Vintern , järnväg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vintern , järnväg"

Transkript

1 RAPPORT Vintern , järnväg Trafikverket E-post: Telefon: Dokumenttitel: Vintern , järnväg Författare: Ann-Cathrine Berggren, Nationell Leveranssamordning och Anne Hommik, Operativ ledning Dokumentdatum: Ärendenummer: TRV2016/5308 Version: 1.0

2 Innehåll Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Mediehändelser... 3 Kommunikation... 4 Trafikinformation... 4 Förseningstimmar... 4 Utfall och Analys... 5 Syd... 5 Väst... 7 Öst/Stockholm... 9 Mitt Nord TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Aktörernas reflektioner...14 Entreprenörer Järnvägsföretagen Förbättringsförslag... 14

3 Bakgrund Inför vintern presenterade Trafikverket en nationell beredskapsplan, med information och stöd för entreprenörer och järnvägsföretag. Planen har implementerats bland annat via Trafikverkets hemsida och uppstartsmöten. Dessutom togs fyra regionala vinterplaner fram. Efter vinterperioden har Trafikverket analyserat resultatet av de förebyggande åtgärderna och tagit fram förbättringsförslag som presenteras i denna rapport. Analyserna gäller veckorna 45 till 15, Sammanfattning Vintern kan beskrivas som mild med få förseningstimmar, bortsett från veckorna då kraftig kyla, framförallt i norr, drabbade landet. Detta innebar stora påfrestningar på såväl infrastruktur som järnvägsfordon, till exempel fel på växlar och signalanläggningar och tåg som tappade bromstrycket vid inbromsningar och blev stillastående. Mediehändelser Under vinterperioden har det inte varit några större mediala händelser med koppling till årstiden. Detta kan delvis förklaras med att vädret varit ganska typiskt för årstiden, vilket också avspeglas i media.

4 Kommunikation Den framtagna kommunikationsplanen har följts. Nytt för vintern är att information och en interaktiv utbildning publiceras på Trafikverkets externa webbplats: Trafikinformation Totalt sett har vintern inte orsakat några större problem gällande trafikinformation. De tillfällen som sticker ut är dels Stormen Helga, dels snöovädret i Göteborg , där väderprognoserna inte på ett korrekt sätt speglat det väder som sedan kom i båda fallen mycket oförutsett, vilket minskade chansen att arbeta proaktivt. I båda fallen fanns även svårigheter med prognossättningen, vilket inverkade negativt på trafikinformationen. Även andra väderrelaterade störningar spelade in. Det gäller bland annat tåg- och vägtrafiken i Mälardalen, där flera sträckor var avstängda den 4 december Situationen blev extra besvärlig eftersom järnvägsföretagen av säkerhetsskäl inte kunde köra någon ersättningstrafik vid ett flertal vägar. Orsaken var nedfallna träd som hindrade framkomligheten. Det blev svårt att informera och hänvisa resenärer när det inte fanns några andra alternativ att informera om, men i övrigt hade man löpande möten och avstämningar med järnvägsföretagen och arbetade utifrån det. Under köldperioden i norr i början av januari kunde Trafikverket arbeta mer proaktivt med trafikinformationen, då väderprognoserna varit korrekta. Temperaturen gick ner till under -40 grader på vissa platser kring Kiruna. Dock upplevde vi inledningsvis att järnvägsföretagen inte tog varningen om kylan på allvar och bortsåg från de värden som Trafikverket fått inrapporterade. Efter att ett tåg fått problem och var nära att evakueras mitt i vildmarken i -39 grader, valde järnvägsföretagen att ställa in trafiken på banan utan ersättningstrafik under några dygn tills den extrema kylan släppte. Förseningstimmar I tabellen nedan är "Banarbete/transport" utbrutet ur "Infrastruktur" och redovisas i en egen kolumn. Försening är i antal timmar. Tabellen nedan innehåller utfall från Nivå 3-koderna: Kyla, Lavin, Snögalleri samt Snö och is. Försening i antal timmar.

5 Utfall och Analys Underhållsdistrikten har haft tillgång till 413 stycken maskinresurser och stycken personella resurser i Drift och underhållskontrakt. Dessutom fanns nedanstående extra maskiner tillgängliga för samtliga underhållsdistrikt vid behov under vintern : 2 stycken SR 700 Bangårdsröjningsmaskiner (Stockholm och Hallsberg) 2 stycken SR100 Mindre snösmältare, utformade för att avlägsna fordons is (Göteborg och Stockholm) 2 stycken SR 200 plogvagnar (Stockholm och Hallsberg) Det uppstod aldrig något behov av att låna ovanstående extra maskiner. Nedan visas utfall för de senaste fem vintrarna och reflektioner kring den gångna vintern. Utfallet och reflektionerna är uppdelade per underhålldistrikt. Reflektionerna har gjorts av underhållsdistrikten och Trafikledningens områden. Syd Nedan visas utfallet för Syd de senaste fem åren.

6 Nedan visas Syds utfall vintern , veckorna Kort reflektion över vintern: På Kontrakt Malmö sydöstra Skåne har det varit ytterst lite snö och detta var på Österlen. I övrigt har det enbart handlat om halkbekämpning. De största händelserna rapporterade som kyla, lavin, snögalleri eller snö och is vinterperioden (vecka 45-15) : Inga stora händelser. Däremot kom vi fram till en problemställning kring snöröjning av plattformar. När man använder maskiner behöver spåret vara avstängt, något som är svårt i rusningstrafik. (se förslag under nästa punkt). Förbättringsförslag till nästa vinter: Röjning av plattformar bör ses över. Det bör finnas en plan för detta, till exempel att vi stänger uppspår mellan Arlöv och Lund i 20 minuter för att kunna samtliga plattformar under denna tid. Övrig relevant information: Inget

7 Väst Nedan visas utfallet för Väst de senaste fem åren. Nedan visas Västs utfall vintern , veckorna Väst har gjort nedanstående reflektioner kring vintern : Kort reflektion över vintern: I Väst var första perioden väldigt lugn, utan några större mängder snö förrän i slutet av säsongen. Mest snö var det i Värmland. Vinterentreprenaderna i kontrakten har fungerat bra.

8 De största händelserna rapporterade som kyla, lavin, snögalleri eller snö och is vinterperioden (vecka 45-15) : Största händelsen i Väst inträffade den 19 januari 2016, med ett extremt snöoväder lokalt över Göteborg. Detta oväder kom överraskande för Trafikverket, som inte hade fått någon prognos på omfattningen. Ovädret medförde inställda tåg och stora störningar på vägtrafiken. En händelse med så extremt mycket snö kan man inte ta höjd för. Återställningsarbetena gick dock enligt förväntningar och de tider man fick i spår. Förbättringsförslag till nästa vinter: Vi föreslår att Trafikledning och järnvägsföretagen tar fram störningsplaner för extrema snöoväder, där man tar hänsyn till borttagning av snö i växlar, plattformar och på linjen förslagsvis på högtrafikerade banor som kan användas även vid normalt snöväder. Svårigheten att få tider i spår gör det nästan omöjligt att röja snö på dessa banor. Snöröjning på plattformar ska göras enligt föreskrift med A-skydd. Med långa avstånd mellan driftplatser blir enkelspårsdrifterna väldigt långa på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås. De korta tider som gavs innebar att plattformarna var röjda först dagen efter, den 20 januari Ett annat förslag är att se över hanteringen av nationella maskinresurser. Kan de hanteras på ett bättre och mer kostnadseffektivt sätt? Övrig relevant information: En utredning om hantering av nationella vinterresurser pågår. Bland annat utreds uppföljningen av kostnader för vintertjänster och specifika spårgående maskiner, för att optimera placering och användning av dem.

9 Öst/Stockholm Nedan visas utfallet för Öst/Stockholm de senaste fem åren. Nedan visas Öst/Stockholms utfall vintern , veckorna Öst/Stockholm har gjort nedanstående reflektioner på vintern :

10 Kort reflektion över vintern: I Öst var vintern snöfattig men med många temperatursvängningar, som orsakat en del is både på plattformar och i tunnlar. Vi har dock inte haft högre snöberedskapsnivå än 1. Endast ett fåtal rapporter har inkommit om hala plattformar eller tunnelis, vilket tyder på att våra entreprenörer har skött sitt åtagande väl. Entreprenörerna var också mycket nöjda med hur trafikledare har skött direktplanerade A-skydd i samband med vinteråtgärder det har skett en förbättring från i fjol. Railcare gjorde under vintern fler körplaner för hur deras maskiner på bästa och mest effektiva sätt röjer pendelområdet. De var även ute och testkörde planerna med gott resultat. Vinterplanen i Öst bygger till stora delar på att snösmältningsmaskinerna fungerar och finns tillgängliga. De största händelserna rapporterade som kyla, lavin, snögalleri eller snö och is vinterperioden (vecka 45-15) : Halka på Knivsta plattform har varit ett återkommande problem. Orsaken kan vara uppbyggnaden av plattformen, det behöver utredas. I övrigt har det mest handlat om sandning av plattformar inom östra. Förbättringsförslag till nästa vinter: Distrikt Öst använder ett webbaserat inrapporteringssystem, Opin, där entreprenörerna rapporterar in vinteråtgärder. På så sätt får vi enkelt information om t.ex. vilka växlar som är röjda och när, senaste halkbekämpning av plattformar och så vidare. Förslaget innebär att detta system vidareutvecklas och införs nationellt, framförallt i storstadsregioner. Övrig relevant information: Öst vill inte göra några större förändringar mer än att lägga till nya objekt och ändra prioritering på växlar som tillkommit samt att man kommer ut med nästa vinterplan i god tid så att den hinner remissas på ett bra sätt.

11 Mitt Nedan visas utfallet för Mitt de senaste fem åren. Nedan visas Mitts utfall vintern , veckorna

12 Mitt har gjort nedanstående reflektioner kring vintern : Kort reflektion över vintern: Det har varit en mild vinter. Det har dock varit många hjulskador. De största händelserna rapporterade som kyla, lavin, snögalleri eller snö och is vinterperioden (vecka 45-15) : Den 7 januari 2016 drog ett stort snöfall in över hela området. Framför allt snöade det kraftigt den 9, 13 och 14 januari. Snöröjningen kom igång sent på Gävle C, men när den väl kom igång fungerade det bra. Likaså fungerade den nya utrustningen bra. Förbättringsförslag till nästa vinter: Det är viktigt att Underhåll och Trafikledning har ett bra och nära samarbete. Det kändes som om resurserna fanns, men att de inte nyttjades fullt ut under den 9, 13 och 14 januari i Gävle. Övrig relevant information: Den 13 januari blev det fel på hjälpkraften på sträckan Gävle-Uppsala, som ställde till det lite extra då växelvärmen inte fungerade.

13 Nord Nedan visas utfallet för Nord de senaste fem åren. Nedan visas Mitts utfall vintern , veckorna Nord har gjort nedanstående reflektioner kring vintern : Kort reflektion över vintern: Bra vinter snöröjningsmässigt. Normal snömängd i inlandet, betydligt mindre i fjällområdena.

14 De största händelserna rapporterade som kyla, lavin, snögalleri eller snö och is vinterperioden (vecka 45-15) : Inga stora händelser finns att rapportera. Förbättringsförslag till nästa vinter: Inget Övrig relevant information: Vi har utfört lavinbekämpning med snökanoner på Nuolja, men inte i samma omfattning som föregående år. Aktörernas reflektioner Entreprenörer och järnvägsföretag har tillsammans med Trafikverket gjort nedanstående reflektioner. Entreprenörer Trafikverket har haft kontrakt med fem olika entreprenörer som sköter underhållet på järnvägen. Entreprenörerna upplever att det har varit en gynnsam vinter och att tågtrafiken har fungerat i stort sett bra. Entreprenörerna önskar mer information om var Trafikverkets specialmaskiner befinner sig, till exempel snösmältartåg med flera. Bra med extra maskinresurser i beredskap. Järnvägsföretagen Järnvägsföretagen upplever att den gångna vintern fortlöpt bra och att främsta orsaken till detta är en mild vinter. Enstaka dagar har det dock förekommit frosthalka, dessa dagar var det extremt kallt och ljusbågar syntes från strömavtagare på mötande tåg. Foldern Tillsammans blir vi bättre har uppskattats av järnvägsföretagen. Kommunikationen mellan Trafikverket och järnvägsföretagen har fungerat bra, som exempel kan nämnas att när stora snömängder kom i Göteborg upplevde lokförarna att de blev väl informerade. Förbättringsförslag Följande förbättringsförslag föreslås: I dagens järnvägssystem opererar många aktörer parallellt. Det är därför viktigt att alla informerar varandra om händelser som påverkar de andras verksamhet. I detta syfte har Trafikverket tillsammans med Branschföreningen Tågoperatörerna tagit fram en broschyr som innehåller tips, råd, telefonnummer och exempel på åtgärder vid särskilda händelser. Broschyren finns som bilaga 3 i den Nationella beredskapsplanen Länk till broschyren i webbutiken. Målet med broschyren är att främja och förklara delar av den praktiska hanteringen i dagens järnvägstrafik. Mycket av hanteringen som beskrivs är hur lokförare/trafikledning förväntas hantera situationer. Tyvärr har det visat sig att

15 broschyren inte har spridits i den omfattning som det fanns behov av. Information om och spridning av broschyren kommer att förbättras till nästa vinter. Bemanning, planering och utbildning för de extra maskinerna måste ses över inför nästa vintersäsong. Den lathund som togs fram inför denna vinter gav inte önskad effekt och bör utvecklas. Dessutom måste Trafikverket nästa vinter vara tydligare med var dessa maskiner befinner sig. Det finns en presentation av snöberedskapsnivåer, deras betydelse och hur de ska användas. Den tolkas dock på olika sätt inom de olika trafikledningsområdena och samsyn måste skapas. Trafikledning och järnvägsföretagen bör undersöka möjligheten att arbeta fram störningsplaner för extrema snöoväder, där man tar hänsyn till borttagning av snö i växlar, plattformar och på linjen förslagsvis på högtrafikerade banor som kan användas även vid normalt snöväder. Svårigheten att få tider i spår gör det nästan omöjligt att röja snö på dessa banor. Inom Stockholm har man använt ett inrapporteringssystem för snöröjning som heter Opin. Är detta ett användbart system även för andra storstadsregioner? Hur och i vilken omfattning kan plattformsröjning effektiviseras? Det har varit problem med tider och kvaliteten för plattformsröjning. Det finns önskemål om att Trafikverket ska sätta upp tavlor om rörlig korsningsspets i linjen genom korsningsspetsen. Detta för att undvika problem vid passage av växlar som har rörlig korsningsspets vid snötäckt bana. Inom utvecklingsprojekt Underhållsindex järnväg kommer kvaliteten på utförda vintertjänster att mätas. Detta kommer vara ett bra underlag inför vintern Från och med vintern kommer denna mätning att ingå i vinter-rapporten.

16 Detta är baksidan på rapporten. Den måste vara på jämn sida, lägg in en blank sida före om det behövs.

Vintern , järnväg

Vintern , järnväg RAPPORT Vintern 2016-2017, järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Rapport Vintern 2016-2017 Författare: Trafikverket Ann-Cathrine Berggren, Underhåll

Läs mer

Trafikverkets beredskapsplan

Trafikverkets beredskapsplan Trafikverkets beredskapsplan Nationell Vinter 2015-2016 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Trafikverkets nationella beredskapsplan vinter 2015-2016 Författare:

Läs mer

Trafikverkets beredskapsplan

Trafikverkets beredskapsplan Trafikverkets beredskapsplan Nationell, Vinter 2016-2017, järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Trafikverkets nationella beredskapsplan vinter 2016-2017

Läs mer

Utveckling av beredskapsplaner

Utveckling av beredskapsplaner 191 Bilaga 9 Bilaga 9 SOU 2010:69 Utveckling av beredskapsplaner Framtagande av nationellt enade driftnivåer, beredskapsnivåer och dess innebörd Framtagande av nationell beredskapsplan som kan revideras

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning TILLSAMMANS KAN VI HJÄLPAS ÅT 4 VEM ANSVARAR FÖR VAD? PRIORITERING AV PÅBÖRJAD SNÖPLOGNING SÅ KAN DU HJÄLPA TILL 5 6 7 7 7 8 SNÖ

Läs mer

Sommaren 2016 vecka 25 33, järnväg

Sommaren 2016 vecka 25 33, järnväg RAPPORT Sommaren 2016 vecka 25 33, järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Rapport sommaren 2016, vecka 25 33 järnväg Författare: Ann-Cathrine Berggren,

Läs mer

Rapport punktlighet. Nyckeltal för pendeltågens utveckling av punktlighet. Huvudrapport med utfall för maj 2019 TN

Rapport punktlighet. Nyckeltal för pendeltågens utveckling av punktlighet. Huvudrapport med utfall för maj 2019 TN 1 Rapport punktlighet Nyckeltal för pendeltågens utveckling av punktlighet. Huvudrapport med utfall för maj 2019 2 Punktlighet pendeltågen Redovisning av punktlighet månadsvis Punklighetsrapporten är framtagen

Läs mer

Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken

Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken Innehåll Hög tillförlitlighet och de flesta tågen i tid sett över en längre period... 2 Regularitet kvartal 2-2018 uppgår till 96 %... 3 Punktligheten förbättras men vi

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning Tillsammans kan vi hjälpas åt 4 Vem ansvarar för vad? 5 Prioritering av påbörjad snöplogning 6 Så kan du hjälpa till 7 Snö på egen

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan, Västkustbanan, Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen Tågplan 2014 Ärendenummer:TRV 2013/10852 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan och Västkustbanan Tågplan 2013 Ärendenummer:TRV 2012/ 23775 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan

Läs mer

Månadsrapport Buss: Nobina. Februari Sammanfattning av alla avtalsområden. Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 2018.

Månadsrapport Buss: Nobina. Februari Sammanfattning av alla avtalsområden. Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 2018. Månadsrapport Buss: Nobina Sammanfattning av alla avtalsområden Februari 218 SL Den här rapporten avser mätningar till och med Februari 218. Följande källor används som underlag för rapporten: - Entreprenörens

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Årstidsstyrd beredskapsplan

Årstidsstyrd beredskapsplan Årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, Vintern 2017-2018, Järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Årstidsstyrd beredskapsplan, Nationell, Vintern

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning Tillsammans kan vi hjälpas åt 4 Vem ansvarar för vad? 5 Prioritering av påbörjad snöplogning 6 Så kan du hjälpa till 7 Snö på egen

Läs mer

Trafikverkets behov av vädertjänster. Jonas Jonsson Nationell samordnare VViS

Trafikverkets behov av vädertjänster. Jonas Jonsson Nationell samordnare VViS Trafikverkets behov av vädertjänster Jonas Jonsson Nationell samordnare VViS Vi bidrar till ett tillgängligt Sverige Vägarna är framkomliga Tågen kommer fram i tid Trafikinformationen är aktuell Resor

Läs mer

Trafikverkets beredskapsplan för sommar 2015, järnväg

Trafikverkets beredskapsplan för sommar 2015, järnväg [ NY] 1(17) Entreprenörer Järnvägsföretag Trafikverket Kopia till: Diariet Trafikverkets beredskapsplan för sommar 2015, järnväg Trafikverket har sammanställt denna nationella beredskapsplan för sommaren

Läs mer

Störningar i tågtrafiken /ver2

Störningar i tågtrafiken /ver2 Störningar i tågtrafiken 212-1 -- 217-7 217-8-28/ver2 Innehåll Sammanfattning Punktlighet och störningsorsaker under perioden från januari 212 t o m juli 217 i Skånetrafikens tågtrafik Aktuella prestandanyckeltal

Läs mer

Årstidsstyrd beredskapsplan

Årstidsstyrd beredskapsplan Årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, Vintern 2018-2019, Järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Årstidsstyrd beredskapsplan, Nationell, Vintern

Läs mer

Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI. Överenskommelse

Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI. Överenskommelse Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI Överenskommelse TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

BESLUT. Beslutat av Catrine Carlsson, cplt

BESLUT. Beslutat av Catrine Carlsson, cplt 2 (6) 2018-03-23 Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering Bilaga 2 C Förskrifter Tabellen korrigeras enligt nedan: Dokument Titel Giltig from TDOK 2013:0389 Trafiksäkerhetsinstruktion för trafikeringssystem

Läs mer

Beslut om de nya verksamhetsområdena. Trafikledning och Underhåll

Beslut om de nya verksamhetsområdena. Trafikledning och Underhåll Beslut om de nya verksamhetsområdena Trafikledning och Underhåll Varför omorganisation? När Trafikverket skapades var det högsta prioritet att säkra driften av vägar och järnvägar. Tiden från beslut till

Läs mer

Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR

Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR Effektområde: Operativ trafikering Effektområdet hanterar trafiklednings verksamhet och omfattar styrning och hantering i det operativa rummet. Målet

Läs mer

Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan

Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan RAPPORT Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, Vinter 2017-2018, Järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Årstidstyrd beredskapsplan Nationell,

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Innehållsförteckning Våren är på väg! 3 Resandeutveckling 4 Information en del av resande 7 Punktlighet - andel tåg som kommer i rätt tid 11 Orsaken till

Läs mer

Nationella stråkkoordinatorer en väg mot en tydligare nationell helhetsbild av alla trafikpåverkande åtgärder och dess konsekvenser

Nationella stråkkoordinatorer en väg mot en tydligare nationell helhetsbild av alla trafikpåverkande åtgärder och dess konsekvenser TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Nationella stråkkoordinatorer en väg mot en tydligare nationell helhetsbild av alla trafikpåverkande åtgärder och dess konsekvenser Möte med stambanan.com den

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 1

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 1 1 Norrtågs kvalitetsredovisning År 217 Kvartal 1 2 Innehållsförteckning Resandeutveckling... 4 Punktlighet andel tåg som kommer i rätt tid... 9 Orsak till försenade tåg... 1 Regularitet andel avgångar

Läs mer

Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken

Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken Kvalitetsrapport Norrtågstrafiken Innehåll Hög tillförlitlighet och de flesta tågen i tid sett över en längre period... 2 Regularitet kvartal 3-218 uppgår till 94 %... 3 Punktligheten förbättras men vi

Läs mer

Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport

Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport Dnr Sida 1 (7) 2016-04-27 Handläggare Susanne Pettersson 08-508 262 68 Till Trafiknämnden 2016-05-19 Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer:

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: TRV 2019/97694 1 Dokumenttitel: Kapacitetsanalys Skapat

Läs mer

Samhällsutveckling 2014

Samhällsutveckling 2014 Samhällsutveckling 2014 i Blekinge, Skåne, Småland och Öland Innehåll Tydlig inriktning... 2 Smidigt, grönt och tryggt... 3 Grunden: god planering... 4 och bygger nytt... 6 i förebygger och avhjälper...

Läs mer

Aktuell avfallspolitik

Aktuell avfallspolitik Aktuell avfallspolitik Skellefteå 26/2 Åke Gustafsson Trafikverket vad gör vi? Allmänna vägar - vad är vad? Drift och Underhåll en ständig process Att arbeta på väg en riskfylld sysselsättning 2 2014-03-11

Läs mer

Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Hur svårt kan det vara? 2 Nationell operativ ledning Tågtrafiken står just nu helt still mellan Uppsala och Stockholm C pga av nedriven kraftledning. Prognos saknas 3 Förseningsorsaker

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) TSJ 2012-188 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) 1. Vad är problemet

Läs mer

FoI-behov TTT Staffan Håkanson, Swedtrain

FoI-behov TTT Staffan Håkanson, Swedtrain FoI-behov TTT Staffan Håkanson, Swedtrain Tågen ska komma fram i tid Vårt mål i branschen: Punktligheten ska öka från 90 till 95 procent för alla tåg till år 2020. Nöjda resenärer Vårt mål i branschen:

Läs mer

Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan

Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan RAPPORT Uppföljning årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, Vinter 2018-2019, Järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Årstidstyrd beredskapsplan Nationell,

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan T15 Ärendenummer:TRV 2013/92362 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2014-03-12 Dokumenttyp:

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2012 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Årstidsstyrd beredskapsplan

Årstidsstyrd beredskapsplan Årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, Våren 2018, Järnväg Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Årstidsstyrd beredskapsplan Nationell, våren 2018, järnväg

Läs mer

Lägesrapport kl 13:

Lägesrapport kl 13: Sid 1 (7) Lägesrapport 2006-10-27 Enligt sändlista Box 599 101 31 Stockholm Lägesrapport kl 13:00 2006-10-27 Sammanfattning Läget beskriver situationen under förmiddagen den 27 oktober. Tel 08-593 710

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2014 Kvartal 4

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2014 Kvartal 4 Norrtågs kvalitetsredovisning År Kvartal 4 1 Innehållsförteckning Satsningar ger ökat resande... 3 Instabil infrastruktur skapar problem för kvalitet i trafiken 8 % av orsakerna ligger utanför Norrtågs

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning 2015 Bilaga 1.1 Kontakter Utgåva 2015-06-26

Järnvägsnätsbeskrivning 2015 Bilaga 1.1 Kontakter Utgåva 2015-06-26 Kontakter Information om järnvägsnätsbeskrivningen För mer detaljerad information om innehållet i järnvägsnätsbeskrivningen hänvisas till nedanstående adress, om inget annat anges. Hit sänds även uppgifter

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt November TMALL 0142 Presentation stående v 1.

Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt November TMALL 0142 Presentation stående v 1. Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt 2017-2020 November 2017 TMALL 0142 Presentation stående v 1.0 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Vad är en plats 4 Långsiktig

Läs mer

1.11 Förkortningar och definitioner. Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering

1.11 Förkortningar och definitioner. Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering Dokumentdatum: 2015-05-18 Ärendenr: TRV 2014/919 Kapitel 1 Allmän information 1.11 Förkortningar och definitioner AVSNITT 1.11.1 FÖRKORTNINGAR Definitionslistan utökas med nedanstående. TTB: Trafikverkets

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2014 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

BESLUT. Beslutat av Catrine Carlsson, cplt. Dokument Titel Giltig from Växlar manövrering med lokalställare, passage när växeln är ur kontroll

BESLUT. Beslutat av Catrine Carlsson, cplt. Dokument Titel Giltig from Växlar manövrering med lokalställare, passage när växeln är ur kontroll 2 (6) 2018-11-23 Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering Bilaga 2 C Föreskrifter TDOK 2013:0601 tas bort från listan. Dokument Titel Giltig from TDOK 2013:0601 Växlar manövrering med lokalställare,

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor REDOVISNING AV FRAMDRIFIT, DELREDOVISNING 2, 2017-12-15 Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor Regeringsuppdrag N2017/00208/TIF, N2016/06825/TIF Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning 2017 Bilaga 5.A Trafikinformation Utgåva Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer

Järnvägsnätsbeskrivning 2017 Bilaga 5.A Trafikinformation Utgåva Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer Trafikinformation 1. Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer Informationen levereras till järnvägsföretag eller trafikorganisatörer genom olika kanaler, såsom e-post, internet, direkt

Läs mer

Så underhåller vi våra vägar och järnvägar

Så underhåller vi våra vägar och järnvägar Så underhåller vi våra vägar och järnvägar Underhåll är vårt sätt att arbeta med friskvård av väg och järnväg, det ska bidra till att livslängden blir så lång som möjligt. Därför ser vi regelbundet över

Läs mer

Beslut om avvikelsemeddelande 6 Järnvägsnätsbeskrivning 2019

Beslut om avvikelsemeddelande 6 Järnvägsnätsbeskrivning 2019 1 (6) 2018-12-14 Diariet Beslut om avvikelsemeddelande 6 Järnvägsnätsbeskrivning 2019 Till detta beslut har tillförts ändringar som inte ingick i samrådsunderlaget för avvikelsemeddelande 6 Järnvägsnätsbeskrivning

Läs mer

Bilaga 5.1 Trafikinformation

Bilaga 5.1 Trafikinformation Bilaga 5.1 Trafikinformation 1. Trafikinformation GRUND Informationen levereras till järnvägsföretag eller trafikorganisatörer genom olika kanaler, såsom e-post, internet, direkt åtkomst till Trafikverkets

Läs mer

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet 1 2 3 Sammanfattning Den enskilt största orsaken till inställda avgångar i Tunnelbanetrafiken i februari var ett strömavbrott på Grön linje. Ett längre stopp på Röd linje uppstod i samband med en personolycka.

Läs mer

Kvalitetsrapport järnvägstrafiken 2014 Svenska Tågkompaniet AB

Kvalitetsrapport järnvägstrafiken 2014 Svenska Tågkompaniet AB Kvalitetsrapport järnvägstrafiken 2014 Svenska Tågkompaniet AB Innehåll Allmän information om vår järnvägstrafik 2014 3 Information och biljetter 3 Punktlighet, hantering av trafikstörningar samt krissituationer

Läs mer

Innehållsförteckning SÄNDLISTA

Innehållsförteckning SÄNDLISTA SÄNDLISTA Green Cargo AB Trafikverkets webbplats Innehållsförteckning Redovisning av samrådssvar, samråd om avvikelsemeddelande 3 del 1 av 2, Järnvägsnätsbeskrivning 2016... 1 Sändlista... 2 Bilaga 4.4

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Vändspår Alingsås Alingsås kommun, Västra Götalands län

Vändspår Alingsås Alingsås kommun, Västra Götalands län BILAGA TILL PLANKARTA Västra stambanan, Göteborg-Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Vändspår Alingsås Alingsås kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan, 2015-10-15 Projektnummer: 136778 Ärendenummer:

Läs mer

Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Abisko, Björkliden och Riksgränsen

Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Abisko, Björkliden och Riksgränsen Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Abisko, Björkliden och Riksgränsen Rev 2014-02-06 Kommunen, Trafikverket och fastighetsägarna har ett gemensamt ansvar för att hålla vintervägarna

Läs mer

Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår

Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår 2 (7) 2019-06-26 Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår Ny version med nedanstående ändringar: Trafikplats/sträcka Flik Fr.o.m. Beskrivning Pilgrimstad Nacksta & Sundsvalls central Knivsta Eskilstuna

Läs mer

Värdering av underhållskostnad och trafikpåverkan för servicefönster på Norra Stambanan

Värdering av underhållskostnad och trafikpåverkan för servicefönster på Norra Stambanan Värdering av underhållskostnad och trafikpåverkan för servicefönster på Norra Stambanan KAJT-dagarna 2015, Borlänge, 2015-05-06 TOMAS LIDÉN, LIU, ITN, KOMMUNIKATIONS- OCH TRANSPORTSYSTEM LARS BRUNSSON,

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016 Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 8 februari 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

6.5 Verksamhetsstyrning med kvalitetsavgifter. Ny lydelse av text i avsnitt 6.5 och underrubrikerna 6.5.1 6.5.6 tillagda.

6.5 Verksamhetsstyrning med kvalitetsavgifter. Ny lydelse av text i avsnitt 6.5 och underrubrikerna 6.5.1 6.5.6 tillagda. Kapitel 6 er 6.5 Verksamhetsstyrning med kvalitetsavgifter Ny lydelse av text i avsnitt 6.5 och underrubrikerna 6.5.1 6.5.6 tillagda. Trafikverket tillämpar verksamhetsstyrning med kvalitetsavgifter i

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2019 Trafikverket Gibraltargatan 7, 20123, Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Riktlinjer

Läs mer

Nytt om Trafiksäkerhetsföreskriften (TF) den

Nytt om Trafiksäkerhetsföreskriften (TF) den Nytt om en (TF) den 27.10.2014 København, den 15.10.2014 Tlf. +46 40 676 6499 tla@oresundsbron.com Nytt om en (TF) den 27.10.2014 Ändringar av vindrestriktioner De gällande vindrestrektionerna är fastställda

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2016 Ärendenummer: TRV 2014/97400 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2015-04-13 Dokumenttyp:

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2014 Kvartal 3

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2014 Kvartal 3 Norrtågs kvalitetsredovisning År 214 Kvartal 3 1 Kvalitetsrapport kvartal 3 214 Innehållsförteckning Resandeutveckling + 18 %... 3 Spår och växel, banarbete och signal - väger tyngst när det punktlighet...

Läs mer

Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser

Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser Balfour Beatty Rail AB - 2010-05-19 Järnvägsentreprenörerna Balfour Beatty Rail och Strukton Rail samordnar personella och maskinella resurser Balfour Beatty Rail AB meddelar idag att för att vinna kostnadseffektivitet

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna.

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 2 augusti 2015 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar Johan Lindberg Trafikverket

Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar Johan Lindberg Trafikverket Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar 2013-06-13 Johan Lindberg Trafikverket GCM-vägar ny indikator Ny indikator sedan översynen 2012 Mått och mätmetod saknas i dagsläget. Utgångspunkter för mätning

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025 Underlagsrapport kraftförsörjning av järnväg Titel: Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025. Underlagsrapport kraftförsörjning

Läs mer

Om Norrtågstrafikens vinterförberedelser Vi rustar för vintern så här gör vi

Om Norrtågstrafikens vinterförberedelser Vi rustar för vintern så här gör vi Om Norrtågstrafikens vinterförberedelser Vi rustar för vintern så här gör vi Utökad fordonsflotta, förbättrade rutiner i verkstaden för att snabbare få ut fordon i trafik och bättre information till resenärerna.

Läs mer

Bilaga 3 B Planerade större banarbeten PSB

Bilaga 3 B Planerade större banarbeten PSB 2 (10) 2019-09-03 Bilaga 3 B Planerade större banarbeten PSB Ny version med ändringar av följande PSB, Åby PSB Ö2 där gränspunkterna flyttas från Simonstorp signal 31/61 till Katrineholm signal 43/73 (infartsignaler).

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Delårsrapport Q1. 1 januari 31 mars 2010. Jan Forsberg, VD

Delårsrapport Q1. 1 januari 31 mars 2010. Jan Forsberg, VD Delårsrapport Q1 1 januari 31 mars 2010 Jan Forsberg, VD Nyckeltal MSEK 2010 Q1 2009 Q1 Nettoomsättning 1 978 2112 Resultat efter finansiella poster -120 83 Kassaflöde -209 406 Vinstmarginal % -6,0 3,9

Läs mer

Tillsynsrapport med anledning av Trafikverkets avstängning av bandel 662 Mellerud Billingsfors

Tillsynsrapport med anledning av Trafikverkets avstängning av bandel 662 Mellerud Billingsfors 1 (6) Datum Dnr/Beteckning kopia: Dal-Västra Värmlands Järnväg Trafikverket 781 89 Borlänge Tillsynsrapport med anledning av Trafikverkets avstängning av bandel 662 Mellerud Billingsfors Sammanfattning

Läs mer

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012 Claes Elgemyr, för GNS järnväg Giltighet Utgavs 2012-11-16 Gäller från 2013-06-07 Gäller för: Järnvägsföretagare Infrastrukturförvaltare Enheter som

Läs mer

Ändrad väg (Omledning) i Planno

Ändrad väg (Omledning) i Planno RUTINBESKRIVNING 1 (6) [] Inledning Ett nytt IT-system för planering av annonseringsinformation utanför driftperioden infördes under hösten 2013. I det nya systemet kan Järnvägsföretag själva lägga in

Läs mer

Köpenhamn 20-21 maj 2015. Trafikcentralen Hjärtat i tunnelövervakningen. Pernilla Fransson Trafikverket. TMALL 0141 Presentation v 1.

Köpenhamn 20-21 maj 2015. Trafikcentralen Hjärtat i tunnelövervakningen. Pernilla Fransson Trafikverket. TMALL 0141 Presentation v 1. Köpenhamn 20-21 maj 2015 Trafikcentralen Hjärtat i tunnelövervakningen TMALL 0141 Presentation v 1.0 Pernilla Fransson Trafikverket Trafikledning i tunnlar vikten av utbildning Pernilla Fransson, Trafikverket

Läs mer

Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040

Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040 PM Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040 Göteborg och Västsverige omloppsnära uppställningsspår 2017-07-05 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 2 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 405 33 Göteborg E-post:

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Trafikförbättrande åtgärder 2016 Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Koordinering i Stockholm TSA-bild Skärmdump ur det s.k. TSA-verktyget Regional trafikgrupp

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Effektiv planering av järnvägsunderhåll

Effektiv planering av järnvägsunderhåll Effektiv planering av järnvägsunderhåll KAJT-dagar, Dala Storsund, 2014-05-07 Tomas Lidén ITN / KTS 2 PROJEKTET, ÖVERSIKT Bakgrund och mål Behov av underhåll ökar Järnvägstrafiken ökar Hur planerar man

Läs mer

Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt TMALL 0142 Presentation stående v 1.0

Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt TMALL 0142 Presentation stående v 1.0 TMALL 0142 Presentation stående v 1.0 Prognoser för sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav i Trafikverkets kontrakt 2017-2020 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Vad är en plats 4 Långsiktig prognos

Läs mer

Utvärdering snöröjning vintern Regeringsuppdrag N2018/02938/TIF

Utvärdering snöröjning vintern Regeringsuppdrag N2018/02938/TIF Utvärdering snöröjning vintern 2017-2018 Regeringsuppdrag N2018/02938/TIF Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell

Läs mer

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden:

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden: 1 Infrastrukturminister Anna Johansson Näringsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Det krävs krafttag för att säkerställa ett öppet och fungerande Skåne Region Skåne har höga målsättningar

Läs mer

Trafikverkets strategi för klimatanpassning. TDOK 2014:0882 Version 2.0

Trafikverkets strategi för klimatanpassning. TDOK 2014:0882 Version 2.0 Trafikverkets strategi för klimatanpassning TDOK 2014:0882 Version 2.0 Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Trafikverkets strategi för

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

AVIHGT- Avvikande hastighet godståg

AVIHGT- Avvikande hastighet godståg AVIHGT- Avvikande hastighet godståg KAJT-dagarna 25-26 april 2017 Ragnar Hedström 1 Information från Lupp Medelv. 2015-01-02 2015-01-05 2015-01-07 2015-01-08 2015-01-09 2015-01-12 2015-01-13 2015-01-14

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Ack oktober 2017

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Ack oktober 2017 Norrtågs kvalitetsredovisning År Ack oktober Sid 1 Innehållsförteckning En positiv resandeutveckling + 7 %... 3 Punktlighet 88 %... 4 Var orsakar förseningarna?... 6 Regulariteten 92 %... 7 Resandeutveckling

Läs mer

Den här rapporten avser mätningar till och med Januari 2019.

Den här rapporten avser mätningar till och med Januari 2019. SL Den här rapporten avser mätningar till och med Januari 219. Földe källor används som underlag för rapporten: - Entreprenörens avvikelserapporter - MTS-material - Kundtjänststatistik 1. Kommentarer Teknik

Läs mer

Delrapport 14 juni Regeringsuppdrag Evakuering och röjning

Delrapport 14 juni Regeringsuppdrag Evakuering och röjning Delrapport 14 juni 2019 Regeringsuppdrag Evakuering och röjning Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge. E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921. Dokumenttitel: Delredovisning

Läs mer