Sjögrens Journal. Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjögrens Journal. Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom?"

Transkript

1 Hur kan jag leva med Sjögrens syndrom, denna ovälkomna, kroniska sjukdom? Ur "The Sjögren's Syndrome Survival Guide", med tillstånd av författarna Teri R. Rumph, Ph. dr. och Kathy Morland Hammitt, f.d. ordf. SSF i USA. Översatt av Joanna och Isabella Winter, Malmö. Att försöka leva ett bra liv är fortfarande det bästa sättet att ta sig igenom sjukdomen. Människor som mår mentalt bra brukar ha personlighetsdrag som stärker deras förmåga att ta sig igenom jobbiga perioder. (Ornstein och Sobel 1989) påstår att känslomässigt friska människor har en tendens att minnas sina framgångar mer än sina misslyckande och utgår ifrån att deras förmåga att påverka händelser är större än den egentligen är. Friska människor tror på att de kan påverka sin situation och är hoppfulla inför framtiden, två viktiga metoder för att hantera verkligheten. De frodas genom sociala relationer och brukar ha ett starkt skyddsnät. Finn njutning All njutning behöver inte komma från stora eller viktiga ögonblick. Forskare frågade vilket var viktigast "hur positiva människor kände sig" eller "hur länge människor kände sig positiva" för känslan av lycka och välmående. De fann att enkla njutningar som upplevdes oftare verkade viktigare än några få stora och minnesvärda tillfällen (Ornstein och Sobel 1989). Detta betyder, att om du har något som gör dig lycklig, även om det bara är för en kort stund, dagligen eller ofta, så mår du bättre. Bättre än vadå? Jo, bättre i betydelsen av ett allmänt välmående, jämfört med om du inte har någonting som gör dig lycklig. Exempel på detta är, att t.ex. pyssla i trädgården, gå på promenad med hunden, läsa en bra bok, lyssna på ett underbart stycke musik (eller spela det), dricka kaffe med en vän, eller helt enkelt prata i telefon med en god vän varje dag. Det är också viktigt att fortsätta göra saker, som du älskar att göra. Du måste ha någonting att se fram emot och göra saker som du njuter av. Forska ut vad det är du tycker om och gör det så ofta du kan.

2 Få tillräckligt med stöd Kom ihåg, att det kan vara svårt att hitta tillräckligt med stöd när man har en sjukdom som Sjögrens syndrom. Man kan få antingen känslomässigt eller praktiskt stöd, och det är viktigt att komma ihåg att inte alla är kapabla till både och. Känslomässigt stöd kommer från vännen eller familjemedlemmen som lyssnar, förstår, och är där med ett ord eller en kram som påminner dig om, att det finns någon här i världen som du kan räkna med. Praktiskt stöd är mer ändamålsenligt. Den här typen av stöd kommer från en person som går med dig till doktorn eller kör dig någonstans dit det är svårt för dig att ta dig eller tar ut hunden på promenad eller plockar upp din tvätt om du själv har svårt att klara av det. Gör en lista I en perfekt värld hade en och samma person kunnat erbjuda båda typerna av stöd, men i verkligheten är det kanske inte så. Det här kan du göra åt den situationen: Gör en lista över de viktiga människorna i ditt liv. Tänk på var och en av dem och de kvalitéer som han eller hon har. Skriv ett K för Känslomässigt och ett P för praktiskt, eller båda bokstäverna efter varje namn. Be sedan endast de människor enbart om det, som du tror att de kan ge dig och hjälpa dig med. Erfarenhet kommer att visa dig om du bedömt rätt. Gå igenom listan med jämna mellanrum. Lägg till nya människor, ta bort namn om det är nödvändigt. Anpassa dina tankar och känn efter vad dina vänner och din familj kan göra för att hjälpa till. Ibland blir man överraskad av människor när man har lärt känna dem bättre, både positivt och negativt. Kom ihåg att man både ger och får stöd, och att du fortfarande kan ge tillbaka det stöd som du får av andra. Stöd som är enkelriktat överlever inte i längden. Faktum är att (Ornstein och Sobel 1989) nämner osjälviskhet som en "hälsosam njutning". Genom att fokusera på andra, så fortsätter du att känna dig som en deltagare, och det finns bevis på att man hanterar stress bättre när man känner sig involverad (Ornstein och Sobel 1989). Sätt upp ett målorienterat system för att utvidga ditt skyddsnät. Arbeta med det när du kan. P g a många olika anledningar verkar det vara svårare att skaffa sig nya goda vänner ju äldre man blir, kanske för att folk är mer inne i och upptagna av sina egna liv. Ibland kommer stöd från människor, som är vänligt sinnade främlingar eller bekanta. Med största sannolikhet kommer du att misslyckas ett antal gånger innan du finner en ny vän, men det är viktigt att fortsätta försöka, eftersom den där enda personen kan göra stor skillnad.

3 När människor helt enkelt inte förstår När du saknar stöd kan du blir arg, ledsen eller bägge delarna. Om människor inte förstår eller stöttar, försök då istället uppskatta dem för dem de är och vad de kan ge dig. Ibland måste man dra gränser. Det kan vara bättre att ta avstånd från någon, som är öppet kritisk mot hur dina behov och förmågor har förändrats. Du kommer kanske att bli tvingad till att ta några svåra beslut. Åter igen så önskar vi att dessa situationer ej skulle uppstå, men tyvärr gör det så ändå. Kontrollera det du kan Det finns böcker, som i allmänna ordalag lovar dig att livet blir bättre om du har kontroll över det, men den här av oss skrivna boken är inte en av dem. Saker händer som du ej kan behärska, både med och utan Sjögrens syndrom. Ibland känns det som om sjukdomen har grepp över dig, och det är inte en bra känsla. Vissa forskare tror att ett sätt att handskas med den känslan är att utveckla ett intresse i något som du har kontroll över (Hafen m.fl 1996). Det kommer ej att bota din sjukdom, men du kommer att ha något som hjälper dig att återfå din känsla av duglighet och egenvärde. Känslan av duglighet och kontroll grundar sig i barndomen. Tidigt lärda attityder påverkar hur man hanterar sjukdomar. Det är viktigt att komma ihåg, att som vuxen har du mer att stå på än du hade som barn och även om din första reaktion kan vara överväldigande och panikartad, så kan och kommer du efterhand att återfå kontrollen. Du kan kontrollera de val du gör angående behandling, de läkare du går till, sättet som du behandlar dina vänner och din familj på, hur du tillbringar din tid och hur du ser dig själv. Du kan lära dig att fortsätta ha makt över saker och ting även när det går dåligt. Optimism hjälper Det hjälper, om man har en naturligt optimistiskt läggning, när man lever med en kronisk sjukdom. Det är en trygghet att känna att allting ordnar sig till slut. Som vi har sagt tidigare så brukar friska människor överskatta sig själva medan deprimerade människor brukar vända allt till något negativt. Vad händer om du inte är en optimistisk person? Vad händer om du är en utpräglad pessimist? Du kan arbeta aktivt med att inte alltid förvänta dig det värsta. Hindra dig själv från att tänka ödesdigra tankar, eller, om du har dem ändå, lägg dem åt sidan. Fråga dig själv hur en optimist hade tänkt. Eller acceptera helt enkelt, att du är den du är, men kom ihåg att det finns andra alternativ.

4 Ta dig tid för motion Motion hindrar musklerna från att förtvina, stimulerar rörelseförmågan, och ökar både fysisk och mental flexibilitet. För vissa finns det även en spirituell sida till motion: Det är bokstavligt talat bra för själen. Vissa typer av upprepade rörelser kan upplevas som meditation. Motion behöver ej vara ansträngande. Den kan vara mild, behaglig och njutningsfull. Även lätt motion sätter fart på energin och väl-måendet. Det rensar tankarna och ökar känslan av att ha saker under kontroll. För vissa människor med Sjögrens syndrom är det svårt att motionera, så lösningen ligger i att finna något som passar dig och inte göra för mycket för snabbt, eller t o m motionera enligt råd från en sjukgymnast. Vi föreslår att du hittar en aktivitet, som du tycker om, och, om det är möjligt, att du utövar den tillsammans med någon annan. En annan persons närvaro kan hjälpa till att få igång dig, även de dagar du inte känner för det. Du kan testa att ha ett alternativt program, ett för de dagar då du mår bra och ett för de dagar då du inte gör det. Motion är mer än bara fysisk träning. Det hjälper mot stress, ångest och depression. Även om motionen är minimal så kan den kännas som en framgång. Ta dig tid för skratt En gång för länge sen frågade en läkare en av oss 'Vad gör du när du vill ha kul?'. Frågan verkade skrattretande. Vem har tid med att ha kul när man känner sig utmattad, stressad, miserabel och, mest av allt, sjuk? Vad finns det att ha roligt åt? Poängen med läkarens fråga var att om du saknar glädje och skratt i ditt liv, så resulterar deras frånvaro i att saker och ting blir värre. Skratt är en läkande kraft och bra för själen. När du skrattar så skakar du av dig sådant som känns tungt just i det ögonblicket. Då du slutat skratta så hänger effekterna av skrattet kvar, om än bara en liten stund. Behåll din känsla för humor. Det kommer att vara en av dina bästa vänner, även när du är helt ensam. Beröring och passion Beröring, både passionerad och annan, är oumbärlig för människor. Beröring är den första typen av kontakt vi har med dem vi älskar. Då människor är berövade beröring så kan hälsan bli lidande. Barn från institutioner, som sällan blev kärleksfullt berörda under sin uppväxt, led ofta av en oförmåga att blomstra. Även för de som lever utan en partner finns det sätt att röra vid och bli berörd. Du kan få en massage, krama ett barn eller en vän eller skaffa dig en hund. Man har funnit att beröring utjämnar oregelbundna hjärtslag, kan sänka blodtrycket, och dämpar ångest och depression (Hafen m fl 1996). Å andra sidan så beror det terapeutiska värdet av beröring på vem det är som utför det och hur det upplevs. (Ornstein och Sobel 1989) anmärker att en lugnande beröring från en sjuksköterska kan sakta ner hjärtat, men en beröring som

5 förknippas med en procedur som framkallar ängslan, såsom en injektion utförd av samma sjuksköterska, kan öka hjärtats takt och producera oregelbundna hjärtslag. Beröring från en sexuell partner är mer än bara ett uttryck för passion. Det lugnar, stärker och binder samman två människor, så de blir mer än separata varelser. All beröring är inte passionerad, och inte all passionerad beröring riktas mot en partner i ett förhållande. Kärlek mellan familjemedlemmar, vänner, och förälder och barn är precis lika viktig och sund som kärleken från en partner eller äkta hälft. Födelsen av ett barn eller barnbarn fyller dig med kärlek, hopp och en känsla av bekräftelse och kontinuitet. Att utöva aktiviteter som du älskar ger dig både tillfredsställelse och fysisk och emotionell njutning. Människor känner passion för många olika saker, böcker, antikviteter, teater, resande, sport, konst och musik bland annat. Då man utför en aktivitet som att motionera eller äta så produceras endorfiner, neurokemikalier, som vår hjärna utvecklar i respons till olika njutningar. Endorfintillverkningen ökar våra känslor av njutning, sinnesro och välmående och känslor som stress och oro avtar. Bibehåll ett normalt liv Försök att upprätthålla ett normalt liv så gott det går. Vi försöker inte säga att livet kommer att vara detsamma som det var innan du blev diagnostiserad, eller att du skall ignorera din sjukdom. Vi försöker inte säga att du skall låtsas att allt är bra när det inte är det. Det är inte normalt att behöva ge upp en karriär, minska på sysselsättningar man älskar, ta många olika mediciner, leva med smärta och regelbundet gå till läkaren. De flesta människor måste inte vila under långa perioder, eller vila mellan varje aktivitet medan de fortfarande är i 30-, 40- eller t o m 50-års åldern. De har inte återkommande smärta, infektioner som inte förbättras inom en rimlig tid, eller konstanta problem med hälsan. Det är inte normalt att leva med en sjukdom som andra inte kan förstå. Du kommer att ständigt undra vad som kommer att hända härnäst, även om du har en mild form av sjukdomen. Att leva med Sjögrens syndrom kommer aldrig att bli detsamma som att leva utan det. Trots det så påstår vi att det är viktigt att upprätta ett sätt att leva som inkluderar de viktiga delarna av ett normalt liv - kärlek och arbete. Om du inte kan arbeta, hitta något att göra som du tycker om, något som du finner meningsfullt, och gör det när du kan. Om du inte kan laga middag åt dina vänner, bjud in dem på knytkalas eller träffa dem på en restaurang. Om du tycker om att resa men inte klarar av längre resor, planera istället korta sådana. Res i fantasin; läs böcker om du inte kan åka någonstans överhuvudtaget. Ägna dig åt sysselsättningar du kan utöva. Det finns många saker man kan göra här i världen och det finns ingen som kan göra allt. Det svåraste är att ge upp saker pga den här sjukdomen. Låt inte dina känslor inför detta hindra dig från att hitta andra saker som får dig att känna att ditt liv är mer än bara din sjukdom. Kom ihåg att det tar tid att utveckla ett "nytt normalt"!

6 Behåll ditt självförtroende Det är frustrerande att inte kunna göra alla de saker du kunde göra innan du blev sjuk. Då du har begränsat med energi känner du dig inte som dig själv, i alla fall inte den som du var innan. Det är naturligt att sörja över saker som man brukade njuta av men som man nu inte längre kan fortsätta med eller som man nu måste ge upp helt och hållet, eftersom man inte längre kan genomföra dem. Många människor har svårt att omdefiniera sig själva efter att de gått i pension. När de väl lämnat sitt professionella liv bakom sig så känner de, att de inte längre är vad de brukade vara. Människor som blir tvingade att ge upp aktiviteter innan de är redo kan likaledes sörja över dessa förluster. Känslan av "jag är inte den som jag brukade vara" kan vara ett resultat av en kronisk sjukdom. Å andra sidan så förändras du när du blir äldre. Att vara sjuk ger dig möjligheten att vara dig själv även om den tar bort möjligheten till aktivitet. Du är en person som är en mamma, pappa, dotter, syster, bror, hustru, man, älskare eller vän. Även om du inte gör alla de saker som du gjorde som mamma innan du utvecklade Sjögrens så fråga dina barn och de svarar: Du kommer alltid att vara deras mamma! Då du saktar ner så tillåts du uppskatta alla de saker, som du kanske inte lade märke till när du var för upptagen för att se dem. Du har bokstavligt talat mer tid att lyssna på fågelsång och lukta på blommorna och njuta av det. Du måste kanske ge upp vissa saker, men du kan vinna andra. Det finns saker som vi var tvungna att ge upp p.g.a. Sjögrens syndrom, men å andra sidan finns det andra aspekter av våra liv som aldrig hade hänt utan det - som den här boken tex. Det är inte alltid lätt att vara positiv med de förändringar i din personlighet och självkänsla som uppstår p.g.a. Sjögrens syndrom. Det är viktigt att komma ihåg de saker som du kan göra, även då du tillfälligt är inkapabel att genomföra dem. Dra nytta av små utmaningar. För trött för att promenera en mil idag? Om du kan göra det i morgon kommer du att fyllas av en känsla av tillfredsställelse. Fundera på vem du verkligen är och vad som är viktigast i ditt liv. Du kanske inte kan resa jorden runt, men du kanske kan hjälpa någon som står dig nära och genom det, hjälpa dig själv. Det är normalt att jämföra sig själv med andra. Du ser vad andra har och vill ha det som de har. Det kommer alltid att finnas någon som har ett lättare liv, ett finare hus, ett bättre jobb eller någon som kan göra saker som du inte kan. Det kommer även alltid att finnas någon som har ett svårare liv, någon vars begränsningar är större än dina. Försök att inte göra jämförelser. Jämför dig med dig själv istället. Om du är din egen måttstock kommer det att vara lättare att se var du är jämfört med var du var, och jämfört med var du vill vara.

7 Bibehåll din känsla för äventyr Vi rekommenderar även att du inte låter Sjögrens syndrom ta kål på din längtan efter utman-ingar och äventyr. Livet är mycket bättre när du blir utmanad. Typen av utmaningar förändras, men de finns fortfarande där. Saker som du med största sannolikhet tidigare hade låtit passera väcker kanske ditt intresse nu. Att t.ex. besöka en konferens om Sjögrens syndrom för några år sen var ett äventyr för oss båda. Det var där vi träffades och vi har rest vitt och brett sen dess. Att skriva den här boken har även det varit ett äventyr, av oväntat och rogivande slag. Människor som älskar att resa fortsätter att älska det, oberoende av om de lider av Sjögrens syndrom eller inte. Felicity Tompkins från Nya Zeeland har lidit av Sjögrens syndrom och ledgångsreumatism i över trettio år. Från början blev hon tillsagd av sin läkare att ge upp resandet, men Felicity ignorerade hans råd och utarbetade sitt eget system för att resa trots Sjögrens syndrom. Det faktum att hon bor i Nya Zeeland betyder att många destinationer i Europa och USA innebär många timmar i luften. Felicity har följande tips. Hon har med sig: En extra kudde Gott om ögondroppar En vattenflaska Tuggummi (sockerfritt naturligtvis) Solglasögon för att skydda ögonen från starkt ljus Nässpray En kudde i resväskan En hopfällbar regissörstol En luftmadrass och ett lakan i ylle Hon bär med sig dessa saker i en stor väska som hon har gjort speciellt i detta syfte. Hon har även med sig ett brev från sin läkare som förklarar att hon behöver dessa extra saker och hon säger att hon aldrig har behövt betala extra för att transportera sakerna. Vi rekommenderar även att du: Bär med dig all din medicin i antingen din handväska eller ditt handbagage Tar med dig extra medicin som du packar i din resväska som du checkar in Tar med dig mat och dryck, speciellt när du skall flyga Tar regelbundna vilopauser om det är möjligt

8 Har en flexibel resplan då det går, så att du inte måste göra saker som du inte orkar med Tillåter dig extra tid att återhämta dig från själva resandet Pratar med din läkare om vad du skall göra om du blir sjuk under tiden som du är ute och reser Har på dig ett intyg från läkare, speciellt om du reser ensam och om du skall till ett land där du inte kan språket Bär med dig en lista över dina läkemedel För vissa människor innebär en kronisk sjukdom inget annat än hopplöshet och depression. Andra lyckas fortsätta växa, även om de utvecklas på oväntade sätt. Det är viktigt att göra saker som får dig att känna dig värdefull och som får dig att bibehålla din självkänsla. Att vara sjuk kan tvinga människor att skala bort tillgjordhet och onödiga saker från sina liv. Det tvingar dig att inse det faktum, att du är här enbart en begränsad tid och att det finns en möjlighet att du inte kommer att göra alla de saker du vill göra. Bestäm dig för vad som är riktigt viktigt och fokusera på det. Var ärlig mot dig själv Sjuk eller frisk, det tar mer energi att vara någon du inte är. Du behöver inte vara nöjd med de begränsningar som Sjögrens syndrom för med sig, och du måste inte låtsas att allting är bra. Ärlighet är en stor gåva. Ge dig själv tillstånd, att känna vad det nu är du känner. Det är lättare att gå framåt i livet då du och alla andra har öppet erkänt vad det är som händer. Vissa människor känner att en kronisk sjukdom ger dem en möjlighet att reflektera över vad som är viktigt här i livet. De ser det som en chans att bli mer genuina och skala bort de traditionella oväsentligheter som livet har att erbjuda. De reser, blir förälskade, ägnar sig åt sina intressen, lever hälsosamt, och njuter av livet, även om de inte lever samma slags liv som de hade levt utan Sjögrens syndrom. Var noga med att se på livet på ett annorlunda sätt och utmana dig själv emellanåt. Det är fortfarande sant att den bästa motståndet mot en kronisk sjukdom är att leva ett bra liv.

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Johannas strategier vid OCD KBT

Johannas strategier vid OCD KBT Johannas strategier vid OCD Här följer nu en beskrivning av de strategier som jag har använt mig av för att bli friskare från min OCD. Jag vill poängtera att detta är strategier som har fått mig att må

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Tarot 780 svar! Ylva Trollstierna www.tarotakademin.nu. få njuta av allt det roliga som erbjuds i livet.

Tarot 780 svar! Ylva Trollstierna www.tarotakademin.nu. få njuta av allt det roliga som erbjuds i livet. Detta är texten ur boken Tarot 780 svar med vissa kompletteringar. Den ingår i ditt medlemskap i Tarotakademin och jag ber dig respektera Copyright och karma lagen vilket innebär att du ej skriver ut materialet

Läs mer

Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling

Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling Insightguide Series Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling Tips, idéer och verktyg för motivation, mening och glädje i vardagen Tipsbok Insightguide SERIES Mer motivation, mening och glädje

Läs mer

Nu har du sluta röka. vecka 2-4

Nu har du sluta röka. vecka 2-4 Nu har du slutat röka sluta röka vecka 2-4 Under den här tiden kommer du fram till det datum när du säger farväl till cigaretterna för gott och börjar ditt nya liv som före detta rökare. 1 2 3 4 5 6 7

Läs mer

för avancerad självkännedom

för avancerad självkännedom M U L L I N G S T O R P KURSGÅRD AB för avancerad självkännedom Otto Runmark Mullingstorps ledning Jag tycker det är viktigt att ett sådant här ställe finns där människor ges en möjlighet att kunna växa

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

The Work av Byron Katie

The Work av Byron Katie The Work av Byron Katie En introduktion Ingen kan ge dig frihet utom du själv. Denna lilla bok visar hur man gör. Byron Katie Det här häftet presenterar kärnan av The Work av Byron Katie. Tusentals häften

Läs mer

den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa

den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa Patrik Göransson 2012 den ofrivillige RESENÄREN Jag hade en bild av ett tåg som skenande och jag visste inte vart jag var på väg. Allt eftersom resan

Läs mer

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt Hur du maximerar ditt liv/brian Houston DAG 1: Ett välsignat liv Det är Guds önskan och plan att alla ska få leva ett välsignat liv. I Bibeln, har välsignad olika betydelser. Att leva ett välsignat liv

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

The circle of simplicity

The circle of simplicity The circle of simplicity Return to the good life - Cecilie Andrews En svensk sammanfattning Nedan finns en sammanfattning av den amerikanska boken The circle of simplicity som är skriven av Cecile Andrews

Läs mer

hela tiden en massa papper att fylla i

hela tiden en massa papper att fylla i hela tiden en massa papper att fylla i en undersökning om unga vuxna med ADHD Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för unga vuxna med ADHD. Rapporten

Läs mer

Att hitta tillbaka till livet

Att hitta tillbaka till livet Att hitta tillbaka till livet Utvärdering av en behandlingsmodell vid Multipel Skleros April 2002 Anette Ankarcrona Ankarcrona Organisationsutveckling AB Timmermansgränd 1 118 65 Stockholm Tel: 08-30 50

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Min återhämtning från psykosen. - A beautiful mind

Min återhämtning från psykosen. - A beautiful mind Min återhämtning från psykosen - A beautiful mind Khai Chau 2002 Inledning - A Beautiful Mind är som ni kanske vet, en biofilm, som handlar om professor John F Nash, nobelpristagare i ekonomi, 1994, och

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE 2 Utbildning för ungdomar och unga vuxna med ADHD Inledning Denna bok har skapats för att ge fördjupad information till ungdomar

Läs mer

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson Behandlingsmanual Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro Illustratör: Sara Bengtsson Psykologiska Institutionen Johan Lundin Kleberg Jan-Eric Jönsson 2010 Förord Användandet av behandlingsmanualer

Läs mer

FIGHTING FOR YOUR MARRIAGE, REVISED EDITION, Jossey Bass, San Francisco 2010.

FIGHTING FOR YOUR MARRIAGE, REVISED EDITION, Jossey Bass, San Francisco 2010. PREP: Markman, Stanley, Blumberg: FIGHTING FOR YOUR MARRIAGE, REVISED EDITION, Jossey Bass, San Francisco 2010. KAPITEL 10: Being there supporting one another in life Översättning, lätt bearbetning och

Läs mer

Break4Change föräldragrupp,sweden

Break4Change föräldragrupp,sweden Break4Change föräldragrupp,sweden För yrkesverksamma som arbetar med familjer vars ungdomar är våldsamma / kränkande mot sina föräldrar / vårdnadshavare 1 This publication has been produced with the financial

Läs mer

EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING. Berättelsen om Kvinnan och Mannen EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING. Berättelsen om Kvinnan och Mannen EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR EVA SUNDBORG CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN ENHETEN FÖR FORTBILDNING EN KORT UTBILDNING OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR Huddinge den 8 november 03 Eva Sundborg Leg. barnmorska, distriktssköterska, med. mag. Vårdutvecklingsledare

Läs mer

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Handledning till tidningen Fimpa Nu! bli rök och snusfri Mathias Jansson, Matz Larsson & Margareta Pantzar Förord Den här skriften är en vägledning

Läs mer