HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår?"

Transkript

1 HÅRFAKTA Vad kan du om ditt hår? Här kommer lite intressant fakta om hår som kan vara kul att veta. Det är allt från statistik, fakta om hårstråets uppbyggnad och annat du inte visste om hår. 1. Hårets egentliga uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning, det är därför människor i varma länder har krulligare hår. 2. Om håret blir rakt eller krulligt beror på vilken form som hårsäcken har. Är den rak så får du rakt hår och är den böjd så får du krulligt. 3. Du tappar i genomsnitt hårstrån helt naturligt varje dag. 4. Varje gång du tvättar håret tappar du 20 hårstrån. 5. Hår växer cirka 15 cm per år. 6. Ett hårstrå kan växa i upp till sju år innan det faller av. 7. En människa har cirka hårstrån på huvudet. Hårfärg Antal hårstrån: Blonda Svarthåriga Brunhåriga Rödhåriga Hårstrået består av: 80 % protein % vatten 5 10 % pigment, mineraler och lipider När vårt hår växer sker det i tre olika faser: Växtfasen (den anagena fasen) Det är perioden när håret växer aktivt och som varar i genomsnitt i 3 år. Håret blir långsamt tjockare vid roten och allt längre. Cirka 90% av håret på dit huvud är i den här fasen. Övergångsfasen (den katagena fasen) Övergångsfasen är den korta period på någon vecka som håret slutar att växa på. Vilofasen (den telogena fasen) När håret har slutat växa så går det över i en vilofas då absolut ingenting händer. Vilofasen avslutas av att hårsäcken börjar tillverka ett nytt hårstrå som trycker ut den gamla.

2 Vad består håret av: Ett hårstrå är mestadels uppbyggt av ett protein som kallas för keratin. Detta ämne produceras i cellerna kring den yttre huden och i naglarna. Den färdiga produkten (håret) består i sin tur av framförallt fyra ämnen, kol, syre, kväve och väte. Mestadels kol. Anledningen till att det inte gör ont att klippa av håret är att det fullkomligt saknar nerver eller blodtillförsel. Det är svårt att säga hur mycket ett hårstrå växer under t.ex. en månad. Generellt sägs att håret på en människa växer som mest i åldern 15 till 30 år. I genomsnitt är det dock inte fel att påstå att det växer ungefär en cm i månaden. Det yttre skiktet på våra hårstrån kallas för täckceller, genomskinliga fjälliknande celler. Delen innanför, det är det som är den s.k. barksubstansen, runda celler som innehåller pigment som i sin tur bestämmer den naturliga hårfärgen. Det sista skiktet heter märgrummet och personer med mycket tunt hår saknar ofta denna del som består av runda celler. Rakt, lockigt eller kurvigt hår Vad det i slutändan är som bestämmer huruvida vi får rakt, lockigt eller kurvigt hår, är en ren genetisk fråga. Hårsäcken är den avgörande faktorn och den formar i sin tur håret. Enkelt uttryckt kan sägas att om hårsäcken är rak växer håret rakt. Likaså om hårsäcken är krökt eller spiralformad ger det upphov till vågigt respektive lockigt hår. Beträffande fett eller torrt hår så avgörs det av talgkörtlarna som sitter i anslutning till hårsäcken. Dessa körtlar producerar en slags olja som sedan skickas ut till hela hårstrået. Hur mycket av denna olja man tillverkar beror på dina matvanor, blodcirkulationen, stress och eventuella läkemedel. Livslängden Livslängden för ett hårstrå varierar från 2 till 8 år och under denna tiden genomgår hårstrået tre olika faser. Det börjar med tillväxtfasen då håret växer, därefter går det in i övergångsfasen då håret sakta slutar tillföras näring och slutar växa. Till sist når hårstrået vilofasen och därefter lossnar det. Varje dag tappar vi ungefär mellan 50 och 150 hårstrån.

3 Håravfall Det finns ett par anledningar till att man tappar och förlorar sitt hår. Den ärftliga faktorn är en sådan som främst drabbar män. Även om det i viss mån också kan drabba kvinnor så leder det aldrig till total skallighet hos kvinnor som det dessvärre väldigt ofta gör hos män. Det är inte heller säkert att en man drabbas av håravfall tillföljd av att man har haft en skallig far. Det finns fler anledningar till att man drabbas av håravfall som du kan läsa om här nedan. Medicinska aspekter De medicinska orsakerna till håravfall kan vara många. En del hudsjukdomar kan vara en direkt anledning till håravfall. Likaså kan olika typer av näringsbrist leda till att håret trillar av. Exempel på det är brist på zink och järn. Hos vissa personer är ämnesbristen en direkt biverkning av sjukdomar i sköldkörteln. Det har också visat sig att vissa typer av läkemedel som innehåller mycket A-vitamin kan ge upphov till håravfall. Ärftliga anlag De ärftliga aspekterna är framförallt tydliga hos män. Ca 15 % av alla män blir skalliga förr eller senare till följd av detta. Även kvinnor drabbas som sagt av ärftligt håravfall fast i betydligt mindre utsträckning. Bara för att du är man och har en skallig far betyder inte detta nödvändigtvis att du själv kommer att bli skallig. Sannolikheten är tyvärr dock betydligt högre. Stress För mycket stress och jäktande är aldrig bra. Detta gäller inte minst vid risken för håravfall. Olika stressituationer kan leda till att håret under en viss tid faller av. Anledningen är att håret går in i en vilofas vid stress. Vilofasen kan sedan övergå till en avstötningsfas som leder just till håravfall. Vårdslöshet med stylingprodukter Det är ingen hemlighet att de stylingprodukter vi i regel använder oss av innehåller massor med kemiska substanser. Hur känslig man är för dessa ämnen varierar från person till person. Vad som händer om håret blir för starkt påfrestat av olika kemiska ämnen är att det går av. Detta är vanligast vid t ex hårfärgning och permanentning. En del människor är så pass känsliga för kemiska ämnen i håret att man inte klarar av alla typer av hårschampo utan att hårstrån trillar av i större utsträckning än vad som är normalt. Övrigt om håravfall Alla människor fäller hår, varje dag, hela livet. Det är fullt normalt. I vissa perioder av livet upplever man att håravfallet är kraftigare än vanligt. Det beror oftast på någon form av näringsbrist eller för intensivt solande eller användande av stylingprodukter. Man bör söka hjälp för sitt håravfall då man känner att det pågått under en längre tid och man börjar se kala fläckar i sin hårbotten.

4 Din hårbotten Är inte din hårbotten i god kondition blir ditt hår drabbat. Många tänker direkt på mjäll när det talas om hårbotten. Faktum är att det inte behöver vara mjäll bara för att din hårbotten stöter bort död hud. En torr hårbotten kan betyda något av följande: Att man har torr hud överlag Att den har utsatts alltför mycket för stark sol som bränt hårbotten Att rester av schampo, hårspray, eller läggningsvätska ligger kvar i håret Har man en allmänt torr hud och hårbotten kan man försöka med en lätt oljemassage. Om man vet att solen eller solariet gått hårt åt ens hårbotten, så var varsam mot den under ett par veckor tills den återhämtat sig. Rester av hårspray och schampo får man bort genom att skölja håret riktigt ordentligt. Ge ditt vanliga schampo en chans till innan du överväger att byta till en s.k. mjällschampo. Skölj som sagt extra ordentligt eller se upp med solen och överkonsumtion av hårprodukter. Om ingenting hjälper Skulle inte din hårbotten bli bättre trots ovanstående åtgärder så är sannolikheten stor att du kanske har mjäll. Behandla då först och främst med någon mild antiseptisk lösning från Apoteket. Om mjällen fortfarande inte ger med sig så övergå så småningom till något starkare mjällschampo. Välj då något som innehåller tjära eller zinkpyridition, som tros dämpa takten i cellomsättningen. Massage Massage är också nyttigt för ditt hår och hårbotten på flera olika sätt. Det ger dessutom en avslappnande effekt, vilket är bra för sinnena om inget annat. Massera din hårbotten genom att knåda med fingrarna. Håll hårbotten lite fuktig genom att doppa fingerspetsarna i något av följande; vanligt kranvatten för normalt hår och hårbotten; antiseptisk lösning vid mjäll eller fras i hårbotten; saften av en halv citron i en kopp med vatten för fett hår och hår av blandad typ; varm mandelolja (får sitta kvar i håret i en timme och tvättas bort noggrant) för torrt hår och hårbotten. Skulle du efter att ha försökt med alla ovanstående huskurer fortfarande ha stora problem med din hårbotten så är det troligtvis ett genetisk hudproblem som har uppstått. Då rekommenderar jag att man uppsöker en hudklinik eller motsvarande för vidare konsultation och behandling.

5 Grått hår Varför blir håret grått? När sker detta och finns det något man kan göra för att motverka processen? Ofta är det ett tecken på att man börjar åldras när de gråa hårstråna börjar dyka upp, men å andra sidan så åldras vi hela tiden, så vad är det egentligen som händer? I princip alla människor får grått hår, förr eller senare. Förutom ålder så är det en rad andra faktorer som spelar in när det väl börjar att ske. Man kan t.ex. konstatera att det är mer märkbart hos någon med mörkt hår. Har man dessutom vid olika tillfällen hårdbantat är detta något som kan påskynda processen att utveckla gråa hårstrån. Bara för att håret blir grått innebär verkligen inte detta att håret dör. Utan vad som händer är att pigmentcellerna slutar tillverka melanin. När håret inte längre tillförs melanin blir håret vitt. Varför detta sker vet man inte fullt ut men i enstaka fall så kan pigmentcellerna sluta fungera för att sedan åter igen börja verka och producera melanin. Vilket innebär att man kan få tillbaka sin naturliga hårfärg. Det finns inga medel för att motverka att håret blir grått, däremot är det väldigt vanligt att man börjar färga sitt hår när de gråa hårstråna börjar dyka upp. Det finns de som hävdar att melanin-injektioner kan hjälpa till för att få tillbaka sin naturliga hårfärg, men det finns lite belägg för att detta verkligen fungerar. Att färga sitt hår är inte någon modern företeelse utan det har förekommit i tusentals år i många kulturer. Bl. a. grekerna och romarna häll på med detta och de forna egyptierna använde tjurblod för att dölja sina gråa hårstrån. Att hålla på och färga sitt hår tar mycket tid och många får genom färgning olika allergiska reaktioner. Kanske är det bäst att bara acceptera sina gråa hårstrån, det kan trots allt se stiligt ut och kanske t.o.m. ge dig en värdighet som du inte haft tidigare?

6 Mjäll Mjäll är framför allt en manlig åkomma som kan drabba både torrt och fett hår. Hårbotten fäller hudceller från det yttersta hudlagret för att ge plats åt underliggande, ej färdigutvecklade celler. Mjällavsöndringen kan förvärras av exempelvis stress, sjukdom och trötthet. Att död hud avstöts när nya hudceller produceras är en normal process. Det vi kallar mjäll är ett tillstånd av onormal hudcellsproduktion samtidigt som dessa celler bakar ihop sig och blir till synliga flagor. Den torra typen av mjäll lossnar lätt och "snöar" på axlarna. Den feta typen bildar istället en fastsittande beläggning på hårbotten. Det är först när man får synliga hudflagor som det kallas mjäll. Mjäll kan uppstå på något av följande sätt: Orsaker till mjäll Att tvätta håret oregelbundet eller sällan medför vanligen att osynliga flagor klibbar ihop sig och bildar mjällbeläggningar. Att tvätta håret för ofta orsakar torrhet och medför att cellerna i ytterhuden spricker upp och bildar stora och torra flagor. Fett hår i kombination med onaturligt stora mängder av en svamp som kallas Maleassezia furfur och som normalt finns överallt på huden eller om du är extra känslig mot den. Det ger ofta upphov till klåda i hårbotten och en fet mjällbeläggning. Mjäll kan också uppstå som en biverkning till viss medicinering. Mjällproblem kan dessutom förvärras av starka hårmedel som irriterar hårbotten. Klimatet, stress, sjukdom och trötthet kan också påverka mjällbildningen. Eftersom mjällbildning är ärftligt har också arvet betydelse. Behandling av mjäll Mjäll kan behandlas och förebyggas med mjällschampon. Mjäll kan emellertid vara svårt att få bort helt, men med rätt behandling går det att hålla den under kontroll. Det bör också uppmärksammas att mjällavsöndringen kan förvärras av exempelvis stress, sjukdom och trötthet. Eftersom flertalet faktorer troligtvis påverkar mjällbildningen finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till för den som vill undvika eller begränsa mjällbildning.

7 Hårlöss När man nämner löss eller hårlöss så tänker i första hand på barn eller bostadlösa människor som bor på gatan men det är faktiskt vanligare än vad man kanske tror och tro det eller ej men ju renare hår/hårbotten man har ju mer attraktivt är det för hårlössen. Det finns många olika typer av löss men här ska vi endast ta upp hårlöss och i första hand hårlöss hos barn. Som de flesta personer kanske vet så sprider sig hårlöss otroligt snabbt från person till person och om ett barn på t.ex. ditt barns skola skulle ha löss är risken väldigt stor att även ditt barn får det. Det man ska tänka på är att behandla problemet så fort det uppstår. Oftast brukar man bli underrättad av någon från skolan om en epidemi har brutit ut men det kan inte skada att ta sig en titt lite då och då. Om man inte ger barnet en avlusningsbehandling direkt kan lössen sprida sig till resten av familjen vilket inte är något man direkt vill. Avlusningsschampo På apoteket kan man köpa avlusningsshampoo men man borde läsa på förpackningen innan man köper produkten för de ämnen som finns i shampot är väldigt starkt och man vill så klart inte skada sitt barn i processen. Med skada så menar jag brännande känsla och irriterad hårbotten. Se till att produkten är effekt mot lössen men ändå relativt skonsam mot huden och framför allt för barn och inte vuxna. Att få lite irritation är vanligt så bli inte orolig om ditt barn klagar eller kliar sig i hårbotten, försök däremot att få barnet att inte klia sig för mycket. Om det nu skulle vara så att lössen sprider sig till dig eller någon annan vuxen i hemmet så finns det, som tidigare nämnt, produkter på apoteket att använda sig. Man vet inte exakt varför lössen attackerar oss människor men man vet att löss sprids av direktkontakt för dom kan varken simma, hoppa eller flyga. Lössen fäster sig i håret och hårbotten och gillar varma miljöer. Precis som mygg så lever löss av blod och exakt som ett myggbett så kliar även bett från hårlöss. När man behandlar sitt barn mot hårlöss måste man tänka på att få bort lusäggen också, det är dom som är de svåraste och det kan ta 6 dagar tills dom kläcks. Om man inte lyckas ta bort äggen så börjar hela proceduren om igen. Äggen är små vitgrå prickar och är ungefär 1 mm långa.

8 Vårda ditt hår inifrån! Alla vet vi att det är viktigt att ha ett bra schampo och balsam för att ditt hår ska se strålande ut. Har man torrt hår behövs fuktgivande produkter och har man platt och livlöst hår använder man volymgivande produkter. Det finns massor av yttre hjälpmedel för hårets glans och skönhet. Men det hjälper mest för stunden, då det är nytvättat och doftar härligt gott av dina hårprodukter. Silica hjälper kroppen Fast det finns ännu ett hett tips som hjälper kroppen inifrån att ge näring till ditt hår! Nämligen att äta silica som stärker ditt hår, men även naglar och hud. Silica är ett mineral som din kropp behöver för att bygga upp ditt yttre så att hela du blir vackrare. Och inte nog med att hår, hud och naglar blir av bättre kvalitét; även benstomme, brosk och senor blir starkare! Silicaprodukter innehåller en mängd olika nyttiga ämnen som hjälper till att förbättra ditt yttre. Det är framför allt åkerfräken, som innehåller massor av kiseldioxid. Det har använts mycket länge för sina olika hälsoegenskaper, bland annat mot håravfall. Att äta rätt Det är även viktigt att äta rätt om man vill har ett vackert hår. Det påverkar hela ditt yttre beroende på om du äter tillräckligt med vitaminer och mineraler eller om du slarvar med maten. Omega-3 fettsyror, som det finns mycket av i fisk, är viktiga för att man ska se bra ut. Det gör både hår och hud mjukare och smidigare. Alla så kallade nyttiga fetter är bra för ditt utseende! Silica finns att köpa på de flesta varuhus och i hälsokosthandeln, och finns i både brus- och tablettform. Det är ett billigt sätt att ge ditt hår nytt liv, men tänk på att du måste använda det minst två månader innan du kan märka av något resultat. De viktiga mineralerna tar tid på sig att komma ut i din kropp och ge dig den skönhet det starka och friska hår du vill ha. Att börja äta silica nu är en bra idé! När sommaren kommer vet vi alla att både sol och saltvatten sliter på vårt hår. Därför är det en riktigt bra idé att börja äta silica redan nu för att vara förberedd inför sommaren, och hjälpa ditt hår av vara motståndskraftigt mot all den yttre påverkning som sommaren innebär. Så gör dig själv en tjänst och ge ditt hår den näring det behöver för att få ett vackert hår, året runt!

9 Stylingprodukter! Nytvättat hår lägger sig sällan som du vill att det ska göra. Det är antingen för platt, för glanslöst, för spretigt eller för lockigt för att det ska passa din smak. Det är då man tar fram stylingprodukter för att få rätt form eller volym och göra håret vackrare. När håret tvättas försvinner smuts och fett. Men efter tvätten behövs förmodligen någon stylingprodukt som gör att ditt hår lägger sig rätt. Det kan vara något som gör det enklare att reda ut, ger stadga eller ska skydda mot yttre miljöer och slitage. Olika stylingprodukter Det finns två olika sorters stylingprodukter. De som sprayas på och de som man tar i med hjälp av händerna. De formar sig antingen som ett nät över håret eller så lägger de sig som en delvis täckande hinna. Spray Ger frisyren stadga (fixerar) och håller håret fräscht längre. Det finns olika grader av stadga, men håret håller sig alltid numera elastiskt. Hårspray innehåller dessutom en hel del vårdande ämnen såsom vitaminer, UV-filter och silikon. Mousse Ger frisyren den stadga du vill ha och kan användas i både torrt och fuktigt hår. Tensider ingår för att moussen ska löddra. Det finns mousse med och utan alkohol och med olika kemiska sammansättningar för olika hårtyper. Gelé Det finns två olika sorters geléer; den ena så kallade wetlookgelén och den andra som ger stadga. Kan användas i hela håret, bara i luggen eller för att definiera enstaka slingor. Innehåller glycerin och silikonderivat, som ger bra glans. Geléer speciellt framtagna för en naturlig look finns också. De ger stadga till ditt hår så att du kan skapa roliga frisyrer samtidigt som de är osynliga. Vax Innehåller mycket växt- och mineralfetter och passar nästan alla hårtyper så länge du vill skapa en kreativ frisyr. Man kan välja att definiera enstaka slingor, partier eller hela frisyren. Vax ger stadga till tjockt hår och frambringar samtidigt glans. Man ska däremot försöka undvika vax om man har tunt och fint hår. Det kan tynga ner håret så att det ser fett ut. Anti-frizz Hjälper svårhanterligt och flygigt hår att kontrolleras utan att det blir nertyngt. Perfekt för lockigt och vågigt hår och ger en naturligt glansig look. Glansspray - Gör håret mjukt formbart och skyddar mot värme vid torkning, samtidigt ger det volym och glans. Perfekt som finish när du är klar med din vanliga styling. Lock definering Produkt som gör dina lockar vackra och håller ihop dem. Tynger ner håret en aning och motverkar frissighet. Är som en mjukgörande lotion för håret och stärker det. Det finns en hel uppsjö av stylingprodukter och dessa var de vanligaste av dem. För att du ska hitta rätt i denna djungel är det lättaste sättet att be din frisör om hjälp! Det är alltid gratis att be om råd och hon/han vet vad ditt hår behöver och har många bra tips. Och när du ändå är och klipper dig, varför inte be din frisör att styla en frisyr du inte brukar ha. Det ger dig ny inspiration och idéer för ditt hår!

10 Hur mår din hårbotten och ditt hår? Alla har vi i generna olika anlag för vilken typ av hår vi har. Men i slutändan är det omvårdnaden av håret som bestämmer hårets kvalité och form. Besvara dessa åtta frågor och bedöm sedan i vad du kan eller bör förändra. 1. Är användning av hårtork, locktång eller uppvärmda spolar vardagliga inslag i ditt liv? a) ofta b) ibland c) aldrig 2. Har du gjort något av följande under de senaste 12 månaderna? a) ljusa slingor, ytlig eller permanent toning b) blekt det hos frisör, i solen eller permanentat c) inget av alternativen 3. Saknar ditt hår struktur när det är blött? a) nej b) ja, det blir som våt bomull och blir trassligt 4. Skrapa ditt hår försiktigt med en kam. Flagar den? a) det bildas små vita flingor b) det bildas stora flingor c) nej 5. Om du har svarat ja på 4a eller b stämmer då något av följande? Du har torr hy i största allmänhet; du har nyligen varit i ett hett klimat; du brukar bara skölja håret en gång när du schamponerat det; du använder hårspray och/eller läggningsvätska; du äter mycket stark kryddad eller salt mat och/eller dricker mycket alkohol; du lider av psoriasis eller eksem? a) ja b) nej 6. Vilken beskrivning stämmer bäst in på ditt hår? a) tunt och rakt b) varken tunt eller grovt och lite vågigt c) grovt och vågigt eller lockigt d) ingen av ovanstående beskrivningar 7. Vilken beskrivning passar bäst in på din hårfärg? a) ljust eller råttfärgat b) mörkt c) rött, kastanjebrunt eller grått

11 8. Vilken beskrivning stämmer bäst in på hårets kondition? a) glansigt men stripigt b) blankt c) livlöst och burrigt 9. Hur brukar ditt hår se ut tre dagar efter det att du tvättat det? a) fett och utan spänst b) i behov av att tvättas c) glansigare och mer lätthanterligt än när det var nytvättat d) bra, men hårbotten känns fet och kliar Avsikten med frågorna 4 och 5 är att bedöma hårbottens skick. Om du svarat a eller b på fråga 4 kan du ha någon åkomma som gör att du fjällar. Det behöver inte vara mjäll. Positiva svar på fråga 5 kan tyda på andra orsaker. Fundera över dessa först och vidta lämpliga åtgärder innan du övergår till ett mjällschampo som kan vara onödigt starkt för ditt hår. Avsikten med frågorna 6 till 9 är att ge dig en uppfattning om din nuvarande hårtyp. Övervägande a-svar tyder på att du har fett hår, övervägande b-svar på att det normalt eller blandat (torrt i topparna, fett i hårbotten speciellt troligt om du svarade ja på 9b, övervägande c-svar på att håret har benägenhet att bli torrt, vilket kan bero på att du misskött det (1a) eller att det utsatts för kemiska behandlingar (2b). Det är särskilt troligt om håret är poröst (3b). OBS! Alla självtester bör tas med en nypa salt. Detta eftersom vi alla i slutändan har olika hår. Upplever du att du har problem med ditt hår bör du rådfråga en utbildad frisör. Deras kunskaper och samlade erfarenhet borgar för att du får rätt typ av råd. Om du upplever att din hårbotten är väldigt torr och irriterande kan det vara mjäll. De mest effektiva mjällschampona finner man på apoteket. Deras personal kan också ge dig tips och råd för att motverka mjäll.

12 Mät fram din ansiktsform Det finns många förslag på hur man ska komma underfund med sin ansiktsform. Att göra det på ett vetenskapligt sätt med hjälp av ett måttband eller linjal, penna och papper, fungerar hur bra som helst. Ta följande mått och skriv ner dem. Måtten behövs för att se hur längd och bredd motsvarar varandra. 1. Mät ansiktet runtom toppen från dina kindben. 2. Ta måttet på samma sätt, fast mät runt om från din bredaste punkt på käkbenet till det andra käkbenet. 3. Mät över din panna från ena till andra sidan. Ungefär från den ena tinningen till den andra. 4. Längden av ansiktet får du genom att mäta från hårfästet i pannan ner till botten av hakan. Ovalt ansikte Längden motsvarar bredden en och en halv gång. Pannan är bredare än hakan. Framstående käkben. Ansiktet avsmalnar elegant till en smal oval haka. Runt ansikte Längden är lika långt som bredden. Detta kan variera lite med generellt så är det ganska lika. Ansiktet är som bredast vid kinderna. Avlångt ansikte Märkbart mycket längre än brett. Pannan, kindbenen och käkbenen är alla ungefär lika breda. Kan tendera till att ha en framstående haka. Hjärtformat ansikte Smalt vid käkbenen, brett vid kindbenen och/eller pannan. Påminner om det ovala, men hakan smalnar in till en tydlig punkt. Fyrkantigt ansikte Längden och bredden motsvarar varandra. Pannan, kindbenen och käkbenen är ungefär lika breda. Fyrkantigt käkben är det allra tydligsta attributet. Triangulärt ansikte Motsatt till det hjärtformade. Dominant käklinje som smalnar av vid kindbenen, tinningarna och pannan. Lycka till!

kronans starka ben Det är en seger för mig själv Louise håller sin migrän i schack med löpträning och yoga TEMA MAGASIN DROGHANDEL

kronans starka ben Det är en seger för mig själv Louise håller sin migrän i schack med löpträning och yoga TEMA MAGASIN DROGHANDEL Soppa som värmer gott Sportlov i neccessären Ny metod hittar benskörhet i tid Tre soppor som gör Här är produkterna Handröntgen samtidigt vintern godare du behöver på fjället som mammografi kronans MAGASIN

Läs mer

DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER

DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.3/September 2009 DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER FOTO: ANGELICA ENGSTRÖM OCH VÄLMÅENDE HUD Ebba Blitz tror starkt på naturlig hudvård:

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Nu har du sluta röka. vecka 2-4

Nu har du sluta röka. vecka 2-4 Nu har du slutat röka sluta röka vecka 2-4 Under den här tiden kommer du fram till det datum när du säger farväl till cigaretterna för gott och börjar ditt nya liv som före detta rökare. 1 2 3 4 5 6 7

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

LYFT FRAM DINA VACKRA DRAG

LYFT FRAM DINA VACKRA DRAG MER ÄN BARA PLÅSTER PÅ SÅREN För oss är hälsa mycket mer än läkemedel och lindring. Att hålla formen, ta hand om sitt yttre och känna sig fin är minst lika viktigt för att man ska må bra. Välkommen in,

Läs mer

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om kosmetisk-estetisk tandvård Strunta i soffan, ta hand om tänderna Tandläkare Barbro Berg är en av grundarna av Swedish Academy of Cosmetic

Läs mer

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling Jag heter Anna Lidgard. Sensommaren 2012 fick jag reda på att jag hade bröstcancer och i oktober opererades jag framgångsrikt på

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

FOLKHÄLSAN 6ANNONS. d KOM IGÅNG! DECEMBER 2006. LÄS MER på sidan 12-13 8. DIABETES En av vår tids största folksjukdomar.

FOLKHÄLSAN 6ANNONS. d KOM IGÅNG! DECEMBER 2006. LÄS MER på sidan 12-13 8. DIABETES En av vår tids största folksjukdomar. HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET FOLKHÄLSAN DECEMBER 2006 MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADET DECEMBER 2006 d KOM IGÅNG! Se inte träningen som ett måste utan som något du

Läs mer

Att lära sig måste få ta sin tid

Att lära sig måste få ta sin tid Råd om amning Att lära sig måste få ta sin tid Starten kan vara lite kämpig, men efter några veckor infinner sig oftast en fungerande rutin och dygnsrytm. Ge inte upp för tidigt. Ge dig och din baby denna

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

LINSER ELLER GLASÖGON?

LINSER ELLER GLASÖGON? LINSER ELLER GLASÖGON? Många kämpar med denna fråga och behöver en hjälpande hand på traven. Därför har vi samlat nyttig information kring de två olika alternativen och vad du bör tänka på i ditt val.

Läs mer

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa?

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Ja, det är inte bra med för långa klor, för de hindrar hundens tass från att få rätt grepp mot underlaget. Och ju längre

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 D I A B E T E S M E L L I T U S SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 Email: holmsten.pernilla@telia.com INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 4 2.1 Diabetes Mellitus enligt

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Innehåll Inledning VÅLD MOT KVINNOR En händelse Den farligaste platsen Historik och statistik Misshandelsprocessen Orsak och funktion samt vissa enkla åtgärder VÅLD MOT BARN Historik och statistik Orsak

Läs mer

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX.

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. Välkommen Mina resurser Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

Läs mer

VAD ÄR EN FÖRKYLNING?

VAD ÄR EN FÖRKYLNING? 1 2 Usch för förkylning! En förkylning gör ingen människa glad. Näsan rinner, halsen och ögonen svider och i värsta fall har du både feber och hosta. Och än värre är det att få influensa. I den här lilla

Läs mer

Relationer Ursprungligen skriven artikelserie av Victor (Sanji), redigerad och omskriven till artikel av Victor (Sanji)

Relationer Ursprungligen skriven artikelserie av Victor (Sanji), redigerad och omskriven till artikel av Victor (Sanji) Relationer Ursprungligen skriven artikelserie av Victor (Sanji), redigerad och omskriven till artikel av Victor (Sanji) I den här artikeln ska vi på djupet beröra ett ämne som ofta glöms bort i de sammanhang

Läs mer

Att vara hälsorådgivare

Att vara hälsorådgivare Att vara hälsorådgivare Hälsorådgivare, smaka på ordet, visst låter det bra. Och så är det också meningen att det ska tolkas. Att vara någons rådgivare innebär att man har en betydelsefull funktion, eftersom

Läs mer

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik -

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - Hur Du tar kontroll över Dina tankar, ökar Din självinsikt och får ett roligare liv! Dax Personalutveckling AB Bagaregatan 37, 611 30 Nyköping. Telefon 0155 210 210. Mobil

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. DinaÖgon

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. DinaÖgon ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS November 2007 DinaÖgon Hitta rätt typ av linser Vad ska man tänka på vid val av kontaktlinser? Och vad är det egentligen för skillnad

Läs mer

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver?

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver? Bakgrund: Jag tror att biodling började fascinera mig riktigt tidigt. För redan flera år innan ett projektarbete skulle väljas började jag hänga med i det som min morbror och moster sysslade med utanför

Läs mer