Hoppet. av Patrik Bergner

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hoppet. av Patrik Bergner"

Transkript

1 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan spelas av Killen Fästmön (Sofia) - Kan spelas av Tjejen Förhörsledaren - Kan spelas av Mannen

2 2. Oktober 1992

3 3. Akt 1 Vid ett köksbord sitter och. De spelar backgammon. Ungersk folkmusik. Skruvar på sig. Ser sig om. Upptäcker inget. Ser på. Vet att något stör honom. Ja? Jag vet inte hur jag ska säga. Är det min tur? Jag är rädd för det. Det är inget att vara rädd för. Inget alls. Jag vill bara få dem att förstå. Det är ett talesätt. Vill du ha mer? Var det min tur, sade du? Slår tärningarna. Studerar spelet. Telefonsignal.

4 4. Häller upp i glasen. kommer in. Hon bär förkläde och torkar händerna med en kökshandduk. Svarar i telefonen, pratar tyst. Har du gjort? Nej... det är... Gör en gest mot. Slår tärningarna. Studerar spelet. Men det handlar om att inse att det finns andra liv än det man själv håller på med. En människa måste ha något mer än bara sitta och... Vet inte vad han skall säga. Rycker på axlarna.... rycka på axlarna. Du har ju ditt jobb, eller hur? Ja? Du vet vad jag menar. Nej?

5 5. Utan att prata i luren. Det otäcka var att de ringde innan. Tänk inte på det, du hittar något annat snart -? - Det ordnar sig. Jag klandrar dig inte, men vad är det för vänner du skaffar dig? De var inga vänner..! Det gör inget. Va? Jag vill bara vara i fred... Hur visste de att vi var här?

6 6. Visst, visst... Hur kunde de hitta oss? Jag vill bara kunna... - Vi var ju så noga slappna av!! Sjunker ner på golvet. Gråter. Vad har du gjort?.. Vad har du gjort?.. Tar luren ur s hand och lägger på. Ser på. Försöker hitta ett samtalsämne. Nej... Det var en god middag... Gå inte. Det är din tur.

7 7. En ung man,, har kommit in. Dansar ensam till folktonerna. Slå. Va? Stirrar skräckslaget på. Skrattar. Du måste slå. Sparkar i magen. Tärningarna. Ja... visst, tärningarna, det förstod jag... Kom igen,, kvickna till lite. Jag trodde bara du menade...

8 8. Vi förlåter dig. Ska vi spela eller ska vi skita i det? Vi förlåter dig. Sluta! Sluta! Karin! Skrattar; föraktfullt, befriat. Karin. Hon är som du: Ropar alltid på någon annan. Viker sig, tar sig om magen. Ser på sina händer, som om det fanns något på dem. Ser på. Tiden rinner i från oss, Göran. Och vi springer fortare och fortare för att nå fram, men vi stampar bara på samma fläck, vi springer som besatta, vansinniga, med vitt långt hår och skriker för att hindra den från att glida från oss... Det är mitt liv, Göran. Kan du inte bara kasta tärningarna?

9 9. Och jag springer och springer och det spränger i huvudet, bultar och dunkar och jag ser mig om och de vill komma in, jag ser dem komma mot mig, jag tänker inte, utan jag springer, med hjärtat som en trasig slamsa - Karin! - jag försöker komma undan, jag försöker nå tiden för att slippa minnas - Karin! - men de släpper mig inte, de tar tag i mig och andas på mig och det är samma doft, Göran. Ja... Minnena kommer alltid i kapp... på slutet. Har kommit in. Vad är det? Är det..? Han... Åh... älskade... Här. Håller om. Vaggar honom. Jag är lycklig... Jag är så lycklig...

10 10. Blodet rinner ur hennes näsa och mungipa. Vad vill du ha till middag? Min snälla, fina pojke... Vi kanske kan spela något roligt spel sedan, du och jag. Att älska någon... Är det allt? Att få leva och älska... Är det allt vi kan begära? Sch. Nickar åt att lämna dem. Börjar plocka ihop sina ytterkläder. Vänligt, moderligt. Min söta, begåvade gosse... Din far skulle varit stolt över dig. Torkar bort blodet med kökshandduken. Det är förbrukat. Jag kastade gåvan på elden och såg den brinna... flagorna som virvlade upp mot himlen. Så... så ja... Reser ur hans hopvikta ställning och börjar dansa med honom.

11 11. Ser på. Jag ligger på ett moln... och väntar på regnet som ska falla och föra mig tillbaka... till dig. Älskade... Du är hos mig. Du är min nu, min kära... Kysser försiktigt. Somnar. Du vet att vi borde... Någon måste. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Vi måste förstå honom. Han har varit med om... Saker han har berättat... Hur säkerhetspolisen ställde honom på en bro och ville han skulle hoppa. De ville inte begå mord, de försökte bara tvinga honom att hoppa av sig själv, för att bli av med honom. Kan du begripa hur man kan göra så, vad det är för människor? Men det hjälper inte att förstå honom; jag vet ändå inte vad jag ska ta mig till. och bäddar ner i en säng. I en soffgrupp sitter några konststuderande. Tjejen Att bli förstådd av sin samtid, att acceptera informationssamhället för att själv bli accepterad, har inget med konst att skaffa, det är fan i mig perverst att vilja bli förstådd! Kvinnan Ja, men det måste man nog säga att oförstådda människor har svårt att göra sig gällande.

12 12. Tjejen Om du inte målar som du själv vill, utan enbart som du inbillar dig att andra vill, så är det skräp du presterar, även om det får priser och någon utställning, okej att du fixat ihop en del intressanta prylar, och utmärkelser och det där diplomet och På Sta'n som gjorde heluppslag och hela skolan grattade och visst var det kul för dig, jag tar inte det där ifrån dig, men du gör bara som alla före dig: Du behagar. Jag behagar, alltså existerar jag. Mannen Kvinnan Konst är inte kommersiellt bara för att många uppskattar det. Om många uppskattar vad du gör så är den gängse benämningen genombrott. Till Killen. Visst? Tjejen Nu pratar inte jag om genombrott, jag pratar om att konstnärer säljer sig själva för att få bli uppmärksammade och få en gullig utställning som På Sta'n skriver spaltmetrar om, grattis, grattis, men jag gör inte så, jag köper det inte. Du säljer inte så mycket heller. Kvinnan Tjejen Nu är jag faktiskt missförstådd. Kan inte jag få vara det utan att du dessutom ska behöva hacka på mig? Till Tjejen. Du kan ju inte ens sätta titel på dina grejer.

13 13. Tjejen För jag accepterar inte informationssamhället. För du vet inte vad de föreställer. Tänk efter lite, Anja... Om du inte hade något namn, skulle jag inte kunna ropa på dig. Jag skulle inte kunna säga "Tänk efter lite, Anja"... Vilken befrielse... Tjejen Mannen Jag tänker efter lite. Alltså existerar jag lite. Killen Tänk om vi inte hade några namn på någonting: "Hej då, du där, jag ska i väg och möta henne som du vet som vi känner, med långt, ljust, så nu går jag till det där där borta och dricker lite av det där vi drack förra gången som vi var på det andra stället som vi var på du och jag och han den korte med sådana där som förstärker synen och så hans tjej som han har den där lilla människan ihop med, du vet." Och om det inte fanns namn på tunnelbanestationerna, vad skulle de då ropa i högtalarna?: "Nästa hållplats! Nästa hållplats!" och man sitter där och åker och åker i Stockholms mörkaste delar och man vet inte när man ska av, fram och tillbaka i en ändlös skräckfärd... Till Killen. Tänk va? Kvinnan Noterar inte Kvinnans flirt. Killen

14 14. Tjejen Nästa första maj ska jag ha ett eget tåg, med ett enda plakat där det står "Ner med hela skiten". Ska vi dansa? Ser på Killen. Ja visst. Kvinnan Ingen rör sig. sitter i sitt rum och övar cello. Övar skalor, mycket tyst; det är sent. Nej. Övar samma skala igen. Jävlar... Övar samma skala igen. Jävla skit jävlar!! Skit... Lutar huvudet mot cellon. Sitter stilla. Aldrig... aldrig... börjar spela ett musikstycke. Vackert. Kommer till s rum. Hej. Slutar genast spela. Var det en kul fest? Kul, faktiskt, jävligt kul, jag är asnöjd med att jag gick dit. Så himla glad.

15 15. Var är - vad heter han? - Axel? Han åkte hem till sin fru. Mamma sitter med Göran i köket. Hon trodde du var hemma, kom in här och undrade var i helvete du höll hus. Jag tror det var, pappa var... så hon blev... lite extra, så där. Visst. Jag tror du borde gå in och visa att du lever. Godnatt. lämnar. sitter kvar vid sin cello, orörlig. Vid köksbordet sitter och. De har druckit te. Kan du sova nu? Tack, snälla... Säg till bara.

16 16. Nej, det är bra. Vill du att jag kommer på middag i morgon med? Vill du det? Jag har inget för mig. står stilla ett ögonblick, går sedan till köket. Vad du är för snäll. En vän, bara. Det med. Tjena. Titta där. En till. Det dräller av vackra kvinnor i det här hemmet. Hej, vännen. Vill du ha lite te?

17 17. Ville bara visa att jag lever. Det ser jag väl. Jaha, jättebra. Då tar jag går och lägger mig i stället. Men vad var det nu? Jag sade bara att jag ser att du lever. Och jag sade bara att jag går och lägger mig. Och jag sade bara att jag såg att du levde! Och jag sade att jag lägger mig! Det är klart du lever, det är så uppenbart självklart! Det enda jag ville var att... Ja, säg! Du lever, bravo! Vad vill du ha? En applåd? Mamma, jag orkar inte!!

18 18. Vad gör du här? Stick i väg till din karlslok och förstör hans äktenskap, i väg med dig! Med en gest mot. Varför hoppar du inte i säng med Göran, det skulle han inte ha något emot! Nej! Nu lugnar vi ner oss! Skärpning. Ja... Ja... Förlåt. Förlåt, mamma. Te? Ja tack. Ni får gärna gräla, men dra inte in mig i det.

19 19. Förlåt, jag kom bara så upp i varv. Du kan alltid skylla på att du är konstnär. Sover pappa? Svarar inte. och Släcker sin lampa. Mörker. Telefonsignal. Ja, hallå? s röst s röst Nej, mamma... svara inte... svara int... låt det ringa... mamma... Vilka är ni? Hallå? s röst s röst Det var ju inte jag. Det var Gud. Det var fan i mig Gud. Tänder s sänglampa. Upp och hoppa.

20 20. Lämnar sängen. Börjar duka fram frukost på bordet. sitter bredvid i s säng. Du skulle låtit det ringa, mamma... Vi väntade på dig. Varför kom du inte, vi hade ju möte, varför kom du inte? Jag kunde inte, det kom... något emellan... Du måste visa att du kan. De frågar och vad fan ska jag svara? Vad är det de begär? Jag har ju sagt att jag ska göra det, jag ska göra vad jag ska. Jag sade att du varit sjuk, men det kan du inte vara länge till - Du sade att det var ofarligt - - du måste komma ner någon gång,. - du berättade inte sanningen -

21 21. Hör du - - för mig - - vad jag säger? - Du sade inte att det blir människor där! Sanningen? Vi skakar om dem. Det är det enda som betyder något. Du ljög för mig. Jag sade ja, jag vet att jag sade det och jag ska göra det - Ångrar du dig? - ni kan lita på mig, men du ljög! Alla oskyldiga som kommer att... Alla deltar i kampen,. Även de som inte vet om det. Ingen kommer att hinna förstå, ingen kommer att ta farväl, de rycks bort och jag står kvar! Jag kommer aldrig kunna se mig i ögonen! Kan du inte höra skriken, István?

22 22. Kampen. Kampen,! Jag skiter i din "Kamp"! Jag vill ha tillbaka mina ögon! Jag ger väl fan i... Ger en örfil. Min bror har gett sig in i en lek som han får vackert tåla. Om han inte klarar av det skulle han inte gått med. Ja, István. Rasande. Min bror ska inte misslyckas som far gjorde. Han ska visa vad han går för. Han ska visa att han kan. Ja, István. Lugnar ner sig. Det är för vårt land. Inte för ditt samvete. På avstånd. Till. Kommer du?! Fästmön Till. Ska du komma någon gång?

23 23. Du får rycka upp dig,. Det här duger inte. - Vi litar på dig. Fästmön - Det duger inte alls. springer till Fästmön, de går i väg. ser efter dem. Ska du komma nu? Kom någon gång! Går till köksbordet. Vänligt, oroligt. Jag tycker inte om att du ligger i sängen hela dagarna. Du borde tänka lite på skolan, göra ett försök att hinna i kapp. Tänk lite på din far. Han hade varit stolt över en intelligent son. Äter. Ja, mamma. Skrattar. "Ja, mamma - Nej, mamma." Ändrar ton. Din vidriga mask.

24 24. Vänligt. Vad ska du göra i dag? Jag skulle träffa några... István sade att... Det är bra. Lyssna på István, han har varit en bra storebror för dig. Jag kanske kan få ett jobb. Orolig, uppriktig. Min fina lilla gosse. Ja, mamma. Smeker s skäggstubb. Som börjar bli man. Bara vi levde... någon annanstans... Ja, mamm... Avbryter. Vänligt. Men inget är som det ska. Nej, mamm...

25 25. Avbryter. Dukar av bordet. I väg med dig nu. Bli inte för sen till det där jobbet. lämnar. sitter kvar. Fästmön kommer och sätter sig mittemot honom. lägger en vit duk på bordet och ställer dit en ljusstake. Ger Fästmön och varsin meny. Vad får det lov att vara? Svarar inte. Pillar på menyn. Fästmön Bra. Skriver upp i ett block. Tar menyerna. Tack så mycket, ett utmärkt val. Lägger lappen hos Fästmön. Går. Läser lappen. Halv fem. Fästmön Mm. Är du nervös? Fästmön

26 26. Nej. Jo. Nej. Jo. Fästmön Det var jag min första gång. Jag kissade på mig. Skrattar. Det var fruktansvärt. Slutar skratta. Du måste trycka undan de känslorna, inget får hindra oss. Varken de eller din rädsla. Bra? Jag ska klara det. Kommer med en flaska vin och bröd, ställer det på bordet och går. Går du hem sedan? Fästmön Jag måste det. Du kan komma till mig. Fästmön Jag måste hem. Du gör som du vill. Fästmön

27 27. Nej. Fästmön Lycka till. Kysser på kinden. Griper flaskan, rycker undan den vita duken så ljusstaken och brödet far i golvet. Häller flaskan över. In. Pappa? Pappa!? Går. Fästmön Berusad. Vad är det? Vad fan... är det frågor om? Städar. Jag trodde du hade sönder något. Kom pappa, jag hjälper dig... Varför gör du så här mot mig? Du måste försöka sova, pappa. Vart ska vi?

28 28. Du sover för lite... För lite vad då? Pappa... Släpp mig! - Gråter. - Jag ber dig... låt mig vara... Rasande. Skakar våldsamt. Du måste minnas och betala vad du gjort, acceptera vem du är... Dina drömmar. Gråter. Håller om. Bra pappa, då sätter vi oss en stund. Vi kan ta det lugnt, låtsas att det är söndag i morgon... Men Valle! Är det inte Valle? Jo. God morgon, pappa. Vad gör Valle uppe så här dags? Är han inte i sitt rum och låser inom sig? Han tänker kanske satsa på... ja, ett yrke, till exempel?

29 29. Van. Nej, pappa. Skrattar. Jag skulle bara vilja se dig lyckas ro något inne i land. Se dig företa dig något, vadsomhelst! Något som du tycker är viktigt, det behöver inte vara det för mig, ta något som jag inte förstår mig på, det gör inget; bara jag känner att det är något som du verkligen vill. Något som du brinner för. Det är ju dig det handlar om. Men nej, nej, då är det den här musiken som det ska hållas på med och hållas tyst om. Som en mussla. Jag vet, pappa. Jaså, du? Och alla vi andra? Vi som går runt och inte vet vad det är vi älskar, om det är en talang eller en idiot. Ska vi bara sitta med tummarna i kors och hoppas medan du springer omkring och påstår att du övar? Ler faderligt. Jag tror du bär så mycket därinne långt därinne. Ja, pappa. Vänligt, oroligt. Bevisa det då. Ska vi ge oss ut och jaga i morgon? Jag pluggar i morgon.

30 30. Det är söndag. Det är bara som vi låtsas. Skrattar. Tänk om ni ville förstå det någon gång att jag har gjort saker som måste göras och som ingen annan klarade av. Precis som jag ska lära dig. Så det är söndag i morgon. Överens? Ja, pappa. Det blir bra. Vi kan jaga i morgon. Vad är klockan? Vi måste lägga oss tidigt, man ska vara utvilad när man står på pass... Halsen, det är halsen man siktar på... Så vi lägger oss tidigt. Hur mycket var klockan? Hon är ett, pappa... Bra, tidigare kan det inte bli. Hjälp mig. stöttar till sängen, lägger ner och täcker honom med filten. Släcker sänglampan. Mörker. tänder en fotogenlampa. Hon står vid sitt staffli. Hon arbetar med en tavla som hon inte är nöjd med. Bakom henne kommer Mannen gående. Han stannar en bit ifrån henne.

31 31. Vill ändra i sin tavla men stoppar sig själv innan hon hinner måla något. Äh. Äh. Prövar en rörelse i luften. Så ja... så ja... Fullföljer rörelsen och målar en punkt. Jävlar! Tänker skrapa med kniven, men känner att någon står bakom henne. Vänder sig långsamt om. Ser på Mannen. Axel..? Jag har lämnat henne. Mannen Vad gör du här? Det är ju sent. Jag har ingenstans att ta vägen. Mannen Hur kom du in? Kan jag bo här? Mannen Det är mitt i natten... Avbryter sig, inser vad Mannen just sagt. Va? Jag har lämnat henne. Mannen

32 32. Varför då? Jag ville det. Mannen Jag krävde aldrig det. Jag älskar inte henne. Mannen Och då kom du hit? Kan jag sova här i natt? Mannen Om tavlan. Tycker du om den här? Den är hemsk. Mannen Ja - Skrattar. - då får du stanna. Vill du gifta dig med mig? Mannen

33 33. Är du nykter? Nej. Mannen Ja, låt oss gifta oss. När ska vi göra det? Nu. Mannen Det är olagligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är otroligt. Kan vi inte ta och ligga med varandra? Mannen Jag tycker vi kan stå så här. När ska du ha din utställning? Mannen Om en månad precis. Minus en dag. Var ska vi gifta oss?

34 34. Varsomhelst, bara det går fort. Mannen MacDonald's? Jag älskar dig. Mannen Det är trevligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är praktiskt. Vill du gifta dig någon speciell stans? Helst vill jag ha ett kyrkbröllop. Mannen Det är fint. Det gör vi. Jag vill få ris i huvudet. Det ser så skönt ut. Så du gillar inte den här? Jag tycker mycket om den. Mannen Har du verkligen lämnat henne? Mannen Ska vi verkligen inte ligga med varandra?

35 35. Jag måste bli klar först. Det är som en dröm. Vilket då? Mannen Det här. Att du lämnat din fru. Att du kommer till mig mitt i natten och friar till mig. Det är som en dröm. Det är det verkligen. Går. Mannen Ser efter honom. Återvänder till sin tavla. Skrapar med kniven. Äsch... Vet inte om hon skall måla eller skrapa. Tittar på tavlan. Tycker det är förfärligt. Blåser ut fotogenlampan. Mörker. Tänder en cigarett. Tar ett bloss. s röst Det var fantastiskt. Det var... Ju värre han är, desto bättre blir det. Tänder en sänglampa. och ligger i en säng.

36 36. Så är det, faktiskt. Det är väl jag som blir... Tystnar. Huvudsaken är att det blir fantastiskt. Egentligen borde du gå. Ja. Än se'n? Du sitter där och behöver någon och jag råkar finnas till hands. Ett praktiskt förhållande behöver inte vara så komplicerat, eller hur? Han tycker det är svårt att vara arbetslös, det nog mest det. Skitsnack, det här har du sett komma länge nu. Och så att du blev kvar, fick till och med en bättre plats... Han är inte avundsjuk, men det är klart att det... sätter sina... fläckar. Är han avundsjuk på mig? Det är han inte. Det har han ingen anledning till. Han grejar något snart.

37 37. Första gången vi träffades, när han kom svart och mjuk och orakad hit till snön och mig... Han var så fruktansvärt vacker. Och så varma händer, han tog i mig och jag vibrerade och skakade. Med kraftig brytning. "Är du fryst?" "Nej, nej, jag vet inte vad det är. Var kommer du ifrån?" "Jag kommer inte ifrån. Jag heter! - Slår storslaget och långsamt ut med armarna. - Och nu är jag här!" Ler åt minnet. Tar ner armarna. Det är så hemskt allt sådant där som händer. Och det är hemskt att vi tycker det är hemskt. Om vi tyckte det var okej allt som försiggick, då skulle det vara okej att sitta och glo på TV:n. Men att tycka det är hemskt och ändå sitta med armarna i kors; det skrämmer mig. Gnuggar sig i ansiktet. Jag skrämmer mig själv. Ser på sina händer. Blir skrämd. Ah! Det är som när Titanic sjönk och de dansade tills de drunknade... Hur länge ska vi hålla på så här? Tills han blir normal. Så länge? Tar bort s händer. Jag måste se till. Han blev så full i kväll. Skrattar när envist håller fast henne. Du får komma igen i morgon. Klär på sig. Första gången jag såg honom såg jag dig.

38 38. Går. Vilken jävla avskedsreplik... Släcker lampan. Mörker. s röst Nu kommer jag inte kunna tänka på någonting annat på hela natten. Svagt gryningsljus. Fågelkvitter. Springer. Jävlar... Jävlar... Sökarljuset letar efter. Åh, gud, hjälp mig... hjälp mig... Vad är det? Kastar sig i s säng. Överfaller Vad har du gjort, din jävla idiot?! Vad fan har du gjort? Det var inte mitt fel, släpp mig!

39 39. Din lilla skit, begriper du vad du har gjort! Det var en liten flicka, István, hon stod och höll sin mamma i pekfingret och förklarade något för mamman som inte förstod ett ord men som skrattade och höll med och flickan var så, hon stod där och hon var så levande. Hon hade en blå klänning och en docka och höll sin mamma och förklarade hela sitt... Hur skulle jag kunna leva med det? Alla människor runtomkring, de stirrade på mig som om de visste att det var jag, "Jaså det är så du ser ut, dig ska vi minnas" och jag skulle aldrig kunna sova mer... aldrig mera vila... Blöder du? Skrattar. Kom, du måste lägga dig... Sliter sig föraktfullt loss från. Den skulle bara skrämmas, dra till sig uppmärksamheten... - Kom nu... - den var inte alls så kraftig som jag sade. Du måste låta doktor Szabo titta på det, jag ringer honom... Om blodet. Gud, det är ju överallt...

40 40. Vi förlorade tre man. Tycker inte att han har med det att göra. Irriterad. Jaha..? Du var en avledande manöver. Avledande..? Det var en rökbomb,! Du sade att... Det skulle ju... Och du skulle lytt order! Kvider av smärta. Varför litade du inte på mig? Ibland är du för jävla lustig, vet du det? Jag har försökt förklara, det är inte rätt, tusen gånger, vi blir inte fria på bekostnad av liv, vi måste finna andra vägar.

41 41. Jag då! Är inte det på bekostnad av något? Jag vill inte som du, begriper du? Jag vill något själv! Pappa då? Dog han för ingenting? Mamma vill inte att vi gör som han gjord... Hur kunde du ge dig in i något du inte kan hantera? Det kan jag! Du är en stackars svikare. Precis som pappa. Slår. Klipper till så far i golvet. Jag skulle lyssnat på de andra, de såg det hela tiden: "Han är inget att ha, István, släpp honom." - "Det är min bror, passa vad du säger!" - "Han klarar inte av det här. Hans nerver pallar inte. Han är en morsgris. En tjallartyp." - Gråter. - "Inte min bror... Inte..."

42 42. På avstånd. Kom nu, István! Det är bråttom! Fästmön Vill du veta vad Sofia säger om dig? Vad har hon sagt? Du ska inte tro allt som sägs. Fästmön Lämnar. Ropar efter. Jag ska ringa doktor Szabo, får han titta på dig... springer i väg till Fästmön, de springer vidare tillsammans. ser efter dem. Sökarljuset riktas rätt mot s säng. Fokuseras på s ansikte. Jag vet inte var han är. Jag vet inte var han är. Står utanför s rum. Det är dags! Vad är det? Vad..? Vem är det?

43 43. Ska vi ge oss i väg? Vart..? Vart ska vi? Vi skulle ut och jaga, sade du. Orolig. Kan jag komma in? Sökarlampan släcks. Lugnar ned sig. Det är klart. Varför skulle du inte få komma in? Kommer fram till s säng. Jag är ledsen... Jag förstår. Men det är... jag satt så många år, du förstår inte... Jag förstår.

44 44. Det är denna stank som jag aldrig kommer ifrån... Det är när jag minns det som jag blir... Det är bra att du är försiktig. Vi hinner inte, pappa... Jag pratar om fruktan! Du som skrattat en hel massa men aldrig känt kulan tränga in och du försöker klämma ihop hålet, hålla tillbaka allt som vill ut... Vad är du? Va? Du säger att du ska bli musiker, men när? Jag går runt och väntar på döden och du går här och drar tofflorna efter dig. Jag behöver dig inte. Pappa... Jag vill att vi... du ville jaga förut, du kan väl lära mig det? Kan vi inte bara... försöka?! Ska vi ge oss av då? och går i väg. och möts i köket. Håller en cigarett i handen. Letar tändstickor. Vad sade du? Det är säkert. Det är inte svar på frågan. Vad sade du?

45 45. Jag lovar. Inser att hon inte kommer att få svar på frågan. Eftersom hon ändå vet svaret, går hon vidare. Och vad skulle de kunna jaga nu, så här tjingtjong helt plötsligt? Jakt, måste planeras noga och utarbetas en plan, med karta och vindriktning och matsäck... Kan du jaga? Jag kan tänka. Jag vet att det är svårt att tro det när man känner mig, men jag kan faktiskt det. Förlåt, mamma, det var bara det att jag blev förvånad; kul, tänkte jag, kan hon sådant, hade vi kanske kunnat sticka ut och jaga lite, komma hem före killarna med varsin älg, det hade väl varit fräckt? Har inte du något att försvinna till? Det brukar du ha. Hej då, mamma. Måste sticka. Ska i väg och göra något fantastiskt. Börjar gå. Och jag? I dag har de inget korsord i tidningen. Vad ska jag ta mig till?

46 46. Vänder sig om. Du borde försöka sova bättre. Jag orkar inte vara orolig för dig med. Går. Vill tända sin cigarett, men hittar ingen tändare. När jag var ung trodde jag inte att jag skulle ha det så här. Jag trodde inte jag skulle bli kär i en galen invandrare, bo i separata sovrum, ha två barn som avskyr mig, bedra min äkta galning med en man jag inte älskar och sitta och deppa för att tidningen inte har något korsord i sig. När jag var ung trodde jag jag skulle göra något... fantastiskt... jag med. Tänder s cigarett. Fästmön Tack. Inser att hon borde vara ensam i rummet. Ser sig om, men ser ingen. Tyst. Därifrån kommer vinden, då går vi... hit... Lägg ner den här... Vi sätter oss här. Här kan vi vänta på smällen. The Big Bang... Jo... du, pappa, det var... Jag vet inte, jag tog med... lite fika... Har sett hur de alltid har fika med sig när de jagar, tänkte vi också skulle ha det..? Ja! Men vad utmärkt! Precis vad jag kände för - Ja!

47 47. - "Fan också!", allt var ett enda stort "Fan också!" och så fanns det! Bra, Valle! Du är ju riktigt förutseende. Skrattar. Ja... ja... Då tar vi lite med en gång, håller kylen borta. Du vet det blir kallt av att sitta still när man sitter så här. Tack... Sockret? Jag... Nej, jag... glömde det, pappa... det var så bråttom, blev så mycket att tänka på... förlåt... Ah, det gör inget. Socker är inte hela världen. Vad bra, jag tänkte att det kanske inte skulle göra så myck... Avbryter. Jag tar en kopp när vi kommer hem i stället. Då kan du ta den här, slipper du hälla upp en till. Nu ska vi vara tysta. Vi får vänta länge... Men, pappa...

48 48. Viskar för att hålla tillbaka sin ilska. Tyst nu, Valle. Hör du vad jag säger? Vi måste vara fullkomligt stilla nu. Jag vill inte höra mer. Ja, pappa. Nu ska vi bara vänta och se. och sitter tysta. dricker från sin kopp. Tar s kopp och dricker. Märker att något händer, ser sig om, men ser inget. Dricker ur koppen och kastar den till marken. Tyst! Jag har inte... jag har inte... Kan du inte bara... Kan du inte bara vara..? Ser sig om. Du och ditt jävla kaffe...

49 49. Rör sig hastigt. Syns för ett kort ögonblick. Försvinner. Där! Där var det något! Va? Va? Lägg ifrån dig den där... Kom och titta, hjälp till lite. Vad var det..? Lägg ifrån dig den där! Slår koppen ur handen på. Kom. och spejar efter villebråd. Hostar diskret. Fästmön Vänder sig hastigt om mot ljudet, men ser inget. Vad var det, pappa?

50 50. Det var något. Vad då? Hörde du inte? Jo... Kanske... Det lät som en... som en... Jag vet inte vad det lät som. Nej, det... var nog inget... Rör sig hastigt. Där! Var? Där, ser du ingenting? Jo... nu ser jag...

51 51. Försöker förtvivlat se vad det är ser. Var beredd nu. Siktar ut i skogen efter något han inte ser eller anar vad det är. Pappa? Är det..? Ska jag..? Är det så här..? Tyst, tyst nu... skärp... ning... Rör sig långsamt. Kommer fram i ljuset. Syns tydligt. Där! Där! Sikta på halsen, du får ta honom. Men, pappa, jag vet inte... var... jag ser inte... Där! Där! Var, det är så mörkt...

52 52. Öppna ögonen! Försiktigt nu. "Mörkt", du är ju fan inte... Sikta och tryck försiktigt, ryck inte skottet, ta det lugnt... Du kan. Jag är säker, ta det lugnt. Jag litar på dig. Siktar, men inte alls mot, som han inte ser. Bra, bra... Bra... Skjut den. Skjut den... Nu. Nu! Skjuter rätt ut i skogen. Rycker till av smällen, som ett skrämt djur och försvinner. Nej! Nej! Springer några steg efter det skrämda bytet. Vänder sig mot. Vad var det? Vad var det? - Förlåt, pappa - Hur kan man... hur kan man..? - - jag försökte... Jag såg inte... så tydligt... Upprepar sin ursäkt.

53 53. Överröstar. - det var hur tydligt som helst, som en plansch, bara att sikta och trycka av... Hur många gånger, hur många gånger ska jag behöva säga det? Ryck - inte - skottet! Och så skjuter du på ett jävla träd! Jag försökte, men... Sluta, inga ursäkter. Det är bra nu, vi glömmer det. Det gör ingen. Jag vet inte hur man... Det gör ingen fara, tyst nu. Vi väntar på nästa. Om det kommer någon. Ja, pappa. Kort paus. Jag är ledsen. Tyst. Jag begriper inte hur det kunde... Tyst. Tyst, för helvete.

54 54. Jag gjorde precis som du sade... Vanvettigt arg. Stillsamt. Jag sade att du skulle sikta på halsen. Skyll inte på mig, på halsen sade jag. Nej, jag menar bara att... Hätskt. Skyll inte ifrån dig. Skyll inte, hör du vad jag säger? Gör det inte! Jag försökte för du ville det, papp... Slår över ögat. Sjunker ihop. Vill be om ursäkt. Kan du vara tyst nu? Står längst bak vid fonden. Ser stadigt på.

55 55. Ser. Nu så har jag dig... Nu har jag dig... Siktar mot. Står lugnt kvar. Vad... är det du ser, pappa? Vad är... det? Nu har jag dig, din jävel... skjuter. Smällen är liten till en början men växer till ett stort muller. Plötslig tystnad. I tystnaden blir träffad av skottet. Viker sig. Ser på. Vem... är det..? Vem... nej... Nej! Återigen hörs skottet. Blir träffad igen, viker sig. Ser på. Nej... Nej... Återigen hörs skottet.

56 56. Blir träffad. Viker sig. Ser på. Fästmön Upptäcker Fästmön. Nej! Det var inte, inte..!? Återigen hörs skottet. blir träffad. upptäcker. Ser på sina händer, som om han fått blod på dem. Jag vill inte! Jag vill inte!? Det var inte jag! Förlåt mig, hör ni vad jag säger, det var inte jag!! -? Varför? - - Nej! - - Varf...

57 57. Återigen ett skott. Alla tre spökena vacklar. - Nej!! - håller tag i s ansikte och kysser honom. När slänger till marken, har händerna lämnat blodspår i ansiktet. - Nej!! Nej!!

58 58. Akt 2 spelar på sin cello. står och rör i en gryta. Vid köksbordet sitter,,, Mannen, Fästmön och. sitter som om han vore död.,,, Mannen och har just ätit klart. diskar. Aldrig är det annat. Alltid bara hela tiden, aldrig inget annat än att alltid hålla på och aldrig sluta det tar ju aldrig slut! Han kommer säkert hem snart.,, Mannen och Ser försiktigt på och på varandra. Vi bor inte varsomhelst längre, vi bor här! Mamma! Hela världen ruttnar över oss och ni är bara ute och springer! Vad är det ni håller på med? Jag älskar dig, min minsting. Jag älskar dig och vägrar låta något hända dig, inget får hända dig. István har blivit så konstig, det går inte att prata med honom längre, han ska alltid i väg... Och du hakar på, jämt gör du som han. Inga dumheter,. Riskera ingenting. Snälla. För min skull.

59 59. Kvicknar till. Mamma! Jaså, är du hemma nu? Finemang, då kan ni sitta där båda två och gadda ihop er mot mig. Sluta nu, jag blir tokig. Du har alltid tänkt på dig själv, hur du mår, medan jag får gå i väg och ställa mig i ett hörn och bli tokig lite för mig själv. Jag ska inte vara ute och springa mer, mamma. Jag stannar hemma och hjälper dig i stället. Vilken familj. En slarver och en fjäsker. När Janos dog, det var dödsstöten. Tystnad. Ingen av ickespökena vet vad den skall säga efter s märkliga monolog. Till Mannen. Och annars? Mannen Ja, det går väl bra, sålt en del, hade en utställning där det gick över förväntan, faktiskt... Inget att, men nu då ska jag hjälpa då, Katta med sin då...

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Läggdags. Karaktärer:

Läggdags. Karaktärer: Karaktärer: : Kai, eldmästaren : Yoda : militär : räv : varg : rockstjärna : rockstjärna : hund : hund Edith : liten flicka som har en nallebjörn : tiger : prins : varulv Läggdags Scen 1,,,, och Ediths

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 av Lena Gramstrup Olofgörs Roller: gud: Andreas Rothlin Svensson gudinna gift med Shiva: Cecilia Frode barn till Parvati: Leonard Thinsz Janson KARTTIKEYA - bror till Ganesha:

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Sofies första kyss. Teckenbilaga med text

Sofies första kyss. Teckenbilaga med text Sofies första kyss Teckenbilaga med text Tecknen som används i bilagan är TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation, som är ett kompletterande kommunikationssätt för hörande personer

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen ISBJØRNENS FORFATTER CAMP Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell (Komedi) Av Soni Jorgensen Soni Jorgensen soni@jorgensen.com www.sonijorgensen.com Bakgrund: Den arbetslöse Roland (40+) vill

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS G I D R A T A H MARTIN JONOLS Alskar dig, hatar dig Martin Jonols 1. Måndagen den 4 april Hej igen dagbok! Ja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag. Jag vet att du inte gillar att ligga och bli bortglömd

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer