Hoppet. av Patrik Bergner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hoppet. av Patrik Bergner"

Transkript

1 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan spelas av Killen Fästmön (Sofia) - Kan spelas av Tjejen Förhörsledaren - Kan spelas av Mannen

2 2. Oktober 1992

3 3. Akt 1 Vid ett köksbord sitter och. De spelar backgammon. Ungersk folkmusik. Skruvar på sig. Ser sig om. Upptäcker inget. Ser på. Vet att något stör honom. Ja? Jag vet inte hur jag ska säga. Är det min tur? Jag är rädd för det. Det är inget att vara rädd för. Inget alls. Jag vill bara få dem att förstå. Det är ett talesätt. Vill du ha mer? Var det min tur, sade du? Slår tärningarna. Studerar spelet. Telefonsignal.

4 4. Häller upp i glasen. kommer in. Hon bär förkläde och torkar händerna med en kökshandduk. Svarar i telefonen, pratar tyst. Har du gjort? Nej... det är... Gör en gest mot. Slår tärningarna. Studerar spelet. Men det handlar om att inse att det finns andra liv än det man själv håller på med. En människa måste ha något mer än bara sitta och... Vet inte vad han skall säga. Rycker på axlarna.... rycka på axlarna. Du har ju ditt jobb, eller hur? Ja? Du vet vad jag menar. Nej?

5 5. Utan att prata i luren. Det otäcka var att de ringde innan. Tänk inte på det, du hittar något annat snart -? - Det ordnar sig. Jag klandrar dig inte, men vad är det för vänner du skaffar dig? De var inga vänner..! Det gör inget. Va? Jag vill bara vara i fred... Hur visste de att vi var här?

6 6. Visst, visst... Hur kunde de hitta oss? Jag vill bara kunna... - Vi var ju så noga slappna av!! Sjunker ner på golvet. Gråter. Vad har du gjort?.. Vad har du gjort?.. Tar luren ur s hand och lägger på. Ser på. Försöker hitta ett samtalsämne. Nej... Det var en god middag... Gå inte. Det är din tur.

7 7. En ung man,, har kommit in. Dansar ensam till folktonerna. Slå. Va? Stirrar skräckslaget på. Skrattar. Du måste slå. Sparkar i magen. Tärningarna. Ja... visst, tärningarna, det förstod jag... Kom igen,, kvickna till lite. Jag trodde bara du menade...

8 8. Vi förlåter dig. Ska vi spela eller ska vi skita i det? Vi förlåter dig. Sluta! Sluta! Karin! Skrattar; föraktfullt, befriat. Karin. Hon är som du: Ropar alltid på någon annan. Viker sig, tar sig om magen. Ser på sina händer, som om det fanns något på dem. Ser på. Tiden rinner i från oss, Göran. Och vi springer fortare och fortare för att nå fram, men vi stampar bara på samma fläck, vi springer som besatta, vansinniga, med vitt långt hår och skriker för att hindra den från att glida från oss... Det är mitt liv, Göran. Kan du inte bara kasta tärningarna?

9 9. Och jag springer och springer och det spränger i huvudet, bultar och dunkar och jag ser mig om och de vill komma in, jag ser dem komma mot mig, jag tänker inte, utan jag springer, med hjärtat som en trasig slamsa - Karin! - jag försöker komma undan, jag försöker nå tiden för att slippa minnas - Karin! - men de släpper mig inte, de tar tag i mig och andas på mig och det är samma doft, Göran. Ja... Minnena kommer alltid i kapp... på slutet. Har kommit in. Vad är det? Är det..? Han... Åh... älskade... Här. Håller om. Vaggar honom. Jag är lycklig... Jag är så lycklig...

10 10. Blodet rinner ur hennes näsa och mungipa. Vad vill du ha till middag? Min snälla, fina pojke... Vi kanske kan spela något roligt spel sedan, du och jag. Att älska någon... Är det allt? Att få leva och älska... Är det allt vi kan begära? Sch. Nickar åt att lämna dem. Börjar plocka ihop sina ytterkläder. Vänligt, moderligt. Min söta, begåvade gosse... Din far skulle varit stolt över dig. Torkar bort blodet med kökshandduken. Det är förbrukat. Jag kastade gåvan på elden och såg den brinna... flagorna som virvlade upp mot himlen. Så... så ja... Reser ur hans hopvikta ställning och börjar dansa med honom.

11 11. Ser på. Jag ligger på ett moln... och väntar på regnet som ska falla och föra mig tillbaka... till dig. Älskade... Du är hos mig. Du är min nu, min kära... Kysser försiktigt. Somnar. Du vet att vi borde... Någon måste. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Vi måste förstå honom. Han har varit med om... Saker han har berättat... Hur säkerhetspolisen ställde honom på en bro och ville han skulle hoppa. De ville inte begå mord, de försökte bara tvinga honom att hoppa av sig själv, för att bli av med honom. Kan du begripa hur man kan göra så, vad det är för människor? Men det hjälper inte att förstå honom; jag vet ändå inte vad jag ska ta mig till. och bäddar ner i en säng. I en soffgrupp sitter några konststuderande. Tjejen Att bli förstådd av sin samtid, att acceptera informationssamhället för att själv bli accepterad, har inget med konst att skaffa, det är fan i mig perverst att vilja bli förstådd! Kvinnan Ja, men det måste man nog säga att oförstådda människor har svårt att göra sig gällande.

12 12. Tjejen Om du inte målar som du själv vill, utan enbart som du inbillar dig att andra vill, så är det skräp du presterar, även om det får priser och någon utställning, okej att du fixat ihop en del intressanta prylar, och utmärkelser och det där diplomet och På Sta'n som gjorde heluppslag och hela skolan grattade och visst var det kul för dig, jag tar inte det där ifrån dig, men du gör bara som alla före dig: Du behagar. Jag behagar, alltså existerar jag. Mannen Kvinnan Konst är inte kommersiellt bara för att många uppskattar det. Om många uppskattar vad du gör så är den gängse benämningen genombrott. Till Killen. Visst? Tjejen Nu pratar inte jag om genombrott, jag pratar om att konstnärer säljer sig själva för att få bli uppmärksammade och få en gullig utställning som På Sta'n skriver spaltmetrar om, grattis, grattis, men jag gör inte så, jag köper det inte. Du säljer inte så mycket heller. Kvinnan Tjejen Nu är jag faktiskt missförstådd. Kan inte jag få vara det utan att du dessutom ska behöva hacka på mig? Till Tjejen. Du kan ju inte ens sätta titel på dina grejer.

13 13. Tjejen För jag accepterar inte informationssamhället. För du vet inte vad de föreställer. Tänk efter lite, Anja... Om du inte hade något namn, skulle jag inte kunna ropa på dig. Jag skulle inte kunna säga "Tänk efter lite, Anja"... Vilken befrielse... Tjejen Mannen Jag tänker efter lite. Alltså existerar jag lite. Killen Tänk om vi inte hade några namn på någonting: "Hej då, du där, jag ska i väg och möta henne som du vet som vi känner, med långt, ljust, så nu går jag till det där där borta och dricker lite av det där vi drack förra gången som vi var på det andra stället som vi var på du och jag och han den korte med sådana där som förstärker synen och så hans tjej som han har den där lilla människan ihop med, du vet." Och om det inte fanns namn på tunnelbanestationerna, vad skulle de då ropa i högtalarna?: "Nästa hållplats! Nästa hållplats!" och man sitter där och åker och åker i Stockholms mörkaste delar och man vet inte när man ska av, fram och tillbaka i en ändlös skräckfärd... Till Killen. Tänk va? Kvinnan Noterar inte Kvinnans flirt. Killen

14 14. Tjejen Nästa första maj ska jag ha ett eget tåg, med ett enda plakat där det står "Ner med hela skiten". Ska vi dansa? Ser på Killen. Ja visst. Kvinnan Ingen rör sig. sitter i sitt rum och övar cello. Övar skalor, mycket tyst; det är sent. Nej. Övar samma skala igen. Jävlar... Övar samma skala igen. Jävla skit jävlar!! Skit... Lutar huvudet mot cellon. Sitter stilla. Aldrig... aldrig... börjar spela ett musikstycke. Vackert. Kommer till s rum. Hej. Slutar genast spela. Var det en kul fest? Kul, faktiskt, jävligt kul, jag är asnöjd med att jag gick dit. Så himla glad.

15 15. Var är - vad heter han? - Axel? Han åkte hem till sin fru. Mamma sitter med Göran i köket. Hon trodde du var hemma, kom in här och undrade var i helvete du höll hus. Jag tror det var, pappa var... så hon blev... lite extra, så där. Visst. Jag tror du borde gå in och visa att du lever. Godnatt. lämnar. sitter kvar vid sin cello, orörlig. Vid köksbordet sitter och. De har druckit te. Kan du sova nu? Tack, snälla... Säg till bara.

16 16. Nej, det är bra. Vill du att jag kommer på middag i morgon med? Vill du det? Jag har inget för mig. står stilla ett ögonblick, går sedan till köket. Vad du är för snäll. En vän, bara. Det med. Tjena. Titta där. En till. Det dräller av vackra kvinnor i det här hemmet. Hej, vännen. Vill du ha lite te?

17 17. Ville bara visa att jag lever. Det ser jag väl. Jaha, jättebra. Då tar jag går och lägger mig i stället. Men vad var det nu? Jag sade bara att jag ser att du lever. Och jag sade bara att jag går och lägger mig. Och jag sade bara att jag såg att du levde! Och jag sade att jag lägger mig! Det är klart du lever, det är så uppenbart självklart! Det enda jag ville var att... Ja, säg! Du lever, bravo! Vad vill du ha? En applåd? Mamma, jag orkar inte!!

18 18. Vad gör du här? Stick i väg till din karlslok och förstör hans äktenskap, i väg med dig! Med en gest mot. Varför hoppar du inte i säng med Göran, det skulle han inte ha något emot! Nej! Nu lugnar vi ner oss! Skärpning. Ja... Ja... Förlåt. Förlåt, mamma. Te? Ja tack. Ni får gärna gräla, men dra inte in mig i det.

19 19. Förlåt, jag kom bara så upp i varv. Du kan alltid skylla på att du är konstnär. Sover pappa? Svarar inte. och Släcker sin lampa. Mörker. Telefonsignal. Ja, hallå? s röst s röst Nej, mamma... svara inte... svara int... låt det ringa... mamma... Vilka är ni? Hallå? s röst s röst Det var ju inte jag. Det var Gud. Det var fan i mig Gud. Tänder s sänglampa. Upp och hoppa.

20 20. Lämnar sängen. Börjar duka fram frukost på bordet. sitter bredvid i s säng. Du skulle låtit det ringa, mamma... Vi väntade på dig. Varför kom du inte, vi hade ju möte, varför kom du inte? Jag kunde inte, det kom... något emellan... Du måste visa att du kan. De frågar och vad fan ska jag svara? Vad är det de begär? Jag har ju sagt att jag ska göra det, jag ska göra vad jag ska. Jag sade att du varit sjuk, men det kan du inte vara länge till - Du sade att det var ofarligt - - du måste komma ner någon gång,. - du berättade inte sanningen -

21 21. Hör du - - för mig - - vad jag säger? - Du sade inte att det blir människor där! Sanningen? Vi skakar om dem. Det är det enda som betyder något. Du ljög för mig. Jag sade ja, jag vet att jag sade det och jag ska göra det - Ångrar du dig? - ni kan lita på mig, men du ljög! Alla oskyldiga som kommer att... Alla deltar i kampen,. Även de som inte vet om det. Ingen kommer att hinna förstå, ingen kommer att ta farväl, de rycks bort och jag står kvar! Jag kommer aldrig kunna se mig i ögonen! Kan du inte höra skriken, István?

22 22. Kampen. Kampen,! Jag skiter i din "Kamp"! Jag vill ha tillbaka mina ögon! Jag ger väl fan i... Ger en örfil. Min bror har gett sig in i en lek som han får vackert tåla. Om han inte klarar av det skulle han inte gått med. Ja, István. Rasande. Min bror ska inte misslyckas som far gjorde. Han ska visa vad han går för. Han ska visa att han kan. Ja, István. Lugnar ner sig. Det är för vårt land. Inte för ditt samvete. På avstånd. Till. Kommer du?! Fästmön Till. Ska du komma någon gång?

23 23. Du får rycka upp dig,. Det här duger inte. - Vi litar på dig. Fästmön - Det duger inte alls. springer till Fästmön, de går i väg. ser efter dem. Ska du komma nu? Kom någon gång! Går till köksbordet. Vänligt, oroligt. Jag tycker inte om att du ligger i sängen hela dagarna. Du borde tänka lite på skolan, göra ett försök att hinna i kapp. Tänk lite på din far. Han hade varit stolt över en intelligent son. Äter. Ja, mamma. Skrattar. "Ja, mamma - Nej, mamma." Ändrar ton. Din vidriga mask.

24 24. Vänligt. Vad ska du göra i dag? Jag skulle träffa några... István sade att... Det är bra. Lyssna på István, han har varit en bra storebror för dig. Jag kanske kan få ett jobb. Orolig, uppriktig. Min fina lilla gosse. Ja, mamma. Smeker s skäggstubb. Som börjar bli man. Bara vi levde... någon annanstans... Ja, mamm... Avbryter. Vänligt. Men inget är som det ska. Nej, mamm...

25 25. Avbryter. Dukar av bordet. I väg med dig nu. Bli inte för sen till det där jobbet. lämnar. sitter kvar. Fästmön kommer och sätter sig mittemot honom. lägger en vit duk på bordet och ställer dit en ljusstake. Ger Fästmön och varsin meny. Vad får det lov att vara? Svarar inte. Pillar på menyn. Fästmön Bra. Skriver upp i ett block. Tar menyerna. Tack så mycket, ett utmärkt val. Lägger lappen hos Fästmön. Går. Läser lappen. Halv fem. Fästmön Mm. Är du nervös? Fästmön

26 26. Nej. Jo. Nej. Jo. Fästmön Det var jag min första gång. Jag kissade på mig. Skrattar. Det var fruktansvärt. Slutar skratta. Du måste trycka undan de känslorna, inget får hindra oss. Varken de eller din rädsla. Bra? Jag ska klara det. Kommer med en flaska vin och bröd, ställer det på bordet och går. Går du hem sedan? Fästmön Jag måste det. Du kan komma till mig. Fästmön Jag måste hem. Du gör som du vill. Fästmön

27 27. Nej. Fästmön Lycka till. Kysser på kinden. Griper flaskan, rycker undan den vita duken så ljusstaken och brödet far i golvet. Häller flaskan över. In. Pappa? Pappa!? Går. Fästmön Berusad. Vad är det? Vad fan... är det frågor om? Städar. Jag trodde du hade sönder något. Kom pappa, jag hjälper dig... Varför gör du så här mot mig? Du måste försöka sova, pappa. Vart ska vi?

28 28. Du sover för lite... För lite vad då? Pappa... Släpp mig! - Gråter. - Jag ber dig... låt mig vara... Rasande. Skakar våldsamt. Du måste minnas och betala vad du gjort, acceptera vem du är... Dina drömmar. Gråter. Håller om. Bra pappa, då sätter vi oss en stund. Vi kan ta det lugnt, låtsas att det är söndag i morgon... Men Valle! Är det inte Valle? Jo. God morgon, pappa. Vad gör Valle uppe så här dags? Är han inte i sitt rum och låser inom sig? Han tänker kanske satsa på... ja, ett yrke, till exempel?

29 29. Van. Nej, pappa. Skrattar. Jag skulle bara vilja se dig lyckas ro något inne i land. Se dig företa dig något, vadsomhelst! Något som du tycker är viktigt, det behöver inte vara det för mig, ta något som jag inte förstår mig på, det gör inget; bara jag känner att det är något som du verkligen vill. Något som du brinner för. Det är ju dig det handlar om. Men nej, nej, då är det den här musiken som det ska hållas på med och hållas tyst om. Som en mussla. Jag vet, pappa. Jaså, du? Och alla vi andra? Vi som går runt och inte vet vad det är vi älskar, om det är en talang eller en idiot. Ska vi bara sitta med tummarna i kors och hoppas medan du springer omkring och påstår att du övar? Ler faderligt. Jag tror du bär så mycket därinne långt därinne. Ja, pappa. Vänligt, oroligt. Bevisa det då. Ska vi ge oss ut och jaga i morgon? Jag pluggar i morgon.

30 30. Det är söndag. Det är bara som vi låtsas. Skrattar. Tänk om ni ville förstå det någon gång att jag har gjort saker som måste göras och som ingen annan klarade av. Precis som jag ska lära dig. Så det är söndag i morgon. Överens? Ja, pappa. Det blir bra. Vi kan jaga i morgon. Vad är klockan? Vi måste lägga oss tidigt, man ska vara utvilad när man står på pass... Halsen, det är halsen man siktar på... Så vi lägger oss tidigt. Hur mycket var klockan? Hon är ett, pappa... Bra, tidigare kan det inte bli. Hjälp mig. stöttar till sängen, lägger ner och täcker honom med filten. Släcker sänglampan. Mörker. tänder en fotogenlampa. Hon står vid sitt staffli. Hon arbetar med en tavla som hon inte är nöjd med. Bakom henne kommer Mannen gående. Han stannar en bit ifrån henne.

31 31. Vill ändra i sin tavla men stoppar sig själv innan hon hinner måla något. Äh. Äh. Prövar en rörelse i luften. Så ja... så ja... Fullföljer rörelsen och målar en punkt. Jävlar! Tänker skrapa med kniven, men känner att någon står bakom henne. Vänder sig långsamt om. Ser på Mannen. Axel..? Jag har lämnat henne. Mannen Vad gör du här? Det är ju sent. Jag har ingenstans att ta vägen. Mannen Hur kom du in? Kan jag bo här? Mannen Det är mitt i natten... Avbryter sig, inser vad Mannen just sagt. Va? Jag har lämnat henne. Mannen

32 32. Varför då? Jag ville det. Mannen Jag krävde aldrig det. Jag älskar inte henne. Mannen Och då kom du hit? Kan jag sova här i natt? Mannen Om tavlan. Tycker du om den här? Den är hemsk. Mannen Ja - Skrattar. - då får du stanna. Vill du gifta dig med mig? Mannen

33 33. Är du nykter? Nej. Mannen Ja, låt oss gifta oss. När ska vi göra det? Nu. Mannen Det är olagligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är otroligt. Kan vi inte ta och ligga med varandra? Mannen Jag tycker vi kan stå så här. När ska du ha din utställning? Mannen Om en månad precis. Minus en dag. Var ska vi gifta oss?

34 34. Varsomhelst, bara det går fort. Mannen MacDonald's? Jag älskar dig. Mannen Det är trevligt. Jag älskar dig. Mannen Och det är praktiskt. Vill du gifta dig någon speciell stans? Helst vill jag ha ett kyrkbröllop. Mannen Det är fint. Det gör vi. Jag vill få ris i huvudet. Det ser så skönt ut. Så du gillar inte den här? Jag tycker mycket om den. Mannen Har du verkligen lämnat henne? Mannen Ska vi verkligen inte ligga med varandra?

35 35. Jag måste bli klar först. Det är som en dröm. Vilket då? Mannen Det här. Att du lämnat din fru. Att du kommer till mig mitt i natten och friar till mig. Det är som en dröm. Det är det verkligen. Går. Mannen Ser efter honom. Återvänder till sin tavla. Skrapar med kniven. Äsch... Vet inte om hon skall måla eller skrapa. Tittar på tavlan. Tycker det är förfärligt. Blåser ut fotogenlampan. Mörker. Tänder en cigarett. Tar ett bloss. s röst Det var fantastiskt. Det var... Ju värre han är, desto bättre blir det. Tänder en sänglampa. och ligger i en säng.

36 36. Så är det, faktiskt. Det är väl jag som blir... Tystnar. Huvudsaken är att det blir fantastiskt. Egentligen borde du gå. Ja. Än se'n? Du sitter där och behöver någon och jag råkar finnas till hands. Ett praktiskt förhållande behöver inte vara så komplicerat, eller hur? Han tycker det är svårt att vara arbetslös, det nog mest det. Skitsnack, det här har du sett komma länge nu. Och så att du blev kvar, fick till och med en bättre plats... Han är inte avundsjuk, men det är klart att det... sätter sina... fläckar. Är han avundsjuk på mig? Det är han inte. Det har han ingen anledning till. Han grejar något snart.

37 37. Första gången vi träffades, när han kom svart och mjuk och orakad hit till snön och mig... Han var så fruktansvärt vacker. Och så varma händer, han tog i mig och jag vibrerade och skakade. Med kraftig brytning. "Är du fryst?" "Nej, nej, jag vet inte vad det är. Var kommer du ifrån?" "Jag kommer inte ifrån. Jag heter! - Slår storslaget och långsamt ut med armarna. - Och nu är jag här!" Ler åt minnet. Tar ner armarna. Det är så hemskt allt sådant där som händer. Och det är hemskt att vi tycker det är hemskt. Om vi tyckte det var okej allt som försiggick, då skulle det vara okej att sitta och glo på TV:n. Men att tycka det är hemskt och ändå sitta med armarna i kors; det skrämmer mig. Gnuggar sig i ansiktet. Jag skrämmer mig själv. Ser på sina händer. Blir skrämd. Ah! Det är som när Titanic sjönk och de dansade tills de drunknade... Hur länge ska vi hålla på så här? Tills han blir normal. Så länge? Tar bort s händer. Jag måste se till. Han blev så full i kväll. Skrattar när envist håller fast henne. Du får komma igen i morgon. Klär på sig. Första gången jag såg honom såg jag dig.

38 38. Går. Vilken jävla avskedsreplik... Släcker lampan. Mörker. s röst Nu kommer jag inte kunna tänka på någonting annat på hela natten. Svagt gryningsljus. Fågelkvitter. Springer. Jävlar... Jävlar... Sökarljuset letar efter. Åh, gud, hjälp mig... hjälp mig... Vad är det? Kastar sig i s säng. Överfaller Vad har du gjort, din jävla idiot?! Vad fan har du gjort? Det var inte mitt fel, släpp mig!

39 39. Din lilla skit, begriper du vad du har gjort! Det var en liten flicka, István, hon stod och höll sin mamma i pekfingret och förklarade något för mamman som inte förstod ett ord men som skrattade och höll med och flickan var så, hon stod där och hon var så levande. Hon hade en blå klänning och en docka och höll sin mamma och förklarade hela sitt... Hur skulle jag kunna leva med det? Alla människor runtomkring, de stirrade på mig som om de visste att det var jag, "Jaså det är så du ser ut, dig ska vi minnas" och jag skulle aldrig kunna sova mer... aldrig mera vila... Blöder du? Skrattar. Kom, du måste lägga dig... Sliter sig föraktfullt loss från. Den skulle bara skrämmas, dra till sig uppmärksamheten... - Kom nu... - den var inte alls så kraftig som jag sade. Du måste låta doktor Szabo titta på det, jag ringer honom... Om blodet. Gud, det är ju överallt...

40 40. Vi förlorade tre man. Tycker inte att han har med det att göra. Irriterad. Jaha..? Du var en avledande manöver. Avledande..? Det var en rökbomb,! Du sade att... Det skulle ju... Och du skulle lytt order! Kvider av smärta. Varför litade du inte på mig? Ibland är du för jävla lustig, vet du det? Jag har försökt förklara, det är inte rätt, tusen gånger, vi blir inte fria på bekostnad av liv, vi måste finna andra vägar.

41 41. Jag då! Är inte det på bekostnad av något? Jag vill inte som du, begriper du? Jag vill något själv! Pappa då? Dog han för ingenting? Mamma vill inte att vi gör som han gjord... Hur kunde du ge dig in i något du inte kan hantera? Det kan jag! Du är en stackars svikare. Precis som pappa. Slår. Klipper till så far i golvet. Jag skulle lyssnat på de andra, de såg det hela tiden: "Han är inget att ha, István, släpp honom." - "Det är min bror, passa vad du säger!" - "Han klarar inte av det här. Hans nerver pallar inte. Han är en morsgris. En tjallartyp." - Gråter. - "Inte min bror... Inte..."

42 42. På avstånd. Kom nu, István! Det är bråttom! Fästmön Vill du veta vad Sofia säger om dig? Vad har hon sagt? Du ska inte tro allt som sägs. Fästmön Lämnar. Ropar efter. Jag ska ringa doktor Szabo, får han titta på dig... springer i väg till Fästmön, de springer vidare tillsammans. ser efter dem. Sökarljuset riktas rätt mot s säng. Fokuseras på s ansikte. Jag vet inte var han är. Jag vet inte var han är. Står utanför s rum. Det är dags! Vad är det? Vad..? Vem är det?

43 43. Ska vi ge oss i väg? Vart..? Vart ska vi? Vi skulle ut och jaga, sade du. Orolig. Kan jag komma in? Sökarlampan släcks. Lugnar ned sig. Det är klart. Varför skulle du inte få komma in? Kommer fram till s säng. Jag är ledsen... Jag förstår. Men det är... jag satt så många år, du förstår inte... Jag förstår.

44 44. Det är denna stank som jag aldrig kommer ifrån... Det är när jag minns det som jag blir... Det är bra att du är försiktig. Vi hinner inte, pappa... Jag pratar om fruktan! Du som skrattat en hel massa men aldrig känt kulan tränga in och du försöker klämma ihop hålet, hålla tillbaka allt som vill ut... Vad är du? Va? Du säger att du ska bli musiker, men när? Jag går runt och väntar på döden och du går här och drar tofflorna efter dig. Jag behöver dig inte. Pappa... Jag vill att vi... du ville jaga förut, du kan väl lära mig det? Kan vi inte bara... försöka?! Ska vi ge oss av då? och går i väg. och möts i köket. Håller en cigarett i handen. Letar tändstickor. Vad sade du? Det är säkert. Det är inte svar på frågan. Vad sade du?

45 45. Jag lovar. Inser att hon inte kommer att få svar på frågan. Eftersom hon ändå vet svaret, går hon vidare. Och vad skulle de kunna jaga nu, så här tjingtjong helt plötsligt? Jakt, måste planeras noga och utarbetas en plan, med karta och vindriktning och matsäck... Kan du jaga? Jag kan tänka. Jag vet att det är svårt att tro det när man känner mig, men jag kan faktiskt det. Förlåt, mamma, det var bara det att jag blev förvånad; kul, tänkte jag, kan hon sådant, hade vi kanske kunnat sticka ut och jaga lite, komma hem före killarna med varsin älg, det hade väl varit fräckt? Har inte du något att försvinna till? Det brukar du ha. Hej då, mamma. Måste sticka. Ska i väg och göra något fantastiskt. Börjar gå. Och jag? I dag har de inget korsord i tidningen. Vad ska jag ta mig till?

46 46. Vänder sig om. Du borde försöka sova bättre. Jag orkar inte vara orolig för dig med. Går. Vill tända sin cigarett, men hittar ingen tändare. När jag var ung trodde jag inte att jag skulle ha det så här. Jag trodde inte jag skulle bli kär i en galen invandrare, bo i separata sovrum, ha två barn som avskyr mig, bedra min äkta galning med en man jag inte älskar och sitta och deppa för att tidningen inte har något korsord i sig. När jag var ung trodde jag jag skulle göra något... fantastiskt... jag med. Tänder s cigarett. Fästmön Tack. Inser att hon borde vara ensam i rummet. Ser sig om, men ser ingen. Tyst. Därifrån kommer vinden, då går vi... hit... Lägg ner den här... Vi sätter oss här. Här kan vi vänta på smällen. The Big Bang... Jo... du, pappa, det var... Jag vet inte, jag tog med... lite fika... Har sett hur de alltid har fika med sig när de jagar, tänkte vi också skulle ha det..? Ja! Men vad utmärkt! Precis vad jag kände för - Ja!

47 47. - "Fan också!", allt var ett enda stort "Fan också!" och så fanns det! Bra, Valle! Du är ju riktigt förutseende. Skrattar. Ja... ja... Då tar vi lite med en gång, håller kylen borta. Du vet det blir kallt av att sitta still när man sitter så här. Tack... Sockret? Jag... Nej, jag... glömde det, pappa... det var så bråttom, blev så mycket att tänka på... förlåt... Ah, det gör inget. Socker är inte hela världen. Vad bra, jag tänkte att det kanske inte skulle göra så myck... Avbryter. Jag tar en kopp när vi kommer hem i stället. Då kan du ta den här, slipper du hälla upp en till. Nu ska vi vara tysta. Vi får vänta länge... Men, pappa...

48 48. Viskar för att hålla tillbaka sin ilska. Tyst nu, Valle. Hör du vad jag säger? Vi måste vara fullkomligt stilla nu. Jag vill inte höra mer. Ja, pappa. Nu ska vi bara vänta och se. och sitter tysta. dricker från sin kopp. Tar s kopp och dricker. Märker att något händer, ser sig om, men ser inget. Dricker ur koppen och kastar den till marken. Tyst! Jag har inte... jag har inte... Kan du inte bara... Kan du inte bara vara..? Ser sig om. Du och ditt jävla kaffe...

49 49. Rör sig hastigt. Syns för ett kort ögonblick. Försvinner. Där! Där var det något! Va? Va? Lägg ifrån dig den där... Kom och titta, hjälp till lite. Vad var det..? Lägg ifrån dig den där! Slår koppen ur handen på. Kom. och spejar efter villebråd. Hostar diskret. Fästmön Vänder sig hastigt om mot ljudet, men ser inget. Vad var det, pappa?

50 50. Det var något. Vad då? Hörde du inte? Jo... Kanske... Det lät som en... som en... Jag vet inte vad det lät som. Nej, det... var nog inget... Rör sig hastigt. Där! Var? Där, ser du ingenting? Jo... nu ser jag...

51 51. Försöker förtvivlat se vad det är ser. Var beredd nu. Siktar ut i skogen efter något han inte ser eller anar vad det är. Pappa? Är det..? Ska jag..? Är det så här..? Tyst, tyst nu... skärp... ning... Rör sig långsamt. Kommer fram i ljuset. Syns tydligt. Där! Där! Sikta på halsen, du får ta honom. Men, pappa, jag vet inte... var... jag ser inte... Där! Där! Var, det är så mörkt...

52 52. Öppna ögonen! Försiktigt nu. "Mörkt", du är ju fan inte... Sikta och tryck försiktigt, ryck inte skottet, ta det lugnt... Du kan. Jag är säker, ta det lugnt. Jag litar på dig. Siktar, men inte alls mot, som han inte ser. Bra, bra... Bra... Skjut den. Skjut den... Nu. Nu! Skjuter rätt ut i skogen. Rycker till av smällen, som ett skrämt djur och försvinner. Nej! Nej! Springer några steg efter det skrämda bytet. Vänder sig mot. Vad var det? Vad var det? - Förlåt, pappa - Hur kan man... hur kan man..? - - jag försökte... Jag såg inte... så tydligt... Upprepar sin ursäkt.

53 53. Överröstar. - det var hur tydligt som helst, som en plansch, bara att sikta och trycka av... Hur många gånger, hur många gånger ska jag behöva säga det? Ryck - inte - skottet! Och så skjuter du på ett jävla träd! Jag försökte, men... Sluta, inga ursäkter. Det är bra nu, vi glömmer det. Det gör ingen. Jag vet inte hur man... Det gör ingen fara, tyst nu. Vi väntar på nästa. Om det kommer någon. Ja, pappa. Kort paus. Jag är ledsen. Tyst. Jag begriper inte hur det kunde... Tyst. Tyst, för helvete.

54 54. Jag gjorde precis som du sade... Vanvettigt arg. Stillsamt. Jag sade att du skulle sikta på halsen. Skyll inte på mig, på halsen sade jag. Nej, jag menar bara att... Hätskt. Skyll inte ifrån dig. Skyll inte, hör du vad jag säger? Gör det inte! Jag försökte för du ville det, papp... Slår över ögat. Sjunker ihop. Vill be om ursäkt. Kan du vara tyst nu? Står längst bak vid fonden. Ser stadigt på.

55 55. Ser. Nu så har jag dig... Nu har jag dig... Siktar mot. Står lugnt kvar. Vad... är det du ser, pappa? Vad är... det? Nu har jag dig, din jävel... skjuter. Smällen är liten till en början men växer till ett stort muller. Plötslig tystnad. I tystnaden blir träffad av skottet. Viker sig. Ser på. Vem... är det..? Vem... nej... Nej! Återigen hörs skottet. Blir träffad igen, viker sig. Ser på. Nej... Nej... Återigen hörs skottet.

56 56. Blir träffad. Viker sig. Ser på. Fästmön Upptäcker Fästmön. Nej! Det var inte, inte..!? Återigen hörs skottet. blir träffad. upptäcker. Ser på sina händer, som om han fått blod på dem. Jag vill inte! Jag vill inte!? Det var inte jag! Förlåt mig, hör ni vad jag säger, det var inte jag!! -? Varför? - - Nej! - - Varf...

57 57. Återigen ett skott. Alla tre spökena vacklar. - Nej!! - håller tag i s ansikte och kysser honom. När slänger till marken, har händerna lämnat blodspår i ansiktet. - Nej!! Nej!!

58 58. Akt 2 spelar på sin cello. står och rör i en gryta. Vid köksbordet sitter,,, Mannen, Fästmön och. sitter som om han vore död.,,, Mannen och har just ätit klart. diskar. Aldrig är det annat. Alltid bara hela tiden, aldrig inget annat än att alltid hålla på och aldrig sluta det tar ju aldrig slut! Han kommer säkert hem snart.,, Mannen och Ser försiktigt på och på varandra. Vi bor inte varsomhelst längre, vi bor här! Mamma! Hela världen ruttnar över oss och ni är bara ute och springer! Vad är det ni håller på med? Jag älskar dig, min minsting. Jag älskar dig och vägrar låta något hända dig, inget får hända dig. István har blivit så konstig, det går inte att prata med honom längre, han ska alltid i väg... Och du hakar på, jämt gör du som han. Inga dumheter,. Riskera ingenting. Snälla. För min skull.

59 59. Kvicknar till. Mamma! Jaså, är du hemma nu? Finemang, då kan ni sitta där båda två och gadda ihop er mot mig. Sluta nu, jag blir tokig. Du har alltid tänkt på dig själv, hur du mår, medan jag får gå i väg och ställa mig i ett hörn och bli tokig lite för mig själv. Jag ska inte vara ute och springa mer, mamma. Jag stannar hemma och hjälper dig i stället. Vilken familj. En slarver och en fjäsker. När Janos dog, det var dödsstöten. Tystnad. Ingen av ickespökena vet vad den skall säga efter s märkliga monolog. Till Mannen. Och annars? Mannen Ja, det går väl bra, sålt en del, hade en utställning där det gick över förväntan, faktiskt... Inget att, men nu då ska jag hjälpa då, Katta med sin då...

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket Caroline Larsson Leva Med Döden Trafikverket Caroline Larsson Utgiven av Trafikverket 2010 Tredje utgåvan Omslag: Maria Eriksson Tryck: Intellecta Infolog 2010 isbn 978-91-88250-56-8 Det drar en skugga

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark ., DEN GODA MÄNNisKAN B--.R.AN' SEZUAN a. '-.7.bertolt brecht Översättning: Tomas Forser Jan 1'1ark Peter Oskarson 1985 ROLLER I den ordning de inträder på scen. Vattenförsäljare Wang Gud l Gud 2 Gud 3

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

Dogfight Av Patrik Bergner

Dogfight Av Patrik Bergner Dogfight Av Patrik Bergner Personer:, trettio år, tjugofem år Telefonplan -04 delar ut kort. En röst? Ja. Du menade en röst? Ja, när jag säger en röst så menar jag en röst. Vad menar du med det? Det var

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

Stormiga höjder. tragedi i fem akter. (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna:

Stormiga höjder. tragedi i fem akter. (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna: Stormiga höjder tragedi i fem akter (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna: fyra stamgäster en bartender två andra gäster Branwell Brontë Joseph Catherine, den yngre Hareton

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på Ingen aning? Men jag tänker fan försöka. Det blir inte lätt. Vad är lätt? sa jag. Vi får inte glömma bort krogen, sa Magnus. Krogen? Vem fan har tid att tänka på krogen. Jag. Jag är singel. Ska du hitta

Läs mer

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i 7 När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i köket, morgonens alla ljud låter högre än vanligt och

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer