Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning"

Transkript

1 Att trimma min welsh springer spaniel Till vardags eller utställning Tabitha Weiborn Inget är så vackert som en välskött päls på en welsh gnistrande röd/vit i solskenet. En bra welshpäls är lätt att sköta och om en welsh blir blöt och smutsig så räcker det oftast med att bara torka av tassarna på den och sedan låta den torka inom några timmar brukar det mesta ha rasat av och det du behöver göra då är att ta fram dammsugaren Att hålla tassarna vältrimmade, ansa öronen och borsta igenom pälsen ordentligt nu och då ger dig en welsh som ser välskött ut och besparar dig en massa städning 4 välklippta tassar drar in mycket mindre smuts än 4 oklippta. På vintern fastnar det också lätt snö som bildar klumpar i långt hår på tassarna. Att hålla håret kort på öronen förebygger problem med svamp och öroninfektioner/inflammationer genom att öka cirkulationen av luft till örat. Om man går igenom sin hund var 4 6 vecka brukar de hålla sig snygga. Trimningen är i grunden den samma till vardags och till utställning och det är inte svårare än att var och en med lite intresse kan lära sig att göra det själv.

2 Detta är vad jag använder för att trimma min WSS A: Borste m stålpiggar E: Stålkam B: Stålkarda F: Trimkniv C:Effilersax m 46 tänder G: Klotång D: Vanlig rak sax Ej på bild: Elektrisk klippmaskin (ej nödvändigt) Det är viktigt att ha bra redskap om man ska lyckas med sin trimming. Det är värt att betala lite extra för att få en bra sax de är mycket enklare att arbeta med. Tänk på att aldrig klippa i en smutsig päls inget dödar så effektivt en bra sax som sand och grus På följande sidor kommer jag att ta dig igenom en trimning på en welsh detta är mitt sätt att trimma på alla har olika sätt och du kommer säkert att hitta ditt eget sätt med tiden. Det är viktigt att börja träna din valp redan från början lär honom/henne att både stå och ligga still på ett bord medan du rör vid tassar, öron och resten av kroppen. Om du tränar på detta redan från du får hem din valp så kommer du att bespara dig mycket onödigt bråk och arbete och trimningen blir en trevlig stund för både din hund och dig. Innan du börjar trimma din hund bör den vara nybadad och ren i pälsen gör så här Se till att hunden har ett halkfritt underlag att stå på i duschen/badkaret. Blöt hela hunden med ljummet vatten se till att hela pälsen blir genomvåt. Håll för örongången på hunden så att den inte får in vatten i örat. Schamponera hela kroppen med ett milt schampo gärna ett som innehåller minkolja. Även ansiktet kan schamponeras. Öronen ska däremot inte tvättas med schampo då detta får håret att fästa på dem och försvårar plockningen av dem! Skölj noggrant hela hunden. När du tycker att du gjort det skölj 1 gång till!! Handdukstorka hunden och låt den sedan lufttorka färdigt. Du kan även föna hunden torr om du vill det.

3 Tassar : Tassarna ska vara runda med tjocka trampdynor. Välknutna och kattlika inteför stora och spretiga. Så står det att läsa i rasstandarden på WSS och för att uppnå det resultatet måste vi trimma tassarna och inte låta dem växa vilt. Att hålla håret kortklippt på tassarna kommer du snart märka är viktigt både för att hunden ska ha det bekvämt och för att du själv ska slippa städa så mycket. 4 tassar som denna drar in mycket smuts! Klipp håret mellan trampdynorna så kort som möjligt här använder du den raka saxen. Klipp hela vägen ned mellan trampdynorna på undersidan av tassen men inte upp mellan tårna. Följ trampdynans kant med saxen och klipp håret riktigt kort det gör att trampdynan ser tjock ut och hjälper till att forma tassen.

4 Klipp i en rak vinkel upp vid roten av klon det tar fram den kattlika, välknuta formen på tassen som beskrivs i rasstandarden. Den sista finishen på tassen gör man med effilersaxen. Du använder den till att klippa bort det hår som spretar upp på tassens ovansida. Det är mycket viktigt att man inte klipper ned mellan tårna håret där behövs för att fylla ut tassen och ge den det rätta utseendet.

5 Som du själv kan se får en trimmad tass ett helt annat utseende än en otrimmad det är så här en tass ska se ut om man visar hunden för en utställningsdomare. Trimma och otrimmad tass för jämförelse En så här vältrimmad och fin tass är lätt att hålla ren och besparar dessutom din hund från att få svamp mellan tårna (och sedan var det det där med dammsugningen också )

6 Öron: Ska vara måttligt lågt ansatta och hänga tätt intill kinden. Relativt små, smalna gradvis mot spetsen och till formen likna ett vinlöv. Så här mycket hår på insidan av din welsh öron förhindrar luften att cirkulera och kan ge din welsh problem med öroninfektioner/inflammationer, svamp och kåda i öronen. Det är det vi vill förebygga med trimningen. Använd effilersaxen till att tunna ut håret på insidan av örat och öronlappen detta kommer också att göra så att örat hänger tätare mot kinden som rasstandarden beskriver. Så här ska ett vältrimmat öra se ut på insidan en del rakar örat med elektrisk klippmaskin eller hyvel men min erfarenhet är att detta ofta irriterar huden i örat och snarare gör saken värre. Olika hundar är naturligtvis olika känsliga men jag tycker saxen fungerar bra.

7 Det bästa sättet att få ett riktigt vackert utseende på örats utsida är att handplocka örat. Det är inte smärtsamt för hunden då det är död päls vi plockar bort och den lossnar ganska lätt. Börja från örats nedre del ta en liten tuss päls åt gången mellan tummen och pekfingret och ryck nedåt med en knyck. Ryck aldrig mothårs. Fortsätt sedan uppåt tills du gått igenom hela örat. Längre upp på örat blir pälsen tjockare och det kan vara svårare att skilja på ny och gammal päls. Var försiktigt så du inte tar för mycket och lämnar kala fläckar. Borsta igenom örat emellanåt medan du plockar för att se hur det ser ut. Att handplocka ett öra är tidskrävande och då jag är av naturen lat tar jag vanligen hjälp av en trimkniv när jag vardagstrimmar mina hundar. Det gör arbetet lite snabbare. Du jobbar dig igenom örat på samma vis, börjar nedifrån och går uppåt. Dra alltid med kniven nedåt i hårets växtriktning annars är det stor risk för kala fläckar. När håret på örat är kort och fint använder man effilersaxen att klippa runt kanten på örat för att får fram den rätta formen. Man kan också ta effilersaxen till hjälp på baksidan av örat där håret ofta är tjockt och kan vara svårt att plocka bort. Så här ska ett vältrimmat öra se ut lägg märke till hur det nu hänger närmare kinden på hunden. Jämför det här örat med bilden i början så ser du hur mycket ett vältrimmat öra gör för uttrycket på welshen.

8 Hals: Lång och muskulös utan onödigt halskinn. Jag föredrar att handtrimma halsen på mina hundar då jag tycker att det ger ett mer naturligt och mjukt utseende. Jag använder mig då av effilersaxen och klipper bort håret på halsen ned till bröstbenet. Man får använda saxen i olika riktningar och arbeta både uppåt och nedåt för att få ett jämnt och fint resultat. Det är inte helt lätt att få det slätt och fint, det är tidskrävande och kräver en del träning men det går! Det andra alternativet är att maskinklippa halsen på hunden men om du använder den metoden inför en utställning bör du tänka på att trimma halsen 7-10 dagar innan utställningen så att håret hinner växa ut lite och inte ger din hund ett hårt och övertrimmat utseende. När man maskinklipper halsen sträcker man ut halsen på hunden (för att det ska vara så slätt som möjligt och inget skinn ska komma i kläm) och klipper nedåt i hårriktningen ned till bröstbenet. Klipp inte uppåt för då får du lätt en naken hals som inte ser så rolig ut.

9 När du har trimmat halsen måste du jämna ut övergången mellan den riktigt korta pälsen och den längre på halsen så att du får en mjuk, jämn kant. På båda sidor om halsen växer pälsen i en virvel använd effilersaxen till att tunna ut denna virvel så mycket det går för att skapa en i princip osynlig övergång från den korta pälsen till det längre på sidan av halsen och nacken. Vik även bak örat som jag gör på bilden och klipp ända upp bakom örat där det ofta kan vara rätt mycket och lurvig päls så att det inte spretar ut bakom öronen sedan. Det här är en vacker, lång hals utan onödig päls som döljer den. Mjuka linjer i övergången mellan långt och kort hår ger en naturlig look även fast hunden är ordentligt trimmad. Det är viktigt att man också formar kanten nedtill mot bröstbenet så det inte blir en skarp och tvär kant i övergången till det längre håret. Ansikte: För att få en mer välvårdad look kan man klippa bort morrhåren på nosen som då får ett slätt, fint uttryck. Uppe på huvudet får welshen ofta lite punkfrisyr med massa död päls som spretar. Detta hår rycker man bort precis som på öronen.

10 Bakben/has: Bakbenen ska ha god benstomme och lågt ansatt has. När vi trimmar bakbenen och hasen på hunden vill vi ge intrycket av en kraftig benstomme. Kamma pälsen utåt och använd effilersaxen till att skapa en rak linje från hasspetsen och ned till tassen. Du ska inte klippa håret ända in till benet särskilt inte om du har en hund med lite tunn benstomme lämna kvar en liten bit päls och forma den så att du får intrycket av ett kraftigare ben. Det ska inte finnas något behäng från låren på hunden som når nedanför hasspetsen följ pälsen med fingrarna och klipp av det vid hasspetsen och forma sedan en mjuk övergång mellan det längre behänget och den kortare pälsen på hasen.

11 Behäng på framben: För att få en fin form och lagom längd på frambenets behäng (som kan vara rätt rikligt) tar du handen och samlar pälsen från armbågen och drar ned mot tassen klipp rakt av längs med kanten på den bakre trampdynan. Lyft sedan frambenet, dra det framåt så att behänget hänger fritt klipp sedan nedifrån tassen och upp mot armbågen så att du får en fin linje. Här använder du den raka saxen. Längden bestämmer du lite efter hur det stämmer ihop med resten av behängen på hunden samt vad du själv tycker är praktiskt. Är man mycket i skog och mark kan det vara praktiskt med lite kortare behäng t ex. Har man en hund med lite päls i övrigt är det snyggare om den inte har mängder på frambenen också medan en hund med mycket behäng ser obalanserad ut om man kortar ned det för mycket. Det är bara att prova sig fram tills man hittar något man själv tycker passar.

12 Bakdel : Behängen mellan bakbenen på hunden ska formas till ett upp och nedvänt V. Använd effilersaxen för att tunna ur pälsen mellan bakbenen på huden för att få fram formen. Under svansen på hunden kan man också tunna ut lite följ kanten på virvlarna som växer där och jämna ut dem så slipper du att det fastnar avföring och liknande i en lurvig rumpa.

13 Svans: Eftersom svansarna från början kuperades på vår ras vill man gärna att de ska vara så korta som möjligt. Använd den raka saxen till att trimma svansen. Samla först all päls och dra ut det mot svansspetsen känn efter var svansen slutar och klipp pälsen rakt av så nära som möjligt. Forma sedan behänget på svansen till en form som du själv tycker om. Hur mycket man vill ha kvar är en smaksak men jag tycker att även svansen ska harmonera med hundens päls i övrigt låt inte svansen bli det första man ser på hunden pga allt för lång päls på den. Det blir lätt att hunden ser baktung ut då. På en hund som i övrigt har lite päls är ett kort behäng på svansen (som den här) snyggare i mina ögon. Försök forma behänget så det blir jämnt och snyggt.

14 Slutfinish: När du gått igenom detaljerna här ovan är det slutfinishen kvar det man vill uppnå är en hund som ser naturligt välbalanserad ut utan onödig päls som stör uttrycket. Behängen under magen jämnar man till så det blir jämnt och snyggt liksom pälsen på bröstet. Om man har en pälsrik hund kan man behöva korta av rätt mycket i fonten så att hunden inte ser framtung ut. Även här använder man effilersaxen och tunnar ut pälsen så det blir mjuka linjer. Alla welshar är olika, har olika mycket päls och olika pälskvalité varför man inte kan klippa två olika hundar på exakt samma vis sedan har olika människor olika tycke och smak varför du säkert kan få helt andra råd angående pälsvården på din welsh av andra människor. Jag hoppas du fått lite hjälp av den här triminstruktionen och att du inte är rädd för att försöka det kan trilskas lite i början men så småningom kommer du att få in rutinen. Du är alltid välkommen att be mig om råd och hjälp med trimningen av din welsh.

Tillhör WSSKs webbsida. Får ej kopieras utan tillstånd av författaren.

Tillhör WSSKs webbsida. Får ej kopieras utan tillstånd av författaren. TRIMNING AV WELSH SPRINGER SPANIEL Av Yvonne Schwermer-Herngren, Kennel Iago Som ägare av en welsh springer har du troligtvis redan blivit informerad av din uppfödare om den regelbundna pälsvård som rasen

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Norfolkterrier med överblommad päls, redo för trimning Mycket bekvämare och tillfreds med sig själv. PÄLSVÅRD Handtrimning av Norfolkterrierns päls Norfolkterrierns

Läs mer

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever av Hannie Warendorf (översättning Millan Ericsson) Hur ska de se ut? För Curly Coated Retriever är pälsen en mycket viktig del. Pälsen är ju t.o.m. omnämnd

Läs mer

TRIMNINGSANVISNING FÖR AUSTRALISK TERRIER

TRIMNINGSANVISNING FÖR AUSTRALISK TERRIER TRIMNINGSANVISNING FÖR AUSTRALISK TERRIER TEXT & ILL. BETTY BRYDE UTRUSTNING: Grov + finare kam Borste Effilersax Sax med avrundade spetsar Trimkniv Klotång Shampo HUVUDET TOPKNOTEN Borsta den rakt upp

Läs mer

PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER

PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER PÄLSVÅRDS OCH TRIMNINGSHÄFTE FÖR NORFOLKTERRIER Sammanställt av Marita Eliasson och Henry Forsberg De verktyg som behövs för hundens skötsel är framförallt kam, karda, klotång, trimkniv, vanlig sax och

Läs mer

Skötsel av din Clumber

Skötsel av din Clumber Skötsel av din Clumber av Karin Brostam Följande ypperliga artikel skrev Karin Brostam för ca 20 år sen.på vissa ställen har redaktören gjort smärre ändringar och tillägg, då t ex clumberns svans idag

Läs mer

Trimningsanvisningar för australisk terrier enl Saija Reiman-Walldén

Trimningsanvisningar för australisk terrier enl Saija Reiman-Walldén Trimningsanvisningar för australisk terrier enl Saija Reiman-Walldén Text: Saija Reiman Walldén Textredigering: Maritha Andersson, Aussieposten Text- och bildredigering för hemsidan: Ann-Britt Magnusson

Läs mer

WELSH SPRINGER SPANIEL

WELSH SPRINGER SPANIEL Grupp 8 FCI-nummer 126 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 WELSH SPRINGER

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

TRIMNING VERKTYG. Utdrag ur Skotsk Terrier, copyright PM Bokförlag 1. Av Cindy Pettersson

TRIMNING VERKTYG. Utdrag ur Skotsk Terrier, copyright PM Bokförlag 1. Av Cindy Pettersson TRIMNING Av Cindy Pettersson Skotten har två typer av hår, det långa sträva täckhåret som skall skydda mot både väta och smuts, och den mjuka korta "underullen" som fungerar som en yllekofta och håller

Läs mer

Klippning av Ceskyterrier

Klippning av Ceskyterrier Klippning av Ceskyterrier Klippning av en hund syftar till att förutom den rent praktiska aspekten att lyfta fram hundens fördelar och i möjligaste mån dölja dess nackdelar. Därför bör man vara insatt

Läs mer

BEARDED COLLIE. Grupp 1

BEARDED COLLIE. Grupp 1 Grupp 1 FCI-nummer 271 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1987-06-24 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-07-14 BEARDED COLLIE

Läs mer

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts sid 1 av5 Påskpyssel! Till en påskhare behöver du: En sax Lite bomull Färgade papper Vitt papper, svart/blyerts sid 2 av5 Gör så här: 1 2 3 Börja med att mäta upp och klippa ut en bit färgat papper (jag

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

WELSH SPRINGER SPANIEL

WELSH SPRINGER SPANIEL Grupp 8 FCI-nummer 126 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 WELSH SPRINGER

Läs mer

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25

FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Grupp 7 FCI-nummer 224 FCI-standard på engelska publicerad 2003-05-05 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2003-03-25 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-03-23 STANDARD FÖR

Läs mer

GORDONSETTER. Grupp 7

GORDONSETTER. Grupp 7 Grupp 7 FCI-nummer 6 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-09-14 GORDONSETTER

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

SILKYTERRIER. Grupp 3. FCI-nummer 236 Originalstandard 2005-04-19 FCI-Standard 2005-05-25; engelska SKKs Standardkommitté 2006-04-06

SILKYTERRIER. Grupp 3. FCI-nummer 236 Originalstandard 2005-04-19 FCI-Standard 2005-05-25; engelska SKKs Standardkommitté 2006-04-06 Grupp 3 FCI-nummer 236 Originalstandard 2005-04-19 FCI-Standard 2005-05-25; engelska SKKs Standardkommitté 2006-04-06 SILKYTERRIER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

Rasstandard för Miniature American Shepherd.

Rasstandard för Miniature American Shepherd. 1 Rasstandard för Miniature American Shepherd. Helhetsintryck: Miniature American Shepherd är en vallhund av mindre storlek och har sitt ursprung i Förenta Staterna (USA). Den är något längre än den är

Läs mer

Kattmatta. Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.)

Kattmatta. Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.) Kattmatta Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.) Pälsen; ca 700 gr garn. Använd restgarner i blandade färger och tjocklekar, eller ett enfärgat

Läs mer

CESKYTERRIER (Cesky Terrier)

CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 246 Originalstandard 1996-02-19 FCI-standard 1996-02-19; engelska SKKs Standardkommitté 1997-05-28 CESKYTERRIER (Cesky Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England

URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England GRUPP 9 (Tibetan Spaniel) FCI 231 C 1987-06-24 STANDARD FÖR TIBETANSK SPANIEL SKK:s STANDARDKOMMITTÉ 1994-11-22-e ä URSPRUNGSLAND: Tibet HEMLAND: England OMRÅDE: Sällskapshund BAKGRUND/ ÄNDAMÅL: Tibetansk

Läs mer

FLATCOATED RETRIEVER

FLATCOATED RETRIEVER Grupp 8 FCI-nummer 121 Originalstandard 1988-09-08 FCI-standard 1999-01-29; engelska SKKs Standardkommitté 1991-03-20 e.ä. FLATCOATED RETRIEVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

ENGELSK SPRINGER SPANIEL

ENGELSK SPRINGER SPANIEL Grupp 8 FCI-nummer 125 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 ENGELSK SPRINGER

Läs mer

Showmanship. Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv

Showmanship. Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv Showmanship Kompendiet sammanställt av Pia-Lotta Åvall och Maria Brihall Källa: Holstein Canadas hemsida Show and judging Foton: Husdjurs bildarkiv Husdjurs Ungdomsklubb Att tänka på när du visar kalvar

Läs mer

ENGELSK SETTER (English Setter)

ENGELSK SETTER (English Setter) Grupp 7 FCI-nummer 2 Originalstandard 1987-06-14 FCI-Standard 1987-06-14; engelska SKKs Standardkommitté 1995-06-20, ändrad 2004-09-01 ENGELSK SETTER (English Setter) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

CESKYTERRIER. (Rasnamn i hemlandet: Ceský Teriér)

CESKYTERRIER. (Rasnamn i hemlandet: Ceský Teriér) Grupp 3 FCI-nummer 246 FCI-standard på engelska publicerad 1998-91-20 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1997-03-11 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2012-11-21

Läs mer

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 85 FCI-standard på engelska publicerad 2011-01-12 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-10-13 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2012-11-21

Läs mer

SHETLAND SHEEPDOG (Shetland Sheepdog)

SHETLAND SHEEPDOG (Shetland Sheepdog) Grupp 1 FCI-nummer 88 Originalstandard 1987-06-27 FCI-Standard 1987-06-24; engelska SKKs Standardkommitté 1997-09-02 SHETLAND SHEEPDOG (Shetland Sheepdog) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

AMERICAN FOXHOUND. Grupp 6

AMERICAN FOXHOUND. Grupp 6 Grupp 6 FCI-nummer 303 FCI-standard på engelska publicerad 1998-03-05 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1979-11-02 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-05-17 AMERICAN FOXHOUND

Läs mer

BASSET BLEU DE GASCOGNE

BASSET BLEU DE GASCOGNE Grupp 6 FCI-nummer 35 Originalstandard 1996-01-24 FCI-Standard 1996-01-24; franska SKKs Standardkommitté 1998-11-10 BASSET BLEU DE GASCOGNE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt Läs igenom instruktionerna innan du börjar använda din Caboo DX sjal. Vi ber deg speciellt om att läsa säkerhetsanvisningarna som är till för att du

Läs mer

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté

SVENSK VIT ÄLGHUND. Grupp 5. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté Grupp 5 FCI-nummer - Originalstandard 1993-08-30 SKKs Standardkommitté 1993-08-30 SVENSK VIT ÄLGHUND Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben

Läs mer

Klassisk massage. KROPPSTERAPISKOLAN massageutbildning sedan 1990. klassisk massage KROPPSTERAPISKOLAN

Klassisk massage. KROPPSTERAPISKOLAN massageutbildning sedan 1990. klassisk massage KROPPSTERAPISKOLAN Klassisk massage klassisk massage 1 Klassisk massage 2 Klassisk massage klassisk massage ERGONOMI, ARBETSTEKNIK. FÄKTARSTÄLLNING, BÖJ FRÄMRE BENET. ALLTID STÖD MOT BÄNKEN, ETT BEN ELLER BÅDA. RAKA ARMAR.

Läs mer

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8 Grupp 8 FCI-nummer 111 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-05-17 GOLDEN RETRIEVER

Läs mer

PETIT BLEU DE GASCOGNE

PETIT BLEU DE GASCOGNE Grupp 6 FCI-nummer 31 FCI-standard på franska publicerad 1998-02-02 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1996-01-24 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-04-27 PETIT BLEU DE

Läs mer

Grupp 1 BORDER COLLIE Nordisk Kennel Union

Grupp 1 BORDER COLLIE Nordisk Kennel Union Grupp 1 FCI-nummer 297 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1987-06-24 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-11-17 BORDER COLLIE

Läs mer

JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu)

JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu) Grupp 5 FCI-nummer 262 Originalstandard 1987 FCI-Standard 1999-06-16; engelska SKKs Standardkommitté 2004-09-01 JAPANSK SPETS (Nihon Supittsu) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

POINTER. Grupp 7. FCI-nummer 1 FCI-Standard 1987-06-24; engelska SKKs Standardkommitté 1995-06-20

POINTER. Grupp 7. FCI-nummer 1 FCI-Standard 1987-06-24; engelska SKKs Standardkommitté 1995-06-20 Grupp 7 FCI-nummer 1 FCI-Standard 1987-06-24; engelska SKKs Standardkommitté 1995-06-20 POINTER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben Suomen

Läs mer

För att få till fina former på dina djur är det bra att tänka på att klippa bort överflödig sömsmån innan du vänder rätt.

För att få till fina former på dina djur är det bra att tänka på att klippa bort överflödig sömsmån innan du vänder rätt. 6 Trådriktning = riktningen som trådarna i väven i tyget har. Riktningen spelar ingen roll om du syr i fleece, men är viktig att tänka på om du väljer ett annat material. Väljer du ett vävt tyg måste alla

Läs mer

Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini

Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini Liten Satin Liten Satin Danska: Lille Satin Finska: pieni satiini Viktskala Allmänna bestämmelser sidan 34. Norska: Liten Satin Ungdjur För ungdjur anges en idealvikt i förhållande till åldern som ger

Läs mer

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

GOLDEN RETRIEVER. Grupp 8. FCI-nummer 111 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 8 FCI-nummer 111 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1999-01-29; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

KOOIKERHONDJE. Grupp 8. FCI-nummer 314 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

KOOIKERHONDJE. Grupp 8. FCI-nummer 314 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 8 FCI-nummer 314 Originalstandard 1989-03-10 FCI-Standard 1990-01-31; engelska SKKs Standardkommitté 1995-09-12 KOOIKERHONDJE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

FLATCOATED RETRIEVER

FLATCOATED RETRIEVER Grupp 8 FCI-nummer 121 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-07-14 FLATCOATED

Läs mer

STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier)

STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 76 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1998-01-20; engelska SKKs Standardkommitté 2003-04-25 STAFFORDSHIRE BULLTERRIER (Staffordshire Bull Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

LANCASHIRE HEELER. Grupp 1. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté

LANCASHIRE HEELER. Grupp 1. FCI-nummer - Originalstandard SKKs Standardkommitté Grupp 1 FCI-nummer - Originalstandard 1999-05-18 SKKs Standardkommitté 2002-06-05 LANCASHIRE HEELER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben

Läs mer

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist HAIR SWEDEN Skol SM Hår & Makeup Stylist SKOL SM October 11, 2014 Skoltävling 2014/15 Reviderad 14-10-14 Regler Hår & Makeupstylist 1. Årskurs 1 Långhårsuppsättning-Long hair up 65 min 2. Årskurs 2 Skönhetsmakeup

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

IRLÄNDSK RÖD OCH VIT SETTER

IRLÄNDSK RÖD OCH VIT SETTER Grupp 7 FCI-nummer 330 Originalstandard 2001-01-27 FCI-Standard 2001-04-25; engelska SKKs Standardkommitté 2002-10-30, ändrad 2005-11-02 IRLÄNDSK RÖD OCH VIT SETTER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub

Läs mer

Raskompendium PARSON RUSSELL TERRIER. Rasklubb inom Svenska Kennelklubben

Raskompendium PARSON RUSSELL TERRIER. Rasklubb inom Svenska Kennelklubben Raskompendium PARSON RUSSELL TERRIER Rasklubb inom Svenska Kennelklubben En kortfattad historik Kyrkohereden (parson) John (Jack) Russell (1795-1889). En kortfattad historik Trump. En kortfattad historik

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Grupp 9 PEKINGESE Nordisk Kennel Union

Grupp 9 PEKINGESE Nordisk Kennel Union Grupp 9 FCI-nummer 207 FCI-standard på engelska publicerad 2009-06-05 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-03-26 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-03-23 PEKINGESE Nordisk

Läs mer

COLLIE, LÅNGHÅRIG. (Rasnamn i hemlandet: Collie (Rough))

COLLIE, LÅNGHÅRIG. (Rasnamn i hemlandet: Collie (Rough)) Grupp 1 FCI-nummer 156 FCI-standard på engelska publicerad 2012-11-22 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2012-10-08 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2013-02-13

Läs mer

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL Grupp 9 FCI-nummer 136 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1998-04-06 SKKs Standardkommitté 2003-10-08 CAVALIER KING CHARLES SPANIEL Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands

Läs mer

PARSON RUSSELL TERRIER

PARSON RUSSELL TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 339 FCI-standard på engelska publicerad 2011-02-16 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-10-13 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-08-18 PARSON RUSSELL

Läs mer

AUSTRALISK TERRIER (Australian Terrier)

AUSTRALISK TERRIER (Australian Terrier) Grupp 3 FCI-nummer 8 FCI-standard 1995-02-14; engelska SKKs Standardkommitté 1996-01-10 AUSTRALISK TERRIER (Australian Terrier) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel

Läs mer

FINSK LAPPHUND (Suomenlapinkoira)

FINSK LAPPHUND (Suomenlapinkoira) Grupp 5 FCI-nummer 189 Originalstandard 1996-11-16 SKKs Standardkommitté 2002-06-05 FINSK LAPPHUND (Suomenlapinkoira) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska

Läs mer

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut.

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut. foundation Grunden Se till att ansiktet är helt rengjort och att fuktkräm är applicerad över hela ansiktet. För att färger och skuggor ska se naturliga ut bör du lägga din makeup i dagsljus. Välj en foundation

Läs mer

WELSH CORGI PEMBROKE

WELSH CORGI PEMBROKE Grupp 1 FCI-nummer 39 FCI-standard på engelska publicerad 2010-12-01 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2010-11-04 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-12-22 WELSH CORGI

Läs mer

teetee Helmi Produktkod: HEL113

teetee Helmi Produktkod: HEL113 teetee Helmi Produktkod: HEL113 Hund Modell: Anna-Leena Kirves/teetee Storlek: Höjd ca 18 cm, bredd ca 15 cm Garnåtgång: teetee Helmi (50g/200m, 100 % merinoull) beige (901): 50 g, vit (001): 50 g. Stickor:

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER Grupp 3 FCI-nummer 85 Originalstandard 1987-06-24 FCI-Standard 1998-01-20; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 WEST HIGHLAND WHITE TERRIER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

GORDONSETTER (Gordon Setter)

GORDONSETTER (Gordon Setter) Grupp 7 FCI-nummer 6b FCI-Standard 1987-06-14; engelska SKKs Standardkommitté 1995-11-30 GORDONSETTER (Gordon Setter) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK

CESKOSLOVENSKÝ VLCIAK Grupp 1 FCI-nummer 332 FCI-standard på tyska publicerad 1999-09-03 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1999-09-03 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-19 CESKOSLOVENSKÝ

Läs mer

CHIEN DE BERGER DES PYRÉNÉES À POIL LONG

CHIEN DE BERGER DES PYRÉNÉES À POIL LONG Grupp 1 FCI-nummer 141 Originalstandard 2001-03-13 FCI-Standard 2001-04-02; franska SKKs Standardkommitté 2002-03-20 CHIEN DE BERGER DES PYRÉNÉES À POIL LONG Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundarxktarfélag

Läs mer

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1

AUSTRALIAN KELPIE. Grupp 1 Grupp 1 FCI-nummer 293 Originalstandard 1989-09-11 FCI-Standard 1997-04-21; engelska SKKs Standardkommitté 2001-09-26, ändrad 2006-08-21 AUSTRALIAN KELPIE Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

FOXHOUND. (Rasnamn i hemlandet: English Foxhound)

FOXHOUND. (Rasnamn i hemlandet: English Foxhound) Grupp 6 FCI-nummer 159 FCI-standard på engelska publicerad 2009-06-03 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-03-29 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2011-04-27 FOXHOUND (Rasnamn

Läs mer

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING

BILAGA 14. RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING BILAGA 14 RAS Clydesdale A. RASBESKRIVNING Färger att föredra är de traditionella färgerna, mörkbrun eller brun med vit strimbläs och fyra vita helstrumpor. Vanligt förekommande är fux, svart, ljusbrun

Läs mer

Mentalitet. Historik och ursprung. kullar i Sverige och dels har vi mycket stränga importregler.

Mentalitet. Historik och ursprung. kullar i Sverige och dels har vi mycket stränga importregler. 1 kullar i Sverige och dels har vi mycket stränga importregler. Raskompendium inför domarkonferensen 2009. Text och bilder av Helene Wrede Historik och ursprung Rasen härstammar från Thailand och på thailändska

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Geting st. 2-4. OBS! Använd Bindmallarna, de hjälper dig få rätt proportioner på din fluga.

Geting st. 2-4. OBS! Använd Bindmallarna, de hjälper dig få rätt proportioner på din fluga. Geting st. 2-4 Titta på filmerna innan du väljer en beskrivning av något specifikt mönster. De visar hur du använder Kroppsbindarnål, Vingbrännare och Vingmaterial, samt hur man binder in Vingar/Ving-anlag

Läs mer

FLATCOATED RETRIEVER

FLATCOATED RETRIEVER Grupp 8 FCI-nummer 121 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-07-14 FLATCOATED

Läs mer

Grupp 7 ÉPAGNEUL PICARD Nordisk Kennel Union

Grupp 7 ÉPAGNEUL PICARD Nordisk Kennel Union Grupp 7 FCI-nummer 108 FCI-standard på franska publicerad 1998-09-25 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1964-10-30 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2016-10-12

Läs mer

DREVER. Grupp 6. FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09

DREVER. Grupp 6. FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09 Grupp 6 FCI-nummer 130 Originalstandard 2005-06-09 SKKs Standardkommitté 2005-06-09 DREVER Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel Klub Svenska Kennelklubben Suomen

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

COCKER SPANIEL (English Cocker Spaniel)

COCKER SPANIEL (English Cocker Spaniel) Grupp 8 FCI-nummer 5 Originalstandard 2003-10-29 FCI-Standard 2003-11-28; engelska SKKs Standardkommitté 2003-10-08 COCKER SPANIEL (English Cocker Spaniel) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag

Läs mer

Grupp 7 POINTER Nordisk Kennel Union

Grupp 7 POINTER Nordisk Kennel Union Grupp 7 FCI-nummer 1 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-09-14 POINTER Nordisk

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare:

EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: Av Ingela Melinder EGENVÅRD HUNDVÅRD FÖR HEMMABRUK 12 Enkla Sätt Att Hålla Din Hund Friskare: NOS Kan vara torr eller fuktig utan att det betyder något särskilt. Feber kan inte kännas på hundens nos. Rinnande

Läs mer

Grupp 8 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union

Grupp 8 GOLDEN RETRIEVER Nordisk Kennel Union Grupp 8 FCI-nummer 111 FCI-standard på engelska publicerad 2009-10-28 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2009-07-28 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2010-05-17 GOLDEN RETRIEVER

Läs mer

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL Grupp 9 FCI-nummer 136 FCI-standard på engelska publicerad 2009-01-12 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2008-11-04 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-18 CAVALIER KING

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

Grupp 5 KAI Nordisk Kennel Union

Grupp 5 KAI Nordisk Kennel Union Grupp 5 FCI-nummer 317 FCI-standard på engelska publicerad 1999-06-16 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 1994-12-20 Översättning fastställd av SKKs Standardkommitté 2009-02-18 KAI Nordisk

Läs mer

IRLÄNDSK VATTENSPANIEL

IRLÄNDSK VATTENSPANIEL Grupp 8 FCI-nummer 124 FCI-standard på engelska publicerad 2001-04-02 FCI-standard fastställd av FCI General Committee 2001-03-13 Översättning fastställd av SKKs arbetsgrupp för standardfrågor 2002-06-05

Läs mer

SALUKI. Grupp 10. FCI-nummer 269 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté

SALUKI. Grupp 10. FCI-nummer 269 Originalstandard FCI-Standard ; engelska SKKs Standardkommitté Grupp 10 FCI-nummer 269 Originalstandard 2000-10-25 FCI-Standard 2000-11-29; engelska SKKs Standardkommitté 2001-12-06 SALUKI Nordisk Kennel Union Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Íslands Norsk Kennel

Läs mer