Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N"

Transkript

1 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N , Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna = 45 poäng. För godkänt betyg krävs 22,5 poäng. Tillåtet hjälpmedel: Java-snabbreferens. Lösningsförslag kommer att finnas på kursens hemsida senast dagen efter tentamen. Resultatet läggs in i Ladok när rättningen är klar och anslås inte på anslagstavlan. Tentamensvillkor: Om du tenterar utan att vara tentamensberättigad annulleras din skrivning. För att undvika att någon skrivning annulleras av misstag kommer alla som, enligt institutionens noteringar, tenterat utan att vara tentamensberättigade att kontaktas via epost. Felaktigheter i institutionens noteringar kan därefter påtalas fram till nästa tentamenstillfälle då resterande skrivningar annulleras.

2 2(6) 1. En digital bild kan betraktas som en matris av pixlar. (Med pixel avses bildens minsta beståndsdel, en färgad punkt.) I en färgbild har varje pixel en färg; i en gråskalebild varierar pixlarna mellan vitt och svart med ett antal gråskalor däremellan. Här kommer vi att arbeta med sådana gråskalebilder. Varje pixel antar ett heltalsvärde i intervallet [0, 255], där 0 representerar helt svart och 255 helt vitt. Bilden kan därmed representeras som en matris av heltal. Du kommer att implementera klassen GrayscaleImage, som beskriver en gråskalebild. Klassen har inledningsvis följande specifikation: GrayscaleImage /** Skapar en gråskalebild med innehåll läst från filen filename. */ GrayscaleImage(String filename); /** Tar reda på bildens höjd (antalet pixelrader). */ int getheight(); /** Tar reda på bildens bredd (antalet pixlar på varje rad). */ int getwidth(); /** Tar reda på pixelvärdet på rad r och kolonn c. Om r eller c pekar utanför bilden returneras värdet på den närmsta pixeln. */ int get(int r, int c); Till din hjälp har du klassen ImageReader, som är färdigskriven och används för att läsa in en bild från fil. Den har följande specifikation: ImageReader /** Läser in en bildfil med givet filnamn, omvandlar den till gråskala och returnerar en matris av heltalsvärden i intervallet Matrisens dimensioner överensstämmer med bildens. */ static int[][] readimage(string filename); Uppgift: Implementera klassen GrayscaleImage. Ledning för get: Parametrarna r och/eller c kan ligga utanför intervallen [0, bildhöjd 1] respektive [0, bildbredd 1]. Ersätt då negativa koordinater med 0 och alltför stora med bildhöjd 1 respektive bildbredd 1. Dessa justerade koordinater ger den närmsta pixeln.

3 3(6) 2. I denna uppgift ska du införa metoder för att behandla en digital bild. Bilden är inledningsvis brusig, och även om vi kan förstå dess innehåll med blotta ögat krävs en del behandling för att datorbaserad analys ska bli möjlig. I figur 1 nedan visas bildbehandlingen i två steg. Bilderna föreställer ett antal röda blodkroppar från en groda. Den första, originalbilden (a), är brusig och kan inte utan vidare analyseras. I den andra bilden (b) har bruset reducerats. I den tredje bilden (c) har föremålen skilts ut från bakgrunden. Fig. 1(a): originalbild Fig. 1(b): efter brusreducering Fig. 1(c): trösklad Brusreduceringen (a b ovan) utförs i metoden smooth. Tröskling, där föremålet skiljs från bakgrunden (b c ovan) utförs i metoden threshold. Metoderna har följande specifikationer: /** Brusreducerar bilden genom medelvärdesbildning. 1. En ny matris skapas, där varje pixels värde är medelvärdet av motsvarande 3x3 pixlar i originalbilden. 2. Den nya matrisen ersätter därefter originalet. */ void smooth(); /** Går igenom bilden pixel för pixel. Om pixelns värde är >= t sätts det till 255, annars till 0. */ void threshold(int t); I figur 2 nedan illustreras medelvärdesbildningen i smooth. Varje pixel i det brusreducerade resultatet, exempelvis (53,43), beräknas som medelvärdet av 3 3 pixlar i originalbilden. Pixlarna är här numrerade enligt (rad,kolonn). Fig. 2: Medelvärdesbildning. ( )/9 = 171 (trunkerat pga. heltalsdivision). Uppgift: Implementera metoderna smooth och threshold i klassen GrayscaleImage. Ledning för smooth: Inför gärna en privat hjälpmetod för medelvärdesberäkningen kring en given pixel. I medelvärdesberäkningen måste man hantera pixlarna i bildens kanter på något sätt en del av de 3 3 pixlar som behövs saknas där. I denna beräkning ska du ersätta varje sådan saknad granne med den närmsta pixeln från originalbilden. Metoden get (från uppgift 1) ska användas för att lösa detta.

4 4(6) 3. Inför den fortsatta bildbehandlingen ska vi lösa ett delproblem. Ibland behöver man gruppera heltal i ekvivalensklasser. Ordet klass syftar inte här på Java-klass, utan på att vissa heltal anses höra samman på något vis. Vi kan exempelvis ange att talen 1 och 3 hör ihop, liksom talen 7 och 8, och även talen 5 och 9. Då får vi följande ekvivalensklasser: Om vi nu anger att talen 2 och 7 hör ihop, utökas en av ekvivalensklasserna: Om vi vidare anger att talen 1 och 5 hör ihop, slås två ekvivalensklasser samman: Ett heltal kan tillhöra högst en ekvivalensklass. Java-klassen EquivalenceClasses beskriver en lista av sådana ekvivalensklasser. Den har följande specifikation: EquivalenceClasses /** Skapar en ny lista över ekvivalensklasser. */ EquivalenceClasses(); /** Anger att a och b ska tillhöra samma ekvivalensklass. - Om a och b båda redan ingår i olika ekvivalensklasser, så ska de två ekvivalensklasserna ersättas av en sammanslagen. - Om ett av talen ingår i en ekvivalensklass, men inte det andra, läggs ett tal till i en ekvivalensklass. - Om varken a eller b ingår i någon ekvivalensklass skapas en ny. */ void join(int a, int b); /** Tar reda på det minsta heltal i den ekvivalensklass där n ingår. Om n inte ingår i någon ekvivalensklass returneras n självt. */ int least(int n); Exempel: Följande satser skriver ut talen 3 och 5: EquivalenceClasses table = new EquivalenceClasses(); table.join(3, 7); table.join(7, 9); table.join(1, 4); System.out.println(table.least(9)); // ingår i ekvivalensklassen {3,7,9} System.out.println(table.least(5)); // ingår inte i någon ekvivalensklass Uppgift: Implementera klassen EquivalenceClasses. Till din hjälp har du klassen IntSet. Denna klass, som du inte ska implementera, beskriver en mängd av heltal. Specifikationen för IntSet följer på nästa sida. Ledning för EquivalenceClasses: Använd en lista av IntSet-objekt för att hålla reda på ekvivalensklasserna. Inför gärna en privat hjälpmetod, t. ex. private IntSet findset(int n) för att söka upp den mängd som innehåller ett givet tal. Om du behöver ta bort ett element ur en ArrayList kan du använda metoden remove (se snabbreferensen).

5 5(6) IntSet /** Skapar en tom mängd av heltal. */ IntSet(); /** Lägger till n till denna mängd. Om n redan ingår händer inget. */ void add(int n); /** Lägger till alla heltal från mängden s till denna mängd. */ void addall(intset s); /** Tar reda på om denna mängd innehåller talet n. I så fall returneras true, annars false. */ boolean contains(int n); /** Tar reda på det minsta talet i denna mängd, eller 0 om mängden är tom. */ int least();

6 6(6) 4. Vi återvänder nu till gråskalebilderna. I en digital bild vill vi numrera de föremål som visas på bilden. Föremålen förknippas alltså med varsitt heltal. Det är inte nödvändigt att heltalen är just 1, 2, 3,..., bara att de är unika. Denna numrering kallas märkning, och innebär att pixlar som tillhör samma föremål ges samma värde. Märkningen utgår från en trösklad bild. I figur 3(a) nedan har blodkropparna från uppgift 2, figur 1(c), märkts. Vidare analyser är nu möjliga. Man kan exempelvis räkna blodkropparna och jämföra deras storlekar. Fig. 3(a): märkta blodkroppar Fig. 3(b): omärkt Fig. 3(c): specialfall Märkningen bygger på följande idé. Vi går igenom bildens pixlar, rad för rad, och varje rad från vänster till höger. För varje pixel som tillhör ett föremål undersöker vi två andra pixlar: den ovanför och den till vänster. Om någon av dessa två (ovanför/vänster) är märkt, så låter vi den färga av sig till den aktuella pixeln. Annars anses pixeln tillhöra ett nytt föremål, och märks med ett eget värde. Ett specialfall inträffar då dessa två (ovanför/vänster) båda är märkta, men med olika värden. Ett exempel visas i figur 3(c) ovan, då pixeln med frågetecknet ska märkas. Man väljer då ett av de två värdena till den aktuella pixeln, och gör en notering om att de två värdena (1 och 2 i figuren) är ekvivalenta. De tillhör ju båda nu samma föremål. Efteråt gås bilden igenom en andra gång. Då får alla pixlar i varje föremål samma värde utifrån de ekvivalenser som upptäckts. Föremålet i figur 3(b) (c) kan då märkas med värdet 1 för alla pixlar. Följande algoritm följer den idé som beskrivits ovan: 1. Låt n vara ett heltal, inledningsvis Gå igenom bildens alla pixlar, rad för rad, och på varje rad från vänster till höger. En pixel tillhör ett föremål om dess värde är < 255. Om den aktuella pixeln tillhör ett föremål beräknas dess nya värde a som följer: Låt p 1 vara pixelvärdet närmast till vänster om pixeln. Låt p 2 vara pixelvärdet närmast ovanför pixeln. Om p 1 tillhör ett föremål, men inte p 2, låt a = p 1. Om p 2 tillhör ett föremål, men inte p 1, låt a = p 2. Om både p 1 och p 2 tillhör föremål, låt a = p 1. Om p 1 och p 2 är olika (och båda tillhör föremål), notera att p 1 och p 2 är ekvivalenta. Om varken p 1 eller p 2 tillhör föremål, låt a = n, och öka n med Gå därefter igenom bildens alla pixlar en andra gång. Varje pixel, som tillhör ett föremål, får sitt värde a ersatt med det minsta pixelvärde som är ekvivalent med a. Märkningen görs i metoden label i klassen GrayscaleImage. Metoden har följande specifikation: /** Märker vart och ett av bildens föremål med en egen grå nyans. */ void label(); Uppgift: Implementera metoden label i klassen GrayscaleImage. Algoritmen ovan ska användas. Ledning: Du ska använda klassen EquivalenceClasses (från uppgift 3) för att hålla reda på vilka pixelvärden som är ekvivalenta. Du kan utgå från att föremålen är långt färre än 255. Du kan utgå från att föremålen omges av en ram av bakgrundspixlar (255). Du kan utgå från att bilden är trösklad, det vill säga bara innehåller pixelvärdena 0 och 255.

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

Tentamen i Programmering

Tentamen i Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen i Programmering EDAA65/EDA501/EDAA20 M MD W BK L 2018 05 30, 8.00 13.00 Preliminärt ger uppgifterna 7 + 14 + 6 + 9 + 4 = 40 poäng.

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V

Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V 2011 01 10, 14.00 19.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 5 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna 5

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2013 08 22, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fyra uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi

Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi 2017 03 15, 14.00 19.00 Anvisningar: Tentan innehåller fyra uppgifter. Preliminärt

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2016 01 13, 08:00 13:00 Anvisningar: Denna tentamen består av tre uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna 6

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(3) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 04 13, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2015 08 20, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fyra uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(3) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2014 01 17, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av tre uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2017 04 20, 14.00 19.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 4 + 6 + 13 + 7 + 15 = 45 poäng. För godkänt

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2014 04 29, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av tre uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik för BME, C, D, E, F, I, N & Pi

Tentamen Programmeringsteknik för BME, C, D, E, F, I, N & Pi LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Tentamen Programmeringsteknik för BME, C, D, E, F, I, N & Pi EDA011 / EDA016 / EDA017 2016 01 13, 08:00 13:00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2015 08 20, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Laboration 4: Digitala bilder

Laboration 4: Digitala bilder Objektorienterad programmering, Z : Digitala bilder Syfte I denna laboration skall vi återigen behandla transformering av data, denna gång avseende digitala bilder. Syftet med laborationen är att få förståelse

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(0) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2011 10 19, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Laboration 3. Redovisning Uppgifterna skall vara demonstrerade och godkända av en handledare senast måndag 22/2.

Laboration 3. Redovisning Uppgifterna skall vara demonstrerade och godkända av en handledare senast måndag 22/2. Programmerade system I. Syfte Syftet med denna laboration är att få övning i att strukturera sina program genom att använda metoder och klasser, samt att få övning i att använda sig av fält och for-satsen.

Läs mer

Tentamen C++-programmering

Tentamen C++-programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA (8) Institutionen för datavetenskap Tentamen C++-programmering 205 08 28, 8.00 3.00 Hjälpmedel: En valfri C++-bok. OH-bilderna från föreläsningarna är inte tillåtna. Du ska i dina

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2018-03-16 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540 Dag: 2017-04-12, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013)

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013) Grafisk Teknik Rastrering Övningar med lösningar/svar Det här lilla häftet innehåller ett antal räkneuppgifter med svar och i vissa fall med fullständiga lösningar. Uppgifterna är för det mesta hämtade

Läs mer

Institutionen för TENTAMEN CTH VT-15 Datavetenskap 2015-04-18 TDA540. Tentamen för TDA540 Objektorienterad programmering

Institutionen för TENTAMEN CTH VT-15 Datavetenskap 2015-04-18 TDA540. Tentamen för TDA540 Objektorienterad programmering Institutionen för TENTAMEN CTH VT-15 Datavetenskap 2015-04-18 TDA540 Tentamen för TDA540 Objektorienterad programmering DAG: 15-04-18 TID: 14:00 18:00 Ansvarig: Joachim von Hacht och Christer Carlsson

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-03-19 Skrivtid: 14:00 19:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Ett enkelt OCR-system

Ett enkelt OCR-system P r o j e k t i B i l d a n a l y s Ett enkelt OCR-system av Anders Fredriksson F98 Fredrik Rosqvist F98 Handledare: Magnus Oskarsson Lunds Tekniska Högskola 2001-11-29 - Sida 1 - 1.Inledning Många människor

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen i EDA011 Programmeringsteknik för F, E, I, π och N

Tentamen i EDA011 Programmeringsteknik för F, E, I, π och N Tentamen i EDA011 Programmeringsteknik för F, E, I, π och N Måndagen den 24 april 2006 Skrivtid: 8.00 13.00 Tillåtna hjälpmedel: Java-snabbreferens. Resultat: Resultatet av denna tentamen rapporteras direkt

Läs mer

Tentamen Datastrukturer, DAT037 (DAT036)

Tentamen Datastrukturer, DAT037 (DAT036) Tentamen Datastrukturer, DAT037 (DAT036) Datum, tid och plats för tentamen: 2017-08-17, 8:30 12:30, M. Ansvarig: Fredrik Lindblad. Nås på tel nr. 031-772 2038. Besöker tentamenssalarna ca 9:30 och ca 11:00.

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2017-10-23 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-15, TDA540. Dag: , Tid:

Tentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-15, TDA540. Dag: , Tid: Tentamen för TDA40 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-, TDA40 Dag: 206-0-6, Tid: 4.00-8.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Joachim von Hacht och Christer Carlsson Förfrågningar:

Läs mer

Laboration 3. I1 Programmerade system, HT15

Laboration 3. I1 Programmerade system, HT15 Programmerade system I. Syfte Syftet med denna laboration är att få övning i att strukturera sina program genom att använda metoder och klasser, samt att få övning i att använda sig av fält och for-satsen.

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2019-03-22 Skrivtid: 14:00 19:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-09-01 Skrivtid: 0900-1200 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p

Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p Skrivtid: 9-15 Hjälpmedel: kursboken Digital Image Processing Svara på alla frågor på nytt blad. Märk alla blad med namn och frågenummer. Disponera tiden mellan frågorna

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: 2:a september 200, klockan 8:30-12:30. Plats: V Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 0. Läraren besöker tentamen kl 9:30

Läs mer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer UNDS TEKNISKA ÖGSKOA (6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Algoritmer och datastrukturer 23 8 29, 8. 3. Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Totalt är skrivningen på 36 poäng och

Läs mer

SP:PROG3 HT12 Tenta 2013-01-19

SP:PROG3 HT12 Tenta 2013-01-19 DSV SU/KTH sid 1 (5) SP:PROG3 SP:PROG3 HT12 Tenta 2013-01-19 Tentan består av tre uppgifter. Max poäng är 30. För betyget E (godkänd) krävs minst 18 poäng och minst en poäng på varje uppgift. Betygskriteria

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen Datastrukturer, DAT037,

Lösningsförslag till tentamen Datastrukturer, DAT037, Lösningsförslag till tentamen Datastrukturer, DAT037, 2018-01-10 1. Båda looparna upprepas n gånger. s.pop() tar O(1), eventuellt amorterat. t.add() tar O(log i) för i:te iterationen av första loopen.

Läs mer

Påminnelse: en datatyp för bilder. Programmering. En datatyp för bilder. Spegelbild. hh.se/db2004

Påminnelse: en datatyp för bilder. Programmering. En datatyp för bilder. Spegelbild. hh.se/db2004 Programmering hh.se/db2004 Föreläsning 10: Objektorienterad programmering - datatyper Verónica Gaspes www2.hh.se/staff/vero www2.hh.se/staff/vero/programmering Påminnelse: en datatyp för bilder Vad är

Läs mer

Tentamen i. Programmering i språket C

Tentamen i. Programmering i språket C 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering i språket C för D1 m fl, även distanskursen lördag 25 februari

Läs mer

Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer och din kod överst i högra hörnet på alla papper.

Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer och din kod överst i högra hörnet på alla papper. Tentamen Programmeringsteknik II 2016-05-30 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2015-05-26 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I

Tentamen i Programmeringsteknik I UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 091211 Skrivtid: 8-11 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java Direkt med

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Inledning. Anmälningskod:

Tentamen Programmeringsteknik II Inledning. Anmälningskod: Tentamen Programmeringsteknik II 2016-01-11 Inledning I bilagan finns ett antal mer eller mindre ofullständiga klasser. Några ingår i en hierarki: List, SortedList, SplayList och ListSet enligt vidstående

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen i EDA011, lördagen den 16 december 2006

Lösningsförslag till tentamen i EDA011, lördagen den 16 december 2006 Lösningsförslag till tentamen i EDA011, lördagen den 16 december 2006 Detta lösningsförslag är skrivet i stor hast, så det är möjligt att det innehåller en del slarvfel jag ber i så fall om ursäkt för

Läs mer

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2004)

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2004) Grafisk Teknik Rastrering Övningar med lösningar/svar Sasan Gooran (HT 24) Det här lilla häftet innehåller ett antal räkneuppgifter med svar och i vissa fall med fullständiga lösningar. Uppgifterna är

Läs mer

Tentamen. 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14.

Tentamen. 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14. Tentamen 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14.00, sal D31 Tentan har en teoridel och en problemdel. På teoridelen är inga hjälpmedel

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering April 7, 2015

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering April 7, 2015 Ordinarie tentamen för ID1004 Objektorienterad programmering, 7 april 2015 Denna tentamen examinerar 3.5 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av en obligatorisk del och

Läs mer

Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Bildförbättring (enhancement) Spatial domän. Operatorer. Tröskling (threshold) Gråskale-transformationer

Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Bildförbättring (enhancement) Spatial domän. Operatorer. Tröskling (threshold) Gråskale-transformationer Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Punktoperationer Gråskaletransformationer Logiska & aritmetiska operationer Filtrering Faltning Lågpassfilter Högpassfilter Bildförbättring (enhancement) Förbättra

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-15, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-15, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-15, TDA540 Dag: 2016-04-09, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Joachim von Hacht och Christer

Läs mer

if (n==null) { return null; } else { return new Node(n.data, copy(n.next));

if (n==null) { return null; } else { return new Node(n.data, copy(n.next)); Inledning I bilagor finns ett antal mer eller mindre ofullständiga klasser. Klassen List innehåller några grundläggande komponenter för att skapa och hantera enkellänkade listor av heltal. Listorna hålls

Läs mer

Kurskod D0010E Datum 2012-05-15 Skrivtid 5tim

Kurskod D0010E Datum 2012-05-15 Skrivtid 5tim LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Tentamen i Objektorienterad programmering och design Totala antalet uppgifter: 5 Lärare: Håkan Jonsson, 491000, 073-820 1700 Resultatet o entliggörs senast: 2012-05-29. Tillåtna

Läs mer

Bildbehandling, del 1

Bildbehandling, del 1 Bildbehandling, del Andreas Fhager Kapitelhänvisningar till: Image Processing, Analysis and Machine Vision, 3rd ed. by Sonka, Hlavac and Boyle Representation av en bild Så här kan vi plotta en bild tex

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2017-03-16 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Emelie Engström Tentamen EDAF25 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Tentamen består av en teoridel om totalt 5 poäng

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540 Dag: 2017-08-24, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

Föreläsning REPETITION & EXTENTA

Föreläsning REPETITION & EXTENTA Föreläsning 18 19 REPETITION & EXTENTA Programmeringsteknik på 45 minuter Klasser och objekt Variabler: attribut, lokala variabler, parametrar Datastrukturer Algoritmer Dessa bilder är inte repetitionsbilder

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 1 ( 7) Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej anteckningar,

Läs mer

EDAA20 Föreläsning Klassen ArrayList. Viktiga operationer på ArrayList. Generisk klass

EDAA20 Föreläsning Klassen ArrayList. Viktiga operationer på ArrayList. Generisk klass EDAA20 Föreläsning 11-12 Klassen ArrayList Klassen ArrayList Skriva program som läser data från en textfil och skriver data till en textfil Repetition inför delmålskontroll 2 är en standardklass (i paketet

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2013-08-08 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

Avbildningar och hashtabeller. Koffman & Wolfgang kapitel 7, mestadels avsnitt 2 4

Avbildningar och hashtabeller. Koffman & Wolfgang kapitel 7, mestadels avsnitt 2 4 Avbildningar och hashtabeller Koffman & Wolfgang kapitel 7, mestadels avsnitt 2 4 1 2 Mängder i Java 3 Mängd-gränssnittet Set vs. List Mängder får endast innehålla unika element: Metoden.add(E) returnerar

Läs mer

Tentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid:

Tentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid: Tentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540 Dag: 2018-01-13, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar: Alex

Läs mer

Föreläsning 3-4 Innehåll. Diskutera. Metod. Programexempel med metod

Föreläsning 3-4 Innehåll. Diskutera. Metod. Programexempel med metod Föreläsning 3-4 Innehåll Diskutera Vad gör programmet programmet? Föreslå vilka satser vi kan bryta ut till en egen metod. Skriva egna metoder Logiska uttryck Algoritm för att beräkna min och max Vektorer

Läs mer

Tentamen Grundläggande programmering

Tentamen Grundläggande programmering Akademin för Innovation Design och Teknik Tentamen Grundläggande programmering Kurskod: DVA103 Datum 2012-06-11 Tid 14.10 16.30 Examinator: Lars Asplund Maxpoäng: 48 Betygsgränser: Betyg 3: 20 Betyg 4:

Läs mer

Tommy Färnqvist, IDA, Linköpings universitet

Tommy Färnqvist, IDA, Linköpings universitet Föreläsning 9 Pekare, länkade noder, länkade listor TDDD86: DALP Utskriftsversion av föreläsning i Datastrukturer, algoritmer och programmeringsparadigm 25 september 2015 Tommy Färnqvist, IDA, Linköpings

Läs mer

Föreläsning 3-4 Innehåll

Föreläsning 3-4 Innehåll Föreläsning 3-4 Innehåll Skriva egna metoder Logiska uttryck Algoritm för att beräkna min och max Vektorer Datavetenskap (LTH) Föreläsning 3-4 HT 2017 1 / 36 Diskutera Vad gör programmet programmet? Föreslå

Läs mer

Bedömning av kontrollskrivning, EDA016 Programmeringsteknik

Bedömning av kontrollskrivning, EDA016 Programmeringsteknik LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Bedömning av kontrollskrivning, EDA016 Programmeringsteknik 2015-10-27 Instruktioner Maxpoäng per uppgift Med en icke-tom rad menas en kodrad som

Läs mer

Tentamen EDAA45 Programmering, grundkurs

Tentamen EDAA45 Programmering, grundkurs LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Tentamen EDAA45 Programmering, grundkurs 2017-01-09, 08:00-13:00 Instruktioner Skriv din anonymkod + personlig identifierare här: Tillåtet hjälpmedel:

Läs mer

DAT043 Objektorienterad Programmering

DAT043 Objektorienterad Programmering DAT043 Objektorienterad Programmering Detta är en exempeltenta som innehåller gamla tentauppgifter av ungefär liknande slag som ni kan förvänta er se på ordinarie tenta i Del 1 respektive Del 2. Dock är

Läs mer

TEM Projekt Transformmetoder

TEM Projekt Transformmetoder TEM Projekt Transformmetoder Utförs av: Mikael Bodin 19940414 4314 William Sjöström 19940404 6956 Sammanfattning I denna laboration undersöks hur Fouriertransformering kan användas vid behandling och analysering

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad programmering E

Tentamen i Objektorienterad programmering E CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Datavetenskap TDA546 Tentamen i Objektorienterad programmering E Måndagen 8 mars 2010, 8.30 12.30. Jourhavande lärare: Björn von Sydow, tel 1040. Inga hjälpmedel. Lösningar till

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-06-04 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java

Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java Lunds universitet FYTA11 Institutionen för Teoretisk fysik HT 10 Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java Måndag 10:e januari 2011, 09:00 13:00 Instruktioner Hjälpmedel: enkla ritverktyg och Javadoc-genererade

Läs mer

Tentamen Datastrukturer (DAT036)

Tentamen Datastrukturer (DAT036) Tentamen Datastrukturer (DAT036) Datum och tid för tentamen: 2013-12-16, 14:00 18:00. Ansvarig: Nils Anders Danielsson. Nås på 0700 620 602 eller anknytning 1680. Besöker tentamenssalarna ca 15:00 och

Läs mer

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004 Lösningsförslag Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP 17 januari 2004 Examinator: Johan Karlsson Skrivtid: 9-15 Hjälpmedel: En av följande böcker: Barnes & Kölling: Objects First With Java a practical

Läs mer

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas.

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Tentamen i EDAF60 29 oktober 2018 Skrivtid: 14-19 Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blått/blyerts.

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Värmedistribution i plåt

Värmedistribution i plåt Sid 1 (6) Värmedistribution i plåt Introduktion Om vi med konstant temperatur värmer kanterna på en jämntjock plåt så kommer värmen att sprida sig och temperaturen i plåten så småningom stabilisera sig.

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540 Dag: 2018-04-06, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION

Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION Denna föreläsning Vad händer under kursen? praktisk information Kursens mål vad är programmering? Skriva små program i programspråket Java Skriva program som använder färdiga

Läs mer

5 GRÅSKALEOPERATIONER

5 GRÅSKALEOPERATIONER 5 GRÅSKALEOPERATIONER 5.1 Histogramoperationer Histogrammet av en bild f(x,y) är frekvensfunktionen, sannolikhetsfunktionen p(f) som utsäger med vilken frekvens (= hur ofta) en viss intensitetsnivå f förekommer.

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2014-03-15 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

PROG2 Tenta 2014-05-02 Gäller SP:PROG2, DSK2:PROG2, FK:PROG2, FK:OOP, DSV1:P2 och ITK:P2

PROG2 Tenta 2014-05-02 Gäller SP:PROG2, DSK2:PROG2, FK:PROG2, FK:OOP, DSV1:P2 och ITK:P2 DSV SU/KTH sid 1 (6) PROG2 PROG2 Tenta 2014-05-02 Gäller SP:PROG2, DSK2:PROG2, FK:PROG2, FK:OOP, DSV1:P2 och ITK:P2 Tentan består av tre uppgifter. Max poäng är 38. För betyget E (godkänd) krävs minst

Läs mer

Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass.

Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass. Datateknik A, Syfte: Att prova på en enkel Applet och att lära sig olika sätt att hämta data från tangentbordet. Du får även prova på att skapa din första riktiga klass. Att läsa: Lektion 2 Uppgifter:

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540 Dag: 2018-08-30, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

public boolean containskey(string key) { return search(key, head)!= null; }

public boolean containskey(string key) { return search(key, head)!= null; } Tentamen Programmeringsteknik II 2009-05-26 med lösningar Skrivtid: 0900-1200 Uppgifter 1. Programbilagan ListMap.java innehåller en klass som implementerar en avbildning mellan mängden strängar och mängden

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE Angående: Produktreferens: Meddelandedatum: 7 september 2015 Informerande person: Brainlab-ID: Typ av åtgärd: Brainlabs programvara för planering av strålbehandling:

Läs mer

Histogram över kanter i bilder

Histogram över kanter i bilder Histogram över kanter i bilder Metod Både den svartvita kanstdetekteringen och detekteringen av färgkanter följer samma metod. Först görs en sobelfiltrering i både vertikal och horisontell led. De pixlar

Läs mer

public static void mystery(int n) { if (n > 0){ mystery(n-1); System.out.print(n * 4); mystery(n-1); } }

public static void mystery(int n) { if (n > 0){ mystery(n-1); System.out.print(n * 4); mystery(n-1); } } Rekursion 25 7 Rekursion Tema: Rekursiva algoritmer. Litteratur: Avsnitt 5.1 5.5 (7.1 7.5 i gamla upplagan) samt i bilderna från föreläsning 6. U 59. Man kan definiera potensfunktionen x n (n heltal 0)

Läs mer