Alla är värda en andra chans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla är värda en andra chans"

Transkript

1 Gymnasiekurser Naturvetenskapligt basår Vård- och omsorgsutbildning SFI Grundläggande vuxenutbildning Sammanfogningsteknik Lärvux Restaurang & Livsmedelsprogrammet Dyslexipedagog Kvällskurser Alla är värda en andra chans Oscars skolområde

2 Louise Jonsson är en av alla elever som lovordar möjligheten att läsa skräddarsydda kursprogram vid Komvux.

3 Skräddarsydda utbildningar Behöver du komplettera din utbildning på grundskoleeller gymnasienivå? Kräver drömyrket kompetens i specialämnen? Vill du skaffa behörighet till högskolan? Komvux i Oskarshamn erbjuder skräddarsydd utbildning helt anpassad efter individens önskemål och behov. Eller kort och gott: En andra chans till ett bättre liv. Dessutom finns det möjlighet för elever med läs- och skrivsvårigheter att få experthjälp. Stora möjligheter och hög flexibilitet är ledstjärnan för Komvux. Inte nog med att det finns möjlighet att välja mellan ett stort antal kurser och att tillgången på engagerade och högutbildade lärare är god. Eleverna blir också en viktig del av en kulturell och social mångfald, något som både är lärorikt och inspirerande. Undervisningen är anpassad till vuxna. Det betyder att undervisningen utgår från elevens erfarenheter, kunskaper och intressen men också från att vuxenelever tar ansvar för sin studiesituation. Att inse betydelsen av självstudier och att aktivt delta i undervisningen är självklarheter. Kurserna vid Komvux har lägre timtal än kurserna vid gymnasieskolan. Därför är studietakten betydligt högre. Räkna därför med att tiden för självstudier blir minst lika omfattande som lektionstiden. Men det är en bra investering. Studier vid Komvux öppnar nya dörrar till en ännu bättre framtid. utbildning helt anpassad efter individens önskemål och behov. Komvux, som är en del av Oscarsgymnasiet, erbjuder flera olika typer av utbildningar. Störst är gymnasial vuxenutbildning där det är möjligt att komplettera gymnasiebetyget. Grundvux ger kompetensutveckling på grundskolenivå medan Yrkesvux ger en gymnasial yrkesutbildning. Under Komvux sorterar också SFI (svenskundervisning för invandrare) och Lärvux.

4 Alla är välkomna Äldre, yngre, invandrare och funktionshindrade. Komvux erbjuder utbildning till alla som strävar efter kompetensutveckling. De enda krav som finns är att du ska vara skriven i Oskarshamns kommun och att du påbörjar utbildningen tidigast under det andra halvåret samma år som du fyller 20 år. Komvux vänder sig i första hand till personer som saknar gymnasieutbildning. Om det finns fler sökande än kursplatser prioriteras sökande med tidigare kort utbildning. Normalt är att alla som söker utbildning får tillgång till den. Vuxenutbildning i Komvux regi är kostnadsfri. Eleverna betalar dock sina läromedel på gymnasienivå. På grundläggande vuxenutbildning får eleverna låna böcker, enda undantaget är läroböcker i engelska som måste inhandlas. Naturligtvis får Komvux elever använda sig av Oscarsgymnasiets skolrestaurang men till skillnad från gymnasieeleverna får de betala för lunchen. Alla har rätt till tjänstledigt, om anställningen har varit längre än sex månader, för studier på Komvux enligt studieledighetslagen. Studierna behöver inte ha någon anknytning till den sökandes arbete. Däremot måste det finnas en studieplan. Arbetsgivaren har rätt att skjuta upp ledigheten i högst ett halvår, men måste då ge besked om när studierna kan påbörjas. Komvux vänder sig till personer som saknar gymnasieutbildning.

5 Lätt att hitta rätt Det är inte svårt att hitta rätt utbildningsform på Komvux i Oskarshamn. Innan du påbörjar dina studier vid Komvux erbjuds du professionell studievägledning. Studievägledning erbjuds till alla som funderar på studie- eller yrkesval. Studievägledaren kan fungera som ett bollplank för den som är osäker på vad hon eller han vill arbeta med i framtiden. Eleven kan tillsammans med studivägledaren söka fram olika utbildningsalternativ och utbildningsvägar utifrån sina egna intressen, önskemål och behov. Vägen till bra studieledning är varken krånglig eller besvärlig. Det hela börjar med ett telefonsamtal till studievägledaren för tidsbokning. Vid mötet är det av stor vikt att tidigare betyg finns med. Sedan inleds ett allmänt samtal om vilka mål som finns uppsatta. Därefter hjälper studievägledaren till att ringa in vilken utbildning som passar bäst. Vad har du för intresseområden? Kan du tänka dig att flytta till annan ort? Hur många år är du beredd att läsa? Detta är några av de frågor studievägledaren vill ha svar på. När målbilden är fastställd återstår arbetet med att se vad som ska kompletteras och i vilken utsträckning. Därefter lägger studievägledaren och den sökande upp en studieplan som ska resultera i att den sökande når sina uppsatta mål. Studievägledare Ellen Bronkhorst och eleven Olga Jonasson lägger tillsammans upp en lämplig individuell studieplan. Studievägledaren kan fungera som ett bollplank för den som är osäker på vad hon eller han vill arbeta med i framtiden.

6 Tid är pengar När du planerar för din utbildning vid Komvux är det viktigt att du tänker igenom vilken studietakt som passar bäst. Inte minst för att studietakten har betydelse för hur stort studiemedel du kan söka hos CSN. Det vanligaste sättet att finansiera vuxenstudier är genom CSN. Studiemedlet som CSN ställer till förfogande består av två delar, en bidragsdel och en lånedel. Från och med andra halvåret det år du fyller 20 år och fram till det år du fyller 54 är det möjligt att söka studiemedel (se aktuella belopp på Den som har barn under 18 år har möjlighet att få ett tilläggsbidrag. Hur stort det är beror på studietakt och hur många barn som finns. Studietakten avgör hur stort studiemedel den enskilde eleven får. Varje termin är 20 veckor. Heltidsstudier kräver 400 poäng, 300 poäng är kravet för 75-procentiga studier medan den som studerar på halvtid vid Komvux måste ta 200 poäng. Olika utbildningar ger olika antal terminer med studiemedel. När det handlar om grundskoleutbildning är det möjligt att få studiemedel mellan 40 och 100 veckor. För gymnasieutbildning gäller 80 till 120 veckor medan studiemedel betalas ut i 240 veckor vid eftergymnasial utbildning. Studietakten betyder mycket för vilket studiemedel den enskilde eleven får. Här tar Helena Bäckman ut en del av sitt studiemedel från CSN. Det vanligaste sättet att finansiera vuxenstudier är genom CSN.

7 Barn Inget hinder Barn är absolut inte något hinder för studier vid Komvux. Det är kommunens skyldighet att erbjuda plats i förskole- eller fritidsverksamhet. När vårdnadshavaren studerar har barnet rätt att vara i förskolan under lektionstiden, självstudier och skälig restid. Om omsorgsbehovet är mindre än 15 timmar per vecka har vårdnadshavaren ändå rätt till barnomsorg 15 timmar per vecka. Stor frihet att studera vid Komvux När du studerar på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem. Om du vill kan du läsa bara en eller ett par enstaka kurser. Kvällskurser Heltid, deltid, halvtid, distans eller kvällskurser. Flexibiliteten vid Komvux är total. Kvällskurserna är populära. Varje termin arrangeras en handfull olika kurser. Vanligast förekommande är matematik, engelska och spanska. Givande datakurser Sugen på att utveckla dina kunskaper och färdigheter i informationsteknik? Då är det en idé att ta ett samtal med studievägledaren. Komvux arrangerar nämligen en rad spännande datakurser. Undervisningen ger eleverna möjlighet att utveckla förmågan att ta eget ansvar samt arbeta och handla självständigt och med omdöme hantera information och kommunikation. Lektionerna innehåller både praktiska och teoretiska moment som exempelvis Word, Excel och Powerpoint.

8 Roger Karlsson tränar Johanna Karlsson i gitarrspelandets ädla konst. Snirklig väg för Roger Komvux och fotboll. Främsta anledningarna till att den påtänkte rörmokaren Roger Karlsson numera jobbar som specialpedagog vid Gymnasiesärskolan på Oscarsgymnasiet. Här trivs jag som fisken i vattnet. Roger Karlssons yrkeskarriär har varit aningen snirklig. Han ville utbilda sig till snickare men kom inte in på utbildningen. Istället blev det VVS-linjen. När han gick ut fanns det inga jobb, så det blev en praktikplats på sågen i Fårbo. Efter det jobbade han på Scania. Det satte dock efterhängsna fotbollskador stopp för. Men några studier till VVS-ingenjör på annan ort blev det inte heller. Det satte storken punkt för. Dörren till läraryrket öppnade sig tack vare projektet Fler män i skolan. Under ett år läste han upp sina betyg på Komvux. Därefter påbörjade han lärarutbildningen (årskurs 1 7) vid Nova. På distans läste han sedan in 60 poäng i specialpedagogik. Och sedan närmare två år jobbar han som speciallärare vid Gymnasiesärskolan. Nu har jag ett meningsfullt jobb, som varje dag ger mig oerhört mycket tillbaka, säger han. Anna infriade sin dröm Drömmen om veterinäryrket. Den infriades tack vare Komvux. Alla borde ha rätt till en andra chans, säger 40-åriga Anna Martinsson, som sedan ett par år tillbaka arbetar som veterinär vid Oskarshamns Veterinärklinik. Anna Martinsson har alltid älskat djur. Och att hon nu äntligen får arbeta med sitt stora intresse tackar hon helhjärtat Komvux för. Utan Komvux finns det inte så stort hopp för de som gör fel gymnasieval, konstaterar hon. Att Anna Martinsson valde 4-årig teknisk linje var inget medvetet val. Eftersom hon var villrådig inför valet till gymnasiet, blev hon mer eller mindre övertalad av förståsigpåare att välja teknisk linje, eftersom det fanns goda framtidsutsikter inom den branschen. Men den utbildningen var inte min grej, något som innebar att jag gick ut med tämligen risiga betyg. Hon planerade att studera vidare men bestämde sig för att först jobba något år inom kärnkraften. Det blev 12 år.

9 Jag jobbade som strålskyddare på kärnkraftverken i Sverige, England och Kanada. Halva året hårt jobb, andra halvan på resande fot runt om i världen. Till slut tröttnade hon dock på att leva i kappsäck. Hon ville ha en fast punkt och ett jobb som hon brann för, där det kändes som om hon gjorde skillnad. Men för att komma in på utbildningen till djursjukvårdare behövdes praktik. Anna sökte och fick till sin stora lycka praktik på Kolmården. Hennes fallenhet och handlag med djur imponerade på veterinärerna. Du ska bli veterinär, var deras tydliga budskap. Utan Komvux finns inte så stort hopp för alla som gör fel gymnasieval. Några månader senare var hon ivrigt sysselsatt med att läsa upp matte, kemi, fysik, biologi och engelska på Komvux i Oskarshamn. Jag var oerhört motiverad. Trots kanonbetyg kom hon inte in på veterinärutbildningen. Men hon lät sig inte nedslås utan sökte till samma utbildning i Slovakien. Hon blev antagen och 2010 tog hon sin examen. Nu är jag riktigt lycklig, ler hon, och det är mycket tack vare Komvux. Michaela är på väg mot en bachelor Lite för ifrågasättande, aningen obekväm och kanske också lite omotiverad. Några förklaringar till att nu 25-åriga Michaela Petersson kanske inte gick ut med de toppbetyg hon önskade från gymnasiet. Tack vare Komvux är hon nu på väg mot en bachelor vid San Diego State University! Att hon skulle ut i världen efter gymnasiet var en självklarhet. Men utbildningståget gick inte direkt. Under några år arbetade hon som reseledare i Spanien, Turkiet, Bulgarien och Thailand. Nyttigt och erfarenhetsrikt, understryker hon. Sedan blev det kommunikationsbranschen innan hon bestämde sig för att studera i USA. Vägen gick över Komvux. Under en intensiv period läste hon upp tre ämnen och läste till två kurser. Sedan var vägen öppen till studier på Santa Barbara City College, Kalifornien. Där tog hon tre Associates Degrees i Liberal Arts, Global Studies och Political Science. Studietiden i Santa Barbara var synnerligen lyckad för Michaela Petersson. Det gula på hatten står för att hon gick ut med honors betyg, bandet står för Phi Theta Kappa Honors Society, en studentförening i Kalifornien för dem som håller hög akademisk standard. Hösten 2011 började Michaela vid San Diego State University. Nu läser jag ett program som heter ISCOR, International Security And Conflict Resolution, vilket jag kommer få min Bachelor s degree i. Efter studierna vill jag gärna jobba med områden som rör mänskliga rättigheter eller internationell säkerhet och förhandling. jag vill gärna jobba med mänskliga rättigheter eller internationell säkerhet och förhandling.

10 Laborationer är en viktig del av utbildningen på Naturvetenskapligt basår. Här tillverkar Lena Österlind och Martina Falk elefanttandpasta. naturvetenskapligt basår är Första steget mot en karriär som exempelvis läkare, veterinär eller tandläkare. Ger stor valfrihet Sök elefanttandpasta på Youtube så får du se ett experiment som garanterat kommer att höja temperaturen i lektionssalen. Naturvetenskapligt basår Naturvetenskapligt basår passar som hand i handsken för den som exempelvis läste Samhällsprogrammet under gymnasietiden. Men som nu vill satsa på en karriär som exempelvis veterinär, läkare, ingenjör eller tandläkare. Under höstterminen läser eleverna matematik 3 (100p), biologi 1 (100p), fysik 1 (150 p) och kemi 1 (100p). Vårterminen bjuder på matematik 4 (100p), biologi 2 (100p), fysik 2 (100p) och kemi 2 (100p). Liksom vid övriga gymnasiekurser är studietakten hög och undervisningen är mycket koncentrerad. Den som vill ha ett gott studieresultat måste alltså vara ordentligt motiverad. Att producera elefanttandpasta är ett av många intressanta experiment som genomförs under Naturvetenskapligt basår. Laborationer genomsyrar utbildningen, något som naturligtvis ger kunskap på djupet. Utbildningen ger särskild behörighet till högskolan och därmed är elevernas valfrihet i samband med högskolevalet i det närmaste obegränsad.

11 Bra väg till högskolan Vill du bli journalist trots att du gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Eller längtar du bara efter högskolestudier? Studier vid Komvux är första steget mot förverkligande av drömmar. På Komvux finns möjlighet att skaffa både grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Den som valde fel program på gymnasiet kan läsa in de kurser som behövs för behörighet till rätt högskoleutbildning. Det är alltså möjligt att studera till journalist även om gymnasietiden ägnades åt Naturvetenskapsprogrammet under förutsättning att eleven kompletterar med de samhällvetenskapliga kurserna på Komvux. Det går också att meritpoängskomplettera, vilket innebär att du läser in sådana kurser som ger meritpoäng vid högskoleintaget. Tidigare studerade många vid Komvux för att läsa upp betygen för att på så sätt öka sina chanser att komma in på högskolan. Den möjligheten finns inte längre. Däremot är det fortfarande möjligt att läsa upp betyg genom så kallad prövning. Prövning innebär att eleven på egen hand får läsa in en kurs för att sedan tenta av den vid ett eller ett par tillfällen. Proven kan vara både skriftliga och muntliga. Beroende på ämne kan även moment som laborationer och andra praktiska moment ingå. Vid prövning tar Komvux ut en mindre avgift, till detta ska läggas att eleven får stå för kurslitteraturen själv. På Komvux finns möjlighet att skaffa både grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

12 Lönsam investering Studier vid Vård- och omsorgsutbildningen innebär att du blir undersköterska. Därefter kan du exempelvis arbeta på sjukhus, med funktionshindrade, inom äldreomsorg eller psykiatri. utbildningen är utarbetad i samarbete med Oskarshamns kommun och innehåller som sig bör en hel del praktik. Utbildningen ger kunskap om människokroppens uppbyggnad och funktion. Medicinska och etiska aspekter av vårdyrket behandlas liksom rehabilitering och habilitering. Efter utbildningen har eleverna naturligtvis också kunskap om kulturens påverkan på människan. En röd tråd i programmet är att eleverna får en helhetssyn på människan, allt för att de ska vara så väl förberedda som möjligt för sin nya roll. Under praktiktiden arbetar eleverna samma tider som det arbetslag hon eller han är placerat i. Det kan innebära arbete både kvällar, helger och långhelger. För att få studera vidare till legitimerad sjuksköterska krävs eventuellt en komplettering av dina betyg beroende på vad du tidigare läst. vård- och omsorgsutbildning vård- och omsorgsutbildningen ger kompetens och människokännedom. Hanna Bengtsson tar blodtryck på sin kurskamrat Sami Dhifallaoui vid Vård- och omsorgsutbildningen på Komvux.

13 Halima Abbas vill bli kock i framtiden. t Rätt yrke för Halima Lockar ett jobb som kock eller servitris? Då är studier vid Restaurang & livsmedelsprogrammet rätt val. Något fastställt program finns inte och av den anledningen får du fritt välja de kurser som du tycker passar bäst. restaurang och livsmedelsprogrammet Som elev får du grundläggande kunskap om allt som händer i ett restaurangkök och i en serveringslokal. Kunskap i allt från att laga husmanskost till att leverera exklusiva á la carterätter inhämtas. På serveringssidan får eleverna lära sig allt från fatservering till flambering och tranchering. Terminerna på Komvux ger även kunskap i arbetsmiljö, försäljning och service. Stor vikt läggs också på enteprenörsskap och att eleverna blir riktigt serviceinriktade. Efter utbildningen är möjligheterna till ett arbete inom hotell- och restaurangbranschen mycket goda. Stärker positionen Ett bra sätt att stärka sina aktier på arbetsmarknaden är utbildningen i Sammanfogningsteknik (olika typer av svetsning) vid Komvux. För den utan större erfarenhet av industrijobb är undervisningen i Sammanfogningsteknik onekligen ett bra steg mot ett jobb i industristaden Oskarshamn. Utbildningen har inget fastställt program utan det är möjligt att välja kurser efter eget behov. De kurser som finns räcker endast till för 75-procentiga studier. Den som vill studera heltid måste därför välja kompletterande kurser. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om olika metoder för sammanfogning samt förmåga att bedöma vilken metod som är lämpligast att välja för den aktuella uppgiften. Genom undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla kunskaper om utrustningens funktion och användningsområden. t sammanfogningsteknik svetsutbildningen är onekligen ett bra steg mot ett jobb. Svetsutbildningen ger Marie Bacovic och hennes kurskamrater konkurrensfördelar på arbetsmarknaden.

14 grundläggande vuxenutbildning Individens behov styr Den grundläggande vuxenutbildningen är till för de som behöver komplettera sin utbildning på grundskolenivå. LÄRVUX Meningsfull utbildning Undervisningen sker i grupper och utgår alltid från individuella studieplaner. Hela tiden är datorn ett viktigt hjälpmedel. Det kan handla om människor som har kortare utbildning än 9-årig grundskola eller som behöver repetera något eller några ämnen innan fortsatta studier. Som elev väljer du själv de ämnen du anser att du behöver. Den som har annat modersmål än svenska läser svenska som andraspråk. Även här handlar det om flexibilitet. Det är exempelvis möjligt att komplettera med studier på gymnasienivå. Studietiden är varierande eftersom det är individens behov som styr och på vilken nivå han eller hon påbörjar utbildningen. Lärvux är den nya särskilda utbildningen för vuxna. Den består av fristående kurser. Kurserna ska ge kunskaper och färdigheter motsvarande de som ges i den obligatoriska särskolan (träningsskolan och grundsärskolan) och i gymnasiesärskolan. Kurser inom Lärvux är många och mycket varierande. Matematik, svenska och engelska är exempel på kurser som eleverna får ta del av. Efter avslutad kurs ges betyg/intyg. Utbildningen på Lärvux är naturligtvis kostnadsfri för eleverna. Du som arbetar och vill studera vid Lärvux kan söka ersättning för förlorad arbetsinkomst. Värdefull hjälp Vill du förbättra din läs- och skrivförmåga? På Komvux finns hjälp att få via en ytterst kompetent dyslexipedagog. Det är inte bara elever som har läsoch skrivsvårigheter/dyslexi som kan få hjälp utan även du som: Behöver råd och stöd när du studerar. Vill ha en utredning/kartläggning om vad dina läs- och skrivsvårigheter kan bero på och vilka möjligheter du har att bli bättre på att läsa och skriva inom en överskådlig framtid. Är i behov av talböcker och datorer. Behöver individuella lektioner för att öka din läs- och skrivförmåga. t dyslexipedagog Komvux erbjuder också individuella lektioner för att öka läs- och skrivförmågan hos den sökande. Esma Fejzulovic får hjälp av Elisabeth Åkesson med det svenska språket.

15 svenskundervisning för invandrare Viktig nyckel Svenskundervisning för invandrare, SFI, är en nyckel till ett bra liv i Sverige och onekligen en mycket viktig bit av Komvux verksamhet. Svenskundervisningen för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket för elever som inte har svenska som modermål. Utbildningen ger språkliga redskap för kommunikation i vardags-, samhällsoch arbetsliv. Utbildningen består av tre olika studievägar, med två kurser i varje studieväg, och är alltid anpassad till den enskilda elevens utbildningsbakgrund. Studieväg 1 med kurserna A och B vänder sig till elever som saknar läs - och skrivfärdigheter på sitt modersmål eller som har mycket kort skolbakgrund. Studieväg 2 med kurserna B och C är för elever som har motsvarande svensk grundskola. Studieväg 3 med kurserna C och D riktar sig till elever som har en längre utbildningsbakgrund. Efter varje kurs ges betyg. Betygsskalan omfattar för närvarande nivåerna godkänd och väl godkänd, men kommer under 2013 att ersättas av en femgradig betygsskala. I Oskarshamns kommun är det möjligt att studera svenska för invandrare både under dag och kvällstid. I Oskarshamn är det möjligt att studera svenska för invandrare både under dagtid och kvällstid.

16 Produktion Foto Jonas Persson Tryck Printfabriken Oscars skolområde Besöksadress Expedition, Stengatan 21 Postadress Box 708, Oskarshamn Telefon Exp Telefax Hemsida Studievägledning Ellen Bronkhorst, Telefon E-post

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010)

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Att börja plugga som vuxen kan verka både främmande och svårt. Men det kan bli din bästa investering någonsin. När Birgitta Lindström

Läs mer

Vuxenutbildning hösten 2015

Vuxenutbildning hösten 2015 Vuxenutbildning hösten 2015 Innehållsförteckning: Utbildning i svenska för invandrare 5 Grundläggande vuxenutbildning 5 Kursförteckning Gymvux och Yrkesvux 6 Beskrivning av gymnasiala kurser 7 Beskrivning

Läs mer

Forshaga vuxenutbildning. Kurskatalog vt 12

Forshaga vuxenutbildning. Kurskatalog vt 12 Forshaga vuxenutbildning Kurskatalog vt 12 Välkommen till Forshaga vuxenutbildning Vuxenutbildningen på Studiecenter i Forshaga Lärcenter erbjuder individ anpassad utbildning med stor valfrihet. Hos oss

Läs mer

Centrum för arbete och studier. i närbild. Besök www.cas.varmdo.se eller ring 08-570 483 31

Centrum för arbete och studier. i närbild. Besök www.cas.varmdo.se eller ring 08-570 483 31 Centrum för arbete och studier i närbild Besök www.cas.varmdo.se eller ring 08-570 483 31 Tidningsredaktionen Cassia Carlsson, 30 år Gustavsberg Personlig assistent som förbereder sig för barnmorskeutbildning.

Läs mer

Grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning Rapport 2012 Dnr 403-2011:5237 Grundläggande vuxenutbildning En granskning av uppföljning och anpassning av utbildningen Innehåll 1. Sammanfattande slutsatser... 2 2. Inledning... 6 2.1 Frågor... 6 2.1.1.

Läs mer

Utbildningskatalog Ht 14/Vt 15 & sommar- kurser 2014

Utbildningskatalog Ht 14/Vt 15 & sommar- kurser 2014 Utbildningskatalog Ht 14/Vt 15 & kurser sommar- 2014 2 Utbildningskatalog 2014/2015 Utbildningskatalog 2014/2015 3 Innehåll 4 Välkommen till Stockholms universitet 5 Universitetsstudier en investering

Läs mer

Bra att veta, sid 2 Sista ansökningsdagar, terminstider, anmälningsblankett

Bra att veta, sid 2 Sista ansökningsdagar, terminstider, anmälningsblankett Bra att veta, sid 2 Sista ansökningsdagar, terminstider, anmälningsblankett Kursutbud, sid 2-3 Kursutbud gymnasial vuxenutbildning, dagtid eller flex Flexibelt lärande (gymnasiekurser, delvis distans)

Läs mer

utrikes födda fastnar i grundläggande vuxenutbildning

utrikes födda fastnar i grundläggande vuxenutbildning VUXENUTBILDNING OCH VALIDERING VUXENUTBILDNING OCH VALIDERING Under flera år och i en mängd olika rapporter har Integrationsverket konstaterat att vuxna utrikes föddas väg till arbete och egenförsörjning

Läs mer

Programguiden. för gymnasieskolorna i Stockholms län. www.gymnasieintagning.se. Gör ditt val på www.gymnasieintagning.se

Programguiden. för gymnasieskolorna i Stockholms län. www.gymnasieintagning.se. Gör ditt val på www.gymnasieintagning.se 2010 Programguiden för gymnasieskolorna i Stockholms län Gör ditt val på Skolor och program i Stockholms län! Frågor som rör din intagning 4 Inför gymnasievalet 4 Om gymnasieskolan 5 Om programmen 6 Hur

Läs mer

LÄSÅRET PROGRAM 2008/2009 PROGRAM KURS

LÄSÅRET PROGRAM 2008/2009 PROGRAM KURS LÄSÅRET 2008 0 0 9 PROGRAM KURS PROGRAM 2008/2009 INNEHÅLL Innehållsförteckning Vuxenutbildningen i Karlskrona sid 3 Information sid 4 Grundläggande vuxenutbildning sid 7 Gymnasiekurser sid 8 Distanspaket

Läs mer

Välja yrke. och högskoleutbildning 2012/2013. www.saco.se/valjayrke

Välja yrke. och högskoleutbildning 2012/2013. www.saco.se/valjayrke Välja yrke och högskoleutbildning 2012/2013 www.saco.se/valjayrke sista ansökningsdag 6 maj 2013 ansök på www.nph.se Läs mer på www.nph.se facebook.com/naprapathogskolan NAPRAPAT HÖGSKOLAN sca ndinavian

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Innehåll. Forum Ystad

Innehåll. Forum Ystad Innehåll Välkommen till Forum Ystad... 3 Vem kan läsa på Forum Ystad... 4 Kostnad... 4 Studerande från annan kommun... 4 När börjar kurserna?... 4 När ska ansökan skickas in?... 5 Funderar du på att studera

Läs mer

www.saco.se/studieval Välja yrke

www.saco.se/studieval Välja yrke Välja yrke Högskolevalet 2014/2015 sista ansökningsdag 8 maj 2015 ansök på www.nph.se NAPRAPAT Utbilda dig till Ett givande yrke för dig som vill arbeta med människor och hälsa. Läs mer på nph.se innehåll

Läs mer

LÄSÅRET PROGRAM KURS PROGRAM 2010/2011

LÄSÅRET PROGRAM KURS PROGRAM 2010/2011 LÄSÅRET 2010 0 1 1 PROGRAM KURS PROGRAM 2010/2011 INNEHÅLL Innehållsförteckning Vuxenutbildningen i Karlskrona sid 3 Information sid 4 Grundläggande vuxenutbildning sid 7 Gymnasiekurser sid 8 Distanspaket

Läs mer

Gymnasieskola. Möjligheter. program& inriktningar. Livet består av. Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Läs om alla

Gymnasieskola. Möjligheter. program& inriktningar. Livet består av. Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Läs om alla Gymnasieskola 2011 Roy Fares: Man måste tro på sig själv! Livet består av program& Läs om alla inriktningar Möjligheter Det viktiga valet! just nu står du inför ett av ditt livs stora val din fortsatta

Läs mer

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning.

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning. Hösten 2011 Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30 1 Välkommen till JENSEN vuxenutbildning JENSEN

Läs mer

Gymnasievalet 2015. Westerlundska Gymnasiet

Gymnasievalet 2015. Westerlundska Gymnasiet Gymnasievalet 2015 Westerlundska Gymnasiet Kontakta oss Rektor Ewa Berthagen tel. 0171-62 55 50 er Christian Eklöv Hagman tel. 0171-62 55 53 Estetiska programmet inriktning musik, Handels- och administrationsprogrammet,

Läs mer

Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN GUIDEN

Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN GUIDEN Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN 2007 GUIDEN UPPDATERING/SENASTE NYTT 19 OKTOBER, 2006 Gymnasiereformen inställd Skolminister Jan Björklund meddelade den 11 oktober att han tänker blåsa

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu STUDERA UTOMLANDS

Allt om högskolestudier på studera.nu STUDERA UTOMLANDS Allt om högskolestudier på studera.nu STUDERA UTOMLANDS Innehåll Ta chansen att studera utomlands 2 Flera sätt att studera utomlands 3 Låt planeringsarbetet ta tid 6 Var vill du studera? 8 Så bekostar

Läs mer

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 4 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen Föredrogs utbildningsutskottets betänkande 2000/01:UbU15 Vuxnas lärande och utvecklingen

Läs mer

Uppdaterad 2014-08-15. Rätt till stöd i skolan för elever med cancer

Uppdaterad 2014-08-15. Rätt till stöd i skolan för elever med cancer Uppdaterad 2014-08-15 Rätt till stöd i skolan för elever med cancer INNEHÅLL 5 5 6 6 7 7 9 10 10 10 10 11 12 15 16 19 19 21 21 22 23 25 26 26 Inledning Om skolans styrdokument och rätten till stöd Målgrupp

Läs mer

Utbildningskatalog Ht 15/Vt 16 & kurser sommar-

Utbildningskatalog Ht 15/Vt 16 & kurser sommar- Utbildningskatalog Ht 15/Vt 16 & kurser sommar- 2015 2 Utbildningskatalog 2015/2016 Utbildningskatalog 2015/2016 3 Innehåll 4 Välkommen till Stockholms universitet 5 Universitetsstudier en klok investering

Läs mer

Personligt utformad utbildning

Personligt utformad utbildning 9 skolor 3 program NV Naturvetenskapsprogrammet SP Samhällsvetenskapsprogrammet MP Medieprogrammet 2010 2011 Personligt utformad utbildning Kunskapsgymnasiet 17 Innehåll Genom vårt arbetssätt och den personliga

Läs mer

2015/2016 KURS PROGRAM

2015/2016 KURS PROGRAM 2015/2016 KURS PROGRAM Innehållsförteckning Vuxenutbildningen i Karlskrona sid 3 Information sid 4 Svenska för invandrare sid 5 Särskild utbildning för vuxna sid 6 Grundläggande vuxenutbildning sid 7 Gymnasial

Läs mer

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Höstterminen 2015 Innehåll Masugnen Lindesberg... 3 Om studier på Masugnen... 4 Ansökan... 5 Grundläggande vuxenutbildning... 6 Gymnasial vuxenutbildning...

Läs mer

YOU. Sammanställning 2013-2015. Emma Linnman och Maria Wretling

YOU. Sammanställning 2013-2015. Emma Linnman och Maria Wretling YOU Sammanställning 2013-2015 Emma Linnman och Maria Wretling Jobba i Västerås ekonomiska förening Yrkesorientering för Unga (YOU) Rapport 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING INLEDNING Bakgrund Bemanning Mål

Läs mer

www.saco.se/valjayrke

www.saco.se/valjayrke Välja yrke och högskoleutbildning 2011/2012 www.saco.se/valjayrke SISTA ANSÖKNINGSDAG 27 APRIL 2012 Naprapater utför 1,5 miljoner behandlingar varje år Behovet av naprapater är stort. Nästan alla människor

Läs mer