Datum: Version: 2. Dokumentslag: Styrande dokument. Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum: Version: 2. Dokumentslag: Styrande dokument. Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst"

Transkript

1 Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst Ansvar Krav på systematiskt brandskyddsarbete och egenkontroll av brand- och utrymningsskyddet är aktuellt både för den egna verksamheten som Regionservice svarar för samt den verksamhet som hyresgästen bedriver. Med hyresgäst avses här hyrande förvaltning, oavsett om Regionservice äger fastigheten eller är förstahands hyresgäst i externt ägda fastigheter. Ansvarsfördelningen gällande brandskydd regleras i det hyresavtal som träffats mellan Regionservice och hyresgäst och i enlighet med gränsdragningslistan i detta dokument, om inte annat anges i hyresavtalet mellan Regionservice och hyresgäst. Hyresgäst ansvarar för sin yta som är kopplat till hyresavtal som träffats mellan Regionservice och hyresgäst. Enligt avtal med samordningsansvarig för gemensamt arbetsställe ansvarar Regionservice (alternativt extern fastighetsägare) för gemensamma utrymmen såsom entréhall, trapphus, foajé, hissar, kulvert och teknikutrymmen. Uppdelning av kontrollarbetet görs inom hyreskontraktsområde enligt tabell 1. I externt ägda fastigheter innehar och utför den externa fastighetsägaren Regionservice ansvar och kontroll med undantag för angivna tilläggstjänster. Tilläggstjänster I externt ägda fastigheter kan Hyresgästen välja följande tilläggstjänster gällande kontroll av brandskydd: Tilläggstjänst Kvartalsprov Årlig kontroll Brandvarnare Funktionsprov Batteribyte Brand- och utrymningslarm Funktionsprov av detektorer, larmdon, dörrhållmagneter och Service och underhållsarbete Besiktning av fackman övriga styrningar Kontroll av batterier, strömförsörjning och centralutrustningens indikeringar och funktioner Brandfiltar Endast anskaffning Handbrandsläckare - Årlig funktionskontroll/service av handbrandsläckare Utrymningsplan Endast anskaffning Vägledande markering och nödbelysning - Årlig kontroll inklusive kontroll av batteribackup Sida 1(6)

2 Nödströmsförsörjningens funktion, aktivering och batteristatus kontrolleras. Sida 2(6)

3 Samarbete Grunden för brandskyddsarbetet finns i de organisationer som är anpassade för Region Skåne. Detta innebär att aktivt arbeta med riskutvärderingar, förebyggande brandskyddsarbete, utbildning, uppdatering och revision av all dokumentation felanmälan/avvikelserapporter, service och kontroll av tekniska system samt regelbunden uppföljning. Hyresgästen ska på anmodan delge Regionservice kontaktuppgifter till hyresgästens brandskyddsombud och brandskyddsansvariga. Uppföljning Regelbundna möten ska hållas mellan hyresgästens brandskyddssamordnare och Regionservice. Syftet med mötet är att stämma av SBA, noteringar från tillsyn av Räddningstjänsten samt utbyte av information för planerade byggarbeten, brandskyddsåtgärder m.m. Hyresgäst ska redovisa uppföljning av sitt kontrollarbete. I de fall Regionservice är förstahandshyresgäst är det i första hand den externa fastighetsförvaltaren som ansvarar för kontakten med fastighetsägaren gällande hyresavtalsrelaterade brandskyddsfrågor och eventuella investeringar. Den externa fastighetsförvaltaren ansvarar för att Regionservice gränsdragningslista för brandskydd (se Ansvar och uppföljning Hyresgäst ) beaktas vid avtalsskrivningen och i följs möjligaste mån. Om webbaserade system för uppföljning av SBA-kontroller tillhandahålls är hyresgästen skyldig att redovisa utförda kontroller i anvisat system. För Regionservice driftentreprenörer samt där Regionservice är hyresgäst i egna lokaler ska kontrollarbetet redovisas genom att ifylld Egenkontroll av brandskydd, respektive RH-Check scannas och mailas till fastighetsdistriktets brand- och säkerhetssamordnare. Tillsyn Vid tillsyn deltar både Regionservice samt hyresgäst vid genomgång av övergripande SBA. Vid behov deltar Regionservice även vid tillsyn av hyresgästens SBA om teknisk kontroll ska utföras. Protokoll från Räddningstjänstens tillsyn som inkommer Regionservice eller hyresgästen ska distribueras till båda parter. Sida 3(6)

4 OMRÅDE Bilaga 1 Gränsdragningslista SBA Regionservice Hyresgäst Kommentar Regionservice Hyresgäst Tilläggs Regionservice Hyresgäst Ansvar enligt Ansvar enligt -tjänst i Kontrollintervall Kontrollintervall gränsdragningslistdragningslista gräns- externa ggr/år ggr/år lokaler Automatisk vattensprinkleranläggning Regionservice/extern fastighetsägare ansvarar för funktionskontroll och myndighetsbesiktningar. Varierar * - Brandcellsgränser/brandtätning Brandfarlig vara Brandfiltar All ändring av lokal och verksamhet skall godkännas av Regionservice. Hyresgästen ska vid egenkontroll göra en okulär besiktning av brandcellsgränserna, t.ex. synliga otätade genomföringar. Regionservice ansvarar för gasflaskor och brandfarlig vara som krävs för de fastighetstekniska systemen. I externa lokaler ansvarar Regionservice ej för fastighetstekniska system. Hyresgästen ansvarar för egna gasflaskor och brandfarlig vara. Hyresgästen ansvarar för anskaffning (via Regionservice) samt löpande kontroll av lokalernas utrustning. I externt ägda fastigheter är anskaffning via Regionservice en tilläggstjänst * 4-4 Brandfunktioner i ventilationssystemet Regionservice/extern fastighetsägare ansvarar för funktionskontroll. Varierar * - Brandgasventilation Regionservice/extern fastighetsägare ansvarar för funktionskontroll. Varierar * - Brand- och utrymningslarm Regionservice/extern fastighetsägare ansvarar för funktionskontroll och myndighetsbesiktningar. Hyresgästen ansvarar att vid egenkontroll tillse att larmknappar och detektorer inte är blockerade och att inga synliga skador finns. För av verksamheten egenägd utrustning är funktionskontroll en tilläggstjänst. Varierar * 4 Brand-/Magnetuppställda dörrar Hyresgästen skall tillse att branddörrar är funktionsdugliga. Fel anmäls till Regionservice Kundtjänst. 4 * 4 Brandskyddsdokumentation enligt BBR samt brandritningar All ändring av lokal och verksamhet skall godkännas av Regionservice. - - Brandvarnare Handbrandsläckare Hyresgästen ansvarar för regelbunden kontroll av brandvarnare (gäller främst externa fastigheter). Brandvarnarens funktion bör testas minst 1ggr/kvartal, och i samband med batteribyte. I externt ägda fastigheter är funktionskontroll samt batteribyte en tilläggstjänst. Regionservice ansvarar för anskaffning av det allmänna skyddet samt årlig service av handbrandsläckare i lokaler ägda av Regionservice. Hyresgästen ansvarar för anskaffning (via Regionservice) av punktskydd samt löpande kontroll av lokalernas utrustning. I externt ägda fastigheter är anskaffning samt den årliga servicen en tilläggstjänst * 4 Heta arbete tillstånd Tillstånd ska sökas hos Regionservice innan utförande. - - Inomhusbrandposter Ordning och reda Regionservice/extern fastighetsägare ansvarar för funktionskontroll. Hyresgästen ansvarar för okulär besiktning/tillsyn i samband med egenkontroll. Regionservice/extern fastighetsägare och Hyresgästen har gemensamt ansvar att hålla ordning i gemensamma lokaler. 1 * - 4 * 4 Sida 4(6)

5 Hyresgästen ansvarar för att ange information gällande verksamheten. Regionservice/extern - Skriftlig redogörelse - fastighetsägare skickar redogörelse till Räddningstjänsten. Hyresgästen ansvarar för att utrymningsplanen stämmer och är korrekt. Fel anmäls till Regionservice Utrymningsplan Kundtjänst. Regionservice ansvarar för framtagning i egna lokaler. I externt ägda lokaler är anskaffning en - 4 tilläggstjänst. Utrymningsväg Hyresgästen ansvarar för att utrymningsvägar inte är blockerade. Låsning/passagesystem förankras hos Regionservice. Verksamheten ansvarar för att, i sitt SBA, kontrollera att låsning/passersystem fungerar (undantag för de dörrar som har styrfunktioner från brandlarmet eller de med plombering). 1 * 4 Hyresgästen skall tillse att belysta/genomlysta skyltar är i funktion och inte blockerade. Fel anmäls till Kundtjänst. Regionservice ansvarar för årlig kontroll av vägledande markeringar samt Vägledande markering/nödbelysning nödbelysningsarmaturer inkl. batteribackup i lokaler ägda av Regionservice. I externt ägda lokaler är den årliga kontrollen en tilläggstjänst. 1 * 4 Ytskikt All ändring av lokal och verksamhet skall godkännas av Regionservice. 1 * - *förutsatt att Regionservice är fastighetsägare Sida 5(6)

6 Bilaga 2 Skillnad mellan automatiskt brandlarm, brandlarm och utrymningslarm Ett brandlarms uppgift är att snabbt detektera en brand, vilket ofta sker med rökdetektorer. Ett brandlarm kan sedan användas för att larma personal eller räddningstjänsten och för att starta ett utrymningslarm. Är brandlarmet vidarekopplat till SOS/räddningstjänsten heter det att brandlarmet är automatiskt. Brandlarmet kan utföras heltäckande eller som delskydd. Utrymningslarmets funktion är att varna personer som finns i en byggnad så att de börjar utrymma byggnaden. Utrymningslarmet kan antingen startas manuellt (exempelvis med hjälp av larmknappar) eller automatiskt via brandlarmet. Normalt så består utrymningslarmet av sirener som inom publika lokaler kompletteras med optiska don. I vissa fall utgörs utrymningslarmet av talade utrymningsmeddelanden. I lokaler där det inte ställs krav på brand- och utrymningslarm kan en brandvarnare ersätta funktionen både för detektering och utrymningslarm (brandvarnaren både upptäcker brand och uppmärksammar personer i lokalen genom att ge ifrån sig ett ljud). Vid nybyggnad krävs automatisk detektering av brand normalt för alla ställen där människor kan vara sovande, till exempel i vårdanläggningar, särskilda boenden, hotell och bostäder. Utrymningslarm krävs framförallt i byggnader där många människor kan påverkas av en brand, till exempel i samlingslokaler och hotell. Sida 6(6)

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD

GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD Avser Hyreskontrakt nr i fastigheten, ort 25477 0302 00 Herkules 34, Trelleborg Personnr/orgnr Bilaga 3 Hemsö Vårdfastigheter AB 556657-9958 Personnr/orgnr Trelleborgs Kommun

Läs mer

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Södertörns brandförsvarsförbund

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Södertörns brandförsvarsförbund Gränsdragningslista Mall hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Södertörns brandsvarsbund Gränsdragningslista ansvar, skötsel och underhåll fastighetens brandskydd Detta dokument är upprättat

Läs mer

Upprättad av 2009-03-09. Thomas Wrååk. Råd och anvisningar. För systematiskt brandskyddsarbete

Upprättad av 2009-03-09. Thomas Wrååk. Råd och anvisningar. För systematiskt brandskyddsarbete Datum 2009-03-09 Upprättad av Thomas Wrååk Datum Reviderad av Beteckning/dnr Kategori/Ver Instruktion Datum Fastställd av Datum Granskad av Råd och anvisningar För Värends Räddningstjänst, Box 1232, 351

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

Systematiskt Brandskyddsarbete

Systematiskt Brandskyddsarbete Systematiskt Brandskyddsarbete Innehållsförteckning 1 Ansvar... 2 1.1 Policy... 2 2 Organisation... 2 2.1 Arbetsuppgifter... 2 3 Utbildning... 2 3.1 Utbildningsplan... 2 3.2 Utbildningar... 2 3.3 Utbildning/information

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Informationen under respektive

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER FÖR Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns

Läs mer

Datum: 2015-03-04 Version: 4

Datum: 2015-03-04 Version: 4 Rutin Regionservice Organisatoriska Brandskydd 1. Allmänt Riktlinjer Brandskydd för Region Skåne fastställd av Regionstyrelsen 2005-02-03, 19 gällande från 2005-03-01 ska tillämpas i Regionservices brandskyddsarbete.

Läs mer

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst Gränsdragningslista Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst Gränsdragningslista för ansvar, skötsel och underhåll av fastighetens brandskydd Detta dokument är

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för Fågeln Detta är ett exempel på ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Denna exempeldokumentation behöver anpassas till verksamheten och kan kräva kompletteringar

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB 1. Ansvar 2. Organisation 3. Utbildning 4. Instruktioner och rutiner 5. Brandskyddsbeskrivning 6. Teknisk kontroll 7. Uppföljning av SBA Pärmen förvaras

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större kyrka. Informationen under

Läs mer

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Vad gör Du om det brinner hos Dig? Att det skulle kunna börja

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Exemplet

Läs mer

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Denna mall är baserad på material framarbetat av Falkenbergs Räddningstjänst. Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Innehållsförteckning Systematiskt brandskyddsarbete 1 Brandskyddspolicy

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 A Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd Österåkers Kommun 2016-05-25 Systematiskt brandskyddsarbete innebär att man på ett organiserat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar

Läs mer

Trapphus skall vara fria från föremål (t ex kläder, skor och möbler) som kan brinna eller som kan försvåra utrymningen.

Trapphus skall vara fria från föremål (t ex kläder, skor och möbler) som kan brinna eller som kan försvåra utrymningen. Sida 1 (8) utrymning Utrymningsväg Korridorer och övriga stråk som används som gångväg till utrymningsvägar får inte möbleras eller i övrigt blockeras så att den fria bredden understiger 0,9 meter. Trapphus

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Exemplet

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

SBA. Systematiskt brandskyddsarbete

SBA. Systematiskt brandskyddsarbete SBA Systematiskt brandskyddsarbete Dokumentation & Uppföljning Systematiskt Brandskyddsarbete - SBA Brandskyddspolicy Brandskyddsorganisation Kontrollsystem Utbildningsplaner Drift- & underhållsinstruktioner

Läs mer

UNDERHÅLL OCH KONTROLLPLAN

UNDERHÅLL OCH KONTROLLPLAN Underhåll och kontroll För att brandskyddet fortlöpande skall fungera måste det underhållas och kontrolleras regelbundet. Anordningar för larm, utrymning, brandsläckning, brandcellsgränser etc. måste fungera

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 1 (8) En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 2 (8) Vad gör du om det brinner hos dig? Att våga ställa sig frågan vad gör ni om det börjar brinna i er anläggning, är något som vi tycker att du bör

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn. Kiruna räddningstjänst. Text och bilder Södertörns brandförsvarsförbund

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn. Kiruna räddningstjänst. Text och bilder Södertörns brandförsvarsförbund En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Kiruna räddningstjänst Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså hur du hanterar

Läs mer

Checklista för kontrollrond

Checklista för kontrollrond Checklista för kontrollrond Dessa listor är allmänt framtagna Komplettera dessa listor med flera kontrollpunkter och överlämna till handläggaren för uppdatering Notera vilka av uppgifterna som ej är relevanta

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola

BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola BRANDSKYDDSPLAN Eudora Internationella Förskola 1 Register Dokumentation av brandskydd 3 Brandskyddspolicy 3 Drift och underhåll 4 Ansvar och organisation 4 Kontroll och uppföljning 5 Utrymningsplan och

Läs mer

Dessa dokument är fritt att använda, ändra och anpassa så att det passar Er verksamhet.

Dessa dokument är fritt att använda, ändra och anpassa så att det passar Er verksamhet. Exempel Förskola Följande exempel är en beskrivning av hur systematiskt brandskyddsarbete kan bedrivas på en förskola. För att uppfylla minimikravet bör en enkel dokumentation över brandskyddet sammanställas.

Läs mer

Gränsdragningslista avseende ansvar, skötsel och underhåll för fastighetens brandskydd

Gränsdragningslista avseende ansvar, skötsel och underhåll för fastighetens brandskydd BILAGA 3 - BRANDSKYDD BILAGA C Gränsdragningslista seende ansvar, skötsel och underhåll fastighetens brandskydd Syfte Gränsdragningslistan syftar i sta hand till att på ett överskådligt sätt påvisa alla

Läs mer

Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson

Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson Brandutbildning Nothemmet Andreas Paulsson / Laila Thomasson Hans Svensson / Lennart Ericsson AKTUELLA LAGAR Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Statens

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell

Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell Systematiskt brandskyddsarbete Medelstort objekt Hotell Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för ett hotell. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Ystad Simrishamn Sjöbo Skurup Tomelilla

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Ystad Simrishamn Sjöbo Skurup Tomelilla Verksamhetsredogörelse (Del 2) Sida 1 av 5 Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Ystad Simrishamn Sjöbo Skurup Tomelilla Fastighetsägare 0.1 Fastighetsägare 0.2 Organisationsnr Fastighet 1.1 Fastighetsbeteckning

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en vårdanläggning. Exemplet är

Läs mer

Gränsdragningslista avseende brandskydd

Gränsdragningslista avseende brandskydd Gränsdragningslista avseende brandskydd Senaste revidering: Utrymning vid brand Utrymningsvägar Avskiljning mot utrymningsväg Dörrar i Utrymningsbeslag Vägledande markering Allmän belysning i gemensamma

Läs mer

Brandsäkerhet, SBA. Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober AVARN Security utgår från syftet och ser helheten

Brandsäkerhet, SBA. Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober AVARN Security utgår från syftet och ser helheten , SBA Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober 2017 AVARN Security utgår från syftet och ser helheten André Peller CFPA EUROPÉ Brandskyddsledare 2 kap. 2 lagen om skydd mot olyckor 2003:778

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större industri. Exemplet

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Denna nivå omfattar komplexa samlingslokaler t.ex. Teatrar, Köpcentra, Nöjespalats och större sjukhus, hotell och industrier med komplicerade utrymningsförhållanden

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Vid större idrottsarrangemang eller liknande finns det ett behov av tillfällig förläggning i lokaler som normalt inte är utformade för övernattning.

Vid större idrottsarrangemang eller liknande finns det ett behov av tillfällig förläggning i lokaler som normalt inte är utformade för övernattning. Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang eller liknande finns det ett behov av tillfällig förläggning i lokaler som normalt inte är utformade för övernattning. Formellt sett är en tillfällig förläggning,

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som övernattar: Åldersgrupp:

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

PM Tillfällig förläggning

PM Tillfällig förläggning Södertörns brandförsvarsförbund PM Tillfällig förläggning Nr: 606 Upprättad Datum: 2006-12-07 Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang eller liknande finns det ett behov av tillfällig förläggning

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet Räddningstjänsten Västerlånggatan 21 575 32 Eksjö Tel 0381-368 81 Fax 0381-132 95 www.eksjo.se Skriftlig redogörelse Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd

Läs mer

Dokumentation av Systematiskt Brandskyddsarbete. Göteborgshus 14

Dokumentation av Systematiskt Brandskyddsarbete. Göteborgshus 14 Dokumentation av Systematiskt Brandskyddsarbete Göteborgshus 14 Inledning Enligt lagen om om skydd mot olyckor (2003:778) ska ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i

Läs mer

Gränsdragningslista för byggnadstekniskt brandskydd för hyresgäster till Landstingsfastigheter

Gränsdragningslista för byggnadstekniskt brandskydd för hyresgäster till Landstingsfastigheter Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (9) Gränsdragningslista för byggnadstekniskt brandskydd för hyresgäster till Landstingsfastigheter Lagrum och styrande förutsättningar Enligt lag (2003:778)

Läs mer

SAMHÄLLSSKYDD. 4.3.13.1 PM Tillfällig övernattning. Andreas Högemark. Andreas Högemark. PM Tillfällig övernattning

SAMHÄLLSSKYDD. 4.3.13.1 PM Tillfällig övernattning. Andreas Högemark. Andreas Högemark. PM Tillfällig övernattning PM Tillfällig övernattning 1/8 Syfte: Ett PM har som syfte att sammanställa och underlätta tolkning från lagstiftning och regelverk, samt även förtydliga räddningstjänstens syn i inom specifika områden.

Läs mer

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Bakgrund På Orust finns ett flertal hotell/pensionat/vandrarhem och privata uthyrare med mer än 5 rum eller fler än 9 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskydd

Skriftlig redogörelse av brandskydd Stenungsunds kommun Skriftlig redogörelse av brandskydd Räddningstjänsten i Stenungsund Gesällgatan 6 444 32 STENUNGSUND tel: 0303-681 05 e-post: raddning@stenungsund.se Skriftlig redogörelse Bakgrund

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux 140801 BRANDSKYDDSPOLICY VID Voxnadalens gymnasium-komvux 1. Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddsarbetet på Voxnadalens gymnasium-komvux i Ovanåkers kommun och omfattar skolans lokaler. 2.

Läs mer

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Avser Tillfällig övernattning Framtaget av Anders Finn Fastställt av Håkan Lundgren Nr F/04 Avdelning Förebyggande Ersätter nr Datum Rev 12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Inledning Bakgrund Syfte Ansvar

Läs mer

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Systematiskt Brandskyddsarbete Originalpärm Detta dokument är framtaget av Södra Stockholms Folkhögskola hösten 2010 Brandskyddspolicy Vi på Södra Stockholms

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

BRANDSKYDDSREDOGÖRELSE Sammanfattning av det systematiska brandskyddsarbetet Del 1 Byggnad/anläggning 1. Allmänt 1.1 Fastighetsbeteckning

BRANDSKYDDSREDOGÖRELSE Sammanfattning av det systematiska brandskyddsarbetet Del 1 Byggnad/anläggning 1. Allmänt 1.1 Fastighetsbeteckning BRANDSKYDDSREDOGÖRELSE Sammanfattning av det systematiska brandskyddsarbetet Del 1 Byggnad/anläggning 1. Allmänt 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare 1.3 Organisationsnummer 1.4 Besöksadress 1.5

Läs mer

Tillfällig förläggning

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av 2010-10-19 Tillfällig förläggning Detta dokument är framtaget av och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd som ska följas vid tillfällig förläggning inom skol-, fritids-

Läs mer

PM 1 Tillfällig övernattning

PM 1 Tillfällig övernattning 1 (7) PM 1 Tillfällig övernattning Avser Nyttjande av skolor, fritidsgårdar, föreningslokaler eller liknande för tillfällig övernattning Gäller fr.o.m. 2017-06-12 Inledning Följande dokument redovisar

Läs mer

Riktlinjer för tillfällig övernattning

Riktlinjer för tillfällig övernattning Inledning Inom s område, som består av Sundsvall, Timrå och Ånge kommun, förekommer det ofta att sker i byggnader som normalt inte är avsedda för. Exempel på sådana byggnader är skolor, idrottshallar,

Läs mer

Version 1.3 2009-08-20. Förvaltnings AB GöteborgsLokaler. Brandskyddsplan

Version 1.3 2009-08-20. Förvaltnings AB GöteborgsLokaler. Brandskyddsplan Version 1.3 2009-08-20 Förvaltnings AB GöteborgsLokaler Brandskyddsplan INNEHÅLL BRANDSKYDDSPLAN ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER 3 MÅL 3 FÖREBYGGANDE ARBETE 3 SKADEBEGRÄNSANDE ÅTGÄRDER 4 ANSVARSFÖRDELNING INTERNT/EXTERNT

Läs mer

Box 111 Storgatan 89 386 22 Färjstaden Färjestaden Telefon 0485-470 00 Fax 0485-472 62 www.oland.se/raddningstjansten. Räddningstjänsten Öland

Box 111 Storgatan 89 386 22 Färjstaden Färjestaden Telefon 0485-470 00 Fax 0485-472 62 www.oland.se/raddningstjansten. Räddningstjänsten Öland Postadress Besöksadress Box 111 Storgatan 89 386 22 Färjstaden Färjestaden Telefon 0485-470 00 Fax 0485-472 62 www.oland.se/raddningstjansten Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade

Läs mer

Välkommen. Målet med utbildningen är. Kunskapsmål efter utbildningen. Efter kursen ska deltagarna..

Välkommen. Målet med utbildningen är. Kunskapsmål efter utbildningen. Efter kursen ska deltagarna.. Välkommen Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Kommunpersonal Enköping/Håbo Målet med utbildningen är Målet med utbildningen är att ge deltagarna grundkunskaper om systematiskt brandskyddsarbete (SBA).

Läs mer

GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd. Syfte. Omfattning. Ansvar. Bevis/utvärdering. Avvikelsehantering. Innehåll

GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd. Syfte. Omfattning. Ansvar. Bevis/utvärdering. Avvikelsehantering. Innehåll GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd Syfte Att organisera bolagets systematiska brandskyddsarbete. Omfattning Hela bolaget. Ansvar Framgår av delegation/arbetsbeskrivning. Bevis/utvärdering Dokumentation

Läs mer

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Om övernattning sker någon enstaka gång i en ej brandskyddsmässigt anpassad lokal kallas det för tillfällig övernattning. När övernattning sker i lokaler som

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1050 Bakgrund Ansvaret för brandskyddet i byggnader eller andra anläggningar är delat mellan fastighetsägare och nyttjanderättshavare (hyresgäster). I regel är det fastighetsägaren som har helhetsansvaret

Läs mer

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19 Sida 1 av 8 Riktlinjer gällande tillfällig förläggning inom skol-, fritids- och liknande anläggningar. Detta dokument är framtaget av Nerikes Brandkår och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1212 Bakgrund och syfte I samband med idrottsevenemang men också vid andra tillfällen förekommer det att skollokaler, idrottsanläggningar och andra typer av lokaler används för tillfällig övernattning.

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå I mellannivån ingår byggnader, anläggningar och verksamheter med mellanstor riskbild, exempelvis; samlingslokaler, större varuhus, vårdanläggningar, större skolor,

Läs mer

Checklista för nanoltekniklaboratoriet mc2.doc 24 januari, 06

Checklista för nanoltekniklaboratoriet mc2.doc 24 januari, 06 Syftet med checklistan. Bakgrund. Anläggningen är Nanotekniklaboratoriet på institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap med ett renrum där brand, explosion och utsläpp av ämnen kan orsaka skada

Läs mer

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson AKTUELLA LAGAR Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori återfinns de objekt som är byggnadsteknisk komplicerade och där verksamheten medför högre krav på skydd och säkerhet avseende brand. Utöver den

Läs mer

KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare

KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare KONTROLLBLAD 01 handbrandsläckare Kontrollera samtliga handbrandsläckare enligt följande schema. Bocka av en rad för varje släckare (punkt 06 kontrolleras en gång per år). 01 Finns på avsedd plats 02 Är

Läs mer

God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll

God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll God skyddsnivå Checklista för brandskyddskontroll Fastighet: Byggnad: Kontrollintervall: Annat Utförd av: Skydd mot brandspridning Brandcellsgränser (Gäller för samtliga brandcellsavskiljande byggnadsdelar)

Läs mer

Det är viktigt att institutionen/avdelningen noga följer upp att noterade brister och fel åtgärdats!

Det är viktigt att institutionen/avdelningen noga följer upp att noterade brister och fel åtgärdats! Datum:12/10 2010 Checklista för egenkontroll av brandskydd - kontor (Egenkontrollen bör genomföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Institution/avdelning:Experimentell högenergifysik

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

Räddningstjänsten Gällivare

Räddningstjänsten Gällivare Räddningstjänsten Gällivare PM Systematisktbrandskyddsarbete Upprättad: 2004-02-02: Godkänd Reviderad: Bakgrund Räddningsverket beslutade den 20 december 2001 i allmänna råd och kommentarer om sk. Systematiskt

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete. Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete. Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Nivå mellan Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) HSB Brf Tusenskönan. Policydokument

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) HSB Brf Tusenskönan. Policydokument Org Nr 716412-5127 Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) HSB Brf Tusenskönan. Policydokument I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anges att ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

RAMBESKRIVNING BRAND

RAMBESKRIVNING BRAND RAMBESKRIVNING BRAND FO KAROLINSKA 2009-12-01 Dokumentnamn: 15 Rambesk Brand.docx Dokumentägare: Mauri Lindell Författare: Johanna Ek Dokumentidentifikation Process Dok.typ Region Förvaltning Rambeskr.

Läs mer

Brandskydd vid tillfälliga övernattningar

Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Upprättad av 2005 01 07/Rt, Sea Beslutad 2014 06 23 BoC Giltig t.o.m. 2016 12 31 Revideringsdatum 2014 06 16, Sea, Aln Råd och anvisning nr: 106 Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Räddningstjänsten

Läs mer

Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund:

Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund: Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund: På Öland finns 52 (kända) hotell/pensionat/vandrarhem med mer än 4 rum eller fler än 8 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

BIV, lokalgruppsträff Östergötland. Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21

BIV, lokalgruppsträff Östergötland. Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21 BIV, lokalgruppsträff Östergötland Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21 1 Utförandekontroll brandskydd VARFÖR? PBL (Plan- och bygglagen) 10 kap. Genomförande

Läs mer

Riktlinjer tillfällig övernattning

Riktlinjer tillfällig övernattning Riktlinjer tillfällig övernattning Reviderad 2 november 2018 Tillfällig övernattning Dessa riktlinjer innehåller vägledning och råd för att nå ett tillfredsställande och skäligt brandskydd, enligt lagen

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar och

Läs mer

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20.

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20. Välkommen 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog» Hur arbetar vår förening med SBA?» Tips och lärdomar för att skapa en säker och trygg anläggning

Läs mer