Hoppet. av Patrik Bergner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hoppet. av Patrik Bergner"

Transkript

1 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan spelas av Killen Fästmön (Sofia) - Kan spelas av Tjejen Förhörsledaren - Kan spelas av Mannen

2 2. Oktober 1992

3 3. Akt 1 Vid ett köksbord sitter och. De spelar backgammon. Ungersk folkmusik. Skruvar på sig. Ser sig om. Upptäcker inget. Ser på. Vet att något stör honom. Ja? Jag vet inte hur jag ska säga. Är det min tur? Jag är rädd för det. Det är inget att vara rädd för. Inget alls. Jag vill bara få dem att förstå. Det är ett talesätt. Vill du ha mer? Var det min tur, sade du? Slår tärningarna. Studerar spelet. Telefonsignal.

4 4. Häller upp i glasen. kommer in. Hon bär förkläde och torkar händerna med en kökshandduk. Svarar i telefonen, pratar tyst. Har du gjort? Nej... det är... Gör en gest mot. Slår tärningarna. Studerar spelet. Men det handlar om att inse att det finns andra liv än det man själv håller på med. En människa måste ha något mer än bara sitta och... Vet inte vad han skall säga. Rycker på axlarna.... rycka på axlarna. Du har ju ditt jobb, eller hur? Ja? Du vet vad jag menar. Nej?

5 5. Utan att prata i luren. Det otäcka var att de ringde innan. Tänk inte på det, du hittar något annat snart -? - Det ordnar sig. Jag klandrar dig inte, men vad är det för vänner du skaffar dig? De var inga vänner..! Det gör inget. Va? Jag vill bara vara i fred... Hur visste de att vi var här?

6 6. Visst, visst... Hur kunde de hitta oss? Jag vill bara kunna... - Vi var ju så noga slappna av!! Sjunker ner på golvet. Gråter. Vad har du gjort?.. Vad har du gjort?.. Tar luren ur s hand och lägger på. Ser på. Försöker hitta ett samtalsämne. Nej... Det var en god middag... Gå inte. Det är din tur.

7 7. En ung man,, har kommit in. Dansar ensam till folktonerna. Slå. Va? Stirrar skräckslaget på. Skrattar. Du måste slå. Sparkar i magen. Tärningarna. Ja... visst, tärningarna, det förstod jag... Kom igen,, kvickna till lite. Jag trodde bara du menade...

8 8. Vi förlåter dig. Ska vi spela eller ska vi skita i det? Vi förlåter dig. Sluta! Sluta! Karin! Skrattar; föraktfullt, befriat. Karin. Hon är som du: Ropar alltid på någon annan. Viker sig, tar sig om magen. Ser på sina händer, som om det fanns något på dem. Ser på. Tiden rinner i från oss, Göran. Och vi springer fortare och fortare för att nå fram, men vi stampar bara på samma fläck, vi springer som besatta, vansinniga, med vitt långt hår och skriker för att hindra den från att glida från oss... Det är mitt liv, Göran. Kan du inte bara kasta tärningarna?

9 9. Och jag springer och springer och det spränger i huvudet, bultar och dunkar och jag ser mig om och de vill komma in, jag ser dem komma mot mig, jag tänker inte, utan jag springer, med hjärtat som en trasig slamsa - Karin! - jag försöker komma undan, jag försöker nå tiden för att slippa minnas - Karin! - men de släpper mig inte, de tar tag i mig och andas på mig och det är samma doft, Göran. Ja... Minnena kommer alltid i kapp... på slutet. Har kommit in. Vad är det? Är det..? Han... Åh... älskade... Här. Håller om. Vaggar honom. Jag är lycklig... Jag är så lycklig...

10 10. Blodet rinner ur hennes näsa och mungipa. Vad vill du ha till middag? Min snälla, fina pojke... Vi kanske kan spela något roligt spel sedan, du och jag. Att älska någon... Är det allt? Att få leva och älska... Är det allt vi kan begära? Sch. Nickar åt att lämna dem. Börjar plocka ihop sina ytterkläder. Vänligt, moderligt. Min söta, begåvade gosse... Din far skulle varit stolt över dig. Torkar bort blodet med kökshandduken. Det är förbrukat. Jag kastade gåvan på elden och såg den brinna... flagorna som virvlade upp mot himlen. Så... så ja... Reser ur hans hopvikta ställning och börjar dansa med honom.

11 11. Ser på. Jag ligger på ett moln... och väntar på regnet som ska falla och föra mig tillbaka... till dig. Älskade... Du är hos mig. Du är min nu, min kära... Kysser försiktigt. Somnar. Du vet att vi borde... Någon måste. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Vi måste förstå honom. Han har varit med om... Saker han har berättat... Hur säkerhetspolisen ställde honom på en bro och ville han skulle hoppa. De ville inte begå mord, de försökte bara tvinga honom att hoppa av sig själv, för att bli av med honom. Kan du begripa hur man kan göra så, vad det är för människor? Men det hjälper inte att förstå honom; jag vet ändå inte vad jag ska ta mig till. och bäddar ner i en säng. I en soffgrupp sitter några konststuderande. Tjejen Att bli förstådd av sin samtid, att acceptera informationssamhället för att själv bli accepterad, har inget med konst att skaffa, det är fan i mig perverst att vilja bli förstådd! Kvinnan Ja, men det måste man nog säga att oförstådda människor har svårt att göra sig gällande.

12 12. Tjejen Om du inte målar som du själv vill, utan enbart som du inbillar dig att andra vill, så är det skräp du presterar, även om det får priser och någon utställning, okej att du fixat ihop en del intressanta prylar, och utmärkelser och det där diplomet och På Sta'n som gjorde heluppslag och hela skolan grattade och visst var det kul för dig, jag tar inte det där ifrån dig, men du gör bara som alla före dig: Du behagar. Jag behagar, alltså existerar jag. Mannen Kvinnan Konst är inte kommersiellt bara för att många uppskattar det. Om många uppskattar vad du gör så är den gängse benämningen genombrott. Till Killen. Visst? Tjejen Nu pratar inte jag om genombrott, jag pratar om att konstnärer säljer sig själva för att få bli uppmärksammade och få en gullig utställning som På Sta'n skriver spaltmetrar om, grattis, grattis, men jag gör inte så, jag köper det inte. Du säljer inte så mycket heller. Kvinnan Tjejen Nu är jag faktiskt missförstådd. Kan inte jag få vara det utan att du dessutom ska behöva hacka på mig? Till Tjejen. Du kan ju inte ens sätta titel på dina grejer.

13 13. Tjejen För jag accepterar inte informationssamhället. För du vet inte vad de föreställer. Tänk efter lite, Anja... Om du inte hade något namn, skulle jag inte kunna ropa på dig. Jag skulle inte kunna säga "Tänk efter lite, Anja"... Vilken befrielse... Tjejen Mannen Jag tänker efter lite. Alltså existerar jag lite. Killen Tänk om vi inte hade några namn på någonting: "Hej då, du där, jag ska i väg och möta henne som du vet som vi känner, med långt, ljust, så nu går jag till det där där borta och dricker lite av det där vi drack förra gången som vi var på det andra stället som vi var på du och jag och han den korte med sådana där som förstärker synen och så hans tjej som han har den där lilla människan ihop med, du vet." Och om det inte fanns namn på tunnelbanestationerna, vad skulle de då ropa i högtalarna?: "Nästa hållplats! Nästa hållplats!" och man sitter där och åker och åker i Stockholms mörkaste delar och man vet inte när man ska av, fram och tillbaka i en ändlös skräckfärd... Till Killen. Tänk va? Kvinnan Noterar inte Kvinnans flirt. Killen

14 14. Tjejen Nästa första maj ska jag ha ett eget tåg, med ett enda plakat där det står "Ner med hela skiten". Ska vi dansa? Ser på Killen. Ja visst. Kvinnan Ingen rör sig. sitter i sitt rum och övar cello. Övar skalor, mycket tyst; det är sent. Nej. Övar samma skala igen. Jävlar... Övar samma skala igen. Jävla skit jävlar!! Skit... Lutar huvudet mot cellon. Sitter stilla. Aldrig... aldrig... börjar spela ett musikstycke. Vackert. Kommer till s rum. Hej. Slutar genast spela. Var det en kul fest? Kul, faktiskt, jävligt kul, jag är asnöjd med att jag gick dit. Så himla glad.

15 15. Var är - vad heter han? - Axel? Han åkte hem till sin fru. Mamma sitter med Göran i köket. Hon trodde du var hemma, kom in här och undrade var i helvete du höll hus. Jag tror det var, pappa var... så hon blev... lite extra, så där. Visst. Jag tror du borde gå in och visa att du lever. Godnatt. lämnar. sitter kvar vid sin cello, orörlig. Vid köksbordet sitter och. De har druckit te. Kan du sova nu? Tack, snälla... Säg till bara.

16 16. Nej, det är bra. Vill du att jag kommer på middag i morgon med? Vill du det? Jag har inget för mig. står stilla ett ögonblick, går sedan till köket. Vad du är för snäll. En vän, bara. Det med. Tjena. Titta där. En till. Det dräller av vackra kvinnor i det här hemmet. Hej, vännen. Vill du ha lite te?

17 17. Ville bara visa att jag lever. Det ser jag väl. Jaha, jättebra. Då tar jag går och lägger mig i stället. Men vad var det nu? Jag sade bara att jag ser att du lever. Och jag sade bara att jag går och lägger mig. Och jag sade bara att jag såg att du levde! Och jag sade att jag lägger mig! Det är klart du lever, det är så uppenbart självklart! Det enda jag ville var att... Ja, säg! Du lever, bravo! Vad vill du ha? En applåd? Mamma, jag orkar inte!!

18 18. Vad gör du här? Stick i väg till din karlslok och förstör hans äktenskap, i väg med dig! Med en gest mot. Varför hoppar du inte i säng med Göran, det skulle han inte ha något emot! Nej! Nu lugnar vi ner oss! Skärpning. Ja... Ja... Förlåt. Förlåt, mamma. Te? Ja tack. Ni får gärna gräla, men dra inte in mig i det.

19 19. Förlåt, jag kom bara så upp i varv. Du kan alltid skylla på att du är konstnär. Sover pappa? Svarar inte. och Släcker sin lampa. Mörker. Telefonsignal. Ja, hallå? s röst s röst Nej, mamma... svara inte... svara int... låt det ringa... mamma... Vilka är ni? Hallå? s röst s röst Det var ju inte jag. Det var Gud. Det var fan i mig Gud. Tänder s sänglampa. Upp och hoppa.

20 20. Lämnar sängen. Börjar duka fram frukost på bordet. sitter bredvid i s säng. Du skulle låtit det ringa, mamma... Vi väntade på dig. Varför kom du inte, vi hade ju möte, varför kom du inte? Jag kunde inte, det kom... något emellan... Du måste visa att du kan. De frågar och vad fan ska jag svara? Vad är det de begär? Jag har ju sagt att jag ska göra det, jag ska göra vad jag ska. Jag sade att du varit sjuk, men det kan du inte vara länge till - Du sade att det var ofarligt - - du måste komma ner någon gång,. - du berättade inte sanningen -

21 21. Hör du - - för mig - - vad jag säger? - Du sade inte att det blir människor där! Sanningen? Vi skakar om dem. Det är det enda som betyder något. Du ljög för mig. Jag sade ja, jag vet att jag sade det och jag ska göra det - Ångrar du dig? - ni kan lita på mig, men du ljög! Alla oskyldiga som kommer att... Alla deltar i kampen,. Även de som inte vet om det. Ingen kommer att hinna förstå, ingen kommer att ta farväl, de rycks bort och jag står kvar! Jag kommer aldrig kunna se mig i ögonen! Kan du inte höra skriken, István?

22 22. Kampen. Kampen,! Jag skiter i din "Kamp"! Jag vill ha tillbaka mina ögon! Jag ger väl fan i... Ger en örfil. Min bror har gett sig in i en lek som han får vackert tåla. Om han inte klarar av det skulle han inte gått med. Ja, István. Rasande. Min bror ska inte misslyckas som far gjorde. Han ska visa vad han går för. Han ska visa att han kan. Ja, István. Lugnar ner sig. Det är för vårt land. Inte för ditt samvete. På avstånd. Till. Kommer du?! Fästmön Till. Ska du komma någon gång?

23 23. Du får rycka upp dig,. Det här duger inte. - Vi litar på dig. Fästmön - Det duger inte alls. springer till Fästmön, de går i väg. ser efter dem. Ska du komma nu? Kom någon gång! Går till köksbordet. Vänligt, oroligt. Jag tycker inte om att du ligger i sängen hela dagarna. Du borde tänka lite på skolan, göra ett försök att hinna i kapp. Tänk lite på din far. Han hade varit stolt över en intelligent son. Äter. Ja, mamma. Skrattar. "Ja, mamma - Nej, mamma." Ändrar ton. Din vidriga mask.

24 24. Vänligt. Vad ska du göra i dag? Jag skulle träffa några... István sade att... Det är bra. Lyssna på István, han har varit en bra storebror för dig. Jag kanske kan få ett jobb. Orolig, uppriktig. Min fina lilla gosse. Ja, mamma. Smeker s skäggstubb. Som börjar bli man. Bara vi levde... någon annanstans... Ja, mamm... Avbryter. Vänligt. Men inget är som det ska. Nej, mamm...

25 25. Avbryter. Dukar av bordet. I väg med dig nu. Bli inte för sen till det där jobbet. lämnar. sitter kvar. Fästmön kommer och sätter sig mittemot honom. lägger en vit duk på bordet och ställer dit en ljusstake. Ger Fästmön och varsin meny. Vad får det lov att vara? Svarar inte. Pillar på menyn. Fästmön Bra. Skriver upp i ett block. Tar menyerna. Tack så mycket, ett utmärkt val. Lägger lappen hos Fästmön. Går. Läser lappen. Halv fem. Fästmön Mm. Är du nervös? Fästmön

26 26. Nej. Jo. Nej. Jo. Fästmön Det var jag min första gång. Jag kissade på mig. Skrattar. Det var fruktansvärt. Slutar skratta. Du måste trycka undan de känslorna, inget får hindra oss. Varken de eller din rädsla. Bra? Jag ska klara det. Kommer med en flaska vin och bröd, ställer det på bordet och går. Går du hem sedan? Fästmön Jag måste det. Du kan komma till mig. Fästmön Jag måste hem. Du gör som du vill. Fästmön

27 27. Nej. Fästmön Lycka till. Kysser på kinden. Griper flaskan, rycker undan den vita duken så ljusstaken och brödet far i golvet. Häller flaskan över. In. Pappa? Pappa!? Går. Fästmön Berusad. Vad är det? Vad fan... är det frågor om? Städar. Jag trodde du hade sönder något. Kom pappa, jag hjälper dig... Varför gör du så här mot mig? Du måste försöka sova, pappa. Vart ska vi?

28 28. Du sover för lite... För lite vad då? Pappa... Släpp mig! - Gråter. - Jag ber dig... låt mig vara... Rasande. Skakar våldsamt. Du måste minnas och betala vad du gjort, acceptera vem du är... Dina drömmar. Gråter. Håller om. Bra pappa, då sätter vi oss en stund. Vi kan ta det lugnt, låtsas att det är söndag i morgon... Men Valle! Är det inte Valle? Jo. God morgon, pappa. Vad gör Valle uppe så här dags? Är han inte i sitt rum och låser inom sig? Han tänker kanske satsa på... ja, ett yrke, till exempel?

29 29. Van. Nej, pappa. Skrattar. Jag skulle bara vilja se dig lyckas ro något inne i land. Se dig företa dig något, vadsomhelst! Något som du tycker är viktigt, det behöver inte vara det för mig, ta något som jag inte förstår mig på, det gör inget; bara jag känner att det är något som du verkligen vill. Något som du brinner för. Det är ju dig det handlar om. Men nej, nej, då är det den här musiken som det ska hållas på med och hållas tyst om. Som en mussla. Jag vet, pappa. Jaså, du? Och alla vi andra? Vi som går runt och inte vet vad det är vi älskar, om det är en talang eller en idiot. Ska vi bara sitta med tummarna i kors och hoppas medan du springer omkring och påstår att du övar? Ler faderligt. Jag tror du bär så mycket därinne långt därinne. Ja, pappa. Vänligt, oroligt. Bevisa det då. Ska vi ge oss ut och jaga i morgon? Jag pluggar i morgon.

30 30. Det är söndag. Det är bara som vi låtsas. Skrattar. Tänk om ni ville förstå det någon gång att jag har gjort saker som måste göras och som ingen annan klarade av. Precis som jag ska lära dig. Så det är söndag i morgon. Överens? Ja, pappa. Det blir bra. Vi kan jaga i morgon. Vad är klockan? Vi måste lägga oss tidigt, man ska vara utvilad när man står på pass... Halsen, det är halsen man siktar på... Så vi lägger oss tidigt. Hur mycket var klockan? Hon är ett, pappa... Bra, tidigare kan det inte bli. Hjälp mig. stöttar till sängen, lägger ner och täcker honom med filten. Släcker sänglampan. Mörker. tänder en fotogenlampa. Hon står vid sitt staffli. Hon arbetar med en tavla som hon inte är nöjd med. Bakom henne kommer Mannen gående. Han stannar en bit ifrån henne.

31 31. Vill ändra i sin tavla men stoppar sig själv innan hon hinner måla något. Äh. Äh. Prövar en rörelse i luften. Så ja... så ja... Fullföljer rörelsen och målar en punkt. Jävlar! Tänker skrapa med kniven, men känner att någon står bakom henne. Vänder sig långsamt om. Ser på Mannen. Axel..? Jag har lämnat henne. Mannen Vad gör du här? Det är ju sent. Jag har ingenstans att ta vägen. Mannen Hur kom du in? Kan jag bo här? Mannen Det är mitt i natten... Avbryter sig, inser vad Mannen just sagt. Va? Jag har lämnat henne. Mannen

32 32. Varför då? Jag ville det. Mannen Jag krävde aldrig det. Jag älskar inte henne. Mannen Och då kom du hit? Kan jag sova här i natt? Mannen Om tavlan. Tycker du om den här? Den är hemsk. Mannen Ja - Skrattar. - då får du stanna. Vill du gifta dig med mig? Mannen

33 33. Är du nykter? Nej. Mannen Ja, låt oss gifta oss. När ska vi göra det? Nu. Mannen Det är olagligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är otroligt. Kan vi inte ta och ligga med varandra? Mannen Jag tycker vi kan stå så här. När ska du ha din utställning? Mannen Om en månad precis. Minus en dag. Var ska vi gifta oss?

34 34. Varsomhelst, bara det går fort. Mannen MacDonald's? Jag älskar dig. Mannen Det är trevligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är praktiskt. Vill du gifta dig någon speciell stans? Helst vill jag ha ett kyrkbröllop. Mannen Det är fint. Det gör vi. Jag vill få ris i huvudet. Det ser så skönt ut. Så du gillar inte den här? Jag tycker mycket om den. Mannen Har du verkligen lämnat henne? Mannen Ska vi verkligen inte ligga med varandra?

35 35. Jag måste bli klar först. Det är som en dröm. Vilket då? Mannen Det här. Att du lämnat din fru. Att du kommer till mig mitt i natten och friar till mig. Det är som en dröm. Det är det verkligen. Går. Mannen Ser efter honom. Återvänder till sin tavla. Skrapar med kniven. Äsch... Vet inte om hon skall måla eller skrapa. Tittar på tavlan. Tycker det är förfärligt. Blåser ut fotogenlampan. Mörker. Tänder en cigarett. Tar ett bloss. s röst Det var fantastiskt. Det var... Ju värre han är, desto bättre blir det. Tänder en sänglampa. och ligger i en säng.

36 36. Så är det, faktiskt. Det är väl jag som blir... Tystnar. Huvudsaken är att det blir fantastiskt. Egentligen borde du gå. Ja. Än se'n? Du sitter där och behöver någon och jag råkar finnas till hands. Ett praktiskt förhållande behöver inte vara så komplicerat, eller hur? Han tycker det är svårt att vara arbetslös, det nog mest det. Skitsnack, det här har du sett komma länge nu. Och så att du blev kvar, fick till och med en bättre plats... Han är inte avundsjuk, men det är klart att det... sätter sina... fläckar. Är han avundsjuk på mig? Det är han inte. Det har han ingen anledning till. Han grejar något snart.

37 37. Första gången vi träffades, när han kom svart och mjuk och orakad hit till snön och mig... Han var så fruktansvärt vacker. Och så varma händer, han tog i mig och jag vibrerade och skakade. Med kraftig brytning. "Är du fryst?" "Nej, nej, jag vet inte vad det är. Var kommer du ifrån?" "Jag kommer inte ifrån. Jag heter! - Slår storslaget och långsamt ut med armarna. - Och nu är jag här!" Ler åt minnet. Tar ner armarna. Det är så hemskt allt sådant där som händer. Och det är hemskt att vi tycker det är hemskt. Om vi tyckte det var okej allt som försiggick, då skulle det vara okej att sitta och glo på TV:n. Men att tycka det är hemskt och ändå sitta med armarna i kors; det skrämmer mig. Gnuggar sig i ansiktet. Jag skrämmer mig själv. Ser på sina händer. Blir skrämd. Ah! Det är som när Titanic sjönk och de dansade tills de drunknade... Hur länge ska vi hålla på så här? Tills han blir normal. Så länge? Tar bort s händer. Jag måste se till. Han blev så full i kväll. Skrattar när envist håller fast henne. Du får komma igen i morgon. Klär på sig. Första gången jag såg honom såg jag dig.

38 38. Går. Vilken jävla avskedsreplik... Släcker lampan. Mörker. s röst Nu kommer jag inte kunna tänka på någonting annat på hela natten. Svagt gryningsljus. Fågelkvitter. Springer. Jävlar... Jävlar... Sökarljuset letar efter. Åh, gud, hjälp mig... hjälp mig... Vad är det? Kastar sig i s säng. Överfaller Vad har du gjort, din jävla idiot?! Vad fan har du gjort? Det var inte mitt fel, släpp mig!

39 39. Din lilla skit, begriper du vad du har gjort! Det var en liten flicka, István, hon stod och höll sin mamma i pekfingret och förklarade något för mamman som inte förstod ett ord men som skrattade och höll med och flickan var så, hon stod där och hon var så levande. Hon hade en blå klänning och en docka och höll sin mamma och förklarade hela sitt... Hur skulle jag kunna leva med det? Alla människor runtomkring, de stirrade på mig som om de visste att det var jag, "Jaså det är så du ser ut, dig ska vi minnas" och jag skulle aldrig kunna sova mer... aldrig mera vila... Blöder du? Skrattar. Kom, du måste lägga dig... Sliter sig föraktfullt loss från. Den skulle bara skrämmas, dra till sig uppmärksamheten... - Kom nu... - den var inte alls så kraftig som jag sade. Du måste låta doktor Szabo titta på det, jag ringer honom... Om blodet. Gud, det är ju överallt...

40 40. Vi förlorade tre man. Tycker inte att han har med det att göra. Irriterad. Jaha..? Du var en avledande manöver. Avledande..? Det var en rökbomb,! Du sade att... Det skulle ju... Och du skulle lytt order! Kvider av smärta. Varför litade du inte på mig? Ibland är du för jävla lustig, vet du det? Jag har försökt förklara, det är inte rätt, tusen gånger, vi blir inte fria på bekostnad av liv, vi måste finna andra vägar.

41 41. Jag då! Är inte det på bekostnad av något? Jag vill inte som du, begriper du? Jag vill något själv! Pappa då? Dog han för ingenting? Mamma vill inte att vi gör som han gjord... Hur kunde du ge dig in i något du inte kan hantera? Det kan jag! Du är en stackars svikare. Precis som pappa. Slår. Klipper till så far i golvet. Jag skulle lyssnat på de andra, de såg det hela tiden: "Han är inget att ha, István, släpp honom." - "Det är min bror, passa vad du säger!" - "Han klarar inte av det här. Hans nerver pallar inte. Han är en morsgris. En tjallartyp." - Gråter. - "Inte min bror... Inte..."

42 42. På avstånd. Kom nu, István! Det är bråttom! Fästmön Vill du veta vad Sofia säger om dig? Vad har hon sagt? Du ska inte tro allt som sägs. Fästmön Lämnar. Ropar efter. Jag ska ringa doktor Szabo, får han titta på dig... springer i väg till Fästmön, de springer vidare tillsammans. ser efter dem. Sökarljuset riktas rätt mot s säng. Fokuseras på s ansikte. Jag vet inte var han är. Jag vet inte var han är. Står utanför s rum. Det är dags! Vad är det? Vad..? Vem är det?

43 43. Ska vi ge oss i väg? Vart..? Vart ska vi? Vi skulle ut och jaga, sade du. Orolig. Kan jag komma in? Sökarlampan släcks. Lugnar ned sig. Det är klart. Varför skulle du inte få komma in? Kommer fram till s säng. Jag är ledsen... Jag förstår. Men det är... jag satt så många år, du förstår inte... Jag förstår.

44 44. Det är denna stank som jag aldrig kommer ifrån... Det är när jag minns det som jag blir... Det är bra att du är försiktig. Vi hinner inte, pappa... Jag pratar om fruktan! Du som skrattat en hel massa men aldrig känt kulan tränga in och du försöker klämma ihop hålet, hålla tillbaka allt som vill ut... Vad är du? Va? Du säger att du ska bli musiker, men när? Jag går runt och väntar på döden och du går här och drar tofflorna efter dig. Jag behöver dig inte. Pappa... Jag vill att vi... du ville jaga förut, du kan väl lära mig det? Kan vi inte bara... försöka?! Ska vi ge oss av då? och går i väg. och möts i köket. Håller en cigarett i handen. Letar tändstickor. Vad sade du? Det är säkert. Det är inte svar på frågan. Vad sade du?

45 45. Jag lovar. Inser att hon inte kommer att få svar på frågan. Eftersom hon ändå vet svaret, går hon vidare. Och vad skulle de kunna jaga nu, så här tjingtjong helt plötsligt? Jakt, måste planeras noga och utarbetas en plan, med karta och vindriktning och matsäck... Kan du jaga? Jag kan tänka. Jag vet att det är svårt att tro det när man känner mig, men jag kan faktiskt det. Förlåt, mamma, det var bara det att jag blev förvånad; kul, tänkte jag, kan hon sådant, hade vi kanske kunnat sticka ut och jaga lite, komma hem före killarna med varsin älg, det hade väl varit fräckt? Har inte du något att försvinna till? Det brukar du ha. Hej då, mamma. Måste sticka. Ska i väg och göra något fantastiskt. Börjar gå. Och jag? I dag har de inget korsord i tidningen. Vad ska jag ta mig till?

46 46. Vänder sig om. Du borde försöka sova bättre. Jag orkar inte vara orolig för dig med. Går. Vill tända sin cigarett, men hittar ingen tändare. När jag var ung trodde jag inte att jag skulle ha det så här. Jag trodde inte jag skulle bli kär i en galen invandrare, bo i separata sovrum, ha två barn som avskyr mig, bedra min äkta galning med en man jag inte älskar och sitta och deppa för att tidningen inte har något korsord i sig. När jag var ung trodde jag jag skulle göra något... fantastiskt... jag med. Tänder s cigarett. Fästmön Tack. Inser att hon borde vara ensam i rummet. Ser sig om, men ser ingen. Tyst. Därifrån kommer vinden, då går vi... hit... Lägg ner den här... Vi sätter oss här. Här kan vi vänta på smällen. The Big Bang... Jo... du, pappa, det var... Jag vet inte, jag tog med... lite fika... Har sett hur de alltid har fika med sig när de jagar, tänkte vi också skulle ha det..? Ja! Men vad utmärkt! Precis vad jag kände för - Ja!

47 47. - "Fan också!", allt var ett enda stort "Fan också!" och så fanns det! Bra, Valle! Du är ju riktigt förutseende. Skrattar. Ja... ja... Då tar vi lite med en gång, håller kylen borta. Du vet det blir kallt av att sitta still när man sitter så här. Tack... Sockret? Jag... Nej, jag... glömde det, pappa... det var så bråttom, blev så mycket att tänka på... förlåt... Ah, det gör inget. Socker är inte hela världen. Vad bra, jag tänkte att det kanske inte skulle göra så myck... Avbryter. Jag tar en kopp när vi kommer hem i stället. Då kan du ta den här, slipper du hälla upp en till. Nu ska vi vara tysta. Vi får vänta länge... Men, pappa...

48 48. Viskar för att hålla tillbaka sin ilska. Tyst nu, Valle. Hör du vad jag säger? Vi måste vara fullkomligt stilla nu. Jag vill inte höra mer. Ja, pappa. Nu ska vi bara vänta och se. och sitter tysta. dricker från sin kopp. Tar s kopp och dricker. Märker att något händer, ser sig om, men ser inget. Dricker ur koppen och kastar den till marken. Tyst! Jag har inte... jag har inte... Kan du inte bara... Kan du inte bara vara..? Ser sig om. Du och ditt jävla kaffe...

49 49. Rör sig hastigt. Syns för ett kort ögonblick. Försvinner. Där! Där var det något! Va? Va? Lägg ifrån dig den där... Kom och titta, hjälp till lite. Vad var det..? Lägg ifrån dig den där! Slår koppen ur handen på. Kom. och spejar efter villebråd. Hostar diskret. Fästmön Vänder sig hastigt om mot ljudet, men ser inget. Vad var det, pappa?

50 50. Det var något. Vad då? Hörde du inte? Jo... Kanske... Det lät som en... som en... Jag vet inte vad det lät som. Nej, det... var nog inget... Rör sig hastigt. Där! Var? Där, ser du ingenting? Jo... nu ser jag...

51 51. Försöker förtvivlat se vad det är ser. Var beredd nu. Siktar ut i skogen efter något han inte ser eller anar vad det är. Pappa? Är det..? Ska jag..? Är det så här..? Tyst, tyst nu... skärp... ning... Rör sig långsamt. Kommer fram i ljuset. Syns tydligt. Där! Där! Sikta på halsen, du får ta honom. Men, pappa, jag vet inte... var... jag ser inte... Där! Där! Var, det är så mörkt...

52 52. Öppna ögonen! Försiktigt nu. "Mörkt", du är ju fan inte... Sikta och tryck försiktigt, ryck inte skottet, ta det lugnt... Du kan. Jag är säker, ta det lugnt. Jag litar på dig. Siktar, men inte alls mot, som han inte ser. Bra, bra... Bra... Skjut den. Skjut den... Nu. Nu! Skjuter rätt ut i skogen. Rycker till av smällen, som ett skrämt djur och försvinner. Nej! Nej! Springer några steg efter det skrämda bytet. Vänder sig mot. Vad var det? Vad var det? - Förlåt, pappa - Hur kan man... hur kan man..? - - jag försökte... Jag såg inte... så tydligt... Upprepar sin ursäkt.

53 53. Överröstar. - det var hur tydligt som helst, som en plansch, bara att sikta och trycka av... Hur många gånger, hur många gånger ska jag behöva säga det? Ryck - inte - skottet! Och så skjuter du på ett jävla träd! Jag försökte, men... Sluta, inga ursäkter. Det är bra nu, vi glömmer det. Det gör ingen. Jag vet inte hur man... Det gör ingen fara, tyst nu. Vi väntar på nästa. Om det kommer någon. Ja, pappa. Kort paus. Jag är ledsen. Tyst. Jag begriper inte hur det kunde... Tyst. Tyst, för helvete.

54 54. Jag gjorde precis som du sade... Vanvettigt arg. Stillsamt. Jag sade att du skulle sikta på halsen. Skyll inte på mig, på halsen sade jag. Nej, jag menar bara att... Hätskt. Skyll inte ifrån dig. Skyll inte, hör du vad jag säger? Gör det inte! Jag försökte för du ville det, papp... Slår över ögat. Sjunker ihop. Vill be om ursäkt. Kan du vara tyst nu? Står längst bak vid fonden. Ser stadigt på.

55 55. Ser. Nu så har jag dig... Nu har jag dig... Siktar mot. Står lugnt kvar. Vad... är det du ser, pappa? Vad är... det? Nu har jag dig, din jävel... skjuter. Smällen är liten till en början men växer till ett stort muller. Plötslig tystnad. I tystnaden blir träffad av skottet. Viker sig. Ser på. Vem... är det..? Vem... nej... Nej! Återigen hörs skottet. Blir träffad igen, viker sig. Ser på. Nej... Nej... Återigen hörs skottet.

56 56. Blir träffad. Viker sig. Ser på. Fästmön Upptäcker Fästmön. Nej! Det var inte, inte..!? Återigen hörs skottet. blir träffad. upptäcker. Ser på sina händer, som om han fått blod på dem. Jag vill inte! Jag vill inte!? Det var inte jag! Förlåt mig, hör ni vad jag säger, det var inte jag!! -? Varför? - - Nej! - - Varf...

57 57. Återigen ett skott. Alla tre spökena vacklar. - Nej!! - håller tag i s ansikte och kysser honom. När slänger till marken, har händerna lämnat blodspår i ansiktet. - Nej!! Nej!!

58 58. Akt 2 spelar på sin cello. står och rör i en gryta. Vid köksbordet sitter,,, Mannen, Fästmön och. sitter som om han vore död.,,, Mannen och har just ätit klart. diskar. Aldrig är det annat. Alltid bara hela tiden, aldrig inget annat än att alltid hålla på och aldrig sluta det tar ju aldrig slut! Han kommer säkert hem snart.,, Mannen och Ser försiktigt på och på varandra. Vi bor inte varsomhelst längre, vi bor här! Mamma! Hela världen ruttnar över oss och ni är bara ute och springer! Vad är det ni håller på med? Jag älskar dig, min minsting. Jag älskar dig och vägrar låta något hända dig, inget får hända dig. István har blivit så konstig, det går inte att prata med honom längre, han ska alltid i väg... Och du hakar på, jämt gör du som han. Inga dumheter,. Riskera ingenting. Snälla. För min skull.

59 59. Kvicknar till. Mamma! Jaså, är du hemma nu? Finemang, då kan ni sitta där båda två och gadda ihop er mot mig. Sluta nu, jag blir tokig. Du har alltid tänkt på dig själv, hur du mår, medan jag får gå i väg och ställa mig i ett hörn och bli tokig lite för mig själv. Jag ska inte vara ute och springa mer, mamma. Jag stannar hemma och hjälper dig i stället. Vilken familj. En slarver och en fjäsker. När Janos dog, det var dödsstöten. Tystnad. Ingen av ickespökena vet vad den skall säga efter s märkliga monolog. Till Mannen. Och annars? Mannen Ja, det går väl bra, sålt en del, hade en utställning där det gick över förväntan, faktiskt... Inget att, men nu då ska jag hjälpa då, Katta med sin då...

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Uppfinning av skor Rabindra Nath Tagore Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Utgivare Internationella Kojan, Göteborg i.kojan@hotmail.com Uppfinning av skor ROLLER

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer