Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år Pensionsålder för arbetstagare som går i ålderspension i enlighet med 8 2 mom.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år Pensionsålder för arbetstagare som går i ålderspension i enlighet med 8 2 mom."

Transkript

1 354/0 Bilaga I 0 I LAGEN OM SJÖMANSENSIONE (90/006) ASEDDA BEÄKNINGSGUNDE FÖ DEN FÖSÄKINGSEKNISKA ANSASSKULDEN SAM GUNDE FÖ ANSASFÖDELNINGEN ENLIG 53 I LAGEN OM SJÖMANSENSIONE Grunderna tillämpas första gången id eräkningen a den försäkringstekniska ansarsskulden för år 0 och id den ansarsfördelning som erkställs för år 0. Beloppet a en pension enligt lagen om sjömanspensioner (90/006) (SjL) som motsarar pension enligt lagen om pension för aretstagare (395/006) (ArL) Det i 53 i SjL asedda eloppet a en pension enligt SjL som motsarar pension enligt ArL och som nedan kallas ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen eräknas i enlighet med punkterna. och... ensionsålder Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år... ensionsålder för aretstagare som går i ålderspension i enlighet med 8 mom. i SjL Om en aretstagare i enlighet med 8 mom. i SjL går i ålderspension sänks hans pensionsålder från den tidpunkten från 63 år till åldern för öergången i pension. Om aretstagaren örjar ta ut förtida ålderspension på grundal a sänkt pensionsålder i enlighet med 8 mom. i SjL sänks hans pensionsålder från denna tidpunkt från 63 år till oan nämnda sänkta pensionsålder.

2 354/0 3.. ensionsålder för aretstagare som går i ålderspension i enlighet med i SjL Om en aretstagare i enlighet med i SjL går i ålderspension sänks hans pensionsålder från den tidpunkten från 63 års ålder till åldern för öergången i pension.. Beräkning a ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen Nedan ases med pension som eräknats enligt nationell lagstiftning sådan pension som eräknats enligt de finska aretspensionslagarna och där endast de försäkringsperioder som fastställs i de finska aretspensionslagarna eaktats dock på så sätt att man därutöer eaktar de estämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/004 om samordning a de sociala trygghetssystemen samt i de konentioner om social trygghet som nämns i ilagan till förordningen ilka estämmelser aser förhindrande a öerlappande återstående tid samt samordning a pension. Ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen eräknas på samma sätt som den pension för motsarande anställningsförhållanden som eräknas enligt nationell lag ds. som fastställs enligt ArL ökad med det elopp som erhålls när estämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/004 och i de konentioner om social trygghet som nämns i ilagan till förordningen tillämpas och arigenom den pension enligt SjL som ska utetalas stiger i förhållande till den pension enligt SjL som eräknas enligt nationell lag. Från estämmandet a pension enligt ArL görs dock aikelser id eräkningen a ansarsfördelningsdelen som följer: - id eräkning a rehailiteringspenning enligt 8 i SjL motsarar ansarsfördelningsdelen eloppet a rehailiteringspenningen eräknad enligt reglerna i SjL. - id eräkning a rehailiteringstillägg enligt 30 i SjL läggs den förhöjning som räknas på det rehailiteringsstöd eller den inalidpension som eräknats enligt reglerna i SjL i sin helhet till ansarsfördelningsdelen. - id eräkning a ansarsfördelningsdelen tillämpas inte 5 mom. i lagen om införande a lagen om pension för aretstagare (396/007). - id eräkning a ansarsfördelningsdelen tillämpas inte 4 3 mom. punkten i ArL.

3 4 354/0 - id eräkning a ansarsfördelningsdelen tillämpas inte 7 i ArL. - id eräkning a ansarsfördelningsdelen tillämpas i stället för 7 i lagen om införande a lagen om pension för aretstagare i lagen om införande a lagen om sjömanspensioner (9/007). - erkan a adrag a i i SjL asedda primära förmåner på ansarsfördelningsdelen enligt SjL-pensionen eräknas så att de primära förmånerna inte adras från SjL-pensionen utan från SjLpensionens ansarsfördelningsdel. - erkan a minskning a i i SjL asedd efterleandepension på ansarsfördelningsdelen enligt SjL-pensionen eräknas så att efterleandepensionen inte adras från SjL-pensionen utan från SjLpensionens ansarsfördelningsdel. - Ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen är dock högst lika stor som den pension enligt SjL som skall utetalas. Ansarsfördelningsdelen inom den förtida ålderspensionen enligt 8 3 mom. i SjL eaktas id ansarsfördelningen tidigast från 6 års ålder om den i 8 mom. i SjL föreskrina sänkta pensionsålder som aretstagaren intjänat innan pensionen örjar är 6 år eller högre. I annat fall eaktas ansarsfördelningsdelen id ansarsfördelningen från den i 8 mom. i SjL föreskrina sänkta pensionsålder som intjänats innan pensionen örjar och härid ehandlas pensionen som ålderspension. Om aretstagaren emellertid är född före..950 eaktas ansarsfördelningsdelen inom den förtida ålderspensionen enligt 8 3 mom. i SjL id ansarsfördelningen tidigast från 60 års ålder ifall den i 8 mom. i SjL föreskrina sänkta pensionsålder som aretstagaren intjänat innan pensionen örjar är 60 år eller högre. I annat fall eaktas ansarsfördelningsdelen id ansarsfördelningen från den i 8 mom. i SjL föreskrina sänkta pensionsålder som intjänats innan pensionen örjar och härid ehandlas pensionen som ålderspension. id eräkning a ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen fastställs den pensionserättigande tiden för tiden före..005 och den lön som ligger till grund för pensionen på det sätt som estäms i social- och hälsoårdsministeriets förordning om grunderna för sjömanspensionskassan för ansarsfördelningen enligt 3 a och 3 mom. i lagen om sjömanspensioner (76/000). När SjL-pensionen fastställs genom tillämpning a estämmelser i SjL som är i kraft före den..005 fastställs ansarsfördelningsdelen inom SjL-pensionen på det sätt som estäms i social- och hälsoårdsministeriets förordning om grunderna för sjömanspensionskassan för ansarsfördelningen enligt 3 a och 3 mom. i lagen om sjömanspensioner (76/000).

4 354/0 5 Storheter som hänför sig till ålder inkomster och anställningstid I försäkringstekniska storheter anänds som ålder x skillnaden mellan år och födelseåret. Storheten S definieras S = S + S där S är aretstagarens i 78 i SjL asedda aretsinkomst för år och S =. y p definieras i punkt 4 och ärdet för koefficienten Storheten ilaga. De nedan definierade storheterna A ' t t ja p y anges i ' S eräknas separat för arje aretsförhållande. Dessa storheter anänds för att eräkna storheter före år 005 då en månadsaserad teknik ar i ruk: A = aretstagarens aretsinkomst enligt 3 mom. i SjL (7/956) för år sådant momentet tillämpades t t = den anställningstid i dagar år som motsarar aretstagarens storhet A eräknad enligt 3 mom. i förordningen om sjömanspensioner (654/99) = aretstagarens till pension erättigande tjänstgöringstid i månader år eräknad enligt -4 mom. och mom. i SjL (7/956) och 3 i förordningen om sjömanspensioner (654/99) sådana dessa lagrum tillämpades dock utan eaktande a tiden i tjänst efter uppnående a pensionsåldern w sådan denna tid definierades i de grunder för ansarsfördelningen A ' S = 30 ' t inom SjL (7/956) som ar i kraft ill storheten t räknas dock också den tid under ilken aretstagarens indiiduella förtidspension arit ilande och

5 6 354/0 3 Fonderad ålderspension Den fonderade pensionen eräknas på följande sätt i samand med framtida ålderspension. I samand med öriga förmånsslag uppstår ingen fonderad pension under den aktia perioden. Beloppet a den fonderade ålderspensionen E i slutet a år definieras enligt formeln () E E = + ΔE ( E + ΔE )( + i ) när x < 55 när x 55 där den fonderade pensionens ökning Δ E år är ΔE 0005 S = 0 när x < 55 när x 55. Koefficienten i definieras enligt formeln i = i + i + i + i 3 4 där i grundar sig på komplettering enligt 7 mom. i ArL i grundar sig på separat öerförda kompletteringar enligt 74 punkt 3 i 3 ArL i grundar sig på komplettering enligt 74 punkt 3 i ArL som görs på grundal a förhöjd aretspensionsförsäkringsagift för 4 aretstagare som har fyllt 53 år samt i grundar sig på komplettering enligt 7 mom. i ArL. ärdena för koefficienterna i 4 i anges i ilaga. Om aretstagarens ålderspension örjar id en annan ålder än den kalkylerade pensionsåldern 65 år omandlas den fonderade pensionen E (65) enligt formeln N E ( z) = N 65 z E (65) där z är den ålder som personen med en månads noggrannhet uppnått id utgången a den månad som föregår pensioneringen. id eräkning a premieansaret för framtida ålderspension enligt formel (3) i fall i 3 i och

6 354/0 7 där pensioneringen senareläggs öer tidpunkten 3.. anänds som ålder z personens ålder räknad med en månads noggrannhet för denna tidpunkt. 4 Årspremie och årspremiens utjämningsdel Årspremien för år eräknas enligt formeln där = + p = y S. Storheten räknas för de aretstagare ilkas pensionsålder har sänkts i enlighet med punkt... Härid är = K kk Ej () K = antalet månader som dras a från 63 års ålder och kk E = ansarsfördelningsdelen för den pension som eiljas. j Årspremiens utjämningsdel för år eräknas enligt formeln 3 = + + där I M L H ( ) + = I M L H N = 65 ΔE D x = i S x = m S = l S = h S.

7 8 354/0 Storheten estäms för de aretstagare för ilka har fastställts en storhet enligt formel (): y l h p = p. y ärdena för koefficienterna p y i x m l och h definieras i ilaga. 3 Storheten on härrör från de poster som realiserats ur ensions- Kansas särskilda administrationso de öerskjutande delar som återställts från Garantia samt den post som föranleds a försäljningen a Garantias aktier: * ( + )( q q ) S när > = där = definierad i ilaga ; q = koefficienten för år i enligt punkt 5..4; i * q = i såsom q i men i kalkylen har inte eaktats de poster som under året i har realiserats ur ensions-kansas särskilda administrationso de öerskjutande delar som återställts från Garantia och inte den post som föranleds a försäljningen a Garantias aktier. ensionsskyddscentralen räknar årligen ut ärdet på koefficienten. Om eräkningsräntan förändras under året räknas förräntningen som en fortgående ränta med tillämpning a den gällande räntesatsen.

8 354/0 9 5 Försäkringsteknisk ansarsskuld Den försäkringstekniska ansarsskulden estår a premieansar och ersättningsansar. 5. remieansaret remieansaret estår a premieansaret för framtida ålderspensioner premieansaret för framtida inalidpensioner samt a det till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret. 5.. remieansaret för framtida ålderspensioner remieansaret för framtida ålderspensioner per 3.. eräknas enligt formeln N 65 (3) = E + E a x+ /. D x< 65 x+ / x 65 id eräkning a ansaret eaktas alla personer som omfattas eller har omfattats a SjL och som är id li..+ men som inte har eaktats när ansaret enligt formel (4) eräknas. 5.. remieansaret för framtida inalidpensioner I remieansaret för framtida inalidpensioner per 3.. eräknas enligt formeln I ( ) S + a ( ) S = a där ärdena för koefficienterna a () och a ( ) anges i ilaga.

9 0 354/ Det till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret Det slutliga till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret per 3.. eräknas enligt formeln Q 00 IU Q = max ( + ); Q där det på systemniå utjämnade ärdet för det till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret eräknas enligt formeln Q där a IU Q' { 005; k }( + ( + )( q ) + ) Q = min + k = det i ilaga angina ärdet som ensionsskyddscentralen har räknat ut i enlighet med 68 mom. i ArL = utjämningsasättning enligt punkt 5..4 och IU = I A IA UA A IA UA = definierad i punkt 5.. = definierad i punkt 5.. och = definierad i punkt Ersättningsansaret Ersättningsansaret estår a ersättningsansaret för löpande ålderspensioner ersättningsansaret för löpande inalidpensioner ersättningsansaret för löpande aretslöshetspensioner samt a utjämningsasättning.

10 354/0 5.. Ersättningsansaret för löpande ålderspensioner A Ersättningsansaret för löpande ålderspensioner per 3.. eräknas enligt formeln A (4) = E a x+ /. Ansaret eräknas för alla ålderspensioner som eiljats före utgången a år och som etalas ut Ersättningsansaret för löpande inalidpensioner IA Ersättningsansaret för löpande inalidpensioner per 3.. eräknas enligt formeln IA IA IA IA = +. Del eräknas för alla inalidpensioner som eiljats före utgången a år och som löper när följande år örjar eller som örjar löpa senare: där IA I ii i E a ( u) + ( x+ / u): w = I E = den delen a den årliga inalidpensionen för ars kostnader Sjömanspensionskassan sarar i enlighet med 56 i SjL u = skillnaden mellan året då aretsoförmågan örjade och födelseåret och w = 63 år. I fråga om pensionsfall som inträffat före..006 är åldern dock 65 år.

11 354/0 Del IA eräknas för de öriga inalidpensionerna enligt formeln IA = S + S + S ( ) ( ) ( 3) 3 där koefficienterna ( ) ( ) och ( 3) anges i ilaga Ersättningsansaret för löpande aretslöshetspensioner UA Ersättningsansaret för löpande aretslöshetspensioner per 3.. eräknas enligt formeln UA UA UA UA = +. Del eräknas för alla aretslöshetspensioner som eiljats före utgången a år och som löper när följande år örjar eller som örjar löpa senare: UA U N x+ / N w = E D x+ / där U E = den delen a den årliga aretslöshetspensionen för ars kostnader Sjömanspensionskassan sarar i enlighet med 56 i SjL och w = 63 år. I fråga om pensionsfall som inträffat före..006 är åldern dock 65 år. Del UA eräknas för de öriga aretslöshetspensionerna enligt formeln UA = c ( ) + c S ( 3) + c S ( ) 3 + c S ( 4) + c S ( ) 4 S där c () c ( ) c ( ) c ( 3) och c ( 4) anges i ilaga.

12 354/ Utjämningsasättning Den utjämningsasättning per 3.. som är asedd för kostnader som enligt 58 och 59 i SjL skall ekostas gemensamt och som estår a årspremiens utjämningsdelar eräknas enligt formeln Del = + eräknas enligt formeln. = a ( + )( q ) + 05 a s ( y) ( + ) [( q ) ( q + q q ) S A ( + Δ i ) ( i ) ] där Δ = 6 IU + 05 ( + i0 + 6 ) ( + i0 ) ( + i ) IU IU A [ ( + i ) ( i ) ( i )] 05 0 = definierad i ilaga = definierad i ilaga 6 ( i ) = A ( i ) = det elopp gällande en framtida ålderspension per 3.. som motsarar den del i ( E + ΔE ) a den fonderade pensionen som ases i punkt 3 och det elopp gällande en löpande ålderspension per 3.. som motsarar den del i ( E + ΔE ) a den fonderade pensionen som ases i punkt 3.

13 4 354/0 Social- och hälsoårdsministeriet fastställer arje år koefficienterna a s ( y) q q q och q och på asis a dem estäms Sjömanspensionskassans andel a de pensioner som ska ekostas gemensamt. Om eräkningsräntan förändras under året räknas förräntningen som en fortgående ränta med tillämpning a den gällande räntesatsen. Del eräknas enligt formeln a = ( + ) ( q ) + Δ. ermen Δ är den utjämnande delen i det till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret och den eräknas enligt formeln där Δ = Q' Q Q' = Q IU ( + i λ j) + λ j + λ( j ) + λ 05 (( + j) ) ( + i 0 ) 05 IU A IU [ ( i ) ( i ) ( + i0 ) ] + λ (( + j) ( + ) ) ( + ) 05 [ * ( + ) ] λ = 0 j = pensionsanstalternas genomsnittliga i procent angina årliga akastning minskad med en procentenhet som räknats ut för placeringar som ases i undergrupp i placeringsgrupp I i 6 mom. i lagen om eräkning a solensgränsen för pensionsanstalter och om täckning a ansarsskulden (4/006)

14 354/0 5 = utjämningsasättning enligt punkt 5..4 och * = a ( + ) ( q ) 05 a s (y) + ( + ) [( q ) - (q + q - q ) S ]. Om storheten < 0 är eloppet = en fordran hos ensionsskyddscentralen enligt punkt I... i de i 83 mom. i ArL asedda ansarsfördelningsgrunder som fastställts a social- och hälsoårdsministeriet och härid är Sjömanspensionskassans utjämningsasättning noll per 3... Ifall ärdet a > 0 fixeras ärdet för till - i annat fall är = 0 och = 0. ' 6 Utjämningsansaret Med utjämningsansaret ases den i 08 i SjL asedda kalkylmässiga del a ansarsskulden som skall resereras för fluktuationer i försäkringsriskerna och som anänds id eräkningen a pensionskassans solens. Som utjämningsansar anänds en procent a de aretsinkomster som ases i punkt S. 7 Korrigering a uppgifterna Om man lir tungen att retroaktit korrigera årspremien eller årspremiens utjämningsdel eräknas den årspremie som korrigeringen leder till och förändringen i årspremiens utjämningsdel särskilt för arje år med tillämpning a grunderna för året i fråga. Förräntningen utförs enligt eräkningsräntan från mitten a året i fråga till mitten a korrigeringsåret. Korrigeringarna eaktas för de tio kalenderår som föregår korrigeringsåret. De på oan eskriet sätt uträknade korrigeringsposterna eaktas i punkt 4 så att årspremiens korrigeringspost adderas till årspremien för korrigeringsåret medan den korrigeringspost som aser årspremiens utjämningsdel adderas till den utjämningsdel som aser årspremien för korrigeringsåret.

15 6 354/0 8 Försäkringstekniska storheter De försäkringstekniska storheter som anges i dessa grunder motsarar de på ArL-försäkring aserade allmänna eräkningsgrunder som social- och hälsoårdsministeriet fastställt för aretspensionsförsäkringsolagen den 8 noemer 007. De ärden för speciella konstanter som härid anänds ingår i ilaga. 9 Arundning a pensionsåldern När ansarsskulden eräknas fastställer man de i formlerna angina a pensionsåldern eroende försäkringstekniska storheterna och koefficienterna på grundal a pensionsåldern w som arundats till hela år. ensionsåldern w arundas nedåt om antalet månader som öerstiger hela år är 6 och uppåt om antalet månader som öerstiger hela år är 7.

16 354/0 7 KOEFFICIENE SOM ANÄNDS I GUNDENA Bilaga De försäkringstekniska storheter som anges i dessa grunder eräknas i enlighet med de a social- och hälsoårdsministeriet fastställda på ArL-försäkring aserade allmänna eräkningsgrunderna och med anändning a följande ärden för speciella konstanter: Beräkningsränta = = Dödlighet: ålderspension inalidpension som eiljats som indiiduell förtidspension och aretslöshetspension män = kinnor = 0 när - x när 940 när 950 när när 970 när när - x < x - x - x - x - x när - x - 8 när när 950 när 960 när 970 när 980 när - x < 950 < 960 < 970 < 980 < 990 < x - x - x - x - x 990 -x oan är aretstagarens födelseår < 950 < 960 < 970 < 980 < 990

17 8 354/0 3 Inaliditet 3 = 4 = 5 = 6 = 7 = 8 = 4 Förändringar i penningärdet 5 = Fondränta i 0 = Asättningskoefficient för pensionsansaret 5 = = = = Ansar för framtida inalidpensioner a () = a ( ) 0 = Ansar för löpande inalidpensioner ( ) 0 = ( ) 0 = ( 3) 0 = Ansar för löpande aretslöshetspensioner c () = 0 0 c ( ) = 0 0 c ( ) = 0 0 c ( 3) = 0 0 c ( 4) = 0 0

18 354/0 9 0 Fonderad ålderspension i = i = i = i = Det till aktieakastningen undna tilläggsförsäkringsansaret k 009 = k 00 = k 0 = (ärdet fastställs senare) p Årspremiens utjämningsdel y 0 = 03 m 0 = l 0 = h = x 00 i x x 00 ix

19 0 354/ UGIAE: JUSIIEMINISEIE EDIA IMA AB / EDIA UBLISHING AB ISSN / (tryckt)

Bilaga Pensionsålder. Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år.

Bilaga Pensionsålder. Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år. 4696 Nr 3 Bilaga I 0 I LAGEN OM JÖMANENIONE (90/006) AEDDA BEÄKNINGGUNDE FÖ DEN FÖÄKINGEKNIKA ANAKULDEN AM GUNDE FÖ ANAFÖDELNINGEN ENLIG 53 I LAGEN OM JÖMANENIONE Grunderna tillämpas första gången id beräkningen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖFANINGSSAMLING Utgien i Helsingfors den 0 december 0 89/0 Social- och hälsoårdsministeriets förordning om ändring a bilaga och till social- och hälsoårdsministeriets förordning om beräkningsgrunderna

Läs mer

Tillämpas första gången vid den ansvarsfördelning som verkställs för år 2006.

Tillämpas första gången vid den ansvarsfördelning som verkställs för år 2006. 3334 Nr 1188 GUNDENA FÖ ANSASFÖDELNINGEN ENLIGT 3 a 2 OCH 3 MOM. I LAGEN OM SJÖMANSPENSIONE Tillämpas första gången id den ansarsfördelning som erkställs för år 2006. Bilaga 1 1 Den del a pensionen enligt

Läs mer

1423/2016. Bilagor 1-2. Ändring av beräkningsgrunderna för pensionskassorna för kostnadsfördelning enligt lagen om pension för arbetstagare

1423/2016. Bilagor 1-2. Ändring av beräkningsgrunderna för pensionskassorna för kostnadsfördelning enligt lagen om pension för arbetstagare Bilagor - Ändring a eräkningsgrunderna för pensionskassorna för kostnadsfördelning enligt lagen om pension för aretstagare Bilaga Försäkringstekniska storheter De försäkringstekniska storheterna i dessa

Läs mer

93/2012 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

93/2012 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 93/0 BILAGONA ÄNDING A BEÄKNINGSGUNDENA FÖ PENSIONSSIFELSE SOM BEDIE EKSAMHE ENLIG LAGEN OM PENSION FÖ ABESAGAE 93/0 3 BILAGA FÖSÄKINGSEKNISKA SOHEE De försäkringstekniska storheterna i dessa eräkningsgrunder

Läs mer

94/2012 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSKASSORNA FÖR KOSTNADSFÖRDELNING ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

94/2012 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSKASSORNA FÖR KOSTNADSFÖRDELNING ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 2 94/ BILAGONA 2 ÄNDING AV BEÄKNINGSGUNDENA FÖ PENSIONSKASSONA FÖ KOSNADSFÖDELNING ENLIG LAGEN OM PENSION FÖ ABESAGAE 94/ 3 BILAGA FÖSÄKINGSEKNISKA SOHEE De försäkringstekniska storheterna i dessa eräkningsgrunder

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgien i Helsingfors den 1 september Nr 662 INNEHÅLL Nr Sidan 662 Social- och hälsoårdsministeriets förordning om grunderna för sjömanspensionskassan för ansarsfördelningen

Läs mer

Nr 1248 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Nr 1248 BILAGORNA 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 4834 BILAGORNA 2 ÄNDRING A BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSIFELSER SOM BEDRIER ERKSAMHE ENLIG LAGEN OM PENSION FÖR ARBESAGARE 4835 BILAGA FÖRSÄKRINGSEKNISKA SORHEER De försäkringstekniska storheterna

Läs mer

8, då 1940 v x , då 1970 v x , då 1980 v x , då v x 1990, 10, då 1960 v x

8, då 1940 v x , då 1970 v x , då 1980 v x , då v x 1990, 10, då 1960 v x 261/2011 3 BILG 1 1 FÖRSÄKRINGSTEKNISK STORHETER De försäkringstekniska storheterna i dessa eräkningsgrunder eräknas enligt de allmänna eräkningsgrunderna för försäkring enligt rpl. Härid anänds följande

Läs mer

1780 Nr 567 BILAGOR 1 2 BERÄKNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

1780 Nr 567 BILAGOR 1 2 BERÄKNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 1780 Nr 567 BLAGO 1 2 BEÄKNNGSGNDE FÖ PENSONSSTFTELSE SOM BEDE EKSAMHET ENLGT LAGEN OM PENSON FÖ ABETSTAGAE Nr 567 1781 NNEHÅLL BLAGA 1: BEÄKNNGSGNDE FÖ PENSONSSTFTELSE SOM BEDE EKSAMHET ENLGT LAGEN OM

Läs mer

1282/2016. Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år.

1282/2016. Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år. Blaga 0 LAGEN OM SJÖMANSENSONE (90/006) ASEDDA BEÄKNNGSGUNDE FÖ DEN FÖSÄKNGSEKNSKA ANSASSKULDEN SAM GUNDE FÖ ANSASFÖDELNNGEN ENLG 53 LAGEN OM SJÖMANSENSONE Grunderna tllämpas d eräknngen a den försäkrngsteknska

Läs mer

280/2012. Bilaga 1 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

280/2012. Bilaga 1 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 2 280/2012 Bilaga 1 ÄNDRING V BERÄKNINGSGRUNDERN FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSMHET ENLIGT LGEN OM PENSION FÖR RBETSTGRE 280/2012 3 1 FÖRSÄKRINGSTEKNISK STORHETER De försäkringstekniska storheterna

Läs mer

Nr 221 BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Nr 221 BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 75 Nr BLAGA ÄNDRNGAR BERÄKNNGGRNDERNA FÖR PENONFELER OM BEDRER ERKAMHE ENLG LAGEN OM PENON FÖR ARBEAGARE Nr 753. FÖRÄKRNGEKNKA ORHEER De försäkringstekniska storheterna i dessa beräkningsgrunder motsarar

Läs mer

BILAGA 1 ÄNDRINGAR AV GRUNDERNA FÖR ANSVARSFÖRDELNING ENLIGT 12 APL FÖR PENSIONSKASSORNA

BILAGA 1 ÄNDRINGAR AV GRUNDERNA FÖR ANSVARSFÖRDELNING ENLIGT 12 APL FÖR PENSIONSKASSORNA 498 Nr 158 BLAGA 1 ÄNDRNGAR A GRNDERNA FÖR ANSARSFÖRDELNNG ENLG 12 APL FÖR PENSONSKASSORNA Nr 158 499 1 FÖRSÄKRNGSEKNSKA SORHEER De försäkringstekniska storheterna i dessa beräkningsgrunder följer de a

Läs mer

Nr 980 BILAGA 1 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Nr 980 BILAGA 1 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 4970 BILG ÄNDRING V BERÄKNINGSGRUNDERN FÖR PENSIONSSIFELSER SOM BEDRIVER VERKSMHE ENLIG LGEN OM PENSION FÖR RBESGRE 497 4.2.4 UJÄMNINGSVSÄNING OCH RÄNEVKSNING SOM MOSVRR VSÄNINGSKOEFFICIENEN BILG Det ansar

Läs mer

BILAGOR 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

BILAGOR 1 2 ÄNDRING AV BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 3335 BILGOR 2 ÄNDRING BERÄKNINGSGRUNDERN FÖR PENSIONSSIFELSER SOM BEDRIER ERKSMHE ENLIG LGEN OM PENSION FÖR RBESGRE 3336 BILG 4.2.4 UJÄMNINGSSÄNING OCH RÄNEKSNING SOM MOSRR SÄNINGSKOEFFICIENEN Det ansar

Läs mer

Bilaga 1 BERÄKNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Bilaga 1 BERÄKNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 2885 Bilaga 1 BERÄKNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSIFELSER SOM BEDRIER ERKSAMHE ENLIG LAGEN OM PENSION FÖR ARBESAGARE 2886 INNEHÅLLSFÖRECKNING Bilaga 1 1 FÖRSÄKRINGSEKNISKA SORHEER 2 SORHEER MED ANKNYNING ILL

Läs mer

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I GRUNDERNA FÖR ANSVARSFÖRDELNING ENLIGT 12 LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE FÖR PENSIONSKASSORNA

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I GRUNDERNA FÖR ANSVARSFÖRDELNING ENLIGT 12 LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE FÖR PENSIONSKASSORNA BILAGA 1 ÄNDRINGAR I GRNDERNA FÖR ANSVARSFÖRDELNING ENLIGT 12 LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE FÖR PENSIONSKASSORNA 6.3 ANSVARSSKLDEN FÖR LÖPANDE ARBETSLÖSHETSPENSIONER Ansarsskulden för löpande arbetslöshetspensioner

Läs mer

Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år. 1.1.1 Pensionsålder för arbetstagare som går i ålderspension i enlighet med 8 2 mom.

Den kalkylmässiga ålderspensionsåldern är 65 år. 1.1.1 Pensionsålder för arbetstagare som går i ålderspension i enlighet med 8 2 mom. 2 1015/2013 Bilaga 1 I 202 I LAGEN OM SJÖMANSPENSIONER (1290/2006) AVSEDDA BERÄKNINGSGRUNDER FÖR DEN FÖRSÄKRINGSTEKNISKA ANSVARSSKULDEN SAMT GRUNDER FÖR ANSVARSFÖRDELNINGEN ENLIGT 153 I LAGEN OM SJÖMANSPENSIONER

Läs mer

Nr 219 739 BILAGA 1 BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR TILLÄGGSPENSIONSFÖRSÄKRING VID PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Nr 219 739 BILAGA 1 BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR TILLÄGGSPENSIONSFÖRSÄKRING VID PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE Nr 29 739 BLG BÄKNNGSGUNDN FÖ TLLÄGGSPNSONSFÖSÄKNG VD PNSONSSTFTLS NLGT LGN OM PNSON FÖ BTSTG 740 Nr 29 GUNDNS TLLÄMPNNGSOMÅD Med tilläggsförsäkring enligt lagen om pension för arbetstagare (PL) ases här

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFANINGSSAMLING Utgien i Helsingfors den 31 december Nr 1408 1413 INNEHÅLL Nr Sidan 1408 Lag om ändring a 5 och 6a lagen om klientagifter inom social- och hälsoården... 3877 1409 Lag om ändring

Läs mer

Nr BILAGORNA 1 3 BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR TILLÄGGSPENSIONSFÖRSÄKRING I PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

Nr BILAGORNA 1 3 BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR TILLÄGGSPENSIONSFÖRSÄKRING I PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE Nr 59 593 BILGON 3 BEÄKNINGSGUNDEN FÖ TILLÄGGSPENSIONSFÖSÄKING I PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT LGEN OM PENSION FÖ BETSTGE 594 Nr 59 INNEHÅLL: BILG : BEÄKNINGSGUNDEN FÖ TILLÄGGSPENSIONSFÖSÄKING I PENSIONSSTIFTELSE

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgien i Helsingfors den 21 december 2004 Nr 1137 INNEHÅLL Nr Sidan 1137 Social- och hälsoårdsministeriets förordning om grunderna för beräkning a pensionsansaret i fråga

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2000 Utgien i Helsingfors den 20 december 2000 Nr 1102 1104 INNEHÅLL Nr Sidan 1102 Lag om ändring a grulagen... 2881 1103 Social- och hälsoårdsministeriets förordning om grunderna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FNLANDS FÖRFATTNNGSSAMLNG tgien i Helsingfors den 19 april Nr 222 223 NNEHÅLL Nr Sidan 222 Handels- och industriministeriets förordning om särredoisning a naturgasaffärserksamheterna 775 223 Social- och

Läs mer

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE 478 Nr 156 BLAGA 1 ÄNDRNGAR BERÄKNNGGRNDERNA FÖR PENONFELER OM BEDRER ERKAMHE ENLG LAGEN OM PENON FÖR ARBEAGARE Nr 156 479 1 FÖRÄKRNGEKNKA ORHEER De föräkringteknika torheterna i dea beräkninggrunder följer

Läs mer

13.9.2006 Dnr 6/002/2006. Till pensionsstiftelser som bedriver tilläggspensionsskydd och är underställda lagen om pensionsstiftelser

13.9.2006 Dnr 6/002/2006. Till pensionsstiftelser som bedriver tilläggspensionsskydd och är underställda lagen om pensionsstiftelser FÖRESRIFT 13.9.2006 Dnr 6/002/2006 Till pensionsstiftelser som edriver tilläggspensionsskydd och är underställd lgen om pensionsstiftelser FÖRSÄRINGSTENIS BERÄNINGR OCH DERS BERÄNINGSGRUNDER FÖR PENSIONSSTIFTELSER

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 296/2015 Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

BILAGA 1 ÄNDRINGAR I BERÄKNINGSGRUNDERNA FÖR PENSIONSSTIFTELSER SOM BEDRIVER VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE BILG ÄNDRINGR I BERÄKNINGGRNDERN FÖR PENIONTIFTELER OM BEDRIVER VERKMHET ENLIGT LGEN OM PENION FÖR RBETTGRE 4..3 PENIONNVRET FÖR LÖPNDE RBETLÖHETPENIONER Penionanaret för löpande arbetlöhetpenioner per

Läs mer

Nr 1406 BILAGA Försäkringstekniska storheter

Nr 1406 BILAGA Försäkringstekniska storheter 3858 406 BILAGA. Fösäingstenisa stohete e fösäingstenisa stohetena i dessa gunde följe de allmänna beäningsgundena fö pensionsfösäingsbolagen som fastställdes a social- och hälsoådsministeiet 6.0.990 och

Läs mer

Föreskrifter 5/2012. Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser. Dnr FIVA 3/01.00/2012. Utfärdade 14.6.2012. Gäller från 1.7.

Föreskrifter 5/2012. Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser. Dnr FIVA 3/01.00/2012. Utfärdade 14.6.2012. Gäller från 1.7. Föreskrifter 5/2012 Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i Dnr FIVA 3/01.00/2012 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Föreskrifter 4/2012. Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor. Dnr FIVA 2/01.00/2012. Utfärdade Gäller från 1.7.

Föreskrifter 4/2012. Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor. Dnr FIVA 2/01.00/2012. Utfärdade Gäller från 1.7. Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i Föreskrifter 4/2012 Dnr FIVA 2/01.00/2012 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLNDS FÖFTTNINGSSMLING 2005 Utgien i Helsingfors den 15 april 2005 Nr 218 220 INNHÅLL Nr Sidan 218 Statsrådets förordning om utförande a narkotikatester... 735 219 Social- och hälsoårdsministeriets förordning

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 5/2012 Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser

Föreskrifter och anvisningar 5/2012 Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser Föreskrifter och anvisningar Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser Dnr 15/01.00/2018 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 Upplysningar Försäkringstillsyn/Arbetspensionsanstalter

Läs mer

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension.

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. HFD 2018 ref. 38 Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. 67 kap. 5, 15, 16 och 21 25 socialförsäkringsbalken, förordning (EEG) nr 1408/71 Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 30 juli 2002 Nr 630 635 INNEHÅLL Nr Sidan 630 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare... 3443 631 Lag om ändring av 4 och 4a lagen

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida ålderspension och deltidspension Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 21 december 2004 Nr 1144 1152 INNEHÅLL Nr Sidan 1144 Statsrådets förordning om ändring av 2 och 3 iförordningen om rehabilitering av frontveteraner...

Läs mer

PENSIONSINFORMATION

PENSIONSINFORMATION PENSIONSINFORMATION 1.1.2017 Olika pensionssystem beroende på anställningsdatum Ålands landskapsregering Anställda med anställningsdatum före 1.1.2008 hör till landskapets pensionssystem Försäkringsaktiebolaget

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet i lagstiftningen om statens pensioner Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN

INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN OLIKA PENSIONSANSTALTER BEROENDE PÅ ANSTÄLLNINGSDATUM Ålands landskapsregering Anställda med anställningsdatum före 1.1.2008 Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2012 Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor

Föreskrifter och anvisningar 4/2012 Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor Föreskrifter och anvisningar Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor Dnr FIVA 14/01.00/2018 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 Upplysningar Försäkringstillsyn/Arbetspensionsanstalter

Läs mer

RP 63/2006 rd. I denna proposition föreslås att lagen om överföring av pensionsrätt mellan arbetspensionssystemet

RP 63/2006 rd. I denna proposition föreslås att lagen om överföring av pensionsrätt mellan arbetspensionssystemet RP 63/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om överföring av pensionsrätt mellan arbetspensionssystemet i Finland och Europeiska gemenskapernas pensionssystem

Läs mer

Pro rata-beräkning av garantiersättning och viss garantipension

Pro rata-beräkning av garantiersättning och viss garantipension Pro rata-beräkning av garantiersättning och viss garantipension Försäkringskassans ställningstagande Vid en pro rata-beräkning av garantipension i form av ålderspension till den som är född 1938 eller

Läs mer

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Folkpensionsanstalten

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 84 3 mom., sådant det lyder i lag 888/2014, ändras 2 1 mom. 9 punkten,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 6 juli 2004 Nr 613 617 INNEHÅLL Nr Sidan 613 Statsrådets förordning om uppgifter som skall lämnas om konsumtionsvaror och konsumenttjänster...

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning. RIKSDAGENS SVAR 132/2003 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av den privata sektorns arbetspensionslagstiftning Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE INNEHÅLL Allmänna bestämmelser...02 Personer som omfattas av försäkringen...02 Försäkringens giltighet...02 Försäkringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 14 juni 2018 KLAGANDE AA MOTPART Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 15

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 21 i folkpensionslagen och av 5 i lagen om garantipension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK Arbetspensionsutbildning 2018 PENSIONSREFORMEN 2017: UTGÅNGSLÄGET FÖR FÖRHANDLINGARNA Finansiering Pensionsavgifterna under kommande år Tillräcklig avgiftsnivå Finansieringen av pensionerna inom den offentliga

Läs mer

2 Rätt till ekonomisk förmån som motsvarar grupplivförsäkring

2 Rätt till ekonomisk förmån som motsvarar grupplivförsäkring TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER ETT KOMMUNALFÖRBUND

Läs mer

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning.

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning. TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKALL BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen för den privata sektorn och till lag om utfärdande av arbetspensionsutdrag år 2012 Ärende Regeringen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 5/2012

Föreskrifter och anvisningar 5/2012 Föreskrifter och anvisningar 5/2012 Beräkningsgrunder för pensionsansvaret i pensionsstiftelser Dnr FIVA 3/01.00/2012 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax

Läs mer

RP 73/2009 rd. I denna proposition föreslås ändringar i lagen om pension för arbetstagare, lagen om sjömanspensioner, lagen om pension för företagare,

RP 73/2009 rd. I denna proposition föreslås ändringar i lagen om pension för arbetstagare, lagen om sjömanspensioner, lagen om pension för företagare, Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av lagstiftningen om principen om sista pensionsanstalt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås ändringar i lagen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för arbetstagare. Lagens syfte

Lag. om ändring av lagen om pension för arbetstagare. Lagens syfte Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för arbetstagare (395/2006) 22 24, 63, 64, 67, 69 och 73, 80 3 mom., 123 10 punkten och 181

Läs mer

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när 1 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT

Läs mer

Enkät till pensionskassor och -stiftelser

Enkät till pensionskassor och -stiftelser Anvisning 1 (7) Senaste ändring 31.12.2014 VL Enkät till pensionskassor och -stiftelser Genom VL-rapporteringen insamlas årliga uppgifter om pensionskassornas och -stiftelsernas verksamhet. Uppgifterna

Läs mer

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande RSv 180/1997 rd - RP 202/1997 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag gällande revidering av pensionsskyddet i fråga om kortvariga arbetsförhållanden inom den privata sektorn Till riksdagen

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL)

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) 1 Allmänna bestämmelser 1 Dessa försäkringsvillkor tillämpas på avtalsförhållandet mellan arbetsgivaren (försäkringstagaren)

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om sjömanspensioner

Lag. om ändring av lagen om sjömanspensioner Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om sjömanspensioner (1290/2006) 12, 22 24, 64, 74, 76 och 77, 86 3 mom., 120 10 punkten och 160 2 mom., av dem

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING,

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, 19.3.2018 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2012

Föreskrifter och anvisningar 4/2012 Föreskrifter och anvisningar 4/2012 Beräkningsgrunder för ansvarsskulden i pensionskassor Dnr FIVA 2/01.00/2012 Utfärdade 14.6.2012 Gäller från 1.7.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) ArPL-villkor Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) (Godkända av

Läs mer

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring lagen om statens pensioner och samt 9 och 14 i lagen om införande av lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

RP 180/2008 rd. I denna proposition föreslås att de bestämmelser

RP 180/2008 rd. I denna proposition föreslås att de bestämmelser Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagstiftning om ändring av bestämmelserna om placeringsverksamhet och solvens när det gäller pensionsanstalter som bedriver lagstadgad pensionsförsäkringsverksamhet

Läs mer

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som detta avtal gäller omfattas inte längre av förmånen när

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som detta avtal gäller omfattas inte längre av förmånen när 1 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT

Läs mer

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION 1 Sjömännens deltidspension Syftet med deltidspensionen är att ge äldre arbetstagare en möjlighet att minska sin arbetsinsats och gå stegvis i pension. Ett delmål är även att

Läs mer

pensionsskuldsskolan

pensionsskuldsskolan pensionsskuldsskolan - utvecklin av pensionsskulden inledning Den här pensionsskuldsskolan vänder sig till personer inom kommuner och landsting som genom sitt arbete kommer i kontakt med begreppen pensionsskuld

Läs mer

Tabellkod Tabellens namn Uppgiftslämnarkategorier. Redogörelse över beräkningen av livförsäkringsbolags försäkringstekniska

Tabellkod Tabellens namn Uppgiftslämnarkategorier. Redogörelse över beräkningen av livförsäkringsbolags försäkringstekniska Anvisning 1 (7) Senaste ändringen 31.12.2018 VE Ansvarsskuld Genom VE-rapporteringen insamlas årliga uppgifter om liv- och skadeförsäkringsbolagens ansvarsskuld. I tabellerna utreds ansvarsskulden per

Läs mer

Pensionsreformen Barbro Lillqvist

Pensionsreformen Barbro Lillqvist Pensionsreformen 2017 Barbro Lillqvist Reformens mål Förlänga tiden i arbetslivet med 2 år Höja den förväntade pensionsåldern för dem som fyllt 25 år till minst 62,4 år före år 2025 En hållbar finansiering

Läs mer

Delaktiga av i detta avtal avsedd förmån är de personer, som nämns i 3 1 mom. pensionslagen för evangelisk-lutherska kyrkan (261/2008).

Delaktiga av i detta avtal avsedd förmån är de personer, som nämns i 3 1 mom. pensionslagen för evangelisk-lutherska kyrkan (261/2008). TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKALL BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVA- RE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN FÖRSAMLING AVLIDIT 1 Avtalets

Läs mer

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning.

Detta avtal gäller inte tjänsteinnehavar-/arbetstagargrupper som får motsvarande förmåner med stöd av lag eller förordning. 1 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKALL BETALAS DÅ EN TJÄNSTEINNEHAVARE/ARBETSTAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

Lag. om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn. Ikraftträdande

Lag. om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn. Ikraftträdande Lag om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Ikraftträdande Pensionslagen för den offentliga sektorn ( / ) träder i kraft den 1 januari 2017.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2000:462 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:24) om försäkringstekniska

Läs mer

Arbetspensionsskolan 2016

Arbetspensionsskolan 2016 Arbetspensionsskolan 2016 Pensionsreformen 2017: utgångspunkter Finansiering Pensionsavgifter Finansiella hållbarheten Finansiering av offentlig sektorns pensioner Pensionsskyddets innehåll Pensionsåldrar

Läs mer

RP 109/2007 rd. även tekniska ändringar. statens pensioner ändras så en bestämmelse. ingången av 2008.

RP 109/2007 rd. även tekniska ändringar. statens pensioner ändras så en bestämmelse. ingången av 2008. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om bindande verkan tas in

Läs mer

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner?

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner? Partiell förtida ålderspension Hur påverkar den övriga förmåner? 1 Inledning 3 2 Partiell förtida ålderspension i huvuddrag 3 3 Partiell förtida ålderspension och invalidpension 6 4 Partiell förtida ålderspension

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Nr 7 Nr 7 LANDSKAPSLAG om pensionsskydd för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen Föredragen för Republikens President den 22 januari 2010 Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - Invalidpension PSC 31.10.

Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - Invalidpension PSC 31.10. Exempelberäkningar på arbetspensionen enligt gällande lag och uppgörelsen om pensionsreform år 2017 - PSC 31.10.2014 1. Född 1995, börjat arbeta vid 22 års ålder, invalidpension vid 35 års ålder/ålderspension

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 1999 Utgiven i Helsingfors den 29 december 1999 Nr 1263 1275 INNEHÅLL Nr Sidan 1263 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare... 3407 1264 Lag om ändring av lagen

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension RIKSDAGENS SVAR 42/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om garantipension, 56 i folkpensionslagen, lagen om bostadsbidrag för pensionstagare och lagen om handikappförmåner

Läs mer

1 Avtalets tillämpningsområde

1 Avtalets tillämpningsområde TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS NÄR EN TJÄNSTEINNEHAVARE ELLER ARBETS- TAGARE SOM VARIT ANSTÄLLD HOS EN FÖRSAMLING AVLIDIT 1 Avtalets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2006:359 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 18 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

RP 133/2005 rd. 1. Nuläge

RP 133/2005 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i familjevårdarlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att familjevårdarlagen ändras så, att beloppet av det

Läs mer

ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE

ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE ARPL FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FÖRSÄKRINGSAVTAL ENLIGT LAGEN OM PENSION FÖR ARBETSTAGARE INNEHÅLL Allmänna bestämmelser...02 Personer som omfattas av försäkringen...02 Försäkringens giltighet...02 Försäkringen

Läs mer

! " # $! % Av förenklingsskäl används i fortsättningen beteckningen arbetsgivare för samtliga typer av kyrkliga enheter.

!  # $! % Av förenklingsskäl används i fortsättningen beteckningen arbetsgivare för samtliga typer av kyrkliga enheter. 1 (6)! " # $! % Mot bakgrund av den stora mängd frågor som uppkommit avseende pensionsavsättningar i 2007 års bokslut/årsredovisning lämnar Kyrkans pensionskassa och Kyrkans redovisningskommitté (KRED)

Läs mer

pensionsskuldsskolan - beräkning av pensionsskuld

pensionsskuldsskolan - beräkning av pensionsskuld pensionsskuldsskolan - beräkning av pensionsskuld inledning Den här pensionsskuldsskolan vänder sig till personer inom kommuner och landsting som genom sitt arbete kommer i kontakt med begreppen pensionsskuld

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner

Lag. om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner Lag om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner (555/1998) 14 och rubriken för 5 kap., ändras

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 19 oktober 2012 554/2012 Lag om ändring av lagen om kommunala pensioner Utfärdad i Helsingfors den 19 oktober 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

medelvärdet för tid svarar mot medelvärdet för hastighet

medelvärdet för tid svarar mot medelvärdet för hastighet Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storet som är den intressanta, utan en grundläggande variael som sedan används för att eräkna det som man är intresserad av. Se till exempel på ur det går till

Läs mer

B 5 Landskapslag (1969:45) om pension för lagtingsmän (1995/48)

B 5 Landskapslag (1969:45) om pension för lagtingsmän (1995/48) B 5 Landskapslag (1969:45) om pension för lagtingsmän (1995/48) 1. En lagtingsman har rätt till ålders-, invalid- och arbetslöshetspension av landskapsmedel på det sätt som bestäms i denna lag. (1995/48)

Läs mer

VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017?

VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017? VET DU HUR ARBETSPENSIONEN ÄNDRAS ÅR 2017? Pensionsåldern höjs steg för steg Fortsatt arbete belönas Alla tjänar in pension enligt samma procent Arbetslivspension och partiell 1 ålderspension införs VEM

Läs mer