du att det fastnar avföring och liknande i en lurvig rumpa.

13 Svans: Eftersom svansarna från början kuperades på vår ras vill man gärna att de ska vara så korta som möjligt. Använd den raka saxen till att trimma svansen. Samla först all päls och dra ut det mot svansspetsen känn efter var svansen slutar och klipp pälsen rakt av så nära som möjligt. Forma sedan behänget på svansen till en form som du själv tycker om. Hur mycket man vill ha kvar är en smaksak men jag tycker att även svansen ska harmonera med hundens päls i övrigt låt inte svansen bli det första man ser på hunden pga allt för lång päls på den. Det blir lätt att hunden ser baktung ut då. På en hund som i övrigt har lite päls är ett kort behäng på svansen (som den här) snyggare i mina ögon. Försök forma behänget så det blir jämnt och snyggt.

14 Slutfinish: När du gått igenom detaljerna här ovan är det slutfinishen kvar det man vill uppnå är en hund som ser naturligt välbalanserad ut utan onödig päls som stör uttrycket. Behängen under magen jämnar man till så det blir jämnt och snyggt liksom pälsen på bröstet. Om man har en pälsrik hund kan man behöva korta av rätt mycket i fonten så att hunden inte ser framtung ut. Även här använder man effilersaxen och tunnar ut pälsen så det blir mjuka linjer. Alla welshar är olika, har olika mycket päls och olika pälskvalité varför man inte kan klippa två olika hundar på exakt samma vis sedan har olika människor olika tycke och smak varför du säkert kan få helt andra råd angående pälsvården på din welsh av andra människor. Jag hoppas du fått lite hjälp av den här triminstruktionen och att du inte är rädd för att försöka det kan trilskas lite i början men så småningom kommer du att få in rutinen. Du är alltid välkommen att be mig om råd och hjälp med trimningen av din welsh.

Skötsel av din Clumber

Skötsel av din Clumber Skötsel av din Clumber av Karin Brostam Följande ypperliga artikel skrev Karin Brostam för ca 20 år sen.på vissa ställen har redaktören gjort smärre ändringar och tillägg, då t ex clumberns svans idag

Läs mer

Skötselråd för Shih Tzu

Skötselråd för Shih Tzu Skötselråd för Shih Tzu Denna upplaga bygger på Johanna Leijons texter Dagligen Utfodring Den lilla valpen äter till en början 4 gånger/dag. För att skapa rutiner kan man till exempel ge mat kl.08.00,

Läs mer

Valpen -Det viktiga är inte HUR man badar sin lilla valp, det viktiga är ATT man badar, fönar och hanterar valpen så snart man fått hem den.

Valpen -Det viktiga är inte HUR man badar sin lilla valp, det viktiga är ATT man badar, fönar och hanterar valpen så snart man fått hem den. PÄLSVÅRD Valpen -Det viktiga är inte HUR man badar sin lilla valp, det viktiga är ATT man badar, fönar och hanterar valpen så snart man fått hem den. Att försöka reda ut tovor och klippa klorna på en otränad

Läs mer

Ann-Sofie Berts Lillövägen 36, 66590 Vassor 050-4635118 Ann-Sofie@qiamorkennel.com www.qiamorkennel.com

Ann-Sofie Berts Lillövägen 36, 66590 Vassor 050-4635118 Ann-Sofie@qiamorkennel.com www.qiamorkennel.com Qiamor Kennel Ann-Sofie Berts Lillövägen 36, 66590 Vassor 050-4635118 Ann-Sofie@qiamorkennel.com www.qiamorkennel.com Rasfakta, Tips, Skötsel och Utfodring för BOLOGNESE Jag har sammanställt detta, för

Läs mer

O278-460 06 sid 1 av 15

O278-460 06 sid 1 av 15 O278-460 06 sid 1 av 15 GRATULERAR TILL DIN LILLA Ceskyterrier! Den skall bli din trogne följeslagare många år framöver och det är mycket viktigt hur den sköts för att bli glad, harmonisk och frisk och

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Absolutely Natural. Info: 999048. telefon: 031-977500 fax: 031-916357 mail: info@gibbon.se hemsida: www.gibbon.se

Absolutely Natural. Info: 999048. telefon: 031-977500 fax: 031-916357 mail: info@gibbon.se hemsida: www.gibbon.se Info: 999048 SHAMPO: Detta unika shampo gör pälsstråt absolut rent från allt organiskt smuts, en ordentligt ren päls torkar betydligt snabbare än en päls med smuts och fett kvar. Blandas med vatten 1:3.

Läs mer

Breed them hardy and breed them game that they may ever uphold the reputation of their ancient home. The West Highlands of Scotland.

Breed them hardy and breed them game that they may ever uphold the reputation of their ancient home. The West Highlands of Scotland. Breed them hardy and breed them game that they may ever uphold the reputation of their ancient home. The West Highlands of Scotland. Mr Holland-Buckley copyright 2001 & 2010 Birgitta Hasselgren & MBF Bokförlag

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa?

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Ja, det är inte bra med för långa klor, för de hindrar hundens tass från att få rätt grepp mot underlaget. Och ju längre

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Om mig själv. Trevlig läsning

Om mig själv. Trevlig läsning Om innehållet i träningstipsen Vad de olika avsnitten handlar om är bland annat träning av den grundläggande lydnad som krävs för att göra samvaron med hunden trevlig och för att hunden ska bli en trivsam

Läs mer

INLÄRNING AV GUNGAN. Av Marie Hansson

INLÄRNING AV GUNGAN. Av Marie Hansson INLÄRNING AV GUNGAN Av Marie Hansson Det balanshinder som rör på sig heter Gungbrädan i reglerna, men kallas i folkmun för gungan eller vippan. Det är definitivt en utmaning för många hundar och kan ta

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka Hund i nöd Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka 1 Guiden är avsedd som en hjälp till första hjälpen och beskriver vanliga skador och olycksfall som Distriktsveterinärerna

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN MADE IN SWEDEN Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN Flyt-REST är en effektiv metod för avspänning och ökat välbefinnande. Genom att kraftigt minska intrycken från sinnesorganen (sensorisk

Läs mer

Välkommen till stallet!

Välkommen till stallet! Välkommen till stallet! 2 Hej! Är du också ny i stallet? En smula hästvett räcker långt En hel del skiljer oss från våra fyrbenta vänner. Det här häftet är en liten guide i konsten att umgås med hästar

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

HÄSTEN I TRAFIKEN. Kom ihåg att: Hästen är ett bytesdjur och flyr när den bli rädd. Hästen är lika stor som en älg och ibland lika oberäknelig.

HÄSTEN I TRAFIKEN. Kom ihåg att: Hästen är ett bytesdjur och flyr när den bli rädd. Hästen är lika stor som en älg och ibland lika oberäknelig. RID med oss HÄSTEN I TRAFIKEN När du möter en häst i trafiken: Sänk farten och ge ekipaget tid att förflytta sig till vägrenen. Iaktta ryttarens handtecken och följ dem. Kör förbi ekipaget på tillräckligt

Läs mer

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 För en utförlig steg-för-steg-beskrivning, med bilder, läs vår bok Agility

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Välkommen valp Information till dig som skaffat hund

Välkommen valp Information till dig som skaffat hund Välkommen valp Information till dig som skaffat hund Puppy Optistar k Puppy Optistar kommer till din butik under våren 2007. Puppy Optistar k Namnlöst-1 1 Innehåll Välkommen valp...6 Vad har du köpt?...6

Läs mer

Professionell instruktion

Professionell instruktion Professionell instruktion Proffstips och vägledning, gnagare Sex steg för att bli kvitt möss och råttor Välj rätt produkt för jobbet. Ditt val av produkt beror på flera faktorer, däribland: är det en mus

Läs mer

Måla rätt utomhus. 1

Måla rätt utomhus. 1 Måla rätt utomhus. 1 Så det har blivit dags att måla huset? Då har du ett viktigt projekt framför dig och mycket att se fram emot. Tänk vad härligt det ska bli när huset står nymålat och vackert. För att

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge.

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge. Första hjälpen Om någon har brutit något, bränt sig, blöder kraftigt eller är medvetslös kalla på ambulans genom att ringa 112 på mobilen. Om det inte finns någon täckning för mobil där ni är måste du

Läs mer