KVARTETT Merteuil Ja, ja, ja, Valmont.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVARTETT Merteuil Ja, ja, ja, Valmont."

Transkript

1 KVARTETT Ja, ja, ja,. Vadan detta plötsliga uppflammande? Jag trodde er lidelse för mig hade slocknat. Och...med så ungdomlig kraft? Vadan denna plötsliga eld? För sent. Ni kan inte tända mitt hjärta på nytt. Inte en gång till. Aldrig mer. Jag säger det inte utan beklagande,. Det fanns ögonblick - en minut är ju en evighet då jag var lycklig i ert sällskap. Jag talar för mig själv. Vad vet jag om era känslor. Om minuter då jag kunde använda er, er skicklighet i att manipulera min fysiologi. Lycka? Tag inte bort er hand. Jag känner inget för er. Det är min hud som minns. Likgiltig för vid vilket djur hand eller klo är fästad. När jag sluter ögonen är ni vacker. Eller puckelryggig om jag så vill. De blindas privilegium. De ser det de vill se. Stenarnas kärlek. Skrämmer jag er? Tårar,? Har ni ett hjärta? Er andedräkt luktar ensamhet. Nej! Dra inte tillbaka ert ömma anbud. Jag köper i vilket fall. Varför skulle jag hata er? Jag älskade er inte. Åh, kropparnas slaveri. Plågan att leva och inte vara Gud. Ja, ja, ja. Ha inte för bråttom,. Det är bra. Ja, ja, ja. Bra spelat eller hur? Jag är helt kall,. Mitt liv. Min död. Min älskade. Ni förkortar en njutning som inte kan delas. -Förstår jag rätt. Spara komplimangen... att ni är förälskad igen, markisinna? För det är jag. Spara komplimangen för ert hjärtas dam - var nu ert hjärta kan befinna sig. Kärlek är tjänstefolkets avdelning. Hur kan ni tro mig om en så vulgär impuls. Den högsta lyckan är djurens lycka. Det roade mig att utnyttja er för det. -Vem är den lyckliga nu - eller olyckliga?

2 -Det är Tourvel. Och er odelbare? Min är Tourvel. Och vem är er? Svartsjuk. Ni,. Vänd er om en gång. Han är en tilldragande man. En dröm, om jag betraktar er,, som verklighet. Ursäkta, men hans fördel över er är ungdomen. I sängen också, om ni vill veta det. Vill ni veta? Jag kunde förvandla er till sten just nu med en älskande Medusas blick. En fruktbar föreställning: våra kärlekars museum. Statyer av våra ruttnande begär. Döda drömmar, kronologiskt eller alfabetiskt ordnade. Fria från köttets tillfälligheter, inte längre utlämnade åt förvandlingens fasor. Vårt minne: rena dimman. Tourvel är en förolämpning. Jag utlämnade inte er åt friheten för att ni skulle bestiga den kossan,. Jag kunde förstå ett intresse för lilla Volanges, min jungfruliga systerdotter. Men Tourvelskan, delad med en make som begravt tänderna i henne, och trogen, är jag rädd. Vad blir kvar åt er? Avskrapet,! Den enda dam i societeten pervers nog att njuta av äktenskapet. En fanatiker med knäna röda av bönpallen och fingrar som vridits svullna inför biktfadern. De händerna griper inte om några genitalier utan kyrkans välsignelse. Vad är ödeläggelsen av ett landskap mot rovet på lustan genom en makes trohet? Ni blir äldre,. Att rida in jungfrun - den lukten,, ta upp det spåret medan det är färskt. Lite ungdom i sängen när spegeln inte tillhandahåller den. Varför lyfta benet vid en fattigbössa? Eller hungrar ni efter äktenskapets nådabröd? Ska vi ge världen ett exempel och gifta oss,? Hur skulle jag våga förolämpa er så inför världen, markisinna? Nådebrödet kunde vara förgiftat. Jag föredrar att välja min egen jakt. Eller vilket träd jag lyfter benet vid, som ni uttrycker det. Men på er har regnet inte fallit på länge. När såg ni er senast i spegeln, själsfrände? Jag önskar jag kunde vara ert moln men mig driver vinden mot nya himlar. Vad gäller konkurrensen: Inte ens i helvetet glömmer ni att domaren föredrog Tourvel framför er. Jag blir er hämnds älskande verktyg. Och väntar en bättre jakt än på er jungfruliga systerdotter. Vad kan hon ha lärt sig i klostret?

3 Hon kommer att springa på min klinga innan jag hunnit dra den. Vad är ett villebråd utan jaktens spänning? Utan ångestsvetten, den kvävda andhämtningen, ögats inåtvända vitor? Resten är ju idisslande. -Era bästa knep kommer att göra er löjlig. -Jag får applådera mig själv. -Tigern som clown. -Låt pöbeln kopulera i hörnen. Deras tid är dyr. -Den kostar oss pengar. -Vår nobla kallelse är att slå ihjäl tiden. -Det finns för mycket av den. Lycklig...den som kunde stanna världens klockor. -Evigheten som permanent erektion. -Tiden är ett hål i skapelsen. -Hela mänskligheten ryms i det. -För pöbeln har kyrkan fyllt hålet med Gud. -Vi vet att det är svart och utan botten. -När pöbeln förstår, täpper de till det med oss. Världens klockor. Har ni svårt,, att få ert bättre jag att stå? Hos er, markisinna, ja. Jag avskyr gamla historier. Kanske ett krig. Ett krig. Ett nyttigt gift mot sönderfallets tristess. Livet går fortare när döendet blir ett skådespel. Världens skönhet skär mindre djupt i hjärtat. -Har vi ett hjärta, markisinna...? / -Medan vi iakttar förstörelsen - -Och paraden av unga arslen -genomskådar vi det - -vid värjspetsars rad, i mynningseldens sken - -konfronteras vi dagligen med vår förgänglighet. med viss bravur.

4 Vad säger spegeln? Tänker ni på döden ibland, markisinna? Det är alltid den andre som tittar ut. Honom söker vi när vi gräver oss fram genom främmande kroppar, bort från oss själva. Må vara att varken den ene eller den andre existerar. Bara detta hål i vår själ, som kraxar efter foder. När kan jag besiktiga er jungfruliga systerdotter? Rädsla skapar filosofer. Välkommen i synden och glöm fattigbössan innan fromlandet övermannar er. Vad har ni lärt utom att manövrera in er lem i ett hål? Samma hål som ni en gång ramlade ut ur. Alltid i illusionen att främmande slemhinnors bifall, lustans skri, gällde er. Medan ni bara är ett slött verktyg...en likgiltig, utbytbar dåre. Råheten i vår konversation tråkar ut mig. Våra roller borde spelas av vilddjur. Ni börjar bli känslosam. Dygd är en smittsam sjukdom. Vår själ - vad är det? En muskel eller ett membran? Vad jag fruktar är kropparnas natt. Fyra dagsresor från Paris, i en dypöl, som tillhör min familj - en kedja av lemmar och sköten trädda på ett tillfälligt namn - förlänat en otvättad anfader av en stinkande kung - där lever något mittemellan människa och boskap. Blotta tanken på dess lukt driver svetten ur mina porer. Ibland drömmer jag att det stiger ut ur mina speglar, utan ansikte, på sina fötter av dynga. Men händer och fötter ser jag tydligt, hovar av dynga, händer som klor - som river sidenet från mina lår när det kastar sig över mig. Kanske är dess våldsamhet nyckeln som låser upp mitt hjärta. Gå! Jungfrun i morgon på Operan. Till Operan! Jungfrun i morgon på Operan. (som ) Jag lägger mitt hjärta för era fötter, madame Tourvel. Bli inte rädd, min själs älskade. Jag medger att jag var en annan innan era ögons blixtar träffade mig. hjärtekrossaren. Jag krossar de stoltaste kvinnohjärtan.

5 Vilken smuts jag har vadat genom. Vilken förställning. Vilket fördärv. Jag var en avgrund, madame. Vill ni se ner i den från era dygders höjder? Jag ser att ni rodnar. Varifrån kommer denna röda färg på era kinder, som ni utmålar mina synder med? Jag trodde äktenskapets sakrament bepansrat er mot frestelsens jordiska våldsamhet. Blod. Det grymma ödet att inte vara den förste... etcetera Var inte rädd. Jag respekterar det heliga band som binder er vid er make. Och om han inte längre fann vägen till er säng vore jag den förste att hjälpa honom. Det är ingen jordisk lidelse som driver mig. En dryck i öknen. Köttet har sin egen ande. Ni tillhör en annan. Men kanske har er kropp en eller annan ingång som inte faller under äktenskapets domvärjo. Är det inte hädelse att reservera denna mun för intag av föda? Kan denna tunga bara sätta stavelser i rörelse? Och denna praktfulla bakdels gyllene hålighet... Vilket slöseri! Ni hädar Gud när ni lämnar era gåvor åt tidens tand och gravens ömma fauna. Våra kroppars bågar måste spela tills tystnad får strängarna att brista. (som Tourvel) -Frukta en kränkt makas vrede... (som ) -Fruktan? (som Tourvel), ni verkar så bekymrad över min själs välfärd. (som ) -Fruktan? (som Tourvel) Jag kommer inte att försumma att meddela min make - att himlen utsett honom till förvaltare av alla mina öppningar. (som ) Vad behöver jag frukta? Jag längtar ju er vrede, madame. (som Tourvel) Inte utan att nämna den osjälviska källan till min uppenbarelse. (som ) Jag längtar er vrede. Som öknen regnet, den blinde blixten som spränger hans ögons natt. (som Tourvel) -Ni är ett helgon,. (som ) -Varje slag en smekning. -Spelar ni något spel med mig? (som ) -Varje rispa av era naglar en skänk från ovan. (som Tourvel) Masken faller?

6 (som ) Till exempel, blotta dessa bröst vars skönhet dräktens pansar ändå inte döljer. -Spill mitt blod om det - om det tillfredsställer er vrede. Men håna inte mina finaste känslor. -Må blixten träffa mig - om jag så mycket som lyfter min blick eller min hand - må den i så fall ruttna... (som Tourvel) -Må blixten träffa er! (som ) -Bara ni - drottning, ni borde inte härma ett monster som. Ni kan stoppa mina tårars flod. (som Tourvel) Och ta bort handen - den luktar skämd. (som ) -Ni är avskyvärd. (som Tourvel) -Jag? (som ) Lilla Volanges. -Hon förföljer mig... Kyrkan, salongen, teatern - knappt har hon sett mig förrän hon stöter sin jungfruliga bak mot mitt svaga kött. Ett ondskans käril, ett skärt verktyg för helvetet, ett hot från intigheten. I kväll, på Operan, skall jag visa mig för jungfrun. Sänd mig inte obeväpnad ut i striden. Tre själar är i elden... Jag frågar mig om... Bytet har makt över jägaren. Operans fasor är ljuvliga. Låt mig mäta mina ringa krafter mot er nakna skönhet, drottning. -Jag undrar om ni kan motstå de där brösten. -Mina ringa krafter - -Jag ser er vackla. -mot er nakna skönhet. -Här har vi prövningen. Jag är kvinna. -Jag håller upp er heliga bild framför mina ögon mot flickbröstens spjutspetsar. -Kan ni se på en kvinna utan att vara man? Det kan jag, mylady. I mig rörs inte en muskel, darrar inte en nerv. Jag försmår er med lätt hjärta. Gläd er med mig. Tårar, drottning. / Tårar, glädjetårar.

7 Ni har alla skäl att vara stolt över att bli så djupt försmådd. -Jag täcker mig, älskade. -Betäck er, älskade. Ett okyskt luftdrag kunde drabba er, kyligt som en makes hand. Jag tror jag skulle kunna vänja mig vid att vara kvinna, markisinna. Jag önskar jag kunde det. Tårar, glädjetårar. Ni är en ängel. Jag är ren själ. Tårar. Och nu? Ska vi spela vidare? Spela. Spelar vi? Dyrkade jungfru, er oskuld får mig att glömma mitt kön - och förvandlar mig till er tant som rekommenderat er så varmt till mig. Inte någon uppbygglig tanke. Jag skulle ledas ihjäl i hennes sorgliga skepnad. Jag känner varje fläck på er själ. Resten tiger jag om. Men den här olyckan mellan mina ben - bed med mig att den inte reser sig mot min dygd. Bara lustan lyfter bindeln från kärleken och avslöjar köttets råhet, gravarnas likgiltiga näring. Om ni vore ful... Ett skelett kan inte råka illa ut utom att vinden leker med knotorna. (Är jag bra, markisinna?) Bara tanken på att en klumpig novis, en brunstig dräng - skulle bryta det sigill, varmed naturen bevarar ert jungfrusköte, krossar mitt hjärta. Jag skulle hellre själv falla i synd än utstå en sån orättfärdighet. (som Volanges) Vad söker den faderliga handen, monsieur på de kroppsdelar som moder abbedissan förbjudit mig att vidröra? -Vilken fader? (som Volanges) -Ni är mycket... Nyckeln är i min hand. Det himmelska verktyget, det flammande svärdet. (som Volanges) -Ni är mycket observant... -Mitt svärd - läxan måste läras innan systerdottern blir tant. På knä, synderska.

8 (som Volanges) -Herre... -Jag känner drömmarna i er sömn. Frukta inte för er oskuld. Guds hus har många boningar. Öppna bara dessa förbluffande läppar så utgjuter Herrens duva sin Helige Ande. (som Volanges) -Ni är mycket uppmärksam, min herre. -Nej! Man må icke spotta ut Guds välsignelse. Den som ger skall vara givet. Den som faller omkull skall uppresas. Er hand, madame. -Detta är uppståndelsen. (som Volanges) -Jag är er mycket förbunden. Om ni vill veta var Gud bor så lita på skälvningarna i era lår. Smärtan är kort. Och glädjen evig. (som Volanges) Jag ska notera alla hans boningar. Paradiset har tre ingångar. Rum finns i den minsta hydda. (som Volanges) Ni är mycket uppmärksam, herre. Jag är er förbunden för att ni så inträngande visat mig var Gud bor. Hans gäster är välkomna så länge det finns ork att ta emot dem. / Kärleken är stark som döden. Jag hör världens klockor hugga in på min försvarslösa skönhet. Blotta tanken på att denna härliga kropp ska besegras av tidens härjningar. Jag vill vara jordemor åt den död som är vår gemensamma framtid. Jag vill lägga mina händer kring er hals. Jag vill befria ert blod från ådrornas fängelse, era inälvor ur kroppens tvång - era ben ur köttets stryptag. Jag vill befria er inre ängel. Världens klockor hugger in på er försvarslösa skönhet. Jag vill ge ängeln, som bor i er, fri - i stjärnornas ensamhet. Systerdotterns förintelse. Förintelse. För att få ett slut på historien,, ska vi förtära varandra - innan ni helt förlorar er smak? -Jag beklagar, men jag har redan ätit. -Den eviga makan...

9 Madame Tourvel har fallit. -Ni är ett fnask,. -Jag väntar på mitt straff. -Förtjänar inte min kärlek till fnasket ett straff? -Jag är skit, drottning. -Skit. För att få ett slut på historien... -Ska vi sluka varann, markisinna? -Sluka varann,. -Jag är skit. -Hora. - Skit för skit. Låt oss bedja. -Jag vill att ni spottar på mig. -Låt oss bedja att helvetet inte skiljer oss åt. Och nu,. Kvinnooffret. (som Tourvel) Jag har lagt mig för era fötter,, på det att ni ej ska snava mer. Ni har döpt mig i rännstenens parfym. Ur äktenskapets himmel störtade jag mig i era begärs avgrund för att rädda jungfrun. Jag ger mig själv döden om ni inte står emot det onda som väller fram ur mig. Ni är min mördare,. (som ) Är jag? En stor ära, madame. Ni är inte för kall för helvetet om jag får döma efter våra sänglekar. Tillåter ni mig att betrakta ert sista skådespel, min drottning, med skräck och medlidande? Speglar! Så att ni kan dö i pluralis. (som Tourvel) min sista föreställning: Hur man blir av med denna ondskefulla kropp. Jag ska öppna mina ådror som en oläst bok. Ni ska lära er läsa den efter mig. Jag ska söka en väg till hjärtat genom mitt kött. Som ni inte har hittat,, eftersom ni är en man. -Mina bröst är tomma och bara -Intet växer i er. -Dig. En kvinna har många kroppar. Om ni bara kunde föda. Jag beklagar att den erfarenheten nekas er, att den trädgården förblir förbjuden.

10 -Jag älskade er... inte. -Älskade er.... -Inte funnen. -Men intet som ni kan ha sått, växer i mig. Jag är ett monster... Och jag, jag vill... bli ett. Ni är en man. En man. Nej. -Jag ska gå genom er sömn, gröna... -bröst -av gift -tomma bröst. -Jag ska dansa för er, kvävd av snaran... -Nej! -Ingen annan tanke. -Jag kommer att veta att ni står bakom mig - med ingen annan tanke än hur ni ska tränga in i mig och jag kommer att vilja det. Det är bra att vara kvinna och inte en segrare. Jag önskar att jag kunde se er dö... Ni önskar ni kunde se mig dö som jag ser... Som ni ser mig nu. Kunde se er dö Jag hoppas min föreställning inte tråkade ut er. Det hade varit oförlåtligt.

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vad betyder det att vara Kristen?

Vad betyder det att vara Kristen? Vad betyder det att vara Kristen? Tim Conway illbehonest.com/svenska Bruden och brudgummen har en börda. De har en kärlek till folket som kommer till deras bröllop. Och de vet att många av människorna

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Avskrift från ljudinspelning 2011-07-24. Barbro Erling predikar i Agape församling. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Älskade Jesus, att vi skall få uppleva och känna att Du är här, att vi verkligen

Läs mer

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET "GENOM EN UPPENBARELSE AVSLÖJADES HEMLIGHETEN FÖR MIG." (Ef. 3:3) Har du någonsin frågat dig varför du lever i denna världen, och vad meningen är med ditt liv? Vem du än

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT KHOTBA FREDAG 4 / 7 2014 Alhamdulillah al lazi farada aleyna Ramadan, wa ja3alaho rahmatan lill muslim, wa salat wa salam ala rasolihi al karim, wa ala alihi wa sahbihi ajma3in wa ba3d. BISMILAH AL RAHMAN

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 DEL 4 Den rätta eller den perfekta? Har du prövat kyssa en groda i hopp om att det skulle bli en prins eller prinsessa? Jag tror att många flera har kysst en prins

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Den siste Adam och frågan om arvsynd

Den siste Adam och frågan om arvsynd Den siste Adam och frågan om arvsynd Talar det Nya testamentet om arvsynd när det berättar om den förste och den siste Adam? Nedan följer ett studium av Bibeln utifrån denna frågeställning och möjliga

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Ja, det slutade med att den där chefsfånen helskraj gav upp, och vi betalade det som vi hade bestämt!

Ja, det slutade med att den där chefsfånen helskraj gav upp, och vi betalade det som vi hade bestämt! Rollen ANTONIA ur VI BETALAR INTE av Dario Fo Motläsaren rollen MARGHARITA befinner sig utanför scenen ANTONIA Jo, jag gick in i snabbköpet, och där var en massa folk som förde ett himla oväsen för att

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Habackuk. Profetens klagan. Kaldeerna, Guds redskap

Habackuk. Profetens klagan. Kaldeerna, Guds redskap 1 1 Detta är det budskap som profeten mottog i sina syner. Profetens klagan 2 Hur länge, Herre, skall jag ropa utan att du lyssnar, kalla dig till hjälp mot våldet utan att du griper in? 3 Varför låter

Läs mer

Ängeln Emmanuel. av Umiltà de Faenza, född 1226. Sankta Umiltà kör tegelstenar till klostret

Ängeln Emmanuel. av Umiltà de Faenza, född 1226. Sankta Umiltà kör tegelstenar till klostret Ängeln Emmanuel av Umiltà de Faenza, född 1226. Sankta Umiltà kör tegelstenar till klostret Den som vill lära sig något genom att lyssna till gudomligt tal måste vara tyst i stor inre glädje. Ett stilla

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Sky det onda såsom synd emot Gud

Sky det onda såsom synd emot Gud Sky det onda såsom synd emot Gud Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Hes 18:21-24; Luk 12:13-21; SKR 394-95. Se sista sidan!) Sedan vill jag säga till mig själv: Kära själ, du har samlat mycket

Läs mer

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Varför måste Jesus dö?

Varför måste Jesus dö? Varför måste Jesus dö? "Jag gör så gott jag kan. Mer kan inte Gud begära" Så säger många människor när man för frågan om rättfärdighet på tal. Gud vill gripa in i ditt och mitt liv. Vi tvekar inte att

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

III Den första stora ungdomskärleken

III Den första stora ungdomskärleken III Den första stora ungdomskärleken Nu hade Åkes mor i gengäld bjudit ut sin väninna och hennes två döttrar till sitt hem, Hon var visst stormförtjust i dessa, tyckte Åke, som också tyckte, att det skulle

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta.

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta. 1.Alla får sjunga den Låt er uppfyllas av Anden Underordna er varandra i Kristi fruktan. Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor,

Läs mer

Nionde söndagen efter trefaldighet Tredje årgången. Texter: Amos 8:4-6, Ef. 4:20, 22-28 och Luk 16:10-15

Nionde söndagen efter trefaldighet Tredje årgången. Texter: Amos 8:4-6, Ef. 4:20, 22-28 och Luk 16:10-15 Nionde söndagen efter trefaldighet Upplyft era hjärta till Gud och ta emot det heliga evangeliet. Så skriver evangelisten sankt Lukas: Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är

Läs mer

Medlidande medmänniska

Medlidande medmänniska Medlidande medmänniska 1 Inledning I den japanske författarens Endos roman Tystnad om 1500-talets förföljelse av de kristna kritiserar fader Rodrigues Guds tystnad. Men Jesus svarar: "Jag var inte tyst.

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

En Muslim ropar på Jesus

En Muslim ropar på Jesus Kamal Saleem - Swedish En Muslim ropar på Jesus Kamal Saleem Av Aron Little The 700 Club Översättning C-S. K Kamal Saleem föddes i Libanon av en helöverlåten Muslimsk familj. Han kommer ihåg att han redan

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron Tankar om Foto: Bengt Nilsson Döden Sorgen Den kristna tron Sorgen - en process att ta fasta på. Något av det mest smärtsamma och svåra en människa går igenom är förlusten av en nära anhörig. Speciellt

Läs mer

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning Välsignelse över registrerat partnerskap Försöksordning Fastställd av Kyrkostyrelsen den 6 december 2006 Allmänna anvisningar Välsignelse över registrerat partnerskap är ett erbjudande till dem som önskar

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Jesus och Sackaios Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Inledning Lukt av intorkad svett och cigarettmättade kläder. Man känner även igen doften av gammal alkohol från mannen framför mig i kön

Läs mer

Tiden är kort. 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman

Tiden är kort. 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman Tiden är kort 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman Jag vill med mina trettio bilder understryka att det är bråttom för jorden och för barnen. Vi är medvetna om att det är bråttom, när

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor.

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Brev från Sofia (Noaks mamma) Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Hur vet man att det funnits någon som heter Estrid och Jarlabanke? Hur vet man att hon var betydelsefull? Det vet

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda.

Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda. Hur skiljer sig Buddha från hinduismen? Buddha trodde inte på någon gud, Buddha är ateist. Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda.

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Två mystiska kroppar

Två mystiska kroppar Två mystiska kroppar Varför kan den mänskliga varelsen bara höra till den ena eller den andra av de två mystiska kroppar som finns, Kristi mystiska kropp och Djävulens mystiska kropp (S:t Thomas av Aquino

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer