Sjögrens Journal. Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjögrens Journal. Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom?"

Transkript

1 Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom? Ur "The Sjögren's Syndrome Survival Guide", med tillstånd av författarna Teri R. Rumph, Ph. dr. och Kathy Morland Hammitt, f.d. ordf. SSF i USA. Översatt av Joanna och Isabella Winter, Malmö. Att försöka leva ett bra liv är fortfarande det bästa sättet att ta sig igenom sjukdomen. Människor som mår mentalt bra brukar ha personlighetsdrag som stärker deras förmåga att ta sig igenom jobbiga perioder. (Ornstein och Sobel 1989) påstår att känslomässigt friska människor har en tendens att minnas sina framgångar mer än sina misslyckande och utgår ifrån att deras förmåga att påverka händelser är större än den egentligen är. Friska människor tror på att de kan påverka sin situation och är hoppfulla inför framtiden, två viktiga metoder för att hantera verkligheten. De frodas genom sociala relationer och brukar ha ett starkt skyddsnät. Finn njutning All njutning behöver inte komma från stora eller viktiga ögonblick. Forskare frågade vilket var viktigast "hur positiva människor kände sig" eller "hur länge människor kände sig positiva" för känslan av lycka och välmående. De fann att enkla njutningar som upplevdes oftare verkade viktigare än några få stora och minnesvärda tillfällen (Ornstein och Sobel 1989). Detta betyder, att om du har något som gör dig lycklig, även om det bara är för en kort stund, dagligen eller ofta, så mår du bättre. Bättre än vadå? Jo, bättre i betydelsen av ett allmänt välmående, jämfört med om du inte har någonting som gör dig lycklig. Exempel på detta är, att t.ex. pyssla i trädgården, gå på promenad med hunden, läsa en bra bok, lyssna på ett underbart stycke musik (eller spela det), dricka kaffe med en vän, eller helt enkelt prata i telefon med en god vän varje dag. Det är också viktigt att fortsätta göra saker, som du älskar att göra. Du måste ha någonting att se fram emot och göra saker som du njuter av. Forska ut vad det är du tycker om och gör det så ofta du kan.

2 Få tillräckligt med stöd Kom ihåg, att det kan vara svårt att hitta tillräckligt med stöd när man har en sjukdom som Sjögrens syndrom. Man kan få antingen känslomässigt eller praktiskt stöd, och det är viktigt att komma ihåg att inte alla är kapabla till både och. Känslomässigt stöd kommer från vännen eller familjemedlemmen som lyssnar, förstår, och är där med ett ord eller en kram som påminner dig om, att det finns någon här i världen som du kan räkna med. Praktiskt stöd är mer ändamålsenligt. Den här typen av stöd kommer från en person som går med dig till doktorn eller kör dig någonstans dit det är svårt för dig att ta dig eller tar ut hunden på promenad eller plockar upp din tvätt om du själv har svårt att klara av det. Gör en lista I en perfekt värld hade en och samma person kunnat erbjuda båda typerna av stöd, men i verkligheten är det kanske inte så. Det här kan du göra åt den situationen: Gör en lista över de viktiga människorna i ditt liv. Tänk på var och en av dem och de kvalitéer som han eller hon har. Skriv ett K för Känslomässigt och ett P för praktiskt, eller båda bokstäverna efter varje namn. Be sedan endast de människor enbart om det, som du tror att de kan ge dig och hjälpa dig med. Erfarenhet kommer att visa dig om du bedömt rätt. Gå igenom listan med jämna mellanrum. Lägg till nya människor, ta bort namn om det är nödvändigt. Anpassa dina tankar och känn efter vad dina vänner och din familj kan göra för att hjälpa till. Ibland blir man överraskad av människor när man har lärt känna dem bättre, både positivt och negativt. Kom ihåg att man både ger och får stöd, och att du fortfarande kan ge tillbaka det stöd som du får av andra. Stöd som är enkelriktat överlever inte i längden. Faktum är att (Ornstein och Sobel 1989) nämner osjälviskhet som en "hälsosam njutning". Genom att fokusera på andra, så fortsätter du att känna dig som en deltagare, och det finns bevis på att man hanterar stress bättre när man känner sig involverad (Ornstein och Sobel 1989). Sätt upp ett målorienterat system för att utvidga ditt skyddsnät. Arbeta med det när du kan. P g a många olika anledningar verkar det vara svårare att skaffa sig nya goda vänner ju äldre man blir, kanske för att folk är mer inne i och upptagna av sina egna liv. Ibland kommer stöd från människor, som är vänligt sinnade främlingar eller bekanta. Med största sannolikhet kommer du att misslyckas ett antal gånger innan du finner en ny vän, men det är viktigt att fortsätta försöka, eftersom den där enda personen kan göra stor skillnad.

3 När människor helt enkelt inte förstår När du saknar stöd kan du blir arg, ledsen eller bägge delarna. Om människor inte förstår eller stöttar, försök då istället uppskatta dem för dem de är och vad de kan ge dig. Ibland måste man dra gränser. Det kan vara bättre att ta avstånd från någon, som är öppet kritisk mot hur dina behov och förmågor har förändrats. Du kommer kanske att bli tvingad till att ta några svåra beslut. Åter igen så önskar vi att dessa situationer ej skulle uppstå, men tyvärr gör det så ändå. Kontrollera det du kan Det finns böcker, som i allmänna ordalag lovar dig att livet blir bättre om du har kontroll över det, men den här av oss skrivna boken är inte en av dem. Saker händer som du ej kan behärska, både med och utan Sjögrens syndrom. Ibland känns det som om sjukdomen har grepp över dig, och det är inte en bra känsla. Vissa forskare tror att ett sätt att handskas med den känslan är att utveckla ett intresse i något som du har kontroll över (Hafen m.fl 1996). Det kommer ej att bota din sjukdom, men du kommer att ha något som hjälper dig att återfå din känsla av duglighet och egenvärde. Känslan av duglighet och kontroll grundar sig i barndomen. Tidigt lärda attityder påverkar hur man hanterar sjukdomar. Det är viktigt att komma ihåg, att som vuxen har du mer att stå på än du hade som barn och även om din första reaktion kan vara överväldigande och panikartad, så kan och kommer du efterhand att återfå kontrollen. Du kan kontrollera de val du gör angående behandling, de läkare du går till, sättet som du behandlar dina vänner och din familj på, hur du tillbringar din tid och hur du ser dig själv. Du kan lära dig att fortsätta ha makt över saker och ting även när det går dåligt. Optimism hjälper Det hjälper, om man har en naturligt optimistiskt läggning, när man lever med en kronisk sjukdom. Det är en trygghet att känna att allting ordnar sig till slut. Som vi har sagt tidigare så brukar friska människor överskatta sig själva medan deprimerade människor brukar vända allt till något negativt. Vad händer om du inte är en optimistisk person? Vad händer om du är en utpräglad pessimist? Du kan arbeta aktivt med att inte alltid förvänta dig det värsta. Hindra dig själv från att tänka ödesdigra tankar, eller, om du har dem ändå, lägg dem åt sidan. Fråga dig själv hur en optimist hade tänkt. Eller acceptera helt enkelt, att du är den du är, men kom ihåg att det finns andra alternativ.

4 Ta dig tid för motion Motion hindrar musklerna från att förtvina, stimulerar rörelseförmågan, och ökar både fysisk och mental flexibilitet. För vissa finns det även en spirituell sida till motion: Det är bokstavligt talat bra för själen. Vissa typer av upprepade rörelser kan upplevas som meditation. Motion behöver ej vara ansträngande. Den kan vara mild, behaglig och njutningsfull. Även lätt motion sätter fart på energin och väl-måendet. Det rensar tankarna och ökar känslan av att ha saker under kontroll. För vissa människor med Sjögrens syndrom är det svårt att motionera, så lösningen ligger i att finna något som passar dig och inte göra för mycket för snabbt, eller t o m motionera enligt råd från en sjukgymnast. Vi föreslår att du hittar en aktivitet, som du tycker om, och, om det är möjligt, att du utövar den tillsammans med någon annan. En annan persons närvaro kan hjälpa till att få igång dig, även de dagar du inte känner för det. Du kan testa att ha ett alternativt program, ett för de dagar då du mår bra och ett för de dagar då du inte gör det. Motion är mer än bara fysisk träning. Det hjälper mot stress, ångest och depression. Även om motionen är minimal så kan den kännas som en framgång. Ta dig tid för skratt En gång för länge sen frågade en läkare en av oss 'Vad gör du när du vill ha kul?'. Frågan verkade skrattretande. Vem har tid med att ha kul när man känner sig utmattad, stressad, miserabel och, mest av allt, sjuk? Vad finns det att ha roligt åt? Poängen med läkarens fråga var att om du saknar glädje och skratt i ditt liv, så resulterar deras frånvaro i att saker och ting blir värre. Skratt är en läkande kraft och bra för själen. När du skrattar så skakar du av dig sådant som känns tungt just i det ögonblicket. Då du slutat skratta så hänger effekterna av skrattet kvar, om än bara en liten stund. Behåll din känsla för humor. Det kommer att vara en av dina bästa vänner, även när du är helt ensam. Beröring och passion Beröring, både passionerad och annan, är oumbärlig för människor. Beröring är den första typen av kontakt vi har med dem vi älskar. Då människor är berövade beröring så kan hälsan bli lidande. Barn från institutioner, som sällan blev kärleksfullt berörda under sin uppväxt, led ofta av en oförmåga att blomstra. Även för de som lever utan en partner finns det sätt att röra vid och bli berörd. Du kan få en massage, krama ett barn eller en vän eller skaffa dig en hund. Man har funnit att beröring utjämnar oregelbundna hjärtslag, kan sänka blodtrycket, och dämpar ångest och depression (Hafen m fl 1996). Å andra sidan så beror det terapeutiska värdet av beröring på vem det är som utför det och hur det upplevs. (Ornstein och Sobel 1989) anmärker att en lugnande beröring från en sjuksköterska kan sakta ner hjärtat, men en beröring som

5 förknippas med en procedur som framkallar ängslan, såsom en injektion utförd av samma sjuksköterska, kan öka hjärtats takt och producera oregelbundna hjärtslag. Beröring från en sexuell partner är mer än bara ett uttryck för passion. Det lugnar, stärker och binder samman två människor, så de blir mer än separata varelser. All beröring är inte passionerad, och inte all passionerad beröring riktas mot en partner i ett förhållande. Kärlek mellan familjemedlemmar, vänner, och förälder och barn är precis lika viktig och sund som kärleken från en partner eller äkta hälft. Födelsen av ett barn eller barnbarn fyller dig med kärlek, hopp och en känsla av bekräftelse och kontinuitet. Att utöva aktiviteter som du älskar ger dig både tillfredsställelse och fysisk och emotionell njutning. Människor känner passion för många olika saker, böcker, antikviteter, teater, resande, sport, konst och musik bland annat. Då man utför en aktivitet som att motionera eller äta så produceras endorfiner, neurokemikalier, som vår hjärna utvecklar i respons till olika njutningar. Endorfintillverkningen ökar våra känslor av njutning, sinnesro och välmående och känslor som stress och oro avtar. Bibehåll ett normalt liv Försök att upprätthålla ett normalt liv så gott det går. Vi försöker inte säga att livet kommer att vara detsamma som det var innan du blev diagnostiserad, eller att du skall ignorera din sjukdom. Vi försöker inte säga att du skall låtsas att allt är bra när det inte är det. Det är inte normalt att behöva ge upp en karriär, minska på sysselsättningar man älskar, ta många olika mediciner, leva med smärta och regelbundet gå till läkaren. De flesta människor måste inte vila under långa perioder, eller vila mellan varje aktivitet medan de fortfarande är i 30-, 40- eller t o m 50-års åldern. De har inte återkommande smärta, infektioner som inte förbättras inom en rimlig tid, eller konstanta problem med hälsan. Det är inte normalt att leva med en sjukdom som andra inte kan förstå. Du kommer att ständigt undra vad som kommer att hända härnäst, även om du har en mild form av sjukdomen. Att leva med Sjögrens syndrom kommer aldrig att bli detsamma som att leva utan det. Trots det så påstår vi att det är viktigt att upprätta ett sätt att leva som inkluderar de viktiga delarna av ett normalt liv - kärlek och arbete. Om du inte kan arbeta, hitta något att göra som du tycker om, något som du finner meningsfullt, och gör det när du kan. Om du inte kan laga middag åt dina vänner, bjud in dem på knytkalas eller träffa dem på en restaurang. Om du tycker om att resa men inte klarar av längre resor, planera istället korta sådana. Res i fantasin; läs böcker om du inte kan åka någonstans överhuvudtaget. Ägna dig åt sysselsättningar du kan utöva. Det finns många saker man kan göra här i världen och det finns ingen som kan göra allt. Det svåraste är att ge upp saker pga den här sjukdomen. Låt inte dina känslor inför detta hindra dig från att hitta andra saker som får dig att känna att ditt liv är mer än bara din sjukdom. Kom ihåg att det tar tid att utveckla ett "nytt normalt"!

6 Behåll ditt självförtroende Det är frustrerande att inte kunna göra alla de saker du kunde göra innan du blev sjuk. Då du har begränsat med energi känner du dig inte som dig själv, i alla fall inte den som du var innan. Det är naturligt att sörja över saker som man brukade njuta av men som man nu inte längre kan fortsätta med eller som man nu måste ge upp helt och hållet, eftersom man inte längre kan genomföra dem. Många människor har svårt att omdefiniera sig själva efter att de gått i pension. När de väl lämnat sitt professionella liv bakom sig så känner de, att de inte längre är vad de brukade vara. Människor som blir tvingade att ge upp aktiviteter innan de är redo kan likaledes sörja över dessa förluster. Känslan av "jag är inte den som jag brukade vara" kan vara ett resultat av en kronisk sjukdom. Å andra sidan så förändras du när du blir äldre. Att vara sjuk ger dig möjligheten att vara dig själv även om den tar bort möjligheten till aktivitet. Du är en person som är en mamma, pappa, dotter, syster, bror, hustru, man, älskare eller vän. Även om du inte gör alla de saker som du gjorde som mamma innan du utvecklade Sjögrens så fråga dina barn och de svarar: Du kommer alltid att vara deras mamma! Då du saktar ner så tillåts du uppskatta alla de saker, som du kanske inte lade märke till när du var för upptagen för att se dem. Du har bokstavligt talat mer tid att lyssna på fågelsång och lukta på blommorna och njuta av det. Du måste kanske ge upp vissa saker, men du kan vinna andra. Det finns saker som vi var tvungna att ge upp p.g.a. Sjögrens syndrom, men å andra sidan finns det andra aspekter av våra liv som aldrig hade hänt utan det - som den här boken tex. Det är inte alltid lätt att vara positiv med de förändringar i din personlighet och självkänsla som uppstår p.g.a. Sjögrens syndrom. Det är viktigt att komma ihåg de saker som du kan göra, även då du tillfälligt är inkapabel att genomföra dem. Dra nytta av små utmaningar. För trött för att promenera en mil idag? Om du kan göra det i morgon kommer du att fyllas av en känsla av tillfredsställelse. Fundera på vem du verkligen är och vad som är viktigast i ditt liv. Du kanske inte kan resa jorden runt, men du kanske kan hjälpa någon som står dig nära och genom det, hjälpa dig själv. Det är normalt att jämföra sig själv med andra. Du ser vad andra har och vill ha det som de har. Det kommer alltid att finnas någon som har ett lättare liv, ett finare hus, ett bättre jobb eller någon som kan göra saker som du inte kan. Det kommer även alltid att finnas någon som har ett svårare liv, någon vars begränsningar är större än dina. Försök att inte göra jämförelser. Jämför dig med dig själv istället. Om du är din egen måttstock kommer det att vara lättare att se var du är jämfört med var du var, och jämfört med var du vill vara.

7 Bibehåll din känsla för äventyr Vi rekommenderar även att du inte låter Sjögrens syndrom ta kål på din längtan efter utman-ingar och äventyr. Livet är mycket bättre när du blir utmanad. Typen av utmaningar förändras, men de finns fortfarande där. Saker som du med största sannolikhet tidigare hade låtit passera väcker kanske ditt intresse nu. Att t.ex. besöka en konferens om Sjögrens syndrom för några år sen var ett äventyr för oss båda. Det var där vi träffades och vi har rest vitt och brett sen dess. Att skriva den här boken har även det varit ett äventyr, av oväntat och rogivande slag. Människor som älskar att resa fortsätter att älska det, oberoende av om de lider av Sjögrens syndrom eller inte. Felicity Tompkins från Nya Zeeland har lidit av Sjögrens syndrom och ledgångsreumatism i över trettio år. Från början blev hon tillsagd av sin läkare att ge upp resandet, men Felicity ignorerade hans råd och utarbetade sitt eget system för att resa trots Sjögrens syndrom. Det faktum att hon bor i Nya Zeeland betyder att många destinationer i Europa och USA innebär många timmar i luften. Felicity har följande tips. Hon har med sig: En extra kudde Gott om ögondroppar En vattenflaska Tuggummi (sockerfritt naturligtvis) Solglasögon för att skydda ögonen från starkt ljus Nässpray En kudde i resväskan En hopfällbar regissörstol En luftmadrass och ett lakan i ylle Hon bär med sig dessa saker i en stor väska som hon har gjort speciellt i detta syfte. Hon har även med sig ett brev från sin läkare som förklarar att hon behöver dessa extra saker och hon säger att hon aldrig har behövt betala extra för att transportera sakerna. Vi rekommenderar även att du: Bär med dig all din medicin i antingen din handväska eller ditt handbagage Tar med dig extra medicin som du packar i din resväska som du checkar in Tar med dig mat och dryck, speciellt när du skall flyga Tar regelbundna vilopauser om det är möjligt

8 Har en flexibel resplan då det går, så att du inte måste göra saker som du inte orkar med Tillåter dig extra tid att återhämta dig från själva resandet Pratar med din läkare om vad du skall göra om du blir sjuk under tiden som du är ute och reser Har på dig ett intyg från läkare, speciellt om du reser ensam och om du skall till ett land där du inte kan språket Bär med dig en lista över dina läkemedel För vissa människor innebär en kronisk sjukdom inget annat än hopplöshet och depression. Andra lyckas fortsätta växa, även om de utvecklas på oväntade sätt. Det är viktigt att göra saker som får dig att känna dig värdefull och som får dig att bibehålla din självkänsla. Att vara sjuk kan tvinga människor att skala bort tillgjordhet och onödiga saker från sina liv. Det tvingar dig att inse det faktum, att du är här enbart en begränsad tid och att det finns en möjlighet att du inte kommer att göra alla de saker du vill göra. Bestäm dig för vad som är riktigt viktigt och fokusera på det. Var ärlig mot dig själv Sjuk eller frisk, det tar mer energi att vara någon du inte är. Du behöver inte vara nöjd med de begränsningar som Sjögrens syndrom för med sig, och du måste inte låtsas att allting är bra. Ärlighet är en stor gåva. Ge dig själv tillstånd, att känna vad det nu är du känner. Det är lättare att gå framåt i livet då du och alla andra har öppet erkänt vad det är som händer. Vissa människor känner att en kronisk sjukdom ger dem en möjlighet att reflektera över vad som är viktigt här i livet. De ser det som en chans att bli mer genuina och skala bort de traditionella oväsentligheter som livet har att erbjuda. De reser, blir förälskade, ägnar sig åt sina intressen, lever hälsosamt, och njuter av livet, även om de inte lever samma slags liv som de hade levt utan Sjögrens syndrom. Var noga med att se på livet på ett annorlunda sätt och utmana dig själv emellanåt. Det är fortfarande sant att den bästa motståndet mot en kronisk sjukdom är att leva ett bra liv.

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

BIRKAN TORE. lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet

BIRKAN TORE. lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet BIRKAN TORE lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet 36 Inspire - vinter 2011/2012 B irkan Tore är känd från TV-programmet Det Okända. Han ser ut som en ängel och utstrålar lugn, medkänsla

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka 1 FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka Syftet med denna guide är att ge information om hur det är att leva med en person

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering.

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering. Skånes universitetssjukhus Minneskliniken i Lund Omvårdnadsplan för TRIVSEL Vårdtagare nr 1, född 1922, diagnos ospecifik demens Läkemedel: Datum: Kontaktperson: Bakgrund: Änkeman sedan flera år, har 2

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får.

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Livskvalitet-100 Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Du får en poäng för varje påstående som stämmer. Poäng: 1. Familj / Relationer Jag är nöjd och belåten

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR?

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? Alkohol förknippas ofta med fest och avkoppling, men även med skam och misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Det är lätt att tro att alkoholproblem bara drabbar

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Hälsopunkt Stenungsund

Hälsopunkt Stenungsund Hälsopunkt Stenungsund om STRESS Hälsopunkt Stenungsund är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsorådet, 4S-förbundet, primärvården, apoteket och Stenungsunds bibliotek. Du hittar oss i Kulturhuset Fregatten,

Läs mer

Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern

Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern Jan-Erik Nyberg Präst, familjerådgivare, sexualterapeut (NACS), familjeterapeut, psykoterapeut (VALVIRA) Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen Föräldraskap

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Riitta Aikkola Vasa yrkeshögskola 1 ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Inlärning är en förmåga och det går att öva upp sin förmåga att lära sig. Alla har möjlighet att utveckla

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten.

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten. Kommunikationskort Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra Berätta om en favoritleksak du hade som liten Berätta om ett barndomsminne Berätta om en framtidsdröm du hade som liten

Läs mer

år kropp och den nya tidens justeringar

år kropp och den nya tidens justeringar år kropp och den nya tidens justeringar V Det har under lång tid funnits skrifter om den nya tiden och meningen bakom. Vi är en varelse i ett komplext system som påveraks på ett eller annat sätt av dessa

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg?

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1.Jag är mest orolig över att min partner inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig Guide-formulär. Kryssa för de påståenden du tycker stämmer in på dig själv. De nivåer där du mest har kryssat i till vänster behöver du fokusera mer på, de nivåer där du har kryssat i mest till höger,

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT

ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT Känn din puls förhindra en hjärninfarkt Vet du om ditt hjärta slår så som det borde? Slår ditt hjärta regelbundet, är pulsen

Läs mer

Vad är afasi? Swedish

Vad är afasi? Swedish Vad är afasi? Swedish Du kom förmodligen i kontakt med afasi för första gången för en tid sedan. I början ger afasin anledning till en hel del frågor, sådana som: vad är afasi, hur utvecklas det, och vilka

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se Till dig som har varit med om en svår händelse ljusdal.se När man har varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka reaktioner man kan förvänta sig

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 1 Swedish www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 15 april 2013 Hur känns det att bli upplyst? (What Does Enlightenment Feel Like?)

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött.

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. För psykisk hälsa NÄR EN FÖRÄLDER DÖR...... så förändras ens liv. En dag händer det värsta, det som du varit så rädd

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Skilsmässor nu och då!

Skilsmässor nu och då! Sida 1 (6) Skilsmässor nu och då! Att skilja sig är att gå på okänd mark. I alla fall om man inte gjort det förr. För omgivningen ser det ut som det hänt över en natt för de inblandade har processen ofta

Läs mer

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 Barnen och sjukdomen Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 I familjer där förälder eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Utbildningen är intensiv och kan vara personligt utmanande. Vågar och kan du vara dig själv, visa dina starka och svaga

Läs mer

10 STEG. till bättre SJÄLVKÄNSLA med KBT

10 STEG. till bättre SJÄLVKÄNSLA med KBT 10 STEG till bättre SJÄLVKÄNSLA med KBT 1 Steg 1. Lär känna din inre kärna Steg 2. Hur hindrar din självkänsla dig? Steg 3. Ifrågasätt negativa tankar Steg 4. Dina tankefällor Steg 5. Dina relationer Steg

Läs mer

Högkänslighet. Högkänsliga personer och skilsmässa

Högkänslighet. Högkänsliga personer och skilsmässa Högkänslighet Comfort Zone, november 2010 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Stegen framåt! Case Managment. Jeanette Andersson

Stegen framåt! Case Managment. Jeanette Andersson Stegen framåt! Case Managment Jeanette Andersson 1 Stegen framåt! Copyright 2012, Jeanette Andersson Ansvarig utgivare: Stegen framåt Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-2436-7 2 Innehåll Förord...

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

Nära Varandra. Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans

Nära Varandra. Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans Nära Varandra Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans 2 Nära Varandra det här vill vi! Relationer är det viktigaste vi har. Vi människor vill hitta sätt att, som det här häftet heter,

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Ta hand om din gamla hund. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen.

Ta hand om din gamla hund. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen. 36 Nr 10 2010 Låt de sista åren bli de bästa Visst är nosen grå, hörseln och synen dålig, men vad gör det? Den gamla

Läs mer

Bilaga 1 Fallbeskrivningar

Bilaga 1 Fallbeskrivningar Bilaga 1 Fallbeskrivningar FALLBESKRIVNING 13. Låg beredskap för förändring Ett MI-samtal om att medvetandegöra en man om vikten av att sköta sin personliga hygien och att duscha. John, 72 år, är änkling

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling Lyckas och må bra! Motivera dig själv till förändring Ditt minne påverkar hur du mår Parallellt tänkande, ta ett perspektiv i taget Vara i nuet och minska negativa tankar Skapa hållbara och effektiva lösningar

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

DRAFT DRAFT. 1. Bakgrund. 2. Förberedelse inför förlossning och föräldraskap

DRAFT DRAFT. 1. Bakgrund. 2. Förberedelse inför förlossning och föräldraskap Mark as shown: Correction: Please use a ball-point pen or a thin felt tip. This form will be processed automatically. Please follow the examples shown on the left hand side to help optimize the reading

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNEHÅLL 8 14 18 20 22 26 29 Hur vi har gjort rapporten Livet före och efter det förändrade beslutet Så påverkar beslutet vardagsliv och fritid

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

En sportslig chans. Ett studiematerial inför Special Olympics Stockholm 2012 den 5 juni

En sportslig chans. Ett studiematerial inför Special Olympics Stockholm 2012 den 5 juni En sportslig chans Ett studiematerial inför Special Olympics Stockholm 2012 den 5 juni Förbered dina elever för Special Olympics Stockholm Den 5 juni genomförs Special Olympics Stockholm 2012 på Stockholm

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet

När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin Svårt att fatta Jag har inget minne av själva smällen, jag trodde länge att jag

Läs mer

Förbered dig för framgång gör små planer.

Förbered dig för framgång gör små planer. Kapitel 7 Förbered dig för framgång gör små planer. Det du tänker idag, kommer att påverka ditt liv om fem år om du vill. Om du bara låter dagarna gå och accepterar det som händer, så låter du bli att

Läs mer