Alla är värda en andra chans

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla är värda en andra chans"

Transkript

1 Gymnasiekurser Naturvetenskapligt basår Vård- och omsorgsutbildning SFI Grundläggande vuxenutbildning Sammanfogningsteknik Lärvux Restaurang & Livsmedelsprogrammet Dyslexipedagog Kvällskurser Alla är värda en andra chans Oscars skolområde

2 Louise Jonsson är en av alla elever som lovordar möjligheten att läsa skräddarsydda kursprogram vid Komvux.

3 Skräddarsydda utbildningar Behöver du komplettera din utbildning på grundskoleeller gymnasienivå? Kräver drömyrket kompetens i specialämnen? Vill du skaffa behörighet till högskolan? Komvux i Oskarshamn erbjuder skräddarsydd utbildning helt anpassad efter individens önskemål och behov. Eller kort och gott: En andra chans till ett bättre liv. Dessutom finns det möjlighet för elever med läs- och skrivsvårigheter att få experthjälp. Stora möjligheter och hög flexibilitet är ledstjärnan för Komvux. Inte nog med att det finns möjlighet att välja mellan ett stort antal kurser och att tillgången på engagerade och högutbildade lärare är god. Eleverna blir också en viktig del av en kulturell och social mångfald, något som både är lärorikt och inspirerande. Undervisningen är anpassad till vuxna. Det betyder att undervisningen utgår från elevens erfarenheter, kunskaper och intressen men också från att vuxenelever tar ansvar för sin studiesituation. Att inse betydelsen av självstudier och att aktivt delta i undervisningen är självklarheter. Kurserna vid Komvux har lägre timtal än kurserna vid gymnasieskolan. Därför är studietakten betydligt högre. Räkna därför med att tiden för självstudier blir minst lika omfattande som lektionstiden. Men det är en bra investering. Studier vid Komvux öppnar nya dörrar till en ännu bättre framtid. utbildning helt anpassad efter individens önskemål och behov. Komvux, som är en del av Oscarsgymnasiet, erbjuder flera olika typer av utbildningar. Störst är gymnasial vuxenutbildning där det är möjligt att komplettera gymnasiebetyget. Grundvux ger kompetensutveckling på grundskolenivå medan Yrkesvux ger en gymnasial yrkesutbildning. Under Komvux sorterar också SFI (svenskundervisning för invandrare) och Lärvux.

4 Alla är välkomna Äldre, yngre, invandrare och funktionshindrade. Komvux erbjuder utbildning till alla som strävar efter kompetensutveckling. De enda krav som finns är att du ska vara skriven i Oskarshamns kommun och att du påbörjar utbildningen tidigast under det andra halvåret samma år som du fyller 20 år. Komvux vänder sig i första hand till personer som saknar gymnasieutbildning. Om det finns fler sökande än kursplatser prioriteras sökande med tidigare kort utbildning. Normalt är att alla som söker utbildning får tillgång till den. Vuxenutbildning i Komvux regi är kostnadsfri. Eleverna betalar dock sina läromedel på gymnasienivå. På grundläggande vuxenutbildning får eleverna låna böcker, enda undantaget är läroböcker i engelska som måste inhandlas. Naturligtvis får Komvux elever använda sig av Oscarsgymnasiets skolrestaurang men till skillnad från gymnasieeleverna får de betala för lunchen. Alla har rätt till tjänstledigt, om anställningen har varit längre än sex månader, för studier på Komvux enligt studieledighetslagen. Studierna behöver inte ha någon anknytning till den sökandes arbete. Däremot måste det finnas en studieplan. Arbetsgivaren har rätt att skjuta upp ledigheten i högst ett halvår, men måste då ge besked om när studierna kan påbörjas. Komvux vänder sig till personer som saknar gymnasieutbildning.

5 Lätt att hitta rätt Det är inte svårt att hitta rätt utbildningsform på Komvux i Oskarshamn. Innan du påbörjar dina studier vid Komvux erbjuds du professionell studievägledning. Studievägledning erbjuds till alla som funderar på studie- eller yrkesval. Studievägledaren kan fungera som ett bollplank för den som är osäker på vad hon eller han vill arbeta med i framtiden. Eleven kan tillsammans med studivägledaren söka fram olika utbildningsalternativ och utbildningsvägar utifrån sina egna intressen, önskemål och behov. Vägen till bra studieledning är varken krånglig eller besvärlig. Det hela börjar med ett telefonsamtal till studievägledaren för tidsbokning. Vid mötet är det av stor vikt att tidigare betyg finns med. Sedan inleds ett allmänt samtal om vilka mål som finns uppsatta. Därefter hjälper studievägledaren till att ringa in vilken utbildning som passar bäst. Vad har du för intresseområden? Kan du tänka dig att flytta till annan ort? Hur många år är du beredd att läsa? Detta är några av de frågor studievägledaren vill ha svar på. När målbilden är fastställd återstår arbetet med att se vad som ska kompletteras och i vilken utsträckning. Därefter lägger studievägledaren och den sökande upp en studieplan som ska resultera i att den sökande når sina uppsatta mål. Studievägledare Ellen Bronkhorst och eleven Olga Jonasson lägger tillsammans upp en lämplig individuell studieplan. Studievägledaren kan fungera som ett bollplank för den som är osäker på vad hon eller han vill arbeta med i framtiden.

6 Tid är pengar När du planerar för din utbildning vid Komvux är det viktigt att du tänker igenom vilken studietakt som passar bäst. Inte minst för att studietakten har betydelse för hur stort studiemedel du kan söka hos CSN. Det vanligaste sättet att finansiera vuxenstudier är genom CSN. Studiemedlet som CSN ställer till förfogande består av två delar, en bidragsdel och en lånedel. Från och med andra halvåret det år du fyller 20 år och fram till det år du fyller 54 är det möjligt att söka studiemedel (se aktuella belopp på Den som har barn under 18 år har möjlighet att få ett tilläggsbidrag. Hur stort det är beror på studietakt och hur många barn som finns. Studietakten avgör hur stort studiemedel den enskilde eleven får. Varje termin är 20 veckor. Heltidsstudier kräver 400 poäng, 300 poäng är kravet för 75-procentiga studier medan den som studerar på halvtid vid Komvux måste ta 200 poäng. Olika utbildningar ger olika antal terminer med studiemedel. När det handlar om grundskoleutbildning är det möjligt att få studiemedel mellan 40 och 100 veckor. För gymnasieutbildning gäller 80 till 120 veckor medan studiemedel betalas ut i 240 veckor vid eftergymnasial utbildning. Studietakten betyder mycket för vilket studiemedel den enskilde eleven får. Här tar Helena Bäckman ut en del av sitt studiemedel från CSN. Det vanligaste sättet att finansiera vuxenstudier är genom CSN.

7 Barn Inget hinder Barn är absolut inte något hinder för studier vid Komvux. Det är kommunens skyldighet att erbjuda plats i förskole- eller fritidsverksamhet. När vårdnadshavaren studerar har barnet rätt att vara i förskolan under lektionstiden, självstudier och skälig restid. Om omsorgsbehovet är mindre än 15 timmar per vecka har vårdnadshavaren ändå rätt till barnomsorg 15 timmar per vecka. Stor frihet att studera vid Komvux När du studerar på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem. Om du vill kan du läsa bara en eller ett par enstaka kurser. Kvällskurser Heltid, deltid, halvtid, distans eller kvällskurser. Flexibiliteten vid Komvux är total. Kvällskurserna är populära. Varje termin arrangeras en handfull olika kurser. Vanligast förekommande är matematik, engelska och spanska. Givande datakurser Sugen på att utveckla dina kunskaper och färdigheter i informationsteknik? Då är det en idé att ta ett samtal med studievägledaren. Komvux arrangerar nämligen en rad spännande datakurser. Undervisningen ger eleverna möjlighet att utveckla förmågan att ta eget ansvar samt arbeta och handla självständigt och med omdöme hantera information och kommunikation. Lektionerna innehåller både praktiska och teoretiska moment som exempelvis Word, Excel och Powerpoint.

8 Roger Karlsson tränar Johanna Karlsson i gitarrspelandets ädla konst. Snirklig väg för Roger Komvux och fotboll. Främsta anledningarna till att den påtänkte rörmokaren Roger Karlsson numera jobbar som specialpedagog vid Gymnasiesärskolan på Oscarsgymnasiet. Här trivs jag som fisken i vattnet. Roger Karlssons yrkeskarriär har varit aningen snirklig. Han ville utbilda sig till snickare men kom inte in på utbildningen. Istället blev det VVS-linjen. När han gick ut fanns det inga jobb, så det blev en praktikplats på sågen i Fårbo. Efter det jobbade han på Scania. Det satte dock efterhängsna fotbollskador stopp för. Men några studier till VVS-ingenjör på annan ort blev det inte heller. Det satte storken punkt för. Dörren till läraryrket öppnade sig tack vare projektet Fler män i skolan. Under ett år läste han upp sina betyg på Komvux. Därefter påbörjade han lärarutbildningen (årskurs 1 7) vid Nova. På distans läste han sedan in 60 poäng i specialpedagogik. Och sedan närmare två år jobbar han som speciallärare vid Gymnasiesärskolan. Nu har jag ett meningsfullt jobb, som varje dag ger mig oerhört mycket tillbaka, säger han. Anna infriade sin dröm Drömmen om veterinäryrket. Den infriades tack vare Komvux. Alla borde ha rätt till en andra chans, säger 40-åriga Anna Martinsson, som sedan ett par år tillbaka arbetar som veterinär vid Oskarshamns Veterinärklinik. Anna Martinsson har alltid älskat djur. Och att hon nu äntligen får arbeta med sitt stora intresse tackar hon helhjärtat Komvux för. Utan Komvux finns det inte så stort hopp för de som gör fel gymnasieval, konstaterar hon. Att Anna Martinsson valde 4-årig teknisk linje var inget medvetet val. Eftersom hon var villrådig inför valet till gymnasiet, blev hon mer eller mindre övertalad av förståsigpåare att välja teknisk linje, eftersom det fanns goda framtidsutsikter inom den branschen. Men den utbildningen var inte min grej, något som innebar att jag gick ut med tämligen risiga betyg. Hon planerade att studera vidare men bestämde sig för att först jobba något år inom kärnkraften. Det blev 12 år.

9 Jag jobbade som strålskyddare på kärnkraftverken i Sverige, England och Kanada. Halva året hårt jobb, andra halvan på resande fot runt om i världen. Till slut tröttnade hon dock på att leva i kappsäck. Hon ville ha en fast punkt och ett jobb som hon brann för, där det kändes som om hon gjorde skillnad. Men för att komma in på utbildningen till djursjukvårdare behövdes praktik. Anna sökte och fick till sin stora lycka praktik på Kolmården. Hennes fallenhet och handlag med djur imponerade på veterinärerna. Du ska bli veterinär, var deras tydliga budskap. Utan Komvux finns inte så stort hopp för alla som gör fel gymnasieval. Några månader senare var hon ivrigt sysselsatt med att läsa upp matte, kemi, fysik, biologi och engelska på Komvux i Oskarshamn. Jag var oerhört motiverad. Trots kanonbetyg kom hon inte in på veterinärutbildningen. Men hon lät sig inte nedslås utan sökte till samma utbildning i Slovakien. Hon blev antagen och 2010 tog hon sin examen. Nu är jag riktigt lycklig, ler hon, och det är mycket tack vare Komvux. Michaela är på väg mot en bachelor Lite för ifrågasättande, aningen obekväm och kanske också lite omotiverad. Några förklaringar till att nu 25-åriga Michaela Petersson kanske inte gick ut med de toppbetyg hon önskade från gymnasiet. Tack vare Komvux är hon nu på väg mot en bachelor vid San Diego State University! Att hon skulle ut i världen efter gymnasiet var en självklarhet. Men utbildningståget gick inte direkt. Under några år arbetade hon som reseledare i Spanien, Turkiet, Bulgarien och Thailand. Nyttigt och erfarenhetsrikt, understryker hon. Sedan blev det kommunikationsbranschen innan hon bestämde sig för att studera i USA. Vägen gick över Komvux. Under en intensiv period läste hon upp tre ämnen och läste till två kurser. Sedan var vägen öppen till studier på Santa Barbara City College, Kalifornien. Där tog hon tre Associates Degrees i Liberal Arts, Global Studies och Political Science. Studietiden i Santa Barbara var synnerligen lyckad för Michaela Petersson. Det gula på hatten står för att hon gick ut med honors betyg, bandet står för Phi Theta Kappa Honors Society, en studentförening i Kalifornien för dem som håller hög akademisk standard. Hösten 2011 började Michaela vid San Diego State University. Nu läser jag ett program som heter ISCOR, International Security And Conflict Resolution, vilket jag kommer få min Bachelor s degree i. Efter studierna vill jag gärna jobba med områden som rör mänskliga rättigheter eller internationell säkerhet och förhandling. jag vill gärna jobba med mänskliga rättigheter eller internationell säkerhet och förhandling.

10 Laborationer är en viktig del av utbildningen på Naturvetenskapligt basår. Här tillverkar Lena Österlind och Martina Falk elefanttandpasta. naturvetenskapligt basår är Första steget mot en karriär som exempelvis läkare, veterinär eller tandläkare. Ger stor valfrihet Sök elefanttandpasta på Youtube så får du se ett experiment som garanterat kommer att höja temperaturen i lektionssalen. Naturvetenskapligt basår Naturvetenskapligt basår passar som hand i handsken för den som exempelvis läste Samhällsprogrammet under gymnasietiden. Men som nu vill satsa på en karriär som exempelvis veterinär, läkare, ingenjör eller tandläkare. Under höstterminen läser eleverna matematik 3 (100p), biologi 1 (100p), fysik 1 (150 p) och kemi 1 (100p). Vårterminen bjuder på matematik 4 (100p), biologi 2 (100p), fysik 2 (100p) och kemi 2 (100p). Liksom vid övriga gymnasiekurser är studietakten hög och undervisningen är mycket koncentrerad. Den som vill ha ett gott studieresultat måste alltså vara ordentligt motiverad. Att producera elefanttandpasta är ett av många intressanta experiment som genomförs under Naturvetenskapligt basår. Laborationer genomsyrar utbildningen, något som naturligtvis ger kunskap på djupet. Utbildningen ger särskild behörighet till högskolan och därmed är elevernas valfrihet i samband med högskolevalet i det närmaste obegränsad.

11 Bra väg till högskolan Vill du bli journalist trots att du gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Eller längtar du bara efter högskolestudier? Studier vid Komvux är första steget mot förverkligande av drömmar. På Komvux finns möjlighet att skaffa både grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Den som valde fel program på gymnasiet kan läsa in de kurser som behövs för behörighet till rätt högskoleutbildning. Det är alltså möjligt att studera till journalist även om gymnasietiden ägnades åt Naturvetenskapsprogrammet under förutsättning att eleven kompletterar med de samhällvetenskapliga kurserna på Komvux. Det går också att meritpoängskomplettera, vilket innebär att du läser in sådana kurser som ger meritpoäng vid högskoleintaget. Tidigare studerade många vid Komvux för att läsa upp betygen för att på så sätt öka sina chanser att komma in på högskolan. Den möjligheten finns inte längre. Däremot är det fortfarande möjligt att läsa upp betyg genom så kallad prövning. Prövning innebär att eleven på egen hand får läsa in en kurs för att sedan tenta av den vid ett eller ett par tillfällen. Proven kan vara både skriftliga och muntliga. Beroende på ämne kan även moment som laborationer och andra praktiska moment ingå. Vid prövning tar Komvux ut en mindre avgift, till detta ska läggas att eleven får stå för kurslitteraturen själv. På Komvux finns möjlighet att skaffa både grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

12 Lönsam investering Studier vid Vård- och omsorgsutbildningen innebär att du blir undersköterska. Därefter kan du exempelvis arbeta på sjukhus, med funktionshindrade, inom äldreomsorg eller psykiatri. utbildningen är utarbetad i samarbete med Oskarshamns kommun och innehåller som sig bör en hel del praktik. Utbildningen ger kunskap om människokroppens uppbyggnad och funktion. Medicinska och etiska aspekter av vårdyrket behandlas liksom rehabilitering och habilitering. Efter utbildningen har eleverna naturligtvis också kunskap om kulturens påverkan på människan. En röd tråd i programmet är att eleverna får en helhetssyn på människan, allt för att de ska vara så väl förberedda som möjligt för sin nya roll. Under praktiktiden arbetar eleverna samma tider som det arbetslag hon eller han är placerat i. Det kan innebära arbete både kvällar, helger och långhelger. För att få studera vidare till legitimerad sjuksköterska krävs eventuellt en komplettering av dina betyg beroende på vad du tidigare läst. vård- och omsorgsutbildning vård- och omsorgsutbildningen ger kompetens och människokännedom. Hanna Bengtsson tar blodtryck på sin kurskamrat Sami Dhifallaoui vid Vård- och omsorgsutbildningen på Komvux.

13 Halima Abbas vill bli kock i framtiden. t Rätt yrke för Halima Lockar ett jobb som kock eller servitris? Då är studier vid Restaurang & livsmedelsprogrammet rätt val. Något fastställt program finns inte och av den anledningen får du fritt välja de kurser som du tycker passar bäst. restaurang och livsmedelsprogrammet Som elev får du grundläggande kunskap om allt som händer i ett restaurangkök och i en serveringslokal. Kunskap i allt från att laga husmanskost till att leverera exklusiva á la carterätter inhämtas. På serveringssidan får eleverna lära sig allt från fatservering till flambering och tranchering. Terminerna på Komvux ger även kunskap i arbetsmiljö, försäljning och service. Stor vikt läggs också på enteprenörsskap och att eleverna blir riktigt serviceinriktade. Efter utbildningen är möjligheterna till ett arbete inom hotell- och restaurangbranschen mycket goda. Stärker positionen Ett bra sätt att stärka sina aktier på arbetsmarknaden är utbildningen i Sammanfogningsteknik (olika typer av svetsning) vid Komvux. För den utan större erfarenhet av industrijobb är undervisningen i Sammanfogningsteknik onekligen ett bra steg mot ett jobb i industristaden Oskarshamn. Utbildningen har inget fastställt program utan det är möjligt att välja kurser efter eget behov. De kurser som finns räcker endast till för 75-procentiga studier. Den som vill studera heltid måste därför välja kompletterande kurser. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om olika metoder för sammanfogning samt förmåga att bedöma vilken metod som är lämpligast att välja för den aktuella uppgiften. Genom undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla kunskaper om utrustningens funktion och användningsområden. t sammanfogningsteknik svetsutbildningen är onekligen ett bra steg mot ett jobb. Svetsutbildningen ger Marie Bacovic och hennes kurskamrater konkurrensfördelar på arbetsmarknaden.

14 grundläggande vuxenutbildning Individens behov styr Den grundläggande vuxenutbildningen är till för de som behöver komplettera sin utbildning på grundskolenivå. LÄRVUX Meningsfull utbildning Undervisningen sker i grupper och utgår alltid från individuella studieplaner. Hela tiden är datorn ett viktigt hjälpmedel. Det kan handla om människor som har kortare utbildning än 9-årig grundskola eller som behöver repetera något eller några ämnen innan fortsatta studier. Som elev väljer du själv de ämnen du anser att du behöver. Den som har annat modersmål än svenska läser svenska som andraspråk. Även här handlar det om flexibilitet. Det är exempelvis möjligt att komplettera med studier på gymnasienivå. Studietiden är varierande eftersom det är individens behov som styr och på vilken nivå han eller hon påbörjar utbildningen. Lärvux är den nya särskilda utbildningen för vuxna. Den består av fristående kurser. Kurserna ska ge kunskaper och färdigheter motsvarande de som ges i den obligatoriska särskolan (träningsskolan och grundsärskolan) och i gymnasiesärskolan. Kurser inom Lärvux är många och mycket varierande. Matematik, svenska och engelska är exempel på kurser som eleverna får ta del av. Efter avslutad kurs ges betyg/intyg. Utbildningen på Lärvux är naturligtvis kostnadsfri för eleverna. Du som arbetar och vill studera vid Lärvux kan söka ersättning för förlorad arbetsinkomst. Värdefull hjälp Vill du förbättra din läs- och skrivförmåga? På Komvux finns hjälp att få via en ytterst kompetent dyslexipedagog. Det är inte bara elever som har läsoch skrivsvårigheter/dyslexi som kan få hjälp utan även du som: Behöver råd och stöd när du studerar. Vill ha en utredning/kartläggning om vad dina läs- och skrivsvårigheter kan bero på och vilka möjligheter du har att bli bättre på att läsa och skriva inom en överskådlig framtid. Är i behov av talböcker och datorer. Behöver individuella lektioner för att öka din läs- och skrivförmåga. t dyslexipedagog Komvux erbjuder också individuella lektioner för att öka läs- och skrivförmågan hos den sökande. Esma Fejzulovic får hjälp av Elisabeth Åkesson med det svenska språket.

15 svenskundervisning för invandrare Viktig nyckel Svenskundervisning för invandrare, SFI, är en nyckel till ett bra liv i Sverige och onekligen en mycket viktig bit av Komvux verksamhet. Svenskundervisningen för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket för elever som inte har svenska som modermål. Utbildningen ger språkliga redskap för kommunikation i vardags-, samhällsoch arbetsliv. Utbildningen består av tre olika studievägar, med två kurser i varje studieväg, och är alltid anpassad till den enskilda elevens utbildningsbakgrund. Studieväg 1 med kurserna A och B vänder sig till elever som saknar läs - och skrivfärdigheter på sitt modersmål eller som har mycket kort skolbakgrund. Studieväg 2 med kurserna B och C är för elever som har motsvarande svensk grundskola. Studieväg 3 med kurserna C och D riktar sig till elever som har en längre utbildningsbakgrund. Efter varje kurs ges betyg. Betygsskalan omfattar för närvarande nivåerna godkänd och väl godkänd, men kommer under 2013 att ersättas av en femgradig betygsskala. I Oskarshamns kommun är det möjligt att studera svenska för invandrare både under dag och kvällstid. I Oskarshamn är det möjligt att studera svenska för invandrare både under dagtid och kvällstid.

16 Produktion Foto Jonas Persson Tryck Printfabriken Oscars skolområde Besöksadress Expedition, Stengatan 21 Postadress Box 708, Oskarshamn Telefon Exp Telefax Hemsida Studievägledning Ellen Bronkhorst, Telefon E-post

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015 Vuxenutbildning Mariestad Kursutbud hösten 2015 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier Du vill komplettera

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2013 Kommunal Vuxenutbildning Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Vuxenutbildningen

Läs mer

Vuxenutbildningen Sunne 2015

Vuxenutbildningen Sunne 2015 Vuxenutbildningen Sunne 2015 www.larcenter.sunne.se Innehåll Vuxenutbildningen i Sunne 3 Allmän information. 4 Viktigt om betyg.. 5 Viktigt om studieekonomi 6 Svenska för invandrare SFI.. 7 Grundläggande

Läs mer

Vuxenutbildningen i Svedala

Vuxenutbildningen i Svedala Vuxenutbildningen i Svedala 2015/16 Komvux Gymnasiekompetens för vuxna Grundvux Grundskolekompetens för vuxna Sfi Svenska för invandrare Nils Fredriksson Utbildning NFU Välkommen till vuxenutbildningen

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan Att studera på komvux i Tranemo Komvuxutbildningen är öppen för dig som har avslutad gymnasieutbildning eller fyller minst 20 år under hösten det år du börjar läsa. På Tranemo gymnasieskola och komvux

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Utbildningskatalog Våren 2010

Utbildningskatalog Våren 2010 Utbildningskatalog Våren 2010 Vem kan söka till Komvux? Du är behörig att delta i kommunal vuxenutbildning från och med andra halvåret det år du fyller 20 år eller när du slutfört en nationell gymnasieutbildning.

Läs mer

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Höstterminen 2015 Innehåll Masugnen Lindesberg... 3 Om studier på Masugnen... 4 Ansökan... 5 Grundläggande vuxenutbildning... 6 Gymnasial vuxenutbildning...

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

KOMVUX BORGHOLM KURSKATALOG 2016/2017

KOMVUX BORGHOLM KURSKATALOG 2016/2017 KOMVUX BORGHOLM KURSKATALOG 2016/2017 Det livslånga lärandet Vi är den lilla ambitiösa skolan som välkomnar dig som fyllt 20 år. Här får Du möjlighet att utveckla din potential och nå dina drömmars mål.

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2012

KURSKATALOG Våren 2012 KURSKATALOG Våren 2012 1 VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå. I annat fall måste

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

KURSPROGRAM 2016/2017

KURSPROGRAM 2016/2017 KURSPROGRAM 2016/2017 I denna katalog vill vi visa dig vårt utbildningsutbud och inspirera dig till fortsatta studier. Vi har ett brett utbud av olika kurser och utbildningar upp till gymnasial nivå. Genom

Läs mer

Vi har plats för dig!

Vi har plats för dig! Vuxenutbildningen i Lerum och Partille kursprogram våren 2011 Vi har plats för dig! Gymnasiala kurser våren och hösten 2011 Planerad start Kurs Poäng våren -11 hösten -11 DATORANVÄNDNING Datorkunskap 50

Läs mer

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning Studieinformation Våren 2011 Solna Vuxenutbildning Solna Vuxenutbildning Adress: Hagalundsgatan 26 BV, 169 64 SOLNA Tel: 08-734 20 93 Fax: 08-734 28 73 E-post: vuxenutbildningen@solna.se Webbsida: www.solna.se/vuxenutbildning

Läs mer

Vuxenutbildningen Sunne Läsåret 2013 2014

Vuxenutbildningen Sunne Läsåret 2013 2014 Vuxenutbildningen Sunne Läsåret 2013 2014 www.larcenter.sunne.se 1 Innehåll Vuxenutbildningen i Sunne 3 Allmän information. 4 Läsårstider 4 Viktigt om betyg.. 5 Viktigt om studieekonomi 6 Svenska för invandrare

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Studieinformation hösten 2011

Studieinformation hösten 2011 Studieinformation hösten 2011 och information för dig som vill söka utbildning/kurs med start i början av år 2012 För kurs/utbildningsstart under januari-februari 2012 - gymnasiala kurser - sök under perioden

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

HÖSTEN 2016. Kurskatalog VUXENUTBILDNINGEN, VUX. www.skelleftea.se/vux

HÖSTEN 2016. Kurskatalog VUXENUTBILDNINGEN, VUX. www.skelleftea.se/vux HÖSTEN 2016 Kurskatalog VUXENUTBILDNINGEN, VUX www.skelleftea.se/vux 1 VUXENUTBILDNING I SKELLEFTEÅ KOMMUNS EGEN REGI Vuxenutbildningen i Skellefteå - För dig som vill läsa in behörighet och som söker

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Höstterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

KURSKATALOG Hösten 2014

KURSKATALOG Hösten 2014 KURSKATALOG Hösten 2014 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10 Schema VT 2013 *nybörjargrupper SFI läsåret 2012/2013 (Dag+Kväll) *innehåll Huddinge kommun erbjuder SFI-studier på dag och kvällstid. Kravet är att du är folkbokförd i kommunen. Skolan är belägen i Flemingsberg,

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2015

KURSKATALOG Våren 2015 KURSKATALOG Våren 2015 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Vårterminen 2018 Innehållsförteckning Om studier på Masugnen... 3-5 Grundläggande vuxenutbildning (GRUNDVUX)... 6-7 Gymnasial vuxenutbildning... 8 Studiemedel...

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN. BROMÖLLA-SÖLVESBORG

VUXENUTBILDNINGEN.  BROMÖLLA-SÖLVESBORG VUXENUTBILDNINGEN www.sbkf.se BROMÖLLA-SÖLVESBORG Hösten 2017 Välkommen till Vuxenutbildningen! Hösten 2017 Studietid Grundläggande, Gymnasie samt Särskild utbildning för vuxna: 2017-08-07 2018-01-12 Sista

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren och sommaren 2013 PERIODER 2013 Period 1: 14 januari 22 mars 2013 (sista ansökan 22 nov 2012) Period 1 2: 14 januari 31 mars 2013 (sista ansökan 22 nov

Läs mer

KURSKATALOG Hösten 2011- Våren 2012

KURSKATALOG Hösten 2011- Våren 2012 KURSKATALOG Hösten 2011- Våren 2012 WWW.SYDNARKEVUX.SE 1 VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg

Läs mer

Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet?

Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet? Vad har jag för möjligheter efter gymnasiet? Vägar vidare efter gymnasiet YRKES- PROGRAM HÖGSKOLE- FÖRBEREDANDE PROGRAM ARBETE YRKESHÖGSKOLA FOLKHÖGSKOLA VUXENUTBILDNING UNIVERSITET/ HÖGSKOLA KOMPLETTERANDE

Läs mer

6 maj 2013, Joacim Strömblad. Aktuellt från CSN

6 maj 2013, Joacim Strömblad. Aktuellt från CSN 6 maj 2013, Joacim Strömblad Aktuellt från CSN Aktuellt från CSN Bedömning av de studerandes utbildningsbakgrund Propositionen Studiemedel utan prövning av äldre studieresultat (prop. 2012/13:133) Propositionen

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Vuxenutbildningen. Kursutbud 2015

Vuxenutbildningen. Kursutbud 2015 Vuxenutbildningen Kursutbud 2015 Vuxenutbildningen i Skellefteå kommuns egen regi för dig som vill läsa in behörighet Vi finns på Campus Skellefteå, där också Luleå tekniska högskola och Umeå Universitet

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Vårterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

KURSKATALOG Hösten 2015

KURSKATALOG Hösten 2015 KURSKATALOG Hösten 2015 WWW. SYDNARKEVUX.SE Vision 2020 Allévux har individen och individens behov av lärande i fokus. Vår värdegrund vilar på respekten för allas lika värde, respekten för de mänskliga

Läs mer

VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux

VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux 2014-11-26 Besöksadress S:t Larsgatan 46 Postadress Klostergatan 49, 581 81 Linköping E-postadress: komvux@linkoping.se Elsa Brändströms skola/birgittavux

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Terminstid: Vårterminen 2016 160118-160603 Höstterminen 2016 160815-161216 prel OBS! För alla kurser gäller att de anordnas om de får tillräckligt antal sökande. Om den kurs

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Sommaren och hösten 2011 PERIODER 2011 Period 3: 30 juni 29 juli (sista ansökan 19 maj 2011) Period 4 5: 8 augusti 23 december (sista ansökan 30 maj 2011) Period

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan.

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. Ansökan skall vara inlämnad senast 15 november 2011 Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress: Postnr: Ort: Folkbokföringsadress

Läs mer

Studieinformation. Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Studieinformation. Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Studieinformation Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Höstterminen 2017 Innehållsförteckning Om studier på Masugnen... 3-5 Grundläggande vuxenutbildning... 6-7 Gymnasial vuxenutbildning... 8 Studiemedel...

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

KURSUTBUD för vuxenutbildning

KURSUTBUD för vuxenutbildning KURSUTBUD för vuxenutbildning ALLMÄNT OM FUTURA UTBILDNING Hos oss på Futura Utbildning hittar du vuxenutbildning, Svenska för invandrare, gymnasiekurser och gymnasieprogram. Vuxenutbildngen på Futura

Läs mer

KURSER VÅREN-2013. Vuxenutbildningen i Kramfors Grundläggande vux, Gymnasial vux, SFI

KURSER VÅREN-2013. Vuxenutbildningen i Kramfors Grundläggande vux, Gymnasial vux, SFI KUSE VÅEN-2013 Vuxenutbildningen i Kramfors Grundläggande vux, Gymnasial vux, SFI Stora förändringar inom vuxenutbildningen från 1/7 2012 Nya ämnes- och kursplaner Nya kunskapskrav Nytt betygssystem med

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Vårterminen 2017 Innehållsförteckning Om studier på Masugnen... 3-5 Grundläggande vuxenutbildning... 6-7 Gymnasial vuxenutbildning... 8 Studiemedel... 9-11 Personal...

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

KURSKATALOG Höstterminen 2016. Komvux i Kalmar

KURSKATALOG Höstterminen 2016. Komvux i Kalmar KURSKATALOG Höstterminen 2016 Komvux i Kalmar Välkommen till Komvux i Kalmar! Norra vägen 47 - SFI (undervisning i svenska för invandrare) - Grundläggande vuxenutbildning - Gymnasial vuxenutbildning -

Läs mer

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN!

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Här finns möjlighet att studera på flera olika nivåer och inom vitt skilda områden! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli

Läs mer

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser Komvux Södertälje Västergatan 2 Komvux Södertälje Grundläggande och gymnasiala kurser Välkommen till Vuxenutbildning i Södertälje Komvux är en del av Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi erbjuder kurser

Läs mer

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 NÄRINGSLIV OCH ARBETSMARKNAD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN Q Kursutbud med schema f ö r K o m v u x v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 För heltidsstudier VT-16 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna

Läs mer

KURSKATALOG Höstterminen 2015. Komvux i Kalmar

KURSKATALOG Höstterminen 2015. Komvux i Kalmar KURSKATALOG Höstterminen 2015 Komvux i Kalmar Välkommen till Komvux i Kalmar! Norra vägen 47 - SFI (undervisning i svenska för invandrare) - Grundläggande vuxenutbildning - Gymnasial vuxenutbildning -

Läs mer

VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux

VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux VÄLKOMMEN till Elsa Brändströms skola/birgittavux Besöksadress S:t Larsgatan 46 Postadress Klostergatan 49, 581 81 Linköping E-postadress: komvux@linkoping.se Elsa Brändströms skola/birgittavux Faxnr 20

Läs mer

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012 Avbrottstudie Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: ) Avbrottstudie Jag har läst -årig gymnasieutbildning eller motsvarande 55 Jag har läst 9-årig

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid 898 1 n a d e s ande r ä l t l e b i flex s d o m r Liber He Välkommen till Liber Hermods! hos oss når du dina mål Från och med

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Nu börjar din framtid. vetlandalarcentrum.se

Nu börjar din framtid. vetlandalarcentrum.se Nu börjar din framtid. vetlandalarcentrum.se Vill du ta ett steg i din utveckling? På Vetlanda Lärcentrum har vi samlat all vuxenutbildning under ett tak. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser både på

Läs mer

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser)

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser) På Komvux i Burlöv har vi kontinuerligt intag så du kan ansöka till en kurs när som helst under året. Studie- och yrkesvägledaren och läraren bestämmer när du kan starta dina studier, oftast inom ett par

Läs mer

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING Vårterminen 2010 Ansökan skall vara inlämnad senast 16 november, 2009 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan.

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING Vårterminen 2010 Ansökan skall vara inlämnad senast 16 november, 2009 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. ANSÖKAN KOMMUNAL VUENUTBILDNING Vårterminen 2010 Ansökan skall vara inlämnad senast 16 november, 2009 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. PERSONUPPGIFTER Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress

Läs mer

KURS PROGRAM 2013/2014

KURS PROGRAM 2013/2014 2013 0 1 4 KURS PROGRAM 2013/2014 INNEHÅLL Innehållsförteckning Vuxenutbildningen i Karlskrona sid 3 Information sid 4 Särskild utbildning för vuxna sid 5 Vård- och Omsorgsutbildning sid 5 Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2015

Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

Vuxenutbildningen, VUX Kursutbud våren 2016

Vuxenutbildningen, VUX Kursutbud våren 2016 Skellefteå kommun Vuxenutbildningen, VUX Kursutbud våren 2016 Vuxenutbildningen i Skellefteå kommuns egen regi för dig som vill läsa in behörighet För dig som söker den rätta omgivningen för att som vuxen

Läs mer

Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017

Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017 Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017 Sista ansökningsdag: 9 juni 2017 Den kommunala vuxenutbildningen erbjuder grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, utbildning i Svenska för invandrare (SFI),

Läs mer

LÄRVUX kurser 2015/2016

LÄRVUX kurser 2015/2016 Lärvux kurser 2015/2016 1 Välkommen till Lärvux Lärvux är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux är för dig

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 UTBILDNING INOM VÅRD OCH OMSORG SID 10-13 1 ALLMÄN INFORMATION Elsa

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Lidingö Vuxenutbildning. www.lidingo.se/vuxenutbildning

Lidingö Vuxenutbildning. www.lidingo.se/vuxenutbildning Lidingö Vuxenutbildning www.lidingo.se/vuxenutbildning Kursprogram hösten 2011 Gymnasial Vuxenutbildning Dag Gymnasiekurs Kurskod Dag Tid Övrigt Poäng Arbetssätt o lär. (studieteknik) AR LÄ H11 on 10.00-12.10

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: AcadeMedia Utbildning: Turism-entreprenör omg 2 Antal utskick: 5 Antal svar: 3 Svarsfrekvens: 60% Här presenteras

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Hösten & vintern 2013 PERIODER 2013 Period 3: 3 juni 9 augusti 2013 (sista ansökan 16 maj 2013) Period 4: 12 augusti 18 oktober 2013 (sista ansökan 20 maj 2013)

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer