Inrätta en jämställdhetsfond för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inrätta en jämställdhetsfond för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer"

Transkript

1

2 Många av förslagen är kostsamma, men Schyman lovar besked på den punkten inom kort, under Almedalsveckan i Visby. -Siffror återkommer vi med, vi ska finansiera våra förslag. (TT 14 juni 2014)

3 Sammanfattning Feministiskt initiativs valmanifest innehåller 25 reformambitioner som med stor säkerhet kan bedömas medföra ökade kostnader eller minskade intäkter för staten. Liberala ungdomsförbundet har sammanställt kostnadsberäkningar som gjorts för 22 av dessa förslag av andra politiska partier eller sakkunniga. Tre av förslagen bedöms som för generella att alls ta ställning till. Trots det visar vår rapport att det sammanlagda finansieringsbehovet bedöms till strax under en halv biljon kronor årligen eller drygt halva statsbudgeten.

4 Inledning Liberala ungdomsförbundet är ett feministiskt ungdomsförbund. Den feministiska våg som nu sveper över Sverige är också vår våg. Vi välkomnar Feministiskt initiativs genombrott och de nödvändiga krav på ökade jämställdhetspolitiska reformer det för med sig. Vi hoppas att debatten äntligen ska kunna skifta från den tjatiga frågan om vem som kallar sig feminist och inte till att istället fokusera på vilka politiska förslag som bäst kan lösa jämställdhetsproblemen. Även om vi i hög utsträckning ser samma samhällsproblem som Feministiskt initiativ, exempelvis hur kvinnor ses som andra klassens arbetskraft och män fortfarande blir behandlade som B-föräldrar, skiljer sig våra förslag åt på väsentliga punkter. För liberala feminister är det självklart att en växande ekonomi utgör grunden för den välfärd som varit, och fortfarande är, central för att kvinnorna skulle kunna lämna hemmet och ge sig ut på arbetsmarknaden. Att kunna försörja sig själv är en förutsättning för att kunna ta makten över sitt eget liv. Därför måste ett trovärdigt feministiskt alternativ föra en trovärdig ekonomisk politik. FI har lovat att under Almedalsveckan återkomma till hur denna trovärdiga ekonomiska politik ska ut. Vi har gått igenom rad för rad i partiets valmanifest. När vi räknar lågt finns i partiets valmanifest löften och ambitioner för 488 miljarder kronor årligen eller nästan en halv biljon. Kostnaden skulle med lätthet kunna öka med 250 miljarder till vid en mer ambitiös tolkning av öftena som ställs ut, men inte falla med mer än 40 miljarder vid en rent anorektiskt bedömning av de reformambitioner som ställs ut. Finansieringsbehovet FI ska återkomma till motsvarar därmed de sex största posterna i statsbudgeten sjuk- och socialförsäkringar, statsbidrag till kommunerna, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård samt utbildning och forskning plus posterna för rikets styrelse samt migrationsområdet. Nästa vecka har FI tre alternativ: föreslå skattehöjningar eller besparingar på sammanlagt en halv biljon kronor, föreslå budgetunderskott på uppemot 14 procent av BNP eller backa från substantiella delar av sitt valmanifest. Feminism och ekonomi hör ihop. Den feministiska målsättningen att kvinnor själva ska äga makten över sina liv kan aldrig uppnås om de är ekonomiskt beroende av sina män eller staten. Det är tid att FI visar hur de svarar upp mot detta.

5 Beräknade förslag Inrätta en jämställdhetsfond för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer Att brett höja löner är förhållandevis kostsamt. Vi har begränsat oss till de fem största kvinnodominerade yrkena enligt SCB:s yrkesregister. Dessa är undersköterskor, sjukvårdsbiträden m.fl,, vårdbiträden, personliga assistenter m.fl, försäljare fackhandel., barnskötare m.fl samt förskolelärare och fritidspedagoger. Totalt sysselsätter dessa yrken människor. Räknar vi med höjd månadslön på kronor för gruppen skulle det, inklusive lagstiftade sociala avgifter, kosta 19 miljarder kronor. (1)...ska verka för en generell arbetstidsförkortning ned till sex timmars arbetsdag. Den enkla tanken bakom FI:s förslag om arbetstidsförkortning är att det finns en viss mängd jobb i samhället, som kan fördelas om vi turas om att utföra dem. Men så fungerar inte en modern ekonomi. En internationell forskningsgenomgång där arbetstider och löner granskas i 16 olika utvecklade ekonomier har exempelvis funnit att sysselsättningen inte ökar när arbetstiden sänks. Den offentliga studien Arbetstidsförkortning, löner och arbetslöshet en studie på svenska individdata drog också slutsatsen att arbetsdelning inte tycks vara en bra metod för att minska jämviktsarbetslösheten. I en svensk kontext har också FI:s förslag beräknats av Reforminstitutet, på uppdrag av Expressen, medföra fallande offentliga intäkter med 252 miljarder kronor. (2) Höja garantipensionen Garantipensionen är idag kronor (gift) alternativt kr kronor (ogift). Olika nivåer på en höjning kan tänkas. Att höja den till kronor har enligt RUT beräknats kosta 4,6 miljarder kronor. (3)

6 Reformera pensionssystemet till att bli mer rättvist och inte missgynna dem som utfört obetalt omsorgsarbete Förslaget är svårberäknat. Det finns i Sverige ca 1,1 miljoner kvinnliga pensionärer och den genomsnittliga skillnaden i allmän pension mellan kvinnor och män är 2300 kronor per månad. Ett rimligt antagande är att FI vill halvera denna klyfta. Det skulle kosta 15 miljarder kronor. Höjningen av garantipensionen i förslaget ovan har dock i sig en positiv effekt på jämställdheten då 82 procent av höjningen skulle tillfalla kvinnor. Men en kostnad på 13 miljarder kronor kvarstår och måste finansieras. (4) (5) Ge lönelyft och fortbildning för pedagoger Förslaget är svårberäknat. Om med pedagog menas pedagogiskt utbildad personal inom grundskola och gymnasieskola samt motsvarande skolformer uppgår det till i helårsekvivalenter. Att höja deras löner med kronor per månad skulle kosta 3,8 miljarder kronor, inklusive sociala avgifter. Notera att förskolelärare och fritidspedagoger redan får motsvarande löneförhöjning enligt förslag ovan. En större fortbildningssatsning av den modell som regeringen tidigare använt, Lärarlyftet I, skulle kosta 1 miljard kronor. (6) Anställ mer elevhälsopersonal Regeringen har en pågående elevhälsosatsning som bland annat Miljöpartiet lagt förslag om att utöka. En motsvarande satsning som den Miljöpartiet föreslagit skulle kosta 0,2 miljarder kronor. (7)

7 Ha mindre barngrupper Förslag om mindre barngrupper på förskolan är återkommande i debatten. Ett mål som ofta nämns är max fem barn per anställd. Att lagstifta om ett sådant tak skulle enligt finansieringsprincipen vara mycket kostandsdrivande. Vänsterpartiet föreslog dock i budgetmotionen för 2014 att ett riktat statsbidrag istället skulle införas. Om FI begränsar sig till ett motsvarande förslag skulle det kosta 1 miljard kronor. (8) Barnomsorg på obekväm arbetstid Kostnaden är enligt finansieringsprincipen avhängig förhandlingar mellan Regeringen och SKL. Malmö stad har i en tjänstemannaskrivelse bedömt årskostnad för ett inskrivet barn till kr. Skolverket har uppskattat behovet av barnomsorg, antingen genom förskola eller fritidshem, till sex procent av de inskrivna barnen i de relevanta åldrarna. Det gör att en tänkbar bottenfinansiering för reformen är 3,8 miljarder kronor. (9) (10) Lagstifta om rätt till heltid En lagstiftning om rätt till heltid skulle ha betydande negativa konsekvenser för sysselsättningen i Sverige och därmed motsvarande effekt på de offentliga finanserna. Denna effekt bedöms här som icke kvantifierbar. En direkt effekt av rätt till heltid inom den offentliga sektorn har dock bedömts av RUT, på uppdrag av Sverigedemokraterna, till 6 miljarder kronor. (11)

8 Rättsväsendet bör ges obligatorisk utbildning om våld, sexism, rasism och mänskliga rättigheter Under förra mandatperioden genomförde Brottsoffermyndigheten ett utbildningsprogram för bättre bemötande av sexualbrottsoffer inom rättväsendet. Utbildningen nådde 385 personer och kostade 8 miljoner. Uppskalat skulle en motsvarande utbildning för hela rättsväsendets anställda kosta 1 miljard kronor. Det är rimligt att anta att FI vill att utbildningen ska vara återkommande och obligatorisk för också tillkommande personal. Vi räknar därför med en kostnad på 0,2 miljarder kronor per år vilket innebär att 20 procent av personalstyrkan kan genomgå utbildningen varje år. (12) (13) Ta bort undantagen i diskrimineringslagstiftningen om bristande tillgänglighet Riksdagen har beslut om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Propositionen föregicks av departementsskrivelsen Bortom fagert tal (Ds 2010:20) som, till skillnad från propositionen, inte innehöll några generella undantag för bland annat vissa näringsidkare. Skillnaden i undantag mellan proposition och departementskrivelse är påtaglig. Propositionen tillför inga ytterligare medel till stat, kommun eller näringsliv. Kostnaden för den version utan undantag som redovisades i departementspromemorian har istället av Statskontoret bedömts till 140 miljarder kronor årligen under år framåt. (14) Stärka rätten till LSS och stoppa inskränkningar i stöd och service Svårberäknat förslag eftersom FI inte specificerar på vilket sätt detta skulle ske. Sannolikt innebär dock förslaget betydande kostnader. Att öka volymerna i LSS med, exempelvis, 10 procent skulle kosta 3 miljarder kronor. (15)

9 Inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter som ska främja, skydda och bevaka arbetet med mänskliga rättigheter i Sverige Små effekter på de offentliga finanserna. Barnombudsmannen är en tänkbar förebild för en sådan institution. Ett motsvarande förvaltningsanslag till en ny myndighet skulle kosta 0,02 miljarder kronor. (16) Ge statligt grundstöd till kvinnojourer Skalbart förslag. Ett motsvarande förslag har förts fram av Miljöpartiet till en kostnad av 0,05 miljarder kronor. (17) Vi vill införa statliga subventioner till miljövänligt nybyggande av billiga hyresrätter i en mångfald av varianter för olika slags familjer och konstellationer Som ovan ett mycket skalbart förslag. Ett motsvarade förslag har tidigare lagts fram av Vänsterpartiet till en årlig kostnad på 1 miljard kronor. (18) Och ungdomsmottagningar bli mer tillgängliga Förslaget är skalbart men har förhållandevis små effekter på de offentliga finanserna. Motsvarande förslag har exempelvis förts fram av Vänsterpartiet till en kostnad av 0,1 miljarder kronor. (19)

10 Istället ska miljonprogrammen renoveras så att tillgängligheten och kvaliteten på samhällsservicen i dessa områden höjs. Svårbedömt förslag men mycket kostnadsdrivande om ambitionsnivån är så oreserverad som meningen ger uttryck för. Den totala kostnaden för upprustning och renovering av miljonprogrammen har bedömts till miljarder kronor. Med exempelvis 30 procent statlig medfinansiering över de närmsta 20 åren kan den den årliga kostnaden sättas till 15 miljarder årligen. (20) Sverige bör verka för införandet av en global skatt på utsläpp av växthusgaser. Inkomsterna ska administreras av FN för att stötta utsatta samhällen vid naturkatastrofer och stödja en hållbar samhällsuppbyggnad Att föra över medlen från en ny skatt på växthusgaser till FN innebär en intäktsminskning för Sverige motsvarande vår nuvarande koldioxidskatt. Idag ger denna skatt skatteintäkter på 12 miljarder. (21) Satsa på tillgänglig kollektivtrafik och gratis kollektivtrafik i första hand i storstäderna Kostnaderna har, som förslaget med sex timmars arbetsdag, beräknats av Reforminstitutet, på uppdrag av Expressen, till 16 miljarder kronor. (22) Avskaffa momsen på tåg- och bussresor Enligt tillgänglig statistik är den samlade omsättningen från företagen klassade som, enligt SSYK3, järnvägsbolag, passagerartrafik och kollektivtrafik- och linjebussföretag 75 miljarder. Momsen för branschen är idag 6 procent. Momsbortfallet kan därför skattas till 4,4 miljarder kronor. (23)

11 Ge SJ och Trafikverket mer resurser och nya direktiv så att biljettpriserna sänks Att sänka biljetpriset på SJ med, exempelvis, 20 procent skulle kosta 2 miljarder i minskade intäkter. (24) Återinrätta Djurskyddsmyndigheten och höja ambitionerna inom djurrätt Djurskyddsmyndigheten hade före dess nedläggning ett förvaltningsanslag på ca 0,1 miljard. Kostnad kan alltså bedömas till ungefärligen denna summa. (25)

12 Summerande tabell (miljarder) Inrätta en jämställdhetsfond för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer...ska verka för en generell arbetstidsförkortning ned till sex timmars arbetsdag. Höja garantipensionen 4,6 Reformera pensionssystemet till att bli mer rättvist och inte missgynna dem som utförtobetalt omsorgsarbete Anställ mer elevhälsopersonal 0,2 Ge lönelyft och fortbildning för pedagoger 4,8 Ha mindre barngrupper. 1 Lagstifta om rätt till heltid 6 Barnomsorg på obekväm arbetstid 3,8 Stärka rätten till LSS och stoppa inskränkningar i stöd och service 3 Rättsväsendet bör ges obligatorisk utbildning om våld, sexism, rasism och mänskliga rättigheter Och ungdomsmottagningar bli mer tillgängliga. 0,1 Inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter som ska främja, skydda ochbevaka arbetet med mänskliga rättigheter i Sverige Ta bort undantagen i diskrimineringslagstiftningen om bristande tillgänglighet ,2 0,02 Ge statligt grundstöd till kvinnojourer 0,05 Vi vill införa statliga subventioner till miljövänligt nybyggande av billiga hyresrätter i enmångfald av varianter för olika slags familjer och konstellationer Istället ska miljonprogrammen renoveras så att tillgängligheten och kvaliteten på samhällsservicen i dessa områden höjs. Sverige bör verka för införandet av en global skatt på utsläpp av växthusgaser.inkomsterna ska administreras av FN för att stötta utsatta samhällen vid naturkatastrofer och stödja en hållbar samhällsuppbyggnad Satsa på tillgänglig kollektivtrafik och gratis kollektivtrafik i första hand i storstäderna Avskaffa momsen på tåg- och bussresor 4,4 Ge SJ och Trafikverket mer resurser och nya direktiv så att biljettpriserna sänks Återinrätta Djurskyddsmyndigheten och höja ambitionerna inom djurrätt 0,1 Summa kostnad 488,

13 Ej beräknade, men sannolikt kostnadsdrivande eller intäktsminskande förslag Avskaffa vapenexporten Slå ihop A-kassa, sjukförsäkring och socialtjänstens ekonomiska bistånd till en samlad social försäkring med garanterad lägstanivå. Ingen ska falla mellan stolarna i trygghetssystemen. Driva en aktiv politik för att minska vårt beroende av fossila bränslen så att Sverige senast 2040 har ett helt förnyelsebart energisystem

14 Källor allaska-ha-ratt-till-en-draglig-tillvaro default.aspx+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se barn-och-grupper-i-forskolan-15-oktober b%c3%a4ttre%20bem%c3%b6tande%20av%20sexualbrottsoffer%20i%20r%c3%a4ttsv%c3%a4sendet.pdf

15 Källor NV NV0109 NV0109K/PBasfaktFEngs07/?rxid=ea8653a1-6eb7-48fd-ab5e-c084aa72ce4c

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Feminism för alla. Feministiskt initiativ - Valplattform riksdag 2014

Feminism för alla. Feministiskt initiativ - Valplattform riksdag 2014 Feminism för alla Det är nu det händer var med och skriv historia Feministiskt initiativ vidgar demokratin med en genomgripande politik mot alla former av diskriminering. Vi är den öppna handen som är

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Inga vinstintressen i välfärden Ökad kvalitet i vård, skola och omsorg med fler anställda

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Arbetslöshet och sysselsättning Arbetslöshet: + 77 000 Sysselsättningsgrad: - 36 000 Långtidsarbetslöshet (+ 1 år): 107 procent Trots ökad arbetslöshet

Läs mer

Kommentar till regeringens vårproposition. Ulf Kristersson

Kommentar till regeringens vårproposition. Ulf Kristersson Kommentar till regeringens vårproposition Ulf Kristersson 2015-04-15 Fortsatta utmaningar för Sverige Arbetsmarknaden för unga och nyanlända 75% 70% 65% 60% 55% 50% 45% 40% 35% 30% Inrikes födda Utrikes

Läs mer

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT Vänsterpartiets budgetförslag för 2016 Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se Vi vill se ett Solna för alla! Vänsterpartiet vill att Solnabornas gemensamma tillgångar ska

Läs mer

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 En ekonomi för alla inte bara för några få Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 Sverige ska bli världens mest jämlika land igen. Vänsterpartiet inriktning på den ekonomiska politiken Klimatomställningen

Läs mer

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Moderaterna är ett parti för dem som jobbar, för dem som vill jobba och dem som har jobbat - därför sänker vi skatten på arbete Arbete är grunden för

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

En plan för jämlikhet och grön omställning

En plan för jämlikhet och grön omställning En plan för jämlikhet och grön omställning En ökande ojämlikhet i Sverige Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i de flesta västländer under de senaste 25 åren. Men Sverige är det OECD-land där den ekonomiska

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid.

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Valplattform På lättläst svenska 2018 Vi ser en annan framtid För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Fi vill ha ett samhälle som är jämlikt, jämställt och hållbart. Tillsammans kan

Läs mer

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA SKATTECHOCKEN FÖR UNGA DE RÖDGRÖNAS STÖRSTA SKATTEHÖJNING: NÄSTAN EN MILJON UNGA FÅR 10 MILJARDER I DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT, MINDRE ÄN HÄLFTEN GÅR TILL SATSNINGAR MOT UNGDOMSARBETSLÖSHET DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se Vänsterpartiets nota Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006 centerpartiet.se 1 Sammanfattning Vänsterpartiets kongress den 5-8 januari 2006 fastslog bland annat partiets

Läs mer

Arbetstids- förkortning. Studiehandledning

Arbetstids- förkortning. Studiehandledning Arbetstids- förkortning Studiehandledning Vänsterpartiet 2016 Inledning Denna studiehandledning utgör Vänsterpartiets fördjupningsstudier om arbetstidsförkortning. Studiehandledningen baseras på rapporten

Läs mer

Förskola för barnens skull Vänsterpartiet Malmö 2013

Förskola för barnens skull Vänsterpartiet Malmö 2013 Förskola för barnens skull Vänsterpartiet Malmö 2013 Rapporten är framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö, januari 2013. För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Förskola för barnens

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

Har vi råd med arbete?

Har vi råd med arbete? Har vi råd med arbete? 1. Kraftigt ökad efterfrågan av arbetskraft genom sänkta skatter och arbetsgivareavgifter 2. Kraftigt ökat utbud av arbetskraft genom anställningsstöd och nedskärningar i t.ex. A-kassa

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 1 Vägvalet: Fler eller färre jobb? En politik som sätter människan i centrum måste fokusera på jobben.

Läs mer

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 MILJÖPARTIETS FOKUSFRÅGOR FÖR MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2012 Tillgänglighet, delaktighet och skydd mot diskriminering är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige Alliansens partisekreterare 2016-07-05 De fyra sveken Historiskt svag regering som blundar för samhällsproblemen

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Effekterna av vårdnadsbidraget

Effekterna av vårdnadsbidraget Effekterna av vårdnadsbidraget - Kraftiga neddragningar i förskolan - Begränsningar i barns rätt till förskola - Minskad jämställdhet i familjeliv och arbetsliv - Minskat deltagande i arbetslivet - Tillbakagång

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna 2 2013-09-02 2,5 miljarder till pensionärerna 3 2,5 miljarder till pensionärerna Regeringen kan i dag presentera att vi avser att genomföra en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor.

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Utmaningar och villkor: Förskoleklass & fritidshem. Lena Hallengren 8 FEBRUARI 2017

Utmaningar och villkor: Förskoleklass & fritidshem. Lena Hallengren 8 FEBRUARI 2017 Utmaningar och villkor: Förskoleklass & fritidshem Lena Hallengren 8 FEBRUARI 2017 Krav på fortsatt utveckling Utvecklingen för förskola, förskoleklass och fritidshem har, sett över längre tid, varit enastående.

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

100 kommuner och 13 landsting. I så stora delar av Sverige är Vänsterpartiet med och styr

100 kommuner och 13 landsting. I så stora delar av Sverige är Vänsterpartiet med och styr 100 kommuner och 13 landsting I så stora delar av Sverige är Vänsterpartiet med och styr 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 I så stora delar av Sverige är Vänsterpartiet med och styr... 3

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Ett Salem för alla inte bara de rikaste

Ett Salem för alla inte bara de rikaste Ett Salem för alla inte bara de rikaste Vänsterpartiet Salems kommunalpolitiska program 2018 Ett Salem för alla inte bara de rikaste Vänsterpartiet vill inget mindre än allas frihet. Frihet från våld och

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SAMMANFATTNING Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 29 drivit kampanj

Läs mer

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN MER LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN I höstens budget vill Moderaterna genomföra ytterligare skattelättnader för dem som jobbar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig

Läs mer

Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen

Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen Interpellation Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen 090211 Vänsterpartiet, Örebro Murad Artin Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos beräknas arbetslösheten

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram Liberal feminism - att bestämma själv stämmoprogram Partistämman 2015 Liberal feminism - att bestämma själv Centerpartiet vill att makten ska ligga så nära dem den berör som möjligt. Det är närodlad politik.

Läs mer

Ett bättre pensionssystem

Ett bättre pensionssystem Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:2470 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Ett bättre pensionssystem 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Behovet av ett rättvist pensionssystem 2 3.1

Läs mer

Siffror om jämställdhet Källa: SCB där ej annat anges I de 30 största yrkena finns 56 procent av alla sysselsatta kvinnor och 36 procent av alla sysselsatta män i åldern 20 64 år. Endast sju yrken är jämställda,

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001 Bilaga 2 Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige Tabell 1: Vad tycker Du? Hur stort är behovet av förändringar i dagens Sverige? Procent Mycket stort 18 Ganska stort 53 Ganska

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 FÄRDPLAN MED SIKTE PÅ 2018 Alliansen presenterar fyra olika budgetar i höst Vi genomför en gemensam alliansutvärdering Vi formar ett äntringskansli inför regeringsskifte

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Jämställdhetsplan för Västerbotten

Jämställdhetsplan för Västerbotten Jämställdhetsplan för Västerbotten Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Både män och kvinnor ska känna sig trygga, ha möjlighet att göra karriär och få vara nära sina barn: självklarheter

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Granskning av oppositionens politik Magdalena Andersson och Per Bolund 217-1-6 2 Inledning Tydlig skiljelinje: Investeringar mot enorma

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats)

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats) Cirkulärnr: 2001:84 Diarienr: 2001/1304 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-06-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Reviderad

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION

BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION sid 1 av8 BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION I denna bilaga redogörs för hur Sverigedemokraterna skapar ett budgetutrymme genom att föra en mer restriktiv invandringspolitik. Den grupp som

Läs mer

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Valplattform för Synskadades Riksförbund

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Valplattform för Synskadades Riksförbund MAKTEN ÖVER VÅRA LIV Valplattform för Synskadades Riksförbund Vi har väntat länge nog! STAT, LANDSTING OCH KOMMUNER - nu är det dags att öka tempot rejält för att leva upp till era mål och åtaganden. Den

Läs mer

Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning. - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad

Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning. - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad maj 2010 Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning - ett hot mot ungdomars arbetsmarknad Den ekonomiska krisen har präglat Sverige

Läs mer

70 procents sysselsättning år 2025

70 procents sysselsättning år 2025 PM 2015-10-01 70 procents sysselsättning år 2025 Ett nytt sysselsättningsmål för Sverige Ett sysselsättningsmål för Sverige Folkpartiet Liberalerna föreslår i vår budgetmotion ett sysselsättningsmål för

Läs mer

Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling

Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling Vänsterpartiet Malmö malmo.vansterpartiet.se Feminism från ord till handling ILLUSTRATION SARA GRANÉR Kvinnor och män har inte samma makt att forma samhället och sina liv. Vi ser i Sverige idag hur ojämställdheten

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

Hur löser vi finansieringen av välfärden för en åldrande befolkning?

Hur löser vi finansieringen av välfärden för en åldrande befolkning? IEI NEK1 Ekonomisk Politik Grupparbete VT12 Hur löser vi finansieringen av välfärden för en åldrande befolkning? Bernt Eklund, Mårten Ambjönsson, William Nilsonne, Fredrik Hellner, Anton Eriksson, Max

Läs mer

Ett Eskilstuna för alla inte bara de rikaste. Politik i korthet Vänsterpartiet Eskilstuna

Ett Eskilstuna för alla inte bara de rikaste. Politik i korthet Vänsterpartiet Eskilstuna Ett Eskilstuna för alla inte bara de rikaste Politik i korthet 2019-2022 Vänsterpartiet Eskilstuna Ett Eskilstuna för alla För alla #Metoo har gett tjejer och kvinnor en stark röst. De har vågat vittna

Läs mer

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet 2014-03-30 Mer matematik i högstadiet Mer matematik i högstadiet Vi vill se mer kunskap i skolan, så att alla elever har möjlighet att nå kunskapsmålen. Alla ska få den grund som behövs för att kunna förverkliga

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet. Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi

Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet. Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi Agenda Det ekonomiska läget Rapporten: Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet

Läs mer

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensioner Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensionssystemet, blev det som tänkt? Pensionssystemet Privat pension Tjänstepension Allmän pension Den allmänna pensionen Garantipension Bostadstillägg

Läs mer

Jul, jobb och jämställdhet. Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen

Jul, jobb och jämställdhet. Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen Jul, jobb och jämställdhet Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen Ny utredning från Riksdagens utredningstjänst, RUT, visar att det framförallt är kvinnor som fått en gynnsam utveckling

Läs mer

Valplattform. Feministiskt initiativ. Norrköping

Valplattform. Feministiskt initiativ. Norrköping Antagen på extra årsmöte 2018-04-08 Valplattform Feministiskt initiativ Norrköping Ett jämställt, jämlikt och hållbart Norrköping Norrköping är en del av en stor värld. Den tanken präglar Feministiskt

Läs mer

JOBBEN AVGÖR VÄLFÄRDEN - EFFEKTER AV ALLIANSENS OCH S, V OCH MP: S FÖRSLAG INFÖR VALET 2014

JOBBEN AVGÖR VÄLFÄRDEN - EFFEKTER AV ALLIANSENS OCH S, V OCH MP: S FÖRSLAG INFÖR VALET 2014 JOBBEN AVGÖR VÄLFÄRDEN - EFFEKTER AV ALLIANSENS OCH S, V OCH MP: S FÖRSLAG INFÖR VALET 2014 20140629 JOBBEN ÄR 50- MILJARDERSFRÅGAN FÖR VÄLFÄRDEN Vi är övertygade om att jobben kommer att vara valets viktigaste

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 2 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Samhällsbygget ansvar för Sverige

Samhällsbygget ansvar för Sverige Samhällsbygget ansvar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht 23 september 2016 Foto: Maskot / Folio Regeringens satsningar Den svenska modellen 2 Stabil

Läs mer