Häxprovet. av Maj Bylock

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Häxprovet. av Maj Bylock"

Transkript

1 Häxprovet av Maj Bylock

2 Presentation D etta är den första boken i en serie där författaren berättar om en släkts öden i Sverige under och 1700-talen. Böckerna kan läsas fristående. Anneli bor med sin mamma och pappa och två småsyskon på en liten gård inne i skogen. Då föräldrarna är ute och sliter med att röja mark får Anneli passa de små. En dag när hon lämnar dem ett tag för att gå ut och plocka smultron börjar huset brinna. Då hon tror att syskonen omkommit i lågorna blir hon rädd och springer ut i skogen. Där irrar hon omkring tills hon faller ihop av utmattning. En man finner henne och för henne till läkekvinnan Ylva. Anneli har fått en chock och förlorat minnet, men Ylva är en fin människa och tar väl hand om henne. Vid den här tiden är folkets skräck för»kloka kvinnor«stor. När Ylva kommer i konflikt med byns storbonde anklagar han henne för att vara häxa. Hon blir fängslad och dömd till döden, men har tur och friges i sista minuten. Men Ylva är gammal och dör strax efteråt. Anneli, som tvingas arbeta hos storbonden, räddas av en pojke som tar med henne till sitt hem. På den lilla gården vaknar Annelis minne till liv. Hon känner igen sig. Snart förstår hon att pojken är hennes bror, som överlevt branden. Hon har äntligen kommit hem igen. Det här är en berättelse om bondesamhällets människor och deras föreställningsvärld under en mörk period i vår historia. Över den vilar en trolsk stämning som förmedlar den vidskepelse och rädsla för det okända som fanns på den tiden. Författaren har använt ett kort och återhållet språk som samtidigt är målande och poetiskt för att betona en blandning av saga och verklighet. Personer Huvudpersonen Anneli är i början av boken i elvaårsåldern. Hon får hjälpa till mycket hemma. Hon är stark och duktig och hon vill gärna ha uppskattning från sin far. Man får följa Anneli flera år framåt i tiden. Fadern är sträng. Han måste arbeta hårt för att försörja familjen. Trots att Anneli jobbar så bra längtar fadern efter en son som ska kunna bli hans dräng. Så föds Tapio. Anneli får en lillebror och känner sig lite avvisad av fadern. Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

3 Ylva lever ensam i skogen. Hon är läkekunnig och hjälper de sjuka i byn. Mårten är byns storbonde. Han är en mäktig man som ingen vågar säga emot. Då han blir ovän med Ylva anklagar han henne för häxeri. introduktion Förr i tiden var människor väldigt vidskepliga. Vad betyder det att man är vidskeplig? Känner ni till några väsen som man trodde på? Nu vet vi att det inte finns tomtar, häxor, bergtroll och så vidare. Hur kan man förklara att människor trodde på sådant förr? Hur tror ni det var det att gå utomhus när inga lampor lyste upp? Vad tror ni man inbillade sig att mörkrets skuggor och ljud var för något? Hur skulle man förklara sjukdom, olyckor eller missväxt? Vilken betydelse har kunskap när sådana här saker inträffar? Den här berättelsen handlar om en flicka som levde i slutet av 1600-talet. Då var folk inte bara vidskepliga utan trodde till och med att en del människor var farliga häxor. Att bli anklagad för att vara häxa var inte roligt. Anneli, som huvudpersonen heter, får vara med om en hel del hemska händelser på grund av rädsla och vidskeplighet. Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

4 kapitel 1 4 ord kinka kätte tjärn vattenbryn fylld till brädden härd kont vadmalsrock elddon karda Språk Faller man ner i tjärnen är man evigt borta. Lillasyster kravlar som en grävlingsunge under fårskinnsfällen. Högt uppe sjunger vinden sin söndagspsalm i trädens kronor. Snart pressar stormen sin andedräkt ner över jorden. Hän över himlen jagar blygråa moln som mörknar och skymmer solen. Rötterna spretar som svarta trollfingrar upp genom snön. Klipporna öppnar sig vänligt som en famn. Snart simmar solen över bergen på ett hav av morgonskyar. Björkens blad har blivit stora som råttungarnas öron. Snabb som en vind far hon iväg på sina bara fötter. Eldflagor svävar som vilda fåglar upp mot himlen. Skenet från månen förvandlas till sol på gröna ängar. Under tiden ni lyssnar I texten finns flera exempel på vidskeplighet. Lägg märke till dem. Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

5 !? Samtal Häxprovet av Maj Bylock kapitel 1 4 Anneli fick ta ett stort ansvar den här dagen när far var på rävjakt. Vad fick hon göra? Varför blev far så glad när han såg det nyfödda barnet? Anneli blev lite besviken på sin far. Varför? Förut hade far kallat henne»dräng«, nu skulle hon bli»piga«. Vad var det för skillnad på det? Vad trodde man skulle hända med ett odöpt barn om elden slocknade? Vilka andra vidskepligheter talades det om? Vad gjorde far med mössan när de villat bort sig i skogen? Vad såg det fallande trädets rötter ut som? Hur gjorde far för att skydda dem mot bergsfolket? Vad såg eller drömde han när han satt vid ingången till bergsfolkets salar? Vad tyckte Anneli att hon red på? Finns det något vi gör idag som påminner om vidskeplighet? Vad var skönt med våren när den kom? Vad var svårt? Varför måste Anneli ta hand om småsyskonen? Vad arbetade föräldrarna med? Vad hände när hon var ensam med småbarnen? Varför gick hon ifrån dem? Hur kom det sig att huset började brinna? Varför sprang hon inte hem när hon såg att huset brann? Har ni varit med om att göra något tokigt när ni varit rädda? Vad såg Anneli den här gången när hon satt vid tjärnen? Hur tyckte hon att vargens ögon såg ut? Vad gjorde hon när hon såg vargen? På vilket sätt hjälpte den henne? Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

6 Kopieringsunderlag kapitel Varför hade Anneli så bråttom när hon hämtade vatten? Vad var det för mystiskt som hände när hon såg sin spegelbild i vattnet? Varför var det viktigt att döpa ett nyfött barn så fort som möjligt? Hur kom det sig att man fick vänta med att döpa Annelis bror? Varför var bergsfolket så farligt? Vilka andra faror fanns i skogen? Snart pressar stormen sin andedräkt ner över jorden. Skriv meningen på ett enklare sätt. Vad gjorde Anneli när det inte fanns någon mat hemma? Vad hade Annelis lillasyster för leksaker? Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering tillåten.

7 kapitel 5 9 ord gast vigd jord nysta garn brosch vördsam jordkällare Språk Ögonen flammar som av eld. Ylva är lik en ruggig fågel med krokig näbb och klor som krafsar i jorden. Den gråa schalen hänger som tunga vingar ner mot gräset. Annelis ögon är gråa som granens stam. Svalorna far som pilar genom luften. Björkarna flammar gula som bloss. Det är som om de vissnande löven ropar till den klarblå himlen att de vill leva längre. Hjärtat bankar som en hammare i hennes bröst. Under tiden ni lyssnar Här talas om en klok gumma som heter Ylva. Hur beskriver Anneli hennes ögon? Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

8 kapitel 5 9!? Samtal Hur räddades Anneli när hon låg avsvimmad i skogen? Vart fördes hon? Hur såg Ylva ut? Anneli tyckte att hon sett henne förut. Var då? Hur beskrev hon Ylvas ögon? Hon hade sett likadana ögon på något annat. På vad? Vet ni vad namnen Ylva och Ulf betyder? (Varg) Vad gjorde både vargen och Ylva för Anneli när Anneli var i nöd? Vilka speciella förmågor hade Ylva? Vad använde hon när hon tillverkade sina mediciner? Hur gjorde hon när hon botade folk? Hur påverkades Anneli av den hemska branden hon varit med om? Hur tror ni det kändes att inte komma ihåg det som hänt förut? Vad ville den barske mannen att Ylva skulle göra för honom? Vad sa Ylva om det? Hur försökte han muta henne? En ko skulle vara värdefull att ha för Ylva. Hur gjorde hon? Vad tycker ni det säger om henne som människa? Vad hände när Ylva och Anneli kom tillbaka efter fisketuren? Varför kunde det vara farligt för Ylva att följa med gubben hem? Hur skulle Anneli hitta henne om hon inte kom tillbaka? När Anneli kom hem var hon hungrig och ville koka gröt. Hur kände hon sig när hon skulle elda i spisen? Varför var hon rädd? Hur tror ni hon kände sig när hon lyckats övervinna sin rädsla och tända elden? Vad hände när katten hoppade upp på skåpet? Varför blev Anneli förvånad? Ylva hade en bok. Vad var det för konstigt med det? 8 Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

9 Kopieringsunderlag kapitel Varför stannade hästen i skogen? Ryttaren trodde att hästen sett gastar. Vad är en gast? Hur gjorde han för att skrämma bort dem? Vad fick ryttaren syn på när han steg av hästen? Ylva odlade bolmört, lavendel, nejlika och libbsticka i sin trädgård. Vad skulle hon använda dem till? Varför läste Ylva den här ramsan? fåglar byggt bo av håret ditt. Bort plåga! Kom aldrig mer igen! 7 Vilka läste Ylva den här ramsan för? Om du något ont har gjort, ångra det när jag dej smort. Plågan då försvinner fort! 8 9 Vad fick Ylva som ersättning av dem hon hjälpte? Vad samlade Anneli och Ylva in för mat till vintern? Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering tillåten. 9

10 efter att ha läst hela boken I vår tid är det svårt att förstå hur människorna kunde tro att Ylva var en häxa. Men på 1600-talet var det kanske inte så konstigt. Varför det? Vad trodde människor om troll och gastar och häxor och andra underliga väsen? Vad kände man till om hur man kunde bota sjukdomar? Hur kunde det komma sig att en hel by anklagade Ylva fast hon hjälpt så många? Ryktet går. Vad betyder det? Varför är det så farligt att tro på ett rykte? Storbonden Mårten var den som började förfölja Ylva. Varför gjorde han det? Vad gjorde alla andra i byn då han spred elaka rykten om Ylva? Hur tycker ni de skulle ha gjort? Varför vågade ingen säga emot? Hur kunde de tro på något så tokigt som att Ylva flugit på en kvast? Hur kunde barnen få för sig att de åkt med Ylva till Blåkulla? Mästermannen bödeln var inte särskilt glad över sitt arbete. Varför tror ni han ändå utförde det? Prästen var den som ledde förhöret med Ylva. Man kan tycka att en präst skulle försvara en utsatt människa. Varför tyckte han så illa om häxor? Ylva kände sig utanför de andra människorna i byn. Varför var det så, tror ni? Hur tror ni det var att på den tiden att leva alldeles ensam och stå utanför bygemenskapen? 22 Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden.

11 efter att ha läst av hela boken Mod är att göra något man är rädd för, har någon sagt. På vilket sätt handlar Häxprovet om mod/feghet/rädsla/godhet/ondska? Titta på författarens sätt att skriva. Är språket lätt eller svårt att förstå? Använder hon långa, krångliga meningar eller korta och enkla? Hon beskriver ofta saker med liknelser. Hur förändrar sådana liknelser upplevelsen av texten? Rötterna spretar som svarta trollfingrar upp genom snön. Eldflagor svävar som vilda fåglar upp mot skyn. Bålet är rest. Det höjer sig mot himlen som ett stort och yvigt trollhår. Ger författaren långa förklaringar till varför människor handlar och känner som de gör eller får läsaren räkna ut mycket själv? Finns det något som verkar mystiskt eller konstigt i berättelsen? Varför tror ni författaren också skrivit om osannolika saker, som bergsfolket och en varg som hjälpare? Vad har vargen för betydelse för det som händer Anneli? Varför tror ni författaren valt en varg som Annelis beskyddare? Högläsning. Bonnier Utbildning. Kopiering förbjuden. 23

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

maria turtschaninoff Legender från Lavora söderströms

maria turtschaninoff Legender från Lavora söderströms maria turtschaninoff Legender från Lavora söderströms 3 Författaren tackar Svenska Kulturfonden för det understöd som möjliggjort arbetet med boken. Maria Turtschaninoff 2009 www.mariaturtschaninoff.com

Läs mer

Sagan om Noihvo. av Clas Olson. Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar

Sagan om Noihvo. av Clas Olson. Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar Sagan om Noihvo av Clas Olson Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar Denna bok är Clas Olson 2009 (clas.olson@stylized-lotus.com). Ingen del av boken får

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Klassiker. till hela klassen

Klassiker. till hela klassen Klassiker till hela klassen Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser som alla borde få tillgång till. Att känna till vissa författare och romaner tillhör allmänbildningen.

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Traditioner. Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi

Traditioner. Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi Traditioner Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi Nordiska museet, Stockholm 2006 Utställningar och förmedling Idé och text Wenke Rundberg Grafisk form Johanna

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Den här sagan är skriven för alla barn som har en stark rädsla för något; en så kallad fobi. Vår förhoppning är att barnen och deras

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

BoA Minya och uppdraget, Grundbok Facit. Uppdraget

BoA Minya och uppdraget, Grundbok Facit. Uppdraget BoA Minya och uppdraget, Grundbok Facit Uppdraget Ord 1. Minns du dem? K J H U E C I M I N Y A Ö K O Y T M J W C O S R A L L T E Q Ä Z I A A N K P R T Q O B O H D I V X L M R A L G A H R O N Ö Ö T E Q

Läs mer

www.vadstena-akademien.org

www.vadstena-akademien.org Originallibretto av Kerstin Ekman till operan Jorun orm i öga med musik av Marie Samuelsson. Jorun orm i öga är beställd av och uruppförs av Vadstena-Akademien. Förlag: Svensk Musik 2013. www.vadstena-akademien.org

Läs mer

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST DEN NYA TIDEN II MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST äfven i den svåraste belägenhet kasta hoppet på nyårsmorgonen någon stråk af sitt vänliga rosenskimmer på den slöja, som för den dödliges blick

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Mysterier och modiga barn

Mysterier och modiga barn 1 Mysterier och modiga barn MUNTLIGT BERÄTTANDE 1 Blodet droppar A När du lyssnar på någon som berättar är det nästan som om du spelar upp en film i huvudet. Rita en händelse du såg när du lyssnade på

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer