Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015"

Transkript

1 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 1 Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015 I detta dokument redovisar styrelsen hur vårstämmans rambeslut omsatts i en plan för Ladokkonsortiets samlade verksamhet med tillhörande budget. Styrelsens bedömning är att planen ryms inom de ramar som stämman satt upp; därför krävs i den delen inget nytt beslut av höststämman. Föreliggande budget bygger dock på ett något lägre avgiftsuttag än det rambeslutet förutsatte därför krävs stämmobeslut om den nya avgiftsnivån. Aggregeringen nedan uttrycker en övergripande uppdelning mellan verksamhetsdelarna Ladok3-projektet Projektet Förnyad förvaltning Förvaltning av nya Ladok Förvaltning av befintligt system Till var och en finns knutet en målskrivning och en budgetpost. Kapitalkostnader särredovisas. Den sammantagna budgeten för Konsortiet visas i avsnitt nya förutsättningar Två förhållanden förändrar delvis förutsättningarna för planerings- och budgetprocessen i Konsortiet: - Systemförnyelseprojektet Ladok3 gör under året en första leverans av funktionalitet till förvaltning; - Den inledda omläggningen till en förvaltningsorganisation baserad på förvaltningsmodellen pm3, som bl a innebär att en nyinrättad förvaltningsstyrgrupp nu har ansvaret för förvaltningen av såväl det befintliga som det nya systemet. I vårstämmans rambeslut anges mål och ekonomiska ramar för verksamheten, samt preliminär fördelning av medlemsavgifter. Utifrån rambeslutet har planeringen fortsatt inom de olika verksamhetsdelarna i syfte att styrelsen i sitt oktobermöte ska kunna besluta om en samlad verksamhetsplan och budget samt informera höststämman. Enligt beslut om den nya förvaltningen ska en förvaltningsplan tas fram för det nya systemet. Den beslutas av förvaltningsstyrgruppen och ingår i underlaget till denna verksamhetsplan. Den återfinns i bilaga 1. 2 Huvudinriktning och övergripande mål Läget inför versamhetsplaneringen Systemförnyelseprojektet Ladok3 är inne i en intensiv utvecklingsfas och står inför sin första leverans. Ett 85-tal personer är direkt engagerade i genomförandet. Förberedande kontakter med lärosätena fortsätter att intensifieras. Parallellt har inom Konsortiet en ny förvaltningsorganisation för att ta emot det nya systemet etablerats liksom en infrastruktur för sammanhållen drift av det nya systemet. Styrelsens strävan är att behålla tillräcklig kvalitet på befintligt Ladok tills Ladok3 kan ersätta. Endast mycket begränsad nyutveckling i befintligt system bedöms bli aktuell beräknas gå med ett underskott på ungefär 5 mnkr (jämfört med budgeterade -13 mnkr), varför det kommer att finnas ett balanserat kapital som tas med till 2015 och ska kunna användas som förstärkning av budget för 2015.

2 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 2 Övergripande mål Vårstämman angav tre gemensamma och övergripande mål, härledda ur Ladokstrategin, för konsortieverksamheten att uppnå 2015: Säkra att Konsortiets medlemmar har tillgång till studieadministrativt systemstöd som minst uppfyller de krav som lagar och förordningar föreskriver. Ge möjlighet till inflytande i samband med nyutveckling av funktionalitet i systemstödet för de målgrupper som nämns i Ladokkonsortiets visionsdokument. Arbeta för lösningar som direkt eller på sikt ger möjlighet till effektiviseringar inom högskolesektorn. Dessa lösningar kan vara av såväl teknisk, organisatorisk som processförbättrande art. Nedan finns mer specificerade delmål som knyts till de enskilda verksamhetsdelarna i avsnitt 3-6. För att möjliggöra att dessa mål ska kunna uppnås tilldelade stämman ett antal ekonomiska ramar. Uppskattningarna som rambeslutet vilar på utgår från planerad aktivitet i de olika projekten samt förväntat resursbehov i befintlig och framväxande förvaltningsorganisation. Nedan specificeras planerna för verksamhetsområdena ett steg. 3 Insatser inom Ladok3-projektet Mål att uppnå i Ladok3-projektet I stämmans rambeslut anges mål att uppnå inom området under 2015 så: - rekrytera resurser av olika slag i tillräcklig omfattning - säkra styrning och ledning i projektet - verifiera att utvecklad funktionalitet är relevant hela vägen till slutanvändarna - fortsätta förbättra framförhållning i arbetet med verksamhetskrav ( backlog ) - hålla planerad takt i utvecklingsarbetet - säkra samordning med behov i projektet Förnyad förvaltning - leverera enligt plan (leveranser för uppföljning och resultathantering till förvaltning samt planerade leveranser till testmiljö) Verksamhetsresurser för Ladok3 Hit räknas projektledning inkl vissa nyckelroller och administration, utredningar på verksamhetssidan samt krav- och testresurser fr a från medlemshögskolorna. En stor uppgift ligger i att se till att utvecklingsteamen hela tiden har tillräckliga underlag i form av användningsfall etc. För såväl verksamhets- som lösningssidan har beräkningarna av resursbehov för 2015 utgått från dels hur många parallella utrednings- och utvecklingsteam man kan rekrytera högskolebaserade personer till och samtidigt hålla kontroll över, dels vilka styrnings/ledningsresurser som krävs för detta. Projektet har under 2014 passerat halvtid i ekonomiska termer. Volymen för 2015 blir något lägre än föregående år. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering tkr. Lösningsresurser via UHR för Ladok3 UHR levererar huvuddelen av utvecklingsresurserna i projektet. De första systemkomponenterna levereras från projektet i november Under 2015 kommer ytterligare systemleveranser i form av uppföljningsfunktioner och resultathantering. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering tkr.

3 4 Projektet Förnyad förvaltning Mål att uppnå i projektet Förnyad förvaltning Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 3 I stämmans rambeslut anges mål att uppnå inom området under 2015 så: - stödja nyetablerad förvaltningsorganisation - få fullständig förvaltningsorganisation på plats - säkra samordning med behov i projektet Ladok3 - se till att få alla relevanta driftmiljöer operativa - fortlöpande uppdatera produktionssättningsplaneringen - klara återstående leveranser så att projektet kan avslutas Projektet kommer under 2015 att bli av mer stödjande karaktär, då den nya förvaltningsorganisationen växer fram och tar över fler och fler ansvarsområden som Förnyad förvaltning under föregående år haft ansvar för. Antalet externa konsulter kommer att kunna trappas ner under 2015 och kostnaderna kommer att vara störst under första halvåret. Projektet ska även hjälpa den nya förvaltningsorganisationen med framtagande av rutiner och arbetssätt under Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr. 5 Förvaltning av nya Ladok Mål att uppnå i förvaltningen av nya Ladok I stämmans rambeslut anges mål att uppnå inom området under 2015 så: - etablera en acceptanstestinstans/-organisation - ta emot leverans 2 från Ladok3-projektet på ett fullödigt sätt - förbereda mottagande av leverans 3 från Ladok3-projektet inklusive konvertering/migrering - förstärka ett effektivt samspel med medlemshögskolorna i dessa processer - säkra samordning med behov i projektet Förnyad förvaltning - etablera ett heltäckande dokumentations-/kommunikationspaket för Konsortieverksamheten Den nya förvaltningsorganisationen kommer att fortsätta etableringen under 2015 i den takt mottagandet av nya leveranser från Ladok3-projektet kräver. Nya roller värderas och utlyses först när behov av dessa finns. Samarbete med flera aktörer i form av teknikleverantören UHR och dess underleverantör, projektet Förnyad förvaltning samt den part man i systemförvaltningen valt för driftuppdraget ska hanteras, samtidigt som ett fortsatt mycket nära samarbete med Ladok3-projektet är av yttersta vikt. Under 2015 kommer förvaltningsorganisationen att behöva förstärkas med någon eller några tidsbegränsade roller främst för att ta över visst ansvar från projektet Förnyad förvaltning. De båda objektägarna ska tillsammans med förvaltningsstyrgruppen styra både förvaltning av nya Ladok och den gamla systemgenerationen och även fungera som styrgrupp till projektet Förnyad förvaltning. Uppföljning av förvaltningen av nya Ladok kommer att göras för delarna: Förvaltningsorganisation hos Konsortiet Denna del består av personresurser på olika nivåer inom den nya förvaltningsorganisationen, från Objektägare och förvaltningsledare till kommande kravresurser och testare inom acceptanstestorganisationen. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr.

4 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 4 Förvaltningsorganisation hos teknikleverantör Här finns personresurser främst hos UHR:s underleverantör - Enheten för IT- och systemutveckling vid Umeå universitet. Här har man givetvis teknikfokus bl a kan nämnas roller som databasadministratör, ansvarig för ändringshantering (CM) och systemadministratör. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr. Ändrings- och felhantering För att säkra att eventuella fel och restlistor från Ladok3-projektet kan hanteras efter mottagande och acceptans av systemleveranserna från Ladok3-projektet, kommer tre utvecklare från Ladok3-projektet att föras över till förvaltningsorganisationen. Dessa personer kommer att kunna lånas ut tillbaka till Ladok3-projektet om arbetsbelastningen i förvaltningen inte blir tillräcklig. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr. Drift av nya Ladok Här hanteras kostnader för det driftavtal Konsortiet skriver med driftleverantören för uppdragen applikationsdrift och 2nd line support samt systemdrift. Avtalsstrukturen består av ett övergripande ramavtal som reglerar det övergripande samarbetet mellan parterna. Till ramavtalet biläggs ett antal bilagor, bland annat leveransavtal för respektive avtal. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr. 6 Förvaltning av befintligt system Mål att uppnå i förvaltningen av befintligt system I stämmans rambeslut anges mål att uppnå inom området under 2015 så: - förbereda och planera för avveckling av befintligt Ladok - beskriva mål för underhållet av befintligt Ladok fram till avveckling - ev genomföra något utvecklings-/utredningsprojekt därutöver - verifiera eventuell besparing vid byte av databashanterare Och två mål riktade direkt till styrelsen: - utvärdera den initiala organisationen/ansvarsfördelningen avseende ny förvaltningsorganisation - påbörja utvärderingen av samverkansformer för hela det nationella Ladoksamarbetet Som de senaste åren ligger fokus på förnyelseprojektet Ladok3. Nu kommer även visst fokus att riktas mot förvaltning av de systemleveranser som lämnas från Ladok3-projektet till acceptans och produktionssättning i den nya förvaltningsorganisationen. De projektförslag som kan bli aktuella för utvecklingsprojekt inom det ordinarie Ladokuppdraget ska antingen klassas som åligganden och vara tvingande p g a krav från omvärlden. Om prioriterade projekt ska bli aktuella ska de vara av särskilt stort värde för sektorn och/eller underlätta vid införandet av Ladok3-projektets leveranser. Basorganisation för befintlig systemlösning Här samlas kostnader för styrelse och stämma med den övergripande nivån i Konsortieledningen - Konsortiechef och IT-strateg tillsammans med områdesorganisationen som ska hantera den gamla systemgenerationen fram till avveckling. Även gemensamma resurser hos teknikförvaltaren ingår i denna budgetpost tillsammans med licenskostnader för utvecklingsverktyg, databashanterare och testmiljöer som hör till den gamla systemgenerationen. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr.

5 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 5 Projekt i befintligt system Under denna rubrik ryms delar från verksamhetsförvaltning inom områdesorganisationen såsom Kompetensutveckling och utbildning. Resurserna används främst för nätverk för lokala kontaktpersoner och kompetensutvecklingsdagar riktade till personer som har centrala roller hos våra medlemmar när det gäller förvaltning av Ladok lokalt. Även de två utvecklingsprojekt som bedrivs inom befintligt system har förts hit. Dels kommer vi att anpassa Ladok för att flytta över reservantagning till NyA under 2015, dels skapar vi beredskap för att dra igång ett samarbetsprojekt med våra nordiska grannländer för att underlätta informationsöverföring vid olika typer av studentutbyten. Ett projekt under beteckningen EMREX är beskrivet, och tillsammans med våra samarbetspartners söker vi nu Erasmus plusprojektmedel. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 314 tkr. Underhåll av befintligt system Underhåll av systemdelar i drift är en basverksamhet som innefattar felrättning och i begränsad omfattning insatser till följd av ändringsbegäran. Enligt plan kommer dessa aktiviteter att minska successivt under de år vi har kvar tills avveckling av den gamla systemlösningen kan ske. Trots minskade resurser för underhållet under senare år har antalet kvarstående fel minskat och därför ser vi med tillförsikt även på kommande år trots fortsatt planerad minskning av resurser. Fortsatt låga nyutvecklingsvolymer under 2015 och den förbättrade metodiken inom underhållet bör medge denna minskning när det gäller kritiska och allvarliga fel. En viss försämring av möjligheterna att hantera prioriterade ändringsförslag måste däremot förutses. Förutom de rena underhållsprojekten avsätts även medel i ett projekt för att upprätthålla standarder för gränssnitt och funktioner. Direkt kostnad för året tkr; Lånefinansiering 0 tkr. 7 Kapitalkostnader Kapitalkostnaderna utgör en egen budgetpost vid sidan av projekt- och förvaltningskostnader. Nästan uteslutande bestående av avskrivningskostnader speglar de gjorda investeringar med viss eftersläpning och ökar nu snabbt. De beräknas uppgå till tkr och ökar därmed med 22 %. Kapitalkostnaderna kommer att fortsätta öka fram till Finansiering Investeringsvolym Investering i nyutveckling av programvara, dvs Ladok3, minskar med 21 % jämfört med Investering görs i endast ett teknikprojekt i befintligt Ladok. Fördelningen mellan verksamhetsdelar och teknikdelar i projektet är inte nämnvärt förändrad. Med tillämpning av ESV:s föreskrifter lånefinansieras 75 % av tidsbaserade kostnader i Ladok3- projektet, medan 72 % av motsvarande kostnader i nyutvecklingsprojekt i befintligt Ladok lånefinansieras. Omkostnader i alla nyutvecklingsprojekt lånefinansieras till 100 %.

6 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 6 Totala kostnader Den totala kostnadsmassan ligger i förslaget för 2015 på 110,2 mnkr, drygt 10 mnkr eller 13 % högre än Till största del hänger detta samman med en ny kostnadspost, drift av systemet, på 10,5 mnkr; initiala kostnader som måste tas redan innan någon mer omfattande drift blivit aktuell. Därutöver minskar direkta teknikkostnader i teknikuppdraget till UHR med 9 %. Ladok3-projektets andel är nu 31 % av direkta teknikkostnader. Hela teknikuppdraget till UHR, oavsett låne- eller direktfinansiering, minskar med 15 %. Kostnader på verksamhetssidan ökar med ca 37 %, en följd av nya åtaganden och behov av mer resurser under övergång från en förvaltningsorganisation till en annan. Den nya förvaltningsorganisationen är redan från 2015 större än den som avser befintligt Ladok, där nedtrappningen fortsätter. Finansieringsbehov och finansiering Finansieringen är i princip helt beroende av avgifter från konsortiemedlemmarna. CSN:s medlemsavgift följer avgiftsutvecklingen för medlemshögskolorna. Kapitalkostnader som härrör från projektet Anpassning för studieavgifter är till stor del regeringsfinansierade. Oförbrukade bidrag från detta anslag är öronmärkta för avskrivningar av detta projekt och beräknas under 2014 kunna tas i anspråk för kapitalkostnader om ca 500 tkr. Utfallet av verksamheten 2014 är svårbedömd men har bedömts gå med ett underskott om ca 5 mnkr, vilket är ca 8 mnkr mindre än budgeterat. Skälen till detta ligger fr a i att kapitalkostnaderna blir mindre p g a lägre investeringsvolymer än budgeterat 2013 och Vidare beräknas verksamhetsförvaltningen gå under budget, till stor del eftersom den nya organisationen börjat bemannas senare än planerat. Den ökning av avgiftsnivån som fanns med i underlaget för stämmans rambeslut 18 % upp kan därmed bli något lägre, då ett balanserat kapital om ca 18,2 mnkr (23,2 mnkr balanserades från 2013 minus 5 mnkr för 2014) beräknas finnas med in till 2015 och kommer till stor del att kunna disponeras i budgetarbetet. Med en avgiftsökning på 16 % tas 97,6 mnkr in som avgifter för 2015 från Konsortiets medlemmar. Den behövliga underfinansieringen innebär att reserverna utnyttjas till 2/3 och att ca 6,7 mnkr kan balanseras vidare. Medlemsavgifterna står därmed för ca 90 % av den totala finansieringen. Fördelning av medlemsavgifter En preliminär fördelning av medlemsavgifterna för 2015 beslutades av vårstämman Fördelningen följde därvid den fördelningsprincip som anges i nu gällande konsortialavtal: Högskolornas bidrag är direkt proportionella mot antalet studenter i grund- /avancerad respektive forskarutbildning enligt SCB. Information om nästa års avgift har därmed kunnat användas i den lokala budgeteringen, med det förbehållet att fördelningsbeslutet bara kunde vara preliminärt, eftersom det nya konsortialavtalet där fördelningsprincipen regleras avseende 2015 ännu inte beslutats av stämman. Om höststämman beslutar om konsortialavtal enligt styrelsens förslag i dessa delar kan fördelningen avseende 2015 bekräftas. I bilaga 2 återfinns den fördelning av avgifterna mellan Konsortiets medlemmar som vårstämman beslutade om.

7 9 Konsortiebudgeten i sammandrag Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 7 A. Investeringar i ny programvara under året: Att lånefinansiera (skrivs av på 5 år) (tkr) Verksamhet Teknik Deltotal Tot området Ladok3-projektet Verksamhetsdelar Teknikdelar Övriga utvecklingsprojekt INVESTERINGAR TOTALT B. Kostnader under året: (tkr) Verksamhet Teknik Deltotal Tot området PROJEKT Ladok3-projektet Verksamhetsdelar Teknikdelar Förnyad förvaltning FÖRVALTNING AV - NYTT SYSTEM Basorganisation Systemförvaltningsorganisation hos Konsortiet Systemförvaltningsorg hos teknikleverantör Ändring och felhantering i nytt system Drift av nytt system BEFINTLIGT SYSTEM Basorganisation Styrelsenivån 450 Ledning och områdesorganisation Systemförvaltningsorg hos teknikleverantör Övriga projekt Utredningsprojekt 860 Utvecklingsprojekt 628 Underhåll av befintligt system KAPITALKOSTNADER KOSTNADER TOTALT

8 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 8 Årets kostnader ska täckas av: Intäkt tkr Medlemsavgifter från Konsortiets medlemshögskolor Årsavgift från CSN Utnyttjade bidrag från regeringen för avskrivningar 500 Intäkter totalt Budgeterat resultat således: Beslut Styrelsen beslutar - att fastställa verksamhetsplan och budget för 2015 för Ladokkonsortiet enligt förslag, - att uppdra åt konsortiechefen att slutligt utforma uppdraget till UHR avseende teknisk systemförvaltning 2015, samt ta fram förslag till förvaltningsavtal om detta till styrelsens decembermöte för beslut, - att föreslå stämman att fastställa det preliminära beslutet från vårstämmomötet om fördelning av medlemsavgifter, samt att besluta om avgiftsnivå enligt förslag ovan. Bilagor: 1 Förvaltningsplan avseende nya Ladok 2 Fördelning av medlemsavgifter 3 Flerårsprognos, översiktlig

9 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 9 Underbilaga 1 (beslutad av förvaltningsstyrgruppen ) Förvaltningsplan för nya Ladok År 2015 Innehållsförteckning 1 Inledning Syfte och målgrupp Förvaltningsperiod Förvaltningsobjektet Objektverksamhet Förvaltningsprodukter IT-komponenter Förvaltningsaktiviteter Mål och budget Övergripande mål Specificerade delmål för förvaltning av nya Ladok Budgeterade medel för de delar som inryms i förvaltning av nya Ladok 13 5 Förvaltningsorganisation Bemannad förvaltningsorganisation Beslutsfora...14

10 1 Inledning Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut Syfte och målgrupp Syftet med förvaltningsplanen för Ladoksystemet är att klargöra vad som ska göras i förvaltningsarbetet samt hur förvaltningen ska utföras och styras. Förvaltningsplanen är det operativa styrdokumentet för Ladoksystemet. Till förvaltningsplanen hör en specifikation som mer detaljerat beskriver förvaltningsobjektets innehåll och avgränsningar, roller samt förvaltningsprocesserna. Målgrupp för dokumentet är de som ansvarar för och de som bedriver förvaltningen av Ladoksystemet. Dokumentet ägs av Objektägare och förvaltas av Förvaltningsledare. 1.2 Förvaltningsperiod Förvaltningsplanen gäller för perioden Inför påföljande period ska förvaltningsplanen förnyas enligt processen för målstyrning (se Förvaltningsspecifikationen avsnitt 4.1). 2 Förvaltningsobjektet Förvaltningsobjektet är det som ska förvaltas och avgränsar därmed förvaltningsorganisationens ansvarsområde. Inledningsvis beskrivs den objektverksamhet som förvaltningsobjektet ska stödja, därefter beskrivs förvaltningsobjektet i form av förvaltningsprodukter och IT komponenter. 2.1 Objektverksamhet Ladoksystemet ska fungera som ett processtöd till de verksamhetsprocesser som objektverksamheten definierat. Endast de delprocesser som anses kunna effektiviseras med ett systemstöd ska stödjas av Ladoksystemet. Den verksamhet som Konsortiet ska stödja är det arbete som sker på lärosätena inom studieadministration. Den nya systemgenerationen av Ladok förvaltas i ett samlat förvaltningsobjekt, Studieadministration. Den tekniska infrastrukturen för Ladok ska förvaltas i samma förvaltningsobjekt. Förvaltningsobjektet Studieadministration syftar till att stödja arbetet med utbildningsadministration, studiedeltagande och planering och uppföljning av utbildningar. För 2015 kommer främst delprocessen för stöd till planering och uppföljning att stödjas av nya Ladok. Även delprocessen för stöd till resultathantering kommer att stödjas av ny funktionalitet. Denna lösning baseras dock på en kombination av gamla och nya Ladok. 2.2 Förvaltningsprodukter Förvaltningsobjektet Studieadministration är ett relativt omfattande objekt som bör delas in i mindre delar, så kallade förvaltningsprodukter. Förvaltningsprodukterna är baserade på de processer som Ladok3-projektet identifierat inom studieadministration. Hänsyn har även tagits till den uppdelning som Ladok3-projektet tagit fram för nya Ladok, där systemet delas in i domäner. En slutsats av arbetet är att en domän i nya Ladok inte bör förvaltas i mer än en förvaltningsprodukt. Då arbetet med att utforma nya Ladok inte är klart kan de framtagna förvaltningsprodukterna komma att ändras. Följande förvaltningsprodukter ingår i förvaltningsobjektet Stiudieadministration: Stöd för etablering och studentinformation Stöd för Utbildningsadministration Stöd för studiedeltagande Stöd för resultathantering Stöd för hantering av examen Stöd för planering och uppföljning

11 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 11 För att beskriva förvaltningsprodukterna och deras relation till processer och Ladok3-projektets domäner har följande matris tagits fram. Förvaltningsprodukt Processer och delar av processer som ingår Domän Stöd för etablering och studentinformation Stöd för Utbildningsadministration Hantera ansökan och anta student (Ladok-relaterade delar av processen, ex ta emot information om studenter) Besluta om och utveckla utbildning och examen Planera och fastställa utbildningstillfällen Publicera utbildningstillfälle Planera genomförandet av utbildningstillfälle Stöd för studiedeltagande Hantera studiedeltagande Stödja student Genomföra utbildningstillfälle Vårda alumnrelationer Stöd för resultathantering Utvärdera utbildningstillfälle Sätta betyg och offentliggöra resultat Tentamensanmälan Stöd för hantering av examen Etablera Studentinfo Utbildningsinformation Studiedeltagande Studieplan Resultat Utfärda examen och kursbevis Examen Stöd för planering och uppföljning Strategisk planering och uppföljning Följa upp processen utbilda student Uppföljning 2.3 IT-komponenter IT-komponenter som ingår i objektet är nya Ladok. Här ingår även den infrastruktur som krävs för att Ladok ska fungera i form av utvecklings-, test-, utbildnings- och produktionsmiljö. 3 Förvaltningsaktiviteter Förvaltningsaktiviteterna i samband med förvaltning av Ladoksystemet är följande; Förvaltningsstyrning Användarstöd Ändringshantering Daglig IT-drift och underhåll För en fördjupad beskrivning av förvaltningsaktiviteterna se Ny förvaltningsorganisation för Ladok kap 11 och 12.

12 4 Mål och budget Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut Övergripande mål Följande problem- och behovsbild har identifierats för förvaltningen av Ladoksystemet. Säkra att Konsortiets medlemmar har tillgång till studieadministrativt systemstöd som minst uppfyller de krav som lagar och förordningar föreskriver. Ge möjlighet till inflytande i samband med nyutveckling av funktionalitet i systemstödet för de målgrupper som nämns i Ladokkonsortiets visionsdokument. Arbeta för lösningar som direkt eller på sikt ger möjlighet till effektiviseringar inom högskolesektorn. Dessa lösningar kan vara av såväl teknisk, organisatorisk som processförbättrande art. 4.2 Specificerade delmål för förvaltning av nya Ladok Etablera en acceptanstestinstans/-organisation Ta emot leverans 2 från Ladok3-projektet på ett fullödigt sätt Förbereda mottagande av leverans 3 från Ladok3-projektet inklusive konvertering/migrering Förstärka ett effektivt samspel med medlemshögskolorna i dessa processer Säkra samordning med behov i projektet Förnyad förvaltning Etablera ett heltäckande dokumentations-/kommunikationspaket för Konsortieverksamheten

13 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut Budgeterade medel för de delar som inryms i förvaltning av nya Ladok Nedan beskrivs de ramar som Ladokkonsortiets stämma beslutat om för den nya förvaltningsorganisationen för FÖRVALTNING tkr Basorganisation Underhåll Systemförvaltningsorganisation NY Org hos teknikleverantören Uh av nytt system Drift av nytt system Totalt för ny förvaltningsorganisation Budgeterade kostnader för nya förvaltningsorganisationen 2015 fördelar sig i rambeslutet enligt nedan: Förvaltningskostnader 2015 tkr Ny Förvaltningsorganisation (NFO): Styrgrupp och OÄ 810 Förvaltningsledare Produktansv o övr roller Summa NFO Org hos teknikleverantören Underhåll nya Ladok Drift av nya Ladok Totalt för ny förvaltningsorganisation Fördelning i den beslutade förvaltningsplanen: Förvaltningskostnader 2015 tkr Ny Förvaltningsorganisation (NFO) Styrgrupp och OÄ 810 Förvaltningsledare Produktansv o övr roller Summa NFO Org hos teknikleverantören Underhåll nya Ladok Drift av nya Ladok Totalt för ny förvaltningsorganisation Skillnader mot vårstämmans rambeslut är främst lägre driftkostnader som klarnat efter avtalsförhandlingar med driftleverantören och att vi kommer att behöva budgetera för tre utvecklarresurser inom underhåll av nya Ladok från januari Dessa tre utvecklarresurser lämnas över från Ladok3-projektet och ska säkra att felrättning och ev ändringsbehov under 2015 kan hanteras inom förvaltningsorganisationen. Budgeterade medel för 2015 understiger rambeslutet med knappt 250 tkr. I Konsortiets samlade verksamhetsplan och budget för 2015 kommer att klargöras hur dessa medel ska användas.

14 5 Förvaltningsorganisation Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut Bemannad förvaltningsorganisation Med utgångspunkt i de mål som formulerats för Ladoksystemet bemannas förvaltningsorganisationen för år 2015 av följande personer och roller. Nivå Budgetnivå Beslutsnivå Operativ nivå Part Verksamhetsnära förvaltning Objektägare Karin Åström Förvaltningsledare Tor Fridell Produktansvarig Uppföljning Testledare Testresurser Utbildningsansvarig Resursansvarig Produktionssättningsansvarig IT-nära förvaltning Objektägare IT Ulrika Ringeborn Förvaltningsledare IT Erik Wallenberg IT-specialister hos underleverantör För beskrivning av rollerna, se Ny förvaltningsorganisation för Ladok bilaga 1-4 sidorna Ytterligare stöd till förvaltningsledningen kommer att rekryteras under 2015 i form av följande roller. Omfattningen av respektive roll är inte fastställd ännu. Informatör/kommunikatör Controller HR-ansvarig Administrativt stöd 5.2 Beslutsfora För att arbetet med Ladoksystemet ska kunna styras så effektivt som möjligt krävs följande beslutsfora: Beslutsfora Arbetsuppgifter Deltagare Ladokstyrelsen Se konsortialavtalet 6 Styrelsemedlemmar utsedda av stämman Två studentrepresentanter utsedda av SFS Adjungerade: Konsortiechefen Objektägare Objektägare IT Styrgrupp för förvaltningen Se styrelsebeslut från och bilaga om tidpunkter för övertagande av ansvar 4 Styrgruppsmedlemmar utsedda av styrelsen En studentrepresentant utsedd av SFS Objektägare (ordförande) Objektägare-IT

15 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 15 Underbilaga 2 BESLUT S t ä m m a n Version 1.0 Underlag för och förslag till fördelning av medlemsavgifter i Ladokkonsortiet 2015 Registrerade i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå under budgetåret 2013 enl SCB, fördelade efter uppgiftslämnande högskola: Högskola Antal studenter på G- och A- nivå Aktiva doktorander under budgetåret 2013 enl SCB, fördelade efter uppgiftslämnande högskola: (Med aktiv avses att doktoranden har en aktivitet om minst 1 %.) Antal studenter på Fo-nivå Antal stud totalt Andel Blekinge tekniska högskola ,94 Chalmers tekniska högskola ,47 Dans- och cirkushögskolan 1) ,00 Ersta Sköndal högskola ,25 Försvarshögskolan ,18 Gymnastik- och idrottshögskolan ,23 Göteborgs universitet ,79 Högskolan Dalarna ,53 Högskolan i Borås ,73 Högskolan i Gävle ,55 Högskolan i Halmstad ,69 Högskolan i Jönköping ,48 Högskolan i Skövde ,70 Högskolan Kristianstad ,15 Högskolan på Gotland 2) ,00 Högskolan Väst ,81 Karlstads universitet ,62 Karolinska institutet ,28 Konstfack ,22 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm ,21 Kungl. Tekniska högskolan ,15 Linköpings universitet ,04 Linnéuniversitetet ,14 Luleå tekniska universitet ,20 Lunds universitet ,11 Malmö högskola ,12 Mittuniversitetet ,73 Mälardalens högskola ,44 Operahögskolan i Stockholm 1) ,00 Polishögskolan 3) ,14 Röda Korsets Högskola ,11 Sophiahemmet Högskola ,14 Stockholms dramatiska högskola 1) ,00 Stockholms konstnärliga högskola 1) ,14 Stockholms universitet ,53 Sveriges lantbruksuniversitet ,23 Södertörns högskola ,07 Teologiska högskolan i Stockholm ,13 Umeå universitet ,50 Uppsala universitet 2) ,52 Örebro universitet ,72 Summa ,00 i % 1) Dans- och cirkushsk, Operahsk och Sthlms dramatiska hsk har sammanförts under Stockholms konstnärliga högskola 2) Antalsuppgiften för HGo (vt) har tillförts Uppsala Universitet 3) Enl PHS-statistik, ej SCB-uppgift. OBS denna uppgift avser det sista hela läsåret, alltså 2012/13. Uppgiften för bå 2013 kan komma att avvika från läsårsuppgiften.

16 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 16 Underbilaga 3 Prognos alla kostnader Driftskostnader hos driftlev Verksamhetsförvaltning samlat Basförvaltning UHR TKr Kapitalkostnader Ny och vidareutveckling utom L3 Ladok3-projektet direkt kostnad Prognosen bygger på ett antal antaganden om: - Plan/prognos för investeringar och kostnader i Ladok3-projektet vi använder projektets siffror; - Ny-/vidareutveckling vid sidan av Ladok3-projektet; de närmaste åren i befintligt system idag mycket små och efter införandet av Ladok3 vidareutveckling av systemet den enskilt kanske svåraste delen att fånga i en prognos långt i förväg. Principen om rätta-mun-efter-matsäcken lär gälla, och medlemmarnas ambitionsnivå och betalningsvilja blir ju avgörande. Någon form av prioriterad flerårsplan för vidareutvecklingen måste etableras i samband med projektslut; - Underhållsnivåer även här en fråga om ambitionsnivå och övrig basförvaltning på dels teknik-, dels verksamhetssidan (en kalkyl finns framtagen i Förnyad förvaltning-projektet); - Nya kostnadskomponenter: för acceptanstestinstans och gemensam drift av Ladok3 även här är siffrorna baserade på Förnyad förvaltning-projektets kalkyl; - Hur balanserat kapital kan användas för att stärka budgeten vissa år; vi antar inte att nya överskott ska uppstå utan lägger bara ut i tiden det överskott som finns idag; - Kapitalkostnaderna är ju en direkt följd av genomförda investeringar + avskrivningstider (5 år). Utgör en avsevärd del av totala kostnadsmassan, toppar 2016 och står för runt hälften av Konsortiets kostnader.

Stämmans rambeslut för 2015

Stämmans rambeslut för 2015 Dokument: Rambeslut för 2015 Styrelsen, bil p 772 Sida 1 av 6 Styrelsen Stämma 2014-05-22, bil 572 : 1 Stämmans rambeslut för 2015 Dokumentets plats i besluts- och planeringsprocessen Detta dokument är

Läs mer

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Verksamhetsplan och budget för 2014 1 Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Ladokkonsortiets verksamhet redovisas uppdelad på en verksamhetsrelaterad del och en del med teknisk systemförvaltning. Den

Läs mer

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn IT-strateg / Objektägare IT, Ladokkonsortiet Ny förvaltningsorganisation i Ladok! Ny förvaltningsorganisation,

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014:

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskola och utbildning Blekinge tekniska högskola Ersta Sköndal högskola Göteborgs universitet

Läs mer

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet

Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet Förvaltningsobjektarkitektur (FOA) för LADOK konsortiet 1 Bakgrund och genomförande 2013-02-21 Föreliggande rapport beskriver resultat av ett uppdrag som syftar till att skapa effektiva förvaltningsobjekt

Läs mer

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2012-03-13 2012/5 Reg.nr: 63-17-2012 Fortsatt många helårsstudenter 2011 En sammanställning av lärosätenas

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2009-09-01 2009/7 Sex procent fler helårsstudenter 2009, men fortfarande ledig kapacitet Tillströmningen

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING OCH HÖGSKOLEFÖRBUND MEDLEMSFÖRTECKNING Kompletterad 1995-08 Reviderad 5 Förbundsförsamlingen 1996-12-11 Reviderad 8 Förbundsförsamlingen 1998-10-28 Omarbetad Förbundsförsamlingen 2002-03-20 Ny medlem 2004-01-01

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Utredning av Ladokkonsortiets organisation

Utredning av Ladokkonsortiets organisation 1 Utredning av Ladokkonsortiets organisation 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Syfte 3 3 Tillvägagångssätt 4 4 Ladokkonsortiets uppgift 4 5 Rollbeskrivningar 5 6 Ladokförvaltningens organisation 6

Läs mer

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14 STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning / löpunmmer 2016-10-11/8 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 Hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 1 Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 Högskolornas Forum för Redovisningsfrågor Vårkonferens Loka Brunn 23 maj 2014 Per Flodman Riksrevisionens granskning av universitet och

Läs mer

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2019-03-26 / Nr 4 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-563 086 71 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2008-11-20 Analys nr 2008/11 Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Antalet nybörjare

Läs mer

Bilaga 4. Enkät till lärosäten

Bilaga 4. Enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 4. Enkät till lärosäten RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 4. ENKÄT

Läs mer

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 UKÄs arbetssätt Hela UKÄs verksamhet. Tillsyn, officiell statistik (genomströmning, etablering) m.m. En sammanvägd bedömning av underlagen. Delning av bedömargruppens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:36 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/01441/UH U2017/04027/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 1(6) KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 2015-01-01 17-12-31 BAKGRUND Ladok är ett nationellt system för studieadministration inom högre utbildning i Sverige. Det består av ett antal delsystem

Läs mer

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen 2015-04-16 Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Mottagandet av Årsredovisning» Slutleverans har erhållits» Tester avslutade» Lärdomar

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA

Förvaltningsstrategi NyA Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-554-2015 Datum 2015-06-11 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsplan mall

Förvaltningsplan mall Förvaltningsplan mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:41 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/00273/UH U2018/00687/UH U2018/04051/UH m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13.

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13. STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning / löpnummer 2015-09-01 / 4 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:1337 Utkom från trycket den 21 december 2007 utfärdad den 13 december 2007. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap.

Läs mer

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 1(9) KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 2018-01- 01 2020-12- 31 Bakgrund Ladok är ett nationellt system för studieadministration inom högre utbildning i Sverige. Det består av ett antal delsystem

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Etikprövningsmyndigheten Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Etikprövningsmyndighetens

Läs mer

Introduktion till den svenska högskolan

Introduktion till den svenska högskolan Introduktion till den svenska högskolan Uttryckt i antal anställda är högskolan den största statliga verksamheten i Sverige, och cirka 415 000 studenter studerade på heltid eller deltid läsåret 2012/13.

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige med sedan 1992/93) 180 000 168 191 160 000 140 000 120

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:617 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Regeringen föreskriver 1 att bilaga 1 och

Läs mer

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok Rapport Ny Sida 2 av 29 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 SYFTE OCH INNEHÅLL... 4 1.2 BEGREPP... 5 2 SAMMANFATTNING... 6 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 7 3.1 KONSORTIETS ANSVAR... 7 3.2 PRELIMINÄR TIDPLAN OCH BESLUTSORDNING...

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2014 SUHF-statistiken 2014/Ann-Kristin Mattsson/2014-09-05 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Onni Tengner

Onni Tengner PM Onni Tengner 2001-11-09 Nya data från universitets- och högskoleregistret om nybörjare och registrerade läsåret 2000/01 Uppgifterna är hämtade ur universitets- och högskoleregistret och har i dagarna

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 2 Inledning I Konsortiet ingår 37 medlemshögskolor plus CSN. Större delen av Konsortiets verksamhet utgörs nu av projektet

Läs mer

Fortsatt fler betalande studenter 2017

Fortsatt fler betalande studenter 2017 STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning / löpnummer 2017-03-21 / 04 Analysavdelningen Handläggare Johan Gribbe 08-563 087 54 johan.gribbe@uka.se Fortsatt fler betalande studenter 2017 Universitetskanslersämbetets

Läs mer

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym STATISTIK & ANALYS Stig Forneng 2004-03-10 Fler studenter men oförändrad forskningsvolym Antalet studenter vid landets universitet och högskolor fortsätter att öka, men forskningsvolymen är i stort sett

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2012 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. Statistik

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2016 SUHF-statistiken 2016/Ann-Kristin Mattsson/2016-12-09 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2017 SUHF-statistiken 2017 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten Statistik för 2011-2017: www.suhf.se/arbetsgrupper/suhfmodellen/full

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011

FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011 FÖRVALTNINGSPLAN FÖR GEMENSAM VIDEOKONFERENSPLATTFORM BD ÅR 2011 Tel.0921-570 40 info@itnorrbotten.se www.itnorrbotten.se Sida 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 3 1.1 Syfte och målgrupp... 3 1.2

Läs mer

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga 1-4 2.0 Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum 2013-10-15 Denna bilaga gick ut 2013-05-27 till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden

Läs mer

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen 1 Statistisk analys Stig Forneng Avdelningen för statistik och analys 20 november 2007 2007/8 08-563 087 75 stig.forneng@hsv.se www.hsv.se Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen Preliminära

Läs mer

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Universitetskanslersämbetet och SCB 28 UF 23 SM 1401 Tabeller Teckenförklaring Explanation of symbols Noll Zero 0 0,0 Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Less than 0.5 Less than 0.05.. Uppgift inte tillgänglig

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Institutions Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 SUHF-statistiken 2018 1 SUHF-statistik Statistik

Läs mer

Färre helårsstudenter i högskolan 2016

Färre helårsstudenter i högskolan 2016 STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2017-03-14 / 2 Analysavdelningen Handläggare Johan Gribbe 08-563 087 54 johan.gribbe@uka.se Färre helårsstudenter i högskolan 2016 Universitetskanslersämbetets

Läs mer

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 DiVA systemägarmöte Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 Dagordning 10.30-11.00: Kaffe finns i Linnérummet 11.00-11.15: Mötet börjar, inledning Lars 11.15-12.30: Utveckling i DiVA

Läs mer

Årlig revision Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel

Årlig revision Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel Årlig revision 2010 Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel 1 Innehåll Ny ansvarig revisor Uppdaterad revisionsmetodik 2010 Iakttagelser från granskningen 2010 2 Ansvariga för revisionen av

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka STATISTISK ANALYS 1(16) Avdelning / löpnummer 2018-12-11 / 9 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Först inför vi pm 3. nu kommer utmaningarna. Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix

Först inför vi pm 3. nu kommer utmaningarna. Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix Först inför vi pm 3 nu kommer utmaningarna Isabelle Isaksson, CSN Ann-Louice Hammarberg, Castrix Tre huvudfåror Etableringar av förvaltningsobjekt workshoppar Anpassning av modellen till CSN:s förutsättningar

Läs mer

Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning

Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning Remiss 2017-07-18 U2017/03082/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning Remissinstanser 1 Myndigheten för delaktighet 2 Statens skolverk

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB

pm 3 version 2.0 Cecilia Åkesson, På AB Copyright På AB pm 3 version 2.0 Vad är pm 3? pm 3 är en förvaltningsstyrningsmodell vars syfte är att organisera vidmakthållande och vidareutveckling så att det kan bedrivas på ett affärsmässigt sätt. Med hjälp av pm

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion C Motion till riksdagen 2018/19:2635 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2019

Läs mer

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket REMM resfria möten Ekotransport 160427 Per Schillander Trafikverket Resfria möten Alla reser Förankring Policy Åtgärder Uppföljning hur som RM helst 2 2016-04-27 REMM resfria möten i myndigheter Vision:

Läs mer

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3)

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Remiss 2018-03-07 U2018/00382/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Kansliråd Helena Mähler Lejon 08-405 48 29 Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering

Läs mer

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m.

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Denna bilaga innehåller anvisningar för avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer, tabeller över tilldelade utbildningsområden

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 2 Konsortiet under 2016 Kungliga konsthögkolan blev en part i konsortiet 2016 vilket innebar att Konsortiet har bestått

Läs mer

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Sid 1 (5) 78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Psykologi Nationalekonomi Medie- och kommunikationsvetenskap Journalistik Geovetenskap och kulturgeografi

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

Läs mer

PRODUKTIONSSÄTTNING AV NYA LADOK. NUAK Tor Fridell och Malin Zingmark

PRODUKTIONSSÄTTNING AV NYA LADOK. NUAK Tor Fridell och Malin Zingmark PRODUKTIONSSÄTTNING AV NYA LADOK NUAK Tor Fridell och Malin Zingmark 160919 2 Agenda Förberedelser i gamla Ladok FÖRE produktionssättning Produktionssättningsperioden Tidplan Beslutspunkter Olika steg

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Remiss 2018-12-20 U2018/04199/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Kansliråd Helena Mähler Lejon 08-405 48 29 Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Läs mer

Remiss av delbetänkandet Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9)

Remiss av delbetänkandet Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9) Remiss 2018-03-28 U2018/01551/GV Utbildningsdepartementet Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Fanny Ericson Hållén 070 337 26 51 fanny.ericson.hallen@regeringskansliet.se Remiss av delbetänkandet Ökad

Läs mer

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9 pm3 licens 2018 pm3 licens 2018 5 pm3 modellbeskrivning 2018 6 Stöd för tillämpning 7 Stöd för kompetensutveckling 9 4 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 5 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 lanseras i december

Läs mer

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick 25/9-2015 Anders Ahlstrand Analys av ansökningar om Erasmus Charter for Higher

Läs mer

behörighetsinformation på NyAwebben

behörighetsinformation på NyAwebben 2013-04-12 Sida 1 (10) Överföringsformat för behörighetsinformation på NyA-webben 2013-04-12 Sida 2 (10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Referenser...

Läs mer

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson EU och Högskolan i Halmstad Thorsteinn Rögnvaldsson 2018-10-03 EU-finansiering Hur ser EU-finansieringen ut nationellt? Hur placerar sig Högskolan i Halmstad i detta? Styrkor/svagheter/möjligheter? Deltagande

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp*

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Blekinge Tekniska Högskola Studerandeavd. Förvaltningen 6

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/7521/SAM (delvis) U2014/6413, 7553/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor 8bilagor Riksdagen

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter

Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter Statistisk analys Per Gillström Analysavdelningen 08-563 085 16 per.gillstrom@hsv.se www.hsv.se 2011-12-09 2012/1 Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter I analysen

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Tänka fritt och skapa nytt

Tänka fritt och skapa nytt Tänka fritt och skapa nytt Från 1800-talets öppna föreläsningar till dagens forskning och utbildning 1878 Stockholms högskola bildas privat och radikalt alternativ till Uppsala och Lund, ingen examination

Läs mer

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 Ladok 25 år! Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 25 år? 25 år igår! Linköping 87-10-23 Men det fanns föregångare: Studok 1977 1987 Faros 1969 1977 m fl Obs: Nya SO Tidigare system - Studok Studok: UHÄ-drivet,

Läs mer

Uppföljning av studenters aktivitet på kurs

Uppföljning av studenters aktivitet på kurs STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning / löpnummer 2018-02-20 /01 Analysavdelningen Handläggare Tomas Gustavsson 08-563 086 44 Tomas.gustavsson@uka.se Uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Bilaga 5. Enkät till studentkårer och enkät till samarbetande myndigheter

Bilaga 5. Enkät till studentkårer och enkät till samarbetande myndigheter BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 5. Enkät till er och enkät till samarbetande myndigheter RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse

Läs mer

Mål och verksamhetsplan

Mål och verksamhetsplan Sida 1 av 5 Ladokstämman 2018-05-17 beslutade om Verksamhetsinriktning 2019-2021 med mål och ekonomiska ramar för 2019, som anger ramar för konsortiearbetet under 2019 och inriktningen för 2020-2021. Stämmans

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU

Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU Fakultetskansliet/ Marit Persson Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU et antagna gäller sökande till både senare år och gymnasiet hösten 2010. I statistiken

Läs mer

Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet

Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet Rapport 2010:11 R Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet www.hsv.se Rapport 2010:11 R Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99

Läs mer

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet Rapport 9: R Disciplinärenden vid högskolor och universitet Högskoleverket Luntmakargatan Box, 99 Stockholm tfn - fax - e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Disciplinärenden vid högskolor och universitet Utgiven

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Transformativa avtal - svårigheter och möjligheter

Transformativa avtal - svårigheter och möjligheter Transformativa avtal - svårigheter och möjligheter Betalningsströmmar Betalningsströmmarna 2017? mnkr? mnkr 285 mnkr 23 mnkr? mnkr 0 mnkr 3 mnkr 32 mnkr? mnkr ~ 40 % ÖT 253 mnkr 123 mnkr Enough money in

Läs mer