Verksamhetsplan med budget Miljö- & hälsoskyddskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget Miljö- & hälsoskyddskontoret"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret

2 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden sker inom nämndens ansvarsområde och de förväntningar som man internt i kommunen har på nämnden. Nämnden måste kontinuerligt arbeta för att ha full bemanning med en kompetent personalstyrka för tillsynen. Nämnden ska förhålla sig till Kommunfullmäktiges prioriterade mål och de åtta prioriterade miljöområdena i kommunens miljöledningsystem. Utöver det ställer nationella myndigheter krav på att nämnden ska kunna visa hur det arbetar mot miljöbalkens 16 miljömål, nationella livsmedelsmål eller folkhälsomål. Årligen fastställer nämnden behovsutredning och tillsynsplan (lagkrav) för hela verksamheten. En tillsynsplan ska vara ett-årig och flerårig och visa hela nämndens verksamhetsområde och prioriteringar utifrån behovsutredningen. Under de närmaste året kommer nämnden främst arbeta med Utveckling av administrationen på kontoret mot e-arkiv och processinriktat arbetsätt Förbereda för ny version av kontorets ärendehanteringssystem Fortsätta projektet " God myndighetsutövning" för att bibehålla och utveckla kontorets medarbetare Nämnden har även prioriterat mål för kommande tillsynsverksamhet att styra mot. Dessa mål är kopplade mot olika tillsynsinsatser som har varit i fokus och kommer fortsatt vara i fokus inför. Prioriterade områden är: Medverkan i det nationella skolprojektet för kommunens samtliga skolor Miljökvalitetsnormer för vatten Fastighetsägarprojektet 2 Ansvarsområde Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för prövning och tillsyn inom områdena: miljöskydd hälsoskydd livsmedel alkohol, folköl och tobak och receptfria läkemedel lotteriärenden strandskydd strålskydd tillsyn av vissa naturvårdsfrågor enligt miljöbalken (dispenser från reservatföreskrifter mm) Nämnden ansvarar även för driften av Upplands Väsbys Naturskola. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 2(16)

3 3 och nyckeltal Huvuddelen av verksamhetsplanen omfattar mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. en sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. Perspektiv: 3.1 Kund - nöjd väsbybo Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i det dagliga arbetet många kontakter med "kunder" (boende, verksamhetsutövare, besökare) - alla som bor, vistas och verkar i Väsby. Bemötandefrågorna är en viktig del i nämndens arbete och det är viktigt att nämnden lyckas i sin kommunicering med medborgarna. Det finns två viktiga delar i arbetet med tillgänglighet och bemötande gentemot de enskilda medborgarna som kommer i kontakt med miljö- och hälsoskyddskontoret. Det första är att arbeta med att bibehålla ett bra samarbete med Väsby Direkt som är kontorets ansikte utåt gentemot kund. Kontoret/ Väsby Direkt måste hela tiden ligga steget före och fånga upp dagsaktuella frågeställningar och för kontorets del förse Väsby Direkt med kunskap och material för att de ska kunna ge bra svar på medborgarnas frågor. Det andra är att det är viktigt att kontorets handläggare har samma syn på proffessionellt bemötande och service gentemot kund. Är vi tydliga och kan förmedla både positiva och negativa besked på ett sakligt sätt kan vi lyckas i vår kontakt med medborgarna / våra kunder. En annan stor framgångsfaktor är att lyckas bra i de rekryteringar som genomförs och anställa bra kompetent personal som delar kontorets gemensamma syn och höga ambition om gott bemötande. Kommunfullmäktiges mål: Kunden i fokus Nämndmål Alla medborgare som kontaktar Miljöoch hälsoskyddskontoret ska få hjälp samt ett gott och professionellt bemötande. Andel frågor till Väsby Direkt inom nämndens område som gett ett accepptabelt svar Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 3(16)

4 Handlingsplan Utveckling av kontorets stöd till Väsby Direkt. Återkommande uppföljningsmöten mellan Väsby Direkt och Miljö- och hälsoskyddskontoret. Kontoret bjuder in Väsby Direkt till samtliga arbetsplatsträffar för att ha en dialog om de senaste aktuella frågorna Utmaningar och risker Väsby Direkt är nämndens och kontorets ansikte utåt. Det är Väsby Direkt som möter medborgarna, nämndens kunder först. Misslyckas vi i vår dialog och att delge information till Väsby Direkt får medborgarna, nämndens kunder sämre svar på sina frågor. Utökad servicemätning som genomfördes av Väsby Direkt under december visar på ett betydligt bättre resultat. Av de som ringt fick 83 accepptabelt svar på sin fråga. Det gör att miljö- och hälsoskyddskontoret ökar målsättningen att 90 av frågorna till Väsby Direkt ska generera ett accepptabelt svar. Kommunfullmäktiges mål: Kunskap och lärande Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer med start under hösten och delta i ett nationellt projekt i landet som initierats av Folkhälsomyndigheten. Syftet med projektet är att inomhusmiljön för barn och ungdomar i landets skolor ska bli bättre och att skolorna ska uppfylla miljöbalkens krav på inomhusmiljö. Projektet kommer att fokusera på tillsyn av städning och ventilation. Samtliga Upplands Väsbys skolor, privata och kommunala kommer vara med i tillsynsprojektet. Genom att skolorna uppfyller kraven på en bra inomhusmiljö bidrar detta till att eleverna mår bra och det att det ger förutsättningar till en god lärmiljö. et kommer ge Upplands Väsby en bild av hur skolorna uppfyller kraven genetmot övriga skolor i landet. Naturskolans verksamhet inspirerar eleverna till en bättre hälsa genom sina naturskoledagar där de är ute i skog och mark. Naturskolan kommer redan, i sina teman med de olika klasserna alltid försöka inspirera och ge eleverna förutsättningar och förståelse för att kost och motion och utevistelse har betydelse för ett gott resultat i skolan och för deras hälsa. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 4(16)

5 Nämndmål Nämnden ska skapa goda förutsättningar för en bra skolmiljö som bidrar till att öka barnens lärande. Andel besökta skolor Handlingsplan Medverkan i Folkhälsoinstitutets nationella skolprojekt Tillsyn att samtliga skolor uppfuller miljöbalkens krav Utmaningar och risker Utmaningen för miljö- och hälsoskyddsnämnden är att bemanna och genomföra den planerade tillsynen. Om resultatet av skolprojektet, inomhusmiljön i skolorna är väldigt undermålig kan det resultatet påverka elevernas hälsa. Kommunfullmäktiges mål: Social hållbarhet, trygghet och hälsa Nämndmål Nämnden ska verka för att minska tillgängligheten av tobak för ungdomar under 18 år. Andel pojkar under 18 år som köper cigaretter eller snus själv i butik eller kiosk (bland dem som röker/snusar dagligen eller ibland) Andel flickor under 18 år som köper cigaretter eller snus själv i butik eller kiosk (bland dem som röker/snusar dagligen eller ibland) Nämnden ska verka för en sund inomhusmiljö i bostäder Andel av totala antalet lägenheter i flerbostadshus som ingår i fastighetsä Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 5(16)

6 Nämndmål och offentliga miljöer. garprojektet och som har kontrollerats. Handlingsplan Genomföra kontrollköp av tobak i butiker under. Lagändring har möjliggjort att kontrollköp får genomföras för att kontrollera att ungdomar under 18 år inte har möjlighet att köpa tobak och folköl i butik. Kontoret kommer starta upp och genomföra kontrollköp under. Bedriva planerad tillsyn på försäljningsställen tillsammans med preventionsamordnaren och polismyndigheten. MHK ska fortsätta det gemensamma tillsynsarbete som finns tillsammans med preventionssamordnare och polis och under året ha fokus på att tillgängligheten av alkohol, tobak och receptfria läkemedel ska minska bland ungdomar under 18år. Tillsyn av fastighetsägare till flerbostadshus. Ett stort tillsynsprojekt som Miljö- och hälsoskyddskontoret påbörjat 2012 för att bedriva tillsyn på fastighetsägare som äger flerbostadshus. Projektet omfattar både allmännyttan och privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Projektet innebär tillsyn inom hela miljöbalkens område vilket också ger samsyn mellan ämnesgrupperna Utmaningar och risker Tillgängligheten till tobak för ungdomar under 18 år mäts i en enkät som vartannat år genomförs av länsstyrelsen i Stockholms län ( Stockholmsenkäten). et ger en indikation om försäljningsställena som nämnden bedriver tillsyn på säljer tobak till minderåriga. Det finns en möjlighet att ungdomarna som svarar på enkäten har köpt tobak i något försäljningsställe som inte är inom Upplands Väsbys kommun och enkäten ger då, ett för oss missvisande resultat. Fastighetsägarprojektet är stort och omfattar ett stort antal fastighetsägare (80 st). Flera ämnesgrupper och handläggare på miljö- och hälsoskyddskontoret är inblandade. Vid oförutsedda händelser kan tidplanen behöva ändras. Kontoret har även upptäckt att det är svårt att få kontakt och boka tid med ansvariga, främst på de mindre bostadsrättsföreningarna vilket gör att projektet tenderar att ta längre tid än planerat. Perspektiv: 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Miljö- och hälsoskyddsnämnden deltar i SBA-undersökningen (SBA = Stockholm Business Alliance) som mäter företagarnas uppfattning av kontorets arbete, deras NKI (Nöjd - Kund-Index) beträffande tillgänglighet, information, bemötande, kompetens,rättsäkerhet och effektivitet. Enligt delrapport för resultatet har miljö- och hälsoskyddskontoret bibehållit sitt goda resultat från fjolåret och ligger på NKI 76. Kontoret avvaktar slutrappor- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 6(16)

7 ten för och därefter analyserar vi ev. förbättringsområden. Nämndens stora positiva miljöpåverkan är resultatet av det egna tillsynsarbetet. Under den kommande planeringsperioden lyfts frågan om skydd av yt- och grundvatten upp som ett prioriterat område. Nämnden har prioirterat tillsynen inom områdena dagvatten och enskilda avlopp. Kommunfullmäktiges mål: Näringsliv och arbete Nämndmål Nämnden ska ha ett kundorienterat arbetssätt mot verksamhetsutövare som kännetecknas av professionellt bemötande och utförande, effektivitet och rättsäkerhet NKI i SBAmätning miljöbalken och livsmedelstillsynen (enkäten riktar sig till företag). NKI i SBAmätning serveringstillstånd (enkäten riktar sig till företag) Handlingsplan Utveckla alternativa arbetsmetoder för att bidra till ett effektivare arbetssätt. Miljö- och hälsoskyddskontoret ska arbeta med att hitta andra alternativa arbetsmetoder för att få en effektivare tillsyn. Kontoret har påbörjat och kommer under införa en ny arbetsmetod som innebär ett effektivare arbete i samband med tillsynen. Företagen kommer få tillsynskort alt. föreläggande vid tillsyn istället för en inspektionsrapport. Varje handläggare har en aktuell kompetensutvecklingsplan. Kontorets behov av vilken kompetensförhöjning som krävs inom respektive ämnesområde ska vara identifierat. Arbeta efter den grund som projektet god myndighetsutövning resulterat i. Kontorets utvecklingsprojekt med fokus på professionellt bemötande och god myndighetsutövning avslutades hösten under kommande år ska kontoret arbeta utifrån resultatet och återkommande under året ta upp frågor till diskussion Utmaningar och risker Ett lågt NKI (Nöjd Kund Index) i SBA-undersökningens kan vara påverkat av att nämnden har drivit t.ex. kampanjer på företag som är ovana vid tillsyn, tagit ut avgifter eller genomfört förhöjning av taxa eller på annat sätt fattat beslut som påverkat enskilda verksamhetsutövare. Sådana insatser ger ofta negativa omdömen. Utmaningen är att hela tiden ligga steget före och kunna sakligt informera och skapa förståelse hos verksamhetsutövarna för ev avgifter och negativa beslut Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 7(16)

8 så att de trots ett negativt besked upplever kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret som positiv. sättningen är att via kommunikation med företagarna medvetengöra att den tillsyn som miljö- och hälsoskyddskontoret bedriver på dem innebär en kvalitetstämpel på deras verksamhet som de kan använda gentemot sina kunder. Med ett mer regelbundet utskick av frågeformuläret till verksamhetsutövarna kan kontoret snabbare ha möjlighet att se samband och göra en analys av de omdömen som kommer fram av en mätomgång. Under prövar miljö- och hälsoskyddskontoret ett förändrat arbetssätt vilket bör leda till arbetsbesparing på sikt och ge nöjdare verksamhetsutövare. Kommunfullmäktiges mål: Miljö och klimat Nämndmål Nämndens tillsyn ska bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten Andel enskilda avlopp som har inventerats Andel dagvattendammar som har fått tillsyn Handlingsplan Ta fram en strategi för bedömningen av dagvattenanläggningar. En strategi ska visa insatser och kommande åtgärder för hur kommunen ska ställa krav på dagvattenanläggningar. Genomföra inventering av samtliga enskilda avlopp i kommunen till. En projektbeskrivning och planering av inventeringsarbetet ska ligga till grund för inventeringen. Bedriva tillsyn på samtliga dagvattendammar under perioden -. Det innebär att det efter utförd tillsyn ska finnas krav på skötselplaner och kontrollprogram för samtliga dagvattendammar Utmaningar och risker Genom att aktivt bedriva tillsyn på enskilda avlopp och dagvatten kan nämnden bidra till att miljökvalitetsnormerna för vatten uppnås. Kontoret bedömer att det är möjligt att bedriva denna tillsyn med nuvarande resurser. Om nämndens resurser förändras kan målen vara svåra att uppnå. En ny bedömning och prioritering mellan nämndens tillsynsområden måste då genomföras. Naturskolan jobbar i sin verksamhet aktivt med att ge/ öka elevernas kunskap inom miljö- friluftsverksamhet och naturkunskap. För att se om Naturskolans verksamhet verkligen ökar kunskapen hos eleverna och indirekt visa betydelsen av verksamheten ska nämnden genomföra en mätning av elevernas åsikt om na- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 8(16)

9 turskolans verksamhet. Det kan finnas en risk att mätresultatet visar ett oriktigt resultat eller att underlaget blir för litet för att några slutsatser ska kunna göras. Perspektiv: 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Det är viktigt att medarbetarna känner att det arbete som utförs är meningsfullt och ger positiva effekter. Nämnden måste arbeta med att ta fram processer för de viktigaste arbetsområdena som tydliggör och ger ett likartat arbetssätt med samsyn. Att hela tiden arbeta för samsyn och ta fram rutiner för det som behövs, stärker personalen och ger en bättre arbetsmiljö. Inspektören ska känna sig trygg i sin roll och veta vad som förväntas. Arbetsklimatet ska vara sådant att det är självklart att kontoret drar lärdom av "lyckade" och "mindre lyckade" arbetsinsatser som en del av kunskapsåterföringen. De ekonomiska resurser som nämnden har för personal ska användas fullt ut. Vid relativt kort sjukfrånvaro och i samband med annan tillfälligt minskad tjänstgöring, kan det vara svårt att ersätta med vikarier. Frågan behöver diskuteras och försöka lösas. Det är även viktigt att arbeta med snabb rekrytering vid vakanser. Kontoret arbetar med att försöka ha en balans och jämvikt mellan manliga/kvinnliga anställda för att få en jämvikt på arbetsplatsen. För miljö- och hälsoskyddsyrket finns det en stor övervikt på kvinnliga inspektörer vilket innebär att jämställdhetsfrågan vad gäller rekryteringar blir omvänt. Att ha medarbetare som tycker det är roligt att gå till jobbet och känner meningsfullhet visar sig både med arbetsglädje och resultat. God stämning på kontoret visar sig utåt i de kontakter med medborgare och verksamhetsutövare som kontoret har. Kommunfullmäktiges mål: Stolta medarbetare Nämndmål Hållbart medarbetar engagemang (HME) Nämnden ska verka för att ha en frisk och stolt personalstyrka på miljöoch hälsoskyddskontoret Nöjd medarbetar index (NMI) Bemötandeindex (BME) Andel medarbetare som har en sjukfrånvaro på 40 h eller mindre på ett år Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 9(16)

10 Handlingsplan Få in resultatet av projektet God myndighetsutövning som en naturlig del i arbetet. För att skapa samsyn och aktualisera tidigare arbete runt bl.a. bemötandefrågorna har kontoret genomfört ett projekt med konsult. I projektet har kontorets "kultur" och samsyn runt god myndighetsutövning och professionellt bemötand identifierats. Samtliga handläggare erbjuds utbildning i bemötande och kommunikation. Miljösamverkan Stockholms län har återkommande utbildningsinsatser för inspektör i bemötande och kommunikation. Samtliga handläggare ska ha gått första utbildningen och efter det uppföljande utbildning. Introduktionsplanen för nyanställda används och uppdateras kontinuerligt. För att vara en god arbetsgivare är det viktigt att introducera nya medarbetare på arbetsplatsen. Framtagen introduktionsplan hålls aktuell och följs. En bra start där kontorets "kultur" introduceras är viktigt för att kontoret ska ha ett fortsatt gott rykte både internt och externt Utmaningar och risker Personal som trivs och tycker om sitt arbete har en hög ambitionsnivå och det speglar sig både i resultat och nöjda kunder. Om personalen känner att de hinner med att genomföra ett bra jobb så är de stolta över det arbete de genomför. Risken att personalen inte trivs eller slutar att känna stolthet kan vara att arbetsbördan blir för stor på grund av att arbetsuppgifterna tenderar att bli för stora i förhållande till resurserna. Nämnden har en styrka i att miljöbalken och livsmedelslagstiftningen ställer krav på både behovsutredningar och tillsynsplaner (årliga och fleråriga). Det innebär att nämnden måste analysera och ta fram samtliga arbetsuppgifter som nämnden är ålagd att göra och tidssätta dessa. Utmaningen är att tidssätta och följa upp de arbetsuppgifter som görs samt att förutse och värdera andra arbetsuppgifter som tillkommer. Perspektiv: 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ha en budget i balans. Nämnden bedriver myndighetsutövning och det är inte möjligt att ta ut avgifter för att uppnå full kostnadstäckning. De flesta avgifter som kontoret tar ut är fasta årliga tillsynsavgifter som inte går att påverka annat än med en taxehöjning. Den andel övriga avgifter som kontoret tar ut är timavgifter för handläggningskostnader av ärenden, kostnadstäckning för uppföljande tillsyn och t.ex. befogade klagomål. Nämnden har genom förändring av taxan ökat sina intäktsmöjligheter. En del av dessa intäktsökningar beror på prioritering av tillsyn på verksamheter som inte har fast årlig avgift. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 10(16)

11 Kommunfullmäktiges mål: Ekonomiskt resultat Nämndmål Nämnden ska ha en budget i balans. Självfinansieringsgrad miljöbalken Självfinansieringsgrad livsmedelskontroll Ekonomi i balans Handlingsplan Genomföra en årlig analys av miljö- och hälsoskyddsnämndens självfinansieringsgrad. Jämföra Upplands Väsbys miljö- och hälsoskyddskontor i Miljösamverkan Stockholms läns nyckeltalsprojekt. Analysera självfinansieringsgraden för att se om det är möjligt att ta in fler intäkter. Genomföra ett tillsynsprojekt inom miljöskydd för att nå målet med en ökad självfinansieringsgrad. Genomföra ett tillsynsprojekt årligen på U-verksamheter för att öka tillsynen och säkra nämndens intäkter Utmaningar och risker Det är främst genom att aktivt bedriva tillsyn som miljö- och hälsoskyddsnämnden kan finansiera sin verksamhet. Det går inte att ta betalt för det förebyggande arbetet med bland annat rådgivning till företag mm. All tillsyn som miljö- och hälsoskyddsnämnden bedriver kan inte avgiftsfinasieras. Det innebär att det inte går att få självfinansieringsgrad inom nämndens verksamhetsområdet. Om nämnden får uppdrag som inte kan finansieras med avgifter, försämras förutsättningarna för nämndens möjlighet till självfinansiering. Om många verksamheter skulle läggas ned får miljö- och hälsoskyddsnämnden minskade intäkter. Detta kan bli speciellt kännbart inom livsmedelsområdet eftersom det omfattar det största antalet av nämndens verksamheter som har återkommande årlig kontroll. Av nämndens totala personalstyrka består hälften av småbarnsföräldrar (7 av 14). Det medför att de har frånvaro under året i form av vård av barn/föräldrarledighet som är svår att kalkylera med. De senaste åren har den här frånvaron genererat ett överskott på nämndens budget. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 11(16)

12 Ekonomisk översikt Volymer och kostnadsnyckeltal Volym/mått Bokslut Budget Budget Budget Budget Antal inspektioner Antal naturskoleelever budget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Budget Progn Budget Budget Budget Kommunersättning 9,2 9,2 9,2 9,4 9,4 9,4 Täckningsbidrag Försäljning och avgifter 3,0 3,5 3,1 3,5 3,5 3,5 Hyror och arrenden Bidrag Försäljn verksamhet/entreprenad 0,1 0,4 Summa intäkter 12,3 12,7 12,7 12,9 12,9 12,9 KOSTNADER (-) Buffert Bidrag Entreprenad/köp av verksamhet Övrigt material och tjänster -3,0-2,7-3,0-3,3-3,3-3,3 Personalkostnader -8,0-9,1-8,7-8,8-8,8-8,8 Lokal- och markhyror -0,8-0,9-0,9-0,8-0,8-0,8 Övriga fastighetskostnader Avskrivningar Intern ränta Täckningsbidrag Summa kostnader -11,8-12,7-12,6-12,9-12,9-12,9 0,5 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 12(16)

13 Budget per verksamhet Intäkter Kostnader Verksamhet Förs Kom Köp Övr av Övr int S:a ers verks kostn verks S:a Nämnden 0,4 0,4-0,4-0,4 0,0 Administration MH 4,9 4,9-4,9-4,9 0,0 Miljöfarlig verksmhet 1,2 1,2 2,4-2,4-2,4 0,0 Hälsoskydd 1,5 0,6 2,1-2,1-2,1 0,0 Livsmedel 0 1,2 1,2-1,2-1,2 0,0 Fysisk planering 0,1 0,2 0,3-0,3-0,3 0,0 Naturskolan 1,0 1,0-1,0-1,0 0,0 Serveringstillståd 0,3 0,3 0,6-0,6-0,6 0,0 Summa verksamheter Investeringar 9,4 3,5 12,9-12,9-12,9 0,0 Nämnden kommer under inte ha någon planerad investering men måste kontoret uppgradera sitt ärendehanteringssystem vilket kommer innebära en investering på kronor. Känslighetsanalys Nämnden har små möjligheter till att öka sina intäkter och i budgeten finns inga marginaler för oväntade utgifter. 1 i löne- och prisökningar innebär för miljö- och hälsoskyddsnämnden enbart marginella kostnader motsvarande ca kronor. Övriga delar av budgeten påverkas även den direkt av under året ökade eller nya kostnader som inte var aviserade när budgeten togs fram. Nämndens verksamhet påverkas utifrån om kommunen ökar invånarmässigt eller om fler företag flyttar hit som omfattas av nämndens tillsynsområden. Det blir fler tillsynsverksamheter för nämnden och fler invånare leder till större krav på samhällsservice. Det är svårt att spekulera i hur stor ökning av invånare och företag som genererar en ökning av nämndens personalstyrka. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 13(16)

14 Kommunfullmäktiges mål: Effektivitet Nämnden planerar via tillsynsplanen inför varje år hur många och vilka verksamheter som ska få tillsyn. Alla verksamheter får inte tillsyn varje år utan de kan exempelvis ligga på ett tillsynsintervall på vartannat/vart tredje år. Ambitionen är att samtliga planerade verksamheter ska få den tillsyn som de har betalt för. De tillsynsbesök som avses nedan är de verksamheter som betalar årlig avgift och som ligger på ett inplanerat intervall för sin tillsyn. Nämndmål Nämnden ska bedriva ett systematiskt tillsynsarbete Andel genomförda tillsynsbesök inom miljöskyddsgruppen. Andel genomförda tillsynsbesök hälsoskydd Andel genomförda livsmedelskontroller. Andel genomförd tillsyn enligt alkohollagen. Andel genomförd tillsyn enligt tobakslagen och lagen om receptfria läkemedel. Handlingsplan Årligen ta fram en tillsynsplan för hela verksamhetsområdet. Tillsynsplanen ska prioritera vilken tillsyn som ska bedrivas utifrån fastställd behovsutredning och anger antal planerade inspektioner Utmaningar och risker För att kunna bedriva ett systematiskt tillsynsarbete analyseras inför varje år vilket behovet är och vilken tillsyn verksamheterna ska få. Tillsynen ska även planeras på flera år så att det går att förutse vid vilket år verksamheterna ska få tillsyn. Den här strukturerade tillsynsplaneringen är styrande för nämndens arbete under året. Det som kan hända under året är att lagstiftningen ändras, andra arbetsuppgifter tillkommer, ärenden får större tidsåtgång än planerat, personal slutar eller drabbas av sjukdom mm. Detta kan vara orsaker som innebär att tillsynsplaneringen måste Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 14(16)

15 revideras Internkontrollplan Följs upp i: Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollmetod Riskbedömning Typ av skada: Representation Att syfte och deltagare framgår. T2 Stickprov Representation Förtroendeskada Upphandling, leverantörsavtal och inköp Inköpskontroll T2, ÅR Stickprov Inköpskontroll Ekonomisk skada, Förtroendeskada Attester och firmateckning Försenade leverantörsfakturor T2 Stickprov Attester och firmateckning Ekonomisk skada, Förtroendeskada Kurser, konferenser och resor Kurser och konferenser T2 Stickprov Kurser och konferenser Förtroendeskada Brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete T2, ÅR Kontroll mot gällande rutin Systematiskt brandskyddsarbete Personskada, Förtroendeskada Internkontroll ÅR Kontroll mot gällande rutin Internkontrollplan Internkontrollplan Ekonomisk skada, Förtroendeskada 4 Uppdrag och ägardirektiv Miljö- och hälsoskyddsnämndens uppdrag är att under genomföra åtgärder för höjd ranking i SBA-mätningen. Nämnden har flera åtgärder som har pågått under : Projektet God myndighetsutövning med fokus på proffessionellt bemötande Tätare mätintervall av SBA-enkäten för att snabbare fånga upp vad som ev behöver förändras. Utmaningen är att kunna omsätta kunskapen i praktiken och vidta åtgärder på rätt ställen för att nå bästa möjliga resultat för kund. Den utökade mätningen som genomfördes under visar på att miljö- och hälsoskyddskontoret är på god väg att bibehålla det goda resultatet. 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Nämndens omvärldsanalys domineras av det faktum att förändringar sker och kommer att ske inom samtliga ansvarsområden. Nya tillsynsområden tillkommer, Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 15(16)

16 lagstiftningen förändras och tillsynsansvaret flyttar från staten till kommunerna. Redovisningsskyldigheten ökar och fler rapporter/enkäter är att vänta. Kommunens nya organisation kring administrativt stöd och satsning på kvalitet och miljöcertifiering har medfört att mer administrativa arbetsuppgifter har lagts på inspektörer med minskad tillsynstid som följd. Det tar tid att arbeta med planerings- och uppföljningssystem samt framtagande av kvalitetsgarantier, e-tjänster, nya blanketter med mera. Kontoret har en stor pågående administrativ satsning som kommer att vara införd först i samband med att e-arkiv kan användas fullt ut år. Nämnden vill särskilt framhålla vissa sakfrågor som redan idag påverkar och kommer att påverka nämndens arbetsområde: Kommande nytt rapporteringssystem för miljöbalkens område håller på att utarbetas av Naturvårdsverket. Detta kommer få administrativa konsekvenser för miljö- och hälsoskyddskontoret. Inom EU har framtagits ett förslag till ny kontrollförordning (ersättning för nuvarande förordning (EG) nr. 882/2004). I den föreslås att livsmedelsföretag med färre än tio anställda och omsättning på mindre än två miljoner euro ska undantas från de obligatoriska kontrollavgifterna. Följden av undantaget skulle vara att en större del av den offentliga kontrollen skulle behöva skattefinansieras. Nya krav från HaV (Vattenmyndigheten) och åtgärdsprogrammet gällande miljökvalitetsnormerna för vatten kommer att ställa högre krav på tillsyn och prövning Fastslås föreslagna skyddsföreskrifterna för Hammarby reservvattentäkt innebär detta ökade krav på tillsyn och prövning. Statlig utredning vill decentralisera kemikalietillsynen till kommunen. Utsläppsdirektiv (Vilundaverket) ger extra tillsynsuppgifter. Länsstyrelsens önskemål om tillsyn på pågående verksamheter gällande förorenade områden. Ökad efterfrågan på kontorets medverkan i nya kommunala planer som kommunal V/A-plan, kommunal vattenplan, översiktsplan. Strandskyddsprövning kan ge en del tidskrävande ärenden. Revidering av de nationella miljömålen och de regionala miljömålen. Dessa mål kommer att vara vägledande för nämndens tillsynsarbete. et giftfri miljö har nyligen prioriterats och kommer att leda till förväntade arbetsinsatser. Samhället måste anpassas till ett förändrat klimat. Kontoret måste öka sina kunskaper kring konsekvenserna av klimatförändringarna för att kunna bevaka frågorna i samband med tillsynen. Kontorets kunskap kommer att efterfrågas i samband med vägplaner för nya trafikleder (Rotebroleden, Vallentunaleden, E:4:an). Föroreningssituationen i Oxundasjön kommer generera arbetsuppgifter för kontoret. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsplan med budget - 16(16)

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljönämnden

Verksamhetsberättelse Miljönämnden Verksamhetsberättelse Miljönämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Viktiga händelser under året... 3 4 Uppföljning av målen... 4 4.1 Kund... 4 4.2 Samhälle och miljö...

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar -04-16 Informations- och frågestund Ärendebeskrivning Miljö- och hälsoskyddskontorets arbete miljömål och miljöaspekter i miljöcertifieringen ISO 14001

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsberättelse Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden har genomfört ett bra år utan några större avvikelser att rapportera. Ekonomiskt visar nämnden ett positivt

Läs mer

Förutsättningar till flerårsplan Miljönämnden

Förutsättningar till flerårsplan Miljönämnden Förutsättningar till flerårsplan 2017- Miljönämnden -03-29 1 Sammanfattning 2/23 Miljönämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden sker inom

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051 Tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:18 10051 Behovsutredning 2015 Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år Tjänsteutlåtande 2017-09-06 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Budget för Miljönämnden 2018 Dnr MOV.2017.2403 Förslag till beslut 1) Miljönämnden godkänner förslag till

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ankomst: 218-8-23 - Dnr 218-556 Innehållsförteckning 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Övergripande strategiområden... 3 1.3 Mål... 3 1.4 Kommunens

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH 1(5) Verksamhetsplan 2016 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 28/15, 2015-04-22, Dnr: SRMH 2015-1.54 2(5) Nämndens ansvar och uppgifter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Inledning Tillsynsplanering Hur Taxa och verksamhetsplanering Kommunexempel på hur man kan planera Behovsutredningar Varför

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2018-09-07 2018-003496- AD 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 september 2018 Yttrande över handlingsprogram

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Vi som arbetar med planering och finansiering

Vi som arbetar med planering och finansiering Finansiering Vi som arbetar med planering och finansiering Michael Öhlund 08-452 79 63 michael.ohlund@skl.se Miljö- och hälsoskyddsinspektör 1996-2014 Samordnare/Controller 2008-2014 Handläggare miljö

Läs mer

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr MN14/17 Miljönämnden Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Internöverenskommelse Dnr MN14/17 2/13 1. Formalia 1.1. Parter/kontaktpersoner Beställare

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden Tidaholms kommun Miljö- och byggnadsnämnden Uppföljande granskning nr 2 avseende miljöoch byggnadsnämndens styrning och ledning av verksamheten med avseende på miljötillsyn och livsmedelskontroll på uppdrag

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2017-05-14 MHN-2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per april

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

Behovsutredning 2016-2018

Behovsutredning 2016-2018 Styrdokument, plan Miljö- och hälsoskyddskontoret 2015-03-19 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:29 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Behovsutredning 2016-2018 Nivå:

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken Reviderad: 2013-11-06 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-1335 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken 2014-2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-09-27 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Del 2 Resurser Dnr: Mbn 2013-1019 Anne Pagès Oktober 2013 2013-10-22 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. UNDERLAG... 2 4. METOD... 3 4.1. Revidering

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi 2014-2016 1 Innehållsförteckning Övergripande verksamhetsbeskrivning... 3 Nämndens åtagande... 4 Nyckeltal... 5 Internkontroll... 6 Driftbudget... 8 Investeringsbudget...11

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten Bilaga 1 2016 med tidplan för 2017-2018 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2016... 1 3 Tillsynsområden 2016... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan (Samhällsbyggnadsnämnden inkl. underliggande) Nämndens Mål Förvaltningens Åtagande Indikatorer Medarbetarens Åtagande Förebyggande åtgärder för att förbättra livsvillkoren (Kommunstyrelsen)

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel.

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. 1 (5) TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. Inledning Miljöenheten i Nacka kommun har i uppdrag att sköta kontroll och/eller tillsyn enligt tobakslagen,

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 2016-09-21 2016-4612 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 september 2016 Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Revisionsrapport* Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Hylte kommun 2008-02-08 Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3 3 Allmänt...3 4 Anvisningar för beräkning av

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Stöd & process

Verksamhetsplan med budget Stöd & process Verksamhetsplan med budget - Stöd & process 1 Sammanfattning Stöd & process arbetar kontinuerligt med att främja en ökad helhetssyn och kvalitet i alla kommungemensamma stödprocesser och system som kontoret

Läs mer

Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn?

Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn? Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn? Tove Göthner och Kerstin Blom Bokliden Sveriges Kommuner och Landsting FAH 9-10 oktober 2012 Hur ska myndighetsfrågorna inom miljöområdet ledas

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 Miljö och hälsa i Östersunds kommun Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 61 000 invånare Ca 35 B-objekt (övertagen tillsyn från Länsstyrelsen) Ca 115 C-objekt Organisation Miljö och hälsa Miljöskydd

Läs mer

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

Behovsutredning

Behovsutredning Styrdokument, plan Miljökontoret 2016-02-10 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr Fax 08-590 819 30 MN/2016:20 Christer.bjorklund@upplandsvasby.se Behovsutredning 2017-2019 Nivå: Miljönämndens styrdokument

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige:

Läs mer

Utbildningsmaterial från SKL

Utbildningsmaterial från SKL Utbildningsmaterial från SKL Handläggningskostnad per timme Granskad 2016-11-04 Handläggningskostnad per timme En ledningsfråga, kommunen måste ha resurser för myndighetsutövningen! SKL tillhandhåller

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2014-09-26 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutsunderlag Stadsbyggnads- och miljöförvaltningens skrivelse den 26 september 2014. Stadsbyggnads-

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel

Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel Fastställd av: Karlskoga kommun KF 2017-11-14 171 Storfors kommun KF 2017-12-14 71 Innehåll er allmänt... 2 Ansökningsavgifter... 2 Tillsynsavgifter

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2015

Uppföljning av plan för intern kontroll 2015 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Lars Wedlin 2016-01-20 2015-638 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 januari Uppföljning av plan för intern kontroll 2015 Förslag till

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2016-12-01 1 (6) Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Anna-Maria Raimer Scander Social- och arbetsmarknadsnämnden Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak

Läs mer

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Ljusdals Kommun tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Gäller från och med 2015-01-01 ljusdal.se Alkohollagen är

Läs mer

Information om timavgifter

Information om timavgifter Miljö- och hälsoskyddstillsyn Information om timavgifter Berättelsen om miljö- och hälsoskyddskontoret Miljö- och hälsoskyddskontoret finns med dig i alla delar av din vardag. Vi verkar genom kontroll,

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff)

Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff) Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff) Den 27 maj 2015 i Ljungby Deltagare: Anders Karlsson, Ronneby kommun Anette Andersson, Tingsryds kommun Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Bertil Bengtsson,

Läs mer

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Antagen i socialnämnden 12 februari 2013-02-12 25, reviderad 19 april 2017 43 1(4) Innehåll Syfte... 2 Tillsyn över verksamheter med serveringstillstånd...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m.

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommu

UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommu UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-06-18 Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommunal myndighetstillsyn Dnr SN 2019/0323.02.05 Handlingar

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Maria Jäger Mars 2013 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1.

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun Verksamhetsplan och budget Enhetsplan Medarbetarplan Fastställd: Jävsnämnden 2016-12-xx x Dnr XXXX Verksamhetsplan och budget för jävsnämnden

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017,

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, Dnr 24/2017-041 Budget 2018 Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, 105 2017-10-11 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden 2018-10-25 3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden Bakgrund Behovsutredning av tillsyn är ett steg i att ytterligare konkretisera arbetet med förorenade områden. Utredningen syftar till att

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer