HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår?"

Transkript

1 HÅRFAKTA Vad kan du om ditt hår? Här kommer lite intressant fakta om hår som kan vara kul att veta. Det är allt från statistik, fakta om hårstråets uppbyggnad och annat du inte visste om hår. 1. Hårets egentliga uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning, det är därför människor i varma länder har krulligare hår. 2. Om håret blir rakt eller krulligt beror på vilken form som hårsäcken har. Är den rak så får du rakt hår och är den böjd så får du krulligt. 3. Du tappar i genomsnitt hårstrån helt naturligt varje dag. 4. Varje gång du tvättar håret tappar du 20 hårstrån. 5. Hår växer cirka 15 cm per år. 6. Ett hårstrå kan växa i upp till sju år innan det faller av. 7. En människa har cirka hårstrån på huvudet. Hårfärg Antal hårstrån: Blonda Svarthåriga Brunhåriga Rödhåriga Hårstrået består av: 80 % protein % vatten 5 10 % pigment, mineraler och lipider När vårt hår växer sker det i tre olika faser: Växtfasen (den anagena fasen) Det är perioden när håret växer aktivt och som varar i genomsnitt i 3 år. Håret blir långsamt tjockare vid roten och allt längre. Cirka 90% av håret på dit huvud är i den här fasen. Övergångsfasen (den katagena fasen) Övergångsfasen är den korta period på någon vecka som håret slutar att växa på. Vilofasen (den telogena fasen) När håret har slutat växa så går det över i en vilofas då absolut ingenting händer. Vilofasen avslutas av att hårsäcken börjar tillverka ett nytt hårstrå som trycker ut den gamla.

2 Vad består håret av: Ett hårstrå är mestadels uppbyggt av ett protein som kallas för keratin. Detta ämne produceras i cellerna kring den yttre huden och i naglarna. Den färdiga produkten (håret) består i sin tur av framförallt fyra ämnen, kol, syre, kväve och väte. Mestadels kol. Anledningen till att det inte gör ont att klippa av håret är att det fullkomligt saknar nerver eller blodtillförsel. Det är svårt att säga hur mycket ett hårstrå växer under t.ex. en månad. Generellt sägs att håret på en människa växer som mest i åldern 15 till 30 år. I genomsnitt är det dock inte fel att påstå att det växer ungefär en cm i månaden. Det yttre skiktet på våra hårstrån kallas för täckceller, genomskinliga fjälliknande celler. Delen innanför, det är det som är den s.k. barksubstansen, runda celler som innehåller pigment som i sin tur bestämmer den naturliga hårfärgen. Det sista skiktet heter märgrummet och personer med mycket tunt hår saknar ofta denna del som består av runda celler. Rakt, lockigt eller kurvigt hår Vad det i slutändan är som bestämmer huruvida vi får rakt, lockigt eller kurvigt hår, är en ren genetisk fråga. Hårsäcken är den avgörande faktorn och den formar i sin tur håret. Enkelt uttryckt kan sägas att om hårsäcken är rak växer håret rakt. Likaså om hårsäcken är krökt eller spiralformad ger det upphov till vågigt respektive lockigt hår. Beträffande fett eller torrt hår så avgörs det av talgkörtlarna som sitter i anslutning till hårsäcken. Dessa körtlar producerar en slags olja som sedan skickas ut till hela hårstrået. Hur mycket av denna olja man tillverkar beror på dina matvanor, blodcirkulationen, stress och eventuella läkemedel. Livslängden Livslängden för ett hårstrå varierar från 2 till 8 år och under denna tiden genomgår hårstrået tre olika faser. Det börjar med tillväxtfasen då håret växer, därefter går det in i övergångsfasen då håret sakta slutar tillföras näring och slutar växa. Till sist når hårstrået vilofasen och därefter lossnar det. Varje dag tappar vi ungefär mellan 50 och 150 hårstrån.

3 Håravfall Det finns ett par anledningar till att man tappar och förlorar sitt hår. Den ärftliga faktorn är en sådan som främst drabbar män. Även om det i viss mån också kan drabba kvinnor så leder det aldrig till total skallighet hos kvinnor som det dessvärre väldigt ofta gör hos män. Det är inte heller säkert att en man drabbas av håravfall tillföljd av att man har haft en skallig far. Det finns fler anledningar till att man drabbas av håravfall som du kan läsa om här nedan. Medicinska aspekter De medicinska orsakerna till håravfall kan vara många. En del hudsjukdomar kan vara en direkt anledning till håravfall. Likaså kan olika typer av näringsbrist leda till att håret trillar av. Exempel på det är brist på zink och järn. Hos vissa personer är ämnesbristen en direkt biverkning av sjukdomar i sköldkörteln. Det har också visat sig att vissa typer av läkemedel som innehåller mycket A-vitamin kan ge upphov till håravfall. Ärftliga anlag De ärftliga aspekterna är framförallt tydliga hos män. Ca 15 % av alla män blir skalliga förr eller senare till följd av detta. Även kvinnor drabbas som sagt av ärftligt håravfall fast i betydligt mindre utsträckning. Bara för att du är man och har en skallig far betyder inte detta nödvändigtvis att du själv kommer att bli skallig. Sannolikheten är tyvärr dock betydligt högre. Stress För mycket stress och jäktande är aldrig bra. Detta gäller inte minst vid risken för håravfall. Olika stressituationer kan leda till att håret under en viss tid faller av. Anledningen är att håret går in i en vilofas vid stress. Vilofasen kan sedan övergå till en avstötningsfas som leder just till håravfall. Vårdslöshet med stylingprodukter Det är ingen hemlighet att de stylingprodukter vi i regel använder oss av innehåller massor med kemiska substanser. Hur känslig man är för dessa ämnen varierar från person till person. Vad som händer om håret blir för starkt påfrestat av olika kemiska ämnen är att det går av. Detta är vanligast vid t ex hårfärgning och permanentning. En del människor är så pass känsliga för kemiska ämnen i håret att man inte klarar av alla typer av hårschampo utan att hårstrån trillar av i större utsträckning än vad som är normalt. Övrigt om håravfall Alla människor fäller hår, varje dag, hela livet. Det är fullt normalt. I vissa perioder av livet upplever man att håravfallet är kraftigare än vanligt. Det beror oftast på någon form av näringsbrist eller för intensivt solande eller användande av stylingprodukter. Man bör söka hjälp för sitt håravfall då man känner att det pågått under en längre tid och man börjar se kala fläckar i sin hårbotten.

4 Din hårbotten Är inte din hårbotten i god kondition blir ditt hår drabbat. Många tänker direkt på mjäll när det talas om hårbotten. Faktum är att det inte behöver vara mjäll bara för att din hårbotten stöter bort död hud. En torr hårbotten kan betyda något av följande: Att man har torr hud överlag Att den har utsatts alltför mycket för stark sol som bränt hårbotten Att rester av schampo, hårspray, eller läggningsvätska ligger kvar i håret Har man en allmänt torr hud och hårbotten kan man försöka med en lätt oljemassage. Om man vet att solen eller solariet gått hårt åt ens hårbotten, så var varsam mot den under ett par veckor tills den återhämtat sig. Rester av hårspray och schampo får man bort genom att skölja håret riktigt ordentligt. Ge ditt vanliga schampo en chans till innan du överväger att byta till en s.k. mjällschampo. Skölj som sagt extra ordentligt eller se upp med solen och överkonsumtion av hårprodukter. Om ingenting hjälper Skulle inte din hårbotten bli bättre trots ovanstående åtgärder så är sannolikheten stor att du kanske har mjäll. Behandla då först och främst med någon mild antiseptisk lösning från Apoteket. Om mjällen fortfarande inte ger med sig så övergå så småningom till något starkare mjällschampo. Välj då något som innehåller tjära eller zinkpyridition, som tros dämpa takten i cellomsättningen. Massage Massage är också nyttigt för ditt hår och hårbotten på flera olika sätt. Det ger dessutom en avslappnande effekt, vilket är bra för sinnena om inget annat. Massera din hårbotten genom att knåda med fingrarna. Håll hårbotten lite fuktig genom att doppa fingerspetsarna i något av följande; vanligt kranvatten för normalt hår och hårbotten; antiseptisk lösning vid mjäll eller fras i hårbotten; saften av en halv citron i en kopp med vatten för fett hår och hår av blandad typ; varm mandelolja (får sitta kvar i håret i en timme och tvättas bort noggrant) för torrt hår och hårbotten. Skulle du efter att ha försökt med alla ovanstående huskurer fortfarande ha stora problem med din hårbotten så är det troligtvis ett genetisk hudproblem som har uppstått. Då rekommenderar jag att man uppsöker en hudklinik eller motsvarande för vidare konsultation och behandling.

5 Grått hår Varför blir håret grått? När sker detta och finns det något man kan göra för att motverka processen? Ofta är det ett tecken på att man börjar åldras när de gråa hårstråna börjar dyka upp, men å andra sidan så åldras vi hela tiden, så vad är det egentligen som händer? I princip alla människor får grått hår, förr eller senare. Förutom ålder så är det en rad andra faktorer som spelar in när det väl börjar att ske. Man kan t.ex. konstatera att det är mer märkbart hos någon med mörkt hår. Har man dessutom vid olika tillfällen hårdbantat är detta något som kan påskynda processen att utveckla gråa hårstrån. Bara för att håret blir grått innebär verkligen inte detta att håret dör. Utan vad som händer är att pigmentcellerna slutar tillverka melanin. När håret inte längre tillförs melanin blir håret vitt. Varför detta sker vet man inte fullt ut men i enstaka fall så kan pigmentcellerna sluta fungera för att sedan åter igen börja verka och producera melanin. Vilket innebär att man kan få tillbaka sin naturliga hårfärg. Det finns inga medel för att motverka att håret blir grått, däremot är det väldigt vanligt att man börjar färga sitt hår när de gråa hårstråna börjar dyka upp. Det finns de som hävdar att melanin-injektioner kan hjälpa till för att få tillbaka sin naturliga hårfärg, men det finns lite belägg för att detta verkligen fungerar. Att färga sitt hår är inte någon modern företeelse utan det har förekommit i tusentals år i många kulturer. Bl. a. grekerna och romarna häll på med detta och de forna egyptierna använde tjurblod för att dölja sina gråa hårstrån. Att hålla på och färga sitt hår tar mycket tid och många får genom färgning olika allergiska reaktioner. Kanske är det bäst att bara acceptera sina gråa hårstrån, det kan trots allt se stiligt ut och kanske t.o.m. ge dig en värdighet som du inte haft tidigare?

6 Mjäll Mjäll är framför allt en manlig åkomma som kan drabba både torrt och fett hår. Hårbotten fäller hudceller från det yttersta hudlagret för att ge plats åt underliggande, ej färdigutvecklade celler. Mjällavsöndringen kan förvärras av exempelvis stress, sjukdom och trötthet. Att död hud avstöts när nya hudceller produceras är en normal process. Det vi kallar mjäll är ett tillstånd av onormal hudcellsproduktion samtidigt som dessa celler bakar ihop sig och blir till synliga flagor. Den torra typen av mjäll lossnar lätt och "snöar" på axlarna. Den feta typen bildar istället en fastsittande beläggning på hårbotten. Det är först när man får synliga hudflagor som det kallas mjäll. Mjäll kan uppstå på något av följande sätt: Orsaker till mjäll Att tvätta håret oregelbundet eller sällan medför vanligen att osynliga flagor klibbar ihop sig och bildar mjällbeläggningar. Att tvätta håret för ofta orsakar torrhet och medför att cellerna i ytterhuden spricker upp och bildar stora och torra flagor. Fett hår i kombination med onaturligt stora mängder av en svamp som kallas Maleassezia furfur och som normalt finns överallt på huden eller om du är extra känslig mot den. Det ger ofta upphov till klåda i hårbotten och en fet mjällbeläggning. Mjäll kan också uppstå som en biverkning till viss medicinering. Mjällproblem kan dessutom förvärras av starka hårmedel som irriterar hårbotten. Klimatet, stress, sjukdom och trötthet kan också påverka mjällbildningen. Eftersom mjällbildning är ärftligt har också arvet betydelse. Behandling av mjäll Mjäll kan behandlas och förebyggas med mjällschampon. Mjäll kan emellertid vara svårt att få bort helt, men med rätt behandling går det att hålla den under kontroll. Det bör också uppmärksammas att mjällavsöndringen kan förvärras av exempelvis stress, sjukdom och trötthet. Eftersom flertalet faktorer troligtvis påverkar mjällbildningen finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till för den som vill undvika eller begränsa mjällbildning.

7 Hårlöss När man nämner löss eller hårlöss så tänker i första hand på barn eller bostadlösa människor som bor på gatan men det är faktiskt vanligare än vad man kanske tror och tro det eller ej men ju renare hår/hårbotten man har ju mer attraktivt är det för hårlössen. Det finns många olika typer av löss men här ska vi endast ta upp hårlöss och i första hand hårlöss hos barn. Som de flesta personer kanske vet så sprider sig hårlöss otroligt snabbt från person till person och om ett barn på t.ex. ditt barns skola skulle ha löss är risken väldigt stor att även ditt barn får det. Det man ska tänka på är att behandla problemet så fort det uppstår. Oftast brukar man bli underrättad av någon från skolan om en epidemi har brutit ut men det kan inte skada att ta sig en titt lite då och då. Om man inte ger barnet en avlusningsbehandling direkt kan lössen sprida sig till resten av familjen vilket inte är något man direkt vill. Avlusningsschampo På apoteket kan man köpa avlusningsshampoo men man borde läsa på förpackningen innan man köper produkten för de ämnen som finns i shampot är väldigt starkt och man vill så klart inte skada sitt barn i processen. Med skada så menar jag brännande känsla och irriterad hårbotten. Se till att produkten är effekt mot lössen men ändå relativt skonsam mot huden och framför allt för barn och inte vuxna. Att få lite irritation är vanligt så bli inte orolig om ditt barn klagar eller kliar sig i hårbotten, försök däremot att få barnet att inte klia sig för mycket. Om det nu skulle vara så att lössen sprider sig till dig eller någon annan vuxen i hemmet så finns det, som tidigare nämnt, produkter på apoteket att använda sig. Man vet inte exakt varför lössen attackerar oss människor men man vet att löss sprids av direktkontakt för dom kan varken simma, hoppa eller flyga. Lössen fäster sig i håret och hårbotten och gillar varma miljöer. Precis som mygg så lever löss av blod och exakt som ett myggbett så kliar även bett från hårlöss. När man behandlar sitt barn mot hårlöss måste man tänka på att få bort lusäggen också, det är dom som är de svåraste och det kan ta 6 dagar tills dom kläcks. Om man inte lyckas ta bort äggen så börjar hela proceduren om igen. Äggen är små vitgrå prickar och är ungefär 1 mm långa.

8 Vårda ditt hår inifrån! Alla vet vi att det är viktigt att ha ett bra schampo och balsam för att ditt hår ska se strålande ut. Har man torrt hår behövs fuktgivande produkter och har man platt och livlöst hår använder man volymgivande produkter. Det finns massor av yttre hjälpmedel för hårets glans och skönhet. Men det hjälper mest för stunden, då det är nytvättat och doftar härligt gott av dina hårprodukter. Silica hjälper kroppen Fast det finns ännu ett hett tips som hjälper kroppen inifrån att ge näring till ditt hår! Nämligen att äta silica som stärker ditt hår, men även naglar och hud. Silica är ett mineral som din kropp behöver för att bygga upp ditt yttre så att hela du blir vackrare. Och inte nog med att hår, hud och naglar blir av bättre kvalitét; även benstomme, brosk och senor blir starkare! Silicaprodukter innehåller en mängd olika nyttiga ämnen som hjälper till att förbättra ditt yttre. Det är framför allt åkerfräken, som innehåller massor av kiseldioxid. Det har använts mycket länge för sina olika hälsoegenskaper, bland annat mot håravfall. Att äta rätt Det är även viktigt att äta rätt om man vill har ett vackert hår. Det påverkar hela ditt yttre beroende på om du äter tillräckligt med vitaminer och mineraler eller om du slarvar med maten. Omega-3 fettsyror, som det finns mycket av i fisk, är viktiga för att man ska se bra ut. Det gör både hår och hud mjukare och smidigare. Alla så kallade nyttiga fetter är bra för ditt utseende! Silica finns att köpa på de flesta varuhus och i hälsokosthandeln, och finns i både brus- och tablettform. Det är ett billigt sätt att ge ditt hår nytt liv, men tänk på att du måste använda det minst två månader innan du kan märka av något resultat. De viktiga mineralerna tar tid på sig att komma ut i din kropp och ge dig den skönhet det starka och friska hår du vill ha. Att börja äta silica nu är en bra idé! När sommaren kommer vet vi alla att både sol och saltvatten sliter på vårt hår. Därför är det en riktigt bra idé att börja äta silica redan nu för att vara förberedd inför sommaren, och hjälpa ditt hår av vara motståndskraftigt mot all den yttre påverkning som sommaren innebär. Så gör dig själv en tjänst och ge ditt hår den näring det behöver för att få ett vackert hår, året runt!

9 Stylingprodukter! Nytvättat hår lägger sig sällan som du vill att det ska göra. Det är antingen för platt, för glanslöst, för spretigt eller för lockigt för att det ska passa din smak. Det är då man tar fram stylingprodukter för att få rätt form eller volym och göra håret vackrare. När håret tvättas försvinner smuts och fett. Men efter tvätten behövs förmodligen någon stylingprodukt som gör att ditt hår lägger sig rätt. Det kan vara något som gör det enklare att reda ut, ger stadga eller ska skydda mot yttre miljöer och slitage. Olika stylingprodukter Det finns två olika sorters stylingprodukter. De som sprayas på och de som man tar i med hjälp av händerna. De formar sig antingen som ett nät över håret eller så lägger de sig som en delvis täckande hinna. Spray Ger frisyren stadga (fixerar) och håller håret fräscht längre. Det finns olika grader av stadga, men håret håller sig alltid numera elastiskt. Hårspray innehåller dessutom en hel del vårdande ämnen såsom vitaminer, UV-filter och silikon. Mousse Ger frisyren den stadga du vill ha och kan användas i både torrt och fuktigt hår. Tensider ingår för att moussen ska löddra. Det finns mousse med och utan alkohol och med olika kemiska sammansättningar för olika hårtyper. Gelé Det finns två olika sorters geléer; den ena så kallade wetlookgelén och den andra som ger stadga. Kan användas i hela håret, bara i luggen eller för att definiera enstaka slingor. Innehåller glycerin och silikonderivat, som ger bra glans. Geléer speciellt framtagna för en naturlig look finns också. De ger stadga till ditt hår så att du kan skapa roliga frisyrer samtidigt som de är osynliga. Vax Innehåller mycket växt- och mineralfetter och passar nästan alla hårtyper så länge du vill skapa en kreativ frisyr. Man kan välja att definiera enstaka slingor, partier eller hela frisyren. Vax ger stadga till tjockt hår och frambringar samtidigt glans. Man ska däremot försöka undvika vax om man har tunt och fint hår. Det kan tynga ner håret så att det ser fett ut. Anti-frizz Hjälper svårhanterligt och flygigt hår att kontrolleras utan att det blir nertyngt. Perfekt för lockigt och vågigt hår och ger en naturligt glansig look. Glansspray - Gör håret mjukt formbart och skyddar mot värme vid torkning, samtidigt ger det volym och glans. Perfekt som finish när du är klar med din vanliga styling. Lock definering Produkt som gör dina lockar vackra och håller ihop dem. Tynger ner håret en aning och motverkar frissighet. Är som en mjukgörande lotion för håret och stärker det. Det finns en hel uppsjö av stylingprodukter och dessa var de vanligaste av dem. För att du ska hitta rätt i denna djungel är det lättaste sättet att be din frisör om hjälp! Det är alltid gratis att be om råd och hon/han vet vad ditt hår behöver och har många bra tips. Och när du ändå är och klipper dig, varför inte be din frisör att styla en frisyr du inte brukar ha. Det ger dig ny inspiration och idéer för ditt hår!

10 Hur mår din hårbotten och ditt hår? Alla har vi i generna olika anlag för vilken typ av hår vi har. Men i slutändan är det omvårdnaden av håret som bestämmer hårets kvalité och form. Besvara dessa åtta frågor och bedöm sedan i vad du kan eller bör förändra. 1. Är användning av hårtork, locktång eller uppvärmda spolar vardagliga inslag i ditt liv? a) ofta b) ibland c) aldrig 2. Har du gjort något av följande under de senaste 12 månaderna? a) ljusa slingor, ytlig eller permanent toning b) blekt det hos frisör, i solen eller permanentat c) inget av alternativen 3. Saknar ditt hår struktur när det är blött? a) nej b) ja, det blir som våt bomull och blir trassligt 4. Skrapa ditt hår försiktigt med en kam. Flagar den? a) det bildas små vita flingor b) det bildas stora flingor c) nej 5. Om du har svarat ja på 4a eller b stämmer då något av följande? Du har torr hy i största allmänhet; du har nyligen varit i ett hett klimat; du brukar bara skölja håret en gång när du schamponerat det; du använder hårspray och/eller läggningsvätska; du äter mycket stark kryddad eller salt mat och/eller dricker mycket alkohol; du lider av psoriasis eller eksem? a) ja b) nej 6. Vilken beskrivning stämmer bäst in på ditt hår? a) tunt och rakt b) varken tunt eller grovt och lite vågigt c) grovt och vågigt eller lockigt d) ingen av ovanstående beskrivningar 7. Vilken beskrivning passar bäst in på din hårfärg? a) ljust eller råttfärgat b) mörkt c) rött, kastanjebrunt eller grått

11 8. Vilken beskrivning stämmer bäst in på hårets kondition? a) glansigt men stripigt b) blankt c) livlöst och burrigt 9. Hur brukar ditt hår se ut tre dagar efter det att du tvättat det? a) fett och utan spänst b) i behov av att tvättas c) glansigare och mer lätthanterligt än när det var nytvättat d) bra, men hårbotten känns fet och kliar Avsikten med frågorna 4 och 5 är att bedöma hårbottens skick. Om du svarat a eller b på fråga 4 kan du ha någon åkomma som gör att du fjällar. Det behöver inte vara mjäll. Positiva svar på fråga 5 kan tyda på andra orsaker. Fundera över dessa först och vidta lämpliga åtgärder innan du övergår till ett mjällschampo som kan vara onödigt starkt för ditt hår. Avsikten med frågorna 6 till 9 är att ge dig en uppfattning om din nuvarande hårtyp. Övervägande a-svar tyder på att du har fett hår, övervägande b-svar på att det normalt eller blandat (torrt i topparna, fett i hårbotten speciellt troligt om du svarade ja på 9b, övervägande c-svar på att håret har benägenhet att bli torrt, vilket kan bero på att du misskött det (1a) eller att det utsatts för kemiska behandlingar (2b). Det är särskilt troligt om håret är poröst (3b). OBS! Alla självtester bör tas med en nypa salt. Detta eftersom vi alla i slutändan har olika hår. Upplever du att du har problem med ditt hår bör du rådfråga en utbildad frisör. Deras kunskaper och samlade erfarenhet borgar för att du får rätt typ av råd. Om du upplever att din hårbotten är väldigt torr och irriterande kan det vara mjäll. De mest effektiva mjällschampona finner man på apoteket. Deras personal kan också ge dig tips och råd för att motverka mjäll.

12 Mät fram din ansiktsform Det finns många förslag på hur man ska komma underfund med sin ansiktsform. Att göra det på ett vetenskapligt sätt med hjälp av ett måttband eller linjal, penna och papper, fungerar hur bra som helst. Ta följande mått och skriv ner dem. Måtten behövs för att se hur längd och bredd motsvarar varandra. 1. Mät ansiktet runtom toppen från dina kindben. 2. Ta måttet på samma sätt, fast mät runt om från din bredaste punkt på käkbenet till det andra käkbenet. 3. Mät över din panna från ena till andra sidan. Ungefär från den ena tinningen till den andra. 4. Längden av ansiktet får du genom att mäta från hårfästet i pannan ner till botten av hakan. Ovalt ansikte Längden motsvarar bredden en och en halv gång. Pannan är bredare än hakan. Framstående käkben. Ansiktet avsmalnar elegant till en smal oval haka. Runt ansikte Längden är lika långt som bredden. Detta kan variera lite med generellt så är det ganska lika. Ansiktet är som bredast vid kinderna. Avlångt ansikte Märkbart mycket längre än brett. Pannan, kindbenen och käkbenen är alla ungefär lika breda. Kan tendera till att ha en framstående haka. Hjärtformat ansikte Smalt vid käkbenen, brett vid kindbenen och/eller pannan. Påminner om det ovala, men hakan smalnar in till en tydlig punkt. Fyrkantigt ansikte Längden och bredden motsvarar varandra. Pannan, kindbenen och käkbenen är ungefär lika breda. Fyrkantigt käkben är det allra tydligsta attributet. Triangulärt ansikte Motsatt till det hjärtformade. Dominant käklinje som smalnar av vid kindbenen, tinningarna och pannan. Lycka till!

Apotekets råd om. Hårbesvär

Apotekets råd om. Hårbesvär Apotekets råd om Hårbesvär Ett friskt, mjukt och glänsande hår uppfattas som ett tecken på kroppens hälsa och livskraft. Håret växer i cykler och däremellan vilar det. Att tappa ungefär 100 hårstrån per

Läs mer

Ketokonazol ratiopharm

Ketokonazol ratiopharm Ketokonazol ratiopharm Vid behandling av mjäll Vad är mjäll? Mjäll är en mycket vanlig åkomma. Det finns uppgifter om att så många som var 5:e svensk har problem med mjäll. Besvären brukar börja i tonåren

Läs mer

NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo. Behandla huvudsaken

NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo. Behandla huvudsaken NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo Behandla huvudsaken till mjäll ratiopharm ett av världens främsta generikaföretag Som generikaföretag är vår uppgift att ta vid när patenten

Läs mer

Mitt hår är min bästa accessoar

Mitt hår är min bästa accessoar Mitt hår är min bästa accessoar HÅR HUD & NAGLAR SILICEA - NATURLIG SKÖNHET INIFRÅN P M A G E R S O N 6 7 0 E R S V E N S K K O N S U M E N T U N D 9 av 10 nöjda användare I N G E R S Ö K N 2 0 1 2 P Å

Läs mer

Man brukar dela in hårstrået i tre stycken olika delar: kutikulan, eller täckcellerna, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået.

Man brukar dela in hårstrået i tre stycken olika delar: kutikulan, eller täckcellerna, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået. Super Wash anatomi Hår består till största delen av ett protein som kallas a-keratin. Keratin eller hornämne, är ett svavelhaltigt protein och tillhör en grupp av fibrösa proteiner som utgör grunden i

Läs mer

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet Informationsbroschyr till apotekspersonal Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet HUDEN I HÅRBOTTEN Sverige har ett skiftande klimat med många temperaturförändringar.

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk Programmanus till På span i håret (sas) AV-nummer: 31404tv 9 /Programledarna Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker utomhus i en park./ Det skyddar. Rekordet är 5,15. Vissa har mer... Andra har inget.

Läs mer

TEXTURE K.NEWS WILD.LIFE TEXTURE.MASTER 150 ML BEACH.LIFE HAIR.RESORT.SPRAY 150 ML

TEXTURE K.NEWS WILD.LIFE TEXTURE.MASTER 150 ML BEACH.LIFE HAIR.RESORT.SPRAY 150 ML STYLING.GUIDE K.NEWS WILD.LIFE TEXTURE.MASTER 150 ML TEXTURE.MASTER ÄR EN EXTREMT VOLYMGIVANDE TEXTURSPRAY SOM GER EN TOPERAD KÄNSLA. DU APPLICERAR DEN TYNGDLÖSA SPRAYEN I TORRT HÅR DÄR DEN GER VOLYM OMGÅENDE

Läs mer

MAXIMERA RESULTATET MED KEVIN.MURPHY.TOOLS

MAXIMERA RESULTATET MED KEVIN.MURPHY.TOOLS STYLING.GUIDE 2 TIPS FÖR ATT SÄKERSTÄLLA: MER GLANS BÄTTRE KVALITÉ PÅ HÅRET BÄTTRE HÅLLBARHET PÅ FÄRGEN ENKLARE ATT REDA UT TRASSLIGT HÅR MAXIMERA RESULTATET MED KEVIN.MURPHY.TOOLS TIPS 1 ANVÄND MAXI.WASH!

Läs mer

Skolans agerande när en elev får löss

Skolans agerande när en elev får löss Policy beslutat av ledningsgrupp 2015-10-08 Skolans agerande när en elev får löss Så fort ett fall av löss upptäcks av en förälder eller elev så ska information ut till alla föräldrar samma dag genom att

Läs mer

Ärftligt håravfall och tunnhårighet

Ärftligt håravfall och tunnhårighet Ärftligt håravfall och tunnhårighet En liten broschyr om ett vanligt problem ROG-5001 Har du frågor kring Pfizers receptfria läkemedel är du välkommen att kontakta oss. Tel 08-550 520 00. E-mail: medinfo.sweden@pfizer.com

Läs mer

Ar du trott pa mjall?

Ar du trott pa mjall? Ar du trott pa mjall? Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna. Tel 08-626 50 00. www.fungoral.com JCG-711 ÄR MJÄLL ETT VANLIGT PROBLEM? Ja, det är ganska vanligt. Ungefär var femte svensk - eller

Läs mer

TREAT MENT. MENU TEKNISK GUIDE

TREAT MENT. MENU TEKNISK GUIDE TREAT MENT. MENU TEKNISK GUIDE K E V I N. M U R PHY T R E AT M E N T S använder det bästa från naturen och tekniken med hudvårdsingredienser. Våra produkter verkar på molekylärnivå och vårt mål är att

Läs mer

Aktiva ingredienser: Climbazole Piroctone olamine Skifferolja Salicylsyra Hydrocolor komplex Rosmarin Kitosan

Aktiva ingredienser: Climbazole Piroctone olamine Skifferolja Salicylsyra Hydrocolor komplex Rosmarin Kitosan System 4 Therapeutic Hair Spa är en bred parfymfri serie av effektiva terapeutiska produkter för olika hårbottenbesvär. Noggrant utvalda aktiva ingredienser hjälper till att eliminera mjäll, minska klåda

Läs mer

MAXIMERA RESULTATET MED KEVIN.MURPHY

MAXIMERA RESULTATET MED KEVIN.MURPHY STYLING.GUIDE HÄR KOMMER LITE TIPS PÅ HUR DU BÖR ANVÄNDA KEVIN.MURPHY, DETTA SÅ ATT VI SÄKERSTÄLLER: MER GLANS BÄTTRE KVALITÉ PÅ HÅRET BÄTTRE HÅLLBARHET PÅ FÄRGEN ENKLARE ATT REDA UT TRASSLIGT HÅR TIPS

Läs mer

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE Produkter för kropp och ansikte Kronans Extra Care Kroppstvål, pris: 49 kr för 350 ml En mild och skonsamt rengörande tvål med hudvänligt ph-värde för torr och känslig hud.

Läs mer

DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA

DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA PRODUKTGUIDE DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA År 2011, föddes ELEVEN Australia ur behovet av okomplicerade hårprodukter. Joey Scandizzo, en av företagets creative directors, är själv stylist och ägare till

Läs mer

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Styling.guide 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Maximera Resultatet med KEVIN.MURPHY.tools Tips 1 Använd MAXI.WASH!

Läs mer

L E S S E G O. M O R E S O U L.

L E S S E G O. M O R E S O U L. LESS EGO. MORE SOUL. HÖGKLASSIG, PARFYMFRI FRISÖRPRODUKTSSERIE TILLVERKAD I FINLAND Överbelastning av kemikalier och överkänslighet för parfymer är viktiga utmaningar för oss, vilket har lett till inspirationen

Läs mer

Apotekets råd om. Akne och rosacea

Apotekets råd om. Akne och rosacea Apotekets råd om Akne och rosacea Akne är ett samlingsnamn för förändringar i form av hudknottror, pormaskar och varblåsor och är mycket vanligt. Akne beror inte på dålig hygien eller speciell mat utan

Läs mer

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Styling.guide 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Maximera Resultatet med KEVIN.MURPHY.tools Tips 1 Använd MAXI.WASH!

Läs mer

SHOCKWAVES. Styling Tips! STYLE MADE FOR CONNECTION.

SHOCKWAVES. Styling Tips! STYLE MADE FOR CONNECTION. SHOCKWAVES Styling Tips! STYLE MADE FOR CONNECTION. Power Hold Spray Power Hold Spray För att få frisyren att sitta som gjuten! En finishprodukt för att förlänga frisyrens hållbarhet. För bästa resultat

Läs mer

the Diva Collection Luxury Remy hair extensions Isättningsinstruktion Innehåll:

the Diva Collection Luxury Remy hair extensions Isättningsinstruktion Innehåll: 1. Förutsättningar the Diva Collection Luxury Remy hair extensions KERATIN SLINGOR Isättningsinstruktion Innehåll: 1. Förutsättningar 2. Fördelar/nackdelar med keratinslingor 3. Problem som kan uppstå

Läs mer

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever av Hannie Warendorf (översättning Millan Ericsson) Hur ska de se ut? För Curly Coated Retriever är pälsen en mycket viktig del. Pälsen är ju t.o.m. omnämnd

Läs mer

Mint & Citrongräs BIOLAGE-RAW

Mint & Citrongräs BIOLAGE-RAW Mint & Citrongräs BIOLAGE-RAW WE CARE ABOUT THE PLANET. BIOLAGE R.A.W NOURISH RECOVER UPLIFT COLOR CARE VAD ÄR #LIVERAW? EN TREND OCH EN LIVSSTIL #LIVERAW VARFÖR SKA MAN VÄLJA BIOLAGE-R.A.W? En ny holistisk

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

from dream to reality

from dream to reality from dream to reality Easy Care Dream En återuppbyggande skönhetskur för håret. Synbart resultat redan efter första behandlingen. DREAM POST- SHAMPOO MILT RENGÖRANDE SCHAMPO UTAN SLS. Vårdande schampo

Läs mer

Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018

Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018 Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018 Produktöversikten är indelad efter respektive hudtyp/användningsområde. Samma produkt kan passa för fler hudtyper, varför den kan förekomma på

Läs mer

HUDEN - Instuderingsfrågor

HUDEN - Instuderingsfrågor Huden är kroppens största organ och huden består av tre olika lager, överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden är den delen som vi ser och den är tjockast på fotsulorna och handflatorna. På ögonlocken

Läs mer

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE.

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE. Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE www.gaiasverige.se EXKLUSIV HÅRVÅRD FRÅN NONIQUE! TA STEGET OCH BYT TILL EKOLOGISK HÅRVÅRD Ett sunt och vackert hår börjar med en frisk och sund hårbotten. I hårbotten

Läs mer

Nu endast 1 timmas behandling! Barn och löss bör inte behandlas med vad som helst

Nu endast 1 timmas behandling! Barn och löss bör inte behandlas med vad som helst Nu endast 1 timmas behandling! Barn och löss bör inte behandlas med vad som helst 1 Innehåll Bli av med lössen för gott. effektiv skonsam LÖSNING 100 ml e Bli av med lössen för gott... 3 Lite om löss...

Läs mer

Produktkatalog. www.peakshair.se

Produktkatalog. www.peakshair.se Produktkatalog 2010 www.peakshair.se Vi på Peak s Hair har en idé och vision om att ta fram prisvärda kvalitativa produkter som passar alla. Genom vår erfarenhet och goda vilja kan vi vägleda dig som kund

Läs mer

Schampo för färgade och preparerade hår. Massera in i vått hår, skölj väl. Milt och fuktgivande.

Schampo för färgade och preparerade hår. Massera in i vått hår, skölj väl. Milt och fuktgivande. Caring ml Produkt Beskrivning Aktiva ingredienser Grupp 00 00 00 00 00 50 00 Colour care Skyddande Colour care Skyddande Volume Djuprengörande Protein Reparerande Reparerande Fuktgivande Hair Pack Fuktgivande

Läs mer

Låt drömmen växa fram och ge den näring, ta fram den ibland och smaka på den, men ge aldrig upp din dröm. Den kan bli verklighet om du verkligen

Låt drömmen växa fram och ge den näring, ta fram den ibland och smaka på den, men ge aldrig upp din dröm. Den kan bli verklighet om du verkligen Låt drömmen växa fram och ge den näring, ta fram den ibland och smaka på den, men ge aldrig upp din dröm. Den kan bli verklighet om du verkligen vill! ÄNDA SEDAN MITTEN PÅ 90-TALET när jag började arbeta

Läs mer

DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA

DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA PRODUKTGUIDE DET HÄR ÄR ELEVEN AUSTRALIA År 2011, föddes ELEVEN Australia ur behovet av okomplicerade hårprodukter. Joey Scandizzo, en av företagets creative directors, är själv stylist och ägare till

Läs mer

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 ÄKTA HÅR SID 4-5 CYBERHAIR SID 6-7 VITAL HAIR SID 8 SYNTETFIBER Vi gratulerar till ditt val av denna kvalitetsprodukt från Toupéma Belgal. Ditt

Läs mer

Ditt gladaste, vackraste färgade hår - någonsin!

Ditt gladaste, vackraste färgade hår - någonsin! ColourSystems Ditt gladaste, vackraste färgade hår - någonsin! Minimalt med kemikalier och maximalt med certifierade ekologiska ingredienser. Tillverkad i Storbritannien Organic Colour Systems tillverkar

Läs mer

Rain Dance - naturlig återfuktning

Rain Dance - naturlig återfuktning easy care guide Rain Dance - naturlig återfuktning Naturligt återfuktande produktserie för alla torra hår. Innehåller exklusiva oljor och naturliga ingredienser som ger glans och maximal utredning. Spännande

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack Elevhälsans medicinska insats PUBERTET Killsnack KÖNSORGANENS ANATOMI Penis Penis är det manliga könsorganet som är uppbyggt av rot, skaft, ollon, sträng och förhud. En del killar oroar sig för om deras

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar www.e-imd.org Vad är störningar i ureacykeln/organisk aciduri? Maten vi äter bryts ned av kroppen med hjälp av tusentals kemiska reaktioner

Läs mer

www.schwarzkopf-professional.fi www.facebook.com/schwarzkopf Professional Finland TEKNISK MANUAL

www.schwarzkopf-professional.fi www.facebook.com/schwarzkopf Professional Finland TEKNISK MANUAL www.schwarzkopf-professional.fi www.facebook.com/schwarzkopf Professional Finland TEKNISK MANUAL Steve Hogan Creative Director för Essential Looks, Schwarzkopf Professional För att styla hår till catwalken

Läs mer

Djurvård till hund och katt för alla tillfällen

Djurvård till hund och katt för alla tillfällen Djurvård till hund och katt för alla tillfällen NÄR HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE KÄNNS EXTRA BRA Frontline har över 22 års erfarenhet av hälsa och välbefinnade hos hundar och katter. Den nya djursvårdserien

Läs mer

förstå din hunds hudhälsa

förstå din hunds hudhälsa förstå din hunds hudhälsa det är inte ovanligt Hudproblem är relativt vanligt förekommande hos hundar. Det kan uppstå pga flera olika orsaker t.ex. infektioner, parasiter eller allergier. Många underliggande

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår

Resultatet med. 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Styling.guide 2 tips för att säkerställa: Mer Glans Bättre Kvalité på håret Bättre hållbarhet på färgen Enklare att reda ut trassligt hår Maximera Resultatet med KEVIN.MURPHY.tools Tips 1 Använd MAXI.WASH!

Läs mer

Hår Inspiration Upplandsgatan 41

Hår Inspiration Upplandsgatan 41 Nya produkter! Färgmask Nu är den äntligen här färgmasken som förlänger din färgperiod och som används som vanligt balsam. Masken sätts på efter schamponering och kan sedan sitta i allt från 5-40 min beroende

Läs mer

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA henneiizi Varför behöver man kosttillskott? Det går naturligtvis att få i sig alla ämnen som man behöver genom kosten, men studier har visat att det är få som faktiskt

Läs mer

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 SVENSKA Plattång i pro 230 steam BaByliss plattång i pro 230 steam är en plattång med ånga som har en mycket hög temperatur.

Läs mer

me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 77

me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 77 Marja Entrich me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 77 Männen i fokus bäst i test i expressens söndagsbilaga hela 7 gånger. (5 getingar) Nu har vi kommit en bit in på det nya året 2012......och

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt!

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! Art. 103/104 All Purpose Cream normal/torr hud Verkar mjukgörande, binder fuktigheten ihuden och stärker vävnaden.

Läs mer

HYGIENANVISNINGAR. Dusch- och bassängavdelningen

HYGIENANVISNINGAR. Dusch- och bassängavdelningen HYGIENANVISNINGAR Dusch- och bassängavdelningen Användarnas hygien och agerande har den största betydelsen för renligheten gällande badvattnet i bassängerna och de fuktiga utrymmenas ytor. 1. TVÄTTNING

Läs mer

Terbinafin ratiopharm

Terbinafin ratiopharm Terbinafin ratiopharm Vid behandling av fotsvamp Vad är fotsvamp? Fotsvamp är en ofarlig men ofta irriterande och som regel kliande infektion i huden. Fotsvamp kan drabba alla människor oavsett livsstil

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudlöss

Apotekets råd om. Huvudlöss Apotekets råd om Huvudlöss Lusen har alltid varit en trogen följeslagare till människan och den finns över hela världen. Den lever av vårt blod och är beroende av värmen och fuktigheten i vår hårbotten.

Läs mer

Varför tappar man hår

Varför tappar man hår Varför tappar man hår Ett tjockt hår är lika med och signalerar alltid hälsa och välbefinnande. Rakt eller lockigt, långt eller kort, blont, brunt eller svart, håret har alltid spelat en avgörande roll

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY Rapsodine Hudvård Naturlig skönhet på naturens villkor! Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud. Det är härligt att få känna

Läs mer

Naturlig lyster med bareminerals och rabattkod

Naturlig lyster med bareminerals och rabattkod Naturlig lyster med bareminerals och rabattkod Började märka efter graviditet nummer två att jag började få pigmentfläckar i ansiktet. Nu efter graviditet nummer tre tycker jag att det blivit lite mer.

Läs mer

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation Aktinisk keratos /solkeratos Patientinformation Vad betyder aktinisk keratos? Aktinisk betyder orsakad av solen. Keratos kommer av ordet keratin, som betyder horn. Det rör sig alltså om en förtjockning

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

HÅR HUVUDLÖSS KONTAKT MED SJUKVÅRDEN

HÅR HUVUDLÖSS KONTAKT MED SJUKVÅRDEN HÅR HUVUDLÖSS Vem? Barn under 2 år. Tid? Om Priodermbehandlingen inte hjälper. Huvudlusen är en 2 3 mm stor, grågul, krypande insekt. Den är beroende av blodet och värmen i människans hårbotten. En lus

Läs mer

Huvudlöss Finlands Apotekareförbund 2006

Huvudlöss Finlands Apotekareförbund 2006 Huvudlöss Finlands Apotekareförbund 2006 Till läsaren I skolor och daghem förekommer huvudlöss särskilt om höstarna, då möss-säsongen börjar. Det går att bli av med lössen om behandlingen påbörjas genast.

Läs mer

Herrarnas hudvårdsskola

Herrarnas hudvårdsskola Herrarnas hudvårdsskola Först och främst: hudvård är inte bara för brudarna. Även riktiga män behöver ta hand om sin hud. Du vet hur det är med ett par nya fräscha sneakers. Man vill ju behålla dem fräscha

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Ny ekochic stylingserie från Alterna Bamboo Alterna Bamboo Style

Ny ekochic stylingserie från Alterna Bamboo Alterna Bamboo Style Ny ekochic stylingserie från Alterna Bamboo Alterna Bamboo Style Alterna Bamboo lanserar en rad innovativa och naturliga stylingprodukter för kräsna och miljömedvetna konsumenter. Produkterna innehåller

Läs mer

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist HAIR SWEDEN Skol SM Hår & Makeup Stylist SKOL SM October 11, 2014 Skoltävling 2014/15 Reviderad 14-10-14 Regler Hår & Makeupstylist 1. Årskurs 1 Långhårsuppsättning-Long hair up 65 min 2. Årskurs 2 Skönhetsmakeup

Läs mer

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15 18-års ålder brukar aknen vara som värst för att

Läs mer

Varm i alla väder 24

Varm i alla väder 24 22 Barn Ruskovillas barnplagg tillverkas av rena naturfibrer och behandlas inte med onödiga kemikalier. Den mjuka merinoullen lämpar sig som underställ och mellanplagg för kalllare årstider. Ullen andas

Läs mer

Moment Of Art. Behandlingsmeny. Avbokning senare än 4 timmar debiteras. Gäller 20150401-20160331

Moment Of Art. Behandlingsmeny. Avbokning senare än 4 timmar debiteras. Gäller 20150401-20160331 Moment Of Art VECTORIAN SAMPLE VECTORIAN SAMPLE www Behandlingsmeny Avbokning senare än 4 timmar debiteras Gäller 20150401-20160331 Klippning och styling I våra klippningar ingår en avslappnande shamponering

Läs mer

Behandlings- Broschyr

Behandlings- Broschyr Behandlingsbroschyr COLOR SAVE intensive color Levande färg med en djupt fuktighetsgivande effekt som varar. Ge håret en extra dimension genom att inkludera en Infusion i din behandling. hydrate SP Color

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter Prislista 2011/2012 PRISLISTA PRISLISTA 2011/2012 2013 Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på marknaden i dag och för många blir det förvirrande. Mitt medvetna val är att de produkter jag använder

Läs mer

Ny teknologi för att reparera skadat hår

Ny teknologi för att reparera skadat hår Pressinformation 2008-08-14 Schwarzkopf Gliss - Ny teknologi för att reparera skadat hår Ett skadat hår blir torrt och matt, men det finns också skador i den inre strukturen som inte syns för blotta ögat.

Läs mer

stoppa dig OIL CONTROL

stoppa dig OIL CONTROL AKNE FÅR ALDRIG stoppa dig OIL CONTROL Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15-18 års ålder brukar aknen vara som

Läs mer

find balance. see clarity. feel rescue.

find balance. see clarity. feel rescue. EASY CARE T find balance. see clarity. feel rescue. En effektiv lösning i några enkla steg... rescue clarity balance mot håravfall mot mjäll mot fet hårbotten Balance mot fet hårbotten balance mot fet

Läs mer

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende Patientguide Enkla tips för ett fräscht leende Hela tänder hela livet Du har mycket att vinna på att ge dina tänder några minuters omsorg varje dag. En frisk och fräsch mun ger ett vackert leende och bidrar

Läs mer

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut.

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut. foundation Grunden Se till att ansiktet är helt rengjort och att fuktkräm är applicerad över hela ansiktet. För att färger och skuggor ska se naturliga ut bör du lägga din makeup i dagsljus. Välj en foundation

Läs mer

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL ART NO SR09A 24h HEALING PROCESS Stimulates the bodys own healing powers naturally Stimulerar kroppens egen läkningskraft på ett naturligt sätt. FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL

Läs mer

the KEVIN.MURPHY TREAT.ME menu TEKNISK GUIDE

the KEVIN.MURPHY TREAT.ME menu TEKNISK GUIDE the KEVIN.MURPHY TREAT.ME menu TEKNISK GUIDE KEVIN.MURPHY TREATMENTS Använd det bästa från naturen och tekniken kombinerat med hudvårdsingredienser som papaya, orkideé och lotusblomma. De naturliga, aktiva

Läs mer

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt DERMA Shampoo, Gel & Spot On Concentrate Vid hudproblem hos hund och katt HUD OCH PÄLS Hudbarriären skyddar En frisk hud och päls ger bästa skyddet och fungerar som en barriär mot omgivningen, för att

Läs mer

PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel

PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel Patientinformation Behandling av atopiskt eksem med Elidel Du har fått Elidel förskrivet för behandling av atopiskt eksem. I denna informationsbroschyr

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar Apotekets råd om Svamp i hud och naglar Svamp i huden och naglarna är en av de vanligaste infektionerna man kan drabbas av. Infektionen orsakas oftast av jäst- och trådsvampar. De ger upphov till en inflammation

Läs mer

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar Akne Sanningar och myter om ungdomsfinnar Nästan alla ungdomar har upplevt problem med finnar i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Det är så vanligt att det räknas som en del av puberteten. Vad är akne?

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

15 Huden och våra rörelseorgan

15 Huden och våra rörelseorgan 15 Huden och våra rörelseorgan 15.1 1 Hudens delar 2 Olika fingeravtryck 3 Leta bov 4 Sola eller inte? OH1 Fingeravtryck 5 Dött eller levande? 6 Hår och naglar i mikroskop 7 Väderkänsligt hår 8 Kallt och

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696. Användarhandbok

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696 Användarhandbok o n a m b l k c j d e i f g h p q r 3 4 16mm 22mm 7~10 sec. 5 7~10 sec. 6 7~10 sec. 7 Svenska Gratulerar till din

Läs mer

Vad är SATINIQUE? * Gäller endast patent i USA SATINIQUE - VANLIGA FRÅGOR 2

Vad är SATINIQUE? * Gäller endast patent i USA SATINIQUE - VANLIGA FRÅGOR 2 nya VANLIGA FRÅGOR PRODUKTSERIEN Vad är SATINIQUE? Satinique är en förstklassig produktserie för vård, behandling och styling av håret, som utformats för att uppfylla behoven hos alla hårtyper och som

Läs mer

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM made in China 7 1 4 3 5 8 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. BaByliss S.A.R.L. - 99, Avenue Aristide Briand - 92120 Montrouge - FRANCE www.babyliss.com SVENSKA Med Curl Secret från BaByliss kan du enkelt skapa vackra

Läs mer

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Allergiförebyggande hår- och hudvård för den medvetna familjen utan konserveringsmedel och utan parfym. - alltid en mildare lösning Konserveringsmedel

Läs mer

EGENSKAPER FÖRDELAR RESULTAT HUR GÖR MAN?

EGENSKAPER FÖRDELAR RESULTAT HUR GÖR MAN? EGESKAPER Självreglerande permanent Firm - för fasta lockar till alla hårtyper FÖRDELAR Kan användas på hår med varierade kvalitéer i ett och samma hår, ex hår med utväxt (dock ej alltför blekt). Återuppbygger

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Vad är SATINIQUE? * Gäller endast patent i USA SATINIQUE - VANLIGA FRÅGOR 2

Vad är SATINIQUE? * Gäller endast patent i USA SATINIQUE - VANLIGA FRÅGOR 2 nya VANLIGA FRÅGOR PRODUKTSERIEN Vad är SATINIQUE? Satinique är en förstklassig produktserie för vård, behandling och styling av håret, som utformats för att uppfylla behoven hos alla hårtyper och som

Läs mer

COLORINSIDER. Utan Ammoniak - Utan doft. ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad. Brett färgspektra och färgsystem för alla behov

COLORINSIDER. Utan Ammoniak - Utan doft. ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad. Brett färgspektra och färgsystem för alla behov 34 COLORINSIDER Utan Ammoniak - Utan doft ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad Brett färgspektra och färgsystem för alla behov Logisk och översiktlig färgkarta Färgkodade tuber Precisionsfärg

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

THERESE NÄFVE - PUBLIC RELATIONS MANAGER MATRIX REDKEN KÉRASTASE SHU UEMURA LÓRÉAL PROFESSIONNEL ESSIE PROFESSIONNEL EMAIL THERESE.NAFVE@LOREAL.

THERESE NÄFVE - PUBLIC RELATIONS MANAGER MATRIX REDKEN KÉRASTASE SHU UEMURA LÓRÉAL PROFESSIONNEL ESSIE PROFESSIONNEL EMAIL THERESE.NAFVE@LOREAL. THERESE NÄFVE - PUBLIC RELATIONS MANAGER MATRIX REDKEN KÉRASTASE SHU UEMURA LÓRÉAL PROFESSIONNEL ESSIE PROFESSIONNEL EMAIL THERESE.NAFVE@LOREAL.COM MAKE YOUR MIX. BOOST YOUR STYLE. 12 PRODUKTER + 3 BOOSTERS

Läs mer