Nummer ORDFÖRANDEN HAR ORDET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nummer ORDFÖRANDEN HAR ORDET"

Transkript

1 Nummer ORDFÖRANDEN HAR ORDET Det år, som snart gått till ända har för ÅSP präglats av pannreparationen i S/S Polstjärnan. Det var ju meningen att vi skulle ha varit klara till seglationssäsongen i år men arbetet växte i takt med att det framskred och plötsligt var det höst. Nu är det nästa säsong 2009, som gäller. När pannan är klar kommer den att vara i förstklassigt skick och klara sig i många år framåt. Då har den även fått en ny skorsten. Beträffande ekonomin vet vi ännu inte om pengarna räcker till varvsbesök i vår. Polstjärnan har alltså inte seglat i år men det har Tingvalla gjort. Hon gjorde ett besök i Säffle för firande av Seffle Motorfabriks hundraårsjubileum i somras och har även gjort en del andra turer bl.a. spridning av askan efter en avliden i skärgården. Norsälven 1 har egentligen inte varit i farten alls, vilket är lite tråkigt. Vi borde hitta på något program för henne och medlemmar, som visat kompetens, kan mot en lägre avgift få disponera henne. Lusten VI, som under året genom beslut på årsmötet införlivades med vår flotta har omhändertagits och flyttats till Karlstad där hon nu står inomhus. Renoveringsarbetet har tagit sin början. För övrigt har underhållningsarbeten utförts både på Polstjärnan och Tingvalla liksom i containrarna och på kajen vid den nya vinterhamnen vid Lambergskanalen. I oktober deltog några medlemmar i Fartygsforum, som i år bl.a. behandlade behörighetskrav på besättningarna i traditionsfartyg. Det finns anledning för oss att hysa vissa bekymmer för våra maskinisters fortsatta dispens. För att främja den kontakt medlemmarna emellan, som gått förlorad genom att Polstjärnan inte varit igång och för att uppmuntra de aktiva, som strävat med pannreparationen m.m. har några träffar ordnats i Hamnkaptensbostaden under året. Nu har vi snart ett nytt år framför oss, som står där med blanka blad och nya kritor till, som Alf Pröysen diktade. I första hand gäller det förstås att få Polstjärnan igång igen och att säkerställa besättningars behörighet med bibehållande av stabilitet i föreningens finanser. En gammal from önskan är också att vi skall lyckas attrahera yngre aktiva medlemmar för att möjliggöra föreningens framtida verksamhet. Jag ber till slut att få önska alla medlemmar med familjer en God Jul och ett Gott Nytt År. Tack för i år. Hälsningar Lars

2 ÅNGTRYCKET NR Sida 2 POLSTJÄRNANS ÅNGPANNA, SENASTE INFO FRÅN LEIF: - Sotskåpets fästen mot pannans gavel har vållat oss mycket mer arbete än vi väntat. De viktigaste delarna, som håller upp hela sotskåpet och delar av skorstenen, är 13 stycken pinnbultar som är gängade i panngaveln och låsta på insidan med muttrar. 7 stycken av dessa hade brustit och de övriga var i så dåligt skick att vi måste byta samtliga. Hur tar man bort pinnbultar, som har suttit sedan 1929, ur gaveln på en ångpanna? Vi började med låsmuttrarna på insidan, det gick ganska lätt att få bort muttrarna när väl någon av oss krånglat sig in i den omänskliga arbetsposition som krävs för att komma åt med tryckluftdriven mutterdragare, modell större. En ångpanna är troligen byggd för att vara obekväm invändigt... För att sedan få bort pinnbultarna gängade vi på muttrar som låstes med en svetsfog. Nästa steg var att köra med mutterdragaren på den fastsvetsade muttern och efter hand släppte pinnbultarna. Hittills har det gått bra och gängorna i panngaveln ser fina ut. Tyvärr måste detta arbete, på alla pinnbultar som var avbrutna, utföras från insidan av pannan, vilket innebär ännu mer arbete i extremt obekväma lägen. Nu återstår att få bort de sista pinnbultarna, därefter måste nya tillverkas, vilket inte är så enkelt, det är nämligen två viktiga krav som måste tillgodoses: För det första skall de hålla för den mekaniska belastning som sotskåpet och delar av skorstens vikt kräver. För det andra måste gängan passa extremt bra då den har en tätande funktion. Det är ju 9 Bar övertryck och 170 grader C inne i pannan när den är i gång. Därför måste pinnbulten tillverkas med lagom övermått i gängan. Det skall gå trögt men får inte skära ihop. Ett antal provbult måste tillverkas innan man hittar rätt. Fortsättning följer på sidan 5.

3 ÅNGTRYCKET NR Sida 3 NORSÄLVEN 1 I VINTERVILA PÅ LAND Norsälven I har övervintrat i sjön de senaste 2 åren. Eftersom hon hade fått en hel del beväxtning under vattenlinjen, så var det ånyo dags med vintervila på land. Norsälven står nu i sin vagga, högtryckstvättad och klar, för att målas om till våren. Kanske kommer hon då att återfå sin ursprungliga grå färg innan hon kommer i sjön igen! Nu är hon täckt och väntar bara på nästa sommar... LUSTEN 6, RESTAURERINGSARBETE PÅGÅR FÖR FULLT! Restaurering av en gammal båt, som i 25 år stått på land, är en utmaning. Ångbåtssällskapet har tagit vid där de gamla ägarna slutade. Vi har nu fått hem alla smådelar till maskinen och styrningen, samt den gamla styrhytten och alla trätrallar. Så nu är det bara att hugga i...vi har redan börjat med att göra båten skrovren d.v.s. att plocka ut allt som kan tas loss. På översta bilden ser ni Håkan och Siwert lösgöra motorbädden, svänghjul, vevaxel samt propelleraxel. Alla delarna satt rejält fast men de lyckades till slut få loss allt. På den undre bilden skär Håkan loss rören som kättingen till styrningen har löpt i, medan Lars och Siwert tittar på. Även stativet till bogserkroken är borttaget. Propelleraxeln, som är rejält krökt, behöver rätas ut. Vevaxeln kan också vara skadad. Den skall nu lyftas till svarv för att indikeras.

4 ÅNGTRYCKET NR Sida 4 LUSTEN VI RESTAURERING FORTS.. Rodret är nu loss och Tor lyfter sakta och säkert ner det från båten, se bild. Båten har sannolikt en gång under arbete backat in i något hårt, eller så har hon blivit påkörd bakifrån med stor kraft. Akterdäcket och akterspegeln var nämligen rejält skadade. Därför måste dessa plåtar bytas ut. Däcksplåten kommer vi att mönsterpassa in och en ny akterspegel kommer att svetsas fast. Det som nu återstår är att ta ur startluftskärlet, bränsletanken och slutligen propeller med axel. Därefter är skrovet klart att blästras och målas. Skrovet kommer sedan att stå och vänta på att få tillbaka den renoverade Sefflemaskinen. Denna restaurering kommer dock att ta sin tid. Om du som läser detta, har reservdelar till en Sefflemaskin med nummer FV 1956, som du inte behöver, så hör av dig till Ångbåtssällskapet Polstjärnan! FARTYGSFORUM 2008 PÅ MARITIMAN I GÖTEBORG SJÖFARTSDAGEN DEN 30:E AUGUSTI Årets forum hölls den 18-19:e oktober i lastrummet på lastfartyget Fryken. Ångbåtssällskapet Polstjärnan var representerad med Boris Wall och Dennis Kingsvik. Årets tema var kulturmiljövård. I detta område ingår det flytande kulturarvet med segel och ångfartyg, marinarkeologi, fyrar, farleder, sjömärken, slussar & kanaler, kranar samt kunskaper om att bevara gamla traditioner. Ni kan läsa en sammanfattning på SMM hemsida:

5 ÅNGTRYCKET NR Sida 5 POLSTJÄRNANS ÅNGPANNA, SENASTE INFO FRÅN LEIF FORTS Inspecta är engagerade i vårt arbete hela tiden och vi har deras kunskap till förfogande. Vi kontaktar inspektörer när vi är tveksamma om något, eller titta närmare på eller mäta något objekt. För att blästring av pannan skall kunna göras har all ventilarmatur och rörledningarna på pannan demonterats. Blindlock i stället för ventiler är nytillverkade. De nerplockade sotskåpsdelarna skall Kils Smide titta på. Det behövs både reparation och nytillverkning av delar. Fortsättning följer nästa år. Leif SJÖFARTSDAGEN DEN 30:E AUGUSTI Ångbåtssällskapet visade upp både Tingvalla och Norsälven I under Sjöfartsdagen. Tingvalla som låg förtöjd vid Wermlandskajen hade många besökare som gick ner och tittade på den kraftiga Sefflemaskinen, som lät publiken njuta av dunket. Norsälven l låg förtöjd utanför Vänerhamns isbrytande bogserbåt Oxen vid Våghuskajen. Sällskapet visade också upp sin klubblokal i Hamnkaptensbostaden och sålde korv med bröd och nygräddade våfflor. Vi drog in lite pengar som så väl behövs till underhållet av Sällskapets båtar. TINGVALLA UNDERHÅLLSARBETEN Ingen is och vinter i sikte ännu. Så än finns det tid att täcka över bryggan. Vi skall också ta ner och underhålla masten i vinter. Vidare är det några bord i livbåten som skall bytas ut. Den är för övrigt tagen iland och ligger under tak. I övrigt är Tingvalla i gott skick. Det är klart att en hel del målningsarbeten behövs, men det får anstå till våren. Snart är det vintersolstånd igen och då går vi raskt mot ljusare tider. PANNFESTEN Lördagen den 22:e november höll vi fest för våra duktiga ångpannetekniker. Leif, Rickard, Anders & Janne m.fl. har sedan skolavslutningen 2007 jobbat med att återställa Polstjärnans ångpanna. Vi hade dragit ut på tidpunkten för festen då vi hoppades att först få pannan körklar. Men svårigheter gjorde att färdigställandet drog ut på tiden. Hur som helst, våra duktiga maskinister och eldare har kämpat på utan att ge upp.! Eftersom vi hunnit testa att alla tuberna håller pannvattentätt, så var detta framsteg väl värt att firas! Ett 20-tal medlemmar avnjöt en god Bolindersill till förrätt & Pannbiff till huvudrätt. Ett stort tack också till alla andra som jobbat med övrigt underhåll på samtliga båtar, samt till er som jobbat med ansökningar av bidrag till underhållet!

6 ÅNGTRYCKET NR Sida 6 MÖTEN MED VACKRA BÅTAR, FÖRST UT - S/S BOXHOLM II I somras besökte undertecknad redaktör Tranås med dess hamn. S/S Boxholm II hade steamen uppe och skulle strax avgå för en bröllopscharter ut på sjön Sommen. För min del blev det ingen tur, men den trevliga besättningen visade mig båtens välputsade ångmaskin och övriga utrymmen ombord. Helt säkert kommer jag att återvända för att vid lämpligt tillfälle få åka med Sommens vackra ångare. Fakta: S/S Boxholm II är ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg. Hon är byggd vid Ljunggrens Verkstad AB i Kristianstad år 1904 och hopmonterad vid Sommens strand. Premiärturen gick av stapeln i juli Hon byggdes som pråmoch timmerdragare för Boxholms AB:s räkning. Akterskeppet byggdes om 1922 och försågs med sittplatser. Sedan 1966 går hon endast som passagerarfartyg. Mera info om Boxholm II se: DATA: Längd ö.a. 20,6 m. Bredd 4,75 m. Depl. 45 ton. Djup 2,00 m. Maskin 85 hkr compound maskin, panna av skotsk typ, ångtryck 7,5 kg, propellervarv Max. fart 9-10 knop. Max 116 passagerare. Besättning 3 man. Stålskrov. Såväl maskin som panna är i originalskick. M/V SAVARONA För en månad sedan letade undertecknad redaktör efter kolfyrade ångbåtar i Istanbul, men hittade bara Savarona. Hon låg väl förtöjd i Bosporen. Vackra linjer eller hur? Savarona byggdes 1931 för Emily Roebling Cadwallader. Fartyget byggdes på varvet Blom & Voss i Hamburg köpte Turkiets regering yachten till sin ledare Mustafa Kemal Atatürk Under 2:a världskriget låg Savarona förtöjd i Kanlica i Bosporen byggdes hon om till skolfartyg hade hon brand ombord vid Sjöbefälsskolan vid ön Heybeliada i Marmarasjön. Därefter låg hon övergiven i 10 år innan skadorna åtgärdades chartrades hon av Kahraman Sadikoğlu som totalrenoverade fartyget under 3 år på varv i Tuzla. På varvet byttes också ångturbinerna ut mot motorer. Idag kan den som vill, chartra fartyget för en kryssning i Medelhavet. Data: Length: 136 m med bogspröt. Bredd 16 m. Deplacement 4646 GT. Djupgående 6.1 m. Maskin 2x 3600 Hk Fart 16 knop. Besättning 44 man. Passagerare 34.

7 ÅNGTRYCKET NR Sida 7 TSS EARNSLAW TSS EARNSLAW byggdes 1912 hos John McGregor Company i Dunedin för att ånga på sjön Wakatipu på Nya Zeeland. TSS Earnslaw namnsattes efter berget Earnslaw med samma namn. Båten kördes i delar på järnväg från Dunedin till Kingston för att där sättas samman. Jungfruresan gick till Queenstown. Earnslaw kom av invånarna att kallas Damen på sjön. Data: Längd m bredd 7.3 m Djupgående 2.1 m Maskin: 2 stycken 3-cylinders ångmaskiner på 500 IHK som driver var sin propeller, därav namnet TSS. Fart 13 knop Besättning 11. Passagerare Bilden tagen av Kristofer Kingsvik, Queenstown, Nya Zeeland, den 22 september 2008 Tillsammans med sina systerbåtar Antrim, Mountaineer och ångaren Ben Lomond, fraktade Earnslaw får, övrig boskap och passagerare över sjön Wakatipu var det nära att Earnslaw skrotades men räddades lyckligtvis i sista stund togs hon ur drift för en stor renovering. Earnslaw kör nu passagerare över Lake Wakatipu från Quenstown till Walter Peak High Country Farm. Vill du läsa mera om Earnslaw, se: htm ÅNGBOGSERAREN HARGE Data: Längd 15.3 m bredd: 3.3 m Djupgående 1.2 m Fart 8 knop Ångmaskin Wennbergs på 45 IHK Eldyta 15 kvm Vikt 19 ton Byggd 1907 vid C J Wennbergs Mekaniska Verkstad i Karlstad. Levererades som HARGE II till Harge bruk i Bastedalen vid norra delen av Vättern. Bogserbåten användes till att bogsera pråmar med sand upp till Hammars glasbruk. Senare kom båten att heta endast HAR- GE. HARGE såldes 1938 till Bergman & Son i Motala och döptes då om till WULF. Vid ombyggnation till passagerarbåt 1958 döptes hon om till KIND. Under en kort period 1959 gick hon i trafik på Kinda Kanal. Sedan man byggt en bro över kanalen blev HARGE för hög och såldes 1960 till Stockholm och döptes då om till BLIDÖ. Hon sattes dock aldrig in i trafik i Stockholm, utan såldes 1961 och lades upp. Hon fick senare namnet RAN- NICK fick hon återigen nya ägare. Renoverades under 1980-talet till ursprungligt utseende samt återfick namnet HARGE. Alla intresserade är välkomna att åka till Smedjebacken för att besöka HARGE och Vänföreningen Ångfartyget Runn.

8 Föreningen skall i ideell form vårda och bevara: Lotsångfartyget S/S Polstjärnan av Vänern byggd 1929 på Lindholmens Varv i Göteborg. Båten har tjänstgjort som Vänerns Seglationsstyrelses tjänstefartyg fram till Bogserbåten M/S Tingvalla, byggd 1920 på Wennbergs Mekaniska Verkstad i Karlstad. Mellan åren var hon Karlstad hamns isbrytande bogserbåt. Ångbåtssällskapet Polstjärnan Våghusgatan Karlstad Tfn: Fax: E-post: info@polstjarnan.nu Hemsida: Bankgiro Medlemsavgift 150 Kr Ansvarig utgivare Lars Hedenskog Redaktör Dennis Kingsvik Distributör Göran Salomonsson Utgivningsdag Samtliga bilder tagna av medlemmar Läs senaste nytt på vår hemsida Flottningsbåten Norsälven I, byggd 1946 på Wennbergs Mekaniska Verkstad. Har tidigare används av Klarälvens Flottningsförening för timmerbogsering i Norsälven. Flottningsbåten Lusten VI, byggd 1940 på Wennbergs Mekaniska Verkstad. Har tidigare används av Klarälvens Flottningsförening för bogsering på Klarälven. Föreningen skall i kulturhistoriskt intresse bedriva trafik med fartygen. Allt arbete ombord i fartygen och i föreningen är frivilligt och oavlönat Kommer i nästa nummer: Underhållsarbeten Polstjärnan forts.. Underhållsarbete Tingvalla forts.. Underhållsarbete av Norsälven 1 Restaurering av Lusten 6 forts.. Ångbåtssällskapet Polstjärnan önskar GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR!! Du som vill vara med att arbeta för att bevara Polstjärnan, Tingvalla, Norsälven 1 samt Lusten VI, Kontakta någon av oss i styrelsen!!

Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET

Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Nu har vi varit i Sjötorp på varv med Polstjärnan. Vi hade fina resor både dit och hem. Måndagen den 19 september på morgonen gick vi in torrdockan och blev kvar där

Läs mer

Å N G T R Y C K E T. Nummer Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan

Å N G T R Y C K E T. Nummer Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan Å N G T R Y C K E T Nummer 3 2015 Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan OPRFÖRANDEN HAR ORDET Det är snart jul, men just nu känns det som vi har vår i luften Hur som helst så är nu våra båtar

Läs mer

Å N G T R Y C K E T Julnumret 2018

Å N G T R Y C K E T Julnumret 2018 ÅNGTRYCKET Julnumret 2018 ÅNGTRYCKET JULNUMRET 2018 SIDAN 2 Polstjärnäns vä Det planerade varvsbesöket som enligt Transportstyrelsen skulle utföras före maj månads utgång, blev framflyttat i 14 dagar p.

Läs mer

Jubileumsnummer 2009

Jubileumsnummer 2009 Jubileumsnummer 2009 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Sommaren är slut. När jag skriver detta upplever vi några fina dagar. Annars tycks de flesta människor anse att sommaren har varit kall, regnig och blåsig och

Läs mer

S/S Näckten Sjön Näkten 1878-1964

S/S Näckten Sjön Näkten 1878-1964 S/S Näckten S/S Näckten Sjön Näkten 1878-1964 Tunadals AB beställde 1877 från W Lindberg, Stockholm en båt som byggdes och levererades samma år. Skrovet var av järn med styrhytt och kaptenshytt som överbyggnad.

Läs mer

Båten. Våran båt modell

Båten. Våran båt modell Båten Våran båt modell Vassbåten är bland dom äldsta båtarna som funnit tillsammans med flottar och kanoter. Båtar är inte den första farkost som människan konstruerat för att färdas över vatten. Det var

Läs mer

S/S Motala Express. Upplev denna K-märkta 124-åriga skönhet som fortfarande är en av Europas vackraste ångjakter.

S/S Motala Express. Upplev denna K-märkta 124-åriga skönhet som fortfarande är en av Europas vackraste ångjakter. S/S Motala Express Upplev denna K-märkta 124-åriga skönhet som fortfarande är en av Europas vackraste ångjakter. Till havs med ångbåtar från Strandvägen De här ångbåtarna gör något med en när man stiger

Läs mer

NU SEGLAR VI IGEN VI ÖNSKAR ALLA EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR. Julnumret Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan

NU SEGLAR VI IGEN VI ÖNSKAR ALLA EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR. Julnumret Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan ÅNGTRYCKET Julnumret 2017 Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan NU SEGLAR VI IGEN S/S Polstjärnan har lämnat kajen med ett gäng glada passagerare. Med kraft och energi ser vi fram mot 2018 Vi

Läs mer

Bogsertrossen. Ur loggboken för 2009.

Bogsertrossen. Ur loggboken för 2009. Utgåva 20 Jan 2010 INFORMATIONSBLAD FRÅN FÖRENINGEN FÖR BEVARANDET AV BOGSERBÅTEN ROLF SEFFLE. Hej alla bogserbåtsvänner! När jag sitter och skriver detta kryper temperaturen ner mot minus 25 grader och

Läs mer

Nummer 2 2013. Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan

Nummer 2 2013. Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan Å N G T R Y C K E T Nummer 2 2013 Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan ORDFÖRANDEN HAR ORDET Vintern var i år sen att släppa sitt grepp om våra båtar. Detta ledde i sin tur till att avtäckningen

Läs mer

Båtkort Serie M, Litt. B Båtens namn: ACTIVE, senare AKTIV Nr 1

Båtkort Serie M, Litt. B Båtens namn: ACTIVE, senare AKTIV Nr 1 Båtkort Serie M, Litt. B Båtens namn: ACTIVE, senare AKTIV Nr 1 Ångsprutbåten AKTIV Bogserångbåt som 1894 apterades till ångsprutbåt. Kompletterades med brandsläckningsutrustning. Byggdes sedan om och

Läs mer

Fira sommarens början

Fira sommarens början + Fira sommarens början SKÄRGÅRDSBÅTENS DAG Onsdagen den 10 juni 2015 i Stockholm och i Vaxholm Skärgårdens trafikantförening + Information om biljettköp, se sidan 4 Fira sommarens början År 1964 firades

Läs mer

Ord till kaptenstavlor

Ord till kaptenstavlor ORD TILL SVEA Hjulångfartyg = Fartyget har två hjul på sidorna som gör att det kan ta sig fram. Passagerarfartyg = Ett fartyg som tar med sig passagerare. Passagerare = Människor som reser med båten. Varv

Läs mer

Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn. Mjörn Ångbåtsförening Alingsås

Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn. Mjörn Ångbåtsförening Alingsås Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn Mjörn Ångbåtsförening Projektbeskrivning Som komplement till Mjörns ångbåtsföreningens nuvarande ångbåt S/S Herbert satsas det nu på en mindre ångbåt på Mjörn

Läs mer

Södermanland på Jungfruresa till Mälaren 1958

Södermanland på Jungfruresa till Mälaren 1958 Rolf Lundblads helg & vardag i Kungliga Flottan som eldare 1957-59 Södermanland på Jungfruresa till Mälaren 1958 Det började en kall höstdag, 5 november 1957. Många av oss hade kommit direkt från sjön,

Läs mer

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen.

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Söndagen den 20 juli 2014 tog vi, 111112-1621 Ingvar Sturkman och undertecknad, oss tid för ett sedan länge bokat besök på ovan nämnda varv. 1C3132-411

Läs mer

Kapitel 9. Från Väveriet till Åstugan

Kapitel 9. Från Väveriet till Åstugan Kapitel 9 Från Väveriet till Åstugan Väveriet Det första väveriet i Tranås startades av den från Norrköping inflyttade Edvin Fagerberg. Väveriet fanns från början på Nygatan men år 1888 uppfördes en fabriksbyggnad

Läs mer

Utvärdering av K-märkta fartyg

Utvärdering av K-märkta fartyg Sjöhistoriska museet Kulturarvsenheten RAPPORT Datum Utvärdering av K-märkta fartyg 1. Fartygets namn och signal Fritextsvaren är här med självklarhet olika för alla de fartyg som skickat in enkätsvaren.

Läs mer

VAD SÄGER DU? VI SÄGER JA!

VAD SÄGER DU? VI SÄGER JA! VAD SÄGER DU? VI SÄGER JA! SKÄRGÅRDSBÅTARNA Att välja rätt miljö för bröllopet eller bröllopsfesten är ett äventyr i sig för det är mycket man ska tänka på. Skärgårdsbåtarna i Uddevalla har tagit nygifta

Läs mer

Nummer 1 2013. Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan

Nummer 1 2013. Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan Å N G T R Y C K E T Nummer 1 2013 Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan ORDFÖRANDEN HAR ORDET Nästan varje gång jag skrivit min lilla spalt så har jag tyckt mig ha anledning att klaga på vädret.

Läs mer

Båtar på Åsunden. 14 båtar har yrkesmässigt trafikerat Åsunden från 1868 fram till 2015

Båtar på Åsunden. 14 båtar har yrkesmässigt trafikerat Åsunden från 1868 fram till 2015 Båtar på Åsunden 14 båtar har yrkesmässigt trafikerat Åsunden från 1868 fram till 2015 Här får du veta mer om deras historia Bilder och fakta ur Ulricehamns museums arkiv och ur boken Åsunden. Sjön mellan

Läs mer

Örebro stadsarkiv. Arkivförteckning. Örebro Rederi AB.

Örebro stadsarkiv. Arkivförteckning. Örebro Rederi AB. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Örebro Rederi AB. 2014-10-13 Historik Historik för Örebro Rederi AB. Örebro var under senare delen av 1700-talet och hela 1800-talet en sjöstad vid Hjälmarens västra

Läs mer

Rysskranen. Åkers sjö, Trollhättan. Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015. Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö

Rysskranen. Åkers sjö, Trollhättan. Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015. Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö Rysskranen Åkers sjö, Trollhättan Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015 Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö Kulturhistorisk värdering/karaktärisering Bakgrund Kranar har genom

Läs mer

OMTUBNING AV ÅNGPANNA VINTERN 2014-2015

OMTUBNING AV ÅNGPANNA VINTERN 2014-2015 OMTUBNING AV ÅNGPANNA VINTERN 2014-2015 Ångfartyget RUNN EKONOMISKA FÖRENINGEN BARKENS ÅNGBÅTAR Hösten 2014 vid årets sista planerade tur gick en av tuberna i ångpannan läck under påeldning. Det beslutades

Läs mer

Fakta om kaptenstavlor

Fakta om kaptenstavlor SVEA hette från början NORRA HELSINGLAND 1873 och byggdes på Bergsunds Mekaniska verkstad i Stockholm. Rederiet som ägde SVEA hette Hudiksvalls Ångfartygsbolag. Fartyget reste mellan Stockholm Hudiksvall

Läs mer

Rapport sjösäkerhetskurs

Rapport sjösäkerhetskurs Arkösund 2015-05- 10 Rapport sjösäkerhetskurs 2015-05- 10 Östergötlands båtförbunds sjösäkerhetskurs som är den 8 ordningen sedan 2007 genomfördes söndagen den 10 maj 2015 i Arkösund. Tillsammans med de

Läs mer

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Lördag 10 oktober SMM Dnr: 3.2.3-2015-976 Museichefen på Sjöhistoriska museet, Hans-Lennart Ohlsson, hälsade deltagarna välkomna till årets fartygsforum.

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Logg fra n A lva. Datum: Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg. Personalloggare: Zainab Marrakchi

Logg fra n A lva. Datum: Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg. Personalloggare: Zainab Marrakchi Logg fra n A lva Datum: 2017-05-02 Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg Personalloggare: Zainab Marrakchi Position: I Engelska Kanalen, norr om Cherbourg Segelsättning: Stagfock och fock Fart:

Läs mer

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos VBS -nytt Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, våren 2013 REDAKTÖR KENNETH JACOBSON Den gångna vintern var den kallaste på 100 år. Den var även ovanligt nederbördsrik och både truck- och mastskjul fick snöskador.

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

Här kommer Västsveriges flotta

Här kommer Västsveriges flotta 1984 Här kommer Västsveriges flotta Här kommer en tredjedel av västkusten hela flotta Lysekil en 30 år gammal vedettbåt. Ett lilleputtfartyg som skall övervaka Västerhavet från norska gränsen till kullen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011

MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011 MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011 KARLSTAD 15/10-16/10 Välkomsthälsningar Lars Hedenskog, ordförande i Ångbåtssällskapet Polstjärnan hälsade välkommen i egenskap av lokal arrangör. Susanne Olsson

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Eriksgata Journalnummer: 2010-637 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Norra

Läs mer

Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear

Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear Onsdagen den 24/4 2013 var jag med och arrangerade och genomförde ett studiebesök på cityvarvet i Göteborg genom föreningen Industrihistoria i Väst. Uppslutningen

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 1995, 198 Antagen av länsstyrelsen den 19 januari 1996 Ändrade av länsstyrelsen den 29 juni 1998, Dnr: 478/95-401 Nr: 4.5 LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER

Läs mer

Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten

Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten Sedan år 1970 trafikerar Waxholmsbolaget som bekant en passbåtslinje mellan Saltsjöbaden

Läs mer

SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018

SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018 SKÄRGÅRDSRÅD 29 NOVEMBER 2018 7 1 WÅAB/SL Dop av M/S Yxlan 2018-11-08 Foto: Marc Weiman Fotograf: Mathias Blom 2 Upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms mellanskärgård, avtalsområde B, WÅAB:s fartyg

Läs mer

Bogsertrossen. Utgåva 14 Dec INFORMATIONSBLAD FRÅN FÖRENINGEN FÖR BEVARANDET AV BOGSERBÅTEN ROLF SEFFLE

Bogsertrossen. Utgåva 14 Dec INFORMATIONSBLAD FRÅN FÖRENINGEN FÖR BEVARANDET AV BOGSERBÅTEN ROLF SEFFLE Utgåva 14 Dec. 2004 INFORMATIONSBLAD FRÅN FÖRENINGEN FÖR BEVARANDET AV BOGSERBÅTEN ROLF SEFFLE. BOGSERBÅTEN ROLF 2004. VÅR TILL HÖST Efter en varm och bra början blev det en blöt och blåsig juni. Vi kunde

Läs mer

RAPPORT Passagerarfartyget MOTALA EXPRESS -SFOD- grundstötning

RAPPORT Passagerarfartyget MOTALA EXPRESS -SFOD- grundstötning Passagerarfartyget MOTALA EXPRESS -SFOD- grundstötning 2000-06-21 2000-09-08 Passagerarfartyget MOTALA EXPRESS -SFOD- grundstötning 2000-06-21 Vår beteckning: 080201-0035489 Utredningsstaben Björn Molin,

Läs mer

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning en del av Statens maritima museer Ansökan om kulturhistorisk märkning av Ansökan avser Kulturhistorisk märkning Traditionsfartygsklassning Upplysningar se sidan 7 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registerbeteckning

Läs mer

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic)

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Logg från Älva Datum: 4/2-17 Elevloggare: Linnea och Josefin Personalloggare: Linda Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Segelsättning: Bredfocken!!!!

Läs mer

LORIN-Nytt. Medlemsblad for Sldktforeningen LORIN-dttlingar fran Rok i Ostergdtland. Nr 23 Varen Ndsta Lorin-trdf f pa sjdn

LORIN-Nytt. Medlemsblad for Sldktforeningen LORIN-dttlingar fran Rok i Ostergdtland. Nr 23 Varen Ndsta Lorin-trdf f pa sjdn LORIN-Nytt Medlemsblad for Sldktforeningen LORIN-dttlingar fran Rok i Ostergdtland Nr 23 Varen 2013 Ndsta Lorin-trdf f pa sjdn Lordagen den 1 juni dr det dags for en ny sldkttrdff. Denna gang med en bdttur

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

M/Y CAMILLA Fakta. Historik

M/Y CAMILLA Fakta. Historik Fakta Ursprungligt namn: Camilla Längd: 9,35 m Motor: VP AQ 171C Bredd: 2,7 m Motorstyrka: 160 hk Djup: 0,85 m Marschfart: 13 knop Depl: 2,7 ton Maxfart: 20 knop Byggår: 1954 Byggort: Valdemarsvik Varv:

Läs mer

Båtar byggda av betong

Båtar byggda av betong Länspumpen - Sjöfartshistorisk tidskrift sid 1(6) Båtar byggda av betong Nils Sjökvist Fartyg byggda av betong hade sin storhetstid under den första halvan av 1900-talet då det byggdes en del mindre färjor

Läs mer

Trevlig fortsatt sommar och

Trevlig fortsatt sommar och Utgivare: Åsens Byråd Årgång 16 Nummer 7 Juli 2014 Hej igen Det blir visst en månad till som ni får dras med mig. Nu närmar sig bygdeveckan traditionsenligt och det blir mycket att hinna med för alla våra

Läs mer

Januari 2015 Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Januari 2015 Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Södra utfarten från Korted. Spåren gapar tomma och av verksamhet syns ingen alls, förutom en övergiven bil och Johanssons barack. För stunden även den övergiven. Baracken är annars tillhåll för pensionerade

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Halli hallå allihopa! Datum: 2/2-17. Elevloggare: Linnea. Personalloggare: Kock-Frida. Position: Santa Cruz de La Palma

Logg fra n A lva. Elevlogg: Halli hallå allihopa! Datum: 2/2-17. Elevloggare: Linnea. Personalloggare: Kock-Frida. Position: Santa Cruz de La Palma Logg fra n A lva Datum: 2/2-17 Elevloggare: Linnea Personalloggare: Kock-Frida Position: Santa Cruz de La Palma Segelsättning: Nada Fart: Vi ligger till kaj.. Planerat datum för att segla vidare: lördag

Läs mer

Utökat underhållsbehov av Bojorten (Christine af Bro)

Utökat underhållsbehov av Bojorten (Christine af Bro) Kommunledningsförvaltningen Peter Eskebrink,0550-85836 peter.eskebrink@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-07 Ks/2016:18 Sida 1(3) Utökat underhållsbehov av Bojorten (Christine af Bro) Förslag

Läs mer

Hamnkapten har ordet. Oxelösunds Motorbåtsklubbs Nyhetsbrev nr 1, 2019

Hamnkapten har ordet. Oxelösunds Motorbåtsklubbs Nyhetsbrev nr 1, 2019 Oxelösunds Motorbåtsklubbs Nyhetsbrev nr 1, 2019 Hamnkapten har ordet Bryggrenoveringen Jaha, då var sjösättningsperioden igång och båtar börjar komma i sjön inför stundande säsong, och kan för de flesta,

Läs mer

Inledande bestämmelser

Inledande bestämmelser 2 (6) INLEDANDE BESTÄMMELSER... 2 TRAFIKBESTÄMMELSER... 3 FÖRTÖJNING, FÖRHALNING, FÖRFLYTTNING MM.... 3 ANMÄLNINGSSKYLDIGHET M M... 4 LASTNING, LOSSNING, UPPLÄGGNING AV GODS M M... 5 SÄRSKILDA ORDNINGSFÖRESKRIFTER...

Läs mer

Ångfartyget Engelbrekt på Siljan. betydelsefullt även för mölndalsbor. Stig Törnqvist eldare och kyrkorådsordförande.

Ångfartyget Engelbrekt på Siljan. betydelsefullt även för mölndalsbor. Stig Törnqvist eldare och kyrkorådsordförande. Ångfartyget Engelbrekt på Siljan betydelsefullt även för mölndalsbor 24 januari 2013 Alltsedan år 1866 har hon setts på Siljan, Orsasjön och Österdalälven, skruvångfartyget Engelbrekt. Där fartyget glider

Läs mer

Klassreglemente. för nationella tävlingar inom Svenska Racerbåtförbundet. Offshore W-150

Klassreglemente. för nationella tävlingar inom Svenska Racerbåtförbundet. Offshore W-150 Klassreglemente för nationella tävlingar inom Svenska Racerbåtförbundet Offshore W-150 OFFSHORE W-150 Båtarna ska vara avsedda att tävla på öppet vatten, med en tänkt maxfart av 70 knop. Båtarna som kör

Läs mer

Hjulångaren Eric Nordevall II 2010 utgåva 2

Hjulångaren Eric Nordevall II 2010 utgåva 2 Bakgrund Föreningen Forsviks Varv ideell förening grundades 1995 i syfte att bygga Hjulångaren Eric Nordevall II. Hjulångaren är en replik av Eric Nordevall, som byggdes 1836 och sedan havererade och sjönk

Läs mer

Isolda Bladet Nummer 2 November 2011

Isolda Bladet Nummer 2 November 2011 Isolda Bladet Nummer 2 November 2011 Bidrag till renoveringen av Isolda Isolda Ekonomisk Förening har erhållit 10 000 kronor i bidrag från Karin Janzon. Karins mormors far var en av de första skepparna

Läs mer

I februari påbörjas ett servicearbete på samtliga garageportar. Berörda kommer att informeras ytterligare

I februari påbörjas ett servicearbete på samtliga garageportar. Berörda kommer att informeras ytterligare Januari 2015 Stamarbetet är igång för fullt, nu i Hus 10. Arbetet i samtliga fastigheter kommer att vara slutfört i vår. PEAB kontaktar varje medlem i god tid innan de behöver få tillgång till lägenheten.

Läs mer

VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally.

VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally. VETERANMOTORCYKLAR Det här kommer inledningsvis att handla om min motorcykel Excelsior (USA). Därefter kommer bilder från årets NV-rally. Årsmodell: 1919 Motortyp: 45 V-twin Ventilsystem: Halvtopp dvs

Läs mer

Lite historik över Snurrevadsfisket på Styrsö Tången. Foto GG 177 IRIS Foto, repro och sammanställning. Lars-Erik Pettersson

Lite historik över Snurrevadsfisket på Styrsö Tången. Foto GG 177 IRIS Foto, repro och sammanställning. Lars-Erik Pettersson Lite historik över Snurrevadsfisket på Styrsö Tången. Foto GG 177 IRIS 1978-79. Foto, repro och sammanställning. Lars-Erik Pettersson Den förste snurraren på Tången. 1893 köpte fiskelaget Karl Johansson,

Läs mer

Projekt VGJ 31 Säkerställd ångloksdrift

Projekt VGJ 31 Säkerställd ångloksdrift 1 VGJ 31 i Sollebrunn 1968. Projekt VGJ 31 Säkerställd ångloksdrift 2 PROJEKT VGJ 31 Västergötland-Göteborgs Järnvägars lok nummer 31 beställdes 1939 hos Henschel & Sohn i Kassel. Andra världskrigets utbrott

Läs mer

Bybladet. Mars Bybladet innehåller:

Bybladet. Mars Bybladet innehåller: Bybladet Mars 2018 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Att bo i bostadsrätt Årsstämman 2018 Vårens städdag Ny sandlåda i lekparken Renovering av bastun i gula området Kör sakta Vi hälsar alla nya

Läs mer

Korrosionsskador på kylarens infästning, lättmetall som inte är helt lätt att svetsa i men. Trötta motorkuddar som ger vibrationer ut i skrovet.

Korrosionsskador på kylarens infästning, lättmetall som inte är helt lätt att svetsa i men. Trötta motorkuddar som ger vibrationer ut i skrovet. 1 2 Lydi var från börjad utrustad med en Perkings 432 motor på 85 Hk. Maskinen hade enligt drifttidmätaren 3600 h. Den hade under årens lopp diverse små uppdateringar. Det allmänna intrycket var dock att

Läs mer

Referat från Fartygsforum 2008.

Referat från Fartygsforum 2008. Referat från Fartygsforum 2008. Foto: Claes Wollentz, SMM Fartygsforum är en mötesplats för de som bevarar och brukar historiska fartyg. Det är ett tillfälle för ideella aktörer och myndigheter att mötas

Läs mer

Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf.

Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf. alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus En folkfest för att fira båtlivet och de ideella båtklubbarna! båtklubbarnasdag.se fb Båtklubbarnas Dag smbf.org Båtklubbarnas Dag är ett initiativ

Läs mer

Josephine. Bogserbåten Wulcan. Maskinleveranser till ångare

Josephine. Bogserbåten Wulcan. Maskinleveranser till ångare Josephine Under 1823 färdigställde Owen en mycket stor passagerarångare för trafik på Mälaren. Den döptes till Josephine efter den 17-åring som då gifte sig med kronprins Oscar och senare blev drottning

Läs mer

En båtbyggare i Sunnersta

En båtbyggare i Sunnersta En båtbyggare i Sunnersta av Nils Sjöqvist, mars 2019 På Jägarvägen 6 i Sunnersta bor en båtbyggare som heter Ola Björnestedt (73). Han började en gång a bygga båtar i e ovanligt material, så kallad ferrocement.

Läs mer

Limhamns Segelsällskap Året 2017

Limhamns Segelsällskap Året 2017 L S S Tjugohundra sjutton! Då var det 45:e LSS året snart över och jul & nyårshelgerna står runt knuten. Året har varit fullt av aktiviter och engagemang. Började direkt med Tretton aftons fest och har

Läs mer

Flytvästar kg för passagerarna finns på ALLA båtar.

Flytvästar kg för passagerarna finns på ALLA båtar. AKTIVITETER FÖR UNGDOMAR I VÄSTRA GÖTALAND - 2016 Maritimt i Väst är en ideell förening som är till för att stödja samt skapa ett intresse för det maritima kulturarvet. Våra medlemmar är maritimt anknutna

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2010-05-25

K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2010-05-25 K-märkta fartyg, sidan 1 K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2010-05-25 AMALIA SEIF/5777 Byggd: 1899, Viken Material: Ek. Längd: 18,0 bredd: 5,85 djup: 2,00 Brt: 37 Segelfartyg,

Läs mer

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes www.satilabygg.se Arvet efter Albert i Högelid I början av 1900-talet började den företagsamme Albert Andersson tillverka olika typer av möbler. Då var efterfrågan på möbler stor i det expansiva Göteborg

Läs mer

Redaren Theodor Traung

Redaren Theodor Traung Redaren Theodor Traung 1875-1901 Theodor Traung nämns ofta som en av föregångsmännen när det gäller regelbunden passagerartrafik mellan Arvika och Säffle. Familjen Traungs historia i Arvika började 1842

Läs mer

K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2011-05-13

K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2011-05-13 K-märkta fartyg, sidan 1 K-märkta fartyg Fartygsnamnen står i bokstavsordning. Uppdaterad 2011-05-13 AF GREBBESTAD SFVW Byggd: Ljusne mekaniska verkstad, 1880 Material: Järn Längd: 18.10 Bredd: 4.10 Passagerarfartyg.

Läs mer

TIISKERI Båtar för sjöfolk

TIISKERI Båtar för sjöfolk TIISKERI Båtar för sjöfolk Svensk representant Sjöbjörn i smoking Tiiskeri är byggd för tuffa tag utan att för den skull vara råbarkad. Mycket möda har lagts ned på att skapa en vacker miljö inombords

Läs mer

Tillämpning av begreppet handelsfartyg i bemannings- och behörighetsfrågor

Tillämpning av begreppet handelsfartyg i bemannings- och behörighetsfrågor Upprättad av Bo Bergström Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal 1 (6) Tillämpning av begreppet handelsfartyg i bemannings- och behörighetsfrågor 2 (6)

Läs mer

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna BåtklubbarnasDag alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna Båtklubbarnas Dag är ett initiativ för att bevara våra båtklubbar och fritidsbåtarnas plats i sjön och på

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2010

Miljö- och byggförvaltningen 2010 Miljö- och byggförvaltningen 2010 Till dig som har hus i Stjärnsund Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Stjärnsund. Eftersom Stjärnsund är en unik kulturmiljö tog kommunen 1994 fram områdesbestämmelser,

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque Logg från Älva Datum: 28/4 Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren Personalloggare: Mona Position: Utanför Dunkerque Segelsättning: Motorgång Fart: 4 knop Kurs: 070 Beräknad ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år.

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år. Orust Runt I år så möttes återigen en liten tapper skara på 7 båtar upp för att få segla den anrika seglingen Orust Runt, en härlig dag i början på juni. LYS-talen sträckte från 1,02 till 1,29 så man kan

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg?

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Nyhet 2007 Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Ny definition av handelssjöfart När det gäller regler om behörighet och bemanning definieras idag handelsfartyg som

Läs mer

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören.

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören. Way of Life! 2008 För sommarens utflykter och familjenöjen är Suzumar gummibåtar utmärkta. Dessa suveränt smidiga båtmodeller kombinerade med Suzukis 4-takts utombordsmotorer blir enkla att handha och

Läs mer

Uppsala Kommun Uppsala Vatten

Uppsala Kommun Uppsala Vatten Datum: 2008-03-13 Ordernr: 3480 Uppsala Kommun Uppsala Vatten Sammanställning av uppgradering av råvattenpump samt åtgärder på motor och kardanknutar Utrustning före uppgradering Beställare: Jan Hedbom,

Läs mer

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Nu står våra pärlor på land och vilar inför kommande säsong. Jag och Stina har just avslutat vår andra säsong med Oriole II och vi börjar så smått lära oss båten.

Läs mer

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober Referat från fartygsforum 2009 Fartygsforum är en mötesplats för de som bevarar och brukar historiska fartyg. Det är ett tillfälle för ideella aktörer och myndigheter att mötas och tillsammans diskutera

Läs mer

Big Float. Amfibiegrävmaskin. Pontonunderrede. Transport och tillämpningar. REMU Big Float 800. REMU Big Float 1400. REMU Big Float 2200

Big Float. Amfibiegrävmaskin. Pontonunderrede. Transport och tillämpningar. REMU Big Float 800. REMU Big Float 1400. REMU Big Float 2200 Big Float Amfibiegrävmaskin Pontonunderrede Transport och tillämpningar REMU Big Float 800 REMU Big Float 1400 REMU Big Float 2200 Kan användas i öppet vatten Tekniska data Swedish 2 Pontonunderrede REMU

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Fabola Campus - 30 års båtutveckling

Fabola Campus - 30 års båtutveckling Fabola Campus - 30 års båtutveckling Text: Göran Bergström Bilder : Bavaria, Sverige Källa: www.divayachts.se Trycksaken får ej mångfaldigas eller användas för kommersiellt bruk I slutet av 1970 talet

Läs mer

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 Så var det då dags att flyga till nordligare delar av Sverige. Åtta gubbar från Veterangänget hade bokat genom Magnus och Janne en resa till skid och skoterparadiset Hemavan.

Läs mer

Båtutflykt på Lygnern den 1 juni.

Båtutflykt på Lygnern den 1 juni. Båtutflykt på Lygnern den 1 juni. Klockan 0930 samlades 40 förväntansfulla föreningsmedlemmar på Stabbetorget för att med förhyrd buss åka till Sätila, där båten för dagens utflykt väntade. I strålande

Läs mer

RAPPORT Bogser och bärgningsfartyget DYNAN -SIFO- personskada vid bogsering

RAPPORT Bogser och bärgningsfartyget DYNAN -SIFO- personskada vid bogsering RAPPORT Bogser och bärgningsfartyget DYNAN -SIFO- personskada vid bogsering 1999-08-31 1999-11-29 RAPPORT Bogser och bärgningsfartyget DYNAN -SIFO- personskada vid bogsering 1999-08-31 Vår beteckning:

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Plastimo Gummibåtar. 6 goda skäl att välja en Plastimo gummibåt. För. Material. Ventiler. Uppblåsbar durk. Akterspegel. Tubändar

Plastimo Gummibåtar. 6 goda skäl att välja en Plastimo gummibåt. För. Material. Ventiler. Uppblåsbar durk. Akterspegel. Tubändar Plastimo Gummibåtar 6 goda skäl att välja en Plastimo gummibåt För Den nya kantiga fören (Raid och Trail modellerna) ger ett större utrymme i båten och mer komfort. Detta utan att ta bort båtens stabilitet

Läs mer

DAGS ATT TA UT NY KURS MOT EN TRYGG HAMN FÖR VÅR VERKSAMHET

DAGS ATT TA UT NY KURS MOT EN TRYGG HAMN FÖR VÅR VERKSAMHET ÅNGTRYCKET Julnumret 2016 Information från Ångbåtssällskapet Polstjärnan DAGS ATT TA UT NY KURS MOT EN TRYGG HAMN FÖR VÅR VERKSAMHET Många av oss börjar bli till åren och vi behöver fylla på med yngre

Läs mer